Orijinalini görmek için tıklayınız : Tunceli'li Sünniler?

emo1
26.02.2006, 18:20
merhaba arkadaslar sitede bir arkadasa rasladım memleketi tunceli ama alevi degil nasıl oluyor bu acıklarsanız sevinirim simdiden tesekürler

sevgilerle emo

m.ozfe
26.02.2006, 18:22
Sİteye Alevİ Olmayanlarda KatilabİlİyormuŞ......

Canan
26.02.2006, 18:24
merhaba arkadaslar sitede bir arkadasa rasladım memleketi tunceli ama alevi degil nasıl oluyor bu acıklarsanız sevinirim simdiden tesekürler

sevgilerle emo

anlasilmiyacak ne var... demekki tuncellide alevi olmayanlarda var...
bu arada kim bu kisi ona sormayi neden denemiyosun??? daha iyi bir cevap verir sana..

Oli
26.02.2006, 18:24

sevgilerle emo

merhaba!

ya işaretlemeyi unutmuştur... ya da tunceli asker-polis şehri haline geldiği için onlardan biri veya onların oğlu/kızı olabilir belki.

derviscemal
26.02.2006, 18:25
anlasilmiyacak ne var... demekki tuncellide alevi olmayanlarda var...
bu arada kim bu kisi ona sormayi neden denemiyosun??? daha iyi bir cevap verir sana..

Çok ilginç geldi şimdibana tunceli de alevi olmayan kimsenin olması bir yanlışlık olmasın?

Mert_offline
26.02.2006, 18:26
tuncelinin elazığ'a yakın taraflarında alevi olmayan insanlar var, bunlar kendilerini tunceliden daha çok elazığ'lı olarak görüyorlar. gayet normal bir durum yani.

Canan
26.02.2006, 18:32
Çok ilginç geldi şimdibana tunceli de alevi olmayan kimsenin olması bir yanlışlık olmasın?

benim bir arkadasim var o tuncelli 100% eminim cunku geccen yaz gitdi tuncelliye bir kac gun kaldi... 100% eminin sunni cunku ramazan orucu tutuyodu...

emo1
26.02.2006, 21:00
tamama arkdaslar tesekurler kendisinede sordum bunu gonlu tunceliden yanaymıs ama egeliymis cevabını verdı bana

sevgilerle emo

Oli
27.02.2006, 11:14
tamama arkdaslar tesekurler kendisinede sordum bunu gonlu tunceliden yanaymıs ama egeliymis cevabını verdı bana

sevgilerle emo

kuyuya taş attın valla! :yamukgul:

Akgüney
03.11.2006, 13:16
ohooo bisürü insan taniyorum tuncelide yasiyorlar ama alevi degiller...hicbiyerde sadece alevi kesim bulamazsiniz ki

CananYildiz
03.11.2006, 18:03
ohooo bisürü insan taniyorum tuncelide yasiyorlar ama alevi degiller...hicbiyerde sadece alevi kesim bulamazsiniz ki

yaniiiii....sivas, tunceli, erzincan ve birsürü alevi olmayan gencler varrr sasirmayin canimmm :uzgunsok: sevgiler

yüce
03.11.2006, 18:09
Pertek ,Nazmiye ve Hozatın bir kısmı sünni olsunlar ama yeterki insan olsunlar

Şoreş
03.11.2006, 18:09
Tuncelide Çemizgezek ve Pertekte Sünniler var onlarda Tuncelili olduklarını pek kabul etmezler.. Elazığlıyız yada Bingöllüyüz derler.

Bir Zeynep
03.11.2006, 18:10
benim bildigim ve bana KENDISI bir tunvcelli alevi dedigi aynen su sözler canlar:
tuncellide 100 de 100 HERKES alevi VE kürt. sunni bulamazsin orda, türkte bulamazsin cok sasirdimdi.. simdi ise bu konuya sasiyorum, kafam karisti: hani sunni yoktu tuncelide?? hmmm acaba sonradan göc mü ettiler? aslen baska bi köylüde tuncelliye mi yerlesmis?!

KızılBant
03.11.2006, 18:28
çemişkezek ve perteğin yarısı sunni. Diğerleri alevi...

Şoreş
03.11.2006, 20:01
Pertekte Sünniler var ama orda da Aleviler çoğunlukta Köylerde..

Sünni Köyler Çemizgezekte ağırlıkta.

Lazoşa_62
03.11.2006, 23:06
Pertek ,Nazmiye ve Hozatın bir kısmı sünni olsunlar ama yeterki insan olsunlar

Yüce; Pertek doğru tanım ancak Nazımiye ve hozatın bir kısmı suniler tabiriniz yanlışdı. Ben nazımiyeliyim ve nazımiyede toplam 4 veya 5 aile vardır.Onlarda ermeni asıllı olup süni ibadetlerini yaparlar.

Belki bilmiyor olabilrsiniz hozatta nazımiye misalıdir. Ancak Pertek ve Çemişgezekte süni halkımız vardır.

Tabiiki bu suni kardeşlerimin çoğu özellikle Çemişgezek ilçesidekiler alevilikten dönmüşlerdir. Konuya gelınce tuncelli olupta suniyim diyen birinin çıkmasıda normaldir.Sözünede katılyorum tunceli bölgesindeki sunilerle tarih boyunca bir sürtüşmemiz dahi olmamıştır.

MetinK
03.11.2006, 23:18
Biri kuyuya tasi atmis cikarabilene ask olsun.
Dersim/Tuncelinin ezici bir cogunlugu Alevi degildir denilse ne olacak anlamis degilim.:w00t:
Konuyu acan kisinin alti mesaji var ve 8 aydir aktif degil forumda.:wink:

Bu tür sorular icin iyiniyet kelimesi kullanmak benim icin güc.Sahi Dersimliler/Tuncelililer Saman midir yoksa Afsar mi?Onu da tartisalim...:p

Nesimi
03.11.2006, 23:23
Çemişkezek ve Pertek dışında sunni yok bu ilçelerin sınırları içinde karışık köyler veya sırf alevi veya sunni köyleri var ancak dostane ilişkilerimiz vardır genelde. Şu an bile Çemişkezekli pek çok kişi var yaşadığım yerde, Sunni oluyorlar ve genelde Elazığlıyız derler ama bize selam verince hemşerim derler, yani problem yokdur Dersim de tüm halklar kardeşce yaşadı, dersimli her yerde kardeşliği savundu. Bu yüzden Alevi mi Sunni mi Hristiyan mı farketmiyor, önce insan..

Şoreş
03.11.2006, 23:23
Biri kuyuya tasi atmis cikarabilene ask olsun.
Dersim/Tuncelinin ezici bir cogunlugu Alevi degildir denilse ne olacak anlamis degilim.:w00t:
Konuyu acan kisinin alti mesaji var ve 8 aydir aktif degil forumda.:wink:

Bu tür sorular icin iyiniyet kelimesi kullanmak benim icin güc.Sahi Dersimliler/Tuncelililer Saman midir yoksa Afsar mi?Onu da tartisalim...:p

Cemal Şener geldi aklıma abi:yamukgul: Elinde kanıt bişey olmadan adam bizi birkaç yazıda Tırkman yaptı:yamukgul:

Aslında komik ya:yamukgul: Gülüyorum. Adamların düştüğü derde bak abican:yamukgul:

Lazoşa_62
03.11.2006, 23:25
benim bildigim ve bana KENDISI bir tunvcelli alevi dedigi aynen su sözler canlar:
tuncellide 100 de 100 HERKES alevi VE kürt. sunni bulamazsin orda, türkte bulamazsin cok sasirdimdi.. simdi ise bu konuya sasiyorum, kafam karisti: hani sunni yoktu tuncelide?? hmmm acaba sonradan göc mü ettiler? aslen baska bi köylüde tuncelliye mi yerlesmis?!

Selam adı güzel Alim; Bildiğin bir tuncelli biraz gurur olsu diye % deyi apartmış. Gerçegi ise Tuncelinin Pertek ve Çemişgezek ilçesindeki halkımızın bir kısmı Suni veya sunileşmiştir.Bu ilçeleri elazığ ilçesine yakınlıgında olması nedeniyle ulaşım, çeşitli insan ilişkilerinden, ticari ilişkilerden ve yerleşime uygunluğu burda suni varlığını oluşturmaktadır.

Ayrıca bir konuyu daha abartmış,Kürt kökenli kadar türk kökenli vatandaşımızda vardır . Hatta 1942 yılında ermeni vatandaşların Mahkeme kararıyla Türkiye vatadaşlığı kimliğine geçerken alevi inanç sistemine geçmişlerdir.

Kısada olsa size aktarılan bazı yanlışları düzelterek dogrusunu kısaca anlatmaya çalıştım. Ayrıca kim olsa bu sözlerle kafası karışır...

acareftelya
07.11.2006, 12:19
merhaba!

ya işaretlemeyi unutmuştur... ya da tunceli asker-polis şehri haline geldiği için onlardan biri veya onların oğlu/kızı olabilir belki.

bencede böyle bir durum söz konusu olabilir:confused1

çiğerparem
07.11.2006, 12:42
pertek ilçesinde Alevi sayısının az olduğunu duymuştum...

murat222
07.11.2006, 12:55
pertek ilçesinde Alevi sayısının az olduğunu duymuştum...

arkadaşlar bilmeden yorum yapmak iyi değil.pertek in köylerinin çoğu alevidir.nüfus olarakta alevi nüfus daha fazladır.bu sitenin dersim sayfasına girerseniz görürsünüz.
pertek'İN 51 KÖYÜ var bu köylerden
41 ALEVİ
5 ALEVİ-SÜNNİ
5 köy SÜNNİ DİR.

MeRaLiNa
07.11.2006, 14:37

Sayin MetinK herhalde topiclerin sayisi cok oldugundan takipte gerilerdesiniz

biz Tunceliler Samanmi yoksa Afsarmi tartismasini coktan asip geride biraktik

son tartismamizda Tunceliler Pagan, Mars, Uzayli, Japonmudur gibi izlere rastladik... ve artik tartismayi bu yönüyle ele aliyoruz

:stuart:

MeRaLiNa
07.11.2006, 14:45
simdi aklima geldi... turgut özal'in annesi Tunceliliymis diye duydum, yanliz Alevi degil bu iki ilcedeki Sünni Tuncelilerden...

selva
07.11.2006, 15:15
simdi aklima geldi... turgut özal'in annesi Tunceliliymis diye duydum, yanliz Alevi degil bu iki ilcedeki Sünni Tuncelilerden...

evet doğru duymuşsun annesi tuncelili babamın söylediğine göre mazgirttede sunni vatandaşlarımız varmış.şimdi kaldıklarını sanmıyorum ama babamların zamanında varmış hatta biri gelmiş dedemden kızına babamı istemiş:lol: :lol:

MeRaLiNa
07.11.2006, 15:22
evet doğru duymuşsun annesi tuncelili babamın söylediğine göre mazgirttede sunni vatandaşlarımız varmış.şimdi kaldıklarını sanmıyorum ama babamların zamanında varmış hatta biri gelmiş dedemden kızına babamı istemiş:lol: :lol:

vay beeeeeeee senin deden demekki Brad Pitt'in Tunceli versionu :D
sonra nolmus? neden adam dedeni kizina istemis, deden ve o bayan önceden görüsüyorlarmiymis?

