Orijinalini görmek için tıklayınız : Deprem Hakikati
1.) Kainatta gördüğümüz nihayetsiz hikmetler ve hassas ölçü ve intizam bize gösterip, ispat ediyor ki, zerrelerden yıdızlara kadar her şey, Allahın ilim ve kudretiyle ve iradesiyle idare ediliyor. Küçücük bir sineğin vücuduna ve kanadına bile lakayt kalmayan ve onu ehemmiyetle tanzim eden ve o sineğin vücuduna çok hassas bir ölçü koyan Allahın ilim ve iradesi, elbette deprem gibi bir hadiseden hariç olamaz. Yani, her şey Allahın ilim ve iradesiyle olduğu gibi, deprem dahi yine Allahın ilim ve iradesiyle oluyor. Fakat, Cenab-ı Hak, kainatta tasarruf ederken, bazı sebepleri kudretine perde yapıyor. Her şeye bir sebep takıyor. Fakat sebepler sadece Allahın kudretine birer perdedir. Sebeplerin hakiki tesiri yoktur. ?şte, Allah depremi de bazı sebeplere bağlamış.
2.)Soru:Madem deprem günahların neticesidir. Neden masumlar da o depremde zarar görüyorlar?
Cevap: Din bir imtihandır. Eğer deprem gibi musibetlerde masumlar harika bir tarzda kurtulsalardı, imtihan sırrı kalmazdı. Herkes ister istemez iman ederdi. Böylece, şeytanla ve nefisle mücahede ve mücadele biter, insanların istidatları ve manevi yetenekleri inkişaf etmezdi. ?nsanların mertebesi sabit kalırdı. Ala-yı illiyindeki Hz Alinin mertebesi ile, esfel-i safilindeki ebu cehilin mertebesi aynı kalırdı. Nasıl ki, bir sınavda, öğretmen soruları verip, arkasından cevapları verse, tembel ve çalışkan öğrenciler birbirinden ayrılmaz. Öğrenciler ise, derslerine çalışıp, kendilerini geliştirmezler. Öyle de, bu musibetlerde masumlar harika bir şekilde kurtulsa ve deprem sadece zalimlere gelse, dünyada imtihan kalmazdı. Adeta gökyüzüne yıldızlarla ''la ilahe illallah'' yazmak gibi olurdu.
3.)Madem böyle musibetlerde masumların da zarar görmesini hikmet iktiza ediyor. Peki, Allahın sonsuz rahmeti ve şefkati, o masumların zarar görmesine nasıl izin veriyor?
Cevap:Böyle musibetlerde zarar gören masumların zarar gören malları, sadaka hükmüne geçip, o fani malları ebedi olarak, daha güzel bir tarzda onlara veriliyor. Bu musibette ölen masumlar ise, manevi şehid hükmüne geçip, ebedi bir Cenneti kazanıyorlar. Yani, fani ve sıkıntılı hayatlarına bedel, ebedi ve saadetli bir hayatı kazanıyorlar. Elbette bu netice onlar için bir değil, bin rahmettir.
4.)Neden böyle musibetler daha çok müslümanların başına geliyor. Kafirlerin başına gelmiyor veya az geliyor?
Cevap:Küçük hatalar, küçük merkezlerde ve mahkemelerde, büyük hatalar ve cinayetler ise büyük merkezlerde ve mahkemelerde yargılanır. ?şte, bir müslümanın günahları ve hataları küçük olduğu için, cezası ekseriyetle bu dünyada veriliyor. Ahirete bırakılmıyor. Fakat bir kafirin günahları ve hataları büyük olduğu için cezası bu dünyaya sığışmıyor, daha büyük bir mahkemeye ve ceza yerine bırakılıyor. ?şte ''Dünya kafirin Cenneti, müminin Cehennemidir'' mealindeki hadisin bir manasını anla.
chatlakalper 19.05.2005, 16:47 Yani serhan deprem bir doğa olayı değil mi tabii ki allahın izniyle oluyor bu depremler fakat senin açıklamandan şöyle bir yorum doğuyor iman etmeyen insanların olduğu yerlerde mi deprem oluyor diyorsun
Alevimen 19.05.2005, 18:24 Allah'ın varlığından şüphem yoktur.
