Orijinalini görmek için tıklayınız : Alevilikte Cennet-Cehennem Var mıdır?
Alevilik özellikle şehirleşme ile birlikte hem ibadet olarak hemde düşünce bazında aşınma yaşamıştır. Aşınma yaşanan bir konuda Alevilikte ölümden sonrasıdır.
Sizce Alevilik cennet ve cehenneme nasıl bakar?
Ek: daha önce böyle birşey duymamış olanlar öncelikle şu konuya baksınlar:sas -http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=5171
drtuncay 23.02.2006, 21:30 merhabalar....
Alevilikte cennet cehennem yoktur aslında daha doğrusu allaha dost olmak vardır buna da ancak insanı kamil olarak ulaşılabilir.
insan ruhuda insanı kamil mertebesine ulaşıncaya kadar tekrar tekrar başka bi bedende yaşama şansı bulur.....
gerçeğe hü..
merhabalar....
Alevilikte cennet cehennem yoktur aslında daha doğrusu allaha dost olmak vardır buna da ancak insanı kamil olarak ulaşılabilir.
insan ruhuda insanı kamil mertebesine ulaşıncaya kadar tekrar tekrar başka bi bedende yaşama şansı bulur.....
gerçeğe hü.. ALEVİLKDE CENNET CEHENNEM YOKDUR BUNUN KANITINI SUNMAN GEREKİYOR HİÇ BİR ALEVİ KITABINDA YAZMADI YAZMIYORDA KENDİ İNANİSINI ALEVİLERE MAL ETME HA İNANMIYA BİLİRSİN GÖRUŞDE ALABİLİRSIN AMA ALEVİLİKDE YOK KARDEŞİM DEMEN İÇİN KAYNAK BELIRTMELISIN......
ALEVİLKDE CENNET CEHENNEM YOKDUR BUNUN KANITINI SUNMAN GEREKİYOR HİÇ BİR ALEVİ KITABINDA YAZMADI YAZMIYORDA KENDİ İNANİSINI ALEVİLERE MAL ETME HA İNANMIYA BİLİRSİN GÖRUŞDE ALABİLİRSIN AMA ALEVİLİKDE YOK KARDEŞİM DEMEN İÇİN KAYNAK BELIRTMELISIN......
:p :yamukgul:
yazmıyor mu? heryerde yazıyor... yazmayı boşver... yaşlılara sor... onlar kirlenmemiş bilgilerini vermeye hazır... o bilgileride kirletmezsen belki inanırsın..
silinmiştir...................
evet bunlarda ateist... bir tek doğan24 inançlı!
Yunus Emre;
Cennet cennet dedikleri
Bir ev ile birkac huri
Isteyene ver sen onu
Bana seni gerek seni
-------------------
Kaygusuz Abdal; Tanri anlayisinin bagnaz yorumuna söyle cevap veriyor
Kildan köprü yaratmissin
Gelsin kullar gecsin deyü
Hele biz söyle duralim
Yigit isen sen gec tanri
Pir sultan Abdal;
Korkusunu cektigim sirat köprüsü
Üstüne ugradim tozlu yol oldu.
--------------------------
Azmi Baba
Kazanlarda katranlarin kaynarmis
Yer altinda baliklarin oynarmis
On bu derya kadar ejdarhan varmis
Serbetmi satarsin yilancimisin?
------------------------------
:p :yamukgul:
yazmıyor mu? heryerde yazıyor... yazmayı boşver... yaşlılara sor... onlar kirlenmemiş bilgilerini vermeye hazır... o bilgileride kirletmezsen belki inanırsın..
sen kimsin ya! alevi bile değilsin eminim...dezenformasyon yapmaya çalışan bir zat mısın... sıkışınca msn ye davet ediyorsun, burda söyleyeceğini söyle diyince susuyorsun...
alttaki saçmalığına cevap (konu bizim polemikle dolmasın): ben aleviyim aleviliği islama yamama gibi bir derdim yok... esas-islamı değil, önce esas-aleviliği öğrenin. sizin gibi müslüman olacağıma ateist olmayı yeğlerim. sıkışınca kaynak istersiniz. alevilik halk dinidir halktan daha âlâ kaynak olur mu a cahil... işde bu sayın oli aslını inkar eden haram zadedir bir tez vurguladıgında kaynagınıda verirsin yoksa suz bizlerde dedelerimizden pirlerimizden azda olsa bir şeyleri biliyoruz ama hiç biri demediler cennet bizde olaz cehennem olaz saçmalamayın kardeşim bem cemimde allahı zikrediyorum ALEVİYİM ve müslümanım hemde İNSANIM yüreğimde ALLAH MUHAMMED ALİ sevgisini gururla taşıyorum yuzum ak yüregim berakdır asla ulama beyine çarpık düşünçelere izin vermedim vermiyeceğim tüm yazılarımda bunu vurguladım vurguluyacamda sayın oli alevilik bir ummana benser madem içinizdesin başımız gözumuz ustune bu çarpık düşünçelerinden arın bu sıra dahil ol........
Yunus Emre;
Cennet cennet dedikleri
Bir ev ile birkac huri
Isteyene ver sen onu
Bana seni gerek seni
-------------------
Kildan köprü yaratmissin
Hele biz söyle duralim
Yigit isen sen gec tanri
Pir sultan Abdal;
Azmi Baba
------------------------------ keske onlar kadar olabilsek onlara canım kurban olsun ama sen kime kurban olacan....................
Oli reenkarnasyona göre çok tanrıcılık war hep yeniden doğuyosun hayatın hep resetleniyo biliyosun dimi?yani o seçeneklerde reenkarnasyon senin dediğini karşılamıyo olabilir sanırım.
orjinali: reincarnation
re: tekrar
carn(lat): et
yani tekrar ete bürünmek
keske onlar kadar olabilsek onlara canım kurban olsun ama sen kime kurban olacan sayın ataist bey......
ateist diyerek tahrik etmeye çalışma... senden daha iyi alevi olduğum aşikar..
kolpa:
aleviliği sana uyduracak değiliz.. alevilikte ruh sürekli devinimdedir ve hep bu dünyadadır. tanrı neden fazla olsun ki. kızılbaş66 nın açtığı "devriye" konusuna bakın bi zahmet.. yorulacaksınız ama olur o kadar...:sas
ateist diyerek tahrik etmeye çalışma... senden daha iyi alevi olduğum aşikar..
kolpa:
aleviliği sana uyduracak değiliz.. alevilikte ruh sürekli devinimdedir ve hep bu dünyadadır. tanrı neden fazla olsun ki. kızılbaş66 nın açtığı "devriye" konusuna bakın bi zahmet.. yorulacaksınız ama olur o kadar...:sas ben seni tarik etmiyorum sayın oli ilk sen beni alevi olmadıgım suçlaması yaptın dogal olarakta tepkiye tepki oldu
bak oli can tamam beden ölur ruh gezer gezerde bunu kim yönetir..?
bir gunde binlerce can topraga gömulmekde bunu kim yonetiyor kim yönlendiriyor bir düşünün bir tolumu dahi bir devlet yönetmede zorlanırken bu binlece ruhu kim yönlendirip bedenlere yolluyor (akıl ermez bu sırra) bunu bilen varmı..?
ben seni tarik etmiyorum sayın oli ilk sen beni alevi olmadıgım suçlaması yaptın dogal olarakta tepkiye tepki oldu
bak oli can tamam beden ölur ruh gezer gezerde bunu kim yönetir..?
bir gunde binlerce can topraga gömulmekde bunu kim yonetiyor kim yönlendiriyor bir düşünün bir tolumu dahi bir devlet yönetmede zorlanırken bu binlece ruhu kim yönlendirip bedenlere yolluyor (akıl ermez bu sırra) bunu bilen varmı..?
ankette allah la ilgili bir soru yok... bu soru nerden çıktı...
alevilikte cennet cehennem olmaması neden bu kadar infial yarattı... kurana ters mi geldi... evet ters... bunu izzettin doğandan, cemal şenerden duymadınız tabii o yüzden inanmanız zor.
ankette allah la ilgili bir soru yok... bu soru nerden çıktı...
alevilikte cennet cehennem olmaması neden bu kadar infial yarattı... kurana ters mi geldi... evet ters... bunu izzettin doğandan, cemal şenerden duymadınız tabii o yüzden inanmanız zor. ben i izzettin doganı sadece yorumlarının teslıgınden kınarım ama bir alevi aşıgıdır cemal şenerin yazılarınada verdiğim tekki aşıkardır düşünçelerine kızarım sevmemde....
bak yukarıdaki anket sana cevabını veriyor zaten.....
41.
H İ K Â Y E T – İ M İ R Â C
Eyâ dostlar, bildireyim hak Resûl’dan
Ümmet olsan, işitip selâm verin dostlar.
O “harmeten li ‘l, âlemîn” cüz’ ve kül’den,
Ümmet olsan, işitip selâm verin dostlar.
Hudâvendim bağışladı O’na Mirac;
Rahmet denizi dolup taşıp vurdu mevvac;
O’nun başı üzre koydu “lâ-amrük” tâc;
Gerçek ümmetseniz,işitip selâm verin dostlar.
Önce Cibrîl alıp geldi O’na Burak;
Burak’a binip kıldı Hazret bin tumturak;
Burak uçup havalandı Hind el, Irak;
Gerçek ümmetseniz, işitip selâm verin dostlar.
Aksâ’ya varıp indi görün oraya server;
Yığıldılar bütün ruhlar, O peygamber;
“mübârek bâd” kıldı ruhlar orda yekser;
Cibrîl alıp o Hazret’i havalandı;
O Sidretü’l - müntehâ’ya hemen vardı;
Mustafa’yı Cebrâil hem ululadı;
Makamından geçemeyip Cibrîl kaldı;
Yularını o Mikâil gelip aldı;
Son zamanda Mikâil yorulup kaldı;
O İsrâfil O’nu alıp cennet uçtu;
O makamda resûl acep cevlan kıldı;
Efgan kılıp o hem makamında kaldı;
Arş’a bakıp ayak koydu Resûlu’llah;
Naleyni terk edeyim dedi hak Mustafa;
Nida geldi: Naleyn ile sen ayak bas ha;
Hak tarafından nida geldi: “Erinî “ beni;
Ey Habib’im, bana yakın gel sen beri;
Mahrem kılayım hâs sırrıma şimdi seni.
Hakk’a bakıp ayak koydu Resûlu’llah;
Hak’tan başka kimse yoktur orda hemrah;
Böyle makam kimseye yok, vallah billah;
Gerçek ümmetsen, bu sözleri iyi bilip al;
Bu sözler seçkin ümmete tapkı bir bal;
Münafıka uymaz bu söz, gelir melâl;
Münafıklar şek getirip oldu merdud;
Cehennemde dimağından çıkar bil dûd;
Geç kalınan pişmanlıktan sana ne sûd?
ahmey yesevi mirac hikayesi. cennet ve cehennemin geçtiği yer koyu yazılı.
derviscemal 23.02.2006, 23:12 "Cennet cennet dedikleri Birkaç köşkle birkaç huri İsteyene ver sen onu Bana seni gerek seni Yunus Emre Cennet, insanın bu dünyada yaptığı iyiliklerin karşılığı olarak Tanrı'nın verdiği rüşvet değildir. İnsan, yapısı gereği iyilik yapmalıdır. Öldüğünde öbür dünyada birkaç huri elde etmek için değil. Yunus Emre bu şiirinde cennette köşk ve huri değil, Allah'ı istiyor. O'na ulaşmayı her şeye tercih ediyor. Aleviler, cennet de cehennem de bu dünyadır. Başka bir cennet cehennem aramak nafiledir diye düşünürler. YOKSUL KÖYLÜ Yoksul köylü ölmüştü, Gözlerini açınca Cennetin kapısında buldu kendisini. Bir de zengin adam bekliyordu sırada Bir melek geldi, Açtı cennetin kapısını altın anahtarıyla. Önce zengin girdi içeri, Bir bando sesi duyuldu ansızın Kapının arkasından. Marşlar çalındı, Şarkılar söylendi, Sevinç çığlıkları attı cennettekiler. Kapı yine açıldı sesler kesilince, Köylü içeri girdi, Bir melek karşıladı onu, - Hoş geldin köylü kardeş, dedi sadece. Hani nerde bando? Neden söylenmiyor marşlar? Melekler neden dans etmiyor? - Ne biçim iş bu? Diye bağırdı köylü. Zengin adam girince içeriye, şarkılar söylediniz, çalgılar çalarak karşıladınız onu. Ben yoksulum gerçi, Ama dünyada kalmadı mı yoksulluğum? Herkes eşit değil midir, gökyüzünde? - Eşittir, dedi melek zengin de bir bizim için, yoksul da bir. Yalnız, unutma köylü kardeş. Hergün yüzlerce yoksul gelir cennete, Ama zengin dediğin yüzyılda bir gelir.
Alevimen 23.02.2006, 23:17 alevilikte kuran'da belirtilen cennet/cehennem anlayışı farklıdır.
Değerli ozanımız Mahzuni Şerif zamanında böyle buyurmuştu: 'gidip gelmeyen bir yer yok yık benim için'.
bir dünya vardır oda budur, diriliş yok. Eğer sen hayatında başarılı ve sevilen bir insan olarak geçirdiysen ve senin ölümünden sonra seni hatırlayan ve sen halen anılıyorsan manevi olarak yaşatılırsın Mahzuni Şerif, Pir Sultan Abdal, Yunus Emre vs... gibi.
