Orijinalini görmek için tıklayınız : Türban Takma Sizce Bir Insan Hakki Mi?
arkadaşlar birbirimizin yazdıklarını eleştirirken söz konusu kişi yargılamadan önce onun diğer konuda yazdıklarını araştırıp ona göre yorum yapalım.
sevgili müttakini başörtüsünü namus kavramıyla eşdeğer tutmadığını ben ve onun yazılarını okuyup takip eden birçok arakadaşım biliyor.türban meselesi
bir zamanlar kürtçenin yasak olduğu gibi.kürtçe yasaktı kimse konuşamıyordu türküler kitaplar y asaktı.herkes korkuyordu serbest bırakılırsa vatan elden gidecekmiş bakılıyordu ne oldu serbest bırakıldı kurslar açıldı bu kurslara kayıt yaptıran çok az kişi oldu yani beklenilen ilgiyi görmedi.korkulan olmadı.
madem ki biz haktan özgürlükten eşitlikten bahsediyoruz bırakalım insanlar inandıkları gibi yaşasın inandıkları gibi söylesin davransın.isteyen başörtü isteyen türban isteyen açık olsun.insanlara bunu zorla dayatmanın anlamı yok.Ne kadar çok yasaklanırsa insanlar buna daha çok ilgi gösteriyor
isteyen başörtü isteyen türban isteyen açık olsun.insanlara bunu zorla dayatmanın anlamı yok.Ne kadar çok yasaklanırsa insanlar buna daha çok ilgi gösteriyor
evet Zozan baskılar baskı yapılan şeyi büyütüyor, o yöne bir hassasiyet kazandırıyor... insanların dış görünüşü ile inancıyla uğraşmamak lazım... nasıl biz bizle uğraşılmasını istemiyorsak bizde başkalarıyla uğraşmamalıyız... teşekkür...
manifesto 03.03.2006, 14:18 bak manifesto yazıların güzel, fikirlerin hoş ama kin yüklenmek bize yakışmaz. sonuçta sabetaylarda insan.
sabetaylere değil sabetay fikirlerle savaş....
en büyük savaş bilgi iledir. senin dediğin anlayış katliamlar doğurabilir ki böyle birşeye neden olarak ölmek istemem! neden olmak isteyenlerede karşı olurum.
Evet , şahsi kin ve husumet ne islam ile izah edilir nede insanlık ile sebataycılar dediğim zaten sistemi inşaa eden ideoloji kastım hep odur yoksa zavallı kendini bilmezlerle işim yok.
Herkezin duruşunda onurlu bir yan olmalı, kişi davası kadar büyüktür.
Bu millet çok sıkıntı çekti çekiyor çekicekte ben bunlşarın hepsini göğüslerim.Lütfunda hoş Kahrında hoş derim ama Haksızlığı görmeyenlere haksızlık karşısında dilsesi el pençe divan duranlara tahammül edilmez.
Dünyanın neresinde hangi millete bir zulüm ve tasallut olmuşsa bunu derinden hissetmek lazım. Barış için Kadeşlik için bir arada yaşama ve ötekini kabul etme yollarını aramalıyız yoksa dünyayı art niyetli insanların insafına bırakırız ki o da tarihi kanla yazılmış yeni tarihler demektir
Ben bu ülkede ne alevinin sünni ile ne sünninin alevi ile ne kürdün türk ile ne türkün kürt ile ne caferinin alevi ile ne şiinin caferi ile bir sorunu veye bir husumeti olduğuna inanmıyorum.Biz bin yıldır barış ve kardeşlik içinde yaşamış toplumlarız.
Ben taa Avusturalya da dahi Ankara misket havasını duyupta göz yaşlarını tutamayan İstanbuldan gözmek zorunda kalmış ermeni büyüklerimizin bu millete ve bu topraklara olan sevgisini hep görmüş insanım. Nezaman bir sanatkar görsem hep ermeniler aklıma gelir sanatı bize onlar öğretmiştir.
Binbir zorbalık ve tasallut ile bu toprakları terk etmek zorunda kalan Tüm İnsanlarımızdan özür diliyorum zira onlar bize emanetti emanete sahip çıkamadık.Ve insan olmayı millet olmayı Irka kana indirgeyen hiçbir ideolojinin tarihin hiçbir devrinde insanlığa fayda sağladığınıda görmedim.
Kemalizim bu ülkedeki insanları birbirine düşman ve rakip ilan etmiştir, Laikliği devleti ve milleti dinsizleştirmek için kullanmıştır,Kendi sermaye guruplarını çıkar çevrelerini oluşturmuş ve milletin iradesini hiçe saymıştır.
Miili iradeye bir yere kadar müsade edilir oda Kendi menfaat ve çıkarları tehlikeye girdiği ana kadar o andan sonra demokraside laiklikde veya başka bütün kurallarda önemsizdir artık. gereklirse tankla topla dahi milli irade bastırılmalıdır.....
arkadaşlar birbirimizin yazdıklarını eleştirirken söz konusu kişi yargılamadan önce onun diğer konuda yazdıklarını araştırıp ona göre yorum yapalım.
sevgili müttakini başörtüsünü namus kavramıyla eşdeğer tutmadığını ben ve onun yazılarını okuyup takip eden birçok arakadaşım biliyor.türban meselesi
bir zamanlar kürtçenin yasak olduğu gibi.kürtçe yasaktı kimse konuşamıyordu türküler kitaplar y asaktı.herkes korkuyordu serbest bırakılırsa vatan elden gidecekmiş bakılıyordu ne oldu serbest bırakıldı kurslar açıldı bu kurslara kayıt yaptıran çok az kişi oldu yani beklenilen ilgiyi görmedi.korkulan olmadı.
madem ki biz haktan özgürlükten eşitlikten bahsediyoruz bırakalım insanlar inandıkları gibi yaşasın inandıkları gibi söylesin davransın.isteyen başörtü isteyen türban isteyen açık olsun.insanlara bunu zorla dayatmanın anlamı yok.Ne kadar çok yasaklanırsa insanlar buna daha çok ilgi gösteriyor
:36_7_8: :14: :106: :107: :36_1_55: :3:
zozan ablacım teşekkür ederim. valla güzel yazı yazmışsın hehe :)
yasakçılık anlayışı zamanımıza ve bilgi seviyemize yakışmıyor. her şeyin akli çözümü vardır.
Kemalizim bu ülkedeki insanları birbirine düşman ve rakip ilan etmiştir, Laikliği devleti ve milleti dinsizleştirmek için kullanmıştır,Kendi sermaye guruplarını çıkar çevrelerini oluşturmuş ve milletin iradesini hiçe saymıştır.
Miili iradeye bir yere kadar müsade edilir oda Kendi menfaat ve çıkarları tehlikeye girdiği ana kadar o andan sonra demokraside laiklikde veya başka bütün kurallarda önemsizdir artık. gereklirse tankla topla dahi milli irade bastırılmalıdır.....
senin kemalizm konusunda daha çok okuman gerekiyor.kemalizmin mihenk taşı milli irade bağımsız türkiye kavramıdır.devletin dini olmaz bunu öğren,devlet insan değildir bir organizasyondur.kemalizm dedi sivasta,çorumda,maraşta,gazi de insanları yakın öldürün diye.bu ülkede ayrım yapan ve insanları diri diri yakanlar şimdi çıkmış milli iradeden bölünmezlikten bahsediyor.
manifesto unakıtan ın likit yumurta yazısında olduğu gibi bazı yazılarda yalan ifadede bulunuyorsun.bunları ispatlıyoruz.eğer belgen yok ise konuşma,insanları burda birbirine düşürme.
Atatürk ve Kemalizm yapması gerekeni yaptı. Atatürk inancın içine giren hurafeleri neden düzeltsin..
bu konuda özeleştiri yapmak zorundayız. Atatürk devrimlerinin sebebi Osmanlı sisteminin altında yok olan Tarikatlerden kaynaklanmıştır. Din Osmanlı sistemi ile birleştirildiğinde Tarikatlerde Osmanlıya karşı çıkmamıştır.
şahsen ben Pir Sultanı çok takdir ediyorum. nakşi tarikatlerinin yapamadığını yapmış, haksızlıklara ve güce karşı durmuştur. Osmanlı ise saltanat keyfi yaparken tarikatler buna ses çıkarmamış, görmemezlikten gelmişlerdir. Osmanlı değişmesi gerektiği halde değişmemiş, değişim ise kaçınılmazdır. zamana uyum doğaya uyum yapmayan varlık yaşayabilir mi? tarikatler zamana uygun değil ki hala uygun değil! Atatürk zamana uydurmuş yapması gerekeni yapmış. ama yanlış uydurmuş o kadar. yani bugünkü sorunların sahibi Atatürk değil nakşi Tarikatleri ve zamana karşı sabit kalma gayretlerinin devam etmesidir.
evet Zozan baskılar baskı yapılan şeyi büyütüyor, o yöne bir hassasiyet kazandırıyor... insanların dış görünüşü ile inancıyla uğraşmamak lazım... nasıl biz bizle uğraşılmasını istemiyorsak bizde başkalarıyla uğraşmamalıyız... teşekkür...
evet oli haklısın bunu en iyi bizbiliriz.bu nedenle kendi yaşadıklarımızı başka insanlara yaşatarak bizi anlamalarını sağlamaya çalışmak saçma
KURBAN OLAM İNSAN KARIŞMA BANA
BEN DE BİR İNSANIM BİR CANIM VARDIR
GURBAN OLAM İNSAN KARIŞMA BANA
EĞER FİKRİN VARSA GEL İSPAT EYLE
HAYRAN OLAM İNSAN KARIŞMA BANA
CAMİN İLE KİLİSENE KARIŞMAM
BEN KÖTÜ DEĞİLİM BOŞA YARIŞMAM
ÇOK SOFTA DEĞİLİM KÜFLÜ BURUŞMAM
HAYRAN OLAM GARDAŞ KARIŞMA BANA
BİLMEDEN LAF EDİP KIRMA GÖNLÜMÜ
VERME KARGALARA NARİN GÜLÜMÜ
GÜNEŞ OLUP GEL KURUTMA GÖLÜMÜ
PADİŞAH DEĞİLİM SULTAN DEĞİLİM
BEN DE BİR SEN GİBİ ŞEYTAN DEĞİLİM
MAHZUNİ ŞERİF'İM HAYVAN DEĞİLİM
ŞUÇUM MAHZUNİLİK HAYVAN DEĞİLİM
GURBAN OLAM GARDAŞ KARIŞMA BANA
.
gurban olam sana zozan abla gurban olam gurban :)
Barış gelsin dağlara
Yollar birleşsin haydi, yollar birleşin
Geçmişten geleceğe
Yıllar birleşin haydi, yıllar birleşin
Bu memleket bizim can ocağımız
Hak'tan başka yoktur varacağımız
Çağımız insanı sevme çağıdır
Kullar birleşin haydi, kullar birleşin
Dinli dinsiz insandır
Boş yere akan kandır
Bu kök bu ağaçtandır
Dallar birleşin haydi, dallar birleşin
Ağrı'nın gölgesi Tekidağ'ında
İzmir'in kuyusu Van kucağında
Bayram olsun bizim elin sağ'ında
Sol'lar birleşin haydi, sol'lar birleşin
Karanlıklar dağılsın
Sabahlara varılsın
Birbirine sarılsın
Kollar birleşin haydi, kollar birleşin
Mahzuni Şerif 'im bizim memleket
Barış mübarektir, barış hareket
İkilikten çıkar bunca felaket
Eli darlar gönlü, kollar birleşin
Cumhuriyet ne hoştur
Batı yolu yokuştur
Gelecek kurtuluştur
Fallar birleşin haydi, fallar birleşin
gurban olam sana zozan abla gurban olam gurban :)
canımm benimm severimm seni bende hemde ülkem kadar
arkadaşlar bu topraklar bizim hepimiz farklı kültürlerden farklı inanışlardan farklı düşüncelerde farklı milliyetlerden olabiliriz.Ama ortak bir noktamız var hepimiz insan.İnsanca yaşamak,yaşatmak istiyoruz.konuştuğumuz ortak bir dil var orda gönlümüzün dili.O yüzdende birbirimizi anlamaya çalışalım.
BEN DE BİR İNSANIM BİR CANIM VARDIR
EĞER FİKRİN VARSA GEL İSPAT EYLE
CAMİN İLE KİLİSENE KARIŞMAM
BEN KÖTÜ DEĞİLİM BOŞA YARIŞMAM
ÇOK SOFTA DEĞİLİM KÜFLÜ BURUŞMAM
HAYRAN OLAM GARDAŞ KARIŞMA BANA
BİLMEDEN LAF EDİP KIRMA GÖNLÜMÜ
VERME KARGALARA NARİN GÜLÜMÜ
GÜNEŞ OLUP GEL KURUTMA GÖLÜMÜ
PADİŞAH DEĞİLİM SULTAN DEĞİLİM
BEN DE BİR SEN GİBİ ŞEYTAN DEĞİLİM
MAHZUNİ ŞERİF'İM HAYVAN DEĞİLİM
ŞUÇUM MAHZUNİLİK HAYVAN DEĞİLİM
GURBAN OLAM GARDAŞ KARIŞMA BANA
.
ne kadar sıcak bir şiir yau! sağol!
