Orijinalini görmek için tıklayınız : Cem ile Namaz benzerliği

Aromis
16.02.2006, 22:54
Arkadaşlar Bir kanal da yayınlanan programda dedelerimizden bir tanesi cem ile namaz arasında benzerliklere değindi hareketlerdeki anlamlara bu konuda fikri olan varmıı

Şoreş
26.02.2006, 20:47
Hiç namaz kılmadım ama nasıl kılındığını resimlerde görmüştüm.

Cemde ve Namazda secde ediliyor Dualar okunuyor.Birtek bunu biliyorum.Cem'i biliyorum ama namazı hiç bimediğim için karşılaştırma yapamıyorum :(

Ha birde Cem daha kapsamlı bir ibadet şekli.

casdemurmur
15.08.2006, 21:41
bende hiç cem ayini görmedim ama namaz kıldım.benzerlikleri soreş kardeşim yazmış gerçi ama namazda semah dönmek yok we sanırım türkü de söleniyormuş cemlerde.. bi de o yok tabi ki..
ama soreşcim dediin doğru bile olsa cemin daa kapsamlı olduunu hatırlatmana ne gerk war anlamadım.. sen hep diosun ya, sünniler bize hep baazı şeyleri empoze etmeye çalışıorlar die.. senn yaptıında farksız mı ne...

Şoreş
15.08.2006, 21:52
bende hiç cem ayini görmedim ama namaz kıldım.benzerlikleri soreş kardeşim yazmış gerçi ama namazda semah dönmek yok we sanırım türkü de söleniyormuş cemlerde.. bi de o yok tabi ki..
ama soreşcim dediin doğru bile olsa cemin daa kapsamlı olduunu hatırlatmana ne gerk war anlamadım.. sen hep diosun ya, sünniler bize hep baazı şeyleri empoze etmeye çalışıorlar die.. senn yaptıında farksız mı ne...

Burası ALEVİFORUM olduğunu göre bir Alevi olarak insanları bilgilendirici örnekler vermem gerekir Alevilik hakkında birkaç şey biliyorsam..Çünkü karşılaştırma yapmadan hiçbir şekilde benzerlikleri çözemeyiz ve Cemlerde Türkü değil, deyiş ve semahlar, düazi imamlar söylenir..:mahsum

__________________________________________________ ___________

Cemlerde Kadınlar ve Erkekler Kırklar Meydanında halka şeklinde otururlar.

Dede dua verir, 12 Hizmetler yapılır, Çerağ uyandırılır, hep birden İhlas gibi bildiğimiz dualar okunur.Semahlar dönülür, Miraç anlatılır, Küskünler barıştırılır, Düazi İmamların ardından secde edilir, Dedelerimiz dua vermeye devam ederler, Hizmetliler görevlerini yapmaya devam ederler, Kerbela Mersiyesi okunur, Lokma duası verilir ve varsa Lokma paylaştırılır.. Peygamberin 1 üzümü 40 kişiye paylaştırması gibi...

casdemurmur
15.08.2006, 23:12
yanlışım war ise düzelt tabi ki.. memnun olurum ...:blush:

Şoreş
15.08.2006, 23:18
yanlışım war ise düzelt tabi ki.. memnun olurum ...:blush:

Sünni kardeşlerimizsiniz yavaş yavaş öğreneceksiniz can.Sonuşta bu forumdaysanız demekki merak ettiniz de geldiniz.Kırmadan sorulan sorulara herzaman cevap veririz.

:thumbup1: Sende tatlı bir dille sorduğun için anlattım bende..Keşke herkes böyle olsa..

casdemurmur
15.08.2006, 23:41
bu forumda olmaktan mutluyum.değerli insanlar war gerçektende...benim istediğim, bir düşüncelerin serbest olduğu bir ortamda,kimseye bişeyleri kabul ettirmeye çalışmadan , sadece konuları tartışmak we belki bu şekilde kendi doğrularımızı oluşturmak..
bu arada soreş, dikkatimi çekti yaşın küçük ama inancın hakkında çok bilgili gördüm seni:sas ..
tebrikler...

Hüseyin69
15.08.2006, 23:42
[QUOTE=casdemurmur]bende hiç cem ayini görmedim ama namaz kıldım.benzerlikleri soreş kardeşim yazmış gerçi ama namazda semah dönmek yok
QUOTE]

namaz ile cem arasindaki fark
cemde secde insanlar yüz yüzedir,
namazda secde insanlar arka arkayadir.
cemde dualar yörelere göre degisir dersim yöresi genelde zazaca (kirmanciki) dualar edilir ama genelde türkcedir
namazda dualar sartlandirilmis ve arapcadir
namaz günde bes kez kilindigi icin müzik yani ilahi söylenmez ama dini günlerde camilerde belli yerlerde söylenir
cemde türkü(LER) basi duman pare pare yolver daglar yolver bana söylenmez cemde zikr yapilir bu sunni mezheplerinden farklidir
sunni mezhepleri def calar alevi mezhebi baglama calar deyis(ler) DUAZ I imam(lar)alleh muhammed ali oniki imamlarin ismi gecen(ler) söylenir
namaz sekil itibariyle bir ibadetir
cemde sekilcilik yok, imam ne yaparsa sende onu yap mantigi yok semah deyis duazi imam ve ilahiler esliginde semah dönülür dikkat edin dönülür diyorum yapilir oynanilir demiyorum
sunni mezhebi islamin kati kurallarini almis olmaliki bir yandan kadini savunur diger yandan kadinsiz ibadet yapar iste bu celiski malesef alevi kesimine fazlasiyla pahaliya mal oldu ama alevi kesimi yinede inancindan ibadetinden 1400 yildir ödün vermedi bugün ödün verse ne olacakki bes kisi terk eder iki kisi onu cani pahasina gelecege götürmeye devam eder tipki seyit nesimi hallac i mansur ve pir sultan abdal ve ölümsüz ulularin bu ugurda verdikleri mücadele ve bedeller gibi

boykot
16.08.2006, 13:14

kaç defa camiye gittnz sayın casdemurmur...
en son ne zaman...yada senin inandığın değerler uğruna yaptığn en son uğraşı ne zamn...

