Orijinalini görmek için tıklayınız : Mustfa Kemal AtatÜrk

selin
02.03.2006, 13:29
Sevgİlİ Canlar Sİzce AtatÜrk Kİmdİr

Bİr Dehami
Bİr GerÇekmİ
Yoksa BÜyÜk Bİr Devlet Adamimi

Sİzlerce Atamizin Tanimi Nasil?

Kolera
02.03.2006, 13:34
atatürk dahidir...karizmatiktir...ama baskici zulumcüdürde...

Hüseyin69
02.03.2006, 18:50
Sevgİlİ Canlar Sİzce AtatÜrk Kİmdİr

Bİr Dehami
Bİr GerÇekmİ
Yoksa BÜyÜk Bİr Devlet Adamimi

Sİzlerce Atamizin Tanimi Nasil?

bence atatürk siradan bir insandir ne deha ne gercek nede bir devlet adami
deha derseniz bilim adamlari birer dehadir
gercek derseniz ölümden baskasi yalandir
devlet adami derseniz tayip erdoganda devlet adamidir

yani ataürk bazi devrimler yapti diye bu devrimleri kendisi icat etmedi batidan esinlenerek yapti

Kolera
02.03.2006, 19:48
deha derseniz bilim adamlari birer dehadir
gercek derseniz ölümden baskasi yalandir
devlet adami derseniz tayip erdoganda devlet adamidir

yani ataürk bazi devrimler yapti diye bu devrimleri kendisi icat etmedi batidan esinlenerek yapti

agzina kurban olayim...en sonunda atatürkü elestirmekte yalniz olmadigimi anlamami sagladigin icin...

eren89
02.03.2006, 20:11

fettullah gülen bir site açsa oraya yazanlar Atatürkü bu kadar basite indirgemezdi herhalde

EŞİTLİK PARTİSİ
02.03.2006, 20:43
Sevgili canerzincan...

Taktir edersinizki biz ATATÜRK DEVRİM VE İLKELERİNE bağlı insanlar olarak hiç kimseye siz niye ATAÜRK'ü sevmiyorsunuz deme hakkını kendimizde görmeyiz,o KİŞİNİN sorunudur,İNŞALLAH bir gün sever der ve sabırla bekleriz...
ATATÜRK'ün niteliklerini RET etme hakkı kusura bakmayın ama hiç ama hiç kimsede olamaz...kaldı ki,bırakın yandaşlarını,karşıtları bile sizin ATATÜRK'ün şahsında ret ettiğiniz niteliklerini peşinen kabul ederek eleştiri yöneltirler...
Bir ALEVİ olduğunuza göre AHDE VEFA bir ALEVİLİK ilkesi olduğuna göre bu şekil açıklamanızı kabulde zorlandığımızı belirtelim...
Belki yanlış bir kanaatte olduğumu düşünebilirsiniz ama,nedenini bilmemekle birlikte,afedersiniz biraz KİNDARSINIZ gibi me geliyor...nerden çıkarıyorsunuz derseniz...bir kaç konuda karşılıklı yazışmalarımızda gördüm ki,örneğin;-PİR SULTAN,ATATÜRK benzetmemizde...- ondan sonraki tüm karşılaşmalarımızda,tekraren söyleyelim belki yanılmış olabilirim ama bunu gördüm...
Tabi mesele siz canın kişilğini tartışmak gibi bir yetkiyi kendimiz de görmüyoruz ama,ATATÜRK'le ilgili düşüncenizin de bundan kaynaklandığını düşünüyoruz...
VE DİYELİM Kİ...

DÜŞMANIMIZ KİNDİR BİZİM,
DÜNYA ALEM BİRDİR BİZİM

Saygılarımızla...

Bektaş ÇELEBİ

orontes
02.03.2006, 21:50
Mustafa Kemal ve Cumhuriyet rejiminin Alevilere nasıl bir yaşama ortamı sunduğunu anlamak için sadece Cemevlerinin halen yasak olmasını görmek yeter bence. Kemalizm saplantısını bir yana bırakan herkes, bu ülkede Kemalist ideolojinin, farklı hiçbir kimlik ve kültüre tahammül etmediğini ve hepsini asimile etmek, türkleştirmek ve sünnileştirmek için türlü düzenbazlıklara, baskılara, yasaklara ve zulümlere baş vurduğunu görür.

Halil Öztoprak bu ülkede ilk kez Aleviliği anlatan bir kitap yazdı ve bu yüzden cumhuriyetin mahkemeleri o insanı idamla yargıladı.

82 yıldır, dillerin, kültürlerin ve kimliklerin yasak olduğu bu ülke Kemalist ideolojinin ürünüdür.

Ve Aleviler, şu anki durumlarını değerlendirirken, tarihsel süreci gözardına iten aptal bir iyimserlikle ele almamalıdır Kemal Atatürk'ü..

eren89
03.03.2006, 13:45
sadece merak ediyorum madem ATATÜRK ve KEMALİZM aleviliğe bu kadar taamülsüzdü
aleviliğe baskı uyguladı alevileri sünnileştirmeye çalıştı
o zaman neden cemevlerinde

Hz Ali ve Atatürk resimleri yan yana asılı

Oli
03.03.2006, 13:53
Hz Ali ve Atatürk resimleri yan yana asılı

Osmanlı şeriatçı olmasa bile alevilere sıcak bakmayan ülkeydi. Atatürk hilafeti saltanatı kaldırınca Aleviler haklı olarak Atatürkü çok sevdiler. Birde ülke halifeden (yani dinden) kurtulupl anayasa ile yönetilince bu Atatürkü sevmek için yeterliydi.

Peki ben sorayım... laiklik dışında alevilerin işine yarayan ne yapıldı?
sünni diyanet kuruldu. bu alevilerin yararına mıydı? vergilerimiz hocalara/camilere aktarılmadı mı?

arda24
03.03.2006, 13:58
Mustafa Kemal ve Cumhuriyet rejiminin Alevilere nasıl bir yaşama ortamı sunduğunu anlamak için sadece Cemevlerinin halen yasak olmasını görmek yeter bence. Kemalizm saplantısını bir yana bırakan herkes, bu ülkede Kemalist ideolojinin, farklı hiçbir kimlik ve kültüre tahammül etmediğini ve hepsini asimile etmek, türkleştirmek ve sünnileştirmek için türlü düzenbazlıklara, baskılara, yasaklara ve zulümlere baş vurduğunu görür.

Halil Öztoprak bu ülkede ilk kez Aleviliği anlatan bir kitap yazdı ve bu yüzden cumhuriyetin mahkemeleri o insanı idamla yargıladı.

82 yıldır, dillerin, kültürlerin ve kimliklerin yasak olduğu bu ülke Kemalist ideolojinin ürünüdür.

Ve Aleviler, şu anki durumlarını değerlendirirken, tarihsel süreci gözardına iten aptal bir iyimserlikle ele almamalıdır Kemal Atatürk'ü..

nutuğu okuman lazım ilk önce.atatürk ün alevilerle ilgili fikirlerini bulabilirsin.cem evleri yasak değil arkadaşım sadece ibadethane sayılmıyor ve zaten kuruluşları 80 den sonradır.dergahlarların kapatılmasını demek istediysen karacaahmet ve şahkulunun sayfasından biraz bilgi edinsen iyi olur,çünkü buraların kapatılması 1850 yılına rastlar.yeniçeri ocağının(ocağı bektaşiye) yerine nizam-ı ceditler kurulması aşamasında buralar kapanarak nakşilere verilir.sadece kapanan bir yer hacı bektaş taki hacı bektaş dergahıdır,oda belli süre sonra açılır vakıf altında aynı zamanda oradaki kayıtlarda ve dedelerde de var m.kemal zamanı çalışmalarını sürdürmüşler.türk tarih kurumunun 1930 yılı türk yurdu araştırmaları vardır,tarih kurumundan edinilebilir buradaki kayıtlarda osmanoğulları yönetimi (osmanlı devleti) tarafından sürülen göçebe türkmenlerin alevi olduğu bildiriliyor.inançlarının gereklerini yapamadıklarını ve bazı önemli eserlerin yakıldığı yazıyor.hacı bektaş'ta bulunan kütüphaneyi bilirsiniz canlar,bu kütüphane alevi yayınlarının bulunduğu en geniş kütüphanedir.buraya yine m.kemal zamanında kaynak aktarıldığı ve araştırmalrın yapıldığı bilinir.şahkulu ve karacaahmetteki yayınlar türk alevi kavimleri içerir.zazalık ve kürtlüğü inkar eder bir yapıda ben incelemedim ama cem vakfında duyduğuma göre hacı bektaş taki yayınlarda zaza ve kürt alevi kavramları açıklanıyor ve önemli bilgiler mevcuttur.dostlar yazılarımızı yazarken biraz araştırırsak daha iyi olur.çünkü sünnilerde şimdi atatürk ün ezanın türkçeleşmesi ve laiklik ilkesinde dini çürüttüğünü ve ülkeyi dinsizleştirdiğini söylüyor.ikisinin bir arada olması imkansız zaten,ama incelersek ikisininde yalan olduğuda ortaya çıkıyor.

Kolera
03.03.2006, 14:51
fettullah gülen bir site açsa oraya yazanlar Atatürkü bu kadar basite indirgemezdi herhalde

fethullahcilar bir site acsa bu kadar basite indirgemezlerdi tamamda

sende alevilerin actigi bir sitede kendi resmini atatürk yapmissin...kerbeladami sehit düstü? Alinin soyundan mi, Cem evimi yaptirdi? dersim sürgünlerinimi engelledi? yasadigin sistem onun mirasi bir sistem ve aleviler bu sistemde 1923 den beri sakinarak yasadi...

orontes
03.03.2006, 17:00
Dünyada hangi ülkede, o ülkenin kurucusunun siyasi bir belge niteliği taşıyan söylevi sansürlenmiştir?

Nutuk üzerine fazla kafa yormayalım. Ben okudum ve Alevilik üzerine pek birşey bulamadım. Ki varsa bile bunun ne önemi var ki. Fiili uygulamalar bu ülkede her kesimden farklılıkların nasıl barbarlığa, yasaklara ve asimilasyona tabi tutulduğunu açıkça ortaya koyuyor.

Türkiye tarihinin reel gerçekleri mi bizim için temel veri, yoksa söylemlerde dile getirilen ve hiçbir yaşamsal karşılığı olmayan tekerlemeler mi?

Nutuk'ta Kürdistan'dan da bahseder Mustafa Kemal.

Bunların hiçbir anlamı yok.

Bu ülkede, 82 yıldır, demokrasi, hak ve özgürlükler, eşit-katılımcı ve adil bir sistem inşa edilebilmiş mi biz ona bakalım.

Ülkeyi 82 yıldır şeriatle yönetiyor bu sistem.

Tarikat çevrelerinin yaptığı eleştirilere bakarak bu düzeni aklamak saçma.

Hep bir diğerinden duyulan korkuya dönük bir politika üretildi.

Komünistler geliyor ha,
Şeriat geliyor ha,
Ülkücüler geliyor ha,
Bölücüler geliyor ha,
Sevr ciler geliyor ha..

vesaire vesaire.

Aklı başında aydın insanların bu ikilemden kurtularak, ülkenin gerçek sorunları olan açlık, sefalet, yoksulluk, işsizlik, bölgelerarası eşitsizlik, adaletsizlik, kötü gelir dağılımı gibi meslelere kafa yorması gerekiyor.

Bu yüzden ilk görev, Kemalizmin kafamızda yarattığı korku, düşmanlık ve yanılsamalardan kurtulmalı, ayrımcılık duvarlarını aşarak, demokrasi ve özgürlükerin geliştirilmesi için mücadele etmeliyiz.

Demokrasi yoksa ekmek de yok.

Ve bu ülkede 82 yıldır demokrasi adına yapılan tek şey, dikta rejimleri ve ordu desteği ile halkın anasından emdiği sütün burnundan getirilmesidir.

TC ordusunun ülkenin ekonomisine verdiği zarar, Kürtlere karşı yürütülen savaş için silahlanmaya ayrılan ödenekler ve mahvolan toplumsal ve ekonomik yaşam.

Krizlere ve darbelere gebe bir rejim.

Ve çıkıp halen yok Nutuk oku yok Cem evleri sadece ibadethane kabul edilmiyor vs.

Kimin ne hakkı var bir toplumun ibadet saydığı yerleri ibadethane olarak kabul etmemeye.

Biraz objektif bakabilseydin bunu söylemezdin.

Maraş, Sivas, Gazi, Çorum katliamları
Alevi köylerine zorla cami yapılması.
Dersim ve Sivas isyanlarında yüzbinlerce Alevi insanın katledilmesi.

Hepsi, cumhuriyet ordusunun ve güdümündeki kontrgerilla örgütlenmesinin eseri değil mi?

Aleviler hakkında sahip olunan tüm aşağılık iftira ve yalanlar, 82 yıl sonra halen insanların beyninde aynı inandırıcılıkla duruyorsa o zaman bu barbar sistem değil de kim sorumlu?

