Orijinalini görmek için tıklayınız : Azerilerin alevi olduğunu biliyormusunuz??

iyidost69
23.02.2006, 17:30
Arkadaşlar, anadolu aleviliğine en yakın türk kavmi azerilerdir.
bu konu hakkında detaylı bilgisi olan varmı??

Oli
23.02.2006, 17:35
onların şii olduğunu biliyorum ben... hem azebaycan da hem de iranda mevcutturlar. alevi değildirler ne yazık ki.

derviscemal
23.02.2006, 17:36
onların şii olduğunu biliyorum ben... hem azebaycan da hem de iranda mevcutturlar. alevi değildirler ne yazık ki.

aynen doğrudur söylediklerin oli..

kansu
23.02.2006, 17:41
Azerilerin alevi olduğunu biliyormusunuz??
İyidost 69 can;
Azerbaycan halkı tek alevi Türk devletidir. ve de Şah Hatayi'nin bizlere hediyesidir.
Sazlarından, sözlerinden ve deyişlerinden de bellidir.

Oli
23.02.2006, 18:42
çarpıtma faaliyetleri yine organize sanırım...devam edelim...

iranın tamamı alevidir.
arabistan alevidir.

haydar aliyev pirimizdir
ilham aliyev = pirsultan :sas

iyidost69
23.02.2006, 18:53
çarpıtma faaliyetleri yine organize sanırım...devam edelim...

iranın tamamı alevidir.
arabistan alevidir.

haydar aliyev pirimizdir
ilham aliyev = pirsultan :sas

sevgili oliciğim anlamadım nasıl çarpıtma, veya organize??
açıklarsan sevnirim.

İranın tamamı şiidir.
Arabistan ın büyük çoğunluğu vahabidir.
Haydar Aliyev iyi adamdır.
İlham Aliyev Haydar Aliyev in biricik oğludur..

Not: Azerbeycan da cami yok denecek kadar az, azerilerde türban , sıkmabaş yok. içki içerler. şiilerde bu var mı acaba??
türkiyedeki (kars ardahan ığdır) azeriler şiidir. azerbeycandakiler aleviliğe yakın.
sevgiler..

pirimunzur
23.02.2006, 19:32
ya bu azeriler burada universitelerde ulkuculerle bir araya gelince pek iyi insanlar olmuyorlar(yaptiklariyla yani) birde bana pek alevi gibi gelmiyorlar paraya duskun insanlar nerden bilyorum derseniz kapali carsida calisiyorum oradan.daha bir alevilik lerinide gormedim.

new_gree
24.02.2006, 02:18
Benim Azeriler ile ilgili kişisel tecrübelerim var. Bundan dolayı Azerilerin Alevi olabileceğini düşünmüyorum. Alevilerin insancıllığı yanında Azeriler biraz daha katı. Ama bu düşüncem tamamen kişisel tecrübe, genelleme sayılmasın lütfen.

eyhayat
25.02.2006, 02:33
sevgili oliciğim anlamadım nasıl çarpıtma, veya organize??
açıklarsan sevnirim.

İranın tamamı şiidir.
Arabistan ın büyük çoğunluğu vahabidir.
Haydar Aliyev iyi adamdır.
İlham Aliyev Haydar Aliyev in biricik oğludur..

Not: Azerbeycan da cami yok denecek kadar az, azerilerde türban , sıkmabaş yok. içki içerler. şiilerde bu var mı acaba??
türkiyedeki (kars ardahan ığdır) azeriler şiidir. azerbeycandakiler aleviliğe yakın.
sevgiler..

Dostum KARS-ARDAHAN-IĞDIR'DA azeri şiiler vardır.Ancak ALEVİLERDE vardır Özellikle ağırlıklı olarak Ardahan 'ın Damal ve Hanak ilçelerinde yoğun olmak üzere Kısmen de Gölede Bildiğimiz Türkmen ALEVİLER vardır. Kars'ta ise Selim ilçesinde yoğun olmak üzere Kağızman-Sarıkamış ve Merkezde birkaç köy de Türkmen ve Kürt aleviler yaşamaktadır. Bu bilgi eksikliğini de gidermeye çalıştım Sevgiler

Şoreş
26.02.2006, 18:42
Benim azerbeycanlı bir arkadaşım var ve bana CAFERİYİM dedi ve ALEVİLERİ çok seviyoruz dedi

Oli
26.02.2006, 18:49
Benim azerbeycanlı bir arkadaşım var ve bana CAFERİYİM dedi ve ALEVİLERİ çok seviyoruz dedi

"caferi=şii" dir
bende şiileri seviyorum... bir problemim yok yani...:yamukgul:

Şoreş
26.02.2006, 19:52
"caferi=şii" dir
bende şiileri seviyorum... bir problemim yok yani...:yamukgul:

Benimde çok caferi(şii) tanıdıklarım var ama biz anadolu alevilerine en yakın olanlar ''nusayrilerdir bence:komik

Annemin arkadaşı caferi idi.Evlerinde kocaman HZ.ALİ ve HZ.HÜSEYİN resimleri vardı caferi olmalarına rağmen bizim kültürümüze çok bağlılardı mesela deyiş çaldığı zaman nilgün teyze semah çekerdi:komik

derviscemal
26.02.2006, 19:55
Benimde çok caferi(şii) tanıdıklarım var ama biz anadolu alevilerine en yakın olanlar ''nusayrilerdir bence:komik

Annemin arkadaşı caferi idi.Evlerinde kocaman HZ.ALİ ve HZ.HÜSEYİN resimleri vardı caferi olmalarına rağmen bizim kültürümüze çok bağlılardı mesela deyiş çaldığı zaman nilgün teyze semah çekerdi:komik

Arkadaşlar bizim şiilerle dünya kadar ayrı olduğumuz yerler vardır şiiler daha çok sunnilere yakındırlar. Bizim onları kendimiz yakın görmemizin nedeni yanlızca duygusal davranmamızdır. irandaki şiiler bu ülkeinin diyanet işlerine gönderdikleri bir yazıda şu alevileri siz sunnileştiremediniz verin bize bari biz şiileştirleim demiştir. Ve bu gerçek bir olaydır arkadşlar yani Hz. Ali yi seven herkes bizim dostumuz değildir..

Şoreş
26.02.2006, 20:00
Arkadaşlar bizim şiilerle dünya kadar ayrı olduğumuz yerler vardır şiiler daha çok sunnilere yakındırlar. Bizim onları kendimiz yakın görmemizin nedeni yanlızca duygusal davranmamızdır. irandaki şiiler bu ülkeinin diyanet işlerine gönderdikleri bir yazıda şu alevileri siz sunnileştiremediniz verin bize bari biz şiileştirleim demiştir. Ve bu gerçek bir olaydır arkadşlar yani Hz. Ali yi seven herkes bizim dostumuz değildir..

Kesinlikle haklısınız.

selcemsah
26.02.2006, 20:56
arkadaslar hep braber azerbaycan agöcelim aleviler olarak oarada aleviliği yayarız nasıl olsa meyilliler hem alevistanıda orda kurarız saka bi yan acok iyi olurdu beee urda yobazlar iyice asimile etti bizmkileri valla

Şoreş
26.02.2006, 21:14
arkadaslar hep braber azerbaycan agöcelim aleviler olarak oarada aleviliği yayarız nasıl olsa meyilliler hem alevistanıda orda kurarız saka bi yan acok iyi olurdu beee urda yobazlar iyice asimile etti bizmkileri valla
:D :D :D :D Güzel fikir doğrusu:p :p :p :p

Gün gelecek doğru olan içinde sevgi kardeşlik olan Alevilik kazanacak.O günlerde gelecek:D

Şoreş
26.02.2006, 21:18

Kerbela forumunda iranda mollaların 30 türkmeni katlettiğini okumuştum.Baskılar devam ediyor diyordu

inancli
27.02.2006, 11:47
Selamlar. Foruma yeni uye oldum. Azerbaycanliyim. Bu baslik ilgimi cekti. Baslik ve icindeki yazilanlarin cogu yalnis bence. Azerbaycan Alevi bir yer degildir. Ulkenin cogunlugu Caferi Sii, az bir kisim Sunni'dir. Hristiyan ve Yahudi de var ama Alevi oldugunu simdiye kadar hic duymadim ve gormedim. Caferiler ise Alevilere degil bence, daha cok Sunni'lere yakindir. Hatta bazi aradaki anlasmazliklari saymazsak aynidir. En azi onun icin yakindir ki, ikisi de Islamiyetin 5 sartini yerine getiriyor.BIr arkadas Azerbaycan'da icki icildigini ve basi acik gezildigini yazmis ve bunu Alevilige baglamis. Ama, gercek bu degil. Azerbaycan'da icki iciliyor, basi acik geziliyor, burasi dogru ama, bunun daha cok Rus rejimiyle alakasi vardi. Yani, sizin de bildiginiz gibi Azerbaycan yillarca Sovyetler Birligi ve Car Rusya'sinin somurusu altinda kalmis. Bunun icin boyle seylerin ulkede olmasini bence normal karsilamak lazim. Ama Insallah bundan sonra her sey duzelir. Ki, artik sokaklarda bas ortusu olan hanimlari ve genceleri goruyor insan. Ve benim etrafimda gozlemledigim kadariyla namaza yonelenlerin sayi da gun gectikce artiyor. Ben Azerbaycan'i Alevi gibi gostermenizi hos karsilamiyorum. Kusura bakmayin ama, bunun en buyuk sebebi, Islamin bazi kanunlarini ve sartlarini yerine getirmemenizdir. Arkadasin biri Azerbaycanlilarin paragoz ve ya tas kalpli falan gibi gostermege calismis. Benim en cok kizdigim nokta bu. Azerbaycan'da da bazi insanlar bazi Turkiye Turklerinden yedigi kazik falan yuzunden ve ya baska bir sebepten Turkler iyi degil diyor. Turkiye'de de Azerbaycan Turkleri hakta ayni sey soyleniyor. Bu durum hakikaten kizilacak durum. Ordakilar bir iki, hatta bes on kisinin yaptigi yuzunden burdaki 8 milyon halki, hatta Iran'da olan 30 milyon halki, hatta baska yerlerde olan Azerbaycanlilari ayni oldugunu soyluyor. Ayni ile de burdakiler, bir iki kisinin yaptigi icin Turkiye'deki 70 milyonu halki ayni olarak dusunuyor. Bir de bir birlerine nedensiz gicik olanlar da var. Azerbaycan'da boyle bir soz vardir. "Merdimezari axtarmaqla deyil, o ozu gelib seni tapacaq" yani, "Uc kagitci olan, can sikintisi veren insani aramasan da kendisi seni bulacak". Bu durumda ona benziyor. Malesef boyle olanlar daha cok goze batiyor. Siz Turkiye'de hic mi karaktersiz insan gormediniz? Elbetdeki boyleleri var hatta cok. Ayni ile Azerbaycan'da. Sovyet zamaninda oruc tutan insanlari milislere satan insanlar olmus. Neyse...
Derviscemal da hakli Caferilerin Alevilerle dunya kadar farki var. Eger, yakinlik olarak Ehli Beyt'i sevmegi goruyorsaniz, benim de Sunni arkadaslarim var ve Sunni sitelere giriyorum ama simdiye kadar Ehli Beyt'i sevmiyenini gormedim. Insallah Sunni ve Caferiler arasindaki bazi malum anlasmazliklar biter. Ve Insallah tum Musluman mezhepler bir gun birlesir. Hz. MEhdi'nin zamaninda birlesecegi ise kesin. Kaldi ki, Muslumanim diyen her kes benim kardesimdir, mezhebi ne olursa olsun ama, yalnisliklari da soylemek gerek. Bir de forumda sık sık Alevilik Islamin ozudur deniliyor. Bence, bunun dogru olmadigini gormek cok kolay. Hz. Efendimizin yaptiklari yapilmiyorsa bence, bunu iddia etmek cok yersiz olur. Insallah, bundan sonra uzun sure bu forumda olurum ve birlikte duzeyli tartismalara gireriz. Selam ve dua ile.