casdemurmur
16.08.2006, 13:40
bana bunu soracak kişi siz değilsiniz boykot..
cevaplamaya değer görseydim cevabınızı werirdim..,
üzgünüm..

boykot
16.08.2006, 13:56
bana bunu soracak kişi siz değilsiniz boykot..
cevaplamaya değer görseydim cevabınızı werirdim..,
üzgünüm..

veremezsnz ki zaten casdemurmur.. emin olarak sölüyorum ki en son camiye gittğnz tarihi bile hatırlamyrsunz...namaz oruç sadaka vb.....bunların hicbirini de yaptğnzı düşünmyrm !!!
bööyle cewap vererek bunların doğru oldğnu gösterdnz saolun...
nasıl müslümansnz o zamn ? yadğnz mesajlara baktımda sunnym müslümanım diyorsnz ama bunun ne olduğndan haberinz yok gibi !!
ben aleviyim gerektrdği gibi yaşıyrm..siz suunisnz gerektrdiği gibi yaşyrmusnz...ne yaptnz ibadet adına ??
cevabı benvereym: ben müslümanım......
o kadar ...sadece laf... siz bizi merak ettğnz için girdnz foruma..bizde siz merak edyrz..
yok oralrn alevileri böle buralrn aleviler söle,allaha inanmynlar var. vs vs....bunları sorabliyrsan eğer tüm cahillğnle, bizim sorduklarmızada cewap wermelsn casdemumur...:wink:

casdemurmur
16.08.2006, 17:13
siz ne biçim bir insansınız anlayamıyorum..forumda werip weriştiriyorsun,sonra da mail atıosun özür dilemek için.. beni tanımıyorsun,öleyse hakkımda yorum yapma tamam mı ,olur mu?ne konuş ne de sonra özel mesaj at bana..sana gerçktende kırıldım we birdaa benim yazılarımı cevaplamanı istemiyorum..

djbraveheart198
16.08.2006, 17:30
bi kere cemle sunnilerin namazı arasında en ufak benzerlik yoktur secde dışında sunniler sazı günah hkabul ederken biz onu dini törenlerimizde kullanıyoruz bi kere

boykot
16.08.2006, 18:53
siz ne biçim bir insansınız anlayamıyorum..forumda werip weriştiriyorsun,sonra da mail atıosun özür dilemek için.. beni tanımıyorsun,öleyse hakkımda yorum yapma tamam mı ,olur mu?ne konuş ne de sonra özel mesaj at bana..sana gerçktende kırıldım we birdaa benim yazılarımı cevaplamanı istemiyorum..

:thumbdown çok sıradan..

casdemurmur
16.08.2006, 19:08
:thumbdown çok sıradan..
benimle bi sorunun war ise eğer, mesaj gönderebilrsin.. forumu meşgul etme bence boş yere..

sonerk
16.08.2006, 23:08
Az kaldı cemle namaz arasında ne fark var cem yapacağınıza gelin namaz kılın demeye...Dinler arsında benzerlikleri saymaya kalksan bitiremessin her din birbirine benzer bi kaç farklılıklar dışında sünni islam yıllarca uyguladığı baskıyla zulümle bi yere varamadı alevileri asilime etme yoluna girdi bu sefer cemle namaz aynı,deyiş yerine ilahi benzerlikleri kurarak ha siz ha biz deyip bi fırsatını bulup bizi kendilerine benzetcekler hadi hayırlısı....

casdemurmur
17.08.2006, 00:00
Az kaldı cemle namaz arasında ne fark var cem yapacağınıza gelin namaz kılın demeye...Dinler arsında benzerlikleri saymaya kalksan bitiremessin her din birbirine benzer bi kaç farklılıklar dışında sünni islam yıllarca uyguladığı baskıyla zulümle bi yere varamadı alevileri asilime etme yoluna girdi bu sefer cemle namaz aynı,deyiş yerine ilahi benzerlikleri kurarak ha siz ha biz deyip bi fırsatını bulup bizi kendilerine benzetcekler hadi hayırlısı....
olur mu hiç.. tabi ki benzerlik olabilr..ama unutmayın ki ne siz bizsinz,ne biz siz...farklılıklar war..we bırakalım da herkes inandığı değeri yaşatsın..çoğunluğuz diye de sizleri bizim gibi yapmak isteyenleri kınıyorum zaten..ben aksine yaşadığım yerdeki bu kültür çeşitliliği beni heyecanlandırıyor..

sonerk
18.08.2006, 15:04
olur mu hiç.. tabi ki benzerlik olabilr..ama unutmayın ki ne siz bizsinz,ne biz siz...farklılıklar war..we bırakalım da herkes inandığı değeri yaşatsın..çoğunluğuz diye de sizleri bizim gibi yapmak isteyenleri kınıyorum zaten..ben aksine yaşadığım yerdeki bu kültür çeşitliliği beni heyecanlandırıyor..

evet bizim kimseye benzemek ve kimseyide kendimize benzetmek gibi bi amaçımız yok ...ama birileri bizi kendilerine benzetmeye çalıştıkları bi gercek bunu diyanetin raporlarında ve alevi köylerine cami yaptırma gibi nedenlerinde görebilmek mümkün bende size katılıyorum bırakalımda herkes kendi kültürünü yaşasın kimseye zarar vermeden ve kimseyi zorlamadan...
SAYGILAR...