Damaskrov 03.03.2006, 14:52 usta sen olayları başka yerden görüyorsn sanırım fark ettiysen kürtler daha öncede M.K.Atatürkün yanında savaşmışlardır ve şehit olmuşlardır Türkler gibi sende Neden kürt sorunu vardır bu bir oyun ama sen bunu göremiycek kadar körleşmişsin bu oyunun içinde devlet de var ilerde oy alabilmek ugruna.... adamın biri gelir anadoluya ve derki devlet sizi burda aç bıraktı yanlız bıraktı ama biz sizi bu açlık ve sefaletten kurtarıcam diye kendilerine parti kurdular ve daha sonra bu pkk oldu(devlet benide böyle yanlız bıraksa bende daga çıkarım merak etme) ama daha sonra N oldu pkk evlere girip kadınlara çocuklara tecavüz etti ve onları vurup yeni dogan çocukları süngülerden geçirdiler kürt sorunu bunu gidip devlete söyliyceksin diyarbakıra elektirik getiricekler halktan yardım isteyince bana ne bu beni ilgilendirmez bir işimize yaramıycam sonrada devlet bize bakmıyor.. senin gibi zihniyetlerin kürt görüşürü merak etme bu konuda daha yazılıcak daha çok şey vama bu konuyla alakalı değil şunuda söyliyim alevilerin çogudanda çok kürt vardır merak etme.. bende kürt'üm bunu bil kürt oldugum kadarda Türk'üm.Kürtçe konuşmaya diycegim hiç birşey yok ama önce insan gibi Türkçe konuşmayı ögren ondan sonrada hangi dili konuşmak istersen onu konuş ....
hahahahahahaha 80'ler önce türban varmış tesettür... İlginç o baş örtü olmasın kadınlar çalışırken şaçları yüzlerine gelmesin diye takılan şey ama sen o kadar kör olmuşsunki bunun tesettür oldugu çıkarmışsın benim annemde köyden geldi oda baş örtü takardı TÜRBAN DEĞİL........Başını kıçını açma heee helal olsun başını açan demek namussuz oluyo ahlaksız oluyo öle mi... Bir körlük daha... sana yazın sahile çıkıp kayararın arasına bakmanı tavsiye ediyorm....Bir hoca türbeleri ziyaret ederek kadınlara sorular soruyorlardı televizyonda da çıktı bu hoca kadına soruyor hanımfendi siz namaz kılıyormusunuz kadın der evet hoca tekrar sorar orda Allaha birtek sana taparım ve senden medet umarım diyorsnz demi... kadın tekrar evet der.. hoca gene sorar beki böyle bir yemin ediyorsunuz sonrada gelip burda medet umuyornuz diyor... kadın evet öyle ama dualarım kabul oluyor diyor sonra başka bir türbanlı kız çıkıyor hocaya diyor peki siz cumhurbaşkanına aracısız olarak ulaşabliyormsn diyor hocada diyor Allah Cumhurbaşkanımı türbanlı tekrar allaha aracısız ulaşamasınız diyor...hocada birşey demeden ordan ayrılır stüdyoda söylüyor herşeyi yanlış yolda olduklarını ve dinden çıktıklarını söylüyor......
---Yok öyle yağma yok böyle bir yasa bunlar bu insanların dayatmaları bu sebataycı münafık zümre bu ülkeden derdest edildikleri zaman bu meselede kendiliğinden hallolucak zaten....
Bunu yapmanız için elinizde güç olması gerekir ilk önce 1 sene önce ankarada bir cihat çagrısı yapıldı kurtuluşumuzun tek çaresi diye peki sonra N den kimseden ses seda çıkmadı.. senin dediğin şey bir rüya gerçekleşemiycek bir rüyaa.....Ülkeden def etmekmiş buna anca gülerim ben hahahahahahah
Medrese dediğin fenni ve dini eğitimin bir arada verildiği yerdir ona karşı çıkmak tabiki senin kemalis genlerinden geliyor. Bu ülkede her vatandaşın çoluk çocuğuna dini eğitim verme hakkı vardır sanane bundan!!....
Herkesin istedigine egitim verme hakkı var ona karışmam ama bunları daha önceden gördük çocuklara nasıl bir egitim verdiklerini oyüzden demi osmanlı zamanında insanlar şeriyatın kölesi olmuştu sizin müslüman diye tabir ettiginiz insanlara kalsaydı bu ülke şuan anadolunun ücre bir köşesinde sömürülüyor olucaktık sizin müslüman dediğiniz adamlar sayesinde... Şuan bu ülkede yaşıyorsan bu M.K. ATATÜRK ve KAHRAMAN TÜRK HALKI
sayesinde olmuştur......
Irak ve Afganistan örneğini vererekte bu konuda nekadar cahil olduğunu ele vermiş oldun zaten. Yüzyıllardır sömürülmüş işgallere uğramış iç savaşlara terkedilmiş bu ülkelerin geri kalmışlığını ve şimdiki durumlarını iyi tahlil etmeni isterim....
Sence Neden sömürülüp iç savaşkalar sürüklenmiş bunu anlamıycak kadar cahil ve körsün demekki....
KONU OLMAYAN YERLERE TAŞTI KUSURA BAKMAYIN.....
manifesto,
Bilmemek ayıp değil; öğrenmemek ayıp derler.Ayıp olan bir şeyi yapmamak için git NUTUK'u oku derim...
Kemalizm Türk ulusunun çağdaşlaşma ideolojisi olup değişmez altı tane ilkesi vardır: Cumhuriyetçilik, Laiklik, Halkçılık, Milliyetçilik, Devletçilik ve Devrimcilik. Kemalizmin özü tam bağımsızlık ve anti emperyalizmdir.
Kemalizm bütün ilkeleriyle ve yaptığı devrimle göstermiştir ki mazlumların, Türk ulusunun ve insan olanların biricik ideolojisidir. Kemalizm başlıbaşına haksızlığa karşı duruştur. Üstelik bu karşı duruş birilerinin ideolojisi gibi desteksiz, temelsiz, dayanaksız geçersiz değil oldukça gerçekçi ve pozitivisttir.
Sizin anlattığını hangi ideolojidir ben bilmiyorum.Ancak açıklarsanız sevinirim.
Ve bende bu ayıbımdan(!) kurtulmuş olurum...
saygılar.)
Damaskrov 03.03.2006, 19:18 manifesto,
Bilmemek ayıp değil; öğrenmemek ayıp derler.Ayıp olan bir şeyi yapmamak için git NUTUK'u oku derim...
Kemalizm Türk ulusunun çağdaşlaşma ideolojisi olup değişmez altı tane ilkesi vardır: Cumhuriyetçilik, Laiklik, Halkçılık, Milliyetçilik, Devletçilik ve Devrimcilik. Kemalizmin özü tam bağımsızlık ve anti emperyalizmdir.
Kemalizm bütün ilkeleriyle ve yaptığı devrimle göstermiştir ki mazlumların, Türk ulusunun ve insan olanların biricik ideolojisidir. Kemalizm başlıbaşına haksızlığa karşı duruştur. Üstelik bu karşı duruş birilerinin ideolojisi gibi desteksiz, temelsiz, dayanaksız geçersiz değil oldukça gerçekçi ve pozitivisttir.
Sizin anlattığını hangi ideolojidir ben bilmiyorum.Ancak açıklarsanız sevinirim.
Ve bende bu ayıbımdan(!) kurtulmuş olurum...
saygılar.)
Güzel cevap.... manifesto burda herkesi aydınlatırsan çok iyi olur ama arkadaşımızda dedigi gibi önce BİR NUTUK'u oku ondan sonra. Bakalım hala bu düşüncedemi olucaksın....
manifesto 04.03.2006, 23:40 Arkadaşlar Nutuk nedir?
Tarihi olarak aktardığı birçok mesele gerçek tarihle çelişki içindedir.
Bir ideolojinin ve felsefenin el kitapçığı ise bunu kabul edebiliriz.
Laftan çok yapılanlar önemlidir.
Ainesi iştir kişinin lafa bakılmaz kenim eleştirimi Atatürk'e kişisel olarak bir eleştiri olarak almayın.
Ben kendisine saygı duyarım Dahi bir insandır.
Ama Kemalizm başka birşey
Nutuk hakkında yorum yazmanın, onu değerlendirmenin ne derecede haddimize düşeceği tartışılır bir konudur ancak tartışmasız tek bir gerçek vardır ki o da, tarihi yalan yanlış saptırıp , milli mücadeleyi ve cumhuriyet zaferini küçümseyenlere en iyi cevap niteliği taşımış olmasıdır. Geçmişe ve geleceğe ışık tutan bu kaynaktan umarım alınacak mesajlar “bizce” alınmıştır. Çünkü Türkiye, aynı vahim duruma düşecek olursa tarih tekerrür etmiş ve nutuk yazıda kalmış olur. Madem “Mustafa Kemaller ölmedi,yaşıyor” o zaman aldığımız bu mesajları uygulamaya geçirmenin de vakti gelmiştir. Ama ikinci bir nutku yazdırmadan..
manifesto 05.03.2006, 23:26 Damaskrov kendi arkadaşlarına birşey diyorsun çnce insan gibi Türkçe öğrenin diyorsun? İnsan yerine koymadığın kişilerden mi?
Yazık, Türkçe öğrenmemiş yaşlı Kürt ninelerini ne yapalım şimdi Hain mi diyelim?
Meseleler Nutuk'u okumak ile hallolucaksa onu hatmedeyim arkadaşlar sorun değil.
Damaskrov Ankaradaki cihat çağrısını da nerden çıkardın?
Yatır ziyaretlerinide ilginç açıkmışsın.
Putperestlerde aynı mantığı kullanırlardı biz bu puta değil onun temsil eddiği ilaha boyun eğiyoruz demişlerdi ne mantık ama
Allah'a vasıtasız ulaşamamak ta ne demek Ruhbanlık mı icat ettin birden
Hz.Ali neyi vasıta yapmıştı? Hakikat için hangi yatırı ziyaret ederdi?
Müslümanları cahil,yobaz,ilkel görmeye devam ettikçe sorunlar çözülmez
Ama şunu görüyorum ki aynı topraklarda aynı suyu içen aynı savaşları yapan milletin evlatları olarak birbirimizi hiç tanımıyormuşuz,
Müslümanlar cahilce ve yobazca hareket ettikleri sürece bu tür sıfatlara da maruz kalacaklardır manifesto..
Biz bir ümmetin değil bir milletin evlatlarıyız..
Bak şimdi sözlerine karşılık verebilmek ve senin de neyi kasdettiğimizi anlayabilmen için Nutuku'u okuman şart.Çünkü ilgisiz alakasız bir tartışmaya döndü şu durum..Ata sorun mu oldu? Ya da gayet açık bir sorun mudur ben anlayamadım..
Kürt bebeklerle sorun olamayacağı gibi, kürt ninelerle de bir sorun olamaz.
Atatürk milliyetçiliğinde aşikar bir biçimde bu durum geçerlidir.
Safkan Türk anlayışı faşolara yakışır!
Biz milli benliğimizle gurur duyarız, soyumuzla sopumuzla değil..
Damaskrov 07.03.2006, 00:09 Damaskrov kendi arkadaşlarına birşey diyorsun çnce insan gibi Türkçe öğrenin diyorsun? İnsan yerine koymadığın kişilerden mi?
Yazık, Türkçe öğrenmemiş yaşlı Kürt ninelerini ne yapalım şimdi Hain mi diyelim?
Meseleler Nutuk'u okumak ile hallolucaksa onu hatmedeyim arkadaşlar sorun değil.
Damaskrov Ankaradaki cihat çağrısını da nerden çıkardın?
Yatır ziyaretlerinide ilginç açıkmışsın.
Putperestlerde aynı mantığı kullanırlardı biz bu puta değil onun temsil eddiği ilaha boyun eğiyoruz demişlerdi ne mantık ama
Allah'a vasıtasız ulaşamamak ta ne demek Ruhbanlık mı icat ettin birden
Hz.Ali neyi vasıta yapmıştı? Hakikat için hangi yatırı ziyaret ederdi?
Müslümanları cahil,yobaz,ilkel görmeye devam ettikçe sorunlar çözülmez
Ama şunu görüyorum ki aynı topraklarda aynı suyu içen aynı savaşları yapan milletin evlatları olarak birbirimizi hiç tanımıyormuşuz,
Sen olayları başka bir boyuttan görüyorsn sanırım. Ben Türkçe konuşmayı bilmiyeni insan yerine koymuyorm gibi bir laf söylemedim bu ülkede konuş**** ortak bir dil vardır(bunu bilmiyorsn sanırım). Sana kendi ailemden örnek vereyim Kürt nineler hakkında benim anne annem cahil bir kadın okumamış ama zeki birisi onlarda kürt ve bunu savunurlar(bu son dönem hariç) dediğim anne annemin 8 tane çocuğu var ve bütün sülaleye bakıyorlar nerdeyse(köydeki yaşamı bilirsin sanırım). anne annem bu o zor şartlara ragmen çok güzel TÜrkçe ve Kürtçe konuşmayı ögrenmiştir ilerlemiş yaşına ragmen ve kadının gerçekten çok zor bir yaşamı vardı.Bundan anlıycağın insan eger isterse herşeyi ögrenir. Bana kürt düşmanı diyorsn ir nevi ama şöyle bir sorun var bende Kürt'üm kökenim öyle ama TÜRK'ÜMDE o yüzden bana sakın öyle yaşlı nineleri hain ilan edelim gibisi laflar söyleme insanlara karşı sen mahçup olursun ben değil....
Nutuk kakkında izem arkadaşımız cevap yazmış zaten....
Biraz gazete okusaydın Ankara'da yapılan cihat çagrısı görmüş olurdun. (Eger Cumhuriyet gazetesinin internet sitesine üye olan bir arkdaşımız varsa açıklmasıyla beraber buraya kopyalıyabilir...) Cumhuriyet gazetesini sürekli okuyanlar varsa bunu görmüşlerdir ve o verdiğim Türban olayı gerçektir ATV haberde çıkmıştır yani belgesi var görüntüsüyle beraber...
Ben bütün müslümanları yobaz ve gerici görmüyorm(öyle kişilere asla Müslüman demem) Müslüman dininde öyle şeylere asla yer yoktur. zaten eger öyle görsem bir tane bile arkadaşım dostum kalmazdı sen yazıları iyi okumuyorsn galiba... Ben müslüman düşmanı değil cehalet düşmanıyım( ne dediğimi anlamışsındır sanırım)
Bak izem arkadaşımız ne kadr güzel ve açıklayıcı yazmış;
Biz bir ümmetin değil bir milletin evlatlarıyız..
Bizim kimseye br garezimiz yok ülkemize ve Atamıza karşı çıkmadığı sürece burda bu ülkede herkes kardeştir.O yüzden geçmişimize bakıp dersler alalım bir daha aynı hataları yapmayalım bu sayede birlik olup gelişebilirz......
Saygılarla.....
hepimiz İnsanız ve hepimiz topraktan geldik toprağa gideceğiz. hepimizi de aynı Allah yarattı. aynı Allahın kullarıyız.
bakın ortadoğuya yahudi talabani ve Barzani siyonizme uşaklık yapıyor. sünnilerle şiiler birbirini yiyor. böyle mantık varmı? müslümanın kanı müslümana haramdır. bunlar nasıl müslüman. madem savaşacaksınız ABD ye ve uşaklarına karşı savaşın. bu ne saçmalıktır.
bütün ayırımlar böyle başlar. biz bir milletin evlatlarıyız. biz soylu aileden geliyoruz. biz üstün ırkız. Allah katında seçilmişiz.
bırakalım artık kendimizi yemeyi de kendimizin ne olduğunu bulalım önce. şahsen ben sadece İnsan olduğumu buldum. başka bişey değilim.
türban konusunda ise söyleyecek söz bulamıyorum. artık söz söylemektende utanıyorum....
manifesto 07.03.2006, 00:36 Bana Nutuk'u tavsiye denler acaba millete ne tavsiye edecekler.
