Orijinalini görmek için tıklayınız : Alevİlerİ YozlaŞma Yikiyor
öz alevi 21.02.2006, 16:43 ALEVİ NASIL OLMALI
1- alevi müşidine rehberine pirine bağlı olup mürşidi piri rehberine boyun eğmesi sahtelerini ayırdı etmesini dedelige rehberliğe haiz olmayanlara kanmalı
2- alevi önderleri olan ehlibeyitin temsilcilerine kuranı kerim gibi saygı göstermeli
3- alevi yaşantısında her yaptığına kefili sayılacak olan müsaiplik kurumunu geliştirip müsayip ne olduğunu cok iyi bilmeli
4-dede kimdir dede asaletten gelip yolu güderse kendini ispatlarsa isterse 25 yaşında olsun ona saygı göstermeli sözünü tutmalı eğer asaletten gelipte yolu sürmesse sağ omuzunda keramet nışanı taşımazsa onu dikkate almamlı
4 - dedenin yap dediğini yapmalı yapma dediğini yapmamlı ve alevi yaşantısını ciddiye almayana hoş görü gösterip onunla yakın komşuluk ve arkadaşlık kurulmamalı
6- rehper nasııl olmalı sağ omuzunda keramet nışanı taşıyan ve yolu sürenin önderliğinde yetiştirilip dedenin kabulu olduğunda dedelik hakkı alıp cevrede rehper olarak görev yapıp temiz alevi öğretmeni sayılmasıdır
7- alevi vucudunu kimseye göstermeyen kişidir ötekiler sözde alevidir özde alevi dedeğildir hakkın gözünde artık insanda değildir cünkü 12 duyudan ikisi olan ar dugusunu haya dugusunu kayıp etmiştir ona hiç bir söz artık kar etememktedir
8-alevi alevnin 32 farzı allah insanın mutluluğu için verdiğini mutlu olması için bu kuralları yapacağına kıyamet günü hesap vereceğini bilmesi gerekmektedir
9- ahirete gidip gelenin var olduğunu ve cennetin cehennemin arasatın var olduğuna kanat getirip inanarak yaşantısısını sürdürmesi gerekir
10 - hak aşıkları ve sağ omuzunda keramet nışanı taşıyanın canlı kuran olduğuna inanıp kuranı kerimin sözlerini düğünlerde barlarda eğlence yerlerinde söylememsi gerkir saygılı olması lazımdır
11- rehper 40 yaşında insanın ansırı acığa cıkmaktadır 40 yaşını gecmiş ansırı temiz olarak acığa cıkan kişinin sözlerini ve övütlerini dikkate almalıdır
12 ansının tarigat basını şeriat olduğnu bilip anasının allahın yerinde babasının peygamberin yerinde olduğunu idark etmesidir
13-alevi öğretisini dikkate almayan ve yoldüşkünü sayılacak adamları alevi olarak görmemlidir onlar özde değilde sözde alevidir
14 yaşamında zenginlikte fakirlikte kendi elinde olduğunu bilmesi cıkarı için başkasına boyun eğmemesi sadece her şey hakkın emri doğrultusunda olduğunu bilip sadece ehlibeyite boyun eğmesi gertiğini bilmesi lazımdır
15- birlikten güç doğacağını ve hehlibeyit sevgisi noktasında buluşup sevgiyle bir birine saygılı olması cevresine saygılı topluluk olarak görünecektir
eylüleren 26.02.2006, 18:53 merhaba ben aleviliğin şimdiki nesil tarafından yeterince sahiplenildiğini düşünmüyorum.bunu temel nedenlerinden biri olarak ailelerin çocuklarına alevilik hakkında yeterince bilgi vermemesi olarak görüyorum.bunuda çok üzücü olduğuna inanıyorum.
derviscemal 26.02.2006, 18:58 merhaba ben aleviliğin şimdiki nesil tarafından yeterince sahiplenildiğini düşünmüyorum.bunu temel nedenlerinden biri olarak ailelerin çocuklarına alevilik hakkında yeterince bilgi vermemesi olarak görüyorum.bunuda çok üzücü olduğuna inanıyorum.