Rose
18.08.2006, 15:52
canlar ben sunniyim ama hiç namaz kılmadım nasıl kılındığında bilmiyorum. cemin nasıl yapıldığınıda bilmyorum ama bu konu bana saçma geldi illaki namazla cem arasında benzerlik mi olmalı anlamış değilim.her ikiside insanların inanışlarını gösteriş yolu ve kıyaslamak bence yanlış. soner sana da katılıyorum alevileri kendilerine benzetmek için ellerinden geleni yapıyorlar. sanki aleviler camileri kapatın ibadetlerini bizim gibi yapsınlar diyorlar. sunnilerde bıraksınlarda onlarda kendi inanışlarını yaşasın nasılki bir sunni camiye giderken kimse farklı gözle bakmıyorsa alevilerde cem evlerine giderken farklı gözle bakılmasın orasıda onların ibadet yeri.

djbraveheart198
18.08.2006, 17:42
canlar ben sunniyim ama hiç namaz kılmadım nasıl kılındığında bilmiyorum. cemin nasıl yapıldığınıda bilmyorum ama bu konu bana saçma geldi illaki namazla cem arasında benzerlik mi olmalı anlamış değilim.her ikiside insanların inanışlarını gösteriş yolu ve kıyaslamak bence yanlış. soner sana da katılıyorum alevileri kendilerine benzetmek için ellerinden geleni yapıyorlar. sanki aleviler camileri kapatın ibadetlerini bizim gibi yapsınlar diyorlar. sunnilerde bıraksınlarda onlarda kendi inanışlarını yaşasın nasılki bir sunni camiye giderken kimse farklı gözle bakmıyorsa alevilerde cem evlerine giderken farklı gözle bakılmasın orasıda onların ibadet yeri.
şimdi arkadaşım birincisi alevi olman yada olmaman sorun değil önemli olan gönül bağı aramızda görmekten gerçekten onur duydum ikincisi ise sana katılıyorum her ne kadar sunniler camileri bir koz olarak kullansada alevilerde aynı şeyi yapabliyorlar

casdemurmur
18.08.2006, 18:36
[QUOTE=rose]canlar ben sunniyim ama hiç namaz kılmadım nasıl kılındığında bilmiyorum. cemin nasıl yapıldığınıda bilmyorum ama bu konu bana saçma geldi illaki namazla cem arasında benzerlik mi olmalı anlamış değilim.her ikiside insanların inanışlarını gösteriş yolu ve kıyaslamak bence yanlış. soner sana da katılıyorum alevileri kendilerine benzetmek için ellerinden geleni yapıyorlar. sanki aleviler camileri kapatın ibadetlerini bizim gibi yapsınlar diyorlar. sunnilerde bıraksınlarda onlarda kendi inanışlarını yaşasın nasılki bir sunni camiye giderken kimse farklı gözle bakmıyorsa alevilerde cem evlerine giderken farklı gözle bakılmasın orasıda onların ibadet yeri.[/QUOTE
cem ile namaz arasında bi benzerlki bulup çıkarmak şartmı ya cidden de??bi kere hitap ettikleri insanlar farklı ya..benzerlki olsa nolur olmasa nolur..olsa da öyle kalır yani..ki ,benzerlik olsada normaldir..
bide madem konu açılmış,bari namaz we cem hakkında bilgisi olanlar yazsın öyle değil mi??

cem1507
18.08.2006, 18:42
Yaşa ve Yaşat...

Ask Ile

Naci
18.08.2006, 18:54
cem ile namaz arasında pek benzerlik yok. Can erzincan arkadaşım ,gerekenleri söylemiş zaten. Şekil olarak çok farklılıklar var.Her ikisi de Hakka ulaşmanın farklı yollarıdır, neticesinde bir benzerlik var bence

aspava
18.08.2006, 19:11
Cem ve cami ibadetleri ; her meshepte ve hatta her dinde ibadet benzerlikler taşır . Sonuç itibari ile her ibadetin yolu Allah içindir .
Bizler Allah,Muhammet,Ali için varız var olamaya devam edeceğiz.
şimdiye kadar var olmuş tüm din ve peygamberler Allah tarafından varlığının kutsallığını ve tekliğini göstermek insanları aydınlatmak için gönderilmiştir .
Bu nedenle ben şahsen bütün dinlere vede Allah aşkı ile temiz gönülden yapılan tüm ibadetlere saygı duyarım.
Fakat şükürsüz ve nifak dolu her hal ve haraket vede söz benim için Allah'a ibadet değil şeytan'a eğlenceliktir.

