Orijinalini görmek için tıklayınız : Aleviler ve Alevilik Siyaset Meydanında
Siyaset Meydanı Şahkulu Dergahından canlı yayında 23:30'dan itibaren;
Dedeler, akademisyen ve gençler, Sabahat Akkiraz'ın türküleri, semahlar ve nefesler eşliğinde ''Dünden bugüne Aleviler ve Alevilik''i konuşacak.
22 Şubat 2006 Çarşamba 23:30 Atv
Tüm canlara duyurulur!
Not:Bu yazıyı Medya-Tv bölümüne yazmıştım yalnız orda hararetli bir tartışma olduğundan yeteri kadar kişiye ulaşması zor olacaktı. O yüzden affınıza sığınarak tekrar yazdım. Saygılar
Yakapınarlı 22.02.2006, 23:53 canlar şuan atv de ali kırcanın programında alevilik konusu işleniyor izlemenizi tavsiye ediyorum program sonunda görüşürüz
teşekkürler hatırlama için
bence bakilmasi gereken bir program
new_gree 23.02.2006, 01:10 lütfen bir can karşımda olsun atv bizi eritiyor. karşı duralım bu asimilasyona.
new_gree 23.02.2006, 01:25 yakapınarlı programı izliyor musun?
Yakapınarlı 23.02.2006, 03:34 yakapınarlı programı izliyor musun?
evet izliyorum.izlemem mi gerekiyor.atv bizi niçin eritiyor ve yapılan asimilasyon nedir? açıklarsanız sevinirim.
canlar 3 farklı konu açılmış hepimizin konusunu adam arkadaşımızın konusu altında birleştirdim ve anonslar kısmına taşıdım en uygun yer orası geldi.
duyarlılığınız için teşekkürler...
ATV bizi eritiyor denmis ? bende bunu pek anliyamadim aciklarsan sevinirim.
bende bastan sona izledim ve gercektende bu tur Alevilik icerikli programlarin cogalmasini isterim kendi adima. 'Alevilige' soz hakki verilmesi Alevi yada degil insanlarin 'Aleviligi' tanimasi icin bunun sart oldugunu dusunuyorum. Hernekadar yanlis soylevler olsada, hemen bir ornek vermek istiyorum- Aleviligin 'sozlu bir kultur' olmasina dair bir konu atildi ortaya ilahiyatci bir akedemisyen tarafindin, ama bunun ne kadar yanlis bir olgu oldugunu, bu terimin Alevilikle bagdasmadigini, fakat Izzettin Dogan ve Gazi universitesinden bir akademisyen, Alevilerin kokenlerinin nerelere dayandigini ve yazili olarakta belgelendigini acikladi. Bununla birlikte, Alevilere yapilan Kiyimlar ve katliamlar sonucu bu yazili belgelerin buyuk bir kisminin imha edildigini, ayrica cogununda birinci el sahipleri tarafindan yasaklanmalar nedeni ile yakildigini belirtti. Ayrica bir cok kutuphanenin ve sahislarin binlerce Alevilik yapitlarini, kitaplarini kaynaklarini ve belgelerini barindirdigini dile getirdi. Ve bu sadece bir ornektir, Aleviligin Islam icindeki yeri, ki sunnilikten assagi olmadigi, ve kesinlikle hic bir Islamik gorusun herhangi bir kolu olmadiginin alti cizildi, ornegin, Sii'ligin bir alt kolu olmadigi acikca belirtildi. Kadinin Alevilikteki yeri kisada olsa tartisildi ve dilegetirildi. Bunun disinda Diyanetin sunnilesmis bir politika uygulayarak gayri-demokratik ve esit esit olmayan, sunnilik kurallari altinda hizmet verisi vurgulanarak, bu konuda Alevilere yapilan haksizligin yarattigi rahatsizlik dile getirildi. Diyanetin sunnilige ait olmadigini, Turkiyedeki butun dinlere ve bu dinlerin ibadetlerine hizmet vermesi gerektiginin alti cizildi.
Kronolojik bakimdan, Alevilik tarihi ozetle anlatildi, ve temelindeki edebi ve ahlaki unsurlari konusuldu. Devletin bu konudaki ayrimci tavri, basbakanin aleni bir sekilde Aleviligi sindirmeye calisan konusmalarindan ornekler verildi.
En onemlisi, Dedelerimiz goruslerini sundu, Aleviligin temelini olusturan; insanliga dayanan unsurlari dilegetirdi. Deyislerimiz okundu Semah donuldu.
Yani benim kanaatimce bu hernekadar bazi kesimler tarafindan yetersiz yada gereksiz gorulsede, gercekten onemliydi. Biz kendi kuluturumuze bagli olmali ve bunu elimizden geldigince duyurmali tanitmali bizi tanimadan onyargida bulunanlara tasimaliyiz. Belki bu 4 saatlik bir programla olmayacaktir, fakat 1 saat yada 10 dakika bile olsa, bizlere kendimizi anlatma firsati verilen her ani iyi degerlendirmeliyiz.