Olsun çocuklarınız okuldan atılmışsalar vardır bir sebebi onlarda başlarını örtmesin açsınlar dinin okulda ne işi var?
Kocanız memurluktan atılmışsa oda namaz kılmasın canım bu devirde namaz mı olumuş?
Kadınlığından utanan anne başını örtünce çocuk bundan etkilenirmiş(Danıştay) annesi acaba başı açık diye ayıp mı işliyor dermiş.Çocukları dahi çıkarlarına alet edenler,sokaktaki başörtüsünüde çekemiyorlar ama utanıyorlar genede milletten.
Ben alevi inanışındaki insanların bu inanç baskısına karşı müslümanların yanında olmalarını beklerdim.
Zira sürekli baskı ve asimilasyondan bahsederken başkalarına yapılanı meşru görmek ikiyüzlülük olur.
Onu siyasete alet oldu diye birkenara bırakıp çözümsüzlüğe mahkum edenler unutmasınlar ki siyaset çözüm bulma sanatıdır.
Bu meselenin çözümüde yine siyaset ile olacaktır siyasetsiz çözüm mümkün değil
Sevgili manifesto b türban işinin böyle tırmanması sağlayanlar sizin şu an kullanmış olduğunuz ağızı ( anlatım biçimini ) mecliste kullanan ve ikdar olan partinin ağzıdır.Oy kazanmak uğruna yaptıklarının bir sonucudur bence.
Ben alevi inanışındaki insanların bu inanç baskısına karşı müslümanların yanında olmalarını beklerdim.
Zira sürekli baskı ve asimilasyondan bahsederken başkalarına yapılanı meşru görmek ikiyüzlülük olur.
evet asimilasyondan köylerimize yapılan camilerden şikayetciyiz. Ama bunları yapan yine sizin savunduğunuz zihniyettir sonuçda.
Onu siyasete alet oldu diye birkenara bırakıp çözümsüzlüğe mahkum edenler unutmasınlar ki siyaset çözüm bulma sanatıdır.
Evet siyasi bir malzeme olarak kullananlar, bunun sırtından oy toplayanlar bu sorunu bu hale getirmişlerdir. Evet türban sisyasi bir simgedir..
Bu meselenin çözümüde yine siyaset ile olacaktır siyasetsiz çözüm mümkün değil
İşine gelmeyince mahkemeleri bile eleştiren siyaset kendine göre bir çözüm yolu hala aramaktadır...
valla ben çözümün sitasetle olacağını sanmıyorum. politika adı üstünde. menfaate göre strateji belirleme. aliekberin dediği gibi diyalektik olma hehe :)
siyasetsizlik lazım bize. yeterince siyasetten çektik zaten.
redyellow 07.03.2006, 10:06 Öncelikle sorunun yanlış sorulduğunu düşünüyorum. Çünkü üniversitelere alınmayan hanım kızların başlarındaki TÜRBAN değil BAŞÖRTÜSÜdür.
Türban hanımların kafalarına doladıkları, saçların ense kısmını, kulak kısmını açıkta bırakın bir şeydir ve asla İSLAMİ değildir.
bkn: Maliye bakanının hanımının taktığı şey.
Dini inançları gereği başlarını örten hanımefendilerin örtüleri ise başörtüsüdür. Dini inaçları gereği başını örten hiç bir hanımefendi TÜRBAN kullanmaz.
bu sebeple bu sorunun BAŞÖRTÜSÜ İNSAN HAKKIMIDIR? şeklinde olması lazım diye düşünüyorum.
Başörtüsü, insan hakları, dini haklar bakımından kesinlikle serbest olmalıdır. İnsanlar okullarına dini inançlarını zorlayarak, dışlayarak girmek zorunda bırakılmamalıdır.
Öncelikle sorunun yanlış sorulduğunu düşünüyorum. Çünkü üniversitelere alınmayan hanım kızların başlarındaki TÜRBAN değil BAŞÖRTÜSÜdür.
Türban hanımların kafalarına doladıkları, saçların ense kısmını, kulak kısmını açıkta bırakın bir şeydir ve asla İSLAMİ değildir.
bkn: Maliye bakanının hanımının taktığı şey.
Dini inançları gereği başlarını örten hanımefendilerin örtüleri ise başörtüsüdür. Dini inaçları gereği başını örten hiç bir hanımefendi TÜRBAN kullanmaz.
bu sebeple bu sorunun BAŞÖRTÜSÜ İNSAN HAKKIMIDIR? şeklinde olması lazım diye düşünüyorum.
Başörtüsü, insan hakları, dini haklar bakımından kesinlikle serbest olmalıdır. İnsanlar okullarına dini inançlarını zorlayarak, dışlayarak girmek zorunda bırakılmamalıdır.
Türban, Başörtüsü, çarşaf ne fark eder. hepsi örtü değil mi? bu yine cami muhabbetine döndü. mescid vardır. cem evi ve cami yoktur tartışmasına. cami de cem evi de mesciddir. toplanma yeridir.
redyellow 07.03.2006, 10:26 Türban, Başörtüsü, çarşaf ne fark eder. hepsi örtü değil mi? bu yine cami muhabbetine döndü. mescid vardır. cem evi ve cami yoktur tartışmasına. cami de cem evi de mesciddir. toplanma yeridir.
değerli arkadaşım. "camide cem evide mesciddir, toplanma yeridir" ama TÜRBAN, İslam'ın emrettiği tesettüre uygun bir giyim şekli değildir.
Tesettürün İslami bir kural olduğuna inanan insanlar TÜRBAN kullanmazlar. Onun için "hepsi örtü değilmi?" diyorsun ya, evet TÜRBAN İslami bir örtü değildir.
değerli arkadaşım. "camide cem evide mesciddir, toplanma yeridir" ama TÜRBAN, İslam'ın emrettiği tesettüre uygun bir giyim şekli değildir.
Tesettürün İslami bir kural olduğuna inanan insanlar TÜRBAN kullanmazlar. Onun için "hepsi örtü değilmi?" diyorsun ya, evet TÜRBAN İslami bir örtü değildir.
evet bu demek ki cami ve cemevleri de islamik değil. çünkü mescit değiller. ben örtüyü, türbanı, çarşafı bilmem. görsem bile anlamam bu Türban mı başörtüsü mü tesettür mü. ama bildiğim birşey var o da İnsan hakkının ne olduğu.
Turban elbette bir haktir.
Turkiyede ise bir bayraktir.
Alevi haklarini hice sayarak,
Illede turban demek gunahtir..
Şahmati
(harf hatasi vardi, duzeltildi)
ArkadaŞlar İnsanlari ÖzgÜr Birakalim
Serkan_Devrim 07.03.2006, 10:59 değerli arkadaşım. "camide cem evide mesciddir, toplanma yeridir" ama TÜRBAN, İslam'ın emrettiği tesettüre uygun bir giyim şekli değildir.
Tesettürün İslami bir kural olduğuna inanan insanlar TÜRBAN kullanmazlar. Onun için "hepsi örtü değilmi?" diyorsun ya, evet TÜRBAN İslami bir örtü değildir.islamda ve kuranda tesettürün emredildiği tek bir ayet bile gösteremezsiniz. islamda tesettür emri yoktur.
redyellow 07.03.2006, 11:32 islamda ve kuranda tesettürün emredildiği tek bir ayet bile gösteremezsiniz. islamda tesettür emri yoktur.
sana cevap yok.
islamda ve kuranda tesettürün emredildiği tek bir ayet bile gösteremezsiniz. islamda tesettür emri yoktur.
neyse ben cevaplim. islamda emir olmaz aliekber. rıza lokmasıdır yiyemezsin demedim mi. :D
Serkan_Devrim 07.03.2006, 11:36 sana cevap yok.
soru sormamışım ki!!:yamukgul: ayrıca cevap verebileceğiniz bir durumda yok. tabi ayet uydurup kurana malederseniz bilemem. :yamukgul:
iyidost69 07.03.2006, 11:38 Bende türbana karşıyım.
Ama türbanı kanunlarla değilde, kafalarda yasaklamak gerekir.
Sınırsız özgürlük, başkalarının özgürlüğünü sınırlayabilir.
Türban konusunda taşlamam var.
Linkten okuyabilirsiniz.
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=3411
soru sormamışım ki!!:yamukgul: ayrıca cevap verebileceğiniz bir durumda yok. tabi ayet uydurup kurana malederseniz bilemem. :yamukgul:
aliekber bu meal yanlış mı. sen arapça bilirsin.
31. Mümin kadinlara da söyle: Gözlerini (harama bakmaktan) korusunlar; namus ve iffetlerini esirgesinler. Görünen kisimlari müstesna olmak üzere, zinetlerini teshir etmesinler. Bas örtülerini, yakalarinin üzerine (kadar) örtsünler. Kocalari, babalari, kocalarinin babalari, kendi ogullari, kocalarinin ogullari, erkek kardesleri, erkek kardeslerinin ogullari, kiz kardeslerinin ogullari, kendi kadinlari (mümin kadinlar), ellerinin altinda bulunanlar (köleleri), erkeklerden, ailenin kadinina sehvet duymayan hizmetçi vb. tâbi kimseler, yahut henüz kadinlarin gizli kadinlik hususiyetlerinin farkinda olmayan çocuklardan baskasina zinetlerini göstermesinler. Gizlemekte olduklari zinetleri anlasilsin diye ayaklarini yere vurmasinlar (Dikkatleri üzerine çekecek tarzda yürümesinler). Ey müminler! Hep birden Allah'a tevbe ediniz ki kurtulusa eresiniz. (nur suresi)
Serkan_Devrim 07.03.2006, 11:51 aliekber bu meal yanlış mı. sen arapça bilirsin.
31. Mümin kadinlara da söyle: Gözlerini (harama bakmaktan) korusunlar; namus ve iffetlerini esirgesinler. Görünen kisimlari müstesna olmak üzere, zinetlerini teshir etmesinler. ziynet olacaktı.
ziynet:ziynet
isim (zi:ynet) Arapça z³net
Süs, bezek.
www.tdk.org.tr/TDKSOZLUK/SOZBUL.ASP?kelime=ziynetziynet hediyelik değerli eşya demektir. altın bilezikler, kolyeler falan filan. bu kelimeyi kadınların görünmemesi gerekekn yerleri olarak yorumlamakta hangi aklın icadı çpk merak ediyorum.
Bas örtülerini, yakalarinin üzerine (kadar) örtsünler.başörtüsü yakaların üzerinde örtülecek. demek ki yakalar başın tepesinde boynuz gibi duruyor ki başın tamamı örtünsün. :yamukgul:
Kocalari, babalari, kocalarinin babalari, kendi ogullari, kocalarinin ogullari, erkek kardesleri, erkek kardeslerinin ogullari, kiz kardeslerinin ogullari, kendi kadinlari (mümin kadinlar), ellerinin altinda bulunanlar (köleleri), erkeklerden, ailenin kadinina sehvet duymayan hizmetçi vb. tâbi kimseler, yahut henüz kadinlarin gizli kadinlik hususiyetlerinin farkinda olmayan çocuklardan baskasina zinetlerini göstermesinler.o zaman ki kadınlar cinsel objeler olarak görülen kölelerden başka bir şey değildi. ve kadınlar dişiliklerini göstermek için süslenirler ve süslerinide göstermeye önem gösterirlerdi.
Gizlemekte olduklari zinetleri anlasilsin diye ayaklarini yere vurmasinlar (Dikkatleri üzerine çekecek tarzda yürümesinler). Ey müminler! Hep birden Allah'a tevbe ediniz ki kurtulusa eresiniz. (nur suresi)hatta ayaklarına da halhal takarlardı. ve belli olsun diye ayaklarını yere sert vururlardı ki seslerden belli olsun. bu gösterişli hareketler yasaklanmış ve edep tavsiye edilmiştir. bu ayette tesettür veya türban emri veya rızası yoktur.
aliekber arapçadan anlamam ama senin yaptığın mealdende bişey anlamadım. senin ki tefsire kaçmış hehe :)
boyunlara kadar örtünme varmı yokmu aliekber. bunu söyle bari. bugünde kadınların çoğu kendisini cinsel obje olarak görüyor. erkeklerde kadınları sadece cinsel obje olarak görüyor. anlamak istediğim şu: örtü var mı yok mu? arapça bilen sensin. biz meallerle yetiniyoruz.
Damaskrov 07.03.2006, 11:59 [quote=redyellow]Öncelikle sorunun yanlış sorulduğunu düşünüyorum. Çünkü üniversitelere alınmayan hanım kızların başlarındaki TÜRBAN değil BAŞÖRTÜSÜdür.
Bu arkadaş daha türbanla baş örtünün arasındaki fark anlıyamamış.. ali ekber arkadaşımızın dediğini kuranda böyle kesin bir emir yoktur bunu dagıra bagıraa ilahit prof. ve diyanet işleri bile söylüyor...redyellow sana tavsiyen gidip Kuranın Türkçesini alıp okuman..
Baş örtü hanımların kafalarına doladıkları, saçların ense kısmını, kulak kısmını açıkta bırakın bir şeydir buna türban değil BAŞÖRTÜ DENİR ve baş örtüye kimsenin birşey dediği de yoktur...
