Orijinalini görmek için tıklayınız : Türban Takma Sizce Bir Insan Hakki Mi?

Sayfa : [1] 2 3 4

TheGodfather
19.05.2005, 17:10
Arkadaşlar bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Ankete Katıldıktan sonra kısaca yorumlarınızı yaparsanız sevinirim...

saygılar

Alevimen
19.05.2005, 18:13
Neden ilk görüşü siz yapmıyorsunuz? Genel olarak ilk görüşü yapmak isteyen azdır, siz başlangıcı yaparsan bu engel kalkmış olacaktır.

Ezo
19.05.2005, 19:43
Bende oylamay katildim ve bana gore turban bir simgedir ve yasaklanmalidir, ama köylerde bayanlarin baslarina taktigi yemene sözum yoktur.....ama turban takanlara yinede saygi duymak zorundayiz oda onlarin secmiidir....

dem_dost
19.05.2005, 21:52
Bence herkesin en dogal hakkidir.... yasaklanmamalidir

veya fransada uygulandigi gibi....

DEVLET DAYRELERINDE DINI SEMBOLLER OLMAYACAK!!!!

bu aleviyi de, sünniyi de, hristiyani da, yahudiyi de kapsar

hristiyan haccini takamaz

alevi zülfikarini

sünni de türbanini

ama sadece türbanlara özel bir yasa bence "73 millete bir nazarla bak" ideojisiyle celisiyor

saygilarimla

TheGodfather
20.05.2005, 13:05
Neden ilk görüşü siz yapmıyorsunuz? Genel olarak ilk görüşü yapmak isteyen azdır, siz başlangıcı yaparsan bu engel kalkmış olacaktır.

Evet benim yorumuma gelince.
Yorum yapmış olan arkadaşların katıldığım noktaları var tabi haliyle katılmadığım yerlerde var.
Bence Türban'a biraz objektif yaklaşmak gerekiyor.
Türban serbest kalıcaksa her alanda(kamusal alan gibi) zülfikar; hristiyanların takmış olduğu (özür dilerim şu ana adını hatırlayamıyorum yinede ben takke diyeceğim) takkede serbest olmalı hatta müslümanlarınbir kısmının takmış olduğu sarıkda serbest olmalı.Tam özgürlük bu dur bence.Bu açıdan türbanın kamusal alanda kesinlikle takılmasına karşıyım.Türban sorunun ülkemizin aşıcağına inanıyorum.Aşırı dinciler laikliği ne zaman tam olarak benimserlerse türban sorunun ortadan kalkıcağını düşünüyorum.Günümüzde özellikle askeriye ve bazı aydınlar (bende dahil) Türbanın siyası amaçla takıldığını düşünmektedir.
Tabi kamusal alan dışında kimsenin özgürlüğü kısıtlanamaz.Buna kimsenin karışma yetkiside yok zaten laik sistemde.
Türban irtica tehklikesinin bir başlangıcı ise bu konuda zaten hepimiz ne yapmamız gerektiğini biliyoruz.Laikliği sonuna kadar savunmak.
Sonuç olarak Türbana özel yasa çıkarılmaması taraftarıyım.Pek tabi iyi biliyorsunuzki Türkiyede laiklik hala tam olarak uygulanıp benimsenmemiştir.CEm evlerinin açılmasında bürokrasi engeline bu yüzden takılıyor işte.
Devam edecek..

chatlakalper
23.05.2005, 16:36
Bence kamusal alanda yasaklanmalı türban tamamen yasaklansın diyemiyorum çünkü insanların inanç özgürlüğü var ama bunu dini sembol olarak kullanmak isteyenler var bunlarada sonuna kadar karşıyım

Eren Türkmen
04.06.2005, 22:50
Ben şahsen türbanı, başörtüsünü yobazlığın gerıcılığın bir simgesi olarak görmekteyim. Islamiyet öncesi Türklerde böyle kompleksler yoktu...Islam adı altında arapların kültürünü alan sünni kesim (adi üstünde Sünni) araplar gibi yaşamayi müslümanlık olarak görmüşlerdir. Türklerin gerçek Islam anlayışı Aleviliktir...Allah'a sazla ibadet etmek ISLAM (Hz Ali sevgisi, Ehlibeyt taraftarı olmak) ile DEDE KORKUT'un birleşmesidir.

cengiz35
05.06.2005, 00:25
türban siyasi bir simgedir ve siyasi bir simge olarak kullanilmaktadir.
laik bir ülkede kamu kuruluslarinda yasaklanmalidir.türban sorununun hic bir zaman cözülecegini sanmiyorum.
allah basimizdaki büyükleri eksik etmesin,hükümetin eline kalirsak vay halimize.

TheGodfather
07.06.2005, 23:43
Ben şahsen türbanı, başörtüsünü yobazlığın gerıcılığın bir simgesi olarak görmekteyim. Islamiyet öncesi Türklerde böyle kompleksler yoktu...Islam adı altında arapların kültürünü alan sünni kesim (adi üstünde Sünni) araplar gibi yaşamayi müslümanlık olarak görmüşlerdir. Türklerin gerçek Islam anlayışı Aleviliktir...Allah'a sazla ibadet etmek ISLAM (Hz Ali sevgisi, Ehlibeyt taraftarı olmak) ile DEDE KORKUT'un birleşmesidir.

Eren yoksa yolgezermi demeliyim..Eğer yolgezersen sana sonsuz saygım olduğunu biliyorsun.Söylediklerin doğru olabilir ama lütfen ağır ithamlar kullanmamaya dikkat et.Ortada bir insan hakkı var.Sonuçta bir inanış biçimide olsa türban takanlara saygımız olmalı.Kendi fikrine saygı istiyorsan ilk önce sen saygılı olacaksın değil mi dostum.Evet türban yobazlığın simgesi olabilir.Ama dikkat edersen bunu kuranın emrettiğini söylüyolarlar.Ve şu anda böyle bir şeyi kuranın emretmediğini biz henüz ıspatlayabilmiş değiliz inancındayım.Konu çelişkilerle dolu olsada olaya arap(Arapları millet olarak sevmiyorum :) )) Türklük olarak bakmak yanlış kanımca.
uzun bir aradan sonra sizi burda tekrar görmek güzel
saygılar sevgiler

Not: Bu sıralar gerçekten çok yoğunum foruma aktif olarak katılamıyorum.

eren
08.06.2005, 11:17
Eren yoksa yolgezermi demeliyim..Eğer yolgezersen sana sonsuz saygım olduğunu biliyorsun.Söylediklerin doğru olabilir ama lütfen ağır ithamlar kullanmamaya dikkat et.Ortada bir insan hakkı var.Sonuçta bir inanış biçimide olsa türban takanlara saygımız olmalı.Kendi fikrine saygı istiyorsan ilk önce sen saygılı olacaksın değil mi dostum.Evet türban yobazlığın simgesi olabilir.Ama dikkat edersen bunu kuranın emrettiğini söylüyolarlar.Ve şu anda böyle bir şeyi kuranın emretmediğini biz henüz ıspatlayabilmiş değiliz inancındayım.Konu çelişkilerle dolu olsada olaya arap(Arapları millet olarak sevmiyorum :) )) Türklük olarak bakmak yanlış kanımca.
uzun bir aradan sonra sizi burda tekrar görmek güzel
saygılar sevgiler

Not: Bu sıralar gerçekten çok yoğunum foruma aktif olarak katılamıyorum.

Merhaba..dostum.. öncelikle YOLGEzer.. BEN?M EREN_TÜRKMEN değil bunu belirteyim.. karışıklık çıkmasın..

konuyla ilğli cevap verecek olursam... bence dem_dost arkadaşın dediği gibi..

sadece Kamusal alanda yasaklanmalı..

bu sadece türban için değil..

bunu dışında kim neyi takmak istiyorsa buyursun taksın. herkesin keni özgürlüğüdür..

ama dediğim gibi bazı olgular bizde yanlış.. ?imdi şu açıdanda değinecek olanlr olacaktır..

ATATÜRkün eşi LAT?FE hanım.. ÇAnkaya köşkünde türban takardı..vs diyerek bunu kullanıp biz MECL?STE de kamusal alanda da takabilliriz derlerse ben buna karşıyım..

sende takdir edeceksin ki.. cumhuriyet daha yeni kurulmuş ve bazı değerlerin ve yargıların oluşması ve oturması için aradan biraz zaman geçmesi gerekmektedir. bu yüzden ATATÜRK neden eşi LAT?FE hanımın türbanına birşey dememiştir. diye..sorabillrisin.?

bazı atatürk düşmanlarının ve bu cumhuriyeti yıkmak,bölmek,parçalama..vs isteyenler bu yolla ülkede karışıklık çıkarıyorlar...ve bunu kullnarak hem ATATÜRK'e hemde devleti ve vatandaşları rahatsız ediyorlar...

şahsım adıma ben ne zaman bir yere gitsem bu olayla karşılaşıyorum..

ama bazıl insanlarımız gerçekten içinden geldiği için takıyorçç bazılarıda bu her hali ile TV. zaman zaman konu olduu. BU türban olayını desteklemek için takıyorlar..

konu saptı galiba benim düşüncem..:

kamusal alanda yasak olmalı...bunun dışında kişinin kendi hakkıdır..

saygılarımla

chatlakalper
08.06.2005, 12:54
ikinci açıklamanda güzel açıklamışsın eren fakat ilk açıklamanda sünni kesime ağır ithaflarda bulunmuşsun insanlar inançlarında serbesttir. bunlar yanlış eren konuları birbirimize saygılı ve düşüncelerimize saygı gösterek açıklamalıyız saygılar....

eren
08.06.2005, 19:05
ikinci açıklamanda güzel açıklamışsın eren fakat ilk açıklamanda sünni kesime ağır ithaflarda bulunmuşsun insanlar inançlarında serbesttir. bunlar yanlış eren konuları birbirimize saygılı ve düşüncelerimize saygı gösterek açıklamalıyız saygılar....

SEVG?L? arkadaşım .. o söylemiş olduğun yazıyı ben değil..

EREN_TÜRKMEN nickli arkadaşım yazdı.. benimde eren nickiyle girmem..

benim o nick kullnarak girdiğim anlamında değil. tekrar bir baksan diyorum.???

ben..: eren

diğeri: EREN_TÜRKMEN..

saygılarımla

chatlakalper
09.06.2005, 14:33
SEVG?L? arkadaşım .. o söylemiş olduğun yazıyı ben değil..

EREN_TÜRKMEN nickli arkadaşım yazdı.. benimde eren nickiyle girmem..

benim o nick kullnarak girdiğim anlamında değil. tekrar bir baksan diyorum.???

ben..: eren

diğeri: EREN_TÜRKMEN..

saygılarımla

Dostum kusura bakma yanlış anlama olmuş

eren
11.07.2005, 22:43
bence türban takilmali, cünkü cok güzel ve mantikli bir anlami var. yani benim görüsüm...olmasi gereken budur bence...

AL?..

TÜRBAN takılmalı demişşsin.?*

neden takılmali.. nesi mantıklı anlamadım.. bana anlatır mısın.?? biraz..

yanii şimdi mecliste NAMAZ kılan adamların davranışı doğru mu.??

sen türban takmak gerekir diyorsan BU ÜLKEDE fes giymekte farzdır .. ha .!!

fazla yazmak istemiyorum.. sen anlat ondan sonra devaö edelim..

SAYGILARIMLA

munzur_hozat
11.07.2005, 23:31
bence türban takilmali, cünkü cok güzel ve mantikli bir anlami var. yani benim görüsüm...olmasi gereken budur bence...

allaa alllaa sen kimlerdensin yaw.:dilli: Hemde türban takılmalı demişsin.Başörtüde değil.Kardeş, türban Kuran-ı Kerimde 1 ayette geçiyor bir ülkenin düzenini bozacak şekilde bunu siyasete alet ediyorlar ama bin yerde dedikodu yapmayın yalan söylemeyin yazıyor gel bir millete bak kim doğru.Sorsan Kuranın neresinde yazıyor diye kimse bilemez sende bilmiyorsundur.Ben Kuranın emrilerine karşı değilim ama türban sadece başı örtmüyor beynide örtüyor dikkat et göreceksin.

ali_ali
12.07.2005, 01:27
selamünaleyküm

eren kardesim

neden takılmali.. nesi mantıklı anlamadım.. bana anlatır mısın.?? biraz..

bence türban takilmai, cünkü bayanlarin güzelligini yani saclarini örtüyor.bir erkek icin haniminin güzelliginin kendine sakli olmasi bence hos birsey.bilmiyorum, yani harama bakmak haram degilmidir? haramdir.yani, bayanlar acik sacik dolastiginda erkeklerin dikkatini üzerine aliyorlar, ve biliniyorki, erkeklerin nefsi 9 dur, yani...burda erkeklerin sucu var demiyorum, aman yanlis anlasilmasinda...yani bir bayan öyle gezerse genel olarak bakilir ve bu da harama bakmak demektir degilmi?

yanii şimdi mecliste NAMAZ kılan adamların davranışı doğru mu.??

hmm, simdi bu konuda ne yalan söyleyim, bisey diyemeyecgim, cünkü siyasetle fazla ilgilenmiyorum, o yüzden kusura bkama kardesim...yaorum yapamayacagim.yani ne yaptilarini bilmiyorumki, niye yaptiklarini yorumlayabileyim :)

sen türban takmak gerekir diyorsan BU ÜLKEDE fes giymekte farzdır .. ha .!!

