Orijinalini görmek için tıklayınız : Alevilikte Tanri inanci

ALBAY_KAWA
29.04.2005, 17:43
Alevilik'te Allah korkusu yoktur. Allah2a yapacağı kötülüklerden dolayı inanılmaz. Allah inancı vardır. Din korkusu, cennet, cehennem korkusu yoktur. Herşey insandadır.

Kuran'ın Bakara suresinde Tanrı'nın dediği gibi; Tanrı insana şahdamarından daha yakındır.
"Size şahdamarımdan daha yakınım"
Bakara Suresi

Herşey insandadır. Her şey insanın kalbinde saklıdır. " Hak ademdedir" Ademden başka yerde Tanrı 'yı aramak boşunadır. "?nsan kıbledir." Pir Sultan Abdal'ın dediği gibi
"?nsan secde edilecek makamdır, mihraptır." Alevilere göre; "?nsan konuşan Kuran'dır" Hz. Ali " ben Kuran-ı Natık'ım." Yani " konuşan Kuran'ım" demiştir.

Saygilar

dem_dost
29.04.2005, 17:52
Bir tv programinda izettin dogana:

Siz Aleviler Allahtan korkmiyormusunuz?

Izettin Dogan:

BIZ SEVDIGIMIZDEN NEDEN KORKALIM?

Allah korkusu var bizde, bizda Allah korkusu: HAKSIZLIK, KÖTÜLÜK ETMEKTIR

ZALIM OLMAKTIR YEZID OLMAKTIR

budur bizim Allah korkumuz

güzel bir yazi tsk ederim albay

ama bir sey belirtmek istiyorum

Herşey insandadır. Her şey insanın kalbinde saklıdır. " Hak ademdedir" Ademden başka yerde Tanrı 'yı aramak boşunadır.

Hakk'a hiçbir layik mekan yok iken
Hanemize aldik mihman eyledik

Harabi
Insan Allahin varliginin tecelli ettigi en layik, en yüksek mertebede olan yeridir

insanin cemali beytullahtir bunun icin

ama Allahi sadece insanda aramak yanlistir, ...

bütün yaratilmis, yaratan ile birdir

sadece insan degil, fakat insan doruk noktasidir

bütün yaradilmis, bütün evren insanda gizlidir,

bunun icin hz ali:

Sen kainatin özü özetisin, diyor

saygilarimla

ALBAY_KAWA
29.04.2005, 18:25
önemli, degil, ama sende devamini getirdin bundna dolayi ben tsk ederim... konu benimdi , ama eksik yanlari ile destekledigin iicn ayriyetten tskkürler

TheGodfather
30.04.2005, 13:45
Evet Albay kawaya teşekkür ederiz..Güzel bir konuya değinmiş..
Kimileri vardır..aman cehennem cayır cayır..Allah yakar..Allah gazar eder...Allahtan kork cehennemden kork..?yide bu durumda böyle düşünen aslında Allahtan korkmuyor ondan korkması gerektiği için korkar..Yani Allah sevgisi yoktur içinde..Bu gibi kişiler genelde bu paranoyaklıktan kurtulduğu zaman dininden şüphe durumuna düşüyor..Bu bağlamda Allah'ı sevdiğimiz için onaibadet etmeliyiz..Cehennemden korktuğumuz için Allahtan zoraki korkmamalıyız..Kuranda da aslında bazı yerlerde bu noktaya değinir..Allah ın rahmetinden ümidiniz kesmeyin..?nsan hiç sevdiğini incitmek istermi..Aslında kuranın bize aşılamak istediği bu diye düşünüyorum..
Allah'a ulaşmada öncümüz uğruna alemler yaratılan Hz. muhammed hak Ali yoludur..Dolaysısıyla Hz.Aliyi seven Hz.Resuli kibriyayı sever..Sonuç olarak Allahı sever.Öyleyse cehennemden korktuğu için bir kişinin Allah sevgisi diye bir şey aslında sözde kalır..

SERHAN
03.05.2005, 13:03
Elbette, zulüm ve haksızlık yapmamak ve günaha girmemek için Allahtan korkmak gerekir. Çünkü, Allah zalimlere cehennemi vaidediyor. Fakat, korkuda lezzet vardır. Bir yaşındaki bir çocuğun aklı bulunsa ve ona sorulsa; '' en lezzetli halin nedir?'' Diyecek ki, ''aczimi ve zaafımı anlayıp, annemin tatlı tokatından korkarak, yine annemin şefkatli sinesine sığındığım halettir.'' Dikkat edilirse ''tatlı tokat'' tabiri vardır. Halbuki bütün annelerin şefkatleri Cenab-ı Hakkın rahmet ve şefkatinin tecellisinin bir lemasıdır. Öyle ise, biz de Allahtan korkarak, yine Allahın şefkat ve merhametine sığınacağız. Çünkü günahlarımız vardır. ?şte BU GÜNAHLARDAN DOLAYI ALLAHTAN KORKUP, fakat yine Allaha iltica edeceğiz. Allahtan korkmayan insan, günahlarına ehemmiyet vermiyor demektir.
Elhasıl, Allah korkusu, Allahı sevmek hakikatının içinde vardır. Yani Allahı seven, Allahtan korkar. Biz devamlı korku ve ümit arasında olacağız. Yani ne Allahın rahmetinden emin, ve ne de Allahın azabından emin olacağız. Aczimizi ve zaafımızı ve kusurlarımızı bilip devamlı olarak günahlarımıza tövbe ve istiğfar edeceğiz. Peygamber efendimiz Aleyhissalatü vesselam, cevşenül kebir isimli duasında, Allahın isimleriyle Allaha yalvarıp, 100 defa '' cehennemden bizi kurtar'' demesi gösteriyor ki, Allahtan en çok korkan insan HZ muhammed aleyhisselamdır.
Allahın bütün sıfatları noksansızdır. Bu sebeple bizzat ve sebepsiz sevilirler. Biz de Allahın bu isim ve sıfatlarının cilvelerini kainatta müşahade edip, Allahı bu isimlerle tanıyarak muhabbet etmemiz gerekiyor. ?nsan, Allahı ne kadar tanırsa o ölçüde sever. Ayrıca, bazı insanların cehenneme girmesi bile güzeldir. Çünkü Allah Adildir. Elbette binlerce masumun hukukuna tecavüz eden zalimlerin cehenneme girmeleri, Allahın adaletidir ve hakları çiğnenen mazlumlara rahmettir. ?şte bazı insanlar Allahtan korkmadığı için böyle zulümler oluyor.
Bütün arkadaşlara saygılar ve sevgiler....

