Orijinalini görmek için tıklayınız : Kimlikleşen inanç alevilik
burda genelleme yapmak istemiyorum. bu topici açma sebebim aleviliğin özünden ayrıldığı ve sonradan alevi olunmaz alevi doğulur mantığını savunanlardan, aleviliği bir inançtan çıkarıp bir kimlikleşme ile yozlaştıranlardan besediyorum.
eğer sonradan alevi olunamazsa ilk aleviler ve türkler,kürtler nasıl alevi oldu.
alevilik bir inançmıdır yoksa babadan oğula geçen bir kimlikmidir.
kimlik olduğunu savunanların gerçek alevilikten asimile olduğunu düşünüyorum. çünkü alevilik bir inançtır ve her inancın belli sorumlulukları ve yol göstericiliği vardır.
peki aleviliğin nasıl bir sorumluluğu var, hangi kaynaklara göre oluşmuştur. bunlardan 7 hak aşığının beyitleri savunuluyor. cem evlerinde Kuran okunup yorumlanırken burada Kuranın değiştiği savunuluyor. özellikle dede soyundan gelenlerin alevi olunmaz alevi doğulur mantığını Hz. Muhammedin beytine yakıştıramıyorum ki tebliğ etme amaçları ne o zaman. onların da asimile olduklarını düşünüyorum.
alevilik bir inançmı yoksa babadan oğula geçen bir kimlik mi?
bu sorunun cevabı önemli hem aleviliği tanımak isteyenler için hemde alevilerin kendisini tanımaları için....
SahHatayi 01.03.2006, 19:31 1. yahudilesen alevilik demistin
yahudiligi burada asalamakmi istiyordun ? yani yahudilik kötü birseymis gibi kulanmaya mi calistin ...
yahudilik bir kimliktir, ceistli irklardan gelme, ve sonradan yahudi olunmaz, fakat MUSEVILIK bir inancdir, ve bir cok kürt musevi inancina sahip insanlarimiz yasiyor israelde ...
2. alevi kimligi veya inanci
sorun su, eski insanlar aleviligi kimlik olarak benimsemis, ve bunu yapmalari gayet normaldir, cünkü 400 yil baski altinda yasamislar ...
fakat gercek sudurki, aleviligin cesitli yönleri vardir, ...
bektasilikte su cevabi alirsin: ... elbet alevi ola bilirsin
türk kökenli alevildern su cevabi alirsin: ... tabi olunur, ikrar verirsin oldu bitti
kürt kökenli alevilerde su cevabi alirsin: ... hayir olunmaz, alevi dogulur
(ve sandigim kadariyla) arap kökenli alevilerdende su cevabi alirsin ... hayir, alevi tek dogustan olunur
1. yahudilesen alevilik demistin
yahudiligi burada asalamakmi istiyordun ? yani yahudilik kötü birseymis gibi kulanmaya mi calistin ...
yahudilik bir kimliktir, ceistli irklardan gelme, ve sonradan yahudi olunmaz, fakat MUSEVILIK bir inancdir, ve bir cok kürt musevi inancina sahip insanlarimiz yasiyor israelde ...
yahudilik islama göre asimile olmuştur. yahudi doğmayanların yahudi olamayacağı, üstün ırklar oldukları, musevileri ise hiçbir zaman yahudi kabul etmedikleri bilinir. ayrıca cennet ve cehennem inançları da tevrata dayanmaz. çoğu yahudi devriyeye inanır yada cehenneme inanmazlar. ne yaparlarsa yapsınlar yahudi oldukları için ve seçildikleri için cennete layık olduklarına inanırlar.
2. alevi kimligi veya inanci
sorun su, eski insanlar aleviligi kimlik olarak benimsemis, ve bunu yapmalari gayet normaldir, cünkü 400 yil baski altinda yasamislar ...
fakat gercek sudurki, aleviligin cesitli yönleri vardir, ...
bektasilikte su cevabi alirsin: ... elbet alevi ola bilirsin
türk kökenli alevildern su cevabi alirsin: ... tabi olunur, ikrar verirsin oldu bitti
kürt kökenli alevilerde su cevabi alirsin: ... hayir olunmaz, alevi dogulur
(ve sandigim kadariyla) arap kökenli alevilerdende su cevabi alirsin ... hayir, alevi tek dogustan olunur
bektaşiler hangi kaynaklara inanırlar sorumlulukları nelerdir.
türk kökenli alevilerden kastınız kızılbaşlar olsa gerek bunlar hangi kaynaklara inanırlar sorumlulukları nelerdir
kürt kökenli aleviler hangi kaynaklara inanırlar sorumlulukları nelerdir
arap alevileri hangi kaynaklara inanır ve sorumlulukları nelerdir?
kaç tane alevilik var? buda ayrı bir konu!
SahHatayi 01.03.2006, 19:45 yahudilik islama göre asimile olmuştur. yahudi doğmayanların yahudi olamayacağı, üstün ırklar oldukları, musevileri ise hiçbir zaman yahudi kabul etmedikleri bilinir. ayrıca cennet ve cehennem inançları da tevrata dayanmaz. çoğu yahudi devriyeye inanır yada cehenneme inanmazlar. ne yaparlarsa yapsınlar yahudi oldukları için ve seçildikleri için cennete layık olduklarına inanırlar.
bektaşiler hangi kaynaklara inanırlar sorumlulukları nelerdir.
türk kökenli alevilerden kastınız kızılbaşlar olsa gerek bunlar hangi kaynaklara inanırlar sorumlulukları nelerdir
kürt kökenli aleviler hangi kaynaklara inanırlar sorumlulukları nelerdir
arap alevileri hangi kaynaklara inanır ve sorumlulukları nelerdir?
kaç tane alevilik var? buda ayrı bir konu!
12 tane alevilik olsa gerek, fakat bunlarin cogu bir birine karismis ve globalesme ve kentlesme zamaninda kaybolan alevi kimlikleride olmustur
...
bak sana kisasini söylim ... INSANLARIN nerden ve nasil alevilige girdiklerine bakarsan anlarsin ...
bazi arap alevileri eskiden hiristiyan di ... ve onun icin SELMAN EL FARSI yani ... eskiden zerdüstlü sonradan hiristiyan ve sonradan müslüman olan selmani cok severler ... ve cok ama cok bizden fazla sayarlar ...
