Orijinalini görmek için tıklayınız : SÜnnİ Önyargilar Ve Evlİlİk

orontes
01.03.2006, 13:23
Ülkemiz insanı, sahip olduğu tarihsel önyargılardan dolayı, düşünsel anlamda ne denli aydınlanmış olursa olsun, yine de özellikle Alevilik ve Kürtlük konularında çok da onurlu bir sınav verememiştir.

Aydınlanmanın ve politikleşmenin her aşamasından öylesine örnekler vardır ki, binyıllardır bilinçaltına zorla sokulan iftira, karalama ve yalanların dışında Alevilik ve Kürtlük olgularını değerlendirmeyi ve insani ölçütlerle evrensel bir bakış açısıyla toplumsal farklılıklara yaklaşmayı başaramamıştır.

Ne kadar bilgili, kültürlü, ilerici, demokrat hatta sosyalist de olsa Türkiye insanı- özellikle türk ve sünni kökenliler-, bu ülkedeki farklı kimlik, kültür ve etnisitelere karşı içlerinde her zaman ve her an ortaya çıkabilecek bir önyargılar zinciri taşımaktadır.

Evlilik...

Politikleşmemiş ve Aleviliğin kendisine bu coğrafyada ne denli bir ağırlık getirdiğinin bilincine ve idrakine varamamış bir Alevi genci için ciddi tehlikelerin ve yanılsamaların nedeni olabilecek bir olgu.

Alevi bir kız, sünni bir erkekle evlendiğinde başına neler geleceğini tahmin etmelidir. Sevgi ve aşktan bağımsız olarak, erkeğin kadın üzerinde kurmak istediği tahakkümün ve itaat beklentisinin bir aracı haline dönüşebilmektedir Alevilik.

İktidarsızlık sorunu yaşayan bir sünni, Alevi karısına zorla namaz kıldırmaya kalkışmıştı bir keresinde. Ki kendisi de ateist idi.

Ateist olmasına rağmen, karısının Alevi olması, genel toplumsal bilincin Aleviliğe karşı gösterdiği aşağılayıcı ve dışlayıcı zulmün bir yansımasını gösteriyordu karısına...

Hataylı bir Nusayri'yi seven ve annesi Ankara'da Anayasa MAhkemesi'nde savcı olarak çalışan bir kızın anısı...

Annesine durumu anlatıyor ve Hatay'a gidip tanıştırmayı teklif ediyor.

Anne, 55'li yaşlarda bir hukukçu. Biraz daha uğraşsa Cumhurbaşkanlığı yapabilecek bir mevkide.

Ve diyor ki kızına;

'Kızım Alevilerin kuyruğu olur.'

Ve kızı annesinin kolundan tutuyor, Serinyol Beldesi'ne sevgilisinin evine götürüyor. Kapıyı çalıyor. Çocuk kapıyı açıyor. Kız sevgilisine diyor ki;

'Hiçbirşey sorma arkanı dön ve pantolonunu indir.'

Çocuk şaşkın ama yapıyor dediğini.

Annesi bir anlam veremiyor olan bitene ve bir korku çığlığı atıyor. Çocuğun kuyruğu olmadığını görünce kriz geçiriyor.

'Aaaaa. Kuyruğu yokmuş.' diyor.

Ve orada bayılıyor.

Bu olay 2000 yılında oldu.

Evet arkadaşlar. Biyolojik olarak insanın kuyruğa sahip olamayacağını eğitim sürecinde öğrenmiş bir cumhuriyet aydını bile bunu yapabiliyor.

Güner Ümit. Sanırım hiç girmeye gerek yok....

Nice evlilik vardır ki, Gerdek gecesinin sabahı Alevi kız sürüklene sürüklene eve getirilir.

'Bir ALevinin tadına bakmak için denemiştim.'

Belki çevrenizde yaşamamışsınız ama bu tür rezillikler yapabiliyor sünni-türk kesim.

Alevi kızların başını zorla örtenler.
Kaynanası ve kayınbabasından ömürbillah aşağılama ve tenkit sözleri duyan ALevi gençler.

Dışlanan, horlanan, kara lekeler alnına sürülen Alevi gençler...

Bu ülkede daha aşılamayan bir çok şey var.

Maraş KAtliamı'nda 20-30 yıllık komşular, Alevileri katlettiler.

Alevinin malı, canı, ırzı sünniye helal diyen bir düşünce ve eylemin toplumsal alandaki egemenliğinden bahsediyoruz.

Gericilik ateizmle falan aşılmaz.

Objektif ve evrensel bir aklın, insana ve evrene duyduğu sonsuz, sınırsız ve derin sevgisiyle aşılır.

Benim de evlilik anlamında böyle bir sorunum var.

