Orijinalini görmek için tıklayınız : yavuz sultan selim ne kadar alevi nufüsünü kırmıştır

şavolanlı
21.02.2006, 21:23
İyi günler canlar her zaman bu konu hakkında yazarlarımız ve tarihcilerimizin makale ve tartışmalarını izlemişimdir.kimi bunun 50 bin kimi ise 500 bin kişi oldugunu ifade etmektedir.bu tarihe düşen kara lekeninde bence soykırım kabul edilip tarih kitaplarında insanların önüne serilmelidir.aynen dersim katliamı gibi alevi soykırımınında devlet tarafından sansürlenmesi ne kadar acı ve vahim bir tablodur.Bunlar zaten osmanlı henedanlıgının ne kadar entirikalarla dolu oldugunun ap açık kanıtı ve delilidir hünkar hacı bektaşi veli hazretleinin yeni ceri ocagında dini bir ulema olarak görülmesi her zaman osmanlıda rahatsızlık ve sorunlara yol açmıştır.DÖNEMİN ŞEYYÜLİSLAMLARINA TALİMATLARLA ALEVİLER HAKKINDA YALAN YANLIŞ FETVALAR YAYINLATILMIŞTIR.VE MUM SÖNDÜ GİBİ İFTİRALARLADA BÜ YÜZDEN ALEVİ TOPLUMU KARŞI KARŞIYA KALMIŞTIR.VE ALEVİ OLMAK BİR SUÇMUŞ GİBİ ALEVİLER HEM BU İFTİRALAR HEMDE KATLİAMLARDAN KURTULMAK İÇİN DAGLARASIGINMIŞ VE BİR BİRLERİNDEN KOPMUŞLARDIR DİNİ ÖZGÜRLÜKLERİNİ YERİNE GETİREMEMİŞLERDİR.DAGLARDA CEM VE DİNİ İNANÇLARINI YERİNE GETİRMİŞLERDİR HATTA CEM DURDUKLARINDA DIŞARILARA GÖZCÜ KOYARLARMIŞKİ O ZAMANIN ASKERLERİ GELDİGİNDE HEMEN HABER VERSİNDİYE GECELERİ CEM YAPILDIGINDA OZAMANLAR ELEKTİRİK DESEN YOK IŞIK DESEN YOK GAZ LAMBALARI ALTINDA İBADETLERİNİ YERİNE GETİRMEYE CALIŞIRLARMIŞ TABİ EGER DIŞARDAKİ GÖZCÜLER HERHANGİ BİR TEHLİKE GÖRDÜGÜ ZAMAN HEMEN İÇERİYE HABER VERİR VE LANBALARIN KAPATILMASINI İSTERLERMİŞ TEHLİKE GECENE KADAR.YANİ DOSTLAR BU KONULARI DEGİŞTİRİP BAŞKA YERLERE CEKİP YOK MUM SÖNDÜYMÜŞ YOK BAŞKA BİR ŞEYMİŞ DEMENİN ANLAMI YOK BU İFTİRALARIN KAYNAGI O ZAMANIN ŞEYYÜLİSLAMLARIDIR.KARDEŞLE KARDEŞİ BİRBİRİNE DÜŞÜRMENİN BİR ANLAMI VE GEREGİ YOKTUR SEVGİLİ CANLARBEN BU KONULAR HAKKINDA GERCEKTEN ARAŞTIRMALAR YAPTIM VE KONULARA HAKİM OMAYA CALIŞTIM.

candost60
22.02.2006, 11:11
Evet CANLAR yavu sultan selim döneminde Alevi halkı çok ezilmiş ve zor günler geçirmiştir. Canlarını düşünerek kendi yaşadıkları topraklardan dağbaşlarına yüksek kesimlere göç etmişlerdir ve birbirlerinden baya uzaklaşmışlardır. Ve bundan dolayı Alevi kesimi her zaman geri planda kalmıştır ve göz önüne gelmemiştir. Tabi ki bu konu hakkında uzun bi araştırma yapmak ve gerçekleri göz önüne sermek lazım. Bu araştırmaları beraber yapalım CANLAR.

Ama artık her yerde ve her zaman göz önündeyiz. Artık hiç bir güç Alevi halkına hiçbir şey yapamaz.

Hüseyin AKCAN

altobelli
23.02.2006, 10:57
ya mustafa kemalin kırdıkları?
sürdükleri? öldürdükleri? bertaraf ettikleri?
onlar ne olcak onların hakkını kim sorcak kim ahlarını alacak?

HEM SAZIMA HEM ZÜLFİKARA SARILDIM!!!!!!!!!

tunc2
23.02.2006, 11:12

mustafa kemalin kirdiklarimi ben ilk kez senden duyuyorum anlatta bizde dinleyelim dostum kaynaklarla bizde aydinlanmis oluruz

Urfalı
23.02.2006, 11:34

Yapma be delikanlı!
Hani derler ya "yiğidi öldür, hakkını da ver!"
M. Kemal'e haksızlık etme bir daha: demek ki sen kurtuluş savaşını da inkar ediyorsun.
Diğer konuya gelince, Yavuz Selim kaç kişiyi kırdı bilemem ama 40.000 kişi olduğunu ciddi yazarlardan edinmiştim.
Kaldı ki, Şah İsmail, ne kadar Alevi varsa (ki bunların hemen hemen hepsi esnaf ve sanatkardı), ERzincan Kongresi ile toplanıp göç kararı aldıklarında (Safevi Devleti kurmaka için. Tarih 1501), Osmanlı çok zor duruma düşmüştür. Açlık ve yoksulluk kapıyı çalacak kadar zor duruma düşmüştür hem de. Şimdi Şah İsmail'e de mi "kaç kişiyi kırdırdı" diye soracaksın? Şah İsmail ne kadar kusurlu ise, Atatürk de o kadar kusurludur.
Saygıyla

derviscemal
23.02.2006, 12:24

Bu yaklaşımın çok yanlış ve hatalı olduğunu düşünüyorum..

cemalettin
23.02.2006, 12:40

sen yetişmişsin ya kardeşim,yabancılardan yardım da bulup alırsın ahını...

ciddi bir köşeye latife diye yazdın ise bu yazıyı,lütfen latife için başka bir konu seçiver

"insan arkadaş ve dostlarını kendi seçer.
kardeşler ise Allah vergisidir"

altobelli
23.02.2006, 14:07
beyler abiler değerli büyüklerim
bakın artık tarih mustafa kemali yargılamalıdır bis aleviler körü körüne mustafa kemal e bağlanamayıs..
hataysıyla sevabıyla mustafa kemal yargılanmalıdır bence mustafa kemali putlaştırmayalım.......
demek istedilerim sadece bunlardan ibaret yanlış anlaşılmayayım
saygılar.

MÜSAHİPSİZ LOKMA YEME ALİ YE SELMAN OLASIN.

cemalettin
23.02.2006, 14:53
bakın artık tarih mustafa kemali yargılamalıdır bis aleviler körü körüne mustafa kemal e bağlanamayıs..
hataysıyla sevabıyla mustafa kemal yargılanmalıdır bence mustafa kemali putlaştırmayalım.......
saygılar.

"yanlış anlaşılman ihtimali yoktur kardeşim,zaten dediklerin küllen yanlış
her kişinin kendine put olduğu zamanede,ayrıca putlar yaratmak yanlış."

iyidost69
23.02.2006, 15:31
saygılar.

Sevgili Can, ne dediğinin farkındamısın acaba?
Şah Hatayi nin bu kadar güzel dörtlüğünü yazan bir kişinin Mustafa kemal Hakkında böyle düşüncelere sahip olması tüylerimi ürpertti. Mustafa Kemal tabiki put değildir, eleştirilebilinir. Ama saçma sapan komplo teorileri ile de yargılanamaz.

Bak dostum dünyada izlenen 2 yol vardır.
1.yol erdem, eşitlik, mücedele, sevgi, insanlık, hoşgörü, toplumculuk, yenilmeyenlerin, baş eğmeyenlerin, ben değil biz diyenlerin yoludur.
bunların soyağacı şöyledir.
-Spartaküs, Hz. Muhammet, Hz. Ali, Hz. Hüseyin, 12 imam+ehlibeyt, Şah hatayi, hacı bektaş-ı veli, Yunus emre, pir sultan, şeyh bedrettin, marks, engels, atatürk, lenin, mao zedung, fidel kastro, che guevera, salvador allende, deniz gezmiş, mahir çayan vs. vs. vs...

2. yol ise kalleşlerin, faşistlerin, bireyselcilerin, ezenlerin, sömürücülerin, emperyalistlerin, sevgi yoksunlarının, biz değil ben diyenlerin yoludur.
bunların soyağacı ise;
-Roma hükümdarları, muaviye, yezit, pinoşet, salazar, hitler, mussolini, kenan evren, yavuz selim, tüm osmanlı padişahlarını sayabiliriz, ABD yöneticileri, Türkeş, muhsin yazıcıoğlu, vs vs vs...

onurtt
23.02.2006, 15:31

ağır ol...

altobelli
23.02.2006, 15:34
istediğinis kadar yüklenin kardeşinise elbet bi gün mustafa kemal hakk divanında katl ettiklerinin hesabını vercektir
ayrıca
MUSTAFA SUPHİ ÖLMEDİ YÜREĞİMİSDE YAŞIYOR..........

İSTEMEM KURBANIN YAR YAR KESDİMDE GELDİM.............

onurtt
23.02.2006, 15:36
:36_5_2: :36_5_2: :36_5_2: :36_5_2: :36_5_2: :36_5_2: :36_5_2:
istediğinis kadar yüklenin kardeşinise elbet bi gün mustafa kemal hakk divanında katl ettiklerinin hesabını vercektir
ayrıca
MUSTAFA SUPHİ ÖLMEDİ YÜREĞİMİSDE YAŞIYOR..........

İSTEMEM KURBANIN YAR YAR KESDİMDE GELDİM.............

altobelli
23.02.2006, 15:38
seni ciddiye alan mı var onurtt kasma kendini boşver :)

iyidost69
23.02.2006, 15:50

Sevgili kardeşim, lütfen ezbere konuşma.
önce bilgi sahibi ol, arif ol, insanı kamil ol..
Mustafa Suphi yi bende çok severim.
Çünkü oda bizim aydınlık damarımızdan geliyor.

hayali gönlümde yadigar kalan
on dört mürşit ile vurulup ölen
xxxxxx
Yarelerim tuz içinde kanıyor
Bir Yanımda Suphi Nejat Ölüyor

Bilirmisin Ruhi Su üstadın bu türküsünü.

Mustafa Suphiler i öldüren maalesef Atatürk değil Kazım karabekir dir.
Zaten kazım karabekir kurtuluş savaşından sonra Atatürkle de ayrı düşmüştür.

Lütfen ezbere konuşmayalım..

sevgiler..

derviscemal
23.02.2006, 16:09

seni ciddi ye almamak lazım....

altobelli
24.02.2006, 21:32
abim ben yakın cumhuriyet tarihini ciddi manada inceledim........
mustafa suphi tbmm nin ve bizzat mustafa kemalin emriyle öldürülmüştür
ayrıca karadeniz ağıdınıda iyi bilirim ruhi su yazmaştır ilkay akkaya çok güsel sölemiş......

AppAs
24.02.2006, 21:52
Arkadaşlar bu Mustafa Suphi ile ilgili bir yazı...
Mustafa Kemal'i nasıl benimsediğiniz nasıl değerlendirdiğiniz tabii ki size kalmış.Çok sevebilirsiniz,minnet duyabilirsiniz veya eleştirebilirsiniz tamamen kişisel takdirinizdir.Birbirimize saygı göstermemiz,eleştirirken de bu saygıyı bırakmamamız ve birbirimize saldırmamamız gerekli diye düşünüyorum.Mustafa Suphi ye gelince benim okuduğum,bildiğim Mustafa Kemal Atatürk,Mustafa Suphi öldürüldükten sonra Kahya Yahya'ya verilen görevi yerine getirdiği için bir tebrik mesajı göndermiştir.bu mesajı da bulursam sizlerle paylaşacağım...