canlar33
19.08.2006, 13:09
bilmiyorum bende merak ediyorum

izel
19.08.2006, 13:09
casdemurmur a katılıyorum..
boykot kardeş,hem sen onun camiye gitmediğini nerden biliyosun ???
yargısız infaz yapmayalım ..:no:

casdemurmur
19.08.2006, 13:20
casdemurmur a katılıyorum..
işte bu:) teşekkür ederim ..

boykot
19.08.2006, 15:52

YAZDIĞI MESAJLARA BAKARSAN EĞER, GÖRÜRSÜN !!!
bu arada hoşgeldn aramıza...

casdemurmur
19.08.2006, 19:33
YAZDIĞI MESAJLARA BAKARSAN EĞER, GÖRÜRSÜN !!!
bu arada hoşgeldn aramıza...
ne warmış yazdıklarımda?yanlış gördüğün bişey warsa göstersene...:garibbak:

boykot
19.08.2006, 19:44
[QUOTE=casdemurmur][QUOTE=rose]canlar ben sunniyim ama hiç namaz kılmadım nasıl kılındığında bilmiyorum. cemin nasıl yapıldığınıda bilmyorum ama ....QUOTE]

tamam __?:D

casdemurmur
19.08.2006, 20:02
[QUOTE=casdemurmur][QUOTE=rose]canlar ben sunniyim ama hiç namaz kılmadım nasıl kılındığında bilmiyorum. cemin nasıl yapıldığınıda bilmyorum ama ....QUOTE]

tamam __?:D
inanmıyorum sana ya:komik o benim meajım değil, rose'un mesajı..:)
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
gördünmü ben ne yazmışım??
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
hem ayrıca bide sana neden bunu ispatlamaya çalışıorum ben yaa..:)
kılsam da kılmasam da kime ne..

kartalserdar60
19.08.2006, 20:13
ben ce cemle namaz aynı kefede değildir
o zaman hepimizin camiye gitmesi gerekirdi

boykot
19.08.2006, 20:37
[QUOTE=boykot][QUOTE=casdemurmur]
inanmıyorum sana ya:komik o benim meajım değil, rose'un mesajı..:)

gördünmü ben ne yazmışım??
hem ayrıca bide sana neden bunu ispatlamaya çalışıorum ben yaa..:)
kılsam da kılmasam da kime ne..
yanlış görmüşüm gerçekten de..özrümü kabul et....
ama ben yin bi sorayım sana..en son ne zamn gittin camiye :p

Balta
19.08.2006, 21:16
Arkadaşlar,

Konu dışı yazılar başlamış bu tür konuları lütfen ÖM yoluyla anlatalım ve konuya ilişkin düşüncelerimizi paylaşalım.

trabzonlu
19.08.2006, 21:45
Arkadaşlar,

Konu dışı yazılar başlamış bu tür konuları lütfen ÖM yoluyla anlatalım ve konuya ilişkin düşüncelerimizi paylaşalım.

balata can teşekkürler.konuyu bi arkdaş acmış ama acılan konu iki kişinin şahsi laf yarışına dönmüş.konuyu acan arkadaş kızmasın ama dışardan bakınça böyle görülüyor.ben şimi konuyla ilğilimi yazım yoksa ikilinin şahsi yazılarına mı cevap yada düşünce yazım???:excl:

boykot
19.08.2006, 21:59
balata can teşekkürler.konuyu bi arkdaş acmış ama acılan konu iki kişinin şahsi laf yarışına dönmüş.konuyu acan arkadaş kızmasın ama dışardan bakınça böyle görülüyor.ben şimi konuyla ilğilimi yazım yoksa ikilinin şahsi yazılarına mı cevap yada düşünce yazım???:excl:
kusura bakma can.. biraz öle oldu..
sen yorumunu yaz...

buzluo
19.08.2006, 22:35
ne sıkıcı bir tartışma kimse kimseyi inançlarının gerklerini yerine getiriyormu getirmiyormu diye sorgulayamaz bu hak sadece Allah tadır biz ibadet konusunda sadece O na hesap veririz herkes O na hesap verir bu forumda yavaş yavaş hayal kırıklığına uğruyorum mod lar aktif değil

gelelim konuya arkadaşlar ben ceme de giderim namaz da kılarım arkadaşlarımla camiye gitmişliğimde var ama daha onları ceme götüremedim geç bittiği için cemler gelemiyolar
birincisi cem bambaşka birşey ben kendi adıma konuşuyorum kendimi namazdamı cemdemi Allah a en yakın hissediyorum diye sorsanız ben kesinlikle cem derim cemdeki samimiyet bence namazda yok namaza gidenler hızlı hızlı okuyup duaları biran önce bitirmeye bakıyorlar ne okuduklarını bilmiyorlar çoğu namaza ticari gözle bakıyor ahiret için sorumluluk gibisinden ama cem öyle değil ben ceme gittiğim zaman dededen niyaz aldımmı içim ferahlıyo cemde ne için ibadet ettiğimizi biliriz kendi dilimizde ibadet ederiz zikrederiz ruhumuzu emanet eder manviyata geçeriz ben kendimi tarifsiz boşlukta süzülür gibi hissediyorum biraz cemde hissttiklerime döndü dağıldı konu ama işte ben bunların çok azını namazda hissedebiliyorum diyeceksinizki madem öyle niye namaz kılıyosun sürekli cemler olmuyo ve insan Allah a sığınmak şükretmek sevgisini bildirmek istiyo artık namazlarımı sadece evde kılıyorum ve şunu birdaha söyliyebilirim şuanda namaza birçok insan ticari araç olarak bakıyor en büyük fark bu