12 tane alevilik olsa gerek, fakat bunlarin cogu bir birine karismis ve globalesme ve kentlesme zamaninda kaybolan alevi kimlikleride olmustur
...
bak sana kisasini söylim ... INSANLARIN nerden ve nasil alevilige girdiklerine bakarsan anlarsin ...
alevilik bir inançmıdır kimlikmidir? sorumun cevabını alamadım?
kimlik olduğunu düşünenler benim alevilik anlayışımda asimile olmuşlardır ve özlerini ve kaynaklarını araştırmalarını tavsiye ederim.
inanç olduğunu savunanlarsa kaynaklarının ve sorumluluklarının ne olduklarını söylerlerse herkes için faydalı olur. 12 farklı aleviliğin ortak kaynakları yokmudur. neye inanırlar neye inanmazlar.
SahHatayi 01.03.2006, 19:54 alevilik bir inançmıdır kimlikmidir? sorumun cevabını alamadım?
kimlik olduğunu düşünenler benim alevilik anlayışımda asimile olmuşlardır ve özlerini ve kaynaklarını araştırmalarını tavsiye ederim.
inanç olduğunu savunanlarsa kaynaklarının ve sorumluluklarının ne olduklarını söylerlerse herkes için faydalı olur. 12 farklı aleviliğin ortak kaynakları yokmudur. neye inanırlar neye inanmazlar.
Allah-Muhammed-ya Ali
Allah-Muhammed-ya Ali
bunu söyleyen herkes alevimidir yani. şii lerde bunu söylüyor.
SahHatayi 01.03.2006, 20:12 bunu söyleyen herkes alevimidir yani. şii lerde bunu söylüyor.
önemli olan manasidir
Muttaki bu nasil baslik hem yahudilesen alevilik diyorsun hem genelleme yapmiyorum diyosun.... aleviligi her kiliga sokuyoruz bazi okudugum yazilarda insan bu kadar da olmaz diyor buseferde yahudilesen alevilik mi çikti.....
önemli olan manasidir
Allah-Muhammed-Ali
üçlemesinin alevilikte ki manası nedir? şiilikte ki manası nedir? hangi kaynaklarda bu üçlemenin manası var ki aleviler tarafından kabul ediliyor.
Bu konuya uygun bir baslik bulursan sevinirim Muttaki ben çok hosbulmuyorum bu basligi....
saygilar
ezo
Bu konuya uygun bir baslik bulursan sevinirim Muttaki ben çok hosbulmuyorum bu basligi....
saygilar
ezo
sn. ezo
aleviliğin iyice kimlikleşen bir din anlayışına dönüştüğünü anlatmaya çalıştım ki yeryüzünde tek kimlikleşen inanç yahudiliktir. bu yüzden yahudileşen alevilik yazdım. alevilerin yahudi olması söz konusu değildir. eğer böyle düşünüyorsanız başlığı değiştirip kimlikleşen inanç alevilik yapın. yada nasıl yapıldığını söyleyin ben düzeltim.
Müttaki kardeşim, bu değişen başlık daha yerinde olmuş. Çünkü yahudilikle benzer bir kimlik yapısı olduğu doğru olmakla birlikte ilk kullandığın başlık alevilerin asimile olduğu anlamına gelir ki bu doğru değildir.
Şimdi gelelim bahsettiğin olgunun doğru olup olmadığına. Olay genel hatlarıyla doğru olup, günümüzde olaya farklı bir bakış açısıyla bakan insanlar olayı doğru bulmamaktadır, ve kıyasıya ''alevi olunmaz alevi doğulur'' olgusunu eleştirmektedirler. Baktıkları açıdan durumda haklıdırlar orası ayrı fakat biraz daha geniç bir açıyla olaya tarihi gerçekleri de dahil ettiğimiz zaman olay apayrı bir boyut kazanmıştır.
Aleviler tarih boyunca, egemen unsurların çıkarlarını bozan hümanist felsefesiyle egemen unsur tarafından tehdit olarak görülmüş, iftiralara maruz bırakılmış, hor görülmüş ve izole edilmişlerdir. Örn: Osmanlı'da sınırlara yerleştirilen aileler genelde Türkmen ve Alevidir. Bu izalosyan hem egemen unsurun istediği hem de Alevilerin kendilerini koruma maksadıyla kullandığı bir refleksin sonucu içine kapanmayı beraberinde getirmiştir. Bu izalosyon beraberinde kültürün felsefenin kimlikleşmesini genel itibariyle bu yolu tutmayana kız alıp kız verilmemesini sağlamıştır. Aynı durum yahudiler için de geçerlidir. Aleviler ise bu sayede gelenek ve göreneklerini soy yordamıyla sözlü bir şekilde günümüze kadar getirmişlerdir. O yüzden Alevi yolunun en büyük kaynağı ve canlı şahidi insandır. Bunun dışında bahsedilen çeşitli yazılı kaynaklarda Aleviliği canlı tutmuştur ama asıl kaynak İnsan'dır. Bu kaynağı zedelememenin yolu, kaynağı kurutmamanın yolu ise kaynağı homojen tutmaya çalışmaktır, bu şekilde Alevilik günün koşullarına uymakla beraber özünü yitirmeden günümüze kadar gelmiştir.
Bu konu eleştirilirken sahip olunan bakış açısı bu olayı ırkçı olarak göstermektedir. Fakat için gerçeği bu değildir. Bu olayın maksadı ırkı korumak değil, kültürü,felsefeyi,özü korumaktır. Ve canlı yaşayan insan dışında kaynağı kısıtlı olan bir toplum izalosyonu kendi ister ve kendi ona göre davranır. Bu sayede Türk Halk Müziği hala yaşıyor, bu sayede aşıklık hala devam ediyor. Unutmayın insanların Türk Halk Müziğine nasıl baktıklarını. Gerçi bir takım insanlar hala bu özümüzün müziğini aşağılamakta, hor görmektedirler. Aynı şekilde halay çekmeyi, saz çalmayı düğünlerinde(düğünlerki kültürün geleneğin göreneğin en canlı şahitidir) kabul edilemez bulmaktadırlar.Ama bunu onların Aristokrat nazik ellerinin gitar ve piyano dışında müzik aleti bilmemesinden narin vücutlarının Tango ve Wals ritimleri dışında kıvrılamamasına bağlıyorum :)(bkz. bir toplum kendi kültüründen nasıl bu kadar utanır ve nasıl bu kadar yozlaşır)
Her neyse demek istediğim Türk Halk Müziğini bugünlere taşıyan ve bu gün hala varolmasında en büyük katkı hiç süphesiz ki kültürünün gitmesine izin vermeyen ve onun için savaşan Alevilerdir.
