Orijinalini görmek için tıklayınız : Türban Takma Sizce Bir Insan Hakki Mi?

Sayfa : 1 2 3 [4]

halitseyfi
27.06.2007, 22:33
insan hakları, ırk, din, dil ve cinsiyet ayrımı gözetmeksizin tüm insanların yararlanabileceği haklardır.
umarım fehmettiğiniz gibi olur yada olmaz sizde bu kuruntularınızdan kurtulursunuz. o gün geldiğinde birilerinin başını istediği gibi açması içinde savaşacagım/ız kimbilir.
türkiyede bu haklar sadece bir kesim içinde çalışıyorsa bir şey denilemez. nalet edilir belki..
dünya bu tarzda bir ''hayvan hakları evrensel beyannamesi'' hazırlarken. bizim uğraştığımız içler acısı düşüncelere bakın!!..

Sevgili can

Hangi kuruntulardan bahsediyorsunuz Merak ettim doğrusu.
Tahmin üzerine birşeyler yazmak istemiyorum. İsterseniz siz kuruntularımın ne olduğunu yazın,bende ona göre yazayım.

Haklısın aynı laneti bende okuyorum. Umuyorum ki tek taraflı işlemesinden kurtuluruz.Neredeeeeeeee o demokrasi merak ediyorum.

ugursarak
28.06.2007, 00:29
Sevgili can
sadece birinci paragrafındaki yazdıklarına yönelik bir çümle yazmak istiyorum.
Türbanın veya başörtüsünün dini amaçlı örtünmesi diye birşey yok. Keşke öyle olsaydı. Buna karşı çıkılmasının bir anlamı olmazdı. Hep birden inanç özgürlüğü bazında savunurduk.Malesef dini değil siyasi bir argümandır.

Baş örtüsü kuranda Nur Süresi 31. ayette meal olarak" Baş örtülerini yakalarının üzerine koy(up byunlarını ört)sünler. Süslerini kimseye göstermesinler." (Süleyman Ateş Mealinde)

Diğer paragraflara gelince malesef bana komplo teorisi gibi geldi.

Düşüncelerimizin çatıştığı tek bir nokta var onda da uzlaşmaya varmamız şu an için pek mümkün görünmüyor, çatıştığımız nokta şu;
Ben başını kapatan köylü kadınlarımızın veya okumuş kızlarımızın birçoğunun bunu geleneksel olduğu için ya da dini inancı gereği olduğu için yaptığını düşünüyorum. Sen ise okumuş kızlarımızın genelinin dini inancı gereği kapanmadığını amacın başka olduğunu söylüyorsun.
Bu iki düşünce sahibinin ortak bir masada oturup anlaşması gerçekten zor görünüyor dolayısıyla gücü eline geçiren tarafın karşı tarafı ezeceği gibi bir izlenim doğuyor. İşte biz buna karşıyız, ne A'nın B'ye ne de B'nin A'ya baskı kurmasını desteklemiyoruz. Yaşanabilir bir dünya (ülke) için hangi görüşte olursa olsun insanlarımıza hoşgörülü olmayı ve özgürlüğün dünyanın en değerli hazinesi olduğunu öğretmeliyiz.

Bizler gerici değiliz, şeriatçıda değiliz, sadece ülkeyi birlikte yönetelim istiyoruz, herkesin mutlu olmasını istiyoruz, ideolojilerin insan haklarına darbe vurmasını istemiyoruz. Kısacası herkes için yaşanabilir bir dünya istiyoruz

ugursarak
28.06.2007, 00:40
Birde şunu söylemek istiyorum halitseyfi can, biz örtünmeyi fıkhi olarak değil insan hakları bakımından tartışıyoruz, örtü birine göre dini bir gereklik başkasına göre ise dinde yeri olmayan bir uygulama olarak görülebilir bu onların bileceği iş, her ikiside birbirine saygı duymalıdır, biz bunu tartışmıyoruz.
sen örtünmenin siyasete alet edildiğini söylüyorsun, ben ise başörtüsünü siyasete alet edenlerin bu yasağı kaldırmaya çalışanların değil asıl bu yasağı ilk çıkaranların olduğunu düşünüyorum. Yasağı koyanlar amaçları her ne olursa olsun ülkeyi büyük bir bunalıma sokmuşlardır.

berfoli
28.06.2007, 01:49
Türban takmak kişinin tabiki kendi özgürlüğüdür. Ancak bunu yaparken Mustafa Kemal ATATÜRK'ün kurduğu ve bize emanet edilen Türkiye Cumhuriyetine ve laiklik ilkesine inatlaşmak yada karşı çıkmak şeklinde yapılmamalı ve bana göre kamusal alanda takılmamalı.

bir anlasam...
28.06.2007, 03:10
Sevgili Arkadaşlar,

"insan hakları" kavramı, teoride, her insanın -herhangi bir ayrım veya sınıflandırmaya maruz kalmadan, cinsiyet farkı gözetilmeksizin, dil din ırk farkı gözetilmeksizin- faydalanabileceği hakları ifade ediyor. Yani, bir A kişisi kimseye bağlı olmaksızın kendisiyle ilgili kararları verebiliyor. Yani neye inanacağını, nasıl giyineceğini... vb. kendisi belirliyor. Bu bağlamda değerlendirildiğinde türban takmak da bir tür insan hakkıymış, bir tür bireysel özgürlükmüş gibi duruyor. Dolayısıyla her insan bireysel özgürlüklerini hür iradesiyle dilediği şekilde kullanabilir, inancı gereği olduğunu düşünüyorsa türban takabilir. Ancak bu bireysel özgürlüğün farklı amaçlar için kullanılması gündeme gelince -ki farklı amaçlar için kullanılıyor, yavaş yavaş ülkenin duruşu, siması değiştirilmeye çalışılıyor; insanlara baskı yapılmaya başlanıyor-, işte orada ipler geriliyor...

Türban konusunda benim anlayamadığım, bizim geleneksel kültürümüzle yakından uzaktan hiç bir ilgisi alakası olmayan bir unsurun neden bu derece ateşli bir şekilde savunulduğudur... Ben Sünni bir ailenin evladıyım, rahmetli anneannem, diğer teyzelerimden bazıları kendimi bildim bileli başörtüsü takarlardı ama hiç birinin de "aman tek tel saçım gözükürse günaha girerim" gibi bir düşüncesi olmadı. Gördüğüm bağlama tarzı hep üçgen şeklindeydi, çene altından gevşekçe bağlanırdı ve arada sırada dışarı kaçıveren saç tutamları da umursanmazdı. Hatta çok net hatırlıyorum, rahmetli anneannemin arkasından dolanıp herkesin ortasında örtüsünü başından çekip kaçardım da, hem beni yakalayıp başörtüsünü almaya çalışır, hem kızar, hem de gülerdi... "Eyvahlar olsun, saçım gözüktü, cehenneme gidicem!" benzeri bir şey söylediğini hiç ama hiç hatırlamıyorum. Çocukluk ve gençlik dönemimde çevremdeki başörtülü ablaların ve teyzelerin hiç birinden "inanç özgürlüğümüzü kısıtlıyorlar" gibi bir laf da işitmedim. Başını örten örterdi, örtmeyen örtmezdi; namazını kılan kılardı, kılmayan kılmazdı; herkes birbiriyle görüşür konuşur ve kimse de kimseye bu konuyla ilgili bir şey demezdi. Sonra bir dönem Türkiye'ye türban olgusu girdi ve sosyal yapıda huzursuzluklar başgösterdi, insanlar gruplara ayrıldı -türbanlılar, başı açıklar... Hatta bu kadarla da kalmadı, erkeklere de bir haller oldu, "tesettürlü erkekler" grupları türedi... Başı açık bayanlara kötü gözle bakılmaya başlandı... Bu ayrımlara sebebiyet vermesi açısından türbana karşı olumsuz bir bakışım olduğunu inkar edemeyeceğim ne yazık ki... Gerçekten inançları doğrultusunda bireysel inanç özgürlüğünü kullanıp bu tarz giyinen insanların var olduğunu bildiğim için genelleme yapmıyorum, ancak inanç özgürlüğünün kısıtlanması konusuna da -türban olayı için- kesinlikle katılmıyorum; eskiden de namazını kılan kılıyordu, başını örten örtüyordu, kimse kimseye karışmıyordu, bir Allah'ın kulu da şikayet etmiyordu. Özgürlük o zamanlar vardı da, şimdi mi yok oldu?