Herşey kendi kendine mi oluyor?

Lütfen insaf.

Tamam,
ben Nutuk'a bir daha bakayım.

Ama sen de Sivas'ta diri diri yakılanların fotoğraflarına bir bak.

Anlaştık mı?

Yakapınarlı
03.03.2006, 17:16
bu şiir buraya yakışır sanırım....yorumsuz....

Yikin Heykellerimi

Ey milletim,
Ben, Mustafa Kemal'im...
Çagin gerisinde kaldiysa düsüncelerim,
Hâlâ en hakiki mürsit, degilse ilim,
Kurusun damagim, dilim.
Özür dilerim...
Unutun tüm dediklerimi.
Yikin, diktiginiz heykellerimi...
*
Özgürlük hâlâ,
En yüce deger
Degilse eger...
Prangali kalsin diyorsaniz, köleler...
Unutun tüm dediklerimi.
*
Yoksa, çagdas medeniyetin bir anlami,
Ortaçaga tasimak istiyorsaniz zamani,
Bas taci edebiliyorsaniz
Sanatin içine tüküren adami...
Unutun tüm dediklerimi.
*
Yetmediyse acisi, siddetin, savasin.
Anlami kalmadiysa
Yurtta sulh, dünyada barisin.
Eger varsa ödülü, silahlanmayla yarisin.
Unutun tüm dediklerimi.
*
Özlediyseniz fesi, peçeyi.
Aydinliga yegliyorsaniz, kara geceyi.
Hâlâ medet umuyorsaniz
Sihtan, seyhten, dervisten.
Sifa buluyorsaniz,
Muskadan, üfürükçüden...
Unutun tüm dediklerimi.
*
Esit olmasin diyorsaniz, kadinla erkek...
Kara çarsafa girsin diyorsaniz,
Yobazin gazabindan ürkerek...
Diyorsaniz ki, okumasin
Kadinimiz, kizimiz;
Budur bizim alin yazimiz...
Unutun tüm dediklerimi.
*
Fazla geldiyse size, Hürriyet, Cumhuriyet...
Özlemini çekiyorsaniz,
Saltanatin, sultanin...
Hâlâ önemini anlayamadiysaniz,
Millet olmanin...
Kul olun, ümmet kalin,
Fetvasini bekleyin, Seyhülislamin...
Unutun tüm dediklerimi.
Yikin, diktiginiz heykellerimi.

Kolera
03.03.2006, 19:44
cumhuriyet 1923 de ilan edildi atatuk 1938 de öldü...ilk cemevinin yapilma tarihi nedir peki....?niye yaptirmamis atatürk bi tane

Hüseyin69
03.03.2006, 21:47
atatürkün birkesim aleviler tarafindan sempati görülmesi osmanlinin saltanatligan son vermesi batiya yönelmesi ve haci bektasa gitmesinden ibarettir bugün recep erdogan ahci bektasa gidiyorsa bilinki alevilerin %5 recep agaya oy verecektir bugün en fasist bir parti alevilere cem evi tahsisi vadinde bulunsa yine ayni seyler olacaktir zaten gecmiste atatürkün yaptigi bir kac devrimin aynisini günümüz sag sol partileri her secim döneminde yapmiyormu yok sefaf demokrasi yok yolsuzluk yok cagdas türkiye yok bagimsiz türkiye vs vs

bir kardesimizin dedigi gibi madem atatürk bu kadar laikti bu kadar demokratti neden alevilere bir hak tanimadi neden cumhuriyeti kurdugu ilk yillarda bile aleviler yine baski altindaydi vs sakin benden kaynak istemeyin kaynagi atatürk ve aleviler dir atatürke karsi herhangi bir alerjim yok ama atatürküde ibadet hanemin icine koyacak kadar .... degilim atatürk oniki imamlarin bir imami degildi atatürk hacibektasi velinin bir oglu degil pir sultan abdalin yegenide degildi o halde neden sadece atatürk onun silah arkadaslarida var ismet inönü celal bayar vsvs onlarin resimleri neden cem evlerinde bas köselerde yok bu biraz celiskili degilmi neyse fazla uzatmim her hangi bir ülkü ocagina gidin diyanetin camisine bile gidin bakin bakalim bir kösede atatürk resmi görebilirmisiniz

altobelli
03.03.2006, 22:06
evet kardeşler öncelikli olarak bu başlık çok iyi olmuş bis alevi milleti olarak mustafa kemal i mutlaka tartışmalıyıs!!!!!!
körükörüne bağlanamayıs mustafa kemale
bakın şunu inkar edmiyorum evet mustafa kemal atatürk
bence en iyi türk asker en iyi türk siyasetçi en iyi türk bürokrat (devlet adamıdır bunu kimse inkar edemes
ama mustafa kemalinde yanlışları zamansız kararları olmuştur artık bunları tartışmamnın vakti geldiş bence
saygılar.

manifesto
03.03.2006, 22:21
Osmanlı şeriatçı olmasa bile alevilere sıcak bakmayan ülkeydi. Atatürk hilafeti saltanatı kaldırınca Aleviler haklı olarak Atatürkü çok sevdiler. Birde ülke halifeden (yani dinden) kurtulupl anayasa ile yönetilince bu Atatürkü sevmek için yeterliydi.

sünni diyanet kuruldu. bu alevilerin yararına mıydı? vergilerimiz hocalara/camilere aktarılmadı mı?

Halifeden kurtulunca Dinden de temizlenmiş oldu yani millet öylemi? Bugün yaşananlar nedir? Halifeliği kaldırabilirsin bunun için yasalar belki güç yetirebilir ama dini kaldırmak biraz sıkar:) Koministlerin esas oğlanları dahi olanca celal ve kudretlerine rağmen kiliseyi yağma etmelerine rağmen halkı, yani istedikleri manada dinsizleştiremediler Bugün Ruslar yine dine yöneliyor.
Ayrıca dindar kesimler Atatürkü pek sevmez sebep olarak ülkede uygulamaya konulan Dinsizlik dayatması.
Alevilerin nedendir bilemiyorum Laiklik çok hoşuna gidiyor. Belki bu sayede dindarların atanmadığı alınmadı Kamu kurumlarında yer edinmişlerdir onun sebebi hikmeti olabilir.
Ama bu küçük menfaatler karşısında rejimin onlardan neler götürdüğünü farkedemediler belkide. Yani rejimin esas oğlanları bi şekilde Alevileri kullanmış oldu.

manifesto
03.03.2006, 22:28
orontes neden yakınıyorsun anlamadım? Aleviler sistemin bi numaralı adamı değiller mi? Şimdi artık bundan da şikayet etmeye mi Başladınız?
Roller değişmeye mi başladı? Ülkede bugüne kadar yapılanları yakında şeriatçılara bağlarsan şaşırmam.
Laiklik ile bu ülkede karnını büyütenlerin en önemli kozu olmadımı sistem.
Her fırsatta laiklik cumhuriyet irtica propagandası yapanlar kimler? Bunları bilmek lazım hepsi bu...

Bu ülkede sokağa dökülenler de sokağa dökülenleri eleştirenler de, ağcayı serbest bırakanlar da onu tekrar içeri alanlar da hep aynı insanlar....
Ulusal bir oyun ulusal bir ihanet

Ezo
03.03.2006, 22:30
Ya burda bir kaç kisi ataturku elestiriyor ya Siz elestirenler kendinizi ne sadediyorsunuz insan yapilani inkar etmez Ataturku kisel olarak sevmeseniz bile yaptiklarindan öturu kabuledin bu kadar basit yazmayin.......Kendiniz ne yapiyorsunuz ne yaptiniz size bir kimlik kazandiran Ulu bir insani bukadar basit sözlerle yazmayin.... Dunyanin Neresinde bir çocuk bayarami var bu hangi Bati ülkesinde var........

altobelli
03.03.2006, 22:37
bakın bis alevilerin yanlışıda bu yeter artık aleviler
mustafa kemali sevin hatta sevelim evet sevmeliyis
ama o da bi kul o dasıradan bi insan
yargılana bilir
bu mustafa kemale tapanlarıda anlamıyorum
HZ ALİ mi bu be arkadaşlar !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
saygılar.

Ezo
03.03.2006, 22:40
yargılana bilir
saygılar.

Siz biraz forum kurallarina uyunuz bu nedir... !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! yasaktir....

Insani elestirirken biraz saygi çerçevesinde elestir basite alarak degil O benim icin basit bir insan degil sizin icin öyle olsada bir çok insan için öyle degildir......

saygilar
ezo

müttaki
03.03.2006, 22:41
Atatürkü sevmeme gibi bir durumum yok. aynı görüşte değiliz o kadar.

İnsanları severken bile kendi görüşümüze göre değerlendiriyoruz. buda görüşümüzde olanlar ve olmayanlar oluyor. yani sevdiklerimiz ve sevmediklerimiz.

ben öyle düşünmüyorum. bir sürü Atatürk gibi düşünen arkadaşım oldu. onları ne kadar seviyorsam Atatürkü de o kadar seviyorum hatta Atatürke arkadaşlarımdan daha fazla saygı duyuyorum. kurtuluş savaşımızın komutanı olarak. reform olarak yaptıklarına değil.

Ezo
03.03.2006, 22:46
[quote=müttaki]Atatürkü sevmeme gibi bir durumum yok. aynı görüşte değiliz o kadar.
quote]

Bir insan zorla sevilmez zaten kimsede sana sev yada sevmediye yorumda yapamaz bu kimseyi ilgilendirmez.....

Benim kabul edemedigim söyleydi böyleydi yorumlari çok basit yorumlar insan birazda olsa ya bize bir kimlik veren bir insani elestiriken dikkat eder...

Hüseyin69
03.03.2006, 22:51
Dunyanin Neresinde bir çocuk bayarami var bu hangi Bati ülkesinde var........

bati ve gelismis ülkelerde cocuklar icin hergün bayramdir ezo kardes bunun resmiyeti bile tartisilmaz batida. bati ve gelismis ülkelerde cocuklar calistirilmaz cocuklara fiziksel ve psikolojik iskenceler yapilmaz unutma
erdal eren daha cocuktu yasini büyütüp idam ettiren yine olsa olsa gelismemis ve medeniyetten nasip almamis ülkelerde olur

ayrica atatürk benim akrabam degil dedem degil atam degil sizin dediginiz gibi kurtarici olabilir devrmci olabilir vs ben ölen kisilerin arkasinda atip tutmam ama yazilan mesajlarda nasilki herkes görüs bildiriyorsa bende görüsümü acikliyorum

müttaki
03.03.2006, 22:52
[quote]

Bir insan zorla sevilmez zaten kimsede sana sev yada sevmediye yorumda yapamaz bu kimseyi ilgilendirmez.....

Benim kabul edemedigim söyleydi böyleydi yorumlari çok basit yorumlar insan birazda olsa ya bize bir kimlik veren bir insani elestiriken dikkat eder...

sen kimliğini sevebilirsin ben kimliğimden(batılı Türk) memnun değilim ezo... bu yüzden zaten Atatürkün fikirleri ve reformlarını eleştiryorum. yorum da eleştiri olsa gerek. Atatürk yeni yeni tartışılıyor. bu tartışmalar Atatürkü seven fakat onu tanımayanlarada yardımcı olacaktır. zaten Atatürk yaptıklarında haklıysa ve sizde Atatürke inanıyorsanız tartışmak sizinde Atatürke olan inancınızı gösterir. anladıysanız gerçekten Atatürkü neden tartışmaktan çekiniyorsunuz anlamıyorum. yani Atatürk tartışıldığında Atatürkten ne eksilebilir ki. yaptıkları belli, kim olduğu belli Devlet kurucumuz.

Ezo
03.03.2006, 22:54
[quote=Ezo]

sen kimliğini sevebilirsin ben kimliğimden(batılı Türk) memnun değilim ezo... bu yüzden zaten Atatürkün fikirleri ve reformlarını eleştiryorum. yorum da eleştiri olsa gerek. Atatürk yeni yeni tartışılıyor. bu tartışmalar Atatürkü seven fakat onu tanımayanlarada yardımcı olacaktır. zaten Atatürk yaptıklarında haklıysa ve sizde Atatürke inanıyorsanız tartışmak sizinde Atatürke olan inancınızı gösterir. anladıysanız gerçekten Atatürkü neden tartışmaktan çekiniyorsunuz anlamıyorum. yani Atatürk tartışıldığında Atatürkten ne eksilebilir ki. yaptıkları belli, kim olduğu belli Devlet kurucumuz.

Ataturku herhalde bir sizler iyi tanimisiniz..... Kimdi Ataturk bir diktatörmuydu.... Ben Atami iyi taniyorum bana özgurluk veren Atami.....

sagyilar
ezo

müttaki
03.03.2006, 22:55
ayrıca sen daha çocukken okullarda on kasımda yada 29 ekimde törenlerde konuştun diye dayak yedin mi? soğukta bekledin mi? dondun mu saatlerce. törenlere gelmedin diye disipline yollandın sorguya çekildin mi?