selva
07.11.2006, 15:25
vay beeeeeeee senin deden demekki Brad Pitt'in Tunceli versionu :D
sonra nolmus? neden adam dedeni kizina istemis, deden ve o bayan önceden görüsüyorlarmiymis?

kız dedemden babamı istemiş bret pittde neymiş benim babam dünyanın en yakışıklı adamı:p ne olcak vermemişler annemi almış ben sunni aldım ama bizde ne kız verirler arada bir olsada ne de kız alırlar.istisnalar kaideyi bozmaz.adamlar efendi çalışkan adamı görünce kızımız rahat eder kaçırmayalım demişler heralde

MeRaLiNa
07.11.2006, 15:31
kız dedemden babamı istemiş bret pittde neymiş benim babam dünyanın en yakışıklı adamı:p ne olcak vermemişler annemi almış ben sunni aldım ama bizde ne kız verirler arada bir olsada ne de kız alırlar.istisnalar kaideyi bozmaz.adamlar efendi çalışkan adamı görünce kızımız rahat eder kaçırmayalım demişler heralde

hehehehe simdi anladim... kiz babani istemis, ama ne cesaret helal olsun valla:)

sertur
07.11.2006, 15:32
arkadaşlarlar dersimin çemişgezek ve pertek ilçelerinde bolca sünni var, hemde sünni köylerdeki vadandaşların hepsi devlet tarafından silahlandırılmış sünniler, devletten korucu kadrosunda maaş alıyorlar, yedeksubay olarak ask. yaptığım için biliyorum bu bilgileri, eniştem ovacıklı ovacıkta bile bir kaç sülale var diyor 1938 1940 yılında devlet eliyle getirilip arsa verilmiş yer verilmiş, bilmem anlaşılıyormu nedeni?

balım sultan
07.11.2006, 15:35
hımm mümkündür.

Şoreş
07.11.2006, 18:20
arkadaşlarlar dersimin çemişgezek ve pertek ilçelerinde bolca sünni var, hemde sünni köylerdeki vadandaşların hepsi devlet tarafından silahlandırılmış sünniler, devletten korucu kadrosunda maaş alıyorlar, yedeksubay olarak ask. yaptığım için biliyorum bu bilgileri, eniştem ovacıklı ovacıkta bile bir kaç sülale var diyor 1938 1940 yılında devlet eliyle getirilip arsa verilmiş yer verilmiş, bilmem anlaşılıyormu nedeni?

Alevi Nüfusun en yoğun olduğu Bölgelerin belkide İkincisi olan Sivas Zara ve İmranlı ilçelerindeki Sünnilerin, daha sonra Devlet tarafından oraya yerleştirildikleri söyleniyor.

Mesela ordaki Sünnilerde genel olarak Aşırı ümmetçidirler.. Sayıları Alevilerin yanında ezik kalsada İmranlı ve Zarada, seninde bahsettiğin durumun aynısı sanırım burda da geçerli abican..

murat222
07.11.2006, 20:05
41 ALEVİ
5 ALEVİ-SÜNNİ
5 köy SÜNNİ DİR.

eylüleren
07.11.2006, 20:10
aslında arkadaşlar cevaplamış benimki bir nevi tekrar olacak.tuncelinin pertek,çemişkezek ilçeleri sunni ağırlıklı bildiğim kadarıyla ve onlarda kendilerini elazığlı kabul ediyorlar.asıl olan kalpten ne hissettiğin kütüğünde ne yazdığı değil bence...

murat222
07.11.2006, 20:21
aslında arkadaşlar cevaplamış benimki bir nevi tekrar olacak.tuncelinin pertek,çemişkezek ilçeleri sunni ağırlıklı bildiğim kadarıyla ve onlarda kendilerini elazığlı kabul ediyorlar.asıl olan kalpten ne hissettiğin kütüğünde ne yazdığı değil bence...

iide ben size perteki n köylerini yazıyorum hala pertek sünni ağırlıklı diyorsunuz.bu nasıl mantık.
41 ALEVİ
5 ALEVİ-SÜNNİ
5 köy SÜNNİ DİR.

eylüleren
07.11.2006, 20:32
iide ben size perteki n köylerini yazıyorum hala pertek sünni ağırlıklı diyorsunuz.bu nasıl mantık.
41 ALEVİ
5 ALEVİ-SÜNNİ
5 köy SÜNNİ DİR.

genelde bilinen sunni ağırlıklı olduğu bu özllikle benim söylediğim birşey değil bilgilendirme için sağolun...

garcia
07.11.2006, 23:49
arkadaşlar pertekin bütün köylerinin listesi aşağıdadır.bu bilgilere internetten ulaştım.listede konuş**** anadillerde yazılmış.isteyen arkadaşlar burdan inceleme yapabilirler.
Pertek : 51 Köy

1 Çakırbahçe Coravan ? Kurm. Ale.
2 Demirsaban Zeverek ? Kurm. Ale.
3 Dereli - ? Kurm./Türk. Sün.
4 Dorutay Zeve ? Kurm./Zaz. Ale.
5 Geçitkaya Balan ? Kurm. Sün.
6 Korluca Reşikan/Til ? Kurm. Ale.
7 Kolonkaya Kave ? Kurm./Türk. Ale./Sün.
8 Mercimek - ? Kurm./Türk. Ale.
9 Sağman Sağman ? Kurm./Türk. Ale./Sün.
10 Akdemir Nahiyesi Avşeker/Şevaq ? Kurm./Zaz. Ale.
11 Asağıgüllübahçe Kurmeş ? Kurm. Ale.
12 Ayazpınarı Tıtınik ? Kurm. Sün.
13 Ballıdut Koxpınik ? Kurm. Ale.
14 Bulgurtepe Celador ? Kurm. Sün.
15 Çukurca Baravan ? Kurm. Sün.
16 Gövdeli Taxsiyan ? Kurm. Ale.
17 Konaklar Doxikan ? Kurm./Zaz. Ale./Sün.
18 Yukarıgüllübahçe Orcan ? Kurm. Ale.
19 Dere Nahiyesi Ormkex/Rumkıx ? Kurm. Ale.
20 Ardıç Sağman Dersim ? Kurm./Zaz. Ale.
21 Bakırlı Şuşenk ? Kurm./Türk. Ale.
22 Elmakaşı Poxteris ? Kurm. Ale.
23 Kayabağ Ağzunik ? Kurm. Ale.
24 Kazılı Kazulu/Qazeli ? Kurm. Ale.
25 Söğütlütepe Gulbarı ? Kurm. Ale.
26 Sürgüç Sürgeç ? Kurm. Ale.
27 Ulupınar Ulupar ? Kurm./Zaz. Ale.
28 Yalınkaya Çarxek ? Kurm. Ale.
29 Yamaçoba Erindek ? Kurm. Ale.
30 Celenler Çalxane ? Kurm. Ale.
31 Yolkonak Sorpiyan ? Kurm. Ale.
32 Pınarlar Nahiyesi Paşavenk/Karaçor ? Ku./Tü./Za. Ale.
33 Beydamı Baliser ? Kurm./Zaz. Ale.
34 Biçmekaya Xarsik ? Kurm. Ale.
35 Çalıözü Vasgirt ? Kurm. Ale.
36 Çataksu Avdan/Dalukan ? Kurm./Türk. Ale./Sün.
37 Çimenli Xırnek ? Kurm. Ale.
38 Eseler Soğdest ? Kurm. Ale.
39 Fındıklı Cawi ? Kurm. Ale.
40 Günboğazı Margik ? Kurm. Ale.
41 Kaçarlar Qeceran ? Kurm. Ale.
42 Karagüney Gadosa ? Kurm./Zaz. Ale./Sün.
43 Koçpınar Qoçpıxar ? Kurm. Ale.
44 Konurat Xaxi ? Kurm. Ale.
45 Pirinci Pirinçi ? Ku./Tü./Za. Ale.
46 Sumak Zımeq ? Kurm./Zaz. Ale
47 Tozkoparan Tanz ? Kurm./Zaz. Ale.
48 Yeğencik Mısaderiç ? Kurm. Ale.
49 Yukarı Yakabağ Orik ? Kurm. Ale.
50 Yeniköy Qola Korde ? Kurm. Ale.
51 ? Mirzikan ? Kurm. Ale.

MetinK
08.11.2006, 02:08
sitede bir arkadasa rasladım memleketi tunceli ama alevi degil nasıl oluyor bu acıklarsanız sevinirim
Valla arkadaslar yaziyorlar/acikliyor bilgileri durmadan ama bilmem bu sizi tatmin ediyor mu?Nereydeyse Dersime gidip nufüs sayimi yapacagiz.Tek tek evleri dolasacagiz.Sokaga cikma yasagi koydurup Alevi olanlar ve olmayanlari belirlemek icin.:yamukgul::lol:

Bence bu tür seyleri kafayi yormayin.Ne olmus sanki Tuncelili olupta Alevi olmazsa?Suc mu bu?Her milliyetten,inanctan insanlar yasayabilir.Cografyamiz da yüregimiz gibi insan olan herkese aciktir.

Gerci bu mesaji okuyacaginiza da pek ihtimal vermiyorum ya.:wink:

b.alina
08.11.2006, 02:13
[B]u?Nereydeyse Dersime gidip nufüs sayimi yapacagiz.Tek tek evleri dolasacagiz.Sokaga cikma yasagi koydurup Alevi olanlar ve olmayanlari belirlemek icin.:yamukgul::lol:
B]

bu kafayla buda yapılır şimdi de aleviliği coğrafya ile sınırlamaya başladılar.

Gülseren58
08.11.2006, 09:38
Valla arkadaslar yaziyorlar/acikliyor bilgileri durmadan ama bilmem bu sizi tatmin ediyor mu?Nereydeyse Dersime gidip nufüs sayimi yapacagiz.Tek tek evleri dolasacagiz.Sokaga cikma yasagi koydurup Alevi olanlar ve olmayanlari belirlemek icin.:yamukgul::lol:

Bence bu tür seyleri kafayi yormayin.Ne olmus sanki Tuncelili olupta Alevi olmazsa?Suc mu bu?Her milliyetten,inanctan insanlar yasayabilir.Cografyamiz da yüregimiz gibi insan olan herkese aciktir.

Gerci bu mesaji okuyacaginiza da pek ihtimal vermiyorum ya.:wink:

Evet Sn.MetinK, son dönemlerin modası da bu oldu. Nerde ne kadar Alevi var, nerde ne kadar sunni var.
İnsanların böyle şeyleri neden merak ettiklerini de ben merak ediyorum.

bu kafayla buda yapılır şimdi de aleviliği coğrafya ile sınırlamaya başladılar.