Konu, İslam'ın gereğini yerine getirmekse eğer, bir yığın Müslüman ülkede görüyoruz kadınlar başları açık dolaşabiliyor, üstelik de devletin üst makamlarındaki kişilerin eşleri bunlar. Örnek mi? Esma Esad, Prenses Rania... Madem ki İslam türbanı emrediyor, o halde neden bu insanlar türbansız dolaşıyor? İran'a giden arkadaşlarımın getirdiği fotoğraflara bile bakıyorum, kızlar yarım örtmüşler başlarını... Saçları gözüküyor. Kur'an'da da kapanmak ile ilgili bölümde (sanıyorum Nur Suresi idi) de "türban" diye bir kavram geçmiyor bildiğim kadarıyla. Başörtülerini yakalarına indirsinler, ziynetlerini çok yakınları dışındakilere göstermesinler diyor. Ziynetle kastedilen (bence) kadının vücudu. Ama burda ziynetin kapsamına saç giriyor mu, veya başörtüsü nasıl örtülecek, tek tel saç gözükünce ne olacak konularıyla ilgili herhangi bir belirleme yok. Ayrıca kadının yüzü, el ve ayaklarının gözükmesi haram değil. Düz mantıkla düşünürsek, saçımızla kaşlarımızın kirpiklerimizin maddesi aynı. Yüzümüz haram değilse, ve kaşımız kirpiğimiz de yüzümüzde yer alıyorsa ve gözükmesinin sakıncası yoksa, o zaman saçın gözükmesinin sakıncası nedir gibi bir soru geliyor aklıma... :sarkazm Sohbet ettiğim birkaç kişinin buna verdiği yanıt "ama kadın saçını savurup erkeği tahrik edebilir" şeklindeydi. Son derece mantıksız geldi, çünkü eğer bir kadın bir erkeği tahrik etmeyi, baştan çıkartmayı kafasına koyarsa, üzerinde değil türban, kara çarşaf dahi olsa bunu başarır. En basitinden göz süzer, göz kırpar, gülümser, öpücük gönderir... Bunun haricinde erkeklerin hepsi de kadının saçından başından tahrik olmuyor. Ayak bileği merakı olanları mı istersiniz, küçük elli kadınlardan hoşlananları mı istersiniz... Çeşit çeşit insan var ve bunlar literatüre de geçmiş... Dolayısıyla, türbanın, erkeklerin saçtan tahrik olmasını önleme şeklinde bir sebebe bağlanmasının, başka amaçları gizlemekten başka bir şey olmadığına inanıyorum. Yasaklanma konusuna sıcak baktığımı söyleyemem, çünkü yasak varsa yasağı delme eğilimi de mutlaka oluyor, ayrıca "işte bakın, inanç özgürlüğümüzü kısıtlıyorlar" gibi söylemlere de davetiye çıkartılmış oluyor... Yani aslında haklıyken haksız pozisyona düşüyoruz... Mücadelemizi başka şekilde vermeliyiz, yasaklarla değil, bence...

Hepinize iyi geceler ve sonrasında güzel bir gün diliyorum.... Hoşça, dostça, mutlu kalın. :)

suzi34
28.06.2007, 14:12
Başını örtmek isteyen örter istemeyen örtmez herkesin tercihi kendisini ilgilendirir.Fakat kamusal alanda örtülmesine karşıyım açıkcası.Ben başım açık diye cehenneme gideceğimede ,başım kapalı diye cennete gideceğimede inanmıyorum.Zaten kalbimde kötülük,fesatlık varsa 5 vakit namazda kılsam,başımı da kapatsam yine cehenneme giderim. İnsan önce içinide özünde temiz olmalı,gerisi fasa fiso benim inancım bu...

arkadas_62
28.06.2007, 14:56
avatardaki fotona bakılırsa. ne gerek var yav top sakal bırakmaya diye sormazlarmı adama.. gerek yok diye yasaklanmasımı gerekiyor bazı şeylerin. senin bu kafayla insan üstü bir güce de sahip olman gerekliydi ama kendi düşüncelerini kontrol etmede bile yetersizsin belki!.

şu anda bu konuyu tartışıyor olmamız bile ne kadar vahim ve rezil durumlar içinde olduğumuzun göstergesidir aslında. öncelikle bu konuyu tartışan kişinin müslümanlığından emin olunması gereklidir. ben müslüman değilim diyen biriyle bu mevzu üzerinde konuşmak beyhude yorulmaktan başka birşey değildir zaten. şayet müslümanım deyipte türbana, başörtüsüne karşı çıkıyorsa söylenmesi gereken sözler çok basittir..
senin dinin ne? islam...hangi kitaba inanıyorsun? kuran-ı kerim...peki daha neyin mücadelesini veriyorsun o zaman. açık açık yazmış kitap sana. sen onu istediğin gibi yorumlayamazsın, kendi bakış açına göre değerlendiremezsin. çünkü din dogmadır, kuralcıdır.. bana göresi sana göresi yoktur. sen bu dine inanıyorsan, bu dini benimsemişsen bunu kabul etmek zorundasın, yapmak zorundasın demiyorum kabul etmek zorundasın diyorum. herkesin vebali kendi boynunadır. ama sen kalkıp %95-99 müslüman olan bir ülkede türban yasağı koyuyorsan senin hakkında iyi düşünmem imkansızdır..

kardeş sanırım inneliyici oldu bir bu eksikti top sakallarımızada yasak koyun zaten gıçık olur muhavazakar kesim top sakallılara neymiş kominist lenin sakaliymiş türban gereksiz her zaman söylerim lafımın arkasındada dururum türban takan taktıran şahsiyetler takınmayanlara onlar günahkar derler ya ne kadar yobazsınız anliyamiyorum baksana avatarımdan hemen top sakalıma kuyruk bulmuşsun çok komiksin ya bir komiklikte senden merak etme beynimi çaliştiriçak kadar dagarcıgım büyük.türbanın burada topik olarak açilması tartişilacak bir konu mevzu abdullah gülün kızı napti mezuniyette kep alti türban yapti yuh be yuh islam türkiyenin laikligi için büyük bir tehlike olmaya başladı benim merak ettigim 43 derece sicakta penguenler gibi gezinen türbanlılar o halleriyle çok komik olduklarının farkındalarmi acaba:)

readme
28.06.2007, 16:03
zaten olan bir yasagı tartışmak abesle iştigaldir. bazı düşünceler böyledir/bu kadardır, zerre kadar değişmiyecektir. fakat bu yasagı kaldırmak için uğraşan çok hemde çok insan etkili ve yetkili insan var.. herkesin bir hesabı var hesaplarında ötesinde bir var vardır.
vesselam..

halitseyfi
28.06.2007, 22:12
Düşüncelerimizin çatıştığı tek bir nokta var onda da uzlaşmaya varmamız şu an için pek mümkün görünmüyor, çatıştığımız nokta şu;
Ben başını kapatan köylü kadınlarımızın veya okumuş kızlarımızın birçoğunun bunu geleneksel olduğu için ya da dini inancı gereği olduğu için yaptığını düşünüyorum. Sen ise okumuş kızlarımızın genelinin dini inancı gereği kapanmadığını amacın başka olduğunu söylüyorsun.
Bu iki düşünce sahibinin ortak bir masada oturup anlaşması gerçekten zor görünüyor dolayısıyla gücü eline geçiren tarafın karşı tarafı ezeceği gibi bir izlenim doğuyor. İşte biz buna karşıyız, ne A'nın B'ye ne de B'nin A'ya baskı kurmasını desteklemiyoruz. Yaşanabilir bir dünya (ülke) için hangi görüşte olursa olsun insanlarımıza hoşgörülü olmayı ve özgürlüğün dünyanın en değerli hazinesi olduğunu öğretmeliyiz.

