Orijinalini görmek için tıklayınız : Mum Söndü Karalaması

Sayfa : 1 2 3 [4] 5

Murat AKAN
04.06.2007, 18:08
hz. muhammedin bir sözü var;
mümin müminin aynasıdır.
bu iftirayı atanlardan şüphelenmek lazım.
ayrıca benim sünni arkadaşlarımın % 99,9 bunun iftira olduğunu beyan ediyorlar.
bu söylentinin arkasındaki amaç emperyalist güçlerin bir oyunudur
amaçları bizi birbirimize düşürmek ve ülkede kaos oluşturmaktır...

Yok daha neler...

yavuz :devil: soysuzunun zamanında emperyalist güçler mi gelip sunnilere bu iftirayı atmalarını söylemiş...

PirO_62
05.06.2007, 13:22
peki yapan sahiden varsa ve sadece iftira degillerse bunlar ne olacak yalanladıgınız seyler
bakın hepimiz demiyorum ama ben biliyorum ki yapn var hemde bizzat tanıdıgım bi sahıs ismi versem ne cıkar memleket desem ne cıkar sonucta yapan var bu işi ister inkar edin ister etmeyin nasıl cünüp gezen aleviler varsa bunlarda onların yani alevi olmayıp da aleviyiz diyen ve bizi yanlıs tanımalarına sebeb olanların sucu ve gercegidir siz biz yapmıyoruz asla da yapmayız yapanda serefsizdir ama dedimya ben bizzat tanır ve bilirim ki yapan var arkadaslar hem de bir degil iki degil allah onların pisliginden hepimizi korusun

Vay be tanıdıkların varmış. Helal sana ne diyelim. Bunun Bir karalama olduğunun Hepimiz farkındayız ama sen hala var diyorsun. Sen Nasıl Alevisin demek istemiyorum çünkü Senin Alevi olduğunu nerden bileyim. Sende Bu iftiraları atanlardan birisin sanırım.

Kendi kendine ne kadarda çelişkiye düşüyorsun. Hem yapanlar var. Hem biz Yapmıyoruz. Ama Yapıyorlar. Ama Alevi değiller. Ama İnkar etmiyelim. Saçmalamıssın resmen.Burda Oyun oynamıyoruz. Sen git Oyun Parkına.

Allah korusunda, Kimlerden bizi korusun artık bizde Şaşırdık.

Zara_Koçgiri
05.06.2007, 21:46
demek tanıdığın aleviler var ve senın tanıdıkların varr tüm coğrafya bılıyokı bunun iftira ve tamamıyla ınsanlık dışı düşünce olduğunu ve sende bı alevi olarak gerçi şüpheli ama gördünn can araya sızım bu şekılde bır cümle kurman çürütülen bu iftirayı kendınce yaratmak senın ınsanlarda nasıl bi alevi oldunun şüphesını yaratır kendını asimile etmenede gerek yokk.

huzunbaz_24
06.06.2007, 17:09
Uzun sözün kisasi mum söndü karalamasina inanan insan asil kendisi ailesi icinde böyle bir girisim yapmis demektir. Aleviler hakinda kötü düsünen aslinda kendisini kötüdür. Herkes aynada kendini görür.
O`nlarda böyle bir sey olmadigini biliyorlar bilincli bir karalama oldugunu herkes biliyor. Bu onlarin icindeki cirkinligi disa vuruyor bence.

nasılsınız ben dogus erzıncanda dj_d_s@hotmail.de

BerfeM
06.06.2007, 17:12

topiğin ismini okudunuz mu??tanışmak için yanlış yeri seçmişsiniz...

Alevv
06.06.2007, 17:30

yok artık daha neler

buraya girerken sitenin adını iyi okuyor musunuz yok yani eğer okumada problem çekiyorsanız hatırlatıyım

burası arkadaşlık sitesi değil ALEVİFORUM alevilik ile ilgili paylaşımlarınıza açık bir yer.

lütfen dikkat edin giriş yaptığınız yerlere..!!!

hezdar
06.06.2007, 17:34
can_must arkadaş
sen yazdıklarını sanırım farkında değilsin
neymiş yapan alevi tanıdıkları varmış
peki bunu yapan sünni olunca ensest ilişki oluyor da,alevi yapınca neden mum söndü oluyor,
se ne biçim alevisin yaa,neler yazıosun böyle
neymiş cünüpp gezenler varmış
sen ağzına burnuna su atıosun die benden daha mı temiz oluyorsun
sen banyo yaparken niyet ettin diye herkesten daha mı temizsin yani
bunun adı manevi temizlik mi oluyor,
böyle acayip şeyler yazma arkadaşım

Hüseyin69
06.06.2007, 17:48
can_must´isimli üyeden Alıntı
peki yapan sahiden varsa ve sadece iftira degillerse bunlar ne olacak yalanladıgınız seyler
bakın hepimiz demiyorum ama ben biliyorum ki yapn vardegil allah onların pisliginden hepimizi korusun

evet yapan var ama kimm ??
beyni yosun kaplamali can misto,
bak yapanlardan sana acik kaynakli olarak bilinen tek bir örnek vereyim
bundan 2-yada 3 ay önce tv kizkardesinin yatak odasina giren abi mi kardesmi her ne allahin yaratigiysa kiza tecavüz ediyor kizi hamile kaliyor bebe yani sizin deyimizle PiC Dünyaya geliyor
fazla göze batilmasin el aleme rezil olmasin diye bebeyi bir cukur kazarak cukurun icine koyup üzerini toprakla örtüyorlar
gel zaman git zaman
kiz yavrusunun verdigi aciya daha fazla dayanamiyor karakola gidiyor olup biteni anlatiyor
bu sadece zavalli kizin dayanilmaz yavru acisinin disa vurdugu ve tvlerde haber olarak gecilen bir olaydir ya bu tür ailevi ahlaki boyutu tahrip olmus bunu gönül rahatligi icerisinde hic birsey olmamis gibi gösterenlere ne demeli

psikologlar tv lerde boy gösteriyor

efm bu tür vakalar internetin ve gelisen teknolojinin bizi nerelere kadar getirdiginin göstergesidir bunu önlemek icin kiz ve erkek kardesler ayri ayri odalarda yatmalidirlar piskin piskin acikliyorlar olay doguda bir ilde oluyor tam hatirlamiyorum diyarbakir sirnak sirt yada urfa o bölgelerde.
evet haklisin yapan var ama yapanlarin kim oldugunu bilmek lazim bilmek lazimki enstet nedir mum söndü nedir beyninize balyoz gibi yumruk insinki kendinize gelin baskada anlamazsiniz koyun sürüsü gibi bir yol bellemissiniz milim bile disari kacmadan o yoldan gidip geliyrosunuz halbuki koyunlar bazen yollarinida sasiriyorlar siz niye sasirmiyorsnuz yoksa insan gen tasidiginiz icnmi
onun bunun agzini koklayarak ne dilin bir tad alir nede iskemben e zerre kadar bir ...... girer
su anki durumunu bilmiyorum banlimi banzsizmisin ,
yukaridaki alintini ne aradim nede bulabildim
eger bu iletimi okuyorsan internetteki haber sitelerine gir iki üc ay önceki arsivleri kurcala
ondan sonra gel buraya evet yapanlar var bir arkadasim anllati diye kuyruguna basilmis lagim fareleri gibi ciyak ciyak ötebilirsin

sahiden sizin gibi deyusslarin yüzüne tükürsem acaba tükürügüm bosami gitmis olur

özdilek
06.06.2007, 17:55
O sahsin yorumunu silmisler.Cünkü onun hemen altinda kendisinden alinti yaptigim ve siddetle kinadigim mesajim vardi.Benimde mesajim silinmis.Sok oldum yaa hala iftiralara devam ediyorlar.Böyle insanlarin aramizda isi olmamali.Sapikliklarina kutsal degerlerimizi alet ettirmeyiz.:cursing:

Hüseyin69
06.06.2007, 18:10
can_must arkadaş
sen yazdıklarını sanırım farkında değilsin
neymiş yapan alevi tanıdıkları varmış

sizde drhem kadar akil yok desem beni linc etmezsiniz insalla
bakin adamlar diyorki benim alevi arkadaslarim var anlatiyorlar vs vs
yalanmi dogrumu bilmem ama bana gercek hayatta bbiri böyle birsey söyledi aynen asagidaki yaniti verdim adam ogündür bugündür bana selam vermiyor beni gördügü yerde 5-10 m uzaktan gidiyor neden cünki kuyruguna basmisim aynen
ben bu olayi sunni müslüman bir arkadasimdan duydum onlar öyle yapiyorlarmis istersen bir gün gel bak dedi bana ben utandim yüzümün rengi degisti konuyu degistirmek zorunda kaldim öyle demistim
böyle bir cevap verin bakin bakalim kuyruguna basilmis fare gibi nasilda ordan oraya sicrar dururlar

kücük bir not hezdar kardes alintini aldim ama bu iletim direk sana degildir
aleviyim diyen herkese yazdim
seni hedef aldigim anlami cikmasin

konumum geregi
fazla yayilmak istemiyorum
bu tür allahin harikalarina dogru cevaplar verin dogru yanitlar verinki
yosun kaplamali beyin zeminlerinin görüntüsü biraz degissin
aksi takdirde senin yorumuna benzer yorumlarla
yosun kaplamaya yardimci olmaktan baska bir ise yaramaz

lamekan_87
06.06.2007, 18:15

kardeş yediğin içtiğin bişeymi, dokundu yoksa güneş mi çarptı ne bu yoksa msn adresim var diye havamı atıyon bize davranışın hiçte doğru olmamış kardeş bu ne perhiz bu ne lahana turşusu derler insana dimi bu şey yakışmamış buraya bence umarım yanlışlıkla yapmışsındır önyargılıda davranmak istemiyorum ama yine ayıp etmişsin kemsenin senin msn adresine ihtiyacı yoktur sanırım neyse lafı çok uzatmadan asıl konuyu dağıtmak istemiyorum:no: :no: :no:

insanca
06.06.2007, 21:44

Tamam doğuş ekledim seni, sohbet ederiz artık :yamukgul: Ya kardeşim hiçmi internetten anlamıyorsun, hiçmi arkadaşın yok? Seni sevmiyolarmı? :p İşin bir kötü yanıda bu tiplerin çoğu erzincanlı oluyo.. :olmadi Bu arkadaşlar pravakatördür canlar.. Benim memleketimi yazıp güzel erzincanımı kötülemek amaçları ama ben ve benim gibi Erzincanlılar varken bu emellerine ulaşamıycaklardır.. :whistling :thumbup1:

hezdar
06.06.2007, 22:12
huseyin kardeş bu adamlara cevap bile yazılmaz doğru söylüosun ama tutamıosun kendini
daha neler yazardım ama zor tuttum kendimi
benim en gıcık aldığım şey cünüp gezen aleviler var demesi,
cünüplük nedir lan
aklınca banyo yaparken azına burnuna 3 sefer su attı die temiz oluyormuş
acayip sinirlendim ya

saheser
06.06.2007, 23:06
Bu mum söndü meselesini hala budaklandirip önümüze sürüyorlarya deli oluyorum.Bunlar her seferinde kizma ama ile basliyorlar icindekileri döküyorlar baskalarindan duydum yalanlarini baskalarina anlatsinlar.

Gazeteleri okumuyorlarmi sünnilerin neler yaptigini, aleviler mum söndü yapiyormusda demekden vazgecemediler beyinlerine kazinmis , kendi kizkardesine tecavüz eden, babanin kizana yaptigi pisligi babasindan hamile kalan kizlar sünnilerde var acaba sünnilerin yaptigi ne oluyor bir adi varmi ceyran söndümü oluyor.Ben bunu cok merak ediyorum ben demiyorum gazeteden duydum.

Arkadaslardan birileri lütfen gazete arsivlerine girip hangi yörenin hangi milletin kizina torununa kizkardesine neler yapmis ne olmus buraya kopyaliyabilirmi.Burda olsunki görsünler,bunlarin yaptigi terbiyesizlik her milletten böyle insanlar var ama bunu alevilere mal edemezler.Aleviler yapiyor diye gösteremezler ben cogu sünninin ne hayatlarini ne pislikler yaptigini yazsam buraya sigmaz.

Birini anlatacagim hastanede yatan bir bayanin anlattiklari kuzenimle aralarinda gecen konusma kücükken dayisinin devamli tecavüz ettigini bir gün annesine anlattiginda sakin bunu kimseye söyleme kimse duymasin diye kizini susturmasi kiz evlenecegi zaman kocasina herseyi anlatir kocasi kabul eder.Isin en aci tarafi kizin evlendigi adam dayisinin karisina tecavüz ettigini bile bile onunla cok samimi olup aralarinda su zizmiyor ve kadin isyan etmis buyrun sünnilerin hayatindan kendi yaptiklarini kapatip baskalarini kirletmeden cekinmeyen bu milletin evinde acaba neler oluyor.

Bundan sonra birsey duydumla basliyacagim bakim ne yapiyorlar.

cano62bln
06.06.2007, 23:20
tertemiz, pırılpırıl yürekli insanlara böyle aslı astarı olmayan iftiralar atıp kendine müslümanın diyen o insanları Allah'a havale ediyorum...

Hüseyin69
07.06.2007, 00:55
huseyin kardeş bu adamlara cevap bile yazılmaz doğru söylüosun ama tutamıosun kendini
daha neler yazardım ama zor tuttum kendimi
benim en gıcık aldığım şey cünüp gezen aleviler var demesi,
cünüplük nedir lan
aklınca banyo yaparken azına burnuna 3 sefer su attı die temiz oluyormuş
acayip sinirlendim ya

seni anliyorum hezdar
zamaninda ne susturduk nede onlar gibi kan kusturduk dedelerinin atalarinin yolunu sürüyorlar
hic birsey bilmiyorsakta fadime müslüm ali üclüsünün anilari henüz tazedir yani daha tarih kitablarina bile girmediler

aristo_019
07.06.2007, 10:42
ben bu forma yeni üye oldum ve alevilik hakkında bilgi edinmek istiyorum sorduğum sorulara tepki olacak ama kulaktan doğma bilgilerle yetinmekten iyidir...
1 alevilik hak meshepmidir
2 alevilerin yıkanmadığını duydum ve sadece bi ıslak bezle vücutlarını sildiğini duydum oğrumu
3 alevile oruç tutmazlarmı
sorularımla sizleri incitmek istemem ama kulatan doğma bilgilerlede yaşamak istemem ilginize tşk.

aykudgöksun
07.06.2007, 10:50
ben bu forma yeni üye oldum ve alevilik hakkında bilgi edinmek istiyorum sorduğum sorulara tepki olacak ama kulaktan doğma bilgilerle yetinmekten iyidir...
2 alevilerin yıkanmadığını duydum ve sadece bi ıslak bezle vücutlarını sildiğini duydum oğrumu
sorularımla sizleri incitmek istemem ama kulatan doğma bilgilerlede yaşamak istemem ilginize tşk.