“Düşman gaddar, korkak ve kahpe...
Dün Vilhelm Almanyasına
memleketi satanlar Bugün İngilizlere sattılar
Yarın da Amerikalılara
satacaklardır...”(*)

Böyle diyordu Mustafa Suphi. Öngörülüydü bu yanıyla. Bunu önlemek için de kurtuluş savaşının içinde sosyalistlerin de olması gerektiğine inanıyordu. Bundan tam 78 yıl önceydi. Soğuk bir geceydi. Hava fırtınalı, Karadeniz huzursuz... Vatanı yarın Amerikalılara satacak olanlar gaddar, korkak ve kahpe...
Anadolu emperyalistler tarafından işgal edilmişti. Osmanlı sarayı, vatanı tek bir kurşun sıkmadan sattı. Ama Anadolu halkı direndi, teslim olmadı. Bir ölüm-kalım savaşına girdi. Halk yedi düvele karşı direniyordu.
Rusya’da ise 1917 devrimi olmuş, Bolşevikler iktidara gelmişti. Lenin Anadolu’daki kurtuluş savaşına elini uzattı. Silah ve para yardımı geldi Sovyetlerden.
“Anadolu’da yürütülen milli kurtuluş hareketi emperyalizme karşı bir savaştır. (...) Memlekette bu milli hareketin gelişmesi ve derinleşmesi hem işçi sınıfının şuurunu uyandıracak, hem de genel olarak gelecek sosyal devrim için en elverişli bir zemin hazırlayacaktır.” O dönem Rusya’da bulunan TKP’nin kurucusu Mustafa Suphi Kurtuluş savaşı için bu tespiti yapıyor, emperyalist işgalcilere karşı verilen kurtuluş savaşında halkın yanında olmak, savaşta doğrudan yer almak için Anadolu’ya gelme hazırlıkları yapıyordu. Anadolu’ya gelmeden önce Mustafa Kemal’le yazışan Suphi niyetlerini anlatıp beraber savaşabileceklerini söylemişti. Ankara’dan gelen olumlu cevabın ardından 1921 Aralık’ında yola çıktılar. Yanında TKP Merkez Komite üyeleri Hilmi Oğluhakkı, Ethem Nejat, Nazmi ve İsmail Çitoğlu’nun da aralarında bulunduğu en yakın 14 arkadaşı vardı.
15 devrimci Anadolu’ya geliyorlardı, bağımsız, özgür bir ülke savaşına katılmak için geliyorlardı. Halkın kendi kaderini, kendi ellerine alması için geliyorlardı.
Ama Ankara’dakiler, yani Kemalistler onların gelmesinden korkuyorlardı. Doğu Ordusu komutanı Kazım Karabekir’e gönderdiği haberde şöyle diyorlardı; “Suphi’nin Ankara’ya bırakılmaması ve duruma göre davranılması”.
Suphi’ler bu ihtimalleri de düşünmüşlerdi kuşkusuz. Ama onlar devrimciydiler. Ölüm, tutsaklık... ne gerekiyorsa o bedeli ödeyeceklerdi. Ama Anadolu’ya ayak basacaklardı. “Burası bizim anavatanımız ölürsek de burada ölürüz” diyordu Suphi.
Mustafa Suphi ve yoldaşları ilk olarak Kars’a gelirler.
“Bir sabah Kars iline ulaştılar.
diz boyu kar
ve dişsiz ısıran bir soğuk vardı,
gündüzse işi-gücü bırakan
gece ise çırasını yakanlar
yani köylü, esnaf, asker, sivil,
öbek öbek yollara dökülüyorlardı.
‘Hoşgeldiniz” dedikleri kişiler
üniformalı değildiler
rütbeleri yoktu yurtseverliklerinden başka,
gözlerinde pırıl pırıl özgürlük parıltısı
ve rüzgarlarında toprak muştusu vardı.”
Kazım Karabekir tarafından da ayrıca göstermelik bir tören düzenlenmiştir. Mustafa Kemal’in sinsi planının bir parçası olan törenden sonra TKP önderleri Ankara’ya doğru yola çıkarlar.
Plan gereği, Mustafa Suphi ve yoldaşları, yol boyunca satın alınmış adamlarca örgütlenen, taşlı sopalı saldırıların yapılacağı protesto gösterileriyle karşılanacak, gözleri yıldırılacak, güya “halkın onları istemediği” görüntüsü yaratılacak, sonunda ise katledileceklerdir. Erzurum’a varıldığında saldırılar da başlar.
“Erzurum yolunda taşınırken
hepsi omuzlarda
o canı yürekten ‘Yaşasın” seslerine
nice ‘kahrol’ sesleri başladı
karışmaya,
tutuklananlar oldu
ve ilk kan lekeleri belirdi karda...”
Mustafa Suphi ve yoldaşları güzergahlarını değiştirerek Trabzon’a yönelirler. Yarı aç, bineksiz, diz boyu kar, yağış ve fırtınalar içinde Zigana dağlarını da aştıkları günler süren bir yürüyüşten sonra 28 Ocak günü nihayet Trabzon’a varırlar. Orada onları jandarmalar bekliyordu. Ellerindeki silahlara el konulur.
“Trabzon
28 Ocak 1921
gecedir.”
Suphi’ler Trabzon’dan bir motorla Karadeniz’e açıldılar. Az sonra Mustafa Kemal’in çetecilerinden Kahya Yahya peşlerinden katillerle dolu bir başka sandalla denize açıldı.
“Kuduzca geliyordu peşlerinden
homurdanarak,
Suphi daha bir bakışta anladı işi:
Tuzak!
(...) Başı bozuk zıpkalı kırkbeş
yeniçeri
Başlarında da Faik Reis
-Yahya Kahya’nın has adamı-
(...) Küfretmeye başladı
Bolşeviklere soy-sop,
Suphi’de kavrayıverdi herifin
yakasını dertop:
-Söyle ki, dedi seni gönderenlere,
hapis, zindan, kan ve ateş
halkın kurtuluş hareketini
durduramayacak
(...) Ne çare ki düşmüşlerdi artık
pusuya
budandı dalları devrim ağacının
ve ateş külçesi gibi başlar
birer birer düştüler suya...”
Mustafa Suphi ve arkadaşları Anadolu topraklarında devrim için, halkların kurtuluşu için tereddütsüz canlarını verenlerdi. Onlar ilk devrim şehitlerimizdi.
Onları katlettirenlerin amacı Karadeniz’deki rüzgarı dindirmekti, ama rüzgar dinmedi. Kızıldere’de, Çiftehavuzlar’da, Dersim’de, Karadeniz dağlarında, Toroslarda ve Ege dağlarında hiç dinmeyecek bir devrim fırtınası oldu.
MUSTAFA SUPHİ
Paris’te yükseköğretim gördüğü yıllarda sosyalizmle tanışan Mustafa Suphi, bir arkadaşının dediği gibi;
“Kalemi kadar söyleyen yüreği, tabancası ve bıçağı, gözüpeklik ve atılganlığı dikkate alınması gereken” bir devrimciydi.
Daha öğrencilik yıllarında, ülkede iktidar olan İttihat ve Terakki Partisi’nin vatanı emperyalizme peşkeş çeken, talancı ve baskıcı iktidarına karşı tepki duymuş, kurtuluşun sosyalizmde olduğunu görmüştü. 1910’da eğitimini bitirip yurda döndüğünde, bir yandan öğretmenlik yaparken, diğer yandan sosyalist çevrelerle ilişki kurup İfham adlı gazetede yazılar yazarak iktidara karşı mücadeleye başladı.
1913’te tutuklanıp Sinop’a sürgüne gönderilen Mustafa Suphi, birkaç ay sonra 10 arkadaşıyla birlikte firar etti. Ardından Rusya’ya geçti. 1. Paylaşım Savaşı’nın başlamasıyla birlikte Rus Çarlığı tarafından tutuklanarak Sibirya’ya sürgün edildi.
Mustafa Suphi burada da Bolşevik Parti’yle ilişki kurarak devrimci mücadeleye katıldı. Anadolu’dan gelen diğer tutsaklar arasında propaganda ve örgütlenme çalışmalarına başladı. Burada örgütlediği ve silahlandırdığı yoldaşlarıyla Sovyet devrimine aktif olarak katıldı. Devrimden sonra da pek çok görev alan Mustafa Suphi’nin aklı hep işgal altındaki vatanındaydı. 1919’da RSDİP Kırım Komitesi’nde görev alan Mustafa Suphi, Türkiye Komünist Partisi’nin inşası yolunda adımlar attı.
1919-20’de yürüttüğü ideolojik mücadeleyle Enver Paşa’nın Azerbaycan’daki sahte komünist hareketini etkisizleştiren, ülkede samimi bulduğu gruplarla ilişkilerini geliştiren, Kurtuluş Savaşı’na katılmak üzere Türk Kızıl Ordu Birliği’ni kuran Mustafa Suphi, 10 Eylül 1921’de Bakü’de TKP Kuruluş Kongresi’ni topladı. Anadolu ve yurtdışındaki dağınık durumdaki örgütlenmelerin bir program ve tüzük etrafında TKP adıyla toplanmasını sağlayarak örgütsel anlamda bir toparlanma gerçekleştirdi.
Kongre, partinin bir an önce Kurtuluş Savaşı’na katılarak, savaşın kazanılması ve sosyalizme geçişin sağlanması için pratik adımların atılmasını da karar altına aldı. Partinin kuruluşu ve Anadolu’da savaşa katılma kararının üzerinden henüz üç ay geçmeden, 29 Aralık günü yoldaşlarıyla birlikte Anadolu’ya geldi.

altobelli
24.02.2006, 22:04
mustafa Suphİler Ölmezzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz!!!!!!!!!!!!!
Ben Yanmazsam Sen Yanmazsan Nasil Çikar Karanliklar AydinliĞa??

Ercan
24.02.2006, 22:06
abim ben yakın cumhuriyet tarihini ciddi manada inceledim........
mustafa suphi tbmm nin ve bizzat mustafa kemalin emriyle öldürülmüştür
ayrıca karadeniz ağıdınıda iyi bilirim ruhi su yazmaştır ilkay akkaya çok güsel sölemiş......

Mustafa Kemal ve Mustafa Suphi konusunu yillarca tartisildi, bu konuyu tekrar acmakla nereye varacaksiniz,amaciniz nedir?

altobelli
24.02.2006, 22:09
ercan abim yada kardeşim eger bis böle yerimisde susarak kalırsak bu forum sadece belli konular etrafında döner....
amacımıs doğruyu eğriyi her şeyi tartışmak değilmi?
ben sen o fark etmes bu konuyu kapatsakda
BİR EFSANEDİR MUSTAFA SUPHİ KAPATILAMAZ!!!!!!!!!!!
saygılar..

AppAs
24.02.2006, 22:38
Mustafa Kemal ve Mustafa Suphi konusunu yillarca tartisildi, bu konuyu tekrar acmakla nereye varacaksiniz,amaciniz nedir?

bu forum da açılan konular gizli amaçlar için mi açılıyor,neyi hedefliyoruz biz?
Kimsenin gizli bir amacı olduğunu sanmıyorum yalnızca fikirlerimizi paylaşıyoruz,bir yere varır ya da varmaz hedefimiz paylaşım...
isterseniz belli bi süre koyalım miladını tamamlayan konuları kapatalım,unutalım.herşey daha mı aydınlık olur?

saygılar...

Ercan
25.02.2006, 00:13
.Mustafa Suphi ye gelince benim okuduğum,bildiğim Mustafa Kemal Atatürk,Mustafa Suphi öldürüldükten sonra Kahya Yahya'ya verilen görevi yerine getirdiği için bir tebrik mesajı göndermiştir.bu mesajı da bulursam sizlerle paylaşacağım...

Bu mesaj ne imis bekliyoruz...

AppAs
25.02.2006, 03:01
Bu mesaj ne imis bekliyoruz...

Mustafa Kemal'in gönderdiği mesaj budur kardeşim,

Yahya Kahya'ya telgraf: "Hissiyat ve teminat-ı vatan perveranenize teşekkür ederim. T.B.M.M. Reisi MUSTAFA KEMAL" (1921)

sen bu mesajı ne kadar ciddiye alırsın ya da düşüncelerin objektif bakmana izin verir mi bilmem ama istediğin için ve bulursam paylaşacağım dediğim için gönderiyorum!

Ercan
25.02.2006, 03:30
Mustafa Kemal'in gönderdiği mesaj budur kardeşim,

Yahya Kahya'ya telgraf: "Hissiyat ve teminat-ı vatan perveranenize teşekkür ederim. T.B.M.M. Reisi MUSTAFA KEMAL" (1921)

sen bu mesajı ne kadar ciddiye alırsın ya da düşüncelerin objektif bakmana izin verir mi bilmem ama istediğin için ve bulursam paylaşacağım dediğim için gönderiyorum!

vatanseverligi icin tesekkür etmis.hangi konuda vatanseverligi icin ve kime tesekkür ettigi belli degil.
Ben sizden bu telgrafin belgesini istedim.Siz birsey iddia ediyorsunuz.Bu iddianiz 1921 yilina dayaniyor.Bu iddianizi belgelere dayandirmalisiniz.