Oli
27.02.2006, 12:57
Selamlar. Foruma yeni uye oldum. Azerbaycanliyim. Bu baslik ilgimi cekti. Baslik ve icindeki yazilanlarin cogu yalnis bence. Azerbaycan Alevi bir yer degildir. Ulkenin cogunlugu Caferi Sii, az bir kisim Sunni'dir. Hristiyan ve Yahudi de var ama Alevi oldugunu simdiye kadar hic duymadim ve gormedim. Caferiler ise Alevilere degil bence, daha cok Sunni'lere yakindir. Hatta bazi aradaki anlasmazliklari saymazsak aynidir. En azi onun icin yakindir ki, ikisi de Islamiyetin 5 sartini yerine getiriyor.BIr arkadas Azerbaycan'da icki icildigini ve basi acik gezildigini yazmis ve bunu Alevilige baglamis. Ama, gercek bu degil. Azerbaycan'da icki iciliyor, basi acik geziliyor, burasi dogru ama, bunun daha cok Rus rejimiyle alakasi vardi. Yani, sizin de bildiginiz gibi Azerbaycan yillarca Sovyetler Birligi ve Car Rusya'sinin somurusu altinda kalmis. Bunun icin boyle seylerin ulkede olmasini bence normal karsilamak lazim. Ama Insallah bundan sonra her sey duzelir. Ki, artik sokaklarda bas ortusu olan hanimlari ve genceleri goruyor insan. Ve benim etrafimda gozlemledigim kadariyla namaza yonelenlerin sayi da gun gectikce artiyor. Ben Azerbaycan'i Alevi gibi gostermenizi hos karsilamiyorum. Kusura bakmayin ama, bunun en buyuk sebebi, Islamin bazi kanunlarini ve sartlarini yerine getirmemenizdir. Arkadasin biri Azerbaycanlilarin paragoz ve ya tas kalpli falan gibi gostermege calismis. Benim en cok kizdigim nokta bu. Azerbaycan'da da bazi insanlar bazi Turkiye Turklerinden yedigi kazik falan yuzunden ve ya baska bir sebepten Turkler iyi degil diyor. Turkiye'de de Azerbaycan Turkleri hakta ayni sey soyleniyor. Bu durum hakikaten kizilacak durum. Ordakilar bir iki, hatta bes on kisinin yaptigi yuzunden burdaki 8 milyon halki, hatta Iran'da olan 30 milyon halki, hatta baska yerlerde olan Azerbaycanlilari ayni oldugunu soyluyor. Ayni ile de burdakiler, bir iki kisinin yaptigi icin Turkiye'deki 70 milyonu halki ayni olarak dusunuyor. Bir de bir birlerine nedensiz gicik olanlar da var. Azerbaycan'da boyle bir soz vardir. "Merdimezari axtarmaqla deyil, o ozu gelib seni tapacaq" yani, "Uc kagitci olan, can sikintisi veren insani aramasan da kendisi seni bulacak". Bu durumda ona benziyor. Malesef boyle olanlar daha cok goze batiyor. Siz Turkiye'de hic mi karaktersiz insan gormediniz? Elbetdeki boyleleri var hatta cok. Ayni ile Azerbaycan'da. Sovyet zamaninda oruc tutan insanlari milislere satan insanlar olmus. Neyse...
Derviscemal da hakli Caferilerin Alevilerle dunya kadar farki var. Eger, yakinlik olarak Ehli Beyt'i sevmegi goruyorsaniz, benim de Sunni arkadaslarim var ve Sunni sitelere giriyorum ama simdiye kadar Ehli Beyt'i sevmiyenini gormedim. Insallah Sunni ve Caferiler arasindaki bazi malum anlasmazliklar biter. Ve Insallah tum Musluman mezhepler bir gun birlesir. Hz. MEhdi'nin zamaninda birlesecegi ise kesin. Kaldi ki, Muslumanim diyen her kes benim kardesimdir, mezhebi ne olursa olsun ama, yalnisliklari da soylemek gerek. Bir de forumda sık sık Alevilik Islamin ozudur deniliyor. Bence, bunun dogru olmadigini gormek cok kolay. Hz. Efendimizin yaptiklari yapilmiyorsa bence, bunu iddia etmek cok yersiz olur. Insallah, bundan sonra uzun sure bu forumda olurum ve birlikte duzeyli tartismalara gireriz. Selam ve dua ile.

hoşgeldin inançlı!

değindiğin tüm noktalar çok hassas ve doğru konular. İnsanlar kendisi iki tane kötü gördümü hepsini genellemeye bayılır. kesnilikle çok dürüst insancıl azerilerde vardır elbet. tıpkı türkiye de üçkağıtçı ve dürüst insanlar olduğu gibi

ehlibeyt konusunda, caferilik konusunda, sünnet konusunda dediklerin tamamen doğru.

Forumda daha öncede azeriler alevidir diyenler olmuştu. bu konuda en iyi açıklamaları yapacak kişi bir Azeridir. Azeriler alevidir diyenler Alevileri şiileştirmek isteyenler malesef...

tekrar hoşgeldin...

iyidost69
27.02.2006, 16:09
hoşgeldin inançlı!

değindiğin tüm noktalar çok hassas ve doğru konular. İnsanlar kendisi iki tane kötü gördümü hepsini genellemeye bayılır. kesnilikle çok dürüst insancıl azerilerde vardır elbet. tıpkı türkiye de üçkağıtçı ve dürüst insanlar olduğu gibi

ehlibeyt konusunda, caferilik konusunda, sünnet konusunda dediklerin tamamen doğru.

Forumda daha öncede azeriler alevidir diyenler olmuştu. bu konuda en iyi açıklamaları yapacak kişi bir Azeridir. Azeriler alevidir diyenler Alevileri şiileştirmek isteyenler malesef...

tekrar hoşgeldin...

sevgili dostum, amacım alevileri şiileştirmek değil, ama şiileri alevileştirmek fena olmaz.

sevgiler.

Oli
27.02.2006, 16:12
sevgili dostum, amacım alevileri şiileştirmek değil, ama şiileri alevileştirmek fena olmaz.

sevgiler.

dostum!

neden hep birileri başka bişey olmak durumunda oluyor. şii şii kalsın alevi alevi kalsın... şiiler alevi olursa bize ne faydası var ki?

iyidost69
27.02.2006, 16:14
dostum!

neden hep birileri başka bişey olmak durumunda oluyor. şii şii kalsın alevi alevi kalsın... şiiler alevi olursa bize ne faydası var ki?

Sevgili Oli, Sazan Balığını biliyormusun? eti çok lezzetlidir.
::))

tabiki bana ne şiilerin alevileşmesinden, alevilerin şiileşmesinden.

Her çiçek kendi dalında güzeldir. -Deli Aşık-

Sevgiler..

Oli
27.02.2006, 16:16
Sevgili Oli, Sazan Balığını biliyormusun? eti çok lezzetlidir.
::))

tabiki bana ne şiilerin alevileşmesinden, alevilerin şiileşmesinden.

Her çiçek kendi dalında güzeldir. -Deli Aşık-

Sevgiler..

sazan balığını bilirm de konuyla alakasız... kuyuya taş atma hikayesi daha uygun :yamukgul:

iyidost69
27.02.2006, 16:18
sazan balığını bilirm de konuyla alakasız... kuyuya taş atma hikayesi daha uygun :yamukgul:

Bunu bana yapamazsın Oli..
Doğru söze ne diyem..
Sevgiler..

Şoreş
27.02.2006, 17:56
forumda sık sık Alevilik Islamin ozudur deniliyor. Bence, bunun dogru olmadigini gormek cok kolay. Hz. Efendimizin yaptiklari yapilmiyorsa bence, bunu iddia etmek cok yersiz olur.

Çok klasik haline geldi söylediğin bu cümle.Hz muhammed namaz kılardı biz kılmıyoruz eğer ibadet etmekse onun izinden gitmek bence yanlış onun izinden gitmek onun gibi ibadet etmek değildir biz hz muhammed gibi iyi bir insan olmak onun izinden gitmenin en iyi yoludur yada hz ali gibi iyi bi insan olmak onun izinden gitmektir.Görüyoruz müslüman ülkelerin halini at gözlüklerini çıkaramadıkları için kendi içlerinde parçalanmışlar yeni dünyaya ayak uydurmak istemiyorlar yada yapamıyorlar.