1-alevilik bana göre bir mezhep değil bir düşünce sistemidir..ama tabiki mezhep gören arkadaşlar da var..

2-her insan gibi biz de yıkanırız..sizi incitmek istemem diyorsunuz ama bunu kendi mantığınızla da çözebilirsiniz..Dünyadaki hiçbir inanışta yıkanmama gibi bir olgu olamaz..yıkanmak, temiz olmak, pak olmak inanışın gereği değil insan olmanın bir gereğidir..gereksiz bir konu.biraz mantığını çalıştır lütfen..

3-ramazan orucu tutmazlar.ama tabiki tutanlar da var..bu tartışmaları forumda bulabilirsin..hem de çokça..bizim kendimizi özgü oruçlarımız var..muharrem,masum-u pak,hızır gibi..

ama yine de bunları sormana gerek yok..forumda tartışmaları çokça mevcut..

aristo_019
07.06.2007, 11:13
1-alevilik bana göre bir mezhep değil bir düşünce sistemidir..ama tabiki mezhep gören arkadaşlar da var..

2-her insan gibi biz de yıkanırız..sizi incitmek istemem diyorsunuz ama bunu kendi mantığınızla da çözebilirsiniz..Dünyadaki hiçbir inanışta yıkanmama gibi bir olgu olamaz..yıkanmak, temiz olmak, pak olmak inanışın gereği değil insan olmanın bir gereğidir..gereksiz bir konu.biraz mantığını çalıştır lütfen..

3-ramazan orucu tutmazlar.ama tabiki tutanlar da var..bu tartışmaları forumda bulabilirsin..hem de çokça..bizim kendimizi özgü oruçlarımız var..muharrem,masum-u pak,hızır gibi..

ama yine de bunları sormana gerek yok..forumda tartışmaları çokça mevcut..
ben bu bilgilere kulaktan doğma dedim bende biliyorum mantığa aykırı peki siz bunu bir iki değilde 10 kişiden duyarsanız mantığınızmı çalıştırırsınız yoksa alevi olan birinemi sormak istersiniz ben güzel bir yanıt bekliyordum ama anladım güzel bir yanıt verdiniz tşk..

aristo_019
07.06.2007, 11:15
ben bu bilgilere kulaktan doğma dedim bende biliyorum mantığa aykırı peki siz bunu bir iki değilde 10 kişiden duyarsanız mantığınızmı çalıştırırsınız yoksa alevi olan birinemi sormak istersiniz ben güzel bir yanıt bekliyordum ama anladım güzel bir yanıt verdiniz tşk..
ben alevilik hakkında biligi edinmek istesem senin düşüncene göremi biligilenecem ben genel olarak sodum sen kalkmış bana diyosun benim düşünceme göre alevilik meshep değildir rica etsem biligili biri beni bu konu hakkında biliglendirirmi.

aykudgöksun
07.06.2007, 11:24
ben alevilik hakkında biligi edinmek istesem senin düşüncene göremi biligilenecem ben genel olarak sodum sen kalkmış bana diyosun benim düşünceme göre alevilik meshep değildir rica etsem biligili biri beni bu konu hakkında biliglendirirmi.

arkadaşım burada benim cevap bile vermemem gerekiyordu aslında..direk derler gereksiz soru sorma birsürü konu var forumda gir bir zahmet oku diye..ama ben yeni üye olduğun için en azından kendi açımdan kısaca cevaplayayım dedim..ama senin üslubun yardım etme isteğimi bir anda tersine çevirdi..yardım et denize at demişler..değer bilmeyen insan aleviliğin ne olduğunu anlayamaz.

benden alıntı yazarak birşeyler yazma bilgili arkadaşların cevaplarını bekle..kolay gelsin..

saheser
07.06.2007, 11:30

Forumu okursan aradigin cevaplari bulursun yeniyim diyorsun.Biraz sabirli olursan 1 kisinin cevabi degil bu forumda olan tüm arkadaslarin vermis oldugu cevaplar var iyi bir okuyucusan okursun sonra gelip aklina takilani sorarsin.Kulakdan dolma bilgilerle degilde arastirarak bulman daha mantikli olur.

bir anlasam...
07.06.2007, 12:58

Sevgili Aristo_019 Arkadaşım,

bu konularla ilgili açılmış konu başlıkları var, forum içinde tarama yaparsanız bulursunuz.

Bildiğim kadarıyla Aleviler'in oruçları Ramazan ayında değil, Muharrem oruçları var. Yani oruç tutuyorlar ama bizimle aynı zaman aralığında değil. Mezhep midir, felsefe midir konularında farklı görüşler var, o yüzden net bir şey diyemiyorum. Ayrıca şu yıkanmama meselesini nereden duydunuz bilemiyorum ama yok böyle bir şey. Benim erkek arkadaşım da Alevi, suya sabuna karşı herhangi bir olumsuz tavrı da yok. Kim, nerden çıkartıyor bu ipe sapa gelmez söylentileri, gerçekten anlamıyorum!! :mad: Tepkim size değil, bu söylentileri doğruymuş gibi yayanlara... Sizi de takdir ettim ayrıca, en azından size söylenenleri kesin doğrular olarak kabul etmemiş, araştırma, sorma gereği duymuşsunuz. Çünkü pek çok insan bunu yapmaya gerek bile duymuyor, birilerinin söylediklerine körü körüne inanıyor... :yapmabe Ondan sonra da bu saçmalıklar nesilden nesile aktarılarak sürüp gidiyor... :yapmabe

rramzyy
11.06.2007, 14:34
canlar bu karalamaların sonu gelmeyecek gibi görünüyor.buna benzer daha bir çok karalama kampanyası yapıldı ve hala yapılmakta.yok abdestsiz gezerler,yok yemekleri yenmez vs vs..... ben alevi olduğumu arkadaşlarıma hiç çekinmeden söledim.kimisi olumlu baktı bu konuya kimiside yok siz şölesiniz bölesiniz dedi.ama hiç birşeyin öle olmadığını kanıtladım.beni ve bizleri karalayan zihniyete sahip arkadaşlara evimin kapısını açtım ve herşeyin dışardan göründüğü gibi olmadığını çok iyi anladılar.bu yapılanların özü kendi düşüncem alevilik felsefesini yok etmek.başka bir açıklaması yok.ama hiçbirimiz yılmadıkça bu savaştan herzaman biz galip geliriz canlar.

ilker_che
20.06.2007, 02:17
ortaokuldayken sınıfın en parmakla gösterilen kızı(tüm erkeklere olan yakınlığı sebebyile)ilk defa aleviliği tartıstıgımız bi zamanda aleviler hakkında olmadık şeyler sölemişti.aristo kardeşim gibi şeyler söledi.alevi erkekler bacaklarının arasını hiçbir zaman yıkamazmış(!)diyip gülmeye başladı.ben de kaç aleviyle banyoya girdin diyince kızla birbirimize girdik.nerdeyse okul yönetimi beni okuldan atıcaktı.toyuz tabii şimdi olsa başlarına yıkarım o okulu.mum söndü iftirasını şöle değerlendiriyorum:
bi kadının saçının telini görünce tahrik olan,bi kadın ve bir erkeğin yanyana geldiği zaman sadece cinsel ilişkiye girdiğini zanneden,ama bu düşünceleri hiç bir zaman günah sayılmayan sapık zihniyetli insanların uydurduğu bir karalama kampanyasıdır.değil bu kadar önemli bir mezhep de,afrika nın balta girmemiş ormanlarındaki kabilelerde bile yapılmayacak bi işi alevilerin üstüne atmaya kalkan bu insanları da kendi haline bırakıyorum...hepinize kucak dolusu sevgiler canlar

mutlumusuncan
24.06.2007, 18:44
ortaokuldayken sınıfın en parmakla gösterilen kızı(tüm erkeklere olan yakınlığı sebebyile)ilk defa aleviliği tartıstıgımız bi zamanda aleviler hakkında olmadık şeyler sölemişti.aristo kardeşim gibi şeyler söledi.alevi erkekler bacaklarının arasını hiçbir zaman yıkamazmış(!)diyip gülmeye başladı.ben de kaç aleviyle banyoya girdin diyince kızla birbirimize girdik.nerdeyse okul yönetimi beni okuldan atıcaktı.toyuz tabii şimdi olsa başlarına yıkarım o okulu.mum söndü iftirasını şöle değerlendiriyorum:
bi kadının saçının telini görünce tahrik olan,bi kadın ve bir erkeğin yanyana geldiği zaman sadece cinsel ilişkiye girdiğini zanneden,ama bu düşünceleri hiç bir zaman günah sayılmayan sapık zihniyetli insanların uydurduğu bir karalama kampanyasıdır.değil bu kadar önemli bir mezhep de,afrika nın balta girmemiş ormanlarındaki kabilelerde bile yapılmayacak bi işi alevilerin üstüne atmaya kalkan bu insanları da kendi haline bırakıyorum...hepinize kucak dolusu sevgiler canlar
Taşı gediğine koymuşsun.:komik :komik İşte bizim özelliğimiz bu. Okuldan atılması gereken kızmış.

insanca
24.06.2007, 21:48

Be güzel kardeşim 1. ve 3. sorunu anladımda, 2. sorunu kendi kafanda cevaplayamıyacak kadar akıl ve mantıktan yoksun bir insanmısın sen? Taşından toprağından su fışkıran memleketimde hangi zihniyet ve amaçla suya girmek yerine ıslak bezlerle vücudumuzu silmekle uğraşalım? Dünyadaki hangi dinde yada meshepte gördün, duydunki temizlenmediklerini.. Bunun alevilikte olduğunu duyuyorsun? Temizlik işi dinden öte insancıl ve toplumsal bir şarttır.. Seninle aynı toprakta aynı milli kültür ve değerlerle büyümüş, aynı okullarda okumuş, aynı haberlere sevinmiş aynı haberlere üzülmüş olan beni, sadece farklı meshepte olmammı temizlenmekten alı koyuyor? Benimde kafamda bu sorular oluştu senin bu sorularına karşılık. Sormayıp senin böyle biri olduğunu düşünmekten iyidir, bu soruları sana sormam.. Sende cevaplarsan sevinirim..

alkan.ozkan
24.06.2007, 22:40
slm arkadaslar bana bu konularda bir cok elestiri geldi ve bne bu konuda cok konuştum insanlara ne kadar anlatırsanız anlatın onlar anlamıyor zihinlerine bir kere kazınmış bu ve siz bunu degiştiremiyorsunuz artık benim cenem yoruldu kendimizi aklamanın tek yolu televizyonlarda bunun yanlış bir söz oldugunu sürekli vurgulamaktır.

şiva
02.07.2007, 22:53
Yorumları okudum.Kaçıcı yüzyıldayız ancak adamların sordukları sorulara bakın yahu işmi yani (laf)
sadece gülüyorum..

Danışan
02.07.2007, 23:26
Biz Aleviler Olarak Düşüncemize yolumuza Hakkımıza Pirimize O kadar düşkünüz ki bize Çamur atmak için elinden geleni Yaptılar. Ama Sonuç : Koca Bir HİÇ.
Bizler ki müsayib edindiğimiz aileden kız Alıp vermeyiz Bribirimizi Kardeş Biliriz.
Bizler ki seveni Sevileni Ayırmayız Hak biliriz.
Bizler ki 12 İmamların Yassında Onların çektiği acıları çekeriz. Biz mi utanalım ? Yoksa ;
11 Ay İçkisinden ,Karısından, Kızından, Hakkından , Helalinden , haramından Çekinmeyin İnsanların Canına Kıydıktan Sonra 1 Ayda ( Ramazan Ayında ) Müslümanlık Göstergesi Yapanlar mı Utansınlar....

Yorumu Size Bırakıyorum .... Saygılarımla.

alenya
02.07.2007, 23:43
bu tamamen uydurulmuş bişi.ben sünniyim ama daha korkunç bişi söylicem.tarikat denilen olgulardan çıkıyor bu pis söylemler.nakşiler,nurcular,ışıkcılar bi sürü garip oluşum.benim iş arkadaşım var tarikatcı gecen gün dediki.başı acık kadınların bide alevilerin elinden su içilmez.iş yerinde tartıştık.pis irticacı işte bu yalanlar onlardan cıkıyor.

bir anlasam...
03.07.2007, 00:57
Sevgili arkadaşlar,

başka başka insanlardan acaip şeyler duydukça ve üzerinde düşündükçe aklıma tuhaf tuhaf fikirler gelmeye başladı... Alevi olan erkek arkadaşımla evlilik kararım duyulduktan sonra bu kahrolası mum olayını farklı insanlardan duymaya başladım ve çoğu da yemin billah ediyor böyle bir şey var, gel götüreyim, tanıştırayım seni, yapanlarla kendin konuş da gör, bir Sünni olarak Alevi bir erkekle evlenemezsin diyor. Ortada bir gariplik var... :sarkazm Ya birilerinin hayal gücü çok kuvvetli -ki öyle olsa kanıt konusunda kendilerine bu kadar güvenmezlerdi-, ya blöf yapıyorlar, veya başka birileri yaptıkları bir tür sapıklığa kılıf olarak Aleviliği kullanıyor... Komplo teorisi gibi oldu ama bunu çözmek zorundayım... Size garip gelebilir ama gerçekten birilerinin Alevi kesime komplo kurup kurmadığını öğrenmek ve herkese kanıtlamak zorunda hissediyorum kendimi, çünkü bu saçmalıklar yüzünden sevdiğim adamla evlenemiyorum, bir senedir hayatımda her şey aksamış durumda ve dayanma gücümün sınırları da zorlanmaya başladı artık... Bir daha birinden böyle bir şey duyarsam gerçekten gidip tanışacağım kimmiş neymiş... Gerekirse dedektif de tutacağım bu insanları iğneden ipliğe araştırması için ama bir şekilde çözeceğim. Eminim altından başka bir şey çıkacak ama lütfen bitsin artık bu kabus söylentiler... Yeter artık!!! Yeter... Yeteeer... :34:

alenya
03.07.2007, 10:21
Sevgili arkadaşlar,

başka başka insanlardan acaip şeyler duydukça ve üzerinde düşündükçe aklıma tuhaf tuhaf fikirler gelmeye başladı... Alevi olan erkek arkadaşımla evlilik kararım duyulduktan sonra bu kahrolası mum olayını farklı insanlardan duymaya başladım ve çoğu da yemin billah ediyor böyle bir şey var, gel götüreyim, tanıştırayım seni, yapanlarla kendin konuş da gör, bir Sünni olarak Alevi bir erkekle evlenemezsin diyor. Ortada bir gariplik var... :sarkazm Ya birilerinin hayal gücü çok kuvvetli -ki öyle olsa kanıt konusunda kendilerine bu kadar güvenmezlerdi-, ya blöf yapıyorlar, veya başka birileri yaptıkları bir tür sapıklığa kılıf olarak Aleviliği kullanıyor... Komplo teorisi gibi oldu ama bunu çözmek zorundayım... Size garip gelebilir ama gerçekten birilerinin Alevi kesime komplo kurup kurmadığını öğrenmek ve herkese kanıtlamak zorunda hissediyorum kendimi, çünkü bu saçmalıklar yüzünden sevdiğim adamla evlenemiyorum, bir senedir hayatımda her şey aksamış durumda ve dayanma gücümün sınırları da zorlanmaya başladı artık... Bir daha birinden böyle bir şey duyarsam gerçekten gidip tanışacağım kimmiş neymiş... Gerekirse dedektif de tutacağım bu insanları iğneden ipliğe araştırması için ama bir şekilde çözeceğim. Eminim altından başka bir şey çıkacak ama lütfen bitsin artık bu kabus söylentiler... Yeter artık!!! Yeter... Yeteeer... :34:

bu toplumda bu tip insanlar olduğu sürece mutluluklar yarım kalacak..bu iftiralar ejderha ağızlı insanlardan alev gibi fışkırıyor.onların zehirli dilleri durmadan işliyor.