Ayrica sizin yazdiklarinizin konu basligi ile alakasi yok.
Mustafa Suphi ile ilgili bir topik var.
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=4319&highlight=mustafa+suphi

Hüseyin69
25.02.2006, 04:51
valla ben onu bunu bilmem mazeret ne olursa olsun
elinde silah olan herkes teroristtir
yok bu katildir bu masumdur vsvs bunlar bos seyler

altobelli
25.02.2006, 13:52
vay benim abim saygıdeğer abim canerzincan abim!
ne demek elinde silah olan herkes teroristtir.....????????
bak sana bi soru cevabını elini vicdanına koyda cevapla lütfen.......
anan baban aşiretin büyüklerin askerler tarafından katl edilse köyün dağıtılsa ailen sürülse mal varlığına el konulsa
allah eyvallah deyip susarmısın yoksa eline silah mı alırsın ?
cevabını merak ediyorum
saygılar....

Şoreş
26.02.2006, 17:30
Yavuz bir sefer dönüşü anadoluda 40.000 aleviyi kayıt ettirmiş ve katletmiş.Kuyucu murat paşa denen bir katil ise 115.000 aleviyi katletmiş.

altobelli
26.02.2006, 19:30
kuyucu murat paşa acaba alevi mi katl etmiştir
yada isyankar celali leri mi öldürmüştür?
bi araştır bakalım.
saygılar.

manifesto
28.02.2006, 23:06
Tarihine söven talihsizler
Ama gerçekler karalama ile değiştirilemez.
Biz Alp Arslanların Torunuyuz ,Ogün karşımızda Romalılar vardı bugün ise münafık ve sebataycılar
Ogün karşımızda Kostantinler Vardı bugün müslüman görünenler
Bizler her Şah İsmailin karşısında bir Yavuzuz
Bizler her Teoder Herlz karşısında Bir Abdulhamitiz
Bizler her sebataycı Jön Türke karşı Mehmet Akifiz
Bizler Necip Fazılız,Kanuniyiz
Tarihine sövmez onu bütün olarak kalbimizde taşırız
Bizler Her Hüseyin Avniye Karşı Bir Çerkez Hasanız

Gelin Tarihimize sövmekten vazgeçelim.
Hitler le Osmanlı padişahlarını aynı gören bir ideoloji ancak husumetin neticesidir
Mao ile Hz.Muhanmedi bir arada gören ziyniyette talihsizdir

Ama tabloya bakınca azçok sizi daha iyi tanıyorum Marksistler demek Alevi Kardeşlerimizin içine kadar sızmışlar.Korkarım onuda tahrip edecekler

Oli
28.02.2006, 23:08
Biz Alp Arslanların Torunuyuz ,Ogün karşımızda Romalılar vardı bugün ise münafık ve sebataycılar

Hitler le Osmanlı padişahlarını aynı gören bir ideoloji ancak husumetin neticesidir

Ama tabloya bakınca azçok sizi daha iyi tanıyorum Marksistler demek Alevi Kardeşlerimizin içine kadar sızmışlar.Korkarım onuda tahrip edecekler

sabır ya sabır... manifesto sınırları zorlama... tarihe kendi açından bakıyorsun anladık... bizde kendi açımızdan bakarız... yaylan yavaş yavaş...

Urfalı
28.02.2006, 23:10

Gözlük değiştirmek ister misin?
Seninki biraz çamur olmuş da...

altobelli
28.02.2006, 23:10
bu manifesto faşistide kim yaaaa!!!!!!!!!!!!!1
site yönetimi uyuyomu almıyın kardeşim bunları buraya!!!!!!!!!!
erif aslımısa küfr ediyo resmen
sen kuyucu murat paşanın tornumusun manifesto!!!!!!!!!!!!!!

Şoreş
28.02.2006, 23:35

hmmm.. Siz siz ki türk dili türk ırkı diye kendinizi yiyip bitiriyorsunuz sizin gurur duyduğunuz osmanlı binlerce türkü katlemiştir SİZİN GURUR DUYDUĞUNUZ OSMANLI DENEN DEVLET ARAPÇA VE FARSÇA HAYRANI İKEN ŞAH İSMAİLİN DEVLETİNDE RESMİ DİL TÜRKÇE idi.!!!!!!

Urfalı
28.02.2006, 23:48
hmmm.. Siz siz ki türk dili türk ırkı diye kendinizi yiyip bitiriyorsunuz sizin gurur duyduğunuz osmanlı binlerce türkü katlemiştir SİZİN GURUR DUYDUĞUNUZ OSMANLI DENEN DEVLET ARAPÇA VE FARSÇA HAYRANI İKEN ŞAH İSMAİLİN DEVLETİNDE RESMİ DİL TÜRKÇE idi.!!!!!!

Ne demeli, arkadaşın övündüğü dönemlerde, senin de dedğin gibi "Türk müsün?" sorusuna, "elhamdülillah müslümanım" diyen kul zihniyeti bu.
Ulus kavramı ile Din kavramını bile ayırt edemeyecek kadar her şeyden uzak bir delikanlı işte, kazanmaya çalışalım, diyeceğim ama...:uzgunsok:

halitseyfi
01.03.2006, 21:47

haydaaaaaaaaaa şimdide alevilerle atatürk'üm karşı karşıya getirilmeye çalışılıyor ne:hmmm

altobelli
01.03.2006, 21:58
halit seyfiiii yanlış bişi anlama
bi kötü mana arama bunda
ben mustafa kemalide yargılayalım dedim
yavuz gibi mustafa kemalide yargılayalım dedim
belki masumdur
saygılar.............

selin
02.03.2006, 16:33
Bu ülkenin tarihinde yargılanacak o kadar çok kişi varki onlarla uğraşın, bu milleti kurtarmaktan başka düşüncesi olmayan bu milletin onurunu namusunu kurtardığı gibi bizlerin alevi olduğumuzu açık açık söylememizi sağladığı için Mustafa Kemal'e teşekkür ve minnet duyulmalıyız, bu şekilde yaklaşılması hoş değil, doğru bilmediğimiz konularda lütfen daha dikkatli olalım.

iyidost69
02.03.2006, 16:48
Gavur Yunan olurdun
Camiyi ahır bulurdun
Hep yerinde dururdun
Atam olmasaydı eğer

Cahilliği yenemezdin
İlim irfan bilemezdin
Devrimleri göremezdin
Atam olmasaydı eğer

Kadın eşit olamazdı
Alfabeyi bilemezdi
Okul sokak göremezdi
Atam olmasaydı eğer

Hep kul köle kalırdın
Ahmeti zor bulurdun
Alex Helen olurdun
Atam olmasaydı eğer

Cumhuriyeti göremezdin
Demokrasiyi bilemezdin
Hak hukuk diyemezdin
Atam olmasaydı eğer

Deli Aşık....

Oli
02.03.2006, 16:51
Gavur Yunan olurdun
Camiyi ahır bulurdun
Hep yerinde dururdun
Atam olmasaydı eğer

Cahilliği yenemezdin
İlim irfan bilemezdin
Devrimleri göremezdin
Atam olmasaydı eğer

Kadın eşit olamazdı
Alfabeyi bilemezdi
Okul sokak göremezdi
Atam olmasaydı eğer

Hep kul köle kalırdın
Ahmeti zor bulurdun
Alex Helen olurdun
Atam olmasaydı eğer

Cumhuriyeti göremezdin
Demokrasiyi bilemezdin
Hak hukuk diyemezdin
Atam olmasaydı eğer

Deli Aşık....

Hatayi yenildi Osman mı olduk?
Yavuz dölü mü olduk?
İnsanda biraz haysiyet olur
Dünyaya Alevi gibi bakar
72 millet bir dedik
Yunana-Ermeniye kin gütmedik [edit(oli)]

Deli Oli

iyidost69
02.03.2006, 16:56
Hatayi yenildi Osman mı olduk?
Yavuz dölü mü olduk?
İnsanda biraz haysiyet olur
Dünyaya Alevi gibi bakar
72 millet bir dedik
Yunanı-Ermeniyi dost bildik

Deli Oli

Sevgili Oli;
Evet Yavuz dölü olduk?
İnsanda biraz haysiyet olur?? Ne demek istiyorsun??açıklamanı bekliyorum..
Dünyaya Alevi gibi bakar,
maalesef 72 millet bir değil, zamanla bunu da öğreneceksin. ayrıca, millet de bir değil.
İyi Yunanı ve Ermeniyi dost bildik, hatta sadece iyi Türkü dost bildik.

Unutma; her zaman iyiler ve kötüler vardır.

Oli
02.03.2006, 16:58
Evet Yavuz dölü olduk?

ben yavuz dölü olmadım sen olduysan kendi namına konuş...

bu bir şiir(!) üstüne alınma

iyidost69
02.03.2006, 17:02

Bizim oralarda köpeklere bile Yavuz ismi konulmaz.
Kendisi muavviye ve yezit ile aynı seviyededir.
Ama burada Yavuz dölü olmaya çalışanlar var galiba.

derviscemal
04.03.2006, 13:52
Arkadaşlar bibirinizi incitecek bir boyuta gelmiş olay inanın çok üzüldüm..

Ezo
04.03.2006, 13:55

Bizim oralarda köpeklere bile Yavuz ismi konulmaz.
Kendisi muavviye ve yezit ile aynı seviyededir.
Ama burada Yavuz dölü olmaya çalışanlar var galiba.

Bunlar nasil yorum böyle Oli ve Iyidost... sizler binlerce kisinin okudugu bir sitedesiniz... elinizden çikan bütun sözler dikkatle yazmaniz gerekiyor bunlari bir siz okumuyorsunuz.... Sizden bu bir ricader....

saygilar
ezo

Adam
04.03.2006, 14:01
Gavur Yunan olurdun
Camiyi ahır bulurdun
Hep yerinde dururdun
Atam olmasaydı eğer

Cahilliği yenemezdin
İlim irfan bilemezdin
Devrimleri göremezdin
Atam olmasaydı eğer

Kadın eşit olamazdı
Alfabeyi bilemezdi
Okul sokak göremezdi
Atam olmasaydı eğer

Hep kul köle kalırdın
Ahmeti zor bulurdun
Alex Helen olurdun
Atam olmasaydı eğer

Cumhuriyeti göremezdin
Demokrasiyi bilemezdin
Hak hukuk diyemezdin
Atam olmasaydı eğer

Deli Aşık....

Sayın abim kesinlikle katılmıyorum görüşlerinize. Atatürk olmasaydı, ondan daha kötü birinin sivrilme ihtimali olduğu gibi daha iyi birinin sivrilme ihtimali de vardı. Atatürk bir zihniyetin, bir grubun adamıdır. Ben toplumuma inanıyorum, biri uyandıramasaydı, başkası uyandırırdı. Sayın Oli'yle hemfikirim, o baktığınız açıdan olayı net görmek mümkün değil. Yavuzdan sonra sünnileşenlerimiz muhakkak oldu, ama biz özbenliğimizi yitirmedik, ve günümüze kadar koruduk. Ayrıca bizde gavur yoktur sayın abim. Yunanda kardeşimizdir, Alex de Helen de.

ALPerenShad
04.03.2006, 14:27
.......Bizler her Şah İsmailin karşısında bir Yavuzuz..........

Bu bizim genc türkcüler yokmu her seye kulakdan dolma bilgilerle yorum getirmeye bayilirlar, bir konuyu ögreneceksen manifesto eline en az 10 kitap alip özümsemen lazim.

Simsdi sen cikmissin sah ismaili kötülüyorsun , buna karsilik yavuzu övüyorsun, yani sadece lisede ögrendigin tarih dersleriyle kaldiysan bu gayet dogaldir.

Ortada bir türk düsmani varsa onun adi Yavuz sultan selimdir, Sah ismail ise kendi halkina ihanet etmeyen serefli bir Türk askeridir ve lideridir.

Manifesto iyi oku bunu Selçuklu Döneminde anadoluda bir Türklesme yasanirken, Osmanli Döneminde,özellikle de Yavuz Sultan Selim'den sonra ilginç ters bir süreç yasanmistir.

Büyümenin agir yükünü çeken Alevi-Türkmenler arasinda hosnutsuzluklar artar.Bu hosnutsuzlugu Osmanli Devleti'ne karsi kullanan Safeviler,Anadolu Türkmenlerini ülkelerine çagirirlar.Sah Ismail'in çagrisiyla Azerbeycan'a yogun bir Türkmen göçü baslar ve Anadolu'da Türkmen nüfus tehlikeli biçimde azalir.

Yavuzlu ssmanlilar ise Safevilerin tam tersi bir politika izleyerek Türkmenlere karsi kürt asiretlerine destek verdi.Osmanlilar kürt asiretlerin yasadigi genis bir bölgede devletin temel dayanagi olan timar sistemini kürtlere uygulamadi.

Bölgenin yönetimi babadan ogula geçecek biçimde bu asiretlere birakildi.Bu asiretlere yalnizca Avrupa sinir boylarinda yasayan kimi topluluklara verilen özel haklar tanindi.

Kürtler safi-müslümani olduklari için haraç ve cizye ödemiyor,timar disinda birakildiklari için de asar vermiyorlardi.Çevreleri koruma altinda oldugu için,hiçbir dis tehdit altinda degildiler.Bu kosullar kürtlerin tarihlerinin hiçbir döneminde ulasmadiklari ayricaliklardi.