Surekli Aleviligi sunnilige baglamak ve bu yola yonlendirmek istiyenler var, ki bu program icerisindede, kardesler diye hitap edenler Alevilere, ustu kapali bu mesaji vermeye calisti.
bunlar benim izlenimlerim, kafamda kalan uc bes not. sizlerin gorusunu bilmiyorum ama ozellikle biz avrupada yasayip kulturumuz acisindan bircok bilgiden yoksun kalan insanlar icin bu programlar cok onemli. Cunku eger bizlere yapilan haksizliklari tartisma platformlarina tasiyabilir, bunlari herkesin duyacagi sekilde goz onune getirirsek, belki bugun olmaz belki yarinda ama mutlaka bir gun bizede elimizden alinan haklar, bizim olan haklar iade edilecektir.
soyledigim gibi, yine tekrarliyorum, bu yazdiklarim sadece bu programdan edindigim izlenimlerdir.
evet bende seyrettim. neyazikki programa telefonla baglanilmiyor. telefon görüsmeleriyle daha bir yere varilabilirdi. hepsini seyredemedim bitmesine 30 dk kala uyuya kalmisim.
derviscemal 23.02.2006, 12:10 Bence iyi bir programdı Sevgili İzettin Doğan bence gene doğru açıklamalar yapmış ve hiçbir itiraz eden kimse olmamaıştır. Artık kendi televizyonlarımızın açıldığı bir noktada olumlu buldum. Katılan ve katkısı olanlara teşekkürlerimi iletmek isterim..
sevgilerimle..
Yakapınarlı 23.02.2006, 12:12 ben sonuna kadar izledim ve üzüldüğüm noktalar oldu.
dedelerimiz bence en güzel şekilde açıklıyordu ama profosörler işin içine girince konu biraz saptırıldı gibi geldi bana.
yanlış anlaşlmasın saptırıldı derken bu program tüm türkiyeye hatta yurt dışında yayınlanıyor ve bilmeyenler için süper bir fırsattı.ama açıklamalarda halkın seviyesine inilemediği düşüncesindeyim.bilen kişilerle tartışılmış bir program gibi aynı.ya bilmeyenler nolcak.
ama dedelerimiz halkın seviyesinde çok güzel açıklamalarda bulundular.hepsinin saygıyla ellerinden öperim.
yaklaşık 3,5 saatlik bir program ama aleviliği bilmeyenler ne öğrendi prof ların yaptığı açıklamaardan şahsen benim kafam iyice karıştı.biraz daha aydınlatıcı halktan kelimelerle cümlelerle anlatılmalıydı diye düşünüyorum.
ama böyle programların yavaş yavaş gündeme gelmesi çok sevindirici alevilik artık gizli kapılar ardında olmasın bundan sonra bizim alnımız açık nasıl olsa
saygılar...
Sevgili İzettin Doğan bence gene doğru açıklamalar yapmış ve hiçbir itiraz eden kimse olmamaıştır.
doğru söylemenin kanıtı hiçbir karşı görüş ileri sürülmemesi mi?
cevap: nayır...
programın en talihsiz anı: bayan akademisyenin ezberinin bozulup konuşamadığı andı, hem acıdım hemde kızdım...
ilahiyatçı sünnilik asıl islam değildir aleviler kendilerini sünniler ile kıyaslamasın sözlerini açıklayamadı. islamda olup alevilikte olmayan ne var? mesela cennet cehennem... görüldüğü gibi sünnilikle değil islamla da farkımız var...
derviscemal 23.02.2006, 12:27 doğru söylemenin kanıtı hiçbir karşı görüş ileri sürülmemesi mi?
cevap: nayır...
Değil tabiki amma bu çok hassas bir konu ve din alimlerinin olduğu bir ortamdı bu bence önemlidir..
Umarım sadece aleviler değil diğer insanlarda izlemişlerdir.En azından akıllardaki bazı sorularına cevap bulmuşlardı.Tek takıldığım konu Lütfü Doğan ın vaaz vari konuşmasıydı.
Yakapınarlı 23.02.2006, 12:51 Umarım sadece aleviler değil diğer insanlarda izlemişlerdir.En azından akıllardaki bazı sorularına cevap bulmuşlardı.Tek takıldığım konu Lütfü Doğan ın vaaz vari konuşmasıydı.
keşke bizimkilerde öyle kouşsalardı demek istiyorum adam kendini dinletmesini bildi bence...
oradaki kişiler üzerinden yorumlamak bence yanlıştır burada verilen mesajlar çok önemlidir bence bir kaç önemsiz noktanın dışında mukembeldi ......
emeği gecen tüm canlardan allah razı ola......
