Orijinalini görmek için tıklayınız : gene bir evlenme konusu
merhaba.yardımcı olursanız sevinirim.ben bir sünniyim ve alevi bir kızı çok seviyorum.ikimiz de öğretmeniz.onunla evlenmek istiyorum ama ailesi kabul etmiyor sünniyim diye.geniş bir ailesi var ve hiç kimse beni kabul etmiyor.peki alevilik inancında önce insan gelmez mi.sevgi,barış,kardeşlik gelmez mi.bu devirde bu ailenin göstermiş olduğu tutumu siz bir alevi olarak nasıl değerlendiriyorsunuz.ve bu konuda bana bir çıkış yolu gösterebilir misiniz.yardımlarınızı ve düşüncelerinizi bekliyorum.
floydian 14.08.2005, 15:57 Senin adına çok üzüldüm arkadaşım. yazdıklarında sonuna kadar haklısın. kabahat sevgilinin ailesinde diyeceğim ama onlarında kendilerine göre haklı nedenleri vardır. aleviler yılarca bu topraklarda sunni kökenli insanlar tarafından zulme uğramıştır. bundan dolayıdır ki sunni evliliklere karşı çıkılır. tabi bunun bir nedeni ise bir nevi soyun devamıdır. yani alevi çocuklarını sadece alevilerle evlendirmektedirler. ama büyük çoğunlukla alevi-sunni yaşamları bek benzerlik göstermediği için ileride çocuklarının sorunlar yaşayacağını düşünmektedirler bence. yani sen ilerde karın olacak o kişiyi dini yönden hiç bir şekilde engellemeyeceksen ve bunu da sevgilinin ailesine gösterecek olursan bence ortada sorun kalmaz. tabi bunu içten bir şekilde dawranışlarınla gösterebilmelisin...
Alevilikte herseyden en önemlisi insandir.
Alevilerin sünnilere kiz vermek istemelerinin nedeni daha cok onlarin cevreleri ve aileleriyle ilgili oldugunu saniyorum.Evlendikten sonra kizi hor görmeleri,asagilamalari,vb...
Genellikle bizim yobaz dedigimiz, asiri dinci cevreler icin sözkonusu bunlar.
Eger aile aydin demokrat bir yapiya sahipse sünni olmalarinin hic önemi yoktur.
Aileler birbirini tanirlarsa sorunun cözülecegine inaniyorum.
öncelikle ilgine teşekkürler.ben evlendiğimizde din konusunda ona kesinlikle zorluk çıkarmayacağım.ama ailesi bize kendimizi tanıtma fırsatı bile vermedi.ne yapılabilir ki.sence bu zorbalık değil mi.kız da beni seviyor ve 3 yıllık bir beraberliğimiz var.bu zulüm değil mi ikimize???söylesene kardeş.sünniler zulüm yapıyor hala.katılıyorum.ama hepsini aynı kefeye koymak yanlış değil mi?
ilgine teşekkürler.biz aydın ve demokrat bir aileyiz.öyle olmasaydık kızı aileme kabul ettiremezdim zaten.o konuda hiç şüphe yok.ama ailesi bize kendimizi tanıtma fırsatı bile vermyor.çıkış yolu var mı söylesene???
floydian 14.08.2005, 16:18 evet kalısın @cheme kardeş. bak yukarda ercan abinin de dediği gibi ''-Genellikle bizim yobaz dedigimiz, asiri dinci cevreler icin sözkonusu bunlar''. bende zaten sunni kökenli bazı insanlar dedim zaten.
yazdıklarında sonuna kadar haklısın. zor bir konumdasın ama karşı tarafın bu konudaki tavrınıda dikkata alarak yılmadan kendini onlara göztermeye çalışacaksın. yapacak başka bir şey yok bence.
Ayrıca senin kaldığın bu durum çok ender bir durumdur. yani bizim ailemizde böyle bir şey olsa (ben de aleviyim bu arada) en fazla tavırlarımızla belli ederiz ilk başta ama hiç bir şekilde bir engelleme yapmayız. tabi bu dediğim için sunni olan gelin/damat' ı tanımıyorken geçerlidir. tanıdıktan sonra da ister sunni olsun ister alevi olsun ,isterse de toteme tapsın:sas: hiç farketmez
Ikinizde ögretmen oldugunuza göre artik kendiniz karar vermelisiniz.Yani evlenecek olan sizlersiniz.Kizini vermek istemeyen aile zamanla sizi tanidikca bunu kabullenecek.
peki arkadaşlar.çok güzel konuşuyorsunuz da.kız ailesiyle benim aramda kalmış.nne ailesinden olmak istiyor ne benden.çok yıpranıyoruz.sizce bi seçim mi yapması gerekiyor?yani illahi de ailesini karşısına mı alacak??
ercan sen de alevi misin
Evet ben aleviyim
Kizin ailesi sadece sünni olusunuzu mu gerekce gösteriyor ? Bir araci gönderip kendinizi tanitma imkaniniz yok mu ?
aslında çok iyi bir alevi öğretmen abimiz var.onu yollasam bişeyler yapabilir mi acaba?
tanidik birisinin olmasi , kiz babasinin arkadasi ya da akrabalarindan birisi birbirini tanimalarinda yardimci olabilir.
floydian 14.08.2005, 16:45 evet bence bi seçim yapması gerekiyor. yani seni seçmesi gerekiyor. biraz acı çekecek ama. sonrasında sen kendini kabul ettireceğin için bi sorun kalmaz sevgilinin ailesiyle aranda . bence sonraları kabul de ederler olanları
ya arkadaşlar sağolun çok tşk.aklınıza başka bi çözüm yolu gelirse lütfen yazın.sizin gibi aleviler oldukça kardeşliğimiz asla bitmeyecek.
floydian 14.08.2005, 17:26 ercan abi yanlış anlamışsın sen yaaa. ama yine de otoriter ve arabulucu gibi bir izlenim bıraktın valla bende...
Neden olmasin kardesim,elimden geleni yaparim,ama tanidik birisinin olmasi daha iyi olmaz mi. Kiz babasinin arkadasi ya da akrabalarindan birisi.
(isim cikti, biraz sonra foruma tekrar girerim)
floydian,arkadasin son yazdiklarini yanlis anladim,tel geldi tam forumdan cikacagim zamana denk geldi.
Arabulucu gibi davranmiyorum ama.kiz iki taraftanda vazgecmiyor.o zaman araya hatiri sayilir birini sokup anlassinlar.
Neden otoriter izlenimi biraktim sizde,dogrusu anlayamadim
cheme kardes,seninle dunde chatte bu konuyu konusmustuk,
ne yazikki etrafimiz bir suru kotu ornekle dolu.
Aileler belki sahislari sewiyolar ama ne yazikki karsi tarafin akrabalarina guvenemiyorlar.
Biz alevilerde genellikle akraba iliskileri cok onemli,dusunceleri: akrabalar bir araya geldiginde acaba bu yabanci nasil ayak uyduracak?
cocuklari olursa ileride bu cocuklari hangi anlayisa gore yetistirecekler?
(Etrafimizda cok orneklerini gorduk,basta demokrat olan kisiler sonra cocuklarini kuran kursuna mi yollamadilar?baslarinimi kapattirmadilar?aileleriylemi gorusturmediler?)
benim bu soylediklerim kesinlikle seninle ilgili degil,sadece yasanmis seyler.
Mesela ne yazikki benim ailemdede(erkek kuzenim bir sunniyle evli) bu tarz 2 durum yasandi.
eger hatirlarsan dun sana soyledigim gibi benim de basimdan benzer bir olay gecmisti.
o yuzden bu durum gercektende cok zor...
bence sabirli ol,aceleci dawranma,kiz arkadasinida asla ailesine karsi gelmesi icin zorlama(O zaman inan sen kaybedersin),araya birilerini sokmaya calis...
ama sunuda kabullen,eger bu is olmazsa hayatin dewam ediyor ve daha karsina cok firsatlar cikar...
zaten kismetse olur...
benim dilegim tum sewenlerin kavusmasi,umarim sende kawusur ve guzel bir ewlilik yaparsin...
bol sans...
Bence dunyadaki en buyuk gunahlardan bir sevenleri ayirmaktir,
saygilar...
patasana24 15.08.2005, 20:34 bada arkadaşa katılıyorum gerçekten bizde akrabalık derecesi çok önemli olduğundan genellikle evlilik konusunda akrabalar çok ciddi bir mülakattan geçerler ondan sonra evlilik derecesine varır sonuç..yani kimse kızın veye erkeğin iyiliğinden veya kötülüğünden bahsetmezler..............amaç ileride akrabayla geçireceği yaşam sürecidir...
whitehat 15.08.2005, 21:03 Merhaba..
Evet kardeş Bu konu benimde başımı ağrıtacak gibi. Ben bir alevi kızı seviyorum kıza evleneceğim senle diyom ama oda bana zor diyo cünkü bizim evliğimiz imkansız gibi bişe. neden dedim aleviler sünnilere kız vermezler dedi. Peki soruyorum şimdi Madem alevilik kardeşlik madem alevilik ayrımcılık yapmiyorsa neden böle bir düşünce var.. sizde tabi yanıt olarak sünnilerin zulümlerini dile getireceksiniz. bende buna istinaden sölye diyecem sünnilerden bir kaç gerici bir kaç kendini bilmez biri bunları yapmışsa neden her insan ı aynı kefeye koyuyorlar.. bence insan gecmişi ile değil geleceği ile yargılanmalıdır. hatta ve hatta bu gibi konularda önyargılı olmamalılar.. şuda bir gercekki sünnilerden kız aliyorlar ama kız vermiyorlar bunu araştıranınız varmı? ben araştırdım ve bence cook yanlış düşünce coook..
Saygılarımla
boyle bise olabilirmi insan sevdikten sonra her fedakarligi goze almasi gerekir gonuller bir olduktaan sonra sevgi olduktan sonra alevi ,sunni olmusun ne fark eder insan olmak yeter beraber bir omur boyu yasamak icin... ben olsam sevgim icin savasirdimm...... seviyorsan git al kardesim belki eger arada alevilii , sunnii gibi bir dusmanalik varsa boylelikle bir dostlugun baslangici bile olabilir ...
whitehat 16.08.2005, 01:10 Sıla Seni Tebrik etmek istiyorum.. Eğer senin gibi herkez böyle düşünseydi bizim bu sıkıntımız da olmazdı.. Ne yazıkki büyüklerimizde bu böyle onların bildiği daha doğru senin sevgin onlar için bir hiç. Ve en cokta buna üzülüyorum. Keşke herkes senin gibi düşünse keşke.. İşte keşkeler bitmiyor ve hayatımızın ayrılmaz bir parçası olmuş..
Saygılar...
Merhaba..
Evet kardeş Bu konu benimde başımı ağrıtacak gibi. Ben bir alevi kızı seviyorum kıza evleneceğim senle diyom ama oda bana zor diyo cünkü bizim evliğimiz imkansız gibi bişe. neden dedim aleviler sünnilere kız vermezler dedi. Peki soruyorum şimdi Madem alevilik kardeşlik madem alevilik ayrımcılık yapmiyorsa neden böle bir düşünce var.. sizde tabi yanıt olarak sünnilerin zulümlerini dile getireceksiniz. bende buna istinaden sölye diyecem sünnilerden bir kaç gerici bir kaç kendini bilmez biri bunları yapmışsa neden her insan ı aynı kefeye koyuyorlar.. bence insan gecmişi ile değil geleceği ile yargılanmalıdır. hatta ve hatta bu gibi konularda önyargılı olmamalılar.. şuda bir gercekki sünnilerden kız aliyorlar ama kız vermiyorlar bunu araştıranınız varmı? ben araştırdım ve bence cook yanlış düşünce coook..
Saygılarımla
Sevgili whitehat,
ne yazikki bu kotu olaylari yapanlar bir kac kisi diiller...
bu yuzyillarca suren bir baski ve kotu muammele...
ama umarim sevenler kavusurlar...
Sevgili whitehat,
ne yazikki bu kotu olaylari yapanlar bir kac kisi diiller...
bu yuzyillarca suren bir baski ve kotu muammele...
ama umarim sevenler kavusurlar...
Ben buna katılmıyorum. Baskı ve kötü muameleyi sunnilere maletmek yanlış. Yapanlar sunniydi ama sunnilik için yapmadılar. Siyasiydi amaçları. Alevilerden hep korktular. Hep sindirmek istediler böyle aydın insanları. Düşünceden, aydınlıktan sürekli korkanlar olmuştur. Bunun bence sunnilikle alakası yok. Arkadaşın sevgisine karşı çıkılırsa çok yazık olur. Demek ki bizim de yobazlarımız varmış diye düşünürüm ben.
sevgili cgunal,
ben o kotu olaylar derken evliliklerden bahsetmistim(Zannediyorum burada sunni-alevi evliliginden bahsediyoruz),diger talihsiz olaylardan diil...:D
benim kisel gorusum ise bu tarz ayrimciligin bir an once son bulmasi ve sevenlerin kavusmasi yukarda da dedigim gibi:D:D:D
whitehat 16.08.2005, 09:36 ,
ben o kotu olaylar derken evliliklerden bahsetmistim(Zannediyorum burada sunni-alevi evliliginden bahsediyoruz),diger talihsiz olaylardan diil...:D
benim kisel gorusum ise bu tarz ayrimciligin bir an once son bulmasi ve sevenlerin kavusmasi yukarda da dedigim gibi:D:D:D
Sevgili bada kardeşim..
