Orijinalini görmek için tıklayınız : Düğünlerde,Nişanlarda Semah Edilmesi Hakkında
candost60 20.02.2006, 10:57 Zannettiğim kadarıyla bu konuya da mesaj yazılmamış,eğer yazıldı ise kusura bakmayın tekrar yazmış olacağım...
Evet bu sorun her zaman beni kızdırmış ve düşündürmüştür. İnsanlarımız çıkıyor düğün salonlarında,nişanlarda veya kına gecelerinde meydanlar da davul zurna eşliğinde semah ediyorlar. Ve birde bu yetmezmiş gibi alkış tutuyorlar. Çok zaman bu sorun yüzünden çoğu insanla tartıştım ve çok ciddi problemler yaşadım. Ama CANLAR sizce de bunun olmaması gerekir. Çünkü semah bizim ibadetimizin bir özüdür. Eğlence anında kullanılacak bir şey değildir,bunlara alet etmemeliyiz. Bizim insanlarımız böyle yaptığını gören karşı mezhep teki insanlar aynen şöyle diyor, "Semah oyun mu?"
Hadi gelin burdan yakın... Defalarca bu konu hakkında konuşmuşumdur ve çoğu insana açıklama yapmışımdır.
Ben bu olaya tamamıyla karşıyım ve sizlerinde benim gibi düşündüğünü hissedebiliyorum. Bu konu hakkında çok daha hassas olmalıyız. " Semah bizim özümüzdür,ibadetimizdir. Semahımızı hiçbir şeye alet ettirmeyelim. "
yanyana dururuz,allah allah deriz,seccadeye eğilip secde ederiz,deyişimizi söyler semah döneriz,
derviscemal 20.02.2006, 11:05 Zannettiğim kadarıyla bu konuya da mesaj yazılmamış,eğer yazıldı ise kusura bakmayın tekrar yazmış olacağım...
Evet bu sorun her zaman beni kızdırmış ve düşündürmüştür. İnsanlarımız çıkıyor düğün salonlarında,nişanlarda veya kına gecelerinde meydanlar da davul zurna eşliğinde semah ediyorlar. Ve birde bu yetmezmiş gibi alkış tutuyorlar. Çok zaman bu sorun yüzünden çoğu insanla tartıştım ve çok ciddi problemler yaşadım. Ama CANLAR sizce de bunun olmaması gerekir. Çünkü semah bizim ibadetimizin bir özüdür. Eğlence anında kullanılacak bir şey değildir,bunlara alet etmemeliyiz. Bizim insanlarımız böyle yaptığını gören karşı mezhep teki insanlar aynen şöyle diyor, "Semah oyun mu?"
Hadi gelin burdan yakın... Defalarca bu konu hakkında konuşmuşumdur ve çoğu insana açıklama yapmışımdır.
Ben bu olaya tamamıyla karşıyım ve sizlerinde benim gibi düşündüğünü hissedebiliyorum. Bu konu hakkında çok daha hassas olmalıyız. " Semah bizim özümüzdür,ibadetimizdir. Semahımızı hiçbir şeye alet ettirmeyelim. "
yanyana dururuz,allah allah deriz,seccadeye eğilip secde ederiz,deyişimizi söyler semah döneriz,
Sevgili arkadşım düşüncelerine katılıyorum. Yanlız bir dönem Türkiye de alviliğin açık açık söylenmeye başladığı yıllarda bizim derneklerimiz düğünlere semah ekiplerini gönderiyorlardı insanların görmeleri ve bilmeleri için ve bir süre sonra sunni inancı taşıyan insanlar bile derneklerden semahı talep ettiler işte bu nokta durulması gereken nokta idi ve derneklerimiz o gün itibariye semah ekiplerini bu tür yerlere göndermez oldular çok doğru bir karardı bencede..
Şuan da İstanbul da en azından böyle şeylere rastlamah daha zor..
sevgilerimle..
candost60 20.02.2006, 11:15 evet kardeşim doğru söylüyosun artık semah ekiplerini göndermiyorlar,bizim köy derneğinde de aynı olay vardı ve artık bıraktılar.olması gerekende bu zaten.
sevgiyle kalın...
semahı ibadet olarak görüyorsak, düğünlerde,nişanlarda Semah edilmesi yanlış.
Ama aleviliği tanıtmak adına bize özgün tanıtıcı bir gösteri ekibimiz olmalı, ama eğlence yerleri için değil.Mevlevi Semahzenler nasıl tanıtma amaçlı, yurt içi ve yurt dışına gidiyor ve gösteri yapıyorlarsa bizde özel yerlerde kendimize ait değerleri tanıtıcı semah gösterileri yapmalıyız.
candost60 20.02.2006, 19:16 senin söylediğinde doğru demali kardeşim,kendimizi tanıtmak için semah etmeliyiz ama eğlence aleti etmeden. belirli sınırları olan yerlerde bu ibadetimizi göstermeliyiz.
Hüseyin Akcan
Sene Tekmil oldugunu Bildiler
Yezit Münafik Gömlegin Giydiler
Kasdeyleyüp Imamlara Kiydilar
Sancak Gele Gele Kazova´ya Dikile
Münafik Basina Taslar Döküle
Mümin Olan da Hakka Cekile
Abdal Pir Sultan´im bu Sözüm Haktir
Vallahi Sözümün Hatasi Yoktur
Simdikde Sofunun Yezidi Coktur
Gerçeğin Demine Hû Mümine Ya Ali
sedatsert 21.02.2006, 16:35 normal renk ve normal boyutta yazilmadiğı ve editlemesi oldukça zahmetli ve karışık kodlama olduğu için editlenmiştir.
Mesajın tümünü farklı renk ve farklı boyutlarda yazmayın, normal yazarsanızda yazılar okunur. teşekkürler. Alevimen
şavolanlı 22.02.2006, 03:13 dostlar bendeher istenildiginde semahın dügün salonlarında ve her hangi bir yerde yapılmasına karşıyım yani düşünebiliyomusunuz sahnede semah dönülürken adam geçmiş karşısına rakısını yudumluyo artı alkışlıyo bari alkış tutmayın dini bir rütüelin ifasında alkış tutmanın anlamı varmı yani düşünün camide hoca namazı bitirdi cemahat komple alkış tutmaya başlıyor degilmi ne kadar sacma
öz alevi 22.02.2006, 08:10 Zannettiğim kadarıyla bu konuya da mesaj yazılmamış,eğer yazıldı ise kusura bakmayın tekrar yazmış olacağım...
hak aşıklarının söylediği semah ve deyişler nefesler kuranı kerimdir kimki eğelence olarak düğünlerde ve eğlence yerlerinde söylerse ne o düğünde olan insanlara ve geline ve oğlana
artık rahmet almaz o züriyetten de cevresinine fayda gelmemektedir
cok büyük yanlışlıktır
yüce Allahı ancak yalvararak yenersin kavgayla güçle oynamayla değil
alevilerin en büyük ayıbıdır düğünlerde ve eğlence yerlerinde deyiş söylemeleri
kuranı kerim kainat kurulmadan önce halk oldu kıyamete kadar her sözü değişmeden gidecektir
zamana göre değişmeyen hakkın emridir değişen yozlaşan sadece insandır
hak aşığı aşğıda bunu söylemiştir
Tevek kil durmuşum hele bir yüze
Yüz yirmi dört bin nebiden süzülmek için geldim size
Ah hele la mekan ilminin düşmüşüm öze
Hancıyam bu sözü pervazı imam olarak heeey
İmanın kavimdir cim ile dala
Elif lem elifle gayretin ala
Ah hele la mekan ilminde ruhum kala
Hayalin üççe tim geldim bu yola
Dostlar bağında temaşa ala ala
Hancıyam diyerim sözüm ervaha
Kündü kenzulahta bulur vallaha
-----------------kün demek ilk dünya kuruldu ve kıyamete kadar bu sözler bulacaktır vallahaki
Aliyul abayı sitretil muntada
Elhemdulullaha resullahtan cemale
Bu sözüm kala eyler eeey
iyidost69 22.02.2006, 09:50 Bende ibadetimiz olan semahın, eğlence aracı olarak kullanılmasına ve düğün, nişan, gösteri, konser gibi ortamlarda deşifre edilmesine karşıyım. Ama son zamanlarda azalma var. bunuda gözlemliyorum. Zaten 3 adet tv kanalımızda cem törenlerini izleyebilir herkes.
sevgiler..