çocuk bayramı!

Ezo
03.03.2006, 22:56
bati ve gelismis ülkelerde cocuklar icin hergün bayramdir ezo kardes bunun resmiyeti bile tartisilmaz batida. bati ve gelismis ülkelerde cocuklar calistirilmaz cocuklara fiziksel ve psikolojik iskenceler yapilmaz unutma
erdal eren daha cocuktu yasini büyütüp idam ettiren yine olsa olsa gelismemis ve medeniyetten nasip almamis ülkelerde olur

ayrica atatürk benim akrabam degil dedem degil atam degil sizin dediginiz gibi kurtarici olabilir devrmci olabilir vs ben ölen kisilerin arkasinda atip tutmam ama yazilan mesajlarda nasilki herkes görüs bildiriyorsa bende görüsümü acikliyorum

Çocuklar bilinçsiz aileler tarafindan cidden göruyorsa bir toplum kendini yenilemiyorsa hala kati ve gerici bir düsuncede kaliyorsa ataturk ne yapsin....

ayrıca sen daha çocukken okullarda on kasımda yada 29 ekimde törenlerde konuştun diye dayak yedin mi? soğukta bekledin mi? dondun mu saatlerce. törenlere gelmedin diye disipline yollandın sorguya çekildin mi?

çocuk bayramı!

bunlardami Ataturkun devrimleri yoksa biz insanlarin mii

müttaki
03.03.2006, 22:59
[quote=müttaki]

Ataturku herhalde bir sizler iyi tanimisiniz..... Kimdi Ataturk bir diktatörmuydu.... Ben Atami iyi taniyorum bana özgurluk veren Atami.....

sagyilar
ezo

6 Temmuz 1918
" Dedim ki,'Ben her vakit söylerim benim elime büyük yetki ve kudret geçerse,ben sosyal hayatımızda istenilen devrimi bir anda bir darbe ile uygulayabileceğimi sanıyorum.Zira ben,bazıları gibi halkın anlayışını(...)yavaş yavaş(...)alıştırmak suretiyle bu işin yapılacağını kabul etmiyorum.Buna ruhum isyan ediyor.Ben , bu kadar yıl eğitim gördükten, uygar yaşamı ve toplumu inceledikten ve özgürlüğümü elde etmek için hayatımı ve yıllarımı harcadıktan sonra neden cahiller derecesine ineyim?Onları kendi düzeyime çıkarırım.Ben onlar gibi değil,onlar benim gibi olsunlar."

dikta anlayışı bu değilde nedir!

Ezo
03.03.2006, 23:01
Ataturki sevmeyen iki kesim....

Kürtler sevmezler çunku: Kürt devleti kurmadigi icin...

Sunniler sevmezler çunku: Islam devleti kurmadigi icin Iran gibi...

ya Muttaki senin yazdiklarini hep farkli yorumluyorum... neden bilmiyorum... Ya birde Ataturkun bu ülke icin yaptigi seyleri yazsana onlari yazamazmisin kurtulus savsindan hariç baska....

Hüseyin69
03.03.2006, 23:05
[quote=Ezo]

6 Temmuz 1918
" Dedim ki,'Ben her vakit söylerim benim elime büyük yetki ve kudret geçerse,ben sosyal hayatımızda istenilen devrimi bir anda bir darbe ile uygulayabileceğimi sanıyorum.Zira ben,bazıları gibi halkın anlayışını(...)yavaş yavaş(...)alıştırmak suretiyle bu işin yapılacağını kabul etmiyorum.Buna ruhum isyan ediyor.Ben , bu kadar yıl eğitim gördükten, uygar yaşamı ve toplumu inceledikten ve özgürlüğümü elde etmek için hayatımı ve yıllarımı harcadıktan sonra neden cahiller derecesine ineyim?Onları kendi düzeyime çıkarırım.Ben onlar gibi değil,onlar benim gibi olsunlar."

dikta anlayışı bu değilde nedir!

müttaki sanirim sen yanlislikla gerog bushun bir konusmasini alinti yapmisin :)

bunlari bugün georg bush zaten yapiyor geri kalmis ülkelere

müttaki
03.03.2006, 23:10
[quote=müttaki]

müttaki sanirim sen yanlislikla gerog bushun bir konusmasini alinti yapmisin :)

bunlari bugün georg bush zaten yapiyor geri kalmis ülkelere

canerzincan bush ile Atatürkü aynı kefeye koyamam. Atatürk karaktersiz değildir. bush ise neidüğü belirsizin tekidir. yaptıkları herşey safsata.

altobelli
03.03.2006, 23:14
aleviler mustafa kemali yargılayamadıkça asimile olmaya mahkumlar

Ezo
03.03.2006, 23:15
[quote=canerzincan]

canerzincan bush ile Atatürkü aynı kefeye koyamam. Atatürk karaktersiz değildir. bush ise neidüğü belirsizin tekidir. yaptıkları herşey safsata.

Butür yazismalar Elestirmi bir düsuncemi benmi bilmiyorum elestiyi yoksa...

aleviler mustafa kemali yargılayamadıkça asimile olmaya mahkumlar

Asimile olmamizin nedenidemi Ataturk çok güzel.....Kendi külturune saip çikma yapilanlara gözyum gel sorulu ataturku gör... Seni asimile edenlere boyun ey sonrada gel sorumlusunu Ataturk yap...

müttaki
03.03.2006, 23:19
[quote=müttaki]

Butür yazismalar Elestirmi bir düsuncemi benmi bilmiyorum elestiyi yoksa...

o benim yazım ama alıntı canerzincan yazıyor! yoksa cevap vermezdim.

bushda demokrasi için Irağı işgal etmedi mi? Cahil insanları kendi seviyesine çıkarmadı mı. Atatürk bush gibi değildir ama bir dikte adamıdır. anlatmak istediğim sadece buydu..bush örneğini ise canerzincan arkadaşımız yanıtlasın....

altobelli
03.03.2006, 23:24
Asimile olmamizin nedenidemi Ataturk çok güzel.....Kendi külturune saip çikma yapilanlara gözyum gel sorulu ataturku gör... Seni asimile edenlere boyun ey sonrada gel sorumlusunu Ataturk yap...
sayın ezo ben sorumlu mustafa kemal dir demedim
ben mustafa kemali yargılamalıyıs dedim
hatta bence mustafa kemalin resmini cem evinden kaldırmalıyıs
çünkü
1 kendisi bir sünni dir
2 kendisi dini bi önder değildir
3 kendisi siyasi bi idol dur
4 cem evinde siyaset olmas siyasetçininde işi olmas
5 kendisi ister yada istemes alevi öldürmüştür.
neyse bis aleviler ne zaman bası şeylere körü körüne bağlanmayı bırakırsak o zaman asimile olmayıs demöek istedim ben
saygılar.

Hüseyin69
03.03.2006, 23:28
iyisimi ben fazla kurcalamiyim
sizi bilmem ama ben
kendi yurdundan sürgün edilenlerin yanindayim
asirlardir ezilenlerin halen ezildikleri icin mahkum olanlarin yanindayim

su iki cümle simdilik yeter lakin kapi disari edilmesem yeri geldimi yine mesajimi yazarim bu kimine göre elestiri kimine göre düsünce kimine görede karalama politikasi olur beni ilgilendirmez

müttaki
03.03.2006, 23:31
Atatürk sünnimidir. yapma altobelli ne yaptın Atatürkün din inancı:

20 Teşrinisani 1332 Pazar (3 Aralık 1916)

" 'Allah'ı İnkar Mümkün mü? ' eserini bitirdim:Bütün filozofların çeşitli dinlere bağlı olan natüralistlerin, akılcıların,metaryalistlerin,hukukçuların,düşünürl erin,tasav vufçuların tümü ruhun var olup olmadığını, ruhun ve maddenin bir ya da ayrı olup olmadığını, ruhun kalıcı olup olmadığını inceliyor.Bu incelemelerde, bilim ve fenne dayananlar kabul edilebilir."

sen böyle inanan sünni gördün mü?

Ezo
03.03.2006, 23:33
iyisimi ben fazla kurcalamiyim
sizi bilmem ama ben
kendi yurdundan sürgün edilenlerin yanindayim
asirlardir ezilenlerin halen ezildikleri icin mahkum olanlarin yanindayim

su iki cümle simdilik yeter lakin kapi disari edilmesem yeri geldimi yine mesajimi yazarim bu kimine göre elestiri kimine göre düsünce kimine görede karalama politikasi olur beni ilgilendirmez

Kimdir kendi yurdunda sürgune ugrayanlar....kürtlermi.... lütfen yapmayin ya......Yani ne yapmaliydi 10 parçayami bölmelimiydi Türkiyeyi....Bunun icinmi Ataturk sizler bukadar basite aliyorsunuz....

bülentişcan
03.03.2006, 23:37
atatürkün birkesim aleviler tarafindan sempati görülmesi osmanlinin saltanatligan son vermesi batiya yönelmesi ve haci bektasa gitmesinden ibarettir bugün recep erdogan ahci bektasa gidiyorsa bilinki alevilerin %5 recep agaya oy verecektir bugün en fasist bir parti alevilere cem evi tahsisi vadinde bulunsa yine ayni seyler olacaktir zaten gecmiste atatürkün yaptigi bir kac devrimin aynisini günümüz sag sol partileri her secim döneminde yapmiyormu yok sefaf demokrasi yok yolsuzluk yok cagdas türkiye yok bagimsiz türkiye vs vs

bir kardesimizin dedigi gibi madem atatürk bu kadar laikti bu kadar demokratti neden alevilere bir hak tanimadi neden cumhuriyeti kurdugu ilk yillarda bile aleviler yine baski altindaydi vs sakin benden kaynak istemeyin kaynagi atatürk ve aleviler dir atatürke karsi herhangi bir alerjim yok ama atatürküde ibadet hanemin icine koyacak kadar .... degilim atatürk oniki imamlarin bir imami degildi atatürk hacibektasi velinin bir oglu degil pir sultan abdalin yegenide degildi o halde neden sadece atatürk onun silah arkadaslarida var ismet inönü celal bayar vsvs onlarin resimleri neden cem evlerinde bas köselerde yok bu biraz celiskili degilmi neyse fazla uzatmim her hangi bir ülkü ocagina gidin diyanetin camisine bile gidin bakin bakalim bir kösede atatürk resmi görebilirmisiniz
CANERZİNCAN
evet sen çok akıllısın,Şeriatcının Atatürkü orya niye astığı ile Alevilerin Cem evine niye astıkları arasındaki varkı ayrıt edemiyorsan sana ne deyim,Çok akıllısın
Yaz ya ne olur alevilere yapılan baskıları yaz Cumhurıyet ve Atatürk dönemlerinde,yaz biz kulduk ,ümmettik de bizi vatandaş ,birey yaptı de,biz dağ başlarında saklanıyorduk,okuma yazmamız yoktu hatta ülkenizde okuma yazma oranı 1000/de 2 ydi de,şehirlere indik,insan yerine konduk de,hayatımız bir sultan ,padişahın iki duda arasından çıktı,kurtuldu de,okuma yazma öğrendikde,yıllardır atalarımız atatürkü kutsadılar onlar zır cahildi ........ dı de,yaz Canerzincan yaz,
RTE ile kıyasla onu,bir milleti küllerinden yaratti de amma da ....... adammışde,
Peh canerzincan duruduğun yere bak,bugün ıranda Şeriat varsa,müteefikini belirliyememiş ve yanlış müttefik secmişlerin yüzündendir,(Halkın Mucahitleri)
Dünya kabul etmiş Atatürkün dahiliğini sen aynı yerdesin hatta,gericilerle aynı saftasın.
Her yüzyılda dünyaya bir dahi gelir bu yüz yıldada ATATÜRK'tür diye dünya onun değerini vermiş sen ise nerdesin,
1923 türkiyesini düşün ve sen olsan ne yapardın ,Atatürkün hayatını bir daha oku can bir daha oku,
Bugün bu söylemi onun yaptığı DEVRİMLERİN ve CUMHURİYETİN sayesinde yapıyorsun unutma,ve laik gördüğün yerlere bak!!!,
Devrimcilik birazda Sezarın hakkını sezara vermektir.
Birde oniki imamların hangisi bügün biz Alevilerin inanç,kültür,ve yaşam biçimlerini yaşamıştır,
Pir aşkına en azı 3-4 evli Şeriatcı,ve bugün senin eleştirdiğin tüm yaşam biçimini yaşayan insanlardı 10-15-20 çocukları-3-4-5-6- kadınları Cariyeleri olanlardı,
Bunca zamandır bu forumdasınız ve hayretler!!
Pir Aşkına söyle hangi sol parti veya sağ parti bir devrimsel nitelikde ve alevilerle ilgili bir devrim yaptı ,yazın ya şunu yaptı de ve bu bir devrimdi de.
Harf devrimi mi,Cumhuriyeti mi,Halifelik mi kaldırıldı,(veya İmam Hatiplermi kapatıldı) Hangi devrim yaz gözüm yaz,ben 43 yaşımdayım ve bu ülkede yaşıyorum,sen gördünde ben mi görmedim yazın canlar yazın,
Milyonlarca borcu olan,1000 de 2 okuma yazması olan,fabrika yol,okulu, okuma yazması olmayan,ilim yerine şeriat,din okutulan bir yutta siz olsaydınız ne yapardınız yazın,parsız,pulsuz,yetişmiş insanı yok,insan ve ekonomik kaynaklarını savaşlarda yirirmiş,kaybetmiş bir ülke sizin olsa sen ne yapardın,
Pir aşkına o dönem şartlarını bilipdemi konuşup yazıyorsunuz yoksa ,eleştirmek içinmi,

EŞİTLİK PARTİSİ
03.03.2006, 23:40
İNATLA SAVUNULAN DÜŞÜNCE,DÜŞÜNCE DEĞİLDİR...

