Orijinalini görmek için tıklayınız : Mum Söndü Karalaması
usLanmaz62 28.12.2006, 14:09 tabi herkesi bu şekiLde suçLamıyoRuz aMa bunLar aLeviLErin topLum tARafından dışLanmasına yöneLik çALışmaLardır.ALeviLer yüzyıLLardır keNdi inançLarını hüR bi şekiLde iFade etMeye devaM etMişLerdir.Bunun faRkında oLan sünni grubun ''aŞırı dinci'' böLümü bu kaRALamaLarı yapMaya baŞLamıştır.
LAnetim bu çirkin iftiraLara uymuyan sünniLere değiL,bu iğrenç iftiraLara doğruLuk payı verenLeredir... Hepinize naLet oLsun..
bu memlekette en kolay yapılan icraat iftira atmak...
cirkin_05 31.12.2006, 19:36 hala günümüzde bile bu saçmalıklara inananlar varsa söylenecek bişey bulamıyorum azcık araştırma yetebnekleri olsaydı bu saçma sapan konuları burada konuşmamış olacaktık
görüyorumki bu mum söndü olayına topluca kızgınlık var evet haklısınız ama bu saçmalık karşısında kızacağımıza daha sakin ve daha etkili bir yol izleyerek bertaraf etmeliyiz bu düşünceyi örneğin ben bir alevi birey olarak kızmıyorum ama şu cevabı da veriyorum kim ki yeryüzünün en zeki yaratığı olan ve bu zekadan kaynaklı etrafındaki değerlerin farkında olan insanın mum söndü de yapıldığı söylenen ahlak ve insanlık dışı şeyleri yaptığını söyler o ki insan görüntüsüne girmiş hayvan olup bu ipe sapa gelmez şeyleri yapıyor demektir ama yinede insan yanımız ağır bastığından daha ileriye gitmek istemiyoruz saygılar
İnsanları kirletmek bu kadar kolay mı yaaa diyorum, hayır olamas diyorum bu imkansız diyorum ama oluyor işte...neyleyesin ki oluyor...
Bunlar birde duyduklarımız kim bilir daha neler söyleniyordurda bizim haberimiz yoktur.zaten bi o kalımıştı bizim yapamadığımız heralde bunlarıda duydum ya ölsemde gam yemem artık.yeter diyorum ya yeter bizde insanız neden bunlar bukadar rahatlıkla süniler tarafından söylenio biz onlar için bukadar rahatlıkla namuslarını kirletecek şeyler söylüyormuyuz.genç kızların ruhunu kalbini derinden yaralayacak şey bunlar.ilk duyduğumda yakşalık 3 sene olacak lise 2 ye gidiyordum ve okulun bahçesinde dondum kaldım ve durdum yerde ağlamaya başlamıştım hatırlıyorumda.daha benim gibi bir sürü genç kıss onlar ne yaptı acaba...YAZIK MİLLETİMİZE MÜSLÜMAN OLAN VE BUNLARI SÖYLEYEN MİLLETİMİZE LANET OLSUN...
bedo_ays 07.01.2007, 00:51 bende alevi değilim ama böyle bi kelimenin sözlükte anlamı bıle yok bu sadece ülkemizi bölmeye çalısan güçlerin uydurmasıdı bunu günümüzdede ırakta görmekteyız lutfen böle seylere kanmayalım ınanmayalım 3 günlük dunyada
Ali_Yolcusu 07.01.2007, 04:03 bende alevi değilim ama böyle bi kelimenin sözlükte anlamı bıle yok bu sadece ülkemizi bölmeye çalısan güçlerin uydurmasıdı bunu günümüzdede ırakta görmekteyız lutfen böle seylere kanmayalım ınanmayalım 3 günlük dunyada
arkadaşım türkiye zamanında uydurulan birşey değil bu. çamurun geçmişi osmanlıya dayanır yanılmıyorsam. alevileri karalamak adına çıkarılmıştır bu söylenti.
insan olan bu tür şeylere inanmaz o kadar.
odtülü aslan 07.01.2007, 12:22 Bırakın arkadaşlar karalayıp dursunlar.Esas böyle yaygaralarla kendilerini küçültüyolar.500 yıl önce delinin biri kuyuya bir taş attı Bugüne kadar milyonlarca akıllı çıkartamadı.Bu zihniyetle 500 sene daha tartışırlar.
olcayberkay 07.01.2007, 13:02 bence onlara verilecek tek cevap siz böyle bir şey yaparmıydınız tabiki hayır diyeceklerdir bunun soncunda ortaya attıkları hurafede bilgilerde kendiliginden çürüyecektir asıl bu zihniyeti genç nesillere aşılamak isteyen yobaz (insancıklara) karşı ayakta durmalıyız ve bizi yanlış tanımalarını önlemeliyiz boz atlı hızır yardımcınız olsun
epikurus 07.01.2007, 14:33 Aslında o mum yalancının mumuydu yani bu iftirayı atanların mumuydu ve o mum yatsıya kadar bile yanmadan fosseptik çukuruna çoktan atıldı bile...
demirciler 07.01.2007, 23:16 Ben Alevi değilim. Alevilerin bu konudaki hassasiyetleri üzerine söz söylemek bana düşmez, ancak şu kadarını söyleyebilirim:Evet biz sünniler arasında böyle bir laf dolaşır.Bunu inkar edemeyiz.Fakat az çok konu üzerinde düşünen bir kişi hiç bir insanın, hiç bir inanç grubunun bu kadar aşağılık bir şey yapamayacağını bilir. Evet birbirimizi eleştirebiliriz belki birbirimizi sevmek zorunda da değiliz ancak bu aşağılık argümanları da bırakmalıyız. Zannedersem bunu sürekli dillendirmek Alevilerden daha çok sünnilere zarar veriyor. Çünkü iddia edilen şeyin akılla mantıkla insanlıkla bağdaşır bir tarafı yok. Ayrıca şunu da ekleyeyim artık eskisi kadar bu düşünce sünniler arasında kabul da görmüyor. İnşallah tamamen yok olur.
gurbet1971 07.01.2007, 23:33 Dostlar alevilere böyle lekeleri atanlar ilk once kendi yasam bicimlerine baksinlar.Biz aleviler olarak toplumumuza bize o lekeleri sürenlerden daha saygiliyiz ve her zaman biz kötüleri icimizden atmistiriz ÖRNEK: Forumu takip edenler görür
Ben bu olayı ilk olarak Startv de Güner Ümit denilen şahsın milyonlarca kişi karşısında Alevi halkını böyle aşşağılık bir suçlamayla karşı karşıya bırakışıyla duydum. İyi hatırlıyorumki ozamanki tepkimizde çok yetersiz kalmıştı.. Evet bu zihniyetteki insanlar halen var toplumumuzda bukadar okumayan, eğitim düzeyi düşük, araştırmayan insan oldukçada bu zihniyetteki insanların sayısında azalma olmuyacaktır. İnsanımız dedikodu yapmayı çok seviyor ve bu dilden dile söylediklerinin nekadar aşşağılık ve mantık dışı olduğuna bile bakmıyor. Şuan oturduğumuz semte 20 yıl önce taşındık ve apartmandaki komşularımıza başta alevi olduğumuzu söylemedik, taki samimi olana ve kendimizi iyice tanıtana kadar daha sonra alevi olduğumuzu öğrenen komşularımız hayretler içinde kaldılar. Sebebi aleviler hakkında duydukları şeylerle hiç bağdaşmamamızdı. Onlardan duyduğum çok eski bir örnek vermek istiyorum. (Aleviler bulaşık yıkadıkları suyla yemek yaparlarmış) Şuan hepsi gerçek alevileri tanıyor ve çok seviyolar..
doctorctf 08.01.2007, 00:17 asıl mumsöndü dedikleri olay kendilerinin yaptığı iğrençlikler.aydınlarımızı katledenler,öldürenler,bağnaz fikirleriyle ülkeyi karanlığa sürükleyenler kendileri değil mi?unutmasınlar ki söndürdükleri her ışık bizim birbirimize daha çok kenetlenmemizi sağlayacak.en iyi örneği de böyle bir forumun kurulmuş olması bence...
güldane17 08.01.2007, 00:19 asıl mumsöndü dedikleri olay kendilerinin yaptığı iğrençlikler.aydınlarımızı katledenler,öldürenler,bağnaz fikirleriyle ülkeyi karanlığa sürükleyenler kendileri değil mi?unutmasınlar ki söndürdükleri her ışık bizim birbirimize daha çok kenetlenmemizi sağlayacak.en iyi örneği de böyle bir forumun kurulmuş olması bence...
kesınlıkle haklısın :thumbup1:
zohre-35 08.01.2007, 17:09 arkadaşlar hepinizin yorumları çok güzel.bakmışlar alevilerin kötü bir tarafını bulamamışlar,böyle saçma sapan şeyleri ortaya sürerek insanların kafasını karıştırmaya çalışmışlar.herkes kimin ne olduğunu görüyor ve biliyor.bizleri tanıdıkça böyle şeylerin hepsinin birer yalan olduğınu anlayacaklar.herkes kendinden sorumludur.
Alevilere atılan iftiralar doğru değildir. Mumsöndü diye br olay yoktur. Osmanlı döneminde Alevilerin kadın erkek ibadetini içine sindiremeyenler bu iftirayı atarak hayal güçlerinin nelere çalıştığını göstermişlerdir.
ben alevi deilim sunniyim. fakat bu karalama beni çok üzüyor. bunu çıkaranların bizim içimizden olması beni dahada üzüyor. ve sizden alevi kardeşlerimden bi isteiğim var benim msn adresim ...........@passport.com beni ekleyin ve alevilik hakkında bana bişeler öğretin
Sn. hero
Eğer Gercekten Bir Şeyler Öğrenmek İstiyor İsen Forum Aleviforum Adından da Belli Ve Aramak İstersen Bilmediğin Bir Çok Şeyi Öğrenebilirsin.. Msn vermek Forum Kurallarına Aykırıdır Demekki Önce Forum Kurallarını Okuman Gerekiyor..
BEnde Senin Samimiyetine İnanayım Ozaman...
bedo_ays 10.01.2007, 01:08 SonuÇta Turkiye Osmanlidan Kalma Bİ Devlet DeĞİlmİ Bu Topraklar Uzerİnde KonuuslduĞuna GÖre Bende Turkiye Dedİm Ama BÖyle Bİ Konunun TartiŞilmasi Bİle Mantiksiz Gelİyooo Bana
demirciler 10.01.2007, 23:49 Bizim dinimizin hiç bir yazılı ve sözlü kaynağında aslına bakarsınız aydın öldürme,din adına bir başkasına zorbalık yapma, dini görüş ve ibadet şekilleri dayatma olmadığını düşünüyorum. Kısaca bazı arkadaşların sünnileri kastederek yazdıkları esas mumsöndü onların yaptıkları şeylerdir. Zannedersem bir iç yangınının yansıması sünnilere duyulan bu tür tepkileri doğal karşılıyorum. Ancak şunu da belirtmeliyim ki insanın veya insan topluluklarının yapmış oldukları yanlışların mezhepleri ile değil daha çok kişilikleri ile ilgili olduğunu görmemiz gerekir.Kısaca söylemeye çalıştığım şey o gün Madımak Otelindeki insanları öldürenler sünni olduğu için değil şiddet eğilimli oldukları için bunu yaptılar.Çünkü Kuran hiç bir hükmünde bu şekilde insan öldürün demez.Aklı başında hiç bir sünni de buna alkış tutmaz. Açıkçası bu Sünniler için kara bir lekedir.Nasıl temizleneceğini de işin doğrusu bilemiyorum.
Berucavan 12.01.2007, 10:23 mum söndü zamanın birinde kendi inançları uğruna öldürülen 40 insanın asil yüreklerine atılan bağışlanamayak kadar kötü bir iftira.kendi pisliklerini örtpas etmeye çalışan iğrenç (canlıların) uydurması. inanan va inandırtmaya çalışan bütün (canlıları) kınıyorum onları insan sıfatına koyamıyorum.
araştırmacı 12.01.2007, 12:33 insanların bilinçsizce ortaya çıkardığı mum söndü olayını şiddetle kınıyorum
Geçen gün gazetede okuyorum adam evde 11 yaşındaki kızına sarılmıyormuş. Abdesti kaçarmış! Sen kızına ne gözle bakıyorsun ki şer... senin abdestin kaçıyor? Gene gazetede okumuştum hatta tvlerdede konu yer almıştı uzunca bir süre. Ünlü politikacılarımızdan birinin karısı, eşi evden çıkıp işe giderken şaka olsun birazda kızdırmak amaçlı eline dokunuyorum ve abdesti kaçıyor, girip tekrar abdest almak zorunda kalıyor diye konuşmasını sürdürüyor. Bir ambulans otobanda olan bir kazayı haber alınca olaya intikal ediyor. Ambulansın türbanlı ilk yardım hemşiresi yaralının erkek olduğunu görünce müdahele etmiyor ve başka bir ambulans bekleniyor. Doğuda bir devlet hastanesinde hayalarındaki bir rahatsızlıktan dolayı röntgen çekilmesi gereken 14-15 yaşlarındaki erkek çocuğunu şuan erkek radyolag bulunmadığı için yollayıp ikigün sonra gelmesini söyliyen bayan radyolog.. Bunlar sadece birkaçtane örnek. Daha binlerce böyle insan var. Kendileri bu şekilde yaşarken, küçük kızlarına sarılmazlarken, görevi yaralı olan hastanın hayatını kurtarmak olan ilk yardım hemşiresinin hasta erkek diye ona dokunmazken. Bu insanlar bu mantıktayken. Bizi, bizim yaşayış şeklimizi ve ibadetlerimizi nasıl anlamalarını bekliyebiliriz ki?
