Orijinalini görmek için tıklayınız : Alevilik Siyaset Meydanın'da
22.2.2006 tarihinde Siyaset Meydanın'da ''Dünden bugüne Alevilik ve Aleviler'' konuşuldu. Bu programı nasıl değerlendiriyorsunuz? Temsilci olarak orda bulunan insanlar gerçekten temsilcimiz mi?
Not:Bu konu hakkında açılan topicin kapatılmasına neden olan konuyu saptırma başka yönlere çekme amacı güdülmemesi ve seviyeli bir tartışma olması dileklerimle.
Hüseyin69 25.02.2006, 04:44 valla alevilik üzerine her gün bir tv kanali siyaset yapip aleviligi tartistigi ve cogu konusmacilarin yine dün söyledigi bugün söyledigiyle celiskili zihniyetin türü oldugu icin ben izlemedim
not sanirim 22.2.2005 tarihinde Siyaset Meydanın'da kücük bir hata ollmus cünki gecenlerde atv de siyasetmeydaninda yine alevilik vardi
tarih 22.02.2006 olmasi gerekir
derviscemal 25.02.2006, 09:24 Ben tekrarını tekrar izledim.. Kaçırdığım yerler varmış gerçekten çok güzel bir programdı.. sevgili adam..
Serkan_Devrim 25.02.2006, 14:09 beğendiğim söylenemez. alevilik islam içinde irdelendi. halbuki aleviliğin diğer yönleri es geçildi. alevilerin türk olduğu söylemleri vardı. tepkili değilim ama aleviliğin anlatıldığını düşünmüyorum.
çok güzel programdı tek eksiği ali rıza uğurlu dedenin fazla konuşmamasıydı.
en azından daha önce tv.çıkıp alevilerin özünü red edip hatta sünnilerden bile
daha fazla saldıran dedelere ve onun gibi düşünen insanlara inancını savunduğu için yalancı diyen edepsiz kimse yoktu.
bizleri savunacaksanız önce aleviliğe sahip çıkın sonra siyaset yapın
ama yinede alevi olduğunuz için hepinizi seviyorum ama önce alevilik,alevilik...
aşkı niyaz ederim.
Bende sitaset meydanını izledim güzel seviyeli bir programdı ama benim dikkatimi çeken bişey vardı proğramda klasik sünni alevi kardeşliği vurgulandı doğru ama bize niye derler bunu anlamadım gitdi sünnilere söylesinler sanki sünnileri düşman gibi gören biziz sanki biz yaktık sivasta sünnileri maraşta çorumda yakanlar hep onlardı yakılan hep bizdik biz hep halkların kardeşliğinden bahsettik tarih boyunca ama gelgörkü adamlar bize anlatıyor alevi sünni kardeştir diye eeeeeeee zaten biz yüzlerce yıldır bunu anlatıyoruz bunu savunduk gitsin sünnilere anlatsınlar bunu alevileri hıristiyan ve yahudilerden aşağı gören sünnilere anlatsınlar ortaya sanki sünniler kardeşlikten yanada aleviler buna karşı gibi bi durum çıkıyor yüzsüzlüğünde böylesi ....
Saygılar...
Bende sitaset meydanını izledim güzel seviyeli bir programdı ama benim dikkatimi çeken bişey vardı proğramda klasik sünni alevi kardeşliği vurgulandı doğru ama bize niye derler bunu anlamadım gitdi sünnilere söylesinler sanki sünnileri düşman gibi gören biziz sanki biz yaktık sivasta sünnileri maraşta çorumda yakanlar hep onlardı yakılan hep bizdik biz hep halkların kardeşliğinden bahsettik tarih boyunca ama gelgörkü adamlar bize anlatıyor alevi sünni kardeştir diye eeeeeeee zaten biz yüzlerce yıldır bunu anlatıyoruz bunu savunduk gitsin sünnilere anlatsınlar bunu alevileri hıristiyan ve yahudilerden aşağı gören sünnilere anlatsınlar ortaya sanki sünniler kardeşlikten yanada aleviler buna karşı gibi bi durum çıkıyor yüzsüzlüğünde böylesi ....
