Orijinalini görmek için tıklayınız : Bir insan nasil Bektasi olur.......

Ezo
01.06.2005, 18:51
mesela alevi olmak için bir sey yapmaya gerek yok.
alevi birisinden dogmak yeterli. ama bektasilik için ayni sey söylenilebilir
mi?"""

Birde sizlerle Vahap Gungorun yazdigi sozu eklemek istiyorum sevgili vahap gungordiyorki: HER ALEV? BEKTA??D?R, HER BEKTA?? ALEV? DE??LD?R bu soze sizlerde yorumlarinizi yapabilirsinizz

saygilar
eda

OzBektasi
01.06.2005, 21:27
Merhaba sevgili Eda!

Evet bir insan Bektasi Tarikatina dahil olabilmek icin ne yapmali? Güzel bir soru...

Bektasilige girmen icin, tabii ki ilk önce bir Bektasi dergahina gidip (önceden izin alinip "randevu"'un olur <-- umarim dogru kelimeyi kullanmisim'dir :) ) kendini Bektasilere (artik o dergah'ta kimler varsa: Dervisler, Babalar veya Halifebabalar vs...) tanitman iyi olur.

Hemen kabul etmezler daha net tanimak isterler seni, mesela hangi niyetle geldigini, amacin ne oldugunu, Bektasilik hakkinda hangi düsünceye sahip oldugunu, kisiligini arastirirlar vs. vs. Ama bil ki, hic bir zaman "Gel seni Bektasi yapalim" demezler. Durum senin elinde: eger iliskiyi koparirsan: canin sag olsun, eger irtibata devam edersen: eyvallah!! Kendini kabul ettirmek zorundasin, cünkü Bektasilerin yolu Haci Bektas Veli'nin ve Caferi Mezhebinin yorumudur. Bunlari kabul etmek zorundasin.

Yani ne bileyim, o eski sünni tasavvuf filmlerdeki gibi bir talip'i nefsi deneme misalisi gibi seni tuhaf ve garip, iskence diyebilcegimiz kadar ileri gidip mesela köpek'le ayni tas'dan yemek yedirtmezler.

Iyi düsünmen gerek, cünkü Bektasilerden nasip aldiktan sonra yolundan dönmek mübah'dir. Nasip alma törene girdigin zaman bile yine vaz gecme hakkin var, ama nasip aldiktan ve gereken dualar/ gülbenkler okunduktan sonra Bektasi (yani nasipli bir can) oldun. Ondan sonra hangi Baba'dan nasibini aldiysan ona bagli kalirsin.

Bilmem bu kadar yeterli mi idi? Anlattik'ta baya :)

Vahap'in yazdigina gelince: Söz aslinda böyle dogru bulmuyorum. Yanlis anlasilir bence.
Normal'de her Bektasi Alevi'dir (cünkü Bektasilik Alevilik'in icindedir), fakat her anadan dogma Alevi Bektasi olamaz (cünkü Bektasi olmasi icin nasip almasi gerek).

Vahap demek istedigi su galiba: Her Alevi zaten Haci Bektasa gönülen bagli, o yüzden "Bektasi" 'dir, fakat Alevi olmayan'da (mesela Sünni, Hristiyan, Yahudi vs. olan) kendini kabul ettirikten sonra Bektasilige girebiliyor. Ben yani böyle anladim. Ama dogru'mu buluyorum, o baska bir konu!

Kal saglikca!

Öz Bektasi

Ezo
01.06.2005, 22:22
Merhaba sevgili özbektasi, :)))

ya cidden cok genis bir yorum yamisin:)))))))) yorum icin tskk ama istersen daha anlat bilgin varsa:))))))))

saygilar
eda

OzBektasi
02.06.2005, 12:56
Sana en icten dileklerimle Selam olsun!

Sevgili Eda,
daha ne anlatayim ki? :) Sen sor, bende elimden geldigi kadari ile anlatirim insallah! ;)

Kal saglikca!

mosk
03.06.2005, 01:30
Bektasilige girecek olan kisi belirli bir müddet denenir. Sonra "ikrar ayini" denilen bir törenle tarikata girer.

dem_dost
03.06.2005, 13:42
Her iyi insan Bektasidir

rahmetli Bedri Noyan Dedebaba

mosk
04.06.2005, 12:38
mrb,
yani her iyi insan bektasidir pekii bektasiligin anlami burda nerde kaliyor?
tabiki sözlerine katilmak mümkün degil ama bektasiliginde bazi anlam tasiyan yerleri var!
o zaman her iyi insan yahova da olabilir? tabiki dogaldir olabilir ama bunun bir gecme süresi vardir egerki sen bunu yaparsan ve kendini gösterirsen evet ben bunu istiyorum gercekten gibilerinden o zaman evet her insan bektasi olabilir!
saygilar...

Eren Türkmen
04.06.2005, 16:14
Bektaşi, ?mam Cafer mezhebinden, Hacı Bektaş tarikatından Türkmen olan ve Türkmen etiği haricinde olan kişi ve grupların adıdır. Yani Arnavut, Sırp, Rum, Laz, Ermeni vs. etiğinden gelen ve Bektaşi tarikatına girenlere ''Bektaşi'' denir.