Bence bu işin asıl nedeni gençlerin doğru dedelerle karşılaşamamalarıdır..
altobelli 26.02.2006, 19:35 ya şimdi öle bişeyki şehir yaşamı insalar arasındaki akrabalık kurumunu zayıflattığı gibi dini duyguları ve vecibeleride zayıflatmaktadır....
şöle ki ben şahsen ersurumluyum .....
erzurumun bi dağ köyünde olsam kışın herhangi bi maşgalem olmadığı ve dışarı çıkmadığım için köydeki cemlere katılabilirim ve köyde katılım yüksek olduğu için katılmayanlar genelde dışlanır yada horlanır yane en asından neden gelmedin diye sorulurrr.
şehirle köy arasındaki fark budur
aleviliği kesinlikle şehir yaşamı şehir kuralları yozlaştırmaktadır...
şahsi görüşümdür.
saygılar.
ya şimdi öle bişeyki şehir yaşamı insalar arasındaki akrabalık kurumunu zayıflattığı gibi dini duyguları ve vecibeleride zayıflatmaktadır....
şöle ki ben şahsen ersurumluyum .....
erzurumun bi dağ köyünde olsam kışın herhangi bi maşgalem olmadığı ve dışarı çıkmadığım için köydeki cemlere katılabilirim ve köyde katılım yüksek olduğu için katılmayanlar genelde dışlanır yada horlanır yane en asından neden gelmedin diye sorulurrr.
şehirle köy arasındaki fark budur
aleviliği kesinlikle şehir yaşamı şehir kuralları yozlaştırmaktadır...
şahsi görüşümdür.
saygılar.
Sevgili hemşerim şehir yaşamı aleviliği yozlaştırmamaktadır, sadece özünde bulunan değişimi hızlandırmaktadır. Aleviler şehir yaşamıyla tanıştıklarından beri bu hız sonderece artmıştır. Ama kimilerinin asimile olmasını kolaylaştırmıştır bunu kimse inkar edemez.
Hüseyin69 27.02.2006, 03:35 merhaba ben aleviliğin şimdiki nesil tarafından yeterince sahiplenildiğini düşünmüyorum.bunu temel nedenlerinden biri olarak ailelerin çocuklarına alevilik hakkında yeterince bilgi vermemesi olarak görüyorum.bunuda çok üzücü olduğuna inanıyorum.
iyide güzel kardesim biz cocukken kim bize aleviligi ögretiyorduki okulmu vardi dernekmi vardi ana babamiz zaten kendi halerinde birde bizimlemi ugrassaydilar
cocuktum aklim kesmiyordu har kafaya gidiyordum ilkokulu öyle bitirdim hemde sunni mezhebine dayali bir din dersi ile büyüdükce birseyler sezmeye basladim farkli bir inanca sahiptim bizim köy alevi sunni köyü oldugu icin camide vardi kendi kendime önce soruyu sordum aklim almiyordu biraz benden büyük olan abilere soruyordum biz niye camiye gitmiyoruz onlar kim biz kimiz kisitli az ve doyurucu olmasada bazi mantiksal cevaplar aliyrdum pirlerimiz gelirdi gülbank verirlerdi pirlerimiz okuduklari türkce oldugu halde dualari
cocuk akli iste dudak altindan gülerdik pirlerimiz büyüklerimizle konusurken biz susardik onlari dinlerdik bir kelime dahi baynimize isliyorsa o kelime bizim icin bir bilgi hazinesiydi uzatmak istemiyroum simdiki genclike alevilik iyi anlatilmiyor genelde bu soru cok soruluyor bu formda ve suclu hemen hazir ana baba büyükler peki gencligin hicmi sucu yok oturp kalkmasini büyügü kücü bilen genclik neden büyüklerini sucluyorki neden kendisini sorgulamiyor
örnek pir sultani hizir pasa asti kafamiza öyle bir soru takildiki arkadasla birlikte yasli bir amcaya sorduk amca pir sultan abdali hizir asti ama biz hizir orucu tutuyoruz bu nasil olur amca bize cocuklar benim adim mustafa ama dünyada biretk benim adim mustafa degil binlerce milyonlarca mustafa var pir sultanin astirdigi hizir ile bizim orucunu tuttugmuz hizir arasinda daglardanda cok büyük farklar var adamin oglu olmus hiziri sevdigi icin oglunun ismini hizir koymus dedi düsündük düsündük galiba yasli amca dogru söylüyor kararina vardik simdiki alevi gencligi herseyi büyüklerinden beklemesin her tür imkanvar ikide bir büyüklarini suclamasi yanlistir
altobelli 27.02.2006, 11:56 kardeşim ADAM temelleri tamemen göçmen türkmen kültürüne dayalı olan aleviliği bence şehir kültürü bozmaktadır.