Serkan_Devrim 07.03.2006, 12:03 aliekber arapçadan anlamam ama senin yaptığın mealdende bişey anlamadım. senin ki tefsire kaçmış hehe
boyunlara kadar örtünme varmı yokmu aliekber. bunu söyle bari. bugünde kadınların çoğu kendisini cinsel obje olarak görüyor. erkeklerde kadınları sadece cinsel obje olarak görüyor. anlamak istediğim şu: örtü var mı yok mu? arapça bilen sensin. biz meallerle yetiniyoruz.
türban dinin kuralı değidir. hiçbir ayette türban giyme zorunluluğu yoktur. sünnettende gelmiş olamaz. zira türban arabın geleneğinden gelmiştir. aslında arabın değil ibrahim oğullarının geleneklerinde vardır. oda bugünkü türban değildir, başörtüsüdür. yalnız kadınlarda değil erkeklerdede vardır. geçmişi tararsanız erkeklerde başını örterdi. islamiyet öncesi cahiliye dönemlerindede vardı. peygamber zamanında olmasıda doğaldı. o zamanlar arabın kültüründe vardı. peygamberin sünneti; onun ne giydiği, yemeğe hangi elle başladığı, nasıl oturduğu vb saçmalıklar değildir. onun temiz ahlakıdır. kitap o en güzel ahlak üzerindedir diyor. peygamberin sünnetinden; onun kişiliğini, terbiyesini, güleryüzlülüğünü, misafirperverliğini, temizliğini vb fazilet örneklerini almalıyız. türban o devrin geleneğiydi. bu zamanın değil. ayrıyeten türk milleti olarak niye arap geleneklerini kendimize monte etmeye çalışıyoruz ki.
bu durum geleneklere karşı çıkan gençlere bir önlem amaçlı, kültürü unutturmama çabasıyla büyüklerin kültürü dinin kuralı gibi göstermesinden başka birşey değildir. geleneklerini terk etmek isteyen yeni kuşak nesle karşı bu gelenekler dinin kuralı gibi gösterilerek korunmaya çalışılmıştır. türbanın aslıda budur. ama bu durumun gerçeklerini ortaya koyup insanları eğitmek yerine yasaklamaya çalışmak, ileriye dönük bir çözüm değildir. genel bir eğitim süreci sonrası önce kamusal alan dışında ve belli bir süre sonra da(bu süre eğitimin başarı durumuna göre uzayıp kısalabilir) heryerde yasak kalkabilir.
redyellow 07.03.2006, 12:09 Allah İslamda olmayan şeyleri var gibi göstermekten, haşa sümme haşa ayet uydurmakdan muhafaza eylesin.
türban dinin kuralı değidir. hiçbir ayette türban giyme zorunluluğu yoktur. sünnettende gelmiş olamaz. zira türban arabın geleneğinden gelmiştir. aslında arabın değil ibrahim oğullarının geleneklerinde vardır. oda bugünkü türban değildir, başörtüsüdür. yalnız kadınlarda değil erkeklerdede vardır. geçmişi tararsanız erkeklerde başını örterdi. islamiyet öncesi cahiliye dönemlerindede vardı. peygamber zamanında olmasıda doğaldı. o zamanlar arabın kültüründe vardı. peygamberin sünneti; onun ne giydiği, yemeğe hangi elle başladığı, nasıl oturduğu vb saçmalıklar değildir. onun temiz ahlakıdır. kitap o en güzel ahlak üzerindedir diyor. peygamberin sünnetinden; onun kişiliğini, terbiyesini, güleryüzlülüğünü, misafirperverliğini, temizliğini vb fazilet örneklerini almalıyız. türban o devrin geleneğiydi. bu zamanın değil. ayrıyeten türk milleti olarak niye arap geleneklerini kendimize monte etmeye çalışıyoruz ki.
bu durum geleneklere karşı çıkan gençlere bir önlem amaçlı, kültürü unutturmama çabasıyla büyüklerin kültürü dinin kuralı gibi göstermesinden başka birşey değildir. geleneklerini terk etmek isteyen yeni kuşak nesle karşı bu gelenekler dinin kuralı gibi gösterilerek korunmaya çalışılmıştır. türbanın aslıda budur. ama bu durumun gerçeklerini ortaya koyup insanları eğitmek yerine yasaklamaya çalışmak, ileriye dönük bir çözüm değildir. genel bir eğitim süreci sonrası önce kamusal alan dışında ve belli bir süre sonra da(bu süre eğitimin başarı durumuna göre uzayıp kısalabilir) heryerde yasak kalkabilir.
ya aliekber tek söyleyeceğin söz evet Kuranda örtünmek vardır olmalıydı. ama bu örtü türban değildir diyebilirdin. ama o da bir örtüdür. çarşafta bir örtü. bırakın herkes kendi yaşamını istediği gibi yaşasın. kadın kedisini çarşafın içinde huzurlu hissediyorsa bunun kime ne zararı var. genel bir eğitim sürecini örtünme üzerinden yapamazsın aliekber. eğitim kurumlarına örtünen kimseler rahatla girebilmeli ki farklılıkların ne kadar normal olduğunu anlasın. ve çarşaf içinde yaşamanın ne kadar gereksiz ve batıl olduğunu..
redyellow 07.03.2006, 12:18 Bu arkadaş daha türbanla baş örtünün arasındaki fark anlıyamamış.. ali ekber arkadaşımızın dediğini kuranda böyle kesin bir emir yoktur bunu dagıra bagıraa ilahit prof. ve diyanet işleri bile söylüyor...redyellow sana tavsiyen gidip Kuranın Türkçesini alıp okuman..
Bakalım "Diyanet İşleri bile" böylemi söylemiş:
Diyanet İşleri Başkanlığı'na İslamda başörtüsünün, tesettürün hükmü nedir diye gönderdiğim maile verilen cevap:
"Sayın .........................
İslam Dininde kadının kıyafeti ile ilgili olarak zaman zaman sorulan sorular dolayısıyla konu Kurulumuzca ele alınıp incelendi:
Nur Suresinin 30. Ayetinde, mü'min erkeklerin harama bakmamaları, namus ve iffetlerini korumaları emredildikten sora 31. Ayetinde kadınlarla ilgili olarak mealen: "Mümin kadınlara da söyle: Gözlerini (bakmaları haram olan şeylerden) çevirsinler, edep yerlerini korusunlar-kendiliğinden görünen müstesna-zinetlerini açmasınlar, başörtülerini yakalarının üzerine salsınlar" buyrulmakta ve ayetin devamında kadınların kendiliğinden görünmeyen zinet yerlerini, kimlerin yanında açabilecekleri belirtilmektedir.
1-HARAMA BAKMAMAK VE İFFETİ KORUMAK
Görüldüğü gibi bu iki ayette hem erkeklerin hem de kadınların harama bakmamaları, edep yerlerini iyice örtülü tutup, iffet ve namuslarını zina fuhuş ve onlara sebep olabilecek durumlardan korumaları emredilmektedir.
Hz. Peygamber (S.A:V) de; "...Gözlerin zinası şehvetle bakmaktır..."buyurarak harama bakmayı, göz zinası olarak nitelemiştir.
Ancak, gözün harama tesadüfen ilişmesinin, kasıtlı bakmak hükmünde olmadığı da hadisi şeriflerde belirtilmiştir.
İslam alimleri, yukarıda mealleri yazılı ayetlere ve konuyla ilgili hadislere dayanarak, erkeklerin ve kadınların, nikahlı eşleri dışında herhangi bir kimseye şehvetle bakmalarının haram olduğu üzerinde müttefiktirler. Tedavi, şahitlik ve evlenme maksadı gibi, zaruret veya ihtiyaç halinde bakmalara, fıkıhta belirtilen şartlar ve ölçüler dahilinde müsaade edilmiştir.
Fitne tehlikesi ve şehvet korkusu olmamak kaydı ile, gerek erkeklerin ve gerekse kadınların, kendi yakınlarından ve yabancılardan kimselere ve nerelerine bakıp bakamayacaklarına dair hükümler, delilleri ile birlikte fıkıh kitaplarında mevcuttur.
2- ÖRTÜNME
Nur Suresinin 31. Ayetinde zikredilen bu emirlerden sonra kadınların örtünmesi ile ilgili olarak da, kendiliğinden görünenler müstesna zinetlerini, zinet yerlerini açmamaları ve başörtülerini yakalarının üzerine salmaları emredilmiştir.
Cahiliyye devrinde başını örten kadınlar, başörtülerini enselerine bağlar veya arkaya salıverirlerdi. Allahu Teâlâ, bu ayetle, İslamdan önceki bu adeti kesinlikle yasaklayarak Mü'min kadınların -kendiliğinden görünen hariç zinetlerini, zinet yerlerini açmamalarını ve başörtülerini, saçlarını, başlarını, kulaklarını, boyun, gerdan ve göğüslerini iyice örtecek şekilde yakalarının üzerine salmalarını emretmiştir.
Hz. Aişe (R.A): "Allah ilk muhacir kadınlara rahmet eyleye, Yüce Allah: "Mümin kadınların başörtülerini yakalarının üzerine salsınlar" ayetini indirince, onlar eteklerinden bir parça keserek, onunla başlarını örttüler." der.
Yine Hz. Aişe (R.A) bir gün Ensar kadınlarından sitayişle bahsederken, buna benzer bir ifade ile, başörtüsü emrine nasıl uyduklarını anlatır.
3-ÖRTÜLMESİ GEREKLİ OLMAYAN KISIMLAR
Örtülmesi emredilen, zinetten istisna edilen ve mücmel olarak geçen "kendiliğinden görünen" ifadesi; Ashabtan Hz. Ali, İbni Abbas, İbni Ömer, Enes, Tabiilerden Said b. Cübeyr, Ata, Mücahid, Dahhak, Müctehid İmamlardan Ebu Hanife, Malik ve Evzai (R.A) nin de dahil olduğu İslam alimlerinin çoğunluğu tarafından ; "Yüz ve bileklere kadar eller" olarak tefsir edilmiştir.
4- ÖRTÜLMESİ GEREKLİ OLAN KISIMLAR
Ayetteki "kendiliğinden görünen" mücmel ifadeyi -az da olsa-farklı tefsir eden alimler, kadınların, istisna dışında kalan zinetleri ve zinet yerleri olan saç, baş, boyun, kulak, gerdan, göğüs, kol ve bacakların örtülmesi olarak anlamışlar ve herhangi birini açmalarının caiz olmadığı hükmünde ittifak etmişlerdir. Kadınların, bu zinet yerlerini kimlerin yanlarında açabilecekleri ise ayetin devamında bildirilmektedir.
Bu ayeti kerime nazil olunca, yukarıda rivayet edilen hadislerle de sabit olduğu üzere, Ensar ve muhacir kadınların, eteklerinden bir parça keserek, onunla başlarını örtmeye acele etmeleri, Hz. Aişe (R.A) nin ablası Esma (R.A) nın ince bir elbise ile Hz. Peygamber (a.s) ın huzuruna çıktığı zaman, Hz. Peygamber'in "Ergenlik çağına gelen bir kadının elleri ve yüzü dışında kalan yerlerini göstermesinin caiz olmadığını" bildirmesi, yine Hz. Peygamberin bileklerin dört parmak yukarısını işaret ederek "Allah'a ve ahiret gününe iman eden bir kadına, ergenlik çağına gelince yüzü ve şuraya kadar elleri hariç, herhangi bir yerini açması caiz değildir. "buyurması; söz konusu ayetteki emirlerin vücub için olduğuna, kadınların yukarıda sayılan zinet yerlerini örtmekle yükümlü olduklarına delalet etmektedir.
3-ÖRTÜNMENİN GAYESİ
Dinimizin emrettiği örtünmeden maksat, kadının zinetini ve zinet yerlerini eşi veya mahremi olmayan erkeklere göstermesi ve yabancı erkekler tarafından görülmesine meydan vermemesidir. Bu itibarla örtünün; saçın, ten renginin ve zinetlerin görülmesine engel olacak kalınlıkta, vucut hatlarını göstermeyecek nitelikte olması gerekir. Bu konuda yukarıda meali zikredilen hadisi şerifler dışında daha pek çok hadisi şerif bulunmaktadır.
Ahzab Suresinin 60. Ayetinde ; "Ey Peygamber! eşlerine, kızlarına ve mü'minlerin kadınlarına söyle: (Evden çıkarlarken) üstlerine vücutlarını iyice örten dış elbiselerini giysinler. Bu, onların iffetli bilinmelerini ve bundan dolayı incitilmemelerini daha iyi sağlar" buyrulmaktadır.
Bu ayette müslüman hanımların evlerinden çıkarken, üstlerine vücut hatlarını belli etmeyecek bir dış elbise almaları, ev kıyafeti ile sokağa çıkmamaları emredilmektedir.
Nur Surenin 60. Ayetinde ise, yaşlanmış kadınların, 31. Ayette örtülmesi emredilen zinet ve zinet yerlerini örtmek kaydıyla (manto, pardesü, çarşaf gibi) dış elbiselerini üstlerine almadan dışarı çıkabilecekleri belirtilerek şöyle buyrulmaktadır: "Bir nikah ümidi beslemeyen, çocuktan kesilmiş yaşlı kadınların zinetlerini, (yabancı erkeklere) göstermeksizin, dış elbiselerini çıkarmalarında, kendilerine bir vebal yoktur. Yine de dış elbiseli olmaları, kendileri için hayırlıdır. Allah işitendir, bilendir."
NETİCE
1.Gerek erkeklerin ve gerekse kadınların gözlerini haramdan korumaları.
2.Kadınların, vücudun el, yüz ve ayakları dışında kalan kısımlarını aralarında dinen evlilik caiz olan erkekler yanında, vücut hatlarını ve rengini göstermeyecek nitelikte bir elbise (örtü) ile örtmeleri.
3.Başörtülerini, saçlarını, başlarını boyun ve gerdanlarını iyice örtecek şekilde yakaların üzerine salmaları, dinimizin Kitap, Sünnet ve İslam alimlerinin ittifakı ile sabit olan kesin emridir. Müslümanların bu emirlere uymaları dini vecibedir.
DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI"
Diyanet İşleri başörtüsü, tesettür konusuna bu cevabı veriyor arkadaşım. Bilgin olsun.
Serkan_Devrim 07.03.2006, 12:20 ya aliekber tek söyleyeceğin söz evet Kuranda örtünmek vardır olmalıydı. ama bu örtü türban değildir diyebilirdin. ama o da bir örtüdür. çarşafta bir örtü. bırakın herkes kendi yaşamını istediği gibi yaşasın. kadın kedisini çarşafın içinde huzurlu hissediyorsa bunun kime ne zararı var. genel bir eğitim sürecini örtünme üzerinden yapamazsın aliekber. eğitim kurumlarına örtünen kimseler rahatla girebilmeli ki farklılıkların ne kadar normal olduğunu anlasın. ve çarşaf içinde yaşamanın ne kadar gereksiz ve batıl olduğunu..müttaki başörtüsü gelenektir. sen kuranda saçın yada başın örtünmesi gerektiğini okudun mu? arabın geleneğinde vardı ve takıyorlardı. o zamanın adeti başka bir şey değil.
derviscemal 07.03.2006, 12:22 Sayın redyellow;
bizlerin başörtüsüne bakış açımızı siz anlamadınız sanırım, bizim kimsenin diniyle inancıyla uğraşmak gibi bir niyetimiz ve derdimiz yok. ama başörtüsünü siyasete alet etikleri için atatürk ilke ve inkilaplarına karşı geldikleri için ve siyassi bir simge olarak algıladıkları için karşıyız..
redyellow 07.03.2006, 12:33 Sayın redyellow;
bizlerin başörtüsüne bakış açımızı siz anlamadınız sanırım, bizim kimsenin diniyle inancıyla uğraşmak gibi bir niyetimiz ve derdimiz yok. ama başörtüsünü siyasete alet etikleri için atatürk ilke ve inkilaplarına karşı geldikleri için ve siyassi bir simge olarak algıladıkları için karşıyız..
sayın arkadaşım,
eğer dediğiniz gibi "başörtüsünü siyasete alet edenler" ve "atatürk ilke ve inkilaplarına karşı gelenler" varsa o zaman "başörtüsünü siyasete alet edenlere" ve "atatürk ilke ve inkilaplarına karşı gelenlere" karşı çıkılması gerekir. Tepkinin onlara gösterilmesi gerekir.