Ezo
03.05.2005, 13:26
Bizim Alevi olarak ve inancımız doğrultusunda, buna da bağlı felsefemiz gereği,
bizler Yüce Allah’ın ne yerde nede gökte olduğuna inanırız, bizler hep deriz ki, Allah insandadır,(Hak insandadır).
Not: (eğer ki bir insan, Allah'a inanıp Allah var diyor ise, Allah var, eğer o insan inanmayıp, Allah yok diyor ise Allah yoktur işte bunun içindir ki, biz diyoruz ki Allah insandadır.)
ve bunun için de önce insan nedir, insan nasıl olmalı, insanın diğer canlılarda ki farkı nedir. Once insani bilmemiz gerek...

SERHAN
03.05.2005, 16:54
Eda, bir insan Allah yok diyorsa, Allah yok olmaz. Bütün kainat, zerreden yıldızlara ve sinek kanadından güneşe kadar herşey Allahın varlığını ve birliğini bize gösteriyor. Zerre kadar aklı ve şuuru olan bir insan Allahı inkar edemez. Yalnız gözünü kapamakla kendine gündüzü gece eder. ''Allah insandadır'' demek; ''Allahın isimleri ve sıfatları insanda tecelli ediyor'' demektir. ?nsan aciz ve zayıftır. Yoktan yaratılmıştır. Öyle ise ezeli olan Allah, insanın içinde olamaz. Nasıl ki, önündeki bilgisayarın ustası, içinde değil, hariçten biri onu yapmıştır. Öyle de kainat ve insanın yaratıcısı da, kainatın içinde değildir. Çünkü kainat ve insan yoktan yaratılmıştır. Ezeli bir Allah yoktan yaratılan bir şeyin içinde olmaz. Nasıl ki güneş, ısısıyla ve ışığıyla ve yedi rengiyle, bize gözbebeğimizden daha yakındır. Fakat biz güneşe milyonlarca kilometre uzağız. Öyle de, Allah bize ilmiyle ve kudretiyle nihayetsiz yakındır. Biz ise Allahtan nihayetsiz uzağız. Kainatta iş gören ve tasarruf eden, Allahın ilmi ve kudretidir. Allahın kainatla bizzat mübaşereti yoktur.
Sevgiler ve saygılar.....

ALBAY_KAWA
03.05.2005, 17:03
serhan, su günah konusunda bence yalnissin, neden cünkü bile bile günah isleniyorsa, neden allahtan korkayim, o günahi islerken korkmadimda, sonrasindami korkacagim, her kez kendi karakterine bicilmi rolünü oynar su dünyada ve gider...

Bebek tabirine gelince, bebegin korkusu olmaz, bana göre, eger bir bebek elli ile, senin korktugu nyilani bogabiliyorsa, o tokattanda korkmaz...bence...

Saygilar

Ezo
03.05.2005, 17:57
Serhan bey yazilarimi iyii okuyun ben orda diyorumki bir insa allah yokdiyorsa allah onun icin yoktur... ben allah yok dimiyorum.... cok genis bir yorum yapmisiniz...

sayilar

hiyam
18.05.2005, 19:59
Kusura bakmayın arkadaşlar uzun zamandır yoktum! Ama ne yaziki katlanacaksınız yine burdayım.
Evet konuya gelince alevilikte tanrı inancı nasıl? bunu aleviliği tanıyarak bilmek lazım biz genelde, gençler aile bireylerin yani özellikle anne ve babanın alevi olması sonucu ile alevi olduğunu ne yaziki sanarız işin özü aleviliği araştırıp tanrının alevilikte konumu nedir? Onu tartışmak kendi düşüncelerimizde tartışmada önemli zaten "aynayı tutum yüzüme ali göründü (g)özüme" bir alevi deyimiyle açıklamak da yarar gördüm. Ne demek aynayı tutarsan yüzüne ali yani tanrı gözükdü demek doğru yani kendi cemalinde tanrıyı görürsün buda daha çok alevilerin ilk inancı şamanizmden kaynaklı bir öğreti. Aleviler islamiyeteki öğretilerden çok diğer dinlerindeki perspektifi yanılsamışlar. Alevilerde bir kere cennet, cehenem inancı yoktur. Ne vardır? pekii. Alevilerde tanrıdan korkulmaz nefret edilmez çünkü alevilerde tanrı zaten insan yani işin özü şu tanrı insanı yarattığında canlanması için kendin bir parça tin yani ruh vermiştir. Tin insanı canlandırmış ve vucut yok olana işlevsiz hale gelene kadar vucudun emanetcisi olmuştur. Ölünce nereye gidileceğine gelince bu ne cenet nede cehenemdir. Alevilikte esas şamanizmdeki inancın hemen hemen aynısıdır. Yani ölünce şamanizmde nirvanaya ulaşmaktır. Alevilikte ise hakka yani kemal varmaktır. Bu nasıl olur bir tür cenet cehenem aslında, eğer yaşam boyunca kemale ermiş insan olmak için elline, belline, dilline, aşına, evine ve eşine şartlarında doğruluğu hak saymışsa hakka varacak ve kemale erecektir. Kemale erip hakka varmak nedemek? Hak tanrıdır. Kemal olgunlaşmış insandır. kısaca özetlersek kemale erip hakka ulaşmak tanrıya geri dönmek özüne dönmek gibi yani bir tür mutluluk anlatılamaz bir duygudur. Ya kemale ermemişse ne olacak hayır ceheneme gitmez ama burdada şamanizmden bir buklede olsa var ama tamamı değil burdada realkarnasyon giriyor araya yaşama farklı bir insan olarak gelmek farklı bir ülke olabilir farklı çok farklı bir yaşam olabilir ama illaki kemale erene kadar bu döngü devam eder.
Yani alevilikte tanrı inancının bir kısmını anlatmak istedim umarım farklılık yaratmadım.