Saygılar...
sonerk mükemmel ifade etmişsin... hep katledilen aşağılanan biz olduk... hiçbir sünni ulema aleviler sünniler kardeştir edebiyatı yapmazken biz aleviler sürekli bu edebiyatı yapıyoruz. Alevilerin sünniler ile hiçbir sorunu yok ki zaten... tek sorun onların bize bakışında.
sonerk mükemmel ifade etmişsin... hep katledilen aşağılanan biz olduk... hiçbir sünni ulema aleviler sünniler kardeştir edebiyatı yapmazken biz aleviler sürekli bu edebiyatı yapıyoruz. Alevilerin sünniler ile hiçbir sorunu yok ki zaten... tek sorun onların bize bakışında.
evet sana katılıyorum.
evet o konuda size katılıyorum hep kardeş olmaktan bıktık
program güzeldi veli dede de çok güzel konuştu. ama bazen tartışırken bile kendi içimizde çelişkiliyiz herkes aynı yoldayken farklı söylemler doğuyor ve yanlış anlaşılıyoruz. yeterki biz birlik olalım cevapsız hiçbir soruları kalmaz böylece sıra bizi anlamalarına kalıyor. biz aleviyiz ve bu ülkede yaşıyoruz bunu kabul etmemeleri için hiçbir sebep yok.
Eyvallah oli arkadaş katılımın için teşekürler...
Programı beğenerek seyrettim.bence bu tür programların daha fazla yayınlanması gerekir.sesimiz hızla duyuluyor.insanların bizi doğru bir şekilde tanımalarının zamanı geldide geçiyor.:3:
aslinda program guzeldi ama bazi seler beni uzdu....
her zamanki programlar gibi hic bir aleviye gercek bir sekilde soz haki tanilmadi... kulturumuzu tam olarak tanitmadi.... sahsen dedelerin biraz daha soz almasini isterdik... insanlar profesurlerden duydu aleviligi birazda dedelerden duysun.... ali bey prof lar konusurken hic bir sey demiyodu ama dedeler eline mikrafon alir almaz 'peki tamam' yok suremiz kalmadi.... dedelerin dondugu semahdan sonra dua okunmasini beklememesi, daha oncede dua oldugunu soylenmis olduguna rahmen....
aslinda alevilik hakinda iyi seyler soylediler ama yinede bizi bizsiz tartismalari beni kirdi.... biz yine disardan bakdik herseye....
ALPerenShad 26.02.2006, 07:54 Yillardir Alevi ve Sunnileri ortak degerlerde birteslirme misyonunu üstlenmis bir sade müslüman olarak, Programdan müthis derecede haz aldim, Dedeler konusurken ellerinden öpesim geldi, gözlerim doldu, keske bu tarz girisimler yillar öncesinde medyamiz tarafindan yapilsaydida maras olaylari gibi olaylar cerayan etmeseydi.
Ayrica Ben bazi arkadaslara katilmiyorum, olaya tek yönlü bakiyorsunuz, bu programi hem Sünnliler hemde Aleviler izledi, Aleviligin islamiyetin ve Türklügün özü oldugunu bir cok Sünnide ögrenmis oldu. Programi cemiyette izledim canli sahidiyim ögrenen sünnilerin.
Insallah devami gelir böyle programlarin.
programı yarısına kadar seyrettim, sanırım profesör olan ankara ünivli bayan heceyanlanıp konuşmakta zorlandı üzüldüm ama profesor olmuş birinin böyle bir duruma düşmesi hoş değil, benim izlediğim yere kadar ve anladığıma göre alevilik için islam içinde ve türklükle sıkı bağı olan bir durum çizildi.İyi oldu kötü oldudan çok, aleviliğin anlatılması adına hoştu, günü ve saati yanlıştı yarın işe gidecek bir sunni o programı o vakitlerde izlermi sonuçta biz aleviler onların anlatıklarına vakıfız esas olan sunnilerin bizi anlaması ve bilmesidir. toplumdaki alevi-sunni yabancılaşması kakmalı ki mezhepsel ve kültürel fanatizm son bulsun.İki tarfta barış içinde yaşasın.Bu nedenle bu tür programlar çok önemli.
Aleviligin islamiyetin ve Türklügün özü oldugunu bir cok Sünnide ögrenmis oldu. Programi cemiyette izledim canli sahidiyim ögrenen sünnilerin
Burdan da 3. şıkkın ne kadar isabetli olduğu ortaya çıkıyor. Sağol Alperen paylaşımın için.
biraopil 26.02.2006, 15:52 Sevgili Aleviforum sakinleri...
Herseyden evvel herkese merhaba diyor selam ve sevgilerimi iletirim....Siyaset meydaninin ilk mesajima vesile olmasi da güzel bir rastlantidir...Programi sonuna kadar izledim ve konusmacilarin bazilarina katildim bazilarina katilmadim.
özellikle beni dehsete düsüren Hacibektas belediye baskaninin fikirleri oldu...(umarim dogru hatirliyorumdur) Konusmasinin basindan sonuna kadar öfke ve kin vardi...üstelik bu öfke Avrupa alevilerine idi...