Ama her bit'ten bir fil yapmak'da bir yetenektir diye düşünüyorum, ve bu yeteneği kullanan birsürü populist insanlar vardır, Televizyonu açmanız yeterlidir.
Deprem - Allah ikilisi bir yana SERHAN'ın mesajındaki 2.) maddeyi okuyunuz, ne kadar irasyonal bir düşünce, Sizce Allahımız böyle mi düşünüyor? 100 kişiden 97 mahsum ise, hepsini öldüreyim ki suçlular 'olayı çakmasınlar ve kaçmasınlar' diye.
Allah aşkına lütfen ayağınızı yerden kesmeyin ve zorda olsa bilimede kulak verin, Depremin neden ve nasıl olduğu artık Türkiyede bir Sır değil, Depremi alet ederek Allah ile bağ kurdurmak ve Türk halkını 'kullanmak, yönlendirmek' artık o kadar kolay olmayacaktır.
Sismoloji hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen lütfen http://www.deprem.gov.tr/ Deprem Araştırma Dairesinin Web Sitesini ziyaret etsin.
Kainatta hiç bir şeyin kendi başına hareketi yoktur. Doğadaki sebepler Allahın kudretine birer perdedir. Hakiki tesirleri yoktur. Düşünün, bir sinek kanadına bile lakayt kalmayan ve o kanadı ehemmiyetle tanzim eden bir zatın iradesi ve ilmi, koskocaman bir depremden hariç kalır mı? Yani, Allah, kücücük bir sineğin kanadını iradesiyle, istiyerek tanzim etsin, fakat deprem, Allahın irade ve ilminden hariç kalsın. Yani Allah istemediği halde ve depremi irade etmediği halde deprem Allahın isteği dışında olsun. Mümkün müdür? Acaba, deprem gibi bir hakikatin Allahın iradesi dışında olması, Allahın izzet ve azametine uygun olur mu? Yani, Allahın mülkünde, Allahın irade ve ilmi dışında bir hadise olacak, elbette mümkün değilidir.
Deprem, elbette günahların ve hataların neticesidir. Ve daha çok müslümanları ikaz etmek için geliyor. Bir zulme, halkın çoğu kalben taraftar olursa, bela ve musibet umumi oluyor. Çünkü zulme rıza zulümdür. Alevimenin dediği gibi, yüzde 97 masum değil, yüzde 97 günahkar insan vardır.
Elhasıl, doğa olayı denen hiç bir şey yoktur. Zerreden yıdızlara kadar her şey Allahın ilim ve iradesiyle idare edilir. Allah, kainatta tasarruf ederken, bazı zahiri sebepleri kudretine perde yapıyor. Fakat sebeplerin tesiri yoktur. O sebepler arkasında iş gören Allahın kudretidir. ??TE FAY HATTI G?B? SEBEPLER? DE ALLAH, KUDRET?NE PERDE YAPMI?. Bilim ve fenler birer casus gibi, kainattaki ve canlılardaki nihayetsiz hikmetleri ve hassas ölçüyü ve ince intizamı bize göstererek, küçük-büyük her şeyin Allahın ilim ve iradesiyle ve kudretiyle olduğunu bize haber veriyorlar. Çünkü, bu nihayetsiz hikmetlere ve hassas ölçü ve intizama, şuursuz, kör bir kuvvet müdahele etse, karıştırır ve bozar. Madem bilimin ve fennin bize beyan ettiği hikmetler ve hassas ölçü ve intizam, herşeyin Allahın kudreti ve ilmi ve iradesiyle olduğunu ispat ediyor. Öyle ise, deprem gibi bir hakikat yine Allahın ilim ve iradesiyle olur.