"Semah bir aşk halidir!" -Ahmet Yesevi-
bu bizim ibadet şeklimizdir, semahı eğlenceli bir oyun olarak görmek cahillikten ya da fesatlıktan dolayıdır diye düşünüyorum.
Yakapınarlı 24.02.2006, 03:12 bazı canlar semah edilmesi yazmış ben ilk defa duydum semah edilmez oynanmaz dönülür arkadaşlar yani başlıktadad bana göre hata vardır.bu detay aklıam geldi de.
candost60 24.02.2006, 09:32 Evet konu başlığında yanlış bi kelime kullanmış olabiliriz,ama mesajda semah döneriz cümlesi kullanılmaktadır. Yine de uyarın için saol mod kardeşim.
Hüseyin AKCAN
Haklarin Kardesligi Dedik,
Kerbelada Susuz Birakip Kan Döktünüz...
Enel Hak Dedik,
Carmiha Gerip Yüzdünüz...
Emek Hakdir Dedik,
Dar Agacinda Astiniz...
Özgürlük Ve Kardeslik Dedik,
Diri Diri Yakip Can Aldiniz...
Iste Biz Bunun Icin Aleviyiz
Ben bu olayı birazda elde edilen özgürlüğün tatmini olarak görüyorum yıllarca yasaklanan bir toplum kısmende olsa özgürleştiği için her toplantıda, düğünde biraraya geldiklerinde semah dönerek Alevi kimliğini yansıtıyorlar bir nevi motive oluyorlar aslında güzel bir durum çokda hor görmemek lazım ancak Barlarda deyiş çalınması bu durum gibi değil o tür yerlerde deyiş çalmak pek hoş değil aslında
eğlence ortamlarında semah dönülmesinin nedeni eski cem toplantılarındaki demlere hasretten özlemden kaynaklanıyor. çocukluğumuzda evlerimizde deyişlere demle semahla eşlik edilirdi. ama artık kimseler düğünlerde semah dönmüyor.
aşkaleli 18.04.2006, 23:39 eğlence ortamlarında semah dönülmesinin nedeni eski cem toplantılarındaki demlere hasretten özlemden kaynaklanıyor. çocukluğumuzda evlerimizde deyişlere demle semahla eşlik edilirdi. ama artık kimseler düğünlerde semah dönmüyor.
Artık kimseler düğünlerde semah dönmüyor diyorsunuz ama ben Tokat Turhal ilçesinde yaşıyorum. Hemen hemen her alevi düğününde, her içkili yemekli eğlencelerde semah dönülüyor. Ben aslında Erzurumluyum ve asla kendi memleketimde ve ailemde böyle bir olaya rastlamadım. Bu bana çok tuhaf geldi. Nedenin sorduğumda eğlencelerde dönülen semahın cemlerdekinden farklı oduğu söylendi. Ama pek ikna olamadım . Bu konuda bilgisi olan var mı?
Hüseyin69 18.04.2006, 23:55 bugün bir popcunun yada bir arabeskcinin konserine gidin istediginiz kadar alkislayin kimse sizleri angellemez
ama bir ozanin konserine gittiginizde onu cani gönülden dinleyin sizlere birseyler söylüyor bir seyler anlatmaya calisiyor
affiniza siginarak askerde ki bir olayi anlatayim
bizler bos zamanalrda bölük olarak toplanirdik eglenirdik türkler söylerken alkisladigimiz zaman komutanlar
asker burda ayi oynatmiyoruz türkü dinliyoruz halay tarzi pop tarzi müziklerde ne yaparsaniz yapin ama türkülerde yerinizden sallanmayin alkislamayin derdi günümüz gencligin kani kayniyor ne desek bos tutamiyoruz gencligi efsane ozan bir sultan abdalin hizir pasaya dedigi bir sözü var
hersey yerinde gerek
evet dügünler nisanlar geceler vs gibi eglencelerde türkü deyis okunuyorsa dinlenmeli dinlenmeliki o türküyü yapan ozani en azindan hatirlayip saygi duymasini bilmeli dedigim gibi günümüzde türkü deyis duaz her yerde calinip söyleniyor buna disa acilim cagdaslik özgürlük tabu yikmak deyin ne derseniz deyin ama nasilki ozana saygi yi biliyorsak ozanlarin üretiminede öyle saygiyla egilmek lazim
candost60 19.04.2006, 17:40 ben onu yapan insanları anlamıyorum...eğlence yerlerinde semah dönülüyor ve deyişler söyleniyor...semah bizim özümüzdür neden böyle yerlerde kullanılır anlamış değilim.bu türkü bar denilen yerlere de zaten iyice sinirleniyorum...
dügünlerde, konserlerde, türkü barlarda semah dönülmesini ve bunun bir eğlence aracı olarak görülmesini anlamıs değilim. sanırım bunu herkesin anlayabilmesi icin öncelikle "semahı" belirli bir yere oturtmak gerek. gercekten ne güzel olurdu demler'e olan özlemi hak ettikleri yerlerde mesela cem evlerinde, mesela yine evlerimizde toplanarak yapabilmek.ama galiba özlemlerimizi yanlıs ifade ediyoruz. bu sekilde semah'ı bilmeyenlere, semahı anlatmak için yanlıs yerleri ve yanlıs zamanı secmiş oluyoruz. bence bilen bilmeyene söylemeli "semah bir eğlence ifadesi değildir!"
alevikiz 20.04.2006, 20:43 bende burda almanyada semah gurubundayim ve bazi gecelere ciktik burda. ama hepsi inancimiz ile ilgili idi. misal burda frankfurt hanau´da pir sultan abdal anama töreni vardi, yada simdi 17.06.06 köln arenada yine büyük bir gece var sivas´da ölenleri anma gecesi var ordada semah dönecegiz.
annemin anlattigin göre önceleri yada simdide dügünlerde hep semah dönülürmüs ama bizde alkislanmaz ve bir eglence olarakta görünmüyor. dönenmler icden ve kalbten dönüyorlar. annem hala semah havasini duysun hemen agirlamaya basliyor ama rahatsizligi yüzünden daha dönemiyor. bence alkislanmasi yanlis ama dügünlerde semah dönülmesinede karsi degilim.
veyinesevdam 20.04.2006, 20:51 merhaba arkadaşlar ya ben kendi köyümüz hakkında bilgi yazmak istiyorum ama bi türlü beceremedim birisi bana yardımcı olsuun herkese selamlar türkü tadında kalıın :)
simdiye kadar semahın eglence yerlerinde çekildigini gormedim ;fakat boyle birsey gercekten varsa olmaması gereken bir olgu bu.ve yalanıs .... GELİN CANLAR BİR OLALIM.........
KoCGiRiLi_ 23.04.2006, 19:54 eskiden aleviyim diyenler pek azdı. 1989 senelerınde hacı bektaşi velinin acılıs törenlerınden dönerken arabanın camlarına imam ali ve hacı bektaşinin resimleriyle sehirlerden gectik. sadece 3 kişiydik. sonradan yurt dısındaki cem törenlerınde cekılen vıdeolar ellerımıse gecti semahlarımısı iyice öğrendık ve artık düğünlerde eskiden bislere kötü gösle bakan yezid lere karsı semah dönmeye basladık ve nihayetınde aleviyim diye bilenler coğaldı aldı basını yurudu ve artık düğünlerde felan gösterilmesine gerek kalmadı. cunki semah dönüldüğü zaman artık bır hancer sallanmaya baslandı bu yusden dolayı semahlarımısı kötülenmemek icin düğünlerde felan dönülmesine gerek yoktur. bir olduk iri olduk diri olduk kendımısı gösterdık.
öncelikle semah etmek yerine semah dönmek denilmesinin daha doğru olduğu söylenmiş; ancak pir sultanın dediği gibi :
semah eyleyenler haslar hasıdır dost
semah eylemeyen hakkın nesidir dost
semahı sadece dönmek olarak görenler dönmeden yaptığımız semahlara ne diyecektir. bu nedenle bence dönmek deyimi yanlıştır ve semahı sadece bir figür gibi düşünenlerin kullandığı bir kelimedir.
semah tabiki eglencelik değildir. ama düğünde olmaz demek bence doğru değil. bizim yolumuz hayatın her anı için değilmidir. düğünlerde bu anın parçası değilmidir. bir arkadaş tokattaki bu durumu yadırgamış, onu tokatlı olarak tüm düğünlerimize çağırıyorum.