ó zaman sizde takabilrsiiz ama ben türkiyede olmadigim icin... :)

eyvallah

ali_ali
12.07.2005, 02:13
selamnaleyküm munzur_hozet kardesim

allaa alllaa sen kimlerdensin yaw

:) ben türküm dogruyum aleviyim ;)

türban sadece başı örtmüyor beynide örtüyor

ne manada pek anlamadim ama, yani örzünün mantigi güzelligi örtmektir , ben faza zannetmiyorum beyninide örttügünü.demek istedgin cahillikse yani kisiler örtünneler diyosan o yetistirilmeden gelen birseydir.madem Kuranin birseylerine karsi gelmiyorsun, e o zaman anlastik, kur'ani kerimdede yaziyo zaten örtünün diye...

Hemde türban takılmalı demişsin.Başörtüde değil

kusura bakma kardesim, ben almanyada yasiyorm, türkcem biraz sizinki kadra degil. o yüzden yanlis demis olabilirim.yani basörtüsünü kastediyorum ben konusmalarimda pardon yazismalarimda.ben türban ve basörtüsünü ayni zannediyordum degil sory arkadaslar :)

vesselam

munzur_hozat
12.07.2005, 16:11
Ve aleyküm selam ve rahmetullahi ve berakütühü,

Anlıyorum yanlış anlama normaldir.Önemli olan onu düzeltebilmektir.Baş örtüsüyle ilgili mevzu, biliyorsunuz Kuran-ı Kerim'de Nur Süresi 31. ayette yazmakta, Bna göre bu konuda iki farklı görüşün uzmanlarının bu konudaki savlarına bakarak bir şeyler söylemeliyiz. Dinimizde bazı hususları insan tek başına yorumlayamaz ve yan bilgiler gerekir.Bu nedenle din alimleri ortaya çıkmıştır. Kuran-ı Kerim'de bazı ayetlere bakarak doğrudan somut bir şey söylemek yanlış olur.
Baş örtüsüne saygım var, benim değindiğim nokta başı örtmeyle beraber bazı şeylere karşı daha bağnaz yaklaşılmasıdır yoksa tarihte başörtülü nice zeki ve çalışkan kahraman kadınlarımız vardır.
selam ve dua ile

gulizar
12.07.2005, 23:17
Selam herkese,
Türban konusuna bir de ben fikrimi aciklamak istiyorum.
Biz Aleviler cok tolerantliyizdir bize yasaklanani baskasina yasaklamayi sevmeyiz,eger birde Insan hakki ile ilgiliyse. belki baskasi bizim icin böyle düsünmeye bilir.Bence kim ne istiyorsa taksin tek bana zorla Türban taktirmasinlarda degilmi.yada ben yapiyorum sende yapman lazim deyipte benim insan haklarima karsi gelinirse is büyür adalet her yerde herzaman olmali hakkimizi talep etmekte oldugumuz zaman.bana sira gelince susarsan sana gelincede bagirirsan olmaz.ben ce kardeslerim ne istiyorlarsa yapsinlar eger onlarin düsüncesinde o dogru ise.ama siyasi bir sembol diyorlar bazilari ona ne diyelim.zaten gücü olan istedigini yapiyor.en azindan serbest olursa okadar inat edilmez yanlis anlamayin,söyle hani bir insana bunu yapma dersin ,illede yapmak ister.o anlamda.bas örtü yada türban ne fark ederki bence manasiz,önemli olan icindeki düsünce.yanlisim varmi?

munzur_hozat
12.07.2005, 23:34
Tamam üniversitelerde türban (başörtüsü değil) serbest olsun, yarın öğretmen olacaklar hakim, savcı ve milletvekli olacaklar bu sefer bu yerlere girerken başörtüsü sorunu çıkacak bunlar taleple ilgili mevzular.Bahsettiğimiz konu dindir dogmatik bir yapı.Ve islam da ehli sünnet tarafından kabul edilen yönetim şeriatla yönetimdir, her mumin böyle yönetilmeyen yerleri cihat yoluyla ele geçirip yönetimini şeriata çevirmek zorundadır bu nedenle türkiyedeki, dini sözde siyasete alet etmeme sözüne kanmayın, demokrasi diye bağıran bu guruhun amacı hedefi yönü şeriatla yönetilen bir türkiyedir ve bu yönetimde başı açık gezmek suçtur, farklı görüşlere yer yoktur.Aman ha aleviler bu konularda taviz vermesin bugünü ararlar.Türbanı bayrak yapmış ilerlemekteler.Söylediklerim türban için geçerli.bir alevi için "Türban yasağı benim için farketmez yada türbana izin vermeliler ve karışmamalılar "demek bile hezeyandır.
Bu konuda hatırladığım kadarıyla Prof. Dr. Zekarriya Beyaz'ın başörtüsüne islami çözüm adlı kitabı vardı onu öneririm.Orada herşey ayrıntısıyla anlatılmış.

DiyaR_02
13.07.2005, 08:45
kamusal alan normal alan dersek is karisir öncelikle bunlarin tanimi yapilmalidir. bana göre cok celiskiler vardir: hem deniliyorki kisesel hak ve özgürlükler hemde türban kamusal alanda veya baska biryerde yasaklanmali böyle bir ikilem olamaz. ikisinden birinden feragat edilmelidir yoksa cözülemez. ifade özgürlügü siddete dayali olmadigi sürece serbesttir. peki türbanda kisisel ifade özgürlügüne girmezmi? siddetlemi türban gösterisi yapiliyor bilmedigim. bana göre herkes özgürdür özgürlükcüysek eger. laik devlet yapisida bozulmamali tabi cok zor bir durum türkiye icin...

Ceyhun
17.07.2005, 22:07
Bence yapay gündem oluşturuyor bu türban gerginliği. Memlekette iki kutup var. Türbancılar-yasakçılar. Bunlar halkı gerçek gündeminden, memleketinden sorunlardan uzaklaştırmak için ağız birliği etmişcesine ikide bir ısıtıp ısıtıp getiriyorlar bunu. Arada kendi isteğiyle veya aile baskısıyla türban takan kızlara oluyor olan. Ben bir Alevi olarak bu kamplaşmada kullanılmak istemiyorum. Halkımızın bir sorunu değil bu türban. Serbest bırakılsın, konu kapansın. Aleviler, görüşlerine hiç katılmadıkları, kendisine saygı göstermeyenlere bile saygı gösterebilirler. Bizi biz yapan bu hoşgörüdür. İsteyen istediğini savunsun, taksın, giysin.

munzur_hozat
17.07.2005, 22:43
CCGunak sizi kınıyorum İsteyen istediğini savunsun, taksın, giysin.Sonra sana taktırırlar giydiirler cüppeyi takkaeyi savundurular sivası çorumu maraşı.

Ceyhun
18.07.2005, 00:07
CCGunak sizi kınıyorum İsteyen istediğini savunsun, taksın, giysin.Sonra sana taktırırlar giydiirler cüppeyi takkaeyi savundurular sivası çorumu maraşı.

Efendim benim gösterdiğim hoşgörülü yaklaşımın kınanacak bir davranış olduğunu düşünmüyorum. Bir hakaret, bir saldırganlık, bir aşağılama falan içermiyor. Kınamaya karşı değilim ama böyle her hoşuna gitmeyen mesajda herkes birbirini kınarsa tartışmak pek mümkün olmayacaktır. O yüzden tartışmayı değişik boyutlara çekmemek için bu tartışmaya devam etmiyorum.

munzur_hozat
18.07.2005, 00:41
Bizim bahsettiğimiz konu ninenelerimizin annelerimizin başındaki örtü değil, merve kavakçı gibilerin başındaki türbandır.

Ezo
18.07.2005, 01:14
Bence yapay gündem oluşturuyor bu türban gerginliği. Memlekette iki kutup var. Türbancılar-yasakçılar. Bunlar halkı gerçek gündeminden, memleketinden sorunlardan uzaklaştırmak için ağız birliği etmişcesine ikide bir ısıtıp ısıtıp getiriyorlar bunu. Arada kendi isteğiyle veya aile baskısıyla türban takan kızlara oluyor olan. Ben bir Alevi olarak bu kamplaşmada kullanılmak istemiyorum. Halkımızın bir sorunu değil bu türban. Serbest bırakılsın, konu kapansın. Aleviler, görüşlerine hiç katılmadıkları, kendisine saygı göstermeyenlere bile saygı gösterebilirler. Bizi biz yapan bu hoşgörüdür. İsteyen istediğini savunsun, taksın, giysin.

yasananlari göz ardi yapamazsinnnnnnnnnnnnn hele duyarsizkalirsannnn sende bitersinnnnnn.
Herseye yerinde tebkini koymak zorundasindir demokratik bir toplum icinnnnn

senin yaptigin hosgörudegilll duyarsizlikkk yanii sana dokunmayan yilan bin yasasin hesabii

Ceyhun
18.07.2005, 01:39
senin yaptigin hosgörudegilll duyarsizlikkk yanii sana dokunmayan yilan bin yasasin hesabii

Hayır! Hiç de duyarsız değilim. Halkımın gündeminin iki tane kızın başındaki örtüyle meşgul edilmesine karşı oldukça duyarlıyım. Yapay bir kamplaşma yaratılmak isteniyor. Ben başına türban takandan hoşlanmam. Ama başına ne taktığı da beni ilgilendirmez. O onun kendi özgürlüğüdür. Hoşlanmamam ona dayatma yapma, başına takacağı şeylere karar verme hakkı vermez bana. Gayet duyarlıyım bu konuda. Aslında önümüze suni bir gündem koyulup gerçek sorunlarımızdan uzaklaşmamız, yapay gerginlikler üzerinden halk arasındaki gerginlikler arttırılmaya çalışılıyor.

Ezo
18.07.2005, 01:51
Hayır! Hiç de duyarsız değilim. Halkımın gündeminin iki tane kızın başındaki örtüyle meşgul edilmesine karşı oldukça duyarlıyım. Yapay bir kamplaşma yaratılmak isteniyor. Ben başına türban takandan hoşlanmam. Ama başına ne taktığı da beni ilgilendirmez. O onun kendi özgürlüğüdür. Hoşlanmamam ona dayatma yapma, başına takacağı şeylere karar verme hakkı vermez bana. Gayet duyarlıyım bu konuda. Aslında önümüze suni bir gündem koyulup gerçek sorunlarımızdan uzaklaşmamız, yapay gerginlikler üzerinden halk arasındaki gerginlikler arttırılmaya çalışılıyor.

Turban basli basina Turkiyenin en buyuk sorunuu.....

Ceyhun
18.07.2005, 02:05
Turban basli basina Turkiyenin en buyuk sorunuu.....

Neden? İşsizlik, açlık, pahalılık, IMF, NATO, komşu ülkenin işgali, doğuda yeniden başlayan terör, artan ırkçı/faşist propoganda, bildiri dağıtan gençlerin linç edilmesi, F Tipi hapisanlerde hergün artan ölümler, uyuşturucu, mafyalaşma, özelleştirme, akşam eve ekmek götürebilme derdi, bozuk eğitim sistemi gibi sorunlardan daha önemli sorun haline getiren nedir türbanı?

MasterCoo
18.07.2005, 08:47
Bende oylamay katildim ve bana gore turban bir simgedir ve yasaklanmalidir, ....

Çok saçma bir düşünce,

Sürekli Haykırıyoruz HERKESİN ÖZGÜR İRADESİ VE DÜŞÜNCESİ VARDIR.

Eşarp takma son derece doğal bir olaydır büyütmeye gerek yok Herkes istediğini takmakta özgürdür. Eşarp Bir inanç biçimi buda bir tarz yaşam bizere sadece saygı göstermek düşer .
HERKESİN İNANCINA VE DÜŞÜNCESİN SAYGI NEREDE ???

ALEVİ OLAN İNSANLARI HOR GÖRÜYORLAR DİYORSUNUZ PEKİ SİZLER NEDEN EŞARP TAKAN İNSANLARI HOR GÖRÜYORSUNUZ ??

BUDA BİR İNANÇ VE YAŞAM TARZI DEĞİLMİ ??

SİZİN YAPTIĞINIZ AYRIMCILIK DEĞİLMİ ???

Eşarp takmak yasaklanmalı demişsiniz peki eşarp takanlar derse ''Cem evleri kapatılsın '' O zaman ne yapacaksın ?

Bu sorularıma cewap vermenizi rica ediyorum..

Alevi_Cocuk :3D_NG (27

munzur_hozat
18.07.2005, 10:02
bence siz saçmalıyorsunuz, sanırım siz hiç türbanlı görmediniz, türbana taviz laikliğe darbedir laikliğe darbe aleviliğe yapılabilecek en büyük hiyanet kötülük ve şerefsizliktir.

Ceyhun
18.07.2005, 10:47
bence siz saçmalıyorsunuz, sanırım siz hiç türbanlı görmediniz, türbana taviz laikliğe darbedir laikliğe darbe aleviliğe yapılabilecek en büyük hiyanet kötülük ve şerefsizliktir.

Lütfen kullandığımız kelimeleri dikkatli seçelim. Burada kimsenin laikliğe darbe vurma benzeri bir niyeti yok. Dolayısıyla ifade ettiğiniz "ihanet" ve "şerefsizlik" kelimelerinin muhattabı da yok. Lütfen yazılarımızı sinirlenmeden ve hakaret etmeden yazalım.

munzur_hozat
18.07.2005, 10:52
bu forumda muhatap almadım zaten öyleyse sorun da yok. Daha kötü şeyler söylerdim yazı dilim el veriyor.Laiklik olmazsa olmaz.Bu da türbana izin vermeyerek korunur.

Ceyhun
18.07.2005, 13:57
Daha kötü şeyler söylerdim yazı dilim el veriyor.