YUNUS EMRE'DEN NUTUKLAR
Ben bu yolu bilmez idim
Aşk gönlüme düştü gider
Aşk elinden dertli yürek
Kaynayuben taştı gider
Hani bizden öğüt alan
Kalmadı dünyaya gelen
Gece gündüz tâat kılan
Ol Sırat’ı geçti gider
Hep onlar Sırat’ı geçti
Varıp dost iline düştü
Gönül maksûda erişti
Hazrete ulaştı gider
Nefsi doyunca yiyenler
Kana kana uyuyanlar
Dili gıybet söyleyenler
Cehennem’e düştü gider
Cehennem’e düşen kişi
Zârılıktır anın işi
Onulmaz bağrının başı
Büryân olup pişti gider
Aşk od’una yanmayanlar
Öleceğin sanmayanlar
Göz açıp uyanmayanlar
Şöyle gaflet bastı gider
Bu aşk bana bir düş idi
Hak müesser kılmış idi
Derviş YUNUS bir kuş idi
Halk içinden uçtu gider
ahmey yesevi mirac hikayesi. cennet ve cehennemin geçtiği yer koyu yazılı.
bu da gözden ırak tutulmasın
...Hacı Bektaş Veli’nin, Ahmet Yesevi dervişi olduğu yaygın bir kanıdır. Buradan yola çıkılarak Hacı Bektaş Veli’ nin şeriata bağlı olduğu kanıtlanmaya çalışılıyor. Hemen belirtelim ki, Ahmet Yesevi şeriatla sınırlı birisi değildir. Nakşibendi tarikatının bu yoldan çıkmış olması, Yeseviliğin Sünniliğini göstermez. Ahmet Yesevi adına görülen hikmet tarzı şiirlerin çoğu onun değildir. Ahmet Yesevi’yi bir Nakşibendi gibi gösteren bu şiirlerin, Nakşibendiliğin etkisi ile daha sonradan ona mal edildiği bugün artık anlaşılmıştır. Çünkü, 12.Yüzyıl’da yaşayan Ahmet Yesevi’ye mal edilen kimi şiirler, daha sonraki yüzyıllarda meydana gelen olaylardan söz etmektedir. Bu şiirler, 16. Ve 17. Yüzyıllarda Nakşibendiler tarafından biçimlendirilmiştir. Bu nedenle, sonradan değiştirilen metinlere bakarak Yeseviliği koyu Sünnilik olarak göstermek de doğru değildir. Prof. Fuat Köprülü, Yeseviliği, Sünnilik gibi görmenin yanlış olduğunu daha sonra kabul etmiştir.... Ali Aktaş
bu da gözden ırak tutulmasın
Fuat Köprülü denen bezirgan sabetayistin tekidir. onun laflarına iti bar etmem. dedeleri Osmanlı zamanında ki KÖPRÜLÜ ler dönemi sadrazamlarındandır. kızılbaşlarla uğraşan atalarının mirasından devam ediyor. aleviler de bu sabetayistin lafına mı inanıyor. garip!
reenkarnasyon hiçbir hak aşığının bahsetmediği bir mevzu iken Alevilikte bu kadar tutulması garip. bu felsefe yehova şahitlerinin, Tanrının yolu inancının, Ahirete inanmayan akımların felsefesidir. Tasavvufa da aykırıdır.
Ruh Allahın emrindedir. İnsan Ruh değildir.
İnsan beden ve yaşadıkça yüklendiği nefsidir. salih ameller ile nefis özünde olan Ruhun terbiyesi ile yüklenir. ve her İnsanla hatta tüm varlıklarla özünün aynı olduğunu anlar. bir ve tek olmak budur. bir olan Ruhtur. İnsan ise nefsini özü ile terbiye etmedikçe bu birliğin dışındadır. özüne döndükçe ruhundan nur alır. nurlanır.
İhlas İle Gelen Bu Yoldan Dönmez
Dost Olan Dostuna İkilik Sanmaz
Eri Hak Görmeyen Hakk'ı Göremez
Gözü Bakar Amma Körden Sayılır
Gerçek Aşık Menzilinde Durursa
Çerağ Gibi Yanıp Yağı Erirse
Eksikliği Kendözünde Bulunursa
O Da Erdir Yine Erden Sayılır
Şah Hatayi'm Eydür Bağdad'dır Vatan
İkilikten Geçip Birliğe Yeten
Erenler Yanında Kıyl Ü Kal Tutan
Yolu Dikenlidir Hardan Sayılır
şah hatayi bu sözleri ise çok güzel açıklıyor.
alttaki saçmalığına cevap (konu bizim polemikle dolmasın): ben aleviyim aleviliği islama yamama gibi bir derdim yok...
Sayın Oli,
Bu cümle tartışma konusu ne olursa olsun, karşınızda ki kişi ister Alevi ister başka bir inançtan olsun pek hoş bir cümle ve yaklaşım değil. Üstelik sizin açmış olduğunuz bu konu ile de hiç alakası yok. Karşılıklı saygımızı yitirdiğimiz bilgi alışverişi veya paylaşım denen birşey de kalmaz.
cennet cehennem varmi bilmiyorum ama alevilerin cehennemlerden gecmis bir tarihi vardir...ne yazikki. baski ve zulumlerle dolu
Sayın Oli,
Bu cümle tartışma konusu ne olursa olsun, karşınızda ki kişi ister Alevi ister başka bir inançtan olsun pek hoş bir cümle ve yaklaşım değil. Üstelik sizin açmış olduğunuz bu konu ile de hiç alakası yok. Karşılıklı saygımızı yitirdiğimiz bilgi alışverişi veya paylaşım denen birşey de kalmaz.
size zorla ateist demeye kalksam bana ne derdiniz sevgili polata!
bakın sizde ankete katılamaya cesaret edememişsiniz. neden acaba? cevabı ben vereyim... müslümanlık ile aleviliği eşit gösterme çabanız doğruları görmenize bile engel olmakta malesef
size zorla ateist demeye kalksam bana ne derdiniz sevgili polata!
bakın sizde ankete katılamaya cesaret edememişsiniz. neden acaba? cevabı ben vereyim... müslümanlık ile aleviliği eşit gösterme çabanız doğruları görmenize bile engel olmakta malesef
Sayın Oli,
bahsetiğiniz ateistlik suçlaması acıklayın kaynak sunun ataist düşünçelerinizi bizlere sunma hirsından vaz gecinbu olsa gerek ki Doğan24 sizin yazınızdan sonra bunu yazmış. Doğru mu yapmış? Hayır yanlış yapmış.
Cesaret edemek farklı anket şıklarında cevap bulamamak farklı.
Sizin İslam olarak gördüğünüz ve algıladığız şey çevrenizde gördüğünüz Sünni veya Şii ler. İslam bu zannediyorsunuz ve bunu baz alarak değerlendiriyorsunuz.
Çok kısaca açıklamak gerekir ise; Cennet ve Cehennem nedir? Ödül ve cezadır. Ödül nedir varlığa ıulaşmaktır, ceza nedir ulaşamamak acı çekmektir. Kuranda ki cennet ve cehennem ile ne anlatılmak istendiğini önce fark etmeniz gerekir. Cennet için bahsedilen nimetler at gözlü huriler, şarap akan nehirler, binbir çiçek ve meyva, kuş tüyü yastıklar bunların ifadesi mutluluktur. Bu vaatler sadece kamil olmayan, kemale ermeyenler için bir mükafat olarak sunulur aslında cennet varlığa ulaşmak, o makama çıkmak, onunla olabilmektir. Ve insanı mutlu edecek olanda budur. Cennet ile ifade edilen mutluluğa ulaşmak, sevince bogulmak, özlemi gidermektir.
Benim yerime cevap verme zahmetine lütfen girmeyiniz. Oun yerine şıkları düzenlerken daha fazla bakış açısının bulunduğu düzenleme yapınız. Amaç a bak seçemedin, cesaret edemedin, bak Müslümanlık ile Aleviliği eşit gösteremedin gibi şeyleri söylemek için düzenleme yapmaksa o başka. Size göre bardağın yarısı boş olabilir bana göre bardağın yarısı doludur.
Sayın Oli,
bahsetiğiniz ateistlik suçlaması bu olsa gerek ki Doğan24 sizin yazınızdan sonra bunu yazmış. Doğru mu yapmış? Hayır yanlış yapmış.
Cesaret edemek farklı anket şıklarında cevap bulamamak farklı.
Sizin İslam olarak gördüğünüz ve algıladığız şey çevrenizde gördüğünüz Sünni veya Şii ler. İslam bu zannediyorsunuz ve bunu baz alarak değerlendiriyorsunuz.
Çok kısaca açıklamak gerekir ise; Cennet ve Cehennem nedir? Ödül ve cezadır. Ödül nedir varlığa ıulaşmaktır, ceza nedir ulaşamamak acı çekmektir. Kuranda ki cennet ve cehennem ile ne anlatılmak istendiğini önce fark etmeniz gerekir. Cennet için bahsedilen nimetler at gözlü huriler, şarap akan nehirler, binbir çiçek ve meyva, kuş tüyü yastıklar bunların ifadesi mutluluktur. Bu vaatler sadece kamil olmayan, kemale ermeyenler için bir mükafat olarak sunulur aslında cennet varlığa ulaşmak, o makama çıkmak, onunla olabilmektir. Ve insanı mutlu edecek olanda budur. Cennet ile ifade edilen mutluluğa ulaşmak, sevince bogulmak, özlemi gidermektir.
Benim yerime cevap verme zahmetine lütfen girmeyiniz. Oun yerine şıkları düzenlerken daha fazla bakış açısının bulunduğu düzenleme yapınız. Amaç a bak seçemedin, cesaret edemedin, bak Müslümanlık ile Aleviliği eşit gösteremedin gibi şeyleri söylemek için düzenleme yapmaksa o başka. Size göre bardağın yarısı boş olabilir bana göre bardağın yarısı doludur.
sevgili polata!
bakarsanız konuyu uzatmamak için eski yazıma "ek" yapmışım orda...yani doğan24 ün suçlamasından sonra yazılmış bir nottur o. sadece o kişiye yöneliktir.
"islamdaki gibi inanlılır" demişim şıkta, çok genel bir şık ve tam size uygun aslında. 20 tane şık koyup "ateşte mi yanıcaz" "erkeklere kız mı sunulacak" "kızlara erkek mi sunulacak" vs diye 10 larca şık mı açmalıydım acaba? cevap: HAYIR
görüldüğü gibi siz kurandakini kabul edip sadece bakış açısını değiştiriyorsunuz. ve de bunun anlamı "devriye" inanmadığınızdır. o halde oyunuzu verip bir cevapla da benim cennet-cehennem görüşüm şudur diye belirtebilirsiniz.
yinede size kalmış elbette... en azından ben mutlu oluyorum bu durumdan... esas-alevileri, esas-müslümanları anlama fırsatını daha açık bir şekilde buluyorum...
sevgili polata!
bakarsanız konuyu uzatmamak için eski yazıma "ek" yapmışım orda...yani doğan24 ün suçlamasından sonra yazılmış bir nottur o. sadece o kişiye yöneliktir.
"islamdaki gibi inanlılır" demişim şıkta, çok genel bir şık ve tam size uygun aslında. 20 tane şık koyup "ateşte mi yanıcaz" "erkeklere kız mı sunulacak" "kızlara erkek mi sunulacak" vs diye 10 larca şık mı açmalıydım acaba? cevap: HAYIR
görüldüğü gibi siz kurandakini kabul edip sadece bakış açısını değiştiriyorsunuz. ve de bunun anlamı "devriye" inanmadığınızdır. o halde oyunuzu verip bir cevapla da benim cennet-cehennem görüşüm şudur diye belirtebilirsiniz.
yinede size kalmış elbette... en azından ben mutlu oluyorum bu durumdan... esas-alevileri, esas-müslümanları anlama fırsatını daha açık bir şekilde buluyorum...
Sevgili Oli,
Öncelikle özür dilerim yazmış olduğun "alttaki saçmalığına cevap (konu bizim polemikle dolmasın): " yazıyı fark edemediğim için.
İslam'da ki gibi inanılır şıkkını işaretlediğim zaman konuyu bir Sünni gibi değerlendirdiğimi düşüneceksin. Ne kadar altına açıklama da yazsam sonuçta görülen anket de kullanılan oy cinsi olacaktır. Bu nedenle önerin senin düşündüğün gibi bana uygun değil.
Kuran olayına gelince, sen önder olarak kabul ettiklerimizin Kuran'ı okumadıklarını, değerlenmdirmediklerini mi düşünüyorsun. Olay Kuran daki ni kabul etmek veya etmemek de değil. Kuran da yazılı olanların anlamı, ifadesi, neyi anlatmak istediği ve nereye varmak istediği. Kaldı ki bahsettiğiniz gibi cennet-cehennem olayında Kuran dakini kabul edip bakış açısını değiştiren kişi olarak ben değilim. Bir örnek vermek gerekirse Hallac-ı Mansur'un hayatını okuduğunuzda bunu göreceksinizdir.
Esas -Alevileri, esas Müslümanları anlamana gelince, burada bulunan ve Alevi olan hiç kimse diğer hiç kimseye Aleviliği İslam içereisinde görüyorsun/görmüyorsun sen Alevi değilsin, Alevi olamazsın diye bir söylemde bulunamaz. Bulunursa da bu yanlış olur. Kaldı ki konu esas Alevi- esas Müslüman da değil.
Cem ayinine gideceksin, Ehl-i Beyt soyundan dedenin öninde ikrar vereceksin, dara duracaksın, Allah-Muhammed-Ali diyeceksin, İmam Caferi Sadık Buyruk'unu esas alacaksın, Hoca Ahmet Yesevi'yi ve Hacı Bektaş-ı Veli'yi bileceksin,Kelime-i Şahadet ve Kelime-i Tevhit de Hz.Muhammed'i peygamber Hz.Ali'yi veli sayacaksın sonra da tutup esas Alevi-esas Müslüman Alevileri ayıracaksın. Bu o kadar basit bir olay mı?
cennet cehennem varmı bilmiyorum ama sivasta yanan canlarımızın cehennemi yaşadığı çok açık malesef.
bildiğim kadarıyla alevilerdeki inanca göre ve bu benim çevremde de böyle
cennette-cehennemde bu dünyadadır.
yanlışım varsa düzeltin.
unutmayın kırmak kolay yapmak zordur
Bende ailemden akrabalarımdan böyle duydum yani öyle cennet cehennemde hiç konuşmadılar.Yakınların cennetinde cehenneminde bu dünyada olduğunu düşünüyorlar.ne ekersen onu biçersin bu dünyada ve çokda doğru bir söz
srdr_ist 01.03.2006, 02:12 Alevilikte cenneti boşverin cehennemin en kötüsü yani cehennemden de beter yer olan kaf dağı vardır.Ebedi ceza yeri. Mezarından bedeniyle gider oraya sadece ruhu değil.