Bizler gerici değiliz, şeriatçıda değiliz, sadece ülkeyi birlikte yönetelim istiyoruz, herkesin mutlu olmasını istiyoruz, ideolojilerin insan haklarına darbe vurmasını istemiyoruz. Kısacası herkes için yaşanabilir bir dünya istiyoruz
Sevgili can

Son paragrafdaki ve kırmızı işaretli dileğine atılmamak mümkün değil. Aynen imzamı atıyorum
Birde şunu söylemek istiyorum halitseyfi can, biz örtünmeyi fıkhi olarak değil insan hakları bakımından tartışıyoruz, örtü birine göre dini bir gereklik başkasına göre ise dinde yeri olmayan bir uygulama olarak görülebilir bu onların bileceği iş, her ikiside birbirine saygı duymalıdır, biz bunu tartışmıyoruz.
sen örtünmenin siyasete alet edildiğini söylüyorsun, ben ise başörtüsünü siyasete alet edenlerin bu yasağı kaldırmaya çalışanların değil asıl bu yasağı ilk çıkaranların olduğunu düşünüyorum. Yasağı koyanlar amaçları her ne olursa olsun ülkeyi büyük bir bunalıma sokmuşlardır.

Türban yasağı yanlış hatırlamıyorsam,1970 li yılların sonlarında bir sağ hükümetlin başta olduğu dönemde İÜ de kılık kıyafet kanununa göre başlatılmiş.

O dönemde yapılan bir protesto eyleminde birkaç türbanlı kız öğrencinin okula alınmamasından dolayı tepkiler gösterilmiş. Bu tepkiyede sadece sol öğrenciler ve CHP millet vekilleri destek vermişti.

Daha sonra, iktidardayken Bu eylemi kınayan erbakan hoca, muhlefete geçince türbana sahiplenmiş ve siyasi rant olarak kullanmıştır.

Sevgili can

Yani türban yasağını ikl çıkaran da, kaldırmaya çalışanlarda malesef şu an siyaset yapan aynı guruplardır.

ugursarak
29.06.2007, 15:34
Türban yasağı yanlış hatırlamıyorsam,1970 li yılların sonlarında bir sağ hükümetlin başta olduğu dönemde İÜ de kılık kıyafet kanununa göre başlatılmiş.

O dönemde yapılan bir protesto eyleminde birkaç türbanlı kız öğrencinin okula alınmamasından dolayı tepkiler gösterilmiş. Bu tepkiyede sadece sol öğrenciler ve CHP millet vekilleri destek vermişti.

Daha sonra, iktidardayken Bu eylemi kınayan erbakan hoca, muhlefete geçince türbana sahiplenmiş ve siyasi rant olarak kullanmıştır.

Sevgili can

Yani türban yasağını ilk çıkaran da, kaldırmaya çalışanlarda malesef şu an siyaset yapan aynı guruplardır.

Nasıl ve neden başlatıldığını tam olarak bilmiyorum, bence o yasağın başlatılması büyük bir yanlış olmuş, o gün bir deli kuyuya bir taş atmış ve on akıllı hala o taşı çıkaramıyor, öyleki bana göre çıkarmak isteyenlerde vatan hainliği ve laiklik karşıtlığı ile suçlanacak kadar durum vahim.

Eğer demokrasi çoğunluk iradesinin tecellisi ve azınlık haklarının korunması ise ona göre bir adım atmak gerekir.

Milletvekilleri buna bir çözüm bulamıyorsa ülkemizi büyük bir kaosa sürükleyen ve birçok insanın okuma hakkını elinden alan bu uygulamanın halka yani referanduma götürlmesinin gerekli olduğunu düşünüyorum.

Tabiki referandumsuz çözülebilirse daha güzel olur, böylece örtü siyasetede alet edilmekten kurtulur.

şair
29.06.2007, 16:11
türban simge olarak kulanıldığı belli bir amaca hizmet ettiği için kesinlikle yasaklanmalı tıpkı cezayirde ki uygulamada olduğu gibi

cangüdaz
29.06.2007, 16:55
aleviler cemevlerine izin verilsin istiyor.din dersleri kaldırılsın zorunlu olmasın diyor.biz nasıl özgürlük istiyorsak,özgürlük hakkımızı kullanmak istiyorsak başkaları da aynısını istiyor ama kötü niyetli olmamak kaydıyla...ne demek istediğmi anlaşmışsınızdır canlar.unutmayalım 72 millete bir bakan bir anlayışa sahibiz... sevgiyle kalın...

Şah-Mat
30.06.2007, 00:50
Objektif Haber'de Kadir Çelik demiş ki :

http://www.objektifhaber.com/yeni/img/yazar/5.jpg

"Türban türban" diye ortalığı ayağa kaldıranlar nerede?

Ne seçim bildirgelerinde, ne de meydanlarda türbanı ağızlarına almıyorlar.

Neden?

Birilerinden mi korkuyorlar?

Yoksa, seçim meydanlarının gerilmesinde mi endişe ediyorlar?

Daha önceleri üniversitelerin önlerinde, Cuma naması çıkışlarında türban yasağını protesto edenler nerede?

4.5 yıldır bu insanların sesi soluğu neden çıkmıyor?

Yoksa biz farkına varmadan, türban yasağı kalktı mı?

Bunlar türbanın siyasallaştırıldığının açık seçik kanıtıdır.

Yoksa o protestoların geçen 4.5 yılda da sürüyor olması gerekirdi.

Kadir Çelik.....

Böyle demiş...

Sadece bir pencereden bakmış..

Daha o kadar çok foknsiyonu var ki...buna AKP içindeki geleceğe yönelik teorileride dahil edebiliriz.Tabii bunun yanında diğer radikal partilerinde duruşunu sunabliriz.

Gerçekten ne oldu bu türbana....

Yoksa millet türbandan (dini inancı için takıyorum diyenlerin TV'lerde boy boy kadın programlarında çıkmasıda ayrı bir konudur) veya türban takmaktan vazmı geçti..

Sanmıyorum.....

Bana sorarsanız kamusal alan içerisinde sadece Üniversitelerde Türbana evet diyrum..diğerlerine hayır diyorum.

Lakin her yerde serbest oldugunu artık görmeniz gerekiyor..

Hemşiresinden,başhekimine,memurundan her yerde "türban"lıları görebilirsiniz..

Doğu ve güneydoğu en iyi yerlerdir...

Görenler ve yaşayanlar en azından tanık olanlar bilir..

O zaman sormak gerekir...Hangi Türban diye..

Öyle bir sorun kalmadı bence...bunuda ileriki yıllarda iyice göreceğiz..