SERHAN
19.05.2005, 12:19
Arkadaşım sen aleviliği değil, şamanizmi anlatmışsın. Senin anlattığın şey alevilik değildir. Çünkü, Kur'anın yüzlerce ayeti Cennetten ve Cehennemden bahsediyor. Allahın Kur'andan önce gönderdiği incil ve tevrat da yine Cennet ve Cehennemden haber veriyor.
Ayrıca, hangi insan olursa olsun, bu dünyada belaları ve elemleri lezzetlerinden daha fazladır. Eğer Cennet olmazsa, insan hayvanlardan daha aşağı bir dereceye düşer. Çünkü insanda akıl olduğundan geçmişten gelen elemler ve gelecekten gelen endişeler, hazır lezzetini bozuyor. Ayrıca bir lezzetin biteceğini düşünmek bile insana elem veriyor. Ayrıca, sevdiklerinden ayrılması da insanı üzüyor. Fakat hayvanda akıl olmadığı için, geçmişi ve geleceği düşünmez. Hiç bir şey onu üzmez. Bu dünyadan tam bir lezzet alır. ?şte insanın sevdikleriyle beraber ebediyen yaşayacağı bir Cennet olmazsa, insan hayvanlardan aşağı düşerek, belalar ve musibetler ve ayrılık fırtınaları içinde çırpınan bedbaht bir mahluk olur.Ayrıca, madem Allah, sonsuz kudret ve rahmet sahibidir. Ve bitmez tükenmez hazineleri vardır. Öyle ise insanlara ebedi bir saadet verecektir. Bu dünyadaki nimetler ise, Cennetteki nimetlerin bir nevi gölgeleridir. Eğer Cennet ve Cehennem olmazsa, haşa Allah zalim olur. Çünkü zalim zulmediyor, mazlum zulüm görüyor, biri ceza, diğeri mükafat görmeden bu dünyadan göçüp gidiyorlar. Demek bir büyük mahkemeye bırakılıyorlar.

Bir insanın kazandığı bütün yetenekler ve öğrendiği bilgiler ruhundadır. Eğer mesela bir terzinin ruhu, bir bebeğin bedenine girse, bebek terzi olur. Mesela, bir matematik profesörünün ruhu, bir bebeğe girse, bebek, ileri derecede matematik bilmesi gerekir. Çünkü bu bilgiler ruhtadır.
Ayrıca, bundan bin yıl önce, dünya yüzünde 500 milyon insan vardı. ?imdi ise 6 milyar insan var. Eğer bir ruh, diğer bir bedene girse, şimdi de dünya yüzünde 500 milyon insan olması gerekirdi. Diğer ruhlar nereden geldi?

Ayrıca, insan aciz,fakir ve kusurludur. Allah ise sonsuz kudret ve ilim sahibidir. Bütün noksan sıfatlardan münezzehtir. Bir insanda Allahın görülmesi demek, Allahın bütün isimleri insanda tecelli ediyor demektir. Nasıl ki güneş, ışığıyla, ısısıyla ve yedi rengiyle bize gözbebeğimizden daha yakındır. Biz ise güneşten milyonlarca kilometre uzağız. Hiç bir şekilde yanaşamayız. Öyle de Allah, kainata ve bize ilmiyle ve kudretiyle sonsuz yakındır. Fakat biz Allahtan sonsuz uzağız. Yani Allah, ilim ve iradesiyle bize şah damarımızdan daha yakındır. Biz ise Allahtan nihayetsiz uzağız. Hiç bir vecihle yetişemeyiz. Cennet, Allahın isimlerinin parlak bir şekilde tecelli ettiği yerdir. Ayrıca kainat ve insan yoktan yaratıldığı için, Allah kainatın içinde olamaz. Çünkü Allah ezelidir. ?nsanın Allaha dönmesi ise, Allahın isimlerinin azami derece de tecelli ettiği Cennete gitmesidir.

Zalimler için yaşasın Cehennem....

ALBAY_KAWA
19.05.2005, 18:22
serhan, senin tartisma sekline ve bilgine hayran olmaya basladim, bu yüzden söhretini kaybedeceksin...

SERHAN
20.05.2005, 09:59
Albay Kawa arkadaşım, bizim amacımız kesinlikle şöhret değildir. ?man ve Kur'an hakikatleri, soğukkanlılıkla ve insaf ile ve sırf hakkı ve hakikati bulmak niyetiyle tartışılmalıdır. Kendini haklı çıkarmak ve ilmini sergilemek için tartışma olmamalıdır. Nerede hakkı ve hakikati görsek, onu almamız lazımdır. Öyle ise, gerektiğinde birbirimize karşı ''evet haklısın, ben bu konuda yanılmışım'' dememiz lazımdır. Fakat bu cümleyi söylemek gerçekten çok zordur, büyük bir fazilet örneğidir.

saygılar...

dem_dost
22.05.2005, 22:47
HAZIR ALLAH

HAZIR ALLAH

HAZIR ALLAH

saygilarimla

bu "Hazir Allah" hakkinda düsünün, alevi cemiyetlerinden az cok gecen manasini bilir

gavsülazam
21.07.2005, 20:40
Cenabi ALLAH(c.c) noksan sifatlardan münezzehtir. Nasil olurda ALLAH(c.c) insan olabilir. H1ristiyanlarida helak eden bu fikir deilmidir.

munzur_hozat
21.07.2005, 20:52
kim diyor kardeş ALLAH (c.c) yeri göğü yaratandır, hiç bir dengi yoktur.İnsanın düşeceği en büyük yanıldı Allahı haşa yarattığı herhangi bir şeyle eş tutmaktır yazıklar olsun onlara.