Bende ailemden akrabalarımdan böyle duydum yani öyle cennet cehennemde hiç konuşmadılar.Yakınların cennetinde cehenneminde bu dünyada olduğunu düşünüyorlar.ne ekersen onu biçersin bu dünyada ve çokda doğru bir söz
sevgili soreş! senin kafan bir hayli karışık gibi geliyor bana. sadece bu konu için değil tüm yazışmalarında bunu hissettim.
demişsin ki cennet cehennem bu dünyadadır. ancak ankette islamdaki gibi inanılır a oy vermişsin.
sen koçgiriliydin sanırım, bir büyüğüne sorman gerek. bu büyük deden-nenen olabilir. devriye veya reenkarnasyon diye sorarsan yanıt alamazsın. insan öldükten sonra ruhu ne olur? diye sor, cevabını alacaksın.
bilgilenmek için önce araştırmak lazım. bende 20 yaşına kadar cennet cehennem var diye öğrendim çünkü hayatın her aşamasında bize bu dayatıldı. okulda, basında vs.vs. öyle bir seviyeye geldi ki artık yaşlılarımızda inanmaya başladı.
Evet aklım birkaç konuda karışık malesef :) Onlarıda yavaş yavaş çözüyorum az kaldı :)
Kafa karışıklığı çok sinir bozucu bir durum :(
merhaba arkadaşım ALEVİLİĞİ İslamiyetin dışında görüyorsan sana birşey diyeceğim yok
Eğer ALEVİLİĞİ İslamiyetin içinde görüyorsan Cennet Cehenneme inanman gerek.
çünkü
Alevilere göre müslümanlar Hz. Muhammed’den sonra 73 fırkaya ayrılacaklar ve Ehl-i Beytin, Oniki İmamların yolundan gidenlerin dışındakiler cehenneme gideceklerdir. Ehl-i Beytin, Oniki İmamların yolundan gidenler Fırkayı Naciye veya Güruh-u Naci olarak adlandırılır.
Demek ki Ehl-i Beyt sevgisi Aleviliğin esasını oluşturur. Tevella ve teberra anlayışı da bu sevgiden kaynaklanır. Tevella Ehl-i Beyti, Oniki İmamları, Ondört Masumları, Onyedi Kemerbestleri ve onların yolundan gidenleri sevenleri sevmek, teberra ise onları sevmeyenleri sevmemektir.
merhabalar....
gerçeğe hü..
merhaba arkadaşım ALEVİLİĞİ İslamiyetin dışında görüyorsan sana birşey diyeceğim yok
Eğer ALEVİLİĞİ İslamiyetin içinde görüyorsan Cennet Cehenneme inanman gerek.
çünkü
Alevilere göre müslümanlar Hz. Muhammed’den sonra 73 fırkaya ayrılacaklar ve Ehl-i Beytin, Oniki İmamların yolundan gidenlerin dışındakiler cehenneme gideceklerdir. Ehl-i Beytin, Oniki İmamların yolundan gidenler Fırkayı Naciye veya Güruh-u Naci olarak adlandırılır.
Demek ki Ehl-i Beyt sevgisi Aleviliğin esasını oluşturur. Tevella ve teberra anlayışı da bu sevgiden kaynaklanır. Tevella Ehl-i Beyti, Oniki İmamları, Ondört Masumları, Onyedi Kemerbestleri ve onların yolundan gidenleri sevenleri sevmek, teberra ise onları sevmeyenleri sevmemektir.
ALEVİLKDE CENNET CEHENNEM YOKDUR BUNUN KANITINI SUNMAN GEREKİYOR HİÇ BİR ALEVİ KITABINDA YAZMADI YAZMIYORDA KENDİ İNANİSINI ALEVİLERE MAL ETME HA İNANMIYA BİLİRSİN GÖRUŞDE ALABİLİRSIN AMA ALEVİLİKDE YOK KARDEŞİM DEMEN İÇİN KAYNAK BELIRTMELISIN......
Doğan arkadaşım bütün msj,larını okudum canı gönülden sana katılıyorum
Doğan arkadaşım bütün msj,larını okudum canı gönülden sana katılıyorumsağolasın candost desdeğiniz için var olun......
akpınar piklop 06.03.2006, 21:12 hiç bir kitapta yok diye yoktur demeyin.sabahat akkirazın söylediği bir demede ''sırattan geçerken....''diye şeyler var.sırat nerde?cennet ve cehennemin olduğu yerde.o zaman bende var diyorum....
hiç bir kitapta yok diye yoktur demeyin.sabahat akkirazın söylediği bir demede ''sırattan geçerken....''diye şeyler var.sırat nerde?cennet ve cehennemin olduğu yerde.o zaman bende var diyorum....
hiçbir kitapta yok diyen "doğan24"tü. o da "devriye" için öyle demişti. sen ise cennet cehennem için aynı şeyi demişsin.
her yeni duyduğu söze insanlar zor inanır... okumak bilgilenmek şart...
hiçbir kitapta yok diyen "doğan24"tü. o da "devriye" yok diye iddia ediyor.
her yeni duyduğu söze insanlar zor inanır... okumak bilgilenmek şart...
oli yanlış anladın hehe :) islamda ki gibidir diye oylamış.
oli yanlış anladın hehe :) islamda ki gibidir diye oylamış.
biliyorum, önce neye oy verdiğine baktım.... ilk mesajlara bak. "doğan24" "devriye hangi kitapta var" diye sormuştu. bu arkadaş ise cennet cehennem kitapta yoktur diye cennet cehennem yoktur demeyin diyor ... sen yanlış anladın :p
"akpınar piklop" cennet cehennem her kitapta var en basit ilkokul kitapları dahil buna..
biliyorum önce neye oy verdiğine baktım.... ilk mesajlara bak. "doğan24" "devriye hangi kitapta var" diye sormuştu. bu arkadaş ise cennet cehennem kitapta yoktur diye cennet cehennem yoktur demeyin diyor ... sen yanlış anladın :p
yani devriye inancının hiçbir beyitte bile örneği yok oli.
aleviliğe nereden devriyeyi soktunuz anlayamadım. mantıksız zaten. ruh birdir. herkesin farklı ruhu yoktur. herkesin farklı tanığı vardır. o da ruhlandıkça ruh tanıklığına döner. ama bunun yansıması yine kişidedir. İnsan Allahın halifesidir. böylece Halife olur. tanık aklın farkındalığı değil. tanık özümüzdür. :bitmisbu: gelde bunu anlat anlatabilirsen :)
yani devriye inancının hiçbir beyitte bile örneği yok oli.
aleviliğe nereden devriyeyi soktunuz anlayamadım. mantıksız zaten. ruh birdir. herkesin farklı ruhu yoktur. herkesin farklı tanığı vardır. o da ruhlandıkça ruh tanıklığına döner. ama bunun yansıması yine kişidedir. İnsan Allahın halifesidir. böylece Halife olur. tanık aklın farkındalığı değil. tanık özümüzdür. :bitmisbu: gelde bunu anlat anlatabilirsen :)
sokan biz değiliz de çıkarmak isteyenler var... hatta tamamen çıkmasına az kaldı.. allahtan yazan kitaplar varda tamamen unutulmaz, okuyanlar bilir en azından.
ibrahim-ch 06.03.2006, 22:01 Cennet cehennem Baki degildir. baki yalnizca Allahdir.
Yani ölümlü birer mahluktur yaratilmislardir.
Yaratilan her seyde ölümlüdür.
Cennetlikler Cennet ile birlikte Yaratanda BiR olacaklar ve sonsuzluga kavusacaklar (ölümsüzlüge) orada yaratan gibi Ol deyip oldurma yetkisine ulasacaklar.
Cennet cehennem Baki degildir. baki yalnizca Allahdir.
Cennetlikler Cennet ile birlikte Yaratanda BiR olacaklar ve sonsuzluga kavusacaklar (ölümsüzlüge) orada yaratan gibi Ol deyip oldurma yetkisine ulasacaklar.
ne adamsın be ibrahimch! müttakide uzun süredir üye anketlere falan hiç katılmaz çünkü alevi değil... sen hemen atladın alevi değilsin nerden bilecen aleviliği :mahsum :hmmm
hımmm varmıdır.... umarım vardır ...boşamı gitcek yani okadar iğliyim :D
bakalım görcez elbet bi gün; varmı yokmu :komik
Cennet cehennem Baki degildir. baki yalnizca Allahdir.
yaratılan herşey ölümlüdür. ama sonsuz olabilir. evren mesela sonsuza kadar olacaktır. yok olmayacaktır. zaten bunların hepsi şu an vardır. Cennette evrende Cehennemde evrende. evren büyük merak etmeyin hepsi de Allahın birliğinde.
cehennem ateşi tutuşturulduğunda ve Cennet yaklaştırıldığında :yamukgul:
ibrahim c-h nin sözünün altına imzamı atabilirim oli. hepsi gerçek. ol deyip olma yetkisi o birlikte olana verilir. ölmeden önce de bu yetkiye sahip olanlar mevcut olmuştur. zaten yaşama amcımız da bu yekinin kontrollü olması. :S
A-L-E-V-İ 06.03.2006, 22:25 Sayın"oli"...
Tasavvufi şiirlede zahiri(görünen) değil Batini mana vardır..özellikle Alevi/Bektaşi tasavvufunda bu kendine ağırlıklı olarak hissettirir...
Yunus Emre;
Cennet cennet dedikleri
Bir ev ile birkac huri
Isteyene ver sen onu
Bana seni gerek seni
-------------------
Kildan köprü yaratmissin
Hele biz söyle duralim
Yigit isen sen gec tanri
Pir sultan Abdal;
Azmi Baba
Yunus Emre;
Cennet cennet dedikleri
Bir ev ile birkac huri
Isteyene ver sen onu
Bana seni gerek seni
Yunus Emre ..Allah'ı karşılıksız yani Cenet -Cehennem için değil,ulaşılmak istene bir erek/hedef gibi düşünmüştür..şiirlerinde her zaman işlediği tema ..İLAHİ AŞKTIR..
Yunus Emre Cenet yada Ceheneme karşı değildir..bunu Diğer şirlerinde de görmek mümkündür..Sadece RİTÜEL açısından..Hurili/Gılmanlı Cennet için Allah yönelmediğini..Belirtmek için bunları yazmıştır..
Bir Şairi anlamak için BÜTÜNSEL değerlendirmek gerekir..
Kildan köprü yaratmissin
Hele biz söyle duralim
Yigit isen sen gec tanri
Zaten..ilk satırda da yazmışsınız
"Tanrı Anlayışının bağnaz yorumuna cevap vermek için..."
Kaygusuz Abdalın yaşadığıo dönemde...Heteredoks İnanç ritüelleri ve bunların Anadolu inanışlarına etkileri oldukça büüktür..Mutezili kaynaklı yaklaşımlar..ilmi tartışmalarda FİKİRSEL LİNÇTEN ve hatta FİZİKSEL LİNÇTEN kurtulamadığından halk tabanında değil de..Muhalif -Ezilen akımlarda ve az da olsa Tasavvufi akımlarda rağbet görmüştür...
Kaygusuz Abdal 'ın yaklaşımı YOBAZ-BAĞNAZ düşüncenin Aklı bırakıp.."Nakil" de AŞIRIYA GİTMESİ ve tevili terketmesiyle DİNİ İMGELERE ..ŞEKİLSEL ANLAMLAR(kıldan köprü...ateşten kazan vs..)Yüklemelerine bir TEPKİ OLARAK oprtaya çıkmıştır...
Kaygusuz Abdalın ATEİST olamayacağını/olmadığını çok rahatlıkla söylemek mümkündür...
Pir sultan Abdal;
Üstüne ugradim tozlu yol oldu
Bu beyitleri neden yazığınızı anlamadım çünkü...Bence...Pir Sultan Abdal Hünkarımız içinde bulunduğu baskı ,ve duygusal yoğunluğu dile getirmiş biliyorsunuz ki..Dikensiz Gül bahçesinde yürümemiştir Pir Sultan..Ezilenlerin yanında olmanın getirdiği noktada..karşılaştıkları zorluklar bellidir..
Dosta özlem duymuştur..
halk ayaklanmasına önderlik etmiştir..
bazen kendini yalnız hissetmiş..bazen arkasında onbinler bulmuştur...
Lider etiğinin kendi ile baş başa kaldığı dönemde..içinde bulunduğu durumu İNSANSI duygularla ifade etmesi..
"Sıratı yol eyledik duruşudur"...
Devrimci Kültürde isyan ..kişiyi bir noktada duygusallaştırır...bunu bir çok halk önderinde görmek mümkündür..
Azmi Baba
Serbetmi satarsin yilancimisin
Burada da..yine..Softa kesimin bağnaz düşüncesiyle ALAY ediliyor....
Alevilikte Cennet- Cehennem Düşüncesi vardır..bunu HEMEN HEMEN TÜM ALEVİ/BEKTAŞİ Deyişlerinde..nefeslerinde görmek mümkündür..
Ama...
Cenet sevgisi..
Cehenem korkusu yoktur..
Allah sevgisi vardır...yeri gelmiştir..Allahı "Dost " olarak algılamıştır kah sitem etmiştir...kah dua etmiştir...
Ama...
Sevgisine..inacına ..KARŞILIK BEKLEMEMİŞTİR..
Bektaşi Dervişi Yunus Emre gibi..
"bana seni gerek seni " demiştir..
Saygı ve Sevgilerimle..
ibrahim-ch 07.03.2006, 01:06 ne adamsın be ibrahimch! müttakide uzun süredir üye anketlere falan hiç katılmaz çünkü alevi değil... sen hemen atladın alevi değilsin nerden bilecen aleviliği :mahsum :hmmm
Oli kardes fikir yazmak icin illada Alevi olmak mi gerekiyor.
Yazdiklarimi elestir eger yanlisim varsa.
Ayrica Tasavvufta Alevi sünni ayrimida yok bunuda bilesin.
Sadece islam Tasavvufu var.
slm.
Serkan_Devrim 07.03.2006, 10:12 Oli kardes fikir yazmak icin illada Alevi olmak mi gerekiyor.
Yazdiklarimi elestir eger yanlisim varsa.