Hz muhammedin yaptığı neyi yapmıyoruz? namaz kılmıyoruz.Ramazanı ise azda olsa tutanlarda gördüm. Sadeece bunları yapmıyoruz diye mi bu eleştiriyi alıyoruz.Yani hz muhammedin izinden gitmek onun gibi namaz kılmak mı ben buna pek katılamıyorum

Lütfen aleviliğin özünü nasıl bir inanç olduğunu kavramları bilirsek bunları söylemeyiz.hangi islamı inançta MÜSAHİPLİK var? Sadece alevilikte.Buda Peygamberimizin izinden gitmeye bir örnektir.
saygılar

hasan1
27.02.2006, 18:22
[quote=derviscemal]Arkadaşlar bizim şiilerle dünya kadar ayrı olduğumuz yerler vardır şiiler daha çok sunnilere yakındırlar. Bizim onları kendimiz yakın görmemizin nedeni yanlızca duygusal davranmamızdır. irandaki şiiler bu ülkeinin diyanet işlerine gönderdikleri bir yazıda şu alevileri siz sunnileştiremediniz verin bize bari biz şiileştirleim demiştir. Ve bu gerçek bir olaydır arkadşlar yani Hz. Ali yi seven herkes bizim dostumuz değildir..[/quot

cok güzel söylemisin arkadas dogru olani yazmisin kim kendini siilere
yakin görüyorsa birlesin bunlar anlarlar sanirim senin yazdigindan
tabi islerine gelirse eline saglik saygilar

diyarıtürk
10.05.2006, 22:01
Azerbaycan (Kuzey Azerbaycan) Alevilik-Şiilik %70 Sünnilik %30 diye okumuştum

naki
11.05.2006, 18:08
Çok klasik haline geldi söylediğin bu cümle.Hz muhammed namaz kılardı biz kılmıyoruz eğer ibadet etmekse onun izinden gitmek bence yanlış onun izinden gitmek onun gibi ibadet etmek değildir biz hz muhammed gibi iyi bir insan olmak onun izinden gitmenin en iyi yoludur yada hz ali gibi iyi bi insan olmak onun izinden gitmektir.Görüyoruz müslüman ülkelerin halini at gözlüklerini çıkaramadıkları için kendi içlerinde parçalanmışlar yeni dünyaya ayak uydurmak istemiyorlar yada yapamıyorlar.

Hz muhammedin yaptığı neyi yapmıyoruz? namaz kılmıyoruz.Ramazanı ise azda olsa tutanlarda gördüm. Sadeece bunları yapmıyoruz diye mi bu eleştiriyi alıyoruz.Yani hz muhammedin izinden gitmek onun gibi namaz kılmak mı ben buna pek katılamıyorum

Lütfen aleviliğin özünü nasıl bir inanç olduğunu kavramları bilirsek bunları söylemeyiz.hangi islamı inançta MÜSAHİPLİK var? Sadece alevilikte.Buda Peygamberimizin izinden gitmeye bir örnektir.
saygılar

Soreş,
Yanıt verdiğin arkadaşın görüşüne katılmıyorum, ama seninkine de katılmıyorum. Bizim inancımız Hz. Muhammed'in yolundan gitmek değil. Müsahiplik İslam'da yok, o bizim bir kurumumuz. Musahip tuttuğumuzda Muhammed'in yolundan gitmiş olmayız, O'nun müsahibi yoktu. (Vardı diyenler kanıt göstersin) Biz Aleviliğin gereklerini Alevi olduğumuz için yapıyoruz, Muhammed'i örnek aldığımız için değil. Bizdeki güzel erdemler, yok referans aldığın yerde. Namaz kılmıyoruz, Ramazan orucu tutmuyoruz. Çünkü bizim inancımızda yok bunlar. Ama Muhammed de Ali de bunları yapıyordu. Biz onların sevgisini aldık inancımızla harmanladık, onların yolunu benimsemedik. Güzel yanlarını benimsedik. Özellikle Ali'nin. Ama İslam daha yokken de bizim inanç sistemimiz vardı. Biz kadim bir inanç sisteminin mensuplarıyız. O bahsettiğin kişiler dünkü çocuk sayılır.

Şoreş
11.05.2006, 18:40
Soreş,
Yanıt verdiğin arkadaşın görüşüne katılmıyorum, ama seninkine de katılmıyorum. Bizim inancımız Hz. Muhammed'in yolundan gitmek değil. Müsahiplik İslam'da yok, o bizim bir kurumumuz. Musahip tuttuğumuzda Muhammed'in yolundan gitmiş olmayız, O'nun müsahibi yoktu. (Vardı diyenler kanıt göstersin) Biz Aleviliğin gereklerini Alevi olduğumuz için yapıyoruz, Muhammed'i örnek aldığımız için değil. Bizdeki güzel erdemler, yok referans aldığın yerde. Namaz kılmıyoruz, Ramazan orucu tutmuyoruz. Çünkü bizim inancımızda yok bunlar. Ama Muhammed de Ali de bunları yapıyordu. Biz onların sevgisini aldık inancımızla harmanladık, onların yolunu benimsemedik. Güzel yanlarını benimsedik. Özellikle Ali'nin. Ama İslam daha yokken de bizim inanç sistemimiz vardı. Biz kadim bir inanç sisteminin mensuplarıyız. O bahsettiğin kişiler dünkü çocuk sayılır.

Benim Muhammedimde Alimde başka.Namaz kılmak isteyen kılsın!
Ben Cemimle eşitliği yaşarım, Sazımı çalarım, Kadını Erkeği ibadette eşit sayarım gerisi boşş bana göre.. Aleivliğin için namaz ve camiyi asla sokmam.

diyarıtürk
17.05.2006, 22:50
Ben Azeri türklerinin üzerinde ta sovyetlerin geliş tarihi olan 1920 lerden beri hristiyan misyonerliğinin yapıldığını biliyorum.

Nesimi
17.05.2006, 23:14
Azeriler anadoludaki insanlara hem dil hemde kültür bakımından yakın insanlar, çok yobaz olduklarını da düşünmüyorum ama Alevi değiller en azından yakın zamanda alevilikle bağları kalmamış şiilik daha önemli onlar için

garcia
18.05.2006, 00:28
Azeriler anadoludaki insanlara hem dil hemde kültür bakımından yakın insanlar, çok yobaz olduklarını da düşünmüyorum ama Alevi değiller en azından yakın zamanda alevilikle bağları kalmamış şiilik daha önemli onlar için

merhaba kızıl kilise;şunu unutmamak gerekiyorki,safevi devleti bu gün azerilerin üzerinde yaşadığı bir coğrafyada kurulmuştur.şimdi iranda ve azerbaycan cumhuriyetinde 30milyonun üzerinde azerbaycan türkü yaşıyor.türkiyede ise sadece bir kaç yüzbin.yani azerilerin tamamını türkiyedeki şii azerileri örnek alarak değerlendirmek yanlış olur.yada türkiyede yaşayan azeriler şii diye hepsinin şii olduğunu düşünmek bizi yanıltabilir.bu 30 milyondan fazla olan azerinin ne kadarının alevi,ne kadarının şii olduğuna dair açık bir bilgi yok.ancak alevi foruma azerbaycandan katılan birisi,azerbaycan cumhuriyetinde yaşayanların çoğunun şii değil alevi olduğunu, azerbaycanda 78 il olduğunu şiilerinse sadece hazar denizine yakın bölgelerde 8-9 ilde yaşadığını yazdı.ayrıca şii olanların bir kısmının azeri değilde talişler olduğunu yazdı. ancak şuna emin olki,iran azerbaycanında bayağı etkin bir alevi nüfus var ve şiiliği reddediyorlar.sağlam kaynaklar bulup hem azerbaycan cumhuriyeti,hemde iran azerbaycanı hakkında araştırma yapmak gerek.ancak bunu iran resmi kaynaklarından öğrenemeyiz,çünkü onlar sünni olmayan bütün toplulukları kasıtlı olarak şii gösteriyor.

Nesimi
18.05.2006, 00:36
merhaba kızıl kilise;şunu unutmamak gerekiyorki,safevi devleti bu gün azerilerin üzerinde yaşadığı bir coğrafyada kurulmuştur.şimdi iranda ve azerbaycan cumhuriyetinde 30milyonun üzerinde azerbaycan türkü yaşıyor.türkiyede ise sadece bir kaç yüzbin.yani azerilerin tamamını türkiyedeki şii azerileri örnek alarak değerlendirmek yanlış olur.yada türkiyede yaşayan azeriler şii diye hepsinin şii olduğunu düşünmek bizi yanıltabilir.bu 30 milyondan fazla olan azerinin ne kadarının alevi,ne kadarının şii olduğuna dair açık bir bilgi yok.ancak alevi foruma azerbaycandan katılan birisi,azerbaycan cumhuriyetinde yaşayanların çoğunun şii değil alevi olduğunu, azerbaycanda 78 il olduğunu şiilerinse sadece hazar denizine yakın bölgelerde 8-9 ilde yaşadığını yazdı.ayrıca şii olanların bir kısmının azeri değilde talişler olduğunu yazdı. ancak şuna emin olki,iran azerbaycanında bayağı etkin bir alevi nüfus var ve şiiliği reddediyorlar.sağlam kaynaklar bulup hem azerbaycan cumhuriyeti,hemde iran azerbaycanı hakkında araştırma yapmak gerek.ancak bunu iran resmi kaynaklarından öğrenemeyiz,çünkü onlar sünni olmayan bütün toplulukları kasıtlı olarak şii gösteriyor.

Evet o coğrafyada yaşayan insanlar kendi toplumunu daha iyi bilir. Şah hatayiye özel önem verirler azeriler Karsda yaşayanlarla Azerbaycanda yaşayanlar arasında fark olduğu konusunda haklısın. Azeriler çağdaş bir halk türbanlı olanlarını pek görmedim. ben bu durumu sosyalizm altında uzun bir süre yaşamalarına bağlıyorum ama eğerki Alevilerse o zaman sosyalizme değil Aleviliğe bağlarım çünkü Kafkaslarda Çeçen halkıda sosyalizm altında yaşıyordu ama 1990dan sonra şeriatçiler güç kazandı bunda sunniliğin payı var elbet.
Vaktim ve imkanım olursa azerbaycanı ziyaret etmeyi düşünüyorum en güzel yöntem insanların içine girerek onları tanımakdır. teşekkürler.

pirihorasani
18.05.2006, 01:26
Azerilerde Cem yoktur,Caferilerdir.Yeni yeni namaz kilmaya baslamislardir.Fakat Guney Azerbaycan Anadoludaki gibi Aleviler bulunmaktadir.

3Seneye yakin sure Azerbaycanda yasadim,ordan biliyorum.Hala bir cok azeri arkadasim ile irtibat icindeyim...