Bizim bahsettiğimi zaten evlilik veya sevgi değil yapılan bu gibi yargıların önüne gecilmesi mesela ben bu tabuları yıkmak için mücaldele edeceğim. Bu konuda sizinde cevrenizde böyle bir durum varsa sizde bu konuyu savunur ve bu konuda mücaldele verirseniz bu gibi önyargıları bu gibi fikirleri daha cabuk yoketmiş olacağız. ccgunal kardeşimin dediği de budur. Ayriyeten ccgunal kardeşim teşekkür ederim.
Saygılar..
Merhabalar gercekten karisik bir konu bunun tartismasi cok uzun sürer neden Aleviler sünnilere kiz vermez veya sünniler alevilere kiz vermez bu bence tah gerilere dayanir 18-19 yüzyillara kadar kiz verilmez ve alinmaz yani evlenilmez ama su an 20. yüzyildayiz verende var alanda var ama gercek suki gönüller bir olduktan sonra kime ne bu evlilikten .
saygilar
AliCan
arkadaşlar ortak olduğunuz için minnettarım.varolun canlar.düşüncelerinizi almaya devam edeceğim.bada çok karamsar konuşmuşsun.belki sana göre gerçekleri yazmışsın.ama bu tür fikirlerin önüne geçmek için sizler birer alevi olarak çaba harcamalısınız.ben bir sünni olarak tüm yobazlara karşı herzaman direneceğim.ben bu kızı seviyorum ve onunla evleneceğim.sila kardeşim keşke herkes senin gibi düşünseydi.whitehat bırakma kızı.gerçekten seviyorsan bu işin peşini bırakma.sonuna kadar devam.sevginin önüne geçilemeyecek...düşüncelerinizi bekliyorum canlar....
arkadaşlar ortak olduğunuz için minnettarım.varolun canlar.düşüncelerinizi almaya devam edeceğim.bada çok karamsar konuşmuşsun.belki sana göre gerçekleri yazmışsın.ama bu tür fikirlerin önüne geçmek için sizler birer alevi olarak çaba harcamalısınız.ben bir sünni olarak tüm yobazlara karşı herzaman direneceğim.ben bu kızı seviyorum ve onunla evleneceğim.sila kardeşim keşke herkes senin gibi düşünseydi.whitehat bırakma kızı.gerçekten seviyorsan bu işin peşini bırakma.sonuna kadar devam.sevginin önüne geçilemeyecek...düşüncelerinizi bekliyorum canlar....
sevgili cheme,
evet ne yazik ki karamsar konustum,ama ben yasamis oldugum ve gormus oldugum seylerden sonra bunlari yazdim...
ama ben sunuda soylemedim ki bu tarz davranislar dogrudur...
tam tersi ben bu tarz seylere karsiyim...
benim babamdan ilk ogrendigim sey ne olursa olsun insan ayirmaydi...
mesela benim bugune kadar sadece 1 adet oda yari alevi bir kiz arkadasim oldu...
digerleri sunni turk yada hristiyandilar...
hatta 1tanesiyle neredeyse evleniyordum(Sunni),orada basima gelenlerden sonra bunlari yazdim...
ve ben her zaman bu kiz alip verme olaylarinda kendi capimda yapici olamaya calistim...
Ailemi karsima alip cok konustum,onlari hatta sonunda ikna bile ettim ama is isden gecmisti...
sevgili can,
benim senin icin tek dilegim var(Daha oncede yazdigim gibi)
sevdigin kizla kavusman ve hep mutlu olman...
bol sans...:3D_NG::3D_NG::3D_NG:
cenabi allah insanlari yaratirken sen sünüsün sen alevisin dememis insanlara akil vermis göz vermis izan vermis dogruyu yalnisi kendin göreceksin sen mademki sevdin
iki insan seviyorsa evlensin birakma mücedaleni ver kazanacaksin ben bir alevi olarak görüsüm saygilar
teşekkür ederim hasan kardeş.moral verdiğin için çok sağol.mücadelem sonun akadar devam edecek.keşke bütün aleviler sizin gibi olsaydı.desteklerinizi esirgemeyin lütfen.
arkadaşlar yardımcı olursanız sesimizi duyuracağız böylelikle.
Alevimen 16.08.2005, 18:27 Alevi olmayanlar zor duruma düştükleri anda derhal 'Hani siz her milleti aynı görürdünüz, hani ırk ayrımı yapmıyordunuz?' ve 'hani önyargılı deyildiniz, hani HOŞGÖRÜ sizde büyük harflerle yazılırdı?' gibi cümlelere sarılırlar. Ne yazıkkı çoğu zaman bu cümlelerin derinliğini tam olarak anlamamışlar.
Siz evlenmek istiyorsanız evlenme önce ve sonra ki beklentileirniz nedir?
Aileler birbiriyle tanıştılar mı?
whitehat 16.08.2005, 19:48 Tanışma olacaktır tabi. Ama ben bazı olaylar yaşadığım için şimdi tedirgin oluyorum. Tedirğinliğim kendim için değil Kız içindir. Bu konuda sonuna kadar mucaldele vereceğim ve vermeyede kararlıyım. Bunu ne benim ailem neden kızın ailesi değiştirebilecektir. Ben bu olayı kendime mal etmiş ve bu benim bir amacım olmuştur. İnsaallah bu uğurda her şeyi yapacağım ve bu mucaldelede kazanacağım insaallah. Arkadaşlarında dediği gibi sevginin önune gecemez kimse.. Alevimen Kardeş Ailelerin tanışması eğlimini de en kısa zamanda yaptıracağım..
Saygılar..
alevimen kardeş valla biz kızı istemeye gidecektik geçen yaz.babası vefat etmiş.abileri dedi ki onlar bu eve giremezler.artık sen karar ver nasıl olduklarına.whıtehat kardeş senin iş biraz daha kolay görünüyor sanki.yani baya emin konuşuyosun ailelerin tanışması konusunda.bunu nasıl yapacaksıın?belki benim için de bir fikir olur...
ha yanlış anlamayın babası öleli bi 15 yıl olmuş.
Sıla Seni Tebrik etmek istiyorum.. Eğer senin gibi herkez böyle düşünseydi bizim bu sıkıntımız da olmazdı.. Ne yazıkki büyüklerimizde bu böyle onların bildiği daha doğru senin sevgin onlar için bir hiç. Ve en cokta buna üzülüyorum. Keşke herkes senin gibi düşünse keşke.. İşte keşkeler bitmiyor ve hayatımızın ayrılmaz bir parçası olmuş..
Saygılar...
haklisinn ama buyuklerimizin devri oncedenmis simdi yeni nesil biseler yapmaliki eskiler tamemen ortadan kalsinn ve ortada bi ayrimcilik olmasin buda bizler ve gelecek olan yeni nesile dusuyoorrrrr biz simdiden ne yaparsak arkadaslar yeni nesilde bir onceki nesle uyacaktirr...... keske dememek icin ,keskeleri ortadan kaldirmak icin herseyi zamanda yapmak gerekirr hicbirsey kendiliginden olmaz canlarr bizler yaparizz bunlarida.............
saygilarrrrrr....................
yaaaa chemee kardesimm seviyorsan gercekten vazgecmee insan insanidr sonucta, boyle alevi sunnii diye bi ayrijm mi olurmiss bu konuda.... bizim akrabalrdanda boyle durumnlar olduu once pek istemediler ama sonra ortada gercek, vagecilmesi imkansiz olan bi sevgi olunca onlarda yola geldiler ve oldu cokta guzel olduu onlar arsinda oyle bi dostluk kardeslik dogduki .....alevi sunni lik diye bisekalmadii insanlaik yetti yanii simdi agizlari acilsa alevileri boyle bilmezdik diyolarrr..... saarttik onlari yanii yine kazanan sevgi alduu anliyormusunn cann bu isin pesini birakma ama gercekten seviyorsannn .............................
saygilarrrrr.......
whitehat 17.08.2005, 00:43 Evet Sıla Benim yapmak istediğim de bu benim için alevi,sunni,kürt,türk,vs.. gibi bir ırk,din veya meshebe bağlı olması ilgilendirmiyor. Benim için insan insan olduğu için değerlidir. Bunu ne bu saydığım kriterler nede başka bir kriter. Yanlız ve yanlız insan olması.. Bunuda ben siz ve diğer arkadaşlar kendi cevremizden başlarsak eminimki bu gibi tabular kalmayacaktır..
Saygılar...
Türkiyenin Bütün Illerinden En Az Herbirinin 20 Tanesinin Camisinin Imamindan Birdaha Caminin Yakinina Bile Uğramayacak Diye Yazi Getirirseniz O Kaniti Kiz Ailesine Gösterirseniz Belki KIZI Alabilirsiniz Tabi Ki Gerçekten Seviyorsaniz . VE TABI KI DOĞAL OLARAK MUSA EROGLU - ILME DEGER VERDIM TURKUSUNU IÇTEN EZBERLEYİP SÖYLEMENİZ GEREKİYOR (RAMAZANI SELE VERDIM DE GELDIM ...)
arkadaslar,
fikirlerimizi soyleyelim yada yasamis oldugumuz benzer durumlardan tecrubelerimizi paylasalim ve bu soruni yasayan arkadaslarimizin yaninda olalim...
ama yapici olalim...
umarim bir gun artik bu tarz olaylarin konusulmadigi bir toplumda yasariz...
badaya teşekkür ederim desteğinden dolayı.thosun arkadaşım içinde bulunduğumuz durumun ne kadar güç bir durum oldugunu biliyor musun?
whitehat 17.08.2005, 17:56 Türkiyenin Bütün Illerinden En Az Herbirinin 20 Tanesinin Camisinin Imamindan Birdaha Caminin Yakinina Bile Uğramayacak Diye Yazi Getirirseniz O Kaniti Kiz Ailesine Gösterirseniz Belki KIZI Alabilirsiniz Tabi Ki Gerçekten Seviyorsaniz . VE TABI KI DOĞAL OLARAK MUSA EROGLU - ILME DEGER VERDIM TURKUSUNU IÇTEN EZBERLEYİP SÖYLEMENİZ GEREKİYOR (RAMAZANI SELE VERDIM DE GELDIM ...)
Sevgili kardeşim Bunu neden gerekçe olarak sunuyorsun ben onu anlamış değilim. Bir kişi camiyede gidebilir cem evinede. Bence Tutumun ve tavrın yanlış ne islam dininde nede başka bir dinde zorlama yoktur. İnsanların kendi iradesi söz konusudur. Benliği özü nereye meyilli ise orayı secer. Başka bir yeri secmek gibi bir zorlama veya yaptırım uygulanmaz. Benim inanışım veya inanç tarzım bu ben buna inanırım. Sen ise veya sevdiğim kız ise başka bir inanca sahip olabilir. Ama şunu tekrar vurgulamak istiyorum "insanların din,dil,ırk,meshep gözetmeksizin seviyor ve saygı duyuyorum" sen bunu faklı görebilir veya algılayabilirsin ki yazından da bu anlaşılıyor. Sen bunu böyle acıklığa kauvuşturduğun için sende sizin gericiler gurubuna destek veriyorsun demektir.. Ne diyeyim sağlık olsun
Saygılar...
Alevilerin Sünnilerle evlilik yapmayislarinin nedeni ayirtimcilik yapmalari degildir.Genelleme yaparak söylemiyorum.Bu tüm aleviler icin sözkonusu degildir.
Sünni kizla alevi erkek arasinda yapilan evliliklere hosgörüyle bakilir.Cünkü herhangi bir zorlama,baski,inancindan ötürü asagilama olmayacagi düsünülür.
Sorun alevi kizla sünni erkek arasindaki evlilikte yasanir.Ya da sorun yasanacagina inanilir.Bunun sebeplerini bulmak hicte zor degildir.Günümüze kadar gelmis olan alevilere yapilmis iftiralar buna örnektir.Tabi bunlari tüm sünni kardeslerimize yüklemek,hepsini ayni gözle görmek yanlistir.Bazi yobazlarin yaptiklarindan diger insanlari sorumlu tutamayiz.
Iste alevilerin sünnilere kiz vermek istememelerinin sebebi bu yobazlarin eseridir.
Her aile cocuklarinin gelecegini düsünür.Kizinin hangi aileye,hangi cevreye gittiklerini bilmeleri onlarin hakkidir.Sözkonusu sünniler olunca, akla acaba bu yobazlara mi kiz veriyorum endisesi baslar.Bu endisenin yok edilmesi ailelerin tanismasi,birbirini tanimasi ile yok edilebilr.Tabi ailelerin gönlünü alarak bir evlilik yapilmak isteniyorsa...
Yirmibirinci asirda bunlari tartismak ne kadar aci.Oysa bunlari coktan asmamiz gerekiyordu.
Burada kizlarini sünnilere vermek istemeyen aileler konusuldu,birde tersini düsünürsek olay daha da vahim.
Örnek olarak kapi komsumuzu gösterebilirim.