Sn.b.alina, öyle haklısınız ki, Aleviliği coğrafya ile sınırlamanın ne kadar yanlış olduğunun farkında dahi değiller.

gurbuz
08.11.2006, 10:42

sevgilerle emo

sn emo1 bu sorduğun sorunun aslında hiç bi mantığı yoktur kanaatimce
nerde görülmüştür kü buna dersimde dahil tek din dil ırkın olduğu bir yer
ancak yüzdelere dökecek olursan tuncelide alevi yüzdesi yüksek çıkacaktır
ancak tuncelide her ne kadar övüneceğimiz insanlar çıkmasına karşın malesef ki
faşist te çıkıyor
anlıyacağınız sn emo tuncelide yaşayanların hepsi alevi değildir
zaten özellikle il merkezinde nerdeyse adam başı polis bulunmakta
bunlar sayımlarda dahi tunceli vatandaşı görüküyor!!!!

murat222
08.11.2006, 11:53
arkadaşlar nerde alevinin yaşadağının bilinmesinin kötü olan tarafı nedir anlamadım.hem aleviliğe ilgi duyacaksınız ondan sonrada nerde yaşadıpının önemi yok diyeceksiniz.böyle bir şey olamaz.araştırmak,bilgi sahibi edinmek insanı geliştirir,geriye götürmez

Gülseren58
08.11.2006, 12:00
sn emo1 bu sorduğun sorunun aslında hiç bi mantığı yoktur kanaatimce
nerde görülmüştür kü buna dersimde dahil tek din dil ırkın olduğu bir yer
ancak yüzdelere dökecek olursan tuncelide alevi yüzdesi yüksek çıkacaktır
ancak tuncelide her ne kadar övüneceğimiz insanlar çıkmasına karşın malesef ki
faşist te çıkıyor
anlıyacağınız sn emo tuncelide yaşayanların hepsi alevi değildir
zaten özellikle il merkezinde nerdeyse adam başı polis bulunmakta
bunlar sayımlarda dahi tunceli vatandaşı görüküyor!!!!

Ben de bunu anlatmaya çalışıyorum ama Sn.murat222, tekrar sormuş.

arkadaşlar nerde alevinin yaşadağının bilinmesinin kötü olan tarafı nedir anlamadım.hem aleviliğe ilgi duyacaksınız ondan sonrada nerde yaşadıpının önemi yok diyeceksiniz.böyle bir şey olamaz.araştırmak,bilgi sahibi edinmek insanı geliştirir,geriye götürmez

Sn.murat222, bu tür bir araştırma bizi nasıl ileriye götürecek doğrusu merak ettim.
Aleviliğe ilgi duymak demek, onu belli bir coğrafyaya sıkıştırmak demek değildir.
Diyelim ki Tunceli'de yaşayanların %70'i Alevi, %30'u Sunni. Bunu öğrendik. Bu bilginin bize nasıl bir yararı olacak? Nasıl yararlanacağız. Bu bilgi bizi nasıl ileriye götürecek?
Beni aydınlatırsanız sevinirim.

murat222
08.11.2006, 13:22
Ben de bunu anlatmaya çalışıyorum ama Sn.murat222, tekrar sormuş.

Sn.murat222, bu tür bir araştırma bizi nasıl ileriye götürecek doğrusu merak ettim.
Aleviliğe ilgi duymak demek, onu belli bir coğrafyaya sıkıştırmak demek değildir.
Diyelim ki Tunceli'de yaşayanların %70'i Alevi, %30'u Sunni. Bunu öğrendik. Bu bilginin bize nasıl bir yararı olacak? Nasıl yararlanacağız. Bu bilgi bizi nasıl ileriye götürecek?

peki tuncelideki köylerin alevi olup olmadığı ne zarar verecek.ii o zaman bu sitede bilgilendirmeler olmasdın sadece geyikmi yapılsın.faydalanmaktan neyi kastediyorsun anlamadım.alevilerin nerde yaşadığı aleviliği araştırıyorsa bir kişi için önemlidir. eğer siz bu konuyla ilgilenmezseniz yorumda yapmazsınız

Gülseren58
08.11.2006, 13:30
peki tuncelideki köylerin alevi olup olmadığı ne zarar verecek.ii o zaman bu sitede bilgilendirmeler olmasdın sadece geyikmi yapılsın.faydalanmaktan neyi kastediyorsun anlamadım.alevilerin nerde yaşadığı aleviliği araştırıyorsa bir kişi önemlidir.araştırmıyorsa eğer sizi bu konuyla ilgilenmez yorumda yapmazsınız

Sn.murat222,

Bu konuyla ilgilenmekteyim. Ama bu bilgininin hala bize neler kazandıracağını da merak etmekteyim.
Madem ki araştırmacı sizsiniz, beni bu bilginin bizi nasıl ileriye taşıyacağını anlatmalısınız.
Yoksa burada yazılanlar da sizin tabirinizle geyik olmaktan öte bir şey olmayacak benim gözümde.

lion12
08.11.2006, 16:37
Bunda anlaşılmayan nedir ben onu anlamadım.Tunceli li olan herkes alevi olacak diye bir kaide yok ki...Benim Tunceli li olupta alevi olmayan 2 tane arkadaşım var birisi Çemişgezek li diğeri ise Pertek li.İnançların memleket ile alakası olmadığına dair sizlere gayet açık bir örnek...Saygılar!

DrmdrM
08.11.2006, 17:14
bakın şimdi,tamam merak edilmiş,sorulmuş,sizin de desteğinizle konu açıklığa kavuşmuş,
hala daha uzatmanın ne anlamı var peki...
buradan sonra bu konuda geyik yapılır ancak,topik amacına kavuştu.meraklılar aydınlandı.:)

murat222
08.11.2006, 17:50
Sn.murat222,

Bu konuyla ilgilenmekteyim. Ama bu bilgininin hala bize neler kazandıracağını da merak etmekteyim.
Madem ki araştırmacı sizsiniz, beni bu bilginin bizi nasıl ileriye taşıyacağını anlatmalısınız.
Yoksa burada yazılanlar da sizin tabirinizle geyik olmaktan öte bir şey olmayacak benim gözümde.

sizi bu konularla ilgilenmezseniz size bir yararı olmaz.fakat bu konularda bilgi sahibi olmak isteyenlerede söz söyleme hakkınız olduğunu sanmıyorum.bilmenin neresi faydasız bıu mantığı anlamıyorum.hayata her zaman pragmatik bakmayın.bu bilgilerin bana faydası olması şundan merakımın giderilmesidir.belki bir gün karşınıza fayda olarak çıkabilir ama ben fayda için bakmıyorum

Şoreş
08.11.2006, 19:19
Azda olsa ordaki Sünnilere rağmen, Tunceli başta Sivaslı ve Erzincanlı bazı Aleviler olmak üzere birçok Alevinin uzun seneler önce göç ederek ayrıldığı bir diyardır..

Benim babamlar Mazgirt Şavkin/Zerik köyünden çıkmışlar, Sivas'ın İmranlı gibi ilçeleri, Erzincanın Refahiye/Tercan gibi ilçelerine Xiran Aşiretinin ZERİKİLER ZERİKİYANLAR olarak dağılmışlar.. ZERİKİ olarak kalmış adları.

Annemlerde Nazmiye Kalman/Günlüceden göçmüşler Aşiret olarak yüzyıllar önce..

Köyüm Sivas olsa da, benim aslım ve doğuşum Tuncelidir.. Kendimi Tunceliye daha çok ait hissediyorum.

alevi_murat24
09.11.2006, 00:41
Azda olsa ordaki Sünnilere rağmen, Tunceli başta Sivaslı ve Erzincanlı bazı Aleviler olmak üzere birçok Alevinin uzun seneler önce göç ederek ayrıldığı bir diyardır..

Benim babamlar Mazgirt Şavkin/Zerik köyünden çıkmışlar, Sivas'ın İmranlı gibi ilçeleri, Erzincanın Refahiye/Tercan gibi ilçelerine Xiran Aşiretinin ZERİKİLER ZERİKİYANLAR olarak dağılmışlar.. ZERİKİ olarak kalmış adları.

Annemlerde Nazmiye Kalman/Günlüceden göçmüşler Aşiret olarak yüzyıllar önce..

Köyüm Sivas olsa da, benim aslım ve doğuşum Tuncelidir.. Kendimi Tunceliye daha çok ait hissediyorum.

evet biz erzincanda dogduk büyüdük ama dersimin adı geçince başka oluyor şu an erzincandaki alevilerin çogu dersimden geldiklerini söylerler..

tuncelini çogunlugu alevi oldugunda herkes hem fikir ama içlerinde sünnilerde var erzincanı bilenler bilir akyazı çakırman geyikli iliç kemaliyenin köylerinde falan çok tunceli sünnisi şafaklı lar var

Şoreş
09.11.2006, 00:56
evet biz erzincanda dogduk büyüdük ama dersimin adı geçince başka oluyor şu an erzincandaki alevilerin çogu dersimden geldiklerini söylerler..

tuncelini çogunlugu alevi oldugunda herkes hem fikir ama içlerinde sünnilerde var erzincanı bilenler bilir akyazı çakırman geyikli iliç kemaliyenin köylerinde falan çok tunceli sünnisi şafaklı lar var

Qoçgiri, Areyan, Xiran, Abdalan, Lolan, Xormekan, Çarekan, Kureyşan, Karsanlılar, Pilvenkler gibi birçok Aşiretin doğuş yeri Tuncelidir.. Anadolunun çeşitli yerlerine Tunceliden dağılmıştır hepsi..

Mesela Qoçgirililer Tunceliden Erzincan İlçeleri /Sivas İlçelerine yerleşmişler.. Daha sonra Adıyaman, Kayseri, Muş, Adana gibi İllere göçüp Köyler kuranlarda olmuş...

Çarekanlılar Tunceliden Erzincan'a, Sivas'a göç verip köyler kurmuşlar...

Areyizler ise Tunceliden Gümüşhane, Tercan gibi bölgelere göç vermiş. Köyler kurmuşlar..

Hepsininin ortak memkeleti Tuncelidir..:thumbup1:

doktor62
09.11.2006, 14:18
tunceli topraklarında yaşayıpta tuncelililere düşman ararsak pertek ve çemizgezekte bolca bulabiliriz.özellikle pertek son zamanlarda arabistan görünümü vermektedir.tunceli-pertekte karaçarşaflıları görmek utanç verici bir durum,bu durumun oluşmasındada yine sorumlu bizleriz.çünkü memleketize sahip çıkmadık.sadece yazın tatil amaçlı kullandık.meydan onlara kalıncada sonucu acı oldu.başka bir durum ise yine tunceli-pertekte binlerce gencimiz işsiz dolaşırken belediye ve kurumlarında çalışanların ülkücülerden oluşmasıdır.durum o kadar ilerlemişki pertekte adamlar,sunni minibüs hattı kurmuşlar.amaç alevilerin kurduğu çağdaş turizme binmemek için işi nerelere getirmişler.adamlarda ayrımcılık,düşmanlık diz boyu olduğu halde biz neden seyirci kalıyoruz,neden tavır alamıyoruz anlamış değilim.

murat222
10.11.2006, 01:04
pertek belediye başkanı sol görüşlü ve alevi neden ülkücüleri işe alsın?

MetinK
10.11.2006, 01:19
.başka bir durum ise yine tunceli-pertekte binlerce gencimiz işsiz dolaşırken belediye ve kurumlarında çalışanların ülkücülerden oluşmasıdır.durum o kadar ilerlemişki pertekte adamlar,sunni minibüs hattı kurmuşlar.
Pertek Belediye Baskanligi son secimlerde ilk defa bir Alevi Baskan secmistir.Kendisi avukattir ve inancina,kültürüne sahip cikan biridir.Sizin anlattiklariniz hayal ürünü olmali.Alevi bir belediye baskani Ülkücü kadrolasma yapacak degidir.Bilginizi kontröl edin ve düzeltin lütfen.Kimseyi töhmet altinda birakmaniza gerek yok...

