Orijinalini görmek için tıklayınız : Kainat?n ve insan?n yarat?lmas?n?n hikmeti ve gayesi

SERHAN
29.04.2005, 12:05
Her cemal ve kemal sahibi kendini görmek ve göstermek ister. Yani bir kimsede bir güzellik ve mükemmellik varsa onu görmek ve göstermek ister. Mesela, resim yapmaya kabiliyeti ve yeteneği olan bir kimse, o yeteneğini bir resim sergisi açarak göstermek ister. Mesela, çok şefkatli ve merhametli bir kimse, bu şefkat ve merhametini, ihtiyaç sahiplerine yardım ederek gösterir. Aynen onun gibi, Cenab-ı Hakkın, tarif ve tabir edemeyeceğimiz sonsuz bir cemali ve kemali vardır. Allah, o manevi cemalini ve kemalini biz insanlara göstermek ve kendini bize tanıttırmak ve sevdirmek için kainatı ve insanları yaratmıştır. Kainat Allahın güzel isimlerinin ve sıfatlarının tecelli ettiği yerdir. Hasta olduğumuz zaman, şifa bulmamız ''şafi'' isminin, rızıklar ''rezzak'' isminin, bütün yavruların şefkatle terbiye edilmesi ''rahman ve rahim'' isminin, canlıların yaratılması ''muhyi'' isminin, vücudumuzun hikmetli, intizamlı ve ölçülü bir şekilde yaratılması ise ''hakîm, kerim ve adil isimlerinin tecellisidir. Cenab-ı Hak bize bu isimlerinin güzelliklerini göstererek, kendini bize tanıttırmak ve sevdirmek istiyor. Aynı şekilde, Allahın sıfatları da kainatta tecelli ediyor. Mesela, önümüzdeki bilgisayar, bize onu yapanın sıfatlarını, yani özellikelerini anlatıyor. Yani bu bilgisayar, bize ustasını tanıtıyor. ''Bu bilgisayarı yapan usta ilim sahibidir, görüyor, kudreti ve iradesi vardır''. ?şte bu bilgisayara bakıp onu yapan insanın sıfatları hakkında bilgi sahibi oluyoruz. öyle de, bir insana baktığımız zaman da Allahı, isim ve sıfatlarıyla tanıyoruz. Mesela, insanı yaratanın ilmi vardır. Çünkü bilmeyen ve ilmi olmayan, hikmetli ve intizamlı iş yapamaz. ?nsanı yaratan, gören biridir. Çünkü görmeyen biri, intizam ve ölçü ve hikmetle iş yapamaz. ?nsanı yaratan irade sahibidir. Çünkü insan çok değişik şekillerde olabilir. Fakat en mükemmel bir şekil seçilmiştir. ?şte bunun gibi, Allah, canlıları ve kainatı yaratarak kendini bize tanıttırmak ve sevdirmek istiyor.
?şte bizim vazifemiz de Allahın bu sıfat ve isimlerinin tecellilerini kainatta görmek ve onu bu isimlerle tanıyıp, ona muhabbet etmek ve bizden ne istediğini öğrenip, emir ve yasaklarına uymaktır.

TheGodfather
29.04.2005, 13:55
Serhan açıklaman için teşekkür ederim...şunu belirtmeliyimki cemat evlerine takılmış(yanlış anlama seni küçük düşürmek gibi bir gayem yok) herkesi yazı sitilinden anlıyorum..Bilmiyorum özel bir yetenek mi? ..:14: Baya aydın bir kişisin anlaşılan..Neyse bu tip yazılarını her zaman görmeyi arzu ediyorum.
saygılar..

SERHAN
29.04.2005, 14:41
Teşekkür ederim arkadaşım. Biz hakikat ehli olduğumuz için nerede bir hakikat ve güzellik görsek onu hemen alırız. Bu hakikatı kimin söylediği o kadar önemli değil. Baki hakikatler fani şahıslar üzerine bina edilmez. Elbette ben, bir kitaptan istifadelerimi yazıyorum. Bence şu zamanda en büyük mesele, imanımızı kurtarmaktır. Cennetin anahtarı imandır. Bu, bütün dünyanın en büyük meselesidir. ?u anda dinsizler ve ?slam düşmanları, imanımızı çalmak ve ahiretimizi mahvetmek istiyorlar. Elbette sünniler ve aleviler birbiriyle ittifak edip, bu düşmanlara karşı imanımızı korumamız lazımdır. Çünkü, alevilerin ve sünnilerin bu ihtilafından, ?slam düşmanları çok istifade etmiş ve hâlâ ediyorlar. ?şte bizim vazifemiz, teferruattaki meseleleri bırakıp, Kur'anı anlamaya çalışarak, imanla kabre girmektir. Saygılar ve sevgilerimle...