ALUNDRA
24.07.2005, 05:22
Alevilik'te Allah korkusu yoktur. Allah2a yapacağı kötülüklerden dolayı inanılmaz. Allah inancı vardır. Din korkusu, cennet, cehennem korkusu yoktur. Herşey insandadır.

Kuran'ın Bakara suresinde Tanrı'nın dediği gibi; Tanrı insana şahdamarından daha yakındır.
Bakara Suresi

Herşey insandadır. Her şey insanın kalbinde saklıdır. " Hak ademdedir" Ademden başka yerde Tanrı 'yı aramak boşunadır. "?nsan kıbledir." Pir Sultan Abdal'ın dediği gibi
"?nsan secde edilecek makamdır, mihraptır." Alevilere göre; "?nsan konuşan Kuran'dır" Hz. Ali " ben Kuran-ı Natık'ım." Yani " konuşan Kuran'ım" demiştir.

Saygilar

Belki sen Allah´tan korkmuyor olabilirsin ama bu sanin Aleviler Allah´tan
korkmaz deme hakkina sahip oldugunu göstermez...
Bakara suresinde "Ben size sah damarinizdan daha yakinim " diye buyuruyor Allah..... ama burada bir seyi unutmadinmi...?? sen ona ne kadar yakinsin..?? Pir Sultan Abdal "insan kibledir" kelimesinin manasinin ardindaki sirri arastirdinmi...?? yoksa kendini kiblemi zannediyorsun...??...evet insan secde edilecek makamdir... Hz. Muhammed´te (s.a.v) bir insandi ve melekler ona secde etti..(sakin olaki kendinle kiyaslamayasin)..
Lütfen kendimizi güzel kelimelerle avutmayalim... üzerimize düsen görevi yerine getirmemiz daha makbul olur saniyorum... Saygilar..

aleviboy
24.07.2005, 11:45
alevilerde tanrı inancı vardır.Tartışılacak bir şey yok.

ALBAY_KAWA
27.07.2005, 01:51
ALUNDRA

Bu tür tartismalra giren biri degilim ve öylede kalacak, ben kendimi degil sen avutuyorsun bence...

Ben kendi cevremden bahsettim, gördügüm insanlardan yola ciktim, görmediklerimin hakkinda konusmadim, ama orda yalnis kurulu hic bir cümle yok...

Ercan
27.07.2005, 02:22
Alevilikte Tanrı İnancı
Alevilik'te Allah korkusu yoktur. Allah´a yapacağı kötülüklerden dolayı inanılmaz. Allah inancı vardır. Din korkusu, cennet, cehennem korkusu yoktur. Herşey insandadır. Kuran'ın Bakara suresinde Tanrı'nın dediği gibi; Tanrı insana şahdamarından daha yakındır. "Size şahdamarımdan daha yakınım" Bakara Suresi Herşey insandadır. Her şey insanın kalbinde saklıdır. " Hak ademdedir" Ademden başka yerde Tanrı 'yı aramak boşunadır. "İnsan kıbledir." Pir Sultan Abdal'ın dediği gibi "İnsan secde edilecek makamdır, mihraptır." Alevilere göre; "İnsan konuşan Kuran'dır" Hz. Ali " ben Kuran-ı Natık'ım." Yani " konuşan Kuran'ım" demiştir.

http://www.karacaahmet.com/inside.asp?kategori=2&link_id=5&alt_id=2

Albay Kawa´nin aktarmis oldugu yazi özet olarak yazildigi icin yanlis anlasilmalar olmus.
Allah´tan korkulmaz,sevdigimizden neden korkalim demek istenmis!
Alevilerde Allah korkusu degil sevgisi vardir.

Ayrica buraya aktarilan yazilarda kaynak gösterimesinin daha dogru olacagini düsünüyorum.
Lütfen emege saygi duyalim.

ALBAY_KAWA
30.07.2005, 18:19
arkadas haklisin ama ben bahsettigin yaziyi verdiign linkten malesef almadim, www.karacaahmet (http://www.karacaahmet). bilmem ne, buunuda yeni duyuyuorum, bve böyle sitelere giren biri degilim... lütfen , bu tür durumlarda konuyu acana biraz saygi manyetinde, sorulmasi lazim bence...

Saygilar, ama yaziyi merak ettinse alinan yerini...

www.Tunceli.org (http://www.Tunceli.org)

Ercan
30.07.2005, 23:34
arkadas haklisin ama ben bahsettigin yaziyi verdiign linkten malesef almadim, www.karacaahmet (http://www.karacaahmet). bilmem ne, buunuda yeni duyuyuorum, bve böyle sitelere giren biri degilim... lütfen , bu tür durumlarda konuyu acana biraz saygi manyetinde, sorulmasi lazim bence...

Saygilar, ama yaziyi merak ettinse alinan yerini...

www.Tunceli.org (http://www.Tunceli.org)

Sayin Albay-Kawa,

Siz karacaahmet sitesinden alinti yapmamissiniz,sizin alinti yaptiginiz site Karacaahmet sitesinden alinti yapmis.Kaynak olarakta belirtmis.
Saygilar.

