Orijinalini görmek için tıklayınız : Alevilikte Cennet-Cehennem Var mıdır?
ForZaSLaN 23.04.2007, 23:08 valla bilmiyorum oraya gidip geleni hiç gördünüz mü bu konu hakkında bir bilgiye sahip olabileceğimize pek inanmıyorum:):):)
Aslında yoktur ancak girmesinde sakınca yoktur bu şıkkın açıklaması nedir bana garip geldi de??
Allah'ı gorupde gelenide gormedik Allah'tami yok o zaman ?
Ah şu Aleviligin adını kötü tanıtanlar..
Sevgili rinda ben kurban derken senin anladıgın kurbandan bahsetmiyorum cem kurbanı nüsahibinle yapılan ve kendini Allahın huzurundaymış gibi özü temiz insanların kestiği kurban gösteriş için deyil allah için kesililen kurbandan bahsediyorum tabiki kötü insan ne yaparsa yapsı aynıdır zaten o kurbanı gösteriş için keser ama şunuda belirteyim ben kesin demiyorum belki yanlişdı ben babamda böyle duydum ve bunu sizinle paylaşdım inanıp inanmamak sizin düşünceniz saygı duyarım illaki buna inanacaksın demiyorum saygılar
Daha önceki alıntı yaptığım mesajında ''tekrar ediyorum Alevilikte Cennet ve Cehennem vardır'' diye kesin konuşuyorsun..Şimdide kurban için kesin değil diyorsun.
Çok çelişkili yazıların olduğunu söylemek istiyorum..yine daha önceki mesajında Aleviliği sizin gibiler yüzüneden yanlış biliyorlar diye beni yargılıyorsun,şimdide düşüncene saygı duyorum diyorsun..
Sayın dedekızı,
Alevilikte evrensel düşünce vardır, isteyen isteğine inanır.yada inanmaz.inancı için kimsenin kimseyi yargılamaya hiç hakkı yok..Aleviliğe olmayan şartlar getirmeye çalışanlar işte Aleviliği yanlış tanıtmaya çalışanlar asıl onlardır..
onur melis 24.04.2007, 00:05 valla ben bu konu hakkında yorum yapamam ama sonuçta cennette bizim cehennemde
izmir_35 25.04.2007, 22:48 Daha önceki alıntı yaptığım mesajında ''tekrar ediyorum Alevilikte Cennet ve Cehennem vardır'' diye kesin konuşuyorsun..Şimdide kurban için kesin değil diyorsun.
Çok çelişkili yazıların olduğunu söylemek istiyorum..yine daha önceki mesajında Aleviliği sizin gibiler yüzüneden yanlış biliyorlar diye beni yargılıyorsun,şimdide düşüncene saygı duyorum diyorsun..
Sayın dedekızı,
Alevilikte evrensel düşünce vardır, isteyen isteğine inanır.yada inanmaz.inancı için kimsenin kimseyi yargılamaya hiç hakkı yok..Aleviliğe olmayan şartlar getirmeye çalışanlar işte Aleviliği yanlış tanıtmaya çalışanlar asıl onlardır..
sevgili rinda alevilikde cennet ve cehenneme inanılır diyorum ama kurban olayında emin deyilim ayrıca ben aleviligi yanlış anlattıgımı düşünmüyorum ama şuna çok üzülüyorum biz aleviler kendi içimizdebile ayrılıklara düşüyoruz ya söyleyecek kelime bulamıyorum
ayrıca ben seni yargılamıyorum eleştiriyorum ama toplumu yanlış yönlendirirseniz yargılamam gerekirsede alevilik adına herkesi yargılarım hani özgür düşünce fikir özgürlüğü nerde fikrimizi söyledik suçlumu olduk bence herkes birbirini saygı ve sevgi çercevesinde eleştirmelidirki doğruyu bulalım diye düşünüyorum
ozanbaki 25.04.2007, 23:07 sevgili didem benim babam dede ve ben cennetinde cehenneminde olduğunu babamdan duydum ve bir çok dedende duydum yok diyenlere şaşıyorum ve burdan herkese sesleniyorum alevilik hakkında özellikle inanç konusunda tek düşünce olursa kendimizi iyi ifade ederiz bu demek deyilki yorum yapmayacağız saygılar
Dede kizi bende babamda duydum ki ne cennet cehennem vardir ne de baska safsatalar.
Sonradan kendimde okudum gördüm ki babam sonuna kadar hakliymis.
Hatta büyük ozanimiz Mahzuni Serif der ki
dört kitaba saygim coktur
birinden haberim yoktur
bu sözlerden sonra sirf senin baban dedi diye inanacak degilim.
Sonra meseleye gelecek olursak,sende cok iyi bilirsin ki;
Alevilikte hic bir zaman kimse kimseye fikirlerini dikte yani baskici bir sekilde anlatmaz.inanan inanir inanmayan inanmaz.sirf sen veya birileri inaniyor diye her dediginize inanacaksak biz susalim sen konus, yaz hatta olmazsa yeni bir kitap yaz.
Inanc özgürlügü diye bir tabir vardir.Biz yillardir devlete karsi bu haklarimizi almak icin mücadele ediyoruz sen kalkmissin simdi devlet rolüne soyunmussun.
Bu yine benim iyi halimle verdigim cevap,baska bir zaman olsa böyle davranmazdim öyle.
Cünkü bizim oralarda senin gibi zirvalayanlara derler ki
hadi orda sende
izmir_35 25.04.2007, 23:16 Dede kizi bende babamda duydum ki ne cennet cehennem vardir ne de baska safsatalar.
Sonradan kendimde okudum gördüm ki babam sonuna kadar hakliymis.
Hatta büyük ozanimiz Mahzuni Serif der ki
dört kitaba saygim coktur
birinden haberim yoktur
bu sözlerden sonra sirf senin baban dedi diye inanacak degilim.
Sonra meseleye gelecek olursak,sende cok iyi bilirsin ki;
Alevilikte hic bir zaman kimse kimseye fikirlerini dikte yani baskici bir sekilde anlatmaz.inanan inanir inanmayan inanmaz.sirf sen veya birileri inaniyor diye her dediginize inanacaksak biz susalim sen konus, yaz hatta olmazsa yeni bir kitap yaz.
Inanc özgürlügü diye bir tabir vardir.Biz yillardir devlete karsi bu haklarimizi almak icin mücadele ediyoruz sen kalkmissin simdi devlet rolüne soyunmussun.
Bu yine benim iyi halimle verdigim cevap,baska bir zaman olsa böyle davranmazdim öyle.
Cünkü bizim oralarda senin gibi zirvalayanlara derler ki
hadi orda sende
haddini bil öyle konuş benim dediğime inanmak zorunda deyilsin senin gibi inancı olmayanla işim olmaz zaten ben niye kafa yoruyomki herkesin düşüncesi malum ayrıca mahsuni amcanın ismini ağzına alma o babamı çok severdi beşinci kitap yok zaten dört kitaba saygımız vardır
ozanbaki 25.04.2007, 23:28 haddini bil öyle konuş benim dediğime inanmak zorunda deyilsin senin gibi inancı olmayanla işim olmaz zaten ben niye kafa yoruyomki herkesin düşüncesi malum ayrıca mahsuni amcanın ismini ağzına alma o babamı çok severdi beşinci kitap yok zaten dört kitaba saygımız vardır
Mahzuni Serif benim yaradanimdir,agzimda degil yüregimde yasiyorum onu.
Bak nasilda hizaya gelmissin,simdi de diyorsun ki inanmak zorunda degilsin.bundan önceki yazilarinda öyle demiyordun ama.
Kaldi ki islamin peygamberide diyor
senin dinin sana benim ki bana
yani
senin inancin sana benim ki bana
Ateist diye de kimseyi suclamaya hakkin yok.
izmir_35 25.04.2007, 23:32 seninle polemige gimeyeceyim ben hizamı bilirim senin gibilere gerek yok bence sen hizayagel senin ihtiyacın var çünki
sevgili rinda alevilikde cennet ve cehenneme inanılır diyorum ama kurban olayında emin deyilim ayrıca ben aleviligi yanlış anlattıgımı düşünmüyorum ama şuna çok üzülüyorum biz aleviler kendi içimizdebile ayrılıklara düşüyoruz ya söyleyecek kelime bulamıyorum
ayrıca ben seni yargılamıyorum eleştiriyorum ama toplumu yanlış yönlendirirseniz yargılamam gerekirsede alevilik adına herkesi yargılarım hani özgür düşünce fikir özgürlüğü nerde fikrimizi söyledik suçlumu olduk bence herkes birbirini saygı ve sevgi çercevesinde eleştirmelidirki doğruyu bulalım diye düşünüyorum
herkesin aklı başında senin benim dediğime inanacaklarını sanmıyorum..
Ben senin anlatığın,köprülerin kurulduğu, kazanların kaynadığı, ipliklerin sallandığı, ateşlerin yakıldığı,musluklardan süt bal akan,erkekler için kadın hurilern gezdiği, bir tarfta insanların bağırdığı, diğer tarfta insanların kah kahalar atığı vs vs diye devam eden
cennet ve cehenneme inanmıyorum..
Allah insanlara yerinde saymaması için akıl ve mantık vermiş..doğruyu bulmak için sadece eleştirmek yerine biraz araştırırsak daha doğru olur..
izmir_35 25.04.2007, 23:40 herkesin aklı başında senin benim dediğime inanacaklarını sanmıyorum..
Ben senin anlatığın,köprülerin kurulduğu, kazanların kaynadığı, ipliklerin sallandığı, ateşlerin yakıldığı,musluklardan süt bal akan,erkekler için kadın hurilern gezdiği, bir tarfta insanların bağırdığı, diğer tarfta insanların kah kahalar atığı vs vs diye devam eden
cennet ve cehenneme inanmıyorum..
Allah insanlara yerinde saymaması için akıl ve mantık vermiş..doğruyu bulmak için sadece eleştirmek yerine biraz araştırırsak daha doğru olur..
benim araştırma yapmama gerek yok ayrıca ben senin yazdıkların gibi cennet cehenneme inanmıyorum benim sütle balla huriyle işim olmaz ben allahın bizi yanına alacağı bir yer var bu cennet olur cehennem olur yada bahce olur yani bir yer var adı herneyse ben buna inanıyorum
Alevilikte cennet-cehennem vardır ..Olmasaydı yezidler nereye gidecek ??...:)
Bu arada yukardaki mesajları gördüm .. Canlar Alevilikte cennet öyle değildir .. Cennette erkek-kadın yoktur can vardır ruh vardır ... Zira Alevilikte Dünyadada öyle zaten ..:)
Eyvallah..
Alevilik gerçek İslamdır can .. Bunu hep söyledim ve yine söylüyorum .. Şıklarda İslamdaki gibi inanılır seçeneği yanlış olmuş ..Alevilik İslamiyetin özüdür ..
Cennet-cehennem dünyadadır ve devriyeye inanılır
İslamdaki gibi inanılır
Aslında yoktur ancak girmesinde sakınca yoktur
Bilmiyorum
ozanbaki 26.04.2007, 00:47 Bu konuyla ilgili bir fikra anlatayim sizlere izin verirseniz
adamin birine sen ölünce cennete almazlar
o da demis bende cehenneme giderim
oraya da almazlar demisler
ee ne yapalim o zaman bende döner evime gelirim.
sonucta olay bu
ya cennet ya cehennem degil,gidilecek baska yerlerde varmis yani :001_tt2:
AleviKürt 26.04.2007, 13:49 Kuran'da devriye:
"Siz ölülerdiniz, O sizi diriltti. Sizi yine öldürecek ve sonra diriltecektir. Nihayet O'na döndürüleceksiniz." 2:28
Baska bir tercüme ile:
"Ölü idiniz, sizi diriltti. Sizi öldürecek, sonra yine diriltecek. O zaman dönüp O'na varacaksiniz." 2:28
Alevi kaynaklarina baktigimda, hem ruhun göcmesi, devriye, hem de cennet cehennem vardir. Siirler'de, 7 ulu ozanlarin risayelerinde, buyruk ve menakibnamelerinde öyle görünüyor. Hatta bir kitap'ta hem devriye hem de cennet/cehennemin Alevilikte varligini okumustum. Devriye olur, fakat sonunda mahser günü.
hasan cicek 26.04.2007, 14:14 Cennet cehenem konusunda Mukaddes Kitapta alıntı olarak ileirıde yazmıştım buraya bakabilirsiniz.http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=23951&page=2
ahmet_kaya_44 19.05.2007, 15:42 cennet de bu dünyadadır, cehennemde...yaptıklarımızın hesabını ölmeden ödüyoruz:excl:
bolatbaba 19.05.2007, 15:53 Alevilik İslamın etkisinde kalmakla birlikte özü itibarıyla islamla taban tabana zıt unsurlar içeren bir inanç sistemidir. Alevilik İslamın özüdür şeklindeki görüşlerin gerçekle bir ilişkisi yoktur.
Alevilikle İslam arasındaki farkı anlamak için önce en temel kavram olan Tanrı kavramı üzerinde durmak gerekli. Tek tanrılı dinlerde yaratan ve yaratılan olmak üzere iki görüş hâkimdir. Yaratan Tanrıdır ve öncedir. Yaratılan sonradır. Bu yaratılanların içindeki insanlara kul denir. İslamda Allah ve kulları vardır. O her şeye kadirdir. O kullarını yoktan var etmiştir. O kullarını sınava çeker. Kimini cennetle ödüllendirir. Kimini cehennemle ödüllendirir. O yücedir. Bu yüceliğini kullarını korkutarak gösterir.
Alevilikte ise insanla Tanrı birlik içindedir. (Vahdeti vücut) Yaratılış, Tanrının evreni ve insanı yoktan var etmesi değil, kendisini görünür hale getirmesidir. Dolayısıyla ölüm yoktur, sürekli bir var oluş vardır. Alevilikte Tanrı korkusu yerine Tanrı sevgisi vardır. İnsanı kamil aşamasına ulaşan kişi, artık Tanrı olmuştur. Tanrıya kulluk anlayışını red etmiştir.
cennet de bu dünyadadır, cehennemde...yaptıklarımızın hesabını ölmeden ödüyoruz:excl:
yani ırakta filistinde afganistanda veya dünyanın herhangi bir yerinde ölen acı çeken çocuklar hangi günahın bedelini ödüyorlar acaba sorabilirmiyim?