Alevimen, benim anlattığım hakikat, biçare musibetzedelere nasıl teselli verir farkında mısın? Eğer o musibetzedelere böyle Kur'ani bir hakikatle teselli vermezsek, nasıl teselli vereceğiz. Yani onlara şöyle mi diyeceğiz:''Bu deprem tesadüfi ve karışıktır. Hiç bir manası yoktur. Sizin ziyan olan mallarınız, boşuboşuna gitmiştir. Sevdikleriniz ise yine boşuboşuna ölmüştür. Bu depremden hiçbir kârınız yoktur''
?şte acaba depremi bu şekilde görmek ve göstermek, hikmete ve rahmete ve şefkate uygun mudur?
Alevimen, sana bir soru: Madem deprem, Allahın ilim ve iradesiyle oluyor. Yani, Allah istemese, deprem olmaz. Peki, neden Allah insanlara depremi veriyor?
Alevimen 20.05.2005, 09:07 Değerli Seyhan
Deprem Allahın iradesiyle olduğunu siz diyorsunuz. Ben size bu konuda katılmıyorum.
?şte ASIL Deprem hakikatı:
Yerkabuğu içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan titreşimlerin dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yeryüzeyini sarsma olayına "DEPREM" denilir.
Peki, Alevimen, bir elma sana geliyor. O elmanın meydana gelmesi için, güneş, toprak, su gibi sebepler vardır. Peki madem elma bu sebeplerin neticesidir. Neden elmayı yediğin zaman Allaha şükrediyorsun? Neden o sebeplere şükretmiyorsun? Çünkü biliyorsun ki, o sebepler elmayı yapacak kabiliyette değiller. O elmayı sana gönderen Allahın ilmi ve iradesi ve kudretidir. Yani o elma Allahın sana bir ikramıdır ve hediyesidir. Bu sebeple başta ''bismillah'' diyorsun, sonda ise ''elhamdülillah'' diyorsun. ?şte depremde de, senin saydığın sebepler Allahın kudretine birer hikmet perdesidirler. Allah, sebepleri neden kudretine perde yapıyor?
imtihan sırrı
sebepler, haksız itirazların Cenab-ı Hakka gitmemesi için konulmuştur. Yani,eğer sebepler olmasaydı, depremdeki hikmeti ve rahmeti görmeyen insanlar, Allaha haksız şikayetler edeceklerdi. ?şte Allah, deprem gibi hadiselere bazı sebepleri perde yapıyor ki, gafil insanların itirazları o sebeplere gitsin. Nasıl ki Allah, ölüm hakikatine hastalıkları ve musibetleri perde yapıyorsa, depreme de senin saydığın sebepleri perde yapıyor.
Allahın izzet ve azameti sebepleri iktiza ediyor. Yani küçük ve basit ve hasis şeylerle Allahın kudretinin bizzat mübaşereti, zahiren izzet ve azamete zıt olduğu için, sebepler vazedilmiş.
Alevimen, ?slamiyet Tevhid dinidir. Tevhidin manası ise; Allahın ne zatında, ne sıfatında, ne de fiillerinde, yani icraatında şeriki yoktur. Yani, Allahın zatında bir şerik olmadığı gibi, kainattaki tasarrufatında da şeriki yoktur. Yani, kainatta hiç bir kuvvet, kendi başına, Allahtan ayrı olarak iş yapamaz. Yer kabuğundaki kırılmalar da yine Allahın ilim ve iradesiyle olur. Eğer,değil deprem gibi bir hakikati, bu kainatta, bir zerrenin hareketini bile sebeplere ve şuursuz kuvvetlere versek, Allahın sonsuz kudretine, o zerrede bir sınır çizmiş oluruz. Yani sınırsız bir kudreti, o zerre ile sınırlandırmış oluruz. Bu da Allahın kudretine haşa bir şerik demek olur.
Merak ettiğim başka bir soru:Neden depremin Allahın ilmi ve iradesi dışında olması gerektiğine inanıyorsun? Asıl, Allahın ilmi ve iradesi bu depremden hariç kalsa noksanlık olur. Yani Allah, milyarlarca yıldızı yaratsın ve idare etsin ve herşeyi görüp, bilsin ve bütün canlıların rızkını versin, fakat depreme ilim ve iradesi bulunmasın. Bu nasıl olur?