ATATÜRK'ü ''eleştirenler'' yine o düşünceyi TÜRKİYE'de kesin ve geri dönülmez bir şekilde tesis etmeye başladığımızı ''anladılar''...
Bu gün herşeye rağmen bunu söyleyebiliyorsak yine ATATÜRK sayesinde...
Yaser ARAFAT,DENKTAŞ'a,henüz İSRAİL'in FİLİSTİN'e girme izini vermediği dönemler de,
-Bari sizin ölünce gömülecek bir VATANINIZ var,ben bunca mücadeleye rağmen ÜLKEME dönemiyorum...der...
Bakıyorum her şey ne kadar basite alınıyor...
VALLAHİ SİZLERİN adına üzülüyoruz...yoksa ister sevin ister sevmeyin,biz bu yolda gereğini yapıyoruz...ve GERÇEK HALKTA sizin gibi düşünmüyor...
Geçen gün bölgemizdeki CEM EVİNİ ZİYARET edip,büroma uğrayan ve yaşları çoğu benim kadar olan bir guruba,aynen sizin ''anlatmaya'' çalıştığınız gibi anlattım...
-Bektaş Bey ALLAH AŞKINA bu konuyu bize bir daha açma,gerçi sen bizi deniyorsun herhalde deyince...konunun özünü açıkladım...inanın insanlarımzın bu nasıl olur diye gözleri doluktu...
Yani siz ne derseniz deyin ATATÜRK sevgisi artık HALKIN KALBİNE İŞLEMİŞ...belki onlar bu tür yerleri ziyaret edemiyor ama,biz onlara tercüman olmaya çalışıyoruz...
Ne diyelim size...sizlerin adına üzülmekten başka şimdilik yapacak bir şeyimiz yok...saygılarımızla.

Bektaş ÇELEBİ

altobelli
03.03.2006, 23:40
Atatürk sünnimidir. yapma altobelli ne yaptın Atatürkün din inancı:

20 Teşrinisani 1332 Pazar (3 Aralık 1916)

" 'Allah'ı İnkar Mümkün mü? ' eserini bitirdim:Bütün filozofların çeşitli dinlere bağlı olan natüralistlerin, akılcıların,metaryalistlerin,hukukçuların,düşünü rl erin,tasav vufçuların tümü ruhun var olup olmadığını, ruhun ve maddenin bir ya da ayrı olup olmadığını, ruhun kalıcı olup olmadığını inceliyor.Bu incelemelerde, bilim ve fenne dayananlar kabul edilebilir."

sen böyle inanan sünni gördün mü?

abim kardeşim ben inceledim yeminlen inceledim soy ve kan olarak kesinlikle sunnidir

Ezo
03.03.2006, 23:43
Tsk Bulentiscan ve Bektas bey bu güzel ve bilgilendirici yorumlariniz icin.....

müttaki
03.03.2006, 23:44
abim kardeşim ben inceledim yeminlen inceledim soy ve kan olarak kesinlikle sunnidir

soy ve kan olarak hepimiz hz. Ademin soyundanız ama bugün yahudilik, katoliklik, protestanlık, ortodoksluk, sünnilik, şiilik, alevilik, hinduizm, budizm, vb. bir sürü inanç var.

inanç dediğin soy ile kan ile geçmez. idrak ile alakalıdır.

altobelli
03.03.2006, 23:46
iyi oldu o zaman atatürk hazreti alinin torunu oldumu istediğinis oldu mu ?

bülentişcan
03.03.2006, 23:49
fethullahcilar bir site acsa bu kadar basite indirgemezlerdi tamamda

sende alevilerin actigi bir sitede kendi resmini atatürk yapmissin...kerbeladami sehit düstü? Alinin soyundan mi, Cem evimi yaptirdi? dersim sürgünlerinimi engelledi? yasadigin sistem onun mirasi bir sistem ve aleviler bu sistemde 1923 den beri sakinarak yasadi...
Sayın Kolera
Yazıların tam bir kolera,
Tarih bilgilerinde yoksunsuz galiba,Hacı bektaşda Kerbelada Şehit düşmedi,Pir sultanda,
Yunusda ,Kayguzus da ali soyundan değil ,
Hayır yaşdiğın sistem onun sistemi değil,bu ülekeyi,66 yıldır sağ ikdidarlar ve karşı devrimciler yönetiyor,
CEM evi açılma meselesi yenidir,can o dönemlerde cemevi kavramı yoktu,köylerde cemler,Evleri geniş ve büyük olanlarda yapılıyordu,veya köy odalarında yapılıyordu,
1950 sonrası kentlere göcen alevilerin ihtiyaçları gereği cemevi ihtiyacı 1980 lerden sonra ortaya cıkmıştır,
Aleviler yaşam ve özgürlüklerini desdekledikleri Atatürk,ve Cumhuriyetten almışlardır.
Piir aşkına sizler bu düşünceleri hangi ideolojilerden ve hangi felsefelerden aldınız,
Dersim sürgünleri de tartışılır,
Unutma Stalinde Troçkiyi harcamıştı,o günün şartlarını ve olaylarını bilmeden yorumlamak doğru olamasa gerek
1923 den sonra Aleviler özgürleşti.

müttaki
03.03.2006, 23:53
siz olsaydınız ne yapardınız yazın,parsız,pulsuz,yetişmiş insanı yok,insan ve ekonomik kaynaklarını savaşlarda yirirmiş,kaybetmiş bir ülke sizin olsa sen ne yapardın,
Pir aşkına o dönem şartlarını bilipdemi konuşup yazıyorsunuz yoksa ,eleştirmek içinmi,

6 Temmuz 1918

değişim böyle olmaz. böyle olunca çocuk bayramı çocuk eziyeti olur. köylü milletin efendisi olmaz, kapitalizm olur. egemenlik kayıtsız şartsız halkın olmaz dış güçlerin olur. Laiklik olmaz, diktatörlük olur.

ayrıca aleviler Atatürkü 12 imamdan da üstün tutmaya başladınız. aynı bir arkadaşımızın dediği gibi

Atatürk alevisiyim. :yorgun:

Hüseyin69
03.03.2006, 23:55
gereksiz oldugu icin silindi

Hüseyin69
03.03.2006, 23:57

kardes biraz daha aciklarmisin nasil özgürlesti aleviler
ayrica bende aleviyim benim adima böyle bir cümle
sadece talihsizliktir sansizliktir vee gaf tir
???????

altobelli
03.03.2006, 23:58
bakın gördünümüs mü demek hala aydın kişiler var mustafa kemal yargılanacak tabi kurallarına göre
haklı yanı çok benim amacım haksız yanlarınında olduğunu bilmenis canlar
yoksa
haşaki hepimis severiz mustafa kemali
en asından yavuzun dölünden iyidir :)
saygılar.

Ercan
04.03.2006, 00:00
Eline yüregine saglik Bülentiscan :)

Ezo
04.03.2006, 00:01
saygılar.

Birtek kelimenizde butur bir yaziciksin direkt ban bu bir uyaridir....

altobelli
04.03.2006, 00:03
Birtek kelimenizde butur bir yaziciksin direkt ban bu bir uyaridir....

sayın ezo bu ne demek açıklarmısınız ?
anlayamadım

Ercan
04.03.2006, 00:07
iyi oldu o zaman atatürk hazreti alinin torunu oldumu istediğinis oldu mu ?

Lütfen yazdiklariniza dikkat edin.

bülentişcan
04.03.2006, 00:09
Dünyada hangi ülkede, o ülkenin kurucusunun siyasi bir belge niteliği taşıyan söylevi sansürlenmiştir?

Nutuk üzerine fazla kafa yormayalım. Ben okudum ve Alevilik üzerine pek birşey bulamadım. Ki varsa bile bunun ne önemi var ki. Fiili uygulamalar bu ülkede her kesimden farklılıkların nasıl barbarlığa, yasaklara ve asimilasyona tabi tutulduğunu açıkça ortaya koyuyor.

Türkiye tarihinin reel gerçekleri mi bizim için temel veri, yoksa söylemlerde dile getirilen ve hiçbir yaşamsal karşılığı olmayan tekerlemeler mi?

Nutuk'ta Kürdistan'dan da bahseder Mustafa Kemal.

Bunların hiçbir anlamı yok.

Bu ülkede, 82 yıldır, demokrasi, hak ve özgürlükler, eşit-katılımcı ve adil bir sistem inşa edilebilmiş mi biz ona bakalım.

Ülkeyi 82 yıldır şeriatle yönetiyor bu sistem.

Tarikat çevrelerinin yaptığı eleştirilere bakarak bu düzeni aklamak saçma.

Hep bir diğerinden duyulan korkuya dönük bir politika üretildi.

Komünistler geliyor ha,
Şeriat geliyor ha,
Ülkücüler geliyor ha,
Bölücüler geliyor ha,
Sevr ciler geliyor ha..

vesaire vesaire.

Aklı başında aydın insanların bu ikilemden kurtularak, ülkenin gerçek sorunları olan açlık, sefalet, yoksulluk, işsizlik, bölgelerarası eşitsizlik, adaletsizlik, kötü gelir dağılımı gibi meslelere kafa yorması gerekiyor.

Bu yüzden ilk görev, Kemalizmin kafamızda yarattığı korku, düşmanlık ve yanılsamalardan kurtulmalı, ayrımcılık duvarlarını aşarak, demokrasi ve özgürlükerin geliştirilmesi için mücadele etmeliyiz.

Demokrasi yoksa ekmek de yok.

Ve bu ülkede 82 yıldır demokrasi adına yapılan tek şey, dikta rejimleri ve ordu desteği ile halkın anasından emdiği sütün burnundan getirilmesidir.

TC ordusunun ülkenin ekonomisine verdiği zarar, Kürtlere karşı yürütülen savaş için silahlanmaya ayrılan ödenekler ve mahvolan toplumsal ve ekonomik yaşam.

Krizlere ve darbelere gebe bir rejim.

Ve çıkıp halen yok Nutuk oku yok Cem evleri sadece ibadethane kabul edilmiyor vs.

Kimin ne hakkı var bir toplumun ibadet saydığı yerleri ibadethane olarak kabul etmemeye.

Biraz objektif bakabilseydin bunu söylemezdin.

Maraş, Sivas, Gazi, Çorum katliamları
Alevi köylerine zorla cami yapılması.
Dersim ve Sivas isyanlarında yüzbinlerce Alevi insanın katledilmesi.

Hepsi, cumhuriyet ordusunun ve güdümündeki kontrgerilla örgütlenmesinin eseri değil mi?

Aleviler hakkında sahip olunan tüm aşağılık iftira ve yalanlar, 82 yıl sonra halen insanların beyninde aynı inandırıcılıkla duruyorsa o zaman bu barbar sistem değil de kim sorumlu?

Herşey kendi kendine mi oluyor?

Lütfen insaf.

Tamam,
ben Nutuk'a bir daha bakayım.

Ama sen de Sivas'ta diri diri yakılanların fotoğraflarına bir bak.