Cennette Cehennemde vardır, inansak da inanmasak ta ikisinden birisine gidilecek, şartlar ve sebebler dairesin de iyi iyiliğin mükafatını, kötü kötülüğünün cezasını bu dünyada alamamaktadır, demek oluyor ki, bu dünya adil olmayan bir sistemle işliyor, kim söyleyebilir, hz Ali efendimizin hz hasan hz hüseyin efendilerimizin cenneti budünyada yaşadığını kim söyleyebilir? yezid ve yezid soyunun cehennemi bu dünyada yaşadığını yok yok , O ilerde görülecek hesap tan sonra belli olacak saygılarımı sunarım...
cafer-24 19.05.2007, 16:09 xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
olup olmayacağını kim kanıtlayabilir.arkadaşlar böle şey olurmu ya alevilikte varmıdır sanki alevilik bir din değilmiş gibi neden olmasın yada olup olmadığını kim nerden bilebilir ki ....sonucta cennet cehennem die bir şey varsa bu tümm dinlerde vardır bence....alevilikte olamaz die birşey yoktur....
sevgili canlar bırakın artık cennet ve cehennemi yaşanmaya bakın birbirinizi incitmeyın bırakın herkes bildiğini okusun cebinden paran varsa her yer cennettır ben şahsen var olduğunu inanmiyorum bundan yıllar önce kurban bayramı namazına gittim hoca vaaz veriyor diyorki cennette bir nehir süt akıyor bir nehir bal akıyor size soruyorum bu size ne kadar inandırıci geliyor benim tek inandığım bilimdir bilimadamları aya çıkp ordaki yaşamı görüntüleyip tüm dünyaya yayiliyor işte buna inaniyorum mademki cennet var diyen bazi arkadaşlar cennetten görüntü getirsinler onlarada inanayım tüm canlara selam
selam canlar cennet de olsa cehennemde gideceğimizyer belli gözümüz görmediği için innancımız yok gidip geri gelen varmı cennet şöyle cehennem böyle diyeni gördünüzmü herşey söylenti yaşanan birşey yok gerçeği öldüğümüzde görecegiz şuan bir bulmacanın içindeyiz öldüğümüzde çözeceğiz
cangül bacı sen yorma canını öyle şeylere inanmayın var diyenlere soruyorum cennet ve cehennem var diyorlarsa ispat etsinler çok basit gitsinler kamaraya cennet ve cehnnem mi çekip getirsinler inanayım bilim adamları nasıl uzaya gidip fotoğraflari çekip insanlara aktarılıyorsa cennet var diyenlerde de beklerım hz ademde bu yana ölen insanlar hangisi ölüpte dirilmiş ki ben öldüm gittim cennet cehnnemi gördüm geri geldim bakınız bazi kitaplara inanmayın şöyle size bir örnek vereyım ben ünüversitede çalışmaktayım prof olmak için mutlaka birden fazla kitap ve eser yazmak zorundasın yoksa prof olamasın kitap yazdığn zaman kopiya çekemesin çalışıp kendın yaratacaksın kuran olsun diğer okuduğunuz kitaplar olsun mutlaka çarpıntılar var insanlari yanlış bilgiler aktarılıyor
malcolmx 29.06.2007, 02:20 Böyle bir soru nasıl sorulabilir inanamıyorum.Hatta daha da dehşet olanı cevaplar arasında islamdaki gibi inanılır diye birşey gördüm.Alevilik islamın içindedir zaten.Kutsal kitabımız Kuran da cennet cehennemden bahsedilmiyor mu? Yapmayın Allah aşkına.Peygamberimizin hadislerinde geçmiyor mu?
şahsen bizim sülalede ahirete inanan kimseye rastlamadım....
cennetin ve cehennemin bu dünya da olduğunu söylerler......
Oylama sonucunda % 50 bir oranla alevilerde; cennet ve cehennem islamdaki gibidir, gibi bir sonuç. BU sitede alevi olup aleviliğin ilkelerini bilmeyenler % 50 oranındadır demekki.
Bu durum Alevilik felsefesinin yarı oranında özünde uzaklaştığı, İslami inanış içinde eritilme çabasının yarı yarıya başarılşdığı anlamına gelir.
Alvi olup alevi felsefesini bilmeyen insanların duyumlar ve gözlemlerle yorum yapması Aleviliğe büyük zarar veriyor.
Açık ve Tartışmasız bir şekilde bilinir ve uygulanırki, alevi inanışında cennet cehennem yoktur. Ölen tanrıyla bütünleşir, Hakka yürür. ve devriyeye inanılır.
Alevi ilkeleri bu tür tartışmalara alet edilip dejenere edlip özünden saptırılmalıdır.
Aslında sorulması gereken, acaba gercekten cennet cehennem varmıdır. olmalıydı.
yusufçukgecegez 13.08.2007, 22:26 Al-i İmran 185 185 Her benlik ölümü tadacaktır. Hak ettiğiniz karşılıklar size, kıyamet günü, eksiksiz bir biçimde mutlaka verilecektir. Ateşten uzaklaştırılıp cennete sokulan kesinlikle kurtulmuş olacaktır. İğreti-sefil hayat aldatıcı bir yararlanmadan başka şey değildir.
Nisa 13 13 İşte bunlar Allah'ın sınırlarıdır. Kim Allah'a ve onun resulüne itaat ederse Allah onu, altından nehirler akan cennetlere, orada sürekli kalıcılar halinde, sokar. İşte bu, en büyük başarıdır.
bu ankete göre alevilerin yarısı cennete inanmıyorlar demektir.niçin inanmı yorlar kureanda açıkça geçmiyormu,aleviler müslüman değilmi.ahh unutmuşum bu ayetleri sünniler uydurmuştur tabi
AleviKürt 14.08.2007, 00:16 Açık ve Tartışmasız bir şekilde bilinir ve uygulanırki, alevi inanışında cennet cehennem yoktur. Ölen tanrıyla bütünleşir, Hakka yürür. ve devriyeye inanılır.
Demissiniz..
Fakat Virani Baba acikca Cennet ve Cehennemin varoldugunu söylüyor. Sah Hatayi da acik acik ifade ediyor, Buyruklarimiz da bunun altini ciziyor. (bunlar sirf örnekler)
Fakat evet, ölen insanimiz Hakka yürür.
Bu demek degildir ki Cennet ve Cehennem yoktur.
Ben sahsen bu olayi tam anlamis degilim, ama ikisinin de Alevilikte varolduguna inaniyorum. Birisinin olmasi digerinin yok olmasinin anlamina gelmez.
Alevilige benzeyen bir sürü inanclarda da hem cennet cehennem vardir hem de reenkarnasyon vardir. Hatta bize benzemeyen islami inanclar arasinda da reenkarnasyona inananlar var.
ErzincanLiGuzeL 13.09.2007, 23:44 Ben sahsen inaniorum boyle bisey olduguna ama ayni zamanda olumden sonra tekrar dunyaya donebilme ihtimalinede inaniorum:biggrin:
İslamiyette cennet,cehennem vardır, Allaha ve ahiret gününe inanmayanlar cenenneme, Allaha ve ahiret gününe inananlar cennete girer. Cennet te erkeklere huri , kadınlara kımıl denilen eşler ellik eder. Kımıl dan pek bahsetmezler ama araştırdığım bir konudur, Kadınlara hizmet etmesi için kımıl verilecek.
2- BAKARA SURESİ
2/25. Inananlar ve yararli isler yapanlara, kendilerine altlarindan irmaklar akan cennetler oldugunu mujdele. Onlara buranin bir urunu rizik olarak verildiginde, "Bu daha once de riziklandigimizdir" derler. Bunlar, soyledikleninin benzerleri olarak sunulmustur. Onlara orada tertemiz esler vardir ve orada temelli kalirlar.
2/35. "Ey Adem! Esin ve sen cennette kal, orada olandan istediginiz yerde bol bol yiyin, yalniz su agaca yaklasmayin; yoksa zalimlerden olursunuz" dedik.
2/82. Inanip yararli isler yapan kimseler cennetlik olanlardir, onlar da orada temellidirler.
2/214. Sizden once gelenlerin durumu sizin basiniza gelmeden cennete gireceginizi mi zannettiniz? Peygamber ve onunla beraber muminler: "Allah'in yardimi ne zaman?" diyecek kadar darliga ve zorluga ugramislar ve sarsilmislardi; iyi bilin ki Alah'in yardimi suphesiz yakindir.
3- ALI IMRAN SURESI
3/185. Her insan olumu tadacaktir. Kiyamet gunu, ecirleriniz size mutlaka odenecektir. Atesten uzaklastirilip cennete sokulan kimse artik kurtulmustur. Dunya hayati, zaten, sadece aldatici bir gecinmeden ibarettir. 3/186. And olsun ki mallariniz ve canlarinizla sinanacaksiniz; hic suphesiz, sizden once Kitab verilenlerden ve Allah' es kosanlardan cok uzucu sozler isiteceksiniz. Sabreder ve Allah'a karsi gelmekten sakinirsaniz bilin ki, bu uzerinde sebat edilecek islerdendir.
3/194. "Rabbimiz! Peygamberlerinle vadettiklerini bize ver, kiyamet gunu bizi rezil etme. Sen suphesiz sozunden caymazsin". 3/195. Rableri dualarini kabul etti: "Birbirinizden meydana gelen sizlerden, erkek olsun, kadin olsun, is yapanini isini bosa cikarmam. Hicret edenlerin, memleketlerinden cikarilanlarin, yolumda ezaya ugratilanlarin, savasan ve oldurulenlerin gunahlarini elbette ortecegim. And olsun ki, Allah katindan bir nimet olarak, onlari iclerinden irmaklar akan cennetlere koyacagim. Nimetin guzeli Allah katindadir".
3/198. Fakat Rablerinden sakinanlara, Allah katindan konukluklar bulunan, iclerinden irmaklar akan, icinde temelli kalacaklari cennetler vardir. Allah katindaki seyler, iyi olanlar icin daha hayirlidir. 3/199. Kitab ehlinden Allah'a husu duyarak inanip, Allah'in ayetlerini az bir degere degismeyenler vardir. Iste onlarin ecirleri Rablerinin katindadir. suphesiz Allah'in hesabi cabuktur.
Nisa Suresi
4/13. Bunlar Allah'in yasalaridir. Allah'a ve Peygamberine kim itaat ederse onu iclerinden irmaklar akan cennetlere koyacaktir, orada temellidirler, buyuk kurtulus budur.
4/57. Inanip yararli is isleyenleri icinde temelli ve ebedi kalacaklari, iclerinden irmaklar akan cennetlere koyacagiz. Onlara orada tertemiz esler vardir. Onlari en koyu golgeliklere yerlestirecegiz.
4/95-6. Inananlardan, ozursuz olarak yerlerinde oturanlar ile, mal ve canlariyle cihad edenleri, mertebece, oturanlardan ustun kilmistir. Allah hepsine de cenneti vadetmistir, ama Allah, cihad edenleri oturanlara, buyuk ecirler, dereceler, magfiret ve rahmetle ustun kilmistir. Allah bagislar ve merhamet eder.
5/65. Sayet kitab ehli inanip karsi gelmekten sakinsalardi, kotuluklerini orterdik ve onlari nimet cennetlerine koyardik.
5/85. Allah onlara, dediklerine karsilik, temelli kalacaklari, altindan irmaklar akan cennetler verdi. Bu, iyi davrananlarin mukafatidir. 5/86. Inkar edip ayetlerimizi yalanlayanlar, iste onlar cehennemliklerdir.
" 5/119. Allah, "Bu, dogrulara dogruluklarinin fayda verdigi gundur; ebedi ve temelli kalacaklari, altlarindan irmaklar akan cennetler onlarindir. Allah onlardan hosnud olmustur, onlar da Allah'tan hosnud olmuslardir, bu buyuk kurtulustur" dedi.
Kuran nın sadece ilk 5 süresinde bu kadar bahsedilen birşeyi tartışmak çok kolay olsa gerek. "Eğer müslümansak"
Başkomser 08.10.2007, 16:59 Alevi inannışında cennet-cehennem kavramı yoktur.Bizce cennet-cehennem dünya yaşamındadır."İnsan cennettide-cehennemide burda yaşar" inancına sahiptir
AleviKürt 08.10.2007, 16:59 İslamiyette cennet,cehennem vardır, Allaha ve ahiret gününe inanmayanlar cenenneme, Allaha ve ahiret gününe inananlar cennete girer. Cennet te erkeklere huri , kadınlara kımıl denilen eşler ellik eder. Kımıl dan pek bahsetmezler ama araştırdığım bir konudur, Kadınlara hizmet etmesi için kımıl verilecek.
Sünni olup, bu Sünnilige dayanip, bizleri Alevi olarak cennet ve cehennemin var oldugunu ikna etmeye calismak sahsen hosuma gitmiyor.
Umarim art niyetli yazmiyorsunuz bunlari.
her ne kadar birileri inanışımızda reenkarnasyon olduğuna bir türlü inanmasa da ki;birilerine bazı alevi canlarımız da dahil bu konuda iyi bir araştırma yapmaya davet ediyorum.ben doğru ya da yanlış demiyorum ama alevilikte reenkarnasyon vardır.zaten aleviler ne çektilerse bu inanış yüzünden çektiler ve ne kadar saklamaya çalıştılarsa o kadar asimile oldular.dedelerimize sorduğumuzda çoğunluk cennet cehennem var diyor.onlara ulaşıncaya kadar özellikle osmanlı zamanında bu tür değişimlere uğramış.ama aleviliğin özünde kesinlikle devriye vardır.bu ikibin yıllk bir inanış yani müzlümanlıktan daha evvel varolmuş...:kapaligöz
turna2001 02.12.2007, 23:45 Canlar cnnet ve cehennem vardırn ben bunu birebir yaşadım
dara düşdüm anneyim oglumu kaybegicektim son care allaha sıgındım allahın izniyle rahmetli babannemi cagırdım ve geldi oglum kurtuldu bu sadece bir örnek aksini düşünmemiz icin allahın varlıgını inkar etmemiz lazım
ateist yakınlarıma bunu ısptladım yaşadıgım bunca güzellikten sonra inkar edemem
Alevilik konusunda insanlar konuşmayı çok seviyor konuşmakla insanlar bilgi alır ve verir ama çok agır meseleler basıtmiş gibi yansıtılmamalı.Allah bir Hz. Muhammet ve Ali bir nokta yani ayrılmaz bir parça. Hz. Ademden Hz. Muhammete kadar yanısıra alevi seyitleri ve dedeleri Allahın varlıgından ve birliginden ve diyer önemli bilgileri farklı vermemiştir.Ve bu böyle devam edecektir.........
yeryüzünde bizim gözümüzün göremedigi Allah bir Muhammet Ali diyen canlılar ve cansızlar bize biz unutmayalım diye sürekli zikir edelim diye kendi dillerinde söyler.
saygılarımla
her ne arasan kendinde ara: Hacı Bektaşi Veli
e heralde yani dinimiz islam kitabımız kuran-ı kerimdir cennet ve cehenneme inanmak islamın gereğidir
izmir_35 09.12.2007, 14:10 Alevi inannışında cennet-cehennem kavramı yoktur.Bizce cennet-cehennem dünya yaşamındadır."İnsan cennettide-cehennemide burda yaşar" inancına sahiptir
daha öncede yazdım yinede yazıyorum alevi inancında cennet cehennem vardır lütfen dedelerimize sorun yanlış bilgilenmeyin sizin söylediğiniz sadece halk dilinde bir deyimdir(cennet_cehennem) burdadır diye
AleviKürt 09.12.2007, 14:41 Kesin olarak sunu söyleyebilirim:
Kizilbaslik'ta kesin Cennet-Cehennem vardir, ama yanisira bir de devriye varmidir tam emin degilim.