Not:Kur'anda da Allah, ''biz sizden önceki bazı kavimleri helak ettik'' ayetleriyle bize ders veriyor ki, bu musibetler Allah tarafından gönderiliyor.
Alevimen 20.05.2005, 11:11 Sizin deyiminizle deprem kötü insanları öldürmek için yaratılıyor demeniz BEN?M görüşümce en büyük saflıktır. Allahın gücünü ve yerini hepimiz biliyoruz, insanın ve elmanın yaradılışı hikayelerini halka anlatıp ve bir sendrom üretip ve deprem gibi bir felaket olduğunda 'Allahımız kötü insanları cezalandırılıyor, kötü insan olmamak için ?UNU BUNU (ve yönlendirme başlıyor..) yapın derler (kim mi? bilen bilir).
Eğitim şart.
Peki Alevimen, insanlara; ''zulme taraftar olmayın, Allaha itaat edin, günah işlemeyin, kötü insan olmayın'' denmesinin ne zararı var?
Ayrıca, Kur'anda, ''biz nice kavimleri helak ettik'' diye bir çok ayet var. Yani, bizden önceki kavimleri helak eden Allah, neden bizi de helak etmesin? (Allah muhafaza etsin)
Ayrıca, Peygamberimizin en çok kullandığı şu yemindir:''vellezi nefsi Muhammedin biyedihi'' Yani peygamberimiz aleyhisselam yemin ederken ''Muhammedin nefsi elinde olan zata yemin ederim ki'' tabirini kullanıyor. Kainatın en şeçilmiş zatı ve bu kainatın en mükemmel meyvesi olan Hz Muhammedin nefsi bile Allahın kudret elindeyse, elbette hiç bir şey onun kudret ve iradesinden hariç olamaz.
Kur'anda ''Allah, kişi ile kalbi arasında geçen şeye müdahele eder'' gibi ayetlerle, ''en küçük bir şey, mesela, insanın kalbinden geçen en gizli hatıralar bile Allahın ilim ve iradesindedir'' diye Allah bize ders veriyor.''
TheGodfather 20.05.2005, 13:41 Merhaba
Deprem Allah'ın laevhi mahfuzda yazmış olduğu bir hakikattır.Allahın tecellisidir..Allahın izni olur..Evet ama depremin oluşması yer altındaki bazı tektonik hareketlenmelerle meydana gelir.Allah depremin olucağını biliyor.Allahın bir kanunu deprem ama bunu kesinlikle iman etmeyenlere bir ceza olarak görmemek lazım.Müslüman ülkelerde yüzlerce deprem oluyor.Pek tabi kuranda altı üstüne getirilmiş zevkü sefaya dalmış bir kaç kavimden söz eder.Bunları Allahın bir gazabı olarak görebiliriz ama Allah insana akıl vermiş dolayısıyla depreme karşı önlem almak yine insanın elinde.kuşkusuz büyük ölçekli depremlerde can ve mal kaybı kaçınılmazdır.Ama bunuda en aza indirmek yine insanoğlunun elinde değil mi Serhan..?:3D_NG (25
Serhan benimle bu konuda tartışmak istersen(başka konularda olabilir) msn yada yaho adresimle bana ulaşabilirsin
saygılar
merhaba arkadaşım. Benim deprem hakkındaki ilk yazdığım yazıyı okuduysan, orada dedim ki, ''deprem daha çok müslümanlara geliyor'' ve bunun sebebini de anlatmışım. Yani iman etmeyenlere geliyor dememişim.
Ayrıca, yer altındaki tektonik hareketlenmeler de yine Allahın ilmi ve iradesi ile gerçekleşiyor.
Elbette, depreme karşı tedbir almak, Allahın da bir emridir. Yani tevekkül hakikatine giriyor. Depreme karşı tedbir almamak, tevekkül hakikatine zıttır. Yani insan kendi vazifesini yapmalıdır. Çünkü Allah, senin cüzi iradeni nasıl ve ne şekilde kullanacağını ezeli ilmiyle biliyor ve ona göre sana bir kader tayin ediyor. Elbette sen yüksek bir yerden atlarsan Allah seni öldürür. Veya soğukta durup üşütürsen, Allah seni hasta eder. Bunlar Allahın Âdeti ve kanunlarıdır.