Arkadaşlar dünkü program sadece sünni kesime mesaj vermeye yönelik ve Aleviliğin çoksesli zenginliğinden uzak tek bir görüş ve o görüşü destekleyenler etrafında döndü. Yer:Şahkulu Sultan Dergahı ve ordaki etkin dernek cem vakfı ve o vakfın başkanı İzzettin Doğan. Kendisi sürekli olarak Alevi Toplumunu tek başına temsil ettiğini sanan bir şahıstır. O kadar ki o bilimadamları arasında bir tek alevi kendisi vardır. Ben gerçekten bu kararın Ali Kırca'ya özgü bir karar olduğunu düşünmüyorum. Programa katılmak için tanıdığım insanlarla irtibata geçtim saatler öncesinden fakat programın konseptinde soru sorulma bulunmadığı bildirildi, ama istenirse izleyici olarak bulunabileceğim bildirildi. Ben de izliyeceksem televizyondan da izlerim dedim ve gitmedim. Hayatımda gerek aile toplantıları olsun gerek başka yerlerde bu kadar tekdüz fikirlerin savunulduğu bir toplantı görmedim. Yalnış anlamayın çok güzel fikirler ortaya konuldu ve hepsi de değerli insanlardır. Fakat hepsi aynı konseptin adamıdır. Farklı şeylerde öne sürüldü fakat tartışma yaratacak boyutta değil.
Ve dikkat ederseniz savunmanın olmadığı bir yerde olmaması gereken ağır ithamlarda bulunuldu. Yok Aleviliği İslam'ın dışında görenler bunu neden Irak Savaşından sonra gündeme getirdi vs. vs. Onun dışında derin komplekslere sahip bir bilimadamı Aleviliği İslam'ın dışında görenleri bilimsellikten uzak yabancı dil dahi bilmeyen bunun sürekli tekrarladı durdu.
Amaç neydi topluma verilen mesajın dayatma şeklinde olması özellikle Sünni kesime biz İslam'ın özüyüz biz gerçek İslamız. Ve Anadolunun İslamlaşmasını Alevilik sağlamıştır. Bu görüşlerden katıldıklarım var katılmadıklarım var fakat mesaj olarak bunun verilmesi dayatmadır. Bu programı izleyen ve Alevilik'in böyle tek boyutlu halini gören insanlara ben de Aleviyim fakat böyle böyle denildiği zaman sen bölücüsün sen AB yardakçısın vs vs. deme hakkı doğar, çünkü dün T.C. Hacıbektaş Belediye Başkanı Aleviliği İslam'ın dışında görenleri aleni olarak başkalarına hizmet etmekle, bölücülük yapmakla aleni bir şekilde suçladı. Ve bir Allah'ın kuluda aksini söylemedi. Sadece Ali Kırca konuya dönmesini rica etti.
Dün gerçekten rahatsız oldum. Fikirlerden ve görüşlerden değil. İzzetin Doğan'a da o görüşü savunan diğer bütün Alevi,Sünni kardeşlerime de saygı duyarım. Fakat İzzettin Doğan dün gerçekten gözümden düştü. Sığındıkları bahane de çok ilginç, farklı görüşlerden insanlar olunca Alevilik daha tanımda sıkışan bir kavram oluyor ve topluma çok yalnış mesajlar veriliyor vs. vs. Doğrudur öz de ayrı olmayan Aleviliğin bu küçük farklılıkları toplum tarafından büyük farklılıklar olarak algılanabilir ve yalnış msglar alınabilir, fakat tek bir görüşün savunulması, diğerlerinin yok sayılması bunun çözümü değildir. Dün orda rahatlıkla at koşturan bütün bilim adamlarını ve bu programın konseptine itiraz etmeyen veya böyle olmasında bizzat yardımcı olan Ali Kırca'yı burdan kınıyorum.
derviscemal 23.02.2006, 14:20 Arkadaşlar dünkü program sadece sünni kesime mesaj vermeye yönelik ve Aleviliğin çoksesli zenginliğinden uzak tek bir görüş ve o görüşü destekleyenler etrafında döndü. Yer:Şahkulu Sultan Dergahı ve ordaki etkin dernek cem vakfı ve o vakfın başkanı İzzettin Doğan. Kendisi sürekli olarak Alevi Toplumunu tek başına temsil ettiğini sanan bir şahıstır. O kadar ki o bilimadamları arasında bir tek alevi kendisi vardır. Ben gerçekten bu kararın Ali Kırca'ya özgü bir karar olduğunu düşünmüyorum. Programa katılmak için tanıdığım insanlarla irtibata geçtim saatler öncesinden fakat programın konseptinde soru sorulma bulunmadığı bildirildi, ama istenirse izleyici olarak bulunabileceğim bildirildi. Ben de izliyeceksem televizyondan da izlerim dedim ve gitmedim. Hayatımda gerek aile toplantıları olsun gerek başka yerlerde bu kadar tekdüz fikirlerin savunulduğu bir toplantı görmedim. Yalnış anlamayın çok güzel fikirler ortaya konuldu ve hepsi de değerli insanlardır. Fakat hepsi aynı konseptin adamıdır. Farklı şeylerde öne sürüldü fakat tartışma yaratacak boyutta değil.