Bence düğünlerde ve nişanlarda,her ne amaca hizmet ediyorsa etsin,tanıtım amaçlı dahi olsa,semah dönülmesi bana pek hoş gelmiyor.semah'ın ne olduğunu bilmek isteyen buyursun cemevlerimize gelsin.
evet arkadaşım bunun hoş görülücek hiç bir yanı yok.tanıtım amaçlıysa bir namaz niye kılınmıyor veya başka inançların ibadetleri niye yapılmıyor.inançlarımıza yeterli saygıyı ilk önce biz gösterecez sonra başkalarından bekliycez.içkili ortamlarda sarhoş mezesi değil benim ibadetim
aferin selva bak takdir ettim seni şimdi.güzel cevaplamışsın...
sinan boztepe 24.04.2006, 09:39 değerli canlar semahı bize bağış eden kimdir?? önce bunu bilmek gerekiyor ve ona göre hareket etmek gerekiyor.. semahı bize kırklar bağış etmiştir.. muhammed mustfa miraçtan indiğinde yolu kırklara düştü.. ve kırkların huzuruna girdiğinde onlarla beraber semah döndü.. namaz kılmadı!!!!!
demeki semah kırklar ceminin ibadetidir.. bir ibadet gösteriş olsun diye diye asla yapılamaz.. düşün nişan, sünnet, eğlence için yapılan işlerdir.. ve bir eğlencenin içinde ibadet yapılamaz.. semah hakk-muhammed-ali için pir huzurunda dönülür.. oyun değildir, oynanmaz..
demekki kişi eğer döndüğü semahın dini ağırlığını bilkirse onu bir oyun metahı olarak asla kullanmaz..
semahımıza sahip çıkalım.. seyir için değil hakk için dönelim.. oyun oynamayalım...
düğünlerde artık pek rastlanmasa bile ara ara kendini bilmezlerin semahla halay çektikleri oluyor. e bu da bilinçsizlikten kaynaklanıyor. bunun en büyük örneğini esasında televizyonlarda görüyoruz. yarı çıplak vaziyette çıkmış semah söylüyor bir de yetmezmiş gibi semah dönmeye kalkıyor, seyirciler de alkış tutuyor. çok yakışıksız bir durum bence. ama bu durumun nasıl önüne geçilir ya da geçilebilinir mi bilemiyorum. biraz zor gibi görünüyor.
colddream 24.04.2006, 11:04 cemde halay çekile bilir mi ? biz mantık diyoruz ya mantık bu sorunun yanıtıdır sanırım ibadetin yeri bellidir. Ama toplum düzeliyor şu aralar ben görmüyorum artık dügün eglence vs. semah dönen kalmadı.
saygıalrımla...
Hinoralı 30.04.2006, 17:02 Özel gecelerde semah dönülmesine bende karşıyım insanların içkili bir şekilde tuhaf hareketlerle semah döndüklerini zannetmeleri beni çileden çıkarıyor bekar arkadaşlar şiddetle şunu tavsiye etmek istiyorum nişan ve düğünlerinizde semah çaldırmayın...
KURŞUNveli 30.04.2006, 22:58 düğün salonunda namaz kılanlar hakkında ne düşünürseniz semah içinde aynı düşünce geçerli...namaz olurmu olmaz semahta ibadet için yapıdığına göre o da olmaz...olmazla bitmiyor ben şahsen katıldığım gittiğim bütün içkili ortamlarda eğlence için yapılan ortamlarda buna izin vermiyorum...ve uyarıldığı taktirde de insanlar hatasını anlıyor...keşke uyarılmadan böyle olmayacak durumlara kalkışmasalar...
ayni sorunu almanyadada yasadik bir kac yil önce. Birkac insan cikip sarhos haliyle semah gidiyordu. ve ardindan dügünde kavga cikiyordu. böyle kavgalar ciktikca insanlarda bilinclendi. tabi dügünsahipleri icin üzücü bir olaydi.
bizim aile ve akrabalar dügün baslamadan müzikgrubunu tembihliyorlardi, beyit calinmayacak veya calinirsa sadece yemek arasinda diye.
Bazi insanlarda farkina vardimki, kafa kiyak olunca alevi olduklari aklina geliyor.
valla bende düğünlkerde semaha karşıyım. bizim burada çok rastlanılan bir durumdur. heleki bir yörükle evlenme varsa düğn baştan sona bir semah bir teke zortlatması şeklinde geçer. buradaki amaç kendini benimsetmedir aslında. ama ben yinede karşıyım bazen bende yaparım ama neyse:)
Ya zaten eğlence semahları sonradan türemiştir.Ben pek karşı değilim artık hatta dönülmeli bence İnancımız için iyi bir katkı olacaktır zaten ibadet yapamıyoruz yezitler yüzünden bari semahlarımızı dönelim.
Hinoralı 02.05.2006, 00:02 Ya zaten eğlence semahları sonradan türemiştir.Ben pek karşı değilim artık hatta dönülmeli bence İnancımız için iyi bir katkı olacaktır zaten ibadet yapamıyoruz yezitler yüzünden bari semahlarımızı dönelim.
YOK KARDEŞ ÖYLE DÜŞÜNME SEMAH BİZİM İBADETİMİZİ TAMAMLAYAN BİR ÖGEDİR, HALKIN HAKKA YÜRÜYÜŞÜDÜR. BEN SENİN FİKİRLERİNİ HER ZAMAN BEĞENEREK OKURDUM, AMA BU SEFER FARKLI DÜŞÜNÜYORUZ. İBADET ALENİ OLMAMALI İBADET REKLAM YADA EĞLENCE OLMAMALI BENİM ASLAN KARDEŞİM. SEN YİNE O YEZİTLERE KIZDINDA SÖYLEDİN BUNU DİMİ YOKSA SENİN DÜŞÜNCEN DEĞİL.:)
YOK KARDEŞ ÖYLE DÜŞÜNME SEMAH BİZİM İBADETİMİZİ TAMAMLAYAN BİR ÖGEDİR, HALKIN HAKKA YÜRÜYÜŞÜDÜR. BEN SENİN FİKİRLERİNİ HER ZAMAN BEĞENEREK OKURDUM, AMA BU SEFER FARKLI DÜŞÜNÜYORUZ. İBADET ALENİ OLMAMALI İBADET REKLAM YADA EĞLENCE OLMAMALI BENİM ASLAN KARDEŞİM. SEN YİNE O YEZİTLERE KIZDINDA SÖYLEDİN BUNU DİMİ YOKSA SENİN DÜŞÜNCEN DEĞİL.:)
Güzel can teşekkürler ;) O söylemim bir tepki aslında:) Yani yezit ceme zin vermiyor bazen semahları dönelim diye içerledim:yamukgul:
Hinoralı 02.05.2006, 00:50 Güzel can teşekkürler ;) O söylemim bir tepki aslında:) Yani yezit ceme zin vermiyor bazen semahları dönelim diye içerledim:yamukgul:
BEN DOĞRU TAHMİN ETMİŞİM O ZAMAN BENİM KARDEŞİMİN FİKRİ DEĞİLMİŞ BU OH ŞİMDİ RAHATLADIM:) . MUHAKKAK İZLEMİŞSİNDİR FAKAT BİR GÜN TURHAL SEMAHINI PÜR DİKKAT İZLE HALK NASIL HAKA YÜRÜR GÖR BENİM ASLAN KARDEŞİM. SAYGILARIMLA
BOZATLI HIZIR YARDIMCIN OLA.
kardeşlerim semah cemlerde dönülür tabikii. düğünde bir cemdir bu yüzden biz tokatta eğer düğünlerde semah dönülmezse düğün eksik kalmış sayarız. ayrıca nevruz semahını bilirmisiniz? baharın gelişini kutlamak, yeni dirilişi kutsamak için dönülür. düğünlerde bir kutlama ve kutsamadır. tokat semahında dediği gibi:
biz böyle gördük uludan pirden
Derya 44 02.05.2006, 22:43 arkadaslar bence dügünlerde ve nisanlarda semah dönülmemes gerektir...benim fikirim su cünkü semaha bir saygi göstermek lazimdir . yani semahi dügünde nisanda dönersek saygimizi biraz rencide ediyormusuz gibi geliyor bana.tabiki bu benim fikrim . hem kaldiki genelde yani benim cevremdeki dügünlerde alkolü icecekler sunulur ve bence alkolun oldugu yerde zaten semah dönülmez...