Anlaştık mı?
Tüm bunlarda Atatürk ün sorumluluğu nedir anlamadım,
Eğer sistem yanlış ve farklı kullanıyorsa bunu sucu o sistemi kurandamıdır,bu ülkeyi canı pahasında kurtaran gecesini gündüzüne katan insandamıdır,
Atomu bulan insan ,dinamiti bulan insan,ançak bunu insanların ölmesi içinde kullanan insan değilimi arkadaş

Demokrasi ülkelere nezaman geldi dersin,geri kalmış,feodalizmin yaşandığı -özellikle Kürtler içinde- 3 dünya ülkelerinde hangi demokrasiden bahsediyorsun,sap ayrı saman ayrı can.
Kürtlere karşı bir savaş yok eger 1984 temmuzundan sonra ülke de baş gösteren terör olaylarından ırkcı pkk terörüne savaş diyorsan o savaş değil,savaşın tanımını aç bak,
AHMET TÜRK -kürttür-EŞREF BİTLİS türk,
ülkemiz yıllardır karşı devrimcilerin ve ikinci sınıf POLİTİKACILARIN ELİNDE VE BU ÜLKENİN KAYNAKLARI KÜRT AŞİRETLERİ VE TÜRK ZENGİNLERİNİN ELİNDE,YAPMAYIN CANLAR BU ÜLKEDE KÜRT E EKMEK 500YKR DE TÜRKE 100YKR Mİ,kÜRT E KİRA 500YTL DE tÜRKE 250 YTL Mİ,ASGARİ ÜCRET KÜRT E 100 YTL DE TÜRK E 500 YTL Mİ, ENFİLASYON KÜRT E %100 DE TÜRK E % 30 MU,bunun öreneklerini çogaltmak mümküm .
Evt Can bu ülkede sorunumuz demokratik açılımları sağlamak,,
gerisi hikaye

altobelli
04.03.2006, 00:09
Lütfen yazdiklariniza dikkat edin.

neden işte okumak istediğinisi yasdım sizinde istediğinis bu değil mi zorla zorla atatürk ü de alevi yapacaksınız
haksızmıyım ?

bülentişcan
04.03.2006, 00:16
orontes neden yakınıyorsun anlamadım? Aleviler sistemin bi numaralı adamı değiller mi? Şimdi artık bundan da şikayet etmeye mi Başladınız?
Roller değişmeye mi başladı? Ülkede bugüne kadar yapılanları yakında şeriatçılara bağlarsan şaşırmam.
Laiklik ile bu ülkede karnını büyütenlerin en önemli kozu olmadımı sistem.
Her fırsatta laiklik cumhuriyet irtica propagandası yapanlar kimler? Bunları bilmek lazım hepsi bu...

Bu ülkede sokağa dökülenler de sokağa dökülenleri eleştirenler de, ağcayı serbest bırakanlar da onu tekrar içeri alanlar da hep aynı insanlar....
Ulusal bir oyun ulusal bir ihanet
Evtya menitesto,
Bu ülkede yapılanlar 1950 yılından bu yana karşı devrimci,dini politikaya alet eden şeriatcı,gerici insanlarınyüzündendir,sen hangi ülkede yaşıyorsun,
İrtica politikası yapanlar hep iktidarda oldu insanlarımızın dini dugularını sömürdü
Karnı Şiş mi Arıyorsun.
mesela HOC:Kaç kilo atını var
Mesela Tayyuip -Başbakanımız-
Mesela :Fetullah vs vs
Evet ihanet edenler belli ,
Neyzenin şiiri aklıma geldi
Sen yine babandan dogardında ........
Adın ne olurdu belirsiz.

Ercan
04.03.2006, 00:17
neden işte okumak istediğinisi yasdım sizinde istediğinis bu değil mi zorla zorla atatürk ü de alevi yapacaksınız
haksızmıyım ?

Atatürk´e alevi demiyoruz.Kendisinin de böyle bir demeci yok.
Dünyanin takdir ettigi bir kisinin bu islerle ne alakasi var?

bülentişcan
04.03.2006, 00:21
yargılana bilir
saygılar.
Sevgili altobelli
Herşeyi yargıladık yoluna koyduk sıra Atatürk e geldi dimi,
Bü günü n siyasetcilerini yargıla,dünkünü ,öncekini,ondan öncekini yargıla,
Peş prasız,fabrikasız,okuma yazması olmayan ,okumuş yetşişmişş insanı olmadam bu ülkeyi ayağa kaldıran atatürkü ve silah arkadaşlarını en sona yargıla olmaz mı can
DOSTCA KAL

altobelli
04.03.2006, 00:22
Atatürk´e alevi demiyoruz.Kendisinin de böyle bir demeci yok.
Dünyanin takdir ettigi bir kisinin bu islerle ne alakasi var?

ercan abim canım abim abartma dünya felan takdir etmes o kadar değil bence
sen demedin ama çoğu bunu dedi
sanki adama tapıyolar abim yaaaaaaa
saygılar.

bülentişcan
04.03.2006, 00:27

eL iNSAF cANERZİNCAN
Erdal Erenle Atatürk ne bağlantı var can yapma ya,
Ya görüşünü arakadaş,1923 de ben de ünüversiteler açardım,çünkü elimde şuuuu kadar prof vardı de,şu kadar iklk ve şuu kadar lise mezunu vardı de,Uçak fabrikası kurardım de,şuuu kadar makne,şuu kadar elektirik mühendislerim vardı de,(örnekleri sen çoğalt)
Erbakan da Atatük yaşasaydı Refahcı olurdu dedi,Erdalı asanın atatürk le ne ilgisi var.

Ezo
04.03.2006, 00:28
ercan abim canım abim abartma dünya felan takdir etmes o kadar değil bence
sen demedin ama çoğu bunu dedi
sanki adama tapıyolar abim yaaaaaaa
saygılar.

uyariya ragmen hala sevyeyi düsürmeye çalistigini bunu bilinçli yaptigin icin ban atmak zorundakaldim...bu arkadasa..

bülentişcan
04.03.2006, 00:34

çocuk bayramı!

Evet bekldik ,dayak da yedik Atatük ne yapsın,ve bunları yapanlarde Atatürk değil Muttaki,
Ya sen hiç dağbaşlarında inançı alevi diye sürüldünmü,iftiralara uğradınmı,Devlet işlerinde inançın nedeniyle bir şeflik bile alamadınmı,
Mesela hiç Katledildimi,Yavuzlar,kuyucu mustafalar,hızır paşalar ,mhp liler,tarafından,sivasda şeriatcılar tarafından katledildin mi muttaki,
Mutakki bu ülkeyi yıllardır sunii anlayış yönetiyor,
Atatük ün senin beklemende sucu ne?

bülentişcan
04.03.2006, 00:43

Alştobelli
Nasıl inceledin,Abinle ikiniz anlamadım
Siz aynı yöreden misiniz Atatürkle,Ataları ile 1400 lü yıllarda Balkanlara mı sürüldünüz,
Atatürkün bir yerlerde KAN tüpleri vardı alıp tahlil ettiniz bu KAN sunni mi dediniz.
kan lar A-B-AB-0- diye 4 e ayrılır sunni kanı nasıl farklı mı?
Ypma altyobelli yapma gözüm
Siz Labarant mısınız.?

bülentişcan
04.03.2006, 00:47
6 Temmuz 1918

değişim böyle olmaz. böyle olunca çocuk bayramı çocuk eziyeti olur. köylü milletin efendisi olmaz, kapitalizm olur. egemenlik kayıtsız şartsız halkın olmaz dış güçlerin olur. Laiklik olmaz, diktatörlük olur.

ayrıca aleviler Atatürkü 12 imamdan da üstün tutmaya başladınız. aynı bir arkadaşımızın dediği gibi

Atatürk alevisiyim. :yorgun:
Muttaki
seni anlamadım can
yaz değişim nasıl olur,
1923 türkiyesini ortaya koy ve sonra o veriler ile ben olsaydım şunları yapardım de
seni anlayım gözüm
12 imamlar ve Atatürk ü karşılaştırmıyoruz Muttaki hangisi üstün hangisi iyi kötü diye karşılaştırma yok burda
Lütfen konuyu başka yerlere getirmeyelim,
Alevi alevidir.

müttaki
04.03.2006, 00:48
Evet bekldik ,dayak da yedik Atatük ne yapsın,ve bunları yapanlarde Atatürk değil Muttaki,
Ya sen hiç dağbaşlarında inançı alevi diye sürüldünmü,iftiralara uğradınmı,Devlet işlerinde inançın nedeniyle bir şeflik bile alamadınmı,
Mesela hiç Katledildimi,Yavuzlar,kuyucu mustafalar,hızır paşalar ,mhp liler,tarafından,sivasda şeriatcılar tarafından katledildin mi muttaki,
Mutakki bu ülkeyi yıllardır sunii anlayış yönetiyor,
Atatük ün senin beklemende sucu ne?

bu milleti Atatürk yaratmadı mı?

ayrıca Atatürkü ve devrimlerini tartışıyoruz. sünniler ise bu devleti hiç yönetmedi. yönettiyse sadece hakkını almaya çalıştı ama hep susturuldu. korkutuldu. eğer Menderesten, Demirellerden bahsediyorsan bunların kim olduklarını cümle alem biliyor. ne halta hizmet ettiklerini sabetayist yahudi dönmeleri olduklarını Atatürkün kapattığı mason localarında üstat olduklarını neden yazmıyorsunuz.

çünkü bir suçlu var sünniler. onlarında tek suçu var cahil kalmak. ama buda sistemin sorunlarından kaynaklanıyor. yani devlet kadrolarına Atanan müsteşarlar ve eğitimcilerin sabetayist anlayışta olmalarından. sünni kesimin çoğu ya cahildir ya da sistemin parçasıdır. yani batı yanlısı AB ci. işte bu İnsanları yaratan da sizin empoze eğitim sisteminizdir. sizin derken kemalizmden bahsediyorum. yani batıcıların kendi niyetlerini saklamak için kullandıklartı kemalizm maskesinden.

ayrıca Atatürk bir dikte adamı, bir askerdir. askerlerin mantık anlayışını pek anlatmama gerek yok. yap dedinmi yapılır. Atatürkte yap demiş yapmayanlara zorla yaptırmıştır. işine gelenler yapmış desteklemiş kendi menfaatlerine maske olarak kullanmışlardır kemalizmi, yapmayanlar ise Atatürkün diğer yüzü olan dikte yüzü ile karşı karşıya kalmışlardır.

bugün eleştirme, yazma, tartışma kültürümüz, geçmişimize olan utancımız, felsefecilerimize düşünürlerimize olan uzaklığımızın sebebidir kemalizm.

batıcı kopyacılığımızın ve geçmişimizi yok saymamızın sebebidir.

cahi İnsanların seviyesine inmeden Cahilleri kendi seviyene çıkaramazsın. eğer onlar benim seviyeme çıksın diye beklersen tüm reformların buhar olur uçar.

bugün türk dil kurumundan, Atatürkün açtığı fen okullarına kadar, egemenlikten, türk silahlı kuvvetlerine, medyadan siyasetçilerimize kadar herşey buhar oldu gitti. bir tek Atatürkçü gösteremezsiniz Mhp lilerden başka. onlarda zaten sözde Atatürkçü. ama Devlet Bahçeli değil!

bülentişcan
04.03.2006, 00:51
kardes biraz daha aciklarmisin nasil özgürlesti aleviler
ayrica bende aleviyim benim adima böyle bir cümle
sadece talihsizliktir sansizliktir vee gaf tir
???????
Yurttaş oldular,kanun önünde eşit oldular,oy hakları oldu,fetvalar ile devlet tarafından katledilmeleri on buldu.( bu cevaba sen başka söylemler getireceksin)
Ummetlikden,kulluktan kurtuldular.
Yetermi.(Yetmezsse sayıyım)

Kolera
04.03.2006, 00:52
bu şiir buraya yakışır sanırım....yorumsuz....

Yikin Heykellerimi

Ey milletim,
Ben, Mustafa Kemal'im...
Çagin gerisinde kaldiysa düsüncelerim,
Hâlâ en hakiki mürsit, degilse ilim,
Kurusun damagim, dilim.
Özür dilerim...
Unutun tüm dediklerimi.
*
Özgürlük hâlâ,
En yüce deger
Degilse eger...
Prangali kalsin diyorsaniz, köleler...
Unutun tüm dediklerimi.
*
Yoksa, çagdas medeniyetin bir anlami,
Ortaçaga tasimak istiyorsaniz zamani,
Bas taci edebiliyorsaniz
Sanatin içine tüküren adami...
Unutun tüm dediklerimi.
*
Yetmediyse acisi, siddetin, savasin.
Anlami kalmadiysa
Yurtta sulh, dünyada barisin.
Eger varsa ödülü, silahlanmayla yarisin.
Unutun tüm dediklerimi.
*
Özlediyseniz fesi, peçeyi.
Aydinliga yegliyorsaniz, kara geceyi.
Hâlâ medet umuyorsaniz
Sihtan, seyhten, dervisten.
Sifa buluyorsaniz,
Muskadan, üfürükçüden...
Unutun tüm dediklerimi.
*
Esit olmasin diyorsaniz, kadinla erkek...
Kara çarsafa girsin diyorsaniz,
Yobazin gazabindan ürkerek...
Diyorsaniz ki, okumasin
Kadinimiz, kizimiz;
Budur bizim alin yazimiz...
Unutun tüm dediklerimi.
*
Fazla geldiyse size, Hürriyet, Cumhuriyet...
Özlemini çekiyorsaniz,
Saltanatin, sultanin...
Hâlâ önemini anlayamadiysaniz,
Millet olmanin...
Kul olun, ümmet kalin,
Fetvasini bekleyin, Seyhülislamin...
Unutun tüm dediklerimi.
Yikin, diktiginiz heykellerimi.

yakapinarli kendine ait bir fikrin varsa bekleriz...yani sana ait olani tartismak istiyorsan karsilikli tartisirriz. ama siirlerle yazarsan bende derimki 33 kursun olayini anlat birazda ordan bahset
32 kisiyi götürüp kursuna dizdiklerinden bahset atatürkün silah arkadasinin bunu yapan askeri sehre girince sarilarak halkin önünde gezdiginden bahset
bu olayin olduktan 15 sonra meclise tasindigindan bahset

cumhuriyet 1923 atatürk öldü 1938 bu arada yapilan bir cem evi varmi ondan bahset... ilk cem evi hangi yil nerde yapilmis ondan bahset...