gelişme olmas bence şehirde insalar ciddi manada yaşam savaşına düştükleri için herşeylerinden fire verirler evet ikrar ve imanlarından da fire verirler senin ve benim hemşeherimis olan bir çok müsayip köyde görüldükleri halde istanbula gelince görülmeyi cemi hatta ve hatta müsahipliği unutmuşlardır...
eminim bunu sende biliyosun.
saygılar..........
kardeşim ADAM temelleri tamemen göçmen türkmen kültürüne dayalı olan aleviliği bence şehir kültürü bozmaktadır.
gelişme olmas bence şehirde insalar ciddi manada yaşam savaşına düştükleri için herşeylerinden fire verirler evet ikrar ve imanlarından da fire verirler senin ve benim hemşeherimis olan bir çok müsayip köyde görüldükleri halde istanbula gelince görülmeyi cemi hatta ve hatta müsahipliği unutmuşlardır...
eminim bunu sende biliyosun.
saygılar..........
Haklısın zarar verdiği yönleri muhakkak vardır, fakat köy hayatı da göçebe kültürüne zarar vermiştir benzer şekilde. Dediğin gibi bazı konular şehir kültürüyle birlikte unutulmaya başlamıştır fakat şehir sadece - değil + yönde de etki yapmıştır aleviliğe. Bkz: Örgütlenme
halitseyfi 27.02.2006, 19:15 ALEVİ NASIL OLMALI
2- alevi önderleri olan ehlibeyitin temsilcilerine kuranı kerim gibi saygı göstermeli
4-dede ......sağ omuzunda keramet nışanı taşımazsa onu dikkate almamlı
4 - dedenin yap dediğini yapmalı yapma dediğini yapmamlı ve alevi yaşantısını ciddiye almayana hoş görü gösterip onunla yakın komşuluk ve arkadaşlık kurulmamalı
7- alevi vucudunu kimseye göstermeyen kişidir ötekiler sözde alevidir özde alevi dedeğildir hakkın gözünde artık insanda değildir cünkü 12 duyudan ikisi olan ar dugusunu haya dugusunu kayıp etmiştir ona hiç bir söz artık kar etememktedir
8-alevi alevnin 32 farzı allah insanın mutluluğu için verdiğini mutlu olması için bu kuralları yapacağına kıyamet günü hesap vereceğini bilmesi gerekmektedir
9- ahirete gidip gelenin var olduğunu ve cennetin cehennemin arasatın var olduğuna kanat getirip inanarak yaşantısısını sürdürmesi gerekir
11- rehper 40 yaşında insanın ansırı acığa cıkmaktadır 40 yaşını gecmiş ansırı temiz olarak acığa cıkan kişinin sözlerini ve övütlerini dikkate almalıdır
2-yapma can aleviler önderlerine saygı gösterir ama körü körüne değil
4-keramet nişanın nedir ,nasıl göreceğiz
4-alevi hoş görülüğü nerede kaldı?
