Orijinalini görmek için tıklayınız : Din Özgürlük müdür?

cagsaklı_reso
02.03.2006, 22:32
:höng ANKARA ÜNİVERSİTESİ İLAHIYAT FAKÜLTESİNDE GÖREV YAPAN PRO. OLAN Bİ KİŞİ DİN ÖZGÜRLÜKDÜR DİYOR ben cok düşün düm ve dinin özgürlük oldugunu anladım? siz ne düşünüyorsunuz:buyukgoz:

derviscemal
02.03.2006, 23:01
:höng ANKARA ÜNİVERSİTESİ İLAHIYAT FAKÜLTESİNDE GÖREV YAPAN PRO. OLAN Bİ KİŞİ DİN ÖZGÜRLÜKDÜR DİYOR ben cok düşün düm ve dinin özgürlük oldugunu anladım? siz ne düşünüyorsunuz:buyukgoz:

Sevgili Cagsaklı_reso bu bence çok göreceli bir sorudur. bu benim için özgürlük olabilir ama dine benim kadar inanmayan birisi için böyle değil tam aksidir bence böyle bir genelleme yapmamak lazım..

saygılar.

Enes
07.03.2006, 23:58
Sevgili derviscemal özgülük her insan icin kacinilmaz bir kavramdir , kavramdan öte hak hukuk gibi yasamin bir parcasidir.

Önce Özgürlük nedir onu irdelemek gerekir bence !

Diger birlerinin yanlis anlamasi veya ters orantili görmesi , baskalarinin da ayni görüste oldugunu gerektirmez.
Tipki birinin dogruyu görüp digerlerinin de onu tastik etmesini gerektirmmemesi gibi.
Ancak bu görüslerin ayri oldugu anlamina da gelmez ! Cünkü , mesela:Yalan söylememek özgürlükten dogar. Dünyada hic bir insan yoktur ki , yalan`a taraftar olmasi ile birlikte yalanin yasam icin sart oldugunu söylesin.

selamlar

lyon06
14.03.2006, 19:25
konu için teşekkürler güzel bir soru ben şöyle bir yanıt veriyim, din Allah'la kul arasında olursa özgürlüktür, fakat dini menfaat için kullanmak, baskıyla ve zorbalıkla kabul ettirmek tamamen tutsaklıktır,

zine
13.04.2006, 17:52
din toplumsal ahlaki düzeni sağlamak için oluşturulmuş sosyal yasadır.zamanla geleneksellikten zorunluluğa hatta zorbalığa dayalı yasaya dönüştürülmüştür.özellikle islamiyet.

mercan
13.04.2006, 19:35
bilmiyorum din belkide özgürlük olabilirdi (düşündümde kulağa çok saçma geliyo alakası yok bence özgürlükle ) ????????? ....
ayrıca bu soruya türkiyede yaşıyan biri olarak cevap vericeksem
hayır din asla özgürlük değil aksine tutsaklıktır. bana göre din insanları korkuyla ,zorbayla bişeyleri yapmaya yada yapmamaya zorlıyan en güçlü araçtır

Nesimi
13.04.2006, 19:57
Özellikle Afganistan ve İranı incelersek özgürlükten kanatlanıp uçabiliriz.

mercan
13.04.2006, 20:02
Özellikle Afganistan ve İranı incelersek özgürlükten kanatlanıp uçabiliriz.

hahahaha dimi yaaa:sas :sas :sas alın size özgürlüğün babası:D :D yani siz dediğime bakmayın lafım o profösöre:p

Nesimi
13.04.2006, 20:08
hahahaha dimi yaaa:sas :sas :sas alın size özgürlüğün babası:D :D yani siz dediğime bakmayın lafım o profösöre:p

heheheh özellikle bayanlar çok özgürmüş. başlarında türban adında bir pranga varmış :) özgürlüğün sembolü

mercan
13.04.2006, 20:11
heheheh özellikle bayanlar çok özgürmüş. başlarında türban adında bir pranga varmış :) özgürlüğün sembolü

işte koskoca profun özgürlük anlayışı.gerçi bu adam ilahiyat profuydu dimi :sas başka bi düşüncede beklenemezz:D

Nesimi
13.04.2006, 20:17
işte koskoca profun özgürlük anlayışı.gerçi bu adam ilahiyat profuydu dimi :sas başka bi düşüncede beklenemezz:D

evet örümcek bağlamıştır onun beyni çoktan :)
İlahiyatçı olmasa bile üniversitelerde çok faşo, yobaz hoca var nedir çektiğimiz:)))

halitseyfi
13.04.2006, 22:01
Tarihe baktığımızda dinler sosyal yasalar olarak ortayaçıkmış, insanların davranış ve düşüncelerine yön vermiştir.Bir süre sonra din öyle bir kullanılmaya başlanmışki pranga olarak karşımıza çıkmıştır.İnsanlarda "ya doğruysa" düşüncesi yaratılarak onları ruhbanlar sınıfının kölesi haline getirmiştir.
etrafınıza baktığınız zaman toplumda en dindar görünen kişiler en dinsizler olmuştur.böyle rahatlıkla su istimal edilen bir olgu insanlara asla özgürlük getirmez.

fakat bu inanmamayı gerektirmez,sadece unutmamalıki din ,inanç insanın en özel hayatıdır,hiç kimseyi ilgilendirmez.

ölüm dinin en önemli silahıdır.

hasan cicek
14.04.2006, 00:08
Bence hic bir insan özgür degildir. kimisi eglence dünyası izlenecek standartlar koyarak insanları zorla bir kalıba calışır,vaya şöyle bir soru sormamız lazim kendimize,Ben kimin kölesiyim?Kararlarım ve yaşam tarzim üzerinden en güclü etkiye
sahip olan kimdir?Din adamları mı,Siyasi adamlar mı.zengin iş adamları mı,? Kime itat ediyorum-Tanrı"yamı.insanalarmı?

Tanrı insanları özgürlüge deger verecek şekilde yaratti.Onlara özgür irade yetisini
bahşetti.ilk insan çifti seçme özgürlügünü kulandi,Fakat onlar hikmetsiz ve sevgisizce davranarak ,hem kendileri hem de soyları için felakete yol acan bir seçim yapti.

mmum
17.11.2006, 14:26
En ufak yasak görmeyenler,..yaptıkları yasaklardanda bıkınca,..başka yasak,...
derken iyice sapıtmaya,..çıldırmaya ve intihara koşmaya başlamışlardır......
Demekki hiçbir sınır tanımayacak kadar..özgür olmakta mahkümiyettir......
Çünkü insan ruıhunun ihtiyacı dışında kalan yaşantı,..ruhları
parçalayacak..fıtratın kapasitesinden ağır yük altında ezilecektir.....

Allah'ın emrinden sıkılanda nefsinin mahkumudur!!!

"en büyük özgürlük inanmak,..inanarak yaşamaktır""...

çünkü yaşadığın bu doğrultuda kimsenin hükmü altına girmezsin....:S

hasret_eylul
17.11.2006, 14:38
din özgürlüktür anlayışı ne kadar tuhaf daha doğrusu din ve özgürlüğün yanyana gelmesi.. din asla özgürlük olamaz ve özgürlükte getiremez ne insanlığa nede dünyaya.. ama şöyle bi geçmişe baktığımda din denince daha çok savaşlar, katliamlar ve kişisel çıkarlar geliyor nedense.. yaşadığımız çağıda ele alsak din asla ve asla özgürlük olamazzz....

Lazoşa_62
18.11.2006, 23:55
Din ve Özgürlük ayrı ve zıt kavramlar.

Din inanan ile inanılan yani kul ile allah arasında kişinin iç duyguları ile oluşan tutum ve davranışıdır.Din Özgürlük olarak algılansaydi dinler arası çatişmalar olamazdı. Kızılkiliseli ve hasret Eylül kardeşleriminde dediği gibi Afganistan,Arabistan ve Özellikle tüm müslüman ülkelerin kadınlar Kapatılıp kodeslere konulmazlardı.Kaşı,gözü ve sacı açılmış diye Remç(Taşlama) ile idam edilmezlerdi.Erkek kadını elini tutmuş diye erkegin boynudan kılıçla ayırmazlardı...

O ilahatcı Profösörün dini özgürlük dedigi şey bu olmalı yani

mali
19.11.2006, 00:08
din insanın özgürlüğünü kıstlayan bi unsurdur bence bu yüzdendde din özgürlük deyildirr

tsira
19.11.2006, 00:09
Bence de din özgürlük değil, bir nevi tutsaklıktır.Bunun için örnek çok.
Dinde bir şeylere bağlanırsın, inanırsın ve onun emrettiklerine uymak zorunda kalırsın (kutsal kitaplar buna iyi örnek olur diye düşünüyorum).
Uymazsan yanlış yaptığını ve güneh işlediğini düşünürsün, hatta düşündürülürsün.
Hele bazıları gibi, düşiünme inan deniliyorsa bunda ben özgürlük göremiyorum.

Rose
19.11.2006, 01:15
dinin neresi özgürlükmüş bende anlamadım.
görüyoruz ki din adı altında insanlar değil özgür tutsak ediliyor. kadını meslek sahibi yapmayan, kadını karaçarşafa büründüren, daha 3-4 yaşındayken küçücük çocukların başını örtüren din nasıl özgür olabilir.

Lamekan
19.11.2006, 02:02
Din özgürlüktür.. İnanmakda bağlanmakda itaat etmekde özgürsünüz ama etmemekde değil.. Kesin itaat oldugu sürece din sınırsız özgürlükdür..

Din bir afyon niyetine uyuşturucu olarak da kullanılmıştır yüzyıllarboyunca hem avrupada hen orta doğuda.. Halada kullanılmakda uğruna savaşlar seferler düzenlenmekdedir...

yudum
19.11.2006, 02:26
bunun birşeylere ne kadar inancınız olduğuyla alakası var, yani eğer ben itaat etmeyi uygun buluyorsam, benimsemişimdir, benim doğrumdur bu. bu inanışla özgürlüğün her durağında soluk alabilirim. ya itaat etmiyorsam, o zaman dinin esaret oluşu kaçınılmazdır.tabi bir dayatma sözkonusuysa. yoksa inancı olmayan insan için, dinin olması yada olmaması birşey ifade etmeyteceği için her iki şekilde de özgürdür.
insanın duygularının, inançlarının sömürülerek din adı altında insanlara sunulması, yarınlarımıza prangaların vurulmak istenmesi, kendileri adına yeni bir dünya kurmak istemeleri bizim özgürlüğümüzü hergeçen gün kısıtlar hale geliyor. dur demenin zamanı gelmedi mi???

sibbara
19.11.2006, 02:32
din insanın tutum ve davranışlarına kısıtlamalar getirir.yapılması ve yapılmaması gerekli davranışlar hakında normları vardır.özgürlükte tamaiyle kişisel düşüncelerine göre mantıklı gelen davranışların tümüdür bir ifadeyle.din ve özgürlük tamamiyle zıt.insanların dine mal ederek bazı kısıtlamaları tanrıya mal etmesi ve buna özgürlük demesi şaşırtıyor.hiç bir din asla özgür değildir.sadece normları ya yumuşaktır yada sert.

Canan58
19.11.2006, 02:36
Din özgürlüktür kelimesi saçma ve yanayana getirilip kullnılması farklı anlamlar ifade ediyor...Ama herinsan insan dinini özgürce yaşayabilir dersek bu daha doğru olur...

yudum
19.11.2006, 02:47
din insanın tutum ve davranışlarına kısıtlamalar getirir.yapılması ve yapılmaması gerekli davranışlar hakında normları vardır.özgürlükte tamaiyle kişisel düşüncelerine göre mantıklı gelen davranışların tümüdür bir ifadeyle.din ve özgürlük tamamiyle zıt.insanların dine mal ederek bazı kısıtlamaları tanrıya mal etmesi ve buna özgürlük demesi şaşırtıyor.hiç bir din asla özgür değildir.sadece normları ya yumuşaktır yada sert.

sevgili sibbara aynı pencereden bakıyoruz, farklı değiliz birbirimizden. din insanlara kısıtlama getirir demişsiniz bu size, benim gibi olanlara göre böyle , yoksa inanan insan için kısıtlama değildir ki...itaat eden kendi dünyası içinde özgürdür, çünkü olması gerektiği gibidir ve olması gerektiği yerdedir. özgürlüğün doruğundadır, karşı taraf olarak değerlendirmeyin lütfen, kolay olmayacak elbet biliyorum ama bir an o insanmış gibi düşünürsek daha net çıkacaktır ortaya anlatmak istediğim. dinde kurallar vardır ve her insan kişisel düşüncelerini ortaya koyarak, mantığı doğrultusunda bu kuralları ya benimser ya benimsemez, yani özgürlük her iki durumda da vardır. yalnızca derin ama tek birfarj benim için özgürlük olan onun için tutsaklıktır, ya da tam terdi...

Tokatlim_60
19.11.2006, 03:25
Kitaplarin hepsi dogmatiktir ve özgürlükle uzaktan yakindan alakasi yoktur bence! Eger her ne olursa olsun sana ne yapacagini söylüyorsa orda Özgürlük bitmistir ama günümüzde neyin Özgürlük olup olmadigida tartisilabilir!

sibbara
19.11.2006, 03:46
sevgili sibbara aynı pencereden bakıyoruz, farklı değiliz birbirimizden. din insanlara kısıtlama getirir demişsiniz bu size, benim gibi olanlara göre böyle , yoksa inanan insan için kısıtlama değildir ki...itaat eden kendi dünyası içinde özgürdür, çünkü olması gerektiği gibidir ve olması gerektiği yerdedir. özgürlüğün doruğundadır, karşı taraf olarak değerlendirmeyin lütfen, kolay olmayacak elbet biliyorum ama bir an o insanmış gibi düşünürsek daha net çıkacaktır ortaya anlatmak istediğim. dinde kurallar vardır ve her insan kişisel düşüncelerini ortaya koyarak, mantığı doğrultusunda bu kuralları ya benimser ya benimsemez, yani özgürlük her iki durumda da vardır. yalnızca derin ama tek birfarj benim için özgürlük olan onun için tutsaklıktır, ya da tam terdi...

seçme özgürlügü var can evet hem fikiriz bu konuda.ama getirdiği yükümlülükleri kabul ederken kendi kişisel düşüncesiyle kabul etmiyor.dini kabul etmekle kuralların hepsini kabullenmiş diyemeyiz.islamiyeti kabullenen kadınlar hepsi islamiyetin getirdiği bütün kuralları kabullenmiyor.anlamsız yada ağır olduğu için.yada içkinin yasaklandığı müslüman erkek.içiyor bir nevi red ediyor.bu inanç eksikliği cevaplarını çok duydum.belki.
ama kısıtlıyor özgür davranamıyorsun.kısıtladığı davranışlar doğru yada yanlış.

cemalettin
19.11.2006, 10:25
trafik kurallarının hemen hiç birisine uymamak,caddeye kısa yoldan çıkmak için bahçe duvarından atlayarak komşunun çiçeklerini ezip zarar vermek,
"ekmek parasını"çete kurarak başkalarını soymak suretiyle kazanmak,gençleri uyuşturucuya bağımlı hale getirmek "özgürlük" mü?
bunları yapan ve kendilerince kendilerini haklı görüp bu durumu savunanlar yok mu?
kişiler yaradan ile aralarında bir aracı bulundurmadan inanıyor iseler din özgürlüktür.
yasalar insanların huzurlu yaşayabilmeleri için yapılmıştır.
her türlü dini inancı reddeden sistemlerde yasalar yok mudur?