Komsumuz sünni, bir kizi birde oglu var.Kizina aleviler dünür gitmisler.Sonuc olumsuz.
Adam ben alevilere kiz vermem demis ve dünürcüleri kovmus.Adam simdi alevi dünürcü getirdi diye diger komsusu ile de küstü.
Oglu bir alevi kiz seviyormus,onunla evlendirmemek icin gitti ogluna Türkiye´de baska bir kizla nikah yapti.Oglu sonra nikahi bozdu.
Babasi oglunun sevdigi alevi kizini istemiyor,ogluda babasinin istedigi ile evlenmiyor.
Görünüste hicte geri kafali birine benzemiyorlar,gayet modern görüntüleri var.
Komsunun oglu 27 yasinda,kizi 25 yasinda ikiside ailesinin sözünden cikip kendi kararlarini veremiyorlar.sonu ne olur bilinmez.
ve ercan arladaşım bu verdiğin örnekler gibi bir sürü böyle durumlar sözkonusu.kim bilir kaç kişi benim gibi bu nedenlerden dolayı acı çekiyordur.aşk acısını bilirsiniz hepiniz.hasreti bilirsiniz.beklemeyi bilirsiniz ve sabırlı olmayı da.zaman herşeyin ilacı mı bilmiyorum.ama geçiyor bir şekilde.umarım zaman onun ailesini yola getirir.olmazsa ne yapılır bilmiyorum şimdilik.ilk cümlelerimde söylemiştim.bir yolda yürüyoruz onunla.ama sonunu göremediğimiz bir yolda...
whitehat 17.08.2005, 19:50 Ercan Abim siz bu olayı yaşayan olarak bizi aydınlattığınız için teşekkür ederim. siz "Sünni kizla alevi erkek arasinda yapilan evliliklere hosgörüyle bakilir.Cünkü herhangi bir zorlama,baski,inancindan ötürü asagilama olmayacagi düsünülür.
Sorun alevi kizla sünni erkek arasindaki evlilikte yasanir" demişiniz. Hoş güzel demişiniz ama Tarihte bir kaç kendini bilmez yüzünden biz neden yargılanalım. evet genelde bu böyledir. Eğer bir alevi aile kızını ne kadar düşünüyorsa bir sünni alilede o kadar düşünüyordur. Evlilikte olumlu veya olumsuz bir sürü olay oluyor. Bu olaylar evli ciftler arasında yaşanır ve cözüm de bulunur. Zaten bu gibi sıkıntılara katlanarak evlenen bir ciftte de zannedersem fazla sorunda olmaz (Cevrelerindekileri aldırmazlarsa tabi). Sizin komuşunuz bence daha 100 yıl geriden takib eden bir kafa yapısına sahip. Her zaman bahsettiğim gibi insanları din,dil,ırk ve mesheplerinden dolayı yargılayanlardan, dışlayanlardan NEFRET ediyorum. Bence onlar insanlığın yüz karası.. Bu gibi insanlarımız oldukca biz millet olarak yerimizde saymaya devam ederiz.. Daha bu konuları aşamamışken bide AB ye girmeyi düşünüyoruz peh... :(
Sağlıcakla kalın
arkadaşlar merhaba.aklıma bişey geldi de.uygulamadan önce bi size danışayım dedim.sizce haber vermeden abisiyle tanışmaya gidersek bizi kovarlar mı caba??
acele cevaplarınızı bekliyorum.yarından itibaren 10 gün nette yokum arkadaşlar.il dışına çıkıyorum.düşüncelerinizi acil yazarsanız sevinirim.teşekkürler.
whitehat 18.08.2005, 21:47 Ya arkadaşım seni neden kovsunlar eğer kovarlarsa bir sebepleri olmalı. Bu sebepte "kızı sen nasıl istersin" olacaksa bence yılma kardeşim. Ama inan seni kovmazlar delikanlıca git iste kızı verirlerse verirler vermezlerse cok seviyorsan kaçır kızı olsun bitsin. sen gittin istedin hala vermiyorlarsa yapılacak tek şey kaçırmak :)
herhalde sonunda dayanacam kapılarına.başka çıkar yolu yok gibi görünüyor.
evet arkadaşlar.bu tabuları yıkmak,tüm yobazlara karşı koymak,insanlığı hatırlatmak,sevgiyi özümsetmek,kardeşliği benimsetmek için elele verelim.başaracağız...
Alevimen 19.08.2005, 00:01 Bir Obje, Mal alış verişi yapar gibi konuşmalarınız!
Ne demek yani 'gidersem kovarlar mı?' Ön yargı ile ilerliyorsunuz.
Diğeri 'Vermeseler, kaçır' gibi neandertaler döneminde uygulanan öneri veriyor.
Birini ailesinden koparmak o kişi için mutluluk mu getirir vs..?
Öncelikle silkenelip kendinize gelin tüm adımları karşı tarafdan beklemeyin.
alevimen arkadaşım biz mal alışverişi falan yapmıyoruz.bizi yanlış anladın.peki sana soruyorum.biz geçen sene istemeye gidecektik.ama kızın abisi onlar bu eve giremez dedi.sence burda kim önyargılı davranıyor?bu durum karşısında nasıl düşünmemi istersin.yanlış anlama kız kaçırmaya karşıyım.bunu ona tabiki yapamam.ama artık bi şekilde adım atmam lazım.onun için gidip görüşmek tanışmak istiyorum.'kovarlar mı acaba 'dememin nedeni ise abisinin daha önceki tavrı.Ve çok çaresiz olduğum için sizden bu konuda görüş bildirmenizi istiyorum.tşk....
alevimen arkadaşım biz mal alışverişi falan yapmıyoruz.bizi yanlış anladın.peki sana soruyorum.biz geçen sene istemeye gidecektik.ama kızın abisi onlar bu eve giremez dedi.sence burda kim önyargılı davranıyor?bu durum karşısında nasıl düşünmemi istersin.yanlış anlama kız kaçırmaya karşıyım.bunu ona tabiki yapamam.ama artık bi şekilde adım atmam lazım.onun için gidip görüşmek tanışmak istiyorum.'kovarlar mı acaba 'dememin nedeni ise abisinin daha önceki tavrı.Ve çok çaresiz olduğum için sizden bu konuda görüş bildirmenizi istiyorum.tşk....
Bence sen Alevimen'in demek istediğini anlamadın. "Yanlış anlama, kız kaçırmaya karşıyım." demek bile başlı başına bir sorun bence. Sorun karşı olmak, yandaş olmak sorunu değil. Bu bir alış, veriş, kaçırış meselesi değil ki. Bence olayı önce alıp verme döngüsünden çıkarmakla başlayabilirsin bu bayan arkadaş için mücadeleye. Olay bu döngüden çıkmadığı ve sen almaya çalışan, abileri de vermeyen olduğu sürece ortadaki mantık hatası hep sürüp gidecektir. Önce olayı bir alış-veriş meselesinden bir paylaşım ve karşılıklı bir etkileşim sürecine taşımaya çalış; ondan sonra abilerine vermeme gibi bir durum kalmayacaktır zaten. Almaya çalışan yok ki vermeyen olsun. Almaya çalışan biri, vermeyen abiler; bu alıp verilen ne peki?
CcGunal arkadaşım karşılıklı etkileşimden bahsediyorsun.ok haklısın.ben ailesini tanımak ve onlarında benim ailemi tanımasını ve böylece birşeyleri paylaşabildiğimizi,ortak bir sürü noktamız olduğunu vs...göstermek istiyorum.peki bana bu anlamda bir fırsat verilmiyorsa nasıl hareket etmeliyim acaba?siz bir alevi olarak ne düşünüyorsunuz??
Alevimen 19.08.2005, 01:23 CcGunal arkadaşım karşılıklı etkileşimden bahsediyorsun.ok haklısın.ben ailesini tanımak ve onlarında benim ailemi tanımasını ve böylece birşeyleri paylaşabildiğimizi,ortak bir sürü noktamız olduğunu vs...göstermek istiyorum.peki bana bu anlamda bir fırsat verilmiyorsa nasıl hareket etmeliyim acaba?siz bir alevi olarak ne düşünüyorsunuz??
Karşı taraf ile kominikasyon yapıyormusunuz yoksa sadece vucut konuşmaları ile mi anlaşıyorsunuz? Demek istediğim hiç mi hiç diyaloglaşma olmadı?
Bu sorun alevi-sunni sorunu haline getirilmiş ama Sizin sorununuz daha çok sosyal bir soruna benziyor çünkü ortada sadece karşı tarafın yanlışları söyleniyor ama sizden yapılan hamle(ler) gözükmüyor.
Mesela Şenlikler (H. B. Veli) başladı başlıyor Sizin için uygun bir fırsat.
whitehat 19.08.2005, 09:25 cheme´isimli üyeden Alıntı
CcGunal arkadaşım karşılıklı etkileşimden bahsediyorsun.ok haklısın.ben ailesini tanımak ve onlarında benim ailemi tanımasını ve böylece birşeyleri paylaşabildiğimizi,ortak bir sürü noktamız olduğunu vs...göstermek istiyorum.peki bana bu anlamda bir fırsat verilmiyorsa nasıl hareket etmeliyim acaba?siz bir alevi olarak ne düşünüyorsunuz??
Sen Burda etkileşimden bahsediyorsun ama sen bir kerelik olsun kendin varıpta konuşmamışın bir elci göndermişin ve ona göre önyargılarını belirtiyorsun. cheme kardeş sen kendin git. bir değil bir kaç kez git hatta hiç yılma. Eğer varsa o aileyi tanıyan cevrenizdeki insanlar la beraber gidin. ama ön yargı koyma ortaya... Ben seni şu şekilde algıladım sen birden fazla gitmişin ailenle ama seni hep geri çevirmişler. ama görüyorumki bunu yapmamışın. Tabi benim ordaki "Kızı kaçır" daki maksadım tüm alternatifler zorlandıktan sonra.. Bide bu sadece senin sorunun olmamalı kızında sorunu olmalı yani eğer seviyorsa kızda ailesine bu konuyu açmalı ve mucaldele vermeli. Gizli kapaklı hiç bir şekilde yürümez.. Alevimen kardeş "neandertaler" kadar ilkel bir çağda yaşamiyoruz. Benim bunu demekdeki gayem son çare olaraktı. Tabi bu son care dediğim bu çağda yanlış ama alternatif kalmayınca! Tabi cheme arkadaşın her yolu denedikten sonraki bir cözüm. Atiyorum kızı sevdiğini söledin ve amacını belirttin Ama nafile ..Birbirini seven iki genc "bu iş olmadı artık burada bitirelim sevgimiz bu sorunları aşmaya yetmedi" diyipte cekilmek mi cözüm. Ailesinden koparılan kız mutlu olamadığı gibi sevdiği birine verilmeyen kız nasıl mutlu olacak? Yani eğer her yol denendi ise son çare olarak bir yerde bazı şeyleri feda etmek gerekiyor.. bu benim şahsi düşüncem..
konu hakkında yazılanları başından sonuna kadar okudum... aynı problemle şu anda bende uğraşıyorum... ama ben sanırım verdiğim savaşı kaybettim... bu nasıl bi gelenektir nasıl bir mantıktır anlamıyorum... herkesin fikirlerine ve düşüncelerine saygı duyuyorum, mutlaka geçmişte yaşanan bazı olaylar nedeniyle bu tür düşünceler oluştu insanların kafasında ama kendini bilmez, insanlıkla alakası olmayan bi kaç yobaz tarafından yapılanlar neden tüm sünni lere malediliyo... resmen yargısız infaz yapıyo kız arkadaşımın (ki artık eski kız arkadaşımın ne yazık ki..) ailesi... "olmaz, olamaz" deyip kesip atıyolar daha beni tanımadan, tanışmadan... bu nasıl bi zihniyettir ??.. birbirini seven 2 insanı ayırmak nasıl bi anlayıştır... kız arkadaşıma "ya o ya da biz" gibilerinden rest çektikten sonra ailesi benm artık daha yapabileceğim bişe kalmadı... onun daha fasla arada kalıp ezilmesine, üzülmesine izin veremezdim... ikimizde olduka genciz ve henüz okuyoruz... ilerisi için güzel düşüncelerimiz, planlarımız vardı ama artık herşey bitti... umarım mutlu olmuşlardır şimdi bu düşünceleri savunanlar...
whitehat 20.08.2005, 16:47 nacres senin adına üzüldü insaallah bizde öyle bir durum olmaz.
umarım siz mutlu olursunuz... bizden geçti artık... :(
whitehat 22.08.2005, 18:01 Peki nacres sizinki nasıl başladı, aileler görüştü mü, neden bu safhaya geldi anlatmak istermisin..