Kolera
04.03.2006, 01:00
vaybe atatürk kafiyeli siirler yaziyormus...:)))

müttaki
04.03.2006, 01:00
Atatürkün yaptığı hatalar.

1- Latin Alfabesi: alfabe değiştirilerek bir geçmişe çizik atılmıştır. İnsanlar geçmişlerini öğrenemezken aristoyu, socratesi, milliyetçilik akımlarını öğrenmişlerdir. bugün bile konuşurken aristo mantığı, platonun akılcılığı diyerek konuşuyoruz. nerede muhyiddin Arabiler, nerede Hallaclar, nerede mevlana. hangi kitaoda edebiyatta tarihte anlatılıyor bunlar. madem batı ile adaptosyon kesilmesin istiyorsun yanında Latin alfabesi dersleri verirsin olur biter. İnsanlar hem bilgiye ulaşabilirler hemde geçmişlerine sarılırlardı. aleviler ne kadar pir sultanı, Hallacı, Şah hatayiyi, seyyid nesimiyi biliyor. Asimile olan Anadolu halklarının tamamıdır. sebeplerinden birisi sadece Latin alfabesidir.

2- CHP ve tek partili demokrasi: Atatürk tüm demokrasiyi kendi tekeline CHP tekeline almıştır. başka sözler susturulmuştur. Nazım Hikmet, Sait nursi hapislere atılırken İstaklal marşımızın yazarı M.Akif ersoy hayatına Mısırda devam etmiştir. diyorlar ki diğer partiler domakrasi karşıtıydı. o zaman CHP yi de kapatır. her İnsanı bağımsız seçerdin. ama değişim dikte ile olduğundan dolayı ancak dikte ile ayakta tutulabilirdi ki öyle oldu.

3- Diyanet: Devlet ve Din işlerini birbirinden ayırmayı becerememiş çözüm olarak da dini de kontrolüne almak zorunda kalmıştır. Laiklik ise hiç olmamıştır. olmamış bir şeyi getirmesinin sorunlarını ise hala çekiyoruz ve çekeceğiz. dikte anlayışı ile anlayacağınız Diyanette kontrol altına alınmıştır.

4- milliyetçilik ilkesi ki bunu zaten çok tartıştım. tartımaya bile değmez.

Ercan
04.03.2006, 01:01
Konu basligi Mustafa Kemal Atatürk.
Yazilanlari okuyunca sasirmamak elde degil.Türkiye´de yasanan tüm olumsuzluklar kurucusuna yüklenmis.Oysa Adnan Menderes devri baslayinca,ileriye degil geriye sayim baslamistir.Istedikleri de olmustur.Iktidardaki AKP buna örnektir.
Atatürk temel atmistir,temeli bozmaya calisanlar ise iktidardadir.
Temel bozulduysa bunda Mustafa Kemal´in sucu nedir?
Sucu temel atanlarda degil ,temeli bozanlarda aramaliyiz.

müttaki
04.03.2006, 01:02
bu dikte anlayışı ise hala devam ediyor

TSK

ve

ATATÜRK

bugünümüzün sebepleri değiller mi?

müttaki
04.03.2006, 01:07
Konu basligi Mustafa Kemal Atatürk.
Yazilanlari okuyunca sasirmamak elde degil.Türkiye´de yasanan tüm olumsuzluklar kurucusuna yüklenmis.Oysa Adnan Menderes devri baslayinca,ileriye degil geriye sayim baslamistir.Istedikleri de olmustur.Iktidardaki AKP buna örnektir.
Atatürk temel atmistir,temeli bozmaya calisanlar ise iktidardadir.
Temel bozulduysa bunda Mustafa Kemal´in sucu nedir?
Sucu temel atanlarda degil ,temeli bozanlarda aramaliyiz.

yazılarımı okumuyorsunuz galiba

dikte ile yöneten birisi lider olamaz ve bu yüzden kurduğu düzen onun ölümüyle yıkılır ki yıkım İnönü ile başlamıştır. bugüne kadarda devam etmektedir. Atatürk bir dikteci olarak gayet güzel bir devlet adamıdır ama bu onu lider yapmaz.

srdr_ist
04.03.2006, 01:15
Konuları okudum aslında yazmayacağıma dair sözüm vardı ama bir yere kadar mış.

Atatürk hakkındaki bu yazılarınız böyle yaptı şöyle yaptı diyorsunuz enperyalisler dışardan bizimkiler içerden o adamı durduramadı ve yapacağınıda yaptı helal olsun. Ama ondan sonra kimse onun yaptığının çeyreğini yapmadığı halde bir tuğlası dahi olmayanlar bu adamı eleştirmelerine hala hayret ediyorum.

Atatürk e sorsanız ne olacak bu memleketin hali diye söyle cavap verirdi? Ben bukadarını yaptın sizde yapın.

Sanırım sadece acı acı gülerdik.Birde zaman kaybı olsun diye konuşurduk değil mi arkadaşlar.

Ercan
04.03.2006, 01:24
Atatürkün yaptığı hatalar.

1- Latin Alfabesi: alfabe değiştirilerek bir geçmişe çizik atılmıştır. İnsanlar geçmişlerini öğrenemezken aristoyu, socratesi, milliyetçilik akımlarını öğrenmişlerdir. bugün bile konuşurken aristo mantığı, platonun akılcılığı diyerek konuşuyoruz. nerede muhyiddin Arabiler, nerede Hallaclar, nerede mevlana. hangi kitaoda edebiyatta tarihte anlatılıyor bunlar. madem batı ile adaptosyon kesilmesin istiyorsun yanında Latin alfabesi dersleri verirsin olur biter. İnsanlar hem bilgiye ulaşabilirler hemde geçmişlerine sarılırlardı. aleviler ne kadar pir sultanı, Hallacı, Şah hatayiyi, seyyid nesimiyi biliyor. Asimile olan Anadolu halklarının tamamıdır. sebeplerinden birisi sadece Latin alfabesidir.

2- CHP ve tek partili demokrasi: Atatürk tüm demokrasiyi kendi tekeline CHP tekeline almıştır. başka sözler susturulmuştur. Nazım Hikmet, Sait nursi hapislere atılırken İstaklal marşımızın yazarı M.Akif ersoy hayatına Mısırda devam etmiştir. diyorlar ki diğer partiler domakrasi karşıtıydı. o zaman CHP yi de kapatır. her İnsanı bağımsız seçerdin. ama değişim dikte ile olduğundan dolayı ancak dikte ile ayakta tutulabilirdi ki öyle oldu.

3- Diyanet: Devlet ve Din işlerini birbirinden ayırmayı becerememiş çözüm olarak da dini de kontrolüne almak zorunda kalmıştır. Laiklik ise hiç olmamıştır. olmamış bir şeyi getirmesinin sorunlarını ise hala çekiyoruz ve çekeceğiz. dikte anlayışı ile anlayacağınız Diyanette kontrol altına alınmıştır.

1-Latin Alfabesi:Ezberlikten bilime yönelis.
2-Demokrasiye gecis ve kulluktan birey olma asamasi
3-Laiklik: Din ile siyaseti birbirinden ayirmis,ayrilmasini istemis.Seriatcilarin baskisina ugramis,bu baskilar hala devam ediyor.Müttaki arkadasin yazilari buna örnektir.

Kolera
04.03.2006, 01:26
Yurttaş oldular,kanun önünde eşit oldular,oy hakları oldu,fetvalar ile devlet tarafından katledilmeleri on buldu.( bu cevaba sen başka söylemler getireceksin)
Ummetlikden,kulluktan kurtuldular.
Yetermi.(Yetmezsse sayıyım)

ya allahini seven atatürk sever söylesin cumhuriyet 1923 atatürkün ölümü 1938

yaptirdigi bir cem evi vs su bu varmi bunu yazsin biri 15 sene boyunca ne yaptirdi...hadi bir onbes senede bende onun ölümünden sonraki onbes sende

bu kadar destek verdi aleviler mustafa kemale kurtulus savasindan itibaren sirf bunlar icin tek bir cem evi yaptiramazmiydi... ama gercek su mustafa kemalin umrunda deildi aleviler bu kadar basit...

Ercan
04.03.2006, 01:49

dikte ile yöneten birisi lider olamaz ve bu yüzden kurduğu düzen onun ölümüyle yıkılır ki yıkım İnönü ile başlamıştır. bugüne kadarda devam etmektedir. Atatürk bir dikteci olarak gayet güzel bir devlet adamıdır ama bu onu lider yapmaz.

Sizin yazilarinizi okumama gerek yok,genel olarak fikrinizi biliyorum.
Siz önce Cumhuriyetin kurulus tarihini bilin o bize yeter.
Mustafa Kemal dikte dediginiz yolu secseydi,aynen osmanli padisahlarinin yoluna giderdi.Yavuz Sultan ve 2.Mahmut yolunu devam ettirirdi.Iste siz bu yolun engellendigi icin Mustafa Kemal´e karsisiniz.

kardelen34
04.03.2006, 02:14
değişik yorumlar :)

ALPerenShad
04.03.2006, 07:49
Atatürk döneminde yapilan bütün devrimlerde ana karakter olarak laiklesmeyi görmekteyiz. Hilafetin kaldirilisi, Seriyye ve Evkaf Vekaletinin ilgasi, Tevhid – i Tedrisat Yasasi, Tekke ve Zaviyelerin kapatilmasi, devletin laik oldugunun Anayasaya girmesi ve dinsel yarginin kaldirilmasi gibi bütün devrimler, laik bir toplum amacina yönelik atilimlardir.

Aleviler, bu atilimlarin yasama geçirilmesinde Atatürk’e tam destek vermislerdir. Yüzyillarca sünni Islam seriatindan çektikleri zulümler düsünüldügünde bu destegin anlami daha iyi kavranacaktir. Büyük Atatürk’ün bu düzenlemeleri meclisten geçirme mücadelesinde Alevi / Bektasi kökenli milletvekilleri hep Atatürk’ün yaninda yer almislardir. Yüzyillarca seriat ulemasi tarafindan kafirlikle suçlanan, haklarinda katledilme fetvalari verilen Alevilerin, laiklesmeyi hararetle desteklemeleri dogaldir. Alevi / Bektasi toplumunda büyük Atatürk’e karsi mevcut olan essiz sevginin kaynagi burada yatmaktadir.

Alevi / Bektasiler, devrimlere o denli baglidirlar ki, Tekke ve Zaviyelerin kapatilmasi yasasina bile destek olmuslar, kendi dergah ve tekkelerini bizzat kendileri kapatmislar, Alevi / Bektasi önderleri dergahlarinin anahtarlarini kendi elleriyle TBMM’ye teslim etmislerdir.

Oysa sünniler, tekkelerinin kapatilisina direnmislerdir. Bugün kimi çevreler, Alevi tekkelerinin de kapatilmasini Cumhuriyet’in ve Atatürk’ün Alevilere zulmü ( ! ) olarak degerlendirebilmektedir. Atatürk’ün ulasmak istedigi laik toplum ideali, seriatin yok edildigi bir toplum ideali olmasi bakimindan Alevi / Bektasi felsefesiyle tam anlamda örtüsmektedir. Çünkü Alevi / Bektasi felsefesinde seriat yoktur. Dinsel yargi yoktur.

Alevi / Bektasi cemlerinde yüzyillardir uygulanagelen ve bir anlamda halk mahkemesi islevi gören yargi biçimi laik ve modern yargi ile örtüsmektedir. Bu nedenle Alevi / Bektasilerin Atatürk’e olan essiz sevgilerini yok etmeye çalisan çevrelerin laiklesmeden Alevilerin de zarar gördügü tezini islemeleri sonuç alinmasi mümkün olmayan bir ugrastir. Aslinda Alevi / Bektasilerin Cumhuriyete olan bagliliklarindan rahatsizlik duyulmasinin altinda yatan sebep kesinlikle Alevi / Bektasi inancina veya felsefesine sahip çikma kaygisi degildir. Gerçek neden, Alevi / Bektasi toplumunu, Türk uluslasma projesinden koparmak ve böylece güya Alevileri; gerci, irkçi ve bölücü devinimlere kanalize etmektir.