hydr86
08.07.2007, 02:15
arkadaşlar bu olayı bileniniz var mı bilmiyorum ayrıca tüm mesajları okumadım belki biri anlatmış da olabilir öyleyse eğer şimdiden özür dilerim. bu olay yavuz sultan selim dönemine dayanıyor. bildiğiniz üzre yavuz alevi katli yapmıstır. köylerde yaşayan aleviler yavuzun kendilerini ve çocuklarını öldürmesinden korktukları için "evde yokuz" imajı vermek için mumlarını söndürüp karanlıkta otururlarmış. işte bazı sapkın sünniler de aralarında "aleviler mumları söndürüp böyle böyle yapıyorlar" diye laf cıkarmışlar işte meselnin kökü bu. demekki bunu söyleyen sünnilerin kafaları hala 500 yıl önceki gibi ve hala olaylara özelliklede alevilerle ilgili olaylara sapkın bir bakış açısıyla bakıyorlar

hydr86
08.07.2007, 18:58

arkadasım allahını seversen sen bi insan olarak mantığını kullan ve alevilerin yıkanması konusunda söylediğine kendi kendine cevap ver. sahsen ben her gün yıkanıyorum ve bize yıkanmıyo diyen insanlarında temizlik anlayışını bilmiyorum ama ben ve cevremdekiler gayet temiz insanlardır:) bence alevilik bir mezhep değildir alevilik özünü sözlü kültürden yani türkülerden alan ve özünde hümanizm olan bir hayatı anlayış biçimidir. alevilerin oruç tutması olayına gelince tutan da var tutmayanda sadece muharrem orucunu tutan da var iki orucu tutanda yada hiçbirini tutmayanda. mesele bu değil isteyen tutar isteyen tutmaz bunun mezhebi olmaz herkesin kendi iradesine kalmış bişeydir

nihallll
09.07.2007, 17:26
biz alevi gençlerinin aileleri konusunda çok şanslı olduğunu düşünüyorum.hiçbir zaman kulaktan dolma bilgilerle bizlere nutuk atmadılar.araştırarak,konuşarak yeri geldiği zaman tartışarak bazı şeyleri öğrendik.fikirlerimize saygı duyuldu,neye inanmak istiyorsak ona inandık.siyasi görüşlerimizi kendimiz seçtik,ibadet konusunda zorlanmadık,giyim kuşamımızda da serbest hareket ettik.daha ne olsun.sunni arkadaşlarda bilmedikleri şeyleri araştırıp öğrensinler kulaktan dolma bilgiler yanıltıcı olur.:thumbup1:

nursensan
06.08.2007, 23:33
Arkadaşlar,
Mum söndürme olayı karalayan şahısları öncelikle kınıyorum.Benim bidiğim kadarıyla Padişah Selim zamanın bir fetva yayınlanılıyorç.Bu fetvaya göre alevileri öldürmek vacip sayılıyor.Fakat bazı alevileri de cok icra yerlere sürgün ediyorlar.Bazılarınıda sunnilerin çogunlukta oldugu yerlere gönderiyorlar.Bunun sebebi ise alevileri asimile etmek isteyişlerinden kaynakalanmaktadır.Bir de onları gözetlemek için gözcüler görevlendirilyor.Bu yüzden aleviler azınlık olduklarından onların korkusundan cemleri rahat bir şekilde yapamıyorlar.Fakat cem yapmak istediklerinde o dönemde mum degilde çıra yakar ve ceme karanlıkta başlarlarmış.Bunu dışardan takip eden gözcüler.Aleviler yakınlarıyla toplanıp çırayı söndürüp birbirlerini tanımıyorlar diye çok ahlaksızca suçlamalar yakıştırlamar söylemişlerdir.Allah aşkına böyle bir şey söylerken Allah'tan korkmuyor musunuz?Günümüzde bile bu tür ahlaksızca sözleri kullanan bir çok cahil insanlar var.Onları tüm varlıgımla kınıyorum.

bir anlasam...
06.08.2007, 23:54
Allah kahretsin bu iftirayı çıkartanları da, yayanları da yaa!.. :36_1_29: Bu saçma sapan şeyler yüzünden sevdiğim adamdan ayrılmak zorunda kaldım!.. Ailem duydukları onca şeyden dolayı Alevileri yanlış tanıyor ve bu yüzden erkek arkadaşıma zarar vermekle tehdit etti, sırf başına bir iş gelmesin diye canımın bir yarısını feda ettim... Ona bir şey olmasın diye ondan vazgeçtim... Allah'ın gazabı bu iftirayı çıkartan ve yayan soysuzların üstüne olsun... :36_1_29:

Canım acıyor, onu çok seviyorum ama sevmek korumaksa eğer, ondan uzak durmalıyım... Sağlıklı olduğunu, benimle olmasa bile bir başkasıyla en azından huzurlu olduğunu bilmek de yeter bana...

Canım, bitanem, umarım bir gün benim bunu neden yaptığımı anlarsın... :34:

Jilwan
07.08.2007, 00:06
Allah kahretsin bu iftirayı çıkartanları da, yayanları da yaa!.. :36_1_29: Bu saçma sapan şeyler yüzünden sevdiğim adamdan ayrılmak zorunda kaldım!.. Ailem duydukları onca şeyden dolayı Alevileri yanlış tanıyor ve bu yüzden erkek arkadaşıma zarar vermekle tehdit etti, sırf başına bir iş gelmesin diye canımın bir yarısını feda ettim... Ona bir şey olmasın diye ondan vazgeçtim... Allah'ın gazabı bu iftirayı çıkartan ve yayan soysuzların üstüne olsun... :36_1_29:

Canım acıyor, onu çok seviyorum ama sevmek korumaksa eğer, ondan uzak durmalıyım... Sağlıklı olduğunu, benimle olmasa bile bir başkasıyla en azından huzurlu olduğunu bilmek de yeter bana...

Selam!

Bir güzel söz var:görmedigine inanma ve gördügünü kapatmaya calis..............ailen cahilse, senin veya sevgilinin sucu nedir? Gercekten sevgi bunlari asar........sevgilinden simdi sadece ailen icinmi vazgectin? Cocuk yasta degilsin dost, kendi kararlarini kendin vermelisin bence.
Hic bir zaman görmedigine kulak verme......

HZ. Aliden secme sözler:

Aleyhine kesin delil olmayan kisiye mazur tutan, o kisi benim...........
Asil yetimler, anadan babadan yoksun olanlar degildir, akildan yoksun olanlardir.......

Sevgiyle kal

bir anlasam...
07.08.2007, 00:11
Selam!

Bir güzel söz var:görmedigine inanma ve gördügünü kapatmaya calis..............ailen cahilse, senin veya sevgilinin sucu nedir? Gercekten sevgi bunlari asar........sevgilinden simdi sadece ailen icinmi vazgectin? Cocuk yasta degilsin dost, kendi kararlarini kendin vermelisin bence.
Hic bir zaman görmedigine kulak verme......

HZ. Aliden secme sözler:

Aleyhine kesin delil olmayan kisiye mazur tutan, o kisi benim...........
Asil yetimler, anadan babadan yoksun olanlar degildir, akildan yoksun olanlardir.......

Sevgiyle kal

Sevgili Canan,

sevdiğimden ailem için değil, onun canına zarar gelmemesi için uzak duruyorum... Çünkü biliyorum ki gözü dönmüş insanlar amaçlarına ulaşmak için cana kastetmek de dahil herşeyi yaparlar... Sivas'ta yapmadılar mı? İnsanları yakmadılar mı?.. Benim başıma ne geleceği artık umurumda değil, ondan uzak olduğumda ha yaşamışım, ha ölmüşüm farketmez ama onun başına bir şey gelirse ben mahvolurum... Onu korumak zorundayım, hayatım boyunca üzülmem pahasına da olsa onu korumak zorundayım... Sebep budur...

Sevgiyle kal...

Jilwan
07.08.2007, 00:13
Sevgili Canan,

sevdiğimden ailem için değil, onun canına zarar gelmemesi için uzak duruyorum... Çünkü biliyorum ki gözü dönmüş insanlar amaçlarına ulaşmak için cana kastetmek de dahil herşeyi yaparlar... Sivas'ta yapmadılar mı? İnsanları yakmadılar mı?.. Benim başıma ne geleceği artık umurumda değil, ondan uzak olduğumda ha yaşamışım, ha ölmüşüm farketmez ama onun başına bir şey gelirse ben mahvolurum... Onu korumak zorundayım, hayatım boyunca üzülmem pahasına da olsa onu korumak zorundayım... Sebep budur...

Sevgiyle kal...

Cok özür dilerim senden, ama anlamiyorum seni.

Saygilar

YoRuM78
07.08.2007, 00:27
mum sondu olayı herkes biliyor ama kendisini insan sanan bazı ınsancıklar nedense baska yerler cekmeye calsıyorlar..mum sondu karalamasını cıkma sebebi alevilerine o zamanalr zulum ettikleri icin biz aleviler daglara, kırsal yerlere goc etmek zorunda kalmıslardır..gittikleri yerde ibabetlerine devam ederken korku icinde oldukları icin ibadetlerini gizli yaparlardı.bu yuzden mumları sondururlerdi aslında sondurmekte digil o zamanlarda gaz lambalarını kısarlarmıs katedilmemek icin..

ve bu zamana kendini bilmez insanların cıkardıkları sacma sapan sozlerle devam etmektedir.ne yazık ki ben bu tur ınsanlarla aynı havayı tenefus ediyorum.

alenya
07.08.2007, 01:01

ailenin ve cevrenin yaptıkları tehditten öteye gidemez.sana psikolojik baskı kurmuşlar.herşeyi zaman bırak.sevginin meshebi dini rengi olmaz sevgi sevgidir.malesef bu iftiralar sonucunda sevgiler yarım kalıyor.

Sidar
07.08.2007, 01:13
Hülle denen pezevenkliği dinin görevi diye kabul edenlerden bu tür saçmalıklara gerçekten inanmaları şaşırtıcı olmaması gerek.

Hülleye inanıp yaptıran, mumsöndu iftrasınada inanması doğal.

YoRuM78
07.08.2007, 01:19
sorularımla sizleri incitmek istemem ama kulatan doğma bilgilerlede yaşamak istemem ilginize tşk.forumuza hosgeldin oncelikle sordugun soruların cevabını aslında forum icerisinde bulursun bir arama zahmeti yaparsan..

birincisi alevilik hak mezhepligi digildir bence..
ikinci sorun icinde diyecek soz bulamıyorum...biz aleviler temizlige cok onem veririz.biz neden ıslak bezle kendimiz sileim ya bu nasıl bı mantıktır.size anca gülüyorum diyecek soz bulamıyorum..
aleviler oruc tutmazmı alasını tutar hemde muharrem orucunu oniki imamları tutarız..kadir geceleride oruc tutarız..

cok sacma sorular ama ben size bir sey demiyorum bu sızın kendi cahilliğiniz.

AnGeNehM
07.08.2007, 09:54
Sevgili Canan,

Sevgiyle kal...

Merhaba bir anlasam...

Sanırım bu nici neden tercih ettiğinizi.Niciniz nereden geliyor?Topiğinde görmüştüm,üzülmüştümde.

Geçirmiş olduğunuz olay zor gerçekten ama beni şaşırtan bazı şeyler var.Hadi diyelimki bizlere bu karalamayı yapan insan sayısı çok.Peki senin ailen neden biz ona zarar veririz demiş ben bunu anlamadım.Nasıl bir düşünce yapısıdır bu.Aileniz bilmiyormuki yaşadığımız yılın 60 lar değil 2007 olduğunu?

Artık böyle kulaktan doğma bilgiler ve özellikle batıda bu tür ayrıl dayak muhabbetleri insanın canını sıkıyor.Bence ailenize bu kadar bağlı bir birliktelik yaşamayın yaşadığınız kişinin kökeni ne olursa olsun.Unutmayın yanlış yoldasınızdır demek.

Umarım söyleydiklerim kalbinizi kırmaz.O zaman daha çok üzülürüm.İnsan dolu oluyor bu tür konularda.

Anlayışınız için şimdiden tşkler

Güzelyürek
07.08.2007, 12:01
alevileri çkemeyen yıkamadıları için ne yapacağını şaşırmış biçare insanlar.aklı başında bir insan,allah inancı olan allah kokusu olan bir insan zaten böle bişiye inanmaz.biz aleviler bu karalamayı yapan pisliklerden daha namusluyuz.en azından kendileri gibi karılarını kızlarını kapatıpta elin günahsız karısına kızına bakıp pislik yapmazlar.aleviler o kadar namuslu insanlardırki helali olmayana bacım der sevdiğine tapar.onlarsa karısı eve tıkar dışarda istediği .... yer.onlara cvp vermeye bile değmez.rezillik onlara yakışır

eserksk
07.08.2007, 15:57
yaşadığımız bu yüzyılda artık cok ilerleme kaydedildiğini sanıyordum bu tip uydurmlardan ötürü ama hala aynı düşüncelere sahip bencil bilgisiz insanlar var .Eminimki hele helede şu dönemde tv.olsun radyolardan olsun bu olay o kadar çok tartışıldıki bunlardan habersiz nasıl kalıyorlar anlamış değilim.Artık bunları acıklamak zorundada değiliz kimseye.Sadece şunu söylemekle yetinmeliyiz bence
KİŞİ KENDİNDEN BİLİR İŞİ.

yusufçukgecegez
07.08.2007, 22:28
bir yanda cehalet,bir yanda kapalı bir yapı,sonuç bilinmeyene uydurulan hikayelere inanma.

toprak62
21.08.2007, 19:07
bu olay olsa olsa insanlığın ayıbıdır.bu uydurma tüm alevi kitlesine sürülmüş bir lekedir ve insanlığın dan nasibini almamış dar bakış açısına sahip insanların ayıbıdır.bu açığı kapatmak ne yazıki bu yalana inanmak kadar kolay değil ve olmayacakta

gunisigi
21.08.2007, 19:32
arkadaşlar bu çirkinliği çirkefliği aleviliğe ve alevilere süren yobazlar utansın
biz alevilerde ar ve namus çok önemlidir.
bence böyle bir çirkinliği çirkefliği ancak o hurafaları üreten yobazlar yapar ancak kendi zihniyetlerini açığa vurup biz alevileri karalamışlardır.

ben bu kötü karalamaları şiddetle kınıyorum

tercan82
06.09.2007, 15:42
bunu çıkartan şerefsizler demekki kendi ana ve bacılarıyla ilişki yaşıyorlardı ki böyle bişey ortaya attılar çıkartanda inananda sadece örümcek kafalı yobazlardır şimdi böyle bir saçmalığa çoğu sünni kardeşimizde inanmıyor hatta çıkartanları lanetle anıyor

kardesche
07.09.2007, 13:31
İt ürür Kervan Yürür!

mutlumusuncan
07.09.2007, 13:38
Silemeyen yobaz karalar.