Ve dikkat ederseniz savunmanın olmadığı bir yerde olmaması gereken ağır ithamlarda bulunuldu. Yok Aleviliği İslam'ın dışında görenler bunu neden Irak Savaşından sonra gündeme getirdi vs. vs. Onun dışında derin komplekslere sahip bir bilimadamı Aleviliği İslam'ın dışında görenleri bilimsellikten uzak yabancı dil dahi bilmeyen bunun sürekli tekrarladı durdu.
Amaç neydi topluma verilen mesajın dayatma şeklinde olması özellikle Sünni kesime biz İslam'ın özüyüz biz gerçek İslamız. Ve Anadolunun İslamlaşmasını Alevilik sağlamıştır. Bu görüşlerden katıldıklarım var katılmadıklarım var fakat mesaj olarak bunun verilmesi dayatmadır. Bu programı izleyen ve Alevilik'in böyle tek boyutlu halini gören insanlara ben de Aleviyim fakat böyle böyle denildiği zaman sen bölücüsün sen AB yardakçısın vs vs. deme hakkı doğar, çünkü dün T.C. Hacıbektaş Belediye Başkanı Aleviliği İslam'ın dışında görenleri aleni olarak başkalarına hizmet etmekle, bölücülük yapmakla aleni bir şekilde suçladı. Ve bir Allah'ın kuluda aksini söylemedi. Sadece Ali Kırca konuya dönmesini rica etti.
Dün gerçekten rahatsız oldum. Fikirlerden ve görüşlerden değil. İzzetin Doğan'a da o görüşü savunan diğer bütün Alevi,Sünni kardeşlerime de saygı duyarım. Fakat İzzettin Doğan dün gerçekten gözümden düştü. Sığındıkları bahane de çok ilginç, farklı görüşlerden insanlar olunca Alevilik daha tanımda sıkışan bir kavram oluyor ve topluma çok yalnış mesajlar veriliyor vs. vs. Doğrudur öz de ayrı olmayan Aleviliğin bu küçük farklılıkları toplum tarafından büyük farklılıklar olarak algılanabilir ve yalnış msglar alınabilir, fakat tek bir görüşün savunulması, diğerlerinin yok sayılması bunun çözümü değildir. Dün orda rahatlıkla at koşturan bütün bilim adamlarını ve bu programın konseptine itiraz etmeyen veya böyle olmasında bizzat yardımcı olan Ali Kırca'yı burdan kınıyorum.
Bir tartışma proğramına bence artık kamu oyunun gözleri önünde gerek yoktur. Yeter bizler kendi kendimizi hırpaladığımız.. Tam aksini savunan alevi dernek başkanları olsaydı ne olacaktı?
rezil olacaktık arkadaşlarımın dediği gibi isabetli olmuştur. Bugün konuştuğum bütün insanlar beğenmişler..
sevgi ve saygılarımla..
aksini savunan alevi dernek başkanları olsaydı ne olacaktı? rezil olacaktık
Bugün konuştuğum bütün insanlar beğenmişler..
tartışmanın adı rezillik oldu!
çoğunluğun beğenmesi, onların beğendiğini doğru yaptı!
bunlar ne kadar sığ düşünceler...
Bir tartışma proğramına bence artık kamu oyunun gözleri önünde gerek yoktur. Yeter bizler kendi kendimizi hırpaladığımız.. Tam aksini savunan alevi dernek başkanları olsaydı ne olacaktı?
rezil olacaktık arkadaşlarımın dediği gibi isabetli olmuştur. Bugün konuştuğum bütün insanlar beğenmişler..
sevgi ve saygılarımla..
O zaman ayni konseptin aksini düşün. Aksini iddaa eden bilimadamları dedeler düşünürler toplanmış ve kendi çizgilerinde bir tanıtım yapıyorlar. Ve atv gibi önemli bir kanalda. Tüm Türkiye o insanları izliyor akademik insanlar ve Alevi dedeleri hepsi hep bir ağızdan Alevilik İslam dışıdır diyorlar , genel hatlarıyla tekdüze bir konsept ve sen Aleviliği İslam olarak gören bir kişi olarak ne hissedersin?
Kime rezil olacak mışız?