Haysısetsiz, ahlaksız,kitabı,dini,allahı olmayan ve aklı ve fikri olmayan,terbiyesiz insanların uydurduğu, bir kısımının da inandığı bir rezillik...
Karşındakini nasıl bilirsin, kendim gibi derler...
arkadaşlar mum söndü iftirasını ben şu şekilde biliyorum.bildiğiniz gibi osmanlıda yavuz selim denen adam zamanında başlayan ve daha sonra devam eden korkunç bir alevi düşmanlığı vardı.alevi ibedetleri cemleri kadın erkek karışık yapılır.osmanlı zamanında da aleviler ibadetlerini ve cemlerini gizli yapıyorlardı.çünkü osmanlı askerleri yakaladığı zaman bunlara kötülük yapıyorlardı.bu nedenle aleviler dışarıda nöbetçi bırakıp öyle cem yapıyorlarmış.askerler geldiğinde nöbetçi içeriye haber veriyormuş ve içeridekiler evi aydınlatan herneyse ozamanki şartlara göre,o ışığı kapatıyorlarmış.askerler gidenden sonra bu insanların kadın erkek karışık içeriden çıktığını gören osmanlı askerleri ozanki yobaz topluma, bakın bunlar böyle şeyler yapıyorlar diye bir iftiraya karalamaya baş vurmuşlar
karalamanın yıldırmanın ve iftiranın hiç biri bizi yıldıramayacaktır.
biz birlik olupta doğru bildiğimizi söyledikçe.
AnGeNehM 14.01.2007, 12:25 ArkadaşLar bu ve bunun gibi bir çok şey var geçmişten günümüze kuLaktan kuLaga aktarıLan ama gerçek ALeviLeri tanıyınca herkez anLıyor bunun bir karaLamadan ibaret oLduğunu
Benim duyduğum şeyde bir ALevi sünniyi aLırsaymıs kına gecesinden geLinin boynuna ip bağLanırmıs damat ortaya geçermiş geLinde meydanda dönermiş :D Bu dünyada eski kafaLı geri zekaLı insanLar oLdukça daha neLer duyarız daha neLere şaşırırız !
divriğili_genç 14.01.2007, 23:12 aydınlattığınız için teşekkürler
mutlumusuncan 15.01.2007, 12:10 İnanıyorum ki bir gün mutlaka bu iftiralar bunu söyleyen yobazların alehine olacak. Alevileri tanıyanlar da bunu teyit etmektedir.
Gerçeğe Hü.
şimalyıldızı 15.01.2007, 13:07 üniversitede okuyan arkadaşlarım bile mum söndü ne diye bana soruyorlar. arkadaşlarımın bana soru sormaları üzerine mum söndüyü babanneme sordum. bizim köyde önceden cemevi yokmuş ama,evlerin bir odası büyük yapılırmış ve cem bu odalarda yapılırmış. 1 ay süren cemler olurmuş. cemde her ailenin bir görevi olurmuş.
kapıcı:kapıda gelenleri karşılar ve cem boyunca kapıyıbeklermiş(sanırım güvenlik amaçlı)
deynekçi(tam olarak emin diilim): cemde sessizligi saglar. elinde bir deynek olur ve onunla konuşanlarıa vurur.
yemekçi: cemde kesilen kurbanları pisirir.
bunlar gibi görevller varmış. o dönemlerde elektrik olmadıgı için, mumlar ve löküsler kullanılırmış.
cem bitip herkes evine gittikten sonra görevi mumu söndürmek olan kişide mumu söndürüp evine gidermiş. tabiki köyden olmayan, karşıdan gören biri insanlar evlerine gittikten sonra mumun söndüğünü görmüyor. sadece ışıgın söndüğünü görüyor ve bu yorumu yapıyor.babannem bana böyle anlatmıştı.
arkadaşlarıma babannemin söylediklerini anlatıyorum. zaten beni tanıdıkçada ne kadar yanlış düşündüklerini anlıyorlar :)
Not: ne kadar dogru ama, ben böyle biliyorum. konusu alevilik alan bir kitaptada buna benzer bişey okumuştum. yanlış söydegim şeyler varsa düzeltin.
Haysısetsiz, ahlaksız,kitabı,dini,allahı olmayan ve aklı ve fikri olmayan,terbiyesiz insanların uydurduğu, bir kısımının da inandığı bir rezillik...
Karşındakini nasıl bilirsin, kendim gibi derler...
kınıyorum bu iftirayı sürdüren kör cahilleri
mutlumusuncan 16.01.2007, 12:55 üniversitede okuyan arkadaşlarım bile mum söndü ne diye bana soruyorlar. arkadaşlarımın bana soru sormaları üzerine mum söndüyü babanneme sordum. bizim köyde önceden cemevi yokmuş ama,evlerin bir odası büyük yapılırmış ve cem bu odalarda yapılırmış. 1 ay süren cemler olurmuş. cemde her ailenin bir görevi olurmuş.
kapıcı:kapıda gelenleri karşılar ve cem boyunca kapıyıbeklermiş(sanırım güvenlik amaçlı)
deynekçi(tam olarak emin diilim): cemde sessizligi saglar. elinde bir deynek olur ve onunla konuşanlarıa vurur.
yemekçi: cemde kesilen kurbanları pisirir.
bunlar gibi görevller varmış. o dönemlerde elektrik olmadıgı için, mumlar ve löküsler kullanılırmış.
cem bitip herkes evine gittikten sonra görevi mumu söndürmek olan kişide mumu söndürüp evine gidermiş. tabiki köyden olmayan, karşıdan gören biri insanlar evlerine gittikten sonra mumun söndüğünü görmüyor. sadece ışıgın söndüğünü görüyor ve bu yorumu yapıyor.babannem bana böyle anlatmıştı.
arkadaşlarıma babansöylnemin ediklerini anlatıyorum. zaten beni tanıdıkçada ne kadar yanlış düşündüklerini anlıyorlar :)
Not: ne kadar dogru ama, ben böyle biliyorum. konusu alevilik alan bir kitaptada buna benzer bişey okumuştum. yanlış söydegim şeyler varsa düzeltin.
Evet, babaanneniz kadar tecrübemiz olmasa da ben de kırsal kesimde doğup büyüdüm. Çocukluğum da ben de annem babamla ceme katıldığımı hatırlıyorum. Cem köyün büyük bir evinde yapılırdı. Yazları işlerin yoğun olmasından olsa gerek hiç ceme şahit olmadım.
suyunsesi 16.01.2007, 13:11 Aleviler tarihten bu güne hep alınlarının akıyla çıkmış eline diline beline bağlı erdemli insanlardır.
Osmanlı alevileri hak arayan boyun eğmeyen insanlar olduğunu çok iyi biliyordu
bu yüzdende onları hep potensyel bir tehlike olarak görüp karalama yöntemleri geliştirip en can alıcı yerinden vurup en aşağılayıcı iftiralar atip aleviler ana bacı tanımayıp mum söndü yapıyorlar bu ağır iftirayı sünni kesiminin tüm halkına yayıp kıyımla bitiremedikleri alevileri bu şekilde piskolojik bakımda çökertip yok etmeye çalıştılar
Bu ne korkunç bu ne dehşet bir iftiradır bu iftirayı yapan mahluk acaba nasıl bir ruh haliyle bunu söyliyebildi ama aleviler tarihten bu güne yine alınlarının akıyla çıkıp bu iftiraları hiç bir dil din ırk renk ayırmadan tüm insanlarla paylaştılar ve onlara bu zulmü bu iftirayı atanlara güneş balçıkla sıvanmaz dediler...
Gümüşkaşlı 22.01.2007, 15:13 öncelikle herkese selam arkadaşlar bence artık bırakalım şu mum sönmüşmü sönmemişmi hikayelerini bizim onların seviyesine inmemiz bence artık çok saçma böle karalamalardan kaçınılmaz artıl bu çıkar işne dönmüş arkadşlar dünya da buna benzer çok şeyler oluyo birbirini çekemeyen insanların ,iktidarda başa gelmek istiyenlerin,birbirilerinin başarılarını kabulenemeyenlerin ,bazı kurulve kurulışların gelişmesini istemeyen insanların bune benzer suçlamalar hep görülmekte ve bilinmekte.yani buda bu çıkar çatışmalarına girer sünni kesimin bizleri istememesi veçekememesinde kaynaklanan bi uydurmadır bence.
biz alevi toplumu olarak zaten neyin ne olduğunu farkındayız.bu düşünce sünni lerde kalıplaşmıştır artık bunu anlatarak değilde bence yaşatarak onların o dar beyinlerine sokabilirz ne kadar çok iyi şekilde örnek olursak ne kadar çok iyi birşeylerin altına imza atarsak.bazı şeyler iyi anlaşılır ozaman kimin mum söndürüp söndürmediğini ozaman daha iyi anlarız bence.bu görüşler bizi yıkmak için öne sürülen teorilerdir.biz böle baskıları göz önünde tutup birbirimize daha iyi bir şekilde kilitlenmeliyz.
tekrar böle bir düşünceyi inanan zihniyetleri kınıyorum darfikirli insanlar katagorisinda görüyorum.bence onları insan katogorisinde görmekte saçma ama neyse.....
azemheval 22.01.2007, 15:31 arkadaşlar herzaman biz kendimizi temzie çıkarmak için ugraşmışızdır, ben küçüklüğümden beri bunu yapıyorum bu tür sorular soruldugunda hemen anneme koşardım bana bu soruyu soran arkadaşımızda yanıma alırıdm ,,, sanırdımki annemde benim dediklerimi onaylarsa bu konu açıga kavuşucak ... neden kendilerini suçlamıyorlar düşünseniz babası yaşında adamlarla kaçan onlar, kocalarını terk edip hemde çoluguyla çocuguyla , kaçan yine onlar akıl almaz oyunlar cevirip televizyon kanallarını aylarca meşgul eden yine onlar ,,, aslında neyin ne oldugu çok ortada .....
saygıdeğer arkadaşlar benim bildiğim kadarıyla cem de mum söndüğü zaman ortaya bi kurban gelmeden tekrar yanmaz bu yüzden cem de yakılan mumların sönmemesi için büyük özen gösterilir tabi onceki zaman da şartlrın elverişsizliğinden söndürülebilir ama şu an böyle bi şey mümkün değil alevilik hakkında yorum yapma cüreti gösteren cahiller e mumsöndü yapıyorlar diyenlere o mumlar sönmez bunu söyleyebilirsiniz
selam çok güzel yazmışsınız...
Sunnilere birşey açıklamak zorunda değiliz.Kimlerin ne olduğu belli ali kalkancılar müslüm gündüzler alevilerden çıkmadı.Onlardan çıktı
esmerim26 26.01.2007, 20:24 arkadaşlar benimde başıma mum söndü ile ilgili birsürü olay geldi insanlar okadar cahilki böle bişeyi karşıma geçip savundular ama savunma şekilleri hep 'yapmışlar, yaparlarmış, duydum, ben onun yalancısıyım oldu' bu memlekette heres birbirini yalancısı deilmi zaten kulaktan duydugumuz hazır bilgiyi seven, malesef araştırmayan toplumuz mumun ne anlama geldiğini biz biliyoruz ya digerlerinin bilmesine gerek yok!!!!!!
yenibirgün 28.01.2007, 21:31 Bazen insanların kafalarında beyin yerine sadece et parçası taşıdıklarını düşünüyorum.Böyle bir şeyin akıl ve mantık dışı olduğunu herkes aklını kullanırsa anlayabilir ama; bizim milletimiz aklına ya da bilimsel verilere yazılan gerçeklere inanmaktansa söylentilere inanmayı yeğliyor hem de yanlış olduğunu bildiği halde bunu( yaptığı aptallağı ) koz olarak kullandığını sanıyor. Ben geçen sene üniversite 3. sınıftayken yurtta kalıyordum ve odadakilerden biri- oda arkadaşım diyemicem arkadaşlığımı haketmeyen birisi- konuşuyordu ve nerden çıktığını hatırlamıyorum Aleviler de bunu yapıyomuş dedi .Ben o anda dondum ben aleviyim ve böyle birşey hayatımda görmedim dedim.Şu anda düşündüğümde yersizce sakin davrandığımı düşünüyorum.Keşke azıma geleni saysaydım! demeden duramıyorum.
ayaz_5801 29.01.2007, 22:14 eger kı ıslerıne geldıgınde hepımız dın kardesıyız deyıp bazı sorunları ort bas edıyolarsa boyle bı ıftıra karsısındada konusmaları lazım madem kı hepımız kardesız kendılerının yapmayacakları seylerı baskalarının yaptıgını ıddaa etmesınler hangı ınsan kendı namusuna goz dıker bu kadar cahıl nı toplum olamaz bunu dusunen ınsan olamaz...