Ana Sayfa > (http://www.tunceli.org/v2.0/index.php)Tunceli > (http://www.tunceli.org/v2.0/index.php)Makalelerhttp://www.tunceli.org/v2.0/images/kutusag1.gif

Makaleler
Alevilikte Tanrı İnancı

(1254 okuma) http://www.tunceli.org/v2.0/images/print.gif (http://www.tunceli.org/v2.0/MakaleOku.php?op=printpage&artid=57)

Bakara Suresi

Herşey insandadır. Her şey insanın kalbinde saklıdır. " Hak ademdedir" Ademden başka yerde Tanrı 'yı aramak boşunadır. "İnsan kıbledir." Pir Sultan Abdal'ın dediği gibi
"İnsan secde edilecek makamdır, mihraptır." Alevilere göre; "İnsan konuşan Kuran'dır" Hz. Ali " ben Kuran-ı Natık'ım." Yani " konuşan Kuran'ım" demiştir.

Kaynak : karacaahmet.com

combat
31.07.2005, 13:02
alevilik olgusunun dini motifi vardır.ama biz aleviler önceliği akla vermeliyiz.eğer ayakta kalmak istiyorsak şuna karşı uyanık olalım.akla ve bilime dayanmayan düşünce tarzlarına yaklaşırken dikkatli olmalıyız.
yani;
önce akıl sonra iman

Ercan
31.07.2005, 16:52
alevilik olgusunun dini motifi vardır.ama biz aleviler önceliği akla vermeliyiz.eğer ayakta kalmak istiyorsak şuna karşı uyanık olalım.akla ve bilime dayanmayan düşünce tarzlarına yaklaşırken dikkatli olmalıyız.
yani;
önce akıl sonra iman

HZ ALI :

BANA BIR HARF ÖGRETENIN KÖLESI OLURUM

Akli ve bilimi öne cikaran bundan güzel söz yoktur bence.

combat
31.07.2005, 22:19
HZ ALI :

BANA BIR HARF ÖGRETENIN KÖLESI OLURUM

Akli ve bilimi öne cikaran bundan güzel söz yoktur bence.

doğru söze ne denir?ama yinede bilimsel kriterlere uymayan sözler hadis diye de önümüze getirilse uymayalım.
kısaca demek istiyorum ki alevi kültürüne bağlı kalalım ama ayakta kalabilmek için önceliği akla verelim.akıl ,insanoğlu için büyük nimettir.kullanabilen için tabiki.(imanlı olacağım diye akla ters düşen şeyleri kabul etmeyelim)

Ercan
31.07.2005, 22:36
Cok dogru söylüyorsunuz combat,
Zaten Aleviler batil inanislara kanmayip aklin yolunu sectikleri icin bunca zulüm ve baskilara maruz kalmislardir.
Aleviler Türkiye´nin aydinlik yüzüdür diye bosa dememisler.

furkan
05.08.2005, 21:45
Zaten Aleviler batil inanislara kanmayip aklin yolunu sectikleri icin bunca zulüm ve baskilara maruz kalmislardir.
Aleviler Türkiye´nin aydinlik yüzüdür diye bosa dememisler.
bir alevi genci olarak bu dediklerinize katılmıyorum.
alevilerin zulma uğramaları alevi olmalarındandır.başka bir açıklama sağlıklı olmaz.batıl inanışlar her toplumdada vardır.alevilerdede-sünnilerdede-müslümanlardada-hristiyanlardada vs..
dediğim gibi alevi olmamızdan dolayı acı çektik.
aleviyim ama sadece biz değil sosyal demokrat-solcu kısacası bizim gibi kafa yapısına sahip sünni kardeşlerimizde bu ülkenin aydınlık yüzüdür.

Ercan
05.08.2005, 22:56
bir alevi genci olarak bu dediklerinize katılmıyorum.
alevilerin zulma uğramaları alevi olmalarındandır.başka bir açıklama sağlıklı olmaz.batıl inanışlar her toplumdada vardır.alevilerdede-sünnilerdede-müslümanlardada-hristiyanlardada vs..
dediğim gibi alevi olmamızdan dolayı acı çektik.
aleviyim ama sadece biz değil sosyal demokrat-solcu kısacası bizim gibi kafa yapısına sahip sünni kardeşlerimizde bu ülkenin aydınlık yüzüdür.

Yazdigim cümleyi tekrar okudum bir celiski bulamadim.
Benim dediklerime katilip katilmamaniz kendi bileceginiz istir.
Demokrat aydin Sünni kardeslerimize ne bu yazimda nede baska yazimda bir ayirtimcilik yoktur.
Aleviler Türkiye´nin aydinlik yüzüdür deyimi gerici yobaz cevreleri kastederek söylenmistir.

Ceyhun
05.08.2005, 23:09
Benim dediklerime katilip katilmamaniz kendi bileceginiz istir.
Demokrat aydin Sünni kardeslerimize ne bu yazimda nede baska yazimda bir ayirtimcilik yoktur.
Aleviler Türkiye´nin aydinlik yüzüdür deyimi gerici yobaz cevreleri kastederek söylenmistir.

Doğru. Sunni kardeşlerimiz arasından da çok demokrat, ilerici insan ve en önemlisi insan gibi insan çıkmaktadır. Ama genelleme yapmamız gerekse Aleviler aydınlığa daha yatkındır. Çünkü felsefeye ve düşünceye önem verirler. Önyargısız ve hoşgörülüdürler. Faşizme ve teokrasiye karşı kesin çizgiler çekmişlerdir. Bunlar genelleme tabi ki. Yoksa bizim aramızdan da çok eşek ve sunni insanlarımızın arasından da birçok Aleviden daha iyi insanlar çıkar.

furkan
05.08.2005, 23:17
.
bir fikrin eleştirilmesi onda çelişki var demek değildir.
çelişki başka bir şeydir bir fikrin hatalı olması başka bir şeydir.2.2=5 derseniz bu yanlıştır(ama çelişki değildir)
dikkat ederseniz ben çelişkili fikirlere sahipsinizde demedim.sadece alevilerin bugün acı çekmesinin nedeninin alevi olmak olduğunu savunuyorum.
aleviyiz ama tarafsız olmalıyız.her inanç sisteminde olduğu gibi bizdede batıl inanç vardır.