özgürlük ve özgürlük anlayışı kişilerin eğitimleri ile,genleri ile ilgilidir.
bıçak asma dalından üzüm salkımı da keser,bir canlıyı da.
su hayatın olmaz ise olmazıdır lakin su ile bir canlının hayatına son vermek de mümkündür...

Şoreş
19.11.2006, 10:37
Din özgürlük müdür? değil midir ? Aslında bu kişilerede bağlı bişey. Dinler zamanla İnsanların tüm yaşamlarına hükmedecek Sistemler haline gelmiştir..Çünkü özü Ahlak / Paylaşımcılık olan Dinler, zaman içerisinde İnsanoğlunun yozlaştırıp, Yap - Boz gibi oynayıp, kendi çıkarlarına Alet ettikleri Afyonlar haline gelmiştir..İslam Dininden örnek verelim.. 1400 Sene önce Özü Ahlak olan bir İslam Din'i yaşanıyordu... Dinin önemli uluları Kerbela gibi çöllerde, Peygamber karşıtları tarafından katledilince, İşte o zaman İslam Dini, '' Ahla ve Paylaşımcılık '' Dini olmaktan çıkmış, çıkarlara alet edilerek zamanla İnsanların tüm yaşamlarına hükmeden, buna uymayanlar Cehennem, Yakma, Yıkma, Çarpma, Kafir gibi olumsuz durumlara itilmiş ve resmen tehdit edilmişlerdir.. Çıkar oyunlarından en büyük Payı alan İslam Dini içinde birçok uydurma hadisler yer almıştır.. Bunlar Peygamberin ağzındanmış gibi söylenerek insanlara yüzyıllar boyunca empoze edilmiş ve edilmektedir.. Dinde olmayan uygulamalar ve kurallar bile zamanla olmazsa olmaz haline gelmiş ve ''Şüphesiz İnan '' oyunu ile insanların gözlerine perde çekilmiştir... İşte çıkarlara alet edilip şekil değiştiren bu İslam Dini, Emevi ve Abbasiler baskıları ve zorbalıklarıyla, Orta Asya, Afrika gibi birçok bölgelere yayılmış ve İnsanlar çıkarlara alet edilen bu dinin kölesi olmuştur... Gerçeğin ne olduğunu bilmeden, diğer dinleri hor görerek, yobazlık ve dincilikte beraberinde gelmiştir.....
Artık İslam, ona inanaların özgürlüklerini elinden almıştır.. Çünkü en ufak bir hoşgörü kalmamıştır.. Nasıl kalmamıştır?

İranda Kadınların Şarkı söylemesi kesinlikle yasak.
İranda ve Suudi Yarım Adasında Kadınlar başı açık gezemez..
Suudi Yarım Adasında İnsanlar Ramazanı tutmalılar..Tutmayanlar sınır dışı edilmektedir....

Bunlar sadece birkaç örnek... İşte bu din insanların özgürlüklerini elinden almaktadır..Bunları bırakın, Lego gibi oynadıkları İslam, İnsanların Cinsel Yaşamına bile müdahele etmektedir....
Tüm bunlara rağmen bir İnanç Sistemi olan Alevilik, bu konuda Aliye Şükür ki İnsanların yaşamlarına katı kurallarla kısıtlamalar getirmemiştir.. Alevilik her zaman ona İnananların İnsanı Kamil olma yolunda olmasını istemiştir..Alevilik içine, 1400 sene önce Ehlibeytin yolunu alarak Anadoluda harmanlanmıştır.
Alevilik kesinlikle İnsanların özgürlüklerine müdahele etmez...
Alevi Kadınları Özgürdür, örtünmeleri için baskı yapılamaz.
Alevi Kadınları elinde Sazı ile Türküsünüde söyler, Semahınıda döner.
Buda sadece birkaç örnek..
Kısacası çıkarlara alet edilip zamanla Yozlaşan Dinler, İnsanların Özgürlüklerini elinden almaktadır... Bu dinler İnsanların Cinsel yaşamlarına, Sanatlarını bile icraa etmelerine engeldir......

gözdecst
19.11.2006, 12:45
bu dini nasıl yaşadığına bağlıdır bence.sen zorunluluk için yaşıyorsan bi yaratıcının varlığından korktuğundan bazı şeyleri yapıyorsan bu kesinlikle özgürlük olmaz ama kesinlikle sevgin ve inancın için yapıyorsan sana bir özgürlüktür belki

yusufçukgecegez
19.11.2006, 13:37
biz bu ülkede özgürmüyüz,devletten korktuğumuz için,özgürce herşeyi yapamıyoruz.kanunlara uyma zorunluluğumuz var.hem kendi hem başkalarının mutluluğu için.oysa pek çok kanun kişisel olarak bizim özgürlüğümüzü kısıtlıyor.bir sistemde konunların olup olmayışı özgürlüğü ne kadar etkiliyor.

Servan
21.12.2006, 14:31
aslında dine yada mezhebe gore degişir canlar kızılkilisenin sötledigi gibi iranda afkanistanda dinin özgürlüğü vermedigini görüyoruz ama bir alevilikte aynı seyi söyleyemeyiz cünki ortada bir özgürlük var.

ilayda
26.12.2006, 09:13
Dinle özgürlügün ne alakası var bence bana saçma geldi din apayrı bişiyözgürlükse apayrı herkezin din inancı ve özgürlük inancı farklıdır benim düşüncem bu valla...

guneyyy
26.12.2006, 09:20
dinde itaat kültürü vardır bu yüzden dinler özgürleştiremez insanları

alevilik din degildir ve düşünen insan kültürünü benimserler bu yüzden alevilik insanı özgürleştirir.

güldestim
26.12.2006, 09:40
Bence din özgürlük değildir.Kadınların zorla başının kapattırılması özgürlük olamaz.

KomünistAlevi
26.12.2006, 11:36
Din özgürlüktür demi?

Zekat,Hac,Namaz, vs vs. bunları yapmazsan cehenneme gidersin..Yani yapmama gibi bir özgürlüğün yoktur olamazda!

Din insanları belirli kalıplar içerisine sokar...Din manevi huzur falan verebilir orası ayrı bir konu ama Dinin özgürlükle hiçbir alakası yoktur bu biline!

İran,Afganistan da bu özgürlüklere birer örnektir.:)

Saygılarımla...

Zahir
26.12.2006, 11:55
Bence din özgürlük değildir.Kadınların zorla başının kapattırılması özgürlük olamaz.

İnanç İtikatimiz olan ve dinin kaynağı olan Kuranda Kadınların Başının zorla kapatılmasına ilişkin bir emir görmedik.

Siz gördü iseniz bizimlede paylaşırsanız seviniriz

Selamlar
(Zahir)

Zahir
26.12.2006, 11:56
Zekat,Hac,Namaz, vs vs. bunları yapmazsan cehenneme gidersin.
[/B]

Böyle Bir emirlede karşılamadık. Siz karşılaştı iseniz Kuranda sizde paylaşın bizimle.

Selamlar
(Zahir)

sertur
26.12.2006, 11:58
bencede din bu dünyada kesinlikle özgürlük değildir, ama ötelerede özgürlüğe vesile olabilir, şöyle ki; ben dinim için insan-ı kamil olma noktasında kendime bir şiar edindim, bir Alevi olarak elime belime dilime sahip oldum, yalan söylemdim ,haksız kazanç elde etmedim, kimsenin canına kasd etmedim, burada aleviliğimin etkisi çoktur aleviliğimi bir din olarak gördüğüm için bunları söylüyorum, ve bir şey daha ekleyerek bitiriyorum, bu dünya bizim için bir imtihandır, burada ne gerçek mutlukuk nede huzur vardır, ölüm olan bir dünyada olması beklenemez zaten, ama sonsuz olan öbür dünyada burada yapıp ettiklerimizin karşılığını alacağız işte o zaman ebedi ve gerçek özgürlüğü yakalamış olacağız,

cennet ve cehennemi sevgili serkan çok güzel anlatmış
30.11.2005, 00:36
cennet ve cehennemin varolduğunu düşünüyorum. çünkü kurana inanıyorum. yalnız cennet ve cehennemden anladıklarımda sorun var. ne evrenin bir köşesinde kötüler için hazırlanmış bir azaphane var ne de iyiler için hazırlanmış turistik bir mekan var. bizler belli bir mekanda ve zamanda yaşadığımız için kavrayamadığımız bazı şeyler var. oda zaman ve mekan. cennet ve cehennem zamandan ve mekandan ayrıdır. ama biz zamansız ve mekansız biryeri hayal bile edemiyoruz.
kurandaki tasvirler bilinmeyeni bilinenle anlatmak içindir. düşünün yabancı bir memlekete gittiniz ve ne olduğunu bilmediğiniz bir meyveye rasladınız. nasıl anlatırsınız bu meyveyi(elma gibi kırmızıydı, şkli armut gibiydi, domates gibi suluydu vb) yani cennette bal ve süt nehirleri, altın kadehlerde şarap bekleyenlerin sonu hüsran. özellikle huri bekleyenlere çok gülüyorum. benzer şekilde cehennemde anlatılan ateşin dünyadaki ateş olduğunu düşünmek çok yalnış. eskiler bu bilgilere batın derlerdi. ( batın Allah'ın 99 isminden biridir. içteki bilgi bilinmeyen ilim demektir.) unutmayalımki bütün peygamberler ilahi bilgileri mesellerle anlatmışlardır.

mmum
26.12.2006, 13:07
bencede din bu dünyada kesinlikle özgürlük değildir, ama ötelerede özgürlüğe vesile olabilir, şöyle ki; ben dinim için insan-ı kamil olma noktasında kendime bir şiar edindim, bir Alevi olarak elime belime dilime sahip oldum, yalan söylemdim ,haksız kazanç elde etmedim, kimsenin canına kasd etmedim, burada aleviliğimin etkisi çoktur aleviliğimi bir din olarak gördüğüm için bunları söylüyorum, ve bir şey daha ekleyerek bitiriyorum, bu dünya bizim için bir imtihandır, burada ne gerçek mutlukuk nede huzur vardır, ölüm olan bir dünyada olması beklenemez zaten, ama sonsuz olan öbür dünyada burada yapıp ettiklerimizin karşılığını alacağız işte o zaman ebedi ve gerçek özgürlüğü yakalamış olacağız,cennet ve cehennemi sevgili serkan çok güzel anlatmış

syn sertur ; şöyle bi düşünürsek...aslında dinin insanların özgürlüğü için olduğu ve 2 dünya özgürlüğü için gerektiği ortaya çıkmazmı:) ...

özgürlük ihanet etmek-haram yemek-o saydıklarınıza sahip olamamaksa ben özgür olamak istemiyorum....ve dinde özgürlük değildir diyorum...ama ya özgürlük haksız kazanç kazanmamak (yani bi başkasının hakkına taciz etmemek-hak özgürlüğü) eline(başkasının özgürlüğüne elkoymamak-harama el uzatmamak)beline(özgürlüğü farklı yollarda aramamak)diline(hak-hukuk-haram)sahip çıkmaksa...yani her bireyin bu edeplerle yola çıktığını düşünürseniz...o zaman herkes özgür olacak...kimse kimseye yangözle bakmayacak...e kimsede kimsenin yerine hak savunmayacak...herkes özgür olmayacakmı bu durumda...

özgürlük kula kul olmamak...nefsine hakim olmak...sevebilmek...nefret edebilmek...yukarıda belirtilen değerler dahilinde rahatça konuşmak...düşünmek...özgürlük nefes alabilmek...sana bahşedilmiş bir nefes olayının diğer kişiyede bahşedildiğini bilmektir...bence özgürlük kendini bilmektir...ve özgürlük irade işidir...ancak iradesi olan özgürdür...çünkü özgürlüğün tek özgürlüğü iradeli olmaktır...

Din özgürlükmüdür değilmidir yerine...
özgürlük nedir...ne içindir...nası meydana gelir...

şeklinde tartışılması gerekir....:S

crewchif
26.12.2006, 22:08
din ve özgürlük çok yakın kavramlar değil birbirlerine.

sunam
26.12.2006, 22:41
İnanç İtikatimiz olan ve dinin kaynağı olan Kuranda Kadınların Başının zorla kapatılmasına ilişkin bir emir görmedik.

Siz gördü iseniz bizimlede paylaşırsanız seviniriz

Selamlar
(Zahir)

Kadinlari hic taninmayacak sekilde olmak uzere yuzlerini ve her yerlerini kapamalari ve erkeklerle bir arada bulunmaktan kacinmalari, ve zaruret olmadikca evden cikmamalari konusunda Kur'an'da yer alan ayetlere "Hicab Ayetleri" adi verilir ki bunlar genellikle Ahzab suresinin 33 ve 53, 59uncu ayetleriyle Nur suresinin 30 ve 31inci ayetleridir. Bunlara eklenebilecek diger ayetler yaninda Muhammed'in vahy ile indigini soyledigi pek cok hadisler de vardir.

Zahir
27.12.2006, 09:12
Kadinlari hic taninmayacak sekilde olmak uzere yuzlerini ve her yerlerini kapamalari ve erkeklerle bir arada bulunmaktan kacinmalari, ve zaruret olmadikca evden cikmamalari konusunda Kur'an'da yer alan ayetlere "Hicab Ayetleri" adi verilir ki bunlar genellikle Ahzab suresinin 33 ve 53, 59uncu ayetleriyle Nur suresinin 30 ve 31inci ayetleridir. Bunlara eklenebilecek diger ayetler yaninda Muhammed'in vahy ile indigini soyledigi pek cok hadisler de vardir.

Sayın sunam;

İlk yorumuzdaki kadının başının zorla kaptılmasına ilişkin düşünceniz Kuranda yoktur. Bu yorumunuzla vermiş olduğunuz ayet örnekleri zorla kapatılmakla ilgili ayet örnekleri olmadığı gibi yorumunuzu destekleyen ayet örnekleride değildir.

Bakınız ben Emevi zihniyeti taşıyan İslamı aklamıyorum. En az sizler kadar bu İslamın karşısındayım. Ama görüyorum ki Alevi dostlarımın çoğu İslamla ilgili düşüncelerinde Emevi Zihniyetini merkez odaklı alıp yapmış oldukları iş, eylem ve düşünceleri İslam katagorisinde değerlendirip bu şekilde eleştiri yapıyorlar.
Bu nedenle doğru sonuçlar elde etmeniz çok zor.