Yavuzun yüzünden anadolu Türklüğü, bu uygulamalardan büyük zarar gördü.Gördükleri baskı sürekli artarak toplu kıyımlara uğrayan Alevi-Türkmenler,ya İran'a göçüyor,ya da kürtlere tanınan haklardan yararlanmak ve gerçek kimliğini gizleyebilmek için dağlara çekilip,kürtçe öğreniyor ve kendilerini kürt olarak gösteriyorlardı.Günümüzde kürt olarak bilinen,kürtçe ile Türkçe'yi birlikte kullanan Türkmen boyları bu dönemin ürünleridirler.

Sultan IV.Murat(1612-1640) döneminde Türk kimliğini ön plana çıkararak Alevi-Türkmenlerin tekrar Anadolu'ya yerleşmesi için çaba göstererek 17.yüzyıldan 19.yüzyıla kadar Türk unsurunu anadoluda yeniden azda olsa canladirmistir.

Bütün Yavuz Hayrani Türkcülere duyrulur. Tarihi adam gibi ögrenin...

Şoreş
04.03.2006, 14:32
ALPerenShad çok güzel açıklamışsın eline sağlık

manifesto
05.03.2006, 21:38
Öncelikle o yazıya bukadar tepki göstereceğinizi düşünseydim onu biraz daha tolorese edebilirdim.
Ve son birkaçgündür yaşadığım üyelik problemleri doğrusu canımı çok sıktı
Oli arkadaşımız gitmemi dört gözle bekliyor olabilir
Tabi kürü ve meydan ona kalacaktır o yüzden belki
Ama beni Faşistlikle itham edenler öncelikle daha önce yazdığım yazıları okumamış olmalılar
hiçbirzaman ırka nesebe soya ataya dayalı bir siyaset anlayışı veya ideolojinin esiri olmadım
olmam da
burada birbirimizin fikirlerine hoşgörü ile bakmamız gerekiyorken Faşistlik ile itham edilmem beni üzdü

manifesto
05.03.2006, 22:53
Hep yavuzu konuşuyoruz şah ismaili nekadar tanıyorsunuz?
fikirleri nedir biliyormusunuz.
Şah İsmâil, kurduğu devleti, bozuk Râfizî inancıyla teşkilâtlandırıp, yayılma siyâseti tâkip etti. Bütün İslâm ülkelerine halife, mürid ve fedâilerini gönderip, alenî ve gizli Safevî propagandası yaptırdı. 1503’te Irak-ı Acem, Fars ve Kirman’ı, Kâzaran’ı büyük katliam ve tahriple zaptetti. Kâzaran’ı alınca oradaki Ehl-i sünnet âlimlerinin hepsini kılıçtan geçirdi. Bu katliamları, Osmanlı Devletinin tepkisine sebep oldu. 1504’te Yezd’i alıp, kışın İsfahan’a geldiyse de Osmanlı-Safevî münasebetleri düzelmedi.
Diyarbekir Hâkimi Emir Bey, Şah İsmâil’e bağlılığını arz ettiyse de, ekserisi Sünnî olan şehir ahalisi, Safevîler’i kabul etmedi. Diyarbekir, uzun mücâdelelerden sonra, Safevî tahakkümü altına girdi
1508’de Bağdat’ı aldı. Şehirde büyük tahribat ve katliamlarda bulundu. Başta İmâm-ı A’zam Ebû Hanife hazretlerinin Azamiye’deki türbesini ve Ehl-i Beyt’ten, büyük âlim Abdülkâdir-i Geylânî hazretlerinin ve daha pekçok Ehl-i beyt, Eshâb-ı kirâm ve Ehl-i sünnet âlimlerinin kabir ve türbelerini tahriple, Müslümanları katlettirdi. Bağdat’a vâli tâyin edip, Abbasî halifeliğini küçültmek için ona “Halifet-ül-hülefâ”, yâni halifelerin halifesi unvanını verdi
1509’da Bakü’yü zaptetti. Safevîlerin doğusundaki Sünnî Özbekler, Horasan’ı ele geçirince, Özbek Hanı Muhammed Şeybânî Hana haber gönderip, bölgeden çıkmalarını istedi. İsteği kabul edilmedi. 1510’da vukû bulan savaşı Safevîler kazandı. Esir edilen Muhammed Şeybânî Hanın kafasını kestirip, kafatasını şarap kadehi yaptırdı; derisine de saman doldurarak, zafer alâmeti olarak Osmanlı Sultanı Bayezid Hana gönderdi
Safevîler, Osmanlı Devletinin aleyhine Mısır Memlûkları ve Hıristiyan âlemiyle iyi münâsebette bulundular
Sünnî Özbek Hanı Ubeyd Han, babası Muhammed Şeybânî Hanı katledip, kafasını şarap kadehi yapan Şah İsmâil’e karşı Osmanlı Sultanı Selim Handan yardım isteyip, ittifak teklif etti. Yavuz Sultan Selim Han (1512-1520), bu talep ve teklifle Râfizi meselesini halletmek için, Şah İsmâil’e, ağır ithamlar bulunan arka arkaya üç mektup gönderdiyse de, Şah bunlara hiç cevap vermedi.
Zorla savaş meydanına çıkarılabildi
Osmanlılar, 1514’te İran Seferine çıkınca, Sultan Selim Han, İstanbul’dan Doğu Anadolu’ya kadar gelmesine rağmen, Şah İsmâil meydana çıkmadı. Şah İsmâil’e gönderilen son mektupta, Sultan Selim Han, Safevî Şahı için ağır ifâdeler kullanınca, Çaldıran Meydan Muhârebesine çıkmak zorunda kaldı. Bu nâmede; Osmanlı ordusunun uzun bir yoldan gelip epeyden beri muhârebe için düşman ordusu aramasına rağmen meydana çıkan olmadığı, pâdişâhların ellerindeki memleketlerin nikâhlıları olduğu, erkek ve yiğit olanın onu nâmahreme (yabancıya) çiğnetmeyeceğinden bahsedilerek; Şah İsmâil’e miğfer yerine yaşmak, zırh yerine çarşaf giymesi tavsiye edilerek, ayrıca kadın elbiselerinden hırka, şal ve çarşaf gönderildi. Şah İsmâil bu ağır ifâdeli nâme ve elbiseler üzerine, devrin en büyük devleti Osmanlılarla muhârebeyi kabul etmek zorunda kaldı.
23 Ağustos 1514 târihinde meydana gelen Çaldıran Meydan Muhârebesinde, Şah İsmâil ve Safevî ordusu, Osmanlı ordusu ve Sultan Selim Hana bir gün bile mukâvemet edemedi. Çaldıran’da, Safevî ordusu, Osmanlı teknik üstünlüğü ve kuvvetli îmânı karşısında eriyip gitti. Şah İsmâil; tahtını, tacını ve hatununu muharebe meydanında bırakıp, kaçtı Tebriz’e çekildi. Mağlubiyet üzerine, teselliyi içkide aradı. Kendini bütünüyle içkiye verip, zevk ve eğlenceye düşkün, sefih bir hayat yaşadı. Özbekler, Horasan’a tekrar sâhip oldular.
Şah İsmâil, içki ve zevk âleminde günlerini geçirirken, Safevî devlet adamları harekete geçti. Bebek yaştaki oğlu Tahmasb Safevî, atabeg îlân edildi ve Emir Sultan Han da yardımcı tâyin edildi. Şah İsmâil, sefâhat âlemindeyken, Osmanlıya karşı kini azalmadı. Alman İmparatoru Şarlken’e mektup gönderip, Osmanlı Devletine karşı yardım ve ittifak talebinde bulundu. Fakat Şah İsmâil Safevî; tahriki sonucunda Osmanlı Devletine karşı Hıristiyan âleminin çıkardığı ordunun, 1526’da Mohaç’ta mağlubiyetini göremedi.

manifesto
05.03.2006, 22:58
Yavuz Selim ve Şah İsmail
İKİSİ de Türkçe konuşurlardı. Farsça şiirler yazan Yavuz'un Türkçe tek dörtlüğü olduğu halde, Safevi hükümdarı Şah İsmail'in "Hatai" mahlasıyla Türkçe bir divanı vardır.
İkisi arasındaki kanlı kavga iki ayrı "millet"in kavgası değildir; çünkü o çağda dünyanın hiçbir yerinde bugünkü anlamda "millet" bilinci ve realitesi yoktu. O yüzden ne Şah'tan kaçıp Osmanlı'yı destekleyenler İran'ın "hain"leridir; ne de Osmanlı'ya isyan edip Şah'a destek verenler "hain"dir.
O devir, bizde de Avrupa'da da siyasi aidiyetlerin "millet", hatta "ülke" kavramlarına göre değil, mezhep, aşiret, feodalite ve hanedan kavramlarına göre oluştuğu devirlerdi.
Her tarihi olaya kendi devrinin şartları açısından bakmak gerekir.
O zamanlarda Anadolu'daki göçebe veya yarı göçebe Türkmen hayat tarzı (Sünni olsa bile) serbest, serazad, merkezi otoriteden hoşlanmayan, gerektiğinde "ferman padişahın, dağlar bizimdir" diyen bir hayat tarzıdır. Dini inanışları da (Sünni olsalar bile) 'akaid', 'kelam' ve 'fıkh'ın ince kurallarına değil, içten gelen duygulara, mistik (sufi) coşkulara eğilimlidir. Bunun büyük bir kültürel zenginlik kaynağı olduğu muhakkaktır.
Devlet ve kentler ise kayıt ve kuralların, hiyerarşinin, 'teşkilat ve teşrifat'ın, vergi ve maliyenin ifadesidir.
Bu 'sosyolojik' boyutu gelecek hafta bırakarak 'savaş'ı görelim şimdi.

TÜRKMENLİK VE OSMANLI

Türkmen geleneklerine dayalı olarak kurulduğu halde, devletin ve kent hayatının kurumlaşması (bu arada medrese) geliştikçe Osmanlı artık Türkmen hayat tarzından uzaklaşmakta, üstelik, Türkmenleri yerleşik hayata geçmeleri ve vergi vermeleri için zorlamaktadır.
Osmanlı'yı, onun kurallarını ve kurumlarını tanımayan bu çoğu yarı göçebe Türkmenlerde ise, tek saygın otorite, kendi içlerinden çıkmış 'baba', 'dede' gibi lakaplarla anılan 'heterodoks' derviş ve şeyhlerdir.
"Eski Türk şaman'larını hatırlatan bu 'baba' lakaplı Türkmen şeyhleri, köylülerin ve göçebelerin manevi hayatlarının başlıca nazımı ve hakimi idiler; ne (medreseli) din alimleri, ne de burjuva tarikatlerine mensup şeyhler, zihniyetine tamamiyle yabancı oldukları o muhitlerde Babalar'la mücadele edemezlerdi"(1)
Osmanlı'nın bu zaafını, Türkmen - Safevi Şah İsmail iyi yakalamıştır. Anadolu yarı göçebe Türkmenlerinde bu dışlanma ve yabancılaşma duygusu derinleşirken, İsmail, Türkmen mistisizmine (heterodoks sufizm) dayanan, Türkmenlerin mehdici (mesiyanik) umutlarına seslenen, tepkilerini işleyen bir 'Kızılbaş' hareketi başlatmıştır!
'Alevi' demiyorum, çünkü Alevilik 'Kızılbaş'tan daha geniş bir kültür ve irfan kavramıdır. 'Kızılbaş'la Şah İsmail ve onu destekleyen Türkmen hareketini kastediyorum.
Şah İsmail, gönderdiği 'halifeler' vasıtasıyla, Anadolu'da eski Türk inançlarının ağır bastığı heterodoks Müslüman Türkmen kültüründe 'Ehl - i Beyt' ve '12 İmam' gibi bazı 'Şii İslam' unsurlarının güçlenmesini sağladı. Anadolu Türkmenliği bu noktadan itibaren Alevi kültürü olarak yeni bir senteze yöneldi.(2)
Bu, heterodoks Türkmen Müslümanlığında İslami motiflerin daha bir artması demektir ve olumlu bir kültürel katkıdır.
Osmanlı'ya yabancılaşmış olan Anadolu'daki heterodoks Türkmen aşiretleri, bekledikleri 'mehdi'yi Şah İsmail'de bulduklarına inandılar ve muazzam nüfuzlarıyla 'baba'lar Şah'ın lehine, Padişah'ın aleyhine isyanlar başlattılar.