çiğerparem
10.11.2006, 09:40
Qoçgiri, Areyan, Xiran, Abdalan, Lolan, Xormekan, Çarekan, Kureyşan, Karsanlılar, Pilvenkler gibi birçok Aşiretin doğuş yeri Tuncelidir.. Anadolunun çeşitli yerlerine Tunceliden dağılmıştır hepsi..

Mesela Qoçgirililer Tunceliden Erzincan İlçeleri /Sivas İlçelerine yerleşmişler.. Daha sonra Adıyaman, Kayseri, Muş, Adana gibi İllere göçüp Köyler kuranlarda olmuş...

Çarekanlılar Tunceliden Erzincan'a, Sivas'a göç verip köyler kurmuşlar...

Areyizler ise Tunceliden Gümüşhane, Tercan gibi bölgelere göç vermiş. Köyler kurmuşlar..

Hepsininin ortak memkeleti Tuncelidir..:thumbup1:

Sevgili soreş ben çarekanlıyım çarekanlıların asıl çıkış yeri Elazığ'ın palu ilçesidir.Hormekan ve Lolanlılar Muş Vartodan gelmedir saygılar...

çiğerparem
10.11.2006, 09:41
pertek belediye başkanı sol görüşlü ve alevi neden ülkücüleri işe alsın?

araya menfaat ve çıkar girince Alevilik ve solculuk bir kenara atılabiliyor saygılar...

Şoreş
10.11.2006, 12:13
Sevgili soreş ben çarekanlıyım çarekanlıların asıl çıkış yeri Elazığ'ın palu ilçesidir.Hormekan ve Lolanlılar Muş Vartodan gelmedir saygılar...

Verdiğin bilgiler için teşekkür ederim abi..

Ve bizim Xiran(Sivastaki adı Zeriki), Xormek Aşireti ile aynı atarın torunlarıymış.Böylede bir söylenti var...

Benim bildiğim tüm bu Aşiretler Tuncelimizden dağılmıştır.

Ama mesela Şeyh Hasan Aşireti Malatyaya gelmiştir ilk olarak.Malatyadan kalkıp Tuncelide gitmiş bir kısmı.. Mesela Tuncelideki Laçinler, Abbasanlar gibi ufak aşiretlerin bazıları, Şeyh Hasan Aşiretinin Oymaklarıdır.

Gülseren58
10.11.2006, 12:19

Sn.murat222,
Bu topiğin amacının ne olduğunu anlamadığım için göstermiş olduğum tepkiye yukarıdaki cevabı vermişsiniz.
Cevabınız bende bu bilginin bizi nereye götüreceğine dair bir soru işareti uyandırmış. Size aşağıdaki mesajı yazmışım.

sizi bu konularla ilgilenmezseniz size bir yararı olmaz.fakat bu konularda bilgi sahibi olmak isteyenlerede söz söyleme hakkınız olduğunu sanmıyorum.bilmenin neresi faydasız bıu mantığı anlamıyorum.hayata her zaman pragmatik bakmayın.bu bilgilerin bana faydası olması şundan merakımın giderilmesidir.belki bir gün karşınıza fayda olarak çıkabilir ama ben fayda için bakmıyorum

Gördüğünüz gibi siz, önce bu bilginin bizleri ileriye götüreceğini iddia etmişsiniz. Ben de size nasıl? diye sormuşum. Siz bu kez, beni faydacılıkla (pragmatizm) suçlayarak önceden savunmuş olduğunuz topiğin amacını, sonradan kendi kendinize reddetmişsiniz.
Ve ben yakın bir zamanda, aşağıdaki gibi değil ama buna yakın yorumlar bekliyordum.

tunceli topraklarında yaşayıpta tuncelililere düşman ararsak pertek ve çemizgezekte bolca bulabiliriz.özellikle pertek son zamanlarda arabistan görünümü vermektedir.tunceli-pertekte karaçarşaflıları görmek utanç verici bir durum,bu durumun oluşmasındada yine sorumlu bizleriz.çünkü memleketize sahip çıkmadık.sadece yazın tatil amaçlı kullandık.meydan onlara kalıncada sonucu acı oldu.başka bir durum ise yine tunceli-pertekte binlerce gencimiz işsiz dolaşırken belediye ve kurumlarında çalışanların ülkücülerden oluşmasıdır.durum o kadar ilerlemişki pertekte adamlar,sunni minibüs hattı kurmuşlar.amaç alevilerin kurduğu çağdaş turizme binmemek için işi nerelere getirmişler.adamlarda ayrımcılık,düşmanlık diz boyu olduğu halde biz neden seyirci kalıyoruz,neden tavır alamıyoruz anlamış değilim.

İşte topiğin ulaştığı sonuç bu.. Bir Belediye Başkanını suçlamak kolay değildir arkadaşlar. O belediye başkanı seçimle başkan olduğu için, demokrasinin temeli seçim sayıldığı için her an başımıza çorap örebilir. Onların bir tür dokunulmazlıkları vardır.
Bunu da bilgi olarak hizmetinize sunayım. Ama...sırf merakınızı giderin. Ondan yararlanmayın bence..

Şoreş
10.11.2006, 12:25

Bu kadar koyu Sünnilerin olduğuna pek inanasım gelmiyor..

Zaten Tuncelide İnsanlar Özgürdüler, onlara karışılmaz..

Ordaki Sünnilerin, Alevilerden etkilenip, Sünni Bayanlarin Alevi gibi özgür olabildiklerinide duymuştum Tuncelide..

murat222
10.11.2006, 13:29
Sn.murat222,
Bu topiğin amacının ne olduğunu anlamadığım için göstermiş olduğum tepkiye yukarıdaki cevabı vermişsiniz.
Cevabınız bende bu bilginin bizi nereye götüreceğine dair bir soru işareti uyandırmış. Size aşağıdaki mesajı yazmışım.

Gördüğünüz gibi siz, önce bu bilginin bizleri ileriye götüreceğini iddia etmişsiniz. Ben de size nasıl? diye sormuşum. Siz bu kez, beni faydacılıkla (pragmatizm) suçlayarak önceden savunmuş olduğunuz topiğin amacını, sonradan kendi kendinize reddetmişsiniz.
Ve ben yakın bir zamanda, aşağıdaki gibi değil ama buna yakın yorumlar bekliyordum.

İşte topiğin ulaştığı sonuç bu.. Bir Belediye Başkanını suçlamak kolay değildir arkadaşlar. O belediye başkanı seçimle başkan olduğu için, demokrasinin temeli seçim sayıldığı için her an başımıza çorap örebilir. Onların bir tür dokunulmazlıkları vardır.
Bunu da bilgi olarak hizmetinize sunayım. Ama...sırf merakınızı giderin. Ondan yararlanmayın bence..

belediye başkanına suçlayan arkadaşa bende cevabımı yazdım.fakat bu arkadaştan yola çıkarak nerde alevinin yaşadığının araştırılmasının ne alakası var anlayamadım.bu arkadaş öznel yorum yapmış bu bir bilgi değildir.ayrıca ben kendimle çelişmedim.ve şunu söylüyorum bence nerede alevi nin yaşayıp yaşamadığının bilinmesi kişiye geriye götürmez.yeni bilginin neresi insanı geriye götürür.size faydacı yaklaşıyorsunuz dememim sebebi şu bir insan illa bir bilgi öğrenmek istediği zaman bunu sadece fayda için yapmaz.merakı vardır onu giderebilimek için öğren isteyebilir.siz kendinizle çelişiyorsunuz.siz başlangıçta ima etmedinizmi bizi ne kadar geliştirir gereksizdir diye.bu bu bilgiller diye.sadece fayda için değildir.fayda ve ileriye götürmek ayrı düşüncelerdir.

silopya
10.11.2006, 13:33
imam hatip lisesi yada tarikat yurdu nurcu fetullahçı falan yok mu tuncelide merak ettim, bilen varsa söylesin. selamlar

DrmdrM
10.11.2006, 14:37
sayın üye,tarafınızdan gerek perteklilere gerek başkana yapılan eleştirileri görünce memleketinize sadece tatil amacıyla gittiğiniz ve gözlemlemediğiniz de anlaşılıyor.
pertek belediye başkanı son derece aydın görüşlü ve ilçeye hizmet için çalışan saygıdeğer bir insandır.ve maalesef hala sizin gibi düşünenler olduğu için belirtmeliyim ki alevidir.belediye'de çalışan sünni ve alevi memur ve işçiler vardır.bunlar belediyenin eski kadrolu elemanlarıdır ve başkan göreve geldikten sonra yeni eleman alımı yada eleman çıkartılması olmamıştır.(eleman işten çıkarmak için bütçeyi aşan tazminatlar ödenmesi gerekir ve ne kadar gerekli olduğu da ayrı bir tartışma konusudur.)
pertek'de tunceli elazığ arası çalışan çağdaş turizm vardır evet,ancak yaklaşık 2-3 yıl önce kurulan yeşil pertek kooperatifinde sizin dediğiniz gibi sadece sünniler yok.hem sünni hem alevi şoförler ve dolmuş sahipleriyle kurulmuştur.daha sık sefer yapmakta ve pertekliler tarafından çalıştırılmaktadır.bunun ne zararı var ,anlamadım...
pertek alevi ve sünnilerin birbirleriyle yıllardır saygı sevgi ilişkisiyle yaşadığı güzel bir tunceli ilçesi.eleştirilerinizi daha objektif veya en azından araştırarak yaparsanız hem yanlış bilgilendirmelerinizi okumayacak kimse,hem de elbette kimse töhmet altında kalmayacak....

eylüleren
10.11.2006, 14:48

geçen yaz pertekteydim söylediğiniz iddalardan bazıları hakkında yorumlar yapabilirim.arabistan görünümü demişsiniz halbuki gittiğimde gördümkü genç kızlar,kadınlar,erkekler oldukça çağdaş bir görünüş içerisindeydiler gerek kafa gerekse giyim olarak.kara çarşaflı demişsiniz bir kaç kaç kişi gördüm kapalı olan zaten pertek küçük bir yerleşim yeri.siz sakın yol kenarından geçerken görmüş olmayasanız kara çarşaflı bayanları:yamukgul: :yamukgul: ayrıca bildiğim kadarıyla belediye başkanından oldukça memnun halk arkadaşlara ilave olarak söyliyebileceğim bunlar...

DrmdrM
10.11.2006, 14:50
araya menfaat ve çıkar girince Alevilik ve solculuk bir kenara atılabiliyor saygılar...

ne gibi bir menfaat ilişkisi olduğunu da belirtin,lütfen,öğrenelim:p

çiğerparem
10.11.2006, 16:08
Verdiğin bilgiler için teşekkür ederim abi..

Ve bizim Xiran(Sivastaki adı Zeriki), Xormek Aşireti ile aynı atarın torunlarıymış.Böylede bir söylenti var...

Benim bildiğim tüm bu Aşiretler Tuncelimizden dağılmıştır.

Ama mesela Şeyh Hasan Aşireti Malatyaya gelmiştir ilk olarak.Malatyadan kalkıp Tuncelide gitmiş bir kısmı.. Mesela Tuncelideki Laçinler, Abbasanlar gibi ufak aşiretlerin bazıları, Şeyh Hasan Aşiretinin Oymaklarıdır.