paşahan
19.08.2006, 23:34
cem il namaz farklıdır

casdemurmur
20.08.2006, 00:22
ne sıkıcı bir tartışma kimse kimseyi inançlarının gerklerini yerine getiriyormu getirmiyormu diye sorgulayamaz bu hak sadece Allah tadır biz ibadet konusunda sadece O na hesap veririz herkes O na hesap verir bu forumda yavaş yavaş hayal kırıklığına uğruyorum mod lar aktif değil

gelelim konuya arkadaşlar ben ceme de giderim namaz da kılarım arkadaşlarımla camiye gitmişliğimde var ama daha onları ceme götüremedim geç bittiği için cemler gelemiyolar
birincisi cem bambaşka birşey ben kendi adıma konuşuyorum kendimi namazdamı cemdemi Allah a en yakın hissediyorum diye sorsanız ben kesinlikle cem derim cemdeki samimiyet bence namazda yok namaza gidenler hızlı hızlı okuyup duaları biran önce bitirmeye bakıyorlar ne okuduklarını bilmiyorlar çoğu namaza ticari gözle bakıyor ahiret için sorumluluk gibisinden ama cem öyle değil ben ceme gittiğim zaman dededen niyaz aldımmı içim ferahlıyo cemde ne için ibadet ettiğimizi biliriz kendi dilimizde ibadet ederiz zikrederiz ruhumuzu emanet eder manviyata geçeriz ben kendimi tarifsiz boşlukta süzülür gibi hissediyorum biraz cemde hissttiklerime döndü dağıldı konu ama işte ben bunların çok azını namazda hissedebiliyorum diyeceksinizki madem öyle niye namaz kılıyosun sürekli cemler olmuyo ve insan Allah a sığınmak şükretmek sevgisini bildirmek istiyo artık namazlarımı sadece evde kılıyorum ve şunu birdaha söyliyebilirim şuanda namaza birçok insan ticari araç olarak bakıyor en büyük fark bu
ne kadar güzel yazmışsın tebrikler..:thumbup1:

boykot
20.08.2006, 16:43

cem e neden gidiyorsun....

namaza neden..

neye inanıyorsun.....

arada kalmış nerde duracağnı bilemeyen,iktidar oyunlarnın oyuncağı olmuş
halkın etkisinde kalan kardeş....asimile edilmş dejenenere olmaya yüz tutmuş alevi mi sunni mi olduğnu bilmeyen kardeş.....

buzluo
22.08.2006, 00:19
benim ne lduğumu değerlendirecek bilgi birikim ve ahlakın zerresi sende yok bu mesaj bu sitedeki son mesajım bu forum tam bir hayal kırıklığı

casdemurmur
27.08.2006, 15:46
benim ne lduğumu değerlendirecek bilgi birikim ve ahlakın zerresi sende yok bu mesaj bu sitedeki son mesajım bu forum tam bir hayal kırıklığı
karde boşver bence bakma sen onun gibilere..zaten puanından da belli olmuyormu kimin ne düşüncede olduğu??:yamukgul:
bu forumda iyi konular tartışılıyor..bunun gibiler yüzünden çıkmaya değer mi yani??

harabat ehli
27.08.2006, 21:08
casdemurmur'a cevap: inanç bir gönül meselesi.inandıgın sey mutlu ediyorsa seni o zaman neye inandıgının bi önemi yok.haliyle nasıl ibadet yptıgının da.ancak işin sosyal boyutunu ele alırsak sünniliğin yasadıgı gerileme ile aleviliğin aydın bakıs acısı arasındaki fark giderek acılıyor. faith sultan mehmet "gönlümde kabeyi görmezsem namaza durmam" demiş...oysa hz. muhammed dinini yaymak için sürekli savaşmadı mı.bu nasıl çelişki.silah zoruyla inandırma...yazık...tarihi bilelim yüzleşelim ve avrupanın yaptıgı reformu yapalım...

casdemurmur
27.08.2006, 21:12
casdemurmur'a cevap: inanç bir gönül meselesi.inandıgın sey mutlu ediyorsa seni o zaman neye inandıgının bi önemi yok.haliyle nasıl ibadet yptıgının da.ancak işin sosyal boyutunu ele alırsak sünniliğin yasadıgı gerileme ile aleviliğin aydın bakıs acısı arasındaki fark giderek acılıyor. faith sultan mehmet "gönlümde kabeyi görmezsem namaza durmam" demiş...oysa hz. muhammed dinini yaymak için sürekli savaşmadı mı.bu nasıl çelişki.silah zoruyla inandırma...yazık...tarihi bilelim yüzleşelim ve avrupanın yaptıgı reformu yapalım...
arkadşım biraz açarmısın?
ne alaka yazdıkların anlayamadım ben??