Bu çevrelerin ileri sürdügü bir diger tez de sudur: Atatürk, Alevilerin tekkelerini kapattirmis fakat sünni islam dogrultusunda Diyanet Isleri Baskanligi’ni kurdurmustur. Yani bu çevrelere göre Atatürk, son tercihini yine sünnilerden yana yapmistir. Oysa bilmekteyiz ki, kurulan Diyanet Isleri Baskanligi, dinci sünniler tarafindan asla kabul edilmemis, tam tersine mukavemetle karsilasmistir.

Ilk Diyanet Isleri baskani olan Börekçizade Rifat Efendi, laiklesme yanlisi aydin bir din adamidir. Bundan dolayi da seriatçi çevre tarafindan hala lanetle anilmaktadir. Olaya nesnel yaklastigimizda görmekteyiz ki, Atatürk’ün kurdugu Diyanet Isleri Baskanligi, laik topluma giden yolda bir asamanin geçilmesi için gerekli bir kurumdur.

Her ne kadar sonradan bu kurum ilk kurulus amacinin hilafina hareket etse de ve seriatçilar tarafindan zamanla ele geçirilse de baslangiçta asla bugünkü islevi için kurulmus degildir. Bunu her dürüst arastirmaci ve bilimadami teslim etmek zorundadir. Atatürk’ün dinsel alanda yapmaya çalistigi devrimler ve yenilikler dinci, gerici sünniler tarafindan hiçbir zaman kabul görmemistir.

Bu yeniliklerin neler oldugu animsandiginda görülecektir ki, Atatürk asla Sünniligi tercih etmis degildir. Türkçe ezan, Türkçe namaz, Türkçe Kur’an vb. çalismalar, dinsel egitimin süreç içerisinde kaldirilisi vb. hatirlanmalidir. Bunlari sünnilerin kabul ettigini kimse iddia edemez. Atatürk’ün döneminde Din ve Ahlak derslerinin egitim ögretim programlarindan kaldirilmasi, yerine Yurttaslik ve Sosyoloji derslerinin konulmasi devletin sünnilerden yana tercih kullanmasi ve Alevileri dislamasi midir ?

1930’da Imam Hatip Okullarinin, 1933’de ise Ilahiyat Fakültelerinin kapatilmasi sünniligi tercih etmek midir ? Yoksa Alevilerin yüzyillardir bekledigi seriatçi / dinci çevrelerin baskisinin ortadan kalktigi laik bir toplumu insa etmeye çalismak midir ?

Seyhlik, dervislik, mürtlik, dedelik, seyitlik, çelebilik vb. ünvanlarin yasaklanmasi da asla Alevilerin aleyhine bir düzenleme degildir. Bu gibi ünvanlarin resmi manada kullanilmasi, laikligi benimsemis bir toplumda düsünülmesi bile olanaksiz kabul edilmesi gereken bir durumdur. Dogru olan, bu ünvanlarin sadece halkin arasinda kullanilmasidir. Bilmekteyiz ki, seyitlik , seriflik gibi ünvanlar nedeniyle Osmanli döneminde adeta, vergiden muaf, askerlikten muaf bir kast yaratilmistir. Modern toplumda böyle bir seyin mevudiyeti düsünülemez. Hiçbir gerçek Alevi böyle bir seyi isteyemez.

Atatürk’ün ölümün ardindan baslayan yeni süreçte devrimler sürekli güç kaybetmeye baslamis, cumhuriyet kurumlari kurulus amaçlarinin hilafina bir yapiya büründürülmüstür. 1947’de CHP Kurultayinda okullara din dersi konulmasi karari alinip Köy Enstitüleri kapatilmis, Ilahiyat Fakülteleri yeniden açilmistir. Çok patili siyasal yasama geçilmesinden sonra adeta bir karsi devrim yasanmistir. Ezan yeniden Arapça okunmaya baslanmis, dinsel egitim tümüyle geri gelmis, DP iktidari, “ isterse hilafeti bile getirebilecegini” söyleyebilmistir.

Inönü devrinde tek parti iktidarinin halka yaptigi zulümden maalesef Aleviler de paylarina düseni almislardir.

karakartal
04.03.2006, 10:04

yemin ederim sırf bu tarz düşüncelerden artık alevilikten soğumaya başladım. Bu tarz düşüncelerin bana gerçekçi ve yapıcı gelmiyor.

Atatürkün o dönemlerde en büyük gayretinin modernleşme devrimi olduğunu, bunların yavaş yavaş gerçekleştiğini ve o dönemin Türkiyesinin hala şeriattan uzaklaşmadığını bildiğin halde alevilik adına sadece 15 yılda imkansız düzeyde haklar talep ediyorsun. Tüm bu eleştirilerde Atatürke padişah gözüyle bakıyorsun.

Eğer Atatürk tüm devrimlerine öncelikle alevililere verilen haklardan başlamış olsaydı ben Atatürkü basit ve mantıksız düşünen sıradan bir insan olarak tanımlardım.

Tüm değişimlerde siyah beyaza dönüşmeden önce gri ton aşamalarında geçer arkadaşlar. Osmanlı sistemini, 15 yılı, bir kaç devrimci insanı, 1940 ların Türkiyesini karşılaştırın.

karakartal
04.03.2006, 10:15
kerbeladami sehit düstü? Alinin soyundan mi, Cem evimi yaptirdi? dersim sürgünlerinimi engelledi? yasadigin sistem onun mirasi bir sistem ve aleviler bu sistemde 1923 den beri sakinarak yasadi...

Al bir tane daha. Beklentilere bakın. 1923 den önce Aleviler çok rahat yaşıyormuşken 1923 den sonra durum çok değişmiş gibi görünüyor. Ne bekliyordunuz ? Tüm camileri yerle bir edip hurraaaa cemevinemi dönüştürmesini ? Şu an ki sistem ile kesinlikle onun sitemi değildir. Atatürkün 15 yıllık çalışmaları 1950-80 arası derinden tam tersine çevrilmiş eski zihniyet ve yönetim biçimi Atatürkün hiç istemediği bir halde devam etmiştir.

Eğer elinde olan varsa lütfen Atatürk döneminde basılan bir Tarih kitabını yayınlasın. Günümüz de okutulan sistemle arasındaki farkı karşılaştırsın.

Ben 22 yaşındayım ve osmanlı dönemindeki zulumleri yaşamadım ama atalarım yaşadığı için Atatürk dönemiyle yaşamış dedelerimin Atatürke sonsuz saygı beslediklerini gayet iyi biliyorum. Ve çarpıtılan , değiştirilen, abartılan Atatürkçülük anlayışının başarılı olduğunu bu forumda iyi gözlemliyorum.

derviscemal
04.03.2006, 10:21

Sevgili müttaki tüm dünyanın o tarihde ve bu zamanda en büyük lider kabul ettiği Mustafa Kemal Atatürk ü demek sen lider olarak görmüyorsun..

Sevgili müttaki demekki sen bu dünya devletlerinin ve yüzbinlerce onu lider gören insanların gözünden bakmıyorsun...

Mustafa Kemal Atatürk ün lider olup olmadığını tartışmaya bile gerek olmadığını düşünüyorumki onu sevip sevmemekle alakalı değildir.

Saygılarımla,

Kolera
04.03.2006, 10:33
Ya burda bir kaç kisi ataturku elestiriyor ya Siz elestirenler kendinizi ne sadediyorsunuz insan yapilani inkar etmez Ataturku kisel olarak sevmeseniz bile yaptiklarindan öturu kabuledin bu kadar basit yazmayin.......Kendiniz ne yapiyorsunuz ne yaptiniz size bir kimlik kazandiran Ulu bir insani bukadar basit sözlerle yazmayin.... Dunyanin Neresinde bir çocuk bayarami var bu hangi Bati ülkesinde var........

Ezo biz kendimizi birsey zannetmiyoruz...sadece elestiri hakkimizi kullanyioruz...bana atatürk hic bir kimlik kazandirmadi baskada hicbirsey kazandirmadi kaybettirdiklerini sayarsam bu daha fazla cikar...dünyanin neresinde bir cocuk bayrami var...demissin türkiyede var... ama doguda varoslarda hepsi toz toprak camurun iicinde cetelerin elllerinde kapkacci , sex kölesi olarak kullaniliyor...

asil sen kendini ne zannediyorsun diye sormakda fayda görüyorum...sanki 1923 den itibaren günlük güneslik yasadi da aleviler rahat bizim bi tarafimiza batti durup dururken elestiriyoruz...sizin hataniz burada birini tepenize cikarttimi o kisi bacaklarinizida kesse sirtinizdan indirmiyorsunuz...hic bir hatali yönünü göremiyorsunuz gönül göüzünüz kör oluyor...

niyemi sevmiyorum atatürkü benim bagli bulundugum kocgiri asireti alisar aga (alevidir kendisi) Atatürke sivas kongresinde kendilerinin kürt devletinden yana olduklarini acikladi ama atatürk arkalarindan saldirip katletti hepsiini...

niyemi sevmiyorum atatürkü cumhuriyetten 80 yil sonra bile hala nazim hikmek vatan haini diye tartisilabilecek bir cumhuriyet kurdugu icin...

doguda katledilen kürtler icin kilini kipirdatmadida onun iicn...

benim atalarimin dillerini su zaman bile sakinarak konusmalarina sebep oldugu icin...

kendi döneminde tek adam tek yönetim uyguladigi icin ... cogulcu demokrasiyi o ölene kadar kazanilamadigi icin ve bunun kaybettirdigi zamani bir düsün

niye mi sevmiyorum her önüne gelen yere heykelini diktikleri icin

niyemi sevmiyorum onu alevilerin gözünü kör ettigi önlerini görmelerine engel oldugu icin...

niyemi sevmiyorum

hz alinin yaninda mutlaka fotografi oldugu icin...

niyemi sevmiyorum ülke tarihini hic bilmeden konusan herkesin onu körü körüne sevdigi icin...

niyemi sevmiyorum Kürt olduugum icin alevi oldugum icin...ve alevilere yarardan cok zarar verdigi diger dinlere ve kürt sunnilere ve türk sunnilere 80 yil meze gibi bizi sofraya koydugu icin...
saygilar...

Kolera
04.03.2006, 10:50
Sayın Kolera
Yazıların tam bir kolera,
Tarih bilgilerinde yoksunsuz galiba,Hacı bektaşda Kerbelada Şehit düşmedi,Pir sultanda,
Yunusda ,Kayguzus da ali soyundan değil ,
Hayır yaşdiğın sistem onun sistemi değil,bu ülekeyi,66 yıldır sağ ikdidarlar ve karşı devrimciler yönetiyor,
CEM evi açılma meselesi yenidir,can o dönemlerde cemevi kavramı yoktu,köylerde cemler,Evleri geniş ve büyük olanlarda yapılıyordu,veya köy odalarında yapılıyordu,
1950 sonrası kentlere göcen alevilerin ihtiyaçları gereği cemevi ihtiyacı 1980 lerden sonra ortaya cıkmıştır,
Aleviler yaşam ve özgürlüklerini desdekledikleri Atatürk,ve Cumhuriyetten almışlardır.
Piir aşkına sizler bu düşünceleri hangi ideolojilerden ve hangi felsefelerden aldınız,
Dersim sürgünleri de tartışılır,
Unutma Stalinde Troçkiyi harcamıştı,o günün şartlarını ve olaylarını bilmeden yorumlamak doğru olamasa gerek

tarih bigisinden bahsediyorsun dostum iyi güzelde bir resmi tarih birde gercek tarih vardir...bir yerde yunus kaygusuz da ali soyundan deil ama onlar herhangi bir kitle imhasinada karismadilar yada yönetici bir konumda deillerdi atatürk iste 1923 den itibaren tc nin basinda olmasina ragmen isine gelen herseye gözyummustur...yani onu yunusla digerleriyle karsilastirman bakis acinin konuyla alakasiz oldugunu gösteriyor...sehirlere göcen alevilerden bahsediyorsun birazda sürülen alevilerden bahset...dersim katliamlarindan bahset...1923 de aleviler özgürlügünü aldilar diyorsun peki kardesim ondan sonraki katliamlar nasil gerceklesti bu kadar özgürdükte...sizin bir konuyu gercekten elestirebilmeniz iicn kendi ailenizden birinin zulumle hayatini kaybetmesi gerekiyor bunu anladim...tanimadiginiz kimse umurunuzda deil atatürkü bukadar savunmazdiniz yoksa...kocgiri isyanini bir okumani tavsiye ederim... bana atatürk sunu yapti bunu yapti anlatman yanlis ben onun sisteminde hergün okudum kendi yazdiklari tarihi ve okul biitince aydinlandim...33 kursun olaylarini oku bu kadar alevilere cok sey kazandiran bir insanin ölümünden 3 sene sonra yapilan 33 kursun olayini oku ve atatürkün silah arkadasinin bu katliami yapanin elini omzuna atip halkin karsinda dolastigini oku...32 kisi katledildikten sonra bu olayin ortaya cikmasinin 15 sene buldugunu oku...ben sevmiyorum nefret de ediyorum ... elestirme hakkimi kullaniyorum sende seviyorsun savunma hakkini kullaniyorsun tüm düsüncelerine saygim sonsuz sevginede saygim sonsuz dostum...
saygilar

Kolera
04.03.2006, 10:51
bakın gördünümüs mü demek hala aydın kişiler var mustafa kemal yargılanacak tabi kurallarına göre
haklı yanı çok benim amacım haksız yanlarınında olduğunu bilmenis canlar
yoksa
saygılar.

dostum kendi adina konus ben hic sevmem,...