Sevgili kardeşim Bunu neden gerekçe olarak sunuyorsun ben onu anlamış değilim. Bir kişi camiyede gidebilir cem evinede. Bence Tutumun ve tavrın yanlış ne islam dininde nede başka bir dinde zorlama yoktur. İnsanların kendi iradesi söz konusudur. Benliği özü nereye meyilli ise orayı secer. Başka bir yeri secmek gibi bir zorlama veya yaptırım uygulanmaz. Benim inanışım veya inanç tarzım bu ben buna inanırım. Sen ise veya sevdiğim kız ise başka bir inanca sahip olabilir. Ama şunu tekrar vurgulamak istiyorum "insanların din,dil,ırk,meshep gözetmeksizin seviyor ve saygı duyuyorum" sen bunu faklı görebilir veya algılayabilirsin ki yazından da bu anlaşılıyor. Sen bunu böyle acıklığa kauvuşturduğun için sende sizin gericiler gurubuna destek veriyorsun demektir.. Ne diyeyim sağlık olsun
Saygılar...
dediklerinde haklı olabilirsin sen bir alevi olarak muharrem ayında kaç sene yanlız başına 1000 lerce sunn inin arasında bulundun ... ben bunu bilirimn ... caminin yakınından geçmem ramazanda zemzem içmem ... benim yazdığım metin espiri manasında ve bizim buralarda bir sunniye kız verilmez ve gelin alınmaz ...
whitehat 23.08.2005, 22:55 dediklerinde haklı olabilirsin sen bir alevi olarak muharrem ayında kaç sene yanlız başına 1000 lerce sunn inin arasında bulundun ... ben bunu bilirimn ... caminin yakınından geçmem ramazanda zemzem içmem ... benim yazdığım metin espiri manasında ve bizim buralarda bir sunniye kız verilmez ve gelin alınmaz ...
Hehehe Alemsin arkadaşım;
Ya anlamadığım nokta şimdi sen bu "kız vermeyiz gelin almayız" derken neyi savunuyon. Cok saçmalık bence hemde coook. Muharrem ayında sen oruç tuttuğun için mi zorlandın. Bilmiyorum ama benim bildiğim bir sürü sünnide Muharrem ayında oruç tutar. ve kimseninde onları dışladığını görmedim..
Valla ne diyeyim senin gibiler bu fikri savundukca biz bu olayı aşamayız. Çünkü bu gerici sacmalıkları sen engel olacağına destek veriyorsun.. Teşekkür ederim...
Saygılarr...
acareftelya 24.08.2005, 13:10 aslına bakılırsa karşı olmadığım bir birliktelik ama şu biraz sorun çıkarabilir gelenek görenek yaşa tarzları ve inançlar
aslında çok iyi bir alevi öğretmen abimiz var.onu yollasam bişeyler yapabilir mi acaba?
Bence siz kizin ailesini en önemlisi babasini ikna edin. Kizin babasinin karsina geçin kizini sevdigini söyleyin. Kizina duydugunuz sevgiyi gösterin sami ve guzel duygular hissetiyorsaniz babaya bu duygulari hissettirirseniz bence olur.
saygilar
Bence siz kizin ailesini en önemlisi babasini ikna edin. Kizin babasinin karsina geçin kizini sevdigini söyleyin. Kizina duydugunuz sevgiyi gösterin sami ve guzel duygular hissetiyorsaniz babaya bu duygulari hissettirirseniz bence olur.
saygilar
ya buda olmassa ayleyi karsina alip ben seviyorum birakin bizi mi denilmesi gerekiyor?? ayleyi bi yana atip sevginin pesinden mi kosmak dogru? :yanbakan: allahim herkese bu durumda sabir versin
ya buda olmassa ayleyi karsina alip ben seviyorum birakin bizi mi denilmesi gerekiyor?? ayleyi bi yana atip sevginin pesinden mi kosmak dogru? :yanbakan: allahim herkese bu durumda sabir versin
Diger bir bölumede yazdim aileyi silip geçmek seni mutlu etmez bu benim kisisel görusum ben sahsen ailemi silip geçemem elbette kiminle evlenecegime ben karar veririm ama aileninde onayi önemli düsunmesi bile rahatsiz edici ya ailen yada sevdigin kisi zor bir durum......Ben diyememki askin pesinden kos buda senin bilecegin birsey bu senin kararin olmali ve nasil mutlu olacaksan o karari al cok zor bir durum cidden allah sabir versinnnn
whitehat 24.08.2005, 20:26 Sevgili eda cok saol teşekkür ederim fikirlerin için. cheme sen demekki kızı tam sevmiyorsun. git kendin konuş 2 bir şahsa ne hacet. Korkma seni öldürecek kadar da insan dışı yaratık değildirler herhalde :)
Saygılar..
whitehat kardesim seviyorsan acilarinada katlanacaksin mücadeleni vereceksin
gönüler isterki herkes karsisindaki kim olursa olsun alevi sünü deyilde insan gözüyle
baklimasi ister seven insanlari ayrilmasin sana allah sabir versin
whitehat kardesim seviyorsan acilarinada katlanacaksin mücadeleni vereceksin
gönüler isterki herkes karsisindaki kim olursa olsun alevi sünü deyilde insan gözüyle
baklimasi ister seven insanlari ayrilmasin sana allah sabir versin
amin..cümlemize =)
Degerli arkadaslar,
Sizlere bir sorum olacakti. Cok sevdigim bir arkadasim yillardir aleviligi/bektasiligi benimsiyor fakat kendisi sünni. Bence formalite olmasina ragmen kendisi gerekli yollardan bektasi olmasini resmilestirmek istiyor. Bunun yöntemi nedir? Dedeye gitmesimi gerekir yada baska birseymi? Cevaplarinizi, yardimlarinizi sabirsizlikla bekliyorum.
Degerli arkadaslar,
Sizlere bir sorum olacakti. Cok sevdigim bir arkadasim yillardir aleviligi/bektasiligi benimsiyor fakat kendisi sünni. Bence formalite olmasina ragmen kendisi gerekli yollardan bektasi olmasini resmilestirmek istiyor. Bunun yöntemi nedir? Dedeye gitmesimi gerekir yada baska birseymi? Cevaplarinizi, yardimlarinizi sabirsizlikla bekliyorum.
Bence o Alevi olmuştur zaten bunu tüm yüreğiyle benimsediği anda. Ama bu konuda benim gibi düşünmeyen arkadaşlarımız da var bu forumda. Onların fikirlerine saygısızlık etmek de istemem. Ama bana göre bu işin resmisi, gayri-resmisi olmaz. Yürek ve bilinç işidir bu. Tabi bu söylediklerim, belirttiğim gibi sadece beni bağlar. Diğer arkadaşlara saygısızlık etmek istemem.
Bence o Alevi olmuştur zaten bunu tüm yüreğiyle benimsediği anda. Ama bu konuda benim gibi düşünmeyen arkadaşlarımız da var bu forumda. Onların fikirlerine saygısızlık etmek de istemem. Ama bana göre bu işin resmisi, gayri-resmisi olmaz. Yürek ve bilinç işidir bu. Tabi bu söylediklerim, belirttiğim gibi sadece beni bağlar. Diğer arkadaşlara saygısızlık etmek istemem.
Sevgili CcGunal alevi sonradan olunmaz bak benim çok sevdigim bir yazar var Sakir Keçeli kendisi sunniydi suan is kendisi bektasidir... sonradan aleviligin felsefesini benimseyen insanalar bektasi olarak geçer....Bir sunni bektasi olur ama alevi olamaz...
Sevgili CcGunal,
Vermis oldugun cevap beni mutlandirdi. Aynisini bende düsünüyorum fakat bahsettigim arkadasim yinede bir resmiyet pesinde. Eda'nin dedigi gibi sonradan alevi olunmadigini biliyorum, bektasi olunur ama. Peki Eda veya diger arkadaslar, bunun yöntemi nedir, yani sünnilikten bektasilige geçis? Aradim ama cevap bulamadim, tuhaf...
Baska bir baslik altindaki yaziya sonradan alevi olunmayacagini yazdim.Ben burada kendi fikrimi yazmadim.Duydugum ve kisaca okudugum kaynaklara dayanarak bunu söyledim.Yani karsi ciktigim icin degil,genel kurallari yazdim.Ayrica bu konu mantiken benimde celiskiye düstügüm ve genis olarak nedenlerini ögrenmek istedigim bir konudur.Bu foruma yanlis bilgi vermemek icin genel kurali yazdim.Bektasiligi kabul edenlerin Bektasi olabilecegini ise bütün kaynaklar yaziyor.Bu ayrintiyi genis inceleme yaparak detayli olarak burada tartismanin daha dogru olacagini düsünüyorum.
Sonradan alevi olunmayacagini sanirim hepimiz biliyoruz. Babamin deyimiyle "alevi dogarsin". Sahsen mantik disi, anti-demokrat, anti-özgürlükçü ve irkçi buluyorum ama söz konusu olan bu degildir. Yardimci olursaniz sevinirim Ercan bey
Baska bir baslik altindaki yaziya sonradan alevi olunmayacagini yazdim.Ben burada kendi fikrimi yazmadim.Duydugum ve kisaca okudugum kaynaklara dayanarak bunu söyledim.Yani karsi ciktigim icin degil,genel kurallari yazdim.Ayrica bu konu mantiken benimde celiskiye düstügüm ve genis olarak nedenlerini ögrenmek istedigim bir konudur.Bu foruma yanlis bilgi vermemek icin genel kurali yazdim.Bektasiligi kabul edenlerin Bektasi olabilecegini ise bütün kaynaklar yaziyor.Bu ayrintiyi genis inceleme yaparak detayli olarak burada tartismanin daha dogru olacagini düsünüyorum.
Size katiliyorum bende sizin yazdiginiz sekil biliyorum bende arastiriyorum bende bir makale vardi onu bulamadim orda genis sekilde yaziyordu..
Bulursanız sevinirim. Ben de merak ettim.
neden olunmasinki? insan müslümanda oluyor gönlünden istedigi zaman... bilmiyorum bi bilgim yok ama her insan istedigi dini secer bunun icin bi belge niye gerekli olsun ki???
merhaba
insanların doğum anından itibaren bir öz kimlikleri olur, dinsel açıdan dini islam, ana kolu alevilik, mezhebi türk aleviliği gibi sıralayabiliriz. bektaşilik de türk aleviliğinin tasavvuf-tarikat biçimidir. türk aleviliği, bir nevi islam ve eski öğretilerin harmanlanması ile ortaya çıkmış bir inanış düşüncesidir, bunun felsefik yapısını ise en son olarak bektaşilik kurmuştur. dolayısı ile türk aleviliğinin temelinde yer alan inanışı benimseyen bir insanın doğuşunda ki dinsel kimliği ne olursa olsun "ben aleviyim" demesi en doğal hakkıdır.
bence sizi evlendirmemeleri çok saçma mesela benim babam alevi annem değil ama hiç bir sorun çıkmıyor ne annemin ailesinde nede babamın ailesinden
whitehat 02.09.2005, 22:31 neden olunmasinki? insan müslümanda oluyor gönlünden istedigi zaman... bilmiyorum bi bilgim yok ama her insan istedigi dini secer bunun icin bi belge niye gerekli olsun ki???
su arkadaşım Alevilik bir inanış şeklidir. Bir din değildir.. Sen de biliyorsunki din kitabı olan peygameberi olan tebliğlerdir. Bunu bi araştır istersen..
Her doşan cocuk kendi coğrafyasını, yaşam felsefesin,meshebini vs gibi şeyleri secemediği için sen veya ben bir alevi anne ve babadan, bir zenciden veya başka bir coğrafyada doğabilirdik.. Dolayısıyla burada "sen alevisin ben sünniyim" deme hakkı kimsenin yoktur.. Ama Bazı insanların Aleviliği değiştirmeleri kendi yaşamalarına uydurmaları sacmalık tabiki.. Hatta Aleviliği bir din gibi gören kişi(ler) bile var.. Hacı bektaş velinin dediği gibi "insanları yanlız insan olduğu için sevmeli" alevi veya sünni olduğu için değildir. bu evlilik konusunda ailelerin yaptığı sacmalık bence..
Saygılar
selam dostlar 15 gündür yoktum.kısa bir tatil.kız arkadaşımı aldım geldim.benim durumda hala bir değişiklik yok.destek yazılarınızı ve düşüncelerinizi bekliyorum.bundan böyle herzaman burdayım.fikir alış verişinde bulunalım.herkes kendine iyi baksın dostlarım.kalın sağlıcakla...
haaaa kız arkadaşımı aldım geldim derken yanlış anlaşılmasın.o da burda görev yaptığı için bebaber döndük.
bırakın sevenler karar versin kime ne...
rockçı turna 06.09.2005, 01:58 ya arkadaslar bende öncelikle sizlere sabir diliyorum,gercekten de zor bir durum...
simdi söyle birsey var ki,eger sewdiginis kısın ailesi geleneksel alevi anlayısında iseler işiniz gercekten de zor:yorgun1:
izlenimlerime göre bu insanlar, 'sünnilerle dostluğa,komsuluğa ewet ewliliğe hayır' anlayısını benimserler, cünkü cewrelerinde yasanmıs tek bir olumsuz ewlilik olayı bilene bu insanlarda maalesef ve biras da haklı olarak ömür boyu sürecek bir etki ve korku yaratıyor(kendi ailemden biliyorum:uhhm:
cünkü sorun damat adayında bitmemektedir;aday ne kadar cagdas,demokrat olsa da ailesinin de en az bu özellikleri tasıyor olması gerekir ki bu tür evliliklerin cekilmez hale gelmesinin baslica sebebidir bu:3D_NG (7)
yinede size sunu söyleyebilirim ki, eger ailenize ve kendinize bu konuda güveniyorsanız(demokrasi ve hosgörü anlayısı konusu) karsı tarafı ikna edene kadar mücadele etmenizde fayda var gibime geliyor...bilirim ki insanımız iyi niyetli insanlara hosgörüsünü eninde sonunda gösterir:sas:
benim sahsi görüsüm ise; daha önceleri ewliliklerde mezhep ayrımının cok sacma oldugunu düsünüyorken bu gün aynı seyleri düsünmüyorum. cewremdeki örnekler bana gösterdi ki bir ömür boyu aynı yastıga bas koyacak olan insanlar gelecekte sacma seyler(ramazanda,cocuk yetiştirmede vs yasanabilecek tartısmalar) yasamamaları için kendi sosyal cewrelerinden insanlarla evlenmeliler.çünkü ewlilik arkadaslıga yada komsuluga benzemez.....
sizler yinede basarılar arkadaslar......
ben alevi-sünni evliligine hic karsi cikmadim, cünkü bence gercek sevgi böyle oluyor.Hic birseye aldanmadan kendi kalbini dinlemek.