Aydın.
27.08.2006, 21:30

öncelikle sana sunu söylim ben can cemlerde söylenen türkü değil DUAZI İMAM MERSİYE VE BEYİTTİR ve ben camiye gidip namazda kıldım aramızda cok fark varr sana tavsiyem biregünse ceme katıl ve ardaki farkı sende anlarsın evet dualarımız hepimizin allahdır ortak olan yönümüz o var....
değil can sen bu sitede demekki daha fic bir konu okumamısın

casdemurmur
28.08.2006, 00:06
öncelikle sana sunu söylim ben can cemlerde söylenen türkü değil DUAZI İMAM MERSİYE VE BEYİTTİR ve ben camiye gidip namazda kıldım aramızda cok fark varr sana tavsiyem biregünse ceme katıl ve ardaki farkı sende anlarsın evet dualarımız hepimizin allahdır ortak olan yönümüz o var....

değil can sen bu sitede demekki daha fic bir konu okumamısın
eer ilk sayfaları okusaydın,soreş ten öğrenmiştim ben zaten. düzeltmişti o beni. ayrıca yazmana gerek yokmuş yani...bu konuyu kapatsalar keşke.gereksiz uzadı galiba??

cemalettin
28.08.2006, 00:21
ulaşılmak istenen hedef aynı ise,"gaye vasıtayı meşru kılar".
namaz'dan veya salat'dan kast edilen"O"nu anmak ise,şekil mühim olmasa gerek.
"dinlerin kardeşliği"diye bir fikrin peşine takılabilen zihniyet,islamı ve peygamberini tanımayanları dahi aynı mekandaki ibadethanelere toplayabilmeye uğaşıyor ise,
cami bulunan bir mahalde eğer ihtiyaç var ise cem evi de olabilmelidir.
bütün özellikleri ile cem evinin yaşar durumda olmasının teminatı da devlet olmalıdır.
tabiidir ki ne cami ne de cem evinde mevcut devlet aleyhinde faaliyetler olmaya veya bir başka ibadethanede...

Aydın.
30.08.2006, 12:03
eer ilk sayfaları okusaydın,soreş ten öğrenmiştim ben zaten. düzeltmişti o beni. ayrıca yazmana gerek yokmuş yani...bu konuyu kapatsalar keşke.gereksiz uzadı galiba??

Evet ilk sayfadan okudum sores kardesle konusmanıza okudumm benim zoruma giden deyişlerimze beyitlerimize ve mersiyelerimize türkü demen bence güzel bir konu kapatılmamalı

casdemurmur
30.08.2006, 13:16
Evet ilk sayfadan okudum sores kardesle konusmanıza okudumm benim zoruma giden deyişlerimze beyitlerimize ve mersiyelerimize türkü demen bence güzel bir konu kapatılmamalı
evet kaan,doğru sölüyosun ama gördüysen eğer:blushing: kullanmıştım.çünki bilmiyordum we yanlış söylemiştim.soreş te düzeltince farketmiştm hatamı.
ama neyse..öğrenmiş oldum işte..zoruna gitmesin hemen:)

mawzer
30.08.2006, 14:39
konuyu okudum.....amacından sapmış gibi gözüküyor....cem ile namazın berzerliğnden ziyade laf atışmasına dönmüş sanki.....

saygılar....

Aydın.
31.08.2006, 19:38
konuyu okudum.....amacından sapmış gibi gözüküyor....cem ile namazın berzerliğnden ziyade laf atışmasına dönmüş sanki.....

saygılar....
Bizi biraz aydınlatsana ne konuda sapmıs atısanda yok burada...

mawzer
31.08.2006, 19:51
Bizi biraz aydınlatsana ne konuda sapmıs atısanda yok burada...
yazılan yorumları okuysan anlarsın

casdemurmur
31.08.2006, 20:03
memnun değilsen başka konuda yazarsın..

Haci
31.08.2006, 20:03
Namaz--Bir zikirdir

Cem---Bir zikirdir..
Aradaki fark sunnilerin cem ayinine inanmamasıdır.bunun öneminin farkına varamamasidir.İkiside doğrudur ..Fakat herkesin doğrusu kendine göre doğrudur...Alevi bir can saygı duyar..Namaza küfretmez..Baskıcı rejimin yaptığı zülümleri yapmaz..Bu rejimin en iyi savunucuları sünnilerden daha çok çıkıyor maalesef. .

casdemurmur
31.08.2006, 20:07
Namaz--Bir zikirdir

Cem---Bir zikirdir..
Aradaki fark sunnilerin cem ayinine inanmamasıdır.bunun öneminin farkına varamamasidir.İkiside doğrudur ..Fakat herkesin doğrusu kendine göre doğrudur...Alevi bir can saygı duyar..Namaza küfretmez..Baskıcı rejimin yaptığı zülümleri yapmaz..Bu rejimin en iyi savunucuları sünnilerden daha çok çıkıyor maalesef. .
acaba bu konuda sunnilerin çoğunlukolmasının payı büyük mü??
hep merak ediyorum,acaba alevilerin sayısı fazla olsaydı sunnilerden, o zaman da aleviler sunnilere sunnilerin şimdi onlara yaptığı dayatmaları yaparmıydı die??

mawzer
31.08.2006, 20:10

bunu yazan sizsinz casdemurmur....

noldu fikrini değştren nedir....

Haci
31.08.2006, 20:18
hep merak ediyorum,acaba alevilerin sayısı fazla olsaydı sunnilerden, o zaman da aleviler sunnilere sunnilerin şimdi onlara yaptığı dayatmaları yaparmıydı die??

Değindiniz nokta ayrı bir konu..önemli olan cem ile namaz arasındaki benzerlikleri bulabilmemiz bu topikte tabiki..aleviler cogunlukta olsaydı ne olurdu..Tabi buda güzel bir soru..:cool:

casdemurmur
31.08.2006, 20:20

işte yine konu saptı..demek ki fikrim değişmemiş..!!
Değindiniz nokta ayrı bir konu..önemli olan cem ile namaz arasındaki benzerlikleri bulabilmemiz bu topikte tabiki..aleviler cogunlukta olsaydı ne olurdu..Tabi buda güzel bir soru..:cool:
cidden ya bu konuda yorum yapacak arkadaşlar yokmu??