BEN DOĞRU TAHMİN ETMİŞİM O ZAMAN BENİM KARDEŞİMİN FİKRİ DEĞİLMİŞ BU OH ŞİMDİ RAHATLADIM:) . MUHAKKAK İZLEMİŞSİNDİR FAKAT BİR GÜN TURHAL SEMAHINI PÜR DİKKAT İZLE HALK NASIL HAKA YÜRÜR GÖR BENİM ASLAN KARDEŞİM. SAYGILARIMLA
BOZATLI HIZIR YARDIMCIN OLA.
Turhal semahını hiç dinlemedim abi ama umarım en kısa zamanda dinleme şansım olur teşekkürler abican ;)
meymane_usari 02.05.2006, 22:53 Bütün semahlarımız güzeldir hepsi inancımızı yansıtır ve özllikle Tokat Semahı benim çok hoşuma gidiyor izlerken ve dinlerken kendimden geçiyorum....
Bizim bir akrabamızın düğününe gitmiştik konuk sanatçı olarak Selahattin Akarsu geldi.(Sivas yangı nında hayatını kaybeden Muhlis Akarsu 'nun yeğeni)..Türkü söylerken adamın teki sahneye çıktı o çalarken semah dönmeye çalıştı Selahhatin abi kızdı adama eğer semah dönecekseniz semah çalayım ona göre dönün dedi ve ben orda o sözlerden çok etkilendim....
Bir çok arkadaşımın dediğine katılıyorum Semahı mızı her şeye alet etmeyelim...
Hinoralı 03.05.2006, 00:03 Turhal semahını hiç dinlemedim abi ama umarım en kısa zamanda dinleme şansım olur teşekkürler abican ;)
Turhal Tokatın bir ilçesidir kardeşim ve yörenin adı verilmiş bir semah dönülür genelde ihtiyarları dönmesi makbuldür gerçekten görmeni isterim inanamazsın. O zaman ağbinin halkın Hakka yürüyüşü ne demek daha iyi kavrıycaksın benim yiğit kardeşim. Sevgiler.
düğün salonunda namaz kılanlar hakkında ne düşünürseniz semah içinde aynı düşünce geçerli...namaz olurmu olmaz semahta ibadet için yapıdığına göre o da olmaz...olmazla bitmiyor ben şahsen katıldığım gittiğim bütün içkili ortamlarda eğlence için yapılan ortamlarda buna izin vermiyorum...ve uyarıldığı taktirde de insanlar hatasını anlıyor...keşke uyarılmadan böyle olmayacak durumlara kalkışmasalar...
Bende düşüncene katılıyorum.Örneğin yakın zamanda katıldığım eğitim senin bahara merhaba ve 1 mayıs yemeğinde semah çaldılar ve bilende döndü bilmeyende döndü.En acısıda dalga geçer gibi gülerek ve biribirlerine gösteriş yapar gibi oynamalarıydı.Dönmeleri demiyorum özellikle .Semah bir halk oyunu değildir.Belki yeri geldiğinde bazı yörelerde gelenektir düğünlerin tamamlayıcısı olarak kullanılır ve dönülür.Ama bilenler döner herkes değil.Sonra bazı arkadaşların kullandığı yezit kelimesi için şunu demek istiyorum.Her sünni olan yezit değildir.Yezitlik yapan (zulüm yapan,benim gibi olmayan kafir düşüncesine sahip olan, vb.) zaten yüzyıllarca bizi engellemiştir engellemeye devam edecektir.
biz düğünlerimizde semah eyliyoruz, biz semah eylemeyi biliyoruz ve tokat yeryüzünde kaldığı sürede düğünlerimizde semah eyleyeceğiz. büyük şehirlerdeki kardeşlerim, oralarda herşeyin dejenere olmasıyla buralarda da dejenerasyon olduğunu sanmayın. biz semahımızı dalga geçilsin diye eylemiyoruz ve nerde ne yapılacağını biliyoruz.
AleviKürt 03.05.2006, 22:47 Zannettiğim kadarıyla bu konuya da mesaj yazılmamış,eğer yazıldı ise kusura bakmayın tekrar yazmış olacağım...
tamamen hak veriyorum sana dost. güzel yazmisin. televizyonda her türküye artik semah dönenler var. bu da yanlistir bence. ask türküsüyle semahin ne ilgisi var?
KURŞUNveli 04.05.2006, 16:11 biz düğünlerimizde semah eyliyoruz, biz semah eylemeyi biliyoruz ve tokat yeryüzünde kaldığı sürede düğünlerimizde semah eyleyeceğiz. büyük şehirlerdeki kardeşlerim, oralarda herşeyin dejenere olmasıyla buralarda da dejenerasyon olduğunu sanmayın. biz semahımızı dalga geçilsin diye eylemiyoruz ve nerde ne yapılacağını biliyoruz.
arkadaşım fikirlerine saygılıyım ama katılmıyorum inancın büyük şehri küçük şehri bence olmaz inanç her yerde inançtır...semah her yerde semahtır şekli değişikte olsa amacı aynıdır ibadettir...davul-zurnayla içkiyle birlikte yanlış olur yanlış anlaşılır...amaç her yerde dejenerasyonun önüne geçmek bugün tokatta sivasta(kendi memleketim) olan herşey sadece ordaki alevileri bağlamaz tüm aleviler bağlar.kimse demez o memlekette böyle diye,tüm aleviler böyle derler.
ama kişisel ibadete kimse karışamaz isteyen istediği şekilde ibadetini yapar.
KURŞUNveli 04.05.2006, 16:25 biz düğünlerimizde semah eyliyoruz, biz semah eylemeyi biliyoruz ve tokat yeryüzünde kaldığı sürede düğünlerimizde semah eyleyeceğiz. büyük şehirlerdeki kardeşlerim, oralarda herşeyin dejenere olmasıyla buralarda da dejenerasyon olduğunu sanmayın. biz semahımızı dalga geçilsin diye eylemiyoruz ve nerde ne yapılacağını biliyoruz.
bu mesaj internetin azızliğine uğradığı için ikinci defa yazmıştım üzgünüm....
sevgili arkadaşlar...
Dün akşam Chatte konuş**** Mevzu üzerine bir iki şey söylemek istiyorum HADDİM olmayarak..... Anlayışlı karşılıyıcağınıza ve samimiyetinize güvendiğimden...
Semah Eğlence değil ibadettir bana göre..... ve İbadet sadece Cem evlerinde yapılmaz.... İbadetin mekanı yeryüzüdür.... ve yeryüzünün heryerinde yapılabilir temiz olması şartıyla.... Alevilik Felsefesi böyle benim algıladığım...
Düğün, Nişan vb. yerlerde yapılan Semahda yapılma sebebine göre İbadettir.. ve Düğünde ibadettir.... Hacı Bektaşın makamlarından biriside evlenmektir... Yani Alevilik eğer... Enel Hak anlayışına sahip diyorsanız heryerde İbadet edilmelidir.....
soreş arkadaşımızda genç ve duygusal..... ama temiz yürekli olarak duyduğunu aktarıyor.... ama Semah sadece İbadettir... tanımlaması yanlış olabilir ama Yanlış yapmak bizlere mahsus.. bir İnsanı kaybetmek bütün insanlığı kaybetmek gibidir.... Gönül kazanmaksa en büyük İbadettir.....
tekrar anlayışınıza ve Samimiyetinize güvendiğimden yazdığımı belirteyim...
saygılar...
Dugunlerde veya eylence yerlerinde dönulen semah tanitim amaciyla yapilyor biz avrupada bunedenle yapiyoruz diyeyim her seyin yolu yorgani var dugunde dönulen semah ibadet olarak bence sayilmaz sayilmamalida...Ibadetin yeri zamani yoktur ama cem birtek semahla olan ibadet degilki...
sayiglar
ezo
KURŞUNveli 31.05.2006, 22:19 Dugunlerde veya eylence yerlerinde dönulen semah tanitim amaciyla yapilyor biz avrupada bunedenle yapiyoruz diyeyim her seyin yolu yorgani var dugunde dönulen semah ibadet olarak bence sayilmaz sayilmamalida...Ibadetin yeri zamani yoktur ama cem birtek semahla olan ibadet degilki...
sayiglar
ezo
kusura bakmayın merak ettim sadece kaç türlü semah var acaba ve nerelerde yapılır aydınlatırsanız sevinirim...