çarekanlılar Erzincan Tercan diye bilinir ama köken Elazığ Paluda bir kaç tane Alevi köyü varmış oradan gelmeler.Çevremde lolan ve hormekanlılar çok onlar ise Muş Varto göçmeni olduklarını söylerler...

ne gibi bir menfaat ilişkisi olduğunu da belirtin,lütfen,öğrenelim:p

insanlar çıkarları doğrultusunda kenid öz kültürlerinide hiçe sayabiliyorlar,bunun nesini belirteyim.Deniz GEZMİŞ'in abisi Anap'tan delege seçildi en basit örnek olarak bunu verdim saygılar...

Servan
10.11.2006, 19:24

sevgilerle emo

Ben de dersimliyim bizim oralarda o tur adamlara dönek deriz.unutmayn peygamber 'aslını inkar eden bizden degildir diyor'.o kişilerde bizden degildir zaten o tur adamlara ihtiyacımız da yok

GELİN CANLAR BİR OLALIM.....:scared:

DrmdrM
10.11.2006, 20:35
Ben de dersimliyim bizim oralarda o tur adamlara dönek deriz.unutmayn peygamber 'aslını inkar eden bizden degildir diyor'.o kişilerde bizden degildir zaten o tur adamlara ihtiyacımız da yok

GELİN CANLAR BİR OLALIM.....:scared:

hadi baştan,
bu topikin adı 'ağzı olan konuşuyor' olsun mu?:p

MetinK
10.11.2006, 20:53
hadi baştan,
bu topikin adı 'ağzı olan konuşuyor' olsun mu?:p
Topigin adi olmaz ama yazilan mesajlara bakildiginda öyle oldugu görülüyor.:blink:
Delilsiz ve bilginin saglikli olmadigi bir topikte de tartismanin,bilgi paylasiminin anlami kalmiyor.Tipki Arif Sag topigi gibi...:yawn:

Belediye Bsk.ve Belediye hakkinda gecen sene en yetkili kisi ile yüzyüze görüsmüstüm.Burada bazi yatzilan mesajlarda israr edenleri görünce acaba baska bir belediye ve baskanindan mi sözediyorlar diye düsünmeden edemiyor insan.

Zaten konu basligi ile iceriginin de benzerligi kalmis ortadan.Sanirim bircok kisi bu konuda bilinclenmistir.:biggrin:

Kapatiyorum...

Hüseyin69
14.11.2006, 23:34
aslinda kilitlenmis bir topige yorum yazmak gerekmez
ama bes ongün forumdan uzak kaldigim icin simdi gördüm bu topigi

tuncelili olupta alevi olmamak "olabilir" ama
dersimli olup alevi olmamak bana ancak gülümsemeyi gerektirir
cünki 60-70 yil önce tunceli dersim ve alevi idi o yillardan sonra tunceli oldu
bence bazi seyleri artik anlamaya calismanin zamani geldi

Özgür-Taylan
20.11.2006, 22:23
Selam herkese,

Konuya söyle gireyim, benim tanidigim, bildigim Tuncelilerin hepsi Alevidir.. yani karsima hiç bir "Sünlü Tuncelili" çikmadi bugüne kadar.. dogal olarak bisey merak ettim, Tunceli'de Sünlü nufusu ne kadardir?.. % kaç? Merkez ve ilçelerde..
Diger sorum da, Tunceli köylerinin çogu Zaza ve Kirmanç'tir bildigim kadariyla, Türk köyleri var mi Tunceli'de? Varsa eger, Aleviler mi yoksa Sünlü mü?

cevaplar için tesekkür ederim!!

saygilarrr sevgilerrrrr

eylüleren
20.11.2006, 22:28
Selam herkese,

Konuya söyle gireyim, benim tanidigim, bildigim Tuncelilerin hepsi Alevidir.. yani karsima hiç bir "Sünlü Tuncelili" çikmadi bugüne kadar.. dogal olarak bisey merak ettim, Tunceli'de Sünlü nufusu ne kadardir?.. % kaç? Merkez ve ilçelerde..
Diger sorum da, Tunceli köylerinin çogu Zaza ve Kirmanç'tir bildigim kadariyla, Türk köyleri var mi Tunceli'de? Varsa eger, Aleviler mi yoksa Sünlü mü?

saygilarrr sevgilerrrrr

sunnimi yoksa sünlümü anlayamadım sünlüleri ilk defa duyorum:confused1 :confused1

Şoreş
20.11.2006, 22:29
Tuncelinin Nazmiye, Pülümür, Hozat, Ovacık ilçelerinde Kırmanç/Alevi Nüfus ağırlıktadır..

Mazgirt, Pertek, Çemizgezek ve diğer ilçelerin bazı Köylerinde ise Kurmanç/Alevi Nüfus ağırlıktadır...

Sarı Saltuklular gibi Türkmen Aşiretleride vardır...

Sünniler ise Çemizgezek Merkezde çok benim bildiğim.Pertekta Alevi/Sünni yarı yarıya olması lazım.. Mazgirt, Nazmiye, Ovacık, Hozat, Pülümür İlçe Merkezlerinde Alevi Canlarımız ezici çoğunluktadır..

Özgür-Taylan
20.11.2006, 22:33
bilgiler için sagol sores kardes, fakat Tunceli'nin Yüzde kaçi Sünlü?
Tunceli Merkeze gidenler varsa, Türkiye'nin öteki büyük il merkezleri gibi Merkez Camii felan bulunuyor mu? Sünlü etkinlikler nasil, yani cuma namazina gidenler felan.. bilmem anlatabiliyor muyum?

Şoreş
20.11.2006, 22:35
İl Merkezinde 2 tane Camii varmış onada Sünni Memurlar gidiyorlar.
Oran veremicem ama tahminim şuanki Nüfusunun % 80i felan Alevidir.. Alevi Köylerinin çoğu Devlet tarafından yakıldı :( O yüzden oran verirken zorlanıyorum.

Lamekan
20.11.2006, 22:37
Selam herkese,

saygilarrr sevgilerrrrr

Bu kon daha öncede belirtilmişti Tunceli ilğili konular arasında ama madem açtınız bende kendibildiklerimden cevap vereyim .. Siz tanımamış veya görmemiş olabilirsiniz ama ben 10 küsür sene Tunceli / Çemişgezek de kaldım ve orada dağ köyleri ( her zaman ki gibi gene dağlık kesimdeki köler ) alevi köyleri düz ova ve sulakyerle ise sünli köyleridir. Bu ilcede üçde iki diyebiliriz alevi nüfusu için.. Ama genel içerinde sünli kesimin sayısı oladukca azdız.. Ama sadece alevi sünli kürt türk değil ermeni kökenli olanda var bu ilçede..

Özgür-Taylan
20.11.2006, 22:38
eywalla bilgiler için!! :)

Lamekan
20.11.2006, 22:45
Tunceli'nin Yüzde kaçi Sünlü?

Oran konusunda insanları tek tek saymadığımız için kesin birşey sölenemez.. Ama kesin olan % 100 alevi değildir.... zaten böyle bir siteril bölge olması imkansız.. Kaldıki 5000 nüfüsu olan Hozat merkezde 5000 de asker ve ailesinin nüfusu bulunmaktadır.. Bu diğer ilçeler içinde aynı durumda.. Devlet politikası insansızlaştırma her yönden devam ediyor .. Yok baraj yapmaya çalışarak yok köyler boşaltırarak bir denge kurulmaya çalışıldıgı aşikar....

Şoreş
20.11.2006, 22:48
Şuan Tuncelideki köylerin çoğu boş durumda..İnsanlara Köylerinde de rahat vermediler... Ordaki Köylerin birçoğu yakıldı..Ev bırakmadılar, herşeyi yaktılar.... Tunceli Köylüleri çok şeyler çekti gerçi Anadoludaki Tüm Alevi Köyleri dağlarda, baskı gördü....

İnsanlar asimilasyona itilmeseydi, köyleri yakılmasaydı bugün güzel Tuncelide o kadar köy boş olmazdı..

tuncerbio
20.11.2006, 22:50
Tuncelide çemişgezek ve pertek te hiçte anımsanmayacak kadar sunni köyü mevcut ,yine mazgirttede sunni köyleri var...diğer ilçeler genelde alevi insanlardan oluşuyor diyebiliriz .....camilere gelince birçok ilçede artık görmek mümkün memurlar ve askerler için birçok ilçede inşa edildiler.........

Hüseyin69
20.11.2006, 23:14
Selam herkese,

saygilarrr sevgilerrrrr

özgürcügüm sünlü bir miletin oldugunu ilk senden duyuyorum ha egerki sunni diyorsan foruma sormus oldugun bu soruyu dersim erzincan özellikle dersim den neden zaza alevileri sürgün edildiler ? ayrica yerinden yurdundan sürgün edilenlerin yerine neden baska illerden insanlar getirilip yerlestirildi ?bu tür sorulari laik cumhuriyeti atatürk devrimlerine inkilaplarina namus yeminleri ile bagli olduklarini dile getirenlere sorman gerekirdi bakin bugün bile ayni seyler oluyor siradan bir dersimlinin terörle sunla bunla yakindan uzaktan bir ilgilisi olmadigi halde teröre yataklik destek adi altinda göc niyetine sürgün ediliyor yerine fettoslar fasolar vs gibi o bölgelere hic uyum saglayacak kapasitesi olmayan türden yaratiklar yerlestiriliyor

güzel bir soru dersimde suniiler varmi yokmu ? bu soru ama en son sorulacak sor olmaliydi cünki yukarida örnek bir iki soru ben yazdim

alevi_murat24
20.11.2006, 23:34
tuncelide pertek çemişgezek mazgirt de ooldugunu biliyorum buradakinler şafaklılar bu gün erzincana oradn gelme tunceli şafiler var.

DrmdrM
20.11.2006, 23:45
Pertekta Alevi/Sünni yarı yarıya olması lazım..
daha önceki topikte söylemiştim,tekrar,pertek merkezde alevi ağırlıklı nüfus...köylerde zaten 50 tanaden 3-4 tanesi...SÜNNİ olacak tabii...

Nesimi
21.11.2006, 00:16
Sünlü kelimesi yöreye özgümü bilmem ama Sunni deniliyor genelde Sünlüyü bir kaç kişiden daha duymuştum forumdan amasya tokatlılar sanırım öyle diyorlar?

Tuncelide asıl Dersimliler içinde sunni yoktur. Çemişkezek ve Pertekde genel olarak özellikle Çemişkezekde Sunni Türk vatandaşlarımız yaşar.

Camiler ve cuma namazları en çok Asker, Polis ve devlet memurları tarafından kullanılır. Tuncelide nerdeyse halkın sayısı kadar asker polis özel tim yaşıyor, MHP ve AKP nin çok oy almasının nedeni de budur. Camileri de bu insanlar kullanıyor.