Sonuç olarak demek istediğim dünkü programda sadece benim görüşlerim ileri sürülseydi ben kendimi dayatmacı hissederdim ve rahatsız olurdum. Farklı görüşlerin olmamasından, sürekli birbirini destekleyen kişilerin bulunmasından rahatsız olurdum. Çünkü ben bir Alevi olarak Aleviliği İslam dışı görüyorum, fakat Aleviliğin tek temsilcisi ben değilim ki benim dediğim görüş savunulsun sadece, benden çok farklı düşünenlere özgürlük tanımassam benim Aleviligim yüzeysel bir Alevilik değil midir?.
derviscemal 23.02.2006, 14:58 Sonuç olarak demek istediğim dünkü programda sadece benim görüşlerim ileri sürülseydi ben kendimi dayatmacı hissederdim ve rahatsız olurdum. Farklı görüşlerin olmamasından, sürekli birbirini destekleyen kişilerin bulunmasından rahatsız olurdum. Çünkü ben bir Alevi olarak Aleviliği İslam dışı görüyorum, fakat Aleviliğin tek temsilcisi ben değilim ki benim dediğim görüş savunulsun sadece, benden çok farklı düşünenlere özgürlük tanımassam benim Aleviligim yüzeysel bir Alevilik değil midir?.
Sevgili adam bende aleviliği islamın içinde görüyorum ? ama benim yada senin doğrun konusu değildir. Tarihten ve dini tarihden bahsedilmiştir tarihten örnekler ve yazılı deliller verilmiştir. Alemdar yalcın bunlara örnek göstermiştir. şimdi burda bir gerçek vardır ben islam dışı görüyorum yada içi ama sen bunun tam aksini düşünebilirsin ama neyle?
Yani gösterilen tarih din bilimcileri, profösörler hepsimi yanlış söylüyor hepsimi tarihi saptırıyor insanları yanıltıyor?
sevgilerimle
Sevgili adam bende aleviliği islamın içinde görüyorum ? ama benim yada senin doğrun konusu değildir. Tarihten ve dini tarihden bahsedilmiştir tarihten örnekler ve yazılı deliller verilmiştir. Alemdar yalcın bunlara örnek göstermiştir. şimdi burda bir gerçek vardır ben islam dışı görüyorum yada içi ama sen bunun tam aksini düşünebilirsin ama neyle?
Yani gösterilen tarih din bilimcileri, profösörler hepsimi yanlış söylüyor hepsimi tarihi saptırıyor insanları yanıltıyor?
sevgilerimle
İşte dediğim şey bu, hepsi bir görüşün insanları. Orda bahsedilenin aksine son derece değerli bilimadamları ve düşünürler aksini söylüyorlar ve onların da kendi belgeleri var. Fakat bunu savunmaya fırsat tanınmıyor bu da toplumu yanıltmadır.
Adam çok haklı...
Televizyonlar sözde tartışma diye tek bakış açısını veren programları fazlasıyla öne çıkarır oldu. Hulki Cevizoğlu, Tuncay Özkan, Daha önceleri stv de çıkan "komplocu"lar vs vs...
Başka bir programda katılanların tümü alevilik islamla eş değildir diyenler olursa acaba islamın içinde görenler ne der?
Bir konuşmacı Ali Muhammet ve Ehli beyt islamın özüdür öyleyse Aleviler de müslğmandır dedi mesela. Peki Müslümanlar İsaya Musaya inanıyorsa hıristiyan/musevi mi olacak. kaldı ki alevilerin ehlibeyte aliye muhammete bakışı çok farklıdır.
En basitinden cennet ve cehennem meselesinde bile alevilik ve müslümanlık farklı düşünürken... islam dışı olduğumuzu neyle açıklarsınız? sözü havada kalmakta...
bülentişcan 23.02.2006, 15:16 Sayın DERVİŞ CEMAL
rezil olacaktık arkadaşlarımın dediği gibi isabetli olmuştur. Bugün konuştuğum bütün insanlar beğenmişler
tABİ Kİ BEĞENİLMİŞTİR HEMEM HEMEN YIILAR SONRA 1 KEZ ALEVİ SORUNLARINA VE INANCINA TV LERDE YER VERİLİYOR,Alevilerin açlık duydugu ve kndilerinin anlatıldığı -iyi, kötü- bakın bizde varızın bır gösterısı,bizide gösteriyorlardan cıkarılan ovünç,
Niçin farklı anlatımlar bizi rezil etsin,
Adam´isimli üyeden Alıntı
Arkadaşlar dünkü program sadece sünni kesime mesaj vermeye yönelik ve Aleviliğin çoksesli zenginliğinden uzak tek bir görüş ve o görüşü destekleyenler etrafında döndü. Yer:Şahkulu Sultan Dergahı ve ordaki etkin dernek cem vakfı ve o vakfın başkanı İzzettin Doğan. Kendisi sürekli olarak Alevi Toplumunu tek başına temsil ettiğini sanan bir şahıstır. O kadar ki o bilimadamları arasında bir tek alevi kendisi vardır
Adam ın tesbitlerine katılmamak mümkün değil,
Tek sesli bir koro,ve şefi Ali Kırca'nın istediği oranda ve şekide konuşuldu,
Pir aşkına canlar orda semah dönüldü ve dedeler Gülbank cekmek için sunucuyu bekledı,sunucu laf kalabalığı yaptı,Gençlerin ilk semahında Sembolik de olsa Gülbank okunmalı idi dedeler pasif ve sessiz kaldı,
Akademisyenler ne Söyledi,kim ne anladı
Belediye başkanı ise ayrı bir facia idi,Farklı düşünenn alevi derneklerini ve insanlarını nerdeyse Vatan Millet sakarya pozizyonuna soktu biraz dha konuşsa katli vacıp dir diyecekdi,iyiki sunucu sözünü kesdi,
Tek seslilik bizi ibadetimizde yoktur canlar,Sürenek olarak oçaklarda farklılıklar vardır ki, söylemlerimiz tek olsun,
]Adam dan alıntı,[/B]
Doğrudur öz de ayrı olmayan Aleviliğin bu küçük farklılıkları toplum tarafından büyük farklılıklar olarak algılanabilir ve yalnış msglar alınabilir, fakat tek bir görüşün savunulması, diğerlerinin yok sayılması bunun çözümü değildir. Dün orda rahatlıkla at koşturan bütün bilim adamlarını ve bu programın konseptine itiraz etmeyen veya böyle olmasında bizzat yardımcı olan Ali Kırca'yı burdan kınıyorum.