Ben Semahlarımızı iki boyutta değerlendiriyorum.
1. İNANÇSAL BOYUTU : Cem ayinlerinde döndüğümüz bir tür zikirdir. Bedenin ve ruhun tanrıya yakarması ve onunla bütünleşmesidir.Cem ayinleri içerisinde bağlama eşliğinde dönülmektedir ibadetimizin bir parçasıdır.Bağlama ve Semah inacımıza göre kutsaldır.
2.FOLKLORİK (KÜLTÜREL) BOYUTU: Bir toplumun inançları,gelenek görenekleri kültürünü oluşturmaktadır. Anadolu kültüründe dini ve inaçtan gelen motivler vardır.Kültürümüzün bir parçası ola halk oyunlarımızda bunu görmekteyiz dini içerik taşıyanhalk oyunlarımızı çeşitli etkinliklerde sergiliyoruz.
Eğer bir etkinlikte,bir gecede veya festivalde Semah dönülmesi gerekiyorsa bence inanç açısından bir sakıncası yoktur dönülmelidir.Hatta bazı yörelerdeDüğünlerde Kol Semahı dönülmektedir.(Gelin damat evinin kapısına geldiğinde bir grup kadın kOL Semahı yapar)
Ayrıca kültürümüzün tanıtımında Semahlarımız ve Bağlamamız çok önemli yer tutar.
Nasıl ki Bağlamamızı her yerde çalıyorsak Semahlarımızıda saygınlığı olan her ortamda dönmeliyiz diye düşünüyorum.Çünkü burda Semahlarımızın inaçsal boyutudan ziyade kültürel boyutu öne çıkmakta
kusura bakmayın merak ettim sadece kaç türlü semah var acaba ve nerelerde yapılır aydınlatırsanız sevinirim...
http://www.aleviforum.com/alevilik-hakkynda-ana-forum/185-semah-nedir-7.html
burayi okuyun burda semahlar hakkinda bilgi vardir, yörelere göre semah sekli vardir ben kirklar semahi dönerim.. yani kirklar semahini bilirim...
saygilar
ezo
çiğerparem 31.05.2006, 23:38 Dugunlerde veya eylence yerlerinde dönulen semah tanitim amaciyla yapilyor biz avrupada bunedenle yapiyoruz diyeyim her seyin yolu yorgani var dugunde dönulen semah ibadet olarak bence sayilmaz sayilmamalida...Ibadetin yeri zamani yoktur ama cem birtek semahla olan ibadet degilki...
sayiglar
ezo
arkadaşım düğünlerdede tanıtılması yanlış semah alevi bektaşi derneklerinin kültürel etkinlikleri ve cemlerde tanıtılmalıdır.bir arkadaşımda semah oyun değildir demiş çayda çıra yada çiftetelli anlamında oyun değildir semah kültürel bir oyundur bu arada oyun kelimesini farklı algılamayın.
HAŞAKİ SEMAHIMIZ OYUNCAK DEĞİLDİR,
O BİR AŞK HALİDİR SALINCAK DEĞİLDİR
arkadaşım düğünlerdede tanıtılması yanlış semah alevi bektaşi derneklerinin kültürel etkinlikleri ve cemlerde tanıtılmalıdır.bir arkadaşımda semah oyun değildir demiş çayda çıra yada çiftetelli anlamında oyun değildir semah kültürel bir oyundur bu arada oyun kelimesini farklı algılamayın.
HAŞAKİ SEMAHIMIZ OYUNCAK DEĞİLDİR,
O BİR AŞK HALİDİR SALINCAK DEĞİLDİR
Siz semaha nasil bakiyorsunuz nasil degerlendiyorsunuz bu herhalde kisisel, cemlerde yapilan semah ibadet içindir degilmi, dugunlerde yapilan semah tanitim amaci tasir ikincisi bunun nere kötu anliyamadim çifte telliyle ne alakasi var dügunlerde 40 semahi dönulmuyor.Dügunlerde semah turkuleri çalinmiyormu bu çalinan muzikte semah dönemenin neri kötu anliyamadim.. Akliniz sira güzel yorum yapmisnz sandediyorsunuz ama burda göruluyorki semaha verdiginiz degeri...
saygilar
ezo
çiğerparem 31.05.2006, 23:49 Siz semaha nasil bakiyorsunuz nasil degerlendiyorsunuz bu herhalde kisisel, cemlerde yapilan semah ibadet içindir degilmi, dugunlerde yapilan semah tanitim amaci tasir ikincisi bunun nere kötu anliyamadim çifte telliyle ne alakasi var dügunlerde 40 semahi dönulmuyor.Dügunlerde semah turkuleri çalinmiyormu bu çalinan muzikte semah dönemenin neri kötu anliyamadim.. Akliniz sira güzel yorum yapmisnz sandediyorsunuz ama burda göruluyorki semaha verdiginiz degeri...
saygilar
ezo
arkadaşım sen yanlış anladın yada ben ifade edemedim bir kere düğünlerde tanıtımı olmaz tanıtım yeri derneklerdir düğüne gelen insan semah için gelmez eğlenmeye gelir.Oyun kelimesini çiftetelli ile bağdaştıranlar oluyor yorumum bu açıdandı.
Düğünlerde semah donülmesi beni hep kızdırmıştır..
cem evlerinin ilahiyat ve devlet tarafından ibadet görülmemesi ve çalgılı bir eğlence yeri demesi ki bu bizim açımızdan kabul edilemez bir düşünce...
Fakat düğünlerde gayrı ciddi ve eğlenmek için semah dönüldüğüne tanıklık ettim bir çok kere..
Semah ibadet şekli ise çok yanliş bir eylem..
Alevi felsefesini tanıtmak diyor bazı arkadaşlar ama bir şeyi unutuyorlar;
düşünün farklı bir inanca sahip kişinin gelipte düğünde senah dönuldüğünü görmesini;soracaktır bu ne diye ? peki sen ne diyeceksin = "ibadet ediyoruz"
bu onun kafasında aleviliği küçümsemesine hatta dalga geçmesine neden olmaktan başka bir şey olmaz...
Bizim düğünlerimizdede 1 -2 defa denendi fakat büyük tartişmalara yol açtı ve sonunda yasaklamayı başardık..
"Ne olur düğünlerde semah dönmeyin"......
Ben Semahlarımızı iki boyutta değerlendiriyorum.
1. İNANÇSAL BOYUTU : Cem ayinlerinde döndüğümüz bir tür zikirdir. Bedenin ve ruhun tanrıya yakarması ve onunla bütünleşmesidir.Cem ayinleri içerisinde bağlama eşliğinde dönülmektedir ibadetimizin bir parçasıdır.Bağlama ve Semah inacımıza göre kutsaldır.
2.FOLKLORİK (KÜLTÜREL) BOYUTU: Bir toplumun inançları,gelenek görenekleri kültürünü oluşturmaktadır. Anadolu kültüründe dini ve inaçtan gelen motivler vardır.Kültürümüzün bir parçası ola halk oyunlarımızda bunu görmekteyiz dini içerik taşıyanhalk oyunlarımızı çeşitli etkinliklerde sergiliyoruz.
Eğer bir etkinlikte,bir gecede veya festivalde Semah dönülmesi gerekiyorsa bence inanç açısından bir sakıncası yoktur dönülmelidir.Hatta bazı yörelerdeDüğünlerde Kol Semahı dönülmektedir.(Gelin damat evinin kapısına geldiğinde bir grup kadın kOL Semahı yapar)
Ayrıca kültürümüzün tanıtımında Semahlarımız ve Bağlamamız çok önemli yer tutar.
Nasıl ki Bağlamamızı her yerde çalıyorsak Semahlarımızıda saygınlığı olan her ortamda dönmeliyiz diye düşünüyorum.Çünkü burda Semahlarımızın inaçsal boyutudan ziyade kültürel boyutu öne çıkmakta
Sayın Damal75,
Sizin görüşlerinizde katılmadığım yerler var. Bu konuda naçizane kendi görüşlerimi ifade etmek istiyorum.