Diger taraftan alevilikten ziyade Türkcülük övüldü ve güdümlü bir program gibi geldi bana....Sanki Türkler disinda alevi yokmus gibi...Sinirlarin kalktigi dünyanin bile sevgi ve hosgörü üzerine uzlastigi bir dönemde aleviligin tüm iyi yanlarinin tek sebebinin Türkcülükten kaynaklandigi vurgusu yapildi...Türk,Kürt,Arap milliyeti ne olursa olsun Aleviligi siyasete alet edilmesine kesinlikle karsiyim...Birakin inananlar inanclarini yerine getirsinler.Yeteri kadar istismara ugramadimi aleviler....
hepinize sevgi ve selamlarimi iletirim....
Sevgili Aleviforum sakinleri...
Herseyden evvel herkese merhaba diyor selam ve sevgilerimi iletirim....Siyaset meydaninin ilk mesajima vesile olmasi da güzel bir rastlantidir...Programi sonuna kadar izledim ve konusmacilarin bazilarina katildim bazilarina katilmadim.
özellikle beni dehsete düsüren Hacibektas belediye baskaninin fikirleri oldu...(umarim dogru hatirliyorumdur) Konusmasinin basindan sonuna kadar öfke ve kin vardi...üstelik bu öfke Avrupa alevilerine idi...
Diger taraftan alevilikten ziyade Türkcülük övüldü ve güdümlü bir program gibi geldi bana....Sanki Türkler disinda alevi yokmus gibi...Sinirlarin kalktigi dünyanin bile sevgi ve hosgörü üzerine uzlastigi bir dönemde aleviligin tüm iyi yanlarinin tek sebebinin Türkcülükten kaynaklandigi vurgusu yapildi...Türk,Kürt,Arap milliyeti ne olursa olsun Aleviligi siyasete alet edilmesine kesinlikle karsiyim...Birakin inananlar inanclarini yerine getirsinler.Yeteri kadar istismara ugramadimi aleviler....
hepinize sevgi ve selamlarimi iletirim....
İyi forumlar dilerim. Düşüncelerine katılmamak mümkün değil. Çok güzel analiz etmişsiniz.
türkü yüreğim 26.02.2006, 22:57 bence iyi bir programdı...
ve iyi anlatımlar vardı
Güzel bir programdı gerçekten.Sabahat Akkirazda çok güzel deyişler okudu sesine yüreğine sağlık, bizi temsil eden ordaki canların yüreklerine sağlık ;)
Bu program ile Aleviliğin sadece sözlü olmadığıda anlaşılmıştır sanırım çünkü aleviliğin yazılı kaynakalrı yakılmıştır ve izzettin doğan bu konuda gerekli örnekleri ve bilgileri verdi bence.Kitaplardan biri irandaymış:D
Arkadaşlar Hacı Bektaş Belediye Başkanı, Aleviliği kendinden farklı tanımlayanları çok ağır sözlerle itham ederken ve inanılmaz suçlamalar yaparken, sayın İzzettin Doğan neden hiç bir müdahale de bulunmadı? Aynı fikirde dahi olsa orda suçlamaları yanıtlayabilecek kimse olmamasından ötürü bunun doğru bir yaklaşım olmadığını izah edemiyecek biri olduğunu sanmıyorum. Bunu neden yapmadı?
Suluca Karahöyük gazetesinin 02 Mart 2006 günlü nüshasının ikinci sayfasında, Hüseyin Demirtaş'a ait "İslamın içi de dışı da Aleviyi yakıyor" başlıklı yazısına yer verilmiş. Yazıda özetle, Alevilerin İslamın içinde yada dışında sayılmasının olası sonuçları üzerinde, yazarının yorumlarını ve düşüncelerini içermekte ve şöyle sonlandırılmaktadır:
........genelkamuoyu önünde olumlu bir sonuca götürmeyeceği önceden kestirilebilen tartışmalara girmek, Alevilerin varmak istedikleri hedeflere ulaşmasında geciktirici hatta zararlı etki yapar. Nitekim de yapıyor. Alevi örgütleri ve aydınları bu kısır tartışmalara cevap yetiştirme yarışına girerek zaman ve enerji kaybediyor.
Devasa sorun ve engellerin Alevilerin önünde beklediği bir dönemde, emekli bir memur edasıyla hareket ederek ayrıntılarla ve belki gelecekte rahat bir ortamda yapılabilecek tartışmalarla zaman ve enerji kaybından, henüz emekleme aşamasında olan Alevi hareketinin uzak durması gerektiği kanaatındayım.
Yoksa yanılıyor muyum?
Bu paragrafdaki düşüncelere katılıyorum ve bu anlamda Alevilerin islam içi yada dışı tartışmalarının protesto girişimleri ve karşı tavırları ile uluorta sürdürülmesinin doğru olmadığını düşünüyorum.
|