Şimdi sunam arkadaşımızın verdiği ve hicapla nitelendirdiği ayet örneklerini Emevi Zihniyeti taşımayan çağdaş mealcilerin çevirileri ve düşünceleri ile aktarmaya çalışacam.

Azhap 33 "Evlerinizde de vakarlı oturun. İlk cahiliye teşhirciliği gibi kendinizi teşhir etmeyin. Namazı/duayı yerine getirin, zekâtı verin, Allah'a ve resulüne itaat edin. Allah sizden kiri/lekeyi gidermek istiyor ey Ehlibeyt, sizi tam bir biçimde temizlemek istiyor."

İlk önce şunu bilmelisiniz ki Azhap suresi 28 ve 34 arasındaki ayetler Ehlibeytin durumunu anlatır. Elçi eşlerinin Elçi eşi ve Lider eşi olma durumunun getirdiği özel konumu ihtiva eder.

Anlamadığım; Alevilerin Kuranda ehemmiyeti olan (tabi bütün ayetler öyledir) ehlibeyti ilgilendiren ve emevi zihniyetinden öte ilk etapta sahip çıkmaları gereken ayetler Azhap 28 ve 34 olması gerekirken siz eleştiride bulunuyorsunuz. Bu ayetler alevi inanç itikatinde çok önemli yere sahip olmalıdır. Çünkü Ehlibeytin durumuna ilişkin ayetlerdir.

Şimdi Azhap 33 un mealcilerden edindiğim bilgiler ışığında durumuna bakalım. Ayetin başındaki Vakara kelimesine dikkatinizi çemek istiyorum. Özellikle arapça çevirisini tercih ettim. Mealciler Vakara kelimesinin Vakarne kökünden türediğini ve onurlu saygılı davranmak anlamına geldiğini söylerler. Bu durumda Vakarne kökündeki kelime anlamını ayete oturtursak elçi eşlerinin onurlu saygılı davranması şeklindeki bir durum ortaya çıkar. Gördüğünüz gibi Emevi zihniyeti taşıyan sunni putperestlerin çevilerine itikat ederseniz elçi eşlerini evlere kapatırsınız. Oysa Vakarne kelimesinin gerçek anlamı ile onurlu saygılı davranın anlamı çıkar ortaya.

Azhap 53. ayet. Ayet oldukça uzun dolayısyla buraya yazmaktan ziyade ayete ilişkin düşüncemi belirtmek istiyorum. Bu ayet yine ehlibeytin durumuna ilişkin özel bir ayettir. Görgü ve adap kurallarına ilişkin bir takım emirleri içerir. Sanırım sizin takıldığınız elçi eşlerinden perde arkasında bir şeyler isteyin şeklindeki emir. Dikkatle incelerseniz ayetin sonunda elçiden sonra yani ölümün den sonra elçi eşleri ile evlenmemeniz konusunda bir tedbirden bahseder. Lütfen biraz akılcı ve mantıklı düşünelim. Bu bir tedbirdir. Ayrıca bu ayet özel bir konum ihtiva eder. Ne şimdi elçi hayattadır nede eşleri. Umarım ima ettiğimi anlamışsınızdır.

Azhap 59: Dış giysilerini üzerleni alsınlar.... kim? elçi eşleri yine ehlibeyt. Örtünmeye ilişkin bir çok defa konuştuk. Nerenin örtüneceğini ayet örnekleri ile anlattım. Sunni putperestlerin nasıl inancı sömürdüklerini ayetlerde baş kelimesi geçmezken nasıl baş diye çevirdiklerini arapça örnekleri ile sundum.

Nur 30, 31 biraz önce bahsettiğim baş konusu. Örtünmeye ilişkin 31. ayette baş örtüsü yoktur. Yani baş kelimesi geçmez. Örtü göğüs bölgesidir. Juyibuhunne (göğüs kısmı) örtülecektir. Tüm arapça bilenlere sorun bu ayette baş kelimesi geçmez...

Diğer tarafta 31 ayette geçen erkekliğini kaybetmiş hizmetçi kelimesi üzerine bu sözü ihtiva eden bir konu açmıştım. Nasıl anlam kayması yapıldığını sizin gibi eleştirmiştim. Buna ilişkin konuda Osmanlı haram sarayını anlatmıştım. Harem ağaları kısır olmak zorundadır. Adaptasyondan çıkarsam konu başlığı olarak Bunu daha detaylı anlatacam size.

Vermeye çalıştığım bilgiler umarım faydalı olmuştur. Eğer İslamı Emevi zihniyetinin sahip olduğu inanç itikati olarak değelendirmesseniz olumlu sonuçlara ulaşacak özellikle ehlibey ile ilgili ayetlerde saptırılan anlam kaymalarına sizde en az benim kadar sahip çıkacaksınız.

Selamlar
(Zahir)

Not: 19 Koordinatı espiri idi. Bizler Kuranın 19lu matematiksel sistemine inanır ve kendimizi 19cu olarak niteleriniz. 19 doğu koordinatına gelin demekle espiri yapmaya çalıştım :) Umarım bu espirimde anlaşılmıştır.

guneyyy
27.12.2006, 11:05
Sayın sunam;

İlk yorumuzdaki kadının başının zorla kaptılmasına ilişkin düşünceniz Kuranda yoktur. Bu yorumunuzla vermiş olduğunuz ayet örnekleri zorla kapatılmakla ilgili ayet örnekleri olmadığı gibi yorumunuzu destekleyen ayet örnekleride değildir.

Bakınız ben Emevi zihniyeti taşıyan İslamı aklamıyorum. En az sizler kadar bu İslamın karşısındayım. Ama görüyorum ki Alevi dostlarımın çoğu İslamla ilgili düşüncelerinde Emevi Zihniyetini merkez odaklı alıp yapmış oldukları iş, eylem ve düşünceleri İslam katagorisinde değerlendirip bu şekilde eleştiri yapıyorlar.
Bu nedenle doğru sonuçlar elde etmeniz çok zor.

Şimdi sunam arkadaşımızın verdiği ve hicapla nitelendirdiği ayet örneklerini Emevi Zihniyeti taşımayan çağdaş mealcilerin çevirileri ve düşünceleri ile aktarmaya çalışacam.

Azhap 33 "Evlerinizde de vakarlı oturun. İlk cahiliye teşhirciliği gibi kendinizi teşhir etmeyin. Namazı/duayı yerine getirin, zekâtı verin, Allah'a ve resulüne itaat edin. Allah sizden kiri/lekeyi gidermek istiyor ey Ehlibeyt, sizi tam bir biçimde temizlemek istiyor."

İlk önce şunu bilmelisiniz ki Azhap suresi 28 ve 34 arasındaki ayetler Ehlibeytin durumunu anlatır. Elçi eşlerinin Elçi eşi ve Lider eşi olma durumunun getirdiği özel konumu ihtiva eder.

Anlamadığım; Alevilerin Kuranda ehemmiyeti olan (tabi bütün ayetler öyledir) ehlibeyti ilgilendiren ve emevi zihniyetinden öte ilk etapta sahip çıkmaları gereken ayetler Azhap 28 ve 34 olması gerekirken siz eleştiride bulunuyorsunuz. Bu ayetler alevi inanç itikatinde çok önemli yere sahip olmalıdır. Çünkü Ehlibeytin durumuna ilişkin ayetlerdir.

Şimdi Azhap 33 un mealcilerden edindiğim bilgiler ışığında durumuna bakalım. Ayetin başındaki Vakara kelimesine dikkatinizi çemek istiyorum. Özellikle arapça çevirisini tercih ettim. Mealciler Vakara kelimesinin Vakarne kökünden türediğini ve onurlu saygılı davranmak anlamına geldiğini söylerler. Bu durumda Vakarne kökündeki kelime anlamını ayete oturtursak elçi eşlerinin onurlu saygılı davranması şeklindeki bir durum ortaya çıkar. Gördüğünüz gibi Emevi zihniyeti taşıyan sunni putperestlerin çevilerine itikat ederseniz elçi eşlerini evlere kapatırsınız. Oysa Vakarne kelimesinin gerçek anlamı ile onurlu saygılı davranın anlamı çıkar ortaya.

Azhap 53. ayet. Ayet oldukça uzun dolayısyla buraya yazmaktan ziyade ayete ilişkin düşüncemi belirtmek istiyorum. Bu ayet yine ehlibeytin durumuna ilişkin özel bir ayettir. Görgü ve adap kurallarına ilişkin bir takım emirleri içerir. Sanırım sizin takıldığınız elçi eşlerinden perde arkasında bir şeyler isteyin şeklindeki emir. Dikkatle incelerseniz ayetin sonunda elçiden sonra yani ölümün den sonra elçi eşleri ile evlenmemeniz konusunda bir tedbirden bahseder. Lütfen biraz akılcı ve mantıklı düşünelim. Bu bir tedbirdir. Ayrıca bu ayet özel bir konum ihtiva eder. Ne şimdi elçi hayattadır nede eşleri. Umarım ima ettiğimi anlamışsınızdır.

Azhap 59: Dış giysilerini üzerleni alsınlar.... kim? elçi eşleri yine ehlibeyt. Örtünmeye ilişkin bir çok defa konuştuk. Nerenin örtüneceğini ayet örnekleri ile anlattım. Sunni putperestlerin nasıl inancı sömürdüklerini ayetlerde baş kelimesi geçmezken nasıl baş diye çevirdiklerini arapça örnekleri ile sundum.

Nur 30, 31 biraz önce bahsettiğim baş konusu. Örtünmeye ilişkin 31. ayette baş örtüsü yoktur. Yani baş kelimesi geçmez. Örtü göğüs bölgesidir. Juyibuhunne (göğüs kısmı) örtülecektir. Tüm arapça bilenlere sorun bu ayette baş kelimesi geçmez...

Diğer tarafta 31 ayette geçen erkekliğini kaybetmiş hizmetçi kelimesi üzerine bu sözü ihtiva eden bir konu açmıştım. Nasıl anlam kayması yapıldığını sizin gibi eleştirmiştim. Buna ilişkin konuda Osmanlı haram sarayını anlatmıştım. Harem ağaları kısır olmak zorundadır. Adaptasyondan çıkarsam konu başlığı olarak Bunu daha detaylı anlatacam size.

Vermeye çalıştığım bilgiler umarım faydalı olmuştur. Eğer İslamı Emevi zihniyetinin sahip olduğu inanç itikati olarak değelendirmesseniz olumlu sonuçlara ulaşacak özellikle ehlibey ile ilgili ayetlerde saptırılan anlam kaymalarına sizde en az benim kadar sahip çıkacaksınız.

Selamlar
(Zahir)

Not: 19 Koordinatı espiri idi. Bizler Kuranın 19lu matematiksel sistemine inanır ve kendimizi 19cu olarak niteleriniz. 19 doğu koordinatına gelin demekle espiri yapmaya çalıştım :) Umarım bu espirimde anlaşılmıştır.

ahzab 59 dış giyisilerini üzerine alsınlar diye bir ifade yoktur .. dışarı cıkarken üstlerine örtü alsınlar deniyor.

ahzab 53 de peygamberin eşlerinden bir şey istediginizde onu perde arkasından isteyin.sizin gönlünüzde onların gönülleride daha temiz kalır.
peygamberin eşlerini nikahlamanız asla caiz degildir dogrusu bu allah katında büyük şeydir... deniyor

zair arkadaşım bunlardan yola cıkarak aleviligi alevilikteki ehlibeyti anlatmanız gercekten ilginç

Aleviler yüzyıllardan beridir kadın ve erkek birlikte yan yana saf tutmuştur ayette ise kadını erkegin görmesinin bile iyi bişey olmadıgını hatta perde arkasından bişey isyerseniz gönlünüz temiz kalır ifadesi var ... yani alevilerde kadın ve erkekte bu tür bir davranış gördünüzmü bu adap ve görgü müdür? yoksa aklı uckurda olanların davranış şeklimidir?

kurandan surelerle aslında alevilerin sizin dediginiz gibi emevi islama degil bazı surelerde carpıtılmış gizli ayetledenmi yola cıkarak yüzlerce yıllık aleviliği acıklıyacagız..

islamiyet tektir kuran ortadadır bunu süzmeye calışarak aleviliği bu yoldan devam ettirme gayterlerinizi yersiz buluyorum.. saygılar

Zahir
27.12.2006, 11:26
ahzab 59 dış giyisilerini üzerine alsınlar diye bir ifade yoktur .. dışarı cıkarken üstlerine örtü alsınlar deniyor.

ahzab 53 de peygamberin eşlerinden bir şey istediginizde onu perde arkasından isteyin.sizin gönlünüzde onların gönülleride daha temiz kalır.
peygamberin eşlerini nikahlamanız asla caiz degildir dogrusu bu allah katında büyük şeydir... deniyor

zair arkadaşım bunlardan yola cıkarak aleviligi alevilikteki ehlibeyti anlatmanız gercekten ilginç

Aleviler yüzyıllardan beridir kadın ve erkek birlikte yan yana saf tutmuştur ayette ise kadını erkegin görmesinin bile iyi bişey olmadıgını hatta perde arkasından bişey isyerseniz gönlünüz temiz kalır ifadesi var ... yani alevilerde kadın ve erkekte bu tür bir davranış gördünüzmü bu adap ve görgü müdür? yoksa aklı uckurda olanların davranış şeklimidir?

kurandan surelerle aslında alevilerin sizin dediginiz gibi emevi islama degil bazı surelerde carpıtılmış gizli ayetledenmi yola cıkarak yüzlerce yıllık aleviliği acıklıyacagız..

islamiyet tektir kuran ortadadır bunu süzmeye calışarak aleviliği bu yoldan devam ettirme gayterlerinizi yersiz buluyorum.. saygılar

Sayın guneyyy;

1- Dış giysi yada dış örtü. Kimin çevirisine itikat ediyorsanız fark etmez. Sizin itikatinize göre söleyelim örtü olsa dahi bu baş değil göğüs bölgesinin örtüsüdür.

2- Kurandaki örtü değişik anlamlarda da kullanılır. Kafanız karışmasın diye bu anlamlara girmeyecem.

3- Ayetlerden yola çıkarak alevilikteki ehlibeyti anlatmadım. Direkt bu ifadeye girmeniz sanırım düşüncenizde oluşmuş koşullu eleştirilerden kaynaklanıyor. Azhap 28 ve 34 arasındaki ayetlerin elçi eşlerinin (ehlibeyt yani elçi ev halkı ) in durumunu anlattığını bu nedenle bu ayetlerin aleviler için ehemmiyeti olması gerektiğini bahsettim.

4- Siz hangi yoldan açıklarsanız açıklayın. Ama değiştiremeyeceğiniz olgular vardır.

5- Ben herhangi bir şeyi süzmeye çalışmıyorum. Sizin için olmasada milyonlarca alevi Kuranı asil yada yardımcı kaynak olarak görüyor ve kendilerini islamla bütünleştiriyorlar. Sizde isteğiniz yoldan gösterme gayretinde olabilirsiniz.