AleviGenç
02.06.2006, 02:31

sevgiler.

SelamunAleyküm
Bakın Şii'lik len Alevilik Aynı..
(Alevi) Şii kelimesi Arapçada izleyici bir kaç kişi veya izleyen topluluk anlamına gelmektedir.
Alevilik'te Ali yandaşları Hz.Ali'yi iziliyenler anlamına geliyor..Şii'lerde Alevilerde Hz.Ali'yi izliyenlerdir...

-İbn-i Asakir (571 h.k), Cabir Abdullah el-Ensari’den şöyle naklediyor:
“Bir gün biz Peygamber’in (s.a.a) yanında iken Ali geldi. Bu sırada Peygamber (s.a.a) şöyle buyurdu: “Canımı elinde bulunduran Allah’a (c.c) ant olsun ki mutlaka bu ve bunun Şiîleri (Aleviler) , kıyamet günü kurtuluşa ereceklerdir.” Sonra Beyyine suresinin yedinci ayeti nazil oldu:
“İman edip salih ameller işleyenlere gelince, halkın en hayırlısı da onlardır.”
Bu olaydan sonra Peygamber (s.a.a)’in ashabı Ali’yi ne zaman görseler “İnsanların en hayırlısı geldi.” diyorlardı.

AleviGenç
02.06.2006, 02:54
Farklılıklarımızın olduğunu Kabul Ediyorum ama Onlarda Ehli-beyt Yolundan Gidiyor Bizde Onlarda Hz.Ali Taraftarı Bizde iyi yönlerden Bakın...
Ben Bu Güne Kadar Hep Azeri'leri Alevi Olarak Tanıdım..
Azeri Arkadaşım Oldu Aleviyiz Diyordu... :)

MetinK
02.06.2006, 03:30
Bakın Şii'lik len Alevilik Aynı..
Şii kelimesi Arapçada izleyici bir kaç kişi veya izleyen topluluk anlamına gelmektedir.
Alevilik'te Ali yandaşları Hz.Ali'yi iziliyenler anlamına geliyor..Şii'lerde Alevilerde Hz.Ali'yi izliyenlerdir...

Protestanlar ve Katolikler de de Hz.Isa sevgisi aynidir.
Sizin mantiginiza göre hareket edersek Protestanlik ve Katoliklik ayni oluyor.

Toplumlar bir kisiyi kendine önder olarak almis diye ayni olmak zorunda degil.

Azerbeycandaki Alevileri kastetmiyorum.

AleviGenç
02.06.2006, 14:03
SelamunAleyküm
Bakın Ben Burada Anlatmak istediğim Peyagamberimiz Öldükten sonra İslam Dünyası Bölünmüştür Bir HZ.ALİ yandaşları olarak bizler halifeliğin HZ.ALİ'nin hakkı olduğunu savunanlarız.(Aleviler,Şii'ler,Caferiler) Birde Karşı Taraf Halifeliğin Seçimle Olmasını savunanlar...

yilmaz_apocu
02.06.2006, 14:46
işi yine türklüğe dökme azerilere saygı duyarım ama en iyi alevi azeriler olamaz:(((

MetinK
02.06.2006, 15:02
bizler halifeliğin HZ.ALİ'nin hakkı olduğunu savunanlarız.(Aleviler,Şii'ler,Caferiler)
sn.AleviGenc;
Türkcem cok iyi degil belki o yüzden anlasilmamis olabilirim.:)
Örneklerle anlatmaya calisayim.
Aleviler Hz.Ali yandasi.Siiler de.Burasi tamam.
Irandaki Siilerin Aleviler ile bir oldugunu söyleyebilirmisiniz?Camiye gidiyorlarve Ramazan orucu tutuyorlar.Hizir Orucu yok onlarda.Cem yok.
Ali ve Ehlibeyt sevgisi disinda nasil ayni oluyoruz?
Sadece sevmekle yada halifeligin Hz.Alinin hakki oldugunu savunmakla aynimi oluyoruz?
Ona bakarsaniz Sünniler de Hz.Aliyi severler.

AleviGenç
02.06.2006, 16:03
işi yine türklüğe dökme azerilere saygı duyarım ama en iyi alevi azeriler olamaz:(((

Ne Diyorsunuz Hiç Birşey Anlamadım...
Tabiki En iyi alevi azeri diye bişey demedim ben iyi oku allah için en iyi alevi aleviliği iyi bilen alevilik görevlerini yerine getirendir..(Cem-Muharrem Orucu)
Gibi Görevler...(Eline , Beline , Diline Sahip Çıkan)
(En iyi Aleviler şunlar vy bunlar demedim)

AleviGenç
02.06.2006, 16:37
Bakıyorumda Hiç Biriniz (Şii)'ğin (Alevilik)'le aynı olduğunu kabul edmek istemiyorsunuz...Böyle Çevaplar veriyorsunuz Her Hz.Ali'yi seven Ehli-beyti Seven Alevi Değildir Diyorsunuz Sunni'lerde Hz.Ali'yi seviyor diyorsunuz.. Ehli-Beyti seviyor Diyorsunuz... (HZ.ALİ'Yİ SEVENLER ALEVİLER EHLİ-BEYT'İN İZİNDE YÜRÜYENLERDE ALEVİLERDİR!...) Peki soruyorum size onlarda Hz.Ali'yi seviyorsa Ehli-Beyte saygı duyuyorlarsa Hergün neden Irak'ta Alevilerin Kutsal yerlerine bomba atıyorlar..(Bu Yerler HZ.PEYGAMBERİMİZİN TORUNLARININ TÜRBELERİ) Demekki onlar Hz.Ali'yi ve Ehli-Beyti Sevmiyorlar...Onlar Büyük İnsan (s.a.s)Hz.PEYGAMBERİMİZİ SEVMİYORLAR...(Sevseler Peygamberimizin torunlarının türbesine bomba katarlarmı?) Iraktaki (Alevi-Şii'ler) Bizim Cem Evlerimiz Gibi Cami'ye gidiyorlar..Yani Minaresi Yok!.. Bazılarınızda diyorki onlar Ramazanda oruç tutuyor onun için alevi değiller ya oruç tutabilirler...

manifesto
02.06.2006, 16:47
Alevigenç : Peki soruyorum size onlarda Hz.Ali'yi seviyorsa Ehli-Beyte saygı duyuyorlarsa Hergün neden Irak'ta Alevilerin Kutsal yerlerine bomba atıyorlar..(Bu Yerler HZ.PEYGAMBERİMİZİN TORUNLARININ TÜRBELERİ) Demekki onlar Hz.Ali'yi ve Ehli-Beyti Sevmiyorlar...Onlar Büyük İnsan (s.a.s)Hz.PEYGAMBERİMİZİ SEVMİYORLAR...(Sevseler Peygamberimizin torunlarının türbesine bomba katarlarmı?) Iraktaki (Alevi-Şii'ler) Bizim Cem Evlerimiz Gibi Cami'ye gidiyorlar..Yani Minaresi Yok!.. Bazılarınızda diyorki onlar Ramazanda oruç tutuyor onun için alevi değiller ya oruç tutabilirler...
Sen bir savaşdan bahsediyorsun,bu savaş sünni ile şiiler arasında değil unuttun mu? Amerikalılar ve ıraklılar arasında eğer bu yorumlarına inanırsan emperyalistlerin oyununa ve fitnesine gelmiş olursun.Ne bir şii sünni camisini bombalar nede bir sünni şiilerin mukaddes yerlerini camilerini bombalar.Bunu yapan ne şiidir nede sünni bu farkı görebilirsen sevginin ne demek olduğunu bilirsin.
Biz Hz.Aliyi Allah'ın arslanı 4.halifemiz ve peyganber damadı olarak sevdiğimizi hiçkimseye ısbat etmek zorunda değiliz.
Ama bazıları Sabahabelere düşman olmadığını göstermeli.

çiğerparem
02.06.2006, 16:53
benim müdürüm azeri fakat alevi değil,yaşam olarak bize yakınlar.

AleviGenç
02.06.2006, 16:59
benim müdürüm azeri fakat alevi değil,yaşam olarak bize yakınlar.

Bildiğim Kadarıyla Oranın Çoğunluğu Alevi ama Hepsi Alevi Diye Kimse Bişey Demedi...

çiğerparem
02.06.2006, 17:08
Bildiğim Kadarıyla Oranın Çoğunluğu Alevi ama Hepsi Alevi Diye Kimse Bişey Demedi...

Alevi olabilirler tam anlamıyla bilgim yok.

Hayal@
02.06.2006, 17:17
merhaba arkadaşlar.. yazılanları baştan sona kadar okudum.. ya bizde 72 millete bir bakma yok mudur.. kim neyse ne yaa.. önce insan mı ona bakıcaz.. a olmuş veya b olmuş.. beş parmağın beşi de bir mi.. ortak nokta bir yaratıcının olduğuna inanmak ve ona o şekilde veya bu şekilde ibadet etmek.. o buydu da bu şuydu.. karşımdaki a veya b ben önce insan mı (kişilik olarak) ona bakarım/bakarız.. yani azeriler alevi olsa nolucak olmasa nolucak o mu bizi kurtarıcak.. toplumlar değişirler.. insanoğlu gezen, düşüneni yeniliklere açık olan bir varlıktır... toplumların benzer veya farklı olan yönlerinin sebeplerini bu mantıktan hareketle anlayabiliriz. bunlar kültür alış-verişleridir.(farkında olarak yada olmadan) hiçbir kültür başka kültürlerden bağımsız değildir.. bugün farklı bir şehre veya ülkeye gittiğimizde önce yadırgayıp zamanla alışmıyor muyuz? ufak da olsa bişileri kapmıyor muyuz? mezheplerin bütünü islam dinine ait.. toplumlar farklı kültürlerin içine girip kültürel değime uğraması çok doğal.. söyleyin bakalım kim tam anlamıyla aleviliği, sunniliği, caferiliği yaşıyo ki? kim tam anlamıyla hz. alinin hz. muhammedin yolunu sürüyo.. süremez.. çünkü zaman ve koşul değişiyo.. neyse uzatmıyayım.. velhasıl azeriler alevi olsa da olmasa da tüm insanlar gibi başımın tacıdır.. saygılar..

canazerbaycan
02.06.2006, 23:03
Ama bazıları Sabahabelere düşman olmadığını göstermeli.

