meymane_usari
28.02.2006, 07:42
canlar ben bu konuyu açıp herkesin bilgilenmesini ve alevi insanların batıl inançlarını burda yenmeyi istiyorum destek verirseniz sevinirim belki benimde bilmediğim gelenekler vardır.İlk örnekler benden;
1)Hızır orucu nun son günü mumlar yakılıp evin belli yerlerine dikilir çünkü böylece hızır o eve geliyormuş.
2)Hızır orucunda gençler 3 gün boyunca su içmezler ve 3. günün sonunda rüyalarinda evlenecek kişileri görüyorlar.(bu garantili bir yoldur annem babamı babamda annemi görmüş ve bizim sülalede görenler çok var.)
bir aLewi oLarak iLk defa duydum bunLarı..
altobelli
28.02.2006, 09:52
benim bildiğin 12 imamlarda 12 gün su içilmes.
üç gün su içmemek diye bilmiyorum
ben onu sadece o gün su içmesler gençler hatta tatlı kavurga denilen bişi yapılır ondan yenir..
gece rüyanda kim su verirse onla evleneceğine inanılr...
annemde babamı gördüğünü söylerdi
babam ben madonna yı gördüm derdi ama !!!!!!!!!
:):):)
saygılar.
canlar ben bu konuyu açıp herkesin bilgilenmesini ve alevi insanların batıl inançlarını burda yenmeyi istiyorum destek verirseniz sevinirim belki benimde bilmediğim gelenekler vardır.İlk örnekler benden;
1)Hızır orucu nun son günü mumlar yakılıp evin belli yerlerine dikilir çünkü böylece hızır o eve geliyormuş.
2)Hızır orucunda gençler 3 gün boyunca su içmezler ve 3. günün sonunda rüyalarinda evlenecek kişileri görüyorlar.(bu garantili bir yoldur annem babamı babamda annemi görmüş ve bizim sülalede görenler çok var.)
Yöresel olarak geleneklerde farklılıklar var. Vermiş olduğun örnekler nerenin gelenekleri?
meymane_usari
28.02.2006, 11:02
canlar 12 imamlarda zaten su içilmiyo ayretten hızır da da içmeyenle riçin geçerli benim dediklerim...
derviscemal
28.02.2006, 12:22
1- Arkadaşlar Hızır orucunun son günü mumlar yakılır evet ama teberik derler bizim oralarda erzincan yöresinde. teberik bir türbeden alınmış bir toprak parçası yada pez parçası olabilir ama teperik derler ve onların önünde mum yakılır arkadşlar.. Tıpkı o türbelerde mum yakıldığı gibi..
2- Hızır orucunda su içilmemesinin sebebi ise üç gün oruç tutan kişiye rüyasında kim su verirse onunla evleneceği konusudur bunun dini bir açıklamsı yoktur ama büyüklerinize sorarsanız her 10 kişiden 8 ibunu görmüştür tabiki biliyorsunuz itikat olmazsa keramet olmaz.
srdr_ist
28.02.2006, 12:46
Hızır orucu malum Niyet orucu Nuh tufandan Allahın yardımyla kurtaran Hz hızırın hürmetine tutulan oruçtur.
Güzel bir olaydır. Sanırım Benim gibi erzincanlılar daha ii biliyor :) her yaşta kişinin tutabileceği bir oruçtur. Yani gencler orucunu tutar ve son günden sonra susuz yatarak nerde su içerlerse kısmetleri orda yada o bolgede olabilir hatta bazen direkt su vereni görürler. Zaten dikkat edin niyettir amel eden muradına erdiren bu niyette kimsede ben suyu şundan aldım diyipte onla evlenmedim diyeni duymadım.Ama ben ne hikmetse bir türlü sussuz uyuyamadığımdan bu niyette de olmadığımdan tuttuğum orucların başka şekillerini gördüm ama çok güzel ruhen etkilenecek kadarda yönlendirici hallerini gördüm. Dedikya Niyet bu yine aynı akşam herkese dağıtılma üzere yapılacak kömbeye mum diyorsunuzda köyde kim mum bulmuş hala aynı gelenek kiprit yakılarak tek tek kişilerin dedelerinizin atalarınızın ruhlarıda şad olsun diye yakılıp una saplanır belki bazıları mum yakıyordur.Birde umulurki hızır a.s gelir el vurur una .Ayrıca perşembe sabahı erken kalkılır sabah erkenden hızır gelir diye. Köyümüzde dedeler sohbet etmişler ve demişler ki yarın son gün olaki hızır uğrar diye sohbet etmişler ve evlerine gitmişler millet sabah olmuş işine başlayacak kış günü sabah sabah fırtınalar esiyor tipi var daha akşamki muhabbeti hatırlamayan bizin komşu sabah alt mahalledeki yaşlı 90 lık amcayı sabah sabah nereye gidiyorsun diye bağırıyor oda bizin bir alt evin o sırada 3 ev var bizden bir önceki evi tarif ediyor. Bizim adamda bu delirmiş diyip işine devam ediyor. Olay oruç açılıp niyete kaldığında belli oluyor bizin 90 lık evinden hiç çıkmamış
Her perşeme gününz hızır günü olması dileğiyle Hızır yardımcınız olsun dostlar.
yusufçukgecegez
14.03.2006, 23:08
özürdilerim belki konu dışı ama bildiğim kadarı ile 3-4 gün susuz kalmak öldüücü olabilir.artı eğer bu süre sonucunda evlenmek isteğim kızı rüyamda görebilmek için ölümü göze alırdım.ben alevi değilim ama bunu deniyeceğim inşallah bekldğim olur.sevdiğim alevi, onsuz bir hayatı düşünemiyorum her nekadar şu an ayrı olsakda.