Ben ALevi değilim.

Kız arkadaşım ALevi.

Ailesi istemiyor.

Onlara asla kızmıyorum.
Hak veriyorum.

Ben, sünnilerin gerçek anlamda Aleviliği benimseyerek sindirebileceklerine inanmıyorum.

Hayatı boyunca Kürt ve Alevi düşmanı bir çevrenin söylemleriyle büyümüş bir toplum asla ve asla Kürtlere ve Alevilere kendi eşiti gözüyle bakamaz.

Genellemek belki biraz yanlış olacak ama büyük oranda bu böyledir.

Kendisi ateist bile olsa Aleviyi sünnileştirmeye çalışır.

Kaç aile tanıyorsunuz, çocuğunu Alevi inanç felsefesi ve gereklerine göre büyüten?

Uzatmadan...

Aleviliğin bu coğrafyanın sahip olduğu en güzel değerlerden birisi olduğunu düşünmeyen ve onu sıradan bir dinin gericiliği ile özdeş tutan bir sünni, ister solcu, ister demokrat isterse de sosyalist olsun, ırkçı-ayrımcı-kafatasçı zihniyeti ve eylemi terkedemeyecek ve hayatının bir döneminde bu alçak yüzünü mutlaka gösterecektir.

Tarih bunun örnekleriyle doludur.

Saygılarımla....

oktaycaparoglu@hotmail.com

Şoreş
01.03.2006, 13:49
Çok güzel bir konuya değinmişsiniz ve haklı konular anlattığınız sorunlardan çok gördüm ben.biz aleviyiz diye bize kız vermeyen çok oldu çok gördüm yakın çevremde akrabalarımızda.Sünni gelin alırsak ona asla karışmayız ister namaz kılsın işster ramazanda oruç tutsun onun inancıdır ama sünni kesimden bazılar alevi gelinlere büyük baskılar yapıyor zorla baş kapatma namaz kıldırma yada ramazanda oruç tutturma ne kadar saçma ve gerici saygısız bir durum değil mi? İnsanlar başkalarının inançlarına ne kadar da rahat karışabiliyorlar.

Ben bir Alevi genci olarak bir sünni kız ile değil bir alevi ile evlenmeyi tercih ederim çünkü önyargılar hala devam ediyor.Düşünebiliyor musunuz okumuş eğitimli insanlar bile alevilik için sapklık diyor demek ki bazı şeyler aşılamamış.Bu yüzden kuzenleriminde alevi ile evlenmelerini dilerim..

yusufçukgecegez
14.03.2006, 23:49
çok güzel bir konuya değinmişsin orantes kardeşim.bende bu konunun mağduruyum.ben sünniyim karadenizliyim.canım kadar sevdiğim arkadaşım alevi ve kürt ,arkadaşım diyorum çünkü sevgili bile olamadık ilerde büyük acılar çekmemek için.yinede ben ona karşı büyük bir aşk duydum .ne yazıkki ayrıldık ve ben halen bunun acsını çekiyorum.ben bir sanat öğrencisiyim.arkadaşımda aynı okuldan.ikimizde sanatçı adayıyız.hep şunu hayal ettim.biz iki aydınlanma yolundaki insan,biz bu ön yargıları aşamazsak kinse aşamaz.mutlaka başarmamız bir örnek teşkil etmemiz gerekiyor.çünkü tüm problemler sadece kafamızda,kafamızdakileri hallettimi geride engel kalmıyor artık.ben kafamda tüm problemleri hallettim.büyük bir sorumluluk yükümlendiğimin farkındaydım.ama kız arkadaşım bu sorumluluğu yüklenebilecek kadar güçlü değildi.ben ona deliler gibi aşıktım ama o hep geleceğimizin olamayacagını söyledi ve kendini aşka kaptırmamayı şaşırtıcı bir şekilde başardı.biz birbirimize okadar benziyordukki ben eminim o alevi ben sünni olmasaydım asla ayrılmyacakdık.bunu bana açıkça hiç itiraf etmedi ama gözlerinden okuyabiliyordum.beni bir iyilik abidesi olarak gören bir insan bu ayrımcılıklar yüzünden en çok yakınlaştığımız bir dönemde benden nefret ettiğini söyleyerek bir daha görüşmememizi talep etti.vede hiçbir şekilde görüşmüyor kaçıyor.beni kendinden soğutmak için elinden geleni yapıyor.benimde artık ümidim kalmadı ama benimle olmasa bile sevgim devam edecek.bu ayrımcılık bu hoşgörüsüzlük bizi bitirdi ve çok canım yanıyor.biz ne zaman aşabileceğiz ayrımcılıkları.daha ne kadar genç insan yanacak.