Bektaşilik etnik köken belirtmez bir tarikattır isteyen herkes Bektaşi olabilir. Bir Bektaşi Babasından ''el almak'' bunun için yeterlidir.

Alevilik ise etnik köken belirtir. Türkmen olmayı beraberinde getirir. Anadoluda kendini Alevi-Kızılbaş olarak niteleyen grupların tümü Türkmendir. Aleviliğe girme diye bir uygulama yoktur. Düşkün olur çıkarsın ama eğer bir Alevi-Türkmen anne-baba ya sahip değilsen Alevi olamazsın.

Alevilikteki ''DEDE''lik uygulması yine soya dayalıdır. Babadan oğula geçer. Bektaşilikteki karşılığı ''BABA''lık uygulaması ise egitim-ögretim ve bir Bektaşi Babasından el almayadır.

eren
05.06.2005, 15:54
valla net bir şekilde açıklamışsınm saollasın..

bence yeterli bir bilği...

Ezo
08.10.2005, 23:00
Merhaba sevgili Eda!

Evet bir insan Bektasi Tarikatina dahil olabilmek icin ne yapmali? Güzel bir soru...

Bektasilige girmen icin, tabii ki ilk önce bir Bektasi dergahina gidip (önceden izin alinip "randevu"'un olur <-- umarim dogru kelimeyi kullanmisim'dir :) ) kendini Bektasilere (artik o dergah'ta kimler varsa: Dervisler, Babalar veya Halifebabalar vs...) tanitman iyi olur.

Hemen kabul etmezler daha net tanimak isterler seni, mesela hangi niyetle geldigini, amacin ne oldugunu, Bektasilik hakkinda hangi düsünceye sahip oldugunu, kisiligini arastirirlar vs. vs. Ama bil ki, hic bir zaman "Gel seni Bektasi yapalim" demezler. Durum senin elinde: eger iliskiyi koparirsan: canin sag olsun, eger irtibata devam edersen: eyvallah!! Kendini kabul ettirmek zorundasin, cünkü Bektasilerin yolu Haci Bektas Veli'nin ve Caferi Mezhebinin yorumudur. Bunlari kabul etmek zorundasin.

Yani ne bileyim, o eski sünni tasavvuf filmlerdeki gibi bir talip'i nefsi deneme misalisi gibi seni tuhaf ve garip, iskence diyebilcegimiz kadar ileri gidip mesela köpek'le ayni tas'dan yemek yedirtmezler.

Iyi düsünmen gerek, cünkü Bektasilerden nasip aldiktan sonra yolundan dönmek mübah'dir. Nasip alma törene girdigin zaman bile yine vaz gecme hakkin var, ama nasip aldiktan ve gereken dualar/ gülbenkler okunduktan sonra Bektasi (yani nasipli bir can) oldun. Ondan sonra hangi Baba'dan nasibini aldiysan ona bagli kalirsin.

Bilmem bu kadar yeterli mi idi? Anlattik'ta baya :)

Vahap'in yazdigina gelince: Söz aslinda böyle dogru bulmuyorum. Yanlis anlasilir bence.
Normal'de her Bektasi Alevi'dir (cünkü Bektasilik Alevilik'in icindedir), fakat her anadan dogma Alevi Bektasi olamaz (cünkü Bektasi olmasi icin nasip almasi gerek).

Vahap demek istedigi su galiba: Her Alevi zaten Haci Bektasa gönülen bagli, o yüzden "Bektasi" 'dir, fakat Alevi olmayan'da (mesela Sünni, Hristiyan, Yahudi vs. olan) kendini kabul ettirikten sonra Bektasilige girebiliyor. Ben yani böyle anladim. Ama dogru'mu buluyorum, o baska bir konu!

Kal saglikca!

Öz Bektasi

Suan fark etmistim burda bazi arkadaslar bilmek istiyordu sevgili öz bektasinin yazdigini büyrun okuyun o birazda olsa aciklamis bektasi olmak icin neler yapilmasi gerektigini..........

saygilar

Ercan
09.10.2005, 03:24
Merhaba Eren Türkmen,
Bektasi tanimi yapilirken "Imam cafer mezhebinden" seklinde yazilmis.
Oysa caferilik mezhep degildir.Bir ögreti,bir okuldur.
Imam Cafer yanilmiyorsam 12 imamlarin 6. imamidir.Hz Ali ile görüs ayriligina mi düsmüste ayri mezhep kursun.
Eskiden bende caferi mezhebi oldugunu duymustum,ama dogru degil.
Cok kiside ayni sekilde mezhep olarak biliyor.Genellikle hangi mezheptensin sorusuna muhatap olan aleviler caferi mezhebindeniz derler.Aksi taktirde "Allahsiz mezhepsiz kitapsiz"suclamasi ile karsilasirlar.Bu nedenle genellikle caferiyiz derler.
Bunlari elestiri olarak degil, yanlis anlasilmasin diye yazdim.

ilhami_can
14.11.2005, 16:50
bence yorumda biraz yanlışlık var. bektaşilik zaten 13 yy ortaya çıkmış, Alevilik 8 yy ortaya çıkmış.Hacı Bektaşi Veli, Hoca Ahmet Yesevi dergahından çıkmadır. yani her Bektaşi Alevidir, ama her Bektaşi Alevi değildir.
saygılar