ALBAY_KAWA
03.10.2005, 08:08
öncelille bu kadar uzun zaandan sonra cevap yazdiigm icin özür,
Ercan, karacaahmetin reklamini yapip durma, tunceli.org bile bu tür sitelerde isi olmaz, o ve benzeri yazilari bir cok sitede bulurusn arastirdiktan sonra...

GencKaptan
03.10.2005, 14:22
Ercan, karacaahmetin reklamini yapip durma, tunceli.org bile bu tür sitelerde isi olmaz, o ve benzeri yazilari bir cok sitede bulurusn arastirdiktan sonra...

karacahmet sitesine bişi diyemezsin dostum alevilikle ilgili bir cok beğendiğim yazlaır vardır.

Ercan
03.10.2005, 14:23

ALBAY_KAVA,

Bu forumda yazilanlarin reklam olup olmadigina karar verecek kisi siz degilsiniz.Bu forumun yöneticileri var,eger kurallar disina cikiliyorsa uyari yapmasi gereken kisiler onlardir.Eger kural disi bir yazi bulduysaniz forum yönetimine durumu bildirirseniz onlar geregini yaparlar.
Burada kurallara uymayan sizsiniz.Kurallara uymadiginiz ve insanlari yanilttiginiz icin yaziniza cevap verdim ve dogrusunu yazdim.
Gelismeler su sekilde oldu:
"Alevilikte tanri inanci"basligi altinda actiginiz yazi size ait degildi.Oysa forum üyelerinin konu hakkindaki görüslerine verdiginiz cevaplarda "KONU BENIMDI" demissiniz.Bu cevabiniz sanki yaziyi siz yazmis izlenimi yaratmis.
Oysa yaziyi baska bir siteden aktardiginizi belirtmeniz gerekirdi.Yazinin kaynagini yazmak reklam degildir.Bu,emege saygidir.
Eger reklam olur düsüncesindeyseniz,o zaman yaziyi hic aktarmazsiniz.Herkes size özel mesajla yazinin kaynagini sormaya mecbur degil.Ayrica forum kurallarinda yazi kaynaginin belirtilmesi gerekliligi vardir.

"Alevilikte tanri inanci" Karaca Ahmet Sultan Dergahi´nda tek paragraftir.
Oysa buraya aktarilan yazi üc paragraf yapilmis.Bir paragraflik yaziyi üc paragraf yapmak yazinin anlamini da degistirir.
Daha sonraki yazismalarimizda siz bu yaziyi Tunceli org sitesinden aktardiginizi yazdiniz.
Bende Tunceli org sitesine girerek yaziyi arastirdim.Yazi orada üc paragraf sekline getirilmisti.Yazinin aktarildigi yerin Karacaahmet sitesi oldugu belirtilmisti.
Ben bu durumda sunu yaptim:
Yaziyi orjinal sekliyle kaynak belirterek buraya tekrar aktardim.Böylece forum üyelerinin yanlis anlamalarina engel olmak istedim.

Alevilik konusunda yazarken lütfen daha dikkatli olunuz.Burada aleviligi ögrenmek ve bilgilerimizi gelistirmek istiyoruz.Bizi yaniltmaya ve kendi amaclarina yöneltmeye calisan kisi ve kurumlarin her zaman karsisinda olacagimi biliniz...

ALBAY_KAWA
03.10.2005, 17:45
Alevilik konusunda yazarken lütfen daha dikkatli olunuz.Burada aleviligi ögrenmek ve bilgilerimizi gelistirmek istiyoruz.Bizi yaniltmaya ve kendi amaclarina yöneltmeye calisan kisi ve kurumlarin her zaman karsisinda olacagimi biliniz...

Evet konu benim konuyu acan kisi olduguma göre konu benim, burda yalnis bir sey göremiyorum, ayrica, yazilarak cizilerek, ancak, ya anlatilir ya tartisilir, alevilik ile bilgilerini gelistire bilirsin ama, ögrenemssin, bunun iicn yasmak gerekir, genel anlamda...

Ayrica bir sey gözden kaciriyorsun, bu site nicin yapilmis, yöneticiler kendilerine yapmamislar saniirmm, siteyi, bizler iicn yapmislar, ozaman, bu tür seylerde benim böyle bir kelimeyi söylemem gayet normaldir, cünkü yöneticiler, sadece yaparlar, bizler ise yasatiriz...Bence hepimiizn sitesi olduguna göre, byöle bir söylem benim hakkimdir...

Saygilar...

Ercan
03.10.2005, 18:44
Evet konu benim konuyu acan kisi olduguma göre konu benim, burda yalnis bir sey göremiyorum, ayrica, yazilarak cizilerek, ancak, ya anlatilir ya tartisilir, alevilik ile bilgilerini gelistire bilirsin ama, ögrenemssin, bunun iicn yasmak gerekir, genel anlamda...

Ayrica bir sey gözden kaciriyorsun, bu site nicin yapilmis, yöneticiler kendilerine yapmamislar saniirmm, siteyi, bizler iicn yapmislar, ozaman, bu tür seylerde benim böyle bir kelimeyi söylemem gayet normaldir, cünkü yöneticiler, sadece yaparlar, bizler ise yasatiriz...Bence hepimiizn sitesi olduguna göre, byöle bir söylem benim hakkimdir...

Saygilar...

Konu sizin.
Yazi sizin degil.
Gelen cevaplara bir siteden aktardigini yazmamissiniz.
Benim aleviligi yasamayip ögrenmeye calistigimi nereden cikardiniz?
Yazinizin diger bölümünde ne demek istediginizi anlamadim.
Buranin herkesin sitesi olduguna eminim.Hangi söylem sizin hakkiniz?
Benim reklam yaptigimi yazmistiniz.Reklam isi ne oldu birsey yazmamissiniz.