Ama bugün böyle yapılmıyor, buradaki yazılarada bakarsanız direk başörtüsüne karşı çıkılıyor.
Arada fark var değilmi?
Yani bir katilin elinde bıçak var diye bıçağa karşı olmamalıyız, bıçak iyi kullanılırsa iyidir, kötü kullanılırsa kötüdür, kötü kullanana karşı çıkılması lazımdır.
Eğer bu konuda samimiysek istismar edenlere karşı çıkalım ama başörtüsünü dini inancı gereği kullananlara insanlara saygı duyalım.
redyellow 07.03.2006, 12:39 aliekber bu meal yanlış mı. sen arapça bilirsin.
sevgili kardeşim muttaki,
her arapça bilen Kur'an'ı yorumlayamaz. Arapça bilmek Kur'an hakkında yorum yapmak, meal yapmak, tefsir yapmak için yeterli değildir.
Meal ve tefsir yapmak için ayrıca ilime, bilime, kültüre vs. ihtiyaç vardır.
Yani arapça bilmek ayrıdır, Kur'an'ı tefsir etmek ayrıdır.
selamlar
derviscemal 07.03.2006, 13:00 Sayın redyellow,
her arkadşımın diğer her konuda farklı düşüncesininolduğu gibi bu konudada vardır. Bizim yaşlılarımızda baş örtüsü kullanırlar ama siyasete alet etmezler. Merve kavakçı gibi bu düzene kafa tutmazlar umarım anlatabilmişimdir.
eğer dediğiniz gibi "başörtüsünü siyasete alet edenler" ve "atatürk ilke ve inkilaplarına karşı gelenler" varsa o zaman "başörtüsünü siyasete alet edenlere" ve "atatürk ilke ve inkilaplarına karşı gelenlere" karşı çıkılması gerekir. Tepkinin onlara gösterilmesi gerekir.
Evet bizde öle yapıyoruz..Siyaset başörtüsünü kendine kalkan yapmış, inan kesimide kullanıyor. Bunu yapan siyasi iktidardır.
Eğer bu konuda samimiysek istismar edenlere karşı çıkalım ama başörtüsünü dini inancı gereği kullananlara insanlara saygı duyalım.
Bizden sayğı bekleniyor, doğrudur insanın inancı ne olursa olsun amaç yaradana ulaşmaksa sayğı göstermek gerekir ama saygı duymakda gerekir...
her arapça bilen Kur'an'ı yorumlayamaz. Arapça bilmek Kur'an hakkında yorum yapmak, meal yapmak, tefsir yapmak için yeterli değildir.
Ali Ekberi neden sevmediniz çözemedim ama tanıdığım kadarıyla okuyabilr de tasvirde yapabilir... Tanımadığınız bir kişi hakkında önyargılı olmayınız lütfen...
Sayın redyellow,
her arkadşımın diğer her konuda farklı düşüncesininolduğu gibi bu konudada vardır. Bizim yaşlılarımızda baş örtüsü kullanırlar ama siyasete alet etmezler. Merve kavakçı gibi bu düzene kafa tutmazlar umarım anlatabilmişimdir.
sayın dervişcemal
1- bugün okullarda başları kapalı diye okullara sokulmayan kişi ablanız, kız arkadaşınız vb. durumlarda olsa onları da merve kavakçıyla aynı olarak mı görürdünüz.
2- merve kavakçı terör örgütü mensupları gibi mecliste kanunlara karşı birşey yapmadı demokratik haklarını kullandı bir milletvekili halkı örtündüğü için mi temsil edemiyor. asıl düzene karşı çıkan leyla zanalar ise el üstlerinde alkışlanarak karşılanıyorlar. merve kavakçı üniversitelere kapalı olduğu için alınmayan kimselerin vekilidir. yapılan saygısızlıkda bence devlete değil millete ve milletin iradesinedir.
redyellow 07.03.2006, 13:24 Evet bizde öle yapıyoruz..Siyaset başörtüsünü kendine kalkan yapmış, inan kesimide kullanıyor. Bunu yapan siyasi iktidardır.
Bende onu söylüyorum, bunu yapan siyasi iktidarlara karşı çıkalım ,başörtüsüne değil.
Bizden sayğı bekleniyor, doğrudur insanın inancı ne olursa olsun amaç yaradana ulaşmaksa sayğı göstermek gerekir ama saygı duymakda gerekir...
Katılıyorum, saygı beklemek için saygı göstermek gerekir.
Ali Ekberi neden sevmediniz çözemedim ama tanıdığım kadarıyla okuyabilr de tasvirde yapabilir... Tanımadığınız bir kişi hakkında önyargılı olmayınız lütfen...
yoooo, aliekberi niye sevmeyimki? sadece frekanslarımız uyuşmuyor, uslüp olarak biraz sert buluyorum, belki de yanılıyorumdur...
Bu foruma ilk üye olduğumda bir konu açtım. bu ilk konuydu, ilk yazıydı belkide.
konu: "müslümanmısınız, hangi dindensiniz vs." idi, aliekber arkadaşımın bu ilk yazıma yazdığı cevap: "Sanane...." idi.
Halbuki burada onlarca soru sorulmuş, onlarca cevap yazılmış ama hemen hemen kimseye "sanane" diye hitap edilmemiş.
dedimya uslüp olarak sert bulduğum için fazla cevap vermek istemiyorum.
ayrıca bu soruyu bi de aliekber'e sorman gerekir.
selamlar
redyellow 07.03.2006, 13:26 sayın dervişcemal
1- bugün okullarda başları kapalı diye okullara sokulmayan kişi ablanız, kız arkadaşınız vb. durumlarda olsa onları da merve kavakçıyla aynı olarak mı görürdünüz.
2- merve kavakçı terör örgütü mensupları gibi mecliste kanunlara karşı birşey yapmadı demokratik haklarını kullandı bir milletvekili halkı örtündüğü için mi temsil edemiyor. asıl düzene karşı çıkan leyla zanalar ise el üstlerinde alkışlanarak karşılanıyorlar. merve kavakçı üniversitelere kapalı olduğu için alınmayan kimselerin vekilidir. yapılan saygısızlıkda bence devlete değil millete ve milletin iradesinedir.
teşekkürler arkadaşım, görüşlerine katılıyorum. Selamlar
sevgili müttaki...
Siyasi erk tamamen elinde ise bunu değiştirebilme yettinde varise bunu neden değiştirmiyorlar.? Askerden korkuyolar, mahkemeden çekiniyorlar demeyeceksin heralde.Bence düzeltmek gibi bir dertleri yok ve düzeltmeyecekler, kullanmak dahaçok işerine geliyor. Evet seçilmiş birisidir, aynen leyla zanalar gibi seçilmiş birisidir. Halk seçmiştir. Zanayı ve arkadaşlarını çıkarıp götürdüler, kavakçıyıda sokmadılar. Kurallar var ise uyulur, değişmesi gerekiyorsa değişir...
derviscemal 07.03.2006, 13:42 sayın dervişcemal
Sayın müttaki,
Türkiye cumhuriyetinin kanun ve yasaları var ve bu okullara başı kapalı girilmeyecek diyorsa girilmeyecektir. Bunun değitirilemeyeceğini sizde takdir edersiniz. Merve kavakçı ve onun gibi düşünenler islami düzen isteyen şeriat düzeni isteyen kimselerdir. Biz de bunun tam aksini savunuyoruz bu rda görüyoruz ki siz hala olayın dini bıyuttundan çok siyasi tarafıyla ilgileniyorsunuz. işte bundan dolayı karşıyız. Ayrıca ben Leyla zanaların yaptıklarında kesinlikle tasvip etmiyorum konuyla alakalı olduğu için örenek verdim.
bilginize
yasalara saygim sonsuzdur turkiye cumhuriyeti anayasal duzene dayanir yasa ne derse o olur yasaya karsi gelinmez merve kavakcida ayni olayi yapti yasayi bile bile yasaya karsi geldi bu affedilmez bi durumdur kendini yasadan ustun goremez kimse vede amerikaya kacmasida baska bi olay orada yaptigi konusmalarda cabasi
Damaskrov 07.03.2006, 14:02 Bakalım "Diyanet İşleri bile" böylemi söylemiş:
Diyanet İşleri Başkanlığı'na İslamda başörtüsünün, tesettürün hükmü nedir diye gönderdiğim maile verilen cevap:
"Sayın .........................
İslam Dininde kadının kıyafeti ile ilgili olarak zaman zaman sorulan sorular dolayısıyla konu Kurulumuzca ele alınıp incelendi:
Nur Suresinin 30. Ayetinde, mü'min erkeklerin harama bakmamaları, namus ve iffetlerini korumaları emredildikten sora 31. Ayetinde kadınlarla ilgili olarak mealen: "Mümin kadınlara da söyle: Gözlerini (bakmaları haram olan şeylerden) çevirsinler, edep yerlerini korusunlar-kendiliğinden görünen müstesna-zinetlerini açmasınlar, başörtülerini yakalarının üzerine salsınlar" buyrulmakta ve ayetin devamında kadınların kendiliğinden görünmeyen zinet yerlerini, kimlerin yanında açabilecekleri belirtilmektedir.
1-HARAMA BAKMAMAK VE İFFETİ KORUMAK
Görüldüğü gibi bu iki ayette hem erkeklerin hem de kadınların harama bakmamaları, edep yerlerini iyice örtülü tutup, iffet ve namuslarını zina fuhuş ve onlara sebep olabilecek durumlardan korumaları emredilmektedir.
Hz. Peygamber (S.A:V) de; "...Gözlerin zinası şehvetle bakmaktır..."buyurarak harama bakmayı, göz zinası olarak nitelemiştir.
Ancak, gözün harama tesadüfen ilişmesinin, kasıtlı bakmak hükmünde olmadığı da hadisi şeriflerde belirtilmiştir.
İslam alimleri, yukarıda mealleri yazılı ayetlere ve konuyla ilgili hadislere dayanarak, erkeklerin ve kadınların, nikahlı eşleri dışında herhangi bir kimseye şehvetle bakmalarının haram olduğu üzerinde müttefiktirler. Tedavi, şahitlik ve evlenme maksadı gibi, zaruret veya ihtiyaç halinde bakmalara, fıkıhta belirtilen şartlar ve ölçüler dahilinde müsaade edilmiştir.
Fitne tehlikesi ve şehvet korkusu olmamak kaydı ile, gerek erkeklerin ve gerekse kadınların, kendi yakınlarından ve yabancılardan kimselere ve nerelerine bakıp bakamayacaklarına dair hükümler, delilleri ile birlikte fıkıh kitaplarında mevcuttur.
2- ÖRTÜNME
Nur Suresinin 31. Ayetinde zikredilen bu emirlerden sonra kadınların örtünmesi ile ilgili olarak da, kendiliğinden görünenler müstesna zinetlerini, zinet yerlerini açmamaları ve başörtülerini yakalarının üzerine salmaları emredilmiştir.
Cahiliyye devrinde başını örten kadınlar, başörtülerini enselerine bağlar veya arkaya salıverirlerdi. Allahu Teâlâ, bu ayetle, İslamdan önceki bu adeti kesinlikle yasaklayarak Mü'min kadınların -kendiliğinden görünen hariç zinetlerini, zinet yerlerini açmamalarını ve başörtülerini, saçlarını, başlarını, kulaklarını, boyun, gerdan ve göğüslerini iyice örtecek şekilde yakalarının üzerine salmalarını emretmiştir.
Hz. Aişe (R.A): "Allah ilk muhacir kadınlara rahmet eyleye, Yüce Allah: "Mümin kadınların başörtülerini yakalarının üzerine salsınlar" ayetini indirince, onlar eteklerinden bir parça keserek, onunla başlarını örttüler." der.
Yine Hz. Aişe (R.A) bir gün Ensar kadınlarından sitayişle bahsederken, buna benzer bir ifade ile, başörtüsü emrine nasıl uyduklarını anlatır.
3-ÖRTÜLMESİ GEREKLİ OLMAYAN KISIMLAR
Örtülmesi emredilen, zinetten istisna edilen ve mücmel olarak geçen "kendiliğinden görünen" ifadesi; Ashabtan Hz. Ali, İbni Abbas, İbni Ömer, Enes, Tabiilerden Said b. Cübeyr, Ata, Mücahid, Dahhak, Müctehid İmamlardan Ebu Hanife, Malik ve Evzai (R.A) nin de dahil olduğu İslam alimlerinin çoğunluğu tarafından ; "Yüz ve bileklere kadar eller" olarak tefsir edilmiştir.
4- ÖRTÜLMESİ GEREKLİ OLAN KISIMLAR
Ayetteki "kendiliğinden görünen" mücmel ifadeyi -az da olsa-farklı tefsir eden alimler, kadınların, istisna dışında kalan zinetleri ve zinet yerleri olan saç, baş, boyun, kulak, gerdan, göğüs, kol ve bacakların örtülmesi olarak anlamışlar ve herhangi birini açmalarının caiz olmadığı hükmünde ittifak etmişlerdir. Kadınların, bu zinet yerlerini kimlerin yanlarında açabilecekleri ise ayetin devamında bildirilmektedir.
Bu ayeti kerime nazil olunca, yukarıda rivayet edilen hadislerle de sabit olduğu üzere, Ensar ve muhacir kadınların, eteklerinden bir parça keserek, onunla başlarını örtmeye acele etmeleri, Hz. Aişe (R.A) nin ablası Esma (R.A) nın ince bir elbise ile Hz. Peygamber (a.s) ın huzuruna çıktığı zaman, Hz. Peygamber'in "Ergenlik çağına gelen bir kadının elleri ve yüzü dışında kalan yerlerini göstermesinin caiz olmadığını" bildirmesi, yine Hz. Peygamberin bileklerin dört parmak yukarısını işaret ederek "Allah'a ve ahiret gününe iman eden bir kadına, ergenlik çağına gelince yüzü ve şuraya kadar elleri hariç, herhangi bir yerini açması caiz değildir. "buyurması; söz konusu ayetteki emirlerin vücub için olduğuna, kadınların yukarıda sayılan zinet yerlerini örtmekle yükümlü olduklarına delalet etmektedir.