Fakat benim demek istediğim, madem deprem de Allahın ilim ve iradesiyle oluyor, elbette deprem gibi bir hakikat de, hikmetsiz ve gayesiz ve tesadüfi ve manasız değildir. Çünkü, kainatta gayesiz ve hikmetsiz hiç bir şey yoktur.
Emir_Hattab 23.07.2005, 01:26 serhan selam kardeşim bak kader bizi burda da birleştirdi ben mutlu :D.. arkadaslar serhan ile ateist bir forumda tanısmıstık.. ordaki arkadaslar tebliğimiz yaparken bir Ehl-i Beyte yaksır mucadele vermiştik :D
A-L-E-V-İ 23.07.2005, 13:45 Deprem bir doğa olayıdır...
Allahın külli iradesi yanında,Evrenin de bir sistemi vardır..pek çok islam felsefecisi..ibn-i Rüşd ..ibn-i sina...Cenab-ı hakkın kainata MÜDAHALECİ olmadığını savunur...
Deprem dünyanın pek çok yerinde olmaktadır...en az olan yerlerde biri de yaşlı kıta olan Avrupadır...ülkemiz ise fay hareketlerinin merkezinde bir konumda olması dolayısıyla son yıllarda bir iki büyük deprem yaşamıştır...
Can kaybının sebebi ...MÜTEAHHİTLER ve Belediye başkanlarının SORUMSUZCA insan hayatını hiçe sayarcasına tavırlarıdır...
En çok Deprem Japonyada oluyor..Japonya bilindiği gibi ŞİNTOİSTTİR..islami literatüre göre ise MÜŞRİKTİR...
Eğer Deprem Allahın bir belasıysa...nasıl oluyorda?...7 şiddetinde bizde ONBİNLERCE can kaybı oluyorda...onlarda 7.6-7.8 de bile CAN KAYBI OLUYOR?....
Sorun bizde mi onlardamı?...
Yoksa...Hala MEŞHUR İSLAM ALİMİ!!!!...ibn-i kesirin dediği gibi
"Dünya balığın sırtındadır..BALIK başını sallayınca Deprem olur"
zihniyetinde olanlardamı...
NOT:
İLİMDEN GİDİLMEYEN YOLUN SONU KARANLIKTIR...
Emir_Hattab 23.07.2005, 13:59 Enbiya/21:31. Onları sarsmasın diye yeryüzünde bir takım dağlar diktik. Orada geniş geniş yollar açtık; ta ki maksatlarına ulaşsınlar.
NEDİR BU MAKSATLAR PEKİ BUNU DUSUNDUNMU?? NEDEMEK BU MAKSATLAR
SANA BİR BİLİMSEL ACIKLAMA SUNAYIMMI
ARASTIRMALARA GÖRE DEPREMLERİN 4 5 VE 6 ŞİDDETİNDE SALLANIP TA FAZLA YIKIMA YOL ACMAMASININ SEBEBİ DAĞLAR OLDUĞUNU BİLMİYORSUN (SANA NE DEMİŞTİM ARAŞTIR ARAŞTIR VE ARAŞTIR) VE DAĞLAR OLMASA İDİ 3 ŞİDDETİNE BİLE EN SAĞLAM ÜLKE BİLE YERLE BİR OLUR DİYOR BUNU BEN DEMİYORUM BİLİM DENİLEN SEY DİYOR...
MAKSADA GELELİM
Enbiya/21:31. Onları sarsmasın diye yeryüzünde bir takım dağlar diktik. Orada geniş geniş yollar açtık; ta ki MAKSATLARINA ulaşsınlar.