Peygamberin(sas) emanetine ihanet etmeyen Ammar bin Yasir, Mikdad bin Esved, Selmanı Farisi, Ebu Zer Gifari gibi sahabelere canımız feda. Ancak, Muaviye(la), Mugire bin Şube(la), Mervan Hakem(la) gibi zalim münafıkları sahabe olarak görmüyoruz.

Ya Ali sana ancak Mümin dostluk gösterir, münafık ise düşmanlık eder.
Ehli Sünnet kaynaklarından hadis.

Agop
03.06.2006, 00:46
daha öncede yazmıştım. azerbaycanda tatarlarda kırımda kazaklarda alevilik oldukça yaygın. hatta almanlar arasında bile eskiden bu yana alevi olanlar var. bizki 72 millete birbakan bizki 72 milleti toplayan bir inancız çünkü biz aleviyiz

garcia
03.06.2006, 20:58
daha öncede yazmıştım. azerbaycanda tatarlarda kırımda kazaklarda alevilik oldukça yaygın. hatta almanlar arasında bile eskiden bu yana alevi olanlar var. bizki 72 millete birbakan bizki 72 milleti toplayan bir inancız çünkü biz aleviyiz

kardeş kazakistandaki aleviler hakkında pek fazla bilgi sahibi değilim.ancak oradada aleviler olduğunu tahmin ediyorum.eğerki bilyorsan biraz bizleri aydınlatırmısın? kırgızistan ve özbekistan alevileri inanç ve ibadet tarzı olarak aynı.kazakistandaki alevilerde özbekistan ve kırgızistan alevileriyle aynımı?birde türkmenistanda alevilar varmı(belkide eskiden bu ülkede yaşayanların tamamı aleviydi)bilgin varmı?teşekkürler...

Agop
03.06.2006, 23:42
tabikide memnuniyetle. kazaklar arasında azda olsa alevi var bunlar quzalbış diyorlar aslınjda o kadarda azda değiller. buradaki ukraynalılar arasındada yaygın olan alevilik resmen din olarak kabul ediliyor. ve ibadet hane hakları var. devlet ama ibadet hane yapmıyor ( sovyetlerdeki yönetime göre hiç bir ibadet hae devlet tarafından yapılmaz) ben bir tahtacıyım benim aşiretimin geldiği yer türkmenistan ve iranın arasında olan tatamu bölgesidir bizden başka bildiğim kadaruyla türkmenistandada var ama diğer yerler kadar çok değil (halkın % 32 si) ve burdada alevile müslüman olarak sünniler ise sünni olarak geçiyor. bu kadar bilgi umarım yeterli olmuştur şu anda bilgim bu kadar. ayrıca kırım tatarlarının hemen hemen tammamı alevidir

AleviGenç
04.06.2006, 04:18
ayrıca kırım tatarlarının hemen hemen tammamı alevidir

Merhaba Can
Ben Tatar Türk'lerinin Alevi Olduklarını Bilmiyordum.Bizi Bilgilendirdiğin İçin Sağol..(Allah Razı Olsun)
Buna Sevindim.. :)

Agop
04.06.2006, 12:53
evet tamamı desek doğru olur

AleviGenç
04.06.2006, 15:42
Sorum Sana (canazerbaycan)

Sen Kendini Hz.Ali Yolunda mı görüyorsun 12 İmam taraftarımısın? Halifeliğin Hakkının Hz.Hasan-Hz.Hüseyin'in olduğunamı inanıyorsun? İlk Halife Hz.Ali Olarak mı Kabul Ediyorsun? Kısacası Sen Ali-Taraftarı (ALEVİMİSİN)?

------------------------------------------------------------------------------
Dönen Dönsün Men Dönmezem Yolumdan!...

okan02
04.06.2006, 15:47
azeriler benim bildigim kadariyla sii dirler hatta siilerin islama bakis acilari sünnilerinkinde daha katidir...

manifesto
04.06.2006, 15:55
okan : azeriler benim bildigim kadariyla sii dirler hatta siilerin islama bakis acilari sünnilerinkinde daha katidir...
Zaten senin bildiğin doğru,azerilerin ekserisi şiidir.Bugün batı azerbaycanda sünni azeriler mevcutsa da ekserisi şiidir.Ben azerbaycanda cem evinin olduğunu hiç duymadım ama camii bolca var.
Kırım tatarları da ayrıca sünnidir yani meşhur kırım türkleri kırımı bir gezmenizde fayda var.Yani falanlar filanlar alevi imiş demek ile olmuyor.
Orta asyada türkiyede ki alevilik benzeri bir inanç yok
Yani tek bir cem evi göremezsiniz eskiden de öyleydi şimdide öyle ama camii bolca mevcut

canazerbaycan
04.06.2006, 16:14
Eşheüdü en la İlahe İllallah
Eşehedüenne Muhammeden Resullullah
Eşhedü Enne Alliyyen Velliyullah ve Vasiyyür Resullullah

Başka söze gerek var mı?

canazerbaycan
04.06.2006, 16:28
azeriler benim bildigim kadariyla sii dirler hatta siilerin islama bakis acilari sünnilerinkinde daha katidir...

Okan 02'nin eski bir mesaı:

"sen kürdistanin haritasini cikaramasin onu ancak kürtler cikarabilir"

Okan 02'nin böyle bir yorumda bulunması doğaldır. Bu zihniyette olanlar Azerbaycan Türklerinin 1000 yıllık toprakları olan; Urumu, Mako, Hoy, Qoşaçay, Tikantepe, Sulduz, Salmas, Soğuqbulaq, Nahcivan, Kelbecer, Laçin, Kars, Iğdır, Kerkük, Telafer, Tuzhurmatu gibi yerleri kendi uyduruk haritalarında gösterirler. Aynı kökten gelen, Safevi Devletini birlikte kuran, Şah İsmailin torunları olan, Fuzulinin Nesiminin torunları olan, aslında aynı candan kandan olan ancak tarihi şartlar sonucu 400 yıldır birbirine hasret kalan Azerbaycan Türklerini ve Anadolu Alevilerini birbirinden soğutup hedeflerine varmak için ellerinden geleni yaparlar.

AleviGenç
04.06.2006, 16:40
Eşheüdü en la İlahe İllallah
Eşehedüenne Muhammeden Resullullah
Eşhedü Enne Alliyyen Velliyullah ve Vasiyyür Resullullah

Başka söze gerek var mı?

Ben Çevap Olarak EVET-ALEVİYİM veya HAYIR-DEĞİLİM Bekliyordum..
Bunu Ben ALEVİ-SİN DİYEREK KABUL EDEBİLİRMİYİM?

----------------------------------------------------------------------------------
YAŞASIN İSLAM BİRLİĞİ-ALEVİ KARDEŞĞİ
ÖZ MÜSLÜMANLAR ALEVİLERDİR!..

Nesimi
04.06.2006, 16:41
Canazeri kardeş yaw herşeyi kürtlerden bilme kardeşim olmaz böyle, deprem olsa yakında kürtlerden bilecekler...

canazerbaycan
04.06.2006, 16:44
Aynı kökten gelen, Safevi Devletini birlikte kuran, Şah İsmailin torunları olan, Fuzulinin Nesiminin torunları olan, aslında aynı candan kandan olan ancak tarihi şartlar sonucu 400 yıldır birbirine hasret kalan Azerbaycan Türklerini ve Anadolu Alevilerini .

Bu cümleleri yorumla. Bence cevabı mı anlarsın.
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
Kızılkilise kardeş. Benim Kürtlerle problemim yok. Azerbaycan Türklerine o satırları yazan zihniyetin sahipleriyle sorunum var.

AleviGenç
04.06.2006, 16:49
Şah İsmail Türk-Alevi'sidir.
O dönemlerde Şah İsmail Anadolu Alevilerinden Büyük Destek Almıştır!..O 'da Anadolu Alevilerini Kendinden Görmüştür!..

Şöyle bir durum vardır ki Anadoludan Safavi devletine giden Türk-Alevi'lerine Devletinde büyük görevler vermiştir.
Orduyu Anadoludan giden Türk-Alevilerden Kurmuş ve Askerlerin başına komtanları anadoludan giden Türkmenleri katmıştır..

canazerbaycan
04.06.2006, 16:52
Şah İsmail Erdebilli bir Kızılbaş Türktür.

Nesimi
04.06.2006, 16:54
Şah ismailin öz türk olduğu tarihi bir gerçektir ayrıca alevilerin büyük kesimi öz hakiki türktür bunlar bilinen gerçekler ama Türk olmayan alevilerde var, Kürt,Zaza, Arap, Arnavut, Bulgar vs.

canazerbaycan
04.06.2006, 16:56
Genç Alevi kardeşim. Şöyle bir cevap vereyim. 400 yıl önce biz de Aleviydik. 400 yıllık süreçte Şiileştik. Ancak İran Azerbaycanında 2 milyon kadar hala Alevi inancını koruyan insan var. Bununla birlikte Azerbaycan Türklerinde hala Qızılbaşlık-Alevilik izlerine rastlanır gelenekler ve yaşam tarzı itibarıyla. Aynı şey sizin de başınıza gelmedi mi? Milyonlarca Anadolu Alevisi tarihi süreçte Sünnileşip asimile olmadı mı?

cemalettin
04.06.2006, 16:57
amcamın,dayıoğlumun,kardeşimin hasılı her üçünün de hanımları Kırım asıllı.
Eskişehir'de dostlarımız var ve çoğu Kırım asıllı.
Kırım Tatar köyünde epey bulunduk.Camide namaz dahi kıldık.
Tepreş şenliklerinde de bulunduk.
"et ile rakı Tatar'ın hakkı"diye bilirdik de,
demek bazı şeyleri de kaçırmışız.
bilgi iyidir,sağolasınız...

AleviGenç
04.06.2006, 17:06
Şah ismailin öz türk olduğu tarihi bir gerçektir ayrıca alevilerin büyük kesimi öz hakiki türktür bunlar bilinen gerçekler ama Türk olmayan alevilerde var, Kürt,Zaza, Arap, Arnavut, Bulgar vs.

KızılKilise İnanki Ben Ayrımcı Bir İnsan Değilim Ki (IRK AYRIMI YAPSAM -ALEVİ-OLAMAM) Onun İçin benim Türk olmayan bütün Alevilere Türk Olanlarla aynı baktımı bilmeni isterim...