SessizSedasız
07.09.2007, 15:24
Valla mum söndü lafını ortaya atanlara acıyorum. Çamur at izi kalsın mantığı gibi. Türk toplumu tarihi boyunca dinlere ve din adamlarına hep saygı göstermişlerdir. En eski inançları şamanlıktan, budizm, manizim, zerdüşluk, musevilik, hiristiyanlık ve sonunda müslümanlık. Türkler islamiyeti seçene kadar asla mezhep, din v.b konular yüzünden birbirlerini katletmemişlerdir.

Bütün hakanlar, kağanlar, krallar saraylarında tüm din adamlarını toplar onlar tatışmasını isterdi. Fikir paylaşımlarını takip ederlerdi. Alevi-Sünni veya Şii-Sunni ayrımı ne yazıkki bize araplardan bulaştı. din konusunda bu kadar höşgörülü olan Türk milleti nasıl bu hale geldi. Kendi soyundan gelen, kendi kültüründen olan ( Aleviler Öz Türk kültürünü en iyi muhafaza edenlerdir ), aynı dili konuşan kardeşler nasıl böyle iftiralar atabilirler. Türkler asla sapkınlık olmamıştır. Bakınız tarihimize. Marco Polo orta asyayı gezerken Türk halklarına eşcinselliği sorduğunda o ne demektir diye şaşırmışlardır. Çünkü toplum böyle birşeyler görmemiş , yaşamamıştır.

Yunan, roma, Mısır, İran medeniyetlerine bakınız. Hata sami medeniyetlerine bakın. Hepsinde sapkınlıklar olduğu görürsünüz.Eşcinsellik, ensest, zina..

Bu lafı ortaya atanlar kendilerini kötülemiş olmaktadırlar. Her ne olduysa Halifeliğin osmanlıya geçmesi ile oldu. Veya halifelik makamına Türklerin tabiyeti ile oldu.

Saygılar..

bir anlasam...
12.09.2007, 09:43
Merhaba bir anlasam...

Sanırım bu nici neden tercih ettiğinizi.Niciniz nereden geliyor?Topiğinde görmüştüm,üzülmüştümde.

Geçirmiş olduğunuz olay zor gerçekten ama beni şaşırtan bazı şeyler var.Hadi diyelimki bizlere bu karalamayı yapan insan sayısı çok.Peki senin ailen neden biz ona zarar veririz demiş ben bunu anlamadım.Nasıl bir düşünce yapısıdır bu.Aileniz bilmiyormuki yaşadığımız yılın 60 lar değil 2007 olduğunu?

Artık böyle kulaktan doğma bilgiler ve özellikle batıda bu tür ayrıl dayak muhabbetleri insanın canını sıkıyor.Bence ailenize bu kadar bağlı bir birliktelik yaşamayın yaşadığınız kişinin kökeni ne olursa olsun.Unutmayın yanlış yoldasınızdır demek.

Umarım söyleydiklerim kalbinizi kırmaz.O zaman daha çok üzülürüm.İnsan dolu oluyor bu tür konularda.

Anlayışınız için şimdiden tşkler

Sevgili Angenehm,

yorumunuz için teşekkür ederim, size kırılmadım fakat aileme bağlı yaşadığım konusunda bir yanılsama söz konusu. Benim geri adım atmamın sebebi aileme bağlılık değil, sadece ve sadece sevdiğimin canına zarar gelmesini istemememdi. Yoksa evi terketmek de, imzayı atıp evlenme cüzdanını almak da o kadar kolay ki... Peki ya sonrası?.. :yapmabe Bulunduğumuz yerden kaçıp başka illere gitsek bile bir şekilde izimiz bulunacaktı... Beraberken bulunsak sorun yok, kurşunlara karşı kendi bedenimi seve seve siper ederdim ona... Ancak sevdiğim çalışıyor, 24 saatin her anı yanında olmama imkan yok... Bir gün ansızın kapı çalınıp da birileri "Hanımefendi, başınız sağolsun." diyebilirdi... :crying: O gittikten sonra ben kalmışım neye yarar?.. Hiç bir anlamı yok benim sağ kalmamın ona bir şey olduktan sonra... :no: Açıkçası bu yüzden geri adım attım. Varsın yanımda olmasın ama bileyim ki sağ ve sıhhati yerinde, bileyim ki canını tehdit eden kimse yok, bu bile yeter bana... Anne babamla da birlikte değilim şimdi, bir başka akrabamın yanına taşındım, gerekmedikçe veya tesadüf etmedikçe görüşmüyoruz.

Ailemin ona zarar vereceklerini söylemesi de beni başka bir şekilde ayrılmaya ikna edememelerinden kaynaklanıyor. Öyle ipe sapa gelmez şeyler söylendi ki Aleviler hakkında :gosterge : En başta klasik "mum söndü" karalaması, sonra yaptıkları yemeklerin içine tükürdükleri, temizliğin şartını şurtunu bilmedikleri, bir Sünninin bir Alevi ile evlenmesinin zaten caiz olmadığı ve bunlara benzer daha bir sürü saçma sapan şey... Hepsine de bizzat kendi gördüklerimden hareketle yanıt verdim. Mum söndünün aslında ne olduğunu sevdiğime ve ailesine sorup öğrendim. Sevdiğimin ailesini ziyarete gittiğimizde mutfağa beraber girdiğimizi ve müstakbel ikinci annemin (müstakbel kayınvalidem diye hitap etmiyordum) nasıl yemek yaptığını kendi gözlerimle gördüğümü ve söylenenlerin yalandan ibaret olduğunu söyledim. Evde en ufak bir toz kir olmadığını, ikinci ailemin de gayet temiz titiz insanlar olduğunu anlattım. Sünninin Aleviyle evlenmesinin caiz olmaması konusuna da en güzel yanıtı diyanet işleri başkanlığına yazdığım yazının cevabı ile verdim (kesinlikle böyle bir belirleme olmadığını, mezhepleri farklı bile olsa iki Müslüman insanın evlenmesinin caiz olduğunu belirtmiş diyanet cevap yazısında). Bütün çabalar boşa çıkınca da tehdit girdi devreye, ailemi birazcık tanıyorsam dediklerini de yaparlardı, sevdiğimi riske atamazdım... Bana ne yaparlarsa yapsınlar umurumda değildi ama onun başına en ufak bir şey gelmesine müsaade edemezdim... :crying: Sevmek koruyup kollamaktır biraz da... Belki şu an yanında değilim ama biliyorum ki canı sağ... Nasıl olsa ben ona yine kavuşacağım, ahirette...

İşte böyle sevgili Angenehm Can... Bizim hikayemiz bu şekilde... :bitmisbu: Umarım durumu daha net ortaya koyabilmişimdir... O iftiraları uyduran ve yayanlara her gün, her saat, her dakika ve her an lanet okuyorum. Dilerim Allah'ın gazabı -ki asıl korkulması gereken budur- hepsinin üzerine olur... Haksızlık yapan herkesi de Allah'a havale ediyorum, nasıl biliyorsa öyle yapsın o insanlara, başka da bir şey diyemiyorum...

vidal
12.09.2007, 23:15
dostum aslında bu gibi konularda mesaj yazmaya bile değmez çünkü kendini bilen bilir aklı olan mantığı olan çok afedersiniz hayvanların bile yapmadığını insanların yaptığına inanmaz her dönemde her toplumda bozguncular fitneciler fesatçılar olmuştur bu da onların işi tabi bunu da herhangi bi kesime maletmek doğru değildir

alenya
12.09.2007, 23:40
bunu çıkartan şerefsizler demekki kendi ana ve bacılarıyla ilişki yaşıyorlardı ki böyle bişey ortaya attılar çıkartanda inananda sadece örümcek kafalı yobazlardır şimdi böyle bir saçmalığa çoğu sünni kardeşimizde inanmıyor hatta çıkartanları lanetle anıyor

kesinlikle haklısınız.çoğu sünni bu iftiraya inanmıyor.mantık dışı hastalıklı beyinlerin karalamaları.güneş balcıkla sıvanmaz.bi kaç adı insan olan yobazın saçmalıklarına kulak asmaya bile değmez.

dede
13.09.2007, 12:46
Yaw bence böyle sacma bir olayın gündeme getirilmesi ondan daha sacma.

RoJbiN_DiLaN
13.09.2007, 15:52
Yavuz Sultan Selim Ve Onun Gibi Bircok Osmanlı Padişahları Taht Kavgalarıyla Ve Barbarlıklarıyla Ünlüdür Tarih Kitapları Bunu Çok İyi Anlatıyor Tabii Yazmadıkları Hariç Alevilik Bügüne Kadar Hümanizm İlim İrfan Meshebi Olarak Taşınmıştır Günümüze Biz Utanılacak Hiçbirşey Yapmadık Bu Karalamayı Yapanlar Laik Oldukları Yeri Bulduklarına İnaniyorum Bizim İnancımız Sonsuza Kadar Yaşayacak... Alevilik İnsanı Esas Alan Bir İnanış Biçimidir. O Yüzden İnançlarında Bundan Yüzyıllar Önce Bile Kadın Ve Erkek Aynı Konumdadır. Kendilerine Yapılan Baskılar Yüzünden Toplandıkları Evlerde İbadetlerini Yaparken Dikkat Çekmemesi İçin Mum Işığında İbadet Ederlerdi.
Zamanın Zaptiyeleri O Evin Önünden Geçerken Anlaşılmasın Diye Mumu Söndürürlerdi .
Ancak Akılları Yanında Bir Kadın Olunca Hemen Sekse Çalışan Yabaniler Bunu Kabul Edemezler. Onlar İçin Kadın Bir Objedir. Erkekler Ve Kadınlar Yanyana Oluyorsa Kesin Bir Şey Oluyordur Mantığındadırlar.
Oysa Alevilik Onların Tüm Pisliklerinden Uzaktır.
Bunlar Tamamen Birer Deli Saçması.
CEHALET YENİLMESİ GEREKEN EN BÜYÜK DÜŞMANDIR... değil mi...

haydar.K
23.11.2007, 00:25
selam herksese uzun bir aradan sonra tekrar aranizdayim. bir iki lafta ben edeyim mum sondu hakkinda
tamamem alevi kesimi cekemeyenlerin uydurduklari bir yalandan baska birsey olamaz ozellikle cahil kesimin ve bilincli cahillerin gundemde tutmaya calistiklari bir bos laftan ibaret.her ne kadar cem torenlerimizi simdi her yerde alenen yapsak ta yillarca kendi icimizde yapmak zorunda birakildigimizida unutmayalim eli sopali bekcilerin cem toreni yapilan evlerinin onunde bekledigini unutmayalim cunku her an bir yerde bir baskin yapilmasi an meselesi oldugu asikardir. gizli yapildigi icin bunuda mumkun oldugu kadar gozden uzak en guvenilir evde yapilirdi. o donemlerde elektrik olmadigi icin mum isiginda gaz lambasinda ve cira isiginda yapiliyordu bundan dolayi en ufak bir tedirginlikte isiklar sondurulur ve sessiz bir sekilde oturulurdu cunku cem toreninin yapildigi belli olmasin diye bunu firsat bilenlerin uydurdulari bir yalandan baska birsey degil.

kotu soz sahibinindir.

yenigun
23.11.2007, 01:24
:thumbup1: merhaba canlar herkez yazmış çizmiş karalamış veya ayıplamış bende bildiim kadar bir ışık tutmaya çalışayım . bundan çok daha önce ibadedlerde gideniniz varsa ben bilmem ama yaşlılar bilir çırağı olayı vardır bu çırağı olayıda gunumuzde kalmamakta artık yani bir nevi metafizik doğo ussu olaylar adıylada anılan bir olay yani . dede veya murşit derki ey erenler içinizdeki kus kimdir çıksın ortaya ve anlatsın sebebini çunki cemde kuskunluk yoktur dargınlık yoktur tamamen saf olmalısınız orada karı koca değğil bacı gardaş olur herkez neyse kus olanlar çıkar meydana anlatırlar olaylarını ve sorar murşit derki barışacakmısınız yoksa çıkacakmısınız tabi bu esnada metafizik olayını gerçekleştırır murşit ve şark köşesi veya ocak başındaki ışığı söndurur yanı mumu olaki barışırlarsa veya çıkarlarsa tekrar yakılır mum işte o esnada yani çıraı olayında baskın gerçekleşir dış guç yani bu askerde olur jandarmada olur veya alevi toplumu sevmeyen sunni kardeşlerimizde olur gene kardeş olarak hitap ediyorum çunki kabemiz insan bizim ve bu yolun erkanı sevgidir sözumuzden yola çıkarak kardeşleim dedim sunnilere basarlar cem_i işte o sırada çıkan kargaşada herkez dışarıya kaçma çabasında bulunur ve bu olay o zamanın basını kulaktan kulağa veya dilden dile her neyse gunumuze işte aleviler mumu söndurup tutan tutana yapıyolarmış hal oki insan nasılsa kendi karşısındakinide öyle görurmuş işte böle gerçekleşmiştir bu olay benim bildiğim kadar. demem oki dili dini inancı herne olursa olsun insana insan gözuye bakıp insanca muamele yapmak gerek sevgili arkadaşlarım teşekkurler böyle konular açtığınız için saygılarımla....:no:

gulemin
23.11.2007, 02:13
bu pis iftirayi çikaranlara lanet olsun...

ceylan gözlüm
23.11.2007, 09:16
bu konuyu açan arkadaşa öncelikle teşekkür ediyorum. çünkü bir ortama girdiğimiz zaman kimliğimizide açıkladığımızda ilk sorulan sorular arasında mum söndü olayı vardır. ve onların anlattığı olay çok ahlaksız birşeydir. ama bizler hep bu sorularla karşı karşıya kalıyoruz maaleseff...muhakkak elimizden geldiği kadar bildiğimiz kadar anlatıyoruz olayın yanlışlığını inanıp inanmamak onlara kalmış. bizler kendimizi biliyoruz, kendimizden eminiz. bizler Allah Muhammed Ali diyenlerdeniz. elimize dilimize belimize sahip çıkarız. bizim yolumuz sevgi saygı hoşgörüden geçer. herkese saygılar... bilgiler için herkese teşekürler...

cemalettin
23.11.2007, 10:35
bu gibi saygısızca bir davranışta bulunan kişiye hiç kimse sormaz mı ki;
Kuran'ı Kerim'i okumuş mu?
iftiranın,dedikodunun yasak olduğunu bilmez mi?
"gözün ile gördüğünün yarısına,kulağın ile duyduğunun hiç birine inanma"
deyişini bilmez mi?

eğer kişi okumamış ise,yasakları bilmiyor ise,deyişten haberi yok ise
zaten o kişinin sözüne itibar etmemek,konuşmamak gerekir,cahildir ve herkese zarar verebilir.o kişi ile muhatap olan belayı çağırıyor demektir,suça ortak oluyor demektir.