Benim inancıma göre semahlar, asla folklorik bir etkinlik değildir. Ancak bazı insanlarımızın böyle düşünmesini de doğal karşılıyorum. Çünkü, "semah ekibi" gibi bir kavram üretilmesi, bunlara tek tip giysi giydirilmesi, adım sayısı belletilmesi, şekil ve kalıp öğretilmesi, belli etkinlikler kapsamında bunlara gösteri yaptırılması, insanlarda ister istemez bu tür kanılar oluşturuyor.
Oysa ki semah, insanın, Tanrısıyla buluşması, vecd halidir. Dolayısıyla bir ibadet şeklidir. Burada farklı, özel bir giysi giymeye gerek yoktur. Günlük giysiler, insanın doğal hali gereklidir. Ancak temiz olmak şarttır.
Ellerin kolların hareketi, belli kalıplara, şekle bağlanamaz. İnsan semahta, kendisini müziğin de yardımıyla evrenin ritmine kaptırıp (bütün evren semah döner), içinden geldiği gibi hareketlerle maddi dünyadan sıyrılıp, Tanrı'yla buluşmalıdır. Bir çeşit trans halidir bu. İlahi bir lezzet vardır semahta. Tanrıyla buluşmanın, O'nunla bütünleşmenin, O'nunla bir olduğunu hissetmenin verdiği mutluluktur bu. Semah, ilahi aşkla sarhoş olmaktır.
Semah, "Hak içindir, seyir için değildir" Semah bir gösteri değildir. İzleyenler için değildir. Semah dönen kişi Tanrı ile rabıta kurar, onun için artık başka hiçbirşey yoktur. Kendinden geçmiş, Tanrı'yla buluşmuş kişi için maddi benliği artık yoktur, etini kessen duymaz bile.
Dolayısıyla semahın yeri, sadece ve sadece ayini cemdir. Başka hiçbir yerde semah dönülmemelidir.
Bazı yörelerde düğünlerde dönüldüğünü söylediğin Kol Semahı'nı ben Kol Oyunu diye biliyorum. Bu oyunda semahlarda da kullanılanlara benzer figürler olabilir. Ancak bunların ayrımını yaparken, şekle değil öze bakmak gerekir. Semahın öz niteliğini yukarıda anlatmaya çalıştım. Ayrıca niyet önemlidir. Semah figürlerini, eğlence veya gösteri amacıyla yaparsanız, bu semah olmaz; oyun, dans olur.
Bu saz için de geçerlidir. Alevilikte saz (bağlama) ibadete, canların aşk ile coşmasına, eşliğinde söylenen hikmet dolu sözlerle birlikte kişilerin eğitimi, erdemlileşmesi, olgunlaşmasına hizmet eder. Ancak başka kesimlerde veya ortamlarda, aynı bağlama, eğlence için veya başka amaçlarla kullanılıyor olabilir. İkisi aynı şey değildir.
Sonuç olarak: ibadetle, folkloru birbirinden ayırırsak, hem Aleviliğin değerlerini aşındırmamış oluruz, hem de Aleviliği anlama, özümseme yolundaki ilerleyişimizde daha büyük adımlar atarız diye düşünüyorum.
aydınlıALİ 01.06.2006, 11:55 Sayin Forum Uyelerİ Hepİnİzİn Kendİne Gore Dogrulari Var Elbet Ama Ozel Gunlerde Yanİ Dugun Vs.. Gİbİ Etkİnlİklerde Semah DÖnulmesİnİn Kotu Bİr Artnİyetinin Olmadigina İnaniyorum. Ezo ArkadaŞimin Dedİgİ Gİbİ Dugunlerde Donulen Semahla Cem Lerde Donulen Semah Ayni Degİlkİ...
Sayin Forum Uyelerİ Hepİnİzİn Kendİne Gore Dogrulari Var Elbet Ama Ozel Gunlerde Yanİ Dugun Vs.. Gİbİ Etkİnlİklerde Semah DÖnulmesİnİn Kotu Bİr Artnİyetinin Olmadigina İnaniyorum. Ezo ArkadaŞimin Dedİgİ Gİbİ Dugunlerde Donulen Semahla Cem Lerde Donulen Semah Ayni Degİlkİ...
Aydın ali artniyette nerden çıktı...
Sadece düğünlerde eğlenmeye gidilir..Semah ise ibadettirr.
Ve düğünlerdeki semahı da gördüm ve hiç iç açıcı değil..sürekli gülen insanlar hehehe!!!!
Olmuyor olmazda...bir de bir takıntı var sürekli bizi tanısınlar diye .. bence kimse tanımasın bizi...gerek yok...hem bu şekilde bir tanıtımın olumsuz olucağı düşüncesindeyim....
ayrıca art niyet değil candan geldiği için yapıyorlardır fakat olmadığı kanaatideyim..
Eğer profesyonelce yapılırsa tabiki olsun..fakat bir çok kere gördüğüm tam bir hüsrandı....
Sayın Damal75,
Sizin görüşlerinizde katılmadığım yerler var. Bu konuda naçizane kendi görüşlerimi ifade etmek istiyorum.
Benim inancıma göre semahlar, asla folklorik bir etkinlik değildir. Ancak bazı insanlarımızın böyle düşünmesini de doğal karşılıyorum. Çünkü, "semah ekibi" gibi bir kavram üretilmesi, bunlara tek tip giysi giydirilmesi, adım sayısı belletilmesi, şekil ve kalıp öğretilmesi, belli etkinlikler kapsamında bunlara gösteri yaptırılması, insanlarda ister istemez bu tür kanılar oluşturuyor.
Oysa ki semah, insanın, Tanrısıyla buluşması, vecd halidir. Dolayısıyla bir ibadet şeklidir. Burada farklı, özel bir giysi giymeye gerek yoktur. Günlük giysiler, insanın doğal hali gereklidir. Ancak temiz olmak şarttır.
Ellerin kolların hareketi, belli kalıplara, şekle bağlanamaz. İnsan semahta, kendisini müziğin de yardımıyla evrenin ritmine kaptırıp (bütün evren semah döner), içinden geldiği gibi hareketlerle maddi dünyadan sıyrılıp, Tanrı'yla buluşmalıdır. Bir çeşit trans halidir bu. İlahi bir lezzet vardır semahta. Tanrıyla buluşmanın, O'nunla bütünleşmenin, O'nunla bir olduğunu hissetmenin verdiği mutluluktur bu. Semah, ilahi aşkla sarhoş olmaktır.
Semah, "Hak içindir, seyir için değildir" Semah bir gösteri değildir. İzleyenler için değildir. Semah dönen kişi Tanrı ile rabıta kurar, onun için artık başka hiçbirşey yoktur. Kendinden geçmiş, Tanrı'yla buluşmuş kişi için maddi benliği artık yoktur, etini kessen duymaz bile.
Dolayısıyla semahın yeri, sadece ve sadece ayini cemdir. Başka hiçbir yerde semah dönülmemelidir.
Bazı yörelerde düğünlerde dönüldüğünü söylediğin Kol Semahı'nı ben Kol Oyunu diye biliyorum. Bu oyunda semahlarda da kullanılanlara benzer figürler olabilir. Ancak bunların ayrımını yaparken, şekle değil öze bakmak gerekir. Semahın öz niteliğini yukarıda anlatmaya çalıştım. Ayrıca niyet önemlidir. Semah figürlerini, eğlence veya gösteri amacıyla yaparsanız, bu semah olmaz; oyun, dans olur.
Bu saz için de geçerlidir. Alevilikte saz (bağlama) ibadete, canların aşk ile coşmasına, eşliğinde söylenen hikmet dolu sözlerle birlikte kişilerin eğitimi, erdemlileşmesi, olgunlaşmasına hizmet eder. Ancak başka kesimlerde veya ortamlarda, aynı bağlama, eğlence için veya başka amaçlarla kullanılıyor olabilir. İkisi aynı şey değildir.
Sonuç olarak: ibadetle, folkloru birbirinden ayırırsak, hem Aleviliğin değerlerini aşındırmamış oluruz, hem de Aleviliği anlama, özümseme yolundaki ilerleyişimizde daha büyük adımlar atarız diye düşünüyorum.