NEDİR BU MAKSAT ACABA HİÇ DUSUNDUNMU?? NE OLABİLİR SENCE ACABA KIYAMETİN ALAMETLERİNDEN BAZILARI OLABLİRMİ ÖRNEK ''İNSANLAR AÇIKCA ALLAH'I RED ETMEDİKÇE KIYAMET KOPMAZ '' VE ALLAH'IN VARLIĞI ACIKCA RED EDİLMEDEN ÖNCE BİLİYORMUSUN DEPREMLERİN AZLIĞINI VE EN YUKSEK DERECEDE DEPREM OLSA BİLE EVLERİN SAĞLAM KALMASINI,?? HATIRLARSAN DERLER YA O DÖNEMDE EVLER SAĞLAM YAPILMISTI FALAN SÖLE Bİ KONU GÖRMÜŞTÜM BİLİM ADAMINA SORUYORLAR DEPREM İLE İLGİL DİYORKİ NEDEN ESKİDEN OLAN DEPREMLER FAZLA BİR KAYBA YOL ACMIYORDU ADAMIN CEVABI EVLERİ SAĞLAM YAPIYORLARDI AMA ALAKASI YOK BU AYETİN DOĞRULUĞUNU ISPATLIYOR HALBU Kİ BUNUNLA İLGİLİ ALEMETLERİN GERCEKLEŞMEMESİ VE NEDEN AYNI EVLER SUAN DA YIKILIYOR VE HİÇBİR KERPİÇ EV SAĞLAM DEĞİLDİ?? VE SANA SON BİR BİLİMSEL ACIKLAMA:
....ÖNÜMÜZDEKİ 40 YIL İÇERİSİNDE ŞEHİRLER 4 ŞİDDETİNE BİLE DAYANAMIYACAK'' BU NEDEMKTİR İNSANLAR YAVAS YAVAS MAKSATLARINI ACIKLA DİLE GETİRİYORLAR YANİ DUNYANIN SONU YAKLASIYOR KARDEŞİM ...
Alevimen 23.07.2005, 14:11 Emir_Hattab. sadece BÜYÜK Harflerle yazmak uygun görülmez. bilginize sunulur.
Emir_Hattab 23.07.2005, 14:30 yanlıslıkla yazdım sonradan geri dönemedim candost
A-L-E-V-İ 23.07.2005, 14:41 1-JAPONYADA evleri dağın başına dikmiyorlar...
2-Raylı sistem kullanıyorlar...yada Esneme payı bırakıyorlar...
3-Mafsal kullanıyorlar...
4-ÖLMÜYORLAR....
Sen Cüppeli Ahmet Hoca!!!! gibi "oralar fuhuş yuvasıydı o yüzden mevla vurdu" derken ...adamlar ÖNLEM ALIYOR...
Farkı bu olsa gerek!....
Emir_Hattab 23.07.2005, 14:56 bir insan kalp krizi gecirir ölmez birdaha gecrir ölmez birdaha birdaha birdaha yine ölmez ama bi o insanın lap krizi gecirdiği dönemlere bakarsan ne demek istediğimi anlarsın.. bu örneği japonya ya birleştirrsek japonyada depremler oluyor insanlar ölmüyor ama baktığın zaman olaylara ölmekten beter oluyorlar.. mesela tek dertleri depremle uğraşmak oluyor ve öteki yapacakları işlerden geri kalıyorlar.. beki deprem olmasa japonya kendini daha da cok geliştirmeye zaman bulacak.. kim bilebilir ben sana bilimsel bir örnek verdim...bilim adamları diyo bunu bendeğil..
Emir_Hattab 23.07.2005, 15:00 verdiği zararlara bak arastır sonra bunu bana söyle ölmek sorun değil ve çözüm değil
A-L-E-V-İ 23.07.2005, 15:28 1-Japonyada depremde bizdeki kadar hasar olmuyor...Afganistan da olmuştu afganistan yıkılmıştı...zira İran da öyle...
2-Adamlar önlem alıyor...Bizimkiler...ÇALIYOR...
neden-sonuç ilişkisi..Sen her zaman KAYBETMEYE MAHKUMSUN...bu zihniyetle...daha çok canlar gider...