Efendim. Merak etmeyin. Herkesin yazı dili el verir. O konuda bir şüpheniz olmasın. Bu konuyu tartışmak istemiyorum. Sadece benim saçmaladığımı iddia edip yaptığım şeyin sonunun da "vatana ihanet" ve "şerefsizlik"e varacağını iddia etmeyin yeter. Bizim yaptığımızı türbana taviz, türbana tavizi laikliğe darbe ve laikliğe darbeyi de "vatana ihanet" ve "şerefsizlik" olarak nitelendirdiniz. Kime söylenmiş oluyor bu laf? Yazdıklarımı saçma bulabilirsiniz. Saçmaladığımı da iddia edebilirsiniz. Ama bu saçmalığın sonunun varacağı yer konusunda seçtiğiniz kelimelere dikkat edin lütfen.

Ezo
18.07.2005, 14:32
Çok saçma bir düşünce,

Sürekli Haykırıyoruz HERKESİN ÖZGÜR İRADESİ VE DÜŞÜNCESİ VARDIR.

Eşarp takma son derece doğal bir olaydır büyütmeye gerek yok Herkes istediğini takmakta özgürdür. Eşarp Bir inanç biçimi buda bir tarz yaşam bizere sadece saygı göstermek düşer .
HERKESİN İNANCINA VE DÜŞÜNCESİN SAYGI NEREDE ???

ALEVİ OLAN İNSANLARI HOR GÖRÜYORLAR DİYORSUNUZ PEKİ SİZLER NEDEN EŞARP TAKAN İNSANLARI HOR GÖRÜYORSUNUZ ??

BUDA BİR İNANÇ VE YAŞAM TARZI DEĞİLMİ ??

SİZİN YAPTIĞINIZ AYRIMCILIK DEĞİLMİ ???

Eşarp takmak yasaklanmalı demişsiniz peki eşarp takanlar derse ''Cem evleri kapatılsın '' O zaman ne yapacaksın ?

Bu sorularıma cewap vermenizi rica ediyorum..

Alevi_Cocuk :3D_NG (27

Ozaman sana soruyorum TURBAN Ne......Turban denildiginde ilk aklina negeliryorr

benim Anneanemde yemen takiyor turban degilll sen turban ile yemenin farkini bilmiyorsunnnn

TheGodfather
18.07.2005, 17:40
Türban eşarp ve yemen çok farklı şeyler.
Türban bir simgedir. Ama laik demokratik bir ülkede kişinin özgürlük haklarını kıstlayamazsın.Türbana karşı değilim.Şayet türban simge ve ideolojik maksatlarla takılıyorsa karşı çıkarım.Atatürkün bize emante ettiği Cumhuriyeti korumamız gerekiyor.Bakın dikkat edin laiklik demiyorum.Daha öncede dile getirdim.Ben sosyalizmi savunuyorum.Nitekim laiklik içinde laikliği kullanıp bizi yolanlar maalesef çok.
Sonuç olarak türban kamusal alanda YASAKLANMALI.
Merve kavakçı gibi şeriatçılara türban kesinlikle yasaklanmalı

munzur_hozat
18.07.2005, 18:08
ya inanmıyorum, aramızda nurcular var sanırım bakarmısın, türbana ses çıkarmıyorlar.Türban polemiği yaratan guruh kanımızı yese doymaz onlarıda lanetliyorum.Sizide kınıyorum.Aman kalsın hoş görüsüzüm türbanlı (başörütüsü değil)evime bile almam onları benim evime Cumhuriyetin kendisine verdiği o güzelim hakların tepen, illede eve kapanacağım, erkekten sonra geleceğim ikinci sınıf olcağım diyen saçı uzun aklı kısalar bulunmaz (diğer kızları tenzih ederim) ayak basamaz.

Ceyhun
18.07.2005, 18:20
ya inanmıyorum, aramızda nurcular var sanırım bakarmısın, türbana ses çıkarmıyorlar.

Efendim. Kürtlerin haklarını da ırkçılığa karşı savunuyorum diye Kürtçü veya HADEP'li ilan edilmiştim. Burada Nurcu yok. Ben Aleviyim. Şehrim, köyüm herşeyim belli. Beni tanıyan insanlardan öğrenebilirsiniz. Lütfen böyle suçlamalar getirmeyin. Türbana ses çıkarmama gibi bir mevzu yok. Ama türban konusunda sizin gibi düşünmemem "Nurcu" olduğum manasına gelmez. Sürekli etiketler yapıştırmaya uğraşmayın lütfen.

TheGodfather
18.07.2005, 18:23
ya inanmıyorum, aramızda nurcular var sanırım bakarmısın, türbana ses çıkarmıyorlar.Türban polemiği yaratan guruh kanımızı yese doymaz onlarıda lanetliyorum.Sizide kınıyorum.Aman kalsın hoş görüsüzüm türbanlı (başörütüsü değil)evime bile almam onları benim evime Cumhuriyetin kendisine verdiği o güzelim hakların tepen, illede eve kapanacağım, erkekten sonra geleceğim ikinci sınıf olcağım diyen saçı uzun aklı kısalar bulunmaz (diğer kızları tenzih ederim) ayak basamaz.

Bu sözlerinle benimi kastediyorsun Hozat kardeşim.
Allah aşkına söyle benim şu ana kadar nerde gördün nurculukla ilgili propaganda yaptığı mı?
Aleviforumda nurculuğun gerçek yüzünü maalesef benden başka kimse ifşa etmeye tenezzül dahi etmedi.İstersen forumu güzelce bir gez araştır.
Biz nurlar fettoşlar bilmeyiz.Bizler ehli beytçiyiz.Bizler Aliyiz.Bizler Atatürkün kurduğu Cumhuriyetin bekçisisiyiz.

munzur_hozat
18.07.2005, 18:26
beni mazur görün ama siz sırf muhalefetsiniz deniz baykalı geçtiniz valla oda iyi de olsa kötüde olsa muhalefet ediyor.Hükümet tersini söylseye, o muhalefet ya karşı çıkıyor.Sizde öle bir yaklaşım içindesiniz.ccgunal'a

munzur_hozat
18.07.2005, 18:30
Bu sözlerinle benimi kastediyorsun Hozat kardeşim.
Allah aşkına söyle benim şu ana kadar nerde gördün nurculukla ilgili propaganda yaptığı mı?
Aleviforumda nurculuğun gerçek yüzünü maalesef benden başka kimse ifşa etmeye tenezzül dahi etmedi.İstersen forumu güzelce bir gez araştır.
Biz nurlar fettoşlar bilmeyiz.Bizler ehli beytçiyiz.Bizler Aliyiz.Bizler Atatürkün kurduğu Cumhuriyetin bekçisisiyiz.
sizleri kastediyorum nedemek öle laiklik demiyorum cumhuriyeti koruyalım sosyalizm da ne allah aşkına sen bu ülkeye sosyalizm geleceğine inanıyorsan yazık sana, yarın şeriat gelir kimse sesini çıkarmaz sosyalizm gelse cihad yaparlar nalları tavana diktirirler.80 öncesindeydi onlar şimdi başka oluşumlar var.

TheGodfather
18.07.2005, 18:35
sizleri kastediyorum nedemek öle laiklik demiyorum cumhuriyeti koruyalım sosyalizm da ne allah aşkına sen bu ülkeye sosyalizm geleceğine inanıyorsan yazık sana, yarın şeriat gelir kimse sesini çıkarmaz sosyalizm gelse cihad yaparlar nalları tavana diktirirler.80 öncesindeydi onlar şimdi başka oluşumlar var.
hayır işte kapitalizme hayır..
Şeriatçıları arap çöllerine gömeceğimiz vakit çok yakındır.

DiyaR_02
18.07.2005, 18:38
neden insanlarin kilik kiyafetleriyle ugrasilir? birakin insanlar kendini iyi hissetikleri sekilde olsunlar. dekolte giyen dekolte giysin turban takman isteyen turban taksin bu hakki kim elden alabilir? özgürlükler sadece kendimize göre olamaz eger özgürlügü istiyorsak herkese özgürlük olmalidir. önce beyinlerin degistirilmesi daha uygun olmazmi?

munzur_hozat
18.07.2005, 18:52
bakın tamam hükümet lailkliği karuyacak geliştirecek adımlar atsın üniversitede türrbana izin versin.Haklısınız devlet hem üniversite kapısına kadar getiriyor sonra hayır bunu zaten rejimi seve yasaklamaz.

Ceyhun
18.07.2005, 19:03
beni mazur görün ama siz sırf muhalefetsiniz deniz baykalı geçtiniz valla oda iyi de olsa kötüde olsa muhalefet ediyor.Hükümet tersini söylseye, o muhalefet ya karşı çıkıyor.Sizde öle bir yaklaşım içindesiniz.ccgunal'a

Muhalif olmak iyidir. Ahlakidir. Her söyleneni biranda kabul etmemek, yanlış gördüğün şeylere karşı başkaldırmak bana gurur verir. Herkesin söylediğini tekrarlamak kolay. Önemli olan söylenemeyeni söyleyebilmek.

munzur_hozat
18.07.2005, 19:58
Her zaman muhalif olmak eyi değeldir.Sakata gelmeyesin.Ben senin gibi muhalefet yapmam doğruysa kabul ederim.Özgün olmaya, çalışırım.Muhalefet yıkıcıdır paylaşım, ittifakla gelir.

kafir.billah
18.07.2005, 20:58
Bu konu hakkında yorum yapmışmıydım ben :)

Laikliğin devam edebilmesi için cumhuriyet için demokrasi için şeriatçılar tarafından daima gündenmde tutulmaya çalışılan Türban bir simgedir ve kesinlikle yasaklanmalı.Başörtüsü hakkında yorum yapmak istemiyorum.
Türbanı serbest bırakmak sonuçları itibariyle laikliğe vurulmuş bir darbe olur.Aleviliğin laiklik harici bir sistemde yaşamasının çok zor olduğunu düşünüyorum.

Sonuç: Türban simgedir tamamiyle yasaklanmalı.

munzur_hozat
18.07.2005, 21:08
aa sen eksik kal merak ettim ne yorum yaptın diye hımm bana yakın şeyler sölemişsin yaw sen allaha inan valla can ciğer oluruz :P

DiyaR_02
18.07.2005, 22:47
yaw munzur sizin gidisiniz ittifaka dogrumu yaw :)) benide sasirtmayin dostlar :)))

kafir.billah
18.07.2005, 22:51
aa sen eksik kal merak ettim ne yorum yaptın diye hımm bana yakın şeyler sölemişsin yaw sen allaha inan valla can ciğer oluruz :P
e hadi öyleyse ittifakı kuralım :3D_NG (9)
hıhım Bize dinimizi mezhebimiz sorma arkadaş biz mezhep din nedir bilmeyiz yolumuz vardır :)
İnanmak olmaz :)

DiyaR_02
18.07.2005, 23:06
hayrett munzur_hozat cok farkli düsünüyor bana göre sen gibi düsünmüyor en azindan öyle saniyorum. tanidigim kadariyla

munzur_hozat
18.07.2005, 23:14
ya şimdi benim bir doğrum var o bazen benim doğruma gelip çakışıyor.O zaman hak veriyorum.Yoksa anlaşmak için müslüman alevi olması gerekir yoksa ittifak zinha haram.

DiyaR_02
18.07.2005, 23:15
böyle düsündügünü tahmin etmistim zaten munzur_hozat

celikmslm
19.07.2005, 19:55
Ozaman sana soruyorum TURBAN Ne......Turban denildiginde ilk aklina negeliryorr

Türban bir inanç biçimidir .

Boş laflar bunlar .Turban takmak insanın kendi iradesine ve inancına bağlıdır.

Bu arada Munzur_Hozat forumda ''şerefsizlik'' diye argo bir kelime kullanıyor bu kelimeyi

Alevi_cocuk imzalı bir üye kullansaydı banlanıcağından eminim .

Munzur_hozat bizimde çok güzel tavirlerimiz var bunlarla karşılaşmak istemiyorsan ELİNE DİLİNE BELİNE..... :3D_NG (27

Alevi_cocuk:3D_NG (27

DiyaR_02
19.07.2005, 20:01
Yaw Allah'inizi severseniz insanlarin kilik kiyafetleriyle ugrasmasin size ne nasil giyinirse giyinsin simgeside ne olursa olsun kimseyi ilgilendirmez tabi karsi taraf bunu simge diye algiliyor bu ayri bir mesele. inanc geregi turban takiyorsa kimse laf edemez herkes özgür ve hürdür kimse kimsenin özgürlügünü kisitlayamaz

kafir.billah
19.07.2005, 20:21
Yaw Allah'inizi severseniz insanlarin kilik kiyafetleriyle ugrasmasin size ne nasil giyinirse giyinsin simgeside ne olursa olsun kimseyi ilgilendirmez tabi karsi taraf bunu simge diye algiliyor bu ayri bir mesele. inanc geregi turban takiyorsa kimse laf edemez herkes özgür ve hürdür kimse kimsenin özgürlügünü kisitlayamaz
Tamam bizde bunu söylemeye çalışıyoruz ama bugün takılan türban(dikkat başörtü değil)simgedir.

celikmslm
19.07.2005, 20:25
Ortalığı ateşe vermeyi çok seviyorsunuz.

Diyelimki bir simge bunu durdura bilecekmisiniz ??
diyelimki suç buna baş kaldırabilecekmisiniz ??
İnsanları hiç bir zaman dış görünüşüne göre yargılama YARGISIZ İNFAZ YAPMA bu sözlerim özellikle eda adındaki şahıs içindir .

Biz önce kendi sorunlarımızı halledelim daha sonra millete dil uzatırız. Önce yakılan insanların hesabını soralım daha sonra başkalarına dil uzatırız. Biz önce haklarımızı korumayı bilelim daha sonra millete dil uzatırız..

