Orijinalini görmek için tıklayınız : İmamin Peygamberlerden ÜstÜnlÜĞÜ

metin EL-ALEVI
17.02.2006, 13:16
HZ. ALİ ALEYHİSSELAM SON PEYGAMBER HARİÇ PEYGAMBERLERDEN MAKAM OLARAK DAHA ÜSTÜNDÜR, RÜTBE (DERECE) OLARAK DEĞİL.

Sa’saa Hz. Ali (a.s)’a şöyle arz etti: “Siz mi üstünsünüz, Adem mi?
Hz. Ali (a.s): “İnsan kendisini tarif ve tezkiye etmesi çirkin bir şeydir; ama Allah: “Rabbinin nimetinden haber et” (Duha 11. Ayet) buyurmasaydı cevap vermezdim. “Ben Adem’den daha üstünüm.” Çünkü, Adem (a.s) için buğday hariç, cennette bütün rahmet, rahatlık ve nimetler hazırlanmıştı; O nehy edilmesine rağmen o buğdaydan yiyerek cennet ve Hakkın rahmetinin dışına çıktı. Ama Allah Teala beni, buğdayı yemeden men etmemesine rağmen kendi istek ve irademle dünyayı önemli bilmediğimden dolayı, buğdaydan yemedim”
Sa’saa: “Siz mi daha faziletlisiniz, yoksa Nuh peygamber mi?”
Hz. Ali (a.s): “Ben Nuh'tan daha faziletliyim. Çünkü Hz. Nuh kendi kavmini Allah’a davet ettiğinde onlar itaat etmediler; üstelik, O Hazrete çok eziyet ve zulüm ettiler. Sonunda onların eziyetine sabredemeyip onlara beddua edip şöyle dedi: “Allah'ım, yer yüzünde kafirlere bir diyar dahi bırakma (yani onların hepsini helak et.)(Nuh 26.Ayet)” Ama ben habibim ona ve ailesine salat ve selam olsun Resulullah (saa)’tan sonra, bu ümmetin bana yaptıkları onca zulüm, eziyet ve gösterdikleri inatlarına karşı tahammül edip sabrettim kesinlikle onların hakkında beddua etmedim."
(Nitekim meşhur “Şıkşıkıyye” hutbesinde şöyle buyuruyor:
“Gözümde diken ve boğazımda kemik olduğu halde sabrettim…)
Sa’saa: “Siz mi daha üstünsünüz, yoksa İbrahim mi?”
Hz. Ali (a.s): “Ben İbrahim’den daha üstünüm. Çünkü “İbrahim (as) Allah Teala’ya; “Rabbim, ölüyü nasıl diriltirsin?” diye sordu. Allah Teala; “İnanmıyor musun?” diye buyurdu. İbrahim; “Evet inanıyorum, ama (onu görmekle) kalbimin mutmain olmasını istiyorum.” (Bakara 260. Ayet) dedi. Ama demişim ve her zaman derim ki: Eğer hicaplar kaldırılırsa zerre kadar yakinimde artış olmaz.”
Sa’saa: “Siz mi daha üstünsünüz, yoksa Musa mı?”
Hz. Ali (a.s): “Ben Musa’dan daha faziletliyim. Çünkü Allah Teâla, Hz. Musa’yı Firavun’u davet etmek için Mısır’a gönderdiğinde Musa Rabbine şöyle dedi:
“Rabbim, ben onlardan bir kişi öldürdüm, beni öldüreceklerinden korkuyorum.” (Kasas 33. Ayet)
Ama ben, habibim Resulullah (s.a.a) Allah tarafından beni “Tevbe” süresini Mekke müşriklerinin ehline tebliğ etmek için görevlendirdiğinde, ben onların erkeklerinin ve ayanlarının çoğunu öldürdüğüm halde, onlardan asla korkmayıp yalnız başıma hızlı bir şekilde gidip Tevbe süresinden yüksek sesle onların duyacağı şekilde açıkladıktan sonra geri döndüm.”
Sa’saa: “Siz mi mi daha üstünsünüz, yoksa İsa mı?”
Hz. Ali (a.s): “Ben İsa’dan daha üstünüm. Çünkü İmran’ın kızı Meryem İsa’yı doğuracağı sırada Beyt’ül Mukaddes’teydi. Sonra ona şöyle bir nida geldi: Ey Meryem! Evden dışarı çık! Bu ev ibadet evidir, doğum evi değildir.
(sancı onu bir hurma dalına götürdü) (Meryem 23. Ayet)
Ama benim annem Esed kızı Fatıma’ya viladet yaklaştığında Mesdcid'ül- Haram’a gelip, Kabe’ye iltica ederek Rabb’ine doğumunun kolaylaştırması için dua edip yalvarmıştı. Bunun üzerine Beyt’ül Haram’ın duvarı yarılıp: Ey Fatma, eve gir! Diye gaybi bir nida geldi. Bunun üzerine Fatıma duvardan içeri girdi ve beni Allah’ın hareminde ve evinde dünyaya getirdi. Bu fazilet benden önceki ve sonrakilerin hiçbirine nasip olmamıştır.”