Gümüşkaşlı 30.01.2007, 04:40 arkadaşlar bırakın konuşsunlar biz artık mumları hiçkimsenin söndüremiyeceği şekilde yakmışız bırakalım onlar aydınlığımıza kavuşalım aydınlığa kavuşacağımız yolda kimse bizim mumumuzu söndüremez bizde böle hoşgörü ve kardeşlik ruhu oldukça kimsede söndüremez.... bırakalaılm da kendileri karanlık dünyada yaşamaya devem etsinler çünkü onlar aydınlığı hiç bir şekilde hak etmiyolarlar eğer etselerdi mumumuzu yani aydınlığımızı söndürmeye kalkışmazlardı......
sayılarımla....
arkadaslar,mum sondu, kelimesi ile karsimiza cikan kisiler alevi ve alevilik konusunda tamami ile cahil bilgisiz kalan kisiledir.. alevi olmasi sart degil kucucuk bilgi sahibi ise insan mum sondu diye bi kelime kullanacagi vakit gururla bakilmasi lazim ki... zamaninda kendimize has ibadetlerimizi zulumlardan kacar iken magaralarda mum isiginda yaptigimiz icindir.. o yuzden konu ile ilgili cahil kesim bunu anlamasina imkan yoktur kalpleri ibadete karsi saygi konusuna kapali insanlardir... derim ben
AnGeNehM 31.01.2007, 12:20 İNSANLAR başkalarına laf atamayı,karalamayı o kadar başarılı bir şeklide yapıyorlar ki..bunun sonucunun ne olacağını tahmin bile etmiyorlar..kim bilir kimin söylentisi üzerine çıkmış bir dedikodunun sonuçlarını bugün biz gençler yaşıyoruz..birine aleviyim dediğinde 3 sorusundan biri mutlaka bu oluyor..ve biz bile bugün neden böyle bir karalamayı yaptıklarını bilmeden karşımızdaki insanları aydınlatmaya çalışıyoruz.bunlar ne kadar çirkin şeyler...ama keşke sadece bu kadar olsaydı da...biz bu konuyu tarşsaydık..ama bunlar o kadar çok kii...:24:
Çok eski bir mesaj ama sizlerde cvp verebilirsiniz arkadaslar...Denilmişki alevilere sorulan 3 sorudan biri bu oluyor tamam banada ilk sorulan bu oluyorda aceba diğerleri ne ben merak ettim şahsen...Bilen varsa bende bi duyayım nedir bizlere direk sorulan sorular ???
Çok eski bir mesaj ama sizlerde cvp verebilirsiniz arkadaslar...Denilmişki alevilere sorulan 3 sorudan biri bu oluyor tamam banada ilk sorulan bu oluyorda aceba diğerleri ne ben merak ettim şahsen...Bilen varsa bende bi duyayım nedir bizlere direk sorulan sorular ???
acareftelya'nın orada söylemek istediği 3 sabit soru soruyorlar değil. Alevi olduğumuzu öğrendiklerinde, alevilikle ilgili sordukları ilk üç sorudan biri kesin mum söndü karalaması oluyordur. Ama merak ediyorsan şahsen benim karşılaştığım ilk sorulardan birkaçını sıralayayım.
1-Aleviler neden camiye gitmez ve namaz kılmaz?
2-Alevilerin peygamberi Hz.Ali'mi?
3-Aleviler neden ibadetlerinde dans (semah) yapıyolar?
Ve bunun gibi birçok soru. Pek çoğu akla mantığa ermediği için yazmaya bile gerek yok.
mutlumusuncan 31.01.2007, 17:18 acareftelya'nın orada söylemek istediği 3 sabit soru soruyorlar değil. Alevi olduğumuzu öğrendiklerinde, alevilikle ilgili sordukları ilk üç sorudan biri kesin mum söndü karalaması oluyordur. Ama merak ediyorsan şahsen benim karşılaştığım ilk sorulardan birkaçını sıralayayım.
1-Aleviler neden camiye gitmez ve namaz kılmaz?
2-Alevilerin peygamberi Hz.Ali'mi?
3-Aleviler neden ibadetlerinde dans (semah) yapıyolar?
Ve bunun gibi birçok soru. Pek çoğu akla mantığa ermediği için yazmaya bile gerek yok.
Bıktım ben bu tip sorulardan. Birçok soru soruyorlar; ama hepsi aynı kapıya çıkıyor. Yani yukarıda yazmış olduğunuz birkaç soruya. Öğrenmek istediklerini sanmıyorum. Çünkü öğrenmek isteseler bize böyle cahilce soru sorup kendi inançlarını dayatmazlar. Kendileri araştırıp doğrusunu öğrenmeye çalışırlar.
aykudgöksun 31.01.2007, 18:03 bence bu dedikoduları yapan kişiler kendi cinsel duygularını hunharca bastırdığı için alevilere laf atıyolar.sapıklığın aslında biz kimde olduğunu çok ii biliyoruz.
zulfikar_orak 31.01.2007, 19:03 bu gün yezo kesimin hala bu mum söndürme kelimesini telafuz etmeye devam etmesini anlamış değilim!!! siz mum söndürüyormuşsunuz karalıkta anabacı tanımıyormuşsunuz demeleri beni çileden çıkarıyor!!! kendi zihniyetleri üzerinden bizleri yargılamalarını sindiremiyorum. bu cahillik benim canımı yakıyor!!!
hele bir de kendilerini alevi gibi tanıtıp sonra kendi kendilerine hikayeler uydurup yok bi keresinde bana annem düşmüştü yok bacım düşmüştü diye etrafa yaydıklarını duyunca cidden kanım dondu!!!
topuktan,kıldan haz duyan insanlardan ne beklenir ki zaten!!!
Zihniyet değişmediği sürece
Aleviler için Ana bacı tanımayan
Ermeniler için kalleş
Rumlar için üç kağıtçı
Kürtler için bölücü gibi lafları daha çok duyarız. Bizim yapmamız gereken bu zihniyeti kökten değiştirecek ortamı yaratmak.
Zihniyet değişmediği sürece
Aleviler için Ana bacı tanımayan
Ermeniler için kalleş
Rumlar için üç kağıtçı
Kürtler için bölücü gibi lafları daha çok duyarız. Bizim yapmamız gereken bu zihniyeti kökten değiştirecek ortamı yaratmak.
Alevi çocukları özellikle Lise çağlarında okullarda zor durumlarda kalabiliyorlar.. Örneğin ben Lise 1'deyken sınıfta Mum Söndü konuşuyorlardı.. Bana diyordu ki bir arkadaş;
'' Sizde gece ışıkları kapatıp Mum söndürüyor musunuz ? ''
Bende bunun ne olduğunu biliyordum, iftiraydı ama gel de anlat iftira olduğunu.. Birkaç gün boyunca bizim koridordaki Sınıflarda bu konuşuldu.. O günleri çok acıtmıştı beni, gerçekten zor şeyler yaşadık Aleviler olarak..
dogangün 31.01.2007, 20:41 alevi deyince ilk akla mum söndü geliyo.ne yazık ki insanlarımız o kadar bilinçsiz ki.böyle cahilce ve insanlık dışı seylere itimat ediyolar.bu tamamen iftira ve iğrenc bişey yaa.buna inananlar bence insani özellik tasımayan ve evrimini tamamlamamış yaratıklar...
mutlumusuncan 01.02.2007, 18:13 Aydınlığın aşkına Allah-Muhammet-Ali nidaları hep ile mum yaktık. Mum söndürenler ise aydınlığın sembolü olan bu mumları söndürmeye çalışan zihniyetlerdir.
Gerçeğe Hü...
padişahım 01.02.2007, 18:26 evet arkadaşlar bu mum söndü karalaması taaa osmanlı döneminden başlamıştır.bunun oluşumunu sağlayanda yine barbar osmanlıdır.saygılar sevgiler...padişahım
bunu paylaştığın için çok saol bu konuda çok soylentiler vardı kafa karıştırıcı bi çok dedikodu aydınlattığın içim teşekkürler...
Hala bu zamanımızda bile bunu yapıolar diyenler varya onlara hiç birşey diyemiyorum artık Allah büyük elbet diğer tarafta karşımıza çıkaracaklar yada ben çok istiyorum.böle bir iğrenç olayı nasıl mideleri kaldırıp yapıolar mış ediolarmış diyolar ya inanamıyorum.Eyy allahım sen büyüksün bize leke sürenleri sana bırakıyoruz umarım bukadar kolay söledikleri lafların karşılığını bir bir alırlar... insan düşündükçe bile kötü oluyor.Böyle birşeyi yaptığımızı hala söleyenler ve düşünenlerin...................
Azıcık ellerini vicdanlarına koyması gereken bir olayda neler yapıolar. Rahatlıkla söyleyebilen arkadaşlarım var ki benim inanın yüzlerine tükürülecek insanlar ama ben işte yapamıyorumm...en azından bizler onlar gibi olamıyoruz bukadar onları aşşağılayıcı harekette bulanamıyoruz.:crying: :crying: :crying:
anlayamıyorum kim kandi bacı ile anası ile yatar bunun böyle olduğunu düşünen ,nsanlar yobazdır
Gümüşkaşlı 05.02.2007, 01:55 Hala bu zamanımızda bile bunu yapıolar diyenler varya onlara hiç birşey diyemiyorum artık Allah büyük elbet diğer tarafta karşımıza çıkaracaklar yada ben çok istiyorum.böle bir iğrenç olayı nasıl mideleri kaldırıp yapıolar mış ediolarmış diyolar ya inanamıyorum.Eyy allahım sen büyüksün bize leke sürenleri sana bırakıyoruz umarım bukadar kolay söledikleri lafların karşılığını bir bir alırlar... insan düşündükçe bile kötü oluyor.Böyle birşeyi yaptığımızı hala söleyenler ve düşünenlerin...................
Azıcık ellerini vicdanlarına koyması gereken bir olayda neler yapıolar. Rahatlıkla söyleyebilen arkadaşlarım var ki benim inanın yüzlerine tükürülecek insanlar ama ben işte yapamıyorumm...en azından bizler onlar gibi olamıyoruz bukadar onları aşşağılayıcı harekette bulanamıyoruz.:crying: :crying: :crying:
sen en iyisini yapıyosun destiny onların seviyesine inmemekle boş ver konuşsunlar.ama bir yerden sonrada insanın aklı almıyo yani boş vermeklede olmuyo anlattıklarınıza göre ben böle durumla hiç karşılaşmadım ama karşılaşsamda kötü olur herhalde...siz iyi sen iyi sabrediyosun kuylarım seni benim öel diyen biri ile zaten işim olmaz arkadaş sıfatına bile koymam
allah sana sabır versin arkadaşım.......:cursing: :cursing: :cursing: :cursing: :cursing: :cursing:
kantarmali 05.02.2007, 09:08 mum söndü olayının temeli 700.yıllarına dayanmaktadır hz.Alinin vefatında sonra aleviler üzerinde baskılar artmış olup alevilerin ibadet etmeleri gün geçtikçe zorlaşmıştır bunun sonucundada dönemin iktidar sahipleri ve sünni halk aleviler üzerinde baskı kurmak için böyle bir yola baş vurmuşlardır günümüzde psikolojik harp denilen sistemin temelinde ogünlerden kalan düşüncelerdir bunu şunada benzete biliriz hristiyanların ilk başlangıç dönemlerindeki yaşanmış oldukları olayların benzerleridir saygılar.
sen en iyisini yapıyosun destiny onların seviyesine inmemekle boş ver konuşsunlar.ama bir yerden sonrada insanın aklı almıyo yani boş vermeklede olmuyo anlattıklarınıza göre ben böle durumla hiç karşılaşmadım ama karşılaşsamda kötü olur herhalde...siz iyi sen iyi sabrediyosun kuylarım seni benim öel diyen biri ile zaten işim olmaz arkadaş sıfatına bile koymam
allah sana sabır versin arkadaşım.......:cursing: :cursing: :cursing: :cursing: :cursing: :cursing:
tabiki insan sabredemez ben sadece nekadar kavga etsemde yada konuşsamda eşşek hoşaftan ne anlar. o yüzden onların seviyesine düşmemek lazım...:blush:
ZülfikarAli 05.02.2007, 12:41 kardeş iftiraları o dönem atanlar jandarmalar değil yavuz sultan selim ve hızır paşadır bunun sebebi de o zamanlar şiilerden kurtulup bizi asimile etmektir ve bkn.cem sultan olayları ve pir sultan ın idamı
Gümüşkaşlı 05.02.2007, 12:42 tabiki insan sabredemez ben sadece nekadar kavga etsemde yada konuşsamda eşşek hoşaftan ne anlar. o yüzden onların seviyesine düşmemek lazım...:blush:
eşşek hoşaftan belki anlar zamanla ama onların anlayacağını hiç sanmıyorum.:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
türkan çakıl 09.02.2007, 10:02 her şeyden önce alevilerin asimilasyonu osmanlı döneminden cumhuriyet dönemi de dahil günümüzde de devam etmektedir , yalnız o dönemlerde dayatma ve diretmeler çok daha fazla olduğu için gizli yapıldığı doğrudur ancak bu tamamen can güvenliğinin olmadığı içindir. günümüzde cemlerimiz yapılırken delil (mum) yanmaktadır ancak bu delil (mum) asla söndürülmez ve bitene kadar yanar.
aslı tame 09.02.2007, 17:50 Alevi çocukları özellikle Lise çağlarında okullarda zor durumlarda kalabiliyorlar.. Örneğin ben Lise 1'deyken sınıfta Mum Söndü konuşuyorlardı.. Bana diyordu ki bir arkadaş;
'' Sizde gece ışıkları kapatıp Mum söndürüyor musunuz ? ''
Bende bunun ne olduğunu biliyordum, iftiraydı ama gel de anlat iftira olduğunu.. Birkaç gün boyunca bizim koridordaki Sınıflarda bu konuşuldu.. O günleri çok acıtmıştı beni, gerçekten zor şeyler yaşadık Aleviler olarak..