Şimdilik bu kadar...

aysel_22
30.06.2007, 01:18
allaa alllaa sen kimlerdensin yaw.:dilli: Hemde türban takılmalı demişsin.Başörtüde değil.Kardeş, türban Kuran-ı Kerimde 1 ayette geçiyor bir ülkenin düzenini bozacak şekilde bunu siyasete alet ediyorlar ama bin yerde dedikodu yapmayın yalan söylemeyin yazıyor gel bir millete bak kim doğru.Sorsan Kuranın neresinde yazıyor diye kimse bilemez sende bilmiyorsundur.Ben Kuranın emrilerine karşı değilim ama türban sadece başı örtmüyor beynide örtüyor dikkat et göreceksin.

evet kardeşim kuran-ı kerimde türban diye bişey geçmiyor ama örtünün kelimesi geçiyor bence doğal bi hak bu bi insan nasıl bir bikini giyebiliyorsa ve buna kimse karşı çıkmıyorsa bence türbanda takılabilir ve buna herkesin saygı göstermesi gerekir çünkü kişisel bi seçimdir bu ve insanların doğal hak ve özgürlüklerine de kimsenin karışmaya hakkı yok herkesin seçimi kendisine

sodır
30.06.2007, 01:28
Değerli Canlar
Alevilik uluslararası birçok akademi ve benzeri sosyal-eğitim kurumlarının yaptığı incelemeye göre dünyanın en humanist ve daha birçok erdem ve özelliğe sahip en iyi inanç biçimi yada diğer bir deyişle yaşam biçimi olarak kayıtlara geçmiştir.Amerika başta olmak üzere Almanya ve Avrupanın bir çok ülkesi bir dönem Aleviliğin araştırılması için kaynak ayırtmıştır ki bu adı geçen yerlerde çok ciddi yazılı kaynaklar vardır.Bu kaynaklarda hep vurgulanan din ile insanın çok ilginç bir şekilde yoğrulduğudur.Ortaya çıkan ana sonuç hep Aleviliğin insana,insanın temel hak ve özgürlüklerine verilen değer olarak görülmektedir.Bizler yani Aleviler birisini üzeceğiz,hakkına tecavüz edeceğiz diye çok korkarız,bunu İslamda adı geçen kul hakkı için değil,karşımızdakinin insan olarak bunu haketmediği için yapmayız.Çok uzatmaya gerek ,netice itibariyle Alevi inanışına sahip hiç kimse bir başkasının tercihini sorgulayamaz engelleyemez.Bizler başörtüsünü bir sorun olarak görüp sorunu çözemeyiz.Mesele bir bez parçası değil.Ardında planlanan bir art niyet varsa onu tespit edilip bertaraf edilmesidir.İsteyen istediği gibi hür iradesiyle hareket etmeli.Özgürlüklerin kısıtlanması direnişi karşı koyuşu artırır,yasak olanı cazip ,ilgili ve destek verilmesi zorunlu bir ezilmişlik olarak gösterir.Bunlara gerek yok,isteyen istediğini giysin.Mesele sistemin değiştirilmesi,mesele kafaların değiştirilmesi.Eğitim sisteminde,seçilme sisteminde yapılacak köklü değişilikler,cumhuriyetin değer ve öneminin artırılması gibi ana konulara yapılacak yatırım bunların iyileştirilmesi için verilecek bireysel çabalar başörtüsünün giyilmesini engellemekten çok daha faydalı olur çok daha fazla işe yarar.
herkesi saygıyla selamlıyorum.

karayazili
01.07.2007, 01:48
baskı ve zulümden şikayetçi olanların çoğunlukta olduğu bir forumda çok komik anket sonuçları çıkmış
isteyen çuval giysin kime ne karaçarşaf yobalıkmış asıl bunu söylemek yobazlık
kadınları cinsel meta haline getirmek daha fazla soyundukça alkışlamak yobazlık değilde bir insanın inançaları gereği giyinişimi yobazlık
arkadaşlar dikkatinizi sündürüyorum
içinde yaşadığımız toplumda çıplaklık modernlik olarak görülüyor bir porno filmde oynamadan ünlü olunamıyor artık siz buna modernlik diyorsanız helal olsun

bir anlasam...
01.07.2007, 14:57
baskı ve zulümden şikayetçi olanların çoğunlukta olduğu bir forumda çok komik anket sonuçları çıkmış
kadınları cinsel meta haline getirmek daha fazla soyundukça alkışlamak yobazlık değilde bir insanın inançaları gereği giyinişimi yobazlık
içinde yaşadığımız toplumda çıplaklık modernlik olarak görülüyor bir porno filmde oynamadan ünlü olunamıyor artık siz buna modernlik diyorsanız helal olsun

Sevgili Karayazılı Kardeşim,

tabii ki herkes istediğini giysin, kimse kimseye karışmadığı müddetçe sorun yok ama karaçarşaflılar da rahat durmuyor ki... Dün teyzem anlattı, karaşarşaflı bir kadın yolda yürüyen bir üniversite öğrencisine kolsuz bluz giydi diye bağırmış çağırmış herkesin ortasında... Benzeri bir olay benim başıma gelmişti öğrencilik dönemimde, çarşaflı olmamakla beraber kapalı teyzenin biri dizimin iki parmak üstünde keten bir etek giydim diye yol ortasında arkamdan demediğini bırakmamıştı. Sokakta yürürken kimse onların çarşafına, türbanına söz etmiyor ki... Peki onlar neden müdahale gereği duyuyor? Günahsa, günahı işleyen kendileri değil ki... Ama lütfen yanlış anlamayın söylediklerimi, aynı şekilde aşırı açılıp saçılmayı da tasvip etmiyorum; bir bayan olarak, bahsettiğiniz tür açılmanın göze hoş gelmediğini düşünüyorum. Ancak kendi adıma tasvip etmemekle beraber, insanların giyim tarzına müdahale etmek gibi bir hakkım da yok, çünkü aynı durumda ben olsam bana müdahale edilmesinden hoşlanmazdım. Vücudunu sergilemek isteyen açık giyinir, istemeyen kapalı giyinir, kendi bilecekleri iştir... Modernlik elbette ki çıplaklık değil, ama kendinden farklı olanı kötülemeden, hırpalamadan, müdahale etmeden, olduğu gibi kabul edebilmektir...

İyi pazarlar dileklerimle...

Gülom
01.07.2007, 14:59

Yazdiklerin cok ilginc. Aslinda cokta ilginc degil, hep boyle yapiliyor.Kendi yobazligini saklamak icin, olaylari carptirip,kendilerini hakli cikarmaktir. Demokrasi bir parcasidir,ben kapatmak istesem kapatirim,ama kendisinin de kimseye ayni ozgurlugu vermiyor. Aslinda bu yukarda yazdiklarinla yobazligin beli oluyor diyecem, seni yeterince tanimiyorum..

Yani acik giyen bir kisi metal haline getiriliyorda, carcaf giyen getirilmiyormu? Yani Arap ulkerinde porno diye birsey yok? Hani televizyonlarda belgeselerde gormesem inanacam..

Yani Iranda,Arap ulkerinde metal halinde degiler bu kadinlar?
Iranda ornek yeni kanuna gore onceden belirnen doneme kadar para karsiliginda nikah yapiyorsun. Yani diyelim 1 hafta 100 dollar a dini nikah yapiliyor, 1 hafta sonrasi bosaniyorlar.Aslinda dolayli yolarda "Allah izniyle" metreslik. Gerci boyle yapmakla kendilerini kandiriyorlar,ama Allah kaniyormu bilemem.

1den fazla kadinla evlenip, uc defa bos demekle bosaninca bu kadinlar cinsel meta haline gelmiyormu? (yani dolayli yolda "Allahin izniyle" bol bol kadin deyistirmek)

Kadinlari zaten cinsel bir meta halinde gordukleri icin carcafa sokmuyorlarmi? (zaten carsafi savunan erkeklerin akli fikri zaten bozuk)

Bu cevrelerde birak kadini cinsel bir meta halinde gormeleri,yerleri Nazim'in dedigi gibi hayvanlarden bile sonra geliyor.

