Orijinalini görmek için tıklayınız : Hz.Ali`nin Kılıcı Zülfikâr Neden İki Başlıdır? Özelliği Nedir?

meymane_usari
26.02.2006, 17:02
canlar benim sizlere bi sorum olacak İmam Ali'nin kılıcı zülfikar ın acaba bi özelliği var mı ben bunu merak ettim?:yaw2

Dogan24
26.02.2006, 17:15
Züfikar'in neyi sembolize ettiğine geçmeden önce Züfikar'in ne olduğunu açmamız gerekiyor. Zülfikar, Hz. Muhammed tarafından Hz. Ali'ye armağan edilen ucu çatal kılıcın adıdır. İnancımıza (Aleviliğe) göre Zülfikar savaş öncesi gökten inmiştir. Hz. Muhammed'de bu gökten inen kutsal kılıcı Hz. Ali'ye hediye etmiştir.

Zülfikar, asırlardır adaletin sembolü olarak işlevini sürdürmeye devam ediyor.

Zülfikar, Hz. Ali'nin kişiliğiyle bir bütünlük haline gelmiştir. Hz. Ali'yi Zülfikarsız düşünmek mümkün değildir.

Zülfikar'ı salt bir savaş aracı olarak görmemek gerekiyor. Zülfikar, gerçek adaletin, hakkaniyetin, doğruluğun, mertliğin sembolidir.

Günümüzde Zülfikar Alevi olmayı (dışsal/zahiri anlamda da olsa) sembolize ediyor. Özelikle de Alevi gençliği Zülfikar'ı kolye şeklinde takıyor. Bu “Aleviyim” demenin, kimliğini Zülfikar'ın tarihsel misyonuyla açıklama biçimidir. Olmadık baskılara maruz kalan Alevinin kimliğini sembolize ediyor Zülfikar. Elbette boynuna her Zülfikar kolyesi takan kişi Alevi değildir. Alevi ise dahi bazıları Zülfikar'ın taşıdığı misyondan, Zülfikar da sembolleşen adalet anlayışından habersizdir. Bütün bunlara rağmen Zülfikar günümüzde Alevi kimliğini simgesel, biçimsel de olsa dışa yansıtıyor

meymane_usari
26.02.2006, 17:38
zaten gökten indiğini ve peygamberimizin hediyesi olduğunu biliyodum ancak herhangi bir hikmeti var mı diye onu sordum ancak açiklamalar için sağolasın doğan24

Dogan24
26.02.2006, 18:07
zaten gökten indiğini ve peygamberimizin hediyesi olduğunu biliyodum ancak herhangi bir hikmeti var mı diye onu sordum ancak açiklamalar için sağolasın doğan24sevgili can özelliği veya hikmedinide yazıda bulabirsin ......................

sende sağol saygılarımla......

meymane_usari
26.02.2006, 18:20
ok anladim doğan can

XaLo
29.03.2006, 17:04
Zulfikarin iki tane ucunun olmasinin nedeni veya anlami nedir ? Bunu bilen herhangi bi arkadasimiz bizi bilinclendirsin

cerzincan
29.03.2006, 17:09
bi nedeni yok alınışı öyle

Roşna
29.03.2006, 17:20
Zulfikarin iki tane ucunun olmasinin nedeni veya anlami nedir ? Bunu bilen herhangi bi arkadasimiz bizi bilinclendirsin

öyle yapılmıştırr bir nedeni yok bence ama biz kişileri ve nesleri mitolojik olarak yorumlayacak birşeyler buluruzz

Dogan24
29.03.2006, 17:34
Zülfikar neyi sembolize ediyor?

Züfikar'in neyi sembolize ettiğine geçmeden önce Züfikar'in ne olduğunu açmamız gerekiyor. Zülfikar, Hz. Muhammed tarafından Hz. Ali'ye armağan edilen ucu çatal kılıcın adıdır. İnancımıza (Aleviliğe) göre Zülfikar savaş öncesi gökten inmiştir. Hz. Muhammed'de bu gökten inen kutsal kılıcı Hz. Ali'ye hediye etmiştir.

Zülfikar, asırlardır adaletin sembolü olarak işlevini sürdürmeye devam ediyor.