Evet dost seninde dediğin gibi zor şeyler yaşadık.(yüzyılardır)Ben bu söylentilerle küçükken okulda karşılaştım çok küçük olduğum için ağlayarak anneme anlatığımı hatırlıyorum.Annemimde bana söylediği sözü hiç unutmuyorum `kızım sana öyle söylerlerse sende deki siz öylemi yapıyosunuz`.çok doğru ya.:)
ertug001 14.02.2007, 23:49 arkadaşlar benim öğrenmek istediğim konu cem törenlerinde merak ettiğim konu siz arkadaşlara danışmak istedim belki bilirsiniz diye yazdım cem törenlerinde mum söndürmenin anlamını siz biliyormusun.bir kaç defa cem tv de gördüm bunu derin bir anlamı vardı şimdi hatırlayamıyorum.bilen arkadaşlardan bilgi alabilirmiyim..şimdiden herkese teşekkürler
İki sey sonsuzdur; Evren ve insanlarin aptalligi. Yalniz birincisinden emin degilim... / Albert Einstein
arkadaşlar benim öğrenmek istediğim konu cem törenlerinde merak ettiğim konu siz arkadaşlara danışmak istedim belki bilirsiniz diye yazdım cem törenlerinde mum söndürmenin anlamını siz biliyormusun.bir kaç defa cem tv de gördüm bunu derin bir anlamı vardı şimdi hatırlayamıyorum.bilen arkadaşlardan bilgi alabilirmiyim..şimdiden herkese teşekkürler.(Alıntı,ertug001)
her şeyden önce alevilerin asimilasyonu osmanlı döneminden cumhuriyet dönemi de dahil günümüzde de devam etmektedir , yalnız o dönemlerde dayatma ve diretmeler çok daha fazla olduğu için gizli yapıldığı doğrudur ancak bu tamamen can güvenliğinin olmadığı içindir. günümüzde cemlerimiz yapılırken delil (mum) yanmaktadır ancak bu delil (mum) asla söndürülmez ve bitene kadar yanar.
Cevap türkan çakıl tarafından, senin yazından önce verilmiş, okumamışsın sayın ertug001...
kuafor27 17.02.2007, 20:30 bu tür saçmalıkları çıkaranın allah belasını versin kimin aklına gelr ya böyle bişey işte anca böyle bişey beklenir yezitlerden
Merhaba,
Öncelikle ardaşımızın yazdıkları büyük ölçü de doğru. Ama benim değinmek istediğim biraz daha farklı bir husus. Aslında bu olayı gündeme getirenler gerçeğin ne olduğunu biliyorlar ama karalama yapmak istiyorlar. Çünkü alevi oluşumundan her zaman korkmaktadırlar. Çünkü aleviliğin özünden korkuyorlar. Bunu yapanlar bellidir. Bence konuyu her zaman aydınlığa çıkarıp yanlış anlamalara meyil vermemeliyiz. Bunu sadece bu ortamlarda değil günlük yaşamda karşımıza çıkan ve bize uzak olan, daha doğrusu bizi bilmeyenlere anlatmalıyız. Sonucu ne olursa olsun. Biraz fedakarlık karanlıkta kalmış olan inançlarımızın gün yüzüne çıkmasını sağlayacaktır.
BİSMİŞAH ALLAH ALLAH
CANLAR KENDİ DİZELERİM LE ..
BİRE YOBAZ İFTİRA ETMİSSİN, GUNAHIN COK
İMANIN BEŞ PARA ETMEZ,NAMAZIN BOŞ
BİZİM SENİN BİLGİNE KARNIMIZ TOK
MUM SENİN NEYİNE ,CERAG DAN SANA NE
DEMİSİN MUM SÖNDÜRÜRLER BİZLERE
GEL BAK Bİ CEMİMİZE GÖR BAK HELE
ANA BACIYA LAF ATARSIN DİLİNLE
DERMANİ HAKİKATI PİRİNDEN İZLEDİ
BUNU DİLİYLE GÖNÜLDEN SÖYLEDİ
SENİ YÜCE ALLAH'A HAVALE EYLEDİ
GERCEK ERENLER DEMİNE HÜ....
gelin canlar... 25.02.2007, 17:19 evet aynı soru bana da arkadaşlarımdan geldi ve cok sinirlenmiştim anlatsanız bile onların kafasında baska türlü oluşmuş!!! nekadar anlatmaya calışsamda boşş!! biz kendimizi biliyoruzzz özumuzu sözumuzu örf ve adetlerimizii içimiz rahat!!! o soruyu soranlar ilk önce kendilerine bi baksın !!
ebnim anlamadığım sadece göç nedeniylemi saklanıyorlardı göç etmek suçmuydu neden kaçıyorduk:sad:
bir anlasam... 26.02.2007, 02:51 Merhaba,
Öncelikle ardaşımızın yazdıkları büyük ölçü de doğru. Ama benim değinmek istediğim biraz daha farklı bir husus. Aslında bu olayı gündeme getirenler gerçeğin ne olduğunu biliyorlar ama karalama yapmak istiyorlar. Çünkü alevi oluşumundan her zaman korkmaktadırlar. Çünkü aleviliğin özünden korkuyorlar. Bunu yapanlar bellidir. Bence konuyu her zaman aydınlığa çıkarıp yanlış anlamalara meyil vermemeliyiz. Bunu sadece bu ortamlarda değil günlük yaşamda karşımıza çıkan ve bize uzak olan, daha doğrusu bizi bilmeyenlere anlatmalıyız. Sonucu ne olursa olsun. Biraz fedakarlık karanlıkta kalmış olan inançlarımızın gün yüzüne çıkmasını sağlayacaktır.
Merhaba, dediklerinize kısmen katılıyorum ama çoğu kimse bu kavramın içinin nasıl doldurulduğunu bilmiyor bile... Buna verilecek en tipik örnek de benim sanırım. Ben sünniyim ve "mum söndü" kavramını ancak 29yaşımda, alevi bir erkekle evlenmem gündeme geldiği zaman, hayatımda ilk defa duydum. Bundan önce de ne ailemde, ne de yakın çevremde alevilerle ilgili en ufak bir kötüleme duymamıştım... Bu kavramın içinin nasıl doldurulduğunu öğrenince insanın tüyleri diken diken oluyor gerçekten.... Ben de bilmiyordum çünkü bana söylenen sadece "Aleviler mum söndü yapar ve bu çok kötü bir şey." şeklindeydi. E, bunu söyleyen insanlara soruyorsun, nedir kardeşim bu mum söndü ve neden kötüdür anlat bakalım diye, insanlar burun kıvırıp, yüz göz buruşturup, omuz silkip uzaklaşıyor tüm soru işaretlerini ortada bırakarak... O zaman da düşünüyorsun ister istemez, bu insanlar acaba bunun ne olduğunu gerçekten bilmiyorlar mı da cevap vermekten kaçınıyorlar, çok zorladığın zaman da kaçamak işte yakın akraba birlikteliği deyip soru işaretlerini daha da arttırıyorlar; benim bunun ne olduğunu bilmediğim ayan beyan ortada, ilk kez duyuyorum hayatımda ve bilmediğim bir şeyin iyi mi kötü mü olduğuna nasıl karar verebilirim; en iyisi bir bilene sormak diye... Ben de sordum bunu erkek arkadaşıma, böyle bir şey varmış ve kötüymüş, lütfen anlat dedim bunun ne olduğunu çünkü sorabileceğim yegane kişi oydu bir alevi olarak... Üstelik sorumu yanlış algılayıp kızma sinirlenme şeklinde de tepki vermedi. Beni karşısına oturtup güzel güzel anlattı göçer hayatı sırasında alevilerin çadırlarda cem ederken aydınlatma için mum kullandığını ve jandarmalar gelince de bunların söndürüldüğünü... Ve sonra bu kavramın toplumda hangi içerik ile kullanıldığını... Hangi aklı evvel böyle bir iftirayı çıkartmış, yani gerçekten o kadar sinirleniyorum ki... Bir defa bu içeriğe verilmesi gereken ad mum söndü filan değil, bilimsel tabir ile "ensest"tir, sapıkçadır ve ne alevilikle ne de başka bir inanç felsefesiyle yakından uzaktan hiç bir alakası da yoktur. Dinlere ve inanç felsefelerine baktığımızda hepsinin ortak noktasının iyi ahlaklı, iyi insan olmaktan geçtiğini görürüz zaten ve böyle bir şey de bu felsefeyle hiç bir şekilde bağdaşamaz. Ayrıca gazetelerin 3.sayfa haberlerinde okuyoruz, kendi öz kızına tecavüz eden babalar yok mu, gelini ile birlikte olan kayınpederler yok mu? Var ve bu sadece ve sadece sapıklık ve bunun mezheple filan hiç bir ilgisi yok! Sapıklık sapıklıktır! Bir insanda doğuştan bir sapıklık varsa, sünni de olsa alevi de olsa farketmez ve ruhsal dengesi bozuk insanların yaptıkları geniş topluluklara maledilip genellenemez. Böyle şeyler duyunca gerçekten çok ama çok kızıyorum, çünkü tüm bu anlamsız iftiralardan dolayı sevdiğim adamla evlenemiyoruz bir türlü... :crying: :crying: :crying: O yüzden lütfen anlatın insanlara, hatta dışarıya kapalı kalmayın bence, insanlar sizin yaşam şeklinizi, ibadetlerinizi görebilsin... Ancak bu şekilde önyargılarından ve kulaktan dolma yalan yanlış bilgilerden kurtulabilirler...
Mum söndü olayı YAVUZ SULTAN SELİM zamanına dayanır, Alevilere kıyan bir padişahtan küşe bucak kacan alevi toplumu,
Dikkat ederseniz çogu alevi köyleri kırsal yerler ve dağ eteklerindedir, Yavuz Sultan Selim zulumünden kaçmak için hep gizlenmişlerdir,
Gizlenip yaşamak zorunda bırakılan bir toplum, nasıl ibadetini yapacak ki tabiki onuda daha bir gizli şekilde yapması gerekiyordu,
O dönemler ibadet yapılırken köyün en büyük evlerinde ,çıra lar ışıgında yapılan cem törenlerini (ibadetlerini) yerine getirmeye çalışan alevi toplumu, kapıya ve evin damına bıraktıkları gözcüler le kendilerine yaklaşan tehlikeyi haberdar ederler , ve ona göre davranırlardı,
Yavuz sultan selim in hışmından ve azabından koruna bilmek için , gelen tehlikeyi haber veren gözcü ile, yanan cıraa ları söndürür ve orda kimseler yokmuş iması yaratılır ve yavuz un hışmından bir nebzede olsa kurtulmuş sayılırdı.
Bu durumda gerçekleşen cıraa nın söndürme olayını bağzı kendini bilmez sünni ler aleviler mum söndü yapıyor içeride kadın erkek birlikte cünbüş yapıyor , ana bacı tanımıyorlar diye karalama yapıp Alevi leri cem törenlerinden sogutmaya calışmışlardır, Ama malesef başaramamışlardır.
Arkadaşlar ben sünniyim ve bundan 6-7 yıl önce alevilik hakkında çok az birşeylet bilirken böyle bir şey duymuştum.
O an içim ürperdi.İnsanda bahsediyoruz ya aleviliği-sünniliği bir yana bırakalım insandan bahsediyoruz.
Kim nasıl akla mantığa sığdırıyor böyle birşeyi.Eğer ben alevi olsaydım ve bana böyle bir şey sorulsaydı bende açıklama yapmazdım.Böyle birşeyi mantığına sığdıran birine açıklama yapsan ne olur yapmasan ne olur.
Onun mantığı bunu kabul ettikten böyle bişeyi sindirebildikten sonra açıklama yapmanın pek fayda sağlayıcağına inanmazdım.
lütfen insandan bahsediyoruz.Yaradılanlar içindeki en şerefli mahlukattan.O yüzden Allahın bize tanıdığı bu şerefe layık olalım.Zıt düşünceliyiz diye bu kadar geniş bu topluma saygısızlık yapmayalım.
Sünnilik böyle düşünmekse eğer sünniliğide kabul etmiyorum ben.....
bunlar insan olamaz ya ama başaramadılar aldatamadılar insanları bu zamandan sonrada hiç kandıramayacaklar artık ne gizleniyoruz nede kaçıyoruz ve herkese de açıktır cem evlerimiz artık kulaktan dolma kimse bişeylere inanmayacak ve herkes yaptığımız bu ibadete kendi istekleri doğrultusunda katılacaktır..