Keske senin dedigin gibi sadece kendi dinini uygulamak icin yapilmis olan bir kapanma olsaydi. Ama boyle insanlar bunu dinden cok siyasi amacli kulaniyorlar, ve kulandiklari gibi, cevredeki insanlarida yapmadiklarindan dolayi rahatsiz ediyorlar. Git sor boyle cevrede Alevilerin nasil ozgur yasiyorlar? Ne zaman bu insanlar benim ozgurlugume karismasalar,ben de o zaman diyebilecegim, bunlar sadece kendi inanclari icin kapatiyorlar. Bende o zaman onlarin "ozgurluklerini" savunacagim. Ama ondan once bu cevrelerin kendi kafalarini deyistirmesi lazim...

Gülom
01.07.2007, 15:10

tabii ki herkes istediğini giysin, kimse kimseye karışmadığı müddetçe sorun yok ama karaçarşaflılar da rahat durmuyor ki... Dün teyzem anlattı, karaşarşaflı bir kadın yolda yürüyen bir üniversite öğrencisine kolsuz bluz giydi diye bağırmış çağırmış herkesin ortasında... Benzeri bir olay benim başıma gelmişti öğrencilik dönemimde, çarşaflı olmamakla beraber kapalı teyzenin biri dizimin iki parmak üstünde keten bir etek giydim diye yol ortasında arkamdan demediğini bırakmamıştı. Sokakta yürürken kimse onların çarşafına, türbanına söz etmiyor ki... Peki onlar neden müdahale gereği duyuyor? Günahsa, günahı işleyen kendileri değil ki... Ama lütfen yanlış anlamayın söylediklerimi, aynı şekilde aşırı açılıp saçılmayı da tasvip etmiyorum; bir bayan olarak, bahsettiğiniz tür açılmanın göze hoş gelmediğini düşünüyorum. Ancak kendi adıma tasvip etmemekle beraber, insanların giyim tarzına müdahale etmek gibi bir hakkım da yok, çünkü aynı durumda ben olsam bana müdahale edilmesinden hoşlanmazdım. Vücudunu sergilemek isteyen açık giyinir, istemeyen kapalı giyinir, kendi bilecekleri iştir... Modernlik elbette ki çıplaklık değil, ama kendinden farklı olanı kötülemeden, hırpalamadan, müdahale etmeden, olduğu gibi kabul edebilmektir...

Dogru soyluyorsun. Konya olsun, dogu da bazi ilcelerde olsun (Bingol,Elazig vs), kadinlarin bacaklarina bir ara cilet atiyorlardi, aciktir diye. Kiz ve erkek el ele dolastiklari icin azmi saldirilmadilar (basinda okudugumuz kadariyla). Karayazili Erzurumlu olduguna gore, galiba Erzurumun Karayazi ilcesinde. Benim babimin koyu tesadufu bu ilceye bagli idi eskide. O zamanlar olsun, simdi olsun erkeksen Ramazanda yemek ye. Seni orda linclerler. Bir cogu Alevilerin kanini icse doymazlar..birak kolsuz dolasmayi,basi acik dolastigin zaman bile, sanki seni yiyecek gibi bakiyorlar..ve boyle insanlar halen demokrasiden, din ozgurlugunden, kapatma ozgurlugunden konusuyorlar...sanki sorun bizdeymis gibi..

CaNCa
01.07.2007, 15:12

zaten yobazlığın mantalitesi budur; herkesin yaşam fonksiyonları üzerinde, dini dogmatik tezleri kendilerince yorumlayarak insanların hayatlarını kendi yoz anlayışları üzerinde şekillendirip kısıtlandırmak. şimdi yobazlık için sınırsız özgürlük isteyenler, onların egemen olduğu bir toplumda özgürlükleri adına hiç bir hak iddia edemeyeceklerini ya farkında değiller, ya da aynı mantıkta oldukları için aslında en büyük insan hakkı engeli olan ambalajlama kapatma, çarşafa sokturulma yöntemlerini bir insan hakkı meselesi olarak ortaya atıyorlar. en büyük insan hakkı sorunu bir insan'ın temel insanlık misyonunu ümmetleştirip, çeşitli kalıplar içine sokarak bir android yapı içerisinde kitlelerin, bireylerin sürüleştirilmesidir.

karayazili
01.07.2007, 22:53
sayın arkadaşlar eğer bende sizin gibi yobaz olsaydım size alevilerden gördüğüm bir kaç kötü örneği yazardım fakat aynı seviyenin insanları olmadığımız burdan anlaşılıyo (normal bir insan bir olguyu ele alırken "sokakta gördüğüm biri şunu yaptı şunu dedi " gibisinden kişiler bazında örnek vermez die düşünüyorum)
"Gülom" karayazı da oruç tutmadığı için linç edilen hiç kimse yoktur emin ol
erzurum merkezle karıştırıyorsun sen

canca kardeş çok komiksin
cümlelerinin arasına yabancı terimler sıkıştırarak aklın sıra kendini ispatlıycaksın

size soruyorum
"bayanların sırf erkekleri etkileme (cinsel tahrik yoluyla) adına aşırı derece açık giyinmeleri sizce ne kadar doğal"

CaNCa
02.07.2007, 01:27
sayın arkadaşlar eğer bende sizin gibi yobaz olsaydım size alevilerden gördüğüm bir kaç kötü örneği yazardım fakat aynı seviyenin insanları olmadığımız burdan anlaşılıyo (normal bir insan bir olguyu ele alırken "sokakta gördüğüm biri şunu yaptı şunu dedi " gibisinden kişiler bazında örnek vermez die düşünüyorum)

yobaz olmayan 'aydın' kardeş, burda bahsedilen örnekler genelin parçalarını oluşturan bir yaklaşımın bireysel örnekleri. yobazlığın genel yaklaşımları budur yani, anadolunun her coğrafyasında gördüğünüz her yobazdan aynı tepkileri alırsınız. bende sizin gibi olsam alevilerden gördüğüm kötü örnekleri yazardım demişsin fakat o yobazlığın tasvirini çıkaran 'bir anlasam' nickli arkadaşta sünni kökenlidir kendiside. tüm yobazlık yaklaşımlarını sadece kendi ilçenizle bir tutamazsınız, kaldıki sizden anlamadığımız kadarıyla çok uçurum farklar yok aynı zihniyetle. bu ülkede yıllardır oruç tutması için zulüm çektirilen, bıçaklanan öldürülen vakkalar olmuştur. bağnaz düşünceler her zaman kendi dogmatik kurallarının dışına taşanları tanrının onlara bunu hak itaf ettiği gibi şirk bir inanışla cezalandırma eğilimindedirler. bu bir sır değildir, bu coğrafyada bu baskılara zülümlere mağdur kalmış veya şahit olmuş, özetle nerede yaşadığının farkında olan her insan bunu bilir. daha bugün 2 temmuz sivas katliamının yıldönümünü yaşıyoruz. canları yakan insanlık fukaraları avusturalyadaki aborjinler değildi, ya da ellerindeki meşalelerle ateş tutuşturanlar afrikadaki bir zulu kabilesinde de değildi, bu topraklarda yüzyıllardır beraber yaşadığımız fakat evrensel evcilleşmişliğe ulaşmamış bahsini ettiğimiz o tehlikeli zihniyetti.

cümlelerinin arasına yabancı terimler sıkıştırarak aklın sıra kendini ispatlıycaksın

komiklik kavramı algıdaki seçicilikle alakalı, bu tamamen sizin algı sorununuz yani, sizin adınıza hissettiğim üzüntü kavramı gibi. cümlelerin arasına yerleştirilen yabancı bir kelime yok. sanırım anlamadığınız için yabancımsadınız kendilerini, yoz, dogma ve android gibi kelimeler ayrı bir türkçe karşılığı olmayan simgeselleşmiş veya kavramsallaşmış türkçe'ye de yerleşmiş aşikar kelimelerdir. kaldıki ispatlar yabancı kelimeler telafuz edilerek olsaydı, sabah akşam ezbere arapça okuyanlar şimdi arşa ulaşmıştı.