Bektasilik'te Cennet-Cehennem yoktur. Tenasüh ve Hulûl vardir.
Alevilik de ikisinin karisimi oldugu halde, olay karisik. :)
devrim69 09.12.2007, 17:15 Kesin olarak sunu söyleyebilirim:
Kizilbaslik'ta kesin Cennet-Cehennem vardir, ama yanisira bir de devriye varmidir tam emin degilim.
Bektasilik'te Cennet-Cehennem yoktur. Tenasüh ve Hulûl vardir.
Alevilik de ikisinin karisimi oldugu halde, olay karisik. :)
Alevilikte cennet ve cehennem tanımı nasıl yapılmaktadır?somutmudur soyutmudur?
AleviKürt 09.12.2007, 22:33 Alevilikte cennet ve cehennem tanımı nasıl yapılmaktadır?somutmudur soyutmudur?
Alevilik dediginizde olay karisiyor. Cünkü günümüzde degisik Alevilik anlayislari bulunuyor. Bu anlayislarin arasinda bugün en belli olanlar arasinda "Isik Aleviligi" ve "Geleneksel Aleviligi" var diyebiliriz.
Isik Aleviligi'nde cennet ve cehennem yoktur.
Geleneksel Alevilik'te vardir. Örnek vereyim:
"Yani dünya müminin zindani ve kafirin cennetidir"
Seyh Safi Buyrugu, s. 33
Yani, dünya kafirler icin cennettir. O yüzden kafirler dogru yola gelmezler gibisine. Ve madem dünya kafirin cennetidir, ve müminin zindanidir, demek oluyor ki, dünyadan sonra bu sekilde devam etmeyecek.
ve Virani Baba'dan:
"Yani dünya ardinca yürüyüp dünyaya muhabbet eyleme. Ta ki cehennem atesi seni yakmaya"
Virani Baba Risalesi, s. 277
Kerbela olayi icin "Yerde insan agladi sah icin. Suda baliklar, Cennette huri, gökte melekler" yazilidir.
Buyruk (Imam Cafer B.), s.90
"Hak katinda biri yargilanmis olup, cennete giriyor olsa, öbürü de günahli olup cehenneme gidiyor olsa, birbirini birakip cennete gitmezler. Taki birisi de yargilanip ikisi bir olmayinca [...]"
Seyh Safi Buyrugu, s. 101
Örnek olarak kaynak gösterdigim alintilar Geleneksel Aleviligin yazili kaynaklarindandir. Burda cennet ve cehennemnin somutlugu aciktir. Bunlar sirf 2 örnekti, örnekleri cogaltabilirim. Nesimi'den, Hatayi'den, Faziletname'den, Menakib el-Evliya'dan, Hutbet el-Beyan'dan vesaire.
Ayrica (galiba) her Alevinin kabul ettigi Güruhu Naci de herseyi acikliyor. Güruh-u Naci, yani 73 varolan firkadan KURTULAN Firkasidir.
Bu kurtulmak manasi da tabiki cehennem'den kurtulmaktir. Ayrica Yezid ve Mervan gibi kisilerin ölümden sonra rahat olacaklarini da mantiki olarak sanmiyorum. :)
Bir seyin varligi, diger seyin yoklugunun anlamina gelmiyor. Soyutluk var diye, somutluk yok degil.
Saygilarimla
Alevimen 10.12.2007, 00:40 Ayrıca önemli olan insan hayatını nasıl yaşamış yani alevilik'de bir gelenek daha vardır oda ölmüş olan kötü insanlar hakkında hiç söz edilmez yani konusu açılırsa bile 'öldü gitti, konuşmayın' bu kadar, ismi hayatı bu dünyadan yok olur. Ama iyi insanlar sürekli hatırlanır, hikayeleri olur, örnek olurlar böylece daima içimizde yaşıyorlar gibi.
Alevikürt-can
Güzelim yorumlara,yazilarina artik cok fazla birsey diyemiyorum,coooooooooook begeniyorum:thumbup1:
Alevi insanin cenneti ve cehennemi bu yasadigi dünyadir bazi zaman,ama Alevikürt can dedigi gibide nasil alevilikte farklilik var oldugu gibi,inanc meselesi oldugu gibi,bir kesim var diyor cennet ve cehennem olaiyna,diger yok diyor. Bunada Alevikürt aciklama getirmis.Erhan abinin dedigi gibi,güzel seyler,iyi insanlar ve konular hep akillarda kalir,buda iste bizim güzelim aleviligin en begendigim tarafidir.
Selamlar
soner_89 29.12.2007, 16:58 cennet ve cehennem kesinlikle vardır ama aleviler için bilmiyorum
önceden tün aleviler birer melekmiş ama sürekli allahı görmek istediklerinden dolayı allah tarafından cezalandırılıp yeryüzünde insan olarak gönderilmiştir ruh göçüde burdan geliyor aleviler 7 hayatını tamamladıktan sonra tekrardan allah katına çıkacaklar.
ama İmamu Sadık'a göre ceehhennemin 7 tane kapısı vardır:
1. CEHENNEM: Kapının kat halkı tanıtımı, beslenilmesi, ellenilmesi, yenilmesi helâl. Sıfatları sığır, koyun, keçi, mandadır.
2. HEVİYE: Kat halkı tanıtımı beslenmesi, ellenilmesi helâl, yenmesi haramdır. Sıfatları at, eşek ve katırdır.
3. CAHİM: Kat halkı tanıtımı, beslenmesi helâl, ellenilmesi ve yenmesi haramdır. Sıfatları köpek ve kedidir.
4. LAZA: Kat halkı tanıtımı, beslenilmez, yenilmez, ellenilmez. Çakal, tilki ve benzerleri olan hayvanlardır.
5. SAİR: Kat halkı tanıtımı, yenilmez, ellenilmez, beslenilmez, görünümü de haramdır. Dinozor, domuz, sırtlan, aslan, kaplan, su aygırı ve benzeri, ayrıca sürüngen zehirli hayvanlar.
6. ZEMHERİR: Kat halkı, gökte uçan ve yerde sürünen kansız hayvanlardır.
7. SAKAR: Kat halkı, yeraltında ve üstünde ruhları pisliklerden oluşup pisliklerde yaşayan kansız sıfatlardır.
soner_89 29.12.2007, 17:02 cennet ve cehennem kesinlikle vardır ama aleviler için bilmiyorum
önceden tün aleviler birer melekmiş ama sürekli allahı görmek istediklerinden dolayı allah tarafından cezalandırılıp yeryüzünde insan olarak gönderilmiştir ruh göçüde burdan geliyor aleviler 7 hayatını tamamladıktan sonra tekrardan allah katına çıkacaklar.
ama İmamu Sadık'a göre ceehhennemin 7 tane kapısı vardır:
1. CEHENNEM: Kapının kat halkı tanıtımı, beslenilmesi, ellenilmesi, yenilmesi helâl. Sıfatları sığır, koyun, keçi, mandadır.
2. HEVİYE: Kat halkı tanıtımı beslenmesi, ellenilmesi helâl, yenmesi haramdır. Sıfatları at, eşek ve katırdır.
3. CAHİM: Kat halkı tanıtımı, beslenmesi helâl, ellenilmesi ve yenmesi haramdır. Sıfatları köpek ve kedidir.
4. LAZA: Kat halkı tanıtımı, beslenilmez, yenilmez, ellenilmez. Çakal, tilki ve benzerleri olan hayvanlardır.
5. SAİR: Kat halkı tanıtımı, yenilmez, ellenilmez, beslenilmez, görünümü de haramdır. Dinozor, domuz, sırtlan, aslan, kaplan, su aygırı ve benzeri, ayrıca sürüngen zehirli hayvanlar.
6. ZEMHERİR: Kat halkı, gökte uçan ve yerde sürünen kansız hayvanlardır.
7. SAKAR: Kat halkı, yeraltında ve üstünde ruhları pisliklerden oluşup pisliklerde yaşayan kansız sıfatlardır.
babannedemiyeli 29.12.2007, 18:04 ne arasan kendinde ara
insanın cenneti de cehennemide bu dünyada kendi içindedir
birde genel olarak bilinen cennet teki huriler nuriler ve cehennemdeki zebaniler yanan döşekler gözlere mil çekilmesi bunlar bence insan aldatmacasıdır ulu yaradan cehennemdeki yaşanacak vahşeti tasarlayacak veya cennetteki badem gözlü hürilerden bahsedecek kadar fantazi sahibi değildir.bu yalnızca insanların dini sevdirerek değilde korkutarak yaymak istemelerinden kaynaklanan bir safsatadır.
o öyle bir varlıktırki uluların ulusu
allahım bizi affetsin bunları ona mal edenlerden dolayı
babannedemiyeli 29.12.2007, 18:05 cennet varsada bu yalnızca erkekler için tasarlanmış cehennem varada buda yalnızca kadınlara rezerve edilmiş
bu nasıl bir çifte standart
romantik 29.12.2007, 21:28 sevgili dostlar mutlaka cennet ve cehennem vardır hiç inanla inanmayan bir olurmu?
zulfukar 29.12.2007, 21:33 Sevgili dostlar Alevilikte cennet ve cehennem inanci etle tirnak gibidir ve birbirlerinden ayrilamazlar!Buna inanmaynlarda Aleviligi degil kendi Aleviligini sorgulasinlar ve gorsunlerki Alevi degiller!
Alevilik inanci bellidir hic bilinmiyorca bilene sorup isi ehline birakmak gerekir.
Saygilar...
seksenbir 07.01.2008, 11:14 silinmiştir...................
merhabalar....
Alevilikte cennet cehennem yoktur aslında daha doğrusu allaha dost olmak vardır buna da ancak insanı kamil olarak ulaşılabilir.
insan ruhuda insanı kamil mertebesine ulaşıncaya kadar tekrar tekrar başka bi bedende yaşama şansı bulur.....
gerçeğe hü..
evet bunlarda ateist... bir tek doğan24 inançlı!
Yunus Emre;
Cennet cennet dedikleri
Bir ev ile birkac huri
Isteyene ver sen onu
Bana seni gerek seni
-------------------
Kaygusuz Abdal; Tanri anlayisinin bagnaz yorumuna söyle cevap veriyor
Kildan köprü yaratmissin
Gelsin kullar gecsin deyü
Hele biz söyle duralim
Yigit isen sen gec tanri
Pir sultan Abdal;
Korkusunu cektigim sirat köprüsü
Üstüne ugradim tozlu yol oldu.
--------------------------
Azmi Baba
Kazanlarda katranlarin kaynarmis
Yer altinda baliklarin oynarmis
On bu derya kadar ejdarhan varmis
Serbetmi satarsin yilancimisin?
------------------------------
güzel kardeşim senin dinin ne?Müslüman değil misin sen? Peki müslümanın kitabı ne?Kuran.Peki hayatında kulluğunu hatırlayıp bi kez olsun o kitabı eline aldın mı?Sanırım almamışsın.Ben ve Peygamberimiz Muhammed (Ona Binler Selam) 'den beri kimse bole bişey solememiş senin ne haddine bole saçma inanışları ilkel inanışları gündeme getiriyosun.Sen bişey bildiğini mi zannediyosun yoksa.Gerçekten yazık.Bak kardeşim Kuran ın hiçbir yerinde bole sapkın bir düşünceye yer yoktur.Ölümden sonra kabir vardır Ahiret vardır ve sonra Cennet ya da Cehennem vardır.Bi de şairlerden örnekler koymuşsun.Senin yaşın kaç demeden edemicem.O kıtalardan nasıl çıkardın cennet ve cehennemin olmadığını.Kardeşim sen resmen Kuranı yalanlıyosun.Ne hakla hani müslümandınız?Kuranda her tarafında cennettten cehennemden bahsedilmio mu?Dostum yanlış yoldasın.Tövbe et ve Yaratanına O'na yakışır bi kulluk et. Yoksa sonun çok acı olabilir.Cennet de sende Cehennem de...Sen hangisini istiyosan onun için çalış sadece O'nun için...Sakın sözlerimden polemik falan çıkarma ben sana kardeşçe yaklaştım.Allah bizi affetsin
ne cehennemi? insan ateşini yanında götürür...
dark_rose 10.03.2008, 11:30 kur'an-ı kerimde oldugu gibi görüyorum cennet cehenneme inanıyor ve gerektiği gibi yasamaya calısıyorum
okancakirkaya 10.03.2008, 11:55 Cennet ce cehennemin varlığı her zaman çevremde söylenir ve büyük hesaplaşmada ne yapacağız naraları eşliğinde en iyi şekilde yaşanmaya çalışılır... Ama benim bu konudaki düşümcem; cenneti de cehennemi de bu dünya da yaşayacağımızdır...
Saygılarımla...
eren aydın 08.04.2008, 20:47 alevilikte cennet te cehennemde kişinin kendi içindedir..önce su soruya cevap ver iyi ve kötü diye tanımladığım sabitlerin neye göre koşullandırıyorum...bu görecelidir.cennet ve cehennem kavralarınıda ben bu şekilde algılıyorum....
romantik 11.04.2008, 20:45 sevgili can ve aliyel murtezanın yoldaşları..eger cennet ne cehennem bazı erenlerin dediği gibi iç dünyamızdaysbence bir çoğumuz.,bu ınavda kalırız çünkü durumumuz,,ortadır.bu gün aleviliğin,içine girmiş olan sünni tasavvualevileride etkisine alarak,parçalamıştır,yani biz nekadar hümanist olursak okadar,parçalanmaya yüz tutmuşuz.onun için KURANI-KERİM VE EHLİBEYTEN UZAKLAŞMAYALIM-benim ehlibeytim kurtuluş gemisidir.buyuruyor(S.A.A)MUHAMMED ALEHİSELAM.KİM BİNERSE KURTULUR.elbetteki.bu sorgusuz ve sınavsız olmıyacağı.için cennetv ve cehennemi boleN .HZ.ALİ dir.faruk tur.o sıratül.müstakimdir.vesselam.allahın salAtv ve selamı oehli beyte ve yarenlerinin.üzerine olsun saygılar.