3-ÖRTÜNMENİN GAYESİ
Dinimizin emrettiği örtünmeden maksat, kadının zinetini ve zinet yerlerini eşi veya mahremi olmayan erkeklere göstermesi ve yabancı erkekler tarafından görülmesine meydan vermemesidir. Bu itibarla örtünün; saçın, ten renginin ve zinetlerin görülmesine engel olacak kalınlıkta, vucut hatlarını göstermeyecek nitelikte olması gerekir. Bu konuda yukarıda meali zikredilen hadisi şerifler dışında daha pek çok hadisi şerif bulunmaktadır.
Ahzab Suresinin 60. Ayetinde ; "Ey Peygamber! eşlerine, kızlarına ve mü'minlerin kadınlarına söyle: (Evden çıkarlarken) üstlerine vücutlarını iyice örten dış elbiselerini giysinler. Bu, onların iffetli bilinmelerini ve bundan dolayı incitilmemelerini daha iyi sağlar" buyrulmaktadır.
Bu ayette müslüman hanımların evlerinden çıkarken, üstlerine vücut hatlarını belli etmeyecek bir dış elbise almaları, ev kıyafeti ile sokağa çıkmamaları emredilmektedir.
Nur Surenin 60. Ayetinde ise, yaşlanmış kadınların, 31. Ayette örtülmesi emredilen zinet ve zinet yerlerini örtmek kaydıyla (manto, pardesü, çarşaf gibi) dış elbiselerini üstlerine almadan dışarı çıkabilecekleri belirtilerek şöyle buyrulmaktadır: "Bir nikah ümidi beslemeyen, çocuktan kesilmiş yaşlı kadınların zinetlerini, (yabancı erkeklere) göstermeksizin, dış elbiselerini çıkarmalarında, kendilerine bir vebal yoktur. Yine de dış elbiseli olmaları, kendileri için hayırlıdır. Allah işitendir, bilendir."
NETİCE
1.Gerek erkeklerin ve gerekse kadınların gözlerini haramdan korumaları.
2.Kadınların, vücudun el, yüz ve ayakları dışında kalan kısımlarını aralarında dinen evlilik caiz olan erkekler yanında, vücut hatlarını ve rengini göstermeyecek nitelikte bir elbise (örtü) ile örtmeleri.
3.Başörtülerini, saçlarını, başlarını boyun ve gerdanlarını iyice örtecek şekilde yakaların üzerine salmaları, dinimizin Kitap, Sünnet ve İslam alimlerinin ittifakı ile sabit olan kesin emridir. Müslümanların bu emirlere uymaları dini vecibedir.
DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI"
Diyanet İşleri başörtüsü, tesettür konusuna bu cevabı veriyor arkadaşım. Bilgin olsun.
Enterasan açıklayıcı bir bilgi yazmışsın diyanet işlerinden şuanki diyanet başkanının adını bilmiyorm ama televizyonda dolaşırken sanırım kanal 7 deydi ve şöyle söyledi kuranda kadının kapanması ile ilgili kesin ayet bir yok diye söyledi gerçekten çok ilginç.
Arkadaşım şunuda bil baş örtüsüyle türban arasında dağlar kadar fark var ilk önce bunu anlarsan çok iyi olur.Türban siyasi bir simgedir bence özgürlükle hiç bir alakası yok çogu kişi bile neden taktığını bilmiyor sadece ailemden böyle gördüm diyerek geçiştiriyorlar yada Kuranda yazıyor diyorlar ama seninde gayet iyi bildiğin gibi böyle bir ayet yer almıyor....Daha önce bir arkadaş buraya yazmıştı ama o ayeti bulamadım bulunca direk kopyalıycam.........
redyellow 07.03.2006, 14:17 Arkadaşım şunuda bil baş örtüsüyle türban arasında dağlar kadar fark var ilk önce bunu anlarsan çok iyi olur.
benim diğer yazılarımı okumuşsanız ben bunun daha ilerisini söylüyorum. Türban beni hiç ilgilendirmiyor, Türban benim inancıma göre lazım olan tesettür ölçülerine uymuyor.
Türban İslam'a tersdir. Türban saçların bir kısmını açıkta bırakır, boynu açıkta bırakır...Türban'ı hiç bir zaman savunmadım, savunmam.
Ben başörtüsünü savunuyorum ve serbest olması gerektiğini söylüyorum.
sevgili müttaki...
Siyasi erk tamamen elinde ise bunu değiştirebilme yettinde varise bunu neden değiştirmiyorlar.? Askerden korkuyolar, mahkemeden çekiniyorlar demeyeceksin heralde.Bence düzeltmek gibi bir dertleri yok ve düzeltmeyecekler, kullanmak dahaçok işerine geliyor. Evet seçilmiş birisidir, aynen leyla zanalar gibi seçilmiş birisidir. Halk seçmiştir. Zanayı ve arkadaşlarını çıkarıp götürdüler, kavakçıyıda sokmadılar. Kurallar var ise uyulur, değişmesi gerekiyorsa değişir...
sevgili lamekan
siyasi erk halka aitmi sanıyorsunuz. tamamen bürokratik bir devlet yapısına sahibiz. meclisin egemenliği halk tarafından değil bürokrasi tarafından engelleniyor. türban yasağı bürokrasinin elindeki gücü tutmasına hizmet ediyor. demokrasiye değil. anayasaya da aykırı değil. kimse anayasa da türbanı engelleyecek birşey olduğunu savunamaz. yapılanlar anayasaya aykırıdır.
redyellow 07.03.2006, 14:49 Anayasanın hiç bir maddesinde, hiç bir kanunda başörtüsünün yasak olduğuna dair madde yoktur.
Ayrıca olsa bile ne değişirki?
Kanunlar, yasalar insanlar için hazırlanır, insanların mutluluğu için, rahatlıı için hazırlanır.
Yanlış hazırlanan kanunların düzeltilmesi için çalışılmalıdır.
Hiç bir kanun, yasa İnsan haklarının önüne geçmemelidir, insanlar inandıkları gibi yaşayabilmelidir.
hiç kimsenin inancını zorla değiştirmeye kalkılmamalıdır.
sevgili lamekan
siyasi erk halka aitmi sanıyorsunuz. tamamen bürokratik bir devlet yapısına sahibiz. meclisin egemenliği halk tarafından değil bürokrasi tarafından engelleniyor. türban yasağı bürokrasinin elindeki gücü tutmasına hizmet ediyor. demokrasiye değil. anayasaya da aykırı değil. kimse anayasa da türbanı engelleyecek birşey olduğunu savunamaz. yapılanlar anayasaya aykırıdır.
sevgili müttaki şimdi tam tayip erdoğan gibi konuştun valla :) Biz yapacaz ama bürokrasiye takılıyoz..:)
Anayasa mahkemesi üylerinden değilim ve ikdidarın anayasa mahkemesinin kararlarından da mennum olmadığını görebiliyorum...
siyasi erk halka ait değilse 300 küsür millet vekili ne iş yapıyor orada... Yapamayacaklarsa çıkmasalardı..
Eğer yasak ise uygulanmalıdır ve siz ne kadar anayasada böle bir madde bulunmuyor desenizde mahkemeler yasaklıyor...
Hiç bir kanun, yasa İnsan haklarının önüne geçmemelidir, insanlar inandıkları gibi yaşayabilmelidir.
Türban bir silah, bir kalkan olarak kullanılmaya devam edildikce, sisteminde kendini savunması kaçınılmazdır..
Türban bir silah, bir kalkan olarak kullanılmaya devam edildikce, sisteminde kendini savunması kaçınılmazdır..
sevgili lamekan
bu silahı kullanan akp değil bürokrasidir. eğer akp kullansaydı çoktan anayasayı değiştirirdi. ama bu demokrasiyi iyice çıkmaza sokar. hakimler ise siyasete alet olular. 80 zamanında da olmuşlardı. hala oluyorlar.
redyellow 07.03.2006, 15:13 Türban bir silah, bir kalkan olarak kullanılmaya devam edildikce, sisteminde kendini savunması kaçınılmazdır..
sevgili arkadaşım,
ben ısrarla başörtüsü dedikce sende ısrarla türban diyorsun. sanıyorum konuyu iyi anlatamıyorum.
tekrar edelim:
Türban yasaklanmış, yasaklanmamış inanan bir insan olarak beni ve diğer inancından dolayı başörtüsünün serbest olmasını isteyenleri hiç ilgilendirmiyor.
Türban bizim sorunumuz değil.
Benim sorunum başörtüsüdür, ben dini inancı gereği başını örtmek isteyen bir hanımefendinin başının örtüsüyle, başörtüsüyle okuluna gidebilmesini savunuyorum.
açıklamam yeterlimi üstadım?
ben siyasi partilerin bu sorun yüzünden problemyaşayan insanları kullanmaları beni çok rahatsız ediyor.sertbest bırakılsında artık hiç değise sürekli bunu ısıtıp ısıtp halkın önüne koyan partilerin durumunu alacakları oy oranını görelim bu türban yüzünen olmayacak partiler iktidara gelip halkı yönetmeye kalkıyorr
sevgili arkadaşım,
ben ısrarla başörtüsü dedikce sende ısrarla türban diyorsun. sanıyorum konuyu iyi anlatamıyorum.
tekrar edelim:
Türban yasaklanmış, yasaklanmamış inanan bir insan olarak beni ve diğer inancından dolayı başörtüsünün serbest olmasını isteyenleri hiç ilgilendirmiyor.
Benim sorunum başörtüsüdür, ben dini inancı gereği başını örtmek isteyen bir hanımefendinin başının örtüsüyle, başörtüsüyle okuluna gidebilmesini savunuyorum.
Sevgili dostum ...
Öncelikle konu bağlığımızı hatırlatayım o zaman Türban Bir İnsan Hakkımıdır. ?
Sen başörtüsünden ben türbandan bahsediyorum. Kamusal alan tartışması yapmakda istemiyorum. Biz kimsenin inancına saygısızlık etmiyoruz etmeyizde. İnancından dolayı ise takabilmeli tabiki başörtüsünü, ama bunu buralara getirenler tarafında inançlı olan da olmayan da kullanılmıştır ve kullanılmakdadır siyaset tarafından..
Yasak ise uygulanmalıdır..
derviscemal 07.03.2006, 15:27 sevgili arkadaşım,
tekrar edelim:
Sayın redyellow;
bakın kelime oyunu buna diyorlar işte sizin sorununuz türban sorunudur. Benim annem başörtülü her yere gidebiliyor, askerede beni ziyaretede geldi. Ama anadolu insanının adetleri doğrultusunda türban örterek değil. Şimdi sen olayı başörtüsü diyosun olay başörtüsü olayı değilki .. olay siyasete alet edilen türban olayıdır.
saygılar
tamam arkadaşlar ben bıktım bu konudan ben AKP ci değilim.
türban takmak İnsan hakkı değil. devlet türban takmayı yasaklasın. yasaklasında siz o zaman görürsünüz hilafete karşı durabiliyomusunuz.
LAİKLİK böyle işte. sevgili ADAM neden LAİKLİK düşmanıyım. bu topici baştan sona oku ve benim söylediklerimi anlarsın. LAİKLİK olmayacak hiçbir zaman. çünkü yapısı gereği siyasete hizmet ediyor. siyonizme hizmet ediyor.
aldığım kırmızıların haddi hesabı yok. benim içinde önemli değil. yoruldum artık.
ben demokrasiye falan inanmıyorum. demokrasiye güvenipte yola çıkanlar tıkanıp kalırlar. mücadele mi farklılaştıracağım. Atatürk gibi herşeyi dayatmak lazım insanlara. başka sözden anlamıyorlar.
hilafeti tekrar getirmek için elimden geleni yapacağım. madem güçlü olan diğer insanları baskı altında tutuyorsa bizde gücümüzü ortaya koyarız.
sözden anlayana söz
mücadeleden anlayana mücadele
Ben de şu dünyaya geldim sakinim
Kalsın benim davam, divana kalsın
Muhammet Ali'dir benim vekilim
Yorulan yorulsun ben yorulmazam
Derviş makamından ben ayrılmazam
Dünya kadısına ben sorulmazam
Ben de vekil ettim Bari Hüda'mı
O da kulu gibi zulüm ede mi
Orda söyletirler bir bir adamı
Mümin müslim döşürür de cem olur
Anda sınık yaralara em olur
Kara taş erir de safi dem olur
Pir Sultan Abdal'ım, dünya kovandır
Giden adil beyler, gelen ihvandır
Muhammed divanı ulu divandır
herkese saygılar. benden bu kadar. Muhammed divanı ulu divandır. kimsenin hakkı kimsede kalmaz.
[quote=müttaki]tamam arkadaşlar ben bıktım bu konudan ben AKP ci değilim.
off sedatım ya bunasıl açıklama.
[quote=müttaki]tamam arkadaşlar ben bıktım bu konudan ben AKP ci değilim.
off sedatım ya bunasıl açıklama.
türbanı savunan AKP ci mi oluyor. banane siyasetten demek istedim.
artık demokratik değilim abla. siyasette umrumda değil. Laiklik ise gözümde sıfır. tüm hayatımı Laikliği yıkmak için harcayacağım. hemde siyasete girmeden..................
tamam arkadaşlar ben bıktım bu konudan ben AKP ci değilim.
türban takmak İnsan hakkı değil. devlet türban takmayı yasaklasın. yasaklasında siz o zaman görürsünüz hilafete karşı durabiliyomusunuz.
Ya müttaki kardeş daha yeni hızını almıştın :) Bir bakkımda bu konuya ençok yazanda sen olmuşsun 44 mesayla. Redyellow seni aratmaz gibi 12 mesajla kopmuş geliyor :)
aldığım kırmızıların haddi hesabı yok. benim içinde önemli değil. yoruldum artık.
Evet bencede önemi yok sana benden bir yeşillik :) Hem benim gibi düşünen bir sürü arkadaş olsa gerekki hala yeşilsin baksana :)
herkese saygılar. benden bu kadar. Muhammed divanı ulu divandır. kimsenin hakkı kimsede kalmaz.
evet dostum kimsenin hakkı kimsede kalmaz, dilerim ki öle olur..