Ama öyle bi sorunla karsilasiyorki insan.olucak is degil.
aslinda alevi-sünni evliligi bana sorarsaniz dedikodular yüzünden yikiliyor.
mesela(baghh su sünni kizla evlenmis) falan diye. ne kadar dedikodu yapsalarda bazen insanin burasina kadar geliyor.
özetligim:bence alevi-Sünni evliligini bitiren sey cevrendeki dostum sandigin kisilerin dedikodularidir.
saygilar...
düşünceleriniz için teşekkür ederim.arkadaşlar ben bu konuda aileme ve kendime güveniyorum.onu çok seviyorum.ve umarım tanıştıktan sonra aileler arası ilişkiler çok iyi olacak.ama önce bize o tanışma fırsatını vermeleri gerekiyor......
MuratAsilturk 20.09.2005, 23:29 sizin hanımınızı dini konuda zorlamayacağınızdan eminiz ama çocuklarınızın hali ne olcak?
Yani alevi mi olacaklar sunni mi?
ya da kendilerinin mi karar vermesini sağlayacaksınız?
Ama şu da var ki "aşk " dedin mi zaten olay bitmiştir:) bence kaçır:P
alininyolu 25.09.2005, 17:59 ben kızın ailesini sonuna kadar destekliyorum vermemekte haklılar bu tartışma gelinim olurmusun formatında devam ediyor buna katılmamam gerekiyordu ama neyse ben olsam akrabalarımdan birinin kız yada erkek bir sunniyle evlenmesini istemem kendimde aşkından ölsem evlenmem bu tür olaylar alevi kültürünün dejenere olmasına neden ölür kendi özümüzden uzaklasırız (ırkçılık olayıyla karıstırmayalım)
izmirksk 25.09.2005, 19:09 ben pek uygun görmüyorum bu yaklaşımı.bence alevi-sünni evliliklerinin önü açılmalı.
ben kızın ailesini sonuna kadar destekliyorum vermemekte haklılar bu tartışma gelinim olurmusun formatında devam ediyor buna katılmamam gerekiyordu ama neyse ben olsam akrabalarımdan birinin kız yada erkek bir sunniyle evlenmesini istemem kendimde aşkından ölsem evlenmem bu tür olaylar alevi kültürünün dejenere olmasına neden ölür kendi özümüzden uzaklasırız (ırkçılık olayıyla karıstırmayalım)
neden bir alevii bir sunuyle evlendigi zaman mi ozunden uzaklasirr oz de dogrulukta her insanin kendinde saklidir ozundenn uzaklasacak insan zatenn bi sunuyle evlensede uzaklasirr evlenmesede uzaklasirr...bu insanin kendi benligiyle ilgilidirr...bikere bir sunuyle evllilik oldugundada alevi kulturu dejenere olmazzz.... tam tersiii alevi kulturunun icine girerlerr alevilerin nasil olduklarinii..... belkide alevilerin dusundukleri kadar kotu olmadiklarii goreckler buda .alevi kulturunu bir katt dahaa arttirir....dogrusunu soylemek gerekirse siz cokk geri kafali dusunuyorsunuz herkes senin gibii dusunsee bu alevii kurt dusmanligii hic bitmezzz.... gonuller bir olsun yeterr alevii kurt olmuss ne fark ederrr.... iki insan birbirlerni sevdiktenn sonraa dogal olarakk buda hosgorulu bir anlayisi ortaya cikarir.......umarim anlatabilmisimdirrr
saygilar....................
Bu cheme denen arkadaş forumda harcadığı çabayı kızın ailesine karşı harcasaydı olayı çoktan bitirecekti.
:)))))) istee bunaa gulunurrrr
bence alevi sünni evliliği olabilir önemli olan alevi kültürünü korumak ve yaşatmak.bunun içinde taraflar bu konuda hemfikir olmalı ve çevrenin etkisinde kalmamalı
bence olumsuz yorum atanlarin hepsi ask nedir bilmiyorlar.
insanin gözünü kör eder ask dedigin.irkcilik la alakasi olmadigini yazmis aliniyolu diye bi üye. peki sana sorum su: bence yazdiginin altinda irkcilik kokuyor...
görüşlerinize teşekkürler.....a.kemal arkadaş bunun 10 katı çaba harcadığımı bilmeni isterim.buradaki amacım büyük bir kitle olan alevi kitlesinin çoğunluğunun bu konuda ne düşündüğünü bilmektir.ve görüyorum ki olumlu ve yapıcı fikirler çıkıyor ortaya.emin olun ki bu da bana ve benimle aynı durumda olanalara güç verecektir.alinin yolu isimli arkadaş bunun gelinim olur musun türünde bi konu olduğunu söylüyor.bu nasıl bir düşünce anlamadım.bakın herşeyden önce şunu iyice anlayalım.bu konu öyle küçük kalıplar içine sığdırılacak bir konu değil.iyi bakıldığında çok etraflıca düşünülmesi gereken bir konu olduğu anlaşılır sanırım.ve yazdıklarınızda oldukça kaba bir üslup var sayın alinin yolu arkadaş.ama ben yine de düşüncene saygı duyuyorum.bence herşeyden önce insan,sevgi,kardeşlik,barış gelir.sence de öyle olsa gerek.ama senin bakış açınla biz insan sınıfından değilsek durum çok vahim ve içinden çıkılmaz bir hal alır.ırkçılıkla karıştırmayın demişsin ama söylediklerinle çelişiyorsun.herkese iyi geceler...
alininyolu 26.09.2005, 04:13 arkadasım yazdıklarıma az önce bir daha baktım kaba bir uslup göremedim ama yinede seni kırdıysam özür dilerim şimdi şöle bişi var sen insallah sevdiğine kavusursun beni rahatsız etmez bu aksine mutlu olurum ben olaya kendi açımdan yaklaştım kendim aynı durumda olsam yada bir yakınım nasıl bir tavır alırdım onu yazdım neyse yinede sölediklerimin arkasındayım
NE YAP BİLİYONMU KAÇIR KAÇIR
nede olsa evlilik olayına trendy yaklaşım bu artık
merhaba.yardımcı olursanız sevinirim.ben bir sünniyim ve alevi bir kızı çok seviyorum.ikimiz de öğretmeniz.onunla evlenmek istiyorum ama ailesi kabul etmiyor sünniyim diye.geniş bir ailesi var ve hiç kimse beni kabul etmiyor.peki alevilik inancında önce insan gelmez mi.sevgi,barış,kardeşlik gelmez mi.bu devirde bu ailenin göstermiş olduğu tutumu siz bir alevi olarak nasıl değerlendiriyorsunuz.ve bu konuda bana bir çıkış yolu gösterebilir misiniz.yardımlarınızı ve düşüncelerinizi bekliyorum.
Ben bugün üye oldum ilk dikkatimi çeken baştan sona okuduğum konu bu oldu.Nedeni ise benim sünni eşimin alevi olması.4 ay önce evlendim.eşimle üniversitede tanıştım 5 yıl arkadaşlığımız oldu.nasıl evlendiğimizi anlatmak istiyorum.eşimin ailesi bize tanışmaya gelecekleri zaman aileme açıldım onlar gelmeden bi 15 dk.falan önce:3D_NG (4) tabi bizimkiler şok yaşadılar ama bişey diyemediler onlar geldi sonra konuştular falan ve gittiler.tabi onlar gittikten sonra bana kesinlikle vermeyiz sen bu işi unut dediler ben 1 ay iki gözüm iki çeşme ağladım.nasıl unutabilirdimki o benim gözümün bebeği,bitanem,herşeyim,emeğimdi o benim.bizimkiler benim bu halime fazla dayanamadı çağır şu seninkini bi konuşalım dediler.tabi bunu söyleyen 2 abim eşim geldi büyük abimin evinde konuştular eşim abime öyle güven verici konuştuki abilerimi ikna etti.peki sonra tabi babam hala istemiyo babama tek şunu dedim ben bu evden telim duvağımla çıkmak istiyorum.Eğer beni istiyorsa namusu yapmak için istiyor,bunda tepki gösterilecek ne varki.sonra işte eşimin ailesi bir kaç kez daha geldiler ve sonuç olarak evlendik.şimdi ne durumdasınız diye sorarsan eşimin ailesi benim ailemi istemiyor benim ailemin evine gidip gelmemle yüzlerinden düşen bin parça oluyor.birdenbire değiştiler bende anlamadım.burada yapılanları anlatmaya kalkışsam herkes inanmaz ve tepki gösterir bu yüzden ayrıntıya girmeyeceğim.şunu da belirteyim şuan ben eşimin ailesiyle konuşmuyorum.gidip gelmiyorum böyle olmasını istemezdim ama kendimi göz göre göre ezdiremezdim.eşimi deliler gibi seviyorum onunla evlendiğime hiç pişman olmadım ama evlilik sadece eşle değil.onun ailesiyle ve akrabalarıylada oluyor.bütün problemler bu yüzden çıkıyor zaten.evlendikten bir ay sonra ayrılmayı düşündüm ama eşimi çok sevdiğim için onu bırakamadım.intihar etmeyi düşündüm Allah'tan korktum yapamadım.şuanki durumum nasıl mı?kaynanamı,kayınpederimi,görümcemi ve kaynımı kaybettim gören görmemezlikten gelsin:3D_NG (4)
Ben bugün üye oldum ilk dikkatimi çeken baştan sona okuduğum konu bu oldu.Nedeni ise benim sünni eşimin alevi olması.4 ay önce evlendim.eşimle üniversitede tanıştım 5 yıl arkadaşlığımız oldu.nasıl evlendiğimizi anlatmak istiyorum.eşimin ailesi bize tanışmaya gelecekleri zaman aileme açıldım onlar gelmeden bi 15 dk.falan önce:3D_NG (4) tabi bizimkiler şok yaşadılar ama bişey diyemediler onlar geldi sonra konuştular falan ve gittiler.tabi onlar gittikten sonra bana kesinlikle vermeyiz sen bu işi unut dediler ben 1 ay iki gözüm iki çeşme ağladım.nasıl unutabilirdimki o benim gözümün bebeği,bitanem,herşeyim,emeğimdi o benim.bizimkiler benim bu halime fazla dayanamadı çağır şu seninkini bi konuşalım dediler.tabi bunu söyleyen 2 abim eşim geldi büyük abimin evinde konuştular eşim abime öyle güven verici konuştuki abilerimi ikna etti.peki sonra tabi babam hala istemiyo babama tek şunu dedim ben bu evden telim duvağımla çıkmak istiyorum.Eğer beni istiyorsa namusu yapmak için istiyor,bunda tepki gösterilecek ne varki.sonra işte eşimin ailesi bir kaç kez daha geldiler ve sonuç olarak evlendik.şimdi ne durumdasınız diye sorarsan eşimin ailesi benim ailemi istemiyor benim ailemin evine gidip gelmemle yüzlerinden düşen bin parça oluyor.birdenbire değiştiler bende anlamadım.burada yapılanları anlatmaya kalkışsam herkes inanmaz ve tepki gösterir bu yüzden ayrıntıya girmeyeceğim.şunu da belirteyim şuan ben eşimin ailesiyle konuşmuyorum.gidip gelmiyorum böyle olmasını istemezdim ama kendimi göz göre göre ezdiremezdim.eşimi deliler gibi seviyorum onunla evlendiğime hiç pişman olmadım ama evlilik sadece eşle değil.onun ailesiyle ve akrabalarıylada oluyor.bütün problemler bu yüzden çıkıyor zaten.evlendikten bir ay sonra ayrılmayı düşündüm ama eşimi çok sevdiğim için onu bırakamadım.intihar etmeyi düşündüm Allah'tan korktum yapamadım.şuanki durumum nasıl mı?kaynanamı,kayınpederimi,görümcemi ve kaynımı kaybettim gören görmemezlikten gelsin:3D_NG (4)birden bire değişmelerinin sebebi alevi olmanızmı?Namaz kılmadığınız yada örtünmediğiniz içinmi birden bire değiştiler?Tecrübenize dayanarak cheme arkadaşa neler tavsiye edebilirsiniz?Anladığım kadarıyla bu arkadaşın fena halde bu tür tavsiyelere ihtiyacı var.Merak ettiğim birşey daha var Cheme arkadaşımız bahsettiği kızı aldığı zaman bu foruma üyeliğini devam ettirecekmi?
birden bire değişmelerinin sebebi alevi olmanızmı?Namaz kılmadığınız yada örtünmediğiniz içinmi birden bire değiştiler?Tecrübenize dayanarak cheme arkadaşa neler tavsiye edebilirsiniz?Anladığım kadarıyla bu arkadaşın fena halde bu tür tavsiyelere ihtiyacı var.Merak ettiğim birşey daha var Cheme arkadaşımız bahsettiği kızı aldığı zaman bu foruma üyeliğini devam ettirecekmi?