Ayrica Tasavvufta Alevi sünni ayrimida yok bunuda bilesin.
Sadece islam Tasavvufu var.
slm.anket alevilikte cennet cehennem olup olmadığını soruyor. tasavvufta veya islamda değil. ama tabi ki böyle bir kural olmadığıiçin ankete katılabilirsiniz.
Biz de cehennemin ateşinden, gazabaından söz edilir..
ne de cennetin vereceği güzelliklerden..
Bizim cennetimiz de cehennemimiz de bu dünyadadır.
Benim düşünceme göre var.Ben islamda olduğu inanıyorum.çünkü Hz.Ali de inanıyordu.ve ben onun yolundan gidiyorsam inanmam gerekir diye düşünüyorum.
var oldugunada kanit yok, ama bana göre cennet cehennem yoktur, var diyenlerede saygim sonsuz.
var oldugunada kanit yok, ama bana göre cennet cehennem yoktur, var diyenlerede saygim sonsuz. sevgili can bende sana saygı duyuyorum inanmak insanın dogasında nasıl var ise inanmamakda vardır amaki bilim ve aklı birlikde yogurursan gercegin farkında olacaksın birşeyi savunurken savundugun şeyin dogruluguna emim olmak gerekir duyumlarla asla bir şey elde edilemeyecegi gibi sonuçta husran olur ben sen nedersek diyelim kim ne sunarsa sunsun degişmeyen tek şey alevili iyi bilmek gerkir özumuzun temelinde inaç vardır allah muhammed ali derken bu alemin tüm düşünçelerin asıl kaynagı ve demeli oldugunu bilmekdir. dinini .masebini. ibadedini. şeklini .bilmeden yaşamak bir ucurumdan duşmekden ibaredir (KANIT) istemişsin en buyuk kanıt (İNSAN)dır cennetde cehennemde budur inanmakdır........
SahHatayi 09.03.2006, 02:10 Benim düşünceme göre var.Ben islamda olduğu inanıyorum.çünkü Hz.Ali de inanıyordu.ve ben onun yolundan gidiyorsam inanmam gerekir diye düşünüyorum.
hz. ali'nin neye nasil inandigini bildigini sanmiyorum ... sünnilikle alakasi yok pirimizin
SahHatayi 09.03.2006, 02:14 reenkarnasyon hiçbir hak aşığının bahsetmediği bir mevzu iken Alevilikte bu kadar tutulması garip. bu felsefe yehova şahitlerinin, Tanrının yolu inancının, Ahirete inanmayan akımların felsefesidir. Tasavvufa da aykırıdır.
Ruh Allahın emrindedir. İnsan Ruh değildir.
İnsan beden ve yaşadıkça yüklendiği nefsidir. salih ameller ile nefis özünde olan Ruhun terbiyesi ile yüklenir. ve her İnsanla hatta tüm varlıklarla özünün aynı olduğunu anlar. bir ve tek olmak budur. bir olan Ruhtur. İnsan ise nefsini özü ile terbiye etmedikçe bu birliğin dışındadır. özüne döndükçe ruhundan nur alır. nurlanır.
İhlas İle Gelen Bu Yoldan Dönmez
Dost Olan Dostuna İkilik Sanmaz
Eri Hak Görmeyen Hakk'ı Göremez
Gözü Bakar Amma Körden Sayılır
Gerçek Aşık Menzilinde Durursa
Çerağ Gibi Yanıp Yağı Erirse
Eksikliği Kendözünde Bulunursa
O Da Erdir Yine Erden Sayılır
Şah Hatayi'm Eydür Bağdad'dır Vatan
İkilikten Geçip Birliğe Yeten
Erenler Yanında Kıyl Ü Kal Tutan
Yolu Dikenlidir Hardan Sayılır
şah hatayi bu sözleri ise çok güzel açıklıyor.
bu deyis bence Pir Sultana ayit .... ve manasida farkli ...
SahHatayi 09.03.2006, 02:17 ALEVİLKDE CENNET CEHENNEM YOKDUR BUNUN KANITINI SUNMAN GEREKİYOR HİÇ BİR ALEVİ KITABINDA YAZMADI YAZMIYORDA KENDİ İNANİSINI ALEVİLERE MAL ETME HA İNANMIYA BİLİRSİN GÖRUŞDE ALABİLİRSIN AMA ALEVİLİKDE YOK KARDEŞİM DEMEN İÇİN KAYNAK BELIRTMELISIN......
Dogan Kardesime katiliyorum.
Alevilikte, Sünni Cennet Cehennem anlayisi YOKTUR.
Ateste yanipda, hurilerle bahcede cilve diye birsey yok ve asla olmamistir.
Pir Sultanim ne diyor burda:
korkusunu cektigim sirat köprüsü
üstüne ugradim tozlu yol oldu
... bu yol cennete giden yol ALEVILIK.
tüm Ulularimiz ayni düsüncede ... seytanin varligina inanilmaz, sünni cehenem cennete inanilmaz ..., vijdan azabi gamm cekmek kötü diye inanilir, ve bunlardir aslinda insanin icindeki cehennem olan
hudey hudey hudey
cümlenin muradi
dünyada cennet
ibrahim-ch 09.03.2006, 02:22 Banka Hortumlayanlarda vicdan azabi cekerek. suclarindan kurtuluyorlar dimi ?
alevilikte cennet cehennem yoktur allah korkusuda yoktur çünkü aleviliğin özünde iyi söz iyi davranış aslolandır. alevilik sevgi saygı yumağı olduğu için kötülüklere yer yoktur. hiç duymadımda cennet cehennem le ilgili sözler.
[quote=SahHatayi]hz. ali'nin neye nasil inandigini bildigini sanmiyorum ... sünnilikle alakasi yok pirimizin[/quot
Düşüncelerime saygı duymanız gerektiğine inanıyorum.Sizi gayet iyianladım da neden benim için bilmiyor kelimesini kullanmışınız.
benin ne bilgim olup olmadığını nerden biliyorsunuz tanışıyormuyuz???
[quote=SahHatayi]hz. ali'nin neye nasil inandigini bildigini sanmiyorum ... sünnilikle alakasi yok pirimizin[/quot
Düşüncelerime saygı duymanız gerektiğine inanıyorum.Sizi gayet iyianladım da neden benim için bilmiyor kelimesini kullanmışınız.
benin ne bilgim olup olmadığını nerden biliyorsunuz tanışıyormuyuz??? bilgi tanışmaklada bilinmez sunmakla bilinir sizin sunmanıza verilen yanıtlar sizin bilmediginizi kanıtlamaz bilginizi bize sunarsanız sizinle seve seve paylaşıma hazırız bu konudaki yazınızda bilgilemmek acısından degilmi degilse insanlarla alaycı yaklasımın söz konusu olur yok ben biliyorum diyorsan konuyu acında bizde bilelim olmazmı ......
SahHatayi 10.03.2006, 22:04 [quote=SahHatayi]hz. ali'nin neye nasil inandigini bildigini sanmiyorum ... sünnilikle alakasi yok pirimizin[/quot
benin ne bilgim olup olmadığını nerden biliyorsunuz tanışıyormuyuz???
gercekten ordaki sözüm agir olmus, size hak veriyorum, fakat emin olun orda kötü niyetle yazmadim, acikca düsüncemi sundun.
hz. ali'nin neye nasil inandigini bildigini sanmiyorum ... sünnilikle alakasi yok pirimizin
BERFİN´isimli üyeden Alıntı
Benim düşünceme göre var.Ben islamda olduğu inanıyorum.çünkü Hz.Ali de inanıyordu.ve ben onun yolundan gidiyorsam inanmam gerekir diye düşünüyorum.
ŞahHatayı
O zaman Hz.Alinin neye inandığını açıklarsan memnun olurum arkadaş orda sünni'likten bahsetmiyor İslmdan söz ediyor İslam ayrı bir şey sünni'lik ayrı zaten yanlışlıklarda burda kaynaklanıyor
Bence cennet, cehennem gibi teşvik edici yaşam sonrası herhangibir bilgi yok. Her zaman iyiyi doğruyu hedeflemek, güzelin yanında olmak var. Bunun içinde cennetin vaadedilmesine gerek yok.
Alevilikte iyilik öbür dünyadan arsa kapmak için yapılmaz. Bizim en büyük farkımız budur zaten. Daha meteryalist düşünüyor alevi toplumu daha dünya işleriyle ilgili. zaten dinin en önemli amacı insanların dünyada güzel yaşayabilmesi. ALevilerde bunu uygulamaya çalışıyorlar... Reenkarnasyon olayını seçtim çünkü alevilikte don değiştirme kavramı vardır. doğadaki tüm canlılar bir güçten enerji alırlar. ALlah tüm doğadaki güçtür enerjidir insanın bizzat içindedir. Güç allahdır, bizde bunun bir parçasıyız. İnsanlar her zaman iyiyi doğruyu güzeli yapmalıdır temel olan bu
manifesto 10.04.2006, 00:16 Kızlılkilise rehenkarnasyonun ne olduğunu biliyormusun? yani don değiştirme bir makam işi ahiret yurdu ile ilgili bir kavram değil ki.
Buda budist inanışdan aleviliğe sentezlediğin birşey mi?
Senden çok şey öğreniyoruz, ateşin kutsallığı gibi, eşsiz bilginle alevi arkadaşlar aydınlanıyor
Kızlılkilise rehenkarnasyonun ne olduğunu biliyormusun? yani don değiştirme bir makam işi ahiret yurdu ile ilgili bir kavram değil ki.
Buda budist inanışdan aleviliğe sentezlediğin birşey mi?
Senden çok şey öğreniyoruz, ateşin kutsallığı gibi, eşsiz bilginle alevi arkadaşlar aydınlanıyor
Daha çok şeyler öğreneceksin yakında Dersim Alevi dini inancıyla ilgili makaleler var onları paylaşacağım. Dediğim gibi islamiyet büyük oranda etkilemiş aleviliği ama içinde daha başka birçok farklı inançdan motifler var
Alevi inancinda cennet, cehennem olgusu yoktur.Kisinin sorgusuda, yargisida bu dünya dadir.Böyle oluncada ahiret kavramida gecersizdir.Tanri adina hic kimse emir veremez, cezalandiramaz, mükafatlandiramaz, sorgulayip,yargilayamaz. Kisinin tanrisallasmasi’ da kisinin kendi elindedir.
Örnekleri; yüzlerce alevi kaynaklarinda görülmektedir. Hallac-i Mansur Enel Hakk,(Ben tanriyim) Yunus Emre(Ete kemige büründüm Yunus diye göründüm)
Yunus emre ;
Cennet cennet dedikleri
Bir ev ile birkac huri
Isteyene ver sen onu
Bana seni gerek seni
-------------------
Kildan köprü yaratmissin
Hele biz söyle duralim
Yigit isen sen gec tanri
Pir sultan Abdal;
Azmi Baba
manifesto 10.04.2006, 00:52 Alevi inancinda cennet, cehennem olgusu yoktur.Kisinin sorgusuda, yargisida bu dünya dadir.Böyle oluncada ahiret kavramida gecersizdir.Tanri adina hic kimse emir veremez, cezalandiramaz, mükafatlandiramaz, sorgulayip,yargilayamaz. Kisinin tanrisallasmasi’ da kisinin kendi elindedir.
Örnekleri; yüzlerce alevi kaynaklarinda görülmektedir. Hallac-i Mansur Enel Hakk,(Ben tanriyim) Yunus Emre(Ete kemige büründüm Yunus diye göründüm
Nefii de "Şu cübbemin altında Allah dan başka birşey yok" demişti.
Hallacın o sözünü o şekilde yorumlaman ilginç. Sözlerin temsil keyfiyeti vardır sözün neyi temsi lettiğini anlaman lazım.Yunus vahdete erdiğini anlatıyor Allah dan gayrusı değilim diyor senonu başka şeye yoruyorsun.Dersim aleviliği ayrı bir konu onun durumu farklı genel alevilik sentezine uymayan birçok noktası var zaten.Ama bu alevilik böyledir anlamı taşımaz.
zulfikar1985 11.04.2006, 21:54 SahHatayi[/b]]´isimli üyeden Alıntı
BERFİN´isimli üyeden Alıntı
ŞahHatayı
O zaman Hz.Alinin neye inandığını açıklarsan memnun olurum arkadaş orda sünni'likten bahsetmiyor İslmdan söz ediyor İslam ayrı bir şey sünni'lik ayrı zaten yanlışlıklarda burda kaynaklanıyor
Anketle ilgili olarak görüşümü belirtmek istedim.
Birinci olarak Cennet, Cehennem bu dünyadadır. Öyleki Cehenneme ateşini de kendi götürür, Cennete güzelliğinide...
İkinci olarak öldükten sonra Cennet ve Cehennem vardır.
Cennetin en güzel mutluluk anı Allah(c.c.) ile buluşma anıdır. Bu anın yanında yok hurilermiş, yok saraylarmış, bahçelermiş vs. sıfır nezdindedir.
Cehennemin en kötü olan tarafı ise Allah (c.c.) kuvuşma ümidinin kalmamasıdır. Şahsen ben Allah(c.c.) kavuşma ihtimali olması durumunda binlerce yıl yanmaya razıyım. Sonuçta rabbime kavuşmak varya gerisini boşver...
Son olarak Şah Hatayi kardeşim için Hz.Ali den birkaç söz aktarmak istiyorum.Kur'an dan ayet aktarmamamın nedeni ise Hz.Ali nin şu sözüdür:
Onlarla Kur'ân'a dayanarak bahse girişme; çünkü Kur'an, bir çok yönü olan, türlü yorumlarla yorulabilen bir kitaptır; sen söylersin, onlar da söylerler; onlara sünnete dayanarak delil getir; çünkü ondan kaçmaya yol bulamazlar onlar.
Hz.Ali Peygamberin sünnetine en çok vakıf olan sahabelerden olduğuna göre onu dinleyelim:
Gerçekten de Allah, Muhammed'i, Allah'ın salâtı O'na ve soyuna olsun, kıyâmete bir delil, cennete müjdeci, azaptan korkutucu olarak gönderdi; O'ysa dünyadan karnı boş olarak çıkıp gitti; âhirete ayıplardan, suçlardan esen olarak vardı; bir taşı bir taş üstüne koymadan yolunu tuttu, Rabbinin dâvetine icâbet etti. Allah bize ne büyük bir lütufta bulunmuştur ki Onu bize muktedâ olarak gönder-miştir; O'nun izini izlemekteyiz; yolunda gitmekteyiz.