Ama Kardeşim Şöyle Bir Düşüncemde Var Anadoluda Yaşayan Bir çok Türk-Alevisi Sonradan kürt'leşmiştir..Buda benim düşüncem...

canazerbaycan
04.06.2006, 17:07

Kızılkilise kardeşim. Arap Aleviler Nusayridir. Anadolu Aleviliği ile ilgileri yok. Ayrı bir inanç sistemi ve tarihsel olarak Kızılbaşlarla bir bağlantıları yok. Bulgar Alevi yoktur. Alevi olan Bugaristan Türkleri var. Bir miktar Kürtçe ve Zazaca konuşan Alevinin varlığı doğrudur. Ancak bunların da ırki kökeni hakkında hala tartışmalar sürüyor.

Nesimi
04.06.2006, 17:18
Sn.AleviGenc ve Canazerbaycan kısmen katılıyorum ancak:

Sonradan Kürtleşme dediğiniz olay tarihde yaşanmıştır doğrudur ama tüm kürt yada Zaza aleviler için bu gerçek değil.

Yavuzun zulmünden kaçıp Kürdüz deyip kürtçe öğrenen türkmen gruplar var doğrudur .Çünkü o dönemde Kızılbaşım demek türkmenim demekle birdi. Safevi devleti ve Şah ismail öz türk olduğu için Osmanlı devleti gibi devşirmelerin yönettiği bir devlet olmadığı için.

Osmanlıda yaşayan Aleviler kendini safevilere yakın hissediyorlardı ve Osmanlılarda Kızılbaşlara düşmanlık güdüyorlardı. Kürtler ise Osmanlıya bağlıydı hatta bazı Kürt paşalar Osmanlıyla iyi geçinmek adına Safevilerle çaldıranda savaşmışlardı, Osmanlının yanında. Bazı Kürt beyleri ise Şah ismail taraftarıydı. Kürtlerin Osmanlıyı destekleme ve bir nevi askeri olması olayı daha sonra Hamidiye alaylarında ortaya çıktı. Kürtler Ermenileri ve ALevileri bu dönemde hamidiye alaylarıyla katlettiler.

Yani Yavuz döneminde Kızılbaşlar canlarını kurtarmak için Kürt gibi gözükme ihtiyacı duydular tarihde bunu gösteriyor ama Her Kürt yada Zaza Alevisi Türkdür demek yanlış olur sadece bir kısmı türkmenken kürtleşmiştir.

Sevmediğim birşeyi yapacağım ama Tuncelide, Sİvasda, varto, Hınısta, Maraşta yaşayan Kürt-Zaza alevilerle; Amasya yada çorumdaki, Batıda aydın,manisa, balıkesirdeki öz Türkmen Alevilerin tipleri ne kadar birbirine benzemiyor? Kafatasçılığı, ırkçılığı sevmem ama mademki Aleviliğin özü hoşgörüdür insanlara dayatmayla Sen öz türksün gibi söylemlerle gitmeyelim. Sevgiler...

AleviGenç
04.06.2006, 17:18
Genç Alevi kardeşim. Şöyle bir cevap vereyim. 400 yıl önce biz de Aleviydik. 400 yıllık süreçte Şiileştik. Ancak İran Azerbaycanında 2 milyon kadar hala Alevi inancını koruyan insan var. Bununla birlikte Azerbaycan Türklerinde hala Qızılbaşlık-Alevilik izlerine rastlanır gelenekler ve yaşam tarzı itibarıyla. Aynı şey sizin de başınıza gelmedi mi? Milyonlarca Anadolu Alevisi tarihi süreçte Sünnileşip asimile olmadı mı?

Merhaba Can
Nedemek İstediğini Çok iyi anladım.Şah İsmail döneminde Türkmen-Aleviler:Aleviydi Yani Şii'lik Yoktu Türkler Arasında ama Oralarda Türkmen - Aleviler İktidarı kaybedince Türk-Aleviler Şii'leşti Ama Anadoluda Yaşayanlar Alevi Kaldı..
Ben Şii'leri Kardeş Görürüm...
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
Kızılkilise sana katılmıyorum.

Benimde dikkatımı çekti Doğudaki Bazı Aleviler kendini kürt sananlar Gerçekten Baya Türklere benziyor..Buda Benim Düşüncem Onları ÖzTürklere Benzetiyorum..
Sadece Dikkatımı Çektiği İçin Yazdım..

AleviGenç
04.06.2006, 17:29
Benim Çok Nusayri Tanıdığım Var..(ALEVİ'LER)
Fark var ama

canazerbaycan
04.06.2006, 17:33
"Ama Anadoluda Yaşayanlar Alevi Kaldı.."

Genç Alevi kardeşim. Anadoludakilerin de bayağı bir kısmı Sünnileşti.

Nesimi
04.06.2006, 17:37
Mesajı yanlış yazmışım, Benzemiyor demek istemiştim. farklı yani.

AleviGenç
04.06.2006, 17:39
İnkar Edmiyorum Dönen Aleviler Oldu(Sunni'leşti)Ama İnan ki Çok az.

Alevi Olan Sunni'yede Rastladım.(Tabi Daha Az Onlardan Aleviliği seçen oldu)

--------------------------------------------------------------------------------------
Dönen Dönsün Men Dönmezem Yolumdan!...

Serkan_Devrim
04.06.2006, 19:52
Kızılkilise kardeşim. Arap Aleviler Nusayridir. Anadolu Aleviliği ile ilgileri yok. Ayrı bir inanç sistemi ve tarihsel olarak Kızılbaşlarla bir bağlantıları yok.arap alevileri ile Anadolu alevileri arasında tarihsel bir bağ yoktur ama inanç bağı vardır. arap alevileri ile anadolu alevileri arasında ki benzerlik şaşırtıcı boyutlardadır.

canazerbaycan
04.06.2006, 20:33
arap alevileri ile Anadolu alevileri arasında tarihsel bir bağ yoktur ama inanç bağı vardır. arap alevileri ile anadolu alevileri arasında ki benzerlik şaşırtıcı boyutlardadır.

Anadolu Alevileri Nusayriler Azerbaycanlı Şii
Namaz - ? +
Ramazan Orucu - ? +
Zekat - ? +
Hac - ? +
Oniki İmam + + +
İmam Ali(as) tanrılığı - ? -
AMS - + -
Reenkarnasyon - + -
Musahiplik + ? +
Dedelik/Seyyitlik + ? +
Muharrem Matemi + - +
Meşhed/Kerbela ziyaretleri + ? +
Şah İsmail/Fuzuli/Nesimi + - +
Humus(hakkullah) + ? +
Ayini cem (sazlı) + - -
Tarihi bağ + - +
Soy bağı + - +
Bektaşilik + - -

AleviGenç
04.06.2006, 20:48
Namaz - ? + : Ben Diyim Nusayrilerde Aleviler Gibi Namaz Kılmazlar.Kurandada Namazın Şekli Yoktur.
Ramazan Orucu - ? + :Ben Tutmam Ama tutan Alevi gördüm.
Zekat - ? + : Alevilerde Zekat Olmadığını nereden bilion?Aleviler paylaşımcı yardımcılardır(BUNA SONSUZ İNANIYORUM)
Hac - ? + : Ben Anadolu-Alevisiyim Param olsa Giderim.(sen ne karışıyorsun ki)
Oniki İmam + + + : Ölümüne Bağlıyız.
İmam Ali(as) tanrılığı - ? - : Nusayriler Hz.Ali'ye (Allah) Diyor Diye Duydum.
AMS - + -
Reenkarnasyon - + -
Musahiplik + ? +
Dedelik/Seyyitlik + ? +
Muharrem Matemi + - + :Bizde Var.
Meşhed/Kerbela ziyaretleri + ? + :Mecburi
Şah İsmail/Fuzuli/Nesimi + - + :Bizim Önderlerimiz,Pirlerimiz,Dedelerimiz,Dervişleri miz.
Humus(hakkullah) + ? +
Ayini cem (sazlı) + - -
Tarihi bağ + - + :Azerilerle Anadolu ALEVİLERİ Arasında Tarihi Bağ Var.
Soy bağı + - + : Azerilerle Anadolu ALEVİLERİ Arasında Soy Bağı Var.
Bektaşilik + - -

canazerbaycan
04.06.2006, 20:52
artı eksi sıralamalarını Anadolu Alevisi- Nusayri- Azerbaycanlı Şii Türk sıralamasına göre yaptım.

Serkan_Devrim
04.06.2006, 21:04
Namaz - ? +
Ramazan Orucu - ? +
Zekat - ? +
Hac - ? +
Oniki İmam + + +
İmam Ali(as) tanrılığı - ? -
AMS - + -
Reenkarnasyon - + -
Musahiplik + ? +
Dedelik/Seyyitlik + ? +
Muharrem Matemi + - +
Meşhed/Kerbela ziyaretleri + ? +
Şah İsmail/Fuzuli/Nesimi + - +
Humus(hakkullah) + ? +
Ayini cem (sazlı) + - -
Tarihi bağ + - +
Soy bağı + - +
Bektaşilik + - -hatalar var. :) baştan alalım
Anadolu aleviliği arap aleviliği şiilik
namaz - - +
oruç - - +
zekat - + +(ancak çok farklı bir içeriğe sahiptir. sünnilikteki yada şliilikteki gibi değildir.)
hac - - +
on iki imam + + +
hz Ali tanrılığı ? ? -(bu konu basit değildir ve tassavvufi açıklamalarla çözülür. tecceli vardır alevilikte ama incelenmeli.)
ams - + - (bu sadece Nusayriliğe özgü gibi. ama bu üçleme anadolu aleviliğinde az bir farkla vardır. şöyle ki arap aleviliğinde bu sistematize edilmiştir. anadolu aleviliğinde sistematize edilmemesine rağmen ali muhammed ve selman üçlemesi vardır. )
reenkarnasyon + + - (anadolu aleviliğinde don değiştirme denen şey :) )
musahib + + ? (adı değişiktir ama vardır. amcalık kurumu ve amcanın çocuklarının din kardeşliği vardır. bkz http://www.aleviforum.com/alevilik-hakkynda-ana-forum/4550-nusayrilik-arap-alevili-i-4.html ayrıca şiilikte olduğunu bilmiyordum. şaşırdım. :) )
dedelik/seyyitlik + + +
muharrem matemi + + + (olmadığını nerden çıkardınız? oruç tutma da vardır ama zorunlu değildir. :) )
kerbela ziyaretleri anlamı nedir anlayamadım.
yedi ulu ozan + - +(tarihsel bağları olmadığını söylemiştim.)
humus(hakkullah) nedir anlayamadım.
ayini cem + + - (saz yoktur ama toplu şiir okunur. şarap dem olarak alınır. öncesinde kurban kesilir. cem sonrası yemek sofralar kurulur. dağıtılır. bunlar hep benzerlik. bkz http://www.aleviforum.com/alevilik-hakkynda-ana-forum/4550-nusayrilik-arap-alevili-i-7.html
tarihi bağ + - +
soy bağı + + + (hemde alası var. :yamukgul: )
bektaşilik + - - (bektaşilik tarikatrtır ve anadolu aleviliğine özgüdür. nasıl olsun ki. tarihi bağ yok demiştim)
birazda ben ekleyeyim
örtünme - - +
boşanma - - +
tavşan eti yasak + + +
şeriat - - +
mirasta kadın erkeğin yarısı alır. - - +
kadın şahitliği erkeğin yarısıdır. - - +
muta nikahı - - +
kadına dayak günah değil kuranda var. - - +
ve daha hatırlayamadığım nicesi.