size soruyorum
"bayanların sırf erkekleri etkileme (cinsel tahrik yoluyla) adına aşırı derece açık giyinmeleri sizce ne kadar doğal"

işte aradaki algı farkıda bu işte. açık giyinenleri cinsel amaçlı tahrik yolu olarak algılamanız ve bu kişilere sizin niyetizdekilerce sergilenen yaklaşımlar. cinsel tahrik algısı kişiden kişiye göre değişebilen bir cinsel çekim alanını içerir, türban(kapalılık) fantazisi olanlarıda duymuşsunuzdur sanırım. onlardan da birileri tahrik oluyor diye hepsine cinsel tahrik yaftası yapıştıramazsınız. sonuçta hiç kimse anadan üryan gezinmiyor ortalıkta, edepli erkanlı olup uçkura sahip olunduktan sonra hiç kimsenin şekli şemali ile tahrik olunmaz.

bir anlasam...
02.07.2007, 12:43

size soruyorum

"yobazlık" kavramından ne anladığınızı anlayamadım ben... Bu kavram ile tam olarak neyi kastettiğinizi açıklarsanız, "...eğer ben de sizin gibi yobaz olsaydım..." sözlerinizden dolayı ne ile itham edildiğimizi daha açık bir şekilde anlayabiliriz. Yobazlık, karşılaşılan bir tek kötü örneği, o örneğin mensup olduğu kesimin tamamına mal etmek midir? Eğer bunu kastediyorsanız, Alevi kesime karşı takınılan tavrın bu tanımlamadan farkı nedir?

Ben Alevi değilim, Sünni bir aileden geliyorum ve benim çevremde de bir sürü insan Aleviler hakkında kötü konuşuyor, gördükleri tek tek örneklerden edindikleri izlenimleri tüm Alevi kesimine mal ediyor. İşin aslı, her milletin, her mezhebin, her kesimin iyisi de vardır, kötüsü de. Sözlerim sanıyorum yanlış anlaşıldı, ben yolda yürürken başıma bunlar geldi diye anlattığımda, söz konusu kesimin tamamına mal etmedim bu olayı. Bana bir ton söz söyleyen kişi de kara çarşaflı değildi zaten. Ama dikkatinizi çektiyse, olayı anlatırken genelleme yapıcı tarzda konuşmadım. Sadece bizzat yaşadığım bir gerçekliği sizlere aktardım. Bu bağlamda kişiler bazında örnek verilmesini de gayet mantıklı buluyorum, çünkü o teyze öyle yaptı diye bütün kapalı teyzeler yol ortasında üniversiteli genç kızların kılık kıyafetine laf söyleyecek diye bir şey yok. Kötü söz sahibine aittir, o kişinin kendi görgüsüyle, saygısıyla, insanlığıyla alakalı bir şeydir. Evet, ben Sünniyim ve tesettürlü değilim ama başı kapalı arkadaşlarım var evime gidip gelen, beraber oturup kalktığım; ne onlar benim askılı buluzlarıma ve diz üstü eteklerime en ufak bir söz söyler, ne de ben onların başörtülerine, pardesülerine... Modernlikten benim kastettiğim bu: Karşındakinin farklı olduğunu bilmek, buna saygı göstermek ve müdahale etmeden, kötülemeden, onu olduğu gibi kabul edebilmek.

Bayanların aşırı derecede açık giyinmesi konusunda görüşümü daha önce belirtmiştim, kendi adıma bunu tasvip etmiyorum, elimden geldiğince de bu anlamda kılık kıyafetime dikkat ediyorum ama başka insanların nasıl giyindiğine müdahale etme hakkım yok. Sadece benim değil, hiç birimizin böyle bir hakkı yok. Herkes kendini nasıl rahat hissediyorsa o şekilde giyinsin. Cinsel tahrik konusunda açık ya da kapalı giyinmenin önemli olduğuna inanmıyorum Karayazılı Kardeşim, çünkü bir kadın kapalı giyinse bile, eğer bir erkeği tahrik etmeyi kafasına koyduysa, eder. Öyle bir yürür, öyle bir bakar, öyle bir konuşur ki adamı serseme çevirir. Hatta kimi zaman hiç bir şey yapmasına gerek yoktur, bazı erkekler kadınların ayak bileklerinden, el hareketlerinden bile tahrik olabilmektedir.

Ayrıca neden sürekli kadınların erkeklere yaptığı bir şeylere odaklanılıyor da, erkeklerin kadınlara yaptıkları göz ardı ediliyor? Çevrenizde hiç yok mu vücut çalışan (bodybuilding) erkekler? Bunlar da özellikle kadınların dikkatini çekmek için daracık tişörtler ve pantolonlar giyiyorlar, kadınların bazıları da bunlardan rahatsızlık duyuyor olabilir mesela. Şimdi bu kadınlar da ortaya çıkıp "Erkekler o dapdaracık giysilerin içinde bizi tahrik ediyorlar, bunları giymesinler, istemiyoruz!" mu desin yani, ne dersiniz?

Güzel bir hafta dileklerimle...

hazel
02.07.2007, 13:20
günümüzde şimdiki türban anlayışı değişmiştir zatenn. öncden ki şu anda anneannelerimizin taktığı başörtüsü artık siyasi bi kimliğe bürünmüş, gerçek amacından dışarı çıkartılmaya çalışılmıştır. biz ilk önce kendi haklarımızı tam anlamıyla savunup ele alalım, ondan sonra bu konuyu tartışalım. bu bizim meselemiz değil.

captive_
02.07.2007, 14:15
eğer bizler özgürlükten yanaysak kendi özgürlüğümüzü savunuyorsak herkes kendi düşüncesidir kendi sahşi düüncesidir isteyen türbanı takar isteyen takmaz. ama ben yinede devlet dairelerinde takmalarına karşıyım..

horasan66
02.07.2007, 14:40
bence kusumsal alanlar da dahil her yerde serbest olmalı. fakat bunu amacından çıkarıp kullanlarada izin verilmemeli. bazı arkadaşlar kamu kuruluşlarında yasaklanmalı demiş buna katılmıyorum. çünkü o zaman türban takmanın bir anlamı olmuyor. insanların düşünceleri veya inançları kamu kuruluşlarını girince değişmiyor. buda benim fikrim

captive_
02.07.2007, 14:44
Tamam İŞte Ne GÜzel Dİyorsun DÜŞÜncelerİ İnanÇlari DeĞİŞmİyor DemİŞsİn Ne GÜzel İŞte O Nu Takinca Yada Çikarinca DeĞİŞmİyorsa Kamu Kurulundan Çikarsin O Zman Sorun Olmaz Nede Olsan DÜŞÜnce Ve İnanÇ Ayni Ozman Sadece Orda Çikarsin DiŞari Çikinca Tekrar Taksin..

hasan 44
02.07.2007, 20:07
Bende Türban Kesİnlİkle Yasaklanmali Yoksa Yakinda İrandan Bİ Farkimiz Kalmayacak çünkİ Türkİye Gİttİkçe Bunlarin Yüzünden KaranliĞa Gömülüyo <<<< İrtİcaya Hayir>>>>

hasan 44
02.07.2007, 20:12
KardeŞ Türbanla EŞarbi KariŞtiriyosun Türban Ayri BİŞeydİr EŞarp Ayri BİŞeydİr,cem Evlerİ Kapatilsin Deseler Dİyosun Zaten O Türbanli Kesİm Bunu Yapma PeŞİnde Cem Evlerİnİ Zaten İstemİyolar Onalr Bİzİm Cem Evlerİmİzİ İstemİyor Ve Cem Evİ Yapilmasina KarŞi Gelİyorlarsa Bende Türbana Ve İrtİcaya KarŞi çikarim

canikocan
11.07.2007, 18:44
öncelikle türban bir simgedir bir hak değildir nasılki partiler döş için rozet çıkarıyorsa akp ninkide türban olmuştur. ama eğer başörtüsü derseniz başörtüsü tabikide bir haktır.çünkü onda en azından saf inanışlar vardır.