Alevi_Cocuk

DiyaR_02
19.07.2005, 21:51
Benimde, senin söylediklerine katildigim taraflar var. Sen dedin ya: Diyelimki bir simge bunu durdura bilecekmisiniz ?? bunu yapmaya kalkisirsaniz özgürlük istemeye hakkinizda olmaz yanlismiyim dostLar. bir takim cikar cevleri turbani kendi tekellerine koymaya calisiyorlar onlarin yüzünden de gercekten, icten gelerek o inanci yerine getiren arkadaslarimda oldu

Ezo
19.07.2005, 23:09
Tamam bizde bunu söylemeye çalışıyoruz ama bugün takılan türban(dikkat başörtü değil)simgedir.

:36_1_55:inanamiyorum ama sana katiliyorummm

TheGodfather
19.07.2005, 23:19
En güzel ve net yorumu şu son iletisinde kafir_billah yaptı
Kendisini tebrik ediyorum

DiyaR_02
19.07.2005, 23:33
En Basta Bu Gibi Olaylara Sebep Veren Imam Hatipleri Kurdurarak Ise Baslayan Siyasi Mantiktir. E O Siyasileri Kim Basa Getiriyor Kendilerimi Yoo Tabi Ki Halk Bakin Adamlar O Kadar Guclendiler Ki Iktidardalar Sol Oylarin Toplami Bile O Kadar Degil Tek Suclu Onlar Degiller Onlari Bu Sekle Zemin Hazirlayan Sol Gorustur. Basma Kalip Dusunceler Sarfedilirse Olacagida Budur Zaten. Kendini Yenilemekten Yoksunlar Artik

TheGodfather
19.07.2005, 23:59
En Basta Bu Gibi Olaylara Sebep Veren Imam Hatipleri Kurdurarak Ise Baslayan Siyasi Mantiktir. E O Siyasileri Kim Basa Getiriyor Kendilerimi Yoo Tabi Ki Halk Bakin Adamlar O Kadar Guclendiler Ki Iktidardalar Sol Oylarin Toplami Bile O Kadar Degil Tek Suclu Onlar Degiller Onlari Bu Sekle Zemin Hazirlayan Sol Gorustur. Basma Kalip Dusunceler Sarfedilirse Olacagida Budur Zaten. Kendini Yenilemekten Yoksunlar Artik

Olabilir haklılık payın var tabi:3D_NG (7)

munzur_hozat
21.07.2005, 00:48

İşte böyle foruma katıldıkça iyileşmeler oluyor.Bi zaman sonra kafir ibillah olcak amentu billah

ALUNDRA
21.07.2005, 02:53
Bence "simge" kelimesi basörtüsünü cekemeyen sol görüslerin uydurmasidir... birtakim bahanelerle basörtüsüne camur atarak yok etmeye , en azindan karalamaya calismasidir... Hem söylermisiniz basörtüsü neyi simgeliyormus....??..yüzyillardir analarimizin bacilarimizin basini süsleyen basürtüsü basörtüsüydü de simdimi simge oldu...???.... lütfen arkadaslar... yazdiklarimizi önce bir tartiya koyalim sonra buraya..

munzur_hozat
21.07.2005, 10:38
haklısın yazdiklarimizi önce bir tartiya koyalim sonra buraya yazalım ama türbanı simgeleştiriyolar.

Ceyhun
21.07.2005, 10:59
Bence "simge" kelimesi basörtüsünü cekemeyen sol görüslerin uydurmasidir... birtakim bahanelerle basörtüsüne camur atarak yok etmeye , en azindan karalamaya calismasidir... Hem söylermisiniz basörtüsü neyi simgeliyormus....??..yüzyillardir analarimizin bacilarimizin basini süsleyen basürtüsü basörtüsüydü de simdimi simge oldu...???.... lütfen arkadaslar... yazdiklarimizi önce bir tartiya koyalim sonra buraya..

Solcular mı yasaklıyor başörtüsünü? Benim ankete verdiğim oya ve bu konuda yazdıklarıma bakarak fikrinizi bir daha gözden geçirmenizi dilerim. Üstelik gururla bu forumdaki en solculardan biri olduğumu belirterek.

munzur_hozat
21.07.2005, 11:17
aa en solcu bunun ölçütü ne bakarmısınız kendini kral ilan etti.

DiyaR_02
21.07.2005, 13:52
bir insana her zaman sen delirdin derseniz o insan delirir. sizde simgedir simgedir simgedir derseniz her zaman simge olur tabi

Ceyhun
21.07.2005, 17:02
aa en solcu bunun ölçütü ne bakarmısınız kendini kral ilan etti.

Ben en solcuyum demedim. En solculardan biriyim dedim. Baktım gruba ırkçılığa karşı çıkan, ekonomik alanda sosyalizmi savunan birkaç kişiden biri de benim. Bunun krallıkla ne alakası var. Solcuyum, sosyalistim. Bunu övünçle söylerim. Kime ne bundan? Ayrıca "ortanın solu" CHP'yi savunanların bulunduğu bir mekanda sosyalizmi savunanlar gayet solcu sayılabilir :) Biri ortada duracak ama kendine solda yer bulmuş. Ben ise orta falan değil, solu tercih etmişim. Solun ortası :) Gücenmeye gerek yok. Gerçekler üzerinden gidiyorum.

kafir.billah
21.07.2005, 18:02
İşte böyle foruma katıldıkça iyileşmeler oluyor.Bi zaman sonra kafir ibillah olcak amentu billah

Umarım dediğin gibi olur Munzur hozat :)
kafir_billah yavaş yavaş amentu_billah olmaya doğru gidiyor:3D_NG (9)

kafir.billah
21.07.2005, 18:21

Başörtüsüne bir lafımız yok.Başörtüsünü takanlara(inançları sebebiyle) saygımız var.Ama türban çok farklı konumda bundan.Türbanı ülkemizin başına bela eden Erbakancılar,Şeriatçılardır. Rica ediyorum artık bu ikisini karıştırmayın.

DiyaR_02
21.07.2005, 18:42
peki nasil olacak bu is erbakancilarin kafasinin icine bakabilecekmisiniz

Sıpa_Mansur
25.07.2005, 09:52
türban siyasi simgedir

ErdalNET
25.07.2005, 09:56
Kadınlara ve kız çocuklara zorla türban taktırmak bir insanlık ayıbıdır. Erkeğin kadına hükmetme arzusundan başka birşey değildir. Kuranı erkeklerin yorumlamasının anti demokratik bir sonucudur. Dinle bağdaşmayan bir sonuçtur

ALUNDRA
28.07.2005, 00:07

Peki , diyelimki haklisin..!!!.... Semahlarda neden basörtüsü takarsiniz....???
senin basörtüsü dine uygun da sünnilerinki mi yobazlik gericilik oluyor...
sen o kadar aciz bir zavallisin ki ne dediginden kendin bile haberin yok...!!

ALUNDRA
28.07.2005, 00:15
Solcular mı yasaklıyor başörtüsünü? Benim ankete verdiğim oya ve bu konuda yazdıklarıma bakarak fikrinizi bir daha gözden geçirmenizi dilerim. Üstelik gururla bu forumdaki en solculardan biri olduğumu belirterek.

Hic bir solcu basörtüsünü ne yasaklayabilir ne de kullanimina engel olabilir...
Türkiye müslüman bir devlet kaldikca basörtüsü de kalacaktir... kimse benim bacilarimin , analarimin basörtüsüne karisamaz... isteyen takar , isteyen takmaz.... hangi güc buna mani olabilir....??.. bos . bos konusmayalim..!!

Alevimen
28.07.2005, 00:29
Alundra, Siz'de hitap şeklinizde çalışma yapabilirsiniz. Birbirinizi suçlayarak ileri adım atmak zor oluyor.
Semah dönerken başörtü takma gibi bir kural bulunmuyor, semahlar cem seremonisinde dönülür ayrıca günlük kiyafet ilede katılma imkanı vardır.

Son dönemlerde maalesef semah'ı folklor (genç nesil) bilip oynanmaya çalışılıyor ki bu büyük bir yanlıştır.

Ercan
28.07.2005, 00:59
Ben oyumu kamusal alanda yasaklanmalidir seklinde kullandim.
Türkiye´deki politikacilar türbani siyasei simge olarak kullanmasalardi oyumu "EN DOGAL INSAN HAKKI ÖZGÜR OLMALI"seklinde kullanirdim.
Bugün hala türban tartismasi yapiliyorsa, bu seriatci partilerin özellikle gündemde tutup oy avciligi yapmak icindir.Bundan yillar önce isteyen türban takiyordu,istemeyen takmiyordu.Kimse kimsenin giyim kusamiyla ugrasmiyordu.Milli Selamet Partisi ile baslayan ve onlarin uzantisi durumundaki simdiki iktidar partisi türbani simge olarak kullanip insanlari giyim kusami ile ayirmaya basladilar.
Türkiye´de asil türbanli olanlara degil,türbanli olmayanlara baski vardir.Oruc tutanlara degil,oruc tutmayanlara baski vardir.
Bazi arkadaslarimiz özgürlük adina türbana destek vermektedirler(forum üyelerini kastetmiyorum)Bir zaman sonra bayanlar disariya türbansiz olarak cikamayacaklari zaman gelince onlarin özgürlügünü hickimse savunamayacaktir.Cünkü ona o özgürlük verilmeyecektir.Islam ülkelerini buna örnek gösterebiliriz.

DiyaR_02
30.07.2005, 10:19
Türkiye'de açıkca gözlenebilinir ki bazı siyasi kesimler(dini siyasete bulastiranlar) türban konusunu bir ölüm kalım meselesi olarak görmekteler. Bunun gibi siyasi kesimler var oldukca türkiyede türban meselesi hiç bir zaman kapanmayacaktır. Ama şu da var: gerçekten başını örtenlerin arasında türbanını siyasi simgi olarak görmeyenleride biliyorum. O yüzden bu konu çok hassas bir konu olduğuna inaniyorum. Kamusal alan gibi söylemlerinde yanlış olduğunu düşünüyorum neden mi? çünkü bu sınırlar içerisinde herkes yaşamakta ve istediği gibi giyinip gezebilir buna kimse karışamaz. Yanlışlar Yanlışla düzeltilmez dostlar.

Ercan
30.07.2005, 13:47
Herkes istedigi gibi giyinip gezebilir bu dogru.Kamusal alanda herkes yasiyor buda dogru.Yani bunlarin amaci sadece her tarafta istedigi gibi giyinmek mi?
Basit birk konuyu gündemde tutmalarinin amaci nedir?
Bu konuda o kadar kurnaz davraniyorlar ki;Demokrat kesimin bile kendilerini desteklemelerini sagliyorlar.
Su anda kamusal alan dedigimiz resmi kurumlar disinda istedigi gibi giyinip kusaniyorlar.
Amac son kaleyi yikmak.Yani türbani resmilestirmek.
Adamlar ben istedigim gibi giyinirim demiyorlar.
Müslümansan müslüman gibi giyin diyorlar.
Seriat düzeninin temelini atmak istiyorlar.
Seriat düzeninin temel taslarindan birisi türbandir.

Birkac yil önce bir ziyaret icin bir kasabaya gittim. Sokakta kadin yoktu.Karimin basi acik oldugu icin dikkatler üzerimize cekildi.Kahvede kagit oynayan kisiler oyunlarini birakip bize bakmaya basladilar.Karimin giyim kusaminda dikkat cekecek hicbir durum yoktu.Sadece basi acikti.Herkes ters ters bakmaya basladi.Karim rahatsiz oldu ve ilk ugradigimiz bir magazadan kendine basini örtecek bir örtü almak zorunda kaldi.

Seriatcilar istediklerini elde ettikleri zaman herkes türban takmak zorunda kalacaklar.
O zaman bizim özdürlügümüzü kim savunacak?

Hitler zamaninda anlatilan bir söylenceyi hatirlatmak isterim.
Önce yahudileri toplayip götürmüsler.
Sosyal Demokrat sesini cikarmamis,yahudi degilmis.
Sonra koministleri......
Derken sira kendisine geldiginde kimse sesini cikarmamis.
Cünki sesini cikaracak kimse kalmamis.

Nedense bazi demokratlarimiz irkcilara siddetle karsi cikarken,Seriatcilara karsi seslerini fazla cikarmiyorlar.Önlarin özgürlük mücadelesi verdiklerini sanirlar...?

ALUNDRA
01.08.2005, 05:37
Alundra, Siz'de hitap şeklinizde çalışma yapabilirsiniz. Birbirinizi suçlayarak ileri adım atmak zor oluyor.
Semah dönerken başörtü takma gibi bir kural bulunmuyor, semahlar cem seremonisinde dönülür ayrıca günlük kiyafet ilede katılma imkanı vardır.

Son dönemlerde maalesef semah'ı folklor (genç nesil) bilip oynanmaya
çalışılıyor ki bu büyük bir yanlıştır.