DOSTCA KALIN
derviscemal 23.02.2006, 15:23 İşte dediğim şey bu, hepsi bir görüşün insanları. Orda bahsedilenin aksine son derece değerli bilimadamları ve düşünürler aksini söylüyorlar ve onların da kendi belgeleri var. Fakat bunu savunmaya fırsat tanınmıyor bu da toplumu yanıltmadır.
bence alevi inancını yıpratacak tartışmalardan kaçınılmalıdır. bu yapılmıştır söylediklerinizde haklı olduğunuz noktalar vardır ama dediğim gibi insanların bizlere gülecekleri tartışmaları doğru bulmuyorum..
bence alevi inancını yıpratacak tartışmalardan kaçınılmalıdır. bu yapılmıştır söylediklerinizde haklı olduğunuz noktalar vardır ama dediğim gibi insanların bizlere gülecekleri tartışmaları doğru bulmuyorum..
İnsanlar bizlere niye gülsünler niye rezil olalım derviscemal?? Olay insanların düzeyli olup olmamasından kaynaklanır. Aleviliği farklı gören her kesimden düzeyli bilim adamları ve düşünürler var. Bunların tartışmasını doğru bulmuyorsun, dayatılan tek bir görüşün mü Aleviliği temsil ettiğini doğru buluyorsun?
sevgilerimleevet dermişcemal bende aleviliğin islamın içinde göruyorum saten aleviliği islamın tışına atmak alevileri ve aleviliğe yapılan en büyük haksızlıkdır aleviliğin anadoludaki olusumunun özdeki birlikdeliğinin tek nedeni haktır bu allah sevgisi muhammed sevgisi ve ali sevgisinin birlesimidir bu birleşim 1400 yıldır hiç bir ödun vermeden gunumuze gelmiştir bunun örnekleride ozanlarımızın deyişlerinde pirlerimisin sözlerindedir aleviliği islanım dısıdır diye dayatmalar aleviliğin inaçlarını hiçe saymakla es degerdedir.....
evet dermişcemal bende aleviliğin islamın içinde göruyorum saten aleviliği islamın tışına atmak alevileri ve aleviliğe yapılan en büyük haksızlıkdır aleviliğin anadoludaki olusumunun özdeki birlikdeliğinin tek nedeni haktır bu allah sevgisi muhammed sevgisi ve ali sevgisinin birlesimidir bu birleşim 1400 yıldır hiç bir ödun vermeden gunumuze gelmiştir bunun örnekleride ozanlarımızın deyişlerinde pirlerimisin sözlerindedir aleviliği islanım dısıdır diye dayatmalar aleviliğin inaçlarını hiçe saymakla es degerdedir.....
Dün geceki programdan çok etkilenmişe benziyorsun sayın doğan24. Bu çok normaldir tek ses her zaman daha güclü ve daha inandırıcıdır. Lütfen farklı düşünerek inançları hiçe sayıyorsunuz diyip ardından dayatma yapıyorsunuz diyip inanılmaz ikilemlere düşmeyiniz. Ben o doğrudur veya bu doğrudur hiç bir zaman demedim. O senin doğrundur bu benim doğrumdur. Ben savunulan görüşün doğru olup olmamasında değilim, sadece bir kesimin doğrularının herkesim tarafından kabul edilmiş doğrular gibi aktarılması ne kadar doğru bir yaklaşımdır? Onun derdindeyim.
Lütfen samimiyetle cevap verin dünkü anlatılan doğrular sizin doğrularınız olmasaydı Aleviliği İslam'In dışında görenlerin doğruları olsaydı. Ne hissederdiniz?