Tuncelide sünlü :D (Sunni) olup olmaması önemli değil aslında inanc karın doyurmuyor Sunni olmasa bile kalkıp Tunceliye cami yapıyorlar onun yerine bir fabrika açsınlar. 12 Eylül darbesinden sonra imamhatip lisesi yaptırdılar çünkü ihtiyaç varmış(!) Çemişkezekli hemşerilerimiz sunni türkdür tunceli yazar kimliğinde :)

meryem demir
21.11.2006, 00:44
KOnu dışı, fakat Tunceli olduğu için yazmak istedim,
Tunceli merkezde karslı sünni bir öğretmen arkadaşım var. Bu ramazanda msn de görüşme şansımız oldu. Sakız çiyniyordu, bendes sen sünni değilmisin. neden oruç tutmuyorsun demiştim
O da;
tunceli de oruç tutmayan değil, oruç tutan yadırganıyor demişti. İlk kez alevilerin baskın olduğu bir yerde kendi inançlarımızı birilerine, kabullendirdiğimizi görmüştüm ve mutlu olmuştum. Hep baskı gören değilde, arada da olsa baskın olmak insana güven veriyor

MetinK
21.11.2006, 02:41
Gercek anlamda bunu ögrenmenin yolu nufüs sayiminda inanc ve milliyetin sorulmasidir ki bunu devlet bir türlü yapamiyor yada yapmak istemiyor.Bunun nedeni tek kimlik ve tek inanca dayali devlet olduklarini savunmak.
Yerlesik Sünni nufüs % 5 civarinda tahmin edilmekteydi fakat son yillarda asker ve polis aileleri ile bu oran daha da yukari cikmis kabül edilmektedir.
Alevi köylerinde cami yoktur.Cemevleri son yillarda hizli bir sekilde yapilmaya baslanmis ve sayisi her gecen gün artmaktadir.Bircok köyümüzde cemevleri bulunmaktadir.

Şoreş
21.11.2006, 13:38
Gercek anlamda bunu ögrenmenin yolu nufüs sayiminda inanc ve milliyetin sorulmasidir ki bunu devlet bir türlü yapamiyor yada yapmak istemiyor.Bunun nedeni tek kimlik ve tek inanca dayali devlet olduklarini savunmak.
Yerlesik Sünni nufüs % 5 civarinda tahmin edilmekteydi fakat son yillarda asker ve polis aileleri ile bu oran daha da yukari cikmis kabül edilmektedir.
Alevi köylerinde cami yoktur.Cemevleri son yillarda hizli bir sekilde yapilmaya baslanmis ve sayisi her gecen gün artmaktadir.Bircok köyümüzde cemevleri bulunmaktadir.

Evet abican son yıllarda Köylerimize Cemevleri yapmaya başladık kendi İmkanlarımızla.. Devlet Sünni Köylere Camii yaparken, Aleviler kendi İmkanlarıyla Köylerine Cemevleri yapmaya çalışıyorlar..... Çok acı birşey ama bi o kadar da gurur verici.. Çünkü herşeye rağmen birşeyler yapmaya çalışıyoruz..

murat222
21.11.2006, 16:32
mazgirtte 1 sünni köyü 2 de karışık 78 köyde sadece aleviler var.
pertekte 5 sünni köyü 5 te karışık 41 köyde sadece aleviler

Şoreş
21.11.2006, 21:02
Pertekten Sivasa göç edip köy kuran Alevi Canlarımızda çok... Pertekte Aleviler çok ama Çemizgezekte Sünni köyler ezici çoğunlukta.

selva
21.11.2006, 22:32
özgürcügüm sünlü bir miletin oldugunu ilk senden duyuyorum ha egerki sunni diyorsan foruma sormus oldugun bu soruyu dersim erzincan özellikle dersim den neden zaza alevileri sürgün edildiler ? ayrica yerinden yurdundan sürgün edilenlerin yerine neden baska illerden insanlar getirilip yerlestirildi ?bu tür sorulari laik cumhuriyeti atatürk devrimlerine inkilaplarina namus yeminleri ile bagli olduklarini dile getirenlere sorman gerekirdi bakin bugün bile ayni seyler oluyor siradan bir dersimlinin terörle sunla bunla yakindan uzaktan bir ilgilisi olmadigi halde teröre yataklik destek adi altinda göc niyetine sürgün ediliyor yerine fettoslar fasolar vs gibi o bölgelere hic uyum saglayacak kapasitesi olmayan türden yaratiklar yerlestiriliyor

güzel bir soru dersimde suniiler varmi yokmu ? bu soru ama en son sorulacak sor olmaliydi cünki yukarida örnek bir iki soru ben yazdim

abi tuncelide sadece belli başlı aileleri sürgüne gönderdiler.dersim olayları veya adına ne diyosanız isyanı ile yakından uzaktan alakası olmuyan sülalaler bile sürgüne gittiler.yaninedeni çok basit alevi kültürünü dersim kültürünü yayan ve koruyan insanlar asimile olursa biz bu halkı daha çabuk sunnileştiririz düşüncesi hakimdi galiba.evet tuncelidede sunniler var içimizde bir sorun yaşamamamıza rağmen bu sunniler dışarı çıktıklarında biz alevi değilizi mutlaka belirtiyorlar ve tunceli sunnileri devlet tarafından çok iyi makamlara getiriliyorlar.nedenini soran arkadaşlar biraz düşünsün

murat222
21.11.2006, 23:18
Çemizgezek toplam : 45

1 Anıl Hazeri Boş Zaz. Ale.
2 Asağıbudak Türkqaravenk ? Türk. Sün.
3 Bağsuyu Mahmunut ? Türk. Sün.
4 Büyükörence Örence-i Kebir ? Türk. Ale.
5 Dokuzdönüm Oğuzar ? Türk. Sün.
6 Gözlüçayır Akirek ? Zaz. Ale.
7 Karasar Qarasar ? Türk. Sün./Ale.
8 Kıraçlar Hıdıroz ? Kurm. Ale.
9 Paşacık Usgek / Osgih ? Za./Tr./Ku. Ale.
10 Sakyol Pulur ? Türk./Kurm. Sün.
11 Savuk ? ? Türk. Sün.
12 Tekeli Axtüg ? Zazaki Ale.
13 Tomamezrası ? ? Türk. Sün.
14 Toratlı Tekke ? Zaz. Ale.
15 Vişneli Brexi ? Türk. Sün./Ale.
16 Yukarıbudak Kürtqaravenk ? Kurm. Sün.
17 Yünbüken Kermisi ? Zaz.
18 Akçapınar Nahiyesi Vasgovan ? Tr. /Za./Ku. Sün./Ale.
19 Bozağaç Erkegan ? Türk. /Zaz. Sün.
20 Bölmebelen Nornik ? Kurm. Sün.
21 Doğanköy Doğan ? Kurm. /Zaz. Ale.
22 Koyunardı Ağlöz ? Türk. Sün.
23 Payamdüzü Sinsor ? Kurm. /Zaz. Ale.
24 Sarıbalta Komer ? Kurm. Sün.
25 Ulukale ? ? Türk. Sün.
26 Uzungöl Ağgi ? Türk. /Kurm. Sün./Ale.
27 Yemişdere Devdırej ? Kurm. Ale.
28 Gedikler Nahiyesi Germili ? Türk. /Zaz. Sün.
29 Akçayurt Xozatpir ? Türk. Sün.
30 Alakuş Mamsa ? Türk. Sün.
31 Alçılı Evrek ? Türk. Sün.
32 Arpaderen Bıradi Boş Türk. Ale.
33 Asağıdemirbük Aşağıvartinig ? Türk. Sün.
34 Atçelen ? ? Türk. Sün.
35 Cebe Pazapun ? Türk. Sün.
36 Cihangir Gizi /Kızı ? Türk. Sün.
37 Dedebeyli Venk ? Türk. Sün.
38 Doğanalan Hemmeşe ? Türk. Sün.
39 Ergenler Saselli ? Türk. Sün.
40 Ekindere Rabat ? Türk. Sün.
41 Erkalkan Sıhnek ? Türk. Sün.
42 Gülbahçe Dimili ? Türk. Sün.
43 Güneybaşı Setirge ? Türk. Sün.
44 Varlıkonak Sisne ? Türk. Sün.
45 Y.Demirbük Türk Vartinik ? Türk. Sün.

MAZGİRT toplam : 81 Köy

1 Ağaçardı Şorde ? Zaz./Kurm. Ale.
2 Akyünlü Çantur Boş Zaz.. Ale.
3 Alanyazı Xozinkix ? Kurm. Ale.
4 Arslanyurdu Lazwan ? Zaz. Ale.
5 Aşağıçanakçı Çenexçıh Boş Zaz. Ale.
6 Asağıoyumca Sındam ? Zaz. Ale.
7 Asağıtarlacık Hezirgeh ? Zaz. Ale.
8 Avunca Kaştun ? Kurm. Ale.
9 Beyler Mezra Begleran ? Zaz. Ale.
10 Bulgurcular Germisi ? Kurm./Zaz. Ale.
11 Danaburun Daleburan ? Kurm./Zaz. Ale.
12 Dazkaya Hazorik ? Kurm./Zaz. Ale.
13 Demirkazık Xocewanis ? Kurm./Zaz. Ale.
14 Doğanlı Qurçik ? Kurm. Ale.
15 Doludizgin Tirkel ? Zaz. Ale.
16 Gümüşgün Gewan ? Kurm. Ale.
17 Kalaycı Qelecıh Boş Zaz. Ale.
18 Kaleköy Qele ? Kurm./Zaz. Ale.
19 Kavaktepe Qerektepe ? Kurm. Ale.
20 Koçkuyusu Dilanoğlu ? Zaz. Ale.
21 Köklüce Qavun Boş Zaz. Ale.
22 Oymadal Reşmezra Boş Kurm. Ale.
23 Temürtaht Temırtax ? Zaz. Ale.
24 Yazeli Kirzi ? Kurm./Zaz. Ale.
25 Yenibudak Tarpasur ? Zaz. Ale.
26 Yukarı Oyumca Sındama Jörin ? Zaz. Ale.
27 Darıkent Nahiyesi Muxundu ? Kurm./Zaz. Ale.
28 Akdüven Ferac ? Kurm. Ale.
29 Akkavak Şilt ? Kurm. Ale.
30 Aktarla Qurgurık ? Kurm. Ale.
31 Alhan Alxan Boş Kurm. Ale.
32 Anıtçınar Coşik ? Kurm. Ale.
33 Ataçınarı Seyweliyan ? Kurm. Ale.
34 Aydınlık Canik ? Kurm. Ale.
35 Beşoluk Deweli ? Kurm. Ale.
36 Çatköy Çet ? Kurm. Ale.
37 Dallıbel Beroç ? Kurm. Ale.
38 Dayılar Qeceran ? Kurm. Ale.
39 Dedebağ Bağın ? Kurm./Zaz. Ale.
40 Doğucak Hilman/Hulman ? Kurm. Ale.
41 Geçitveren Rıçik ? Kurm. Ale.
42 Gelincik Kupik ? Kurm. Ale.
43 Güleç Gomeberç ? Kurm. Ale.
44 İbimahmut İbimamud ? Kurm./Zaz. Ale.
45 Kartutan Lodeg ? Kurm./Zaz. Ale.
46 Kızılkale Dırban ? Kurm. Ale.
47 Koyunuşağı Şixık ? Kurm./Zaz. Ale.
48 Kuşaklı Manekrek Boş Kurm. Ale.
49 Kuşhane Quşxane ? Kurm. Ale.
50 Ortaharman Mestan ? Kurm. Ale.
51 Otlukaya Pulan ? Kurm./Zaz. Ale.
52 Öreniçi Xaraba ? Kurm. Ale.
53 Özdek Bılan ? Kurm. Ale.
54 Sarıkoç Xıştan ? Kurm. Ale.
55 Sökücek Akkilise ? Kurm. Ale.
56 Sülüntaş Kardere ? Kurm. Ale.
57 Yaşaroğlu Goman ? Kurm. Ale.
58 Yeldeğen Şobek ? Kurm. Ale.
59 Akpazar Nahiyesi Çarsancak/Peri ? Ku./Za./Tü. Ale/Sün
60 Ayvatlı Hewedan ? Kurm. Ale.
61 Balkan İlano ? Kurm. Ale.
62 Demirci Demirciyan ? Kurm. Sün.
63 Elmalık Seyidan ? Kurm. Ale.
64 Gelinpınar Şomi ? Kurm. Ale.
65 Göktepe Goydepe ? Kurm. Ale.
66 Güneşdere Basu ? Kurm. Ale.
67 Güneyharman Kotariç ? Kurm. Ale.
68 İsmailli ? ? Ku./Za./Tü. Ale./Sün.
69 Karabulut Soreg ? Kurm. Ale.
70 Karayusuf Qere Wısıf ? Kurm. Ale.
71 Karsan Garısan ? Kurm. Ale.
72 Karşıkonak Xoşi ? Kurm./Türk. Ale./Sün.
73 Kayacı Qiciyan ? Kurm. Ale.
74 Kepektaşı Paxnik ? Kurm. Ale.
75 Kızılcık Quyici ? Kurm. Ale.
76 Kuşçu Quciyan ? Kurm. Ale.
77 Obrukbaşı Larnik ? Kurm. Ale.
78 Oğuzbaşı Kurekan ? Kurm. Ale.
79 Ortadurak Çelxedan ? Kurm. Ale.
80 Örsköy Örs ? Kurm. Ale.
81 Şavkin Zeri ? Kurm. Ale.

