Orijinalini görmek için tıklayınız : Mahsunu Serif ile bir hocanin arasinkadiki konusma:)

Ezo
01.06.2005, 14:12
arkadaslar bu sevgili mahsuni serif ile bir hoca arasinda gecen bir dialoktur bunu bende sizlerle paylasmak sitedim ve bu arda sevgili Mahsuni sefri saygila aniyorumm o ve diger ozanlar bizim turkulerimiz dili ve kalbimizin sahbidirrr.

Anlatan Hacı Cırık

Köyümüzün değerli insanlarından bektaşi olan SOFU baba'nın çocuklarından Ali, biz ona Cin Ali deriz. Ne olduğu bilinmez, köyümüze sonradan gelen 'civcikler'den arkadaş edinir, namazlı oruçlu 'hoca' olurdu. Birkaç yarım arapçası ile hocalık taslar, ezan okumaya başlardı.

Köylü pek önem vermezdi onun bu haline. Köy odalarında ve çeşme başlarındaki sohbetlere de karışırdı. Toplum onun bu konuşmalarını dinler ama itibar etmezlerdi.

Bizim kapının önünde söğüt ağaçları vardı, etrafı hafif çimen çayırdı. Buraya köy yaşlıları oturur uzun süren sohbetler yapardı. Benim görevim bu insanlara ayran veya soğuk su getirmek, onlara hizmette bulunmaktı.

Mahzuni bu sohbetlerde dedem Memet' in (Memet Kaya) yanında oturur söze sohbete katılırdı. Cemaat O' nu sevdiği için konuşmalarını beğeniyle dinlerlerdi. Dini, siyasi, askerlik veya köyün gidişatı konuşulurdu. Mahzuni arapçayı da iyi bildiği için bu gibi sohbetlerde bizlerden daha şanslı bir konumdaydı.

O gün konu 'sırat köprüsü' idi: Sünni, aptestli ve namazlı bir müslümanın vede alevilerin bu köprüyü geçme durumları daha sonra kimlerin geçebileceği konusu. Mahzuni dinlemesini iyi bilen biriydi.

Cin Ali hoca konuşmasını, Alevilerin Allah'ın azabından kurtulmayacaklarını ve altında coşkun bir suyun aktığı kıldan ince kılıçtan keskin 'sırat köprüsü'nü kesinlikle geçemeyeceklerini vurgulayarak bağladı.

Mahzuni bu hocanın ezan okumasını taklit ederdi, sünni köylüler Mahzuni'nin sesini hocanınkinden ayırtetmekte zorlandıklarından bu taklite kızarlardı. Ama Mahzuni yapacağını yine yapardı. Bu nedenle hoca Mahzuni'ye hayli kızgındı.

Hoca konuşmasını bitirdiğinde Mahzuni:

Hocam bir kaç sorum var dedi.

Hoca O' na:

Sor bakalım iblis diliyin altında yine ne var?

Mahzuni:

Bu 'sırat köprüsü' nün altındaki suyun kaynağı var mı?

Hoca:

Elbette var. Hemide gürgür kaynar, Allah'ın hikmeti o durmaz! Kaynağından çıkar durmadan akar.

Mahzuni:

Peki hocam. Ben günahkarım köprü kıldan ince kılıçtan keskin. Ben o köprüden geçemem. Öbür dünyada ölüm diye bir şey de yokmuş, hayat ebedi imiş. Öyleyse ben suyun gözünü dolaşır oradan öbür tarafa geçer ve öyle 'cennet' e giderim.

Cin Ali hoca sinirle ayaklanıp tüm cemaat'a:

- " Siz bu çocuğun sapık sözlerini dinlerseniz sizin yeriniz 'cehennem' in dibi olur! " dedikten sonra aramızdan hızla uzaklaştı.

Oradaki yaşlılar Mahzuni' ye:

- ''Oğlum seni konuşturan konuşturuyor. Sen çok büyük adam olursun.'' demişlerdi.

chatlakalper
01.06.2005, 14:55
Çok hoş ya güzel bir cvp vermiş ruhun şad çilehane sana cennet olsun Aşık Mahzuni ?erif

Adam
22.12.2005, 21:19
Mahzunu Şerif'e yakısan bir ozan yaklaşımı paylaştığın icin teşekkürler

Dogan24
12.01.2006, 23:14
hani derlerya (taşı getiğine oturtmuş) katı hak katı yanı şahım ali yanı olsun