Merhaba Canlar
KizilbaŞ Konusunda Benİ Aydinlatirmisiniz.nedemek Ne İÇİn SÖylenmİŞ Bİr Laf ?
Öncelikle herkese selamlar .
Ben dün forumunuza katıldım ve aranızda bulunmayı çok istediğimden katılma ihtiyacı duydum.Benide foruma kabul ettiğiniz için teşekür ederim .
Tabiki aklı başında olan bir insan böyle bir saçmalığa inanmaz böyle bişey nasıl olabilirkiinsan anasıyla bacısıyla kardeşiyle beraber çok aşağılık bir davranış olur bu.Bunu insan oğlu değil hayvanlar bile yapmaz.
Bunlar sadece söylenti bizim insanımızda çabuk inanan cahil bir toplumdu zamanında hala çok var bunlardan ama önce daha fazlaydı.
Sünnileri genellemek tabiki yanlış olur bende sünniyim ama böyle saçmalıklara inanacak değilim.Saygı duyduğum bir toplum olarak görüyorum alevleri ve bu hep öyle kalacak benim gibi düşününen milyonlar var .Teşekür ederim.
saygılar
ozdemirr 28.02.2007, 15:55 Belkide bütün dünya üzerindeki en hümanist inanışlardan birine sahibiz. Öyleya alevilik özünü insandan ve sevgiden alır dimi. gelin görünki biz böylesine yüce bir düşünceyi bütün insanlıkla paylaşmaktan çok, kendimizi bu tür karalamalardan jurtarmaya veya bir kimlik edinmeye çalışıyoruz.
mekzunsincari 28.02.2007, 22:22 yavuz döneminde alevilere karşı büyük bir karalama kampanyası güdüldü
insanlığın kabul edemiyeceği bir leke atılmak istendi ve hala bazı sünni kesimler çocuklarına alevilerin mum söndü yaptıkları ve daha ağza alınmayacak iftiralar öğretiliyor. nitekim ben askerde bu konuda birkaç kişi ile tartıştım ve bunlar bana bu bilgileri ailelerinden ve büyüklerinden öğrendiklerini söylediler.
halbuki sünniliğin hanefi mezhebine baktığınız zaman gerçekte kimin anasını bacısını tanımadığı ortaya çıkar.
“adamın birisi annesini ve kız kardeşini satın alıp nikah kıyarsa. Bilerek ve kasten yapmış olsa dahi ona had uygulanmaz”(1) demektedir. Ayrıca aynı konuda yine Ebu Hanife şöyle diyor. “eğer birisi annesi veya kız kardeşiyle, annesi veya kız kardeşi olduğunu bilerek nikah kıyıyor ve ilişkiye girerse o kimseye had uygulanmaz. Çünkü akdin kendisi şüphe sayılır”.(2) oysa kur-anı kerimin nisa süresi 23. ayetinde insanın annesi ve kız kardeşi ile evlenmesi açık bir şekilde haram kılınmıştır.
şimdi soru mum söndü olayını kimler yapıyor?
1) dört mezheb fıkhı c.5 s. 123.
2) dört mezheb fıkhı c.5 s.124.
[/B]
bir anlasam... 01.03.2007, 00:26 yavuz döneminde alevilere karşı büyük bir karalama kampanyası güdüldü
insanlığın kabul edemiyeceği bir leke atılmak istendi ve hala bazı sünni kesimler çocuklarına alevilerin mum söndü yaptıkları ve daha ağza alınmayacak iftiralar öğretiliyor. nitekim ben askerde bu konuda birkaç kişi ile tartıştım ve bunlar bana bu bilgileri ailelerinden ve büyüklerinden öğrendiklerini söylediler.
halbuki sünniliğin hanefi mezhebine baktığınız zaman gerçekte kimin anasını bacısını tanımadığı ortaya çıkar.
“adamın birisi annesini ve kız kardeşini satın alıp nikah kıyarsa. Bilerek ve kasten yapmış olsa dahi ona had uygulanmaz”(1) demektedir. Ayrıca aynı konuda yine Ebu Hanife şöyle diyor. “eğer birisi annesi veya kız kardeşiyle, annesi veya kız kardeşi olduğunu bilerek nikah kıyıyor ve ilişkiye girerse o kimseye had uygulanmaz. Çünkü akdin kendisi şüphe sayılır”.(2) oysa kur-anı kerimin nisa süresi 23. ayetinde insanın annesi ve kız kardeşi ile evlenmesi açık bir şekilde haram kılınmıştır.
[/B]
Merhaba,
ben de sünniyim ve hanefi mezhebindenim ama söylediğiniz şeyi hayatımda ilk defa duyuyorum. Daha önce çevremde hiç kimseden, aynı mezhepte olanlar da dahil, böyle bir şey duymadım. Tekrar araştıracağım, belirttiğiniz kaynaklara bakacağım ama Kur'an bunu kesinlikle yasaklıyorsa hangi mezhep olursa olsun farketmez, sonuç olarak kesinlikle yasaktır. Zaten esas olan da Kur'an'ı Kerim'dir. Alevilere çok büyük bir iftira atıldığı kesin, işin enteresan yanı bir Allah'ın kulu da çıkıp dememiş herhalde, böyle diyorsunuz da, gözünüzle gördünüz mü, ya da size nasıl inanıcaz,hadi bakalım ispatlayın diye... Gerçekten çok sinirleniyorum "mum söndü" lafını duyunca, hatta alevilerden de fazla sinirleniyorum. Böyle bir şey olur mu hiç??? Daha önce de söyledim, bu düpedüz sapıklıktır ve bunun herhangi bir mezheple filan da yakından uzaktan hiç bir alakası yoktur. İnsanlar sırf fıkıh kitaplarında geçiyor diye olmadık işler yapmamalılar, Allah herkese bir akıl fikir vermiş, bunu kullanabilirler pekala. Ben hanefi de olsam, başka bir sünni mezhepten de olsam kesinlikle Kur'an'ın yasakladığı bir eylemi gerçekleştirmem ve benim gibi düşünen çok fazla insan var. Ha, eğer hanefiliğe mensup olmak demek illa ki yukarıdaki şekilde düşünmek demekse, o halde bundan sonra ne hanefi, ne de sünniyim, sadece müslümanım, sadece MÜSLÜMAN.
yavuz döneminde alevilere karşı büyük bir karalama kampanyası güdüldü
[/B]
Allah herkese akıl vermiş , mantık vermiş.O fıkıh kitabını yazan yazar kim.Toplumda ki bazı kesimler gibi o da yozlaşmış.
Önceki mesajlarımdada söyledim.Bunun alevilikle-sünnilikle ilgisi yok.İnsanlıkla ilgisi var.
İnsan olan insan hiç kimse bu davranışlara girmez.Ha günümüzde yapan yok mu çıkıyor elbet izliyoruz tvlerde.
Anasından,bacısından geçtim kundaktaki bebeğe tecavüz eden adamlar var.
(adam bile demek istiyorum bırakın adamı hayvan bile değiller.)
Benim tavsiyem bu tarz konularda Kuran-ı Kerim gayet açıktır.Bunun dışına çıkılmamalıdır.Yoksa zor bişey değil bende yazarım bir fıkıh kitabı anlaşırım bir yayıneviyle olur olmaz şeyleri empoze ederim millete.
Özgür-Taylan 01.03.2007, 03:42 böyle pis, çirkin iftira söyleyenlerin dili kurusun in$allah!!! :cursing:
mekzunsincari 01.03.2007, 10:47 Merhaba,
ben de sünniyim ve hanefi mezhebindenim ama söylediğiniz şeyi hayatımda ilk defa duyuyorum. Daha önce çevremde hiç kimseden, aynı mezhepte olanlar da dahil, böyle bir şey duymadım. Tekrar araştıracağım, belirttiğiniz kaynaklara bakacağım ama Kur'an bunu kesinlikle yasaklıyorsa hangi mezhep olursa olsun farketmez, sonuç olarak kesinlikle yasaktır. Zaten esas olan da Kur'an'ı Kerim'dir. Alevilere çok büyük bir iftira atıldığı kesin, işin enteresan yanı bir Allah'ın kulu da çıkıp dememiş herhalde, böyle diyorsunuz da, gözünüzle gördünüz mü, ya da size nasıl inanıcaz,hadi bakalım ispatlayın diye... Gerçekten çok sinirleniyorum "mum söndü" lafını duyunca, hatta alevilerden de fazla sinirleniyorum. Böyle bir şey olur mu hiç??? Daha önce de söyledim, bu düpedüz sapıklıktır ve bunun herhangi bir mezheple filan da yakından uzaktan hiç bir alakası yoktur. İnsanlar sırf fıkıh kitaplarında geçiyor diye olmadık işler yapmamalılar, Allah herkese bir akıl fikir vermiş, bunu kullanabilirler pekala. Ben hanefi de olsam, başka bir sünni mezhepten de olsam kesinlikle Kur'an'ın yasakladığı bir eylemi gerçekleştirmem ve benim gibi düşünen çok fazla insan var. Ha, eğer hanefiliğe mensup olmak demek illa ki yukarıdaki şekilde düşünmek demekse, o halde bundan sonra ne hanefi, ne de sünniyim, sadece müslümanım, sadece MÜSLÜMAN.
ulema kesimi sizlere sadece bilmeniz gerektiğini düşündükleri şeyleri anlattılar.
sizlere aleviler mum söndü yapıyor dediler. belki şuanki nesil sünnilerin yüzde ellisi böyle bir şeyin iftira olduğuna inanıyor olabilir. ama bir kaç yüzyıl geriye gittiğimizde alevilerin mum söndü yaptıklarına sünnilerin yüzde 98 inanıyordu.
sırf o zaman ki sözde ulemaların verdikleri fetvalarla sünniler alevileri öldürmeye başladı. benim yaşadığım bölgede hala bazı sünni köyleri biz alevilerin kestiklerini yemezler.
sizlere verdiğim bu hadisleri inceleyin ve eğer isterseniz soru cevap formunda da benim bir yazım var onu da okuyun belki pek hoşunuza gitmez.
ama sizlere söyleyeceğim herkes kendi inancını iyice araştırsın.
o zaman doğruya ulaşabiliriz.
sıratul müstakime uyanlara selam olsun
mekzunsincari 01.03.2007, 14:11 Allah herkese akıl vermiş , mantık vermiş.O fıkıh kitabını yazan yazar kim.Toplumda ki bazı kesimler gibi o da yozlaşmış.
Önceki mesajlarımdada söyledim.Bunun alevilikle-sünnilikle ilgisi yok.İnsanlıkla ilgisi var.
İnsan olan insan hiç kimse bu davranışlara girmez.Ha günümüzde yapan yok mu çıkıyor elbet izliyoruz tvlerde.
Anasından,bacısından geçtim kundaktaki bebeğe tecavüz eden adamlar var.
(adam bile demek istiyorum bırakın adamı hayvan bile değiller.)
Benim tavsiyem bu tarz konularda Kuran-ı Kerim gayet açıktır.Bunun dışına çıkılmamalıdır.Yoksa zor bişey değil bende yazarım bir fıkıh kitabı anlaşırım bir yayıneviyle olur olmaz şeyleri empoze ederim millete.
alevilik inancını hiçbir kitabında değil mum söndüyü ahlak dışı hiçbir şey kabul edilmezken bizlere böyle ağır bir iftira atıldı.
beni üzen asıl şey yirmi birinci yüzyıla girdiğimiz bu dönemdede bu zihniyette insanların olduğu. ve ben bunlarla karşılaştım tartıştım biz alevilerin mum söndü ve benzer şeyler yaptığımız inancındalar çünkü onlara böyle öğretilmiş ve ne yazık ki körükörüne de inanmışlar. biz alevilerle konuşan, dostluk kuran ve mantıklı düşünen sünniler bunun iftira oldğunu görüyor. peki hayatında hiç bir aleviyle arkadaşlık kurmamış onlarla konuşmamış ve medeniyet görmemiş sünniler?
bizler o fıkıh kitabını yazmadık sonuç itibarı ile ehli sünnet'in kitaplarından biri.
benim dileğim bizler nasıl sizlerin kitaplarını okuyor ve inceliyorsak sizde bizim kitaplarımızı okuyun ve kendi inancınızı araştırın.
sıratul müstekime tabi olanlara selam olsun
Mum söndü olayı YAVUZ SULTAN SELİM zamanına dayanır, Alevilere kıyan bir padişahtan küşe bucak kacan alevi toplumu,
Dikkat ederseniz çogu alevi köyleri kırsal yerler ve dağ eteklerindedir, Yavuz Sultan Selim zulumünden kaçmak için hep gizlenmişlerdir,
Gizlenip yaşamak zorunda bırakılan bir toplum, nasıl ibadetini yapacak ki tabiki onuda daha bir gizli şekilde yapması gerekiyordu,
O dönemler ibadet yapılırken köyün en büyük evlerinde ,çıra lar ışıgında yapılan cem törenlerini (ibadetlerini) yerine getirmeye çalışan alevi toplumu, kapıya ve evin damına bıraktıkları gözcüler le kendilerine yaklaşan tehlikeyi haberdar ederler , ve ona göre davranırlardı,
Yavuz sultan selim in hışmından ve azabından koruna bilmek için , gelen tehlikeyi haber veren gözcü ile, yanan cıraa ları söndürür ve orda kimseler yokmuş iması yaratılır ve yavuz un hışmından bir nebzede olsa kurtulmuş sayılırdı.