[quote=zozan06]
türbanı savunan AKP ci mi oluyor. banane siyasetten demek istedim.
artık demokratik değilim abla. siyasette umrumda değil. Laiklik ise gözümde sıfır. tüm hayatımı Laikliği yıkmak için harcayacağım. hemde siyasete girmeden..................
hayda buyur burdan yakk bak canım insanların ne düşündüğü çok önemli değill.senkendini bildikten sonra bu senin için sorun olmamalı.
herkes yorumunu yapar desteklersin veya desteklemezsin.aynı şey seni okuyanlar içinde geçerli.
insanlar seni şu partili bu partili düşünüyorlar diye sen inandıklarından vageçecek değilsin.keşke herkes senin kadar açık sözlü olsa.
hepimiz fikrimizi yazacağız saygı kurallarını aşmadan birbirimizi eleştireceğiz
insan hakkı değil hayvan hakkı diyenler: 21 kişi
özgür olmalı diyenler: 36 kişi
kamuda yasaklanmalı diyenler: 64 kişi
simge olduğu için yasaklanmalı: 34 kişi
toplam yasakçılar: 109 kişi
daha tartışmaya bile gerek yok. zaten padişahlık sistemi Laiklikle kurulmuş. yeni Osmanlı Kemalizminden kaldığımız yerden devam ediyoruz.
nasıl sorun olmuyo abla. hala okullara giremeyen giremiyor, hala kamu alanında yasaklar sürüyor. nasıl değişecek başşka türlü.
Serkan_Devrim 07.03.2006, 15:54 sözde bana cevap vermeyeceksiniz ama sürekli sataşıyorsunuz. bu ikinci olduğu için yazdım.
sevgili kardeşim muttaki,
Meal ve tefsir yapmak için ayrıca ilime, bilime, kültüre vs. ihtiyaç vardır.
Yani arapça bilmek ayrıdır, Kur'an'ı tefsir etmek ayrıdır.
selamlarilim bilim ve kültüre cahil olmayacak kadar sahibim. ama şurasıda açık ki sizin ne arapça nede kuran bilginiz yeterli.
yoooo, aliekberi niye sevmeyimki? sadece frekanslarımız uyuşmuyor, uslüp olarak biraz sert buluyorum, belki de yanılıyorumdur...siz kendi üslubunuzu niye kontrol etmiyorsunuz? ben müttakiyle gayet iyi anlaşıyorum. manifestoyla da hiç anlaşamamıza rağmen düzeyli tartışıyoruz. yada zulfikar1985 ile. onlar da sünni. üslubum herkese iyide sizemi kötü? niye kendinizde hiç hata aramıyorsunuz?
Bu foruma ilk üye olduğumda bir konu açtım. bu ilk konuydu, ilk yazıydı belkide.
konu: "müslümanmısınız, hangi dindensiniz vs." idi, aliekber arkadaşımın bu ilk yazıma yazdığı cevap: "Sanane...." idi.bu soruyu hiç bir kimseye sorma hakkınız yok. kimsenin müslümanlığı sizi ilgilendirmez. ben size adammısınız diye sorsam heralde alınırsınız. bunun gibi bir şey sizin yaptığınız.
Halbuki burada onlarca soru sorulmuş, onlarca cevap yazılmış ama hemen hemen kimseye "sanane" diye hitap edilmemiş.
dedimya uslüp olarak sert bulduğum için fazla cevap vermek istemiyorum.
ayrıca bu soruyu bi de aliekber'e sorman gerekir.
selamlarsizin üslubunuzu kaç defa yazacağım? yazdıklarınızı ortaya döküp kaç defa rezil edeceğim? kendi düşüncenizden başkalarını alçaklıkla düzenbazlıkla yalancılıkla itham ettiğiniz yazılarınızı ne çabuk unuttunuz?
Serkan_Devrim 07.03.2006, 16:00 Kur'an-ı Kerim değişmiştir diyen sahtekardır, bunu söyleyen yalancıdır, bunu söyleyen düzenbazdır.
Böyle diyerek müslümanların akıllarını karıştırmak isteyen sahtekarlar, ne yaparsanız yapın "Allah nurunu tamamlayacaktır" (ayet)
hiç kimse ama hiç kimse sıfatı ne olursa olsun, makamı ne olursa olsun İslamiyete zarar veremeycektir, onlar ancak kedilerini kandırırlar.
Onlar birer zavallıdırlar.
en son yazımın sonunda şöyle demişim:
"Allah bizi tüm istismarcılardan muhafaza eylesin."
Eksik yazmışım, düzeltiyorum:
"Allah tüm iftiracılardan muhafaza eylesin"
Amin.
İslamda TÜRBAN diye bi şey yoktur, tesettür vardır. TÜRBAN fransız kökenli bi şeydir. İslam'a aykırıdır.
Ama bu taşlamadaki kasdedilen hanımların dini inançları gereği başlarını örtmeleri ise şiddetle kınarım.
"alevilikte namaz yoktur" diyen birisi asla ve asla Alevi olamaz. aleviyim diyorsa da o yalan söylüyordur.
o olsa olsa ateisttir. alevi olamaz.
İslam'da cami yoktur, namaz yoktur vs. diyenler tamamen demogoji yapmaktadırlar. Ateist olduğu halde insanları kandırmak için değişik kimlikler altında yazılar yazmakta, yorum yapmakta, kitap çıkarmaktalar.
Hele hele bir Alevi'nin, Hz.Ali sevdalısının cami yoktur, namaz yoktur demesi tamamen sahtekarlıktır.Hz.Ali nerede şehit olmuş ve o anda ne yapıyormuş? utanmadan gerçekleri saptırıyorlar, yalan söylüyorlar.
Bunlar Hz.Ali'yi, Aleviliği istismar edenlerdir.
işte benim üslubumdan şikayet eden sayın redyellowun yazdıkları. iki düşün bir söyle. sonra pişman olursun.
insan hakkı değil hayvan hakkı diyenler: 21 kişi
özgür olmalı diyenler: 36 kişi
kamuda yasaklanmalı diyenler: 64 kişi
simge olduğu için yasaklanmalı: 34 kişi
toplam yasakçılar: 109 kişi
daha tartışmaya bile gerek yok. zaten padişahlık sistemi Laiklikle kurulmuş. yeni Osmanlı Kemalizminden kaldığımız yerden devam ediyoruz.
nasıl sorun olmuyo abla. hala okullara giremeyen giremiyor, hala kamu alanında yasaklar sürüyor. nasıl değişecek başşka türlü.
ne yazık ki bu sorun hep gündemde olacak ve değişmeyecek sana annemin gata da sıksık yaşadığı sorunu söylemiştim.insanlar özgürlüktan haktan hukuktan bahsederken sadece kendi faydalarına olabilecek kısmı kabulleniyor.
redyellow 07.03.2006, 16:07 aliekber,
arkadaşım tamam ben rezil oldum, beni perişan ettin, beni mahvettin.
ben sana cevap vermeyeceğimi söyledim.
ben senin uslubundan dolayı cevap vermeyeceğim diyorum, sende benim gibi "uslubu bozuk" birisine cevap vermeyebilirsin.
redyellow 07.03.2006, 16:20 Ya müttaki kardeş daha yeni hızını almıştın :) Bir bakkımda bu konuya ençok yazanda sen olmuşsun 44 mesayla. Redyellow seni aratmaz gibi 12 mesajla kopmuş geliyor :)
ya üstad yazıyorum kopmuş geliyor diyorsunuz, yazmayınca da yazacak bi şeyin yok diyorsunuz, bende şaşırdım, yazayımmı yazmayayımmı? :) :) :)
bu arada muttaki'yi de çok kızdırdınız:)
ya üstad yazıyorum kopmuş geliyor diyorsunuz, yazmayınca da yazacak bi şeyin yok diyorsunuz, bende şaşırdım, yazayımmı yazmayayımmı? :) :) :)
bu arada muttaki'yi de çok kızdırdınız:)
Onlar işin güzellikleri..
Herkes görüşünü sölüyor, önemli olan kırıcılık olmaması ve art niyet tabiki...
Ben müttakiyi kızdırdığımı düşünmüyorum aslını istersen. Ben fikrimi söledim. Kaldıkı müttaki beyan edilen fikirlere kızacak birisi değil..
redyellow 07.03.2006, 17:05 Onlar işin güzellikleri..
Ben müttakiyi kızdırdığımı düşünmüyorum aslını istersen. Ben fikrimi söledim. Kaldıkı müttaki beyan edilen fikirlere kızacak birisi değil..
doğru söylüyorsun, müttaki okuduğum kadarıyla kolay kızacak birisi değil. bugünün sonunda çıkmadan evvel arkadaşlarımla bir şiiri paylaşmak istiyorum. Şiir bölümüne yazmıştım ama burada da paylaşmamda bir mahsuru yoktur sanırım.
iyi akşamlar.
"FIRAT'IN GÖZYAŞLARI
Fırat ağlıyordu
Bir gece vakti, herkes çekildiğinde
Fırat ağlıyordu gerçeklere
Çoğunun bildiğini zannettiği
Fakat bilmediği,
Kiminin bilip de umursamadığı gerçeklere
Fırat gerçeklere ağlıyordu
Hani o kan ile yoğrulan gerçeğe...
Kendini suçluyordu sanki
Hüseyin'e su veremediğinden
Su veremediğinden Esğer'e...
Fırat ağlıyordu artık dönmeyeceklere
Fırat ağlıyordu gerçeklere...
Gerçekleri gizlemek için nice masallar uyduruldu
Rugeyye'nin gözyaşları heder oldu
Nice "aş" hikayeleri yazıldı
Peygamberden sonraki kukla râvilerle
Peygamber soyu karalandı
Ümmet parçalandı
Az mı?
Kerbelâ kana boyandı
Hüseyn'in haremine ihanetin kanlı eli uzandı.
Sonrası malum
O yaralı bacı,
Dert küpü Zeyneb'in gözüne baka baka
Bayram ilan edildi bugün
Alay edercesine...
Oysa Müslümanlar vardı, uyanıktılar
Kur'ân'a göre kardeştiler
Lakin bilemiyorum neredeydiler
Ve öyle bir günah işlendi ki,
Devam etti geridekiler.
Amaç Hüseyn'i unutmak, Hüseyn'i unutturmak
Ama onca dostu dururken mümkün mü Fırat bu ?
Ve işte o günden belli oldu ÂŞURÂ ehli,
Ve de "aş" ehli
Fırat buna ağlıyordu
Hakkı batıldan ayırmak için,
Fırat gerçeklere ağlıyordu mahcubiyetinden
Ve o gün kan akıyordu her zerresinden
Fırat ağlıyordu artık gülmeyeceklere
Fırat ağlıyordu gerçeklere ..."
http://www.classtime.de/wbboard/sear...9ab94adf207b39
Onlar işin güzellikleri..
kişilere kızgın değilim
sadece LAİKLİĞİN ve MİLLİYETÇİLİĞİN insanları nasıl asimile ettiğine ve bunu kabullenip savunanları gördükçe umudum azalıyor. bir nevi kendime kızıyorum. neden birliği engellemeye çalışanlara hizmet ediyoruz.
hani Alevilikte ki İnsan sevgisi, hoşgörüsü, aşkı, enel hakı bu topicte göremedim. yargılar akılı bastırır. önyargıları yıkmaya çalıştıkça da ruhum yoruluyor.
ben İnsan olan herkesi seviyorum ama kemalizmde o İnsanlık yok. kusura bakmayın ama yok. aşırı olan herşey de İnsanlık yoktur. aşırı dinciler, kemalistler benim nazarımda aynıdırlar. Allah aşırıya kaçanları sevmez.
saygılarıma bu topice yazmam gerekenden fazlasını yazdım. daha fazla yazı yazıp kimseyi kırmak istemiyorum. zaten gücümde kalmadı. :bitmisbu:
manifesto 07.03.2006, 19:39 yasalara saygim sonsuzdur turkiye cumhuriyeti anayasal duzene dayanir yasa ne derse o olur yasaya karsi gelinmez merve kavakcida ayni olayi yapti yasayi bile bile yasaya karsi geldi bu affedilmez bi durumdur kendini yasadan ustun goremez kimse vede amerikaya kacmasida baska bi olay orada yaptigi konusmalarda cabasi
Kardeş merve kavakçı yasalara karşı mı geldi? Hangi yasa?
O günleri hatırlıyorsan meclis başkanı elinde iç tüzük ve ne yapayım buna engel bir madde yok demişti ama DSP li şak şakçı vekiller ayaklanıp alkışla meclisi Beyazıd meydanına çevirmişlerdi hatırladı isen.Ve kavakçı ne yargılanmış nede başka bir kovuşturma yaşamıştır anti demokratik bir şekilde Vatandaşlıktan atılmış ve böyleliklede vekilliği düşmüştür.
O günleri anlatırken gerçekleri yazmak lazım
Kardeş merve kavakçı yasalara karşı mı geldi? Hangi yasa?
O günleri hatırlıyorsan meclis başkanı elinde iç tüzük ve ne yapayım buna engel bir madde yok demişti ama DSP li şak şakçı vekiller ayaklanıp alkışla meclisi Beyazıd meydanına çevirmişlerdi hatırladı isen.Ve kavakçı ne yargılanmış nede başka bir kovuşturma yaşamıştır anti demokratik bir şekilde Vatandaşlıktan atılmış ve böyleliklede vekilliği düşmüştür.
O günleri anlatırken gerçekleri yazmak lazım
Merve kavakci kasti olarak yani gerginlik yaratmak icin Meclise türbanla gitti... Kilikkiyavet yasa var degilmiii dogru o zamanlari yazarken gerçekleriyazalim....Merve kavakcinin yaratigi bölüculugu yazalim...
saygilar
ezo
manifesto 07.03.2006, 19:58 Aslında forumda ençok tartışılan meselelerin başında olması Tesettür ve Türban gerçeğini anlamamıza ve böyle bir sorunun varlığına işaret etmesi bakımından faydalı olmuştur.
Doğru özgürlükler sadece bana ve benim gibi düşünenlere verilmelidircilikle özgürlükler halka taşınamıyor işte,Solcular Demokrat parti iktidarına son veren 27 mart darbsinden hiç bahsetmezler çünükü esas itibari ile kendi düşünce ve davaları için müsbet netice vermiştir onlar için aslolan demokrasinin sekteye uğratılmaması değil, halkın iradesinin yansıtılması değil kendi davalarının zarar görmemiş olmasıdır.Sağcılar da 12 eylül kenan paşa darbesini pek incelemezler zira sol söylemin ve marksizmin yükseldiği bir ortamda bu darbe onlara hem siyasi hem sosyolojik bir kazanım getirmiştir.