Başkomser 11.04.2008, 21:01 alevi inancına göre; cennette cehnnemde dünyadır.insan burada çeker burada güler düşüncesi vardır bildiğim kadarıyla
ilm-i ledun 11.04.2008, 22:17 Alevilikte cennet cehennem vardır.Oda dar-u fenadır.yani şu yaşadığımız dünyadır.Alevikiteki amaç insan-ı kamil olmaktır.İnsan-ı kamil olan kişi dört kapı kırkmakamdan geçer ve seyr'ul sülük mertebesini tamamlar.ve fenafillah olur.fenafillah kişisel varlığını tanrısal varlık ta yok etmektir.Kişisel varlığın yok olması ölmeden evvel ölmektir.Ölmeden evvel ölen kişi bekabillah makamına erer buda tanrısal alemde ölümsüzleşmektir.Biz bu makama enel hak makamı diyoruz.artık kişi bedenden sıyrılmış ve tanrısallaşmıştır.
musa peygamber tur dağında oturuken zeytin ağacı konuşmaya başlar "ya musa ben allahım kalk " der ve musa ile zeytin ağacından konuşur.işte allahta ölmeden evvel ölen insanı kamilden aynı bu şekilde enel hak der.yani ben allahım der.
allah insana anne karnında ruhundan üfler.yani onu tanrısal nitelikler ile bezer.tanrıdan gelen bu ruh tekrar olgunlaşıp beden den sıyrılarak tanrıya geri döner.Bunu en iyi "haydan(allahtan) gelen Hu ya(allaha) gider açıklar.İşte alevilerin kıblesi kabesi bu insanı kamillerdir.biz bu insanı kamiller topluluğuna fırka-i naciye deriz.
diğer insanlarda özünde tanrısal nitelikler taşıdığı için kutsaldır.ancak her insan tanrıya ulaşamaz.ulaşamayanlar bu alemde devriye denilen döngü içinde gelir gider.
insan bu dünyada yaptığı herşeyin karşılığını alır.insan kötü birşey yaparsa kabz denen sıkıntı ve huzursuzluk hali yaşar bu dünyasını cehenneme çevirir.insan iyi birisi ise bast denilen dünyasını cennete çeviren mutluluk ve huzur hali yaşar.Bizim allahımız ne olacağını bildiği halde insanları kesmez yakmaz kahretmez .neden böyle birşey yapsın.insan kendi kaderini kendisi çizer ve ettiğini bulur.allah karışmaz.allah sadece sana yardım eder aşk verir.ondan korkmayın aşık olun.biz mutasavvuf ehliyiz.allah öcü değildir.tek amacımız sevgilimiz olan aşık olduğumuz allaha kavuşmaktır.
İnsanlara rehberlik ederken evvela mumu sonra ampulü sonra güneşi gösteririz.ilk güneşi gösterirsen gözleri kör olur.kuranda zikri geçen cennet cehennemde insanları dine imana getirmek için yapılmıştır.talip ilk başta cennete ve cehenneme inanır.yoksa aklından şu geçer "cennet cehennem yoksa neden ibadet ediyim.hayatımı yaşayım"der çünkü daha ham ervahtır.ama tarikat ve marifette anlarki cennet ve cehennemin altındaki sır kendini bilme ve rabbini bulmaktır.ondan sonra güneşe baktığını anlar ve geriye dönerek mumun ışığının nekadar az olduğunu anlar.
şeriat kapısı evin birinci katıdır.belli bir yere kadar görürsün.hakikat kapısı evin dördüncü katıdır çok geniş alanlar görürsün.Gerçeği görenlere sorarsanız hurilerden şaraplardan köşklerden irin ve ateşlerden kuyulardan zebanilerden oluşan bir dünya yok.sadece tanrısal alem vardır.oda lamekandır.mekansızlık ve zamansızlık alemidir.aşk olsun o mekana varıpta sır olanlara.sır olanların salayı nazarı üzerimize ola gerçek olan Hu dur.gerçek olana huuuuuuuuu
haydan gelen huya gider
selamlar...
cenneti ve cehennemi bu dünyada yeterince yasiyoruz, uzaklara bakmak yada düsünmek mantik disi benim icin...herkezin dünya ve dini bakisi farkli oldugu icin, bende bu dünyadaki cennet/cehennem düsüncesine inaniyorum...baska yerlerde veya ölümden sonra aramiyorum....
cennet ve cehennemin varligina inanmamak Tabiiki allahsiz anlamina gelmez..
Dinim sevgi, kabem insandir benim
cennet cennet dedikleri
bir kac köskle bir kac huri
isteyene sen ver onu
bana seni gerek seni
YUNUS EMRE
Saygilarimla
Asigi Ali 12.04.2008, 09:08 Bu konuda ALEVİ İNANÇ ESASLARI başlıklı yazımızda yeterli açıklama yapılmıştır. Vesselam
kocaseyid 20.04.2008, 15:38 selam canlara olsun bakın alevilik ALLAH c.c. luhu tarafından gönderilmiş bir din değildir bilakis islam dinin içinde bir şeriata ulaştıracak tarikattır mürşidi hazreti peygamber hazreti ali ve on iki imamlardır
kocaseyid 26.04.2008, 20:26 1- alevlik bir din değildir 2- alevilik veya diğer sünnilik veya caferilik bilmem necilikse hepsi islamdır islamdır peygamberide Hz. MUHAMMED s.a.v. lemdir cennette cehennemde vardır kafirler için yaşasın cehennem
funky caner 22.05.2008, 08:15 Bence normalde de yokki Alevilikte olsun!
Peki size garip gelmiyormu Konu başlığına bakıyorum şöle "alevilikte cennet cehennem varmıdır" diye soruluyor ?
Evet güzel bir soru da..! Yani her dinde ayrı ayrı şeylerr var hesabı çıkıyor örneğin alevilikte cennet cehennem yoksa ve sunnilikte cennet cehennem var ise demekki aleviler ne cennet ne cehennem gidiyor sunniler ise belirlenen kurallar göre ya cehenneme ya cennete gidiyor !
O zaman burda Allah tektir tezini çürütmüş olmuyormuyuz ? Ya da şöle diyelim her dine saygılı oluyoruz ki ben duyarım ve her dinin inançlarını kendilerine göre haklı buluyoruz peki diğer dünyada insanlar dinlerine göre mi sorgulanacaklar ?
Örneğin sözde müslümanlıkta içki haram hristiyanlıkta haram değil; O zaman diğer dünyada müslüman içmişse haram olacak hristiyan içerse haram olmuyacak mı ?
Aslında kafam biraz karışıktır bu konularda :smartass: Din en zor şey olsa gerek ! Bilgisi birikimi olan arkadaşlarımız varsa paylaşabilirmi?
funky caner 22.05.2008, 08:56 Aslında bu soru "Sizce cennet cehennem var mıdır?" olsa daha mantıklı olurdu; çünkü alevilik içinde de ayrım yaşanabilir bu konuda, vardır diyen de olur yoktur diyen de. Vardır diyen veya inanan öldüğünde cennet ya da cehenneme gidecekde inanmayan ortada mı kalacak???
Aslında bu soru "Sizce cennet cehennem var mıdır?" olsa daha mantıklı olurdu; çünkü alevilik içinde de ayrım yaşanabilir bu konuda, vardır diyen de olur yoktur diyen de. Vardır diyen veya inanan öldüğünde cennet ya da cehenneme gidecekde inanmayan ortada mı kalacak???
Cehennemlik biri son anda ben inanmıyorum der ve cehenneme gitmez bölece ortada kalıp cehennemden kurtulur :whistling:biggrin:
savasci_2 22.05.2008, 10:06 bence cennet ve cehennem var..
yorumlardan bazılarında cennette cehennemde bu dünyadadır denmiş.. ben büyüklerimden şöyle işitmiştim: cehennemde ateş yoktur.. herkes ateşini buradan götürür.. yada insan sıratı dünyada geçer..bu sözlerden şunu çıkarmıştım: demekki cennet ve cehennem var.. insan bu dünyadaki hal ve hareketleriyle cennete layık yada cehenneme layık bir hale bürünür.. bazı arkadaşlarımızın dediği gibi eğer biz cenneti yada cehennemi bu dünyada yaşıyorsak ve başımıza gelen her iş bizim yüzümüzden geliyosa, ozaman sorarım sivastaki yakılanlar bunu hak etmişmiydi..bana çok ters geldi bu düşünce..
bazı yorumlarda da yunus emrenin: "cennet cennet dedikileri bir köşk üç beş huri isteyene ver onu bana seni gerek seni" sözlerini aslında cennetin olmadığına yormuşlar.. buna da katılmıyorum.. ama elbetteki insan cennet için değil Allahın rızası için amel etmeli..ama bu cenneti veya cehennemi inkar edebileceğimiz anlamına gelmez..Elbetteki bilene Rabbin rızası en büyük ödül.. Zaten bizler amellerimizle cenneti hak edebilirmiyizki??.. yine Onun rızası olmadan yaptığımız ibadetlerle cennete gideceğimizi düşünmek aldanmaktır.. araçla amacı karıştırmaktır..
bazı arkadaşlarımdan "devriye" denen bir kavram duydum.. bu kavramı da ilk kez duyuyorum.. zira büyüklerimden işitmedim.. Diyelimki devriye var mesela aklı bali olmamış 4 yaşındaki çocuk öldüğünde ne yapmış oluyoki rıza makamına ulaşmış olacak kadar bir yol almış oluyor.. bunu merak ederim... Ve yine diyelimki devriye kavramı var peki ozaman acaba bu kavrama inananlar kaçıncı kez devirdeler.. bunu biliyorlarmı..bilmiyolarsa ilk devirden farksızdırlar..buda yeni dünyaya gelen insandan farksız kılar onları..peki ozaman ikinci bir şansı kime vermiş oluyo ki Allah..ruh yaratmaktan mı aciz(haşa) bidaha gönderiyo..Diyelimki öyle.. İlk gelişinden farklı olan neki busefer devrini tamalasın..Mademki insan ikinci bir devire sıfırdan geliyo(yani bir önceki devirde ne yaptığını hatırlamıyo) bu seferde ne değişecek ki..madem insanı kamil olabilecek ilk devirde neden yapmamış..Eğer sıfırlanıp geliniyosa ikinci şans ikinci bir şans olmuş olmuyo ki.. biz ikinci şansı birinci şansını iyi kullanamamış pişman olmuş ve hatasının farkında olduğuna inandığımız insanlara veririz..değilmi??
saygılarımla..
EŞİTLİK PARTİSİ 22.05.2008, 10:17 Değerli Canlar...
Diğer inanışlarda olan ne varsa ALEVİLİKTE yokturudur...
Bu gün ve geçmişte ALEVİLİK birlerinin UYDURUK düşüncelerinden haraketle insanlığı sömürmesine engel olduğu için,o SAÇMALIKLARI Aleviliğe monte etme çabaları hep olmuştur...
Ve bu gün İSLAM diye taktim edilen,EMEVİLER döneminde İNSANLIĞA zorla İSLAM diye kabul ettirilen saçmalıkları LÜTFEN tekrarlamayalım...tekrarlarsak ne olur...
-İRAN olur...
-AFGANİSTAN olur...
Velhasıl İSLAMSIZLIĞIN İslam diye yaşandığı ÜLKELER olur, bunların vatandaşları oluruz...
Ha bu düzensizliğinde sonuna geldik...
EMEVİLERİN Son T.C.deki temsilcileri AKP-MHP...bunu biliyor...
Ama korkunun ecele faydası yok...
Dünyadaki,
-HİZBULCULAR...
-LADİNCİLER...de biliyor..
Ticani kılıklı bu İNSAN müsveddesi dahi olmayanlar madem İSLAMI bu kadar biliyorlar,güya İKİZ KULELERİ bombalayacak güçleri var...bırakın onu bunu,gözlerinin önünden geçen PETROL tankerlerini ve PETROL boru hatlarını HAVAYA uçursunlar bakalım...
ABD-AB ve G-8 in diğer ülkeleri kaç gün dayanacak...
O Cennetler CEHENNEME nasıl dönüşecek...
Bırakın CENNETİ CEHENNEMİDE...
TÜRKİYE deki BOR Madenlerini kaptırmayalım...
CENNETİN anahtarı, Dünya rezervinin % 90 nın bulunduğu TÜRKİYE de...
Bunu göreceksiniz...
Gerisi PALAVRA...
Uyutma taktikleri...
savasci_2 22.05.2008, 10:31 bence cennet ve cehennem var..
yorumlardan bazılarında cennette cehennemde bu dünyadadır denmiş.. ben büyüklerimden şöyle işitmiştim: cehennemde ateş yoktur.. herkes ateşini buradan götürür.. yada insan sıratı dünyada geçer..bu sözlerden şunu çıkarmıştım: demekki cennet ve cehennem var.. insan bu dünyadaki hal ve hareketleriyle cennete layık yada cehenneme layık bir hale bürünür.. bazı arkadaşlarımızın dediği gibi eğer biz cenneti yada cehennemi bu dünyada yaşıyorsak ve başımıza gelen her iş bizim yüzümüzden geliyosa, ozaman sorarım sivastaki yakılanlar bunu hak etmişmiydi..bana çok ters geldi bu düşünce..
bazı yorumlarda da yunus emrenin: "cennet cennet dedikileri bir köşk üç beş huri isteyene ver onu bana seni gerek seni" sözlerini aslında cennetin olmadığına yormuşlar.. buna da katılmıyorum.. ama elbetteki insan cennet için değil Allahın rızası için amel etmeli..ama bu cenneti veya cehennemi inkar edebileceğimiz anlamına gelmez..Elbetteki bilene Rabbin rızası en büyük ödül.. Zaten bizler amellerimizle cenneti hak edebilirmiyizki??.. yine Onun rızası olmadan yaptığımız ibadetlerle cennete gideceğimizi düşünmek aldanmaktır.. araçla amacı karıştırmaktır..
bazı arkadaşlarımdan "devriye" denen bir kavram duydum.. bu kavramı da ilk kez duyuyorum.. zira büyüklerimden işitmedim.. Diyelimki devriye var mesela aklı bali olmamış 4 yaşındaki çocuk öldüğünde ne yapmış oluyoki rıza makamına ulaşmış olacak kadar bir yol almış oluyor.. bunu merak ederim... Ve yine diyelimki devriye kavramı var peki ozaman acaba bu kavrama inananlar kaçıncı kez devirdeler.. bunu biliyorlarmı..bilmiyolarsa ilk devirden farksızdırlar..buda yeni dünyaya gelen insandan farksız kılar onları..peki ozaman ikinci bir şansı kime vermiş oluyo ki Allah..ruh yaratmaktan mı aciz(haşa) bidaha gönderiyo..Diyelimki öyle.. İlk gelişinden farklı olan neki busefer devrini tamalasın..Mademki insan ikinci bir devire sıfırdan geliyo(yani bir önceki devirde ne yaptığını hatırlamıyo) bu seferde ne değişecek ki..madem insanı kamil olabilecek ilk devirde neden yapmamış..Eğer sıfırlanıp geliniyosa ikinci şans ikinci bir şans olmuş olmuyo ki.. biz ikinci şansı birinci şansını iyi kullanamamış pişman olmuş ve hatasının farkında olduğuna inandığımız insanlara veririz..değilmi??
saygılarımla..
sayın eşitlik partisi nickli arkadaşım Aleviliğin dinler üstü bir kavram olduğunu idda etmekle birlikte birde diğer dinlerdeki bütün kavramların hiç birini içermediği gibi son derece mesnetsiz ve zorlama bir tabir kullanmışsınız..Allah aşkına sizin alevilik olarak nitelendirdiğiniz bu kavramı(ki bence benim inandığım alevilikle hiç bir alakası yok) neden son bir kaç yıldır duyuyoruz.. Sakın uydurma bir kavram olmasın=).. şunu belirtmem gerekir ki: bir inancı felsefeyi veya bir ideolojiyi sizce uygulayıcılarıyla mı ölçmeliyiz?? Ne yani islam ülkeleri berbat durumdaysa bu islam yüzündenmi??? Ozaman afrikadaki ülkelerin durumunu neyle açıklarsınız???Yeryüzünde hangi ülke, hangi inanç yada hangi fikir akımının hakim olduğu ülke çok iyi ve mükemmel durumda??Sizin düşünce sisteminiz nerede hakim, oraya bakıp sizin insanlara ne sunduğunuzu görelim..Lütfen yorum yaparken laf olsun diyede yorum yapmayalım.. ve temsilcilerinin zaaflarını düşünce sistemlerine mal etmeyelim??Yoksa eminim sizin düşünce sisteminizin içindede insanlıktan nasibini almamış kimseler vardır??ne dersiniz ben o insanları örnek göstererek sizin ideolojinizi ve ya inancınızı hafife mi almalıyım??saçma mı bulmalıyım???yok mu saymalıyım??Cevabınız evetse zaten konuşmaya gerek yok..cevabınız hayırsa bende sizden bir inancı eleştirirken daha dikkatli olmanızı bekliyorum..
saygı, sevgi ve selamlarımla...