Aydın.
31.08.2006, 20:52
Evet hacı aktılıyorum sana can

casdemurmur´isimli üyeden Alıntı

Can sana sunu söylüyüm biz herzaman kardeslikten yanayız ve Hz.Ali efendimizin bir sözü var İncinsende İncitme diye aynı olacağını sanmıyorum..

mawzer´isimli üyeden Alıntı

can burada fikirlerimizi birbirimize sunmamız güzel birsey rahısız olduysan baska bir konuya bakabilirsin

mawzer
31.08.2006, 20:55
Evet hacı aktılıyorum sana can

casdemurmur´isimli üyeden Alıntı

Can sana sunu söylüyüm biz herzaman kardeslikten yanayız ve Hz.Ali efendimizin bir sözü var İncinsende İncitme diye aynı olacağını sanmıyorum..

mawzer´isimli üyeden Alıntı

can burada fikirlerimizi birbirimize sunmamız güzel birsey rahısız olduysan baska bir konuya bakabilirsin

cem ve namaz benzerliği hakkında bişe konuşulmamış....
onu sölüorum ben.... alakası olmayan yorumlarla sayfalar dolmuş....

raatsız olan sensin galiba ...:sarkazm

hiç te öle olcağnı sanmıyorum..

kendimizi kandırmayalım....her zaman çoğunluk azınlığı ezmştr..

bu böle gelir böle gider....

Aydın.
31.08.2006, 21:03
cem ve namaz benzerliği hakkında bişe konuşulmamış....
onu sölüorum ben.... alakası olmayan yorumlarla sayfalar dolmuş....

raatsız olan sensin galiba ...:sarkazm

hiç te öle olcağnı sanmıyorum..

kendimizi kandırmayalım....her zaman çoğunluk azınlığı ezmştr..

bu böle gelir böle gider.... Bak can birincisi konusmalarına dikkat et ikincisi dediğin seyle alakası yok bizim kitabımızda insana kıymak ezmek olmaz fakirin yanında zalimin karsındayız bizler herzaman anladınmı

mawzer
31.08.2006, 21:12
Bak can birincisi konusmalarına dikkat et ikincisi dediğin seyle alakası yok bizim kitabımızda insana kıymak ezmek olmaz fakirin yanında zalimin karsındayız bizler herzaman anladınmı
bak canım....
birincis:bitmisbu: i..müslümanlığın kitabı var...bizim veya onların kitabı die bişe yok....

ikincisi:bitmisbu: ...eğer konuşmalrmda dikkat etmem gereken bir yer varsa beni uyaraack olan mod.arkadaşlardır! sen değil !!:p

üçüncüsü:bitmisbu: ...(senin dilinden konuşacak olursak) onların KİTabında da kıymak ezmek yazmıyor..( yani bizleri )

dördüncüsü:bitmisbu: bana ALEVİLİĞİ öğretme !!!

Aydın.
01.09.2006, 19:18
bak canım....
birincis:bitmisbu: i..müslümanlığın kitabı var...bizim veya onların kitabı die bişe yok....

ikincisi:bitmisbu: ...eğer konuşmalrmda dikkat etmem gereken bir yer varsa beni uyaraack olan mod.arkadaşlardır! sen değil !!:p

üçüncüsü:bitmisbu: ...(senin dilinden konuşacak olursak) onların KİTabında da kıymak ezmek yazmıyor..( yani bizleri )

dördüncüsü:bitmisbu: bana ALEVİLİĞİ öğretme !!!

bak güsel kardeşim tamam haklısın müslamanlıgın kitabı var senin kanusma tarzın bana ve kimseye karsı değil hani baska birsey olsa tamam odlar varken bbana karısmak düsmez derim demekki yazıyor nasıl SİVASTA nasıl marasta canlarımıza kıydılar ozaman tamam sen daha bilgilisin can senle bu konuda tartısmaya giremem işte biz hep bu bilmişlik yüzünden kaybediyoruz...

mawzer
01.09.2006, 19:35
bak güsel kardeşim tamam haklısın müslamanlıgın kitabı var senin kanusma tarzın bana ve kimseye karsı değil hani baska birsey olsa tamam odlar varken bbana karısmak düsmez derim demekki yazıyor nasıl SİVASTA nasıl marasta canlarımıza kıydılar ozaman tamam sen daha bilgilisin can senle bu konuda tartısmaya giremem işte biz hep bu bilmişlik yüzünden kaybediyoruz...

benim ilk mesajda sölediğm buydu işte...konu cem ve namaz benzerliği ama yorumlar bu konuda değil....

bak biz bile konudan saptık neler yazıyoruz...anladın mı şimdi....

bana kalsa sabaha kadar senle tartışırım...ama forumu meşul etmemek ve gereksiz yere sayfalar doldurmamak için bu son mesajım...

başka bi konuda görüşmek dileğyle can...

saygılar...

KhanStar
03.09.2006, 20:53
Bence cem ile namaz arasında hiçbir benzerlik yoktur olamaz da, bunu da ancak ve ancak gerçek aleviler anlar...