Selamlar
(Zahir)

devrim69
27.12.2006, 12:25
Din,özgürlükmüdür?Değilmidir?diye sorduğumuzda cevabınıda şeriat ile yönetilen ülkelere baktığımızda bulabiliyoruz.Bana görede din,kişinin özgürlrğünü kısıtlar.Kadınsan eğer dahada kısıtlar.Bunu sadece islam dini ile ilişkilendirmek doğru değil.Geçmişte düşünürleri,bilim adamlarınıda engizisyon mahkemeleri öldürmedimi?Katolikler,farklı düşünüyorlar diye protestanları katletmedimi?Bu örnekleri çoğaltabiliriz.Kısaca bana göre,hangi din olursa olsun,kişinin özgürlüğünü ve sorgulamasını kısıtlar.

DrmdrM
27.12.2006, 12:45
bütün kurallar,insanların özgürlükleriyle oynar...bazı kurallar bazılarını daha özgür yaparken bazılarının elindeki özgürlükleri alır,işte birinin özgürlüğünün sınırları meselesi...
din de,kurallardan oluşmuştur ve elbette bazılarının özgürlüklerini kısıtlayacaktır...bu çok açık.

guneyyy
27.12.2006, 13:34

Mesut Gündüz
27.12.2006, 13:36
Din zihinlere vurulan prangadır.Analitiği öldürür.Peki dinsizmi olacağız tabiki olmayacağız dinlerin içindeki zincirleri inancımızın anahtarıyla açıp kaldırıp atacağız.

denizsefiri
27.12.2006, 14:26
Din özgürlük değildir. Uydurulmuş bir saçmalık değilse yaşanılan, Allah için çıkılmışsa yola, sevgi varsa işin içinde ve ötesine geçmekse niyet elbette fedakarlık ister.. Nefsle mücadele ister. Seni sevmeyenleri bile sevmeyi, kötülüğe iyilikle mukabele etmeyi, için kan ağlarken etrafındakilere mutluluk ulaştırmayı gerektirir. Öfkeden kudururken öfkeni yutmayı, dedikodu yapmamayı, kıskanç, fesat, saldırgan ve fitneci olmamayı gerektirir. İç dünyandaki diyalektik kavga bitene kadar hep iradeni devreye sokup kendinle mücadele etmeyi, az yemeyi, az konuşmayı, az uyumayı, ölçülü olmayı gerektirir. Din teslimdir. Teslimiyet varsa kulluk vardır ve ötesi.. Allah'a köle olmak.. Benim yaşadığım din budur.. Bir gün Rabbim benimle de konuşursa her dediğini yaparım.. Ben özgür değilim. Dahası Allah'ın azadsız bir kölesi olmaya talibim..

rinda
27.12.2006, 14:29
dinin içinde olan ve geçmişten günümüze kadar gelen doğmatik yasaklara baktığımzda din özgür irademizin kısıtlanması demektir ve buda dinin özgülük olmadığı anlamına gelir..

guneyyy
27.12.2006, 14:37
teslimiyetten itaat ten bahsedilen yerde özgürlük olabilirmi?

dinlere gerek yok iyi insan olmak ahlaklı olmak insan olmak yeter güzel bir dünya için....

müttaki
27.12.2006, 18:52
teslimiyetten itaat ten bahsedilen yerde özgürlük olabilirmi?

dinlere gerek yok iyi insan olmak ahlaklı olmak insan olmak yeter güzel bir dünya için....

fakat huzurlu olmaya yetmez... İnsanı kendisinden başka hiçbirşey huzurlu etmez bütün sistemler huzur değildir..

İnsan o kadar tamahdır açgözlüdür ki.... bunu ancak kendisiyle barışık olanlar anlayabilir yani kendisiyle mutlu olanlar ya da kendisiyle ancak mutlu olabileceğini anlayabilenler...

din... kendinle yüzleşmen kendinle tanışman ve kendinle huzurlu olmaya çalışmandır..

kendini bilen Rabbini bilir.. ilim ilim bilmekdir ilim kendini bilmekdir.. sen kendini bilmez isen ha bir kuru emekdir..

özgürlük diye birşey yokdur çünkü hayatta herşey birbirine bağlantılıdır etki eder.. yani bir bireyin varolabilmesi kendini deneyimleyebilmesi için etkiye ihtiyacı vardır

ben özgürüm diyen var mı... ya da bu sistem özgürlükdür diyebilen var mı.. bunların hepsi kendinle yüzleşmekden kaçmakdır.. :surrender

ve asıl esaret aslında kendinden kaçmakdır

alevi didem
27.12.2006, 21:56
din özgürlüktür ama özgurluğü kısıtlarda...suanda etrafta kendini dine atayn insanlara bakınca bu pek özgürlük gibi görünmüyo.insanlar dini özgürlük için deıl farklı amaclar için kulanıyo.(örğ sahte peygamber,demekkı dınde özgürlüğü bulmus kı kendıne bu sıfatı yakıstırabılmış)...ne gunlere kaldık :)))))))

bohem
28.12.2006, 23:56
Din ozgurluk olsaydi eger kitapta anti dusunceye yer birakilmazdi...yani inanana karsi her zaman inanmayana cehennem azabi koymazlardi..Herkezi kendi haline birakirlardi...Insanlari dinlerini yaymak ugruna savasada mecbur kilmazlardi....Butun bu -di'li gecmis zaman kullanimi gosteriyorki din ozgurluk degil...

sertur
29.12.2006, 10:01
Din zihinlere vurulan prangadır.Analitiği öldürür.Peki dinsizmi olacağız tabiki olmayacağız dinlerin içindeki zincirleri inancımızın anahtarıyla açıp kaldırıp atacağız.

sayın mesut gündüz şu din dediğiniz şeyin adını islam dini deyinde olup bitsin ya hu, ben dinsiz değilim Aleviyim ve böyle olmaktan çok memnunum yani dinim var,dinsizlik propagandası yapmaya dini kötülemeye gösterdiğiniz gayreti görüyorum, ve Aleviforum gibi alevilik temelli bir forumsda bir Alevi olarak rahatsız oluyorum,dinsiz değilim, saygılarımı sunarım

dinimin adı aleviliktir,

Mesut Gündüz
29.12.2006, 10:45
sayın mesut gündüz şu din dediğiniz şeyin adını islam dini deyinde olup bitsin ya hu, ben dinsiz değilim Aleviyim ve böyle olmaktan çok memnunum yani dinim var,dinsizlik propagandası yapmaya dini kötülemeye gösterdiğiniz gayreti görüyorum, ve Aleviforum gibi alevilik temelli bir forumsda bir Alevi olarak rahatsız oluyorum,dinsiz değilim, saygılarımı sunarım

dinimin adı aleviliktir,

Rahatsızlığımız karşılıklı bu sayede beyin fırtınası yapabiliyoruz burada. Siz bir alevi olarak sadece islamın çatısı altında yaşadığımızı mı zannediyorsunuz.

sertur
29.12.2006, 10:58
Rahatsızlığımız karşılıklı bu sayede beyin fırtınası yapabiliyoruz burada. Siz bir alevi olarak sadece islamın çatısı altında yaşadığımızı mı zannediyorsunuz.

islam değil anlatmak istediğim , sistem olarak din olmalıdır, mesela dinsiz hayat dersek, aleviliğide soyutlamış olmazmıyız, bizim yaşadığımız Alevilik din değilse ne peki?

Mesut Gündüz
29.12.2006, 11:01
islam değil anlatmak istediğim , sistem olarak din olmalıdır, mesela dinsiz hayat dersek, aleviliğide soyutlamış olmazmıyız, bizim yaşadığımız Alevilik din değilse ne peki?

Yaşam biçimi , düşünce , felsefe ama din değil.(Sen seni bilmezsen seni kim bilsin.)

sertur
29.12.2006, 11:03
Yaşam biçimi , düşünce , felsefe ama din değil.(Sen seni bilmezsen seni kim bilsin.)

semah, cem, niyaz bunlardamı felsefe, ben ibadet olarak biliyordum,

Mesut Gündüz
29.12.2006, 11:08
semah, cem, niyaz bunlardamı felsefe, ben ibadet olarak biliyordum,

Tabiki ibadet, ama içinde felsefesi olmadıktan sonra camideki namazdan ne farkı kalacak. Burda önemli olan ibadetin şekli değil düşüncesel rengi bizim farkımızda rengimiz değilmidir ki?

lion12
29.12.2006, 11:15
Özgürlükten kastın ne olduğuna bakar bu sorunun yanıtı bence.Yani sonuçta her dinin belli kuralları vardır ve bu kurallar çerçevesinde bir özgürlükten bahsedilebilir.Benim şahsi düşünceme göre ise;Din özgürlükten evvel hürriyet'tir.Yani başkalarının haklarına riayet etmek koşulu ile her şeyi yapabilmek gibi birşey yani.Kurallara uyduktan sonra,kimseyide kırmadıktan sonra gayet tabi din özgürlüktür...Saygılar!

bohem
29.12.2006, 12:28

Arkadasim ben aleviligi bir din olarak gormuyorum!Dinden cok diger arkadasin da dedigi gibi yasam tarzi....Ama cok guzel bir yasam tarzi dinde olmayan ozgurluk bizde var...Tamam Alevi inanci diyoruz.Ve beraberinde bir suru ibadet yapiyoruz.Ancak sence bunlari yapmasak cok pismanlik duyuyormuyuz seni bilmem ama ben gece gunduz yapanina rastlamadim....Alevilik ogreticidir...Dusunmeye sevkeder bizi....Kendi arayisimizada cok guzel yardimci olur...
Sunilige ise inanc gozuyle bakma nedenim.Suni aileden dogan bir cocuk dogar dogmaz Allah'i ogrenir....Cocugun beyni din sacmaliklariyla doldurulunur..Tabi alcak cocuk bu.Beyni bos dolmaya ihtiyaci var...Eh bu sekilde de bir din yanlisi daha meydana gelcek...Ve bu cocuk buyudunde..Allah yok da diyemez cogu bunun tersini dusunemez bile olum korkusundan...
Din ozgurluk degildir derim ben...

Serkan_Devrim
29.12.2006, 12:46
Arkadasim ben aleviligi bir din olarak gormuyorum!Dinden cok diger arkadasin da dedigi gibi yasam tarzi....Ama cok guzel bir yasam tarzi dinde olmayan ozgurluk bizde var...Tamam Alevi inanci diyoruz.Ve beraberinde bir suru ibadet yapiyoruz.Ancak sence bunlari yapmasak cok pismanlik duyuyormuyuz seni bilmem ama ben gece gunduz yapanina rastlamadim....Alevilik ogreticidir...Dusunmeye sevkeder bizi....Kendi arayisimizada cok guzel yardimci olur...
Sunilige ise inanc gozuyle bakma nedenim.Suni aileden dogan bir cocuk dogar dogmaz Allah'i ogrenir....Cocugun beyni din sacmaliklariyla doldurulunur..Tabi alcak cocuk bu.Beyni bos dolmaya ihtiyaci var...Eh bu sekilde de bir din yanlisi daha meydana gelcek...Ve bu cocuk buyudunde..Allah yok da diyemez cogu bunun tersini dusunemez bile olum korkusundan...
Din ozgurluk degildir derim ben... güzel ve yapıcı bir yazı.

evet alevilik din yada mezhep değildir. bir inanç bütünüdür. :)

bohem
29.12.2006, 13:17
güzel ve yapıcı bir yazı.

evet alevilik din yada mezhep değildir. bir inanç bütünüdür. :)

Tesekkur ederim!!!:whistling iLKkez biri yazimi elestirmedi:shifty: Eh..Herseyin bir ilki varmis..

usLanmaz62
29.12.2006, 16:46
Alevilik en el hak demektir.Ama unutmayalımki aynı zamanda inanç biçimidir.Sadece Alevilik yaşam tarzı demektir dersek bugün sünnilerin alevilere baktığı pencereden bakmış oluruz ve aleviliği sadece bir kültür birikimi olarak nitelendiririz.Bu son derece yanlıştır.Aleviliğin temeli inançtır.
Din özgürlükmüdür konusa gelirsek eğer bunun cevapları çeşitlidir.Önemli olan kişinin niyetidir.Eğer insan bilnçsiz olarak dini yaşıyorsa ki istemeden yapar bu durumda buna özgürlük diyemeyiz.Bunun adı ancak tutsaklıktır.Eğer din inanç amaçlı kişinin isteyerek(alevilerde olduğu gibi) özgürce seçtiği bir yolsa bunun adı özgürlüktür.

Kartopu86
29.12.2006, 16:56
Din özgür olmalıydı. İnanç insanın kendisindedir.Neye inanıp inanmayacağına kendisi karar vermelidir.Allah ile kul arasına girilmeyeceğini dinin zoraki olmayacağını bilmeyen biçok insan yüzünden din özgür olamıyo....

soners
29.12.2006, 20:03
o vatandas sacmalamıs!!!!! bence din manevi bir ihtiyactır insan oglu bişeye inanmak zorundadır!!!!

sidarta54
29.12.2006, 20:45
sonerskatılıyorum din manevi bir ihtiyaçtır ruhun ihtiyacı yada insanların açıklayamadığı şeylerde dayandıkları kurum hiçliğe inanan bir arkadaşım kendisi ataist yakıştırmasını kabul etmez şunu söylemişti o sevimsiz gerçekle karşılaşmak çok kötü hiçlik kötüymüş bu nedenledir belkide inanç din kimine özgürlüktür dinden ne anladığına bağlı

meyman46
01.01.2007, 14:27
dın kesınlıkle ozgurluk degıldır neden mı ne kadar guzel soyluyosunuz ankarada bı profesor demıs bunu pekı bunu tasra kesımdekı bı profesor soyleyebılkıyor mu arakadaslar sızce her sene kac tane gencımız bu kesımde unıverste bırakıyor hiç arastırıyormusunuz ve hepsıde alevı oldugu için peki alevılık islam dınınden dogmamıstır gecmısten bugune dek hep ezılmemısmıdır bu kesım arkadaslar neden?

dare_goze
01.01.2007, 15:05
bence din özgürlük değildir tam tersine insanları kör bir toplum haline getirir..aşırı dinciler yüzünden bu millet her zaman yerinde saymakta ve bu millet özgürlük yerine esir olmak yolunda devam etmektedir..din özgürlük değildir arkadaşlar

usLanmaz62
01.01.2007, 15:10
bence din özgürlük değildir tam tersine insanları kör bir toplum haline getirir..

Bence dinin insanlar üzerindeki etkisi dini yaşıyan bireyin IQ suna göre değişir.
Doğmatik düşünceleri sorgulayamıyan insanlar çevrelerindeki inançları sorgulayamayan insanlar kör bir toplumun fertlerini oluşturur.Din denilince akla galiba sadece sünnilerin inançları ve inanış şekilleri geliyor akla.Bu pencereden bakmak yanlış bence.