Westside
13.07.2007, 16:49
Bence yasaklanmalı.Cag dısı bir simge.

sahrut75yagmur
13.07.2007, 17:18
Bundan yıllar önce annelerimiz baş örtüsü(tülbent,eşarp)takardı,sünniler de türban,yada çarşaf ama sayılar eşitti.Yani böyle sorunlar yoktu.

Sonra refah iktidarı ile birlikte türban sorunu başladı.Bizim buralarda özel siteler yapıldı,sadece türbanlılara mensup,dincilerin okulları,gazeteleri ,ve televizyonları buraya toplanmaya başlandı.Süreç öyle hızlı geliştiki,üniversiteler de eylemler,cami eylemleri derken şuan artık 5 kişiden 4 ü türbanlı.

50 kişilik sınıfta 8 velinin başı açık.
Rant mı dersiniz,inanç mı ,iş imkanı mı herkes seçimini yapmış.Burasına karışmak bana düşmez,fakat 4 yaşında ki çocuğa türban takılması,çarşaf giydirilmesi,takılan yada giyilen türbanın benim giydigimden daha çok vücut hatlarını ortaya çıkarması şahsen buna çok kızıyorum.
Yani önceleri inanç için giyilenler,şimdi siyasi ve politiktir bence.
Ve kamusal alanda tamamen yasaklanmalıdır.

Saygılarımla.

kolpa
13.07.2007, 17:22
türban üniversitelerde serbest bırakılabilir ama bu ortamda değil.Özgürlük belli bir kesime tanınırsa ayrıcalık olur,yıllarca da böyle oldu.Oruç tutmayanlar köprüden atıldı,haç takanlar dövüldü,bıçaklandı.Şimdi türbanın savunucuları "özgürlük" , kalkanına sığınıyor,bir yandan da başkalarının özgürlüklerine karşı çıkıyor(karşı çıkmayanlar da var tabii ki).Oruç tutmadığı için ayıplanmayan,haç taktığı için misyoner damgası yemiyen,kısaca özgürlüklerin yasalardan önce milletin kabul ettiği bir ülkede üniversitelerde türbana izin verilebilir.Ancak şimdilik bu ütopya gibi görünüyor.

gülendam
13.07.2007, 17:25
Türban Kamusal Alanda Yasaklanmalaidir İnanci İçİn Türban Takan İnsan Bunu Sİyasete Alet Ettİrmez
Herkes İnancinin GereĞİnİ Yapmak İster Elbette Ama Türban Olayi Artik Sİyasal Bİr Sİmge Halİne Geldİ Ve Bunu Yapanlara KarŞi İnancini Savunmayan İnsanlarin Bu Konuda Ayricalik Beklemeye Haklari Yoktur

Garaoglan
07.09.2007, 19:52
http://img.blogcu.com/uploads/1incitanem_y1plIzYdIxXSJZ2PTf6D3sFxfSnWtOeMB2MeuNp _NXtDQJWCfEQFhYu0zCn7g0sbjC0bchNwAkeR_Q.jpg

:devil2: :devil2:

yasemin38
15.04.2008, 17:41
Her ne için takarsa taksın ancak kamusal alanda yasaklansın kanısındayım.

gülyar
15.04.2008, 18:12
kamusal alanlarda kesinlikle yasaklanması gerekir.özellikle okullarda inanç için degil siyasi bir simge olarak kullanıldıgının kanısındayım.

renas_kurd
15.04.2008, 18:32
bence her yerde özgür olmalı aama bası acık insalaarı rahatlamak icin yasalarla korunmöalıo alecvilerin ve diger azınlıkların hakları verilmeli

Almıla
27.05.2008, 21:49
Islamda Turban yok!

silberhaus
10.06.2008, 00:27
Başörtüsü ya da türban her neyse, kim hangi adı veriyorsa. Saçları kapatan kumaş eşya diyelim. Bence üniversitede kesinlikle serbest olmalı. İsteyen başörtüsüyle girmeli, isteyen top sakalla, isteyen boynuna haç takmalı, isteyen zülfikar, isteyen dazlak,isteyen uzun saçlı, isteyen küpeli, isteyen hızmalı, isteyen şortla, isteyen mini etekle özgürce girebilmeli. 18 - 25 yaş arasındaki bu gençleri kendi istediğimiz kalıplara sokmanın anlamsız olduğunu düşünüyorum. Benim üniversitede okuduğum dönemde son yıla kadar hiç böyle problemler yaşanmamıştı. Kimse kimseye karışmıyordu. Yok bunu düşünce bazında alıyorsak, bu insanlar siyasal simgeyi üniversiteye taşıyor diyorsak, o zaman üniversitedeki bütün fikir kulüpleri kapatılmalı, hiç bir ideolojik faaliyet yapılmamalı. Bu ise üniversiteyi ilkokuldan ayıramaz konuma getirir ki, bu bence üniversite gençliğini robotlaştırıp, tek tip insan yetiştirmeye dönerki, üniversitenin bilimselliğiyle tamamen tezat bir durum ortaya çıkar. Farklı düşünceler olmalı ki gelişme olsun. Kamusal alan dediğimiz devlet dairelerinde eskiden beri herkesin uyduğu bir düzen var. O düzen sürdürülmelidir. Ama her üniversite okuyan başörtülü de devlette görev alacak diye bir kural yok. Devletin kuralları bellidir. O kurallara uyarsa görev alabilir. Ama işletme,mühendislik, veterinerlik okuyan biri özelde ya da kendi işyerinde başörtülü çalışabilir.
Ayrıca işin komik olan tarafı o bayanlardan daha ağır görüşteki erkeklere üniversiteye giriş serbestken, sırf başörtülü diye bayanların girişinin yasak olması çok anlamsız.
Bu ülkede bir alevi bir kürdü, bir kürt bir başörtülüyü, bir başörtülü bir aleviyi ...vs. anlayabilirse ülkedeki kürt, alevi, başörtüsü sorunlarında mesafe alınabilir.
Saygılarımla..

darkeye
10.06.2008, 00:47
bence gayet normal birşey bir insanın türbanlı olup olmaması yada takıp takmaması .ki simge olduguna dair hemfikirim ama yine de özgürlügü kısıtlayacak bir durum söz konusu degildir.bizler nasıl ki hz alinin kılıcını boynumuza takabilecek kadar özgür isek o insanlar da başlarına türban takmakta özgürler.

sahrut75yagmur
10.06.2008, 01:07
bence gayet normal birşey bir insanın türbanlı olup olmaması yada takıp takmaması .ki simge olduguna dair hemfikirim ama yine de özgürlügü kısıtlayacak bir durum söz konusu degildir.bizler nasıl ki hz alinin kılıcını boynumuza takabilecek kadar özgür isek o insanlar da başlarına türban takmakta özgürler.

Tabi Hz.Ali' nin kılıcıyla türbanı aynı kefede değerlendirmeliyiz...:confused1:confused1:

Oda siyasi bir simge...Alevi partisinin işareti ve bangır bangır şeriat kokan bir eylemin içinde yer alıyor bu kılıç...

Nasıl bir örnek bu şaşarım...

Niyeyse solcular ve ileri görüşlü düşünürlerimizin, yazarlarımızın savunduğu özgürlükler hep sağ ve kıt siyaset kokanlarca biz kazandıkça kullanılan bir söylem ve eylem oldu...

Laik bir ülkede türban normal değildir, yasaklanmalıdır...