Semahlarımızın kutsiyeti konusunda hemfikiriz,Semahlarımızın Cem ayini dışında dönülmemesi yönündeki görüşünüze de saygı duyarım.
Kendimde Semahçıyım ,festivallerde ve saygın ortamlarda düzenlenen gecelerde ve bayramlarda Semahlarımızı sergiliyoruz.Bu bir Kültür olayıdır ve tanıtımdır diye düşünüyorum.
Elbetteki Cemlerde döndüğümüz semahlar farklıdır.Burda inançsal boyutu öne çıkar . Verilen hizmetler,deyişler,duaz-ı imamlar,bağlama ,semah dede ve canlar vs. Cemi meydana getirir bu durumda ibadet olur.dolayısıyla dönülen Semahta ibadetin bir parçasıdır.
çiğerparem 01.06.2006, 18:44 [Ezo ArkadaŞimin Dedİgİ Gİbİ Dugunlerde Donulen Semahla Cem Lerde Donulen Semah Ayni Degİlkİ...[/quote]
Arkadaşım uzun yıllar semah dönüyorum ve şu an kırık elimle biri cem öbürüde Mahsuni Şerifi anma etkinliğinde alçılı elle semah döndüm bizim için semahların hepsi aynıdır semahlarda düğünlerde dönülen semahta yoktur böyle anlayışta yoktur.
[Ezo ArkadaŞimin Dedİgİ Gİbİ Dugunlerde Donulen Semahla Cem Lerde Donulen Semah Ayni Degİlkİ...
Alagöz
[quote=Arkadaşım uzun yıllar semah dönüyorum ve şu an kırık elimle biri cem öbürüde Mahsuni Şerifi anma etkinliğinde alçılı elle semah döndüm bizim için semahların hepsi aynıdır semahlarda düğünlerde dönülen semahta yoktur böyle anlayışta yoktur.[/quote]
Bazı yörelerde Düğünlerde Kol Semahı yapılır.
Gelin damat evinin önüne gelir. Kapıdan içeri gireceği sırada ,yine kadınlar tarafından kol semahı dönülür. Ortamda düğün havasından ziyade hüzünlü hava oluşur. Gelin eve girdikten sonra düğün eğlencesi devam eder .
Burda ki durum yörenin geleneğinden gelen bir durumdur yoksa düğünün ortasında rastgele oluşan bir durum değildir.İnançtan gelen bir durumdur.
KURŞUNveli 01.06.2006, 19:35 http://www.aleviforum.com/alevilik-hakkynda-ana-forum/185-semah-nedir-7.html
burayi okuyun burda semahlar hakkinda bilgi vardir, yörelere göre semah sekli vardir ben kirklar semahi dönerim.. yani kirklar semahini bilirim...
saygilar
ezo
Alevilerin temel ibadeti olan cem ayinlerinin ayrilmaz bir parcasi da semah dönmektir.Semah cemin belli bir asamasinda baglama esliginde kadin ve erkek canlarin, calinan ezgiler esliginde birlikte yaptiklari dinsel törenlerdir.Semah dönmek, cem ayini icinde yapilan 12 HIZMET'ten birisidir. Cem ayini sirasinda törenin bazi bölümlerinde ve özellikle son bölümünde DEDE'nin isareti ile kadin ve erkek canlar semaha kalkarlar. Semah dönen canlar duygunun, sevginin, askin dorukta oldugu bir duygulu an yasarlar. Semah dönenler adeta kendinden gecercesine büyük bir askla, sevkle, huzur icinde ayri bir dünyaya yolculuk edercesine, izleyen canlari da büyülecek tarzda, ibadet ederler.Aleviler'in döndükleri semahi onlarin ibadeti olan Cem ayinlerinden ayri düsünmek ve incelemek yanlistir..Aleviligin kutsal kitabi olan IMAM CAFER BUYRUGU ve halk arasinda yasayan mevcut inancta semah 12 HIZMET'ten biri olarak yapilir.
Aleviler, semahin kaynaginin Mirac`ta yapilmis olan KIRKLAR CEMI' nden kaldigina inanirlar. Bu kaynagi bilmeden cem ve semah anlasilmaz.
SEMAH SÖZCÜGÜ VE SEMAH'DAGIYSI:
Arapca " Sema " köküne dayanan semah sözcügü Türkceye "sema " yada "semah " bicimlerinde iki ana söylenise ayrilir. Her söylenis birbirinden ayri iki farkli özellikte uygulanir. Sema, Mevlevi ya da bazi Sünni tarikatlarinda, semah ise Aleviler'in dinsel törenlerinin bir parcasidir. Mevlevi Semai ile Alevi Semah'in ayirt edici özelligi dönenlerin Mevleviler'de sadece erkekler olmasina karsin, Alevilerde kadin ve erkek canlarin birlikte dönmeleridir. Mevleviler'in sema'inin müzigini esas olarak Türk Sanat Müzigi besteleri olustururken, Alevi semahlarindaki müzigi halk müzigi ritimleri olusturur. Baglama belirleyici olmasina karsin Cepni Aleviler'de cemde 12 calgi bulunur. Semahin belli sayida kisilerce dönülmesine özen gösterilir. 2,4,6,8,10,12 oldugu gibi 3,5,7,12 gibi sayi kümelerine denk düsürülmeye calisilir. Bu sayilarin kutsalligina inanilir. " Ücler ", " Besler ", "Yediler ", Onikiler " den yardim ve sefaat beklenir. Semah dönülürken canlarin üstündeki giysiler son yillardaki folklor giysileri gibi özenle hazirlanmaz. Halkin özel günlerde giydigi temiz ve bakimli elbiseler giyilir. Giysilerde yerel ayricalikar görülür. Bazi yörelerde semah dönülürken erkekler sapkayi cikartirken, bazi yörelerde baslari acik dönerler.Ayaklar genelde ciplaktir. Bacilarin baslari örtülü olur. Kurallarda bicime degil öze önem verilir.
CEM'DE SEMAH ,SEMAH'DA FIGÜRLER:
Canlar cem ayininin belli bir yerinde semaha kalkinca DEDE'ye niyaz ederler. Semah dönüldügü sirada herhangi bir kösede bulunan dede makamina (post`a) asla sirt dönülmez. Hic bir semah türünde el ele tutulmaz. Semahta esas figürler el ve ayak figürleridir. Eller ve kollar turnanin ucusunu simgelerler. En cok görülen figür ise sag elin ayasi yukarida, sol el de yere dönüktür. Bu figür; " Hak'tan alinanin halka verilmesini " simgeler. Semah dönülürken semahi bozucu davranislar hos karsilanmaz; cünkü semah seyir icin degil ,hak icin dönülür. Semah dönenlerin ritmini izleyenler de " Allah, Allah ", " Ya Sah ", " Semahimiz saf ola, günahlar af ola " gibi ifadelerle katilirlar.
SEMAH EGLENCELERDE, GECELERDE DÜGÜNLERDE vb. yerlerde DÖNÜLMEZ
kusura bakmayınız alıntıdır...
arguvan_1 04.06.2006, 16:42 semah ciddi bir iştir
seyirlik için değil hak içindir
ulu orta dönülen semahlar senin benim için değil
onu bunu eğlendirmek içindir
Bencede Çok YanliŞ ÇÜnkÜ Semah Bİr İbadettİr DÜĞÜnlerde EĞlence Yerlerİnde Yapilmasi YanliŞtir LÜtfen Canlar Kendİmİzİ Kİmseye GÜldÜrmeyelİm.
yusufeli 19.10.2006, 23:24 Kardeşlerim.
Şu mesajı yazan kardeşimi anlamkta zorlanıyorum.Beni yanlış anlamayın lütfen. Ben Sünniyim. Ve Bazı arkadaşların "karşı mezhep" deyip bizi karşı karşıya ;yarışan yada savaşan guruplar olarak göstermesi beni incitti. Benim eniyi dostum Alevi Ve benden daha iyi bir insan Namazında niyazında dürüst kişilik sahibi ama aleviyim diyor semahta yapar namazda kılar. Yani biz Bir milletiz bir ümmetiz bu kışkırtıcı mesajları ve bu karşıtlık mesajlarını anlamıyorum.
Kaldıki alevi kardeşlerimin sünnilere göre daha birleştirici olması gerekmezmi.
"GELİN BİRLİK OLALIM" alevi hayat düsturu bildiğim kadarıyla kadar.