Kolera
04.03.2006, 10:55
Alştobelli
Nasıl inceledin,Abinle ikiniz anlamadım
Siz aynı yöreden misiniz Atatürkle,Ataları ile 1400 lü yıllarda Balkanlara mı sürüldünüz,
Atatürkün bir yerlerde KAN tüpleri vardı alıp tahlil ettiniz bu KAN sunni mi dediniz.
kan lar A-B-AB-0- diye 4 e ayrılır sunni kanı nasıl farklı mı?
Ypma altyobelli yapma gözüm
Siz Labarant mısınız.?

abisiyle incelememis "abim kardesim" sana hitap sekli dostum...:komik

müttaki
04.03.2006, 12:29
Sevgili müttaki tüm dünyanın o tarihde ve bu zamanda en büyük lider kabul ettiği Mustafa Kemal Atatürk ü demek sen lider olarak görmüyorsun..

Sevgili müttaki demekki sen bu dünya devletlerinin ve yüzbinlerce onu lider gören insanların gözünden bakmıyorsun...

Mustafa Kemal Atatürk ün lider olup olmadığını tartışmaya bile gerek olmadığını düşünüyorumki onu sevip sevmemekle alakalı değildir.

Saygılarımla,

bir İnsanı lider yapan nedir sn. Dervişcemal

kendisi gibi düşünen yaşayan İnsanlar bırakmış mı arkasında, İnönü demeyin güldürmeyin bizi.
kendi doğrularını, amaçlarına riayet edebilmiş mi ki Laiklik ve Demokrasiye uymadığını biliyoruz.
Tarikatleri kapattığını söylüyorsunuz ama buda gerçek değil. mesela Atatürkün en yakın dostlarından Fevzi Çakmakın tarikatı olan mevlevilik kapatılmamıştır, hatta Fevzi Çakmağın kabri mevlevi şeyhinin yanındadır şu an.
neden sabetayistler bugün bir Türkten daha Türkler. ismail Cemler, menderesler, Demirel, eczacıbaşılar, sabancılar, Koçlar, vb. Türkiyeyi yöneten zenginlerimiz ve siyasetçilerimiz Türkmüdür. neden Laikliği ve milliyetçiliği sözde Türkler sahipleniyor. neden bu insanlar Atatürkçü. neden bu İnsanlar AB diye tutturuyor. kemalizmi kullanıyorlar. eskiden kullandıkları gibi. çünkü Türkiyeyi kuranlar T.C. vatandaşlarıdır. ve bu ülkeyi sabetayistler kurmuşlardır. ittihat ve terakkiciler, Jön Türkler kurmuşlardır.

ve en büyük sorun neden bugün ülkemizde Mason locaları ve misyoner okulları vardır. böyle büyük bir Atatürk düşmanlığını yaparlarken neden garibanların başında ki bir bez parçası gündemi işgal etmektedir.

Atatürk türkiyeye çok büyük bir gerçek bıraktı
1- tsk ve diktatörlük anlayışını
2- kimliksiz bir Anadolu anlayışını

pirimunzur
04.03.2006, 13:08
burada ATATÜRK hakkında kelimelerinizi secerek kulanın arkadşlar! nedir bu Atatürkün sucu?size kimlik kazandırmış olmasımı?yoksa alevilere baskı yapan arap kulturlü osmanlidan kurtirip zorla ehlibeyitten alinan halifelige son noktayi koymasimi??? rahatca burada begenmediginiz oalyları kişileri eleştriyorsanız onun sayesındedır bu o begenmediginiz atatürk sayesindedir burada ileri geri konusanlar tarihi ve cumhuriyetin kurulusunu hic okumamiş anlaşilan sizler hep kotu duşuncelerin kurnbanisinz.! bazilari diyorki atatürk birtane cem evi yaptirmamiş ataurk camii yaptirmişmi? tarikatcilara yardim etmişmi? yok o adam bir cumhuriyet,cesitli insanlarin bir arada yasiyacagi bir devlet kurmuş ilk zamanlar ataturkun partisi yonetti bu ulkeyi degilmi tekli parti sistemi sonra demokratik bir yonetimde coklu parti olması gerektigi icin coklu partiye gecti sonra şimdiki akpnin atalari ozamnda kendini gosterince ortamin musait olmadigini gorunce tekrar tek parti sistemine gecmek zorunda kaldi hem inonude gerkeni yapmiştir bu ulke için, o donemdee dunya savaşları surerken kendini toparlamaya calisan bir turkiye vardi inönü bir yandan bununla ugraşirken bir yandanda turkiyeyi savaştan uzak tutma cabsinda idi bunu hepiniz biliyorsunuz zaten.bu sizin yaptiginiz saygısızlıktır yazıklar olsun ki atatürk bu vatan icin onderlik yapmiştir.ozellıkle alevı canlara dıyorum ataturke sahıp cıkmasını bilmiyorsak biizede yaziklar olsun bugun kimligimizi onun sayesinde ifade ediyoruz.Onun dişindakilerin ne dusundugu(onlar kendini cok iyi bilir)pek umrumda degl zaten cunku onların yaptigini ırak halkıda yaptı....1613QUOTE][/QUOTE]1612

meymane_usari
04.03.2006, 13:13
birincisi mustafa kemal atatürk bir uluönder dir ve eğer atatürk olmasaydı su an biz burda bile olmazdık onun sayesinde Türkiye Cumhuriyeti olduk onun sayesinde sömürgeden kurtulduk Atatürk dendiğinde akla kötü hiç bir şey gelmemeli dir..

saygılar

derviscemal
04.03.2006, 13:22
1- Sevgili arkadaşlar nedir sizlerin Atatürk le alıp veremediğiniz bir tek sıralarmısınız. Niye bu kadar rahatsızsınız?

2- Sevmemiş olabilirsiniz ama sevmediğiniz bir insana bile hakaret etmek gibi birl üksünüz olamaz heleki alevi inancını taşıyan insanların arasında böyle bir ikilik çıkarmaya kimsenin hakkı yok. bu nedenle lütfen hakarete varacak kelimeler kullanmayınız.

Ezo
04.03.2006, 13:34
Burda bazilari kendilerini akili sandedip yorum yapiyorlar ya sizler rahati seven hazirci insanlar... Ataturk size bir temel birakti onu ileri tasiyamiyipta gericilik yapacan yüreksizler siz kimi elestiyorsunuz... bir Irana bakin Bir Iraka bakin böyle bir ülkeye saip olmamaniz icin Ataturk size Cumhuriyeti birakti..Cumhiriyeti yönetemeyipte insanlari irkçiliga itip sonrada Ataturkü mú suçluyorsunuz.... Ataturk bir kurt bir islam devleti kursaydi sizler icin Lidermiydi bir devrimciydi degilmii.... kocaman yazik sizlere.....Ataturku basityorumlarla aklisira elestiren insanlari konusturmuyacagim onu elestirirken sözlerinizi özenle seçin artik tabul sinirimi asiyorsunuz

saygilar
ezo

pirimunzur
04.03.2006, 13:34
kaptilmali bu konu

yakapınarlı_ali
04.03.2006, 13:40
Ezo biz kendimizi birsey zannetmiyoruz...sadece elestiri hakkimizi kullanyioruz...bana atatürk hic bir kimlik kazandirmadi baskada hicbirsey kazandirmadi kaybettirdiklerini sayarsam bu daha fazla cikar...dünyanin neresinde bir cocuk bayrami var...demissin türkiyede var... ama doguda varoslarda hepsi toz toprak camurun iicinde cetelerin elllerinde kapkacci , sex kölesi olarak kullaniliyor...

asil sen kendini ne zannediyorsun diye sormakda fayda görüyorum...sanki 1923 den itibaren günlük güneslik yasadi da aleviler rahat bizim bi tarafimiza batti durup dururken elestiriyoruz...sizin hataniz burada birini tepenize cikarttimi o kisi bacaklarinizida kesse sirtinizdan indirmiyorsunuz...hic bir hatali yönünü göremiyorsunuz gönül göüzünüz kör oluyor...

niyemi sevmiyorum atatürkü benim bagli bulundugum kocgiri asireti alisar aga (alevidir kendisi) Atatürke sivas kongresinde kendilerinin kürt devletinden yana olduklarini acikladi ama atatürk arkalarindan saldirip katletti hepsiini...

niyemi sevmiyorum atatürkü cumhuriyetten 80 yil sonra bile hala nazim hikmek vatan haini diye tartisilabilecek bir cumhuriyet kurdugu icin...

doguda katledilen kürtler icin kilini kipirdatmadida onun iicn...

benim atalarimin dillerini su zaman bile sakinarak konusmalarina sebep oldugu icin...

kendi döneminde tek adam tek yönetim uyguladigi icin ... cogulcu demokrasiyi o ölene kadar kazanilamadigi icin ve bunun kaybettirdigi zamani bir düsün

niye mi sevmiyorum her önüne gelen yere heykelini diktikleri icin

niyemi sevmiyorum onu alevilerin gözünü kör ettigi önlerini görmelerine engel oldugu icin...

niyemi sevmiyorum

hz alinin yaninda mutlaka fotografi oldugu icin...

niyemi sevmiyorum ülke tarihini hic bilmeden konusan herkesin onu körü körüne sevdigi icin...

niyemi sevmiyorum Kürt olduugum icin alevi oldugum icin...ve alevilere yarardan cok zarar verdigi diger dinlere ve kürt sunnilere ve türk sunnilere 80 yil meze gibi bizi sofraya koydugu icin...
saygilar...

bu forumda yer alan herkes bana göre hangi konuda ne düşüneceğini , nasıl düşüneceğini ve ne şekilde paylacağını bilen insanlardan oluşuyor. Hiç kimse bir diğerinin düşündüğüne katılmak zorunda değil , ama saygı duymak zorunda.

lütfen konular hakkındaki görüşlerimizi agresif bir tutum sergilemeden paylaşalım...

evet ben ataturkcu olduğumu soyleyebilirim. onun bizler için yaptıklarını hiçbirimiz gozardı edemez.Ben milli mucadele zamanında hiçbir doğu ilinde "hayır ben bu vatan için savaşmam " diyen birini duymadım...

kuşkusuz ataturk kazandığı butun başarıları birilerine borçlu, tek başına kazanmadı bu başarıları. ama bir onderdi o ... ve insanları tek bir amaç etrafında birleştirmeyi başardı.

başka bir açıdan yaklaşalım; savaşta olduğumuzu düşünelim, etrafımızdaki butun devletler bizi almak (işgal etmek) için birbirleriyle yarışıyorlar... ve içinizden bir takım grupları da kendi amaçları doğrultusunda kendine çekiyor. oyle hiç te azımsanacak bir grup değil yani bu ..... ne yapardın bu durumda....bu duruma çok güncel bir ornek vermek te istiyorum. ırak'taki durum. ABD ırakta uzun sureden beri bir turlu altetmeyi başaramadı ...ve ne yaptı ırak'taki şii'lerle sunni'leri birbirine koyup onca insanın olmesine , ve ülkeyi bir iç savaşa sürükleme yolunu secti... son durum içler acısı bildiğiniz gibi...

ama ataturk bunu engelledi.. ve milli mucadeleyi bize kazandırdı.

derviscemal
04.03.2006, 13:42
Burda bazilari kendilerini akili sandedip yorum yapiyorlar ya sizler rahati seven hazirci insanlar... Ataturk size bir temel birakti onu ileri tasiyamiyipta gericilik yapacan yüreksizler siz kimi elestiyorsunuz... bir Irana bakin Bir Iraka bakin böyle bir ülkeye saip olmamaniz icin Ataturk size Cumhuriyeti birakti..Cumhiriyeti yönetemeyipte insanlari irkçiliga itip sonrada Ataturkü mú suçluyorsunuz.... Ataturk bir kurt bir islam devleti kursaydi sizler icin Lidermiydi bir devrimciydi degilmii.... kocaman yazik sizlere.....Ataturku basityorumlarla aklisira elestiren insanlari konusturmuyacagim onu elestirirken sözlerinizi özenle seçin artik tabul sinirimi asiyorsunuz

saygilar
ezo

Sevgili Ezo sizi ayakta alkışlıyorum dediklerinize sonuna kadar katılıyorum..

Ve bencede başka yorum yapılmadan lütfen kapatılsın konu..
Takdir sizlerindir..