'YEZİD ZULMÜ'

Safevilerin Anadolu'da böyle kitleler halinde aktif Türkmen taraftarlar toplaması; o çağda askeri bakımdan da son derece önemli olan bu büyük insan gücünü Osmanlı devletinin kaybetmesi, Safevi devletinin kazanması demekti.(3)
Sünni Özbekleri yenen Safeviler Doğu'da Ceyhun'a, Batı'da ise Diyarbakır'ı alarak Fırat'a dayandılar.
Yumuşak huylu II. Bayezid zamanında Şah Kulu isyanı ile Anadolu'daki olaylar daha da büyüyünce Şahzade (Yavuz) Selim, babası nı devirip tahta geçti.
İran seferine hazırlanan Yavuz, beylerbeyi ve sancakbeylerine emir vererek "Şah İsmail'e taraftar olan ve ayaklanma ihtimalleri bulunan 40 bin kişiyi" 'defter'e yazdırarak bunları hapis ve idam ettirdi.(4)
Tarihçi Danişmend, bu sayının "memurların ifradı yüzünden 40 binden çok fazla tuttuğu da rivayet edilir" diyor.(5)
Tarihçi Akdağ ise, 40 bin sayısını mübalağalı bulmaktadır:
"Şah İsmail'e bağlılıkları, sadece dini inanç olma çizgisini aşarak para yardımı, asker olarak gidip ordusuna katılma, kızılbaşlık propagandası yapmak ve Şah'a casusluk etmek gibi yollarla hizmet ettikleri sabit olanlar hakkında kovuşturma başladı; yakalananlar suç derecesine göre ya yerlerinden sürülüyorlar (özellikle Rumeli tarafına) ya da hapis ve idam ediliyorlardı."(6)
Rakam ne olursa olsun, büyük baskı ve katliam yapıldığı muhakkaktır.
İkinci şiddet fırtınası Kanuni Süleyman zamanında yaşanmıştır. Mohaç seferi sırasında Anadolu'da isyanlar yüzünden, Doğu Anadolu'da da Safevi akınları yüzünden kan gövdeyi götürüyordu.(7)
Kanuni, Mohaç'tan sonra İran seferine çıkmış, Yavuz zamanındaki kadar olmasa da, Anadolu Alevileri üzerinde yine şiddet ve baskı kurmuştur.
Hetorodoks Türkmenlerin İran'a, Sünni Kürtlerin Osmanlı'ya yönelmesi bölgenin etnik yapısını da etkilemiştir.
Şah İsmail olayına kadar heterodoks Türkmen 'baba'larla iç içe yaşayan, ordusunu Hacı Bektaş ruhaniyetiyle takdis eden, birçok heterodoks tarikatlara arazi tahsis eden Osmanlı hem şiddet politikasıyla hem Şeyhülislam fetvalarındaki aşağılayıcı ifadelerle Alevilerin karşısındadır artık!
Bu fetvalarda Alevi Türkmenler "zındık" vs. gibi itikadi terimlerle aşağılanmışlar, "mum söndü" gibi iftiralara da maruz kalmışlardır!
Alevi metinlerinde ise, Sünniler "yezid", "münkir", "münafık" gibi sözlerle aşağılanmıştır. (Pir Sultan'ın bir şiirinde "münkire kılıç çalalım / Hüseyn'in kanın alalım" denilir.)
Fakat, bugün özellikle "Alevi ızdırabı"nı anlamalıyız. Şii - İslam'dan alınan "Kerbela" ve "matem" kült'leriyle birlikte, Anadolu'da yaşanan bu vahim olaylar Alevilerde "Yezid zulmü" olarak algılanmış, derin bir "ızdırap" ve tepki kültürü oluşmuştur.
İran savaşları sırasındaki şiddetin artık kalktığı 18. asırda bile Erzurumlu Alevi şair İsmail Noksani'nin bir şiirinden(8) aldığım şu beyt, "Alevi ızdırabı" dediğim derin duyguyu yansıtır:
Yezidler elinde müşkil halimiz
Münkir münafık ferş etti yolumuz.

'KIZILBAŞ ZULMÜ'

Mezhep savaşları ve baskıları, bir mezhebin 'iyi', ötekinin 'kötü' olmasından değil, sosyolojik ve özellikle siyasi şartlardan kaynaklanır. Anadolu Alevilerine yapılan zulümden bir mezhep olarak Sünniliği sorumlu tutmak, 'tarih dışı' bir önyargı olur. Çünkü, mezheplerin siyasi tavırları, felsefi ilkelerinden çok, siyasi ve sosyolojik konumlarıyla ilgilidir.
Nitekim aynı zulüm, hatta daha şiddetli olarak, Şah İsmail ve devleti tarafından İran'daki Sünnilere ve Sufi tarikatlara uygulanmıştır. Ira Lapidius'a göre, o zamana kadar çoğunluğu Sünni olan İran'da, Safeviler "İslamın başka bir yöresinde bir paraleli görülmemiş veya az görülmüş bir zulümle 12 İmam Şiiliğini dayatmışlar" ve İran'ı Şiileştirmişlerdir.(9)
"Safevi kuvvetleri İran'da bir baştan öbür başa yürürken, Sünnilere kılıç zoruyla Şiiliği empoze etmiş, bunu kabul etmek istemeyen Sünnilere karşı gaddarca davranılmış ve çoğu öldürülmüştür."(10)
Prof. Faruk Sümer, devrin seyyah ve yazarlarına dayanarak, mesela Şah İsmail'in Tebriz'e girdiğinde Sünni din adamları, kadınlar ve çocuklar dahil olmak üzere pek çok insanı öldürttüğünü, savaşta ve Tebriz'de 20 binden fazla insanın telef olduğunu belirtir. Şah İsmail Sünni ve Türkmen Akkoyunlu oymağından kırk, elli bin kişiyi kılıçtan geçirmiş ve zulmünden dolayı kendisini kınayan anasına kızıp onu da öldürtmüştür.
Şah İsmail'in torunlarından Tahmasp ve Büyük Abbas zamanlarında da İran'daki Sünnilere karşı şiddet ve tasfiye (eradication) politikaları uygulanmış ve neticede İran Şiileşmiştir.

Taha AKYOL

Şoreş
06.03.2006, 00:11
Manifesto amacın nedir?? Foruma bi giriyorsun ortalığı bir güzel yokluyorsun yeter! Burda biz karşıt cümleler yazmak için mi geliyorsun!!??!!

FORUMDAKİ GENEL TUTUMUN BUNU GÖSTERİYOR!!

yolali
06.03.2006, 01:35
Şah İsmail alevi inancında büyük bir yeri olan ve alevi inancını benimsemiş bir liderdir. Şah İsmail alevi düşüncesini;hoşgörüyü,eşitliği ve özgürlüğü anlatmış ve yaşamıştır.Bu söylenenler ise alevi karşıtı insanların her zamanki palavralarından biridir. Manifesto söylediklerinin büyük çoğunluğunun doğruluk payı yok. Her kaynağa güvenmeyelim lütfen.

manifesto
08.03.2006, 14:35
Evet bu konuda da yine herkez kendi kaynağına sarılacak ve kendi bildiğini okumaya devam ediceklerdir.
Şu bir gerçek ki bazılarımız Yavuzun ordusunda olmayı seçerdik bazılarımız da heralde Şah İsmailin ordusunda olmayı.
Herkez ait olduğu şeyi doğru kabul etmiştir.
Manifesto amacın ne gibi sorularıda dikkate almıyorum.Burada ki herkezin amacı ne ise benmde onlardan farklı bir amacım yok
Sadece Yavuzu şukadar alevi kesti bukadar insan öldürdü diye izah etmek yerine yavuzu ve şah ismaili tanımaya çalıştım.
Ve gerçek şu ki ikiside kendi siyasetini gütmüştür.Ve nihayetinde güçlü olan kazanmış. Haklı olanın kazanması meselesi bugün için henüz açık değil

kızılmavican
08.03.2006, 15:25
yavuz sultan selim aleviliğin kırılma noktasıdır.ondan sonra her şey birbirine karışmıştır.
dinler arasında yapılan savaşlar kökeninde dinin siyasete alet edilmesi sömürüyü ve işgali meşru kılmak için cihat etmek müslümanlığı yaymak adı altında müslümanlık kirletilmiştir. haçlı seferleri sebebiylelede hıristiyanlık.
bugün amerika başkanı bush haçlı seferi diyerek ırağı sömürüyor.
Size sünnilik şiilik alevilik farkını açıklıyayım.
Sünnilik: müslümanlığın zorlada olsa yayılması görüşü hakimdir
türkler müslümanlığı kabül etmemek için 300 yıl savaştılar öldürüldüler
tecavüze uğradılar yenildiler ve müslüman oldular.
bir türk ben sünniyim diyorsa ya cahildir yada türk değildir
şiililik; dinde zorlama yoktur diyen hz. ali ve ehlibeyit görüşü hakimdir.
bugün müslümanların liderliğine soyunan türkiyeye din ithal etmeye
çalışan iranın ne kadar şii olduğu tartışılır
Alevilik;150 yıllık bir kelime eskiden kızılbaş ve bektaşi denilirdi.eski türk
inançlarının müslümanlıkla birleşip anadolu kültürüyle yeşerip olgunlaştığı evrensel bir kültür ve inançtır

kizilderili
08.03.2006, 15:31
Hesabını veremeyeceke kadar !!!!

manifesto
08.03.2006, 16:20
yavuz sultan selim aleviliğin kırılma noktasıdır.ondan sonra her şey birbirine karışmıştır.
dinler arasında yapılan savaşlar1 kökeninde dinin siyasete alet edilmesi sömürüyü ve işgali meşru kılmak için cihat etmek müslümanlığı yaymak adı altında müslümanlık kirletilmiştir. haçlı seferleri sebebiylelede hıristiyanlık.
bugün amerika başkanı bush haçlı seferi diyerek ırağı sömürüyor.2
Size sünnilik şiilik alevilik farkını açıklıyayım.
Sünnilik: müslümanlığın zorlada olsa yayılması görüşü hakimdir3
türkler müslümanlığı kabül etmemek için 300 yıl savaştılar öldürüldüler4
tecavüze uğradılar yenildiler ve müslüman oldular.
bir türk ben sünniyim diyorsa ya cahildir yada türk değildir5
şiililik; dinde zorlama yoktur diyen hz. ali ve ehlibeyit görüşü hakimdir.
bugün müslümanların liderliğine soyunan türkiyeye din ithal etmeye
çalışan iranın ne kadar şii olduğu tartışılır
Alevilik;150 yıllık bir kelime eskiden kızılbaş ve bektaşi denilirdi.eski türk
inançlarının müslümanlıkla birleşip anadolu kültürüyle yeşerip olgunlaştığı evrensel bir kültür ve inançtır6

1.Savaşlar dinler arasında değil devletler arasında yapılmıştır ve dahi haçlı seferlerinin dini görünen sebepleri altında ekonomik ve siyasi sebepleri daha baskındır. Çünkü haçlılar kudüse varınca oradaki hristiyan mabedlerini dahi yağla etmişlerdir birçok başka hristiyanı da kılıçtan geçirmişlerdir.
2.İşte Bush zaliminin yaptığının aynısını haçlılar yapmıştır mesele pasta yemek ve çıkar elde etmektir.
3.Hiçbir din zorla yayılmamıştır,bazan din adına zorlamalar ve zulümler yapılmıştır bu herdinden her dilden insanın işlediği bir suçtur.
Ama sünnilerin islamı zorla yaymaya inandığını söylersen hata edersin zira ne Ahmet yesevi ne mevlana nede başka islam alimi böyle bir metodu dikkate dahi almamışlardır.
Devletler savaşlar yapar fetihler gerçekleştirir ama sırplar müslüman olmamıştır ama boşnak ve arnavutlar müslüman olmuştur dini özgür irade seçer baskılar değil.

4.Ve türkler müslümanlığı kabul etmek için 300 yıl savaştılar da nereden çıktı.
Türklerin kitlesel olarak müslümanlıkla ilk tanışmaları 751 yılındaki talaş savaşı ile olmuştur, araplar ile çinliler arasındaki bu savaşta türkler araplardan yana olmuştur zira çinliler onların ezeli düşmanıdır.İşte bu noktadan sonra gerek ticari münasebetlerinde gelişmesi ile islam türkler arasında hızla yayılmıştır ve onuncu yüzyıla gelmeden karahanlılar adında ilk müslüman türk devletini dahi kurmuşlardır.Yani bahsettiğin gibi 300 yıl müslümanlara karşı savaş falan söz konusu değil

5.Bu söz tam bir saçmalık ben ne cahilim ne de başka birşey ama sizler bütün türklerin alevi olduğu iddiasını ortaya atmakla cehaletinizi zaten sergiliyorsunuz.
Orta asya türk cumhuriyetlerindeki halkların hepsi sünnidir, ve dahi azerilerin bir kısmının iranın dayatmaları sonucu şiiliği seçtiğide gerçektir.
6.Türklerin dışında alevi öğretisinin yayılmamış olması onun evrenselliğini gölgelemiyor mu?

kızılmavican
08.03.2006, 16:59
orta asyadakilerde eskiden aleviydiler ahmet yesevi alevidir. bugün orta asyadaki türkler sünni değil şiidir

manifesto
08.03.2006, 17:13
orta asyadakilerde eskiden aleviydiler ahmet yesevi alevidir. bugün orta asyadaki türkler sünni değil şiidir

Ne alakası var? skiden derken nekadar eskiden ? Şimdi olmadıklarını biliyorsun dolayısıyla eskiden demekten başka çaren kalmıyor o yüzden mi ?Oraları birkez görmeden nasıl karar verdin hala kendi zaviyenden bakıyorsun Ahmet yesevinin alevilikle ne alakası var?
Yesevi tarikatı bugün hala orada ayakta
Kendisi Yusuf Hamedaninin en büyük talebesidir Hamedani de mi alevi?
Herkezi alevi görmeye başlamışsınız,Divan-ı Hikmeti okursan Ahmet yeseviyi daha iyi tanırsın.