Zülfikar, Hz. Ali'nin kişiliğiyle bir bütünlük haline gelmiştir. Hz. Ali'yi Zülfikarsız düşünmek mümkün değildir.

Zülfikar'ı salt bir savaş aracı olarak görmemek gerekiyor. Zülfikar, gerçek adaletin, hakkaniyetin, doğruluğun, mertliğin sembolidir.

Günümüzde Zülfikar Alevi olmayı (dışsal/zahiri anlamda da olsa) sembolize ediyor. Özelikle de Alevi gençliği Zülfikar'ı kolye şeklinde takıyor. Bu “Aleviyim” demenin, kimliğini Zülfikar'ın tarihsel misyonuyla açıklama biçimidir. Olmadık baskılara maruz kalan Alevinin kimliğini sembolize ediyor Zülfikar. Elbette boynuna her Zülfikar kolyesi takan kişi Alevi değildir. Alevi ise dahi bazıları Zülfikar'ın taşıdığı misyondan, Zülfikar da sembolleşen adalet anlayışından habersizdir. Bütün bunlara rağmen Zülfikar günümüzde Alevi kimliğini simgesel, biçimsel de olsa dışa yansıtıyor

colddream
29.03.2006, 17:35
Her şeyin bir nedeni olabilir ama burada tutupda neden vardı demektense bir araştır ve ondan sonra elde ettigin sonuçları sunki bizde bilelim konuınun özü nerden geliyor....

srdr_ist
29.03.2006, 23:37
il-yasin bu konuda açıklamamız vardı iki başlı uc demektir.Kuranda geçen bir ayetin
Selam sana ilyas olarak açıklandığından bununda hz Ali vede Peygamberden bahsettiğini
İl-Yasin
İl = kılıç yada iki uc
Yasin =Muhammed
Zülfikar gibi kılıç yoktur sözü zaten kılıçın kutsal bir değerini ortaya koyuyor.
Sevgilerimle

caferi
31.03.2006, 15:57
selamın aleyküm
ALLAH ın aslanın kılıcı yani zülfikar benim bildiğim uhud savaşında HZ ALİ
peygamber efendimizi korumak isterken müşriklerle çarpışırken kılıcı kırılır.
HZ MUHAMMED EFENDİMİZ savaştan sonra kendi kılıcı zülfikarı HZ ALİ ye armağan eder.. en doğrusunu ALLAH bilir

la fetta illa ali la seyfe illa zülfikar hadiside bu olaydan sonra söylenmiştir

lamekan_87
08.03.2007, 21:18
Merhaba canlar birşey sorabilirmiyim.Hz.Ali'nin(a.s) kılıcı (Zülfikar) nın neden özgün bir şekli var ???Bildiğimiz kılıçlardan çok faklıdır...Düşüncelerinizi paylaşırsanız sevinirim canlar......

HZ. ALİ GİBİ
YİĞİT
ZÜLFİKAR GİBİ
KILIÇ
YOKTUR.....

Servan
08.03.2007, 21:24
çok güzel bir soru araştırmak lazım.biraz bakayım.ama bir anlamının olduğunu sanmıyorum.

lamekan_87
08.03.2007, 22:51
teşekürler ilgilendiğiniz için can

Gülom
08.03.2007, 22:56
Zül "sahip" demektir. Fikar, "fikir sahibi" demektir. Halife Ali'nin Uhud savaşında Kureyş’in meşhur savaşçılarından dokuz kişiyi öldürdüğü, bu savaşta bedeninden yetmiş yara alarak son ana kadar peygamberi savunduğu, bu sebeple de Cebrail'in, “Zülfikar'dan başka kılıç, Ali’den başka da yiğit yoktur.” dediği rivayet edilir. Zülfikarın Topkapı Sarayında olduğu iddia edise de bazı rivayetlerde Halife Ali'nin vasiyeti üzerine Necef'te denize atıldığı belirtilmiştir.

Saygilarimla

lamekan_87
08.03.2007, 23:05
yazdıların çok güzel can ama ben zülfikarın anlamını sormadım ama bak bunuda bilmiyordum teşekürler fikirlerin için gerçekten güzeldi..........

seyyah1982
15.03.2007, 21:56
bir nevi islamın koruyucusu olmasından ötürü olabilir mistik bir kılıç manevi yönü agır basıyor bence...

maymay
15.03.2007, 22:02
Simdi can, dini bir anlami varmi, bilmiyorum, ama kiliç o sekilde daha keskin olur.