Arkadaşım bunun tam tersi yani başımı örttüğüm ve namaz kıldığım için. Gerçek şuki ezilen bayan oluyor ister alevi ister sünni kızı olsun,alevi olan sünni ile sünni olanda alevi ile evlendiğinde eşleri tarafından olmasada eşinin ailesi ve akrabaları tarafından hor görülüyor.Ben hiç kimseye niye başını örtmüyorsun demiyorum ama onlar çıkar şunu kafandan diye çok kolay söyleyip beni incitiyorlar.alevi kızda sünni erkkekle evlendiğinde kapat şu başını diyeceklerdir.belki yüzüne söylenmesede arkasından konuşulacaktır.Bu yüzden, cheme kardeşime söylüyorum ailene bu konularda güvenmiyorsan sakın kızın başını yakma,onu seviyorsan onun incinmemesi uğruna sevdandan vazgeç.şunu da söyleyim benim eşim bana evlenmeden önce kesinlikle böyle problemler yaşamayacağız diyordu ama benim şüphe ve kuşkularım gerçekleşti sonunda.Bu yüzden ailenin ve akrabalarının kendine eş seçtiğin kişiyi kabullenip kabullenmeyeceğini iyice tart biç.Sonra sende eşinde ailenle kötü olursun ne yazıkki bizim şu anki durumumuz gibi.ve şunu da tekrar söyleyim biz daha dört aylık evliyiz.bu kadar erken bazı problemler yaşamışşak eğer,bu şunu gösterir Bizim toplumumuz ne yazık ki hala bunu kaldıramıyor.
Arkadaşım bunun tam tersi yani başımı örttüğüm ve namaz kıldığım için. Gerçek şuki ezilen bayan oluyor ister alevi ister sünni kızı olsun,alevi olan sünni ile sünni olanda alevi ile evlendiğinde eşleri tarafından olmasada eşinin ailesi ve akrabaları tarafından hor görülüyor.Ben hiç kimseye niye başını örtmüyorsun demiyorum ama onlar çıkar şunu kafandan diye çok kolay söyleyip beni incitiyorlar.alevi kızda sünni erkkekle evlendiğinde kapat şu başını diyeceklerdir.belki yüzüne söylenmesede arkasından konuşulacaktır.Bu yüzden, cheme kardeşime söylüyorum ailene bu konularda güvenmiyorsan sakın kızın başını yakma,onu seviyorsan onun incinmemesi uğruna sevdandan vazgeç.şunu da söyleyim benim eşim bana evlenmeden önce kesinlikle böyle problemler yaşamayacağız diyordu ama benim şüphe ve kuşkularım gerçekleşti sonunda.Bu yüzden ailenin ve akrabalarının kendine eş seçtiğin kişiyi kabullenip kabullenmeyeceğini iyice tart biç.Sonra sende eşinde ailenle kötü olursun ne yazıkki bizim şu anki durumumuz gibi.ve şunu da tekrar söyleyim biz daha dört aylık evliyiz.bu kadar erken bazı problemler yaşamışşak eğer,bu şunu gösterir Bizim toplumumuz ne yazık ki hala bunu kaldıramıyor.
Alevi Sünni evliliğinde karşılaşılan en büyük soruna işaret etmişsin. Herşeyden önce her iki kesimin dini yorumlayışı, yaklaşımları, felsefeleri ve uygulamaları farklıyken sağlam temellere oturan Alevi-Sünni evliliğinin sayısı oldukça azdır. Dikakt çekmek istediğim bir nokta var, kimi sünni kesim veya insanların dine bakışları, yorumlayışları ve felsefik açıdan yaklaşımları Alevi inancı ile aynı paralellikte ve sonuçta bunların evliliklerinde sorunlar yaşanmamakta. Ancak başını örtüp namazını kılan sünni-hanefi ianancının bütün gereklerini yerine getiren birisinin Alevi ile yapacağı evlilik ne kadar sağlam temellere oturmaktadır. Dinsel yaklaşımlar, felsefeler, inanç uygulamaları hayat felsefelerimizin oluşmasına ve uygulamalarına temel olduğu düşünülür ise sanırım bu tür farklılıkların olduğu bir evliliğin hiçde sağlam temele sahip olduğu düşünülemez. Ne yazık ki gençlerimiz aşk-sevgi diyerek bazı şeyleri göz ardı etmekte, zamanla herşeyin yoluna gireceğini sanmaktalar. Sonuçta yıkılan evlilikler, ortada kalan çocuklar, mutsuz insanlar ortaya çıkmakta.
Alevi-Sünni evliliklerinde en azından hayat felsefelerinin, dinsel yaklaşımlarının birbirine yakın olması gerektiği aksi durumda ise biten veya bitmese dahi içi boş bir evlilik yaşancağı kanaatindeyim.
herkese merhaba.öncelikle bu evlilik gerçekleşse bile bu forumdan ayrılmayacağımı şimdiden söyleyeyim.bakın arkadaşlar ben aileme güvenmeseydim zaten bu ilişkiye başlamazdım.CANSIN arkadaşımızın evliliği uç noktaların birleşmesi denilebilir.yani her iki taraf da taviz vermiyor inançlarından.bakın benim ailem gayet demokrat bir ailedir.ve biz olayı hiçbir şekilde dini boyutta ele almadık ,almayız da.çünkü bizim için din,dil,ırk,mezhep 2. plandadır,böyle de olması gerekiyor bence.evet eğer ki dindar biri olsaydım doğru illa ki problem çıkardı.zaten şimdiye kadar bitmişti ilişki.ama durum farklı.yani çocuk da değiliz aşka meşke düşelim.herşey bir yere kadar.bir yerden sonra mantık başlar ve mantığımızla hareket edebiliyorsak,bizim mantığımıza göre sonunda evlilik olacak bu ilişki sonsuza dek yürüyecekse , biz bu evliliğin yürüyeceğine inanmışız demektir.bazı arkadaşlar kaçırmaktan bahsediyor.çocuk değiliz arkadaşlar.herşeyi en güzelinden halletmeye çalışmak gerekir.bunu da başaracağıma inanıyorum.sevgiler...
Merhaba cheme arkadasim,oncelikle sevgine saygi duydugumu belirtmek istiyorum!Bu konu bana da hic yabanci gelmedi.''bu devirde bu ailenin gostermis oldugu tutumu nasil degerlendiriyorsunuz''diye bir cumle kurmussun.Arkadasim,bu ailenin tepkisi sert olmus olabilir,ama genelde insanlar ayni olamaz ve herkes ayni konudaki tutumunu farkli sergileyebilir.Bu tutum senin beklentilerin disinda olmus olabilir,ama sonuc olarak oyle ve ya boyle,bu ailenin cevabi ''hayir''dir.Daha yumusak bir dille ''hayir'' cevabi alsaydin senin icin fark eden birsey olurmuydu?
Olaya bir de kizin ailesi acisindan bakmalisin!Emin ol onlarin da kendilerine gore nedenleri var ve ben kesinlikle onlari suclamiyorum,herkes evladinin mutlu olmasini ister ve genelde buyuklerimiz bircok sey yasadigi icin ,gerceklerin farkindalar!''Hayir'' cevabinin gercek nedenlerini tam olarak anlayamazsin,bunu anlaman icin alevi olman gerek!Senin ailenin demokrat bir aile olmasi tam olarak olayi cozer mi sence?Herkezin kendi oz benligi vardir,kisi ozbenliginden vazgecebilirmi?Arkadasim ,kisi ozunu degistirebilir mi?CANSIN arkadasimizin yazdiklarini tekrar okumalisin,ama lutfen siralarin arasini da okumayi dene!Bir iliskinin var olabilmesi icin tek basina sevgi yeterli degildir!Cevreyi asla gozardi etmemelisin!Tabi insan bunu yasamadan anlayamaz!---CANSAN arkadasimizin evliligine deginirken ''her iki taraf da taviz vermiyor inanclarindan'' demissin!Lutfen bu cumleyi aciklarmisin-'inanclarindan taviz vermek' ne demek?-ilerde birgun evlenirseniz ikinizden birisi inanclarindan vazgececek anlamina mi geliyor?yoksa inanclarini birazcik degistirecek gibi birsey mi bu?yani kendi kisiliginden birazcik vaz mi gececek?bu cumlenin anlami nedir?----POLATA arkadasimiz cok doguru soylemis:''Ne yazik ki genclerimiz ask-sevgi diyerek bazi seyleri goz ardi etmekte,zamanla herseyin yoluna girecegini sanmaktalar.Sonucta yikilan evlilikler,ortada kalan cocuklar, mutsuz insanlar ortaya cikmakta........"
Arkadasim,dedigin gibi mantiginizla hareket edebiliyorsaniz,herseyi tekrar tekrar gozden gecirmelisiniz!---Arti merak ettigim birsey daha var:alevi-sunni evliliginden dogan cocuklarin psikolojisini cok merak ediyorum!boyle bir evlilikten dogan cocuk nasil yetistirilecek-alevi olarak mi ,sunni olarak mi?Ilerde bu cocukta kisilik catismasi ortaya cikar mi?Bu konuyu dusundun mu?yoksa senin suandaki tek dusuncen kizin ailesine ulasabileceyin yol mu?
"Ben cocuklarima aleviligi de ogretecem,sunniligi de" diyebilirsin,"onlar hangi yolu secerlerse "diyebilirsin....,sen bir ogretmensin cocuk psikolojisini bilmen gerekir!cocuklar anne-babanin aynasidir,ilerde onlarin nekadar stabil bir kisilige sahip olacaklari anne-babaya baglidir!
Zor bir yoldasin arkadasim,ama herkesin iyiligi icin sadece kalbinin sesine degil de,mantigina dayanmani tavsiye ediyorum!
Saygilar
bende bu konulara karşıyım alevi sünni sünni alevi ile evlenmez söylemlere.peki bu tür evlilikler çoğaldığını düşünün peki örfler adetler nasıl devam edecek.mesela bütün alevi kızların çoğunluğunu sünni insanlarla evlendiğini düşünürsek.ne olacak sonu.belkide kaybolmuş toplumlar gibi alevilikte veya sunnilikte yok olacak.ütopik bir düşünce olabilir ama aklıma birden geldi paylaşayım dedim.
herkese SAYGILar
Melİsse ArkadaŞ Bazi Konularda Hakli Olabİlİrsİn.kizin Aİesİnİn Elbette Bazi Hakli Nedenlerİ Var.ama Önyargili Davranmalari Bu Şekİl ZorlaŞtiriyor HerŞeyİ.aİlemle Gİdİp TaniŞacaktim Ama YÜzÜmÜzÜ Dahİ GÖrmek İstemedİler HİÇ Tanimadan,dİnlemeden.ayrica Şu Tavİz Olayini AÇayim.bakin Tavİzden Kastim, Dİn Konusunun Öncelİklİ Konu Yapilmasinin YanliŞliĞidir.bakin BÖyle Bİr Evlİlİkte Dİnsel Konular Ve İdeolojİler 1. Planda Yer Alirsa Bu EvlİlİĞİn YÜrÜmesİ Çok Emek İster.fakat İkİ İnsan Bİrbİrİyle Uyum İÇerİsİndeyse Ve TÜm Hayatlarini Bİrbİrlerİyle GeÇİrebİleceklerİne Tam Anlamiyla İnaniyorlarsa Sorun Yoktur Bence.bakin Hala AnlatamadiĞim BİrŞey Var.o Da AŞkla TÜm Hayatin GeÇmeyeceĞİnİ İkİmİzİn De BİldİĞİmİzdİr.yanİ Çocuk DeĞİlİz Kİ ArkadaŞlar Hayati Pespembe GÖrelİm.elbette İlerİye DÖnÜk HerŞeyİ Ekİp BİÇmek Lazim.bunlar KonuŞuldu.ve Bu Konuda SaydiĞiniz Problemler ÇÖzÜlebİlİr Problemler.ben Bİr EĞİtmen Olarak DoĞacak Çocuklarima Asla Bu Konuda Baski Yapmam,yapamam.bellİ Bİr YaŞtan Sonra Zaten Kendİ Yolunu Kendİsİ Çİzecektİr.bakin ArkadaŞlar DedİĞİm Gİbİ Bİz,bİrbİrİmİze KarŞi Olan EndİŞelerİmİzİ ÇÜrÜttÜk.aramizda Sorun Yok.ben Onu Mutlu EdeceĞİmİ Bİlİyorsam Ve O Da Buna İnaniyorsa Sorun Var Mi Bİlmİyorum.ama Şunu Da Bİlmenİzİ İsterİm Kİ HerŞeyİ GÜzellİkle HalledeceĞİz.yoksa İkİmİz De Mutlu Olamayiz Zaten.saygili ArkadaŞ Örf Ve Adetler Neden Devam Etmesİn Kİ.İkİ Taraf HoŞgÖrÜlÜ OlduĞu SÜrece Kesİnlİkle Devam Eder.Önce Sevgİ,hoŞgÖrÜ,Önce İnsan...sevgİler Hepİnİze.dÜŞÜncelerİnİz İÇİn TeŞekkÜr Ederİm.