EŞİTLİK PARTİSİ 22.05.2008, 11:46 Sevgili savaşci_2
-Dünyada tek bir doğru yaşam biçimi vardır onun adı da ALEVİLİKTİR.
-Dünyada tek bir İNSANİ idoloji vardır onu adı ALEVİLİK BİR DÜŞÜNCE SİSTEMİDİR...idolojisidir.
Bizim siyasal hareketimizde bu idolojinin DÜNYADAKİ tek temsilcisidir...
Bunun öyle LAF olsun diye söylenemeyeceğini sanırım bilirsiniz.
Biz bizim dışımızdaki idolojileri,kendine monte edilemeye çalışılan yanlışlardan arınma refleksini gösterip göstermemesine göre değerlendirdik...bunun örneklerini sıraladık.
Elbette bunun içersinde yukarıda belirtmedik ama sizin sorduğunuza cevap olarak,Afrikada var...Amerika kıtasıda var...ve ALEVİLİĞİ yok sayan her yer var.
ALEVİLİK BİR DÜŞÜNCE SİSTEMİDİR...idolojisine en yakın siyasal idoloji SOL idolojidir...
Birlikteliklerini saysız kez açıkladık...
Öyle olmasaydı,yani ALEVİLİK idolojsi EVRENSEL olmasaydı,ABD hükümeti tarihinde ilk kez,karşısında bir idoloji olarak ALEVİLİĞİ kayıtlarına geçermiydi...
Bununla ilgi daha nice örnekler var...
Eh..ABD de şu an bu günkü CEHENNEMDEN sorumlu bir idolojiyi yaymak isteğine göre...sanırım bu örnek bile bizi doğruluyor...
Bu idolojinin İNSANLIK tarihinde ister DİNSEL adla, ister başka ad altında İKTİDAR olduğu bir gerçek...
Konu başlığına dönecek olursak,CENNET ve CEHENNEM anlayışı bu gün ki EMEVİ tarifiyle ALEVİLİKTE yokturdur...diyoruz.
İnsanın yeniden ve hemen doğuşuyla ilgi ALEVİLİK içerisinde inanç var ama...konumuz bu değil.
Biz PARÇA PARÇA,dahası ALEVİLİK idolosinin PARÇALARI üzerinden ALEVİLİĞİ kabul etmiyoruz....
ALEVİLİĞİ İnsanın var oluşundan beri var olduğunu ve ilelebette var olcağını,dolyasıyla şu ana kadar yaşanmış olanlarında ALEVİLİKLE olumlu veya olumsuz ilişkisinin olduğunu biliyoruz.
Saygı ve Sevgilerimizle
savasci_2 22.05.2008, 12:04 Sevgili savaşci_2
-Dünyada tek bir doğru yaşam biçimi vardır onun adı da ALEVİLİKTİR.
-Dünyada tek bir İNSANİ idoloji vardır onu adı ALEVİLİK BİR DÜŞÜNCE SİSTEMİDİR...idolojisidir.
Bizim siyasal hareketimizde bu idolojinin DÜNYADAKİ tek temsilcisidir...
Bunun öyle LAF olsun diye söylenemeyeceğini sanırım bilirsiniz.
Biz bizim dışımızdaki idolojileri,kendine monte edilemeye çalışılan yanlışlardan arınma refleksini gösterip göstermemesine göre değerlendirdik...bunun örneklerini sıraladık.
Elbette bunun içersinde yukarıda belirtmedik ama sizin sorduğunuza cevap olarak,Afrikada var...Amerika kıtasıda var...ve ALEVİLİĞİ yok sayan her yer var.
ALEVİLİK BİR DÜŞÜNCE SİSTEMİDİR...idolojisine en yakın siyasal idoloji SOL idolojidir...
Birlikteliklerini saysız kez açıkladık...
Öyle olmasaydı,yani ALEVİLİK idolojsi EVRENSEL olmasaydı,ABD hükümeti tarihinde ilk kez,karşısında bir idoloji olarak ALEVİLİĞİ kayıtlarına geçermiydi...
Bununla ilgi daha nice örnekler var...
Eh..ABD de şu an bu günkü CEHENNEMDEN sorumlu bir idolojiyi yaymak isteğine göre...sanırım bu örnek bile bizi doğruluyor...
Bu idolojinin İNSANLIK tarihinde ister DİNSEL adla, ister başka ad altında İKTİDAR olduğu bir gerçek...
Konu başlığına dönecek olursak,CENNET ve CEHENNEM anlayışı bu gün ki EMEVİ tarifiyle ALEVİLİKTE yokturdur...diyoruz.
İnsanın yeniden ve hemen doğuşuyla ilgi ALEVİLİK içerisinde inanç var ama...konumuz bu değil.
Biz PARÇA PARÇA,dahası ALEVİLİK idolosinin PARÇALARI üzerinden ALEVİLİĞİ kabul etmiyoruz....
ALEVİLİĞİ İnsanın var oluşundan beri var olduğunu ve ilelebette var olcağını,dolyasıyla şu ana kadar yaşanmış olanlarında ALEVİLİKLE olumlu veya olumsuz ilişkisinin olduğunu biliyoruz.
Saygı ve Sevgilerimizle
anlayışınız ve değerli açıklamalarınız için teşekkür ediyorum.. benim yeryüzündeki herhangi bir felsefeyi kötülemek yada aşağılamak gibi bir niyetim yoktur.. bu sizin düşünce yada felsefeniz içinde geçerli.. ancak sizin ideolojinize nasıl bakılmasını ve nasıl yaklaşılmasını istiyorsanız diğer felsefe yada ideolojilerede öyle yaklaşmalısınız ki karşılık bulasınız..Yukarıdaki sözlerim sizi yada ideolojinizi rencide etmek için değildi.. Sizi saygıya davet etmek içindi.. Bu davetimi kabul edip geldiğiniz için teşekkürler..
Ancak acizane fikrim: İdeolojiniz bence biraz temelsiz.. ve diğer düşüncelere yaşam hakkı tanımayan bir düşünce..Yeni bir fikir yada akım olmaktan ziyade sonderece basitane bir şekilde iyi olan herşey bizim kötü olan herşeyi başkası yaptı anlayışı hakim(sadece sizin burada yapmış olduğunuz tanımlardan yola çıktım)..Din olmaktan uzak(Teoloji bilimi manasında)..Onun için ideoloji olarak adlandırıyorum..Herkesin olduğu gibi sizinde inanç özgürlüğünüz var ben buna saygı duyuyorum.. Umarım sizin ideolojinizin paydaşları bizimde şikayetçi olduğumuz savaşlara, baskı ve zulümlere karşı bir direnç oluşturur..Umarım insanlığın iyiliğine ve dünyanın güzelleşmesine katkıda bulunur..Bunun yegane şartı herkese ve her düşünceye yaşam hakkı tanımaktır..
Sizden bir ricam olacak bu topiği açan kişilerin açma amacından uzaklaşmamak adına konuşmamızı ya bire bir özel mesajdan yürütelim yada bu konuyu burada keselim..Topiği meşkul etmemek adına..
Her düşüncenin bir diğerine saygı duyduğu yaşam hakkı tanıdığı günlere ulaşmak dileğiyle..
saygı sevgi ve selamlarımla...
Peki size garip gelmiyormu Konu başlığına bakıyorum şöle "alevilikte cennet cehennem varmıdır" diye soruluyor ?
Evet güzel bir soru da..! Yani her dinde ayrı ayrı şeylerr var hesabı çıkıyor örneğin alevilikte cennet cehennem yoksa ve sunnilikte cennet cehennem var ise demekki aleviler ne cennet ne cehennem gidiyor sunniler ise belirlenen kurallar göre ya cehenneme ya cennete gidiyor !
O zaman burda Allah tektir tezini çürütmüş olmuyormuyuz ? Ya da şöle diyelim her dine saygılı oluyoruz ki ben duyarım ve her dinin inançlarını kendilerine göre haklı buluyoruz peki diğer dünyada insanlar dinlerine göre mi sorgulanacaklar ?
Örneğin sözde müslümanlıkta içki haram hristiyanlıkta haram değil; O zaman diğer dünyada müslüman içmişse haram olacak hristiyan içerse haram olmuyacak mı ?
Aslında kafam biraz karışıktır bu konularda :smartass: Din en zor şey olsa gerek ! Bilgisi birikimi olan arkadaşlarımız varsa paylaşabilirmi?
ayni sekilde düsünüyorum...
benimde kafam cok karisiyor...aslinda bu konulari düsünmek bile istemiyorum...
dindeki sekilcilige zaten inanmiyorum...
herkesin inanci kendinedir...icindedir...özündedir...
benimde pek fazla bilgim yok...bekleyip görecegiz var mi yok mu:D
delidervis 22.05.2008, 16:23 bence cennet ve cehennem var..
saygılarımla..
sorular güzel ve derin ama burda anlatım kafi gelmeyecek kadarda önemli..
cennet ve cehennem hem vardır hemde yoktur.. hem bu dünyada hemde öbür alemde.. VARDIR, cahiller icin mutlaka ve kesin vardır süphe bile olmaz... YOKTUR, ermisler icin bilgeler icin yoktur.. ama bu sizin karar ve seciminizle olmuyor malesef bu sizin ruhsal gelisiminizle otomatik olarak isleyen bir mekanizma..
devriye olayı cok daha karmasık.. bunu sorular ile düsünmek daha mantıklı olur kanısındayım.. bu soruları düsünmekte fayda vardır..
Kuran'da yaratan "sizlere hesap gününe kadar süre tanıdım" demektedir. ama Kuran'ın hicbir yerinde insanların sadece 1 kere dünyaya gelecegi ve sadece 1 sınava tabi olacakları yazmamaktadır.. bunu hicbir sekildede ispat edemezsiniz.. eger sadece 1 sınav hakkı verilse ve o kisi kötü bir ailede dogup kötü bir sekilde büyüse, öldügünde bu yapılanın kendisine haksızlık oldugunu söylemez mi? adam veya kadın düstügü kötü yol nedeniyle benim ne sucum vardı 1 kere sınav olmak adalet mi demez mi? 1 kere sınav hakkı vermek peki yaratanın adalet anlayısına sıgar mı bizler bile okullarda ögrencileri bir cok kez sınav yaptıgımızı düsünürsek?
Kuran'da cahil kisilerin öldüklerinde tekrar dünyaya dönmek icin yalvaracaklarından bahseder ama asla bir daha geri dönmezler demez, sadece onları büyük bir azabın bekledigini söyler ( bu azap cehennem mi sizce yoksa tekrar geri dönmenin verdigi daha agır bir yasam seklimi?)
hesap gününe kadar süre verildiyse ruhlara (bakın insanlara demiyorum ruhlara diyorum) o halde hesap gününe kadar sınava bir daha girilmez diye Kuran'dan bir delil gösterebilir misiniz? bir ruh neden tekrar geri dönemesin geriye daha hesap günü gelmemis ve hicbir ruhun hesabı kapatılmamıssa?
beden insan bilincini örten bir organizmadır.. beden icinde gercek bilinc uyku halindedir ve ne zaman ruh bedenden cıkar o zaman gercek bilinc ile düsünüp olaylara vakıf olur.. iste bir ruh bedenini terk ettigi zaman yaptıklarının farkına varıp gercekle yüzyüze kalınca dogru yol icin tekrardan dünyaya gelmek ister. bu normal bir tepkidir ruh icin. siz bile bu dünyada sacma sapan yasayıp ömrünüzü tüketirseniz hesap gününe kadarki vakti iyi degerlendirmek adına tekrardan dünyaya gelmek isteyeceksinizdir.. Hak tarafından hesap gününe kadar süre verilmistir bunu unutmayın.. cennet ve cehennem hesap günü geldiginde ruhların o anki olgunluklarına göre belirlenecegi bir olay..
4 yasında ölen bebek konusu ve insanların dünyaya gelis sekilleri de oldukca uzun bir konu onuda ilerde anlatmaya calısırım dilim döndügünce yoksa yazıdaki her cümleye acıklama getirmeye kalksam cok uzun ve sıkıcı olur..
selam canlar.günümüz şartlarında cennet ve cehennemi aramak hiç de zor olmasa gerek.yüzlerce örnek verilebilir etrafınıza bakmanız yeterli.bu dünyada neler yapabiliriz onu tartışmalıyız.bence kendimizi burda kanıtlamalıyız yaptığımız hizmetlerle.
savasci_2 22.05.2008, 18:03 öncelikle değerli yorumlarınız için teşekkür ediyorum..
Yazınızda demişsiniz ki;
sorular güzel ve derin ama burda anlatım kafi gelmeyecek kadarda önemli.. cennet ve cehennem hem vardır hemde yoktur.. hem bu dünyada hemde öbür alemde.. VARDIR, cahiller icin mutlaka ve kesin vardır süphe bile olmaz... YOKTUR, ermisler icin bilgeler icin yoktur.. ama bu sizin karar ve seciminizle olmuyor malesef bu sizin ruhsal gelisiminizle otomatik olarak isleyen bir mekanizma..