Allah korusun istanbul da bir deprem olursa...var gör zararı...O zaman siz herhalde...KADER diye evden dışarı çıkmazsınız:)
Emir_Hattab 23.07.2005, 15:40 senin anlamadığın tek şey nedir biliyormusun her şeyin Allah'tan geldiğini kabul etmemen.. unutma herbir şey sebepten olusmaktadır.. sebepler olayları doğurur.. bi nevi kısır döngü de diyebiliriz.. eğer hukum Allah'tan ise biz ona uyarız.. bu demek değildir ki deprem esnasında evde beklemek.. bana verdiği aklı en iyi şekilde kullanırım.. ama MAKSADIMI AŞMADAN.. bu maksatları iyi dusun.. hiçbirşeyin özü yazıldığı gibi olmaya bilir...
A-L-E-V-İ 23.07.2005, 15:53 ALLAHTAN ŞER GELMEZ...
Bkz...ŞİA KAYNAKLARI(Eğer şii isen)
Bkz...ibn-i Rüşd..vs( Eğer sünni isen)
şer nefsinden gelir...sen kalk çimentoyu çal..demiri eksik kullan ondan sonra..
"ALLAH "de..."bela " de...
Allah ıslah etsin...
Emir_Hattab 23.07.2005, 15:54 işte yanıldığın nokta budur ben ne şii yim ne sunni ;) ben elhamdulillah muslumanım...
Emir_Hattab 23.07.2005, 15:55 şimdi benim dediklerimle çimento çalmanın ne alakası var candost??
Emir_Hattab 23.07.2005, 15:56 yaşanan sebepleri birbirine karıstırma ama bak su sözüne katılıyorum ''şer nefsinden gelir...'' güzel bir analiz tebrik ederim işte asıl olan da budur...
Alevimen 23.07.2005, 16:02 Emir_Hattab: Ard arda mesaj yazmak uygun deyildir. Birönceki mesajınızı düzenleyerek ilavelerii yapın. 3defa peş peşe mesaj göndermekten kaçının, ilginiz ve anlayışınız için teşekkürler.
Emir_Hattab 23.07.2005, 16:05 olur candost
TheGodfather 23.07.2005, 19:23 1-JAPONYADA evleri dağın başına dikmiyorlar...
4-ÖLMÜYORLAR....
Sen Cüppeli Ahmet Hoca!!!! gibi "oralar fuhuş yuvasıydı o yüzden mevla vurdu" derken ...adamlar ÖNLEM ALIYOR...
Farkı bu olsa gerek!....
Mafasallardan kastın deprem izolatorleri değil mi?
TheGodfather 23.07.2005, 19:24 1-JAPONYADA evleri dağın başına dikmiyorlar...
4-ÖLMÜYORLAR....
Farkı bu olsa gerek!....
Aynı mesajı iki kez yazdım.Mazur görüle
A-L-E-V-İ 25.07.2005, 12:54 Mafasallardan kastın deprem izolatorleri değil mi?
Mafsallar yıkıcı etkiyi oluşturan YATAY kuvvetleri karşılamak için kullanılır...Mesela TAV ın Atatürk Hava limanında çatı için kullanılan sistem mafsal sistemi olup 8-9 şiddetinde ki depreme de dayanıklıdır...
şöyle düşünelim:
Bir kolona yatay kuvvet gelirse ve kolonun dayanımından fazlaysa..kolonu kıracaktır..ama..kolonun kirişle birleştiği yerlere mafsal konursa...bub yerlere gelen yatay kuvvetin etkisiyle HAREKET payı bırakkılan mafsal hareket eder..ve yükü karşılar..kolona da yük binmez...
Açıklayıcı olması umuduyla...:3D_NG (9)
Değerli Seyhan
Deprem Allahın iradesiyle olduğunu siz diyorsunuz. Ben size bu konuda katılmıyorum.
?şte ASIL Deprem hakikatı:
Yerkabuğu içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan titreşimlerin dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yeryüzeyini sarsma olayına "DEPREM" denilir.
Alevimen...... anlattiklarin sadece bir neden... Her doga olayinin bir aciklamasi vardir elbet.... kimi insanlar bu aciklamalarla kendini avutur...
ama Allaha inanan biri bilirki bu olayin ardinda essiz bir kudret sahibi olan vardir... sunuda ekleyeyim... Allah´in (c.c) emri olmadan bir yaprak bile sallanmaz...