Serkan_Devrim
01.01.2007, 15:14
herkesi memnun edelim. :)
din cahili köleleştirir, arifi özgürleştirir.

usLanmaz62
01.01.2007, 15:28
herkesi memnun edelim. :)

Ara sıra özeniyorum sana o kadar cümle kuruyorum onları yan yana getirmeye çalışıyorum derdimi tam anlatamıyorum.Sen tek cümlede ifade edebiliyosun.Senden inşallah bişeyler kaparım.:o

dogan_09
01.01.2007, 17:05
din özgürlük degildir özgürlük din degildir.bu tabiki kişiden kişiye ve yaşam biçiminden hayat bakışına göre degişir benim için degil ama bir sunni için olabilir.56 müslüman devletini ele alırsak hala giyim kuşam kadına bakış ilime bilime bakışta hep geride kalmışlardır ve kalacaklardır.müslüman devletlerde din kime özgürlüktür erkeklere özgürlüktür kadına burka giydirip 8 çocuk yapıp eskiyince ikinciyi alıp sonra üçüncüyü alıp kadını mal gibi kullanmak onlar için din özgürlügüdür evet haklılar onların kitabında böyle yazıyor ve onlar için din özgürlüktür.benim için din kişilerin hayatına belirli kısıtlamalar getirip tek yol sunmuştur sorgulamaya isyana yer yoktur.özgürce yaşamak için dine gerek yok akıl özgürlügü oldugu sürece fikir düşünce özgürlügü oldugu sürece dünyanın heryerinde özgürce yaşıyabilirsin.ben bir dine inanırım sevgiye içinde özgürlügü sevgiyi barındıran sevgi dinine.SAYGILAR

CANAN BİZİM CANIMIZDIR
TENİ BİZİM TENİMİZDİR
SEVGİ BİZİM DİNİMİZDİR
BAŞKA DİNE İNANMAYIZ

doctorctf
03.01.2007, 15:02
din özgürlüktür.ama inanmak özgürlük değildir.

huseyn
13.01.2007, 20:38
din ve herhangi bir dine inanmak kendi kendine prangalar takmak sonra da avazı çıktığı kadar "ben özgürüm" diye bağırmaktır...

atakan aytekin
16.01.2007, 08:35
din özgürlük degil sömürüdür

hazal91
25.01.2007, 17:07
Din özgürlük değildir..özgürlük olsa insanlar din yüzünden bu kadar savaşlar yapar mı?? din yüzünden insanlar arasında bu kadar anlaşmazlılar çıkar mı?

Bazı durumlarda insanların hayatlarını düzenliceği yerde tam tersi oluyor..

ibo(arguvan)
25.01.2007, 18:32
sen özgürmüsün inancını yaşarken

Güzyeli
26.01.2007, 20:28
onu yaşayan insanın haramla helal,günahla sevap arasında çelişkiye düşmüş başkası tarafından konulmuş kurallarla yaşamak zorunda kalan ve bu kurallar dışına çıkamayan yani özgürlüğü kısıtlanmış bir yaşam
dinde özgürlük olmaz

mürteza
26.01.2007, 20:58
din özgürlüktür.ama inanmak özgürlük değildir.

o vakit şunu sormak gerek: din ve inanç arasında nasıl bir bağ var?

maymay
26.01.2007, 21:50
Kendi dinini ozgurluk içinde sevebilmek, bir ozgurluk "formu'dur", ama ozgurlugun kendisi degildir. Arada fark var. :)

eren23
26.01.2007, 22:17
Mercan ağzına sağlık çok çok çok doğru.Hangi din açısından bakarsanız bakın yeryüzü'nde insanlar dine inanmak zorunda bırakılmıştır.Aman sağa bakma günah,oturma günah,kalkma günah.Biraz daha zorlasalar tuvalete gitmeyin tutun kendinizi yoksa günah diyecekler.Hiçbir din insanı özgür bırakmaz çünkü kuralları vardır.Örn:ibadet edersen sevap kazanırsın etmezsen bu konuda bonus alamazsın.Hele ülkemizde allah muhafaza ben ateistim diyebilir miyiz?Yatırır allah yoluna keserler seni.Yıllar önce Süleyman Ateş'in konuştuğu lafa bakın:Eğer namaz kılmayan anneniz ya da babanız ise bile onlarla konuşmayınız!Lafa bak efendi bu müslümansa ben değilim kardeşim hiiiiç gerek yok.Çok açık bir soru sorucam;bir insan dürüstse,adam gibi adamsa,hak yemiyorsa,düşene vurmuyorsa,namusluysa kısaca,insan-ı kamil ise ancak ateist ise namaz kılmıyor,oruç tutmuyor diye tanrı bu insanı yine de cezalandıracak mı?Ayrıca din herzaman ama herzaman bilimle teknolojiyle çelişir.Lafın özü şu arkadaşlar;bir insanın adam gibi adam olması için,hacca gitmesi,namaz kılması,hatta ve hatta tanrıya ve peygamberlerine de inanması asla gerekmez.Gerçekten inanan inandığı şeyi,mantığına kabul ettirebiliyorsa eyvallah daima saygımız var.Ancak saçma geliyor insanlar böyle istiyor diye inanıyorsa o dinden kimseye fayda gelmez.

Saygılar

serpils_s
26.01.2007, 23:21
Özgürlük düşünce ve yaşayış tarzıdır.Kişinin seçimine bağlıdır.

ibo(arguvan)
26.01.2007, 23:45
dini seçmek tabiki özgürlükdür ama bunun özgürlüğünü benim onu nasıl benimsediğim ve engellenmeden yaşayabilip yaşayamadığım belirler::/

Berucavan
27.01.2007, 13:31
kuralları olan hiçbirşey özgür değildir. fakat ona inanmak özgürlüktür.

dnz_che
27.01.2007, 17:05
En ufak yasak görmeyenler,..yaptıkları yasaklardanda bıkınca,..başka yasak,...
derken iyice sapıtmaya,..çıldırmaya ve intihara koşmaya başlamışlardır......
Demekki hiçbir sınır tanımayacak kadar..özgür olmakta mahkümiyettir......
Çünkü insan ruıhunun ihtiyacı dışında kalan yaşantı,..ruhları
parçalayacak..fıtratın kapasitesinden ağır yük altında ezilecektir.....

Allah'ın emrinden sıkılanda nefsinin mahkumudur!!!

"en büyük özgürlük inanmak,..inanarak yaşamaktır""...

çünkü yaşadığın bu doğrultuda kimsenin hükmü altına girmezsin....:S

Okuduğum yazıların en mantıklısı bu yazıydı. bu yazıyı yazan arkadaşımıza teşekkür ediyorum..bir çok topiklerde açılan konularda istisna mantıklı yazı yazanlar çıkıyor.bunlardan bir taneside sensin şuan.ve diğerlerinden utanıyorum.özellikle bu konuyu açan kişiden.sitemimi bir konu açarak dile getirdim.umarım okurlar.

KomünistAlevi
27.01.2007, 18:05
Okuduğum yazıların en mantıklısı bu yazıydı. bu yazıyı yazan arkadaşımıza teşekkür ediyorum..bir çok topiklerde açılan konularda istisna mantıklı yazı yazanlar çıkıyor.bunlardan bir taneside sensin şuan.ve diğerlerinden utanıyorum.özellikle bu konuyu açan kişiden.sitemimi bir konu açarak dile getirdim.umarım okurlar.

Arkadaşım konuşurken biraz mantıklı konuş...Diğerlerinden utanıyormuşsun demek ha merak etme bende senin gibi birsinden utanıyorum...

Din özgürlüktür demek ha:)

Bak arkadaşım kuralları olan hiçbirşey Özgürlük değildir...Kurallar kısıtlar,kuralllar izin vermez,kurallar kızar ve Dinlerde kural ,emir,buyruklardan oluşmaktadırlar...Sen kendini Din bir özgürlüktür diye kandıra dur:)

bohem
27.01.2007, 20:28
Ozgurluk diyince akla ne gelir....
Mesela;
---Gezerim ,tozarim,icerim evlenirim.....
---Sevgililerim olur....
---Istedigimi yaparim...(asiriya kacmamak sartiyla)
_____
oysa dinler insanlra sart koymustur....
Dunyevi isteklerinizi askiya alicaksiniz eger burada cennettin sundugu guzellikleri istiyorsaniz,denmistir....
Insanlara yapilan kisitlama=hristiyanlikta evlenme yasgi,muslumanlikta icki vs..vs..vs....
ozgurluk olamaz...

SivanA SimyacI
28.01.2007, 00:41
Din nefsi koruyarak özgür yaşamaktır dinin buyurdukları yeme içme evlenme değil
tam tersi nefsine hakim ol,açları doyur,çıplakları giydir hastalara yardım et,büyüklerine saygı küçüklerine sevgi göster insan ayırma 72 millete bir nazarda tüm bunlarla beraber yaşamak daha bir özgürlüktür.
Daha özgürce ve daha da mertçedir.Hakszılara mağruz kalıp ezilsek bile özümüzü bilerek nefisimizi köreltmeden hesap sorabiliyorsak da özgürüz
Evet Din Özgürlüktür.

KomünistAlevi
28.01.2007, 00:50
Din nefsi koruyarak özgür yaşamaktır dinin buyurdukları yeme içme evlenme değil
tam tersi nefsine hakim ol,açları doyur,çıplakları giydir hastalara yardım et,büyüklerine saygı küçüklerine sevgi göster insan ayırma 72 millete bir nazarda tüm bunlarla beraber yaşamak daha bir özgürlüktür.
Daha özgürce ve daha da mertçedir.Hakszılara mağruz kalıp ezilsek bile özümüzü bilerek nefisimizi köreltmeden hesap sorabiliyorsak da özgürüz
Evet Din Özgürlüktür.

İslam dininde içki haram mı değil mi?

Peki özgürlük nedir...İçkiyi rahatça içebilmek değilmidir?

Dinler hiçbirzaman özgürlük olmamıştır özgürlüğün 1 numaralı düşmanı Dinler olmuştur...

Sadece ufak bir örnek verdim içki konusu sadece ufak bir örnek, istersek daha çokkk bu konuya ilişkin örnekler verebiliriz...

doctorctf
28.01.2007, 01:25
din olgusunu yaratan bizleriz.kendimiz bilinçli olarak haklarımızı kısıtlıyoruz.aynı işi şimdi meclisler,kanunlar yapıyor.yani her bir anayasa aslında bir dindir.içine biraz da hurafe kattık mı tamam.

SivanA SimyacI
28.01.2007, 13:31
İslam dininde içki haram mı değil mi?

Peki özgürlük nedir...İçkiyi rahatça içebilmek değilmidir?

Dinler hiçbirzaman özgürlük olmamıştır özgürlüğün 1 numaralı düşmanı Dinler olmuştur...

Sadece ufak bir örnek verdim içki konusu sadece ufak bir örnek, istersek daha çokkk bu konuya ilişkin örnekler verebiliriz...

Dini kendi mantığınla sorgulayarak uyguladığın takdirde bir özgürlüktür.
İçki içmiyormuyuz içiyoruz çünkü dinimizi mantığımızla sorgulayıp karar verebilyoruz.
Dini özgürce yaşamak herkesin kendi elindedir Allah herkese özgür iradesini tanımıştır.

KomünistAlevi
28.01.2007, 14:34
Dini kendi mantığınla sorgulayarak uyguladığın takdirde bir özgürlüktür.
İçki içmiyormuyuz içiyoruz çünkü dinimizi mantığımızla sorgulayıp karar verebilyoruz.
Dini özgürce yaşamak herkesin kendi elindedir Allah herkese özgür iradesini tanımıştır.

Bak şimdi,

Dini kendi mantığın ile uygulayamazsın...Dinin kuralları vardır ve bu kurallara uyman gereklidir aksi halde Allah tarafından cezalandırılırsın...Bu işin mantığı falan yoktur...İslam Dininde ki Cenneti-Cehennemi kendi mantığın ile seçemezsin yada oraya gidişatını matığına göre değerlendiremezsin...Mantık sadece yobaz olup olmama çizgisidir...Mantık sadece hurafe yapıp yapmama çizgisidir...Mantık bu söylediklerimde çalışır...Yasak olan birşeyi kendi mantığına göre uygulamak özgürlük değildir bu sadece senin kendini avutmandır dostum...

Kuralları olan herşey özgürlüğe vurulmuş bir tokattır dostum...Özgürlük kişinin kendi isteğine göre yaşaması ve bunu yaparken birşeyi düşünerek haram mı değil mi demek değildir dostum..Özgürlük kurallılık değildir..Yanlışı, doğruyu, haklıyı, haksızı kendine göre değerlendirmek ve uygulamaktır...Kişinin kendisini belli bir anayasaya ve kurallar bütününe göre değerlendirmesi özgürlük değildir...

Kuralları olan herşey özgürlüğe vurulmuş büyük bir tokattır...

Ben eminim ki bu konuda anlaşamayacağız...Fazla uzatmakta istemiyorum çünkü özgürlük kavramını iyi irdelemiyorsun...Eğer bu konu ile ilgili konuşmamız gerekiyorsa sana bir soru sormak istiyorum:

Sence özgürlük nedir?

burcin
28.01.2007, 14:37
ben alevi kökenli bir ailenin çocuğuyum ve alevilerin türkiyedeki halklardan daha fazla ezildiğini düşünüyorum osmanlıdan buyana şahsi düşüncemi sorarsanız din bir afyondur (uyuşturucudur) ve yeryüzündeki bütün savaşlar din adı altında çıkmıştır insanları beyniyle hür bir şekilde yargılamasını ve düşünmesini engeller tartışmak isteyen varsa her türlü tartışmaya saygı çercevesinde hazırım

SivanA SimyacI
28.01.2007, 15:15
Bak şimdi,

Dini kendi mantığın ile uygulayamazsın...Dinin kuralları vardır ve bu kurallara uyman gereklidir aksi halde Allah tarafından cezalandırılırsın...Bu işin mantığı falan yoktur...İslam Dininde ki Cenneti-Cehennemi kendi mantığın ile seçemezsin yada oraya gidişatını matığına göre değerlendiremezsin...Mantık sadece yobaz olup olmama çizgisidir...Mantık sadece hurafe yapıp yapmama çizgisidir...Mantık bu söylediklerimde çalışır...Yasak olan birşeyi kendi mantığına göre uygulamak özgürlük değildir bu sadece senin kendini avutmandır dostum...

Kuralları olan herşey özgürlüğe vurulmuş bir tokattır dostum...Özgürlük kişinin kendi isteğine göre yaşaması ve bunu yaparken birşeyi düşünerek haram mı değil mi demek değildir dostum..Özgürlük kurallılık değildir..Yanlışı, doğruyu, haklıyı, haksızı kendine göre değerlendirmek ve uygulamaktır...Kişinin kendisini belli bir anayasaya ve kurallar bütününe göre değerlendirmesi özgürlük değildir...

Kuralları olan herşey özgürlüğe vurulmuş büyük bir tokattır...