Forumdan bir arkadasimiz bunu resimlerle tanitip , altina "semahlarda bäsörtüsü takmak zorunludur " diye gecmis.... sen de görmüssündür...
Buradaki celiskiyi neye baglamak gerekir...?? herkes baska cesit bir aciklama yaparsa bi isin sonu nereye varir....??

hasan1
01.08.2005, 13:59
Alundra kardesim,

bizde basörtüsü zorunlu degildir ne semahlar'da nede baska zaman.
bizler sacimizin göründügü zaman günah oldugunu zannetmiyoruz,cünki günah degil yanlisliklar vardir insan kendini insanliga gelistirmesi gerek analarimizin,bacilarimizin bas örtü takmasi yada takmamasi insanlikta ilerleyecegini yada geriliyecegini zannetmiyoruz,cani isteyen basini örter ona karismayiz.biz ufak,önemsiz seylerin üzerinde durmayiz,bizi ilgilendiren Insanliktir.

bada
09.09.2005, 12:41
lutfen yorum yaparken terbiye sinirlarini asmayalim...
bas ortusu dedigin sey hemen hemen butun avrupadada olan bir seydi,bence bas ortusu eskiden kadinlarin hava sartlarindan korunmak amaciyla taktiklari bir seydi.yani dinle ilgisi yoktu.
Ben sadece kamu alaninda takilmamasi taraftariyim...
birde Alundra kardesim,eger bazi insanlar BAS ORTUSUNU turkiye anayasasini delmek,seriati getirmek icin kullandiysa ve kullaniyorsa tabiki yasaklanir...
Ama genc bir insanin sadece inancindan dolayi kafasina taktigi bez parcasi icin okuyamamasini anlayamiyorum...
bu arada ben bircok semah gordum ve kadinlarin baslari hep acikti,sadece folklorik kiyafetlerle semah donenlerin baslari kapalidir,ama onun nedenide dinsel degildir bence...

izmirksk
09.09.2005, 21:21
insanların başörtüsünü takma yada türban takma hakkını savunurum ama onlar sivas olayları konusunda beklediğim çıkışı yapmıyor.
türbanlı kızlar, bu olay açıldımı olayı lanetleyemiyorlar bile.
ne alakası var demeyin insanız sonuçta.alevi kültürüne kin ile yaklaşan bir zihniyetin hakkını demokrasi diyerek savunmak kendi hakkını ve kültürünü dışlamak olur bence.
belki duygusal davranıyorum ama benim yaklaşımım bu

Canan
09.09.2005, 22:54
insanların başörtüsünü takma yada türban takma hakkını savunurum ama onlar sivas olayları konusunda beklediğim çıkışı yapmıyor.
ne alakası var demeyin insanız sonuçta.alevi kültürüne kin ile yaklaşan bir zihniyetin hakkını demokrasi diyerek savunmak kendi hakkını ve kültürünü dışlamak olur bence.

ben bu goruse katiliyorum,
her ne kadar turbanli kizlara yapilan yasaklamalarin insan haklarina karsi olduguna inansamda. bir tarafim hala iyi oluyor, onlarda biraz inanclari nedeniyle aci ceksinler diyorum.

hasan1
11.09.2005, 13:29

devlet daha iyi biliyor devlet onun icin yasakliyor siyasi bir boyutu var
yoksa devlet karsi cikip yasaklamaz seriata götürülmek isdeniliyor
tabi tüm basörtü takanlar deyil dini geregi takanlara saygimiz sonsuz

whitehat
11.09.2005, 13:42
Türban dedikleri nedir.. Eskiden Analarımızın bacılarımızın kullnandığı değişik yörelerde değişik isimlerle nitelendirilen (atkı,şal,eşarp,leçek) ne zaman türban oldu?.. Türban bence bazı kesimlerin kamuflajıdır.. Her haltı yerler her pisliği yaparlar ve muhafazakar bir aileden geldikleri içinde Türban içine saklanırlar...Hepsi böyle değildir tabi ama böyle olanlar cok.. Şahsen Başına türban takıp altına yırtmacı bol bir etek giyen mayolu bikinili birinden daha cok dikkatimi cekiyor..
Saygılar

rockçı turna
15.09.2005, 17:07
yaw dogrusu şıkların hiç birisi tek basına benim düsüncemi karsılamıyor:3D_NG (7)

'' = bence insan hakkı degil yasklanmalı
=bence en doğal insan hakkı özgür olmalı
=kamusal alanda yasaklanmalı
=türban simgedir,kesinlikle yasaklanmalıdır ''

ama son 3 sıkkı sentezleyerek söyle kısa bir sonuca ulasabilirimm:

bence; türkiye deki gibi toplumsal alanda özgür kamusal alanda yasak olması dogrudur...

Erki
15.09.2005, 19:10
bencede yasaklanmali, artik modern cagdayiz, ne anlami var derseniz, öle iste.
düsünsenize, kisin hadi neysede (sicak tutar) yazin turistlere sadece komik bi görüntü verdigini düsünüyorum...

salman
18.09.2005, 10:00
yahu bu soru ne kadar mantıksın müslüman bir ülkede yaşıyoruz tabiki serbest olacak islamda farz olan bir şeyin tartışması olurmu helede bir müslüman ülkede takılsın mı takılmasın mı diye

alininyolu
26.09.2005, 17:26
malesef ülkemiz türban takmamanın bir hak olduğu bir ülke haline geliyor turban takanlara değil takmayanlara baskılar yapılmaktadır artık ülkemizde ne acı ne vahim ne elim bir durum

murat_ank20
26.09.2005, 18:02
bence zorunlulaştıracaklar herkese türban taktırtacaklar

CeZaM
02.10.2005, 19:11
Bu gibi konular toplumsal gerilimlere yol acar. Arkadasim türbani simge olarak görüyorsan zülfikar'da simge olarak algilanabilir ne farki var? ben aleviyim herkesin düsüncesine saygim vardir. ta ki sinirlari gecmemek suretiyle onun disinda olanlar karsi tarafi ilgilendirir beni degil! Bu yorumlari yapanlarda sunni olabilirdi söylediklerimizi lütfen kendimizi karsi taraf yerine koyup söyleyelim. Bir birimizi kirmaya hic gerek yok lütfen!

khaydar
02.10.2005, 20:43
selam aradaşlar;
örtünme geleneği islamiyetin içinde olan bir uygulamadır.Aleviliğin içindede günümüze kadar olan dönemde yemeni şeklinde vardır.Ancak değişen koşullarda aleviler başını örtmedende yaşamlarını sürdürür ve bunda da bir sakınca görmez.
türban konusuna gelince;konuştuğum birçok kişi türbanı başörtüsünün modernleşmesi olarak tanımlıyor.Buna katılır veya katılmayız o ayrı bir konu ama insan hakkını her zaman savunan biz aleviler insanların bu tercihine saygı duymalıyız.
Ne yazık ki ülkemizde türbanı kendi emellerine alet eden insanlar olduğu için ve toplumda herkesin eşit şartlarda temsili için kamusal alanda takılmamalı ve ğörevli memurlarda takmamalıdır.

sessizfırtına
09.10.2005, 14:45
bence de siyasi bir araç olarak kullanılmaktadır.zaten asıl bütün kötü ve art niyetler bu türban dediğimiz bez perçasının altından gerçekleştiriliyor.bunu için kaldırılmasını isterim....

TheGodfather
09.10.2005, 18:19
Arkadaşlar yeni bir anket açmayı düşünüyordum bu konuda ama buradan isterseniz devam edelimm..Siz AB müzkere çerçevesi içinde Türban'ı nasıl yorumluyorsunuz.Yani sizce AB müzakeresi dahilinde türbanı kamusal alanda serbest bırakacaklar mı?..Ben şahsen hükümeti AB konusunda samimi bulmuyorum..tek dertleri Ab sayesinde türbanı tüm kurumlarda serbest bırakmak..
Devam edecek

genclik_atesi
04.11.2005, 12:08
ben turbana (basortu) ye karsi birisi degilim neden diye sorarsaniz bu insanin kendine ait bir arzudur. benim babannemde basini orter cunku eskiden oyleymis, ama ben veya ailemden kisiler ortunmuyor. niye yasaklansinki eskiden Hz. Ali efendimizin esleride kapaliydi ama devir degistikce insanlarda degilsti. ama turkiyede devlet islerinde kapanmalirina karsiyim cunku ayrim var o zaman insanlar senin dis gorunusune bakarak yardim ediyorlar. ben insanlarin turban takip uzun yirtmacli etekler giymesine karsiyim, ya duzgun ortun yada hic ortunme!

genclik_atesi
04.11.2005, 12:10
[quote=TheGodfather]Arkadaşlar yeni bir anket açmayı düşünüyordum bu konuda ama buradan isterseniz devam edelimm..Siz AB müzkere çerçevesi içinde Türban'ı nasıl yorumluyorsunuz.Yani sizce AB müzakeresi dahilinde türbanı kamusal alanda serbest bırakacaklar mı?..Ben şahsen hükümeti AB konusunda samimi bulmuyorum..tek dertleri Ab sayesinde türbanı tüm kurumlarda serbest bırakmak..

serbest birakilir cunku AB de zaten insanlar turbanli kisiler kamusal alanda calisiyorlar ama sahsen tukiyede olmasini istemem..

Yakapınarlı
07.11.2005, 23:17
türban bence kamu alanlarında yasak olmalı perukta aynı zamnada nasıl mantıktır saçların görünmeyecek ama perukta saç gibi görünüyor saçmalık.bence insanlarımız önce yeniliklere kapalı olan beyinlerini açmalı türban ondan sonra kendiliğinden açılır.

CeZaM
08.11.2005, 12:00
Yasaklanmali diyen arkadaslara su soruyu sormak istiyorum: Yasaklandi farzedelim bu kisi haklari, özgürlük vs. gibi seylere aykiri olmayacak mi? evrensel degerlerle catisma icinde olunmaz mi? Kisi hak ve hürriyetini kisitlayaci düzenlemelere her ne sebeple olursa olsun kim icin olursa olsun karsiyim!

TheGodfather
08.11.2005, 13:15
Yasaklanmali diyen arkadaslara su soruyu sormak istiyorum: Yasaklandi farzedelim bu kisi haklari, özgürlük vs. gibi seylere aykiri olmayacak mi? evrensel degerlerle catisma icinde olunmaz mi? Kisi hak ve hürriyetini kisitlayaci düzenlemelere her ne sebeple olursa olsun kim icin olursa olsun karsiyim!

Kamusal alanda yasak olmalı elbette...Türban simgedir bu açıdan ideolojik emellere alet olan bir şeyi kamusal alana sokamayız...Taki türban ne zaman ideolojik kimliğinden çıkarsa o zaman kamusal alanada girebilir...

CeZaM
08.11.2005, 13:19
Kamusal alanda yasak olmalı elbette...Türban simgedir bu açıdan ideolojik emellere alet olan bir şeyi kamusal alana sokamayız...Taki türban ne zaman ideolojik kimliğinden çıkarsa o zaman kamusal alanada girebilir...
Kamusal alan dedigin yerlerin cizgileri belli mi? O türbani takan kiside bu toplumda yasayan birey degilmi? vergisini veren, vatandaslik görevlerini yerine getiren...öyle birisine nasilda diyebilirlerki buraya sen giremezsin! sebep? türbanli olmak mi?! hayir olmaz öyle. Bakin benim ailemde türbanli kimse yok bunuda belirteyim karsi ciktigim nokta kisisel hak ve özgürlüklere aykiri bir durumun ortada olmasidir. Her ne kadar bunu siyasal simge olarak tasiyan insanlarin var oldugu halde ben bunlari söylüyorum. öteden beri bu toplumda yasak olmasindan dolayi hep kaybetmemis midir? nereye kadar yasak getirilebilinir?

TheGodfather
08.11.2005, 13:32
Kamusal alan dedigin yerlerin cizgileri belli mi? O türbani takan kiside bu toplumda yasayan birey degilmi? vergisini veren, vatandaslik görevlerini yerine getiren...öyle birisine nasilda diyebilirlerki buraya sen giremezsin! sebep? türbanli olmak mi?! hayir olmaz öyle. Bakin benim ailemde türbanli kimse yok bunuda belirteyim karsi ciktigim nokta kisisel hak ve özgürlüklere aykiri bir durumun ortada olmasidir. Her ne kadar bunu siyasal simge olarak tasiyan insanlarin var oldugu halde ben bunlari söylüyorum. öteden beri bu toplumda yasak olmasindan dolayi hep kaybetmemis midir? nereye kadar yasak getirilebilinir?

Bakın bu yasak ne zaman kendiliğinden çzüleceğini yukarıda söyledim...Tekrarlamaya gerek yok...Türban başlı başına bir sorun başörtüyle karıştırmayalaım lütfen bunu..Sanırım sen türbanı başörtüsüyle karıştıryorsun...Anayasada türban yasaktır diye bir kanun zaten yok..Eveeet ama ideolojik bir simge söz konusu...Vergiyi herkes veriyor sadece türbanılra değil...Bakın ben illede türban yasak olmalı anlayışında birisi değilim...Türban ideolojik simgesinden kurtulmalı diyorum...Buda biraz Türban takan vatandaşların hassasiyetiyle halledilebilir..Şeriatçıların oyunlaraına ön ayak olmamalıdırlar diyorum..
saygılar

polata
08.11.2005, 15:37

42 yaşındasın ve Alevisin ve yazdıklarına şaştım.Özelliklede Bakin benim ailemde türbanli kimse yok bunuda belirteyim demene.Ya ben yanlış bir izlenim edindim ve yanlış anladım ya da siz ne demek istediğinizi tam belirtemediniz.
Her sistem, her yönetim kendisini korumak ve devam ettirmek zorundadır, bu amaçlada kendisini yıkmaya veya yıpratmaya çalışan düşünce,eylem v.b. karşı tavır sergileyip engellemeler yapar.
Şayet türban siyasal bir simge ise ve bu simgeyi kullananların -ister kadın ister erkek- amacı da cumhuriyetin yerine geri, bağnaz bir sistem olan şeriat getirmek ve devleti din ile yönetmek ise elbetteki doğal olarak mevcut cumhuriyet buna karşı reaksiyon gösterecek, yasaklamalar getirecektir.Bunun kişilerin vergi vermesi veya özgürlükleri ile alakası yoktur.Okul yıllarında öğretildiği üzere özgürlükler sınırsız değil sınırları olan bir kavramdır: Özgürlükler bir başkasının özgürlüğünün başladığı yere kadardır.

