Orijinalini görmek için tıklayınız : Ahmet Y. Ocak ve Orhan Türkdoğan dan Alevilik Üzerine İki Çalışma

selpe
21.02.2006, 02:17
Selam arkadaşlar Alevilik üzerine uzun çalışaları olan bu iki değerli hocanın eserlerini önereceğim
1.Prf. Dr.Ahmet Yaşar Ocak Alevi ve Bektaşi İnançlarının İslam Öncesi Temelleri adlı eserinde Aleviliğin kaynakları sayılan Menkıbelerden-Vilayetnamelerden bahsettiği gibi kitabın isminden anlaşılaçağı gibi diğer inançlardanda bilgiler vermekte tavsiye ederim.
2. Prf. Dr. Orhan Türkdoğan hocanın Alevi Bektaşi Kimliği bu kitapta 17 il ve 45 kasaba ve köyde 5 yıl süreli bir çalışma ile Alevi önderleri ,üniversite gençliğinin( hem sünni hem alevi )ve diğer kişilerin, düşünce ve duyğularının yer aldığı bir çalışma.

İki kitabı yeni temin ettim kitapları okumaya yeni başladım okuduktan sonra düşncelerimi ve izlenimlerimi paylaşmayı düşünüyorum.
Eğer bu kitapları okumuş arkadaşlar varsada izlenimlerini yazarlarsa kendi aramızda yorumlayabiliriz.

sonerk
21.02.2006, 11:16
Selam arkadaşlar Alevilik üzerine uzun çalışaları olan bu iki değerli hocanın eserlerini önereceğim
1Alevi ve Bektaşi İnançlarının İslam Öncesi Temelleri adlı eserinde Aleviliği.Prf. Dr.Ahmet Yaşar Ocak n kaynakları sayılan Menkıbelerden-Vilayetnamelerden bahsettiği gibi kitabın isminden anlaşılaçağı gibi diğer inançlardanda bilgiler vermekte tavsiye ederim.
2. Prf. Dr. Orhan Türkdoğan hobektabcanın Alevi Bektaşi Kimliği bu kitapta 17 il ve 45 kasaba ve köyde 5 yıl süreli bir çalışma ile Alevi önderleri ,üniversite gençliğinin( hem sünni hem alevi )ve diğer kişilerin, düşünce ve duyğularının yer aldığı bir çalışma.

İki kitabı yeni temin ettim kitapları okumaya yeni başladım okuduktan sonra düşncelerimi ve izlenimlerimi paylaşmayı düşünüyorum.
Eğer bu kitapları okumuş arkadaşlar varsada izlenimlerini yazarlarsa kendi aramızda yorumlayabiliriz.

Eyvallah arkadaş Ahmet Yaşar ocakkın alevi bektaşi inançlarının islam öncesi temelleri kitabını okudum.

Kitabta günümüzde alevilik denen olgunun orta asyada yaşanılan geleneklerin devamı olduğunu bu geleneklerin alevilik çatısı altında islama uyarlanarak yaşatıldığını anlatıyor. tabiki alevilik orta asyadaki bu geleneklerin yaşatılması ve islamla sınırlı değil içinde bir çok din ,kültür inaçtan pasajlar var..Göktanrı inançı ,şamanizm ,atalar kültü,budizm,taoizm,hıristiyanlık islamiyet....bunlardan bi kaç tanesi.

Kitabı sende okuduğunda karşılıklı düşüncelerimizi belirtiriz güzel kitap herkese okuması için tavsiye ederim.

selpe
21.02.2006, 14:51
İnşallah en kısa zamanda okumaya çalışacağım