Herneyse demek istediğim tarihsel süreçte Alevilik inancının kimlikleşmesi kültürün unutulmaması ve asimilasyona karşı direnç için çok gerekli olmuştur bu açık ve nettir. Günümüzde böyle bir şeye gerek olup olmadığı ise gerçekten tartışılması gereken bir konudur. Bu konu hakkında benim fikrim tamamen hissi olmakla beraber , günümüzde de bunu korumak gerektiği yönündedir.
Bu kimlik olayının başka türlü düşünenler daha vardır ki, o bu bahsettiğim olaydan tamamen farklıdır.Çünkü ilk bahsettiğim olay tarihsel sebeplere dayandırılmaktadır bir ırki durum sözkonusu değildir. Bu durumda ırki bir durum ortaya çıkmaktadır. Bir inanışa göre Alevilerin soyu Adem'e değil. Şit'e dayanmaktadır. Şimdi diyeceksiniz öyle şey olur mu Şit zaten Adem'in çocuğu değil mi? İşte burda yine bir farklılık bulunmaktadır. Şit Adem ve Havva'nın çocukları değildir. Özetle ikisinin koyduğu bir sepetin içinde bulunmuş bir çocuktur. Hatta Havvanın sepetinden tavşan çıktığı ve bu yüzden kıskançlıkdan Adem'in sepetini şiddetle salladığı o yüzden Şit'in kollarının olmadığı söylenmektedir. İşte bu Şit'le Adem'e eş olarak gönderilmiş Naci( o da aynı şekilde Adem ile Havva'nın soyundan değildir, bunda herkes hemfikirdir)evlenirler ve soyları yürür.(Adem Naciyle evlenemez Havva'ya söz vermiştir) Bütün Peygamberlerinde bu soydan geldiğine dair bir inanç vardır. Bu olayın efsane kısmı ne kadarı yalan ne kadarı doğru bilinmez fakat Alevi kimliğine bir insanın sonradan dahil olamayacağına dair söylenen bir olgudur.
sevgili ADAM konuya kattıkların için teşekkürler. ben insana hizmet eden her olgunun destekçisiyim. Halk müzikleri dinlerim. ilahileri dinleyemem hoşuma gitmiyor. İnsanı tam olarak anlatamıyor halk müziği gibi. arapça ibadet edemem, türkçe ibadet ederim. ama ibadeti türkçe yapmamın, yada türk halk müziği dinlememin bir kimlikle alakası yok. sadece yapmam gerektiği için yapıyorum. benim günümün tamamı neredeyse halk müziği dinlemekle geçiyor. halk müziği dinlemenin ve anlamını idrak etmenin bir ibadet olduğunu bile söyleyebilirim.
her zaman söylerim ben aleviliğin de sünniliğinde gerçek doğru olduğunu düşünmüyorum. bunun sebebi kimlikleşmesi. alevilikte ise milletleşme söz konusu ki bence bu asimile olmaktır. çoğu aleviler türktür ama hacı bektaşı veli ve dedeler hz. Muhammedin soyu olan dedelerdendir. bu milletleşme olayı inancında gereksizleşmesi demektir ki asimile olmaktan kastımda budur.
şit olayı hakkında söylediklerini hancı pervane yazılarında da rastladım ve ilgimi çekti. müslümanlar benim soyumdan gelecek. bununda tam doğru bir anlayış olmadığını düşünüyorum. üstün ırk meselesi ki tanıdığım çoğu seyyid (sünni seyidde çoktur biliyorsunuzdur) gerçekten tam anlamıyla müslüman değillerdir. bihaber yaşarlar. onlarında bizlerden pek farklı olduğunu düşünmüyorum. sonuçta her insan aynıdır. göz, kulak, burun hep aynı sistemle çalışırlar. Hz. Muhammedin de tamamen hakkı ile bu üstünlüğe ulaştığını savunanlardanım. sonuçta Allah adildir. yani hz. Muhammed peygamber yapıldı ama peygamberliği hak ettiği için. ve ehli beytte hak ettiği için Allahın sevdiği kullarından oldu.
konunun özüne dönersek İnsan temelli bir İnancın olmasınında mantığı yok. sonuçta İnsan hayatını kendi bakışına göre yönlendirme niyeti taşıyabilir. her İnsan bu kamilliğe ulaşamaz. inanç varsa bu kaynaklı ve delilli olmalıdır. yani sünnilerde böyle bir olay olunca hemen sorulur delilin ne. Kuran mı, Hadis mi diye. tartışılır. ama alevilikte delil olarak ne var. merak ettiğim bu. şimdi Cennet ve Cehennem yok deniyor. kime göre neye göre. hangi deliller var. kim söylemiş. kimden gelmiş bu inanç. kaynakları merak ediyorum yani.
sevgili ADAM konuya kattıkların için teşekkürler. ben insana hizmet eden her olgunun destekçisiyim. Halk müzikleri dinlerim. ilahileri dinleyemem hoşuma gitmiyor. İnsanı tam olarak anlatamıyor halk müziği gibi. arapça ibadet edemem, türkçe ibadet ederim. ama ibadeti türkçe yapmamın, yada türk halk müziği dinlememin bir kimlikle alakası yok. sadece yapmam gerektiği için yapıyorum. benim günümün tamamı neredeyse halk müziği dinlemekle geçiyor. halk müziği dinlemenin ve anlamını idrak etmenin bir ibadet olduğunu bile söyleyebilirim.
her zaman söylerim ben aleviliğin de sünniliğinde gerçek doğru olduğunu düşünmüyorum. bunun sebebi kimlikleşmesi. alevilikte ise milletleşme söz konusu ki bence bu asimile olmaktır. çoğu aleviler türktür ama hacı bektaşı veli ve dedeler hz. Muhammedin soyu olan dedelerdendir. bu milletleşme olayı inancında gereksizleşmesi demektir ki asimile olmaktan kastımda budur.