Bu durumda gerçekleşen cıraa nın söndürme olayını bağzı kendini bilmez sünni ler aleviler mum söndü yapıyor içeride kadın erkek birlikte cünbüş yapıyor , ana bacı tanımıyorlar diye karalama yapıp Alevi leri cem törenlerinden sogutmaya calışmışlardır, Ama malesef başaramamışlardır.
alevi köyleri hiçte öyle saklanılacak gibi yerlerde değildir kardeşim en güzel yerlerde olan köylerde vardır bi kaç köye dayama bunu bence alakası yok ücra köşeler sünni köyleride var onlar kimden kaçmışlar peki ben inanmıyorum buna.Kendi fikrim sadece
turhallı 02.03.2007, 21:13 size taşekkür ediyorum ben ünv öğremcisiyim ve burda herkese o olayın gerçeğini herkese anlatmaktan bıktım size teşekkür ederim
cemal yılmaz 04.03.2007, 16:45 ayrıca mum söndü karalamasındaki olgulardan biride SEBATAYİSTLERDİR.SEBATAYİSTLERİN 22abar 'da (22 mart) kutladıkları 'kuzu bayramı'bizim toplumumuza maledilmiştir. Bu bozuk inacın temelinde :toplum nekadar çabuk bozulursa MESİH 'in o kadar çabuk geleceği inancı yatmaktadır.daha geniş bilgi için soner yalçının EFENDİ 2 ve emine zorlu nun BEN SEBATAYİSTİM adlı kitaplarından bilgi edinebilirsiniz.
seyyah1982 04.03.2007, 16:56 bu iftirayı atanların her iki cihanda ellerim yakalarında olacak...
bunlar varya bunlar zülfikardan anlar...
Alevi tarihinde mum söndü geleneği vardır! yalnız bazı iftiracı ve tarih bilgisinden yoksun kişilerin karalaması gibi bir olay değildir..
Cem ibadetlerinde elektrikten yoksun ortamlarda alevilerin ibadetlerini yerine getirebilmesi için mum kullanılırdı..mum sadece ışık aracı olarak değil aynı zamanda bir gelenekti.. cem den önce dede nin önünde 2 adet mum yakılırdı ve mumların önüne horoz getirilirdi horoz kanatlarını çırpıp mum söndüğünde cem başlardı(tabi mumlar bu 2 mumdan ibaret değildi!) cem ibadetinde yapılan ve günümüze kadar gerek teknolojinin ilerlemesinden gerekse adetlerin yerini yenilkçi grupların alması sebebi ile mum söndü geleneği kaybolmuştur..ve yerini malesef iftiralara bırakmıştır.. alevilerin bu iftiralardan kurtulabilmesi için geleneklerine yine tarihinde olduğu gibi sıkı sıkıya bağlı kalmaları gerekir..
Birde yahudi grupların tarihte alevilerin içlerine yerleşmesi vardır! dikkat ederseniz yahudi hahamları ile alevi dedelerinin giyinişleri yakındır fötr şapka ve uzun bıyıklar bunun açık göstergesidir..yahudi tarihi, yahudi inanışları ve oyunları yahudilerin alevilerin safına kerbela olaylarında sızmış olabileceğinine işaret ediyor.İSLAM TOPLULUĞUNUN İNANILMAZ ÖLÇÜLERDE GENİŞLEMESİ YAHUDİLERİ ENDİŞEYE SOKMUŞTUR.keza 4 halife döneminde Alevilerin safına geçip biz aleviyiz! diyerek müslümanlar içerisinde günümüze kadar süren bir büyük fitnenin baş sorumluları olmuşlardır.tarihçilerinde onayladığı üzere müslümanların içlerine sızıp osmanlı devlet döneminde kadılığa kadar yükselmişlerdir. bu yakınlık yahudiler gibi ermenilerinde içimize sızması sonucu aleviler tarafından fark edilememiştir! top sakal dedikleri ermeni atalarının tarzlarıda alevilerin içine sızmaları sonucu bizde garip bir tarz olmuştur!ve buna benzer birçok gerek fikir gerekse yaşayış şekili olarak büyük yakınlıklar vardır.. ben mum söndü iftirasınıda içimize sızmalarından dolayı oluşan bir durum olduğunu düşünüyorum..hahamların kendi elleri ile yazdıkları tevrat ayetlerinde ensest ilişki savunulur!
ensest ilişkiyi tevratın bir gerekliliği gibi gören yahudiler alevi kılığı altında mum söndü karalamasının oluşmasına sebep olmuş olabilirler.. bir yahudinin veya ermeninin müslamanlardan kaçıp ibadetlerini rahatça yaşayabileceği tek topluluk alevi topluluğudur. Namaz kılmayan ve caminin olmadığı çoğu alevi köyleri yahudiler ve ermeniler için bulunmaz bir sığınak olmuştur! yapmışsa onlar yapmıştır...
Niyetin ne senin sayk34, kimsin; necisin; ne demek istiyorsun?
Seni kurnaz Alevi düşmanı seni!
Ne yazdığının farkındasın evet; çok da iyi kaçak güreşmişsin; sol gösterip sağ vurmuşsun.
Lütfen mert ve dürüst ol, ne söyleyeceksen kıvırtmadan söyle...
Serkan_Devrim 04.03.2007, 17:09 Alevi tarihinde mum söndü geleneği vardır! yalnız bazı iftiracı ve tarih bilgisinden yoksun kişilerin karalaması gibi bir olay değildir..
Cem ibadetlerinde elektrikten yoksun ortamlarda alevilerin ibadetlerini yerine getirebilmesi için mum kullanılırdı..mum sadece ışık aracı olarak değil aynı zamanda bir gelenekti.. cem den önce dede nin önünde 2 adet mum yakılırdı ve mumların önüne horoz getirilirdi horoz kanatlarını çırpıp mum söndüğünde cem başlardı(tabi mumlar bu 2 mumdan ibaret değildi!) cem ibadetinde yapılan ve günümüze kadar gerek teknolojinin ilerlemesinden gerekse adetlerin yerini yenilkçi grupların alması sebebi ile mum söndü geleneği kaybolmuştur..ve yerini malesef iftiralara bırakmıştır.. alevilerin bu iftiralardan kurtulabilmesi için geleneklerine yine tarihinde olduğu gibi sıkı sıkıya bağlı kalmaları gerekir..
Birde yahudi grupların tarihte alevilerin içlerine yerleşmesi vardır! dikkat ederseniz yahudi hahamları ile alevi dedelerinin giyinişleri yakındır fötr şapka ve uzun bıyıklar bunun açık göstergesidir..yahudi tarihi, yahudi inanışları ve oyunları yahudilerin alevilerin safına kerbela olaylarında sızmış olabileceğinine işaret ediyor.İSLAM TOPLULUĞUNUN İNANILMAZ ÖLÇÜLERDE GENİŞLEMESİ YAHUDİLERİ ENDİŞEYE SOKMUŞTUR.keza 4 halife döneminde Alevilerin safına geçip biz aleviyiz! diyerek müslümanlar içerisinde günümüze kadar süren bir büyük fitnenin baş sorumluları olmuşlardır.tarihçilerinde onayladığı üzere müslümanların içlerine sızıp osmanlı devlet döneminde kadılığa kadar yükselmişlerdir. bu yakınlık yahudiler gibi ermenilerinde içimize sızması sonucu aleviler tarafından fark edilememiştir! top sakal dedikleri ermeni atalarının tarzlarıda alevilerin içine sızmaları sonucu bizde garip bir tarz olmuştur!ve buna benzer birçok gerek fikir gerekse yaşayış şekili olarak büyük yakınlıklar vardır.. ben mum söndü iftirasınıda içimize sızmalarından dolayı oluşan bir durum olduğunu düşünüyorum..hahamların kendi elleri ile yazdıkları tevrat ayetlerinde ensest ilişki savunulur! ensest ilişkiyi tevratın bir gerekliliği gibi gören yahudiler alevi kılığı altında mum söndü karalamasının oluşmasına sebep olmuş olabilirler.. bir yahudinin veya ermeninin müslamanlardan kaçıp ibadetlerini rahatça yaşayabileceği tek topluluk alevi topluluğudur. Namaz kılmayan ve caminin olmadığı çoğu alevi köyleri yahudiler ve ermeniler için bulunmaz bir sığınak olmuştur! yapmışsa onlar yapmıştır...ağzını topla. ne demek yapmışlarsa onlar yapmış? aleviliğe hakaret etme. sünni asimilatör. sen kim oluyorsun da başka milletlere bu suçu yükleyebiliyorsun?:uhhm:
Alevi tarihinde mum söndü geleneği vardır! yalnız bazı iftiracı ve tarih bilgisinden yoksun kişilerin karalaması gibi bir olay değildir..
Birde yahudi grupların tarihte alevilerin içlerine yerleşmesi vardır! dikkat ederseniz yahudi hahamları ile alevi dedelerinin giyinişleri yakındır fötr şapka ve uzun bıyıklar bunun açık göstergesidir..yahudi tarihi, yahudi inanışları ve oyunları yahudilerin alevilerin safına kerbela olaylarında sızmış olabileceğinine işaret ediyor.İSLAM TOPLULUĞUNUN İNANILMAZ ÖLÇÜLERDE GENİŞLEMESİ YAHUDİLERİ ENDİŞEYE SOKMUŞTUR.keza 4 halife döneminde Alevilerin safına geçip biz aleviyiz! diyerek müslümanlar içerisinde günümüze kadar süren bir büyük fitnenin baş sorumluları olmuşlardır.tarihçilerinde onayladığı üzere müslümanların içlerine sızıp osmanlı devlet döneminde kadılığa kadar yükselmişlerdir. bu yakınlık yahudiler gibi ermenilerinde içimize sızması sonucu aleviler tarafından fark edilememiştir! top sakal dedikleri ermeni atalarının tarzlarıda alevilerin içine sızmaları sonucu bizde garip bir tarz olmuştur!ve buna benzer birçok gerek fikir gerekse yaşayış şekili olarak büyük yakınlıklar vardır.. ben mum söndü iftirasınıda içimize sızmalarından dolayı oluşan bir durum olduğunu düşünüyorum..hahamların kendi elleri ile yazdıkları tevrat ayetlerinde ensest ilişki savunulur! ensest ilişkiyi tevratın bir gerekliliği gibi gören yahudiler alevi kılığı altında mum söndü karalamasının oluşmasına sebep olmuş olabilirler.. bir yahudinin veya ermeninin müslamanlardan kaçıp ibadetlerini rahatça yaşayabileceği tek topluluk alevi topluluğudur. Namaz kılmayan ve caminin olmadığı çoğu alevi köyleri yahudiler ve ermeniler için bulunmaz bir sığınak olmuştur! yapmışsa onlar yapmıştır...
Değerli Serkan Devrim,
Aslında, sayk34, tam bir Alevi düşmanı!
Yahudi ve Ermeni argümanları sahtekarlığını gizlemek için kullandığı kalkanlar. Adam resmen lafı dolandıra dolandıra; işte aslında Alevilikte mum söndü temelli ensest vardır da ama bunun başlatıcıları Alevileşmiş Yahudi ve Ermenilerdir biçimine dönüştürmüş. Bununla tepkileri azaltacağını ve söyleyeceklerini daha çaktırmadan söyleyebileceği için yapmıştır.
Adam kurnaz nasıl hakaret edebileceğini inceden inceye hesabetmiş(dış mihrakların -Yahudi,Ermeni- içimize sızması sahtekarlığı ile paketleyerek) kendisi sızmış ve diyeceğini de utanmazca demiş.
Serkan_Devrim 04.03.2007, 17:23 sevgili Erdem, daha ilk mesajından beri alevi olmadığını haykırıyorum. herkez anladı onun ne halt olduğunu. o ise alevi kılığında dolaşarak ve insanları kandırdığını sanarak komik duruma düşmeye devam ediyor.
demek yapmışsa Yahudiler Ermeniler yapmıştır öyle mi? sende şeref namına haysiyet namına hiç bir şey yok.
Değerli Serkan,
Bende onun Alevi olmadığını baştan anlamıştım ama; sorun ondan ziyade, adam iftiracılığını gizleyen bir çeşit kompleks kurnazlığa başvurmuş.
Bu boyutuyla içindeki mum söndü iftirasına tam olarak inandığını (üstelikte ortamı fazlaca germeden) açıklamış.
Bu yöntem, zeki dinci ve ırkçıların son zamanlarda başvurdukları bir yöntemdir.
devrim69 04.03.2007, 17:47 Alevi tarihinde mum söndü geleneği vardır! yalnız bazı iftiracı ve tarih bilgisinden yoksun kişilerin karalaması gibi bir olay değildir..