Serkan_Devrim
08.03.2006, 20:30
1.Savaşlar dinler arasında değil devletler arasında yapılmıştır ve dahi haçlı seferlerinin dini görünen sebepleri altında ekonomik ve siyasi sebepleri daha baskındır. Çünkü haçlılar kudüse varınca oradaki hristiyan mabedlerini dahi yağla etmişlerdir birçok başka hristiyanı da kılıçtan geçirmişlerdir.peki sen dememişmiydin yavuz Anadoluya yayılan şiiliği tehlike görüp babasına karşı geldi. madem savaş dinler arası değildi ne diye yavuz babasına karşı savaştı?

2.İşte Bush zaliminin yaptığının aynısını haçlılar yapmıştır mesele pasta yemek ve çıkar elde etmektir.haklısın
3.Hiçbir din zorla yayılmamıştır,bazan din adına zorlamalar ve zulümler yapılmıştır bu herdinden her dilden insanın işlediği bir suçtur.komik. hiç bir din hoşgörüyle yayılmadı. emeviler türkleri zorla müslümanlaştırmaya çalışmadı mı?

Ama sünnilerin islamı zorla yaymaya inandığını söylersen hata edersin zira ne Ahmet yesevi ne mevlana nede başka islam alimi böyle bir metodu dikkate dahi almamışlardır.ahmet yesevi vb alimlerle kurtarmaya çalışıyorsun ama pisliklerden bahsetmemişsin. herkes Ahamet Yesevi değil. sünniliği zorla yaymaya çalışan zihniyetlerde geldi geçti. sen kabul etmesende biri Yavuz Selimdir.

Devletler savaşlar yapar fetihler gerçekleştirir ama sırplar müslüman olmamıştır ama boşnak ve arnavutlar müslüman olmuştur dini özgür irade seçer baskılar değil.özgür iradeyle din seçmek çok az olandır. genellikle tarihte kılıç zoru kullanılmıştır.

4.Ve türkler müslümanlığı kabul etmek için 300 yıl savaştılar da nereden çıktı.
Türklerin kitlesel olarak müslümanlıkla ilk tanışmaları 751 yılındaki talaş savaşı ile olmuştur, araplar ile çinliler arasındaki bu savaşta türkler araplardan yana olmuştur zira çinliler onların ezeli düşmanıdır.İşte bu noktadan sonra gerek ticari münasebetlerinde gelişmesi ile islam türkler arasında hızla yayılmıştır yalnış. talas savaşı ilk münasebetleri başlatmışsada emeviler döneminde bu münasebetler kanlı savaşlara dönmüştür. türkler kılıç zoruyla müslüman olmayı reddetmiştir. savaşmışlardır. türklerin müslümanlığı hızlı ve kitlesel kabulleri abbasiler devrinde olmuştur.

ve onuncu yüzyıla gelmeden karahanlılar adında ilk müslüman türk devletini dahi kurmuşlardır.Yani bahsettiğin gibi 300 yıl müslümanlara karşı savaş falan söz konusu değilkarahanlıların sadece hanedanları müslümandılar. halk müslüman değildi ilk başta. tarih oku manifesto.

5.Bu söz tam bir saçmalık ben ne cahilim ne de başka birşey ama sizler bütün türklerin alevi olduğu iddiasını ortaya atmakla cehaletinizi zaten sergiliyorsunuz.
Orta asya türk cumhuriyetlerindeki halkların hepsi sünnidir, ve dahi azerilerin bir kısmının iranın dayatmaları sonucu şiiliği seçtiğide gerçektir.türkler ilk başta şiiliği seçmişlerdir. daha sonradan sünnileştirilmişlerdir.
6.Türklerin dışında alevi öğretisinin yayılmamış olması onun evrenselliğini gölgelemiyor mu?kel alaka. arap alevilerinin sayısı 1.5 milyondan fazladır. zazalar ve kürtlerdede alevi vardır. türkler dışındada alevilik yayılmıştır.

Şoreş
08.03.2006, 20:41
Evet bu konuda da yine herkez kendi kaynağına sarılacak ve kendi bildiğini okumaya devam ediceklerdir.
Şu bir gerçek ki bazılarımız Yavuzun ordusunda olmayı seçerdik bazılarımız da heralde Şah İsmailin ordusunda olmayı.
Herkez ait olduğu şeyi doğru kabul etmiştir.
Manifesto amacın ne gibi sorularıda dikkate almıyorum.Burada ki herkezin amacı ne ise benmde onlardan farklı bir amacım yok
Sadece Yavuzu şukadar alevi kesti bukadar insan öldürdü diye izah etmek yerine yavuzu ve şah ismaili tanımaya çalıştım.
Ve gerçek şu ki ikiside kendi siyasetini gütmüştür.Ve nihayetinde güçlü olan kazanmış. Haklı olanın kazanması meselesi bugün için henüz açık değil

Bu foruma biz alevileri kızdırmak için mi giriyorsun?? Yada kendi gerçeklerinizi kabul ettirmek için mi???

ibrahim-ch
09.03.2006, 01:19
her ikiside Türktür malesef cok da kardes kani akmistir. OLMAMALIYDI.

Kolera
09.03.2006, 02:16
Manifesto amacın nedir?? Foruma bi giriyorsun ortalığı bir güzel yokluyorsun yeter! Burda biz karşıt cümleler yazmak için mi geliyorsun!!??!!

FORUMDAKİ GENEL TUTUMUN BUNU GÖSTERİYOR!!

Dostum sinirleniyorsan okuma manifestonun cevaplarini. yada onun cevaplarinin onun kadar arastir ve tersine kanitlar göster. Kisi özgürce fikirlerini savunuyor.

kızılmavican
09.03.2006, 17:15
Ne alakası var? skiden derken nekadar eskiden ? Şimdi olmadıklarını biliyorsun dolayısıyla eskiden demekten başka çaren kalmıyor o yüzden mi ?Oraları birkez görmeden nasıl karar verdin hala kendi zaviyenden bakıyorsun Ahmet yesevinin alevilikle ne alakası var?
Yesevi tarikatı bugün hala orada ayakta
Kendisi Yusuf Hamedaninin en büyük talebesidir Hamedani de mi alevi?
Herkezi alevi görmeye başlamışsınız,Divan-ı Hikmeti okursan Ahmet yeseviyi daha iyi tanırsın.

bugün orta asyadaki yeseviler türkiyedeki aleviler gibi ibadet ediyorlar

zine
10.03.2006, 00:11
okuduğum bir çok yazıda aleviliği atatütk le türklükle özdeşleştirme ve türk olmayan alevi değilmiş gibi bir dayatma gözlemliyorum.oysa türkiyenin hemen her bölgesinde aleviler var ve farklı etnik kökenlere sahipler. bu konuda biraz daha esnek ve gerçek alevilik doğrultusunda düşünür ve yazarsanız sevinirim.
sevgiler

izmirksk
10.03.2006, 00:21
okuduğum bir çok yazıda aleviliği atatütk le türklükle özdeşleştirme ve türk olmayan alevi değilmiş gibi bir dayatma gözlemliyorum.oysa türkiyenin hemen her bölgesinde aleviler var ve farklı etnik kökenlere sahipler. bu konuda biraz daha esnek ve gerçek alevilik doğrultusunda düşünür ve yazarsanız sevinirim.
sevgiler
maalesef türk milliyetçilerinin sistemi gayretli ile türk olmayan aleviler bile kendilerine türk demeye başladı
tabi bizim gibilere sökmez ama saf alevi gençlerini kandırıyorlar..
birde türk olmanın (asil ve şerefli bir millet! olmanın) yani doğuştan gelen üstünlüğe sahip olmanın tadıda var ya işte sırf doğuştan gelen asalet için kabul edilir yani
başka milletler aya mı gitmiş boşver ne uğraşacan.onlarda olmayan bir şey sende var .türklük var yani doğuştan gelen bir asalet!!!!!!
boşver onları
kaçar mı türk olmak:komik

ya işte böyle zine hanım.
bunlara dayanmak kolay mı :komik

sari_saltuk
10.03.2006, 00:39
sevgiler

Elbette alevi olanin etnik kokeni arastirilmaz. Daha dogrusu kimsenin arastirilmamali.

Lakin aleviligin koken olarak Horasan'a, Yesevi ocagina dayanmasi tarihsel olarak da en cok gocer turkmenlerin inanci olmasi beraberinde bu tarz yaklasimlari getiriyor.

kızılmavican
10.03.2006, 17:01
Alevi olmak için tabiki türk olmak gerekmiyor ama türk aleviler türklerin faşist yobaz olmaması uygar olmaları için mücadele ederken kürt aleviler niçin aynı şeyi yapmıyorlar

Serkan_Devrim
10.03.2006, 17:15
kürt aleviler niçin aynı şeyi yapmıyorlarlütfen genelleme yapmayalım. sonra konu ırkçılığa dönüyör. genellemelerden kaçınalım.

manifesto
14.03.2006, 15:57
bugün orta asyadaki yeseviler türkiyedeki aleviler gibi ibadet ediyorlar
Orta aysada ki yeseviler? Orta asyaya bir gidiniz görünüz ondan sonra kimin nasıl inandığını söyleyiniz.
Bugün Rus esaretinde yıkılan camiler onarılmış,mescidler açılmış inananlar tekrar inançlarına sahip çıkmaya başlamıştır.
Buradan kendinize bir pay çıkarmanızı anlamıyorum
Ben iki sene kaldım aralarında ne olduklarını biliyorum..

manifesto
14.03.2006, 15:59
Alevi olmak için tabiki türk olmak gerekmiyor ama türk aleviler türklerin faşist yobaz olmaması uygar olmaları için mücadele ederken kürt aleviler niçin aynı şeyi yapmıyorlar
Bu mücadeleyi açarmısın kızılmavican bende destek vermek isterim onun için merak ettim neymiş bu mücadele....

Hüseyin69
14.03.2006, 17:17
Orta aysada ki yeseviler? Orta asyaya bir gidiniz görünüz ondan sonra kimin nasıl inandığını söyleyiniz.
Bugün Rus esaretinde yıkılan camiler onarılmış,mescidler açılmış inananlar tekrar inançlarına sahip çıkmaya başlamıştır.

gecmiste orta asya ve sscb sosyalizm ile yönetilirken sözümona türk milliyetcive ümmetcileri G....korkusundan bu ülkelerin haritadaki yerlerini bilmiyorlardi ne zamanki abd nin komunizme karsi islami kulanip komunizmi devridikten sonra orta dogu kuzey güne bati asya ve SSCB cükünce birden müslüman dinkardesler soydaslar vs ler hatirlanip hemen cami okul firma vs gibi birseyler adi altinda ordaki insanlarida empoze ettiler fetullah gülen baslibasina bir örnektir
nasilki türkiyede aleviler kardesimizdir diyip sinsi planlar yapip asilime ediyorlarsa türki cumhuriyetleri de ayni sekilde cekirge sürüsü gibi istila ettiler sanki ordakinler dinini gelenegini görenegini bilmeyen cocuklar gibi gidip ögretmenlik yaptilar
yapsinlar
elbette her aksamin sabahi vardir

manifesto
16.03.2006, 16:56
yazık yazık bu yorumları okumak bir Türk olarak beni çok üzüyor.
Onca yıl Demirperde arkasından bir ses dahi duyuramamış bu milletlere el uzatmak elbette hem türk devletinin hem türk milletinin bir vazifesidir.
Gülen değil kim yaparsa yapsın millet olarak arkasındayız.
Kimin neyi ne zaman hatırladığı unuttuğu belli,

Şoreş
16.03.2006, 17:18
Türkçüler yavuzla övünürler türk dili diye inlerler ama yavuzun ne halt olduğunu bilmezler.Derler ki biz ırkçıyız ama din mezhep ayrımı yapmayız.O zaman yavuzun katilin yaptığı 10binlerce türkmen katliamınıda görün! Bugüz kürtlere düşman kesilen türkçüler! Dedeleriniz kürtleri baş tacı yaparmış devlette önemli kademelere getirirmiş kürtleri yerleştirirmiş bölgelere Alevi türkmenlerin topraklarını alıp kürtlere verirmiş.Siz osmanlı torunlarına yakışmıyor kürt düşmanlığıda.

görün yavuzu görün!Adını her duyduğumda lanet okuduğum bir şahsiyet!

manifesto
16.03.2006, 18:48
Sen ne zaman Şah İSMAİL in horosan da ve bağdatta sünni müslüman ve hocalara yaptığı katliamı görürsen onlarda emin ol o zaman görürler.......
İran kendi kendine şiileşmedi heralde...