1)Bu bilgileri nerden aldığınızı sormam abes kaçmayacaksa bilmek isterim..
Yine demişsiniz ki;
devriye olayı cok daha karmasık.. bunu sorular ile düsünmek daha mantıklı olur kanısındayım.. bu soruları düsünmekte fayda vardır..
Kuran'da yaratan "sizlere hesap gününe kadar süre tanıdım" demektedir. ama Kuran'ın hicbir yerinde insanların sadece 1 kere dünyaya gelecegi ve sadece 1 sınava tabi olacakları yazmamaktadır..
2)Kuranda birden fazla sınava tabi tutulacağı da yazmamakta...Kuranda yazmayanlardan milyon tane olasılık türetilebilir..Belki vardır olasıdır diyebilirsiniz.. ama kesin diyemezsiniz..çünkü sizde beden elbisesi giyiyorsunuz.. ve eğer devriye kavramı doğru ise sizde devriyeye tabi iseniz bize bizim bilgimiz dışında birşeyden haber veremezsiniz..Kaynağınız kuran olmadığına göre eğer varsa hadisler yada 12 imamlara dayanan bir deliliniz varsa bizimle paylamanız bizi mutlu edecektir..Diyelimki birden fazla sınava tabi tutuldu..hangi sınavın sonucunda sınıfı geçecek..eğer en sonuncusu diyecekseniz..Yezidi yaptıklarından dolayı lanetleyemezsiniz..Madem Allah onun bu hareketini cezalandırmayacaksa ve belki diğer bir devriyede bu bilgeliğe, olgunluğa erecekse yani sınıfı geçecekse biz lanetlememeliyiz..(Bunu kabul edebiliyormusunuz..Şahsen bu bana büyük bir adaletsizlik gibi geliyor..)
Yine demişsiniz ki;
bunu hicbir sekildede ispat edemezsiniz.. eger sadece 1 sınav hakkı verilse ve o kisi kötü bir ailede dogup kötü bir sekilde büyüse, öldügünde bu yapılanın kendisine haksızlık oldugunu söylemez mi? adam veya kadın düstügü kötü yol nedeniyle benim ne sucum vardı 1 kere sınav olmak adalet mi demez mi? 1 kere sınav hakkı vermek peki yaratanın adalet anlayısına sıgar mı bizler bile okullarda ögrencileri bir cok kez sınav yaptıgımızı düsünürsek?
3)Peki sizce Allahın sınav anlayışı hayat boyu iyilik yapmak yada belli bir olgunluğa gelmek mi..Biz onun bizi nasıl sınayacağını bizi neye göre değerlendireceğini nereden bilebiliriz ki..Ama şundan eminim ki her insanı kendi durumuna göre değerlendirecektir..Kişinin hayattaki seçimlerini, elinde var olanala neler yaptığını değerlendirecektir..Sizce iyi bir aileden doğmak iyi bir yolda olmak iyi olmayı garantiler mi..yada kötü bir aileden olmak kötü olmayı mı gerektirir..Sizde şunu çok iyi biliyorsunuz ki kişinin cüz i irade denen hür bir iradesi vardır.. dolayısıyla doğuştan sahip olduğuyla değil karşısına gelen seçeneklerden hangisini seçtiğine göre değerlendirilecektir...Peki devriye sonucu insanın itiraz etme şansı ortadan kalkıyormu bakalım..ben neden Peygamberimiz zamanında gelmedim demek gibi bir itiraza hala sahibim..diyeceksinizki ozamanda gelmediğini nerden biliyorsun..Peki ozamanki dünya nüfusu kaç buzaman ki kaç..Herkes orada olamadığına göre illaki birileri itiraz edebilecek..Demekki devriye anlayışı itraz kapısını kapatmıyor..Zaten itiraz hakkı olamaz..Çünkü özgür iradelerimizle seçtiklerimizi sonucunu alacağız..Kimseye itiraz edemeyiz..Birden fazla sınav hakkım olduğunu bilsem son hakkıma kadar bekler dünyadada yemediğim hak kalmazdı..Bence fırsat tekdir..son derece adildir..herkes seçimlerini bu tek sefere göre dikkatli yapmalıdır..Eğer bizler saf gönülle elimizden geleni yapıyorsak Allahın rahmeti hepimizi kuşatacaktır..Mademki herkes milyon defada dünyaya tekrar gelsede birbirinin aynı hayatı yaşayamaz ozaman itiraz kapısını milyon defa şans verilse de kapatamayız..Yani itiraz bana komik geliyor:Neden ben peygamber olarak gelmedim=)Gelseydim bi defada o aşamaları geçerdim..(Böyle bir itiraz komik olurdu herhalde)..Tabiki herkes eşit şartlarda olamaz..Dolayısıyla hesap günüde herkesin hesabı ayrı kıstaslara göre olacaktır..
Yine demişsiniz ki;
Kuran'da cahil kisilerin öldüklerinde tekrar dünyaya dönmek icin yalvaracaklarından bahseder ama asla bir daha geri dönmezler demez, sadece onları büyük bir azabın bekledigini söyler ( bu azap cehennem mi sizce yoksa tekrar geri dönmenin verdigi daha agır bir yasam seklimi?)
4)Ama kuranda cahil kişilerin geri döneceği de söylenmiyor..Neden bu seçeneği seçmiyorsunuzda geri dönme seçeneğini seçiyorsunuz..İki seçenek te kuranda açıkça yazılmıyor..Dolayısıyla bu devriye için ispat sayılamaz..Cahil insanları bekleyen son bence cehennem..Çünkü cezayı gören hep bir şans daha ister..Yenilen pehlivan güreşe doymazmış..Ben elbette ki bir şans isterdim..Bakalım Allah veriyormu..O bildirmeden kimse bilemeyeceğine göre..Devir olsa dahi bu yaşadığım hayatı tek ve son şans olarak değerlendirirdim..Ama dediğiniz gibi eğer Allah bildiriyorsa ve sizde delili varsa kabul ederim..Çünkü ancak o verirse bu Onun rahmetindendir..Yoksa bizim itiraz edeceğimizden yada Onun adaletsiz olabilme ihtimalinden dolayı değildir..
Yine demişsiniz ki;
hesap gününe kadar süre verildiyse ruhlara (bakın insanlara demiyorum ruhlara diyorum) o halde hesap gününe kadar sınava bir daha girilmez diye Kuran'dan bir delil gösterebilir misiniz? bir ruh neden tekrar geri dönemesin geriye daha hesap günü gelmemis ve hicbir ruhun hesabı kapatılmamıssa?
5) Yine sizin mantıkla şans verileceğini de ispatlayamıyoruz kurandan..Siz bana kurandan delil getirirseniz emin olun ben kabul edeceğim..Bizim görevimiz Kuranın söylediklerine uymaktır..söylemediklerini ummak ve dahası bunu gerçek gibi görmek bence hayaldir..Umuttur ama belkide boş bir umut olacaktır..Hesap gününe kadar mühlet verilen sanırım iblisdi..insanlar için böyle bir ifade kullanılıyor mu inanın bilmiyorum..Ama bu da adaletsizliği getiriyor..Neden mi..Çünkü Hz.Adem döneminde hayat verilmiş olan ruhlar daha çok şansa sahip..benim niye bu hakkım olmuyor gibi bir soru aklıma gelebilir hemen..Siz bu düşüncenizle kabir hayatını inkar etmiş oluyorsunuz..bilmiyorum kuranda kabir hayatıyla ilgili ayetler varmıdır..Eğer varsa zaten devriye anlayışı imkansız olur..
Yine demişsiniz ki;
beden insan bilincini örten bir organizmadır.. beden icinde gercek bilinc uyku halindedir ve ne zaman ruh bedenden cıkar o zaman gercek bilinc ile düsünüp olaylara vakıf olur.. iste bir ruh bedenini terk ettigi zaman yaptıklarının farkına varıp gercekle yüzyüze kalınca dogru yol icin tekrardan dünyaya gelmek ister. bu normal bir tepkidir ruh icin. siz bile bu dünyada sacma sapan yasayıp ömrünüzü tüketirseniz hesap gününe kadarki vakti iyi degerlendirmek adına tekrardan dünyaya gelmek isteyeceksinizdir.. Hak tarafından hesap gününe kadar süre verilmistir bunu unutmayın.. cennet ve cehennem hesap günü geldiginde ruhların o anki olgunluklarına göre belirlenecegi bir olay..
6)Yine aynı sorun burada da mevcut..Beden elbisesini giymiş olan siz ve bizler nasıl bileceğiz bu devriyeyi şayet gaflet uykusundaysak.Bakın tekrar ediyorum kurandan devriyeye açık bir deliliniz varsa inanın kabul edeceğim..Ama yoksa aksi kuranda belirtilmiyor ohalde vardır anlayışı beni pek ikna etmiyor..Yine kulun bir şans daha istemesi ayrı konu Allahın bunu vaad etmiş olması ayrı konu..Kul ister ama bakalım Allah vereceğini söylemişmi..vermese kimse itiraz edemez açık söylüyorum..Madem devriyede bildiklerimizi unutuyoruz peki biz en son hakkımızda daha kötü bir ruh haliyle hakkın huzuruna varırsak..Ozaman Allahın devriye olarak düşündüğünüz şansı şansmı olur adaletsizlikmi olur..Yine aynı mantıkla bizler 5 sınava tabi tutulsak ve en son sınavımızı saysalar,ama bizim en son sınavımız kötü geçse ondan önceki sınavlarımızda tam yeterli değil ama sonuncu sınavdakinden daha iyi puanlar almışsak bizler acaba son sınavımızın mı sayılmasını isteriz yoksa en yüksek sınavımızınmı..Biz isteriz elbet en yüksek olan sayılsın diye ama bakalım Allah sayarmı..kuranda saymayacam da dememiş ohalde sayacağını mı varsayacağız..Birde kurandan net bildiğim bir ayet var: Kim zerre kadar iyilik etmişse karşılığını alacaktır,ve kim de zerre kadar kötülük etmişse karşılığını alacaktır..Sizce bu ayet de mi son sınava göre..Yoksa devriye hiç işime gelmezde.Habire günah sayım artar durur..
Yine demişsiniz ki;
4 yasında ölen bebek konusu ve insanların dünyaya gelis sekilleri de oldukca uzun bir konu onuda ilerde anlatmaya calısırım dilim döndügünce yoksa yazıdaki her cümleye acıklama getirmeye kalksam cok uzun ve sıkıcı olur..
4 yaşında ölen çocuğa nasıl bir şans verilmiştir.. bu sorunun cevabını merakla bekliyorum...
umarım bu yazımın öğrenme arayışı içerisinde olan, ve tek derdi gerçekleri bulmak olan, bu yolda da aklına takılan soruları soran biri olarak yazdığımı anlamışsınızdır..
sevgi, saygı ve selamlarımla..
bazen burada konulşulanlara şaşırıyorum...'cennet cehennem alevilikte var mıdır' bu ne şimdi!
yahu,neyi tartışıyorsunuz ya kitap ortada,inanç ortada!
biz böyle konuşmaya devam ettikçe aleviliği diğerleri daha çok dillerine dolar.
...
cennet cehenneme inanmayan ben inançsızım desin kardeşim ALEVİYİM demesin!
gülay_ruken 22.05.2008, 20:55 Alevilik anlayısını dedik ama alevilik bir din deyil bir mezheptir.yani dinimiz tek din islamdır.kitabi kur'anı kerimse ben derimki cennet ve cehennem vardır bu inkar edilemez.bu dünya biz faniler için bir sınavdır bence ve bu sınafın sonucundada alacagın mukafat cennet yada cehennemdir.ne ekersen onu biçersin.Bence yapılanların iyi iyise iyilik,karsılığı cennet kötülük ise karsılığı cehennemdir.yok sa herseyi yap sonucu ne hiç birsey mi?yapılanların her zaman bir karsılığı vardır.BENİM ŞAHSİ FİKRİM BUDUR....Bunu söyledim diye aleviliğe tersmi düşüyor bence düşmez düşmemeli ve düşünülmemelidir.
DaMORİRE 22.05.2008, 20:56 bence var tabiki hiçmi dumadınız deyiş'lerde
duaz-ı imamlarda...
Bence u konuda polemik yapmaya hiç gerek yok sadece insanları farklı yönlere çekmeye çalışmayın
Bırakın bunları yavv Aleviler de Müslümandır dini ise İslamdır kitabı da Kuran-ı Kerimdir.
Bunlarda anlaşılmayan bir şey var mı arkadaşlar
Cennet ve Cehenneme gelince bunları düşüneceğinize Dünyada insan gibi insan olun sorumluluklarınızı yerine getirin ve en önemlisi İnsanları sevin ne olursa olsun.
:thumbup:
evet bunlarda ateist... bir tek doğan24 inançlı!
Yunus Emre;
Cennet cennet dedikleri
Bir ev ile birkac huri
Isteyene ver sen onu
Bana seni gerek seni
-------------------
Kildan köprü yaratmissin
Hele biz söyle duralim
Yigit isen sen gec tanri
Pir sultan Abdal;
Azmi Baba
bra oli gine cok guzel bir konuya deginmis, tek yaptigi ermislerimizin sozlerini dile getirip aleviligin aslini hatirlatmasi.
siz ise alevilige islama boyatip baska bir boyuta tasiyorsunuz ve sii likle karistiriyorsunuz :pinch:
aleviligi ilk basta alevi degerleyiyle bakin ve anlarsiniz alevilikte cennetin olup olmadigini:wink:
yasemin38 23.05.2008, 11:28 Yorumların tamamını okumasamda biraz zihnimde yer edindim herkes bildiği şeyleri paylaşmış öncelikle çok teşekkür ediyorum sevgili can böyle bir topik açtığın için. bence şurada tartışılan şeyleri hiçbirimiz kanıtını gösterecek kadar bilmiyoruz. cennet cehennem kavramı hep duyarız ama soruyorum kim gitmişte gelmiş nerden biliyoruz öldükten sonra ne olacağımızı aramızda ruhlar mı var? bunun en mantıklı açıklaması aklımızı kullanmaktır bilinen birşey vardır ki herkes ektiğini biçer ister bu dünyada ister başka bir dünyada. soruya gelince evet bence cennet ve cehennem vardır, olmasaydı herkesin yaptığı yanına kar mı kalacaktı.
delidervis 23.05.2008, 18:25 öncelikle değerli yorumlarınız için teşekkür ediyorum..