Yanlışım varsa düzeltin lütfen.
alirizaerdem 24.10.2006, 00:15 Sadece Olay Semahla Bİtmez Dostlar...
Semah I Dİnsel TÖren DiŞinda Yapmak Zaten BÜyÜk Bİr Hatadir...
Ancak GÜnÜmÜzde BelİrtİĞİnİz Gİbİ " GÖsterİ " Olarak ÇeŞİtlİ Mekanlarda Yapilmaktadir..
Semah DiŞinda Bİzİm "deyİŞ" Lerİmİzde İbadet MÜzİĞİdİr.
Meyhanelerde İÇkİnİn Yanina Meze Edİlebİlecek En Son MÜzİk TÜrÜdÜr
alirizaerdem 24.10.2006, 00:16 Sadece Olay Semahla Bİtmez Dostlar...
Ancak GÜnÜmÜzde BelİrtİĞİnİz Gİbİ " GÖsterİ " Olarak ÇeŞİtlİ Mekanlarda Yapilmaktadir..
Semah,diğer halk oyunlarının aksine kutsaldır ve ibadet aracıdır,eğlence aracı değil.
Sadece Olay Semahla Bİtmez Dostlar...
Yazı karakterinizi normale çevirmenizi rica edeceğim heleki böyle bir konuda yorum yaparken...
Bende semahın rastgele her yerde gösteri ve eylence aracı gibi yapılmasına karşıyım.Semah bir ibadettir hakka ulaşma şeklidir bir bektaşi ibadet şeklidir. onun için cem yürütürken ve kültürümüzü tanıtma amaçlı bu işi bilen egitimli kişiler tarafından yapılması taraftarıyım saygılar..
Bence dügünlerde semah dönülmemeli semah bizim ibadetlerimizin bir parcasıdır nasıl ibadetlerimiz dügün salonlarıda yapılmıyorsa semahlarımızda yapılmamalı semahlarımız bir oyun degildir
deniz olmak 25.10.2006, 19:54 çok güzel yorumlar var,tamam semah cem evlerinde dönülmeli bir ibadettir.
ama ben olaya şu yönüylede bakmalıyız diye düşünüyorum insanlarımız her zaman bir araya gelemeye biliyor yani istanbul da kaç tane cem evi var mesala? cem evi olupta boş kalan yerler yokmu o da var.
yani düğünde birde saz sesini duyunca hemen semah etme düşüncesi akıllara geliyor...insanlar kendini tutamıyor yapacak birşey yok yanii
günahı da çok olmasa gerek
saygılarla at gözlüklerini çıkaralım
Batı Bölgelerdeki düğünlerde Semah çeşitlerine raslayabilirsiniz..
Benim birçok arkadaşım Batı illerindeki birçok düğünde Semah dönüldüğünü söylemişlerdi.
Özellikle Fethiye Semahının çok uygulandığını söylemişlerdi....
Her ne kadar Semahımız bir ibadet olsada, malesef ki bazı yerlerde '' Eğlence '' haline getirildi..
İnanıyorum ki, birçok Alevi bundan büyük rahatsızlık duyuyordur..
Nasıl Mevlevi Semaları düğünlerde dönülmüyorsa, Alevi Semahlarıda dönülmemeli...
piryolu60 26.10.2006, 16:13 bence de çok yanlış bi sey semah dinsel amaçlıdır zevk amaçlı deildir
semahın düğünlerde eğlence oyun amaçlı dönülmesi bir saçmalık, şu ana kadar öyle olduysa bile bundan sonra gerçek amacının anımsanıp, dinsel niteliğinin bozulmaması ve bundan sonrada öyla hatırda kalması için doğru şekli olan cemevlerinde ve cemlerde dönülmeli..
mertcaner 28.10.2006, 17:14 Bence de düğün ve nişan törenlerinde Semah gösterisi yapmak yanlıştır. Çünkü semah alevi ibadetinin bir parçasıdır. Eğlence aracı olmamalıdır. Ayrıca düğün ve nişanlarda dönülen semahlar da gerçeğine uygun yapılmıyor. Önüne gelen ellerini savurarak semah yaptıklarını sanıyorlar. Herkesin semah dönmemesi lazım.
Sanırım sorun, semah müziğinin eğlence müziğine uygun olmasından kaynaklanıyor. Çünkü, semahın kaynağının ne olduğunu bilmeyenler bile zevkle oyun oynamak maksadıyla; semah dönmek istiyorlar. Çünkü onlara göre samahın halay havasından bir farkı yok.
Peki sorun nasıl çözülebilir?
1. Forumlar aydınlatıcı açıklamalar yapılarak.
2. Yeni açılan alevi Tv ve Radyo kanallarında konu ile ilgili programlar yapılarak.
3. Cemlerde, dedelerin açıklamalar yapmasıyla.
4. Düğün, nişan ve benzeri eğlence yerlerinde semah dönenlerin görüldüğünde, bu konuda duyarlı alevilerin bu işi yapanlara nazikçe açıklamalar yapmasıyla.
Bu konuda daha yapacağımız çok şeyler var. Bunu da başaracağımıza inanıyorum. Bence üzülmemek lazım. Çünkü bunları yapanların bilinçli yaptığını sanmıyorum. Sadece eğitilmeleri, bilgilendirilmeleri lazım.
Tüm canları selamlarım.
düğünlerde ulu orta yerde namaz kılmak kulağa ne kadar saçma geliyorsa, semah dönmek de o kadar saçma geliyor.. ama yapıyorlar..
oturduğum mahalle pek gelişmemiş olduğu için hala daha sokaklarda kına geceleri yapılıyor.. ve dikkat ediyorum kına gecelerinde sadece tokatlı komşularımız böyle bir hata yapıyorlar.. mutlaka her düğünlerinde semah dönüyorlar.. sanırım semahın adı da tokat semahı.. neyse..
koca koca insanlar da aleviliği böyle çarpıtırlarsa geleceğe nasıl bir alevilik taşınacak merak ediyorum.. inancınızı yozlaştırmayın.. herşeyi olması gerektiği gibi ve olması gerektiği yerde yapın lütfen..
saygılarımla..
Kesinlikle hayir!
Semah ibadet bicimdir,dügünlerde güle oynaya semah edilmez herhalde?
Tamam bi gösteri olur,alevil inancini tanitim amacli yapilir semahlar...
Hic böyle bisey görmedim cok sükür
Bence semahlarımızın eğlenceli ortamlarda Düğün vb. yerlerde yapılması doğru değil..Ondan sonra sunni biri cem evlerinde eğlence yapıldığını söylüyor bunun için herkesin topluma mal olmuş şeyleri düzgün yansıtmalıyız........
pervane derviş 02.11.2006, 01:30 bencede semah bir halay yada bir oyun biçimi degil bizim ibadet şeklimizdir dügünlerde eglence amamçlı olarak dönülmesi kesinlikle cok yanlış birsey Vallahi benim düğünümde ole bişe yapmaya kalkan olursa kovarım vallaha:)
hak yoldasınız olsun
Sadece düğünlerde değil ben konserlerdede rasladım semah dönen insanlarımıza…
böyle yaparak alevi olmayan insanların semahımıza bakış açısını değiştiriyorlar..semahımızı ibadet olmaktan çıkarıp oyunmuş gibi göstermek yanlış bir durum..
haydar.K 04.11.2006, 15:18 ben semahın düğün nişan veya konser gibi alanlarda işki masalarına meze yapılmasına karşıyım bizim ait olan ibadeti yani semahı düğünlerde yada umuma açık bir alanda yapmanın hiç bir mantıgının olmadıgına inanıyorum
çünkü şöyle bir örnek vereyim hiç bir sünni vatandaşın caminin dışında ulu orta bir yerde düğünde vb.biryerde namaz kıldıgını gördünüz mü bizde kendi ibadetimizi kendi ibadethanemizde yapmalıyız. bilmeyenlere öğretmek ise başta dedelerimizin görevi olduguna inanıyorum yoksa cem evine gidipte yapılan ibadetten habersiz oturmanında bir manası yok
ben aynı zamanda akşamları canlı müzik yapıyorum ve bulunduğum hiçbir ortamda semah dönülmesine izin vermiyorum ve gerekçesinide söylüyorum gerektiği zaman da lütfen tepkimizi ortaya koyalım
herkese selamlar.
|
|