Allah'ın emirlerine uymayan kişinin yaptıkları,söyledikleri insanı üzmemelidir.
Akil bir kişi bir şey söyler ise üzerinde düşünmek gerekir sadece....

~Elvin~
23.11.2007, 12:21
Çok sinirlendim yine yaaa ne bu yaa bütün yezitlerde bu arkadaş nedir yaaa yok mum söndü yok ana bacı tanımazlar yuhhh atık daha neler yaaa.Bizleride kendileri gibi sandılar galiba onlar öyleye camide allah allah diyorlar dışarda elalemin karısına kızına bakıyorlar buda yetmedi biz alevilere dil uzatıyorlar yaa allah o iftitayı atanında buna inananında bin türlü belasını versin diyorum.Hz.Muhammed ne güzel demiş degilmi onlara yezid diye gerçi bunlar yezid degil yezid-i ama yazidten mavıyadan kalır yanlarıda yok yani pis kefereler nolacak çok sinirlendim kusura bakmayın.
Saygılar...

CaNCa
24.11.2007, 04:28
Aslında mum söndü iftiraları anadolunun kadrolu mağdurları alevilerden çok, hadisenin yapay mimarları sünniler için bir utanç kaynağıdır. Yobaz hegemonyası içerisindeki mantalitede geçmişten bu yana gelen alevilerin dışlanmışlıklarının, iftiralarının insani bedelini kendi vicdanlarına ödemek zorunda kalmalarının muhasebesi kadar ağır bir hükümlülük olamaz.

ahmetgülkan1971
25.11.2007, 13:32
belki yazılmıştır ama bende bir bilgi paylaşayım dedim mum söndü gibi çirkin iftiralar temel kaynağı ebusuud efendi denilen yavus selim zamanında seyh hülüslam olan melun zatın uydurma iftiralar dizisidir
bu zat bir fetvaa yayınlayarak aleviler hakkında mumsöndü dahil bir yığın iftiralar yaydı ve bildiğiniz gibi yavuz en önemli alevi katlıyamına başladı
bu ebuusuud efendi denen zat dan önce osmanlı alevi felsefesi ile barışık dı
hatta yavuzun babası 2,beyazıt'ın alevi felsefesine yakın şiirleri vardır
felsevi görüşü alevi etkisindedir.
osmanlı kuruluşunda en önemli destek yine alevilerden gelmiş osmanın hanımı
alevi şeyhi olan ahi evranın kızı dır (bazı kaynaklara göre şeyh edebali)
ve yine osmanlının en etkin ordusu yeniçeriler alevi birliklerdi.fakat bu barışıklık yavuzla son bulmuştur isteyen kütüphanelerde ebusuud efendinin aleviler ile ilgili bu sapıkca fetfasına ulaşa bilirler.

gmz87
25.11.2007, 13:42
ben alevi değilim fakat arkadaşlarımın hepsi alevi diyebilirim ve aramızda hiçbi zaman sorun yaratmamışdır bu durum...böyle bişeyi sorun yapanlarda ancak cahil,yobaz insanlardır...

efrasiyab
25.11.2007, 18:24
Ben Bursa da sünnilerin içinde büyüdüm...Burada Alevi de çok azdır. Ancak ben Aleviliğimi gizlemedim hiç...Zülfikar kılıçlı kolyemi takarım, açar döşümü gezerim...Herkeste tip tip bakar...Ama sorana da derim sen müslüman değilmisin diye...Taş gibi kalırlar...Bu kılıç Allah ın Aslanı Hz. Ali nin kılıcı dedim mi herkes durur...Bence biraz da bizden kaynaklanan çamur bunlar arkadaşlar...Kendimizi anlatamadık. Korktuk kimliğimiz çıkacak diye...Babamla bu konuda her zaman tartışmışımdır...Aslımı inkar ettikten sonra yaşamamın ne anlamı kaldı?
Bizler de İslamiyetin bir parçasıyız ancak çamur attılar ama izi de kaldı. Bizler de kendimizi temize çıkaramadık ne yazık ki...Ne zaman açıklamak istesek sonu bizim için hüsran oldu...Dinletemedik temizliğimizi, saflığımızı...Hz. Hüseyin için ağlamayan bizde cennete girebilir mi?
Yanık olmayan insan ham olmaz mı? Yanıklığı namaz mı yapar, yoksa yanıklık alevilerin yüreğindeki gibi doğuştanmıdır? Bizler arkadaşlar temiz insanlarız alevi olarak...Ancak onlarda yani biz alevilere çamur atanlarda bilmiyorlar bizi...Bilseler, yüreklerinde ki duvarı yıksalar anlayacaklar ama bilmiyorlar işte...Hepimiz kardeşiz...Ancak kendimizi de korkmadan tanıtmamız şart...Saygılarımla arkadaşlar...

Pinar17
26.11.2007, 14:05
Daha bu sabah okulda benim alevi oldugumu bilen bir sunni cocuk mum söndü karamalasini sordu bana.Babasiz demiski,alevilerde herkez herkezlen mum söndükten sonra iliskiye girer ve cocuklarin babalari bellisizmis.
Ben ve diger arkadaslar söylicegimizi söyledik
Cok igrenc birsey,cocugu ve babasini cem evine davet ettim.Ordaki genclik kollunda aktif sekilde katkida bulunuyorum.

Bana kizan belki simdi olabilir ama:alevi olmak ayrilacik,herkez bu yolda gidebilse bunu yasayabilse,ben hic bir zaman bir tipik sunni insanlan beraber olamam ve sunni-alevi beraberliklere karsiyim,bu sadece benim görüsüm,herkez seceneginde özgürdür, ama onlarin damarlarina basildigi an,gercek yüzlerini gösterirler.

AnGeNehM
27.11.2007, 00:08
Daha bu sabah okulda benim alevi oldugumu bilen bir sunni cocuk mum söndü karamalasini sordu bana.Babasiz demiski,alevilerde herkez herkezlen mum söndükten sonra iliskiye girer ve cocuklarin babalari bellisizmis.
Ben ve diger arkadaslar söylicegimizi söyledik
Cok igrenc birsey,cocugu ve babasini cem evine davet ettim.Ordaki genclik kollunda aktif sekilde katkida bulunuyorum.

Bana kizan belki simdi olabilir ama:alevi olmak ayrilacik,herkez bu yolda gidebilse bunu yasayabilse,ben hic bir zaman bir tipik sunni insanlan beraber olamam ve sunni-alevi beraberliklere karsiyim,bu sadece benim görüsüm,herkez seceneginde özgürdür, ama onlarin damarlarina basildigi an,gercek yüzlerini gösterirler.

Syn pinar17 merhaba,

Öncelikle bu soruyu soran insanlara ne cvp vereceğimizi gerçekten çok iyi bilmemiz gerekir.Çünkü bu soruyu sorma cürretinde bulunan insanlar tatmin olmadıktan sonra eminimki dahada kötü şeylere sebebiyet vereceklerdir.Forumda bunun konusu var en iyi şekilde cvp vermemiz gerekir soranlara.
İkinci olarakta gerçekten şu devirde hala böyle birşey olcağına imkanı bırakalım ihtimal veren insanlarında hi olması gerçektende insanlığın ne kadar üzücü bir durumda olduğunu gösteriyor.Ben inanıyorum ki yıllar sonra böyle birşey,böyle bir söylenti olmayacaktır.Bunu düşünmemin sebebide yılların geçmesi daha genç daha bilinçli insanların artacak olması.Bu saygısızlığı yapan insanlar inanmakla beraber başkalarınıda inandırıyorlar malesef.O kişiler ise buna inanacak kadar aptallar.Allah sonlarını hayır etsin

Pinar17
27.11.2007, 09:24
@Angenehm
Günaydin

Ben ne cevap verecegimi 6 yasimlan ögrendim,merak etme, iyi bir sekilde ve bilgili cevap verdim:ilgili:
BU kadar senin gibi umutlu degilim,yani icinde yüzyillarin nefreti ve öfkesi var sunni dostlarda,bunlarin hepsinin yok olmasina hic inanmiyorum,hep önyargi olacak.Bizler elimizde gelen herseyi yapariz,yinede.Saklanmadan,kacmadan.Alevi olmak ve alevi gibi yasamasina bilmek ayrica bir onur üstü durumdur benim icin.Ana okul zamaninda semah kursuna ve folklöre gittim.10 yasimlan herkeze alevi nedir cevabini verebildim.Köyde dagda cem yaptik ve ben büüyklerimden daha fazla alevilige bagliyim.Akrabalarimin cogu daha fazla siyasi ama ben alevi yolunu sectim,siyasi yapmadan.

Iyi günler dilerim

turna2001
03.12.2007, 15:01
Bu iftirayı bize atanlar aslında kendilerinden korkanlar bakın camide cemaatlerinde kadın erkek ayrı yer alıyorlar bu iftiranın kendilerine dönmesinden korkuyorlar asırlarda gecse hep korkacaklar haremlik selamlık yaşamları kendi nefislerine olan güvensizliyi ortaya koyuyor
kalbi güzel olanın dilide güzelolur onlar asla bu olamazlar

aslında ben büyüklerimden daha güzel dınledim
HZ Ali ve yandaşları karanlıkta mum ışıgında cem yapıyorlarmış ordan gecen bır
yezid pencereden görüyo ve koşup diyerlerine bizim mum söndü yaptıgımızı söylüyor onlarda merak edip görmeye geliyorlar pencereden baktıklarında
bizim kiler koyun oluyor bunu kendilerine sindiremedikleri icin iftira atıyorlar
bu örümcek beyinleri tartışmaya bile deymez

Erva
03.12.2007, 15:25
"Bunları anlatan sunni insanlarda genelde alnını secdeye koyan insanlar, anlamak zor, problem dini anlamamaktan kaynaklanıyor."

Kizmakta cok haklisin arkadasim; böyle düsünen herkes cahil, okuma yazmasi olmayan ve en önemliside beyni olmayan insanlar.

Ama genelleme getirmessen sevinirim, sen bari onlarin seviyesine düsme,gercekten alnini secdeye koyanlar degil, o alni bilgisizce koyanlar der böyle laflari.

"Yaptıkları gıybet, dedikodu hemde bir kişi ile ilgili değil bir toplumla ilgili bir gıybet yazıklar olsun onlara diyorum."
Ve giybetin öbür dünyada yeri bile yok onu birakin Kul hakkinin hesabini nasil verecekler bir düsünsünler

saygilar
erva

bigerançınar
03.12.2007, 15:33
aslında bu sayfaları okuduklarını bilsem onlara mum söndürmenin bir kaç şeklini anlatırdım ama burda biz bize olduğumuz için bu imkansız.
bu olay askerde,yeni bir işte,yenibir mahalleye taşındığımızda yani yeni birileriyle tanıştığımızda hep karşımıza çıkıyor.ben hiç bir ortamda veya beni tanıyan yeni biriyle tanıştığımda herzaman alevi olduğumu söyşerim.bu yüzden böyle bir saçmalığı bana pek sormazlar.
fakat bir keresinde askerde olmuştu ve bende (gereken şekilde bunu onlara anlattım)
bana kalırsa daha fazla kendimizi anlatmamız veya daha fazla kendimizi saklamamamız gerekir.
örneğin şu anda çalıştığım yerde biri var ve kendisinin alevi olduğunu saklıyo .sebebini tam bile miyorum ama bu tür karalamalardan kaçtığını düşünü yorum.saygılar.

Dede-baba
03.12.2007, 16:29
Hayırlar Fet ola... Şerler def ola... Hak-Muhammed- Ali her daim yol göstericimiz ola, Allah Eyvallah...

"..Allah, göklerin ve yerin nurudur (aydınlatıcısıdır). O'nun nurunun temsili, içinde lamba bulunan bir kandil gibidir. O lamba bir billur içindedir; o billur da sanki inciye benzer bir yıldız gibidir ki, doğuya da batıya da nisbet edilemeyen mübarek bir ağaçtan çıkan yağdan tutuşturulur. (Bu öyle bir ağaç ki) yağı, nerdeyse, kendisine ateş değmese bile ışık verir. (Bu ışık) nur üstüne nurdur. Allah dilediği kimseyi nuruyla hidayete iletir. Allah insanlara (işte böyle) misal verir; Allah her şeyi bilir.

(Bu kandil) birtakım evlerdedir ki, Allah (o evlerin) yücelmesine ve içlerinde isminin okunmasına izin vermiştir. Orada sabah akşam O'nu tesbih ederler. Nur Suresi 34-35"

Degerli Canlar.... Sizler de şu iftirayı duymuşsunuzdur mutlaka... Bir kısım sünni görüşler der ki... "Aleviler ibadet falan yapmazlar... toplanırlar, bir gece vakti... sonra mum yakarlar...içki içerler saz çalarlar.. sonra mumu sündürürler... birbirilerinin kadınlarıyla zina ederler...."

KUŞKUSUZ YÜCE ALLAH HERŞEYİ GÖREN VE BİLENDİR.....

Degerli Canlar Alevi-bektaşi Ayin-i cemlerinde üç mum yakılır...(buna Çerag uyandırma= delil uyandırma denilir..) Bu mumlardan.... Birincisi... 18 bin Alemin yaratıcısı nur üsüne nur olan Allah içindir... İkincisi Nübüvetin ve dahi iki cihan sultanı Muhammed Mustafa aşkınadır.... Üçüncüsü velayetin nuru Ali'el Mürtazanın aşkınadır...

....Ve eski zamanlarda dede- baba'ların gerçek ehl-i beyitlerin bulunduğu evlerde ocaklar hiçbir zaman söndürülmezdi.. Bu ocaklar daim olarak yanar halde bulunurdu... Bu Ateşin hiç sönmemesi ve Ayi-i cemler'de her defasında temsili olarak tekrar uyandırılması Nur Suresine dayanır...

Ve yine bu ayet ile ilgili İmam-ı Caferi Sadık'ın yorumu ise şöyledir...

"...Kandil diye anılan, Muhammed Mustafa'dır... Kandil içindeki çıra Ali'yel Mürtaza'dır... Parlayan nur Hasann-ül Müçteba ile Hüseyin-i Kerbela ve onların soyundan gelen Ehl-i Bet'in nurudur..."