Ey Akıyl, analar yasında ağlasınlar; şakacıktan bir insanın bedenine yaklaştırdığı kızgın bir demir bu; sen onun acısından, derdinden bu kadar bağırıyorsun da sonra beni tutuyor, Allah'ın gazabıyla yalımladığı ateşe çekiyorsun; acaba sen şu demirin eleminden feryat edersin de ben, cehennem ateşinden feryat etmem mi?
Sonra, gerçekten de dünya, yüzünü çevirdi, geçip gitmekte olduğunu duyurdu; gerçekten de âhiret yüzünü gösterdi, gelmekte olduğunu buyurdu. Duyun, bilin ki bugün, idman günüdür, yarın koşu var. Kim koşuyu kazanırsa ödülü cennettir; geri kalanaysa cehennem var. Yok mu ölümü gelip çatmadan tövbe eden; yok mu çetin günü erişmeden kurtuluşu için iş işleyen? Duyun, bilin ki ümit günlerindesiniz; ardındaysa ecel var. Kim ümit günlerinde, eceli gelip çatmadan kullukta bulunur, iyi iş işlerse ameli fayda verir ona, ecelinden görmez zarar; kim ümit günlerinde, eceli gelip çatmadan kullukta kusur eder, iyi işler işlemezse ameli ziyân verir ona, eceli verir zarar. Duyun, bilin de korku ânında nasıl amel ediyorsanız, amandayken de öyle amel edin. Duyun, bilin ki ben, isteyeni uykuya dalmış bir nimet görmedim Cennet gibi; korkanı uyuyup gaflette kalmış bir azâp, bir mihnet görmedim Cehennem gibi. Duyun, bilin ki, kimi gerçek faydalandırmazsa batıl zarar verir ona ve kimi doğru yol, doğruluğa sevk etmezse, sapıklık sürüp götürür helâke onu. Duyun, bilin ki emredildiğiniz göçü kaldırmaya, azığı hazırlamaya. Sizin için en fazla korktuğum şu iki şey:
Hz.Muhammedin de bu konuda sözleri bulunmakta ancak Sünni Hadis kitapları kabul görmediğinden yazma gereği hissetmedim.
Alevilik özellikle şehirleşme ile birlikte hem ibadet olarak hemde düşünce bazında aşınma yaşamıştır. Aşınma yaşanan bir konuda Alevilikte ölümden sonrasıdır.
Sizce Alevilik cennet ve cehenneme nasıl bakar?
Ek: daha önce böyle birşey duymamış olanlar öncelikle şu konuya baksınlar:sas -http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=5171
merhaba sorunuza kendiniz zaten cevap vermisiniz ankette ki sorular aslinda sizin cevaplariniz oluyor. vardir -yoktur u ankete katmamisiniz?
saygilar
Alevilikte iyilik öbür dünyadan arsa kapmak için yapılmaz. Bizim en büyük farkımız budur zaten. Daha meteryalist düşünüyor alevi toplumu daha dünya işleriyle ilgili.
Sevgili KızılKilise,
Materyalist felsefe ile Alevilik arasında net bir bağlantı kuramadım açıklarsan sevinirim.
Özgür-Taylan 25.04.2006, 17:33 " Ölümden Korkum Yok, O Benden Korksun,
Cehennem Var İse, Günahım Yaksın,
Cennet Güzellikleri Seyrana Çıksın
Sevgi Muhabbete Özendim, Yeter.. "
Âşık İzzet Özkan (1902 - 1981)
Valla aslında buyrukta da cennet ve de cehennem kavramları geçiyor.Zaten kuranda da geçer cennet ve de cehennem kavramları.Kuran ehli olarak kendini kabul eden her alevi gibi bende cennet ve de cehenneme inanıyorum şahsen.
merhaba sorunuza kendiniz zaten cevap vermisiniz ankette ki sorular aslinda sizin cevaplariniz oluyor. vardir -yoktur u ankete katmamisiniz?
saygilar
ilk şık "yoktur" manasında ikinci şıkta "vardır" manasında..
:sas
Alevİlİkte De Cennet Cehennem Vardir Bu Bİkere İslamda Da Kesİn Ve Nettİr Cemlerde Bunu Kanitlar
1_dedelerİmİz Hep SÖyler Dedİkodu Etmek Cehennem KÖpeklerİnİn
İŞİdİr
2_tehvİdelerdede Duvazlarda Da Bu Vardir Ben Bİr Cennetlİk Kul Olsam Gİbİ
3_burada Sorulan Ahİrette Sorulmaya Hak Muhammed Alİ Utandirmaya Cehennem KÖpeklerİnİn İŞİdİr
Daha Neler Neler Alevİ İnancindan Mahrum Olmamak İÇİn Cem Evlerİnİ Dolduralim Dİyorum Yoksa İyİce SaÇmalariz Bence
seastorm 03.05.2006, 16:12 [quote=KızılKilise]Alevilikte iyilik öbür dünyadan arsa kapmak için yapılmaz. Bizim en büyük farkımız budur zaten.
Gerçek inananın çıkar ilişkisi yoktur,bugün şuna yardım ettim cennette şu kadar arsam olacak veya iyilik edeyim de öteki tarafta yerimi hazırlayayım gibi bir düşünce olamaz. Çünkü o zaman yapılan iyilik göstermelik olur, içten olmaz ve amacına da ulaşmaz.Bu dünyada kendi kendimizin hakimi olmalı ve kendimizi dürüstçe yargılamalıyız bence, o zaman hatalarımızdan da ders çıkarıp insan-ı kamile ulaşmak daha kolay olur diye düşünüyorum.
"En büyük farkımız budur" derseniz yanlış olur. Tabi böyle düşünenler de vardır(iyiliğin arsa kapmak için yapıldığını zanneden) muhakkak ama, her koyun kendi bacağından asılır diye de bir söz var, kendilerinin bileceği iş...
halitseyfi 06.05.2006, 18:48 canlar
yazacağım şeyler sadece benim birikimler sonucunda ulaştığım şahsi fikrimdir.
diğer tüm inançlarda olduğu gibi aleviliktede cennet cehennem kavramı vardır.
Gufrani (Devriye)
......................
..........
...................
Bazi nebat oldum toprakta sürdüm
Bilmem kac atanin sulbünde durdum
Kac defa cenneti alaya girdim
Cehenneme kac sürüldüm kimbilir
yalnız ozanlarımızında dediği gibi cennet cehennem içinde sonsuzakadar kalınan bir mekan değildir.oarası islamiiyetin cennet ve cehennem inancından çok farklıdır.sırat köprüsüyle varılmaz,kazanlar kaynatılmaz,ruhun birsüre dinlandiği bir nitelikte bir yerdir. insan-ı kamil metebesine ulaşabilmek için bir nevi ara terbiyenin verildiği bir mekan.
"cennet cennet dedikleri
birkaç melek, birkaç huri
isteyene ver sen onu
bana seni gerek seni"
ruhun olgunlaşmasıyla cennet ve cehenneme ihtiyaç duyulmaz gelinen öze dönüşür. "enel hak"
çarpık düşünçelere izin vermedim vermiyeceğim tüm yazılarımda bunu vurguladım vurguluyacamda sayın oli alevilik bir ummana benser madem içinizdesin başımız gözumuz ustune bu çarpık düşünçelerinden arın bu sıra dahil ol........
sayin dogan24, bu yargilama hakkini nereden aliyorsunuz?
acaba sünnilerden mi ögrendiniz insanlari carpik düsünceli diye yargilamayi?
Topigi okudum. size carpik düsünceli diyen olmadiogi halde, siz; karsi bir düsünceyi nedense kabullenemiyorsunuz. Neden?
Israrla despotik bicimde izin vermem diyorsunuz.
Alevilik kültürü, yasam tarzi ve inanislari kimsenin tekelinde degil; hele ki bilgsiz dedelerin ellerinde hic degil???
Alevi yasam tarzinda bu tür hükümler yoktur?
Saygi vardir. Siz cennete inanirsiniz; digeri inanmaz.
Kimse size neden cennete inaniyorsunuz diyemez.
alevilik, cennetin yolunu da tikamaz, gönlü neredeyse oradan diledigi yere gidebilir insanlar.
(ama ben cehenemin atesini söndürmeye niyetliyim o baska???)
Bununla da yetinmeyip, kildan ince kilictan keskin (sirat) köprü üzerine bir de ev kurasim gelir.
Haydi yargilayin.
Neresi carpik bunlarin.
saygilar
sayın canugur bizim doğan24 ile bir sürtüşmemiz olmuştu ben daha sonra o sözlerimi silince sadece o kaldı. ama aleviliği yanlış öğrenmiş bir arkadaş yanlışlarındada ısrar ediyordu sanırım artık uğramıyor siteye.
Koyun Beni Hak Aşkına Yanayım
Dönen Dönsün Ben Dönmezem Yolumdan
Yolumdan Dönüp Mahrum Mu Kalayım
Benim Pirim Gayet Ulu Kişidir
Yediler Ulusu, Kırklar Esidir
On İki İmamın Server Başıdır
Kadılar Müftüler Fetva Yazarsa
İşte Kemend, İste Boynum Asarsa
İşte Hançer, İste Kellem Keserse
ULU MAHŞER GÜNÜ OLUR DİVAN KURULUR
Suçlu, Suçsuz Gelir Anda Derilir
Piri Olmayanlar Anda Bilinir
Pir Sultan'ım Arsa Çıkar Ünümüz
O Da Bizim Ulumuzdur Pirimiz
Hakka Teslim Olsun Garip Canımız
Yunus Emre;
Cennet cennet dedikleri
Bir ev ile birkac huri
Isteyene ver sen onu
Bana seni gerek seni
-------------------
Kildan köprü yaratmissin
Hele biz söyle duralim
Yigit isen sen gec tanri
Pir sultan Abdal;
Azmi Baba
------------------------------
Bunlar da cennet-cehennem yok demiyor ki; cennet -cehennem için olmaz yorumlar getiren sünni anlayışa taşlama var.O kadar da açık görülüyor ki...
Cennet ve cehennem, Alevi deyişlerinde de var."yedi uçmak kapısı, tamu" gibi deyimler halini almıştır.Bunları hiç görmediniz mi?
Ayrıca önemli bir nokta: Sünnilikte devriye vardır.DEVRİYE; ölen sünninin peşinden özellikle dindarları daire şeklinde oturur ve bu kişinin mal durumu ve yaşantısına göre günahlartını hesaplarlar.Bunların kefareti olarak bir miktar bedel açıklarlar ve cenaze sahibi bunu temin edip getirmek zorundadır.Aksi halde günahıyla gidecektir cenaze.Daha sonra bu dairedekiler sırası ile bir beze sarılan bu parayı birbirine sorarak devreder:"....'nın günahını aldın kabul ettin mi?"Yanında devrettiği kişi de "Aldım, kabul ettim." diyerek alıp yanındakine sorarak devreder.Böylece 3 defa devrettikten sonra parayı alır ve başka bir yerde bu devriyeye katılanlar paylaşırlar.Yani, ölenin günahını para ile satın alırlar.DEVRİYE BUNA DENİLİYOR.ONUN İÇİN anketee devriye yerine diğer bir tanımlama kullanılsa daha açıklayıcı ve net olurdu bence.
Cennet - cehenneme inanlar genelde sunnilerle iç içe yaşayan kesimde var.
ama aleviliğin yoğun bir arada yaşadığı bölgelerde bu tip inanclar yok. Alevilik bir bakıma panteist bir inanca dönüşüyor misal tunceli (dersim) alevileri.
Aleviliğin inancını yaşayan ve özümseyenler biliyor ve kabul ediyor cennet ve cehennemi.Aleviliğin inanç boyutunu kabul etmeyerek kendi keyfine göre bir keyif dünyası isteyenler cennet ve cehennemi kabullenmiyor
Alt düşünce ise şu oluyor bu kabul etmeyenlerde:Ben istediğimi yapayım, hesap sorma olmasın, yaptığım yanlışlar da yanıma kar kalsın.Bir de hesap çıkarmayın ki, şu dünyada istediğimi yapacak şekilde yaşayayım.Yaşayın, kimse kimseye karışmıyor.Yalnız bin yıllık Aleviliği kimse kendisinin bu günkü düşüncesine göre değiştirmesin.Aslı ortada olan bir inanç var ve hala ben dahilim ama şunu kabul etmem, şurasını da değiştirin diyerek ne demek isteniyor?.