Alevimen 26.07.2005, 01:50 bu demek değildir ki deprem esnasında evde beklemek.. bana verdiği aklı en iyi şekilde kullanırım.. Peki işin içinde akıl kullanmak varken A-L-E-V-İ nickli kişinin verdiği japonya örneği ile başlanmalı.
ARASTIRMALARA GÖRE DEPREMLERİN 4 5 VE 6 ŞİDDETİNDE SALLANIP TA FAZLA YIKIMA YOL ACMAMASININ SEBEBİ DAĞLAR OLDUĞUNU BİLMİYORSUN (SANA NE DEMİŞTİM ARAŞTIR ARAŞTIR VE ARAŞTIR)
Konu araştırmaya gelmişken araştırmalara göre dağlar depremin şiddetiyle yaratılıyor (boşalan enerji). Doğa'nında sistemi vardır.
Alevimen...... anlattiklarin sadece bir neden... Her doga olayinin bir aciklamasi vardir elbet.... kimi insanlar bu aciklamalarla kendini avutur...
ama Allaha inanan biri bilirki bu olayin ardinda essiz bir kudret sahibi olan vardir... sunuda ekleyeyim... Allah´in (c.c) emri olmadan bir yaprak bile sallanmaz...Demekki bu mesajı yazmam'da Allah'ın emri ile oluyor, bunu mu demek istiyorsunuz?
Her İnsanın kendisine özgür iradesi vardır bunu unutmamak gerekir.
Peki işin içinde akıl kullanmak varken A-L-E-V-İ nickli kişinin verdiği japonya örneği ile başlanmalı.
Konu araştırmaya gelmişken araştırmalara göre dağlar depremin şiddetiyle yaratılıyor (boşalan enerji). Doğa'nında sistemi vardır.
Demekki bu mesajı yazmam'da Allah'ın emri ile oluyor, bunu mu demek istiyorsunuz?
Her İnsanın kendisine özgür iradesi vardır bunu unutmamak gerekir.
Elbette herkesin özgür bir iradesi vardir... Acaba herkesinmi...? ya sihinsel özürlüler...?? Allah´in (c.c) sana vermis oldugu akil en büyük nimettir.. ve bundan sadece sen sorumlusun... yerinde kullandiginda hakki bulursun..
zihinsen özürlüler yaptiklarindan sorumlu degildir ve ilahi mahkemede hesap vermezler...(bu ayri bir konu)....Özgür irade konusuna gelince , rabbine sükret ki su an o özgür iradeni kullanabiliyorsun.... onun emriyle veya onun izniyle..
Alevimen 28.07.2005, 01:51 Elbette herkesin özgür bir iradesi vardir... Acaba herkesinmi...? ya sihinsel özürlüler...?? Allah´in (c.c) sana vermis oldugu akil en büyük nimettir.. ve bundan sadece sen sorumlusun... yerinde kullandiginda hakki bulursun..
zihinsen özürlüler yaptiklarindan sorumlu degildir ve ilahi mahkemede hesap vermezler...(bu ayri bir konu)....Özgür irade konusuna gelince , rabbine sükret ki su an o özgür iradeni kullanabiliyorsun.... onun emriyle veya onun izniyle..
Bu nasil bır soru, ayağı olmayan yürüyebilir mi? Gözü olmayan görebilir mi? zihinsel öürlü olan rasyonel düşünebilir mi?
Bu cümlelerle insan kendine çok güzel avutabilir düşüncesindeyim.
movsarbareyev 12.08.2005, 18:16 arkadaşlar bu tartışma için şu söz söyleniyor'ALLAH(CC) IN SOPASI yoktur Allah(cc) bir çok kavmi yok etmiştir bunun nedeni Allaha şir koşmalarıdır...arkadaşın bağlantısı böyle bir şeydir anladığım kadarıyla ama bu demek olmuyor ki müslüman ülkelerde deprem olmaz
|
|