Yazınızda demişsiniz ki;
sorular güzel ve derin ama burda anlatım kafi gelmeyecek kadarda önemli.. cennet ve cehennem hem vardır hemde yoktur.. hem bu dünyada hemde öbür alemde.. VARDIR, cahiller icin mutlaka ve kesin vardır süphe bile olmaz... YOKTUR, ermisler icin bilgeler icin yoktur.. ama bu sizin karar ve seciminizle olmuyor malesef bu sizin ruhsal gelisiminizle otomatik olarak isleyen bir mekanizma..
1)Bu bilgileri nerden aldığınızı sormam abes kaçmayacaksa bilmek isterim..
...........................
...............................
.....................................
umarım bu yazımın öğrenme arayışı içerisinde olan, ve tek derdi gerçekleri bulmak olan, bu yolda da aklına takılan soruları soran biri olarak yazdığımı anlamışsınızdır..
sevgi, saygı ve selamlarımla..[/COLOR][/B][/B]
degerli can,
1) bu bilgileri tabiki Kuran'dan aldım.. bizim Kuran yorumumuz sunni yorumundan cok farklıdır.. tabi yorum da yorumlayan kisiye göre degisir..
sunu bir kez daha söyleyeyim öbür alemde cahiller icin cennet-cehennem mutlak vardır, fakat hakikate ermisler icin yoktur.. ermis kisi icin cennet ödül bile degildir onun ödülü yaratana varmaktır..
2) Kuran'da bir cok sey yazar ama yazmadıgı seylerin yok oldugu anlamına gelmez.. mesela Kuran'da bircok hayvandan bahsetmez peki bu onların olmadıgı anlamına mı gelir? Kuran önemli bazı seyleri söyler ve bizim bunlardan cıkarımda bulunmamızı, düsünmemizi ve en önemlisi aklımızı kullanmamızı ögütler.. birseyin olmaması icin illa Kuran, bu yoktur, su yoktur mu demeli? zaten Kuran acık acık insanlara sonsuz hakkınız var demez iste esas mantıksızlık bu olur.. o zaman kimse hicbirseyi takmaz.. ama sistem öyle bir ayarlanmıs ki hersey kusursuz ve celiskisiz islemektedir her na kadar insanlar anlamasada..
Düsündügünüzün aksine kaynak olarak Kuran'dan size bazı ayetler vericem farklı düsünme pratikleri icin.. bu ayetleri sizde bulup okuyup düsünün..
Kaynak: Sunni Kuran meali
yazar: Elmalılı Hamdi Yazır
En'am suresi - 94. ayet
(Allah kıyamet günü onlara söyle diyecek) Yemin olsun ki siz, sizi ilk kez yarattıgımız gibi teker teker bize geleceksiniz.....
** sizi ilk kez yarattıgımız gibi bir cümle var, burdan nasıl bir sonuc cıkartırsınız? ilk kez denildigine göre baska kezlerde olabilir mi acaba bir düsünmek gerek? **
Hud suresi - 52. ayet
"Ey halkım! rabbimizden bagıslanma isteyin, sonra Ona tövbe edin ki, size bol bol gökyüzünün bereketini indirsin size, gücünüze güc katsın, gelin günahkar günahkar dönüp gitmeyin"
** günahkar gitmeyin demek yerine günahkar günahkar dönüp gitmeyin tercih edilmis.. **
Ankebut suresi - 19. ve 20. ayetler
Allah'ın yaratmaya nasıl basladıgını, sonra onu tekrar edecegini görmüyorlar mı? süphesiz bu Allah icin kolaydır.
** tekrar taratmaktan söz ediliyor ve bunu anlamıyorlarmı diye de soru soruluyor **
de ki: "yeryüzünde gezininde Onun yaratmaya nasıl basladıgına bakın. Allah sonra diger yaratmayı yapacaktır. Süphesiz Allah 'ın her seye gücü yeter.
** diger yaratma kavramı ilginctir **
Yasin suresi - 31. ve 32. ayet
kendilerinden önce nice milletleri helak ettigimize bakmıyorlar mı? Onlar kendilerine dönüp gelmiyorlar. Onların hepsi toplanıp bizim katımıza getirilmistir.
** demekki sürekli dönüp gelen toplumlar var ama burda bahsedilen topluluklar cezalandırılmıs Hak katına cıkartılmıs ve döndürülmekten alı konulmus **
Yasin suresi - 68. ayet cok önemli
Bununla birlikte kimin ömrünü uzatıyorsak, yaratılısta onu tersine ceviriyoruz. Hala akıllanmayacaklar mı?
** yaradılısa ugrayıp halen akıllanmayan insanlara bir kızgınlık var **
Saffat suresi - 58. ve 59. ayet
Biz ilk ölümümüzün dısında ölmeyecegiz degil mi? Biz azaba ugrayacaklardan da degiliz.
** kuran ilk ölüm gibi bir kavramdan bahsediyor acaba kac ölüm yasar bir ruh düsünün? **
Duhan suresi - 34. 35. ve 36. ayet
Ancak onlar "ilk ölümümüzden baska bir sey yok, biz diriltilecekde degiliz! eger söylediklerinizde dogruysanız haydi babalarımızı getirin" diyorlar.
** yine ilk ölüm kavramından bahsedilmis ama bu ahiret dirilisi olamaz cünkü ahirette dirilince ölmek diye bir sey yok zaten.. ölüm sadece dünyada vardır **
Cum'a suresi - 8. ayet
De ki " Haberiniz olsun kendisinden kacıp durdugunuz ölüm, muhakkak o gelip karsınıza cıkacak, sonra O bütün bilinmeyeni görünmeyeni ve bilineni, görüneni bilene döndürüleceksiniz. O size neler yaptıgınızı haber verecektir..
** burda da ölünce bilincin acılacagını ve herseyi anlayacagımızı anlatıyor. hazır bulmusken yazayım dedim bedenin nasılda ruhu ve bilinci örten bir unsur oldugunu **
bunlar Kuran'ı rastgele actıgım zaman buldugum ayetler ama bastan sona okursam böyle onlarca ayet yoruma acık bir sekilde karsımıza cıkar.. yani hepsinin üzerinde düsünmek gerekir ki benimde amacım zaten insanların düsünmesini saglamak yoksa forum gibi sanal bir ortamda hic bir iddiada bulunmam..
siz sürekli olayı insan olarak düsünüyorsunuz ki aslında sizi yanıltan sey hep bu oluyor.. yok hangi insan sınavı gecerli olacak vs vs.. halbuki olaya insan olarak bakmayın daha öncede yazdım ruh olarak bakın.. hangi insan oldugu önemli degil ruh tektir ve aslolan ruhtur. ve dünya ruhun olgunlasması icindir, insanların degil.. burda ruh olgunlasır beden degil.
ruhun gidecegi yol 3 tür.. ya oldugundan asagıya iner, ya aynı seviyede kalır yada olgunlasır yükselir.. beden elbiselerine takılmayın.. ruh sorguya cekilir bedeniniz veya o bendedeki adınız degil..
12 imamlardan delil istemissiniz en iyi delil Hz Ali'dir.. Hz Ali'nin bir cok kez dünyaya geldigi rivayet edilir. Hatta Hz Ali bunu daha ufak bir cocukken bile ona bakan Selman'ı Farisiye ispatlamıstır..
Normal hayattan örneklerde vereblirim erenlerden ama burası yeri degildir.. yani Kültürel olarak icinde büyünülen cevrede normal seyler iken dısardaki insanların anlaması güctür bunları.. ancak yola girmeniz gerek bazı seyleri anlamak icin.. yoksa forumla kitap okumayla bir yere kadar..
yezid (lanet olsun) olayına gelirsek.. yukarıda Kuran ayetide verdim herkesin geri dönme gibi bir sansı olur mu? olmaz tabikide.. Yasin suresi - 31. ve 32. ayetde bu acıklanmıs zaten öyle bir sey olamaz.. zaten herkes gelir diye bir iddiam yok olamazda, bunun kararı ne bana nede baskasına kalmaz.. belki oluyordur belkide artık olmuyordur...
3) tekrar gelecegimi bilsem yemedigim hak kalmaz diyorsunuz. böyle birsey garanti verilmiyor ki zaten sadece var deniliyor o kadar. bu yaratana kalmıs bir haktır istedigini affeder istedigini affetmez o sebeple böyle bir lüksünüz yok.. zaten devriye denilen sey iyi bir sey gibi düsünülmesin.. asıl amac en kısa sürede sınavı verip bu alemden gitmektir yaratana varmaktır.. ama cahil insan malesef bu sınavı veremediginden sınıf tekrar eden cocuk gibi bu carktan kurtulamıyor.. bu ne kötü bir durumdur bunu keske herkes anlayabilse.. zaten yukarıda Yasin suresi - 68. ayette bunun ne kadar agır oldugu söyleniyor..
4)Allah böyle bir bildiride bulunmaz bunun garantisinide vermez ama bunu aklını kullanaraktan sen cıkartırsın.. böyle bir granti vermek demek yezide (lanet olsun) gün dogması demektir ki bu zaten olmaz..
hesap gününe kadar olgunlasmamıs ruhun gidecegi tek yer cehnnemdir dogru..
5)Hz Adem döneminde hayat verilmis ruhlar daha cok sansa sahip gibi bir düsünce yanlıs olur.. zira dünyaya sürekli gelmek iyi bir sey degildir.. esas amac daha öncede söyledigim gibi en kısa sürede Hakk'a ermektir O na varmaktır.. cok sans cok iyi degil. zaten kimin cok sansı vardır kim bilir ki? herkesin gelecegi kesin diye birsey yok.. zaten yukarıda geri dönemeyecek topluluklar oldugunu Kuran'dan örnekle yazdım ki bu bireysel ruhlar icinde gecerlidir..
6) umarım 5 defa gelmezsiniz.. ama her gelisde yaptıklarınızdan sorumlusunuz cünkü siz hep aynı ruhsunuz sadece ilk hayat veya sadece son hayattan sorumlu olmak mantıksız olur.. hep bu sefer basarıcam sözü ile geliyor ama unutup unutup kalıyorsunuz sınavdan. ama egerki bu gelisler sırasında hakikate ererseniz iste o zaman dünya carkından ve sorumluluklarından kurtulmus olursunuz. (umarım bu carktan kurtulursunuz) yoksa sınavı vermek icin ugrasıp durursunuz ahiret gününe kadar.. ahiret gününde hesap kolaydır o ana kadar geldiginiz nokta bellidir zaten ve ona göre hesabınız görülür bunda anlasılmayacak sey yok gayet acık.. siz hep insan bedeni olarak görüyorsunuz olayı o sebeple hangi beden, hangi beden sorusunda takılıp kalıyorsunuz ama ruh olarak bakın.. siz tek bir ruhsunuz ve tüm yaptıklarınızdan sorumlusunuz..
************************************************** **
Kuran'da cocuklarınız ve mallarınız sınav aracıdır der.. evrende sınavlar insanlar ile yapılır ve sınavlarda bir cok görevli ruh vardır.. hatta bazı ruhların dünyaya gelis amacı sadece ve sadece bir sınavda evren icin görev almaktır.. mesela bir ruh sadece bir adamın sınavı icin dogar ve bu sınav bitince tekrardan gider yani ölür.. cünkü onun var olma sebebi artık bitmistir..
mesela bir adamın sınavı evlilik dısı bir iliskide dogan cocuk sonucunda yapacaklarıdır. adam cocuk olana kadar normaldir ve cocuk oldugunda sınavı baslar. ne yapacaktır? kacacakmı? sahip mi cıkacak? evlenecek mi? vs vs vs.. iste burda bu adamın sınavı icin mecbur bir cocuk dogmalıdır ve bu adamın sınavı icin bir ruh dünyaya gelmeye gönüllü olur.. yani burda cocuk ilk günde ölebilir, 4 yasında da, 20 yasında da bunu bilemeyiz cünkü o ruhun gelis amacı ne zaman bitiyor bilme sansımız yoktur..
evli barklı bir adam düsünün ki bu cokda iyi biri olsun. bu adam bir gün sarhos bir söför tarafından yolda yürürken trafik kazasıyla öldürülür.. adamın aslında dünyaya gelme nedeni ve 40 yıl yasama nedeni sadece o gün o sarhos adamın sınavında rol almak icindir.. sarhos o sekilde araba kullandıgı icin sınavını kaybeder adamda sınavda görevini yerine getirmenin huzuru icinde diger tarafa gider.. ama insanlar anlamaz bunları ve ölen adam icin aglarlar o
bunu hakketmedi cok iyi biriydi derler sürekli.. ama bilmezlerki o adam sadece birinin sınavı icin gelmistir dünyaya.. eger sarhos söför o gün ictigi icin arabayı kullanmasa ve taksiyle evine gitse ve o adamı öldürmese, yani sınavını gecmis olsa.. o sınav icin gelen adam bu seferde olmadık bir nedenle hastalanır ve aniden yine ölebilir. cünkü artık sınav bitmistir ve onun daha fazla kalmasına gerek yoktur..
yani ruhlar bazen evrene hizmet icin tekrar geri gelirler fakat bunu normal insanlar asla anlayamaz hatta hizmet icin gelen kisi dahi bunu anlayamaz hersey bitenceye kadar.. bazende oldukca üst seviyelerden ruhlar tekrar geri gelir amacları ise insanlara birseyler göstermektir birseyler ögretmektir.. ama her geri gelis risktir cünkü bilincini acamama gibi sonuclarda olabilir ki o zaman dünya carkına saplanır kalır ruh yine.. sunu unutmayın ki anlamsız ölüm yoktur herseyin bir nedeni vardır. birileri sınav oluyorken birileride bu sınavlarda görev alır..
delidervis 23.05.2008, 18:41 evet bunlarda ateist... bir tek doğan24 inançlı!
Yunus Emre;
Cennet cennet dedikleri
Bir ev ile birkac huri
Isteyene ver sen onu
Bana seni gerek seni
-------------------
Kildan köprü yaratmissin
Hele biz söyle duralim
Yigit isen sen gec tanri
Pir sultan Abdal;
Azmi Baba
Yunus Emre hakikate erdigi icin cennet bile önemini yitirmistir artık.. cennetten daha önemli bir sey vardır o da yaratana ulasmaktır.. cennet ise erenler icin zaman kaybından baska bir sey olamaz her ne kadar normal insanlar icin ödül olsa dahi..
Kaygusuz Abdal.. kıldan köprü evrensel olusumda bir sistemdir ve öyle hassas calısır ki bunu bilen erenler bu hassaslık karsısında sasırıp, yaratana O'nun icin bile oldukca hassas oldugunu dile getirmektedir.. buda sistemin ne kadar muazzam oldugunu gösterir aslında..
Pir sultan Abdal ise insanların bu kıldan ince kılıctan keskin köprüyü bilmedikleri icin korktuklarını ama nasıl bir sistem oldugunu ögrenince, aslında hicde korkulacak bir sey olmadıgını anlatmaktadır..