Samuraïlar gibi :
http://www.cartage.org.lb/fr/themes/Loisir/martiaux/Graph/sabres.gif

Bir alakanin oldugundan tam emin degilim tabiki.

by uffuks
18.03.2007, 17:18
La fetâ illa Ali, la seyfe illa Zulfikâr!___Ali gibi yiğit zulfikar gibi kılıç bir daha gelmez_____zülfikar,kaba kuvvetin degil,yiyitliyin,mertliyin,haksizliga karsi direnmenin,nefsine ve hiddetine hakim olmanin bir simgesidir. sahi merdan alinin zülfikari bu yola gönül vermis kılıcıdır______Şeklinin de öyle olmasının nedeni hem kesici hemde parçalayıcı olmasıymış.Ama her kesin öyle bir kılıç kullanamayacağınında altı çizilio nedeninide iki çatallı olduğu için hareketi zorlaştırırmiş.

sebze
19.03.2007, 22:49
arkadaşlar bence kılıcın ucunun çatallı olması iyilikle kötülüğün savaşını temsil ediyor olabilir yani buda fikir sadece:) topkapı sarayında ise 4 halifenin ayrı ayrı kılıçları var ama hz.ali'ninki bahsedildiği gibi ucu çatallı olan değil,ucu düz.yani zülfikar değil.ama başka bi kılıç var mı onu da bilmiyorum.

shahrud
20.03.2007, 01:01
Arkadaslar boyle hurafelerle ve anlamsız sorularla ugrasacagınıza daha bilimsel konularla ugrasmanız daha faydalı olmaz mı?

cicim
20.03.2007, 01:10
Arkadaslar boyle hurafelerle ve anlamsız sorularla ugrasacagınıza daha bilimsel konularla ugrasmanız daha faydalı olmaz mı?

anlamsız degıl bence guzel bı soru bı alevı olarak bılmemız gerekekn bırsey dıye dusunuyorum sadece bılımsel seylerlemı ugrasacaz buda onemlı

sausen
20.03.2007, 01:27
Merhaba Canlar,

Bende meraklandım. Bu konu hakkında detaylı bilgiler bekliyorum...

kenanuner
22.03.2007, 20:38
araştırmak lazım sağol can

Blue_Love
22.03.2007, 21:18
Zülfikarın İlk Sahibi Peygamber Efendimiz Hz.Muhammed İdi.Benimde Bildiğim de Bu...

avni
22.03.2007, 22:05
zülfikarın ucunun çatal oluşu bir savaş deneyiminden sonra olmuştur.harşı rakipten gelen hamleyi araya sıkıştırarak kesmek ve fırlatmayı amaçlar böylece savunmasız kalan rakip,daha çabuk teslim olur veya öldürürülür.tamamen savaşlar sonucu deneyimlerden sonra yapılmış bir kılıçtır.başka bir bilimsel açıklaması da yok biliyorum. saygılar....!

delice
23.03.2007, 15:30
merhaba canlar
hz ali efendimizin kılıcının neden çatal olduğu mecoldür ama
bildiğim kadarıyla hz ali bir savaşta dara düşüer ceprail aracılığıyla allah tarafından
düldülü yani atı ve kılıcı hediye olaraktan gönderilir ve savaşlarda da kılıcın kırk arşın uzadığıda rivayetler arasında vardır
atı ve kılıcı özeldir ali allah tarafından hz peygambere yardımcı tayin edilir
zülfikar ve düldülde aliye yardımcı tayın edilir

papatyam910
23.03.2007, 19:23
gülom dost bilgilendirdiğin için teşekkürler ufkumuzu açmaya dewam...