Saygı ve Sevgilerimle...

gultekın
09.12.2007, 01:07
bana sız mum sodu yapıyomussunuz dıyen gerı kafalı zıhnıyetler oldu eskı calıstıgım yerden bır tek kelıme senn kendıne yakıstırıyosan yaparsın dıceksın suscaklar o zaman bısı soyleyemıyorlar keske anlamaya calıssalar arastırsalar

AnGeNehM
09.12.2007, 01:42
bana sız mum sodu yapıyomussunuz dıyen gerı kafalı zıhnıyetler oldu eskı calıstıgım yerden bır tek kelıme senn kendıne yakıstırıyosan yaparsın dıceksın suscaklar o zaman bısı soyleyemıyorlar keske anlamaya calıssalar arastırsalar

Keşke anlamaya çalışsalar.Ama toplum cahil bir toplum,gerici bir toplum.

Bizler o dedikleri şeyi yapmıyoruz ama bunun yanında.Irkçıda değiliz faşistte değiliz.İnsanları insan olarak görüyoruz.Farklı olanları öldürmüyoruz,canlarına kıymıyoruz.

Aklıma ne geldi.

Eşek hoşaftan(insanlık) ne anlar

bir anlasam...
09.12.2007, 01:58
aslında bu sayfaları okuduklarını bilsem onlara mum söndürmenin bir kaç şeklini anlatırdım ama burda biz bize olduğumuz için bu imkansız.
bu olay askerde,yeni bir işte,yenibir mahalleye taşındığımızda yani yeni birileriyle tanıştığımızda hep karşımıza çıkıyor.ben hiç bir ortamda veya beni tanıyan yeni biriyle tanıştığımda herzaman alevi olduğumu söyşerim.bu yüzden böyle bir saçmalığı bana pek sormazlar.
fakat bir keresinde askerde olmuştu ve bende (gereken şekilde bunu onlara anlattım)
bana kalırsa daha fazla kendimizi anlatmamız veya daha fazla kendimizi saklamamamız gerekir.
örneğin şu anda çalıştığım yerde biri var ve kendisinin alevi olduğunu saklıyo .sebebini tam bile miyorum ama bu tür karalamalardan kaçtığını düşünü yorum.saygılar.

Sevgili Aydıner32 Arkadaşım,

iş arkadaşınızın Alevi olduğunu saklaması yaşadığı olumsuz deneyimlerden kaynaklanıyor olsa gerek... Konuyla ilgili olarak bugün izlediğim bir haberi paylaşmak istiyorum: Bir öğretmen, Alevi olduğu gerekçesi ile 16 yaşındaki öğrencisini fena halde dövmüş!! Bu nasıl bir zihniyettir??? :blink: Haberi duyunca resmen hasta yatağımdan fırladım... O kadar sinirlendim ki, anlatamam... :cursing: Hadi cahil cühelaya, "cahildir, ne yapsa yeridir" deyip bir şekilde anlamaya çalışıyoruz ama bu adam öğretmen yani!!! Öğretmen!.. Anlamak mümkün değil gerçekten... Böyle davranarak hem diğer öğrencilere rol modeli oluşturuyor, hem de dayak attığı öğrencinin psikolojisini olumsuz yönde etkilemiş oluyor. Fakat davranışı cezasız kalmamış, meslekten uzaklaştırmışlar. Dilerim tamamen ihraç ederler!! Aslına bakarsanız ben de Sünni kökenli bir aileden geliyorum ve bu ayrımlar dolayısıyla -Alevi olduğu gerekçesiyle- hayatta en sevdiğim insanı kaybettim. Bir avuç kıt akıllının sergilediği saçma sapan davranışlardan dolayı, adam gibi kardeşçe yaşayamıyoruz, sevdiklerimize kavuşamıyoruz bu memlekette, lanet olsun yaa, lanet!.. :mad:

cepnioglu010
09.12.2007, 11:56
slmlar hepinize. yorum yapanlara tskr etmek ıstedım. bende bı alevı gencı olarak bu iftiralarla karsılastım tabıııkı. ama kucuk yaslarda karsılastım. yanı orta okul donemınde falan. orta okul donemındekı, yanı yası en fazla 15 olan cocuklara bu mum sondu sacmalıgını asılayan sunnı aılelerın nasıl bı amacları olabılır yada alevılerden nasıl bı zarar gormusler kı boyle bıseyı o kucuk yastakı cocuklara asılıyorlar. aklım almıyor. neyse cozum yolunu bulmamız lazım. bence cozum yolu alevılık hakkındakı dogru bılgılerın, kulturumuzun butun guzelllıklerını sergılememı lazım. buda basın yayın yoluuyla olur. gecen aksam cnn de bı konuk vardı alevılıgı anlatıyodu cok begendım. boyle seyler yanı. sızde bılırsınızkı alevılık hakkında cok az sey var basında. bence alevılıgın gercegını sadece alevıler bılıyor. sunnı yada dıgerlerı bılmıyorlar. ve yanlıs bılıyorlar. bunu degıstırmek lazım. burda hepımıze gorev dusuyo. bulundugumuz her ortamda, sonucu ne olursa olsun alevı oldugumuzu soylemelıyız ve kulturumuzun guzellıklerını anlatmalıyız. BIKMADAN USANMADAN YORULMADAN.

ecolis
09.12.2007, 12:37
Sevgili Aydıner32 Arkadaşım,

iş arkadaşınızın Alevi olduğunu saklaması yaşadığı olumsuz deneyimlerden kaynaklanıyor olsa gerek... Konuyla ilgili olarak bugün izlediğim bir haberi paylaşmak istiyorum: Bir öğretmen, Alevi olduğu gerekçesi ile 16 yaşındaki öğrencisini fena halde dövmüş!! Bu nasıl bir zihniyettir??? :blink: Haberi duyunca resmen hasta yatağımdan fırladım... O kadar sinirlendim ki, anlatamam... :cursing: Hadi cahil cühelaya, "cahildir, ne yapsa yeridir" deyip bir şekilde anlamaya çalışıyoruz ama bu adam öğretmen yani!!! Öğretmen!.. Anlamak mümkün değil gerçekten... Böyle davranarak hem diğer öğrencilere rol modeli oluşturuyor, hem de dayak attığı öğrencinin psikolojisini olumsuz yönde etkilemiş oluyor. Fakat davranışı cezasız kalmamış, meslekten uzaklaştırmışlar. Dilerim tamamen ihraç ederler!! Aslına bakarsanız ben de Sünni kökenli bir aileden geliyorum ve bu ayrımlar dolayısıyla -Alevi olduğu gerekçesiyle- hayatta en sevdiğim insanı kaybettim. Bir avuç kıt akıllının sergilediği saçma sapan davranışlardan dolayı, adam gibi kardeşçe yaşayamıyoruz, sevdiklerimize kavuşamıyoruz bu memlekette, lanet olsun yaa, lanet!.. :mad:

sayin bir anlasam kardesim verdiyin ornekte gorulduyu gibi tahsilli bir oyretmen olmak bile irkci fasist dusuncelerden arinmaya yeterli deyil.bu psikolojiyle alakali bir durum,insan onyargilar dogrultusunda davranmaya sartlaniyor.tahsilli olmasi bu davranislara engel deyil.
mum sondu iftirasina gelince.anodolu aleviliyinde cevredeki baskilardan korunmak icin yapilan gizli ayinler biz nusayrilerdede aynen devem ediyor.
aleviliyi tanimiyanlar batini bilmeyenler ve onyargili kinci insanlar iftiralarina devem ediyor.Hz Ali ne diyor'kalptemiz olursa agizdan guzel soz cikar'
bu iftiralarda bulunanlarrin haliyle kalbi temiz deyil.varsin desinler bakalim nereye kadar.saygilar

gecce0220
28.12.2007, 13:54
Sayın : tunç2 Bak değerli arkadaşım senin bir takım işe yaramaz kişiler tarafından tartışmış olduğun bu konuyu bu kadar kötü tabirlerle ( b...k at armut herifler ) buraya taşıman benim ve benim gibi bi çok insanı lekeleyebileceğini umuyorum.Bunun yanı sır mum söndü olayına gelince mum söndü (Evlilik çağına gelmiş insanların bir odaya toplanıp ışıkların kapatılıp Ve karanlıkta kim kimin elini tutarsa onun nasibi o olmakmış) ayrıca zannediyorum ki senin de sunnilere karsı bi ayrımcılığın olsa gerek ki osmanlının yaptığı hülle uygulamasını mum söndünün gerçeğinin değiştirilip farklı anlayan cahil insanların üzerine yıkmandır, bunun yanı sıra bana göre anasını bacısını tanımayan kafir ve ahlaksızdır.Benim ve benim gibi düşünen insanlar alevilerin ve alevilerin cem evine gittikleri zaman kadın ve erkeğin ayrı oturtulup,birbirlerini kardeş görmeleridir ve kardeş dedikleri insanlardan ne normal hayatta nede bi başka toplum ve ortamda hiç bir şekilde cinsi münasebet yapmamaları olanaktır.Bu hem dinsel hemde görsel açıdan aleviler ve benim gibi diğer bilinçli sunnilerin bildiği bir gerçektir.Osmanlıdaki hülle uygumasına gelince bilmen gerektiğine ve daha bir çok şey öğrenmek gerektiğine inanarak sana.......Resmi nikah ve boşanma geçerlidir. Ancak resmi nikahın geçerli olması için dinin nikahla koyduğu şartlara uygun olması gerekir.

Bir insan karısını bir veya iki talakla boşadığı takdirde tekrar evlenebilir. Üç talak vuku bulduğu zaman artık dinen kadınla erkeğin bir araya gelmesi mümkün değildir.

Mahkemeye baş vurmadan önce veya sonra üç defa hanımını boşayan kimsenin dinen hanımıyla bir araya gelmesi mümkün değildir. Hukuken mümkün olması bağlayıcı değildir.

Mahkemeden önce veya sonra hanımını boşamamış ise boşanmak için mahkemeye müracaat ettiği zaman boşanma yetkisini hakime verdiği için yani onu vekil olarak tayin ettiği için, hakim onu boşadığında bir talâk gider.

Ama daha iki talâk hakkı vardır. Buna göre hanımıyla bir araya gelmelerinde kanunen bir sakınca olmadığı gibi dinen de bir sakınca yoktur. Yalnız mahkemece vaki olan boşama şeklini -yani talâk bain mi, rîc'i mi- bilmediğimiz için biraraya gelmek azmedildiği takdirde tecdidi nikâh yapmak lazımdır.

İslam dinine göre bir erkek hanımını üç talak ile boşarsa bu insanın tekrar hanımıyla beraber olması belirli şartlara bağlıdır. Bu şart ise, kadının başka birisi ile evlenip normal bir şekilde boşanmaları veya kocanın ölmesi sonucu eski kocasına varabilir.

İslamın her hükmünde sonsuz hikmetler olduğu gibi, bu hükmün hikmeti de sonsuz denecek kadar çoktur. Bir hikmeti şu olmak gerektir ki, insanlar boşamaya ve üç talak ile hanımlarını dışarıda bırakmaya kolay kolay yeltenip, karar vermesinler diye bu kanun konulmuştur. Yani bir arkek hanımına normal bir şeyden dolayı kızıp hemen “seni boşadım” demesin diye bu hüküm konmuş olabilir. Adam anlayacak ki, bu hanımı boşadım mı, o zaman sonucuna katlanmam gerekir.

Ayrıca bu durumda hulle dediğimiz, boşanmış bir hanımı anlaşma ile alıp, tekrar boşama da caiz değildir. Peygamberimiz bu gibi insanları lanetlemiştir.

Bir kimse karısını üç talâk ile boşadıktan sonra pişman olup tekrar onu almak ister, fakat üç talâk ile boşadığı için başka bir kocaya varmadan onunla evlenmek caiz olmadığından hülle -kısa bir zamanda boşamak şartıyla bir diğeriyle evlenme- usulüne baş vurur, böyle bir şeyin İslâm'da yeri var mıdır?

Hülle denilen usulün İslâm dininde yeri yoktur. Bu usûlü tatbik eden de ettiren de melundur. Peygamber (sav) şöyle buyuruyor: "Allah helâl kılıcı -muvakkat koca- ve kendisi için hülle yapılan -eski koca- kimselere lanet etmiştir" (1).

Peygamber (sav) ile sahabe arasında şöyle bir muhavere cereyan etti:
Peygamber (sav): - Emanet tekeyi size haber vereyim mi?
Sahabeler: -Evet.
Peygamber: -Helâl kılıcı kimsedir. Allah hem helâl kılıcı, hem kendisi için helâl kılınan kimselere lanet etmiştir (2).

İbn Mesud'dan da şöyle rivayet edilmiştir: Peygamber (sav) helâl kılıcı ve kendisi için helâl kılınan kimselere lanet etmiştir. İslâm dini hülle meselesini lanetlediği halde bazı din düşmanları İslâm'ı lekelemek için ona mal etmek isterler. Yüce dinimize göre bir kimse zevcesini üç talâk ile boşarsa tekrar onunla evlenemez. Ancak boşanan kadın normal olarak başka bir kimse ile evlenir, ikinci kocası da ya vefat eder veya anlaşmazlık neticesinde birbirinden normal usule göre ayrılırlarsa eski kocasıyla anlaşma sağladıkları takdirde birbiriyle yeniden evlenebilirler. Fakat Allah'ın ve Resûlüllah'ın lanetlediği hülle usulünde olduğu gibi pazarlık yoluyla bu işi yapmak caiz değildir. Kurân-ı Kerîm şöyle buyuruyor: "(Üç talâk ile) boşamış ise başka bir koca ile evlenmeden kendisi için helâl olmaz"

sevdam
28.12.2007, 15:55
evet kardesım serefsız ınsanlar boyle adı yontemlerle alevılerı karalamaya calıstılar zamanında.

gecce0220
28.12.2007, 17:29
hepimiz müslüman değilmiyiz arkadaşlar siz nerdesiniz ve neyi tartışıyosunuz rabbimiz allah peygamberimiz muhammed bunun ötesi varmı hepimiz kardeşiz ve asıl önemli olan bence dinimizi istismar eden cahil zihniyet ve gençlerimizin beynini yıkayan münafık insanlar ve toplumlardır HEPİNİZE SAYGI VE SEVGİLER

gecce0220
28.12.2007, 17:36
mum söndü tamamen sünnilerin alevileri karalamak onların inancı sapık diyerek yaptıkları bir uydurmadır

bende bi sunni olarak sana hiç ve hiç katılmıyotum sen kendini temize çıkarayım derken bütün sünnileri karıştırıyosun senin alevi dedğin bumu yani eline beline diline sahip olmak dediğin bumu sen ne alevi nede başka bi şeysin sana hemen şu iki kelimeyi hatırlatmak istiyorum kimsenin üzerine basarak bi yere gelemezsin gelsen bile elbet birgün düşersin biz sunniler sizin aleviliği araştırırken senin gibi insanlara eminim lanet edilecek

gecce0220
28.12.2007, 17:42
neyi tartışıyorsunuz dostlar bunları söyleyenler sünniler. Hırsız herkezi hırsız sanırmış diyelim bence:) bunu konuşmak bence alevi halkına yakışmıyor. bizler tartıştıkca karşıtaraf kendini haklı görüyor. Bırakın hırsızı gitsin.

aleviliğe bütün aklı başında insanların saygısı olduğuna eminim ama bazı aleviler varki ne olduklarını şaşıran ve alevilik hakkında hiç birşey bilmeyen ben bir sünniyim ve bu kelimelerin hiç hoş değil seni kınıyorum benim aleviğe karşı saygım var ve araştırmacı bir insanım ama sen kalkıpta bütün sünnileri buna ortak edersen emin ol saygısı olan insanlardan bile saygı görmeyeceksin

solcar
28.12.2007, 18:02
Yıllardır süregelen bir karalamadır bu. Tabi bu böyle gelmiş böyle gitmemeli aleviliği her fırsatta her farklı düşünene detaylarıyla anlatmak lazım.