(Ahmet er-Rahmani el-Hemedâni “el-İmâm Ali” S.370-371 / et-Tebrizi el-Ansari “el-Lematül Beyda Fi Şerh-i Hutbet’üz Zehra” S.220-221 H.1418 1. Bas. Kum Bas. / Nimetullah el-Cezairi “El-Envâr en-Numaniyye” C.1, S.27 / el-Hâc Hüseyn eş-Şâkiri “Min Siyret el-İmam Ali” S.130-132 H.1420 1.Bas. / Haşim Âli Katit “Veminel Havâr Ekteşeft el-Hakika” S.111-113 H.1421 Dâr’ül Muntazar Beyrut Bas. / Ebul Kasım el-Hav’i “el-İmam Ali Minel Mehd ilel Lehd” S. 549 / Süleyman Yıldız “Hakikat Yolu” S.38-39-40)

Adam
17.02.2006, 15:07
Burda verilen örnekler her peygamber için birer örnekle geçiştirilmiştir. Elbetteki peygamberlerin başka faziletleri de vardır. Ali muhakkak faziletli ve büyük bir insandır. Kamillik makamına ulaştığına da şüphe yoktur. Fakat bizim Ali'yi benimsememizde ve inancımızın önemli sembollerinden biri olmasında bu faziletler çokda fazla etkili olmamıştır.

TheGodfather
17.02.2006, 15:21
Yazılanların kaynağı yok..Hz.Ali'nin diğer peygamblerlden üstün olup olmadığını araştırmak dünyadaki yapılacak en son iştir bence..Hz.Ali zaten HZ.Muhammed değil mi?
Kainatın uğruna yaratıldığı tüm insanlığın efendisi değil mi?

Dogan24
17.02.2006, 15:32
böylesi yazılar neden yazılırki anlamadım bu bundan üstündür olması konusu yanlış bir yaklasımdır.....

iyidost69
17.02.2006, 17:00
Sevgili arkadaşlar kimsenin kimseden üstün olmasına gerek yok.
Hepimiz sonsuzdan gelen ve sonsuza doğru ilerleyen sarmal evrenin birer parçasıyız. Kısacası hepimiz eşitiz, kardeşiz. Bu tür yazılara gerek yok diye düşünüyorum.
Sevgiler saygılar..
Deli Aşık

Serkan_Devrim
17.02.2006, 17:18
neye karşı çıkıldığını anlayamadım. kaynakta belirtilmiş. bunu bende okumuştum. burda anlatılan da Hz Ali'nin batıni olarak ne kadar yüce olduğudur. alevi felsefesine açıklayıcı bir yazı. neye karşı çıkıldı anlayamadım. eline sağlık can. bence güzel bir paylaşımdı.

kureşan
17.02.2006, 18:49
Mevlanadan sizlere.....
cihan var oldukca,Ali var olur,
cihan var olurkende Ali var idi....
Aliden ötürü melekler Ademe secde ettiler.Adem bir kıble gibi idi,secde olunan Ali idi.Adem de,Şit de,Eyup da,İdris de,Yusuf da,Yunus da,Hud da,Musa da,İsa da,İlyas da,salih peygamber de,Davud da Ali idi.

metin EL-ALEVI
18.02.2006, 21:06
TheGodfather, Yazılanların kaynağı yok demişsin, şaşırdım. Çünkü kaynağı var.

srdr_ist
19.02.2006, 22:35
yazıya şöyle bir baktım tanmamını bile okumadım ama anlaşılıyo zaten mantığı aklıma hristiyanlar geldi peygamberlerini sevdiler onu oğul yerine koydular bizimkiler ise her şey yaptılar bile Hz. Ali ne olmadı ki ama ilk kez Peygamber olduğunu duydum :) komik

Serkan_Devrim
20.02.2006, 15:41
yazıya şöyle bir baktım tanmamını bile okumadım ama anlaşılıyo zaten mantığı aklıma hristiyanlar geldi peygamberlerini sevdiler onu oğul yerine koydular bizimkiler ise her şey yaptılar bile Hz. Ali ne olmadı ki ama ilk kez Peygamber olduğunu duydum :) komik
bence de komik.:yamukgul: yani sizin tam okumadığınız bir yazıyı etüt edişiniz(pardon edemiyişiniz) ve yazıdan hz Ali'nin peygamber olduğunu çıkarmanız. hz Ali peygamber yapılmıyor ki yazıda. sadece peygamberlerden daha efdal(kıymetli, üstün, değerli) olduğu anlatılıyor. zaten aleviliğin özünde de bu yatar.

Roşna
20.02.2006, 15:56

bu aleviler tarafından söylenmese bile sünnileri aleviler için söyleyip durdukları birşey...Alinin dinsel önemindençok onun sosyal yaşamda neler yaptığı önemli.kendindenönceki halifelerin kurmuş olduğu düzeni sil baştan yeniden yapılandırmıştır.haksızlığa her zaman karşı gelmiştir.adil davranmıştır ayırım yapmadan.Haklı olduğu için dokunulmaz olduğuna inanılan peygamber eşiyle savaşa girmiştir.tüm karş çıkışlara aldırmadan
inandığı yolda dürüstlük ve adaletten şaşmadan haksızlığa savaş açmıştır

kirshof
23.02.2006, 16:47
Yazıyı okudum.Güzel .Fakat bi şey soracağım.Yazının başında sadece son peygamberin Ali 'den üstün olduğunu yazmışsın.Ama konusu geçen kıssada bununla ilgili bi konu geçmiyor.O zaman bende şu düşünce yer alıyor.Bu kıssayı yazanlar ya peygamberimiz(S.A.V)i peygamber olarak görmüyor yada diğer peygamberlerden küçük görüyorki bununla ilgili soru sorma tevazuunada girmiyor.Acaba nedir?Yani bu kıssanın ya devamı var veya bu kıssa Ali için değil bizim peygamberimiz için olan bi kıssanın değiştirlilmiş bir şeklidir?