özgüreren
08.11.2005, 15:42
bencede kamusal alanlarda yasaklanmalı zaten öyle ama şuan tam bir şekil verilemedi ve bu kaos ortamı her zaman gündeme geliyor..buna son nokta koyulmadıkça bu gibi olaylar devam edecek..unutmayalımki Türkiye Cumhuriyetinin ve tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi develetin dini olmaz kamu alanıda devlete ait olduğuna göre..dini simgeler yasaklanmalıdır..saygılar

Candacan
10.11.2005, 06:44
Dostlar Lütfen Dikkat;
Demokrasiler, elbette kişisel hak ve hürriyetlerin kısıtlanmadığı, özgürlükler rejimidir.Türkiyede bu hakların ne kadarı elde edilmiştir? Din Dersleri zorunlu değil midir? Daha doğrusu "hanifilik" zorla öğretilmektedir. Eğitim-Sen buna benzer insan hakları ve özgürlükler istediği için kapatılmak üzeredir.Daha birçok örnek verebilirim. Bu yasakları uygulayanlar, "türban" konusunda en büyük demokrasi savunucusu oluyorlar. Demokrasinin araç olarak kullanıldığını göremeyenler, bu yasak bitsin de kurtulalım diyenler. Size sesleniyorum. Fiili olarak uygulanmayan bu yasak , resmen kalktığında gerçekten kurtulursunuz. Çünkü yok olcaksınız. Ben bir öğretmenim. Bırak sakalı, traş olmadan birgün bile sınıfa giremedim. Ama türbanlılar giriyor. Siz kızıl bantla, bırakın devlet memuru olmayı, devlet dairesine bile giremezsiniz. Hatta sokakta bile dolaşamazsınız. Tüm hak ve özgürlükler kendilerine. Bize gelince zulüm, işkence. Bu kadar nasıl oyuna gelebilirsiniz. İnanamıyorum.
Oylamaya 57 kişi katılmış, bunlardan 18'i kesinlikle serbest kalmalı demiş. Nerdeyse her üç kişiden biri.İnanamıyorum. İnsan kendi bindiği dalı nasıl kesebilir? İnançlarının, savunduğu ideallerinin yok olmasını nasıl isteyebilir?
İnanamıyorum. Bir insan kendi kendisinin ipini nasıl kesebilir?
İnanamıyorum... İnanamıyorum... İnanamıyorum....

CeZaM
10.11.2005, 12:58
[/quote]</p>Şayet türban siyasal bir simge ise ve bu simgeyi kullananların -ister kadın ister erkek- amacı da cumhuriyetin yerine geri, bağnaz bir sistem olan şeriat getirmek ve devleti din ile yönetmek ise elbetteki doğal olarak mevcut cumhuriyet buna karşı reaksiyon gösterecek, yasaklamalar getirecektir.Bunun kişilerin vergi vermesi veya özgürlükleri ile alakası yoktur.Okul yıllarında öğretildiği üzere özgürlükler sınırsız değil sınırları olan bir kavramdır: Özgürlükler bir başkasının özgürlüğünün başladığı yere kadardır.[/quote]</p>
Bana özgürlük ile ilgili kavramlari hatirlattigin icin sagol unutmustum bende!!! bu konuyu konustukca kendimi yoruyorum tek bildiginiz gibi devam edebilirsiniz bu konuya katilimim kesiliyor. Genel anlamda türban takmak veya takmamak en dogal haktir ve nokta.

polata
10.11.2005, 13:07
Bana özgürlük ile ilgili kavramlari hatirlattigin icin sagol unutmustum bende!!! bu konuyu konustukca kendimi yoruyorum tek bildiginiz gibi devam edebilirsiniz bu konuya katilimim kesiliyor. Genel anlamda türban takmak veya takmamak en dogal haktir ve nokta.[/quote]

***Türban yasağı her gündeme geldiğinde söyledikleri malum:
- Bırakın isteyen istediği gibi giyinsin... İsteyen başını örtsün, isteyen açsın. Kimse kimseye karışmasın...
Türban konusunda ellerinde yetki yok. Ama içki konusunda yetki var. O zaman:
- Bırakın isteyen içsin, isteyen içmesin; koskoca insanların içip içmemesine hükümet ya da belediyeler karışmasın, demiyorlar...
Belediyeler adım adım içkiyi yasaklıyor... Türban konusunda ne zaman, nasıl çark edeceklerinin de ipucunu veriyorlar...
Alkol yasağı, imam hatip, Kuran kursu, türban.. Bu dinsel gösterilerle inançlı kesimin gözü bağlanıyor...
Bağlanan gözlerin önünde, her türlü yolsuzluk, peşkeş, pazarlama faaliyeti doludizgin devam ediyor. Melih Aşık - Milliyet Gazetesi - 10.11.2005

***AİHM türban konusunda gerekçeli kararına da açıkladı
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) büyük dairesi, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin eski öğrencisi Leyla Şahin'in temyiz başvurusunda Türkiye'yi haklı bulurken, ''üniversitelerdeki türban yasağı konusundaki müdahale için Türk yasalarının meşru temelleri olduğunu'' bildirdi.
''Türkiye'deki Anayasa Mahkemesi'nin üniversitede türbana izin verilmesinin Anayasaya aykırı olduğu yolundaki'' kararına atıfta bulunan Strasbourg Mahkemesi, Yüksek İdari Mahkeme'nin de ''üniversitelerde türbanın takılmasının cumhuriyetin temel ilkeleriyle bağdaşmadığı yolunda görüş belirttiğini'' hatırlattı.
BAŞVURUYU YAPAN KISITLAMAYI BİLİYORDU
Daha önce ilgili dairenin verdiği gerekçeli kararın içeriğine katıldığı görülen büyük daire, ''üniversitelerdeki türban yasağının, başvuruyu yapanın üniversiteye kayıt olmadan önce de var olduğu ve bu sınırlamanın başvuru sahibi tarafından bilinmesi gerektiği'' kaydedildi.
Gerekçeli kararda, Türkiye'de türban konusundaki müdahalenin ''gerekliliği'' konusunda birbirlerini tamamlayan laiklik ve eşitlik ilkesinin temel alındığının gözlendiği ifade edildi.
Kararda, Türk anayasasında laikliğin, demokratik değerlerin korunması, din özgürlüğü ve vatandaşların yasalar önünde eşitliği ilkelerini sağladığı bildirildi. Anayasa Mahkemesi'nin, ''bu ilkeleri ve değerleri savunmak için bir kimsenin hangi dinden olduğunu açıkça göstermesine kısıtlamalar getirdiği'' hatırlatılan gerekçeli kararda, AİHM'nin de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne göre bu yoruma katıldığı hatırlatıldı.
Gerekçeli kararda, laiklik ilkesinin, Türkiye'de demokratik sistemin korunması için gerekli olduğu da vurgulandı.
''Türk Anayasası'nda kadın haklarının korunduğu'' hatırlatılan kararda, kadın-erkek eşitliğinin AİHM tarafından, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin en önemli maddelerinden biri olduğu ve üye ülkeler tarafından da uygulanmasına büyük önem verildiği kaydedildi.
Kararda, bunun Türk anayasasında da önemli bir yer aldığına işaret edildi.
Gerekçeli kararda, Türkiye'de aşırı siyasi hareketlerin varlığının ve bu hareketlerin kendi dini sembolleri ve dini kurallara dayalı bir toplum dayatma isteğinin göz ardı edilmemesi gerektiği vurgulandı. Milliyet İnternet 10.11.2005

Şeriatı getirmek de en doğal hak, içkiyi yasaklamakta en doğal hak, bir şehrin ana caddesinde çırılçıplak yürümekte en doğal hak, yüzlerce kadınla evlenmekte en doğal hak, insanlara kötü davranmakta en doğal hak, kürk için hayvanları canlı canlı yüzmekte en doğal hak.... diye sıralayıp, e ben bunu yapmayı, böyle yaşamayı, .. diye uzun bir liste ile haklarına neden bulup karşımıza çıksın

Lamekan
19.11.2005, 04:37
63 kişide 19 kişi şu an itibariyle bu bir özgürlüktür ve serberst olmalıdır demiş... biz özgürlüğümüze çok düşkünüzya bir de hep ezilen taraf olmuşuz.. özgürlüğün bir sınırı yokmudur peki.. herkes özgürlüğünde bir sınır vardır aksi taktirde özgürlük diye birşey kalmaz...
türbanın özgürlüğü ise kamusal alanın kapısıdır bence peruk la yada peruksuz ordan içeride girilmemelidir...
türban akp nin ve onu gibi düşünen bölücülerin simgesinden başka nedir ...
ama ab kapısında ne olur derseniz bekleyip görecez tayyippp efendi onada bir kılıf bulurrr...

ne demişler minareyi çalan kılıfını hazırlamıştır....

dostca kalın....

papatya
01.12.2005, 23:22
ya öncelikle herkesin açık ya da kapalı oluşu kendinedir.fakaaaat; öncelikle şunu belirtmeliyim ki;her şeyin yeri ayrıdır.camii yada cem evi bir ibadet yeridir öyle değilmi.buralara bikineyle gitmek çok abes kaçar .doğrumu .doğru değilmi.işte o zaman okullara da türbanla girmek yalnıştır.çünkü burda bir kasıt görüyorum.türban resmen siyasetin aleti oluyor. yazık ya vallahi yazık billahi yazık.insan üzülüyo biliyomusunuz.türban asıl bazı insanların sayesinde ayaklar altına alınıyor.buna ben bile üzülebiliyorum .türban kullanmayan birisi olarak.

yalani
01.12.2005, 23:46
İnsani açıdan bakıldığında Şahısların İnaçları gereği olarak gayet normaldir.
Ülkenin güncel insani haklarının yıllardır uygulanmadığı gasp edildiği ülkede
Türbanın dinin gereği diyerek uzun yıllar siyasi emellerde nedenli açık biçimde kullanıldığı herkes tarafından bilinmektedir.Bunu uygulayanlarda seyredenlerde, bundan siyasi çıkar hedefleyenlerde çok iyi biliyorlar.

Canim Ya Ali
02.12.2005, 00:25
Almanyada evet. Artikel 1 und 4 GG insb. Religionsfreiheit . diyorlar yani anayasada bagli olan birsey ama ögretmenlerin basörtü takinmasi problemli olabilir ....

Serkan_Devrim
02.12.2005, 08:47
herkes türban özgürlüğü hakkında konuşmuş ama türban nerden gelir bu konuda neden eğitim eksiği var buralara değinilmemiş. öncelikle türban dinin kuralı değidir. hiçbir ayette türban giyme zorunluluğu yoktur. sünnettende gelmiş olamaz. zira türban arabın geleneğinden gelmiştir. aslında arabın değil ibrahim oğullarının geleneklerinde vardır. oda bugünkü türban değildir, başörtüsüdür. yalnız kadınlarda değil erkeklerdede vardır. geçmişi tararsanız erkeklerde başını örterdi. islamiyet öncesi cahiliye dönemlerindede vardı. peygamber zamanında olmasıda doğaldı. o zamanlar arabın kültüründe vardı. peygamberin sünneti; onun ne giydiği, yemeğe hangi elle başladığı, nasıl oturduğu vb saçmalıklar değildir. onun temiz ahlakıdır. kitap o en güzel ahlak üzerindedir diyor. peygamberin sünnetinden; onun kişiliğini, terbiyesini, güleryüzlülüğünü, misafirperverliğini, temizliğini vb fazilet örneklerini almalıyız. türban o devrin geleneğiydi. bu zamanın değil. ayrıyeten türk milleti olarak niye arap geleneklerini kendimize monte etmeye çalışıyoruz ki.
bu durum geleneklere karşı çıkan gençlere bir önlem amaçlı, kültürü unutturmama çabasıyla büyüklerin kültürü dinin kuralı gibi göstermesinden başka birşey değildir. geleneklerini terk etmek isteyen yeni kuşak nesle karşı bu gelenekler dinin kuralı gibi gösterilerek korunmaya çalışılmıştır. türbanın aslıda budur. ama bu durumun gerçeklerini ortaya koyup insanları eğitmek yerine yasaklamaya çalışmak, ileriye dönük bir çözüm değildir. genel bir eğitim süreci sonrası önce kamusal alan dışında ve belli bir süre sonra da(bu süre eğitimin başarı durumuna göre uzayıp kısalabilir) heryerde yasak kalkabilir.

Adam
26.12.2005, 16:25
Arkadaslar Bence TÜrban Kesİnlİkle Yasaklanmali.
TÜrban Daha Dorusu ÖrtÜnme İle İlgİlİ Kur'an Dakİ Ayetler AÇiktir. Ayetlerİ Şu An İsmen Veya Numara İle Hatirlamiyorum Fakat AÇik Olan Bİr Şey Vardir Kİ O Da O Ayetlerde ÖrtÜnmenİn ÖzgÜrlÜk Sembolu OlduĞu Ve Amacinin ÖzgÜr Olan Kadinlarin , ÖzgÜr Olmayan(hayat Kadinlarindan) Kadinlardan Ayirt Etmek Maksadiyla Yapilmasi GerektİĞ İ AÇiklanmaktadir. GerekÇe Olarak Ozamanlar İnsanlarin Haklari EŞİt OlmadiĞi İÇİn TecavÜz Eylemİnde Bulunan Bİr İnsanin ÖzgÜr Kadina TecavÜzde Bulunmasi Yasaktir Fakat TecavÜzcÜ ÖzgÜr Kadin OlmadiĞini Sandim Dİyerek Bahane De Bulunabİlmesİdİr. Bunu GÜnÜmÜze Uyarlarsak Bu GerÇekdiŞi Bİr Olgudur ÇÜnkÜ Kİmsenİn Kİmseye TecavÜz Etme Hakki Yoktur Kİ Bu Zİhnİyetlerİn ÖnÜne Perde Çekmez Sapik Zİhnİyetlİ İnsanlar ÖlÜlere Dahİ TecavÜz Etmektedİr.