Dün geceki programdan çok etkilenmişe benziyorsun sayın doğan24. Bu çok normaldir tek ses her zaman daha güclü ve daha inandırıcıdır. Lütfen farklı düşünerek inançları hiçe sayıyorsunuz diyip ardından dayatma yapıyorsunuz diyip inanılmaz ikilemlere düşmeyiniz. Ben o doğrudur veya bu doğrudur hiç bir zaman demedim. O senin doğrundur bu benim doğrumdur. Ben savunulan görüşün doğru olup olmamasında değilim, sadece bir kesimin doğrularının herkesim tarafından kabul edilmiş doğrular gibi aktarılması ne kadar doğru bir yaklaşımdır? Onun derdindeyim.
Lütfen samimiyetle cevap verin dünkü anlatılan doğrular sizin doğrularınız olmasaydı Aleviliği İslam'In dışında görenlerin doğruları olsaydı. Ne hissederdiniz?bir şeylerden etkilendigim dogrudur ama senin bahsetiğin dünkü pragramdan degil etkilenipde hayrete düştüğüm tek neden çogunluk aleviliği islama dail ederken siz neden ayrı bir tezin tayatmasındasınız onu anlayamadım..
ayrıca senin dediğin gibi bir oluşuma ad verilmesi veya tartişımması mumkun degil boylesi bir düşünçeye sahip olmak alevilikle değilde ataiştlikle bağdaşır dünyadaki tüm dinlerde ki inanış TANRIDIR bu alevilikdede oyle peki şimdi aleviliği islamın dışına atalım şimdi biz neyiz inaçsızmı neye ibadet ediyoruz bunu acıklayamazsınız bu düşünçenizi acıkca ya kardeşim ben buyum deyipde bizleri aydınlatmıyorsunuz..
Alevilerin tanrısı dahi islamın tanrısından farklıdır anlayana...
"polata" ya sorduğum birkaç soru var lütfen sizde cavap verin... görüyorum ki aleviliği tanrıya inanmaya ehlibeyte kadar indirgeyen bir islamız düşüncesi hakim...
sadece şu an aklıma gelen 4 tane soru : http://www.aleviforum.com/showthread.php?p=56242#post56242
Oli boşver bunu Aleviligi İslam'ın dışında olduğunu düşünüyorum bölümünde tartışalım.Yalnız yalnış anlama dediklerine aynen katılıyorum kardes. Çünkü bence burda asıl tartışılması gereken dün yapılan hareket etik midir? Sadece bir kesimin temsil edilmesi hangi demokrasiye sığar?
derviscemal 23.02.2006, 16:46 Arkadaşlar burdaki görüşlerimin hoşuna gitmeyen arkadaşlar itibar puanım düşsün diye gayret etmekde ve slogan vari mesajlar göndermektedirler.. Bu davraşınız beni hiç rahatsız etmiyor daha fazlasınıda yapabilirsiniz..
Benim ve benim gibi düşünen alevi inancını taşıyan insanları temsil edecek tek bir kişi vardır oda İzzettin DOĞAN dır siz bizimle aynı düşünceyi paylaşmayan arkadaşlar kendinize sizi temsil edecek lider bulun...
sevgierimle..
derviscemal 23.02.2006, 16:50 slogan atan arkadşlarım ben size kızıyormuyum siz neden heyecanlanıyorsunuz anlamadım..
Ben yazdım kardes o msgı tekdüzeliğe hayır!!. Çünkü yalnış bir yaklaşımdır tekdüzelik. Bizim temsilci lider bulma gibi bir düşüncemiz falan yoktur. Yalnız bizim düşüncelerimizi alnının akıyla temsil edecek abilerimiz,ablalarımız,amcalarımız vardır. Kendileri programa çağrılmamıştır. Ve bu bahsettiğim insanlar da en az dün kü insanlar kadar akademisyenlerdir. Bunu anlamak bu kadar zor mu? Temsilcimiz yokmuş o yüzden temsil edilmemişiz. Yüzlerce Alevi derneğinden sadece bir derneğin başkanı temsilci olacak yok öyle demokrasi.
derviscemal 23.02.2006, 17:05 Ben yazdım kardes o msgı tekdüzeliğe hayır!!. Çünkü yalnış bir yaklaşımdır tekdüzelik. Bizim temsilci lider bulma gibi bir düşüncemiz falan yoktur. Yalnız bizim düşüncelerimizi alnının akıyla temsil edecek abilerimiz,ablalarımız,amcalarımız vardır. Kendileri programa çağrılmamıştır. Ve bu bahsettiğim insanlar da en az dün kü insanlar kadar akademisyenlerdir. Bunu anlamak bu kadar zor mu? Temsilcimiz yokmuş o yüzden temsil edilmemişiz. Yüzlerce Alevi derneğinden sadece bir derneğin başkanı temsilci olacak yok öyle demokrasi.