Zaten Alevilik bin beşyüz yıldır, bu nefisçilere karşı mücadele vermiştir.
turna su 12.07.2006, 15:19 dünyayı cennet de cehennem de yapan bizleriz aslında.içinde yaşadığimiz dünyayı karartan da biziz
dewrano62 15.07.2006, 23:38 evet arkadaslar merhaba cennet cehennem varmıdır
asırı dıncı gruplar vardır ve dıger dunya avrdır dıyorlar bılım adamları felfeseciler ıse bole bır cahıllık olamaz dıyor sızce hangısı dogru yada goruslerınız nelerdır bır rus bılım adamıda ınsanı yasatan beyındekı hucrelerdır hucreler oldumu ınsanda bıter dıyor bole bır teorısı vardır sızın dusuncelerınız nedır benım dusuncemde bılım adamına katılıyorum hucre olurse ınsanda olur sadece okadardır ve hayat bole dewam eder surer gıder
gözdecst 15.07.2006, 23:42 yoktur :) emin oll...
yusufçukgecegez 16.07.2006, 00:25 yoktur :) emin oll...
cehnnem yoksa eğer,hemen bir silah edinip,insanlık suçu işleyenleri tek tek öldürürdüm.suçlarına göre işkencelerde ederek.mesela küçük bir kıza tecavüz edeni,dilim dilim doğrardım.en sonundada cinayetler işlediğim için kendimi öldürürdüm,ama neyseki cehennem var.herkez ne suç işlediyse fazlasıyla ödeyecek.zebaniler sabırsızlanıyorlardır orda.:devil2:
gözdecst 16.07.2006, 01:00 sen cennet var diyemi sevap işliyorsun yada cehennem var diyemi adam öldürmüyorsun? olayı chat ortamına dönüştürmek istemem ama garip geldi
Suffiyun 16.07.2006, 03:13 Yoktur diyen kardeş,gidince görürsün.Emin ol. :)
yusufçukgecegez 16.07.2006, 11:39 sen cennet var diyemi sevap işliyorsun yada cehennem var diyemi adam öldürmüyorsun? olayı chat ortamına dönüştürmek istemem ama garip geldi
ne demiş yunus ,,cennet cennet dedikleri,üçbeş köşkle üçbeş huri,isteyene ver onları,bana seni gerek seni.,oysa cehennem başka.cehennem adalet yeri.cehennem kötüler için.kim nerde yaparsa zerre kadar kötülük cehennemde vermeli hesabını.burası adeliti eksik dünya olduğuna göre,adaletli bir dünya olmalı.sen söyle madımakda insanları canlı canlı yakanların cezasını kim verecek.milyonlarca öldürülen masumun hakkını kim koruyacak.katillerin cezasını kim verecek.eğer cehennem olmasaydı ,ben vermek isterdim.ama ilahi adalet var,ne zaman kötülükle karşılaşsam,allaha havale ederim.
slm arkadarşlar var yada yok ama olduğu düşüncesi insanlaın faydasına yoksa herkes istediğini yapar nede olsa cennet ve cehennem diye yerler yok diye bırakın çoğu insan inansın yoksa kaos yaşanır bence insanların korkacak birşeyleri olmasa neler olur bir düşünsenize
manifesto 16.07.2006, 11:56 5907
dewrano ; rus bılım adamıda
:) Rus bilim adamı cevabı vermiş zaten..Ona itibar etmeliyiz artık..
bılım adamına katılıyorum hucre olurse ınsanda olur sadece okadardır ve hayat bole dewam eder surer gıder
Peki hayat nasıl başlamış..hadi sonu yok...sürüp gidecek :)
hoş bu mümkün de değil ya..güneş dahi her an kütlesinden ve enerjisinden kayba uğramakda yani ilerde birgün sönecek bu bilimsel bir veri..dünyanın yani hayatın sürüp gitmesi mümkün değil...
peki ya başı...Olasılık problemleri ile mi gerçekleşdi hayat..
Sonu anlamak için başı bilmek gerek sanırım..
HideSystem 16.07.2006, 13:33 arkadaşlar kıyamet cennet cehennem yok olurmu hiç ben şüphesiz inanıyorum vede var olduğuna hiçbir şüphem yoktur bunu bilimcilerden değil en iyi Kur-Anı'ı Kerim den öğrenebiliriz ki yüce kitap bunu tastik etmektedir kişinin günahı ve sevabı kendisinedir inanca saygım vardır ama kişinin doğruyu bilmesinide isterim ben adana dan üye olarak geldim forumunuza ve bende bir alevi soyunun ferdiyim ben inanıyorum umarım sizde doğruyu bulursunuz :)
bence cennette var cehennemde biz insan oğulları daha neler yaşayacagım yaşam sonsuz ahirette kim bilir daha neler görecegiz
dewrano62 16.07.2006, 20:25 5907
Peki hayat nasıl başlamış..hadi sonu yok...sürüp gidecek :)
hoş bu mümkün de değil ya..güneş dahi her an kütlesinden ve enerjisinden kayba uğramakda yani ilerde birgün sönecek bu bilimsel bir veri..dünyanın yani hayatın sürüp gitmesi mümkün değil...
peki ya başı...Olasılık problemleri ile mi gerçekleşdi hayat..
Sonu anlamak için başı bilmek gerek sanırım.. pekı ozaman ole dusunursen gunes nerden cıktı allah nerden cıktı su nasıl bunasılmı dıyelım valla ben bırseyın yaratıcısının var odlguna ınanmıyorummm
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
Bencede yoktur hep kuranı kerım dıyosunuz nerden bılım kuranı kerımı bı matbada basmadıkalrına kanıt varmı yooo
yusufçukgecegez 16.07.2006, 22:26 pekı ozaman ole dusunursen gunes nerden cıktı allah nerden cıktı su nasıl bunasılmı dıyelım valla ben bırseyın yaratıcısının var odlguna ınanmıyorummm
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
Bencede yoktur hep kuranı kerım dıyosunuz nerden bılım kuranı kerımı bı matbada basmadıkalrına kanıt varmı yooo
allah nerden çıktı diye sorsanda yeterli aslında ,o bolduktan sonra herşeyi yaratabiliyor zaten:confused1
selam arkadaşlar cennet cehennem elbette vardır yok diyen ne alevidir ne sünni bilim adamı aklına ne gelirse onu söylüyor fiziksel anlamda ruh bedenden ayrılır beden çürüyüp gider normal insanlarda olan budur fakat cesedi çürümeyen ALLAH dostları öylemi Evliyalar Erenler öylemi Yunus Emre Hz lerinin kabrinin üzerinden demir yolu geçeceği zaman kabri bir başka yere nakil için açılır onca kalabalık mübareğin çürümeyip hayatta ki gibi nurlu yattığını görürler İşte ALLAH dostlarının hali onlar bizim gibi normal insanların rehberleri değilmi arkadaşlar sonra bir şeyi görmeyince yok demekmi lazım örneğin soluduğumz hava görülüyormu insanda ki akıl görülüyormu bu gibi sözler bence inanmayan ateist insanların düşünceleri olsa gerek ne demişler inandığı gibi yaşamayanlar yaşadıkları gibi inanmaya başlarlar nasılki insanın doğup bu dünyaya gelmesi kendi elinde değilse ölüp öbür dünyaya gitmeside kendi elinde değildir rus bilim adamı madem ahiret yok diyor o zaman insanlar zamanları geldiğinde neden ölüyor ölüme çare bulsun öyleyse hepinize iyi günler dilerim
yusufçukgecegez 17.07.2006, 19:19 yahu bide şu soruma bir cevap bulsam ,cennet ve cehenneme inanmayan arkadaşlar.kötülüklerin cezasını kim verecek.şimdi bende alıştım sizden sivasdan örnek vereyim.orda suçsuz insanları yakanlar cinayet işlediler.ve suçları karşılığında ceza almadılar.bir kaçı hariç.şimdi bu yaptıkları yanlarına kaldı.bunların cezasını kim verecek.kanunlar vermiyor.delil lazım,görgü tanığı lazım,vicdan lazım.kanunun veremediği cezayı kim verecek.teşekkürler.
baglamaci_24 25.07.2006, 02:55 Alevilikte cennet cehennem yoktur aslında daha doğrusu allaha dost olmak vardır ya arkadaslar siz ne dedıgınız farkındamısınız? tabikide aleviliktede cennet ve cehennem kavramları vardır.... Nerden cıkarıyorsunuz boyle seylerı hiç anlamıyom aramızda masonlarmı var nedir anlamadım...
alevilikte islamın belli bir yasayıs ve inanc tarzını tasır arkadaslar lütfen... İmanın sartları sayılır bunlar... Birde eger actıkları konulardan emin olmayan arkadaslar kendi sorularına yanıt veren arkadaslara, kendi sundukları bilgileri ispat ederlese daha iyi olur...
İtikati Kuran Olan Alevilere;
Rahman 31: Ey Sorumlu İki Topluluk!!! Sizi Elbette Sorguya çekeceğiz.
32: Rabbinizin Hangi Nimetlerini Yalanlayabilirsiniz????????
33: Ey Sorumlu İki topluluk!!! Göklerin ve yerin sınırlarını aşmaya gücünüz yetiyorsa aşıp geçin. Bir yetkiye sahip olmadan geçemessiniz.
Ne Mutlu "O" yetkiye sahip olacak Erdemli İnsanlara......
Görkemli ve Onurlu Olan Rabbimim ismi Ne Yücedir. Bütün Övgüler Sonsuz Sayıdaki Evrenlerin Rabbine olsun.....
sanırım yetkiden kasıt ruhi tekamüldür,
alevilikte cennet cehennem vardır
sunnilikten farkı şu ki
onlar birer mekan olarak değil
haller olarak vardır
cennet cehennem kulun ölünce ruhunun karşı karşıya kalacagı haldir.
dır
cennet cehennem kulun ölünce ruhunun karşı karşıya kalacagı haldir.
Ruh, beden, Nefis (Kişilik, bilinç) bir bütündür. Ölümle bu bütünlük dağılır. Beden (et ve kemik) bildiğimiz toprakla çürür. Ruh ve Nefis (kişilik, bilinç) yargı gününe kadar berzahta (geçiş bölgesi) bekler. Yani bireyin ölmesi ile karşı karşıya kalacağı şey cennet veya cehennem hali değildir.
Ruh, beden, Nefis (Kişilik, bilinç) bir bütündür. Ölümle bu bütünlük dağılır. Beden (et ve kemik) bildiğimiz toprakla çürür. Ruh ve Nefis (kişilik, bilinç) yargı gününe kadar berzahta (geçiş bölgesi) bekler. Yani bireyin ölmesi ile karşı karşıya kalacağı şey cennet veya cehennem hali değildir.
Su anda uzun bir rüyadan; ölüm ile uyanmayacagimizi kim iddia edebilir.
Dün gece uykunuzda gördügünüz rüyadan sonra, uyandigininizda ruh, beden ve nefsiniz dagildi mi? Ama rüyanizda bir bütündünüz. Ya da simdi öyle saniyorsunuz.Uyandiktan sonra da baska bir gerceklik icinde yine bütünsünüz. Tipki simdi oldugu gibi????
Yalnizca rüya bitti, ve... uyandiniz.
Simdi yasadigimizin da bir rüya olmayabilecegini kim söyleyebilir?
Dinler bizlere bu rüyamizin mirasi, ya uyandigimizdaki miras ne?
(kabir azabi, mahser beklentisi vb. filan dersek, hala bu rüyadayiz demektir)
saygilar
cennet ve cehennem mekanlar değildir hallerdir,
cennet cehennemde hallerdir
zira ebedi olan yalnız allah tır
mekanlar fanidir,
kulun cenneti ruhundan ayrıldıgı allaha kavusmaktır
cehennemide gurbetidir
gaybi bilmiyorum ama alevi inancında cennet cehennem inancı bu şekilde
sonuçta sıradan bir insanım öldükten sonra ne olup biteceği hakkında kişisel olarak şöyledir diyemiyeceğim,inançtır bu öyle değilmi...
,inançtır bu öyle değilmi...
cok haklisiniz, inanctir.
saygilar
yusufçukgecegez 25.07.2006, 19:21 kuranda cehennem le ilgili 140 civarında ayet var.şimdi şunu anlıyamıyorum arkadaşlar.aleviliğe büyük saygım var.alevi kardeşlerimden bir çoğu,islamın özü biziz diyor.saygı duyuyorum.fakat alevilikde cennet cehennem yok diyen arkadaşlarımız var.kuranda 140 defa geçen bir şey nasıl olamaz alevilikte.aleviler cennet ve cehennemi düşünerek ibadet etmezler bunu biliyorum.ana bu yok manasına gelmez.alevilik islamın özüyse,cennet ve cehennem kavramı nasıl olmayabilir.benmi yanlış anlıyorum.daha doğrusu ben bunu anlayamıyorum.daha doğrusu hiçbir sünnide bunu anlayamaz.nedir bu işin doğrusu.teşekkürler.
Serkan_Devrim 25.07.2006, 20:43 kuranda cehennem le ilgili 140 civarında ayet var.şimdi şunu anlıyamıyorum arkadaşlar.aleviliğe büyük saygım var.alevi kardeşlerimden bir çoğu,islamın özü biziz diyor.saygı duyuyorum.fakat alevilikde cennet cehennem yok diyen arkadaşlarımız var.kuranda 140 defa geçen bir şey nasıl olamaz alevilikte.aleviler cennet ve cehennemi düşünerek ibadet etmezler bunu biliyorum.ana bu yok manasına gelmez.alevilik islamın özüyse,cennet ve cehennem kavramı nasıl olmayabilir.benmi yanlış anlıyorum.daha doğrusu ben bunu anlayamıyorum.daha doğrusu hiçbir sünnide bunu anlayamaz.nedir bu işin doğrusu.teşekkürler.alevilikte cennet yok demek:sünnilerin beklediği gibi turistik bir mekan yok demektir. alevilikte cehennem yok demek: sünnilerin beklediği gibi azaphane yok dmektir. cennet ve cehennem mekandan ve zamandan münezzeh yerlerdir. :)
Hüseyin69 25.07.2006, 21:43 kuranda cehennem le ilgili 140 civarında ayet var.şimdi şunu anlıyamıyorum arkadaşlar.aleviliğe büyük saygım var.alevi kardeşlerimden bir çoğu,islamın özü biziz diyor.saygı duyuyorum.fakat alevilikde cennet cehennem yok diyen arkadaşlarımız var.kuranda 140 defa geçen bir şey nasıl olamaz alevilikte.aleviler cennet ve cehennemi düşünerek ibadet etmezler bunu biliyorum.ana bu yok manasına gelmez.alevilik islamın özüyse,cennet ve cehennem kavramı nasıl olmayabilir.benmi yanlış anlıyorum.daha doğrusu ben bunu anlayamıyorum.daha doğrusu hiçbir sünnide bunu anlayamaz.nedir bu işin doğrusu.teşekkürler.