Adam
26.12.2005, 16:28
Yani günümüzde türban takan insanların ve taktıranların asıl zihniyeti namus göstergesidir ve bunu yaparak ve bunu savunan demokrat insanlarda başı ve alnı açık her insanın kendi anası ve bacısı dahi olsa istemeden namussuz sıfatına bir adım daha yaklaştırıyor. Bunu savunmak demokratik hak olduğunu iddaa etmek saçmalıktır ve yasaklanmalıdır, çünkü bu apaçık başı açık olanlara hakarettir. Resim de o günün koşullarında yasaklanabilicek bir olgudur fakat o kuralı günümüze getirmek ne kadar mantıksız ve saçmaysa örtünme ile ilgili bir maddeyi günümüzde hala yorumlamak o derece saçmadır.

Adam
26.12.2005, 16:32
Bu arada rahmetli babaannemin konuyla ilgili bir izlenimini dile getiriyim : Bir gün babaannem 12-13 yaşında kapalı bir kızla konuşuomuş babaannem gitmis kıza demişki kızım yazık değil mi sana baban bu yaz günü gögsü açık dolasıyo ananla sen böle kafanızı bağlamış kapatmışsınız (babaannem başörtüsü dahi takmazdı ona rağmen kızın yoruma dikkat) teyze sen bilmez misin saçının bir tanesi bile gözüken bin hayat kadının işlediği günahtan daha büyük günah işler. İşte zihniyet budur aynı kıza gidip bugün sorsan neden dini inanç vicdani özgürlük saçmalarlar ama işin işinde hakaret vardır ve bu zihniyet vardır kanmıyalım arkadaşlar!!!

Adam
26.12.2005, 16:39
Benim bir kız arkadaşımın başından geçen olay kimilerinin olaya nasıl baktığını anlatmak için yeterlidir. Arkadaşım bir gün trenle giderken bir türbanlı arkadaşıyla birlikte oturuolarmış içeri bir kaç terbiyesiz tip girmis ve önceki günlerde bu arkadaşıma laf atan insanlarmış o gün yanında o türbanlı kızı görünce kapıyı kapatıp çekip gitmişler ve kız arkadaşım haklı olarak hayatında sinirlenmediği kadar sinirlenmistir çünkü o an onun namus göstergesi olduğu gerçeği ile yüzleşmiş. Arkadaşlar olay budur kimilerimiz görmek istemese de o paçavra kimilerine göre namus göstergesidir.
Ve özellikle burdaki erkek arkadaşlara sesleniyorum hani bir kıza laf atmak isteyen birileri vardır ben öle arkadaşlarımı onlarında anaları bacıları oldugu yönünde uyarırım muhakkak sizin başınızada gelmiştir ama o zihniyet bunu anlamaz çünkü o kafadaki bir insana o lafı dediğin zaman benim anam bacım kapalı der ve kendinde hak görür ve benim sinirlerimi deşer geçer arkadaşlar bu hakarettir kör olmayalım ve bu eğer bırakın kamuyu falan yasaklanmassa bizim hakları için savaştığımız insanların neye döndüğünü göreceksiniz. Tecavüz bile onların gözünde anlamlıdır, kuyruk sallamasaydı derler.
Lütfen kendinize gelin ve gerçekleri görün!!!

Lamekan
26.12.2005, 16:44
Yani günümüzde türban takan insanların ve taktıranların asıl zihniyeti namus göstergesidir ve bunu yaparak ve bunu savunan demokrat insanlarda başı ve alnı açık her insanın kendi anası ve bacısı dahi olsa istemeden namussuz sıfatına bir adım daha yaklaştırıyor. Bunu savunmak demokratik hak olduğunu iddaa etmek saçmalıktır ve yasaklanmalıdır, çünkü bu apaçık başı açık olanlara hakarettir. Resim de o günün koşullarında yasaklanabilicek bir olgudur fakat o kuralı günümüze getirmek ne kadar mantıksız ve saçmaysa örtünme ile ilgili bir maddeyi günümüzde hala yorumlamak o derece saçmadır.

Arkadaşım mantıgında hata var bence.. Biz anadolu aleviliği akıl ve mantık çerçevesinde ileriye gidebilirsek aslımızı herşeye ramen sürdürebiliriz..Burada ki türban bir siyasi araç olarak kullanılıyor rejime karşı bir kalkan bir silah olarak kullanıyor. Evet buna bende karşıyım. Bunun içinde kamu alanlarının dışında kullanılmalıdır. Türban kesinlikle yasaklanmalı diyorsun.. Sence bunun uyglanabilirliği varmı sen buna inanıyormusun?. Mesela ikdidar içkiyi yasaklamaya çalışıyor sonrada dansöz gibi kıvırıyorlar. Burada türban dediğin gibi tamamen yasaklanırsa işte bahsetdiğin namus ve namussuzluk aşamaları o zaman ortaya çıkar.Yasklar hiç bir zaman çözüm olmamıştır ve olamayacakdır.

Lamekan
26.12.2005, 16:46
Bu arada rahmetli babaannemin konuyla ilgili bir izlenimini dile getiriyim : Bir gün babaannem 12-13 yaşında kapalı bir kızla konuşuomuş babaannem gitmis kıza demişki kızım yazık değil mi sana baban bu yaz günü gögsü açık dolasıyo ananla sen böle kafanızı bağlamış kapatmışsınız (babaannem başörtüsü dahi takmazdı ona rağmen kızın yoruma dikkat) teyze sen bilmez misin saçının bir tanesi bile gözüken bin hayat kadının işlediği günahtan daha büyük günah işler. İşte zihniyet budur aynı kıza gidip bugün sorsan neden dini inanç vicdani özgürlük saçmalarlar ama işin işinde hakaret vardır ve bu zihniyet vardır kanmıyalım arkadaşlar!!!

Dini eğitimi hacının hocanın eline bırakırsan olacagı budur.. Kınamak ve yasaklamak bunu düzeltecek mi

Asli
26.12.2005, 16:54
Bence Insan Türban Takma Da özgürdür. Zaten Oyumuda Bu Seçenekten Taraf Kullandim.

Adam
26.12.2005, 18:10
Dini eğitimi hacının hocanın eline bırakırsan olacagı budur.. Kınamak ve yasaklamak bunu düzeltecek mi

Arkadaşım ben yasaklara tamamiyle karşı bir insanım o ayrı ama bir şey anlam itibariyle kullanmayanlara hakaret içeriyosa kusura bakma onu savunamam ben, insanlara bu yorumun günün gerekleriyle bağdaşmadığını anlatmak lazım tıpkı resim yasağındaki gibi. Türban takmak özgürlük değildir vicdan özgürlüğü değildir kendini diğerlerinden üstün görmektir başkalarına hakareti ve tecavüzü onaylayan zihniyettir, o zihniyet ki depremden sonra 7.4 yetmedi mi tarzı açıklamalar yapmıştır sözde türban haklarını savunmak için. Bunları görmezden gelmeyin. Bildiğin gibi Atatürk başka kıyafetleri de yasaklamıştır, fakat günümüzde hepsine rastlanmaktadır. Olay kurala yaptırım koymak uygulanır hale getirmek ve gerekçelerini anlatmaktır.

Lamekan
26.12.2005, 18:16
Arkadaşım ben yasaklara tamamiyle karşı bir insanım o ayrı ama bir şey anlam itibariyle kullanmayanlara hakaret içeriyosa kusura bakma onu savunamam ben, insanlara bu yorumun günün gerekleriyle bağdaşmadığını anlatmak lazım tıpkı resim yasağındaki gibi. Türban takmak özgürlük değildir vicdan özgürlüğü değildir kendini diğerlerinden üstün görmektir başkalarına hakareti ve tecavüzü onaylayan zihniyettir, o zihniyet ki depremden sonra 7.4 yetmedi mi tarzı açıklamalar yapmıştır sözde türban haklarını savunmak için. Bunları görmezden gelmeyin. Bildiğin gibi Atatürk başka kıyafetleri de yasaklamıştır, fakat günümüzde hepsine rastlanmaktadır. Olay kurala yaptırım koymak uygulanır hale getirmek ve gerekçelerini anlatmaktır.

Özgürlüğün sana göre bana göresi olamaz. Eğer böle olursa özgürlük olamaz. Yasaklara karşı olup türban konusuna gelince yaşakcılık savunalamaz.Eskiye takılıp kalan biraz senin bu düşüncen gibi geliyor bana.Yasaklamakla çözülmediği atatürk zamanında görülmüştür. Bunu yapabilmen için dinde reforma ihtiyacın var. Bak adamlar ülkede kendince reformlarını yapmaya çalışıyor.İslam devleti yolunda. Sende ikdidarı alırsın arkana başlarsın diyanetten düzeltmeye..Belki biraz zaman alır ama çözüm yasaklamakla olacak bir şey değildir.İmam hatipleride çok yasaklayalım dediler bak içinden biri çıkdı ülkenin başına başbakan olarak oturdu...

Adam
26.12.2005, 18:22
Özgürlüğün sana göre bana göresi olamaz. Eğer böle olursa özgürlük olamaz. Yasaklara karşı olup türban konusuna gelince yaşakcılık savunalamaz.Eskiye takılıp kalan biraz senin bu düşüncen gibi geliyor bana.Yasaklamakla çözülmediği atatürk zamanında görülmüştür. Bunu yapabilmen için dinde reforma ihtiyacın var. Bak adamlar ülkede kendince reformlarını yapmaya çalışıyor.İslam devleti yolunda. Sende ikdidarı alırsın arkana başlarsın diyanetten düzeltmeye..Belki biraz zaman alır ama çözüm yasaklamakla olacak bir şey değildir.İmam hatipleride çok yasaklayalım dediler bak içinden biri çıkdı ülkenin başına başbakan olarak oturdu...

Tabiki olmaz. Anlaşamadığımız nokta ben hakareti özgürlük kapsamına almıyorum.

Oli
26.12.2005, 19:14
Bana göre türban/başörtüsü tabii bir insan hakkıdır. Bazıları diyor ki türbanın şekli şöyle şöyledir de başörtüsü anamızın taktığı şekildedir yani normaldir. Türbanı sırf simge diye nitelemek bence yanlış. Bakınız eskiden daha fazla karaçarşaflı vardı, veya yöresel olarak erzurumda kilim tarzı şeyler vardı. Şimdi ise gençler modayı takip etmeye gayret gösterirken bunların yerini türban denilen şey aldı. Anadoluda ve hatta kültürlerin büyük çoğunluğunda bi şekilde baş örtme vardır. Annelerimizde başörtüsü takmıyor mu? Ben şahsen Başörtüsü ile Türbanı tamamen ayrı gören zihniyete karşıyım. Bir alevi öğrencinin annesi oğlunun/kızının diploma törenine alınmasa içine gireceği ruhsal durumu anlayabilirim. Benim annemde sırf başörtüsü nedeniyle kamusal alan denen bir mahale alınmasa isyan ederim açıkçası.

Önce kendimize uygulanırsa ne düşünürüzü düşünmek lazım. Bence bu tür yasaklar türban ya da başka konularda da olsa yasaklanan şeyi daha fazla kullanılır hale getirir. Mazlum hissi yaratır.

Mesela İran da başı açık dolaşmak yasak, Türkiye de ise "kamusal alan" diye bir tanım var. Tüm sokaklar kamusal alan değil mi? türbanın sokakta serbest üniversite de ise yasak olması adil değil.

Yakapınarlı
26.12.2005, 20:26
türbanın sokakta serbest üniversite de ise yasak olması adil değil.
BENCEDE DEĞL SOKAKTADA YASAK OLMALI:) BU BENİM DÜŞÜNCEM BAŞÖRTÜSÜ NEDEN TQKILIYOR YANİ ANNELERİMİZ NİNELERİMİZ NEDEN TAKIYOR BEN SANMIYORUM Kİ BİR ALEVİ KADINI SAÇLARIM GÖRÜLMESİN GÜNAH MANTIĞIYLA YAKLAŞIYOR BU OLAYA.atatürk kılık kıyafet kanununu boşuna m çıkarmış kara çarşaflar hala deva ediyor.tülbanı tabikide kara çarşaflı zihniyetle kıyaslamıyorum ama kamusal alanda kurallara uyulmak zorundadır.

Adam
26.12.2005, 22:21
Aynen katılıyorum :)

soleylem
27.12.2005, 09:57
ben artik siyasal bir simge haline getirildiği için karşiyim... yoksa ban göre nasil bir genç kiz minicik eteğiyle sokağa çikiyosa onlarında başlarını kapayıp sokağa çikma hakki var...

duyguşimşek
27.12.2005, 12:52
bence türban türkiye cumhuriyeti sınırları içinde yasaklanmalı,her alanda yasaklanmalı.hele de kara çarşaflılara diyecek birşey bulamıyorum. atatürkümüzün kurduğu, kurtardığı bu ülkede böyle bir giyinme tarzı hiç yakışmıyor. Atamızın kemikleri sızlıyordur herhalde...bunu engelleyecek birini de göremiyorum.ayrıca türbanın dinle hiçbir ilişkisi olduğunu düşünmüyorum.tamamen siyasi bir araç......buna alet olan kadınlarımıza, genç kızlarımıza çok yazık..........