Şoreş
03.09.2006, 21:57
Cem bir ibadettir ama bunun yanında bir okul ve halk mahkemesidir.

dilara74
11.09.2006, 21:08
arkadaşlar bence namaz ile cem ibadeti şekil ve içerik olarak farklı. ama aynı amaca hizmet ediyor.bizler namazları kadın erkek ayrı kılarız .ama bu kadınların hor görülmesinden kaynaklanmıyor. şeytan insanın (kadın veya erkek içine fitne sokabilir). namaz kılan böyle bir duruma maruz kalırsa ibadetini gerektiği gibi yapamayabilir.bizler o yüzden ayrı kılarız. yani kadın veya erkeğin hor görülmesi ile alakası yok.ayrıca kuranı kerimin ilk emri ''oku''dur. yani kadınların okumasına karşı olanlar bu emri ihlal etmişlerdir ki bunun da hesabını Allaha vereceklerdir. o yüzden her sünninin böyle olduğunu düşünmeyin.

karadagli
11.09.2006, 22:24
Sevgili canlar cem ile namaz da benzerlik yoktur. sevgili sores canda zaten kisa bicimde deginmis.evet cem bir ibadettir. fakat belirli kurallar yerine gelmedikce cem yapilmaz. fakat namaz farkli camiye kisi girer hemen namazini kilar. oysa cemde, dede, ceme baslamadan önce halka sorar, icinizde küskün,dargin olanlar varmi diye. küskünler basristirilir.eger bir can baska bir can tarafindan haksizliga ugramissa o haksizlik giderilir. eger haksizlik yapan kisi karsi tarafin hakkini vermezse o toplumdan derhal cikarilir.yani ceme herkes katilamazlar. ki bu karari sadece dede vermiyor orda bulunan halk veriyor. yani bir nevi halk mahkemesi.bizde ceme katilim kadin erkek birlikte katilirlar. cünkü oraya gelen insanlar kadina kötü gözle bakmazlar ve baci diye hitap ederler. orda erkegin nekadar söz hakki varsa kadinin da o kadar söz hakki vardir, kimse kimseden üstün degildir.bu yüzden diyorum ki cem ile namaz farklidir.

saygilar

gmutlu
12.09.2006, 11:59
arkadaşlar bir tartışmaya girmek için önce o konu hakkında biginizin olması gerekir kardeşim aleviyim diyorsun buralarda yazılar yazıyorsun ama hiç merak etmedin mi cem nasıl yapılor cemiye gitmeyi bilıyorsun hiç mi cemevine gitmedin.

Aydın.
12.09.2006, 13:55
arkadaşlar bir tartışmaya girmek için önce o konu hakkında biginizin olması gerekir kardeşim aleviyim diyorsun buralarda yazılar yazıyorsun ama hiç merak etmedin mi cem nasıl yapılor cemiye gitmeyi bilıyorsun hiç mi cemevine gitmedin.

Can ben cem evinede gittim camiyede gittim ve arda nekadar fark olduğunu gördüm.. ve ben bir aleviyim ..

gmutlu
16.09.2006, 16:21
kaç defa camiye gittnz sayın casdemurmur...
en son ne zaman...yada senin inandığın değerler uğruna yaptığn en son uğraşı ne zamn...

namazı bilmek için illa camiye gitmek mi gerekir bir şeyi eleştirmek için önce nu bilmen gerkmez mi

Musa Kazim
16.09.2006, 23:56
"Bütün namazları ve orta namazı muhafaza edin" (el-Bakara, 2/238).
"Şüphesiz namaz, müminlere, vakitle belirlenmiş olarak fon kılınmıştır" (en-Nisa, 4/103).

"Ey iman edenler, rükû edin, secde edin; Rabbinize ibadet edin, hayır dileyin ki umduğunuza eresiniz" (el-Hacc, 22/77).

isyan_atesi4268
09.04.2007, 13:32
Burası ALEVİFORUM olduğunu göre bir Alevi olarak insanları bilgilendirici örnekler vermem gerekir Alevilik hakkında birkaç şey biliyorsam..Çünkü karşılaştırma yapmadan hiçbir şekilde benzerlikleri çözemeyiz ve Cemlerde Türkü değil, deyiş ve semahlar, düazi imamlar söylenir..:mahsum

Dede dua verir, 12 Hizmetler yapılır, Çerağ uyandırılır, hep birden İhlas gibi bildiğimiz dualar okunur.Semahlar dönülür, Miraç anlatılır, Küskünler barıştırılır, Düazi İmamların ardından secde edilir, Dedelerimiz dua vermeye devam ederler, Hizmetliler görevlerini yapmaya devam ederler, Kerbela Mersiyesi okunur, Lokma duası verilir ve varsa Lokma paylaştırılır.. Peygamberin 1 üzümü 40 kişiye paylaştırması gibi...

Onlar müzik değil mi?.İyi o zaman bizde namazlarda ilahi çalalım :))hahahah.

selef
09.04.2007, 13:38

Cem ibadeti sufilerin hatmelerien çok benziyormuş en azından felsefi olarak aynı olduğu kesin. sadece uygulamada küçük farklar var.

selef
09.04.2007, 13:41
Bir de iranlı bir arkadaşım söyledi bizde de cem evi var biz de cem ibadetiyapiyoruz dedi. Ama biz namaz da kılarız dedi Cem evi tarikat için zikir çekmek toplanmak için yapılır dedi. Fakat aynı zamanda namaz için camiye gidiyorlarmış. Anadolu aleviliği ile iran aleviliği arasındaki fark bu olsa gerek.