Ben eminim ki bu konuda anlaşamayacağız...Fazla uzatmakta istemiyorum çünkü özgürlük kavramını iyi irdelemiyorsun...Eğer bu konu ile ilgili konuşmamız gerekiyorsa sana bir soru sormak istiyorum:

Sence özgürlük nedir?

Kurallar olmadan olmaz o zaman trafik lambalarını da kaldıralım.Dini kendi mantığımızla neden sorgulayamayıruz?Öyle bir kural yok sarguluyor ve uyguluyoruz işte bizim cemimiz diyanete yanlış onların namazı da bize yanlış iki tarafda özgürce ibadetini yapıyor din özgürlüktür.

KomünistAlevi
28.01.2007, 15:33
Kurallar olmadan olmaz o zaman trafik lambalarını da kaldıralım.Dini kendi mantığımızla neden sorgulayamayıruz?Öyle bir kural yok sarguluyor ve uyguluyoruz işte bizim cemimiz diyanete yanlış onların namazı da bize yanlış iki tarafda özgürce ibadetini yapıyor din özgürlüktür.

Senin yaptığın Cem, onun kıldığı Namaz kişilerin özgürce seçmiş oldukları yoldur..Verdikleri karardır..Ancak bu seçtikleri yollarda belirli kurallar ve yaptırımlar vardır...Ve bunlarada uymak zorundasın...Ama özgürlük böyle birşey değildir..

Dostum özgürlüğün tanımını sende gayet çok iyi biliyorsun ama halen daha din özgürlüktür diyorsun busefer olayı Alevi-Sünni olayını getirip konuları çarptıyorsun...

İki tarafta kendi ibadetini yapıyorsa bunun özgürlükle ne alakası var ?Sen farklı bir yol izlersin, o farklı bir yol izler...Buda bir özgürlük gibi görnüyor ama özgürlük bu dinlerin, yoların, mezheplerin içine girildiğinde ortaya gayet iyi çıkıyor...

Kuranı Kerim' de içki haram mı değil mi dostum?...Bu seferde ben içiyorum deme çünkü Alevilik kuran endeksli bir inanç, yolda değildir...

Ya şunu anlamak istemiyorsun...

Özgürlükte kurallara uymak yoktur...Özgürlükte emir almak yoktur...Her emir özgürlüğe vurulmuş bir tokattır...Ve Allahta belirli emir ve kuralları insanlara bildirmiştir...E halen daha neyin özgürlük olduğunu savunuyorsun?

Din özgürlük değildir...

Kurallar olmadan olmaz diyorsun ve bu sözünde de konuyu çarpıtıyorsun...O senin kişisel görüşündür neden bunu yazmaya ihtiyaç duyuyorsun ki?...Ama özgürlük denen kavramda kurallar olmadan olmaz gibi bir düşünce söz konusu değildir...

Al istersen sana sözlüktende açıklamasını yapayım..Hemde TDK' nın sitesinden.

Özgürlük:1-Herhangi bir kısıtlamaya, zorlamaya bağlı olmaksızın düşünme veya davranma, herhangi bir şarta bağlı olmama durumu, serbestî:

Yani diyor ki, herhangi bir kısıtlama olmadan yaşayacaksın..Ama Allahın kitaplarında insanlara getirilmiş olan kısıtlamaları gayet iyi görebiliyoruz...

Diyor ki, herhangi bir şarta bağlı olmama durumu....Zaten Dinlerin kendileri birer şarttır...

Diyor ki, serbesti......Buna yorum bile yapmıyorum karar senin:yamukgul:

Din özgürlük değildir...

Şoreş
28.01.2007, 15:34

Kardeş sen Alevisin, Aleviliği yada diğer Dinleri sorgular ve mantığın almazsa reddedersin.. Biz neden aydın bir toplumuz, işte bu yüzden..
Ama İslam gibi yozlaştırılmış Dinler, geçmişin Siyasi çıkarlarına alet edilip, bu doğrultuda Kurallar bütününe sokulmuş Dinlerdir.. Bu Dinler zamanla toplumları sömürmek için bir araç haline gelmiş ve katı Kurallar getirilerek insanların afedersin cinsel hayatlarına bile girilmiştir...

Örneğin Müslümnalıkta sorgulamak yasak, günah ve Allaha, Din'e şirk koşmak demektir.. Müslümanlıkta Şüphesiz İnanma Kuralı vardır.. Doğru yanlış, mantığın alır yada almaz, eğer Müslümanım diyorsan o kurallara uyacaksın, aksi taktirde adamlar seni Cehennemede atıyor, kadın isen ve Türban takmazsan saçlarınıda yakıyor, İbadet etmezsen kabir azabı çektiriyor.. İşte insanları sömürmek için birer araç olan bu Dinler Özgürlük değildir.. Eğer insanlar bu Dinlere mensup oldukları halde

'' Sorgularım, inanmam yada inanırım '' deseydi, inan Türkiyede, Pakistanda, Arabistanda, Irakta, İranda bu kadar cahil, gerici kesimler varolmazdı.. Din insanların en kıyıkdıkları, mucizeye muhtaç olduğu dönemlerde ortaya çıkmıştır genelde.. Hafif bir iyileşme ile birlikte meden umulan Dinler, kendilerini imparator, halife ilan edenlerim sömürme aracı haline gelmiştir..
Aleviysen özgürsün evet, sorgularsın.. Ama İslam gibi Dinler sorgulamayı kabul etmez ve Kuranda ne yazıyorsa o doğrudur derler.. Kuran Hıristiyanlara Kafir der, bir Sünni buna inanır ama bir Alevi inanmaz.. Dediğim gibi Dinler özgürlük olsaydı, bunca toplum, özelliklede Müslümanlar cehalet içinde yüzmezlerdi.. Çünkü korkuyorlar.. Öyle bir Allah baskınına maruz kaldılar ki, o insanların ne özgürlükleri var nede ilerleme şansları..

Gümüşkaşlı
28.01.2007, 15:48
bence arkadaşlar din özgürlüktür ama ne yazıkkı bu özgürlüğü göremiyoruz çünkü:istediğimiz şekilde rahat rahat ibadat yapamıyoruz saygı görmüyoruz,desteklenmiyoruz ,yani dini dinden çıkarttılar diyebilmek doğrudur.öyle bir zihniyetler oluşmuşki bu zihniyetler çerçevesinde dinin özgür olması imkansızdır bence.benim bildiğim din sevgi ,saygı -barış-hoşgörü, amacını güdmek için benimsenmeli.ama bunların olmadığı yerde dinin özgürlüğü olamaz.eğer bir din başka bir dine saygı duymuyosa,kötü göz ile karşılanıyorsa bubdinden çıkmış artık çıkar işine dönüşmüştür.
tabiki sevginin saygının,eşitliğin ,barışın olduğu yerde dininözgür oalcağını herkes bilmelidir.yani bunlar olamdığı için diyemeyiz özgürdür diye.

saygılarımla......

spartacus
28.01.2007, 17:04
Özgürlük insanın canı istediği her şeyi yapması değildir.
Özgürlük gereksinimlerin hissedilmesidir.
Özgürlük bir ihtiyaçtan doğan bir kavramdır, bu maddi ve manevi temelde kendini hissettirir. Yemek, içmek, gezmek, dinlenmek, tembellik yapmak, sevmek, uyumak gibi kavramlar ihtiyaçların ürünüdür.

Özgürlük bir başkasına zarar verme, öldürme, haklara tecavüz etme, ırkçılık yapma temelinde ele alındığında bir başkasının hürriyetini kısıtladığı, alanını daralttığı ve aşağıladığı için buna özgürlük denilemez.

Özgürlüklerin kurallara bağlanması aşırıya kaçmadığı ölçüde hürriyetleri kısıtlamaz. Aksine esaret, işkence ve zulmün önüne geçtiğin ölçüde kurallar insani değer taşır. Örneğin ırkçılık insanlık suçudur dediğimizde, bir ırkçının özgürlüklerini kısıtlamıyor, aksine ırkçı biri başkasının yaşam hakkına tecavüz ettiği için, bunun karşısında yer alıp, insanları evrensel değerlerle koruma altına alınması özgürlüğü gereksinim temelinde kurallaştırır. Bir başkasına, toplumlara, insanlığa zarar verecek her eylem özgürlük değildir.
Her hangi bir ihtiyaç olan şeylerin karşılanması, yapılması veya meşru görülmesi özgürlüğün ifadesidir.

destiny
28.01.2007, 17:43
zaten insanların din seçimi bile kendilerine kalmış.çogu hristiyan olupta müslğmanlığa geçende var ,hristiyanlığa geçende var.sonuçta insanın özgürlüğüne düşüncesine inancına kalmış birşey..

SivanA SimyacI
28.01.2007, 18:37
Sn.Komunist Alevi.Ve Soreş yorumlarınızla beni aydınlattınız şimdi işte sizinle aynı fikirdeyim.

KomünistAlevi
28.01.2007, 18:39
Dinleri seçmek bir özgürlüktür ama.

Özgürlük zaten kendi düşünceni hayata geçirebilmektir...Ve kararını birisinden baskı almadan hayata kendi istediğin gibi geçirebilmektir...

Ama Dinleri yaşamak özgürlük değildir...

savaş çekiç
29.01.2007, 02:41
herkese meraba...özgürlük göreceli bir kavramdır bence,kaldiki her türlü kavramın,olayın bir özgürlüğe ihtiyacı vardır,eğer bu özgürlük onun elinden alınırsa ya körü körüne bağlanmak zorunda kalır yada mücadele ederek özgürlükler elde edilir...din özgürlükmüdür?? bence özgürlüktür yada mensup olduğumuz din özgürlükleri hep ön planda tutan bir din, kaynaklar bunu gösteriyor...tabi birde madalyonun diyer yüzü var ben dinimin bütün özgürlüklerini yaşamak isterken cevremdeki insanların bir kısmı bunu kendi düşüncelerine göre yorumlarsa nerede kaldı dinin özgürlüğü...işte müdahele edilerek din özgürlüğü elimden alınmış olmuyormu, malesef alınmış oluyor...iyide ne yapabilirim bu dini özgür olabileceğim şekilde yorumladım ve kendime bir yaşama felsefesi çıkardım,senin gibi körü körüne bağlanıp kalamamki,namaz kılmıyorum ama,sevgiyle yapıyorum bunu,oruç tutmuyorum ama açlığın ne demek nefsin ne demek olduğunu iyi biliyorum...kısacası özgürce yaşıyorum dinimi,çünki benim dinim ELİM,BELİM,DİLİM müdahele etmeye kalkan insanlarıda esefle kınıyorum,saygılarımla :)

BerfeM
29.01.2007, 11:52
.bir sınıfın bir sınıfa egemen olması söz konusuyken özgürlük nasıl olur..özgürlüğün kıstaslarını kim belirler.tanrı insanları özgür bırakmamışken din özgürlüktür demek çok saçma bana göre..yani tanrı insanları dünyaya gelmek konusunda özgür kılmamıştır.seni oraya sorgusuzca koymuştur.şunları yapacaksın bunları yapmayacaksın demiş.ha iradeyi sana vermiş.özgür davranıp yapma denileni yapabilirsin..ama bunlar içinde bedeller konmuştur.(islam inancında)insan doğası gereği zaten sınırlı bir varlıktır..yani insana sınırlamalar getirilmiştir.sınırları olan bir dindede mutlak özgürlük yoktur.
dinde hangi noktada özgürlükten bahsedebiliriz.işte kendi irademizle din değiştirebiliriz.tamam değiştirdik.peki yaşarkende yine kısıtlanmıyormuyuz..özgürlük kısıtlanamaz sınırlanamaz birseydir eger bir sınır varsa orada özgürlükten söz edemeyiz...dinde mutlak bir özgürlük yoktur..

(sırf ramazanda oruç tutmuyorum diye cumhuriyet ünv.nin yemekhanesinde bir saldırıya mağruz kalıyorsam nerde benim özgürlüğüm..ama onlar bu orucu tutmakta özgürler..demek oluyorki birilerinin özgürlüğünün başladığı yerde benimki son buluyor..yani hapishanede değiliz diye özgürde değilizdir..)

dinde özgürlük yokturrrr!!!!!!

Serkan_Devrim
29.01.2007, 11:59
.bir sınıfın bir sınıfa egemen olması söz konusuyken özgürlük nasıl olur..özgürlüğün kıstaslarını kim belirler? bu topiğin vede bir çok konunun ana sorununu iyi tespit etmişsin kardeşim. :)
alt yapı: Ekonomi
Üst yapı:Ekonomi dışındaki her şey

alt yapı üst yapıyı belirler. o halde din dahil herşeyi şekillendiren ekonomidir. bu temelde düşünmek gerekir. :)

KomünistAlevi
29.01.2007, 12:08
İşte üstadın vurgu yaptığı en önemli nokta budur.

Bravo...

Ama Canlarımız bu ince noktayı anlamamak istiyorlar yada bilmiyorlar anlayamıyorlar...

Mesut Gündüz
29.01.2007, 12:43
bu topiğin vede bir çok konunun ana sorununu iyi tespit etmişsin kardeşim. :)

alt yapı üst yapıyı belirler. o halde din dahil herşeyi şekillendiren ekonomidir. bu temelde düşünmek gerekir. :)

Piyangodan 10 Trilyon sana çıksa kendini özgür hissedecek miydin?

Yada ne kadar özgür olmak istiyoruz.

Özgürlük dediğin özgürlükleri kısıtlamaklamı olur.?

Berucavan
29.01.2007, 12:52
bu topiğin vede bir çok konunun ana sorununu iyi tespit etmişsin kardeşim. :)

bunu biraz açabilirmisiniz? sizce herşey ekonomi mi? inançlarımızı ekonomimi şekillendiriyor?

müttaki
29.01.2007, 12:59
alt yapıyı belirleyen ekonomiden ziyade İş..eylemdir.. herşey işin üzerine kuruludur

ayrıca özgürlük diye birşey var mı.. neyin nesidir özgür olmak :)

Mesut Gündüz
29.01.2007, 13:11
alt yapıyı belirleyen ekonomiden ziyade İş..eylemdir.. herşey işin üzerine kuruludur

ayrıca özgürlük diye birşey var mı.. neyin nesidir özgür olmak :)

Birgün bir gazeteci kız bir hapishaneye ziyarete gitmiş, mahkumlarla roportaj yapacak. Mahkumları gezerken bir tane yaşlı kır saçlı bi amca görmüş,yanına yaklaşmış.
gazeteci : Amca adın ne,
Mahkum : Ali kızım
gazeteci : amca niye burdasın
mahkum: kışçıyım ben kızım
gazeteci : o ne demek oluyor amca
mahkum : anlatıyım kızım
ben yazın nerde olsa yatarım yiyecek birşeylerde bulurum idare ederim ama kış gelipte üşümeye başladığımda kalabalık bir cadde bulurum yolda giden zengin bir kadın bulurum.Koşarım kadının elindeki çantayı kaparım kaçar gibi yaparım fakat kaçmam.beni yakalarlar.karakola getirirler baktımki kadın bana acıyacak gibi olur zıplarım komiserin düğmelerini koparırım.Hırsızlığa teşebbüsten polise saldırıdan beni içeri atarlar.
gazeteci : Peki amca senin özgürlüğün ne olacak
mahkum : Kızım özgürlük dediğin nedir, yeniyormu, içiliyormu , sıcakmıdır,üzerine yatılırmı demiş.