şit olayı hakkında söylediklerini hancı pervane yazılarında da rastladım ve ilgimi çekti. müslümanlar benim soyumdan gelecek. bununda tam doğru bir anlayış olmadığını düşünüyorum. üstün ırk meselesi ki tanıdığım çoğu seyyid (sünni seyidde çoktur biliyorsunuzdur) gerçekten tam anlamıyla müslüman değillerdir. bihaber yaşarlar. onlarında bizlerden pek farklı olduğunu düşünmüyorum. sonuçta her insan aynıdır. göz, kulak, burun hep aynı sistemle çalışırlar. Hz. Muhammedin de tamamen hakkı ile bu üstünlüğe ulaştığını savunanlardanım. sonuçta Allah adildir. yani hz. Muhammed peygamber yapıldı ama peygamberliği hak ettiği için. ve ehli beytte hak ettiği için Allahın sevdiği kullarından oldu.
konunun özüne dönersek İnsan temelli bir İnancın olmasınında mantığı yok. sonuçta İnsan hayatını kendi bakışına göre yönlendirme niyeti taşıyabilir. her İnsan bu kamilliğe ulaşamaz. inanç varsa bu kaynaklı ve delilli olmalıdır. yani sünnilerde böyle bir olay olunca hemen sorulur delilin ne. Kuran mı, Hadis mi diye. tartışılır. ama alevilikte delil olarak ne var. merak ettiğim bu. şimdi Cennet ve Cehennem yok deniyor. kime göre neye göre. hangi deliller var. kim söylemiş. kimden gelmiş bu inanç. kaynakları merak ediyorum yani.
İlkönce şit olayını kesinlikle savunmuyorum bunu belirtiyim.
Diğer olaya gelince ise. Kaynak insan ve onun aklıdır daha ne diyim mütakki. Hertürlü gelenek ve göreneğin özünde bulunan gizli mesajlardır. Ben Aleviliğin gerçek doğru olduğu hakkında herhangi bir iddam yok. Benim doğrumdur. Senin olmayabilir, çünkü doğru görecelidir ve bahsettiğin gerçek doğru ise kamil insan olmadan anlaşılacak bir olgu değildir. Delil diyorsan en büyük delil insan aklıdır. Ayrıca kimlikleşme asimile etmemiş tam tersine asimilasyonu önlemiştir. Kimlikleşme olmasaydı egemen kültürün dayattıklarını n altında erimemek mümkün olmazdı.
Sevgili Müttaki! ilk başlık hariç güzel bir konuya değinmişsin... teşekkür.
Aleviliğin kimlikleşmesi bence asimile olmasına değil kendini korumasına yardımcı olmuştur. Peki milletleşme devam ediyor mu?bence hayır.
Büyüklerimiz için dil hiç sorun değildir, önemli olan inançtır. Bu nedenle ALEVİ MİLLETİ kavramını bizim pederden çok duydum ben, hatta itiraz ettiğimide hatırlarım inançtan millet olmaz diye.
Müttaki ben senin yazılarının büyük kısmını takip ettim... sen türkiyenin bir millet adı üzerinden kurulmuş olmasına itiraz eden ve ANADOLU adıyla bir ülke olsaydı daha iyi olurdu diyen birirsin. Bu ülkede herkes kendi dilini öğrenmeli de demiştin. Senin bu ülke hayalin alında Osmanlıda da düşünülmüş olan İSLAMCILIK etrafında birleşme isteği. Hatta şu anda Tayyipte buna benzer bir yaklaşımda o yüzden Kürtlere birçok mesaj verdi DİN ÇİMENTODUR vs. diye.
Peki islamda birleşmek kimlikleşme değil mi? eğer cevabın evet ise (sünniliktede kimlikleşme var dediğine göre kabul ediyorsun)... Kürt-Arap-Türk Aleviler Alevilikte birleşirse bu neden kimlikleşme/milletleşme olsun veya olmasının zararı ne?
Asıl olarak Alevilerin kendi içindeki ırk problemlerini en iyi çözümleyecek şey Aleviliği üst kimlik olarak kabul etmek olabilir.
Tabii ki bunu kimse alevi olamaz alevi doğar diye devam ettirmek bağnazlığa girer. Geçmişte mevcut şartlar "Alevi Doğulur"a yönlendirmiş olsada Aleviliğinde bir yayılış hikayesi var mutlaka...
Müttaki ben senin yazılarının büyük kısmını takip ettim... sen türkiyenin bir millet adı üzerinden kurulmuş olmasına itiraz eden ve ANADOLU adıyla bir ülke olsaydı daha iyi olurdu diyen birirsin. Bu ülkede herkes kendi dilini öğrenmeli de demiştin. Senin bu ülke hayalin alında Osmanlıda da düşünülmüş olan İSLAMCILIK etrafında birleşme isteği. Hatta şu anda Tayyipte buna benzer bir yaklaşımda o yüzden Kürtlere birçok mesaj verdi DİN ÇİMENTODUR vs. diye.
Peki islamda birleşmek kimlikleşme değil mi? eğer cevabın evet ise (sünniliktede kimlikleşme var dediğine göre kabul ediyorsun)... Kürt-Arap-Türk Aleviler Alevilikte birleşirse bu neden kimlikleşme/milletleşme olsun veya olmasının zararı ne?
sevgili oli
inançların kimlikleştiğinden bahsettim. sünnilikte belli kesimin elinde kalmıştır ki ben bu kesimi hep eleştiririm. hala aynı sığ tartışmalarda kalırlar.
alevilikte ise farklı bir olgu var. kimlikleşen bir inanç var. kaynak olmadığı içinde iyice İnsanlara kalıyor ve kimleşmeye devam ediyor.
benim din anlayışım kimlikler üstüdür.
ama erdoğanın ve osmanlının din anlayışı sünniliktir.
yanıldıkları noktada o.
benim milletleşmekten kastım. babadan oğula geçen inançlar. şu örneği verirsiniz hep;
alevi müslüman
alevi ateist
bu milletleşme değil de nedir? Alevilik inancının belli bir temel taşı yokmudur aleviliğin ne olduğunu anlatan kaynaklar yokmudur.
erdoğanın ise kimlikler üstü in anlayışı yerine laikliği tercih ederim. çünkü onun da Laiklikten farkı yok.
Alevilik inancının belli bir temel taşı yokmudur
Bunu öğrenmişsindir diye umuyordum sayın mütakki. Aleviliğin temel taşı insandır, insanlıktır.
Bunu öğrenmişsindir diye umuyordum sayın mütakki. Aleviliğin temel taşı insandır, insanlıktır.