sunni anlayisi cennetle alevi anlayisi cenneti farklidir
ayrica din de insanlara karsi kullanilan bir silahtir
düsün abd her seferinde yeni bir silah üretiyor söyle vuruyor böyle parcaliyor hedefe su sekilde kilitleniyor vs vs övgü budur
ama yergi yoktur o silahla kac kisini hayati bitecek kac kisinin ocagi sönecek hesabini yapmaz
din anlayisida budur özellikle islam dini öyle bir silahtirki atom bombasindan bin kat daha etkilidir
bu silahin etkisi korkudur insanlar nasilki cehenneme gitme korkusuyla yasiyorlar ayni sekilde cennete gitmeme korkusuda etkildir
kuranda yüzlerce aytte cennet cehenemden söz ediyorsa ben bunun(kendi kisisel düsüncemdir) kesin varligina degilde bir tür korkuya dayandiriyorum cünki o dönemlerde ayni su dönemlerdeki gibi biraz farklida olsa yasadigimiz dogal felaketler insanlarin sürekli birbiriyle savas halinde oldugu dönemlerdir
benim aleviligimin cenneti cehennemi,
insanlarin bana gösterebilecekleri bir gülümsemedir,
ben cenneti cehennemi o tarafta aramam
yusufçukgecegez 26.07.2006, 17:24 alevilikte cennet yok demek:sünnilerin beklediği gibi turistik bir mekan yok demektir. alevilikte cehennem yok demek: sünnilerin beklediği gibi azaphane yok dmektir. cennet ve cehennem mekandan ve zamandan münezzeh yerlerdir. :)
cenet ve cehennem bilgilerimiz kurandan gelir.kurandada cennet tatil beldesi diye geçmesede,adı üstünde tüm güzelliklerin bulunduğu mekan.allaha ibadet allah sevgisinden yapılmalı bu doğru,ama cennetde vaadidir yaradanın.cehennem bir azaphane.kuran böyle diyor en azından.yada ben öyle anlıyorum.çokta iyi azaphane olması.bu dünyada insanlara zulmedenler cehennemde cezalarını çekmeli.kuranda böyle diyor kanımca.kuranda cennet,cennet diye geçiyor,cehennem cehennem diye.tamam namaz geçmiyor kuranda,salat var.aama cennet ve cehennem besbelli.peki nasıl alevilikde cennet ve cehennem anlayışı.
sunni anlayisi cennetle alevi anlayisi cenneti farklidir
ayrica din de insanlara karsi kullanilan bir silahtir
düsün abd her seferinde yeni bir silah üretiyor söyle vuruyor böyle parcaliyor hedefe su sekilde kilitleniyor vs vs övgü budur
ama yergi yoktur o silahla kac kisini hayati bitecek kac kisinin ocagi sönecek hesabini yapmaz
din anlayisida budur özellikle islam dini öyle bir silahtirki atom bombasindan bin kat daha etkilidir
bu silahin etkisi korkudur insanlar nasilki cehenneme gitme korkusuyla yasiyorlar ayni sekilde cennete gitmeme korkusuda etkildir
kuranda yüzlerce aytte cennet cehenemden söz ediyorsa ben bunun(kendi kisisel düsüncemdir) kesin varligina degilde bir tür korkuya dayandiriyorum cünki o dönemlerde ayni su dönemlerdeki gibi biraz farklida olsa yasadigimiz dogal felaketler insanlarin sürekli birbiriyle savas halinde oldugu dönemlerdir
benim aleviligimin cenneti cehennemi,
insanlarin bana gösterebilecekleri bir gülümsemedir,
ben cenneti cehennemi o tarafta aramam
ben şunu sormak istiyorum.sizce alevilik islamın özümü,bir mezhebimi,yoksa islamında içinde bulunduğu bütün dinlerden esintiler barındıran bir oluşummu.yoksaislamla alakası yokmu.cennet ve cehennem görüşünüzü buna göre değerlendirebilirim ancak.
Serkan_Devrim 26.07.2006, 17:45 cenet ve cehennem bilgilerimiz kurandan gelir.kurandada cennet tatil beldesi diye geçmesede,adı üstünde tüm güzelliklerin bulunduğu mekan.kuranda ki tanımlar mecazi anlatımlardır. yani bilinmeyeni bilinenle anlatma metodu. yoksa gerçektende cennette döşekler bal nehirleri falan yoktur. :)
kuranda ki tanımlar mecazi anlatımlardır. yani bilinmeyeni bilinenle anlatma metodu. yoksa gerçektende cennette döşekler bal nehirleri falan yoktur. :)
Kesinlikle doğru ama sunniler batıni olarak düşünmek istemiyorlar o yüzden acayip geliyor bizim düşüncelerimiz. :thumbup1:
kuranda ki tanımlar mecazi anlatımlardır. yani bilinmeyeni bilinenle anlatma metodu. yoksa gerçektende cennette döşekler bal nehirleri falan yoktur. :)
Sevgili ali ekber,
Cenneti görmüş gibi çok kesin yazmışsın.
Tanrı Cennete girecek müslüman erkekleri ve özellikle mücahitleri `el değmemiş` güzel kızlarla nikah edecektir.`o hurilere sahiplerinden önce insan ve cin dokunmamıştır`(55 rahman 74) ve ayrıca `yakut gözlü , beyaz tenli , el değmemiş güzel huriler` vardır.
Cennete sadece erkekler mi girecek? Cennet için vaad edilen şeylerden sonra aklıma bu soru takıldı.
yusufçukgecegez 28.07.2006, 00:38 kuranda ki tanımlar mecazi anlatımlardır. yani bilinmeyeni bilinenle anlatma metodu. yoksa gerçektende cennette döşekler bal nehirleri falan yoktur. :)
bu yinede sonucu değiştirmiyor,cennet var ve güzelliklerin mekanı,baldan nehirler var veya yok.mecazi anlatma metoduna kesinlikle katılıyorum.kuranda pekçok şey zamanın bilineniyle anlatılmıştır.
SarıVatoz 30.07.2006, 13:47 Alevilikte Cennet-cehennem inancı vardır. Alevilikte yoksa da alevilerin hemen hepsinde var.
Serkan_Devrim 30.07.2006, 16:17 Sevgili ali ekber,
Cenneti görmüş gibi çok kesin yazmışsın.Tanrıyıda kimse görmedi ama herkes onun hakkında konuşuyor abi. :) ben sadece sahip olduğum bilgi çerçevesinde konuştum. yanılıyor olabilirim.
kanagladi 30.07.2006, 18:12 insanların çoğunluğunu böyle kandırıyorlar cennet vaadi cehennem korkusu sadece cennet olsaydı ne olurdu düşündünüzmü hiç ben ne cennete inanıyorum ne cehenneme bunlar düzmece saygılar
he bu arada cennette bu dünyada cehennemde bu dünyada çektiğimiz acıları başka bi yerde tadamazsınız onun için cehennemden korkmayın :D çünkü YOK
manifesto 30.07.2006, 18:34 kanagladı ; ben ne cennete inanıyorum ne cehenneme bunlar düzmece saygılar
Bazı insanlar düzmece şeylere inanır işte :)
Cennetin ve cehennemin bu dünya olması imkansız..:) niye mi...
Firavun cennet hayatı yaşamış....
Mazlumlar ise cehennem..Bu işte bir terslik var..
kanagladi 30.07.2006, 18:40 hiçde tuhaf değil hz.muhammed bi firavundur cenneti kendi gibilere cehennemide kendi gibi olmayanlara yansıtmıştır çok güzel bi örneği var araplar kendi cennetini yaratmak için türkleri kılıçtan geçirmiş müslüman edene kadar
yusufçukgecegez 30.07.2006, 19:59 hiçde tuhaf değil hz.muhammed bi firavundur cenneti kendi gibilere cehennemide kendi gibi olmayanlara yansıtmıştır çok güzel bi örneği var araplar kendi cennetini yaratmak için türkleri kılıçtan geçirmiş müslüman edene kadar
hz muhammedi firavunla aynı kefeye koyabiliyorsan,cennet cehennem yok demende çok normal.sen ya hiç firvun bilmiyorsun ,yada dalga geçiyorsun
kanagladi 30.07.2006, 20:26 yoooo her firavunun kendine ait bi kitabı vardır muhammed daha dolambaçlı yollardan yazmış bide şu muhammedin başına hz yazma kim vermiş ona hazretliği hiç soruşturdunmu biz nasıl müslüman oldu nasıl benimsedik müslümanlığı oku nasıl oldugumuzu
hasret_eylul 30.07.2006, 20:48 slm arkadarşlar var yada yok ama olduğu düşüncesi insanlaın faydasına yoksa herkes istediğini yapar nede olsa cennet ve cehennem diye yerler yok diye bırakın çoğu insan inansın yoksa kaos yaşanır bence insanların korkacak birşeyleri olmasa neler olur bir düşünsenize
merhabalar arkadaşım; eğer olduğu düşüncesi insanların faydasına olsaydı inan bana bunca katliamlar, savaşlar, kötülükler dünyamızda olmazdı dinler her zaman halkların afyonu olmuştur geçmişten günümüze kadar o kadar insan dinler uğruna ölmüştür.. şimdi ise din adı altında bir sürü tekeller ile bu iş dönmektedir..bugün sivasta, çorumda, maraşta yüzlerce insanın katlide cennet vaadleri ile yapılmıştır dinler insanları herzaman geriletmiştir ve geriletmeye de devam etmektedir.. cennet ve cehenem kavramı kanımca insanları paylaşıma eşitliğe değilde bencilliğe ve yozlaşmaya götüren ilk adımdır şöyleki: insan sadece kendisi için herşeyi yapmaktadır kimse aslında umrunda değildir amacı sadece cennette yer kapmadır oysaki güzel arkadaşım böyle olmamalıdır iyilik yapmak demek karşıdaki insana empati ile yaklaşma olmalıdır acısını acımız bellemektir... geçmişten günümüze kadar gelen diğer bir olgu ise kıyamet kavramıdır insanları saçma sapan kıyamet teorileri ile sünepe beyinler haline getirmeye çalışarak dönyadaki bütün güzeliklere gözlerimizi kapatmak yada bütün çirkinliklere gözümüzü kapatmak içindir.. ben derimki atalım artık şu at gözlüklerimizi ve bu olguların bizi nasıl olumsuz karamsar üretemeyen sorgulayamayan hep bir şeylere muhtaç hale getirdiğini görelim
gelin elele verelim ve cenneti dünyada yaratalımmm çok uzakta aramak yerine.....
dewrano62 30.07.2006, 20:55 merhabalar arkadaşım; eğer olduğu düşüncesi insanların faydasına olsaydı inan bana bunca katliamlar, savaşlar, kötülükler dünyamızda olmazdı dinler her zaman halkların afyonu olmuştur geçmişten günümüze kadar o kadar insan dinler uğruna ölmüştür.. şimdi ise din adı altında bir sürü tekeller ile bu iş dönmektedir..bugün sivasta, çorumda, maraşta yüzlerce insanın katlide cennet vaadleri ile yapılmıştır dinler insanları herzaman geriletmiştir ve geriletmeye de devam etmektedir.. cennet ve cehenem kavramı kanımca insanları paylaşıma eşitliğe değilde bencilliğe ve yozlaşmaya götüren ilk adımdır şöyleki: insan sadece kendisi için herşeyi yapmaktadır kimse aslında umrunda değildir amacı sadece cennette yer kapmadır oysaki güzel arkadaşım böyle olmamalıdır iyilik yapmak demek karşıdaki insana empati ile yaklaşma olmalıdır acısını acımız bellemektir... geçmişten günümüze kadar gelen diğer bir olgu ise kıyamet kavramıdır insanları saçma sapan kıyamet teorileri ile sünepe beyinler haline getirmeye çalışarak dönyadaki bütün güzeliklere gözlerimizi kapatmak yada bütün çirkinliklere gözümüzü kapatmak içindir.. ben derimki atalım artık şu at gözlüklerimizi ve bu olguların bizi nasıl olumsuz karamsar üretemeyen sorgulayamayan hep bir şeylere muhtaç hale getirdiğini görelim
gelin elele verelim ve cenneti dünyada yaratalımmm çok uzakta aramak yerine.....
arkadasım ben sana katılıyorum dın ugruna bınlerce ınsanalr oluyo sadece cennette yer kapmak ıcınmıdır arkadasımız guzel analtmıs ve bana gore haklıdır
Serkan_Devrim 31.07.2006, 14:26 bu yinede sonucu değiştirmiyor,cennet var ve güzelliklerin mekanı,baldan nehirler var veya yok.mecazi anlatma metoduna kesinlikle katılıyorum.kuranda pekçok şey zamanın bilineniyle anlatılmıştır.var olup olmaması değil ne olup olmaığı önemli. :)
yusufçukgecegez 31.07.2006, 17:02 var olup olmaması değil ne olup olmaığı önemli. :)
varolmayan bişeyin ne olup olmadığının bir önemi yok.var olanın önemi var.varlığını kabul ettikten sonra ne olup olmadığını tartışabiliriz değilmi.
yusufçukgecegez 31.07.2006, 17:53 yoooo her firavunun kendine ait bi kitabı vardır muhammed daha dolambaçlı yollardan yazmış bide şu muhammedin başına hz yazma kim vermiş ona hazretliği hiç soruşturdunmu biz nasıl müslüman oldu nasıl benimsedik müslümanlığı oku nasıl oldugumuzu
ben şöyle müslüman oldum,annem babam müslümandı.sonra aklım ermeye başlayınca ben niye müslümanım diye düşünceler sardı kafamı.etrafda yanlış olan bişeyler vardı.bir ikiyüzlülük bir sahtekarlık.sonra annemden babamdan aldığım müslümanlığı terkettim,öğrendiğim müslümanlığı seçtim.sonra bu müslümanlığıda terkettim,mantık,kuran,allah,muhammet müslümanlığını seçtim.şimdi bu yoldayım.ben kendim nasıl müslüman oldun ondan mesulüm.başkalarından banane.ayrıcada okudum tabi müslümanlık nasıl yayıldı,türkler nasıl müslüman oldu.pek çoğu,yanlış islam dayatması sonucu zorla oldu,buna ençok diretenlerde işte aleviler.şimdi atalarımız birkaç dangalak tarafından zorla islamlaştırıldı diye,hz muhammedi firavun safına koymak niye.sen galiba atalarına yapılandan hz muhammedi suçluyorsun.bu tıpkı şuna benzer.senin güzel fikirlerle yetiştirdiğin öğrencinin,bir müddet sonra bu fikirleri başkalarına zorla kabul ettirmeye çalışması ve bunun suçunun sende görülmesi.oysaki sen verebildiğin en iyi eğitimi vermişsin ama adam anlayamamış gitmiş başkasına dayatmış.bu yüzdende magdur yakınları tutsun sana firavun desin.varmı böyle bişey.tabi burda ben fikir yürüttüm yorumundan yola çıkarak.