PERTEK: 51 Köy

1 Çakırbahçe Coravan ? Kurm. Ale.
2 Demirsaban Zeverek ? Kurm. Ale.
3 Dereli - ? Kurm./Türk. Sün.
4 Dorutay Zeve ? Kurm./Zaz. Ale.
5 Geçitkaya Balan ? Kurm. Sün.
6 Korluca Reşikan/Til ? Kurm. Ale.
7 Kolonkaya Kave ? Kurm./Türk. Ale./Sün.
8 Mercimek - ? Kurm./Türk. Ale.
9 Sağman Sağman ? Kurm./Türk. Ale./Sün.
10 Akdemir Nahiyesi Avşeker/Şevaq ? Kurm./Zaz. Ale.
11 Asağıgüllübahçe Kurmeş ? Kurm. Ale.
12 Ayazpınarı Tıtınik ? Kurm. Sün.
13 Ballıdut Koxpınik ? Kurm. Ale.
14 Bulgurtepe Celador ? Kurm. Sün.
15 Çukurca Baravan ? Kurm. Sün.
16 Gövdeli Taxsiyan ? Kurm. Ale.
17 Konaklar Doxikan ? Kurm./Zaz. Ale./Sün.
18 Yukarıgüllübahçe Orcan ? Kurm. Ale.
19 Dere Nahiyesi Ormkex/Rumkıx ? Kurm. Ale.
20 Ardıç Sağman Dersim ? Kurm./Zaz. Ale.
21 Bakırlı Şuşenk ? Kurm./Türk. Ale.
22 Elmakaşı Poxteris ? Kurm. Ale.
23 Kayabağ Ağzunik ? Kurm. Ale.
24 Kazılı Kazulu/Qazeli ? Kurm. Ale.
25 Söğütlütepe Gulbarı ? Kurm. Ale.
26 Sürgüç Sürgeç ? Kurm. Ale.
27 Ulupınar Ulupar ? Kurm./Zaz. Ale.
28 Yalınkaya Çarxek ? Kurm. Ale.
29 Yamaçoba Erindek ? Kurm. Ale.
30 Celenler Çalxane ? Kurm. Ale.
31 Yolkonak Sorpiyan ? Kurm. Ale.
32 Pınarlar Nahiyesi Paşavenk/Karaçor ? Ku./Tü./Za. Ale.
33 Beydamı Baliser ? Kurm./Zaz. Ale.
34 Biçmekaya Xarsik ? Kurm. Ale.
35 Çalıözü Vasgirt ? Kurm. Ale.
36 Çataksu Avdan/Dalukan ? Kurm./Türk. Ale./Sün.
37 Çimenli Xırnek ? Kurm. Ale.
38 Eseler Soğdest ? Kurm. Ale.
39 Fındıklı Cawi ? Kurm. Ale.
40 Günboğazı Margik ? Kurm. Ale.
41 Kaçarlar Qeceran ? Kurm. Ale.
42 Karagüney Gadosa ? Kurm./Zaz. Ale./Sün.
43 Koçpınar Qoçpıxar ? Kurm. Ale.
44 Konurat Xaxi ? Kurm. Ale.
45 Pirinci Pirinçi ? Ku./Tü./Za. Ale.
46 Sumak Zımeq ? Kurm./Zaz. Ale
47 Tozkoparan Tanz ? Kurm./Zaz. Ale.
48 Yeğencik Mısaderiç ? Kurm. Ale.
49 Yukarı Yakabağ Orik ? Kurm. Ale.
50 Yeniköy Qola Korde ? Kurm. Ale.
51 ? Mirzikan ? Kurm. Ale.

Şoreş
22.11.2006, 17:38
Muratcan verdiğin bilgiler için teşekkür ederim.. Sünni Nüfus Pertek Köylerinde çok çok az, Çemizgezekte yüksek... Diğer ilçe Köylerinde de hemen hemen yok gibi... Hepsi Alevi Canlarımız..

Servan
23.11.2006, 23:49
ben de dersimliyim canlar.dersim yüzde doksanı gecen bir alevi nufusuna sahiptir.temel olarak iki dil kullanılır.kırmanci ve zazaca.cok nadir olarak turk koyleri var deniyor ama ben daha karsılasmadım.sunni olan koylere gelince bu koyler genellikle elaziga yakın olan yerlerdir.zaten bu koylerin cogunun aslı alevidir ama zamanla asimilasyona ugramıslardır.

GELİN CANLAR BİR OLALIM.....

Partizan62
23.11.2006, 23:59
[QUOTE=alevi murat;295418]ben de dersimliyim canlar.dersim yüzde doksanı gecen bir alevi nufusuna sahiptir.QUOTE]

bira benim bilgi edindigim ve duydugum kadariyla yüzde 97%si alevidir.bilmiyom,belki yaniliyor olabilirim

Servan
24.11.2006, 18:48
[QUOTE=alevi murat;295418]ben de dersimliyim canlar.dersim yüzde doksanı gecen bir alevi nufusuna sahiptir.QUOTE]

bira benim bilgi edindigim ve duydugum kadariyla yüzde 97%si alevidir.bilmiyom,belki yaniliyor olabilirim

benim bahsettigimin icinde sunni memurlar var.askeri saymıyorum zaten yoksa tunceli sunni diyebilirdik.:scared:

GELİN CANLAR BİR OLALIM...

Şoreş
24.11.2006, 19:30
Bugün Tuncelideki Sünni Nüfusun çok büyük bir bölümü şehirdeki Sünni Asker, Memurlardan oluşmaktadır.. Yerli Sünniler çok az Pertekte, birazda Çemizgezekte varlar o kadar.

derdamigrano
24.11.2006, 23:24
tuncelideki sunni oranını hiç bir istatistik kurumu düşünüpte saptıyamıyıcağı için pek bir cevap bulunabiliceğini sanmıyorum. ama genel yargı şudur ki tunceliyim diyen herkesin alevi olduğu anlaşılır. bu sebeple tuncelili olupta sunni olanlar çoğunun yaşadığı çemişgezek ilçesindeki herkes kendilerini tuncelili değilde elazığlı tanıtırlar. sunni köylerininde bildiğimiz sıradan türk köylerinden bir farkı yoktur.

maymay
03.01.2007, 02:10
Ben Tuncelinin 96% Alevi oldugunu okumustum, gerisini bilmiyorum.

munzur_62
09.01.2007, 16:25
Arkadaşlar Hozattada benim bildiğim bir tane war hem sunni hem korucu köy İncigal

Ebru62
13.01.2007, 22:49
Benim bildigime kadar Pertekin Sagman Köyü kesin Sünnidir

DeRSiM_Lee
23.01.2007, 12:58
Evet arkadaslar bende kendi goruslerimi sölemek istedim bu konuda dersimin geneli alevilerden olusmaktadir ama eskiden gelip dersime yerlesmis sunnilerdir bence.Sunni olanlar oda genelde elazıga yakın ilcelerdir yani pertek vede çemiskegezek yoksa koken olrak dersimli olupta sunni olan yoktur bence...Eger aksini idda eden arkadaslarımız varsa bizi aydınlatsılar...

ertug001
23.01.2007, 13:09
Evet arkadaslar bende kendi goruslerimi sölemek istedim bu konuda dersimin geneli alevilerden olusmaktadir ama eskiden gelip dersime yerlesmis sunnilerdir bence.Sunni olanlar oda genelde elazıga yakın ilcelerdir yani pertek vede çemiskegezek yoksa koken olrak dersimli olupta sunni olan yoktur bence...Eger aksini idda eden arkadaslarımız varsa bizi aydınlatsılar...

yazdığın konuda biraz celişkili geneli alevi diyorsun sonra bunların eskiden gelen sunniler olduğunu vs vs ne demek istediğini anlayamadım...

Akcay-S
20.11.2007, 17:43
vallah olsa bile galiba cok az dir

lizgem
20.11.2007, 18:07
evet can ben pülümürlüğüm pülümürde sunnilerde var ve bunlar karadeniz tarafından gelmeler ayrıyeten nazmiye ve pertekte var sunni % kaç bilemem
pülümür köylerinde zazaca konuşulur ama sadece annemin köyü ve yanındaki bir köyde türkçe konuşulur bu köyler hacılı ve ızmag köyleri bunlarda sivas tarafından gelip oraya yerleşmişler bu konuda bu kadar bilgim var tabi tuncelinin % kaçı sunni bilmiyorum

zulfukar
20.11.2007, 18:12
Bende pulumurluyum ama pulumurun icinde memurlar haric sunni tanimiyorum.bilmiyorum belkide koylerinde felan vardir ama koyleride cok dolu degil zaten cogu bosalmis durumda.Dersime gelince:Dersim demek tunceli demek degildir aslinda dersimin cografyasi daha genistir elazigin bir kismiyla erzincandan bingolden erzurum sivas ve malatyadada bolgeleri vardir.Dersimde bu acidan bakacak olursak sunni vardir ama Aleviler daha coktur en cok kullanilan dilde kirmanci dedigimiz yukari zazaca yani dersim zazacasidir.
saygilarimla...

murat222
21.11.2007, 00:16
pülümürün hiçbir köyünde sünniler yoktur...tunceli alevi köyleri topiğindede bakılabilir.

zülfikares
21.11.2007, 10:25
tunceliyii bilmem ama gayseride bnm mahalem yarıyarıya alevi sünni karışktır

lizgem
21.11.2007, 10:35
pülümürün hiçbir köyünde sünniler yoktur...tunceli alevi köyleri topiğindede bakılabilir.

can pülümürün köylerinde sunni yok benim bahsettiğim pülümür merkezde var
sadece iki köyü türkçe konuşurlar biri annemin köyü ama bunlar aleviler pülümürün köyleri sunni var diye bir şey belirtmedim

AnGeNehM
21.11.2007, 14:43
vallah olsa bile galiba cok az dir

10 Aylık bir konuyu bu tür gereksiz msj larla canlandırmaya gerek yoktu.

Forum kurallarından biri
18. Uzun zaman cevap yazılmayan konulara cevap vermeyin! Uzun zaman: 1 hafta.
Eğer çok acil ve son derece yararlı bir cevap ise o zaman yazabilirsiniz.