7-Bunun nedemek olduğunu pek anlayamadım
8-Bu 32 farzıda yazarsan sevinirim
9-Desene ahiret dünyada veya yakında
11-Ansır nedir?
sevgili abciğim bazılarını anlamaktan zorluk çektim umarım bir açıklama getirirsin sağlıkla kal
altobelli 27.02.2006, 22:15 kardeşim adam bence köyde daha örgütlüydük..
yane enasından burda örgütleyecek kişilere yeterince saygı duyulmuyor bence!!!!!!!!!
hele şehir yaerinde dedeye pir e mürşid e bence yeterli saygı ve sevgi hatta ilgi gösterilmiyo!!!
tabe bu tek taraflı değil!!!!!
bası dedelerde şehirde sapıtabiliyo!!!!!!!11
saygılar.........
eylüleren 28.02.2006, 10:49 can erzincan adlı arkadaşa;arkadaşım sen benim neyi kastettiğimi anlamadın herhalde çocuklara alevilik hakkında her şey öğretilsin demiyorum zaten ama en temel olan baştan beri çocuk kendin alevi oldğunu öğrenmelidir dışarıdan biri soru sorduğunda veya alevilik hakkında ileri geri konuşulduğunda susup kalmamalıdır. sindirilmiş bir hayat yaşamamalıdır.gençlerimniz öğrenmedikleri bilmedikleri bir şeye nasıl sahip çıksınlar temel en baştan verilmeli.ailelerimiz her şeyi bilecek diye birşey yok.ama ailelerde bunun üstüne yatmamalı.kendi memleketinde yaşasan belki inancın konusunda bir sıkıntı yaşamazsın.ama doğduktan sonra yetişme olarak başka bir ilde yaşadığın zaman bu sorunlar daha çabuk karşına dikiliyor. özellikle bocalama dönemin daha ağır geçiyor.ailenin önemi burada daha net karşımız çıkıyor anlatmak istediğim bu
ALEVİ NASIL OLMALI
4-dede kimdir dede asaletten gelip yolu güderse kendini ispatlarsa isterse 25 yaşında olsun ona saygı göstermeli sözünü tutmalı eğer asaletten gelipte yolu sürmesse sağ omuzunda keramet nışanı taşımazsa onu dikkate almamlı
6- rehper nasııl olmalı sağ omuzunda keramet nışanı taşıyan ve yolu sürenin önderliğinde yetiştirilip dedenin kabulu olduğunda dedelik hakkı alıp cevrede rehper olarak görev yapıp temiz alevi öğretmeni sayılmasıdır
Sağ omuzda ki Keramet Nişanı'nı açıklarsanız iyi olur. Dede ve rehber bu nişanı taşıyacak da vücudunu görmeden biz nasıl bileceğiz taşıdığını.
alevinin vücudunu başka birisine göstermemesi niye gerekiyor?Bunu neden yazdınız açıklar mısınız?
altobelli 28.02.2006, 18:07 ama sayın arkadaşlarım konu ne sizin yasdıklarınıs ne konu sapmamşı mı sizce.
saygılar.....
ama sayın arkadaşlarım konu ne sizin yasdıklarınıs ne konu sapmamşı mı sizce.
saygılar.....
Sevgili altobelli,
Sn. öz alevi, yozlaşmanın nedenlerini, yozlaşmanın olmaması için nelere dikkat edeceğimizi yazdı. Yazdığı maddelerden birisi de dikkatimizi çekti. Yozlaşmayı bu maddeler önleyecekse bilgilenmek gerekmez mi?
SivasLee 12.03.2006, 22:22 alevileri yıkan tek unsur birbirmize kolay düşürülmemiz..en basitinden isim vermeden anlatim ...istanbul belediye başkanlığı seçimlerinde bir alevi aday seçime giriyor...başkanlığı %70 garantilemiş..ama diğer taraftan bazı kimseler tarafından kandırılmıs ve bayağı taraftarı olan bir alevi de seçime giriyor ve oylar 2 ye bölünüyor..ve seçimin sonunda 2 adayda kazanmıyor....kazananlar gene bizi kandıranlar..o yüzden biz birbirimize düşmeyelim [özümüz sözümüz]SivasLee
dostlar ben dışarıda bunu gördüm aleviler mezhep olarak kendileri dışında kimseyle konuşmamaya çalışıyorlar.