Azmi Baba ise yaratana bunlarla ancak cahilleri kandırırsın demektedir, ve erenler icin bunların aslında olmadıgını söyler..
savasci_2 23.05.2008, 18:59 sayın Deliderviş ayrıntılı açıklamalarınız için teşekkür ederim..
ruhun ölümsüzlüğü ve bedenin bu ruh için bir elbise olduğu gerçeğine bende inanıyorum..Kurandan örnek gösterdiğiniz ayetleri daha önceden e okuduğumu belirtmeliyim..Ancak ben o okumalarımda bu ayetlerin bariz bir şekilde haşre yani ölümden sonra dirilmeye işaret ettikleri şeklinde yorumlamıştım..devriye varmıdır yokmudur kesin bilemeyeceğimize en azından burada siz bana anlatamayacağınıza göre(öyle ifade etmişsiniz) bu konuyu umarım başka zeminlerde ayrıntılı olarak konuşma isteğimi belirterek kapatmak istiyorum..
Ancak şu noktalarda hemfikiriz:1) Ölümden sonra diriliş var(kasıt bedenin ölmesi ruhun beden elbisesinden sıyrılıup gerçeği ayanbeyan görmesi anlaması), yaşayanlar(yani bizler) bu dünyada imtihandayız..
2) İster devriye olsun ister olmasın insanın yegane amacı verilen şansı tek şansmış gibi görüp bu şansını olabildiğince iyi bir şekilde değerlendirmeli ve bu hayatı ona göre yaşamalı(ben buna tek şans derim, siz buna bir an evvel kemale erip bu dünyayı terk etmek dersiniz sonuçta iki yolda aynı kapıya çıkar, yapılacak şey tekdir)..
Bunun dışındaki noktalar bu iki ortak nokta etrafında örgülenen ayrıntılardan ibarettir..
musadenizle hayat hakkındaki görüşlerimi belirtmek isterim... bir yerde okumuştum hayat tabakasının beş olduğunu söylüyordu:
1.İnsanların yani bizlerin şu anda sürdürdükleri hayat
2.Şehitlerin sürdürdüğü hayat
3.Hızır ve ilyas peygamberlerin sürdürdüğü hayat
4.Hz İsa ve Hz İdrisin yaşadığı hayat
5.Kabir ehlinin sürdürdüğü hayat
Tekrar verdiğiniz ayrıntılı bilgiler için teşekkürler..
saygı sevgi ve selamlarımla..
delidervis 23.05.2008, 19:19 evet forum ortamında bu tip seyleri konusmak mümkün degil.. umarım baska bir zeminde birgün yine konusuruz...
saygı ve sevgilerimle...
ilm-i ledun 24.05.2008, 15:43 alevilikte beden dört ana unsurdan oluşmuştur.bunlar hava ,su , toprak ve ateştir.o beden var olduktan sonra allah o bedene nefesini verir.yani kendi nitelikleri ile insanı niteliklendirir.ve insanın kalbinin derinliklerine hakikat ilmini yerleştirir.Ancak insanda idrak edebilme gücü var olduğu için yalnız olduğunu hisseder ve kişisel egosu oluşur..bu ego bencillik , öfke , kin şehvet gibi hayvani duygulardır.İşte bu ego hakikat ilminin üstünü toz gibi örter.insanın amacı bu kiri temizlemek ve hakikate ulaşmaktır.her insanda bu bilgi mevcuttur ama çabalaması gerekir.sabır gerekir.ve en sonunda kişi sabır ederek fenafillah olur.yani kişisel varlığı tanrısal varlıkta yok olur ve kişi insanı kamil olur.o vakit insan geldiği yere , varlığa dönmüş olur.o varlıkta allahtır.allahtan gelen allaha varmış olur.
alevilikte insanın var oluş amacı kulluk değildir.kendi özündeki hakikat bilgisine ulaşmak ve allaha varmaktır.allaha kavuşmak tek amaçtır.beden sadece bu amacı gerçekleştirmek için bir araçtır.bedenin işi bitince toprak olur.ancak ruh ölmez.sadece beden ölür.
olgunlaşamayan ruh , hakikate eremeyen ruh ise ham ruhtur.has değildir.o ruh ise tekrar bir bedende doğar ve bir fırsat daha kazanır.hangi dinde olursa olsun hangi ırkta olursa olsun hangi mezhepte olursa olsun çabalayan kişi, ister günde bin rekat namaz kılsın ,ister yıllarca budist tapınaklarında derviş olsun ,ister bir papaz olsun ,ister haham olsun kendini bilir öz benliğini yok ederse allaha kavuşur.bütün dinlerde amaç insan-ı kamil olmaktır.kişi sadece istesin ve sabır ve azim ile kişisel egosunu yok etsin.
hangi bedende dinde olduğunuz hangi ırkta doğduğunuz hiç önemli değildir.önemli olan var oluş amacınızdır.bu amaca ulaşanlarda kurtuluşa ermiş ruhlardır.bunlarda güruh-u nacidir.
Alevilikte bu dönüşüme(allahtan gelip allaha gitmeye) devir nazariyesi denir.cennet ve cehennem inancı sadece kavram olarak geçer. derinine inilmez.sebebide şudur:
alevilik dört kapıdan mevcuttur.her kapıdaki kişi hayatı , var oluş sebebini, varlığı farklı yorumlar.tabi ki şeriat makamındaki kişi cennet cehennem ,ahiret vardır diycek.yoksa "cennet cehennem yoksa hayatımı yaşayım"der ve yoldan çıkar.tarikat makamındaki kişide derki meğersem cennet cehennem burdaymış der,marifet makamındaki kişi de derki cennet cehennem yokmuş herşey tanrının yansımasıymış, vahdet-i vucutmuş der,hakikatteki kemale ermiş olan derki ben allahım(enel allah) , der.
sonuç şudur ki her kişinin aleviliği faklı yorumlaması aleviliğin tek düze olmadığını makam makam mertebe mertebe insan içerdiğini gösterir.önemli olan ayrıntıya takılmamak egomuzu yıkmak , hak ile hak olmaktır.taliplikteki , dervişliteki amaç budur.inşallah o makamlara erişmemiz nasip olur.
ilim ilim bilmektir
ilim kendini bilmektir
sen kendini bilmezsen
ya nice okumaktır
okumakta mana ne
kişi hakkı bilmektir
niçin okudun bilmezsin
ha bir kuru emektir
hasan cicek 24.05.2008, 22:38 hangi ırkta olursa olsun hangi mezhepte olursa olsun çabalayan kişi, ister günde bin rekat namaz kılsın ,ister yıllarca budist tapınaklarında derviş olsun ,ister bir papaz olsun ,ister haham olsun kendini bilir öz benliğini yok ederse allaha kavuşur.bütün dinlerde amaç insan-ı kamil olmaktır.kişi sadece istesin ve sabır ve azim ile kişisel egosunu yok etsin.
Selam sayın İlmi-i ledun. hangi dinde olursa olsun kendini bilir öz benligini yok ederse Allaha kavuşur.
O zaman şu soru aklımıza gelıyor ne gerek var Hıristiyan olmak ne gerek var Alevi olmak vsr.gerek varmı bir dine inanmak? nsıl olsa insan olmak bu yeterlidir diyebilirmiyiz? Lütven bir açıklama yaparsanız sevinirim.
eger burada yanlış anlaydımsa özür dilerim
saygılarımla
Asigi Ali 24.05.2008, 23:44 Öncelikle dikkat çeken şu ki bazı insanlar belirli alevi şairlerinin şiirlerinden çok az bir kesit alıp, diğer şiirlerini görnmezden gelerek alevilikte ahiret yoktur deme cürretini gösteriyorlar. Biz bu insanların görüşlerini Pir Sultan'ın şiirlerinden delil getirerek çürüteceğiz İnşallah. (Yetiş Ya Muhammed Yetiş YA Ali)
Bakalım Pir Sultan neden Sırat bana tozlu yol oldu demiş, Bunu O'nun şiirlerinden cevaplayalım:
Allah Birdir Hak Muhammed Ali'dir
anın ismi cümle alem doludur
Bu yol Hak Muhammed Ali yoludur
Gel Muhammed Ali dergahına gel
Özünü arıtıp pak eyler isen
Umman budur bahri olup dalarsan
Hakkın Didarını görmek dilersen
Gönlümden Hasan'ın ismi ayrılmaz,
Şah Hüseyin diyen diller yorulmaz
Bu yolda Ölene soru sorulmaz
Şah Zeynel Abidinİn abına
Yezit sığmaz oldu derler kabına
Muhammed'in sancağının dibine
Gel VAralım İmam Bakır-Oğlu'na
Uymayalım şol YEzit'İn Fi'line(yaptıklarına)
Gel uyalım İmam Cafer yoluna
İmam Musa Kazım canlar canıdır
Ali Musa Rıza mürvet kanıdır
Yarın varacağımız Hak divanıdır
Taki bilin Naki ile buluşur
Varır Hasan Askeri'ye kavuşur
Anlara kavuşan Hakk'a(Allah'a) kavuşur
Pir Sultan'ım eydür pervaz rahiden
Fetva budur çıkarırsan dilinden
Eğer aman diler isen Mehdi'den
(Pir Sultan, Asım BEZİRCİ, s.153-154)
Dikkat edecek olursak Pir Sultan, bu duvazında iki yerde Ahiretten bahsetmiştir.
1- Bu yolda ölene soru sorulmaz
Bilindiği üzere soru sorulma(Hesap) ancak ahirette olur. Ahirete inanmayan kişiler hiç kimseden soru sorulmayacağından bahsederler. Zira onlara göre ahiret, Cennet, Cehennem diye bir şey olmadığı için sorgu(hesap) olmasıda anlamsızdır. Ama görüldüğü gibi Pir Sultan Sorgudan(Hesap) bahsetmiş ve bu yola(Hz. Muhammed Ali yoluna) uyanlara hesap olmayacağğını, onların bu yola uymalarından dolayı mükafat göreceklerini dile getirmiştir. İşte Sırat Köprüsü Pir Sultan'a bu şekilde tozlu yol olmuştur ve yolu kolaylıkla katetmiştir. Yoksa, Pir Sultan Sırat'ı inkar etmiş olsa onu şiirlerine konu etmezdi.
2-Yarın varacağımız Hakk(Allah) divanıdır
Bu mısrayı yorumlamaya gerek olduğunu düşünmüyoruz. Ama, genede Hakk Divanı'na varmak deyiminin Ahiret'te hesaba çekilmek olduğu malumdur. Pir Sultan bu mısrada, insanlara ölümlerinden önce Muhammed Ali yoluna uymalarını, yoksa Hakk'ın huzurunda yüzlerinin (ak) olmayacağını telkin etmiştir. Çünkü Allah; Muhammed Ali'yi ve onların Onbir evladı olan diğer İmamları şeçmiş ve insanların onlara uymaları gerektiğini bildirmiştir.
Bu şiir le ilgili iki konuya daha dikkat çekeceğiz:
1-Gel uyalım İmam Cafer yoluna
Bu dizeye ve şiirin geneline dikkat edilirse Pir Sultan insanları Hz Muhammed ve 12 İmam yoluna çağırmıştır. Bu şiir esasen bir davettir ve 12 İmam yolunda Ahiret inancı yoktur derse bir kişi ona gülerler ve yalancılığı ortaya çıkar.
2-Anlara kavuşan Hakk'a kavuşur.
Anlardan kasıt şiirden anlaşıldığı gibi Hz Muhammed ve 12 İmam'dır. Hakk ise Allah'ın isimlerinden bir tanesidir. Pir Sultan burada şunuda dile getirmiştir: Anlara(Ehli Beyt'e) kavuşmayan Allah'a da kavuşamayacaktır. Çünkü Yüce Allah Onları vesile kılmıştır. Bu Allah'ın seçimidir. Artık buna kimsenin itiraz etmesi doğru olmaz. İnanan kişi Allah'In buyruklarına boyun eğer. Buna göre bu insanlar 12 İmam'ı ve öğretisini inkar ediyorlar ve diyorlar ki "Alevilikte ahiret yoktur, Hakk'a kavuşmak vardır." Bunuda ispat etmek için yukarıdada dediğimiz gibi alevi şairlerin şiirlerinden küçük kesitler alıp, şiirleri yanlış yorumluyorlar.
Alevi şairleri öyle insanlardır ki, şiirleri belli bir ilme dayanır. Zaten Pir Sultan'ın da ve diğer şairlerinde şiirlerine dikkat edilirse ne denli bilgili olduklar ve bilgisiz kişilerin bu şiirleri yazamayacakları anlaşılır. O halde "Cahil insanların bu şiirleri yorumlamaları, onları dopğruya ulaştırmaz".
EREN izm 24.05.2008, 23:49 bence yoktur. hatta alakası bile yok...
Asigi Ali 25.05.2008, 00:01 Be HEy Acayip Adem
Öldüğünü bilmez Misin?
Korlar bir karanlık dama(mezara)
Kapı baca bulamazsın
Yağmur yağar yeller eser
Mezarın başına yıkar
Sensen bin canavar sıkar
Hiç birine vuramazsın
Gel bu öğüdü al benden
yarın fırsat gider elden
Hak saklasın Cehennemden
Karanlıktır çıkamazsın
Yer pamuk olur atılır
Cümle deryalar katılır
Dilin damağın tutulur
Doğru cevap veremezsin
Pir Sultan'ım der ki deli
Elden koymaz doğru yolu
Ne yanarsın dünya malı
Birin Alıp gidemezsin
Pir Sultan (Pir Sultan, Asım BEZİRCİ, s.168)
Yoruma gerek var mı Canlar?
Asigi Ali 25.05.2008, 00:10 Pir Sultan'ım bu nefesi haklayan
Evliyanın gizli sırrın saklayan
Sırat Köprüsü'nün başın bekleyen
Birisi Muhammed Birisi Ali
Pir Sultan (Pir Sultan, Asım BEZİRCİ, s.186)
Pir Sultan bu şiirde diyor ki: Sırat vrdır ve Sırat'ı ancak Muhammed Ali yolunu sürenler geçecekleridir. Muhammed Ali yolunda olmayanlar Sırat Körüsü'nü geçmiş olsalar bile Muhammed Ali'den izin olmadan Cennet'e giremeyeceklerdir!!!
Canlar acaba Alevilikte Ahiret yoktru diyenler, bu şiirleri görmezden gelmiyorlar mı? Acaba bunlar alevi olabilirler mi? Hayır bizce bunlar Aleviliği yozlaştırmak ve Alevi halkı yolundan döndürmek istiyorlar!!!
NEyse biz devam edelim. Selam olsun Hakka tabi olanlara!!!
Asigi Ali 25.05.2008, 00:25 Kur'an oldu delilimiz
Sırr-ı Hakikat yolumuz
İmam Cafer'dir ulumuz
Mürüvvet kerem erenler
Pir Sultan (Pir Sultan, Asım BEZİRCİ, s.192)
|