Melİsse ArkadaŞ Bazi Konularda Hakli Olabİlİrsİn.kizin Aİesİnİn Elbette Bazi Hakli Nedenlerİ Var.ama Önyargili Davranmalari Bu Şekİl ZorlaŞtiriyor HerŞeyİ.aİlemle Gİdİp TaniŞacaktim Ama YÜzÜmÜzÜ Dahİ GÖrmek İstemedİler HİÇ Tanimadan,dİnlemeden.ayrica Şu Tavİz Olayini AÇayim.bakin Tavİzden Kastim, Dİn Konusunun Öncelİklİ Konu Yapilmasinin YanliŞliĞidir.bakin BÖyle Bİr Evlİlİkte Dİnsel Konular Ve İdeolojİler 1. Planda Yer Alirsa Bu EvlİlİĞİn YÜrÜmesİ Çok Emek İster.fakat İkİ İnsan Bİrbİrİyle Uyum İÇerİsİndeyse Ve TÜm Hayatlarini Bİrbİrlerİyle GeÇİrebİleceklerİne Tam Anlamiyla İnaniyorlarsa Sorun Yoktur Bence.bakin Hala AnlatamadiĞim BİrŞey Var.o Da AŞkla TÜm Hayatin GeÇmeyeceĞİnİ İkİmİzİn De BİldİĞİmİzdİr.yanİ Çocuk DeĞİlİz Kİ ArkadaŞlar Hayati Pespembe GÖrelİm.elbette İlerİye DÖnÜk HerŞeyİ Ekİp BİÇmek Lazim.bunlar KonuŞuldu.ve Bu Konuda SaydiĞiniz Problemler ÇÖzÜlebİlİr Problemler.ben Bİr EĞİtmen Olarak DoĞacak Çocuklarima Asla Bu Konuda Baski Yapmam,yapamam.bellİ Bİr YaŞtan Sonra Zaten Kendİ Yolunu Kendİsİ Çİzecektİr.bakin ArkadaŞlar DedİĞİm Gİbİ Bİz,bİrbİrİmİze KarŞi Olan EndİŞelerİmİzİ ÇÜrÜttÜk.aramizda Sorun Yok.ben Onu Mutlu EdeceĞİmİ Bİlİyorsam Ve O Da Buna İnaniyorsa Sorun Var Mi Bİlmİyorum.ama Şunu Da Bİlmenİzİ İsterİm Kİ HerŞeyİ GÜzellİkle HalledeceĞİz.yoksa İkİmİz De Mutlu Olamayiz Zaten.saygili ArkadaŞ Örf Ve Adetler Neden Devam Etmesİn Kİ.İkİ Taraf HoŞgÖrÜlÜ OlduĞu SÜrece Kesİnlİkle Devam Eder.Önce Sevgİ,hoŞgÖrÜ,Önce İnsan...sevgİler Hepİnİze.dÜŞÜncelerİnİz İÇİn TeŞekkÜr Ederİm.Dostum kızın ailesinden birisi olsaydım kavuşmanız için çabalardım.Eğer kız arkadaşın sana güveniyorsa zamanla ailesinde sana karşı var olan olumsuz görüşlerinde yok olacağını tahmin ediyorum.Sabırlı olmanızı tavsiye ederim.
sabredicem a.kemal arkadas1m.buna emin olabilirsin.
kızılırmak77 02.11.2005, 22:46 öncelikle şunu belirtmek istiyorum kesinlikle İnsan ayrımı yapan birir değilim fakat herkesin kendi kültüründen biri ile evlenmesi taraftarıyım.Çevremizde yaşadığımız örnekler var.Alevi kızları sunni ile evlendii zaman genelde büyük çoğunluğu horlanıyor ve sonunda boşanmak zorunda kalıyor oysa Aleviler sunni gelin aldığında kendi çocukları gibi davranıyor.
öncelikle şunu belirtmek istiyorum kesinlikle İnsan ayrımı yapan birir değilim fakat herkesin kendi kültüründen biri ile evlenmesi taraftarıyım.Çevremizde yaşadığımız örnekler var.Alevi kızları sunni ile evlendii zaman genelde büyük çoğunluğu horlanıyor ve sonunda boşanmak zorunda kalıyor oysa Aleviler sunni gelin aldığında kendi çocukları gibi davranıyor.
bu konuda ben kendi aileme güveniyorum.ailem demokrat bir ailedir ve kızı çok seviyorlar.bu konuda kesinlikle böyle bir sorunla karşılaşmayız.haklısınız.etrafımızda böyle örnekler var.ama bunu tüm sünnilere mal etmemek gerekir değil mi?görüşünüz için teşekkür ederim.yorumlarınızı beliyorum dostlar.
özgüreren 03.11.2005, 21:13 sevgili cheme,özür dileyerek yazıyorum beni yanlış anlama,bir alevi kızının bir sünni eve gelin gitmesi demek,bizlerde derdine derman yok demektir.sana herhangi bir tavsiyede bulunacak değilim..hayırlısı ne ise o olsun..ve herhangi bir şekilde cevap yazmak gibi bir niyetimde yok..saygılarımla
çok gördüm evli olan iki alevinin ayrıldığını
ve
çok gördüm mutluca yaşayan alevi-sünni çiftleri
evlilik uyum güven sevgi saygı temelleri üzerine kişilerin özgür iradeleriyle kurulur.
aşk evliliğinde din,mezhep,dil,ırk,kin,nefret olmaz
eşlerin birbirine sevgi ve saygısı olursa aşılır tüm engeller.
ama bu aşka biraz din,biraz menfaat,biraz çevre etkeni de katılacaksa zor yürür o aşkın neticesindeki birliktelik.
insan hayatında kaç kere bulabiliyor ki "işte budur aradığım" dediğii birini?
hatta bulamıyor bile
e bulanlar da onun bir de ayrimini yapacaksa gerçekten işi zor.
herkese Allah gönlündeki gibi versin ama önce aşk,sevgi ve akıl fikir versin:)
Dost dostunu arzularsa
Aşılmadık yol mu kalır?
Hernekadar bencede yukarda yazilan güzel ve hatta romantiksede, hersey bukadar kolay degil. Önyargilar insanlarin içine öyle isliyorki, istenilse bile söküp atmak çok güç. Kendinizden yola çikin, bir çogumuz "insanlar esittir, ben din, millet ayrimi yapmam" deriz ama küçük seylerde bu teorinin pratigi hiçte öyle olmadigi belli olur. Ve ozaman insan seçmek zorunda kaliyor. Ya herzaman bildigin yoldan gidersin, büyük riskleri engelleyerek, yada yeni bir yola saparsin, umut dolu ama gidisati belirsiz... Kimilerimiz zorluktan kaçar , kimileri gerçekten bu zorluga dayanacak güçte degillerdir. Nekadar konusulursa konusulsun, sonuçta insan kendi yapacagini yine yapiyor, düse kalka.
bir sunni ve alevi evlenemez.
neden?
eğer erkek sunni ise ve gereklerini yerine getiriyorsa alevi bir bayanla evlenemez. NEDEN
Çünkü sünni inançta her koyun kendi bacağından asılmaz.
eğer hanımı veye çocukları kendi mezhebine göre doğruların aksine hareket ediyorsa bundan kendisinin de sorumluluğu vardır.
yani iş baştan biter.anlaşmazlık başlar.
ancak ikiside mezhebinden vazgeçer ve ortak yeni mezhebe geçerlerse olabilir.
eger kızın ailesi çok tutucu degilse bence evlen ama eger kızın ailesi şaırı dinci ise işin zor...
rockçı turna 04.11.2005, 14:37 eger kızın ailesi çok tutucu degilse bence evlen ama eger kızın ailesi şaırı dinci ise işin zor...
yanlış anlaşılma var galiba:) burda kız alevi, erkek yani cheme arkadasımız sünni...
pardonnnnn ya zaten bence iki gönül bir olunca samanlık seyran olur biz yeni nesil gençler bu tür şeylere takılmayalım
genclik_atesi 05.11.2005, 18:52 cheme kardes
bu tutum bu devirde normal. bazi aileler varki siddet kullanarak ayirmaya calisirlar. eger ikiniz birbirinizi gercekten seviyorsaniz siz bir tamamlarsiniz ne kadar zaman gecerse gecsin birbirinize kavusup yeniden bir butun olursunuz....
saygilar
Balabanli 06.11.2005, 20:10 Arkadaslar,
ya ilk basta size sabir diliyorum. Yani gercekten zor durum. Ama ilk basta sunu söylemek istiyorum. Insanlar dogar ve bi ortamda büyüyorlar. Insanlar cevresinden ve ailesinden bellirli degerler aliyorlar. Simdi ilk basta alevi sunni yaklasimini yapmak sacmadir. Sonucta bu iki insanin hayatlerindan bahsediyoruz. Eger sen kendi degerlerine göre kizarkadasini secmissen, ozaman sorun yok. Kiz arkadasinda kendi degerlerine göre seni secmis. Yani ilk basta gercekten su alevi ve sunnilik olaylarina uyuz oluyorum.
Bak, benim erkek arkadasimda benim memlekettimin insanidir. Ama bazen ikimizin okadar cok zit noktalarimiz varki, anlatamam. ben dersimin merkezinden, oda pülümür ilcesinden. Bizde herzaman siyasi kimlige önem verilmistir, yani zazacilik. Onlardada alevilige. Düsün artik, yani catistigimiz noktalar. Ama yine ikimiz avrupada dogdugumuz büydügümüz icin, ortak noklarimiz cok, ama bunlar alevilikle ahlakasi bile yok.
Benim ailemde ilk basta arkadasligimiz biraz karsi ciktilar. Sadece pülümür ilcesinden oldugu icin. Ama sana tek bisey sôyluyorum, bi kizin evde rolü cok büyûktür. Yani her noktada benim kararim oldugunu gösterirdim, ama onlardanda baba ve anne emegini bekledigimi belli ettirirdim. Ama hic birzaman kalkip aileme demedim, "onu nasil buluyorsunu, uygun goruyormusunuz?". Bunu aslada demem, cûnkü benim secimimdir. Ve benim bu tavirimdan dolayi ailemde bisey demedi. Ve mecbur kaldilar ikna olmaya. Sonucta her anne ve baba kizlarina en iyi insani istiyorlar, ama bazi noktalari unutabiliyorlar.
Cheme arkadas, sana tek söyliyebilicegim. Bu isi tek ve tek senin kiz arkadasin hal edebilir. Yani o evde tavirini koyucak. O ailesini ikna etmesi lazim. Sen kendini zorla kabul ettiremezsin. Eger evde agirligini koyarsa, ozaman ortadan bi sorun kalkmis olur. Yani anlamadigim bi nokta. Siz ikinizde okumus insanlarsiniz, nasil kalkip bu gerici tavirlara musade verebilirisniz.? Ben bunu bi türlü anliyamiyorum. Iki insan karar alir ve bunu ailelere aktarirlar. Cünkü gencler ve anne ve baba arasi herzaman bi fark olucak, ama bi universite ögrencisi olarak, mecbursunuz bi bellirli agirlik koyamaya. Tabiki bazi adetler yerine gelicek, ve ailelerde kendilerine düsen görevi yapmalari lazim, ama izin alma sekli sacma... Kiz arkadasin abilerini ikna etsin sadece seninle tanismaya...
Valla bu benim düsûncem...
Balabanli,
Agzina saglik ... ama gel görki herkeste o güçlü karaktere sahip degil. Bir çok genç kendilerinde "anne baba ben sunu istiyorum, bunu yapacagim" deme cesaretini bulamiyorlar. Buna ister korkaklik de, ister utangaçlik, ister aileyi kirmamak için elinden geleni yapmak.