CaNCa
28.12.2007, 21:09
bende bi sunni olarak sana hiç ve hiç katılmıyotum sen kendini temize çıkarayım derken bütün sünnileri karıştırıyosun senin alevi dedğin bumu yani eline beline diline sahip olmak dediğin bumu sen ne alevi nede başka bi şeysin sana hemen şu iki kelimeyi hatırlatmak istiyorum kimsenin üzerine basarak bi yere gelemezsin gelsen bile elbet birgün düşersin biz sunniler sizin aleviliği araştırırken senin gibi insanlara eminim lanet edilecek

Peki bu iftiraları yüz yıllarca hangi zihniyet attı? sünni, şii vs. hiç fark etmez şu an savunuculuğunu yaptığınız, belliki aynı mantalitede olduğunuz yobaz anlayış yapmadı mı bunu?

'Biz sünniler olarak' kullandığınız her cümleden şu anlaşılıyorki, bu mantalitede ki sünnilerle ortak bir anlayışı benimsediğiniz için gocunuyorsunuz. Yoksa forumumuzdaki tek sünni siz değilsiniz ki bu ayıbı yapanlara oluşan tepkiyi sahiplenip insanlara sataşıyorsunuz.

Bu anadolu topraklarının yanan, kesilen, vurulan ölümün ve şiddetin her türlüsüne maruz kalmış yegane inançlardan birisidir alevilik. Etki, tepki meselesi ile bu kinin, nefretin bulunmasının en doğal reaksiyonun alevilerde olması daha normal bir durum olabilecekken, aksine sizin ağzınızdan lanet kelimeleri hiç düşmüyor, daha nefretinizin bitmesi için ne tür felaketlerinizi yaşamamız gerekir? öncelikle sizin gibi içi kin ve lanetle dolu olan insanların islah edilmelidir.

Felaket bir uslubunuz var. İnsanları sürekli aşağılayan, lanetleyen bu cüretinizi nerden bulduğunuz anlaşılamayan tavırlarınız hayret verici. Sizin tabirinizle 'siz sünniler' alevileri araştırırken lanetlemeniz gereken bir çok şey için dışarıdakileri araştırmadan önce kendinize bakın, derim. Bu iftiraları atanlara tepki verenler lanetlenecekte, bu iftiraların sahipleri sütten çıkmış ak kaşık olacak öyle mi?

soner_89
28.12.2007, 22:24
bizde böylebişey kesinlikle yoktur
bu tabikide sünnilerin yaptığı bir karalamadır bu sözleri bir hristiyanın veya yahudinin veya başka bi toplumun diyecek hali yok
bi ara buna benzer bişey duymuştum alevilerde kız verildiğinde gerdeğe kocası yerine babası girermiş
bu sözleri diyenlere insan demeye dilim yetmiyor

zulfukar
29.12.2007, 01:47
aleviliğe bütün aklı başında insanların saygısı olduğuna eminim ama bazı aleviler varki ne olduklarını şaşıran ve alevilik hakkında hiç birşey bilmeyen ben bir sünniyim ve bu kelimelerin hiç hoş değil seni kınıyorum benim aleviğe karşı saygım var ve araştırmacı bir insanım ama sen kalkıpta bütün sünnileri buna ortak edersen emin ol saygısı olan insanlardan bile saygı görmeyeceksin

Ben simdi bu gecce arkadasimiza kizayimmi guleyimmi sasirdim!!! Kisilik olarak kolay kolay kimsenin kalbini kirmam ve cok nadiren asabiyetime yenilrim ama simdi gercekten cok sinirlendim!!!
Bak sevgili kardesim ben babamin memur olmasi sebebiyle hep sunni sehirlerde dolandim durdum,oralarda buyudum.Kimi zaman kizilbas diye kimi zaman mum sondu karalamasi diye mahalle cocuklari tarafindan taslandim.Kafamda hala bu kiriklarin izleri var ve yuzum hala o yaralarla dolu.Gun gecmiyordiki bir haksizliga ve bir zulme maruz kalmadigim gunler olsun.her sorduklarinda ben Aleviyim dedim gogsumu gere gere ve hic cekinmeden ama herdefasinda ya yuzume tukuruldu yada farkli kotuluklere maruz kaldim.simdi bile bazi kendini bilez cahil densizler hic utanmadan "sen alevisin demi sizde mumsondu var demi" gibi igrenc sorular sorabiliyorlar.Ama artik bazi seyler eskide kaldi ve en son bu soruyu soranlar pek hoslarina gitmeyecek tepkiyle karsilastilar.
Tamam bazi seyler artik eskisi gibi degil ama bu karalamalar hala mevcut.simdi sen neyi savunuyorsun anlamis degilim!??? Ne demek oluyor kendini temiz cikara bilmek icin sunnilere genelleme yapmak??yalanda degil zaten!Sunnilerin Aleviler hakkinda dusunceleri zaten belli!!
Sanki sunnilerin hepsi gokten zembille inmiste Alevilerin gepsi gunahkarmis gibi davranmayin lutfen!Emin olun Aleviler dindar olunmamakla suclanirken bile yinede sunnilerin cogunun savundugunuz dogrulara karsin Aleviler kadar dindar degiller!!!Kendi kadinini cama bile cikarmazken baskasinin namusuna Alevi diye bakan cok insan tanidim! Allah hepimizi hidayet etsin!!

AnGeNehM
29.12.2007, 01:54
sen ne alevi nede başka bi şeysin

seni kınıyorum

Kimsenin Alevi yada başka bir inanca sahip olması sizi yada bir başkasını asla ilgilendirmez.

Forumdaki mesajlarınızda Münafık,Kafir,Sen alevi değilsin,Ben elime belime dilime sahibim v.s söylemlerden vazgeçmenizi şiddetle rica ediyorum.

Size camii konusunda bir öneride bulundum.Lütfen o önerimi okuduktan sonra konulara cevap yazmanızı öneririm.

Birdahada böyle küçük düşürücü bir mesajınızı görmemeyi umut ediyorum.

gecce0220
29.12.2007, 03:34
Ben simdi bu gecce arkadasimiza kizayimmi guleyimmi sasirdim!!! Kisilik olarak kolay kolay kimsenin kalbini kirmam ve cok nadiren asabiyetime yenilrim ama simdi gercekten cok sinirlendim!!!
Bak sevgili kardesim ben babamin memur olmasi sebebiyle hep sunni sehirlerde dolandim durdum,oralarda buyudum.Kimi zaman kizilbas diye kimi zaman mum sondu karalamasi diye mahalle cocuklari tarafindan taslandim.Kafamda hala bu kiriklarin izleri var ve yuzum hala o yaralarla dolu.Gun gecmiyordiki bir haksizliga ve bir zulme maruz kalmadigim gunler olsun.her sorduklarinda ben Aleviyim dedim gogsumu gere gere ve hic cekinmeden ama herdefasinda ya yuzume tukuruldu yada farkli kotuluklere maruz kaldim.simdi bile bazi kendini bilez cahil densizler hic utanmadan "sen alevisin demi sizde mumsondu var demi" gibi igrenc sorular sorabiliyorlar.Ama artik bazi seyler eskide kaldi ve en son bu soruyu soranlar pek hoslarina gitmeyecek tepkiyle karsilastilar.
Tamam bazi seyler artik eskisi gibi degil ama bu karalamalar hala mevcut.simdi sen neyi savunuyorsun anlamis degilim!??? Ne demek oluyor kendini temiz cikara bilmek icin sunnilere genelleme yapmak??yalanda degil zaten!Sunnilerin Aleviler hakkinda dusunceleri zaten belli!!
Sanki sunnilerin hepsi gokten zembille inmiste Alevilerin gepsi gunahkarmis gibi davranmayin lutfen!Emin olun Aleviler dindar olunmamakla suclanirken bile yinede sunnilerin cogunun savundugunuz dogrulara karsin Aleviler kadar dindar degiller!!!Kendi kadinini cama bile cikarmazken baskasinin namusuna Alevi diye bakan cok insan tanidim! Allah hepimizi hidayet etsin!!senin kafandaki kırık ve taşlardan dolayı ne kadar üzgün olduğumu bilemezsin ben bir sünniyim ve alevilerin içinde yetiştim fakat öyle aleviler gördümki benim evimde kuran var dye lanetli ev diye girmediler sırf ben sünniyim diye alevi ev sahibi bizi evden attı ben sünniyim diye eski beraber olduğun insanın ailesi yüznden kabul edilmedim ve daha bir çok yaşadığım olay emin ol senin kadar kafam kırılmasada kalbim çok kırık ve ayırımcılıktan dolayı yüreğim kan ağlıyor elbet siz bizi biz sizi bilemeyiz ama şunu unutma değerli arkadaşım ben şuuana alevi bi insanla evliyim ben ve ailem iyilik ve sadakatlik doğrultusunda birbirimizin yanındayız acaba kaç alevi sizin yada bizim gibi aydınlar bu sorumu yanıtlarsanız çok sevinirim saygılarımla

zulfukar
29.12.2007, 04:07
senin kafandaki kırık ve taşlardan dolayı ne kadar üzgün olduğumu bilemezsin ben bir sünniyim ve alevilerin içinde yetiştim fakat öyle aleviler gördümki benim evimde kuran var dye lanetli ev diye girmediler sırf ben sünniyim diye alevi ev sahibi bizi evden attı ben sünniyim diye eski beraber olduğun insanın ailesi yüznden kabul edilmedim ve daha bir çok yaşadığım olay emin ol senin kadar kafam kırılmasada kalbim çok kırık ve ayırımcılıktan dolayı yüreğim kan ağlıyor elbet siz bizi biz sizi bilemeyiz ama şunu unutma değerli arkadaşım ben şuuana alevi bi insanla evliyim ben ve ailem iyilik ve sadakatlik doğrultusunda birbirimizin yanındayız acaba kaç alevi sizin yada bizim gibi aydınlar bu sorumu yanıtlarsanız çok sevinirim saygılarımla
sevgili arkadasim!
Sizi anliyorum simdi benide dikkatlice dinleyip anlamanizi umuyorum:
Baslangictan bu yana mesajlarinizi takip ediyorum,belkide maksadinizi asan sozler sarfettiniz ama hicolmazsa biraz daha sakin olabilirdiniz!Iyilik ve guzel sozlerle fethedemeyeceginiz gonul yoktur!
Tabiiki bu durum sadece sunnilerde sozkonusu degildir hertoplumun bireylerininde kisikleri farklidir!Ben Alevi oldugum halde sunnilerden bu cektiklerimin yaninda baskalarindanda geleneksel yasantimdan oturu dinci damgasi yedim ama ben dici degil Bir Alevi dindariyim bu durumdada horlandim ama bu insanlara kotu konusmama ve onlari tekfir etmeme sebebiyet vermedi!Beni taniyanlar sonradan eninde sonunda onyargilardan kurtulup aldiklari sayginin karsiligini verdiler bana!
sizde biliyorsunuzki sunniliktete kendi icinde cok cesitli yollar ve zit inanclar vardir ve Bu Aleviliktede olabilir herkesin herseyi kabul etmesini bekleyemeyiz.Cunku herkesin mantigi ve dogrulari kendine ozeldir ve hic kimse birbiriyle yuzdeyuz hemfikir olamaz!!
Onun icindirki baskalarinin inancini yada dusunduklerini konusurken ozelestiri yapin ,yargilamayin!
Onerimi dikkate aldiginiz takdirde daha farkli tepkilerele karslasacaginiz kesindir!
Dedigim gibi,toleansli davranin ve anlamaya calisin bu yeter.
saygilar...

m_alpay
29.12.2007, 18:35
Arkadaşlar;
Burası bir tartışma platformu ama nedense bazı arkadaşlarımız bu tartışma platformunu bir sataşma ve hakaret etme platformuna çevirmiş. Burda herkes seviyeli şekilde tartışırsa konuyu herkes daha iyi anlar ve yorumlarını belirtirler. Lütfen biraz saygılı olalım.

Mum Söndü Olayına Gelince;

Mum söndü olayı ile kesinlikle alevilerin uzaktan ve yakından hiçbir alakası yoktur. Bu mum söndü olayını yahudiler ayin olarak yapmış, bu ayine kesinlikle bekar erkek ve kızlar alınmamış hatta bunun ne olduğunu bile bilmemişlerdir. Şimdi ise bilmektedirler ve bu konuya sıcak bakmamaktadırlar. Yahudiler bu ayin sırasında tüm ışıkları söndürürler ve eşler istediklerini seçmekte serbestmişler. Bütün olay bundan ibaret.

Bazı arkadaşlarımız bilip bilmeden yorum yazmışlardır. O arkadaşlarıma önce araştırmalarını tavsiye ederim. Tekrar yineliyorum kesinlikle alevilerle hiçbir alakası yoktur sadece sünni kesimin alevileri karalamak için yaptıkları propaganda dan başka birşey değildir... Diye düşünüyorum.

zulfukar
29.12.2007, 20:03
Arkadaşlar;
Burası bir tartışma platformu ama nedense bazı arkadaşlarımız bu tartışma platformunu bir sataşma ve hakaret etme platformuna çevirmiş. Burda herkes seviyeli şekilde tartışırsa konuyu herkes daha iyi anlar ve yorumlarını belirtirler. Lütfen biraz saygılı olalım.

Mum söndü olayı ile kesinlikle alevilerin uzaktan ve yakından hiçbir alakası yoktur. Bu mum söndü olayını yahudiler ayin olarak yapmış, bu ayine kesinlikle bekar erkek ve kızlar alınmamış hatta bunun ne olduğunu bile bilmemişlerdir. Şimdi ise bilmektedirler ve bu konuya sıcak bakmamaktadırlar. Yahudiler bu ayin sırasında tüm ışıkları söndürürler ve eşler istediklerini seçmekte serbestmişler. Bütün olay bundan ibaret.

