Orijinalini görmek için tıklayınız : Cemevleri Hakkında bir soru

kapasitans
03.03.2006, 22:04
Arkadaşlar merhaba,
Arkadaşlar Sakarya ve Düzce'de cemevi var mı?
Var ise alevi olmayan diğer insanlara kapıları açık mıdır?
Neden camiler gibi yaygın değildir cemevleri?
Alevi kardeşlerimizi daha yakından tanımak adına sorduğum sorularımla umarım yanlış anlaşılmam.
(Konuyu yanlış yere açtıysam affola zira yeni kullanıcıyım)
Herkese saygı ve sevgilerimi sunarım.

Şoreş
03.03.2006, 22:36
Düzcede Cemevi olduğunu sanmıyorum :) Sakaryayı ise bilmiyorum var mı yok mu diye:)

Cemevlerine gidebilirsin Alevileri daha yakıdan tanıyabilirsin orada.Eğer eline beline diline sahip bir insan isen ayin-i cemlere katılabilirsin ;)

Cem evlerimiz yaygın değil çünkü yüzyıllar boyunca bu topraklarda yok sayıldık ve sayılmaya devam ediyoruz :) Yüzyıllar önce anadolu alevilerin ülkesi iken sonraları baskılar zulümler kötü birşekilde devam etmiş.Hatta anadoluya gelen ilk türk boyu olan çepnilerin tümü aleviymiş ama sonradan çoğunluk baskı yüzünden sünnileşmeye başlamış.Bu baskılar devam etmiş ve Alevilik yok sayıldığı için cemevlerimiz yaygın değil zaten cemevi yapımına 1990 dan sonra başlanmış.Tabi devlet yardım etseydi bizi tanısaydı bugün yaklaşık 100 değil binlerce cemevimiz olabilirdi :)

derviscemal
03.03.2006, 23:31
Arkadaşlar merhaba,
Arkadaşlar Sakarya ve Düzce'de cemevi var mı?
Var ise alevi olmayan diğer insanlara kapıları açık mıdır?
Neden camiler gibi yaygın değildir cemevleri?
Alevi kardeşlerimizi daha yakından tanımak adına sorduğum sorularımla umarım yanlış anlaşılmam.
(Konuyu yanlış yere açtıysam affola zira yeni kullanıcıyım)
Herkese saygı ve sevgilerimi sunarım.

Cem evlerimizin kapıları tüm insanlığa açıktır. Çünkü alevi inancını taşıyan insanlar yüzyıllardır hep dışlanmış ve hor görülmüştür son yıllarda kendilerini ifade eder olmuştur ve dernekler kurarak cem evleri yapmaya başlanılmıştır ama cem evlerinin yapımında arsa dahil bütün masrafları alevi inancını taşıyan insanlar karşılamaktadır dolayısı ile çok yaygın değillerdir.

sevgi ve saygılarımla..

Adam
04.03.2006, 03:41
Alevi kardeşlerimizi daha yakından tanımak adına sorduğum sorularımla umarım yanlış anlaşılmam.[/B]
İlkönce bizi tanımak istemen çok güzel bir yaklaşım, çünkü insanlar ancak birbirlerini tanıyarak kafalarındaki önyargılardan uzaklaşırlar. Bu forumda bizim hakkımızda çok çeşitli hatta bazen çelişen bilgiler bulacaksın, bunlar kafanı karıştırmasın. Bazı konularda bu kadar farklı fikirlere sahip olmamızın nedeni hoşgörümüz ve zenginliğimizdir.

Cemevlerinin camiler kadar yaygın olmamasının yegane nedeni, cemevlerinin camiler gibi sırtını dayayacağı bir devlet kurumu olmamasıdır. Camiler laik düzende aslında hiç olmaması gereken bir kurum olan diyanet işleri başkanlığı tarafından destek ve yardım almaktadır. Bu yardımın aşağı yukarı ne boyutlarda olduğunu görmek için 2002 bütçelerine baktım ve 553 Trilyonluk bir bütçeye sahip olduğunu gördüm günümüzde katrilyona yani yeni haliyle 1 Milyar YTL'ye yaklaşmıştır. Bu rakam Bakanlığa bağlı çalışan bir kurum olmasına rağmen bırakın kurumları diğer Bakanlıklara göre bile kat kat daha fazladır. Misal İçişleri Bakanlığının 1,5 katı, Bayındırlık Bakanlığının 2 katı, Sanayi Bakanlığın 5 katı, Ulaştırma Bakanlığın 4 katı, Enerji Bakanlığın 6 katı ve Çevre Bakanlığın 18 katıdır. Sanıyorum rakamın büyüklüğü gözünüzde şimdi daha anlaşılır olmuştur. Sırf bu bilgiden bile camilerimizin nerdeyse her köşebaşında olmasını açıklayan bir nedendir. Açık devlet desteği vardır. Alevilerin ibadethanelerinde ise durum tamamiyle vakıfların ve vatandaşın yardımına kalmıştır, devlet desteği zerre kadar yoktur. Durum bundan ibarettir.
Saygılar

kapasitans
04.03.2006, 17:41
Sorularıma cevap veren arkadaşlara teşekkür ederim.
Alevi kız arkadaşımla 2 yılı aşkın süredir evlilik yolunda ciddi bir beraberliğimiz var.Ben sormadıkça o kendinden birşey söylemez.Daha önceleri alevilik hakkında temel sayılacak kadar bilgim vardı. Ancak bu bilgi düzeyimi arttırmak amacıyla aranızdayım.Ben Sünni diye tabir edilen bir ailenin çocuğuyum lakin ben kendimi ne sünni ne alevi ne de başka bir mezhepten (Alevilik mezheptir veya değildir tartışmasına dönmesin lütfen.Kastım yok.) saymıyorum.Baz aldığım,referans noktam Allah ve Kurandır.Allah'a ve dolayısıyla Kuran'a inanan herkesi "müslüman" olarak tanımlıyorum.Ben müslümanım.Tıpkı yüz yıllar önce yapıldığı gibi din üzerinden siyaset şu anda da yapılmaktadır.Öğrencilik yıllarımda aynı evde kardeşçe geçindiğim arkadaşımın tesadüfen alevi olduğunu öğrendiğimde bu düşmanlık,bu nefret bu ayrılık neden? soruları kafamı günlerce kurcaladı durdu.Bir kaç alevi arkadaşım oldu."Alevilik" ve bu "ayrılık" konusunda sorduğum sorular karşısında sessiz kalmalarını ise çok daha sonraları öğrendim.Hepsine aileleri sıkısıkıya tembih etmiş."Onlara birşey söylemeyin.Onlardan zarar gelir vs." Ve çok sevdiğim insanın da alevi oluşuyla siz kardeşlerimi daha yakından tanıma isteği uyandı.Aranızda olmaktan mutluyum.Ben forumu gezeyim dolaşayım.Daha çok sohbet etme şansı bulmak ümidiyle.Sevgilerimi saygılarımı gönderiyorum.

Şoreş
04.03.2006, 17:47
S1cak yaklas1m1ndan dolay1 tesekkür ederiz.Hosgeldin tekrar ;) Bizim yolumuz allah muhammed ali yoludur insan kabemizdir hepimiz kardesiz. ;)

zeynel_can
27.03.2006, 22:46
selam arkadasım duzcede cem evi yok ama sakaryada varmı bilmiyorum