Yani görüyorsunuz ki her iki durumda da demokrasi ayaklar altına alınmış meclis hiç edilmiş ve halk iradesi yok sayılmış ama buna rağmen tepkiler siyasi nitelikli olmaktan öte gidememiştir.
İşte darbecilerin hala bu noktada neden iştahlı olmalarını anlamak kolay olur zira , kimsenin demokrasi yada milli irade umurunda değildir işte demokrasisine sahip çıkamayan siyaset de sürekli ülke de egemen olmuştur.
İşte bu zaviyeden genişletirsek türbanı ben takmadığım için benim sorunun değil ve yine cem evlerine ben gitmediğim için bu benim sorunun değil ve yine güneydoğuda yaşayan şemdinli de ikamet eden yine ben olmadığım için bu benim sorunun değil deyip bir kenardan olacakları izlemek hepimiz için daha kolay bir çözüm olmuştur.
Ama meseleleri çözmek ne yazık ki bu yolla mümkün görünmüyor. Yani hakları ve imkanları adil ve eşit bir şekilde dağıtmadıkça huzursuzluk ve anarşik ortam hep olmaya devam edecektir.
Oysa meseleyi çözen mantık şu olmalıdır. Ben türban takmıyorum(ki türban dedirtilerek mesele siyasallaştırılmak istenmiştir orada aslonan dini bir emre itaatten başka birşey değildir)ama türbanlı kardeşlerim eğer sırf bu yüzden mağdur oluyorsa bu konuda sessiz kalamam ve yine ben alevi olmadığım için cem evine gitmiyorum ama alevi olanlar eğer cem evine gitmek ve orada ibadet etmek istiyorsa bu onların hakkı çünkü kimsenin kimsenin inancını sorgulama hakkı yoktur.Ve yine ben hernekadar güneydoğuda ki kürt insanlardan olmasam da orada yaşamıyor olsamda eğer orada hukuk ve adalet hiçe sayılıyorsa kültürel ve siyasal asimilasyon yapılıyorsa masum insanlar göçe zorlanıp köyleri yakılıyorsa ben buna sessiz kalamam çünkü adalet eğer bir yerde eğrilmeye başlarsa her yerde eğrilikler haksızlıklar olur.
İşte meseleleri çözecek perspektif budur. Bir elinde kılıç bir elince terazi olan adalet perisinin gözleri bağlıdır.O türbanlıyıda türbansızıda görmez,kürt olanıda türk olanıda görmez o kanun ve hukuk ne diyorsa onu tatbik eder
Saygılar....
Damaskrov 07.03.2006, 23:58 benim diğer yazılarımı okumuşsanız ben bunun daha ilerisini söylüyorum. Türban beni hiç ilgilendirmiyor, Türban benim inancıma göre lazım olan tesettür ölçülerine uymuyor.
Türban İslam'a tersdir. Türban saçların bir kısmını açıkta bırakır, boynu açıkta bırakır...Türban'ı hiç bir zaman savunmadım, savunmam.
Ben başörtüsünü savunuyorum ve serbest olması gerektiğini söylüyorum.
Anlamıyorsn sanırım Türban saçın ve boyunun tamamen kapatılmasıdır yani baş örtü değil Türban.....Baş örtü genelde kadınlar çalıştıkları zaman saçları yüzlerine gelmesin diye takarlar çünkü bunu annemde takıyor anlıycağın sen daha türbanla baş arasının arasındaki farkı göremiyorsn sana daha başka bir şey demiyorm.......
redyellow 08.03.2006, 09:20 Anlamıyorsn sanırım Türban saçın ve boyunun tamamen kapatılmasıdır yani baş örtü değil Türban.....Baş örtü genelde kadınlar çalıştıkları zaman saçları yüzlerine gelmesin diye takarlar çünkü bunu annemde takıyor anlıycağın sen daha türbanla baş arasının arasındaki farkı göremiyorsn sana daha başka bir şey demiyorm.......
Değerli arkadaşım, türban ve başörtüsünün ne olduğunu gayet iyiy biliyorum. bak sana örnekleriyle göstereyim:
Türban 1
http://www.myehost.de/resim/images/ail01896.jpg
Türban 2
http://www.myehost.de/resim/images/alH02176.jpg
Başörtüsü 1
http://www.myehost.de/resim/images/RrZ02031.jpg
Başörtüsü 2
http://www.myehost.de/resim/images/nHZ02101.jpg
ve ben her zaman söylüyorum ve söyleyeceğim: ben başörtüsünün serbest olmasını savunuyorum, dini inançları gereği başını örten hanımefendilere saygı gösterilmesi gerektiğini savunuyorum.
türban beni hiç ilgilendirmiyor.
bi yukarıdaki resimlere bak, bir de üniversite önlerinde bekleyen, okula alınmayan kızlara bak hangisi hangisine benziyor?
selamlar
derviscemal 08.03.2006, 10:16 yukarıda göstermiş olduğunuz bütün örnekler türbandır.
işte baş örtüsü..
Redyellow baş örtüsü; mesela benim annennemin babannemin taktığıdır, onlar başlarının ön kısımlarını açıkta bırakırlar fakat Türban; tamamen sarınmayla oluyor yani senin resimlerindeki gibi
Damaskrov 08.03.2006, 11:57 yukarıda göstermiş olduğunuz bütün örnekler türbandır.
işte baş örtüsü..
Benimde anlatmak istediğim bu bizim baş örtüsüne birşey dediğimiz yok o nedense arkdaş bir türlü anlamak istemiyor....
derviscemal 08.03.2006, 12:06 Benimde anlatmak istediğim bu bizim baş örtüsüne birşey dediğimiz yok o nedense arkdaş bir türlü anlamak istemiyor....
Sayın Damaskrov;
sizin göstermiş olduğunuz türbandır ve siyasi bir kimlik yüklenmiştir arakdaşlar bun anlatmaya çalışıyorlar sanırım.
RADİKAL - İSTANBUL - Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü'nde iki haftadır ilginç bir uygulama var. Başörtülü öğrenciler, kampüs girişindeki kulübede başlarını açarak okula giriyor. Kimi öğrenciler çıkardıkları başörtüsü yerine peruk kullanıyor, kimi ise başları açık derslere giriyor.
İktisat fakültesinde okuyan başörtülü bir öğrenci uygulamadan memnun olmadığını belirterek, "Her sabah okulun girişindeki beyaz kulübede başımızı açıyoruz. İsteyen eşarbı yanına alıyor, isteyen kulubede bırakıyor, okul çıkışında geri alıp takıyor. Eğitim almak için başımı açmak zorunda kalmaktan memnun değilim, ama yapacağım bir şey yok. Okumalıyım" dedi. Marmara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İrfan Güney, uygulamanın gerekçesini şöyle anlattı: "Daha önce öğrenciler girişteki Atatürk'ün vecizesinin ve Türk bayrağının altında başörtülerini çıkarıyordu. Caddede yığılma oluyordu. Çevreden, Atatürk'ün sözünün altında bu manzaranın hoş olmadığı, görüntü kirliliği olduğu yönünde şikâyetler aldık. Bu uygulamadan herkes memnun."
kadınlar gününün anlamını her yerde kutlarken bunları demokrasiyle bağdaştıramıyorum.
OKUMALILAR AMA!
HADİ KIZLAR OKULA AMA!
OKUMA YAZMA BİLMEYEN KALMASIN AMA!
AV. Halil DOĞAN
Demokrat Hukukçular Derneği Başkanı
www.demokrathukukcular.com
Mahkeme Devletin savunmalarını kararında tekrar etmiştir. Kararda, son zamanlarda başörtünün siyasi simge olduğunu belirtilmektedir. Halbuki Türkiye’de başörtülüler örtülerini hiç bir zaman siyasi simge olarak kullanmamışlardır. Kendini bilen Müslüman bunu yapmaz. Bazı siyasiler bitmek tükenmek bilmeyen bu problemi siyasi amaçları için kullanmışlardır ama bu başörtülülerin suçu değildir. Siz bataklığı kurutmadıktan sonra sinek ilacı satan çok olur. Bu problemi çözecek olan devlettir. Ama maalesef devlet veya devlete tesir eden güçler problemi daha da içinden çıkılmaz hale getirmektedir.
Asırlardır başlarını örten genelde Müslümanlar özelde Türkler acaba hangi siyasi partidendi? Bu gün mecliste ana muhalefeti teşkil eden Cumhuriyet Halk Partisinin tabanında başörtülü milyonlar var. Onlarda siyasi olmuyor da başka partide mi oluyor? Kaldı ki şu an iktidar partisinde de milyonlarca başı açık kadın seçmen var. Eğer siyasi simge ise bunlar neden açık? Eğer siyasi simge ise CHP deki başörtülülerin orada işi ne?
Hakikat şu ki yüzde doksan dokuzu Müslüman olan ülkemizde Müslümanlara inançlarını yaşama hakkı tanınmak istenmemektedir. Bu azınlığın çoğunluğa tahakkümüdür. Bu uygulama medeniyim diyen hiçbir kişi, topluluk, ülke tarafından kabul edilemez.
"Haydi kızlar okula" kampanyası açan devlet, aslında "haydi kızlar (açılarak) okula" demektedir. Çünkü okula gelene başörtünü aç yoksa giremezsin denmektedir. Kızlarımızın cehaletini giderecekken, inancını yok etmeye çalışılmaktadır. Ülkemizde kız çocuklarının okumamasının müsebbibi ebeveynler değil bizzat devlettir, devletin uygulamasıdır. Devlet öncelikle kendi zaviyesinden bakmalı ve hatasını gidermelidir.
Dava maalesef yeterince anlaşılamamıştır. Belki anlatılamamıştır da. “laik üniversitede okuyan öğrenci onun kurallarını kabul eder” derken sanki ülkede laik olmayan bir üniversite varmış gibi davranılmaktadır. Halbuki ülkemizde laik olan – olmayan üniversite ayrımı yoktur. Dolayısıyla ülkemizi tanımadan verilmiş bu karar hukuka ve realiteye aykırı bir karardır.
Avrupa'da başörtüsü serbestken İslam ülkesinde yasak olmasını kendilerinin bile anladıklarını zannetmiyorum. Bu kararı “artık başörtüsü yasaklanabilir” diye topluma dayatacak insanlara sormak lazım “laik olmayan üniversite” nerede ? Kızlarımızı oraya gönderelim.
Karar hukuki değil siyasidir. Kaldı ki problem de hukuki değil siyasidir. YÖK yasasıyla ilgili kıyameti kopartan bazı mihraklar, başörtüsü probleminde de devlet ve millet üzerinde baskı uygulamasıdır. İslami inancın bu ülkede yaşanmasına tahammül edemeyen bu insanlar, gerçek düşüncelerini gizlemekte ve çağdaşlık, laiklik, medeniyet, kamusal alan gibi kavramların arkasına sığınmaktadırlar. Maalesef ülkede bunlar iktidardır. Hükümet olmak yetmemektedir. Hükümetin bu yanlışlığı düzeltmek istemesi halinde kıyameti koparmaktadırlar. Yüzde doksan dokuzu Müslüman olan bu ülkede devlete hakim olan bu güçler AB kapısında 40 yıldır bizi bekleten Hıristiyan Avrupa'nın Mahkemesine etki etmemesi mümkün değildir. "Düşmanımın düşmanı düşman kaldıkça dosttur" ilkesince hareket eden bu iki tarafın başörtü konusunda müttefik olmaları hiç de şaşırtıcı değildir. Evet bu karar siyasi bir tercihtir. Batı, "Ilımlı İslam" , "Laik İslam" olursan buyurun gel, ama "tek başına "İslam" olacaksan 40 yıl beklersin demektedir. "Ne olursan ol gel" anlayışı Avrupa'da ve bizim bazı mihraklarda yoktur. Bizim Hıristiyanlara gösterdiğimiz "hoşgörü" bize gösterilmemektedir, gösterilmeyecektir de.
Laikliği olması gerektiği gibi uygulamak belki problemi çözebilir. Zira devlet dindara da dinsize de karışmamalıdır. İsteyen laik bir eğitim isteyen dini bir eğitim alabilmelidir. Bu eğitimi devlet sağlamıyorsa, sağlamak istemiyorsa halk kendisi okulu açar, eğitimini yapar. Ben öğretmem, sen öğrenemezsin. İnancını yaşayamazsın, inancını yaşayanı yaşatmam. Bu nasıl bir laiklik? Laiklik dinsizlik değil. Tamam da bu uygulama dinsizlik. O zaman sizinki laiklik değil.
Evet devlet erkanına sesleniyoruz. Laiklik ve hemen.
TEV'in Başörtüsü Yasağına Tapki
25.02.2006 10:08
TEV'in burs vereceği öğrencilerin özel yaşamlarını ilgilendiren konularda araştırma yaptırarak öğrenciler arasında ayrımcılık yapmasına STK'lardan tepki geldi.
Türk Eğitim Vakfı’nın burs vereceği öğrencilerin özel yaşamlarını ilgilendiren konularda araştırma yaptırarak öğrenciler arasında ayrımcılık yapmasına sivil toplum kuruluşlarından tepki geldi.
İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Yusuf Alataş, insanların inançlarını sorgulayan ve ayrımcılığa neden olan böyle bir uygulamanın Türk Eğitim Vakfı tarafından en kısa zamanda düzeltilmesi gerektiğini kaydetti. Alataş, burs verilecek öğrencilerde başörtüsü kullanmama şartının aranmasına, “Bu son derece net bir ayrımcılıktır.” yorumunu yaptı. Malatya Baro Başkanı Mehmet Görgeç ise öğrencilerin bu şekilde ayrıma tabi tutulmasının çirkin olduğunu söyledi. Görgeç, “Mağdur insanlara burs verirken dahi böyle bir zihniyetin ortaya konulmasını onaylamamız mümkün değil. Bu anlayış 12 Eylül öncesinin anlayışı. Uygulamayı kınıyorum.” dedi. Mazlum-Der Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Bilgen ise, “Sivil toplum örgütleri bile toplumun bir kesimini inandıkları gibi giyindikleri için böyle bir muameleye tabi tutabiliyorlarsa, bu ülkede özgürlüklerle ilgili ciddi endişeler taşımak gerekir.” yorumunu yaptı.
|