AleviGenç
04.06.2006, 21:15
Vallah Derler Ya Hızır Gibi Yeyiştin...

-----------------------------------------------------

Biz Biriz Bir Can'ız...
Ayrımlarımızı Aramayalım Birleştirelim..

sevilkipirti
04.06.2006, 21:15
Yine yeni şeyler öğrendim. Çok ilginç bilgiler bunlar... Bilgisayarıma kaydettim ve hepsini aklımda tutmaya çalışıyorum:) Katkıları olan herkese teşekkürler...

canazerbaycan
04.06.2006, 21:25
Humus(Hakkullah) seyyitlere ödenen zekat benzeri bir mali yükümdür. Anadolu Aleviliğindeki Müsahipliğin aynısı Şiilikte siga kardeşliği adı altında mevcuttur.

örtünme - - +
boşanma - - +
tavşan eti yasak + + +
şeriat - - +
muta nikahı - - +

Bunların çoğu Kuranda var. Ama uygulanıp uygulanmaması ayrı bir konu. Ben Kurana inanıyorum. Ancak şartların ve zamanın değişmesi ahkamıda değiştirir. Modern hukuktan yanayım. Bu konuda şunu sormak istiyorum. Nusayriler olarak Kuranı kutsal kitap olarak kabul etmiyor musunuz?
Ayrıca Muta nikahından neden bu kadar rahatsız sınız? Muta nikahı vadeye bağlı nikah akdidir. Boşanmaya gerek olmaksızın belirli bir vadenin dolması ile sona erer. Bunun dışında sürekli nikahın hükümleri uygulanır. Nikah sona erince kadın yine normal nikahtaki gibi 4 ay iddet bekler. Sanırım siz de Sünni fanatiklerin Şiiler muta nikahı adı altında fuhuş yapıyor şeklindeki görüşlerinden etkilenmişsiniz.

canazerbaycan
04.06.2006, 21:39
"Anadolu aleviliği arap aleviliği şiilik"

Başlığı bu şekilde değiştirmişsiniz. Ben 400 yıl öncesine kadar hepsi qızılbash olan Azerbaycanlı Şii Türklerden bahsediyorum. Bahreyndeki Şii Araptan değil. Bahreyndeki Şii Arabın tabi bir bağı yok Anadolu Alevileriyle. Bir de bildiğim kadarı ile 1920 lere kadar Nusayriler Alevi sıfatını kullanmıyordu? 1920 lerde ilk kez Fransızlar Nusayri toplumunu Alawi şeklinde adlandırmışlar.

AleviGenç
04.06.2006, 22:31
SelamunAleyküm

Anadolu'da Hatay'lı Denilince Vatandaşlarımızın İlk Akıllarına Geleçek Şey 1.Arap oldukları 2.Alevi Oldukları Hatta Çoğu vatandaşlarımız Hatay'lı Alevilerin Nusayri Olduğunu Bile Bilmez.YüzYıllarca BirBirimizin Kültüründen Ve Yaşayışından Etkilenmişizdir.

Azerilere Gelince Ben Onları Alevi Diye Bilirdim Hatta Azeri Arkadaşım vardı sordum Alevi'yiz demişti Demekki O kendini Alevi Görüyordu.Zaten Azerilerin Tarihine İnersen Anadolu Alevileriylen Akraba Çıkıyorlar.Geçmişde Azeri-Alevilerle Türk-Aleviler Arasında Hiç Bir Fark Yokmuş.İnanın ki Tarih Azerilerle-Türkler'i Bir Birinden Biraz Ayırmış...

canazerbaycan
04.06.2006, 23:12
Geçmişde Azeri-Alevilerle Türk-Aleviler Arasında Hiç Bir Fark Yokmuş.İnanın ki Tarih Azerilerle-Türkler'i Bir Birinden Biraz Ayırmış...

AleviGenç kardeşim. Azeri diye Türkten ayrı bir halk yok. Azerbaycan Türkleri de en az Anadolu Türkleri kadar Türktür, Türkmendir. Azeri kelimesi ünlü Fars tarihçisi Kasravi tarafından bize 80 sene önce verilmiş uydurma bir isimdir. Azerbaycan coğrafi bir yer ismidir. İranda bir Azerbaycan Türküne sorsan:

Milletin nedir? Cevap: Men torkem
Dilin nedir? Cevap: Torki danışıram

AZERİ DEĞİL TÜRKÜZ

Nesimi
04.06.2006, 23:23
hatalar var. :) baştan alalım
Anadolu aleviliği arap aleviliği şiilik
namaz - - +
oruç - - +
zekat - + +(ancak çok farklı bir içeriğe sahiptir. sünnilikteki yada şliilikteki gibi değildir.)
hac - - +
on iki imam + + +
hz Ali tanrılığı ? ? -(bu konu basit değildir ve tassavvufi açıklamalarla çözülür. tecceli vardır alevilikte ama incelenmeli.)
ams - + - (bu sadece Nusayriliğe özgü gibi. ama bu üçleme anadolu aleviliğinde az bir farkla vardır. şöyle ki arap aleviliğinde bu sistematize edilmiştir. anadolu aleviliğinde sistematize edilmemesine rağmen ali muhammed ve selman üçlemesi vardır. )
reenkarnasyon + + - (anadolu aleviliğinde don değiştirme denen şey :) )
musahib + + ? (adı değişiktir ama vardır. amcalık kurumu ve amcanın çocuklarının din kardeşliği vardır. bkz http://www.aleviforum.com/alevilik-hakkynda-ana-forum/4550-nusayrilik-arap-alevili-i-4.html ayrıca şiilikte olduğunu bilmiyordum. şaşırdım. :) )
dedelik/seyyitlik + + +
muharrem matemi + + + (olmadığını nerden çıkardınız? oruç tutma da vardır ama zorunlu değildir. :) )
kerbela ziyaretleri anlamı nedir anlayamadım.
yedi ulu ozan + - +(tarihsel bağları olmadığını söylemiştim.)
humus(hakkullah) nedir anlayamadım.
ayini cem + + - (saz yoktur ama toplu şiir okunur. şarap dem olarak alınır. öncesinde kurban kesilir. cem sonrası yemek sofralar kurulur. dağıtılır. bunlar hep benzerlik. bkz http://www.aleviforum.com/alevilik-hakkynda-ana-forum/4550-nusayrilik-arap-alevili-i-7.html
tarihi bağ + - +
soy bağı + + + (hemde alası var. :yamukgul: )
bektaşilik + - - (bektaşilik tarikatrtır ve anadolu aleviliğine özgüdür. nasıl olsun ki. tarihi bağ yok demiştim)
birazda ben ekleyeyim
örtünme - - +
boşanma - - +
tavşan eti yasak + + +
şeriat - - +
muta nikahı - - +
kadına dayak günah değil kuranda var. - - +
ve daha hatırlayamadığım nicesi.

Kesinlikle katılıyorum, Ayrıca şu sonda eklediklerin Alevilikle-şiilik farkını açıkca ortaya koyuyor. Şiilik-Alevilik arasındaki tek ortak nokta ehl-i beyt diyebiliriz.

canazerbaycan
04.06.2006, 23:45
ayini cem + + - (saz yoktur ama toplu şiir okunur. şarap dem olarak alınır. öncesinde kurban kesilir. cem sonrası yemek sofralar kurulur. dağıtılır. bunlar hep benzerlik.

Sayın Ali Ekber kardeş. Sizin bu dinsel törenlerinize Anadolu Alevilerindeki gibi kadınlar katılabiliyor mu? Ben kadınların bu törenlere alınmadığını okumuştum.

eyhayat
04.06.2006, 23:46
SelamunAleyküm

Anadolu'da Hatay'lı Denilince Vatandaşlarımızın İlk Akıllarına Geleçek Şey 1.Arap oldukları 2.Alevi Oldukları Hatta Çoğu vatandaşlarımız Hatay'lı Alevilerin Nusayri Olduğunu Bile Bilmez.YüzYıllarca BirBirimizin Kültüründen Ve Yaşayışından Etkilenmişizdir.

Azerilere Gelince Ben Onları Alevi Diye Bilirdim Hatta Azeri Arkadaşım vardı sordum Alevi'yiz demişti Demekki O kendini Alevi Görüyordu.Zaten Azerilerin Tarihine İnersen Anadolu Alevileriylen Akraba Çıkıyorlar.Geçmişde Azeri-Alevilerle Türk-Aleviler Arasında Hiç Bir Fark Yokmuş.İnanın ki Tarih Azerilerle-Türkler'i Bir Birinden Biraz Ayırmış...

miş-li , muş-lu cümlelerden ziyade ,somut, bilimsel,kaynağı olan bilgiler paylaşırsak daha faydalı olacaktır.

Serkan_Devrim
05.06.2006, 17:22
Nusayriler olarak Kuranı kutsal kitap olarak kabul etmiyor musunuz?
Nusayriler için Kuran-ı Kerim diğer aleviler gibi kutsal kitaptır. anadolu alevilerindede şiilerdede böyledir. ancak anadolu aleviliği ile arap aleviliği batıni akaidlere bağlıdırlar. kuran hükümlerini batıni yorumlarlar. zahir batin ilişkisi içince anlarlar. kuran hükümleri zamana göre şekillenir.