by uffuks
29.03.2007, 23:13
arkadaşlar kılıç allah tarafından indirilmedii.Bir savaşta peygamberimiz Hz.Muhammed'e kalmıştır.Hz. mUhammedde başka bir savaşta da hz. Ali.kılıcını kaybedince Muhammedin yanına gelir ve kılıcını kaybettiğini syler.HZ.Muhammedde zülfükarı Hz.Aliye verir ve La feta illa ali la seyfe illa zülfikar der__________benim gözüme çarpanlar bunlar

pelegozlu
01.04.2007, 23:16
Hz.ALİ'NİN ZÜLFİKAR-I

Halk dilinde Zülfikar, Hz. Muhammed’in Bedr savaşında ganimet olarak aldığı meşhur kılıcın ismi. İbnü’l-Esir meşhur Zülfikar adlı kılıç hakkında şöyle der: Hz. Ali, H.2 (M. 624) senesi Bedir savaşı esnasında Munabbih b. el-Sahmi veyahut oğlu el-As b. Munabbih’nin kafasını uçurarak öldürmüş ve Zülfikar diye bilinen kılıcını ondan almıştı. Böylelikle Hz. Muhammed’e geçmiş, o da Hz.Ali’ye hediye etmişti. Kaynak İbnü’l-Esir, El-Kamil, c.2,sa.133 B.Y.

Taberi meşhur Zülfikar adlı kılıç hakkında şöyle der: Hz. Ali Uhud savaşında bir Putperest Kureyşliye bir kılıç vurdu, kılıcı kırıldı. Hz. Muhammed’in yanına geldi: Ya Muhammed kılıcım kırıldı bana bir kılıç ver, kılıçsız savaşamam; dedi. Bunun üzerine Hz. Muhammed Zülfikar adlı kılıcı çekip Hz. Ali’nin eline verdikten sonra şöyle buyurdu: Zülfikar’dan başka kılıç, Ali’den başka yeğit yoktur, demiştir. Kaynak: Tarih-i Taberi, c.2, sa.409 E.O.Y.

Yükarıda görüldüğü gibi, Zülfikar adlı kılıç, daha önce Munabbih b. el-Sahmi veyahut oğlu el-As b. Munabbih adlı, savaş sırasında öldürülen bir Putperest Kureyşliye aitti. Daha sonra savaş ganimeti olarak Hz. Muhammed’e geçmiş, o da Uhud savaşında Hz. Ali’ye verdikten sonra Lâ sayfa illâ Zulfekâr va lâ fatâ illâ Ali (Zülfikar'dan başka kılıç, Ali'den başka yiğit yoktur) demiştir. Daha sonra Abbasi halifelerinin mülkiyetine geçmiş olan Zülfikar adlı kılıç daima Hz. Ali’nin hatırasına ve şahsiyetine bağlı olarak, adeta onun bir senbolü halinde anılagelmiştir. Yine onun efsaneleşen menkıbevi şahsiyeti sayesinde, islami edebiyatlarda, hatta muhtelif sanat şubelerinde yaşatılmıştır. Kaynak: İslam ansiklopedisi, Leyden tabı, ma.Zülfekar M.E.B.Y.
araştırdım böyle bir yazı buldum sizinle paylaşmak istedim..

pelegozlu
01.04.2007, 23:20
Zülfikar, İslam dininin peygamberi Muhammed'in damadı ve dördüncü halife Ali bin Ebu Talib'in çatal şeklinde iki başlı kılıcının adıdır. Zül "sahip", Fikar "fikir" demektir. Kelimenin tamamı fikir sahibi anlamına gelir. Halife Ali'nin Uhud savaşında Kureyş’in meşhur savaşçılarından dokuz kişiyi öldürdüğü, bu savaşta bedeninden yetmiş yara alarak son ana kadar peygamberi savunduğu, bu sebeple de Cebrail'in, “Zülfikar'dan başka kılıç, Ali’den başka da yiğit yoktur.” ("La fatà illa Ali, la saif illa Zulfiqar" Arapça: لا فتى الا على لا سيف الا ذوالفقار ) dediği rivayet edilir. Zülfikarın Topkapı Sarayında olduğu iddia edilse de bazı rivayetlerde Halife Ali'nin vasiyeti üzerine Necef'te denize atıldığı belirtilmiştir.Sonradan da Med´den gelen Eba Müslüm Horasan-i bulmustur.