Bu hikayeden kastım sana özgürlüğü anlatmak değildi. Bunu yaşayarak öğrenebilirsin.

müttaki
29.01.2007, 13:19
Birgün bir gazeteci kız bir hapishaneye ziyarete gitmiş, mahkumlarla roportaj yapacak. Mahkumları gezerken bir tane yaşlı kır saçlı bi amca görmüş,yanına yaklaşmış.
gazeteci : Amca adın ne,
Mahkum : Ali kızım
gazeteci : amca niye burdasın
mahkum: kışçıyım ben kızım
gazeteci : o ne demek oluyor amca
mahkum : anlatıyım kızım
ben yazın nerde olsa yatarım yiyecek birşeylerde bulurum idare ederim ama kış gelipte üşümeye başladığımda kalabalık bir cadde bulurum yolda giden zengin bir kadın bulurum.Koşarım kadının elindeki çantayı kaparım kaçar gibi yaparım fakat kaçmam.beni yakalarlar.karakola getirirler baktımki kadın bana acıyacak gibi olur zıplarım komiserin düğmelerini koparırım.Hırsızlığa teşebbüsten polise saldırıdan beni içeri atarlar.
gazeteci : Peki amca senin özgürlüğün ne olacak
mahkum : Kızım özgürlük dediğin nedir, yeniyormu, içiliyormu , sıcakmıdır,üzerine yatılırmı demiş.

Bu hikayeden kastım sana özgürlüğü anlatmak değildi. Bunu yaşayarak öğrenebilirsin.

herşey sadece yaşayarak öğrenilebiliyor dimi.. demekki ben yaşamaya esirim..

benlik için özgürlük diye birşey yokdur... hayatta ki herşey birbirine bağlantılıdır.. bu benlik oldukça herkes bu bağlantıya esirdir buda kahırlıdır... lakin benlikten kurtulmuşsa kemalatı o zaman yine bu bağlantı vardır fakat hayat lütuftur ona...

Mesut Gündüz
29.01.2007, 13:29
herşey sadece yaşayarak öğrenilebiliyor dimi.. demekki ben yaşamaya esirim..

benlik için özgürlük diye birşey yokdur... hayatta ki herşey birbirine bağlantılıdır.. bu benlik oldukça herkes bu bağlantıya esirdir buda kahırlıdır... lakin benlikten kurtulmuşsa kemalatı o zaman yine bu bağlantı vardır fakat hayat lütuftur ona...

Kışın o mahkumun yanına gidip desenki üşüme gel seni bir dergaha götüreceğim zikir çekeceğiz yiyeceksin içeceksin ama beş vakit zamaz kılacaksın, ne dersek yapacaksın. desek mahkumun cevabı benim kemalatımın bağlı olduğu benlik var ben gelemem demezdi diye düşünüyorum. Yukarda anlatılanda budur zaten.

müttaki
29.01.2007, 13:35
Kışın o mahkumun yanına gidip desenki üşüme gel seni bir dergaha götüreceğim zikir çekeceğiz yiyeceksin içeceksin ama beş vakit zamaz kılacaksın, ne dersek yapacaksın. desek mahkumun cevabı benim kemalatımın bağlı olduğu benlik var ben gelemem demezdi diye düşünüyorum. Yukarda anlatılanda budur zaten.

o yazı propaganda dolu :) biraz gerçekçi olmak lazım

ayrıca bizim dergahımızda yok maalesef kimseye de böyle teklifler yapmayız pazarlık konusu değildir bu lütuf... pazarlık konusu olmadığından da şart şurt yokdur :)

Yunus emrem de anadolunun kıtlık zamanları haçlı seferlerinden dolayı baya kıtlık var.. buğday almaya gelmiş bektaşinin kapısında... gel sana nefes verelim demişler... napıcam ben nefesi demiş karnım aç köy aç.. nefes karın doyururmu.. almış buğdayı yola koyulmuşda yolu yarılamışken geri dönmüş nefes almaya...

nefes almadıktan sonra.. karnın doysa ne fayda :)

toprak_dan
29.01.2007, 13:47
ta kendisidir...

Mesut Gündüz
29.01.2007, 13:57
o yazı propaganda dolu :) biraz gerçekçi olmak lazım

ayrıca bizim dergahımızda yok maalesef kimseye de böyle teklifler yapmayız pazarlık konusu değildir bu lütuf... pazarlık konusu olmadığından da şart şurt yokdur :)

Yunus emrem de anadolunun kıtlık zamanları haçlı seferlerinden dolayı baya kıtlık var.. buğday almaya gelmiş bektaşinin kapısında... gel sana nefes verelim demişler... napıcam ben nefesi demiş karnım aç köy aç.. nefes karın doyururmu.. almış buğdayı yola koyulmuşda yolu yarılamışken geri dönmüş nefes almaya...

nefes almadıktan sonra.. karnın doysa ne fayda :)

En kötüsü ne biliyormusun gerçekle masalı bir süre birbirinden ayıramıyorsun. Gerçek propaganda dediğin yazının özünde. İyice bi baksan göreceksin. Nefes almaya başlayacak belkide benliğin.

insanlar kardeş
29.01.2007, 14:16
dinin özgürlük olmasına imkan yoktur.
Dinde kurallar vardır.kurallara uymazsan cezalar vardır.
Dindarım diyen insanın bu esirlikten özgürüm memnunum yaşıyorum diyorsa ne ala.Hem Allahın kuluyum diyeceksin,hem özgürüm demek başlı başına çelişki.
Saygılarımla...

toprak_dan
29.01.2007, 14:24
Dindarım diyen insanın bu esirlikten özgürüm memnunum yaşıyorum diyorsa ne ala.Hem Allahın kuluyum diyeceksin,hem özgürüm demek başlı başına çelişki.
Saygılarımla...

özgürlüğün tanımını yaparmısın bana?

insanlar kardeş
29.01.2007, 14:46
özgürlüğün tanımını yaparmısın bana?

Sevgili kardeşim.
Özgürlük, yaptığın iyiliği ,canın öyle istediği için,keyfine öyle geldiği için ,öyle iyi mutlu hissettiğin için yapmaktır.
Karşılığında bir ödül alayım diye değil.
saygılarımla...

Gümüşkaşlı
29.01.2007, 14:47
Saygılarımla...

arkadaşım bence din özgürlüktür ama ama özgürmüdür hayır din insanların birbirine hoş görü ,barış,kardeşçe,saygılı davranmasını amaçlamıştır ama insanlarımız bunu yanlış algılayıp din dişı şeyler yaptığı için özgürlük kavramı yoktur .dinin insanı özgürce düşünmesini sevmesini,başka bir kişinin inançlarına ve dinine saygı lı lmasını istemiştir.ama bunların düşünülmediği yerde özgürlük ve hoşgörü kavramı olamaz.hangi dinde zorla birşeyler benimsetilmiştir insanların özgür ve hür iradelerine kalmış birşeydir birşeyi sevip ve benimsemesi baskıcı din olamaz....eğer olursa bu çıkar işidir artık.

saygılarımla.......

insanlar kardeş
29.01.2007, 15:02
arkadaşım bence din özgürlüktür ama ama özgürmüdür hayır din insanların birbirine hoş görü ,barış,kardeşçe,saygılı davranmasını amaçlamıştır ama insanlarımız bunu yanlış algılayıp din dişı şeyler yaptığı için özgürlük kavramı yoktur .dinin insanı özgürce düşünmesini sevmesini,başka bir kişinin inançlarına ve dinine saygı lı lmasını istemiştir.ama bunların düşünülmediği yerde özgürlük ve hoşgörü kavramı olamaz.hangi dinde zorla birşeyler benimsetilmiştir insanların özgür ve hür iradelerine kalmış birşeydir birşeyi sevip ve benimsemesi baskıcı din olamaz....eğer olursa bu çıkar işidir artık.

saygılarımla.......

Sevgili arkadaşım.
insanların inanç hürriyetine saygı duymak sevgi beslemek sevgi ve şefkatle her kişinin yaşam biçimine saygılı olmak insanlığın temel erdemlerindendir.Dinli yada dinsiz her kimse bu değerlerde buluşuyorsa mesele yok.Fakat özgürlük kavramının içerisinde dinin emirleri doğrultusunda bu erdemlere ulaşmak zararsızdır.Hatta iyi geleneksel alışkanlıktır. kişinin dinin emirleri dışında bunu kabullenip yaşaması özğürlüktür.Davranışsal va kavramsal anlamda özgürlüktür.
hangi dinde olursa olsun zorlanmasa bile tabii düşünmek ve o tabiilikle davranmak özğürlük değildir.
saygılarımla...

entity_trx
29.01.2007, 15:13
Özgürlük olmalıdır ama bazı örümcek kafalılara göre degil.

müttaki
29.01.2007, 15:28
En kötüsü ne biliyormusun gerçekle masalı bir süre birbirinden ayıramıyorsun. Gerçek propaganda dediğin yazının özünde. İyice bi baksan göreceksin. Nefes almaya başlayacak belkide benliğin.

:) Mesut abi nefesi benlik almayacak... benlik ölecek.. hayallerle gerçeği birbirine karıştıralı baya oluyor... bazen bir olay oluyor ben bunu yaşamıştım diyorum sonra rüya da yada düşüncede yaşadığımı hatırlıyorum... burada düşünmek bile yaşamak oluyor...

bir ağaç gibi hür ve tek bir ormanda kardeşçesine yaşamak...

ister din deyin ister dinsizlik... böyle bir vizyonu olmalı İnsanın..

Mesut Gündüz
29.01.2007, 15:50
:) Mesut abi nefesi benlik almayacak... benlik ölecek.. hayallerle gerçeği birbirine karıştıralı baya oluyor... bazen bir olay oluyor ben bunu yaşamıştım diyorum sonra rüya da yada düşüncede yaşadığımı hatırlıyorum... burada düşünmek bile yaşamak oluyor...

bir ağaç gibi hür ve tek bir ormanda kardeşçesine yaşamak...

ister din deyin ister dinsizlik... böyle bir vizyonu olmalı İnsanın..

Kardeşçe yaşayacağımız bu orman özgür olsun.Ormancılar savaş borularını çalmasınlar, içimize korku salmasınlar. Bir güneşe bir yağmura yaprak açalım. Böcekler kabuklarımızı kurutmasın. Bunun adı ancak o zaman özgürlük olur ve filizlenir yeni ormanlar.

guneyyy
29.01.2007, 15:54
bir agac gibi tek ve hür...

ve bir orman gibi kardeşçesine...

Nazım Hikmet Ran

dnz_che
29.01.2007, 15:58
Arkadaşım konuşurken biraz mantıklı konuş...Diğerlerinden utanıyormuşsun demek ha merak etme bende senin gibi birsinden utanıyorum...

Din özgürlüktür demek ha:)

Bak arkadaşım kuralları olan hiçbirşey Özgürlük değildir...Kurallar kısıtlar,kuralllar izin vermez,kurallar kızar ve Dinlerde kural ,emir,buyruklardan oluşmaktadırlar...Sen kendini Din bir özgürlüktür diye kandıra dur:)

hadi istersen kominist bilgilerimizi yarıştıralım seninle.bakalım resimdeki adamı yani Che Guevara yı senmi daha iyi anlatacaksın yoksa benmi diye bir topik açayım gelde orada senle bilgi yarışmasına girelim.Anladın mı arada ki fark bu.Bilmediğiniz şeylerde de yorum yapıyorsunuz.orada dinin nasıl bir şekilde özgürlük olduğunu en tatlı dilde dile getirmiş bende kutladım.ve neyin nasıl özgürlük olduğunu söylemiş.Che Guevaranın kendi eliyle yazdığı kitaplarıda var elimde.Ve senden daha iyi tanıdığımda kesin.Ama Che guevara özgürmüydü peki.Evet kimin emri altındaydı.Koministlikte de bu yoktu sanırım.Üzülerek söylemek istemiştim.Umarım kafanda bir yere dank eder yazdıklarım

CANDAVUT
29.01.2007, 16:27
Serkan_Devrim´isimli üyeden Alıntı
herkesi memnun edelim.

bu söz onca konuşmaya tek ve en güzel cevap olmuş. teşekkürler

CANDAVUT
29.01.2007, 16:31
kuralları olan herşey özgürlüğümüzü kısıtlar demek, ilk bakışta doğru gelse de eğri oturup doğru konuşmak ve iyice düşünmek gerekir.
özgürlük nedir? kuralsızlık ya da kural tanımamazlık mıdır?
peki ya birinin özgürlüğünün sınırsızlaştığı yerde diğerinin özgürlüğü kısıtlanmış olmaz mı?
saygılarımla.

Berucavan
29.01.2007, 16:49
kuralları olan herşey özgürlüğümüzü kısıtlar demek, ilk bakışta doğru gelse de eğri oturup doğru konuşmak ve iyice düşünmek gerekir.
özgürlük nedir? kuralsızlık ya da kural tanımamazlık mıdır?
peki ya birinin özgürlüğünün sınırsızlaştığı yerde diğerinin özgürlüğü kısıtlanmış olmaz mı?
saygılarımla.

özgürlük göreceli bir kavramdır arkadaşım, herkesin özgürlük anlayışı farklıdır.bu kuralsızlıkmı yada kural tanımamazlıkmı tartışılır.biri ve diğeri derken o kadar şeyi kapsıyorki; birinin artısı öbürünün eksisi mi? burda tam olarak seni anlayamadım neyi baz alıyosun.