Bu insanin suretine
Cümle alem hayran imiş
Her kim o insani bile
Hayvan ise insan ola
Cümle yaratılmış kula
İnsan dahi sultan imiş
Tevhit imiş cümle alem
Tevhidi bilendir adem
Bu tevhidi inkar eden
Öz canına düşman imiş
İnsan olan buldu Hak’i
Meclis onun, odur saki
Hemen bu biçare YUNUS
Aşk ile bil ayan imiş
Bu insanin suretine
Cümle alem hayran imiş
Her kim o insani bile
Hayvan ise insan ola
Cümle yaratılmış kula
İnsan dahi sultan imiş
Tevhit imiş cümle alem
Tevhidi bilendir adem
Bu tevhidi inkar eden
Öz canına düşman imiş
İnsan olan buldu Hak’i
Meclis onun, odur saki
Hemen bu biçare YUNUS
Aşk ile bil ayan imiş
:sarkazm Ee tamam madem biliyorsun niye soruyorsun :sarkazm :)
:sarkazm Ee tamam madem biliyorsun niye soruyorsun :sarkazm :)
sadece İnsan mı.
bu görüş aleviliğin babadan oğula geçen bir kimlik olmasını sağlar.
alevilikte dedelik babadan oğula geçer çünkü alevi dedeleri yetiştirecek dergahlar yok, eskiden dergahlar varmış yavuz sultan selimle dergahlar kapatılmaya başlanmış.yeni dedeler yetişememiş,dedeler oğullarını yetiştirmiş yerlerine oğulları geçmiş.eğer yanlış bilmiyorsam cem vakfı başkanı izzettin doğan dede yetiştiren yeni dergahlar açacakmış.
alevilik bir inançmı yoksa babadan oğula geçen bir kimlik mi?
bu sorunun cevabı önemli hem aleviliği tanımak isteyenler için hemde alevilerin kendisini tanımaları için....[/quote]
biz kendimizi tanıyoruz,bu hakkı kim veriyo sana nasıl böyle bişeyi yazarsın...
sen aleviliği iyi tanımışsın.allahaşkına bana da öğretsene acaba nasıl öğreteceksin.
alevi doğulur arkadaşlar sonradan olunmaz.
biz kendimizi tanıyoruz,bu hakkı kim veriyo sana nasıl böyle bişeyi yazarsın...
sen aleviliği iyi tanımışsın.allahaşkına bana da öğretsene acaba nasıl öğreteceksin.
alevi doğulur arkadaşlar sonradan olunmaz.
Benim burda kararım yokBen burdan gitmeye geldimBezirganim, metaim çokAlana satmaya geldimBen gelmedim davi içinBenim isim sevi içinGönüller dost evi içinGönüller yapmaya geldimDost esriği deliliğimAsıklar bilir neliğimDevsiriben ikiliğimBirliğe yetmeye geldimO hocamdır, ben kuluyumDost bahçesi bülbülüyümO hocamın bahçesineŞad olup ötmeye geldimBurda bilis olan canlarOrda bilisirler imişBilisiben hocam ileHalim arz etmeye geldimSiz YUNUS'tan sorun haberDost kanda ise anda varHaberi gel gör benden alBen onu görmeye geldim
bu sözün üzerine tek söyleyebileceğim asimile olduğunuz sayın okyanus.
Benim burda kararım yokBen burdan gitmeye geldimBezirganim, metaim çokAlana satmaya geldimBen gelmedim davi içinBenim isim sevi içinGönüller dost evi içinGönüller yapmaya geldimDost esriği deliliğimAsıklar bilir neliğimDevsiriben ikiliğimBirliğe yetmeye geldimO hocamdır, ben kuluyumDost bahçesi bülbülüyümO hocamın bahçesineŞad olup ötmeye geldimBurda bilis olan canlarOrda bilisirler imişBilisiben hocam ileHalim arz etmeye geldimSiz YUNUS'tan sorun haberDost kanda ise anda varHaberi gel gör benden alBen onu görmeye geldim
bu sözün üzerine tek söyleyebileceğim asimile olduğunuz sayın okyanus.
Ya müttaki sen de biliyorsun okyanus arkadaş seni tanımıyor ve ne niyetle soru sorduğunu bilemez tepkisi biraz sert olmuş ama sen de hemen asimile diyorsun kardeş o kadar kolay değil.
Aleviliğin kimlik kısmı var bu doğrudur ama yeterli değildir, bunun yanında felsefesini kültürünü hissetmen özümsemen gerek Alevi olman için. Olay yani ne sadece kimlik ne sadece inançtır.
Ya müttaki sen de biliyorsun okyanus arkadaş seni tanımıyor ve ne niyetle soru sorduğunu bilemez tepkisi biraz sert olmuş ama sen de hemen asimile diyorsun kardeş o kadar kolay değil.
Aleviliğin kimlik kısmı var bu doğrudur ama yeterli değildir, bunun yanında felsefesini kültürünü hissetmen özümsemen gerek Alevi olman için. Olay yani ne sadece kimlik ne sadece inançtır.
ya adam okyanusun bana zaten garezi var herhalde olur olmaz sataşıp duruyor. alevilik inançtır, ama alevilerin kafasında kimlikleşmiş. bunun baskıdan kaynaklandığı söylenebilir ve ben de hak veriyorum bu baskılar gerçekten aşırıya kaçıp zulüme dönmüş. ama inanca geri dönüş çabası yok. özüne dönüş çaması yok. hala inanç olarak görenlerin bir çabası var ama çok küçük bir çaba. bende o yüzden kimlikleşen inanç alevilik diyorum. yani burada eleştirdiğim ve asimile olduğunu söylediğim insanlar aleviliğin kimlik olduğunu kabullenerek özüne dönme gereği hissetmeyenler.
ya müttaki allahaşkına söyle sen aleviliği kurtarmayamı çalışıyosun,benim gibi asimile olmuşlardan hani sen öyle diyosunya fütüursuzca laflar ediyosun,ayrıca ben sana neden takayım adam'ın dediği gibi seni tanımam etmem.asimile olmuş gibi falan boyundan büyük laflar etme insanları tanımadan.
kardelen34 04.03.2006, 02:16 bu topic çok değişik.
tüm arkadaşların okumasını tavsiye ederim
Hüseyin69 06.03.2006, 01:15 bir toplum baska toplumlarin kültürü pesinde kosuyorsa
bu demektirki o toplum yoktur bitmistir tükenmistir
inancsal kültürel etniksel vs kimliklerde böyledir
alevilik benim alt kimligimdir üst kimligim kürt alt kimligim alevidir...ve alevi olunmaz demiyorum ama alevi dogulur olmasi ayri bir gurur veriyor...
YorgunMermi 06.03.2006, 14:58 benim ailemden aldığım tek kimliğim zaza oluşumdur
aslında ailemde kimse kendine zaza demez herkes biz türküz der
bir tek ben zazayım derim
ailem alevidir ama ben aleviliği kabul etmiyorum çünkü ateistim...
ben nasıl ateizmi seçtiysem bir başkasıda aleviliği seçebilir
ama buna çok rastlanmıyor...
benim ailemden aldığım tek kimliğim zaza oluşumdur
ailenden zaza kimliği almışsın ama ailen türküz diyormuş nasıl birşey ben anlamadım...
bu konuda ırk-millet-köken anlatılmamış, okumadığında kesin... kuyuya taş atma bari...
yinede iyi paylaşımların olsun!