Şia'ya göre ise bu kılıç; on ikinci ve son İmam olan Hz. Mehdi(a.f) 'da bulunmaktadır.

freelens
18.08.2007, 00:59
merhaba sevgili canlar basligi okudugunuz gibi Hz.Ali`nin kilici zülfikar neden iki baslidir, zülfikar neyin anlamini tasir, bu kilic Hz.Ali ye nasil ulasmistir bu sorularin cevabini ben biliyorum, sadece biri disinde neden iki baslidir sorusuna yanit bulamadim. Bakalim bu sorulara cevap veren arkadaslar olacak mi

onur melis
18.08.2007, 01:58
2 başlı olmasının hz aliyle baglantısı yoktur sonuçta bu kılıç ona verildiginde iki başlıydı yani anlayacagın hz ali onu iki başlı yapmadı

freelens
18.08.2007, 02:13
ben zülfikari Hz.Ali iki basli yapti demedim bakin ogunden bu güne zülfikardan baska iki basli kilic yok ben görmedim en azindan, yani demek istiyorum ki Iki basli olmasinin baska bir özelligi var mi, varsa bu özellik nedir yoksa siradan bir kilic midir zülfikar

sivanonur44
18.08.2007, 10:13
bende neden iki başlı olduğunu bilmiyorum ama zülfikarın hz.muhammed ile hz.ali'nin yıktığı putların birinin demirinden, hz.muhammedin yaptırıp hz.ali'ye hediye ettiğini duymuştum

habil
18.08.2007, 14:06
Bu konuda bir bilgiye rastlamadım fakat hep hz.muhammedi ve hz.ali yi temsil ettiğini düşünürüm.

erkan2434
18.08.2007, 14:19
bu konu daha önce verilmişti

freelens
18.08.2007, 14:39
Merhabalar hepimiz alevilerin boynunda asili olan kilici görmüsüzdür, bir alevi olarak hep merak etmisimdir, bu kilic neden iki baslidir, Rivayete göre Hz Muhammet bu kilici bedr savasinda ganimet olarak aliyor ve Hz. Ali`ye hediye olarak veriyor, ikinci bir rivayete göre ise Hz. Ali Uhud savaşında bir Putperest Kureyşliye bir kılıç vurdu, kılıcı kırıldı. Hz. Muhammed`in yanına geldi: Ya Muhammed kılıcım kırıldı bana bir kılıç ver, kılıçsız savaşamam; dedi. Bunun üzerine Hz. Muhammed Zülfikar adlı kılıcı çekip Hz. Ali`nin eline verdikten sonra şöyle buyurdu: Zülfikar`dan başka kılıç, Ali`den başka yeğit yoktur, demiştir.
Bazi kaynaklarda bu bilgileri görebilirsiniz ama iki basli olusu ile ilgili hic bir bilgi yok, bu konuda fikirlerinizi merak ettigim icin bu formu acma geregi duydum ...!

Hepinize tesekkür ediyorum...!

gelawej
20.08.2007, 01:11
Merhaba,
zülfikarın neden iki başlı olduğunu soruyorsunuz..
Ne derce doğru bilemem ama, alevilikle ilgili oldukça ayrıntılı bir kitap okumuştum ve o kitapta zülfikarın büyük ve küçük dili temsil ettiği anlatılıyordu.
Şu anda kitabın adını ve yazarını anımsayamadım. Ama en kısa sürede araştırıp buradan sizlere yazacağım.
sevg ve saygılar..

zarali
20.08.2007, 16:13
Sevgili canlar bu kilic meselesi güzel bir konu,bende merak ediyorum neden iki basli oldugunu umarim bu konuda bilgi veren bir arkadas cikar...

erkan2434
24.08.2007, 23:17
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=33191

delidervis
24.09.2007, 21:16
bir yorumda ben yazayım..

zü: sahip, malik;
el: tanım, tarif
fekâr: fıkra(omurga kemiği)’nın çokluk biçimi
zü + el + fekâr = zü'l-fekâr
Arapça, bir tamlama şeklinde olan kelime ilk etapta “Omurgaları olan/omurgalı/kaburgalı” şeklinde Türkçeye çevrilebilir. Esasen Zülfikar, omurga kemikleri suretinde menevişi olan meşhur bir kılıçtır. (http://tr.wikipedia.org/wiki/Zülfikar)

Zülfikar omurgalı bir kılıc seklinde yapılmıstır yani insanı sembolize eder..
Hz. Ali tektir..
Kılıc insanı sembolize ettigi icin Hz. Ali'ye yaklastıkca teke varır ve tek olur ama Hz. Ali'den uzaklastıkca ikilik olur ve sonu hüsrandır..