Ayrıca Muta nikahından neden bu kadar rahatsız sınız? Muta nikahı vadeye bağlı nikah akdidir. Boşanmaya gerek olmaksızın belirli bir vadenin dolması ile sona erer. Bunun dışında sürekli nikahın hükümleri uygulanır. Nikah sona erince kadın yine normal nikahtaki gibi 4 ay iddet bekler. Sanırım siz de Sünni fanatiklerin Şiiler muta nikahı adı altında fuhuş yapıyor şeklindeki görüşlerinden etkilenmişsinizmuta nikahından rahatsız olduğum veya iftiralara inandığım için yazmadım. ama bizde yoktur. amacım farklılıklarımızı ortaya koyarak arap alevilerinin şii olmadıklarını göstermek.

Başlığı bu şekilde değiştirmişsiniz. Ben 400 yıl öncesine kadar hepsi qızılbash olan Azerbaycanlı Şii Türklerden bahsediyorum. Bahreyndeki Şii Araptan değil. Bahreyndeki Şii Arabın tabi bir bağı yok Anadolu Alevileriyle. Bir de bildiğim kadarı ile 1920 lere kadar Nusayriler Alevi sıfatını kullanmıyordu? 1920 lerde ilk kez Fransızlar Nusayri toplumunu Alawi şeklinde adlandırmışlarNusayri ismi tamamiyle bilimsel literatürde kullanılan bir isimdir. Nusayriler kendilerini arap alevisi olarak adlandırırlar. Nusayri ismini bilgili olanlar dışında sokaktaki halk bilmez. ben 15 yaşında islam ansiklopedisini incelerken Nusayriler bölümünü okuyunca ve benzerlikleri görünce Nusayri isminde anıldığımızı öğrenmiştim.

Sayın Ali Ekber kardeş. Sizin bu dinsel törenlerinize Anadolu Alevilerindeki gibi kadınlar katılabiliyor mu? Ben kadınların bu törenlere alınmadığını okumuştum.ayini cem verdiğim linkte ki gibidir. anadolu aleviliğindeki gibi yılın belirli günlerinde öncesinde kurban keserek yapılır. kıbleye dönülmez halka namazı kılınır. şarap dem olarak alınır. ayini yöneten anadolu aleviliğindeki gibi seyyid tir. yalnız anadolu aleviliğinden farklı olarak cemde sırlar icra edildiğinden sırrı bilmeyenler yani çocuklar, kadınlar ve arap alevisi olmayanlar ayine katılamaz.

başka farklarımızda var.
anadolu aleviliği arap aleviliği şiilik
kıble - - +
batınilik + + -
şarap haram - - +
vs

cemalettin
06.06.2006, 09:25
Milletin nedir? Cevap: Men torkem
Dilin nedir? Cevap: Torki danışıram

AZERİ DEĞİL TÜRKÜZ

"özüm türktür,men azeriyem"dendikte,"ben türküm,izmirliyim/edirneliyim/istanbulluyum denilmesi ile fark yoktur.
İstanbul'da da gençliğimizde aksaray'lı/sultanahmet'li/yeniköy'lü diye daha alt sınıflandırmalar ve hatta sonrasında vefa'lı/pertevnihal'li/kabataş'lı diye
tanımlamalar olur idi.belki bu gün de öyledir de,
biz yine de biziz...

naki
06.06.2006, 11:20
Canazerbaycan kardeş,
"Azeri", Hazer bölgesinde yaşayanlara verilen, coğrafi bir adlandırmadır. Azeri olarak adlandırılan insanlar da etnik açıdan Anadolu'daki Türkler kadar Türk'tür. Irk, soy, sop gibi takıntılarım olmasa da bilimsel olarak baktığımızda, bazı başka etnik topluluklarla karışma ve kaynaşmaları saymazsak, Anadolu'daki Alevi Türkler'le Şii Azeri Türkleri'nin akraba olduğunu tarihsel bir gerçek olarak söyleyebiliriz. Azerbaycan Türkleri'nin önemli bir bölümü Safevi devleti döneminde ve Çaldıran yenilgisinden sonra o tarafa göç etmiş Türkmen boylarından gelir. Hatta Anadolu'da yaşayan Alevi Kürt ve Alevi Zazalar'la bile belli oranda akrabalık oluşmuştur tarihte. Safeviler dönemini incelersek bunu görebiliriz.

Ben asıl sana Babek'i sormak istiyorum. Sizin yörede ve senin iyi bildiğin Azerbaycan'da, Babek kültürü hala yaşıyor mu, Babek kimdir, neler yapmıştır, bu konularda bildiklerini bizimle paylaşır mısın?

AleviGenç
06.06.2006, 14:22
Canazerbaycan kardeş,
"Azeri", Hazer bölgesinde yaşayanlara verilen, coğrafi bir adlandırmadır. Azeri olarak adlandırılan insanlar da etnik açıdan Anadolu'daki Türkler kadar Türk'tür. Irk, soy, sop gibi takıntılarım olmasa da bilimsel olarak baktığımızda, bazı başka etnik topluluklarla karışma ve kaynaşmaları saymazsak, Anadolu'daki Alevi Türkler'le Şii Azeri Türkleri'nin akraba olduğunu tarihsel bir gerçek olarak söyleyebilim. Azerbaycan Türkleri'nin önemli bir bölümü Safevi devleti döneminde ve Çaldıran yenilgisinden sonra o tarafa göç etmiş Türkmen boylarından gelir. Hatta Anadolu'da yaşayan Alevi Kürt ve Alevi Zazalar'la bile belli oranda akrabalık oluşmuştur tarihte. Safeviler dönemini incelersek bunu görebiliriz.

Ben asıl sana Babek'i sormak istiyorum. Sizin yörede ve senin iyi bildiğin Azerbaycan'da, Babek kültürü hala yaşıyor mu, Babek kimdir, neler yapmıştır, bu konularda bildiklerini bizimle paylaşır mısın?

Sana Katılıyorum..Azerbaycandaki Alevilerle Anadoludaki Türk Aleviler Her Yönden Akrabalar..Zaten Safavi Devleti Kurulduğunda Anadoludan Bir Çok Türkmen-Alevi Safavi Devletine Toplu Göçler Yapmıştır...Safavi Devletindede Önemli Görevlere Getirilmişlerdir...Azerbaycanda,İran'da Yaşayan Bir çok Türk-Alevi Anadoludan Giden Türkler.

RevoLt_Blue
11.06.2006, 03:11
Bugun Türklerın yaşadıgı her toprakta Alevilik vardır..
ama şii lik ile Alevilik arasında buyuk farklar vardır.. İranda şii lik ile Turkıyedekı aleviliği hiçbir sekılde bir göremezsınız..
Ama Azerbaycandakı Alevilikle Turkıyedekı Alevilik arasında pek fark yoktur.. deyısler. postlar.. sazlar. cuma soylesılerı..

hnfy
18.06.2006, 00:17
benim azeri arkadaşlarım var ve ben onlara alevilerin hakkında bişey anlattığımda şimdi alınmayın ama ağızları açık kalıyor bi eleştiri yapmıyorlar ama savunmuyorlarda. alevileri seviyorlar çünkü alevilerde azeriler gibi ehli beyte büyük saygı duyuyorlar. aslında sünniler de öyle ama sünniler abartmıyorlar.bu yüzden bana göre azerilerde alevilik yok. sünniler bir tek hz. muhammed'in ve Kur'an'ın yolundan giderler ehli beyt'i unutmazlar tabi.ama bence azerilerde alevilerde çok abartıyorlar nerdeyse ehli beyt'i peygamber olarak görecekler. tabi bu benim düşüncem herkesin saygı göstermesini beklerim. karşı çıkmaya çalışmayın sizde kendi düşüncelerinizi yazın.

AleviGenç
18.06.2006, 04:00
benim azeri arkadaşlarım var ve ben onlara alevilerin hakkında bişey anlattığımda şimdi alınmayın ama ağızları açık kalıyor bi eleştiri yapmıyorlar ama savunmuyorlarda. alevileri seviyorlar çünkü alevilerde azeriler gibi ehli beyte büyük saygı duyuyorlar. aslında sünniler de öyle ama sünniler abartmıyorlar.bu yüzden bana göre azerilerde alevilik yok. sünniler bir tek hz. muhammed'in ve Kur'an'ın yolundan giderler ehli beyt'i unutmazlar tabi.ama bence azerilerde alevilerde çok abartıyorlar nerdeyse ehli beyt'i peygamber olarak görecekler. tabi bu benim düşüncem herkesin saygı göstermesini beklerim. karşı çıkmaya çalışmayın sizde kendi düşüncelerinizi yazın.

"Bismillahirahmanirahim"
Selamunaleyküm(Allahı selamı diye veriyorum)
Senle sataşma karşı gelme gibi bir niyetim yok bak sitede (Azeri-Şii) var.
Sunnileremi yakın ALEVİLEREMİ bir sor...Senin arkadaşların Alevilik hakkında bilgileri olmaması oranı yüksek (ki şurdan yola çıkıyorum)sen dedin ya Aleviler
hakkında bişeler sölüom(Ne sölüosan günahı senin boynuna)ağızları açık kalıyo zaten bilgili olsalar sana karşılını verirlerdi...
Forumdaki Azeri Türkü -Şii(canazerbaycan)Arkadaşımıza ne merak ediyorsan sor...Bence sana yardımcı olur...

cagdascetin
18.06.2006, 04:12
İran Şahı Şah Hatyi yani Şah İsmail in 17 yy. başlıyan osöamlı savaşlarından sonra kendi kurduğu Safevi nin yıkılmasından sonra Şah Hatayi öldürülmemek için kaçmaya başlamıştır ve Şah Hatayi'nin en konaklıdığı ve en uzun konakladığı yerde Azerbaycan dır bölgedeki halk gerek Şah Hatayi'nin kişiliği olsun Gerek yazdığı şiirler olsun çok etkilenmiştir ve o deönemden bu güne hayla bu etki içindedir yani yayılmasına sebeb olan en büyük şahsiyet Şah Hatayi'dir tabi bundan sonrada çeşitli kişilerden etkilenmişlerdir.

Sufi Mezhebimin Nesin Sorarsın
Biz Muhammed Ali Diyenlerdeniz
Gözlüye Gizli Yok Ya Sen Ne Dersin

Eğnimize Kırmızılar Giyeriz
Halimizce Her Manadan Duyarız
Katarda İmam Cafer'e Uyarız

Her Kimin Ki Çerağını Hak Yakar
Mümin Olanları Katara Çeker
Aslımız On İki İmama Çıkar