CANDAVUT
29.01.2007, 17:02
biri ya da diğeri derken sadece hayali bir insanı kastettim. bir grup yada topluluk değil.
demek istediğim bir insanın özgürlüğünün sınırsız olduğu bir yerde, diğer kişinin haklarına riayet edilmeyecektir.
dini bi kenara atalım. sırf din bazlı düşünmeksizin, insanoğlunun sağlıklı bir toplum ve gelişen medeniyet çizgisinde ilerlemek için kuralların olması şarttır. bunlar kanun olur, yönetmelik olur, örf olur gelenek olur ya da evrensel ahlak değerleri olur. hangisi olursa olsun insanların neler yapıp neler yapamayacağı konusu belirlenmiştir. aksi yönde davranılmasını engellemek adına çeşirli yaptırımlar da beraberinde getirilmiştir. bu bağlamda adına dini hükümler ya da örfi kaideler her ne diyorsak diyelim bunlar içinde insanların birbirlerinin özgür yaşamına zarar vermeyecek mahiyette nasıl davranması gerekliliği belirtilmiştir ve bu kesinlikle özgür olmamak değildir. kurallar, aksine medeniyetin ve toplumların sağlıklı bir şekilde devamlılık göstermesinin temel taşı, emniyet sibobudur. sanırım anlatabildim. saygılarımla

Berucavan
29.01.2007, 17:09
biri ya da diğeri derken sadece hayali bir insanı kastettim. bir grup yada topluluk değil.
demek istediğim bir insanın özgürlüğünün sınırsız olduğu bir yerde, diğer kişinin haklarına riayet edilmeyecektir.
dini bi kenara atalım. sırf din bazlı düşünmeksizin, insanoğlunun sağlıklı bir toplum ve gelişen medeniyet çizgisinde ilerlemek için kuralların olması şarttır. bunlar kanun olur, yönetmelik olur, örf olur gelenek olur ya da evrensel ahlak değerleri olur. hangisi olursa olsun insanların neler yapıp neler yapamayacağı konusu belirlenmiştir. aksi yönde davranılmasını engellemek adına çeşirli yaptırımlar da beraberinde getirilmiştir. bu bağlamda adına dini hükümler ya da örfi kaideler her ne diyorsak diyelim bunlar içinde insanların birbirlerinin özgür yaşamına zarar vermeyecek mahiyette nasıl davranması gerekliliği belirtilmiştir ve bu kesinlikle özgür olmamak değildir. kurallar, aksine medeniyetin ve toplumların sağlıklı bir şekilde devamlılık göstermesinin temel taşı, emniyet sibobudur. sanırım anlatabildim. saygılarımla

sana bir soru o zaman zina yapan bir kadının din bağlamında cezası nedir? taşlanarak öldürülmek değilmi. peki o zaman nerede kaldı bu kadının özgürlüğü!

Zahir
29.01.2007, 17:14
sana bir soru o zaman zina yapan bir kadının din bağlamında cezası nedir? taşlanarak öldürülmek değilmi. peki o zaman nerede kaldı bu kadının özgürlüğü!

Böyle bir ceza yok. Yanlış biliyorsunuz.

Berucavan
29.01.2007, 17:17
Böyle bir ceza yok. Yanlış biliyorsunuz.

onu yanlış biliyorum tamam. (ki böyle birşey var) peki ya töreler!

usLanmaz62
29.01.2007, 17:18

Evet kesinlikle böyle bir ceza yok.Kuranda böyle bir şey geçmez.

Bu dediğin Bazı ülkelerin rejimlerinden ve dini köreltmesinden kaynaklanır.Bunu lütfen dine bağlamayalım.Orda din kullanılmaktadır.

aksakal
29.01.2007, 17:20

Zina konusu ilk insandan bu yana gelen tüm inanç sistemlerinde (tek tanrılı-çok tanrılı) hep hakir görülmüş ve yasaklanmıştır. Sizin için kadının zina yapması normal cezalandırılma şekli anormal gelebilir. Aslında aynı ceza zina yapan erkek içinde geçerli olmalı. eğer zinayı siz gerçekten suç yada çirkin görüyorsanız

CANDAVUT
29.01.2007, 17:21
zina yapan bir kadının taşalanarak öldürüldüğü bu gün iran gibi kuranı ve dini kendi menfaatlerine göre kullanan dini istismar edip islama en çok zarar veren ülkelerde olmaktadır. aslında kadının zina yaptığında taşlanması değil değnekle dövilmesinden bahsetmiştir kuran. ve bir kadın ya da zina eden erkeğin böyle bir yaptırma tabi tutulması için bir çok kıstas vardır. devlet şeriatla yönetilecek, kadılar hüküm verecek, şahitler gösterilecek ve emin kişiler olacak... falan. kadının taşla (recm) öldürülmesi kuranda yok. varsa beni aydınlat. diyeceksin ki taşla öldürülmüyorsa da bak, dövülüyormuş. bu konuda şunu diyeceğim, her toplumun kendi kuralları ve inanç biçimi vardır. onlar yanlış biz doğruyuz diyemeyiz. bu bir. ikincisi ise kadın ya da erkek zina yaptıktan sonra horlanır ya da ceza görürse bu o toplumun kendi iç dinamikleriyle ilgilidir ki bu ordakilere göre toplumsal özgürlüğü korumanın gereklerinden biridir. tıpkı evrensel insan ahlakı değerleri gibi. mesela düşün, biri yolda diğerini öldürse ve sonrasında kimse bir ceza vermese ne olur bu insanlığın hali. zinaya bu şekilde ceza verenlerin de düşündükleri bu olsa gerek. şimdi ceza vermzsek ne olur sonra. fakat tekrarlıyorum. recm cezası kuranda yok. yahidelerden geçmiş bir ceza usülü olduğunu düşünüyorum. tamamen uydurma.

usLanmaz62
29.01.2007, 17:23
onu yanlış biliyorum tamam. (ki böyle birşey var) peki ya töreler!

Törelede dine bağlanmamalıdır.İslamiyet öncesinde Türk toplumu törelerle yaşamaktadır.

Bildiğimiz gibi Göktürk Devletinin ana yasaları törelerdir.Hükümdar dahi töreler dışı hareket yapamazdı.

Töreler toplumun genel geçer yargılarıyla oluşur.Dinde ancak bunların oluşmasına yardım eder...Töreler dinden öncede vardı dinden sonrada olmasıda gayet doğaldır...

CANDAVUT
29.01.2007, 17:24
düzeltme #yahidelerden geçmiştir...
#yahudilerden geçmiş....

Berucavan
29.01.2007, 17:25
Zina konusu ilk insandan bu yana gelen tüm inanç sistemlerinde (tek tanrılı-çok tanrılı) hep hakir görülmüş ve yasaklanmıştır. Sizin için kadının zina yapması normal cezalandırılma şekli anormal gelebilir. Aslında aynı ceza zina yapan erkek içinde geçerli olmalı. eğer zinayı siz gerçekten suç yada çirkin görüyorsanız

bu sadece bir örnekti benim için hiçte normal görebileceğim birşey değil. fakat konu özgürlükse ve din de özgürlük denirse bende sorarım bunu nerde bunun özgürlüğü bu erkek yada kadın fark etmez onlar birer birey din özgürlükse istediklerini yapabilirler öyle değilmi?

aksakal
29.01.2007, 17:25
zina yapan bir kadının taşalanarak öldürüldüğü bu gün iran gibi kuranı ve dini kendi menfaatlerine göre kullanan dini istismar edip islama en çok zarar veren ülkelerde olmaktadır. aslında kadının zina yaptığında taşlanması değil değnekle dövilmesinden bahsetmiştir kuran. ve bir kadın ya da zina eden erkeğin böyle bir yaptırma tabi tutulması için bir çok kıstas vardır. devlet şeriatla yönetilecek, kadılar hüküm verecek, şahitler gösterilecek ve emin kişiler olacak... falan. kadının taşla (recm) öldürülmesi kuranda yok. varsa beni aydınlat. diyeceksin ki taşla öldürülmüyorsa da bak, dövülüyormuş. bu konuda şunu diyeceğim, her toplumun kendi kuralları ve inanç biçimi vardır. onlar yanlış biz doğruyuz diyemeyiz. bu bir. ikincisi ise kadın ya da erkek zina yaptıktan sonra horlanır ya da ceza görürse bu o toplumun kendi iç dinamikleriyle ilgilidir ki bu ordakilere göre toplumsal özgürlüğü korumanın gereklerinden biridir. tıpkı evrensel insan ahlakı değerleri gibi. mesela düşün, biri yolda diğerini öldürse ve sonrasında kimse bir ceza vermese ne olur bu insanlığın hali. zinaya bu şekilde ceza verenlerin de düşündükleri bu olsa gerek. şimdi ceza vermzsek ne olur sonra. fakat tekrarlıyorum. recm cezası kuranda yok. yahidelerden geçmiş bir ceza usülü olduğunu düşünüyorum. tamamen uydurma.

Tespitleriniz için sizi tebrik ediyorum. zaten recm cezası Peygamberimiz devrinde bir kez uygulanmış Sebebide zina yapan kadının ancak bu şekilde günahlarından arınacağını dile getirmesindendir. Peygamber 3 kez kadını geri göndermiştir. sizinde söylediğiniz gibi sağlam 4 şahit olacak. bu mümkün değildir. Belki bir tuzak kuruluk ancak öyle olabilir. Tuzak kuranlarda gerçekte sağlam olmazki.

CANDAVUT
29.01.2007, 17:27

tüm inanç sistemlerinde zina suç sayılmamıştır. mezopotamyada eski bir ulus (sanırsam asurlar , tam olarak hatırlayamadım, üzgünüm.) ibadethanelerinde kadın fahişeler bulunduruyorlar ve onlar bu günün rahipleri gibi hürmet görüyorlardı. ve ibadet, tanrıya yaklaşma bu kadınlarla yaşanan ilişki şekliyle oluyordu.

aksakal
29.01.2007, 17:28
bu sadece bir örnekti benim için hiçte normal görebileceğim birşey değil. fakat konu özgürlükse ve din de özgürlük denirse bende sorarım bunu nerde bunun özgürlüğü bu erkek yada kadın fark etmez onlar birer birey din özgürlükse istediklerini yapabilirler öyle değilmi?

sevgili berucavan. Kişinin inandığı yada din olarak benimsediği inanç sistemi kişiyi mutlu ediyorsa o din yada o inanç özgürlüktür.
bir de özgürlükten ne anladığımızda önemli. Nereye kadar özgürlük. Sınırsızmı?
Sizce nedir?

CANDAVUT
29.01.2007, 17:38
sevgili berucavan. Kişinin inandığı yada din olarak benimsediği inanç sistemi kişiyi mutlu ediyorsa o din yada o inanç özgürlüktür.
bir de özgürlükten ne anladığımızda önemli. Nereye kadar özgürlük. Sınırsızmı?
Sizce nedir?

dinin, o kişiye mensup kişiyi mutlu etme yükümlülüğü yoktur. mensubun yükümlülükleri vardır. ve herdinin ana teması, ahlak, yaratıcıyı bilme onu tanıma ve ona tapınma, kişilerin birbirleri arasındaki hak hukuk vs dir. bu yükümlülüklerin yerine getirilmesinde vad edilen şeyler vardır. yaşadığı bu dünyada manevi huzur ve mutluluk, işlerinde bereket, ilişkilerinde düzen ve sağlık, öbür dünya için ise hiç bir varlığın kayıtsız kalamayacağı güzellikte bir sonsuz yaşam. din özgürlük getirir. zaten dinler, insanların ahlaki değerlerinin oluşmasına kaynaklık etmiştir ve ahlaki değerler, haklar, özgürlükler bu günün modern dünyasında devlet anayasaları şekinde işlenmektedir. insanoğlunun bu gün geldiği nokta dinsel altyapı sayesinde olmuştur. ve tekrar söylüyorum ki, dinin kendisi özgürlüktür, bazı yaptırımları ve yasakları olması ise sunduğu özgür toplum hayatının basireti ve devamlılığı içindir. bunlar kısıtlatıcı görünse de ve ya bu günün batı anlayışıyla çatışan bazı kuralları mevcut olsa da yratanın koymuş olduğu hükümler yine yaratılan içindir. ki bizim yaptığımız hiç bir şey ona ne fayda ne zarar getirebilir.

nusayri
29.01.2007, 17:59
dostlar, özgürlük diyen arkadaşlar bu özgürlüyün tanımı yapsalar nasıl bir özgürlük olduğunu bizde anlıyalım.
bana göre tutsaklık, tarihleri incelediyimize insan oğluna tutsaklıktan başka bir şey getirmemiştir,ilkel ortaklaşa toplumunda dinlerin varlığından konuşmak olanaksızdır,tüm insanlar doğayla ortak mucadele içindeydiler ,zaman içinde çok tanrılar türemiştir buda ta feodal topluma kadar davam etmiştir,feodal toplumuda tek tanrı inancının olmasıyla insan oğlu daha fazla tutsak olmasına neden olmuştur,din adına yapılan toplu katliamlarla insan oğluna din özgürlük deyil tutsaklıktan başka getirmediyi izlenimi yarattıyor.
dinlerde çağların kapitelist düzenlerdir,hakim sınıflar insanları etkilemek için zamana ve çağa göre düzenlerini kurmuşlar,kurarkende insan hüriyetini bağlıyarak zora dayalı etkilerle benimseleri sağlanmıştır.
günümüzde kapitelist düzen dinleri kendine bir maske edinerek aşırı dinciliyi,gizemli şekilde yönlendirmesini yapmaktadır,bununlada insanları özgürlük getirme vadiyle yapılmaktadır,dunyanın her yerinde din adına yapılan katliamlarla,din özgürlüktür denebilirmi,özgürlük insan sevgisidir eşitliktir saygıdır başkaların hakını riayet etmektir.

saygılarımla sevgiler.

KomünistAlevi
29.01.2007, 19:56
hadi istersen kominist bilgilerimizi yarıştıralım seninle.bakalım resimdeki adamı yani Che Guevara yı senmi daha iyi anlatacaksın yoksa benmi diye bir topik açayım gelde orada senle bilgi yarışmasına girelim.Anladın mı arada ki fark bu.Bilmediğiniz şeylerde de yorum yapıyorsunuz.orada dinin nasıl bir şekilde özgürlük olduğunu en tatlı dilde dile getirmiş bende kutladım.ve neyin nasıl özgürlük olduğunu söylemiş.Che Guevaranın kendi eliyle yazdığı kitaplarıda var elimde.Ve senden daha iyi tanıdığımda kesin.Ama Che guevara özgürmüydü peki.Evet kimin emri altındaydı.Koministlikte de bu yoktu sanırım.Üzülerek söylemek istemiştim.Umarım kafanda bir yere dank eder yazdıklarım

Bana bak ilk önce üslubuna dikkat et...Sen git milletten utan utanç duy sonra gel sana tepki gösteren birisine gel bilgilerimizi yarıştıralım de...

Merak etme senden öğrenicek değilim Sosyalizmi/Komünizmi...Bana okuduğun kitap sayısını anlatma...Seninle kitap yarışına giricek değilim, çünkü ben kendimi biliyorum neler okuduğumu hangi sağlam düşüncelere sahip olduğumu biliyorum...Sen anca sahip olamadığın fikir ve düşünceleri sahip olmuş gibi göstermeye çalışırsın şunu okudum bunu okudum diye...Eğer kitap yarışına giriceksen hiç kusura bakma yanlış adamla kapışıyorsun:)...Aç bir topik üstadların kitaplarının teker teker önemli kısımları diye görelim:)...

Anca saf saf konuşmayı bilirsin sen...

Orda birisi gelmiş din özgürlüktür diyor olmadığı halde ondan sonra anlatım güzelliği şu, bu diyorsun...Yok çok hoş yazmışda güzel yazmışda peh peh peh:)Bana edebiyat yapma...

İsminden utanmalısın...Deniz_Che miş peh peh peh:whistling
Nekadar bilinçli Sosyalist olduğun yazdığın mesajlarından belli...