Şoreş
16.03.2006, 19:07
Şah ismailde yapmıştır inkar etmiyorum ama nedense osmanlının yaptıkları az değil ve yenilir yutulur gibi değil.Çıkarttığı fetvalar ve sünni halkı bize karşı düşman etmesi ve ardından bu etkide kalıp cumhuriyet kurulduktan sonrada toplu katliamlar.. Maraş, çorum, malatya, sivas....Bunlar hep o osmanlı devletinin yaptıklarının izleridir.Mum söndü osmanlı zamanında çıkan iğrençç bir iftiradır.Yazılı kaynaklarımızız yaktırmış osmannlı buda normal değil.Sefer dönüşü amasyada konaklayan yavuz, çevredeki alevileride ayrıca temizletmiştir.Zamanında Anadoluda yoğun olan alevi nüfununa akla gelmeyecek kalleşlikler yapmıştır

BUNU HEP SÖYLİCEM.! EY OSMANLI TORUNUYUM DİYE ÖVÜNEN TÜRKÇÜLER! SİZE KÜRT DÜŞMANLIĞI YAKIŞMIYOR! DEDELERİNİZ ŞAFİİ KÜRTLERİ BAŞ TACI YAPARMIŞ! YÖNETİMDE TOPRAK KONUSUNDA.BİZDEN ALIP KÜRTLERE VERİRMİŞ BUNLARI UNUTMAYIN TÜRKÇÜLER! AYRICA SİZİN GİBİ MÜSLÜMANLARA IRKÇILIK YAKIŞMIYOR! DEDELERİNİZİN İZİNDEN GİDİN!

AleviKürt
16.03.2006, 19:21
Zorla savaş meydanına çıkarılabildi
Osmanlılar, 1514’te İran Seferine çıkınca, Sultan Selim Han, İstanbul’dan Doğu Anadolu’ya kadar gelmesine rağmen, Şah İsmâil meydana çıkmadı. Şah İsmâil’e gönderilen son mektupta, Sultan Selim Han, Safevî Şahı için ağır ifâdeler kullanınca, Çaldıran Meydan Muhârebesine çıkmak zorunda kaldı. Bu nâmede; Osmanlı ordusunun uzun bir yoldan gelip epeyden beri muhârebe için düşman ordusu aramasına rağmen meydana çıkan olmadığı, pâdişâhların ellerindeki memleketlerin nikâhlıları olduğu, erkek ve yiğit olanın onu nâmahreme (yabancıya) çiğnetmeyeceğinden bahsedilerek; Şah İsmâil’e miğfer yerine yaşmak, zırh yerine çarşaf giymesi tavsiye edilerek, ayrıca kadın elbiselerinden hırka, şal ve çarşaf gönderildi. Şah İsmâil bu ağır ifâdeli nâme ve elbiseler üzerine, devrin en büyük devleti Osmanlılarla muhârebeyi kabul etmek zorunda kaldı.
23 Ağustos 1514 târihinde meydana gelen Çaldıran Meydan Muhârebesinde, Şah İsmâil ve Safevî ordusu, Osmanlı ordusu ve Sultan Selim Hana bir gün bile mukâvemet edemedi. Çaldıran’da, Safevî ordusu, Osmanlı teknik üstünlüğü ve kuvvetli îmânı karşısında eriyip gitti. Şah İsmâil; tahtını, tacını ve hatununu muharebe meydanında bırakıp, kaçtı Tebriz’e çekildi. Mağlubiyet üzerine, teselliyi içkide aradı. Kendini bütünüyle içkiye verip, zevk ve eğlenceye düşkün, sefih bir hayat yaşadı. Özbekler, Horasan’a tekrar sâhip oldular.
Şah İsmâil, içki ve zevk âleminde günlerini geçirirken, Safevî devlet adamları harekete geçti. Bebek yaştaki oğlu Tahmasb Safevî, atabeg îlân edildi ve Emir Sultan Han da yardımcı tâyin edildi. Şah İsmâil, sefâhat âlemindeyken, Osmanlıya karşı kini azalmadı. Alman İmparatoru Şarlken’e mektup gönderip, Osmanlı Devletine karşı yardım ve ittifak talebinde bulundu. Fakat Şah İsmâil Safevî; tahriki sonucunda Osmanlı Devletine karşı Hıristiyan âleminin çıkardığı ordunun, 1526’da Mohaç’ta mağlubiyetini göremedi.

Bu alinti yaptigim yazinin öncesinin cogu (hepsi degil, ama cogu!) dogru olabilir. Ama bu alintiyi nerden cikarttiniz bilmiyorum, cogu benim okdugum kitaplara aykiri. Ingiliz kitaplarinin %90'ina baksan senin bu demis olduklarin yanlis olur. Sen herhalde Türk tarih kitaplarini okumussun. Iran tarih kitaplarini okumak nekadar yanlissa aynisini türk kitaplarina da diyebiliriz. Türk kitaplari dünya tarihcileri arasinda tartisiliyor. Bu kitaplar yeni yeni degistirilmek üzere. Sen bi kere inat edip bu kitaplari kullanirsan bize karsi, biz bisey diyemeyiz, ve demek de istemem. Bu yöntemle bi tartisma olmaz. Degisik kaynaklara bakmani tavsiye ederim. Yok Sah Ismail korkmusta, zorla gelmiste. Dünya tarih kitaplarini bir araya koy, bakalim aralarinda bunlari dogrulayan kac kitabi bulacaksin?
Ve neden Caldiran savasi ile ilgili önemli seyleri yazmamissin? Yavuz'un ordusunun EN AZ 100.000 oldugunu yazmamissin? Sah Ismailin ordusu EN FAZLA 40.000 oldugunu, Yavuzun ordusunda barut ve silah, Sah Ismailin yay/ok ve kilic kullandigini? Bunlara ragmen Sah Ismailin Yavuza COK AGIR bir darbe verdigini?
Iran tarihine bakarsak Yavuzun ordusu 212.000'e kadar yükseliyor, ve Sah Ismailinki 12.000'e kadar düsük. Ama bunlari kabul etmek dogru olmaz? Bakin, 100.000/40.000 diyen kaynaklar OSMANLI kaynaklari(!). Bu da cok önemli.
Sen cok okumussun belli. Ama önemli olan kac sayfa okudugun degil, NEYI okudugun, ve bu okuduklarini NASIL kullandigin.

Saygilar

Şoreş
16.03.2006, 19:29
Sen cok okumussun belli. Ama önemli olan kac sayfa okudugun degil, NEYI okudugun, ve bu okuduklarini NASIL kullandigin.

Saygilar

Doğru söze nedenir:komik

AleviKürt
16.03.2006, 19:30

Öyleyse Kazakistan Alevi ocaklarinin cemlerine de ugramisindir? O bölgelerde bulunan onbinlerce kizilbaslari da taniyorsundur? Orta Asyanin her tarafina ugradinmi ki öyle diyorsun?

Şoreş
16.03.2006, 19:33
Kazakistan Alevi ocaklarinin cemlerine de ugramisindir?O bölgelerde bulunan onbinlerce kizilbaslari da taniyorsundur? Orta Asyanin her tarafina ugradinmi ki öyle diyorsun?

kazakistanda da mı Aleviler var!?!?:buyukgoz: :buyukgoz:

manifesto
16.03.2006, 21:43
Öyleyse Kazakistan Alevi ocaklarinin cemlerine de ugramisindir? O bölgelerde bulunan onbinlerce kizilbaslari da taniyorsundur? Orta Asyanin her tarafina ugradinmi ki öyle diyorsun?
Kazakistanda ki alevi ocaklarından haberim yok olduğunu düşünmüyorum Yesevi Tarikatı hala orada mevcut ve Kazakların hiçbirisinin Anadolu Türk Alevi sentezinden haberi yok en azından beim konuştuğum tanıştığım insanlar arasında.Kızılbaşlar bugün azerbaycan topraklarında mevcut bunun sebepleri ise siyasi ve coğrafik
kitaplarinin %90'ina baksan senin bu demis olduklarin yanlis olur.
Kendi tarihini kendi milletinden öğrenmek en realist yaklaşım teyit ve kıyas yapmak için yabancı kaynaklara başvurulabilir.
Yok Sah Ismail korkmusta, zorla gelmiste. Dünya tarih kitaplarini bir araya koy, bakalim aralarinda bunlari dogrulayan kac kitabi bulacaksin?

Şah İsmail Osmanlı ordusunu nerede karşılamıştır bir bak istersen neredeyse Tebrize kadar geldikten sonra osmanlı ordusunu karşılamıştır ve dahi kanuninin İran seferini bir okuyun istersenin hangi kaynaktan olursa olsun Kanuni karşısına çıkacak ordu bile bulamamıştır taa nahçıvana kadar ilerlemiş olmasına rağmen Şah ordusuyla karşısına çıkmamıştır hemde bu sefer Osmanlı Avusturya seferine çıktığı sırada İranın anadoluda işgal ve kıyım yapması sonucunda olmuştur.
Ama siz bunuda kabul etmeyeceksiniz babası ne ise oğluda o işte İki baba ve İki oğuldan örnek.
Yavuzun ordusunun büyük ve teknik olarak ileri olduğunu biliyoruz detaya girip meselenin ana eksenden kaymasını istemedim.
Bir savaş olmuştur ve bir kaybeden vardır şimdi İrancılık oynamanın ne anlamı var.O halde gücü yoksa herkez haddini bilecek Osmanlı ordusu batıya her sefer düzenlediğinde onu arkadan vurmaya kalkmayacaksın.

kirshof
21.03.2006, 18:49
Bende aynı şeyi duymuştum.Ama kaynak yok.Sünnilerin bazılarıda bu yüzden seviyor Atatürk'ü.İnşallah yanlış yönlendirmeyeyim ama Atatürk kendine muhalif kimseyi yanında barındırmamış.Bununla ilgili Giresun milletvekili ve Atatürk'ün koruması Topla Osman'ı Trabzon milletvekili Ali Şükrü paşayı bir araştırın.
Ha şunu söyleyeyim bana muhalif olanları sanırım bende Atatürk gibi ber taraf etmek isterdim.

diyarıtürk
10.05.2006, 21:15
Mustafa Kemal in bölücülere ve şeriatçılara karşı giriştiği mücadeleden başka Türkiye de hiçbir Türk'ün kanı akmamıştır.Bunlar kötü niyetli insanların sözlerine benziyor.

AleviKürt
10.05.2006, 23:54
Kazakistanda ki alevi ocaklarından haberim yok olduğunu düşünmüyorum Yesevi Tarikatı hala orada mevcut ve Kazakların hiçbirisinin Anadolu Türk Alevi sentezinden haberi yok en azından beim konuştuğum tanıştığım insanlar arasında.Kızılbaşlar bugün azerbaycan topraklarında mevcut bunun sebepleri ise siyasi ve coğrafik
Benim tanidigim pakistanli kizilbaslar da var, afganlar da var. :)

Kendi tarihini kendi milletinden öğrenmek en realist yaklaşım teyit ve kıyas yapmak için yabancı kaynaklara başvurulabilir.
Bizim tarih neden alevilere yapilan zulümlerini yazmiyor? :) Benim türkiyede aldigim ansiklopedi, neden her sehrin hakkinda 2 sayfalik tanitimi var da tuncelinin 2 satir? neden sah ismaili, hayin alcak bi kisi olarak tanitmislar ve yavuzu kusursuz, nerdeyse insan üstü olarak göstermisler?

Şah İsmail Osmanlı ordusunu nerede karşılamıştır bir bak istersen neredeyse Tebrize kadar geldikten sonra osmanlı ordusunu karşılamıştır
olsun? yine de korktugunun anlamina gelmez. caldirandan önce sah ismailin saldirma firsati bile varmis, ama onurlu bir savas istedigi icin bu fikirden vazgecmis. sansürlü türk kitaplarinda böyle yazmaz tabiki. osmanli ordusunun sayisinin 212 bine kadar yükselten kaynaklar var, ve safevi ordusunun 10 bine kadar kücülten, nekadar abarti olsa bile aralarindaki acayip farki gösteriyor. sah ismail korkak degildi, cünkü barut ve silahin mevcut oldugundan haberi vardi, yine de silahsiz bir savasa girdi. bu mertliktir.