CyberMaN
04.10.2005, 02:07
thanks_MaN/))`

ALBAY_KAWA
04.10.2005, 03:49
bra eger anlayamadiysan diyecek bir seyim, yok, ama yasamak ile ilgili sonuna eklemsim genel olarak diye, ben sadece seni kast etmedim yalnsi anlama orasini...Ayrica faln siteden aktarmadir dememi gerktirecek bbir duurm göremdim, görseydim söylerdim...Emn olabilirisin... neyse bu konu disi tatsiz tartismaya son verelim bence, gereksiz bir tartisma...

Saygilar...

YOZCAY
10.11.2005, 01:22
Allahın yokluğunu kanıtlamak üzere kurulmuş bir ENSTİTÜ daha benim literatürümde yok.Kurulmasıda anlamsız ama tam tersine Allahın varlığına ilişkin okadar çok söz okadar çok kitap ve okadar çok kaynak varki insan şüpheye düşüyor.

İnsanlık tarihini savaşlar tarihiyle özetleyen bizim tarihçilerin yazdığı kitaplardanda anlaşılıyorki bu savaşların çoğu dinsel kaynaklıdır.Allahın varlığından şüphe duymak ölüm nedenidir ama birde Allaha kendi gibi inanmayanlara açılan savaşlar vardırki bunların adına "cihat" dinilmiştir.Haçlı savaşları denen savaşlar bizze göstermiştirki Allaha inanmış olmak yaşamaya yeterli değildir.Allah inancıyla ilgili çok söze gerek yok aslında,inannan inanır inanmayan inanmaz ama bu kadar kolay olsaydı sanırım hiç yazmak zorunda kalmazdık.

Kendi gibi düşünmeyenlere saygı göstermeyenler ALEVİ OLAMAZ.

Kahrolsun tek tip insan yaratmaya çalışan 12 EYLÜL cuntacıları ve onların günümüzdeki bilinçli bilinçsiz temsilcileri.

Yaşasın inanma-inanmama özgürlüğü

Saygılarımla

can hüseyin
16.11.2005, 22:30
alevi canlar bu yazdıklarımı okursanız sevinirim öncelikle tanrı kavramını kullanmayalım allah bizi yaratırken kendi canından bizi yaratmıştır ve ona ulaşmamız gerekmektedir bunu yapmak içinde elimize dilimize belimize

Kizilbas 66
17.11.2005, 08:15
Sevgili Canlar.... Her Toplumun oldugu gibi Alevi toplumununda Kendine özgü Tanri anlayisi vardir.Bu Anlayis Anadolu Alevi-kizilbaslarinda Hallac-Mansur ve Nesimi de Enel-Hak Deyimiyle özünü bulan tanrinin insanda tecelli bulmasi ve yansimasi seklinde algilanan bir Tanri anlayisidir. Bu Alevi-Bektasi yolunun,felsefesinin temel ögelerinden biridir. Günümüzde Alevi toplumuna bakildiginda Enel-Hak anlayisinin yerini sünni tanri anlayisina biraktigi ve Alevilerin büyük cogunlugunun tanriyi Sünniler gibi algiladigi görülmektedir.Islamin hicbir sartini yerine getirmeyen Alevi toplumu bu konuda büyük bir celiski icindedir.Enel-Hak disindaki Tanri anlayisi bir Alevi icin aymazlik ve yoldan sapmadan baska birsey degildir.
Hümanist (insancil ) ,korku yerine Sevgi yüklü sorgulayici Enel-Hak anlayisi, ümmetci,kulcu ,Sünni Tanri anlayisi ile uzaktan yakindan hic bir benzerligi olmayan tamamen zit iki anlayistir.Alevilerin bu celiskilerden kurtulabilmeleri , kafalarindaki sorulari cözümleyebilmeleri icin kendi felsefelerini cok iyi ögrenmeleri gerekmektedir.
Anadolu Aleviliginde sorgulanip yargilanmayan hic bir sey yoktur.Tanri dahi hic bir sey dokunulmaz tabu degildir.Genel olarak halkta ,sevip baglandiklari tabulastirma egilimi olsa da ,Alevi Felsefesi bunu reddeder; cünkü Tanriyi ,tüm evrensel erdemlere sahip " Insani Kamil " de arayan bir felsefe bunden baskasini yapamaz. Bu bakimdan Alevi Edebiyatinda sömürüye ve zulme son vermedigi icin Tanriyi ,elestirisel,alaycil, hatta isyan etme önemli yer tutar.

Gelmeden dedin hakkima haves tutmaga
Dogmadan dedin Asa Adem diye
Sen ezelden beni asi yazasin
Doldurasin alema avazesin
Yunus Emre

Kildan köprü yaptirmissin
Gelip kullar gecsin deyü
Hele biz söyle duralim
Yigit isen gec a tanri
Kaygusuz Abdal

Daha Allah ile cihan yok iken
Biz onu var edip ilan eyledik
Hakk a hicbir layik mekan yok iken
Hanemize aldik mihman eyledik
Harabi

Bu örnekleri cogaltmak mümkün aslinda ,tanrisini kendine benzeten,tanrisalligi asamamis yine insanin kendisidir.Alevi siirinde cogaltilmasi mümkün olan bu tarz bir sorgulama ile varilmak istenen amac nedir? Istenen amac,Aslinda Kaygusuz Abdal in son iki misrasinda vardir:

Kaldir perdeyi aradan
Gezelim bilece tanri

Burada hem tanri elestirilmektedir,hem de arkadas dost olmaya cagrilmaktadir .Vahdeti vücut Tanri-Insan-Evren üclüsünden olusan " Birlik " in simgesel tanimidir.Vahdeti Vücut anlayisinda ,olusturanda olusanda ,olus halinde olanda birdir.Bu anlamda yaratanla yaratilan tektir özdestir.Bu nedenle diyorki Hz.Ali :
" Insan konusan Kuran dir "
Haci Bektasi Veli de ayni seyi söylüyor
" Okunacak en büyük kitap Insandir "

Sevgili Canlar bu anlamiyla Insani kutsayan yücelten Anadolu Alevisi ,insan canina kiymaz; eline-beline-diline sahip olmayi ilke edinir,72 milleti bir bilip insan hak ve özgürlüklerine saygiyi Tanriya sayginin geregi sayar....