YorgunMermi 06.03.2006, 15:40 ne okumadığımı anlayamadim?
okul mu? kitap mı?
okulsa ingilizce uluslararasi ilişkiler okuyorum
kitapsa en az senin kadar okuduğuma eminim!
ailem zazaca konusur
asimile olmuşlardır
kendilerini türk kabul ederler
fakat ben etmem!
benim ailemden aldığım tek kimliğim zaza oluşumdur
ailem alevidir ama ben aleviliği kabul etmiyorum çünkü ateistim...
ben nasıl ateizmi seçtiysem bir başkasıda aleviliği seçebilir
ama buna çok rastlanmıyor...
dostum önemli olan senin kendini nasil kimliklendirdigindir.yani egerki zaza olarak tanimladiginda huzurluysan bu huzurunu paylasirim.ateist olarak adlandirirsanda yine saygiyla huzurunu paylasirim. Tutup senin adina üzülüyorum gibi laflar edemem
bizim aslinda bu kimlik sorunumuz gercekten cok aci veren birsey.
bende mesela kürdüm diyorum fakat kürtce bilmiyorum aleviyim desem ibadet yönüyle ilgili hicbir sorumlulugumu getirmiyorum. ateistim desem ki sanirim en cok bana uyan yön budur fakat aleviligede sempatimi gözardi edemioyrum...yani her yönüyle hepsiylede farkliliklar yabancilasmalar yasiyorum ama önemli olan senin kendini nasil iyi hissettigindir.
ama sunu da söylemeden edemiyecegim . bu foruma kadar cok farkli forumlarda da bulundum fakat acikcasi bu forumda kendimi özgür hissettigim kadar hicbirinde hissetmedim.isin sonunda buradaki bir cok insanla cok farkli yönlerim var ama en azindan fikirlerimi özgürce paylasmama izin veriyorlar.
dostum önemli olan senin kendini nasil kimliklendirdigindir.yani egerki zaza olarak tanimladiginda huzurluysan bu huzurunu paylasirim.ateist olarak adlandirirsanda yine saygiyla huzurunu paylasirim. Tutup senin adina üzülüyorum gibi laflar edemem
bizim aslinda bu kimlik sorunumuz gercekten cok aci veren birsey.
bende mesela kürdüm diyorum fakat kürtce bilmiyorum aleviyim desem ibadet yönüyle ilgili hicbir sorumlulugumu getirmiyorum. ateistim desem ki sanirim en cok bana uyan yön budur fakat aleviligede sempatimi gözardi edemioyrum...yani her yönüyle hepsiylede farkliliklar yabancilasmalar yasiyorum ama önemli olan senin kendini nasil iyi hissettigindir.
ama sunu da söylemeden edemiyecegim . bu foruma kadar cok farkli forumlarda da bulundum fakat acikcasi bu forumda kendimi özgür hissettigim kadar hicbirinde hissetmedim.isin sonunda buradaki bir cok insanla cok farkli yönlerim var ama en azindan fikirlerimi özgürce paylasmama izin veriyorlar.
sevgili kolera!
yorgunmerminin peşine takılmaya değmez...
konu daha önemli bir konu..
alevilik konusunu adam zazalık-türklük meselesine getirdi.
konu aleviliğin kimlik veya milletleşmesine dair...
saygılar...
Gerçekten neden bu kadar kimlik sorunu yaşıyoruz. Bence bunda çok kimlilikliğimizin ve cahilliğimizin daha doğrusu yozlaşmamızın etkisi var.Siz ne dersiniz merak bilemiyorum...
Evet canlar burada kesinlikle ben de bir noktaya naçizhane de olsa bir yorumda bulunmak istiyorum.Bence de müttaki canın açtığı konu bugün çok tartışmalı hala insanları ayıran bir konudur fakat müttaki cana kesinlikle katılıyorum ki alevilik bir inançtır.Tabi ki yol geçen hanı da değildir.Art niyetli biri çıkıp bizim rahat modern yaşamımızı kıskanıp yaptığı her halta aleviliği dayatamaz ama eğer ki ikrar verip mürşid-i kamile varıp yolu-erkanı tanıyıp Hak-Muhammed-Ali yoluna niye baş koyamasın ki.Ayrıca eğer biz aleviliği bir inançtan çıkarıp saçma sapan mantığa uymayacak bir şekilde düşünürsek hem ırkçılık yapmış oluruz,hem de yahudilerin düştüğü hataya bizde düşmüş oluruz.Yapmayın canlar 2010 yılına geldik artık yaaa uzay çağını yaşıyoruz bizler modern devrimci düşünceli insanlarız bırakın bu kara cahil yobaz düşünceleri.İyi o zaman sen hem adamı sünni diye eleştir,hem de zamanla senin yolunu tanıyıp benimseyince bir ocağa ikrar verip talip olmaya kalktığında da aleviliğe sonradan giriş olmaz diye dayat.Var mı böyle saçma birşey.Ayrıca Hz.Ali efendimizin en sevdiği dostlarından Selman-ı Farisi de sonradan İslamı seçmiş bir insandır.Yapmayın arkadaşlar,biraz akıl ve mantık çerçevesinde hareket edelim lütfen.Ben bu konunun bu kadar bizim gibi medeni,modern ve kültürlü bir toplum arasında tartışılacağını hiç tahmin etmezdim.Bu konuyu tartışmaya gerek yok,Alevilik kesinlikle bir inançtır.
kimlikleşen inanç alevilik topici bence biraz eksik kaldı. evet alevilik bir inançtır. ama bir inancın inanç olabilmesi için gerekli olan sadece İnsanmıdır.
ya da şöyle bir soru sorsam inanç nedir?
bence inanç idrak edilemeyen gerçeklerin idrak edilebilmesi için peygamberler ve evliyalar tarafından ortaya konmuş bir kabulleniş.
ben tüm inançların gayesinin İnsanın idrak edmediği özünü tanıma ritüelleri olarak görüyorum. mesela meditasyon gerçekten de bir ibadet olarak algılanabilir. ki kuran okumak bir meditasyon da sayılabilir. namaz da.
peki alevilik nasıl bir ritüeli benimsiyor. bu konu da hristiyanlıkta bir inançtır ama hristiyanların uyguladığı bir ibadet ritüeli yok.
kıssadan hisse alevilik bir inançtır. ama inancın belli ritüelleri olması gerek ki İnsan kamil olabilsin. kabul ettikleri idrak edilemeyen gerçekler olması lazım. cennet cehennem gibi. kadere iman gibi. ahiret gününe inanmak gibi. alevilikte tek söz veya kaynak bulabilmiş değilim herkes tarafından kabul edilen. Kuran bile tartışılıyor.
bu yüzden kimlikleşen inanç alevilik diyorum ve insanların bunu kabullendiğini düşünüyorum.
alevilik islamın içinde mi dışında mı sorusundan evvel bence alevilik inançmıdır inançsa neler tatbik edilir. nasıl bir ritüel vardır bunun ortaya konması lazım diye düşünüyorum.