Saygılarımla.

darkeye
10.06.2008, 01:12
Tabi Hz.Ali' nin kılıcıyla türbanı aynı kefede değerlendirmeliyiz...:confused1:confused1:

Oda siyasi bir simge...Alevi partisinin işareti ve bangır bangır şeriat kokan bir eylemin içinde yer alıyor bu kılıç...

Nasıl bir örnek bu şaşarım...

Niyeyse solcular ve ileri görüşlü düşünürlerimizin, yazarlarımızın savunduğu özgürlükler hep sağ ve kıt siyaset kokanlarca biz kazandıkça kullanılan bir söylem ve eylem oldu...

Laik bir ülkede türban normal değildir, yasaklanmalıdır...

Saygılarımla.

kusura bakmayın ama cok kaba ve bencil düşünceler içersindesiniz.laik bir ülkede nasıl yaşanacagını bilmediginiz zaman yasaklar karsınıza cıkar.DİN VE DEVLET İŞLERİNİ BİRBİRİNE KARISTIRIRLARSA asıl o zaman bırakın insan hakkını babamın evladı olsa yine de göz yummazlar.ha sen dersin ki aleviler için bir.şimdi birisi sana gelip de se ki cıkart kolyeni cıkartacakmısın yoksa cıkartmamak için direnecekmisin ÖZGÜRLÜGÜN İÇİN???

OkanÇAKIRKAYA
10.06.2008, 01:33
Konu bence sapmaya yüz tuttu yine.
Özgürlükten bahsetmek için bir şeyi birşeylerin simgesi haline getirmemek gerekir. Takılan kolye için nasıl ikinci plana itiliyorsa bir vatandaş ve adı özgürlük olmuyorsa, türbanın da adına özgürlük demek; özgürlüğün anlamını yitirmesini sağlamaktan başka birşey değildir.

Bugün Zülfükar'ın simgesi siyasi bir obje değil, tıpkı hac işareti gibi dinsel bir objedir. Ve laiklik kavramı asla insanın dini inanç ve düşünceleriyle ilgilenmemiş bilakis insanı bu doğrultuda serbest bırakmış ve bırakmayı amaçlamıştır. Laikliğin özünü din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması dar anlamda açıklar. Geniş anlamı da mevcut olup, örneklerle çoğaltmak mümkündür.

Tekrar yineliyorum arkadaşlar; bence, türbanın(eşarp veya baş örtüsü değil) özgürlükle uzaktan yakından bir alakası yoktur.

Nihayetinde her ne kadar şu an itibariyle aksini iddia edenler veya savunanlar çoğunlukta olsa da Laik ve Demokratik bir ülke olduğumuzu, bu gücü de başta anayasa olmak üzere çeşitli doktrinlerle de güvence altına aldığımızı unutmayalım.

Bu tarz tabiri caizse milletin gözünü başka noktalara çekmeyi amaçlayan, provokasyon kokan olaylara da elimizden geldiğince itibar etmemeye çalışalım ki birileri amaçlarına ulaşmış olmasın. Bakınız en yakın örneği; cem evleri kurulacak, bişiler yapılacak, alevilere özgürlük... vs. konuları konuşulduğu noktada türban uygulaması dayatıldı ve bunun içinde sınır ötesi hareket beklendi. Bu kurnaz oyunları görebilmemek için gerçekten kör olmak lazım arkadaşlar.

Sevgi ve Saygılarımla.

AnGeNehM
10.06.2008, 01:37

İnsanları ne kadar güzel anlıyorsunuz,buna çok sevindim açıkcası.
Evet herkesin istediği simgeyi takma hakkı vardır,fakat bunun sınırlarıda vardır.
Örneğin bizlerin taktığı zülfikarda islamiyeti simgeliyor,ama elbisenin altına attığında görünmüyor bile.
Kimse dışardan baktığında senin zihniyetinin hakkında bir fikir sahibi olamıyor.Türban ise apayrı birşey.

Bu insanların özgürlükleriyle kimsenin alıp veremediği birşey yok.
Sorun taktıkları türbanda değil,türban takmalarının doğuracağı sorunlar.

-Bu insanlar ne zaman Laikliğin:her dine eşit mesafede yaklaşılması değilde ''Din ve Devlet İşlerinin Birbirinden Ayrılması'' demek olduğunu öğrenirlerse.
-Ne zaman taktıkları türbanların kamu huzunda bölünmelere yol açacağını kabullenirlerse.
-Bizler çocuklarımız yakınlarımız için dini baskı ve dışlanma tehlikelerinin olmayacağından emin olursak(ki bu zihniyetteki insanlar varken sanmıyorum)

o zaman türban sorunu hallolmuş olur.
Ama dikkat ediniz türban sorunu bir tek bu insanların artık bu saçma ütopyalarından vazgeçmeleriyle ortadan kalkar.

Eğer Özgürlük kısıtlaması diye ele alınırsa bu Türban takmayı savunma meselesi,bu memlekette özgürlüğünü yaşamayan Kürtler ve Aleviler ilk sırada somut adımlar için.Toplumda ezilen bir çok azınlık var.Bunlara şeriat getirsen doymazlar,bir damla suda boğarlar adamı.Çok gördük,çok karşılaştık,tecbübeler geniş..

darkeye
10.06.2008, 01:43
İnsanları ne kadar güzel anlıyorsunuz,buna çok sevindim açıkcası.
Evet herkesin istediği simgeyi takma hakkı vardır,fakat bunun sınırlarıda vardır.
Örneğin bizlerin taktığı zülfikarda islamiyeti simgeliyor,ama elbisenin altına attığında görünmüyor bile.
Kimse dışardan baktığında senin zihniyetinin hakkında bir fikir sahibi olamıyor.Türban ise apayrı birşey.

Bu insanların özgürlükleriyle kimsenin alıp veremediği birşey yok.
Sorun taktıkları türbanda değil,türban takmalarının doğuracağı sorunlar.

-Bu insanlar ne zaman Laikliğin:her dine eşit mesafede yaklaşılması değilde ''Din ve Devlet İşlerinin Birbirinden Ayrılması'' demek olduğunu öğrenirlerse.
-Ne zaman taktıkları türbanların kamu huzunda bölünmelere yol açacağını kabullenirlerse.
-Bizler çocuklarımız yakınlarımız için dini baskı ve dışlanma tehlikelerinin olmayacağından emin olursak(ki bu zihniyetteki insanlar varken sanmıyorum)

o zaman türban sorunu hallolmuş olur.
Ama dikkat ediniz türban sorunu bir tek bu insanların artık bu saçma ütopyalarından vazgeçmeleriyle ortadan kalkar.

Eğer Özgürlük kısıtlaması diye ele alınırsa bu Türban takmayı savunma meselesi,bu memlekette özgürlüğünü yaşamayan Kürtler ve Aleviler ilk sırada somut adımlar için.Toplumda ezilen bir çok azınlık var.Bunlara şeriat getirsen doymazlar,bir damla suda boğarlar adamı.Çok gördük,çok karşılaştık,tecbübeler geniş..

dostum 2. mesajımı okumadan bir daha bana yorum yapmaman dilegiyle...yada okudugunu iyice kavramanı temenni ediyorum..ezbere konuşmakla eline birşey geçmeyecegini de bil lütfen

_özgürlük_
23.06.2008, 14:06
bence türban kişinin kendi isteğine bağlıdır... siyasi simge olamaz din ama varsayalım ki siyasi simge olarak kullanıyolar ozaman ben dinim iiçin takıyorum demicekler... eğer sol görüşlü bazı kısımın kendi simgeleri olan bereleri takmalarıda hoş karşılanmalı ozaman eğer karşılamazlarsa türbanda siyasi simge olamaz ve hoş karşılamam...

türban kamusal alana girmemeli ama ne yazık ki giriyor...