BOZ ATLI HIZIR YARDIMCIMIZ OLSUN

Saygilarimla..........

eerkan82
17.11.2005, 08:22

Bakara Suresi

Saygilar
evet bu konuda tamamiylen sana sana katıldığımı söyleye bilirim hak ademdedir.

ozgur416
27.11.2005, 03:17
ALLAH tan korkmak O nun emir ve yasaklarına uymakla olur madem ki seviyoruz O ne diyorsa yapalım dimi arkadaşlar.öyle seviyorum demekle olmuyor.yanlış anlamayın sözüm meclisten dışarı.ama Hünkar ın Makalat ını kaçımız okuduk.orda hepsi var alın okuyun.bazı canlar da şu sözleri işittim gerçekten çok komik "benim kabem insandır bütün ama bütün insanları çok seviyorum ama sünnilerden nefret ediyrum" sizcede komik değilmi.böyle sevgi olmaz teşekkürler

ozgur416
27.11.2005, 03:18
evet herşey insandadır ama oturmakla bulunmaz aramak lazım bulmak lazım bir söz var "aramakla bulunmaz aramadanda bulamazsın"

Dogan24
12.03.2006, 19:53
Aslında sorulmaması gereken bir soru bir soru ancak art niyetli kimselerin bulandırdığı kafalar netleşmek zorunda.

Her şeyden önce Alevilik bir inançtır. Bundan hareketle belki de Allah´a en çok inanan, Allah´ın birliğini kabul eden topluluklardan biridir Aleviler. Cem törenine katılanlar bu durumu açıkça görebilirler. Yine binlerce Alevi deyişinde, şiirinde bu açıkça görülür.

Aleviler Allah´a inanırlar, hem de bütün benlikleriyle Allah´in varlığına, birliğine bağlıdırlar. Ancak kimse Alevilerin Allah´a inançlarını Sünni ve ya başka inançtan insanınkiyle kıyaslamaya ve böylece yanlış sonuçlara ulaşmaya kalkışmasın.

Şoreş
12.03.2006, 20:05
Ben hayatım boyunca biz Aleviler kadar ALLAH diyen insanlar görmedim bizim ona olan saygımız inancımız sonsuzdur. :)

Ben Allaha inanırım birde onun kullanırınında onu bir parçası olduğunu düşünürüm.HZ MUHAMMED VE HZ ALİ bana göre ALLAHIN yeryüzündeki en büyük temsilcilerindendir.İnsanlar onun suretini taşır

Şoreş
12.03.2006, 20:11
Anlatmayı unuttum paylaşayım hemen.Tesadüf yada değil

Bugün karnım çok acıkmıştı annemler hastaneye gittiler çünkü annemin anneannesi hasta:(

pc başındayken Allahım çok acıktım dedim evde de yemek yoktu kavaltılık dışından sonra kapı çaldı gelen alt komşumuzdu :) Çok farklı bir mantar yemeği yapmıştı ve birtabakta bize getirmiş çok iyi komşumuzdur.Sonra hemen Allahım sen nelere kadirsin :)

srdr_ist
13.03.2006, 00:39
Rahmetli babannem ölüm korkusu gerçekten çok şiddetli hisseden biriydi.Bir ara adamın biri suda sizin de başınıza geldimi suda ip bağlayarak dua ederler.Dede olacak ki tutturmuş sen 6 aydan daha kısa sürede öleceğini söylemiş:) kadıncağız aylarca beti benzi soluk yaşadı tabi üzerine 10 yıldan daha fazla yaşadı ama netice hak tecellisi yerine geldi.

Babaannem önce beyin damarı tıkamasından hafızasını yitirdi.Böylelikle kimseyi hatta kendi adını hatta yaşadığını dahi anlamadan yatakta sadece gözleri açık iken başı sağ tarafına düşüp hakka yürüdü. Ama adını bilmeyen o kadın İZİNİ ŞAHI MERDAN deneyi dilinden eksiltmedi.
Allah şahı merdan diyen hafızası yitik biri bunu benliğine kazımışsa Biri çıkıp bizim olaralarda allah demiyorsa bir daha soruyorum ĞADE derler dostum. Allah diyen biziz O kürtçe soyluyordu.O Anadolu temiz yürekler hak muhammet ali yi bir bilir Allah dememişse Allah nurundan yarattığı herkesten üstün kıldığının hürmetine rahmete erişeceğini hep niyetinde idi. Şimdi Alevilikte allah inancı var demek yetmiyor o kadar derine inmen lazım ki bu büyük rabbin sevgisini göresin yoksa yoktur der bırakırsın.
Halbu ki onlar kendilerini hak muhammed ali ve ya imam hüseyin derken kendileri varamadığı ama onların hep allah a yakın olduğunu düşündüğünden önce onlara yalvarmış duasını önce onlara yapmış ve allah a böyle iletmiş.
Ne kadar güzel ve samimi duygularmış ki onlar yaşamış biz ise mahrumiyetimizin acısını çekiyoruz.

caferi
23.03.2006, 13:16
bu konuda size katılıyorum arkadaşlar.ALLAH ı öcü gibi göstermenin bir anlamı yok ama onun yolundan ayrılıp başka şeylere yönelirsek (şirk gibi)şüphesiz ALLAH ın azabı da şiddetlidir..