Serkan_Devrim 15.03.2006, 13:33 ya da şöyle bir soru sorsam inanç nedir? konuyla ilgili olamıyorum zira yeteri kadar zamanım yok. ama bu soru ve senin cevabın dikkatimi çekti. inanç dini bir kelime değildir aslında.
inanç= doğruluğu yada yalnışlığı kesin olarak kanıtlanamamış olan bilgilerin doğruluğu yada yalnışlığı hakkında kesin hüküm vermektir. mesela Tanrı'nın varlığını yada yokluğunu kesinlikle ispatlıyamıyorsun ama varlığı hakkında kesin konuşabiliyorsan bu bir inançtır. bu bakımdan inanmamakta bir inançtır. çünkü Tanrının yokluğunu da ispatlayamıyorsun.
konuyla ilgili olamıyorum zira yeteri kadar zamanım yok. ama bu soru ve senin cevabın dikkatimi çekti. inanç dini bir kelime değildir aslında.
inanç= doğruluğu yada yalnışlığı kesin olarak kanıtlanamamış olan bilgilerin doğruluğu yada yalnışlığı hakkında kesin hüküm vermektir. mesela Tanrı'nın varlığını yada yokluğunu kesinlikle ispatlıyamıyorsun ama varlığı hakkında kesin konuşabiliyorsan bu bir inançtır. bu bakımdan inanmamakta bir inançtır. çünkü Tanrının yokluğunu da ispatlayamıyorsun.
bence Tanrı yoktur diyenin inancı değil fikridir. peygamberler fikir ortaya atmaz. gerçek olana şahit olduklarına itaat ederler. tebliğ ederler. ama Tanrı yoktur diyen birisi buna şahit olamamıştır. yani hükmü kesin değildir sadece fidirdir.
Serkan_Devrim 15.03.2006, 14:03 yani hükmü kesin değildir sadece fidirdir.işte inan kesin olmayan fikirlerin kendisidir. kesin olsaydı kanun olur herkes kabul ederdi.
manifesto 15.03.2006, 14:47 Konuya yeni müdahil oldum ama hoşuma gitti yazılanların hepsini okumaya çalıştım en ilginç yorumlardan birisi ise liyon dan gelmiş
Art niyetli biri çıkıp bizim rahat modern yaşamımızı kıskanıp
Rahat ve modern yaşam dediği nedir pek anlamadım ama demek ki kıskanılacak bir hayat sürüyor..:)
Neyse meseleyi bu şekilde ele almak heralde mantıksızlık olur. yahudilik ve musevilik benzetmeleri yapılmış ikiside aynı yani müslüman ve islam gibi birisi sıfat birisi ise bu sıfata sahip olanın ismidir.
Biliyorsunuz ki bir kimse sonradan musevi olamaz,ama mason olabilir masonluk yahudilik inancının diğer inançlara yaptığı açılım ve eylemdir ama farklı amaç ve idealleri vardır.Bir insanın musevi inancınını taşıyabilmesi için annesinin musevi olması gerekir baba bu noktada farklı olabilir.
Şimdi alevilikle iliğinine gelirsek benzetmelerde hak payı oldukça kuvvetli.
Şimdi dünyada Rus veya Kürt veya Türk veya Amerikan ,Alman,Polonya vesair hatta Kırgız yahudileri vardır ama kırgız yahudilerinin gözleri çekik değildir anlatmak istediğim o vatandaşlık bağına sahip olmalarına rağmen soyları ve esasları yahudidir,yani ırk bağı kopmuş değildir.
Bazı arkadaşlar Kürt yahudilerinden bahsetmiş evet bu bölge özellikler mezopotamyada çok sayıda yahudi mevcuttu ama siyasi sebeplerden dolayı göç etmek zorunda kaldılar avrupada birçok kürt yahudi göçmeni vardır saddam sonrası memleketlerine dönmeye başlamışlardır ama bu insanlar KÜRT değildir.
Alevi inancını biz müttaki nin sorguladığını düşünmüyorum veya yargıladığını ama bu forumda okadar ilginç iddialar olmuştur ki öğrenmek isteyen kimselerin kafası sürekli karışmıştır.Bende bunlardan biriyim.
Derya 44 15.03.2006, 16:49 işte inanc kesin olmayan fikirlerin kendisidir. kesin olsaydı kanun olur herkes kabul ederdi.
demis ali ekber...
bende bu söze hak veriyorum.. Bu liberal inanctir yani birseye inanirsin (misal islam, musevilik, isevilik, budhizm) ama inandigin kuran veya incili bi tarihi döküman olarak kabul etmektir. ve inandigin seye yani mesela kurani kerim kritize ederek bakmak gerek yani her icerigine inanarak degil birazda sorusturarak...Zaten asiri dindar fundamentalist bi insandan bu ayirt eder bi liberal inancli insani..Ayrica bende kimlik arayisindayim yani kendi benligimi ariyorum... söyle belki alakasiz olacak ama ben yurtdisinda almanyada yasiyorum ve ne kadar entegre olmus olursam olayim yinede kültürlerimiz felan cakisiyo birbirine.Iste cogu genclerimiz bu tür bi sorun yasiyo ben türkmüyüm almanmiyim hangi ülkeye kendimi daha yakin hisediyorum??? Ve bu yetmiyormus gibi ben aleviyim ama benim farkliligim ney diger inanclardan?Iste bu sorular insanin kafasini karistiriyor.haaa tabii birde alevilik islam disi görülüyo "etnik grup" olarak tanimlaniyor.. bide birisi sordu mu dogru düzdün aciklayamiyoruz kendi inancimizi iste bu yanlis bilgi vermemizi neden olyuyor.. onun icin mümkün oldugu kadar okuyalim kendimizi gelistirelim bilgi edinelim ki cvp verebilelim sorulari ve tartismalarda faal olalim..