Onlar senin ablaların abilerin idi çağırılmadılar yada lider olarak gördüklerin bizim düşüncemizi savunan lider çağırıldı şansına küs bunda yapacak bişey yok. Demokrasiden bahsediyosun sonrada bunun fikrini beğenmedim tek düzeliğe hayır yaptıklarınızla malesef düşündükleriniz birbirne ters kalmıştır.
bu anlamda belirtiğim gibi ben ve benim gibi düşünenlerinde lideri temsil sahibi izettin doğan dır bunda da tartışılacak birşey yoktur. sizde kendinizi temsil edecek birini seçersiniz..
[/LIST]1-alevilikte cennet cehennem var mıdır? varsa islamdakinin aynısı mıdır?
2-İslamda müzikli ibadet var mıdır?
3-Hz. Alinin resimleri her alevi evinde vardır. İslamda resim/heykel yapmak var mıdır?
4-Ali islamda allah mıdır?
1_alevilikde cennet cehenmem vardır..islamın aynısıdır.....
2_islamdaki müzikli ibadet cem dir.....
3_olmasaydı 1400 yılı aşarak gunumuze gelmezdi...
4_hz aliyi allah diye nitelemek gunahdır alevilere göre hz ali allahın resulu hz muhammedin amcasının oglu ve damatıdır hz aliyi sevmek aleviliği sevmekle eş anlamdadır......
şimdide benim size sorum şu..
bizler aleviliği islamın içinda oldugunu savunanlar sizlerde dışında oldugunu savunansınız bizlerin acıklamaları malum bilinmekde inaşımız ibadet şeklimizle defalarca yazdık ve tartıştık açıkca beyan ettik şimdi siz soyleyin SİZLER NEYE İNANIYONUZ....?
slogan atan arkadşlarım ben size kızıyormuyum siz neden heyecanlanıyorsunuz anlamadım..
daha öncede bana eksi vermişler diye serzenişler olmuştu. ancak belgeyi ilk sen sundun :yamukgul: gerek yok bunlara... bizede eksi geliyor şuana kadar bana eksi vermişler diye hiç söylemedim. artılar gibi eksilerde hayatta var derviş...
Arkadaşım bunun yeri burası değil. Aleviliği İslamın dışında olduğunu düşünüyoruz bölümünde detaylı bir şekilde yer verildi bu konuya.
artılar gibi eksilerde hayatta var derviş...
+++ :) Aynen katılıyorum.
derviscemal 23.02.2006, 17:18 daha öncede bana eksi vermişler diye serzenişler olmuştu. ancak belgeyi ilk sen sundun :yamukgul: gerek yok bunlara... bizede eksi geliyor şuana kadar bana eksi vermişler diye hiç söylemedim. artılar gibi eksilerde hayatta var derviş...
Bunu söylememin nedeni eksi verilmesi değil sevgili oli bir slogan sı bir hava olduğuından dolayı madem başkalarının düşüncelerini sindiremeyeceksin içine katılmayacaksın konuşmalarımıza ben kimseye kızmıyorum ama şimdi ben senden farklı düşünüyorum diye alsana bir eksi ve hayır ?
nasıl yani ya bu nasıl bir mantık bunu anlayamadım böyle demokrasimi olur.
Yakapınarlı 23.02.2006, 17:19 arkadaşlar konumuz dışına çıkmayalım lütfen tüm bunların ayrı ayrı tartışıldığı topikler mevcut forumda.
Onlar senin ablaların abilerin idi çağırılmadılar yada lider olarak gördüklerin bizim düşüncemizi savunan lider çağırıldı şansına küs bunda yapacak bişey yok. Demokrasiden bahsediyosun sonrada bunun fikrini beğenmedim tek düzeliğe hayır yaptıklarınızla malesef düşündükleriniz birbirne ters kalmıştır.
bu anlamda belirtiğim gibi ben ve benim gibi düşünenlerinde lideri temsil sahibi izettin doğan dır bunda da tartışılacak birşey yoktur. sizde kendinizi temsil edecek birini seçersiniz..
Abilerim,ablalarım derken sevdiğim ve saygı duyduğum insanlardır, lider olarak gördüğüm insanlar değildirler.Lidere ihtiyacım da yok. Temsilci olarak görebilirim ancak.
Sizin büyük lideriniz şans eseri oraya gelmemiştir veya bizim temsilcilerimiz tesadüfen çağrılmamıştır diye bir durum yok arkadaşım.
Tekdüzelik antidemokresidir. Temsiliyetin yetersizliğidir. Tek bir kesimin temsil edilmesidir. Örnek vermek gerekirse bugünkü diyanet sadece tek bir kesimi temsil etmektedir. Nerde ters düşmüşüm ? Pek iyi anlamadım Antidemokratik bir tutumu eleştirmek demokrasiye ters midir?
Yakapınarlı 23.02.2006, 17:22 alevilik islamın içindemi dışındamı konusu mevcut
cem vakfı hakkında bilgisi olanlar mevcut
itibar puanlarıyla ilgili olan topik mevcut
konu iyice dağıldığı için kapatıyorum.
|