Gerekli cvp lar ilk msjlarda verilmiştir.Tuncelide çok az sayıda sünni vardır ve onlarda dendiği gibi memurlar askerlerdir genellikle.Halkın tahminen %85 lik bir kısmı alevilerdir.

AhmetKerim
20.01.2008, 15:59
Merhaba

Burada çok eski bir başlık var "Tuncelili Sünniler" diye fakat başlık yoruma kapanmış zaman aşımından...

Konuyla ilgili bir linki paylaşmak istedim...

http://acikarsiv.ankara.edu.tr/yayindetay.php?yid=2518 adresinden Tuncelili Sünniler ve onları çevreleyen Alevi topluluklar üzerine yapılmış bir master tezine bakabilirsiniz... PDF formatında okuyabilirsiniz...

Selamlar, sevgiler...

Kuzey Egeli
20.01.2008, 17:11
Tunceli de sünnimi var çok şaşırdım.Tunceli deyince hep akla aleviler gelir.şaşırdım doğrusu

Adnan60
28.01.2008, 20:55
--------------------------------------------------------------------------------

KOnu dışı, fakat Tunceli olduğu için yazmak istedim,
Tunceli merkezde karslı sünni bir öğretmen arkadaşım var. Bu ramazanda msn de görüşme şansımız oldu. Sakız çiyniyordu, bendes sen sünni değilmisin. neden oruç tutmuyorsun demiştim
O da;
tunceli de oruç tutmayan değil, oruç tutan yadırganıyor demişti. İlk kez alevilerin baskın olduğu bir yerde kendi inançlarımızı birilerine, kabullendirdiğimizi görmüştüm ve mutlu olmuştum. Hep baskı gören değilde, arada da olsa baskın olmak insana güven veriyor

MERYEM DEMİR kardeş
Biz ALEVİ halkı olarak yobazların yaptığı baskının tersine Onlara EL UZATIRSAK o zaman farkımız olur.Bilmem anlatabildim mi ???

Adnan60
28.01.2008, 21:00
Tuncelinin /85 i ALEVİ'dir.Bunların /14'ü Sünni. /1 ise ne olduğunu bilmiyorlar.Müslümanım diyerek geçiştiriyolar.Daha doğrusu korkuyolar herhalde....

Ayrıca TUNCELİ de 2 CAMİ var.Biri TSK LOJMANLARI için birindede VALİLİK ve POLİS lojmanları için konulmuş.

armo
31.01.2008, 19:03
pertek ve çemişgecek dışında sunni ve türke pek rastlayamazsın...tabi diğer ilçeler ve merkezde de sunniye rastlarsın ama alevi gibi yaşayan ve kendi kültüründen uzak bir şekilde ne kadar sunni kabul edersen bunları... yüzdelik bir oran istemen yanlış olur

Sidar
31.01.2008, 20:21
Bu konuya eski bir yazimda deginmistim:

Istanbulda sosyetenin mekani diye bilinen Reina'nin sahibi Mehmet Koçarslanda Tuncelil'li bir Sünni olarak SAVAK asiretindenmis.

Ilk önce Reinanin sahibinin Tunceli'li oldugunu duydugumda sasirdim ve inanamadim. Bir ALEVi (+kürt) Türkiye gibi yerde nasil bukadar para kazandiran is/mevki birakirlar diye.... Internetten ufak bir arastirma sonucu SÜNNI oldugunu ögrendigimde rahatladim.... Bu konudaki önyargilarim Maalesef hep dogru çikmaktadir.

Westside
31.01.2008, 23:20
Bu konuda en iyi bilgiyi nerden alırsınız biliyor musunuz? Acın il ve ilcelere göre 2007 genel secim sonuclarını görün.

hünkar62
31.01.2008, 23:32
Selam herkese,

saygilarrr sevgilerrrrr

ovacığın ne köyünde ne de merkezinde hiç sunni yoktur memurlaru saymazsak...hozatın merkezinde yüzde 10 gibi bir sunni nufus vardı ama tanıdığım hepsi aydın insanlardı...pülümürde hiç sunni duymadım bilmiyorum memurlar olabilir.nazımiye mazgirt tede en fazla yüzde 10 vardır...çemişgezek in yarısına yakınıdır perteğinde yüzde 30-40ı yani dersimin elazığa yakın yerlerinde yaşayan sunniler var toplam nufusu yüzde 5-10 arasıdır bunlarında...
saygılar....

murat222
31.01.2008, 23:32
Tuncelinin /85 i ALEVİ'dir.Bunların /14'ü Sünni. /1 ise ne olduğunu bilmiyorlar.Müslümanım diyerek geçiştiriyolar.Daha doğrusu korkuyolar herhalde....

Ayrıca TUNCELİ de 2 CAMİ var.Biri TSK LOJMANLARI için birindede VALİLİK ve POLİS lojmanları için konulmuş.

tuncelinin köylerinin %93 Ü ALEVİDİR...peretkte 5 sünni köyü 3 de karışık 48 alevi köyü vardır..çemişgezekte bu oran fazladır..20 nin üstünde sünni köyü vardır..mazgirtte 1 köy,hozatta ise 1 köy karışıktır..toplam 32 sünni köyü vaardır..401 de alevi köyü oranda %93 ın üstünde

murat222
31.01.2008, 23:36
ovacığın ne köyünde ne de merkezinde hiç sunni yoktur memurlaru saymazsak...hozatın merkezinde yüzde 10 gibi bir sunni nufus vardı ama tanıdığım hepsi aydın insanlardı...pülümürde hiç sunni duymadım bilmiyorum memurlar olabilir.nazımiye mazgirt tede en fazla yüzde 10 vardır...çemişgezek in yarısına yakınıdır perteğinde yüzde 30-40ı yani dersimin elazığa yakın yerlerinde yaşayan sunniler var toplam nufusu yüzde 5-10 arasıdır bunlarında...
saygılar....

pertekin merkezinin çoğunluğu alevidir..ayrıca köylerinin sadece 5 i sünni 3ü de karışık 48 ise alevidir..ayrıca nazimiyede hiç sünni nufus ve köyü yoktur memurlar hariç..mazgirtte sadece 1 köy...çemşgezekte 20 civarında sünni köyü..diğerleri tamemen alevidir köyleri..ayrıca bu sitede oran belirtilimiştir bakarsanaız görürsünüz..http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=18688

hünkar62
31.01.2008, 23:42
pertekin merkezinin çoğunluğu alevidir..ayrıca köylerinin sadece 5 i sünni 3ü de karışık 48 ise alevidir..ayrıca nazimiyede hiç sünni nufus ve köyü yoktur memurlar hariç..mazgirtte sadece 1 köy...çemşgezekte 20 civarında sünni köyü..diğerleri tamemen alevidir köyleri..ayrıca bu sitede oran belirtilimiştir bakarsanaız görürsünüz..http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=18688

net bilgilerin için tşk can... genel oranda doğruyum ama öyle değilmi...

DERSİM_Gülay
01.02.2008, 15:44
benim bildiğim çemizgezek ve mazgirtte sunniler vardır.büyük bi bçölümü alewi %90 diyebilirim.

xolxol_12
25.02.2008, 19:22
Tuncelili sunni bizim okulda var Çemişgezekli ama Tunceli'de %5 kadar azdır.en çok pertek merkezde sunniler var.

murat222
26.02.2008, 14:36
Tuncelili sunni bizim okulda var Çemişgezekli ama Tunceli'de %5 kadar azdır.en çok pertek merkezde sunniler var.

can en fazla pertek değil çemişgezekte sünni vardır..pertekin köylerinin %90 ı alevi..merkezininde %70 i alevidir..

murat222
26.02.2008, 14:39
net bilgilerin için tşk can... genel oranda doğruyum ama öyle değilmi...

can memurlar hariç nazimiyede sünni yok..mazgirtte oran %10 değil ancak%3 gibidir..pertekte köylerin %90 ı alevi merkezinde %70 i alevidir..çemişgezekte sünni oranı fazladır sadece..hozatta ise sünni oranı memurlar hariç %2 yoktur bile..

hünkar62
27.02.2008, 16:38
can memurlar hariç nazimiyede sünni yok..mazgirtte oran %10 değil ancak%3 gibidir..pertekte köylerin %90 ı alevi merkezinde %70 i alevidir..çemişgezekte sünni oranı fazladır sadece..hozatta ise sünni oranı memurlar hariç %2 yoktur bile..

can genel olarak dmek istediğimi anlatamadım galiba genel olarak oran derken.senin ilçeler hakkında verdiğin bilgiyi anladım.genel olarak dediğim dersim genelindeki sunni nüfusu % 5 / % 10 arasındadır.il bazında söylüyorum...tşk saygılar

özlem_ist
28.02.2008, 09:41
Ben nazimiyeliyim eski adıyla hosum ve bildiğim kadarıyla plümür tarafında sunniler var..

CaNCa
28.02.2008, 12:07
hozatın merkezinde yüzde 10 gibi bir sunni nufus vardı ama tanıdığım hepsi aydın insanlardı...

Ailesinin kökeni Tunceli Hozatlı bir aile dostumuz var Mersin'de, sünni kökenli ama dediğiniz gibi oldukça aydın ve sol görüşlü bir bayan. Eşi'de Mersin alevilerinden.

Tunceli'li ilk sünni olarak onu görmüştüm ama sünni ortalamalarından çok farklı olduğu için kendisi söyleyene kadar fark edemedim. Hiç Tunceli'ye gidememiş ama ailelerinden yani kökenden gelen bir gelenek olduğunu aktarmıştı sol görüşlerinin.

Bir süre sonrada çemişgezekli bir sünni gördüm. Koyu bir softaydı. Uzun süre elazığlı olarak biliyordum bu zaatı, sonra tesadüfen Tuncelili olduğunu öğrenince neden sakladığını sorduğumda alevi sanmamaları için belirtmeyiz demişti.

İsyanateşi
28.02.2008, 13:35
SLM Tunceli merkezde bir tane cami var ama genellikle dışarıdan gelen polısler öğretmenler namaz kılmaya gidiyorlar ayrıca mazgirt ilçesin de çok aşırı sunniler var düğünlerde kadınların ve erkeklerin ayrı mekanlarda olması kadar aşırı bunu biliyor muydunuz geçen yaz tunceli deydim mazgirt ede uğradım o zaman öğrendim.

murat222
28.02.2008, 13:39
Ben nazimiyeliyim eski adıyla hosum ve bildiğim kadarıyla plümür tarafında sunniler var..
pülümürün sünni köyü yoktur..

toprak62
29.02.2008, 00:24
arkadaşlar ovacığın tüm köyleri ve merkezi alevidir. memur sayısı az oldugundan kaideye almak gerekmez. tunceli nüfusunun %90-95 arası alevidir.ayrıca ovacıktada türkmen alevileri çoğunluktadır... çünkü pirleri sarısaltık ocagının pirleridir. ben ovacıklıyım ondan böyle emin konuşuyorum...

cagdas
01.03.2008, 18:38
Sünniler büyük çoğunluğu asker,polis vb. yani devlet aracılığıyla memleketimizde ikamet eden insanlardır.Hiçbir tuncelilinin sunni olacagını sanmıyorum..Köklerden gelen budur!