Birde yahudi grupların tarihte alevilerin içlerine yerleşmesi vardır! dikkat ederseniz yahudi hahamları ile alevi dedelerinin giyinişleri yakındır fötr şapka ve uzun bıyıklar bunun açık göstergesidir..yahudi tarihi, yahudi inanışları ve oyunları yahudilerin alevilerin safına kerbela olaylarında sızmış olabileceğinine işaret ediyor.İSLAM TOPLULUĞUNUN İNANILMAZ ÖLÇÜLERDE GENİŞLEMESİ YAHUDİLERİ ENDİŞEYE SOKMUŞTUR.keza 4 halife döneminde Alevilerin safına geçip biz aleviyiz! diyerek müslümanlar içerisinde günümüze kadar süren bir büyük fitnenin baş sorumluları olmuşlardır.tarihçilerinde onayladığı üzere müslümanların içlerine sızıp osmanlı devlet döneminde kadılığa kadar yükselmişlerdir. bu yakınlık yahudiler gibi ermenilerinde içimize sızması sonucu aleviler tarafından fark edilememiştir! top sakal dedikleri ermeni atalarının tarzlarıda alevilerin içine sızmaları sonucu bizde garip bir tarz olmuştur!ve buna benzer birçok gerek fikir gerekse yaşayış şekili olarak büyük yakınlıklar vardır.. ben mum söndü iftirasınıda içimize sızmalarından dolayı oluşan bir durum olduğunu düşünüyorum..hahamların kendi elleri ile yazdıkları tevrat ayetlerinde ensest ilişki savunulur! ensest ilişkiyi tevratın bir gerekliliği gibi gören yahudiler alevi kılığı altında mum söndü karalamasının oluşmasına sebep olmuş olabilirler.. bir yahudinin veya ermeninin müslamanlardan kaçıp ibadetlerini rahatça yaşayabileceği tek topluluk alevi topluluğudur. Namaz kılmayan ve caminin olmadığı çoğu alevi köyleri yahudiler ve ermeniler için bulunmaz bir sığınak olmuştur! yapmışsa onlar yapmıştır...
Sen kendini ne sanıyorsun?Çok yakından tanık olmuş gibi emin konuşuyorsun.Ayrıca uyanıklık yapıp diğer ırklarıda zan altında bırakıyorsun.Hem alevileri hemde ermeni ve yahudileri karalıyorsun.İnsan olan yaparmı hiç böyle bir sapıklık.Yapanlarda zaten insanlığını yitirmiş kişilerdir.Seni özür dilemeye davet ediyorum.Şimdi ben kalkıpta desem senin ailende böyle bir şey vardır hoş olurmu sen ne hissedersin?Ben genede senin gibi belden aşağı vurmıyacağım çünkü insanlığımı kaybetmedim.Yazılacak çok şey var ama terbiyem buna müsait değil.Tekrar seni özür dilemeye davet ediyorum.Sen bir özürünü dile bakalım o özrü kabul edip edemiyeceğimize biz sonra karar veririz.
seyyah1982 04.03.2007, 18:08 gerçekten içten içe içindeki gerçek düşünceleri agırdan agırdan yazmış ya...
anti semitizm ayagına vurmuşta vurmuş...
mekzunsincari 04.03.2007, 19:05 Alevi tarihinde mum söndü geleneği vardır! yalnız bazı iftiracı ve tarih bilgisinden yoksun kişilerin karalaması gibi bir olay değildir..
Senin amacın nedir?
Tarihte kendi yaptıklarınızı bizlere iftira olarak atmaya çalışmayın. Kendi tarihinizi okuyun çürüklüğünüzü görün.
Alevilerin içine Yahudilerin sızdıklarını iddia ediyorsun sen neye dayanarak böyle bir iddiada bulunabilirsin.
Açık ol inancını ve düşünceni açıkça söyle. tartışamıyorsun kendi inancını savunamayacak kadar acizsin bu yüzden böyle kaçak dövüşüyorsun hakaretine kılıf uydurmaya çalışıyorsun. Bunu yaparken de başka dinlere ve milletlere iftira atıyorsun senin dediğini hiçbir din kabul etmez.
Gerçek inancını da utanmadan söyle ben aleviyim diyerek gerçek yüzünü gizlemeye çalışma……
ulasirmola 04.03.2007, 22:57 sayk 34 niyetinin iyi olmadığını sezdim nedense unutma ki içimize girip te rol yapamazsın er geç ne olduğun ortaya çıkar.mum söndü karalamasını ali düşmanları yapmıştır.dertleri bu karalamayı yaparak bizim örgütlenmememizi sağlamak sapkın bi topluluk olduğumuzu düşündürterek bizi toplumdan soyutlamaktı. bunu söyleyeni anlıyorum da buna inanabilen birisinin ben insanım diye dolaşmasını anlamıyorum.
Arkadaşlar Provakasyona gelmeyiniz..
Sayk34 hakkında gereken yapılmıştır.
Kendisi Asimile olmuş..
İyi Forumlar.
Berucavan 05.03.2007, 15:25 Alevi tarihinde mum söndü geleneği vardır! yalnız bazı iftiracı ve tarih bilgisinden yoksun kişilerin karalaması gibi bir olay değildir..
ne diyosun sen ya; kendi yazdıklarını okudunmu neyden bahsediyosun sen kardeşim.
bu ne mantık yaa
bu iftirayı atanlardan biride sen olmalısın. nesin sen yahudimi? ermenimi?
bir anlasam... 05.03.2007, 16:09 Alevi tarihinde mum söndü geleneği vardır! yalnız bazı iftiracı ve tarih bilgisinden yoksun kişilerin karalaması gibi bir olay değildir..
Arkadaşım, yazınızda anlamadığım pek çok nokta var. Ben alevi değilim, aleviler ve gelenekleri hakkında sizler kadar detaylı bilgim de yok ama göçer hayatı sırasında çadırları aydınlatmak amacıyla mum ya da kandil kullanıldığını, jandarmalar gözüktüğü zaman onlardan korunmak amacıyla bu mum ya da kandillerin söndürüldüğünü, tehlike geçtikten sonra tekrar yakıldığını biliyorum -en azından bana anlatıldığı şekli böyle. Şimdi siz demişsiniz ki, mum söndü, halk arasında tabir edildiği gibi ana bacı tanımamak demek değildir, bunu biz de biliyoruz. Ancak sonrasında demişsiniz ki, alevi grupların içine yahudi ve ermeniler sızmış, yapmışsa onlar yapmıştır... Yani alevi grupların içinde bir şekilde bu olayın yaşandığını ifade ederek önceki söyleminizin tersini dile getirir gibisiniz. Yanlış mı anlıyorum sizi? Ayrıca bunu neye dayanarak söylüyorsunuz? Resmi kaynaklarda böyle bir şey geçiyor mu? Ensest ilişki literatürde sapık ilişki olarak geçer ve normal, yani akli dengesi yerinde olan, insani vasıfları taşıyan hiç bir insan da, hiç bir şekilde böyle bir ilişki türünü tasvip etmez. "Yapmışsa onlar yapmıştır" diyerek varsayımsal bir şekilde de olsa, diğer kesimleri zan altında bırakıyorsunuz ve bu bir başka insanın -yahut insanların- alevi kesim için aslını astarını bilmeden "mum söndü yapıyorlar" demesi ile eşdeğerde bir söylem. Bizler gibi müslüman olmamaları demek, kötü ya da kabullenilemez her şeyi yaptıkları anlamına gelmiyor. Sonuçta onlar da insan ve ensest ilişki daha önce de dediğim üzere aklı başında bir insanın kabul edebileceği bir olgu değil, sapıkça ve ancak sapıkların hayata geçirdiği bir eylem de belli bir toplum kesimine -bu kesim ister yahudi, ister ermeni, ister başka bir şey olsun- mal edilemez...
sağ ol açıklamalar için
spawn062000 10.03.2007, 02:05 Ulan Ayıp Be Form da 60 Sayfa Olmuş Anlatılmış mum söndürmenin ne olduğu adam daha çıkmış neyi anlatıyor. Çıldırmamak içten bile değil. Ben bu yüzden kaçtane insana adam gibi açıklama yaptım daha da anlamayıp böyle sayk34 gibi gelip konuşanında ağzını burnunu dağıttım... Ya Gerçekten Çıldırdım ya burda bilgisayar karşısında... Ulan madem böyle şeyleri savunuyorsun o zaman bu forumda ne işin var... İnsan inanmadığı yerde ne arar ki ?
AnGeNehM 11.03.2007, 01:24 sayk34´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Adli dengesinin yerinde olmadığını tahmin ettiğim arkadaşa şunu söylemek istiyorum
Yazınızın basında şunu demişsiniz Alevi tarihinde mum söndü geleneği vardır!
Şöyle bitirmişsiniz çoğu alevi köyleri yahudiler ve ermeniler için bulunmaz bir sığınak olmuştur! yapmışsa onlar yapmıştır...
Zaten başlangıç ve bitişteki bu iki cümle aldığınız tepkilere yeter sanırım.
Evet ermeniler ve yahudiler artık herneyse Alevilerin yaşam tarzı onlara uygun geldiği için yerleşmişlerdir Aleviköylerine,fakat bu onların Alevilerin ibadetlerini yaptıkları anlamınada gelmez.Sadece yaşam tarzıuygun geldiği içindir
Mum söndü karalamasının nedenlerini zaten kısmen açıklamışsınız.Böyle bir iftira olamaz.Ben bu topic altında birşey yazmıştım,kulağıma gelen bir saçmalık tıpkı bunun gibi...
Hukuk okuyan bir insanoğlu,annesine soruyor;
-Anne Alevi bir erkek arkadaşım var
Anneside diyorki;
-Kızım sen ne yaptın onlar kına gecesinde senin boyununa ip bağlar,ortada bir yerde durur ipin ucunu bir eline alır ve seni kalabalığın ortasında döndürür.
Bu kızda bunu Alevi sevgilisine söylüyor o gün ilişkileri bitiyor.
İlerde bu ülkenin avukatı olacak insanı görebiliyormusunuz arkadaslar.Bu mum söndü v.s karalamalar inanan ve çelişkiye dahi düşen insanları sonsuz bir nefretle kınıyorum...
Tek sözüm,yapmadığın halde senin ailenle ilgili sana böyle bişiy deselerdi!!!
SonNefes 12.03.2007, 15:47 bu tür iftiralar attıklarına göre alevilerden gerçekten neffret ediyor olmalılar.tabi gördüler alevilerin her konuda üstün olduklarını bunun üzerine bize çamur atıp aleviliği kötülemek istediler.ama nafile.ne kadar siyasi üstünlüğümüz olmasada insan olarak sadece aleviler var dünyada...kim ne derse desin!!!
mutlumusuncan 13.03.2007, 18:10 Bu tür iftiralar kadın erkek bir arada ibadet yapıyorlar diye Hoca Ahmet Yesevi'ye de yapılmıştır. Bununla ilgili H. Ahmet Yesevi'nin bir menkıbesi vardır. Yesevi bu menkıbesinde ateşle pamuğu yanyana koymuş ve pamuk yanmamıştır. Daha sonra Hacı Bektaşi Veli ile Kadıncık Ana arasında bir ilişki var diye iftira atılmıştır. Şimdi düşünün Hacı Beştaşi Veli'ye bile atıldıysa bu alçakça iftiralar onun yolundan gidenlere de elbette atılacaktı. Bu yüzden akıllı olmak lazım. Bizim vicdanımız çok rahat.
Gerçeğe Hü.
özkanbeydilli 14.03.2007, 12:20 arkadaşlar ben bi alevi olarak mum söndü olayını duymuştum ama analmını yani ne demek istediklerini lise yıllarında bi arkadaştan duydum çok şaşırmıştım.bunun bi karalama olduğundan emindim fakat nerden çıkmış diye merak ettim ve bi kaç büyüğüme sordum onlarda aleviler cemleri rahatça bi ortamda yapamadıkları için gizli gizli yaparlarmış dikkat çekmemek içinde mum ışığı kullanırmış bunu gören bazı alevi karşıtı kişiler bu yalanı uydurmuş.
iftirdan başka bişey değil başta arkadaşımızın anlatığı olayla aynı sayılır zaten saygılar...
sevgili kardeşim aleviliğin yayıldığı dönemlerde eletrik olmadığı için karanlıkta kandil yakarlardı aydınlanmak için bunu şu andaki insanlarımızda yaşamıştır köylerinde elektrik bulunmadığı zamanlardada kandil veya mum yanardı yapılan ibadetlerinde şimdikinden farkı yoktu velakin alevilerin dışındaki toplumları kışkırtmak için zındıkça yapılan bir oyundu düşününki bu gün bir tecavücüyü ceza evlerinde imha ediyorlar buna sözüm yok mutlaka suçlu cezasını çekecek bir şekilde peki biz alevilerin sucu neydide neyin cezasını çektik korkular içinde ibadetler ettik kapılara gözcüler diktik suçumuz allah dememizmiydide bu kadar zulüm gördük
peki şidi soruyorum allah demek suç ise onlar neden allah diyorlar suç değilse neden yakıyorlar öldürüyorlar
asi_girl 16.03.2007, 20:31 BEN ALEVI DEGILIM EVET SIZIN ZOR DURUMDA KALDIGINIZDA NE HISSETIGINIZI HISSEDEMEM AMA INANINKI BU DURUMA SIZ NE KADAR KARSI ISENIZ BENDE OYLEYIM
ANLAMIYORUM NEDEN AYRIMCILIK YAPIYORLAR HEPIMIZ MUSLUMAN KARDESLERI DEGILMIYIZ SONUCTA
YAZILARDADA OKUDUGUMUZ GB BR KAC DENSIZIN ESKI ZAMANLARDA ATTIGI IFTRALAR YUZUNDEN TUM ALEVI ALEMI ZOR KALMIS VE BUNA NINELERIMIZ DEDELERIMIZ INANMIS VE BU BOYLE GITMIS INANIN COK SACMA BEN CEVREME BU DURUMUN YALNIS OLDUGUNU ALEVILERIINDE MUSLUMAN OLDUKLARINI VE COK OZEL INSANLAR OLDUGUNU ELIMDEN GELDIGINCE ANLATIYORUM SAMSUNDA OTURUYORUM VE BIR COK ALEVI ARKADASIM VAR
VE COK IYI COK MUKKEMEL INSANLAR BEN INANIYORUMKI BIR ZAMAN SONRA BU GB SUCLAMALAR ORTADAN KALKICAK EN AZINDAN UMUT EDIYORUMM
Ferdici_Tekin 18.03.2007, 22:49 mum söndü olayı hakkında çeşitli söylevler çalkantılar oluyor halk arasında,Böyle düşünen insanlar,kendi bilincini ahlakını yitirmiş garip ve zavallı insanlar olarak görüyorum.Yaptıkları,yarattıkları bu lekeli iftiranın allah tarafından cezalandırılacığını düşünemeyen herşeyden uzak kimsesiz sefil yaratıklar...