Bazı arkadaşlarımız bilip bilmeden yorum yazmışlardır. O arkadaşlarıma önce araştırmalarını tavsiye ederim. Tekrar yineliyorum kesinlikle alevilerle hiçbir alakası yoktur sadece sünni kesimin alevileri karalamak için yaptıkları propaganda dan başka birşey değildir... Diye düşünüyorum.

Sevgili arkadasim;Mum sondu doye tabir edilen seylerin hayal urunu birer cirkin iftira oldugu apacik ortadadir ve bunun olmadiginida kimseye ispatlama zorunlulugumuz yok cunku yaramiz yok!Yahudilerde varMIS sozunuze gelince;Bu iddayi ortaya atmakda bize yakismaz!zaten ne geldiyse basmiza bu MIS ve MUS yuzunden ve bizi uyutan masallardan geldi! Bizde olmadigi gibi yahdilerdede boyle bir adet yoktur.Yahudileri siyonisliklerinden oturu elestirebilirz ama bu oldukca cirkin bir iftira olur!
Saygilar...

Fatoş34
30.12.2007, 11:39
arkadaşlar bizler zaten bu tür şeylere üzülüyoruz birbirimize değil bu yalanlara inananlara aslını anlatalım.

En büyük erdem,çok şey bilmek değil,
bazı şeyleri bilmediğini bilmektir...

ÇaKıL
31.12.2007, 01:09
Arkadaşlar;

Aleviler için bu düşünceyi taşıyanlara nasıl şiddetle karşı çıkıyorsam burada da aynı karşı gelmeyi yapmak durumundayım.İlk olarak söylemek istediğim şey ayin kelime olarak manası dinsel törendir.Bu töreni kendi cemaatlerinden olmayanların göremedikleri için yaptıkları dedikoduları gerçekmiş gibi anlatmaya çalışanlar dini, felsefesi ne olduğu fark etmez alevi cemaati olarak nazarımızda ki değeri aynıdır.Siz nasıl olurda kendinize yakıştırmadığınız bu karalamayı görmüş gibi anlatırsınız.Sizin ne farkınız kaldı sizin tabirinizle alevileri karalamaya çalışan sunnilerden.Kendinize yakıştırmadığınız gerçeklikten uzak bir şeyi başkasına maal etmek doğru değildir.Alevi olarak nasıl diyebiliyorsam mum söndü tamamen bizi karalamak için söylenmiş dedikoduysa Yahudiler için de aynı şeyi rahatlıkla diyebilirim.

sonsu
31.12.2007, 01:44
Benimde başımdan bu konuyla ilgili şöyle bi olay geçti lise 1 e giderken benim alevi olduğumu herkes biliyordu çünkü dilimde hep türküler ( hala iş yerindede aynı) sınıfta arkadaşlar toplanmış konuşuyorlardı ben de tesadüfen sınıfa girdim arkası bana dönük olan arkadaş ''acaba alevilerin kimliğinde dinleri ne yazıyor '' dedi. Bende çok sinirlenip kimliğimi aldım gözüne dayadım ''çok merak ediyosan bana sorabilirsin al sana cvbı '' dedim sonra arkadaş o zaman sana bişey daha sorabilirmiyim ''sizde mum söndü olayı varmış'' dedi bende elini vicdanına koy ve hangi ana baba böyle bişeye izin verir dedim senin anan baban böyle bişey yaparmı dedim saçmalama dedi. Peki ben saçmalıyorumda sen şu an ne yaptığını sanıyorsun dedim. Bunu bana sormadan önce sadece yapman gereken kafanı iki avucunun arasına alıp akıllıca 5 dk düşünmek cevabı kendin bulursun dedim ve gerçekten çok özürdiledi. Böyle bişeye inandığı içinde kendinden utandığını söyledi. Okul biteli 7 yıl oluyor ve şu an candostum kendisi. Bazen ben aramızda geçen bu münakaşayı hatırlattığımda çok utanıyor. Onuda özellikle yapıyorum:)

arap holding
31.12.2007, 02:04
beyler bayanlar bu mum sondu olayi bizde olacak olsaydi bizim yanimiza kimse yaklasmazdi zaten ve biz aleviler her nereye gidip geldigimizde sevilmisizdir ve takdir toplamisizdir dunyadaki butun dinler bizim hatay da ayni ortamlarda bulundugumuz icin bunu her zaman dile getiririz ve her zaman arkadaslarla oturdugumuz da sorariz birbirimize sunnisi,yahudisi ,hristiyani,ortadoks u ermenisi hepsine sorarlar bizim sunni arkadaslar hep sorar hep te sunniler bu tartismayi alevlendirir ve her zaman ne kadar sicak insanlar oldugumuz ve ne kadar biseyi yaptigimizda butun ictenligimizle yaptigimizi soylerler bunlari kimseyle tartismaya degmez cunku dunya biz alevilerin nsl insanlar oldugumuzu biliyolar soran olursada bitek kelimeyle susturmasini bil konu uzarsa kavga cikar

opis-01
01.01.2008, 02:18
akLı başında oLan bir insan bu saçmaLığa inanmaz akLının ucundan biLe geçirmez.sanırım iftira atmakta büyük günahLardan birisidir.bize namaz kıLmazLar oruç tutmazLar diyenLer kendiLerini çok iyi bir 'mümin' mi oldukLarını sanıyorLar ...

delidervişş
22.01.2008, 21:13
mrb canlar bende bu mum söndü çirkinliğiyle ilgili bir kaç şey söylemek istiyorum.bende askerde karşılaştım böyle bir çirkinlikle teskereme bir ay kalmıştı çok sevdiğim bie sünni arkadaşım bana demezmi aleviler mum söndü yapıyomuş devrem bu nasıl oluyo beynimden vurulmuşa döndüm sana bunu kim söyledi dediğimde tabiki kem küm kulaktan duyma uydurmalar nerden duyduğunuda bilmiyor ama duymuş ya annesinden ya babasından vesayre.siz sünnilerim anneleri babaları işi gücü yokta size alevilerin mum söndü yaptığınımı öğretiyolar valla bizim annemiz babamız bize camilerde farklı şeyler yapıyolar demediler hepimiz müslümanız neden aleviler hep karalanıyo bu çirkinliklerle kirletilmeye çalışılıyo.bence herkes insan olur ama herkes alevi olamaz alevi olmak bir ayrıcalıktır.birde yakın bir zamanda sünni bir müşterim alevilerden bahsediyo cem evine gittim diyo aa benim alevi olduğumu bilmiyo anlatıyo habire bürsürü odası var diyo vay efendim şurası saz odası şurası söz odası çalıp oynuyolar ibadet ettiklerini sanıyolar benim elim ayağım titredi müşterimde olduğu için nhadise çıkarmak istemedim böyle düşünen sünnileri şiddetle kınıyorum önce alevi kültürünü inancını araştırsınlar sonra yorum yapsınlar.saygılar tüm canlar..

bir anlasam...
23.01.2008, 01:15
mrb canlar bende bu mum söndü çirkinliğiyle ilgili bir kaç şey söylemek istiyorum.bende askerde karşılaştım böyle bir çirkinlikle teskereme bir ay kalmıştı çok sevdiğim bie sünni arkadaşım bana demezmi aleviler mum söndü yapıyomuş devrem bu nasıl oluyo beynimden vurulmuşa döndüm sana bunu kim söyledi dediğimde tabiki kem küm kulaktan duyma uydurmalar nerden duyduğunuda bilmiyor ama duymuş ya annesinden ya babasından vesayre.siz sünnilerim anneleri babaları işi gücü yokta size alevilerin mum söndü yaptığınımı öğretiyolar valla bizim annemiz babamız bize camilerde farklı şeyler yapıyolar demediler hepimiz müslümanız neden aleviler hep karalanıyo bu çirkinliklerle kirletilmeye çalışılıyo.bence herkes insan olur ama herkes alevi olamaz alevi olmak bir ayrıcalıktır.birde yakın bir zamanda sünni bir müşterim alevilerden bahsediyo cem evine gittim diyo aa benim alevi olduğumu bilmiyo anlatıyo habire bürsürü odası var diyo vay efendim şurası saz odası şurası söz odası çalıp oynuyolar ibadet ettiklerini sanıyolar benim elim ayağım titredi müşterimde olduğu için nhadise çıkarmak istemedim böyle düşünen sünnileri şiddetle kınıyorum önce alevi kültürünü inancını araştırsınlar sonra yorum yapsınlar.saygılar tüm canlar..

Sevgili Deli Dervişş,

aslında pek çok Sünni bu mum söndü hadisesinin gerçek olmadığının farkında ama büyük ihtimalle işlerine gelmiyor veya psikolojik olarak bir sorunları var ki, birilerine çamur atarak kendilerini iyi hissetme çabasına giriyorlar gibime geliyor... Ben Sünni kökenliyim ve daha bugün yakın çevremden birilerinin, üstelik de benim evimde, Aleviler'in mum söndü yaptıklarına dair konuştuğunu duydum!! Şöyle diyordu "Tek ben değilim böyle diyen, bir sürü insan aynı şeyi söylüyor, demek ki var böyle bir şey!.." Konu da muhtemelen, Alevi olduğu için cebren ve hile ile beni ayırdıkları erkek arkadaşımdan açılmıştı... Utanmasam üzerimde havlularla salona dalacaktım (onlar konuşurken ben henüz çıkmıştım banyodan) gözünle gördün mü diye... Giyinip çıktığımda ise gitmişlerdi ve sonrasında neden sıcağı sıcağına salona dalıp lafımı söyleyemedim diye kendi kendimi yedim..... :uhhm: Bu tür insanları Allah ıslah etsin diyorum!..

AnGeNehM
23.01.2008, 05:42
Ne denmiş;

''CEHALET YENİLMESİ GEREKEN EN BÜYÜK DÜŞMANDIR''

Toplumun eğitim bakımından ne denli geride kaldığını hepimiz bilmekteyiz.
Tamam,belki yeni yetişen nesil gerçekten eğitim konusunda istekli büyük bir oranla.
Fakat şu anda geçmiştenm gelen büyüklerimiz dediğimiz insanlar bu olaya inanıyor ve daha kendi hür iradesiyle kendi araştırma ve düşünceleriyle fikir ve bilgi edinmekten aciz olan çocuklarına ve yakınlarına bunu bu şekilde aktarlamarından dolayı bir çok insan bunu bu şekilde bilmektedir.
Türkiyede yaşayan 10 milyonun üzerinde Alevi nufüsü vardır.
Bu kadar büyük bir oranın ve belkide ülkenin %10 luk bir kısmını oluştan alevi vatandaşları bu şekilde genelleme ve dolayısıyla zan altında bırakılması tamamen cehaletten kaynaklanan birşeydir.
Son olarakta Alevi toplumunun bekçiliğini bıkmadan yaptığı cumhuriyet laiklik sosyalizm ve demokrasi anlayışı ve yaşıyışı onlara ters geliyor olacakki bu şekilde kendi kendilerini yanlış bilgilerle tatmin ediyorlar.
Ne diyelim iyi savaşlar cehaletle.Nede olsa yenemeyecekler.

MehmetBaran
23.01.2008, 19:01
Soru: “Eline, beline, diline sahip ol!” anlayışına bağlı alevî meşrep insanlarımızın bu telakkiye tamamen zıt “mum söndürme ayini” gibi bazı uygulamalarla itham edilmelerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Cevap: Bu türlü ithamların ve iftiraların kaynağı çok eski devirlere dayanmaktadır. Aynı kültür ortamında yetişen insanları birbirine düşürmek için, bazen mezhep farklılıklarını, bazen etnik unsurları ve kimi zaman da meşrep ayrılıklarını kullanan kimseler, dünden bugüne insanların ya da yürüdükleri yolların bazı hususiyetlerini farklı yorumlayarak ve karşı tarafa farklı intikal ettirerek iftiraklara sebebiyet vermişlerdir. Tâ Hazreti Ali döneminden başlayan bu yanlış ya da kasıtlı yorumlamalar, farklılıkları kavga vesilesi yapıp kardeşi kardeşe düşürmeler ve bölüp parçalamalar günümüzde de aynı şekilde devam etmektedir.

Geçtiğimiz günlerde yabancı bir televizyonda yayınlanan, özellikle Alevî kardeşlerimize çamur atan ve dolayısıyla hepimizi çok derinden yaralayan çirkin dizi vasıtasıyla bir kere daha şahit olduğumuz gibi, aslında bu fitneler umumiyetle dışarıda planlanmakta, hariçte bir yangın gibi tutuşturulmakta ve sonra onun isi dumanı aramıza pompalanmaktadır. Şimdilerde sadece bizim ülkemizde de değil, hususiyle yakın çevremizde din, dil, mezhep, meşrep ve ırka bağlı bazı duygular tetiklenmekte, her farklılığın bir iftirak sebebi olması için halk tahrik edilmekte ve hatta bir ölçüde herkes şovenliğe çekilmektedir. Bu fitne, sadece Sünnî Şiî ayrılığının ya da etnik unsurların ve ırkî mülahazaların kanayan bir yara haline getirilmesinden ibaret de değildir. Bugün Şiîliğin şubeleri arasındaki mücadelelerde de görüleceği üzere, bazı esaslar aynı olsa bile, füruattaki her farklılık yumrukların sıkılmasına sebebiyet vermekte ve hatta Alevî-Sünnî çatışmasından öte, Alevîliğin değişik kolları da birbirine düşürülmektedir.

Öyle ki, aynı kültürün çocukları, aralarındaki farklılıkları bir zenginlik kaynağı sayabilecekleri, karşılıklı olarak konumlara saygılı davranıp hayatı paylaşabilecekleri ve kendilerine ters gibi görünen bazı hususiyetlere göz yumup ortak noktaları öne çıkararak birbirlerine bağırlarını açabilecekleri halde, asırlarca omuz omuza olduklarını ve bir tarihi beraberce yaptıklarını unuturcasına, şimdi birbirlerine sırtlarını dönmekte ve yumrukları havada kavga anını kollamaktadırlar.

Evet, belki her kesimin birbirine karşı bazı hataları olmuştur; fakat, daha kötüsü, kolaylıkla telafi edilebilecek bu hatalar, yer yer toplum içinde işlettirilmiş ve çok değişik boyutlara taşınmıştır. Hususiyle, dış güçlerin içteki bir kısım piyonları sayesinde, insanların başkalarına aykırı gibi görünen bazı sözleri ve tavırları çok farklı yorumlanmış, olabildiğine büyütülmüş ve herkesi öfkelendirecek bir tarzda sunulmuştur. Hem meselelerin böyle çok yanlış yorumlanması ve farklı sunulması, hem de gün geçtikçe büyütülmesi ve o yanlış yorumlarla beldeden beldeye, nesilden nesile intikal ettirilmesi neticesinde oldukça kabaran husumet duygularının sürüklemesiyle, bazıları “öteki” saydıkları