Serkan_Devrim 31.07.2006, 21:21 varolmayan bişeyin ne olup olmadığının bir önemi yok.var olanın önemi var.varlığını kabul ettikten sonra ne olup olmadığını tartışabiliriz değilmi.ne olduğunu bilmediğin bir şeyi biliyor sayılmazsın. bu sebeple kurnda geçen cennet ve cehennemin ne olduğu çok önemli
yusufçukgecegez 31.07.2006, 22:11 ne olduğunu bilmediğin bir şeyi biliyor sayılmazsın. bu sebeple kurnda geçen cennet ve cehennemin ne olduğu çok önemli
doğrudur kuranda geçen cennet ve cehennem.öncelikle kuranda cennet ve cehennem var ama nasıl bir yer biz bilemeyeceğimize göre bu konuda kurana başvurmamız gerekiyor.kurandan ise iylerin cennete ,kötülerin cehenneme gideceği manasını çıkarabiliriz sanırım.gerisininde çok bi önemi yok,sadece ayrıntı.
sağolasın candost desdeğiniz için var olun......
Doğan 24 "soğanı gelin etmişler 40 gün kokusu çıkmamış". Turgut Öker konusunda tartışmayı başlatıp, sonra da yağ gibi suyun yüzüne çıkmıştın. Daha farklı bir anlatımla "tükürdüğünü yalamıştın". Ama, soğan misali ancak bir süre kendini tutabildin. Şimdi için dışına çıkmaya başladı. Her ne isen onu savun, fikirlerini savun. Bu forumda konuların çoğu ajitatörler tarafından tartışılıyor.
Cennette cehennemde dünyadadır. Görmek isteyen görür, bakmak isteyen bakar. İşte görmekle bakmak arasındaki farktır bu..
yusufçukgecegez 04.08.2006, 01:13 Cennette cehennemde dünyadadır. Görmek isteyen görür, bakmak isteyen bakar. İşte görmekle bakmak arasındaki farktır bu..
bu dünyadaki yaşadıklarımız cennet ve cehennemin küçük yansımaları.dünyadaki cennet ve cehennem sadece bir deneme maçı.bu asıl cennet ve cehenneme hazırlık.öyle insanlar vardırki,onlarca kötülük yaptıkları halde dünyada cennet hayatı yaşamıştır.öyle insanda vardırkı iyilik dolu olduğu halde dünyada cehennem hayatı yaşamışdır.peki cennet ve cehennem bu dünyada ise burda bir gariplik yokmu.güçlü olan cennette,zayıf olan cehennemde yaşıyor bu dünyada,yaradıcının adalet sistemi bu olabilirmi.tabi bir yaradıcıya inanıyorsan.
Arkadaşlar ben bu sitede daha yeniyim sizlerle çok vakit geçirmek isterim ama 1 hafta sonra askere gideceğim ne yazıkki şimdi değerli arkadaşlar ;
Bir Alevi Sitesi var burda insanlar fikir alışverişi yapıyor ve bilgi topluyor en önemlisi Alevi halkının yalnız olmadığı ve bir açıdanda birlikte olmadığı düşünce teorisini karartıyor,sanal ortamdanda olsa birlikte olmak gerçekten güzel
Fakat bu konuda yazılanları okuyunca çarpık düşünceler olduğunu gördüm kendini Alevi olarak gören her insan birşeyler yazıyor fikirlerini paylaşıyor ne güzel tabiki her insanın kendi doğruları tartışılamaz ama değinmek istediğim önemli bir unsur var
Hallacı Mansur,Seyyid Nesim'i den bugüne kadar gelen bir Genel Alevi Teorisi Var
Enel-hak
Alevilikte Enel-Hak inancı vardır
Yani ben tanrının bir parçasıyım demek diğer anlamı ise en büyük yaratıcı benim
Benim öğrendiğim Alevilik inancında cennet cehennem yoktur yada benmi yanlış biliyorum ?
ben tanrının bir parçası isem günah işlemem zaten.Cehenneme gitmemek için günah işlememek biraz vicdanıma ters benim bence bu işte biraz çıkar var hatda rantda olabilir :) çünkü cennette bizi huriler bekliyor olacak baldan akan ırmaklar falan filan eksilmez enerji ve güzellikle yaşamak :) Bir zamanlar bir ortama girdim bir mezhebe ait hoca vaaz veriyor verdiği vaazin ardından cennetten arsa satıyor hemde senetle 3,4 saat sürdü sürmedi yarım trilyona yakın para topladı.
Şu an yaşamış bulunduğumuz dünyada aramılıyız cennet ve cehennemi
Bu arada kelepir arsa var cennette ilgilenen arkadaşları beklerim :)
bu dünyada yaptığın kötülüğü burda ödüyeceksin..yaptığın iyilğide bu dünyada bulacaksın...öbür taraf yok bu taraf var
merhabalar arkadaşım; eğer olduğu düşüncesi insanların faydasına olsaydı inan bana bunca katliamlar, savaşlar, kötülükler dünyamızda olmazdı dinler her zaman halkların afyonu olmuştur geçmişten günümüze kadar o kadar insan dinler uğruna ölmüştür.. şimdi ise din adı altında bir sürü tekeller ile bu iş dönmektedir..bugün sivasta, çorumda, maraşta yüzlerce insanın katlide cennet vaadleri ile yapılmıştır dinler insanları herzaman geriletmiştir ve geriletmeye de devam etmektedir.. cennet ve cehenem kavramı kanımca insanları paylaşıma eşitliğe değilde bencilliğe ve yozlaşmaya götüren ilk adımdır şöyleki: insan sadece kendisi için herşeyi yapmaktadır kimse aslında umrunda değildir amacı sadece cennette yer kapmadır oysaki güzel arkadaşım böyle olmamalıdır iyilik yapmak demek karşıdaki insana empati ile yaklaşma olmalıdır acısını acımız bellemektir... geçmişten günümüze kadar gelen diğer bir olgu ise kıyamet kavramıdır insanları saçma sapan kıyamet teorileri ile sünepe beyinler haline getirmeye çalışarak dönyadaki bütün güzeliklere gözlerimizi kapatmak yada bütün çirkinliklere gözümüzü kapatmak içindir.. ben derimki atalım artık şu at gözlüklerimizi ve bu olguların bizi nasıl olumsuz karamsar üretemeyen sorgulayamayan hep bir şeylere muhtaç hale getirdiğini görelim
haklısın arkadaşım ama malesefki herkes bizim gibi düşünmüyor doğru dini kullanarak bir çok kötülük yapıyorlar ama bunun tek nedenide yine insanların cahilliği ve beyinlerini kullanamamaları yani din elden gidiyor denince hiç sorgulamadan ne gidiyor nasıl gidiyor diye araştırmıyor bile o an cennet cehemnem kavramları varlığını yitiriyor bunun yeri sanece öfke ve katliyam yapma isteği doğuyor bence bu farklı birşey
Sanırım cennet ve cehenneme inanmak daha doğrusu genel anlamda ahiret inancına inanmak geçtiğimiz yıllara göre daha çok gündemde. Herkes birşeyleri ispatlama gayreti içinde çünkü islamiyek feci şekilde kan kaybediyor. Bu daha çok çökme eşiğindeki terör örgütünde, militan ve sempatizan kaybetmemek için yapıyan psikolojik göz boyamaya benziyor. İslam adına batıya ne sunuyoruz. Çocuk katilleri çeçenlerimi, birbirlerinin bitlerini ayıklayan talibanımı, vitrindeki mankenlere elbise giydirme zorunluluğu getiren İran'ımı? Dünyadaki müslümanların yanlışlarından bir taneside akıllarını ve ruhlarını doyurdukları kaynakların hatalı olması. Aslında bu 1400 senelik bir yanılgının günümüzdede devam etmesidir.Allah'ın resulunun vefatından sonra sahabeler gibi örnek bir nesil gelmemiştir der kaynaklar. İslami mücadele içinde yer alacak yani -cennette yer almak için kendini feda edecek- müslümanların bu konuda uzun uzun düşünmesi gerekmektedir. Ey iman edenler diye başlayıp müminlere seslenen ve kuranı okuyup öğüt alasınız diye indirdik ne demek?:excl: 1400 yıllık bir kitap yerine aklımızı kulanarak düşünürsek eğer cennetinde cehenneminde aslında yaşamakta olduğumuz yer olduğunu çok iyi anlayabiliriz. Kendi seçimlerimiz sonucunda cenneti ve cehennemi yaşarız. Bence bu kadar basit.........................
açıkcası ben inanıyorum. kimsenin ettiği yanına kalmayacak. bu dünyada eşitlik , objektiflik yok. herkes bir taraf . ama Allah karşısında herkes eşit. işte o zaman herkes adilce yargılanacak. bence bu dünyada insanı ayakta tutan bir düşünce varsa o da her şeyde bir hayır olduğudur, Allah'ın hikmetimden sual olunamayacağıdır. insanların iyi -kötüyü ayırmasını sağlayan bir vicdan var işte bu vicdanda hem toplumun kurallarına hemde dinin kurallarına göre işliyor. yani cennet - cehennem kavramlarının bu dünya düzenine bence yararı da var.
ruh ölümsüzdür? o halde ruh nereye gidiyor ?
birde dikkat ettiyseniz sünniler cenazelerde pek ağlamazlar. bunun iki nedeni var: birincisi onu veren Allah'tır, alanda odur. 2. ise ölünün ruhu sıkılmasın diyedir ve zaten ahirette kavuşulacaktır. bu ayrılık geçicidir. bu düşünce bence insana ümit ve huzur veren bir düşüncedir.
manifesto 13.08.2006, 12:56 dewrano62 ; Bencede yoktur hep kuranı kerım dıyosunuz nerden bılım kuranı kerımı bı matbada basmadıkalrına kanıt varmı yooo
? ne alaka şimdi güzel kardeşim..Matbaadan bukadar polemik çıkarmakda yani bravo..böylemi yıkıyorlar beyinleri..18 yaşında ama matbaanın mecarasını iyi biliyor..Size ilk anlatılan bu mu? :)
Evet matbaa osmanlıya avrupadan daha geç gelmiş ve geç kullanılmaya başlanmış..Ama bugünkü birçok yeni icat gibi..Bunun sebebini islama havale etmek sadece kasıtlı cehalet...Evet kitapları elleri ile yazan HATTAT ların lobicilik yaptığı ve karşı çıktıkları doğru olabilir..Ama kimse matbaa gavur icadı şeytan icadı diye onakarşı çıkmadı..bu bir süreç meselesi idi..
Cenneti Cehennemi bu dünyada aramak BOŞ İŞ...
Neden mi? Çünkü bu dünyada herkez eşit şartlarda ve eşit imkanlarda değil..
Kişi doğar doğmaz bir bacağı eksik bir gözü yok..yada aklı yok..
Siz bu kişiye diyin ki CENNET bu dünya..Hadi canım der sana..
Ben GÖZÜMÜN GÖRMEDİĞİ CENNETİ NE YAPAYIM..
BEN İÇİNDE DOYASIYA GEZEMEDİĞİM CENNETİ NE YAPAYIM..?
Ülke halkımızın neredeyse %25'i özürlü bu milyonlarca insan demek bütün dünyada belki milyarlarca özürlü var..
Dah onbeş onaltı yaşlarında ki gencecik çocuklar kurşunlara hedef oluyor..
Öyle ya dünya onların cenneti..
Siz buna mı inanıyorsunuz yani ? ? ?
BUSH Saltanat içinde istediği zulmü icra etsin..Bebedeler dedeleri katletsin..
Sonra dünyada CENNET HAYATI YAŞASIN..YOK ÖYLE YAĞMA..:)
Bütün bunların hesabını soran bir adalet mekanizması olmalı...
Turku_Yurekli 13.08.2006, 13:15 Allah'ın ve getirilerinin olduguna inanan herkes (Kuran,Peygamberler vs) tabiki kıyamete ve ölümden sonra yasama inanır,en azından bende öyle bir inanc var...
muhammedordusu 13.08.2006, 14:37 cennet ve cehennem yoktur keyfinize bakın!!!
cennet ve cehennem yoktur keyfinize bakın!!!
Sözde bizim inancımızla dalga geçiyorsun ve siz oraya gidince göreceksiniz diyorsun öylemi?
Bak biz işimizi bu dünyada hallederiz.Mute Kable Ente Muti, Yani ölmezden evvel ölürüz.Biz sizin gibi musalla taşındayken bundan razımısınız razıyıza bırakmayız işimizi...Biz cennete cehenneme tema etmeyiz.Bizim işimiz Muhammed Ali' nin o pak ve temiz yolunu kıyamete kadar devam ettirmektir...Biz ahirete ateşimizi buradan götürürüz...Biz ölümümüze yakın namaz kılıp oruç tutmayız veyahut Hacca gidip temizlendik demeyiz.Bizim burdaki görüşlerimiz buradaki ibadetimiz ne ise Ahirette de odur....
aşk-ı sabır...
Kiyamet, cennet cehennem, mahser, kabir azabi vb türü seyler subjektif kavramlar oldugundan, bilimsel yöntemlerle yoklugu kanitlanamadigi gibi, inananlarca da varligi kanitlanamaz.
izmirksk 13.08.2006, 15:04 pozitif ve negatif önermelerden sadece pozitif önermeleri ileri sürenler ispat etmelidir..
cennet ve cehenneme vardır diyenler pozitif önermede bulunurlar..kanıtlanması gerekir..aksi takdirde negatif önermelerin kanıtlanaması beklenemez..
bir şeye var diyenler kanıtlamalı aksi takdirde dünyadaki işlerde çıkmaza girer..
Kanıtı Veriyorum Muhammed Mustafa.....
Eğer ona da inanmıyorsanız size diyecek hiç bir kelime zaten yoktur kii....
aşk-ı akıl....
izmirksk 13.08.2006, 15:10 iyide inancınızı kanıt sunuyorsunuz...
inanç kişisel bir şey..siz inanırsınız başkası inanmaz....kıyamet denen olgu(yani evrenin çöküşü mümkündür..muhtemelende olacak)bu ayrı ..
ama diğer şekil yani cennet ve cehennem konusu farklı...pozitif önermede bulunan bunu ispat etmeli...
|