Biz alevi yurttaşları olarak asırlardır baskı altında kaldık düşüncelerimiz sayılmadı sözlerimiz degerlendirilmedi herzaman ezilen taraf olduk su yüzüne çıkamadık malesef...
GELİN CANLAR BİR OLALIM düşüncesi ile tüm alevi insanlarımızı bir araya toplayalım...
Arkadaşlar bir yandanda şöle düşünelim biz insanlara anlatmak için kendimizi paralıyoruz ama karşıdakiler anlamıyor(tabiki bu herkes için değil) bu yüzden bizleri merak eden gelsin cem evimize görsün mum olayı neymiş.....
bir anlasam... 19.03.2007, 02:43 Arkadaşlar bir yandanda şöle düşünelim biz insanlara anlatmak için kendimizi paralıyoruz ama karşıdakiler anlamıyor(tabiki bu herkes için değil) bu yüzden bizleri merak eden gelsin cem evimize görsün mum olayı neymiş.....
Destiny arkadaşım, kesinlikle katılıyorum sana... Ben de çevreden ipe sapa gelmez şeyler duyuyorum (ben sünniyim aslında, erkek arkadaşım alevi) ve ben de yanlış bildiklerinin doğrusunu anlatmaya çabalıyorum. Geçenlerde yine böyle anlatırken birisi çıkıp "nerden biliyorsun, gözünle gördün mü?" dedi; ben de derhal karşılık olarak "peki sen nerden biliyorsun, sen gözünle gördün mü ki??" dedim demesine, ama canım da sıkıldı hani "evet, gördüm, yanlış biliyorsun" diyemediğim için... Şimdi en kısa süre içinde bir fırsat yaratıp geleceğim cem törenine -tabii bir sakıncası yoksa, erkek arkadaşım istersem gelebileceğimi söylemişti...
saygıdeğer arkadaşlar benim bildiğim kadarıyla cem de mum söndüğü zaman ortaya bi kurban gelmeden tekrar yanmaz bu yüzden cem de yakılan mumların sönmemesi için büyük özen gösterilir tabi onceki zaman da şartlrın elverişsizliğinden söndürülebilir ama şu an böyle bi şey mümkün değil alevilik hakkında yorum yapma cüreti gösteren cahiller e mumsöndü yapıyorlar diyenlere o mumlar sönmez
doğru söze ne hacet gerçi kendim çalıp kendim oynadım ama tekrar yazmak zor geldi anlayışınıza sığınayım...
lulu_baba 19.03.2007, 06:25 arkadaslar ben şöyle bir yorum yapayım bence bunun suçlusu, ne anne babalar nede başkaları, alevi-sunni sağ-sol çatışmasını bu memleketın başına saranların yıllarca insanlara uyguladıkları empozelerinin sonucudur.
alevi, sunni, şafi, caferi böyle oncu buncu gibi şeylerinde mezhepmiş dinmiş filan olduguna inanmıyorum. buna kültür diyelim, felsefe diyelim başka bişey diyelim ama ben mezhep filan demiyorum çünkü bu mezhebinde ayrıştırmadan başka bişey oldugunu düşünmüyorum(keza bu ayrıştırma 1980li yıllarda güzelcene ortaya çıkıyor.) Allah insanlara dini mezheple yollamadığı için kimsenin haddine değil böyle bi ayrıştırma yapmak. bunun dışında 1-2 arkadaş camiye hiç gitmemiş onun içinde üzülüyorum, çünkü oda bu ayrıştırmanın bir parçası olmuş unutmayalım ki Hz.Ali nin camide öldürülmesi hemde namaz kılarken, en iyi inananlardan ve ibadetine önem gösteren biri olduğunu düşünürsek çok saçma gitmemesi. cem ayrı camiye gidilip ibadet yapılması ayrı. meslevilik bunun en güzel örneği olur zaten. cem'e çok gittim ve çok keyif alıyorum keza sema gösterileride aynı şekilde ama yok biz aleviyiz camiye gitmeyiz gibi düşünen arkadaşlarada üzülüyorum. nişanlım çorumlu ve alevi 7sülalesinde böle bişey görmedim. eniştesi namazını aksatmaz, camisine gider cem oldugu günde kalkar hep beraber gideriz orayada.
mum söndürme olayına hiç girmek istemiyorum ve emın olun bunun burada tartışılmaya açılması bile saçmalık. ben bu mevzuyu taa üniv. de duydum nişanlım söledi böle bişi sölüolar bilionmu die şaka filan yapıolar kafa yapıolar sanmıştım. bunun için oturup araştırma yapmaya gerek yok bunu 3 yaşındaki çocuga sölesen güler. buna inanan insanlara da bakarsak genelde ya yaşlı insanlar (80e kadar çatıştırmak için insanlara empoze edıldı bunlar) yada süleymancı nurcu fettullahçı gibi cemaatciler tarafından beyni yıkanan insanlar. onun için aman diyeyim bu kavga gürültü işlerine pirim verip, bunları isteyenlere istediklerini vermeyin. camiye gitmeyenler eğer namaz kılmak isterlerse gitsin (ben bayramdan bayrama bayram namazına gidiyorum ama gitmem diye kesin bi çizgim yok) antalyalı olan varsa buyursun antalyada yoktu ama sanırım cem evi kurulmuş bi tane orayada beraber gidelim.
Destiny arkadaşım, kesinlikle katılıyorum sana... Ben de çevreden ipe sapa gelmez şeyler duyuyorum (ben sünniyim aslında, erkek arkadaşım alevi) ve ben de yanlış bildiklerinin doğrusunu anlatmaya çabalıyorum. Geçenlerde yine böyle anlatırken birisi çıkıp "nerden biliyorsun, gözünle gördün mü?" dedi; ben de derhal karşılık olarak "peki sen nerden biliyorsun, sen gözünle gördün mü ki??" dedim demesine, ama canım da sıkıldı hani "evet, gördüm, yanlış biliyorsun" diyemediğim için... Şimdi en kısa süre içinde bir fırsat yaratıp geleceğim cem törenine -tabii bir sakıncası yoksa, erkek arkadaşım istersem gelebileceğimi söylemişti...
tabiki gel gör.görmeni bende çok isterim. en azından bazı insanlar gelip görmeden saçma sapan yorum yapıolar.gelsinler görsünler dedğim gibi saygılı bir biçimde görmek isteyen varsa kapımız herkese açıktır( ki benim düşüncem böle).bu yüzden böle tartışmak artık bir çözüm değil
Ermenican 19.03.2007, 11:30 Aleviler bu tarz bir ahlaksızlık yapmazlar. Aleviler dünya üzerindeki en ahlaklı insanlardır.
Kadın ve erkeğin aynı ortamda ibadet etmesini hazm edemeyen örümcek beyinli mahlukların attığı çirkin bir iftiradır.. Sevgili Ermenicanında söylediği gibi, ''dünya üzerinde Aleviler en ahlaklı insanlardır'' ve ahlak dersi Alevilerden alınmalıdır..
zazaozgun 19.03.2007, 18:27 çok kötü bir karalama alevilerle ilgili, sunni inanca sahip insanların bildiği tek şey mum söndü olayı yazık yani nasıl düşünebiliyorlar anne,baba,kardeş,akraba bunu düşünenler büyük bir insanlık ayıbı yapıyorlar zaten temiz,ilerici ve insanlar için olan bir inanç için yapabilecekleri tek şey bu ayıp.orada yapılan bir ibadet şekli ve hangi dinden mezhepten olursan ol hiçbir dini inancı karalamaya hakkın yok.
siyahlargiyerim 19.03.2007, 18:29 İftira atan yezidler kendileri bu tarz bişeyler yapmak istiyorlarki bunları düşünebiliyorlar
bir anlasam... 19.03.2007, 18:33 çok kötü bir karalama alevilerle ilgili, sunni inanca sahip insanların bildiği tek şey mum söndü olayı yazık yani nasıl düşünebiliyorlar anne,baba,kardeş,akraba bunu düşünenler büyük bir insanlık ayıbı yapıyorlar zaten temiz,ilerici ve insanlar için olan bir inanç için yapabilecekleri tek şey bu ayıp.orada yapılan bir ibadet şekli ve hangi dinden mezhepten olursan ol hiçbir dini inancı karalamaya hakkın yok.
Sevgili kardeşim,
sünni inanca sahip bazı insanların bildiği tek şey mum söndü... Ben de sünniyim ve canımdan çok sevdiğim, evlenmek istediğim kişi alevi... Geçmişte böyle bir iftira atılmış, hani bir deli bir kuyuya taş atar da kırk akıllı çıkartamaz ya, işte biz de çıkartmaya uğraşıyoruz... Ama zamanla değişecek bu tür önyargılar. En azından ben, okyanusta damla da olsam, kendi çocuklarımı böyle önyargılar ve asılsız iftiralarla yetiştirmeyeceğim. Herkesin aynı olmak zorunda olmadığını, hayattaki farklılıklarımıza saygı duymak durumunda olduğumuzu öğreteceğim. Ve biliyorum ki benim gibi düşünen başka insanlar da var. Dolayısıyla zaman alacak ama er ya da geç, bir gün bu saçma karalama son bulacak...
Saygılarımla...
DiLkeT-CeZaM 19.03.2007, 19:06 Bu tip saçmalığa ancak cahil insanlar inanabilir ve iftira atabilir. İnsan olanında bu tip düzmeceler inanacağını sanmıyorum.
zazaozgun 19.03.2007, 19:36 http://nuclearworldaction.com/target.html
Sevgili kardeşim,
sünni inanca sahip bazı insanların bildiği tek şey mum söndü... Ben de sünniyim ve canımdan çok sevdiğim, evlenmek istediğim kişi alevi... Geçmişte böyle bir iftira atılmış, hani bir deli bir kuyuya taş atar da kırk akıllı çıkartamaz ya, işte biz de çıkartmaya uğraşıyoruz... Ama zamanla değişecek bu tür önyargılar. En azından ben, okyanusta damla da olsam, kendi çocuklarımı böyle önyargılar ve asılsız iftiralarla yetiştirmeyeceğim. Herkesin aynı olmak zorunda olmadığını, hayattaki farklılıklarımıza saygı duymak durumunda olduğumuzu öğreteceğim. Ve biliyorum ki benim gibi düşünen başka insanlar da var. Dolayısıyla zaman alacak ama er ya da geç, bir gün bu saçma karalama son bulacak...
sevgili kardeşim bu mesajda bir genelleme yapmadım ama gerçeğinde farkındayız azınlıkta bile olsanız bu düşüncenle ben ve benim gibiler senin yanında ve bu düşüncen için sana yardımcı olacaktı sağlıcakla kal....
.
saçmalaıktan başka bişey değil it ürür kervan yürür
anti-fasist 26.03.2007, 20:38 ArkadaŞlar Ben Bu Konunun AÇilmasindan Menun OlmuŞtum Ancak Bu Kadar GenİŞlemesİ GerÇekten HİÇ HoŞuma Gİtmİyor.
Tamam Bu Konunun Asli Anlatildi Bence Artik Uzatmak Gereksİz.ÇÜnkÜ Zaten İnsanlarin AmaÇlari Bunu Herkesİn Dİlİne Dolamak Bazi Gerzeklerde Şu Sonuca Variyorlar:ateŞ Olamayn Yerden Duman Çikmaz Dİye.bunun Gİbİ DÜŞÜnen Cahİl Kesİm Daha Alevİ Nasil BİŞey Onu Bİle Bİlmİyor.hangİ Yaratik Onlara Nasil Bİr Fİkİr Empoze EtmİŞse Alevİ Denİldİgİnde Sankİ İnsan DeĞİl Bİr Uzaylidan |