burning aura
09.11.2007, 04:23
bence savaşta kullanımı açısından daha avantajlı oldğu için çok akıllıca üretilmiş bir kılıç o..illa da bir anlam yüklenmiş olması gerekmez..yakışıyormuş da Ali'nin eline..

gulemin
09.11.2007, 04:51
benim bildigim kadariyla, o kiliç sadece savas kilici degildi.. yani insanlari öldürme kilici degil, öyle olsaydi tek basli olmasi yeterli olurdu, demi?.. ama Zulfikar iki baslidir çünkü Zalim'in kilicini durduran kiliçtir, yani yapilan haksizliga karsi çikmaktir.. direnmektir.. hakkini arayip, kazanmaktir!.. "Ali kadar YIGIT, Zülfikar kadar keskin kiliç yoktur", bildigimiz "la feta ila Ali la seyfe ila Zulfikar".. O hiçbir zaman haksizliga boyun egmedi.. Alevi felsefesi de budur zaten!

saygilar

suveydiyeli
09.11.2007, 06:20
merhaba sevgili canlar basligi okudugunuz gibi Hz.Ali`nin kilici zülfikar neden iki baslidir, zülfikar neyin anlamini tasir, bu kilic Hz.Ali ye nasil ulasmistir bu sorularin cevabini ben biliyorum, sadece biri disinde neden iki baslidir sorusuna yanit bulamadim. Bakalim bu sorulara cevap veren arkadaslar olacak mi
.............
Arkadaşlar hepinizin yorumunu okudum,.......

Sevgili Deniz,

Türk Dili Ve Edebiyatı bölümünde okuyan bir arkadaşım bu konuya farklı bir açıklama getirmişti yıllar önce..Sizinle paylaşmak istiyorum........

Besmele'yi (biismillahirrahmanirrahim), arapça yazıp, bir kaç harfi daha değişik yazıp ( mim,se, be ve elif) önüme koydu ve ardından kalemle arapça besmeleye sınır çizgisi çizmeye başladı... "s" yani "se" başta kılıcın ağzını belirginleştirdi......."m" yani "mim" sonlara doğru kılıcın tutulan yerini belirginleştirdi....

Arkadaşım çizdi ve önüme koydu..Zülfikarın net bir görüntüsü vardı..Size saçma gelebilir belki ama ben buna şahit oldum...

Ayrıca ne kadar doğru bilmiyorum..
Bizim Şeyh'lere sorduğumda şaşırdılar...

PirO_62
17.11.2007, 17:56
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=33191

Verilen linkte konu ile ilgili aradığınız cevaplar veya yorumlar bulunmaktadır.

KİLİT.

alevi_siyah
17.11.2007, 22:56
Cevaplandı bülümüne taşıyorum

temizkopat
19.12.2007, 11:13
Arkadaşlar Zaten Alevi Olmak bir ayrıcalıktır...
O rütbeye yükselmek için aleviliğin getirdiği bazı şeyler (Hızır Orucu) gibi şeyleri uygulamalıyız.
Dogan24 arkadaşımız haklı boynuna her zülfikar'ı takan alevi olmuyor...

dereköylü
19.12.2007, 21:48
rütbemi aleviliği bir rütbeyle sınılayamayız arkadaşlar alevilik hiç bir kitaba sığmaz hiç bi şekilde eşi benzeri olamaz.saygılarımla,,

CaNCa
27.12.2007, 02:32
Aynı soru niteliği içeren tam 'dört' konu birleştirildi.

delidervişş
28.01.2008, 22:33
değerli canlar mesajların bir çoğunu okudum ama benin tam olarak anlayamadığım zülfikar allah tarafından hz ali yemi gönderildi.hz muhammedindide hz ali yemi hediye edildi yoksa allah tarafından hz muhammede hz aliye verilmesi içinmi gönderildi herkes bişi yazmış bu konuda daha açık bir cevap yazarsanız sevinirim teşekürler.bence zülfikar onurla taşınmalı kimse bunu taşımaktan rahatsızlık duymamalı....Ali nin yoluna varanlar gelsin....