05atasoy 17.03.2006, 19:30 dinde dogmalar vardır örneğin dini hükümler eleştirilemez inançla kabul edilir oysa alevilikte kişi özgür iradesiyle her şeye sorgulayarak ulaşır.bilimsellik esastır inancımızda yaratan insana akıl vermiş oysa bugün yaratanın vermiş olduğu aklı kullanamayan birtakım islamı kesimler kitleleri yönlendirmektedir kurana göre degil bize göre düşünün demektedir(fethullah gülen..vsss)ben kuranı aldım elime okumaya başladım daha ilk kısımda bıraktım çünkü yaratan oku diyordu ve bende o gün bugündür okuyorum.okumak bilgilenmek araştırmak islamda yeri olmayan şeylerdir
dinde dogmalar vardır örneğin dini hükümler eleştirilemez inançla kabul edilir oysa alevilikte kişi özgür iradesiyle her şeye sorgulayarak ulaşır.bilimsellik esastır inancımızda yaratan insana akıl vermiş oysa bugün yaratanın vermiş olduğu aklı kullanamayan birtakım islamı kesimler kitleleri yönlendirmektedir kurana göre degil bize göre düşünün demektedir(fethullah gülen..vsss)ben kuranı aldım elime okumaya başladım daha ilk kısımda bıraktım çünkü yaratan oku diyordu ve bende o gün bugündür okuyorum.okumak bilgilenmek araştırmak islamda yeri olmayan şeylerdir
hayda atasoy. bunu kuran mı söylüyor ki islamda yoktur diyorsun. sünnilikse kuran+hadistir. bazıları hadisi kurandan üstün tutma saçmalığını yapıyor. ama bu sünniliği bağlamaz.
oku, yaz, bil, öğren, bunlar islam değilse islam robot olmakmıdır.
manifesto 17.03.2006, 19:38 dinde dogmalar vardır örneğin dini hükümler eleştirilemez inançla kabul edilir oysa alevilikte kişi özgür iradesiyle her şeye sorgulayarak ulaşır
Atasoy bu bahsettiğin ataistler ve sözde felsefeciler için geçerli.
Alevilikte bir inançtır onunda kendi kural ve kaideleri vardır.
Sorgulama savcı tarafından yapılır yoksa hukuksuzluk olur.
dinde dogmalar vardır örneğin dini hükümler eleştirilemez inançla kabul edilir oysa alevilikte kişi özgür iradesiyle her şeye sorgulayarak ulaşır
Atasoy bu bahsettiğin ataistler ve sözde felsefeciler için geçerli.
Alevilikte bir inançtır onunda kendi kural ve kaideleri vardır.
Sorgulama savcı tarafından yapılır yoksa hukuksuzluk olur.
sorgulama hukuksuzluk değildir. herkes yapabilir. ama hukuku bilerek. Allah hukuku kitabını göndermiş. okuyun sonra beni sorgulayın demiş. eğer suçsuz bulursan gönül kapılarını açta içine gireyim demiş, suçlu bulduysan da sen zalimin tekisin o zaman lanetim üstüne olsun demiş.
[quote=manifesto]Konuya yeni müdahil oldum ama hoşuma gitti yazılanların hepsini okumaya çalıştım en ilginç yorumlardan birisi ise liyon dan gelmiş
Rahat ve modern yaşam dediği nedir pek anlamadım ama demek ki kıskanılacak bir hayat sürüyor..:)
]
Şunu demek istedim sayın manifesto kardeş,ben afedersin ama habire içen,alem yapan,karı kız muhabbetine giren ve bu yaptıklarını da biz aleviyiz rahat yaşarız gibisinden dayatan hainlere maalesef çok rastladım.Bu yorumu yapma sebebim sadece bu.
Uzun zaman önce Yahudileşen İnanç Alevilik olarak açmıştım bu topici.... akıl ve sorgulamadan çıkarak iyice Milletleşme yolunda ilerliyordu aynı Yahudilik gibi... o zamanlar bir sünni olduğum için belkide aynı Sünnilik gibi dememiş olabilirim....
Sünnilik belli insanların tekelinde Arapçılığa dönmüş akıl ve sorgulamaktan mahrum kalarak babadan oğula geçen bir inanç oluvermiştir.... aynı Kuranda denildiği gibi Atalarımızın dinine uyduk ya Atalarımız yanlış yolda ise diye düşünürken kendimi bambaşka bir gerçekte buldum.... oda kendi gerçeğimdi Kendimin ne kadar gerçek olduğuydu her neyse sadede geleyim...
sünnilikte insanları sorgulamaktan ve düşünmekten mahrum bırakan bir fitne vardı oda cehennem korkusu Allah korkusu idi.... kişiler korkutularak düşünmekten ve anlamaktan mahrum bırakılıyordu
Aleviforumu seviyorum alıştım dostlukklar kurduk.... paylaştık doğrularımızı ama Aleviforumda ve burada ki bazı iyi niyetli olsa da aynı Fitneye yakalanan insanların varlığı Aleviliğin sünniliğe dönüştüreceği kanaati uyandırıyor bende...
burada en çok aktif konular sünniler... yezidlik... sonradan alevi olunur mu... alevi sünninin yaptıklarını yapar mı.... asimile olmuşsun....
akıl ve fikir olmayan suçlama dolu isnatlarla hiç kimse birşeye varamaz... Alevilik ve Aleviler kendisini sünnileri kötü göstererek varlığını yaşatmaya çalışıyor sünnilerde ki fitne Allah korkusu cehennem korkusu iken Alevilerin korkusu ve yozlaştırılması da sünnilik üzerinden yapılıyor... sünni korkusu ile Aleviler bir çatı altında tutunmaya çalışıyor oysa ki Alevilik vahdet-i vücud gibi İnsan sevgisi ile dolu bir inançken bu sevgi nedense sünnilere yansımıyor ve bu kişiler sanki Vahdetten ayrı tutuluyorç.......
sonuç: Aleviliği bir felsefeden bir inançtan akıl ve gönül birliği olmaktan çıkartıp milletleştirerek büyük dernekler kurarak siyasileştirerek Aleviler akıl ve gönülde fikirde birleşin deneceğine doğru yol gösterilemezken sadece Birleşin hem siyasette hem inançta denerek Alevi Milleti yaratmaya çalışılıyor... ve bu Aleviliğin sünnilikten hiç farkı olmayacak yalancı birlik olacak ne kadar sünnileri sevmesenizde onların yalancı birliği nedense Alevileri çok çekiyor....
tüm Aleviforum dostlarına sevgiler ve saygılar iletiyorum Biraz kendimi dinlemek istiyorum sağlıcakla kalın....
|