Bir oratama girdiğime aile olarak yani kendi aralarında konuşuyorlar bu yezitmi değilmi diye yezit desen araya mesafe koyuyorlar hala anlamış değilim alevilikte böyle birşey olabilirmi sizce bizim için önemli olan insandır mezhepi ne olursa olsun dini dili ırkı ne olursa olsun bunu aleviler kendi aralarında bile ayrıp yapıyorsa diyecek hiçbir sözüm yok o zaman aleviler diğrelerinden ne farkı kalırki
saygılarımla dostlar
dostlar ben dışarıda bunu gördüm aleviler mezhep olarak kendileri dışında kimseyle konuşmamaya çalışıyorlar.
Bir oratama girdiğime aile olarak yani kendi aralarında konuşuyorlar bu yezitmi değilmi diye yezit desen araya mesafe koyuyorlar hala anlamış değilim alevilikte böyle birşey olabilirmi sizce bizim için önemli olan insandır mezhepi ne olursa olsun dini dili ırkı ne olursa olsun bunu aleviler kendi aralarında bile ayrıp yapıyorsa diyecek hiçbir sözüm yok o zaman aleviler diğrelerinden ne farkı kalırki
saygılarımla dostlar
dostum bu yazdığının yozlaşma ile ne alakası var.
herkes tanıdığı ile muhabbet eder yabancıya mesafe koyar.
insan insanı sevmek zorunda değil sevmiyorsa konuşmaz olur biter.
Canlar benim şahsi görüşüm alevilik büyük yozlaşmalar geçirmiştir.Bu gerçekten inkar edilemez fakat yine de yaradana şükürler olsun ki hala ayaktayız.Bence yaşadığı yozlaşmanın büyük kısmını kültürel açıdan değil de,inanç açısından yaşamıştır.Yani bugün yine şehir yaşamı olsa bile epey saz çalmayı bilen dostumuz var fakat inanç konusuna geldiğimizde gördüğüm tablo maalesef içler acısı canlar.Hemen hemen hiçbir dostumuz hangi ocaktan olduğunu dahi bilmiyor.Musahibin var mı sorusuna o ne demek ki kardeş diye yanıt veriyor.Yani şehirleşme zaten dedelik kurumunu epey bir sarsmıştır bence.Musahiplik gereken önemini maalesef kaybetti.Gerçi o kadar da asimile olduk ki canlar iyi en azından varlığımızı sürdürebiliyoruz şöyle böyle de olsa.Bence alevilik şehirleşmeyle birlikte Bektaşilik halini almıştır.Gerçi ayırım yapmak istemiyorum çünkü her Alevi Bektaşidir bence ve her Bektaşi'de alevidir.Bakarsanız işin derinlerine de zaten göreceksiniz.Bektaşilikte dedelere bağlanmak yoktur.Musahiplik de yoktur.Şahsen düşüncem bu.Bizi bu şehirleşme ve beraberinde getirdiği geçim sıkıntısı ve hayat kavgası mahfetti. Gerçeğe Hü erenler!İMAM HÜSEYİN'İN YASINI ALLAH BİZLERE UNUTTURMASIN CANLAR!
merhaba ben aleviliğin şimdiki nesil tarafından yeterince sahiplenildiğini düşünmüyorum.bunu temel nedenlerinden biri olarak ailelerin çocuklarına alevilik hakkında yeterince bilgi vermemesi olarak görüyorum.bunuda çok üzücü olduğuna inanıyorum.
sevgili kardeşim aileni sana bilgi vermediği için suçlama bilgi verilmez alınır bunu unutma! sana tavsiyem (nacizane) hacı bektaş-ı veli nin makalat isimli eserini okumandır! internetten de alevi ve türk tarihini arastırabilirsin! Alevilik hakkında yazılmış onlarca kitap var! bunlarada bakabilirsin!(reklam olmaması için burda yazmıyorum ama google da alevilik yaz bak karşına neler geliyor.
hadi biraz gayret!
|