Yavuzun ordusunun büyük ve teknik olarak ileri olduğunu biliyoruz detaya girip meselenin ana eksenden kaymasını istemedim.
Bir savaş olmuştur ve bir kaybeden vardır şimdi İrancılık oynamanın ne anlamı var.O halde gücü yoksa herkez haddini bilecek Osmanlı ordusu batıya her sefer düzenlediğinde onu arkadan vurmaya kalkmayacaksın.
evet kaybeden vardir, ama bir savasi adam gibi yenmek var, ve onursuz yenmek var. :)

zine
11.05.2006, 01:18
buram buram ırkçılık ve şovenizm kokuları yayılan aleviforumda saygı ve itibar görmak için özellikle türk, ırkçı ve nabza göre şerbet akıtmak gerekiyor gibi.
birçok üyeyle birebir fikirlere sahip olma zorunluluğu olmasada karşıt yada objektif fikirlere saygı yerine saldırı gözlemliyorum.
kendinize ii bakın
sevgiler

electronicsmemo
11.05.2006, 08:54
manifesto demiş yesevi teşkilatı alevilikten farklı. peki manifesto sen gerçek yeseviler yani laçileri biliyormusun? peki ahmet yesevinin 4 kapı 40 makam inancında olduğunu biliyormusun? peki anadoludaki hacı bektaş veli, hubyar sultanın birer yesevi dervişi olduğunu biliyormusun? peki sunni isminin muaviyenın HZ ALİ ile yaptığı savaştan sonra muaviye taraftarlarına verildiğini biliyormusun?

sercan1
11.05.2006, 10:02
manifesto kardeşim

gerek Yavuz Sultan Selimi
Gerekse Şah İsmaili
Gerekse çok iyi bildiğini düşündüğün
Azerileri (Azarbeycan...İran Azerileri)

http://www.fikrini.de/

bu azerbeycanlıların formunda tartışabilirsin...
Ana fikrim Şah İsmailide
Ve doğu anadoluda
Türkmenlere olanlarıda
ve kısacası olayları da
Bugün bile Şah İsmailin
sevgi ve saygıyla anıldığı
değer verildiği
Azerbeycan ve Güney Azerbeycandakilerle
diyalog yoluyla konuşman
eminim bazı fikirlerinde yumuşama
olacaktır....

Şahsi fikrim elbette Yavuz ,ikinci Mahmut,
hatlar yapmıştır
Şah İsmail de yapmış olabilir bilmiyorum..
bu hataları bilmek yeterlidir...
Tasvip etmek değil..
Ayrışım Unsuru olarak kullanmakta değil...

Azrail
16.05.2006, 12:09
Bir savaş olmuştur ve bir kaybeden vardır şimdi İrancılık oynamanın ne anlamı var.O halde gücü yoksa herkez haddini bilecek Osmanlı ordusu batıya her sefer düzenlediğinde onu arkadan vurmaya kalkmayacaksın.gücü yoksa ezeceksin, işte bagnaz zihniyet, zorba zihniyet

Aydın.
16.08.2006, 16:14
saygılar.

bence herkes dogru yoldada sen yanlıs yola sapmısın can bence sen yanlıslarda uyan artıkta gercekleri görr...

cicek60
16.08.2006, 17:31
Ne ararsın Tanrı ile aramda
Sen kimsin ki orucumu sorarsın?
Hakikaten gözün yoksa haramda
Başı açığa neden türban sorarsın?

Rakı, şarap içiyorsam sana ne
Yoksa sana bir zararı, içerim
İkimiz de gelsek kıldan köprüye
Ben dürüstsem sarhoşken de geçerim.

Esir iken mümkün müdür ibadet
Yatıp kalkıp Atatürk'e dua et...
Senin gibi dürzülerin yüzünden
Dininden de soğuyacak bu millet.

İşgaldeki hali sakın unutma
Atatürk'e dil uzatma sebepsiz
Sen anandan yine çıkardın amma
Baban kim bilemezdin (..............)

(patenti bana ait değil)

hakie2
20.09.2006, 19:26
Bir Alevi genci olarak,Musatafa Kemal ile ilgili anlatılan olaylara inanmıyorum ve inanmak istemiyorum.Türkiye Cumhuriyeti`nde diğer etnik kimlikleri bilemem ama eğer ki anlatılan katliamların altında Atatürk`ün imzası olsaydı,bugün hiç bir cemevinde Hz.Ali ve Atatürk resmi bir arada bulunmazdı..ve semahlarımızın kabul olması için edilen dualarda Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarının adı geçmezdi..Bence olayları biraz mantığımızı kullanarak çözmeye çalışalım..herkes herşeyi söyleyebilir...mesela bende şimdi ağustosta kar yağabilir diyorum...inanıp inanmamak senin elinde...
sevgiyle...

selin
21.09.2006, 11:33
Sevgili Canlar;

Nedir ya böyle hertaraf barut kan kokuyor, Karşılıklı saldırılar. Sürekli Tarihi irdeleyerek yapılan katliyamların dramlarını yaşayarak biryerlere varamayız. Hiç bir zaman Unutulmamalı unutturulmamalı ama birbirimize saldırarak bir şeyde elde edemeyiz. Tarihte Kürt'lerle Türkler Omuz omuza savaşdığı kadar karşı karşıyada gelmiştir. Birlikte olmanın iyi yada kötü yönleridir. Elbette iyi günlerin olduğu gibi karşı karşıya gelinen zamanlarda olacaktır. Bunlar tasvip edilir yada edilmez Orası tartışılır. Hiç bir zaman insanın insana yaptığı zülüm ve katliyamın her ne sebeble olsun insani bir tarafıda olamaz. Onun içinde savaş naralarını bırakıp önümüze bakalım, ama amaç birliktelikse. Senin içinde nefret kin tohumları varsa zaten sana söylenecek sözün bir anlam içereceğini sanmıyorum, Ne yapalıp Şimdi Kuyucu Mustafaların Yavuz Selimlerin Bunların Torunları Daha Dün sivasta İnsanları diri diri yakmadımı,Tarihte yapılan her katliyamın karşı cevabını vermek için onlar gibimi olalım. Onlar gibi Katliyamlar zulümler yapıp Acımasızca insanlarımı katledelim. Bizler Önümüze bakalım Geçmişi Çocuklarımıza asla unutturmayalım, ama onların yarınları geleceği için Daha İyi ortam yaratalım, bizlerin gördüğü zulmü, katliyamı, onlar yaşamasın artık akan kanlar dursun Hergün ülkede insanlar öldürülüyor, yazık değilmi insanlara, Bizler birbirimizle sürtüşürken farkında olmadan birilerini ekmeğine yağ sürüyoruz, Ülke bağnaz gerici zihniyetlerin elinde heba oluyor, Adamlar İstediği gibi at oynatıyorlar. En Kötüsüne hayatımızı karartıyorlar. Onlar Zevk sefa içerisinde yaşarken bizler ölüyoruz öldürülüyoruz. Bırakın artık senlik benliği Yarın Geç olmadan Kendimize gelelim.

Şoreş
23.09.2006, 11:37

Siz Türklüğünüzle övünürken, Şah İsmailin Yavuzdan on kat daha Türk ve adam olduğunu bilmeyecek kadar da bilgisizlersiniz..

Şah İsmail karşısında bir Yavuzmuş muşş...

Kısacası Alevi karşısında Sünni deyinde içinizi gerçek yüzünüzü görelin.

Siz Tarihten habersiz Osmanlı torunu olduğunu söyleyen kişilikler, sizin için Türklüğünüz önemli olsaydı, gözünüzde Şah İsmail en büyük lider olurdu..

Ama siz Sünni olduğunuz için, Alevi olan Şah İsmaile düşmansınız.

anka renef
23.09.2006, 14:27

Arkadaşlar ben atatürkü çok severim ama bu doğru diye biliyorum yinede bulgaristana falan türkleri sürmüş

Şoreş
24.09.2006, 18:03
Ne olursa olsun Aleviler daima katledilmiştir.. Her dönemde..

seyyah1982
27.04.2007, 21:47
sayıyı vermek ne kadar doğru olur bilemem.

oğuz türklerinin %90 ı alevi idi.bu adamlar buharlaşmadı ya...

ancak emre kongar eğer bazı kırımlar olmasaydı alevi nüfusunun türkiye nüfusunun 3 te 1 i olacagını söylüyor.

seyyah1982
27.04.2007, 21:49
manifesto kardeş bir araştır bakalım iyice yavuz küpeyi ne kulagıma küpe olsun diye takmış?

ha birde nasıl ölmüş?

ben bilmiyorum öğrenmek istedim sadece...

Haydaryiğit
27.04.2007, 22:12
Siz Türklüğünüzle övünürken, Şah İsmailin Yavuzdan on kat daha Türk ve adam olduğunu bilmeyecek kadar da bilgisizlersiniz..

Siz Tarihten habersiz Osmanlı torunu olduğunu söyleyen kişilikler, sizin için Türklüğünüz önemli olsaydı, gözünüzde Şah İsmail en büyük lider olurdu..

Çok güzel bir açıklama Can Şoreş abim.
40.000 aleviyi sırf Şah İsmail (Şah Hatayi) gibi ;o zamanın en büyük şairini,o zamanın en güçlü komutanlardan birini(bu gücü yalnızca halkından alan),Ehlibeyt adına para bastıran,hutbe okutan,12 İmamlarımızın resimlerini bile paralara bastıran kendini Ulu ozanlarımızdan Nesimi'yi örnek alarak yaşayan bir insanın yanlıları olduğu için katledilmiştir.O zaman görünen alevi nüfusunun 40.000 olduğu tahmin edilmekteydi.Diğer aleviler ise Rodos Adası'na,Girit Adasına,Kıbrıs'a ... sürülmüşlerdir.Bu Yavuz zalimi tarafından...

Bugün alevi yerleşim yerleri en uç noktalara,en ulaşılamaz denilecek kadar ulaşımı zor yerlere kurulduysa bunun sorumlusu Yavuz gibilerdir.Nasıl bir Yavuz olabilirim ??

İnanmazsınız tarih kitaplarında bile geçmektedir alevilerin katledildiği.İyi hatırlayınız; Kuyucu Mehmet Paşa tarihini araştırınız.Osmalı'nın alevilere yaptığını bir isyan bastırıldı diye geçiştiriyor bu kitaplar.

Yol Sorarsan (Muhammed Ali'nindir) - Şah Hatayi

İptidadan yol sorarsan
Yol Muhammed Ali'nindir
Yetmiş iki dil sorarsan
Dil Muhammed Ali'nindir

Gece olur gündüz olur
Cümle alem dümdüz olur
Gökte kaç bin yıldız olur
Ay Muhammed Ali'nindir

Varma Yezid'in yanına
Kokusu siner tenine
Lanet Yezid'in huyuna
Can Muhammed Ali'nindir

Varma Yezit meclisine
Kulak verme hiç sesine
Satır Yezit ensesine
Kılıç Muhammed Ali'nindir

Şah Hatayi hasta inler
Cümle alem anı dinler
Nur olmuş aleme dolar
Gün Muhammed Ali'nindir

Ben bu ulu ozanın karşısında nasıl Yavuz olurum.Yavuz olanlar utansın.

ibrahim-ch
27.04.2007, 23:37

Yaklasik 17 yil önce bir konferansda Rahmetli Yazar ve tarihci iLHAN BARDAKCI sah ismail ile yavuz selimi kiyaslamali olarak anlatmisti.
verdigi örneklerde sah ismailin yavuza göre daha fazla bir Türk oldugunu anlatmisti hayran kalmistim.
Bu bilgiler okullarda ögretilmiyor malesef.

seyyah1982
28.04.2007, 15:38
osmanlının uydurmaları anlatılır abartıla abartılada şah ismail yada celali iyanları anlatılmaz doğru dürüst hacıbektaşa zorla cami yaptırıldığı bektaşi dedesinin sürülüp nakşi şeyhin konulduğu anlatılmaz.

savaşa_son
30.04.2007, 09:48
Yazarını hatırlayamadığım Osmanlı Engizisyonu diye bir kitap okumuştum (tavsiye ederim). O kitapta Osmanlı resmi arşivlerine dayanarak verilen rakam 40 000'di. tabi resmi rakamlar en son ne zaman doğru söylediler ben hatırlamıyorum.

cevatus
01.05.2007, 12:33
yavuz halepte 70.000 arap alevisini katletmiştir.Bu katliamdan sonra halepten kaçan aleviler suriyenin Lazkiye ilindeki ensariyye dağlarına göç etmiştir.Yavuzdan önce halep alevilerin merkeziydi bu gün ise orada tek bir alevi kalmadı.