Oli
27.12.2005, 17:54
bence türban türkiye cumhuriyeti sınırları içinde yasaklanmalı,her alanda yasaklanmalı.hele de kara çarşaflılara diyecek birşey bulamıyorum. atatürkümüzün kurduğu, kurtardığı bu ülkede böyle bir giyinme tarzı hiç yakışmıyor. Atamızın kemikleri sızlıyordur herhalde...bunu engelleyecek birini de göremiyorum.ayrıca türbanın dinle hiçbir ilişkisi olduğunu düşünmüyorum.tamamen siyasi bir araç......buna alet olan kadınlarımıza, genç kızlarımıza çok yazık..........

lütfen demogoji yapma...atatürkümüzün kurduğu dediğin ülkede. Atatürkün eşi karaçarşaflı idi... bu ne yaman çelişki anlatabildim mi?

Oli
27.12.2005, 18:08
BENCEDE DEĞL SOKAKTADA YASAK OLMALI:) BU BENİM DÜŞÜNCEM BAŞÖRTÜSÜ NEDEN TQKILIYOR YANİ ANNELERİMİZ NİNELERİMİZ NEDEN TAKIYOR BEN SANMIYORUM Kİ BİR ALEVİ KADINI SAÇLARIM GÖRÜLMESİN GÜNAH MANTIĞIYLA YAKLAŞIYOR BU OLAYA.atatürk kılık kıyafet kanununu boşuna m çıkarmış kara çarşaflar hala deva ediyor.tülbanı tabikide kara çarşaflı zihniyetle kıyaslamıyorum ama kamusal alanda kurallara uyulmak zorundadır.

Bizim annelerimiz kesinlikle saçı görünmesin diye takmıyordu. Ancak geçmişe baktığımızda köylerde daha katı bir kapanma olduğunu biliyoruz değil mi? Sadece sünnilerde değil alevilerde de böyleydi. Bunun kökeninin sadece müslümanlık olduğunu da düşünmüyorum. Hırıistiyanlarda bile geçmişte vardı başörtüsü. Belki hala halk arasında, köylerde vardır. mesela bulgaristan da var belgesellerden gördüğümüz kadarı ile. Bu bir gelenektir belki kirlenmeye karşı bir önlemdir. Müslümanlığın bakış açısı ise bana göre sapık bir zihniyet. Bir erkek olarak şu ana kadar saç görüpte tahrik olmuşluğum yoktur. Yine de insan isterse takmalıdır. Devlet dairelerinde yine belli kurallar uygulanabilir ancak üniversite ve sokaklarda yasaklama resmen baskıya girer.

Atrık türbanın bile suyu çıktı light türban denilebilecek kaşları alınmış makyaj yapmış yırtmaçlı ve dar giyinen bir türbanlı grup var. Bunlar açık ki aile baskısı ile örtünüyor eminim kendi çocukları örtünmeyecek.

Daha çok bayanlar yasağı savunuyor gibi geliyor bana. herhalde nedeni de gün gelir bize de giydirmek isterler fobisi. Şu anda türban siyasal simge değil bence ancak yasaklar devam ederse devlet zoruyla simgeleştirilecek...

Naz
27.12.2005, 23:51
ben artik siyasal bir simge haline getirildiği için karşiyim... yoksa ban göre nasil bir genç kiz minicik eteğiyle sokağa çikiyosa onlarında başlarını kapayıp sokağa çikma hakki var...

Soleylem'e aynen katiliyorum. herkes ozgur diyorsak onlarda bu konuda ozgur olmalidir, ama ne varki turban bir siyasi simge olarak kullaniliyor bu nedenle karsiyim.

duyguşimşek
28.12.2005, 16:33
atatürk evlendiğinde karısını kara çarşaftan çıkarsaydı ne olurdu sence atatürk siyasetini gerçekleştirebilmek için herşeyin zamanını bekledi ve başarıya ulaştı.demogoji falan yok ortada.
lütfen demogoji yapma...atatürkümüzün kurduğu dediğin ülkede. Atatürkün eşi karaçarşaflı idi... bu ne yaman çelişki anlatabildim mi?

soleylem
28.12.2005, 16:42
arkadaşlar çarşafı kaldırma olayı atatürk öldükten hatırladığım kadarıyla 45 yıl sonra atatürkçü düşünce vakfı tarafından bir hareket başlatılmıştır çarşafla giren bayanlar türbanla çıkmıştır ve bu konuda herkes özgür bırakılmıştır yani isteyen çıkarmıştır çarşafını... ataürk modernleşin demiştir kafanızı açın dememiştir. eğer özgürlükten bahsediyorsanız kapanmakta özgür iradeye bağlı bişeydir ve özgür düşünceye aykırıdır bana göre...

A.D1100
29.12.2005, 18:34
arkadaşlar tüban bazı kesimler tarafından simge olarak kullanılıyor fakat bazı kesimlerde gerçekten inançları için takıyorlar bu göz ardı edilemez sonuçta demekrasi olan bir ülkede yaşıyoruz ve her insan hür olmalı

Lamekan
29.12.2005, 18:39
arkadaşlar tüban bazı kesimler tarafından simge olarak kullanılıyor fakat bazı kesimlerde gerçekten inançları için takıyorlar bu göz ardı edilemez sonuçta demekrasi olan bir ülkede yaşıyoruz ve her insan hür olmalı

Türban konusunda aynı paralelde düşünüyoruz ama ben bu ülkede demokrasinin pek olduguna inan mıyorum. Adamlar keser gibi ( her gelen kendine yontuyor ) çalışıyorlar. Demokrasiyide gidecekleri yol varmak istedikleri amaç ugruna araç olarak görüyorlar..

diloburak
30.12.2005, 15:44
Bir insanin Türban TAkip Takmamasi Sadece Kendisi ile Allahin Arasindaki birsey. buna Ne Annesi Ne Baba si nede Devlet Babasi Karisir.

AMAAA BIZ BUNU KURANDA YAZDIGI ICIN TAKIYOR DIYENLER YALAN SÖYLÜYOR CÜNKI KURANDA BÖYLE BISEY YOK.

KAYNAGI BURDA (http://www.islamiyetgercekleri.org/)

Bu BeniM sahsi düsüncem Beni Özel Mesaj Yagmuruna Tutmayinhttp://www.clicksmilies.com/s0105/mittelgrosse/medium-smiley-119.gif

Drej
30.12.2005, 23:51
Türban simgedir evet.
Ama asıl kafama takılan kur'an da emredilen ziynet yerlerinin arasında saçlar var mıydı?Eğer vardıysa bile bu mantığa aykırı değil midir?
Önemli olan açıktaki yerlerin karşı cinsi cinsel olarak tahrik etmemesi değil mi arkadaşlar.Saçı kapatmak bence sadece simgedir.Benim anam da başını kapatır ama bu ''modern'' türban değil.Onun örttüğü sadece anadolu insanının bir geleneği, alışkanlığıdır.İlginç bir örnek vereyim:
Peygamber soyundan bir kişi geçen yıl Suudi Arabistan eski Petrol bakanı ' nın kızı ile evlendi.arabistandan gelen tüm kadın davetliler başı açıktı, sadece bizim yeşil sosyetenin başı kapalıydı.Türban din için çok gerekli de çok daha dindar olan arabistanlılar neden açık gelior?Kocaları söz etmiyor?
Saçların görünmemesi önemli olan ise neden peruk takmakta sakınca görmüyorlar?Peruk da tahrik edebilir onların düşüncesine göre.Demek ki burda çelişiyorlar.
Saygılar...

ibrahim-ch
01.01.2006, 17:32
Eski roma hukukunda ceza hukuku ikiye ayriliyordu
1-Hürlerin cezalandirilmasi
2-Kölelerin cezalandirilmasi
yani köleler cezalari yarim cekerlerdi
peki nasil ayirt edilecekler?
Kadinlar hür ise baslari örtülü olurdu
erkeklerde ise köle erkekler kulaklarinda küpe olurdu
Mana
kulagi küpeli merkek köle
basi acik kadin köle
BU ayrim ceza hukuku icin gerekliydi
Islam adina uygulanan Mezhep hukuklarindada bu ayrim aynen var
yani köle ve hürler FARKLI cezalar uygulanir köleler yari ceza ceker.
Mushaf daki Ahzab suresi 59 ayetteki ayrima dikkat etmek gerek
bas örtüsü inancliligin geregi degil hürlügün geregi idi.
günümüzde inancin geregi gibi farkli manaya cevrilmesi yanlistir.

tokatlı_86
01.01.2006, 18:09
bakın arkadaslar sorun bayanların kafalarını kapatmaları değil onun(su zamanlarda olduğu gibi) sıyası amaclarla kullanılmasıdır.Bir cıkar malzemesıde olmamalı

tokatlı_86
01.01.2006, 18:15
bakın arkadaslar sorun bayanların baslarını kapatmaları değil .onun su an olduğu gibi sıyası bır amaç olarak kullanılmasıdır ben sıyası alana gırdımı bu tıp seylerın hemen karsısına gecerım

schafbock
05.01.2006, 21:28
aslında türban takmak insanın kendi inançları doğrultusuna bağlıdır. Her insan istediği görüşü savunmakta özgürdür. Kimsenin giyimi düşünceleri bi başkasını ilgilendirmez ama günümüzde türban takmak öyle bi hal aldı ki; bunu simge haline getirdiler.

Kızılırmaklı
07.01.2006, 14:52
Türban simgedir. Herşeyede alet ediyorlar. Ben yasaklansın dedim eğer herşeye alet etmiyeceklerse elbetde yasaklanmasın. Ama durum ortada.... Bunlara yüz verdikçe tepemize binecekler bundan çok eminim. Akp zaten iktidar... İran gibi olmayalım da.

kırmızı
07.01.2006, 15:00
Türban bir kesimin simgesi olabilir ama sonuçda bir insan hakkıdır da.. Onun için kamusal alanlarda yasak olamlı bence.

onurtt
07.01.2006, 15:04
bence türkiye'de her şeye siyaset karışmıştır, işimize gelince eşitlikçi ,özgürlükçü oluruz, işimize gelince devletin düzenini kanunu savunuruz...Aman bunaldım artık incir kabuğunu doldurmayan tartışma konularından...

Oli
07.01.2006, 15:37
Aman bunaldım artık incir kabuğunu doldurmayan tartışma konularından...

bu konu önemli değil mi? bence incir çekirdeğini de doldurur... hatta ceviz kabuğunuda... :yamukgul:

müttaki
07.01.2006, 15:53
bu konuya oy kullanmama hakkımı kullanıyorum. çünkü ben bu hakkımı hiçbir kuruma devretmedim.
eğer çevrenize bakarsanız tüm inançların maddeden manaya geçiş için bir yol olduğunu ve bu yollara ait bazı araçların ise put olduğunu görürsünüz. namaz, oruç, zekat, kurban, türban, hac araçları(putları) bunların manasına ulaşmak için yapılır. bunların manasına ulaşan ise zaten bunların putluğundan sıyrılmış demektir. ama bunları yapmadan, bunları reddederek bu manaya ulaşabileceğini iddia edenlerin (Tanrısı) putlardan başka birşey olamaz.

onurtt
08.01.2006, 02:01
bu konu önemli değil mi? bence incir çekirdeğini de doldurur... hatta ceviz kabuğunuda... :yamukgul:

demek istediğim bunlar artık bize vakit kaybettiriyor, bilimi tartışalım yazık bu ülkeye gerçekten...

karyatit
08.01.2006, 14:31
Kadının özgürlüğünü sınırlandıran bir araç nasıl özgürlük olabilir??

Oli
08.01.2006, 14:46
Kadının özgürlüğünü sınırlandıran bir araç nasıl özgürlük olabilir??

kendi özgürlüğünü kendi sınırlandırmak istiyorsa tabii ki özgürlüktür.

müttaki
08.01.2006, 23:13
özgürlük açmaksa bedeni hayvanlar bizden daha medeni:)
zaten bu bir seçimdir. kimse zorla kapatılmıyor. kapananda Allahın rızası için ve takva için sakınıyor. insanların bir kısmı geleneklerle yaşayıp bunları ibadet zannediyor diğer bir kısmı ise bu ibadetlerin yanlış olduğunu savunuyor.
bende diyorum ki bu ibadet doğru olanıdır. yanlış olan ibadetlerin bir seçim olmaktan çıkıp bir gelenek ve mecburiyete dönüşmesidir.

Oli
08.01.2006, 23:33
özgürlük açmaksa bedeni hayvanlar bizden daha medeni:)
zaten bu bir seçimdir. kimse zorla kapatılmıyor. kapananda Allahın rızası için ve takva için sakınıyor. insanların bir kısmı geleneklerle yaşayıp bunları ibadet zannediyor diğer bir kısmı ise bu ibadetlerin yanlış olduğunu savunuyor.
bende diyorum ki bu ibadet doğru olanıdır. yanlış olan ibadetlerin bir seçim olmaktan çıkıp bir gelenek ve mecburiyete dönüşmesidir.

kafiyeyi de uydurmuşsun din kardeşim... :3D_NG: Kapanmakta nasıl bir allah rızası var açıklarmısın ?... son cümlen ise senden beklenmeyecek doğrulukta...

müttaki
08.01.2006, 23:45
ibadet Allah rızası için yapılmadıkça makbul değildir. Allah rızası için olması demek yanlış olan bir şeyin zevkli olsada yapılmasından sakınmaktır:)

müttaki
09.01.2006, 15:34
TÜrkİyede TÜrban Dİye Bİr Sorun Yoktur,gerÇİ Bunu TÜrbanin İcatÇisi BaŞbakanda SÖylÜyor Ama,bİzİm SÖzlerİmİze Benzİrlİk TaŞisada,anlamlari Tamamen Bİr Bİrİnİm Zitti...(eŞİtlİk Partİsİ)

Bence TÜrkİyenİn Kendİsİ BaŞli BaŞlina Bİr Sorundur:)
Tabİ Sİzde Buna Dahİl Olabİlİrs&