Evet Arkadaşlar Desteğinize çok Teşekkür Ederim.balabanli Arkadaş çok Haklisin.okumuş Insanlariz Ama Bizim Kiz Biraz çekingen Ayfer A Nin Dediği Gibi.yani Ailesine Lafini Geçiremiyor.ama O Da Bu Ara Bu Durumdan Sikilmaya Başladi.onu Ilk Defa Bu Kadar Kararli Gördüm.galiba Bişeyler Olacak Dostlar.eminim Ki Bu Gibi Tabularin Yikilmasini Siz De En Az Benim Kadar Istiyorsunuzdur.hepinizin Düüncelerş Için çok Teşekkür Ederim.zaman Ayirip Paylaşimlarda Bulunmaniz Beni çok Mutlu Ediyor.çok Teşekkürler.yanimda Böyle Dostlar Görmek çok Güzel.sağolun Varolun.ve Lütfen Yazmaya Devam Edin Ki Herkes Görsün Ve De Bilsin.teşekkür Ederim...
preciouslovely 09.11.2005, 23:51 foruma yeni katıldım ve bu foruma katılmamın nedeni erkek arkadaşımın yani evlenmeyi düşündüğüm kişinin alevi olması. alevilik hakkında bilgi edinmek istedim ancak bizim kendi aramızda konuştuklarımızın dışında burda okuduğum bazı şeyler beni dehşete düşürdü. herkes alevi e sünni ayrılıklarının yapılmamasından yana bunda hem fikiriz. ancak bazı yerlerde yezidin torunları bırakın onları tarzında yazılar okudum. geçmişte yaşanmış kötü olaylar olabilir ancak hepimiz müslümanız yaşayız tarzlarımız ibadet tarzımız farklı olsada müslümanız. ayrılmamız ayrım yapmamaız çok saçma.
biz erkek arkadaşımla çok iyi anlaşıyoruz bu zamana kadar aramızda hiç alevilik ve sünnilik sorun olmadı. ama iş ciddiye binmeye başlayınca ve ailem çok kararlı olduğumu anlayınca ufaktan pürüzler çıkarmaya başladı. benim babam çok dindar bir insandır yani dini konularda bilgili bir insan bana asla aleviler şöyle böyle ayrıl ondan demedi sadece aleviler de kendi içlerinde ayrılıyorlar dedi ama biliyorum ki o da içten içe korkuyor. böyle şeylerin sorun olması beni çok üzüyor hepimiz müslümanız bunu da geçelim herkesin günahı sevabı kendine ben kendimden sorumluyum o da kendinden. ikimizde kendi doğrularımızla yaşıyoruz.
ailemizde başka bir alevi sünni evliliği yaşandı ve boşanmayla sonuçlandı onların korkuları bundan. size sormak istediğim ailemi rahatlatmak için ne yapabilirim?
şimdiden cevap veren tüm arkadaşlara teşekkürler...
özgüreren 10.11.2005, 00:21 sayın dostum 2 erkek arkadaşlık veya erkek kız arkadaşlığı bunlar başka olgu..evlilik çok ayrı bir olay çok iyi düşünmek lazım ben şahsım adına mecburiyetten dolayı karşıyım..sadece kimliklerini yaşamayan insanlar yaparsa o başka o insanların zaten dünya umurlarında değil..
genclik_atesi 10.11.2005, 15:13 ya aslinda bide su gercek var bizlerin ilgisini daha cok yasak olan seyler cekiyor. aslinda en basinda mezep ayriligi oldugunu bildigin zaman biraz yakinlasma oldunu hissettigin zaman yaklasmiyacaksin, uzat duracaksin. ozaman bu tur tatsiz olaylarda ortaya cikmaz.....
izmirksk 10.11.2005, 15:23 . ancak bazı yerlerde yezidin torunları bırakın onları tarzında yazılar okudum. geçmişte yaşanmış kötü olaylar olabilir ancak hepimiz müslümanız yaşayız tarzlarımız ibadet tarzımız farklı olsada müslümanız. ayrılmamız ayrım yapmamaız çok saçma.
türkiye deki sünniler alevi meşreplidir, aleviler ise sünni meşreplidir.
ne sizin nede diğer sünnilerin yezidle hiç alakası yoktur.
başka ülkelerdeki sünniler türkiyedeki sünnileri sevmezler çünkü yezidi seven çok sünni vardır diğer islam ülkelerinde .hatta hasan hüseyin ve ali ismini türkiyedeki sünniler çocuklarına verdikleri için dışarıdaki sünniler tarafından siz şiileşmisiniz diye dışlanırlar.
sizin yada diğer sünnilerin (açıkça savunmadıkça) yezidle hiç alakaları yoktur.bütün sünni mezhep imamları yezide lanet yağdırmışlardır
foruma hoşgeldiniz.eğer erkek arkadaşınızı seviyorsanız kararlılıkla evliliğe yürüyün.
işte hendek işte deve
ya atlarsın ya düşersin
baktın olmaz vazgeçersin
zordur almak bizden kızı..
Şaka bir yana konuyu açan arkadaş için üzüldüm inşallah benzer vakaların sayısı azalır...(Son günlerin moda konusu katliamdan burda bahseden yok..)
Yakapınarlı 10.11.2005, 16:55 aranızdaki sevgiyle tüm bu engelleri aşmanız dileğiyle demek düşüyor bize.siz birbirinizi seviyosunuz aileler umarım sorun çıkarmaz.
Candacan 10.11.2005, 17:16 Korkmayın Aakadaşım Korkmayın,
Eğer erkek arkadaşını yürekten seviyorsan, aşkı,sevgiyi doya doya yaşamak istiyorsan sakın korkmayın. Herşeyin başının sevgi olduğuna inanıyorsan sakın korkmayın. Doya doya yaşayın aşkınızıda, inancınızı da. Bakın alevilğin, buna engel olmadığını göreceksiniz. Sevgi ve hoşgörü, aleviliğin temel ilkelerinden biridir. Farklılıkları dışlamaz, tam tersine kucaklar.
Sevgili genç arkadaşım, sakın korkmayın. Boşanmaların sebebi alevilik-sünnilik çatışması olamaz. Sadece suç onun üzerine yıkılır. Aşkın sevginin bittiği her yerde hiç birşey kalmaz. Arkadaşlıklar da, evlilikler de biter.
Ben aleviyim. Eşim sünni. Yıllardır birlikte yaşıyoruz. Elbette dikensiz gül bahçesinde yaşamıyoruz. Ama inanç farklılığı bu dikenlerin arasında asla yer almadı. Tam tersine birleştirdi. Çünkü, tanıdıkça birçok önyargılar değişiyor.
Korkmayın arkadaşım, korkmayın. Hiç bir olumsuzluğun sevginizi yıkmasına izin vermeyin. Katı kuralları, kör tabuları yıkın.
izmirksk 10.11.2005, 17:19 Korkmayın Aakadaşım Korkmayın,
Eğer erkek arkadaşını yürekten seviyorsan, aşkı,sevgiyi doya doya yaşamak istiyorsan sakın korkmayın. Herşeyin başının sevgi olduğuna inanıyorsan sakın korkmayın. Doya doya yaşayın aşkınızıda, inancınızı da. Bakın alevilğin, buna engel olmadığını göreceksiniz. Sevgi ve hoşgörü, aleviliğin temel ilkelerinden biridir. Farklılıkları dışlamaz, tam tersine kucaklar.
Sevgili genç arkadaşım, sakın korkmayın. Boşanmaların sebebi alevilik-sünnilik çatışması olamaz. Sadece suç onun üzerine yıkılır. Aşkın sevginin bittiği her yerde hiç birşey kalmaz. Arkadaşlıklar da, evlilikler de biter.
Ben aleviyim. Eşim sünni. Yıllardır birlikte yaşıyoruz. Elbette dikensiz gül bahçesinde yaşamıyoruz. Ama inanç farklılığı bu dikenlerin arasında asla yer almadı. Tam tersine birleştirdi. Çünkü, tanıdıkça birçok önyargılar değişiyor.
Korkmayın arkadaşım, korkmayın. Hiç bir olumsuzluğun sevginizi yıkmasına izin vermeyin. Katı kuralları, kör tabuları yıkın.
güzel yazdın.ağzına ve yüreğine sağlık
preciouslovely 10.11.2005, 20:11 teşşekür ederim arkadaşlar...
yalnız bi arkadaşım mezhep farklılığından dolayı yakınlaşmadan uzak durmak gerektiğini söylemiş. ben buna katılmıyorum, ben onun benim için doğru insan olduğunu düşünüyorum bence önemli olan bu mezhep farklılıkları değil. benim gözümde mezhep farklılığının bi önemi yok 3,5 senedir çıkıyoruz bugüne kadar aramızda bu yönde bir sorun yaşanmadı. bir kere bağlanınca insan kopmak uzaklaşmak mümkün müdür?
benim korkum ailem tabiki kabul edecek özellikle de onu tanıdıktan sonra mutlaka kabul edecekler sadece akıllarında en ufak bir soru işaretinin kalmasını istemiyorum. ben onlardan uzak yaşayacağım benim için endişelenmelerini istemiyorum. onları rahatlatmak adına size böyle bir yazı yazma gereği duydum. yoksa hiçbir zaman ağzımdan keşke sende sunni olsaydın diye birşey çıkmadı sevgilime karşı ben onu olduğu gibi kabul ediyorum o da beni.
kopmak uzaklaşmaya çalışmak ayrım yapmak değil midir?
valla senin durumunda benim gibi ya napıcagız bilmiyorum ben sünni erkek arkadasım alevi veya burada konustugum arkadaslar bana sii de olabilir dediler erkek arkadasim bizim gibi namaz ve oruç tutuyorlar ve alevi kökenli olması valla napıcagım bilmiyorum 2 senedir birlikteyım ve onu cok seviyorum
selam arkadaşlar;
evlilikler iki kişi arasında olmasına rağmen ailelerin etkisi çok fazla.olmasıda çok doğal.onlarda büyük emeklerle yetiştirdikleri çocuklarının mutlu olmasını istiyorlar kendi düşünceleri ile.
bence en uygun yol önce kendi aralarında tüm sorunları çözüp daha sonrada aileleri ikna etmek olmalı.
Kizilbas 66 17.11.2005, 18:58 valla senin durumunda benim gibi ya napıcagız bilmiyorum ben sünni erkek arkadasım alevi veya burada konustugum arkadaslar bana sii de olabilir dediler erkek arkadasim bizim gibi namaz ve oruç tutuyorlar ve alevi kökenli olması valla napıcagım bilmiyorum 2 senedir birlikteyım ve onu cok seviyorum
Alevi-Sünni inancindaki genclerimizin evlenmesinin fazla sempatiyle bakilmamasinin altinda bircok sosyal sebepler yatmaktadir.Ailelerin aile büyüklerinin ,akrabalarin,yakin cevrenin bu konuda isin icine girmesi söz söyleyebilmesi olayi zorlastiriyor.
Ama asil zorlugu Özellikle Alevi kizlarinin Sünni bir erkekle evlenmesinde yasadigini söyleyebilirim.Cünkü Alevi bir kizimiz Sünni aileye gelin gittigi zaman (cogunlukla) sürec icerisinde inancindan dolayi zorlamalara tabi tutulabiliyor.Eger Sünni aile dindarsa Alevi gelini Namaz kilmaya,Oruc tutmaya,daha da azgelirse basini kapatmaya zorlayabiliyorlar.Bunun bircok örnegi var kendi yakinimdan bunu yasadim.
Ama diger tarafta Alevi erkekle evlenen Sünni kiz ,Alevilerin daha cagdas,hosgörülü ,inanclara saygili,rahat yapilarindan dolayi dinde zorlama diye bir düsünceye sahip olmadigindan ötürü daha rahat bir yasam sürebiliyor.Yani kisaca Alevi erkekle evlenen bir Sünni kiz,Sünni bir erkekle evlenen bir Alevi kizdan daha rahat ve sanslidir.
Saygilarimla...............
Alevi-Sünni inancindaki genclerimizin evlenmesinin fazla sempatiyle bakilmamasinin altinda bircok sosyal sebepler yatmaktadir.Ailelerin aile büyüklerinin ,akrabalarin,yakin cevrenin bu konuda isin icine girmesi söz söyleyebilmesi olayi zorlastiriyor.
Ama asil zorlugu Özellikle Alevi kizlarinin Sünni bir erkekle evlenmesinde yasadigini söyleyebilirim.Cünkü Alevi bir kizimiz Sünni aileye gelin gittigi zaman (cogunlukla) sürec icerisinde inancindan dolayi zorlamalara tabi tutulabiliyor.Eger Sünni aile dindarsa Alevi gelini Namaz kilmaya,Oruc tutmaya,daha da azgelirse basini kapatmaya zorlayabiliyorlar.Bunun bircok örnegi var kendi yakinimdan bunu yasadim.
Ama diger tarafta Alevi erkekle evlenen Sünni kiz ,Alevilerin daha cagdas,hosgörülü ,inanclara saygili,rahat yapilarindan dolayi dinde zorlama diye bir düsünceye sahip olmadigindan ötürü daha rahat bir yasam sürebiliyor.Yani kisaca Alevi erkekle evlenen bir Sünni kiz,Sünni bir erkekle evlenen bir Alevi kizdan daha rahat ve sanslidir.
Saygilarimla............... arkadasım cok tesekkur ederım beni aydınlattıgın icin :3D_NG (4)
Saygilarimla...............
ya kardeş haklısın da herkes aynı değil ki.ben baından beri söylüyorum.aileme güvenmeseydim bu işe hiç girmezdim zaten.kız ailemle de tanıştı.şu an çok samimiler ve birbirlerini çok seviyorlar.ayrıca demokrat bir aile olduğumuzu da daha önceki konuşmalarımda belirtmiştim.
sevgili dostlarım.görüyorum ki benim durumumda olanlar da yazmaya başladılar.burdan bu konunun ne kadar önem verilmesi gereken bir konu olduğunu bir kere daha anlıyoruz.sesimizi duyurmak için çaba gösteren ve bu konuya olan desteklerini esirgemeyen siz dostlarıma yürekten teşekkür ediyorum.devam edelim dostlarım.sesimizi duyurmaya devam edelim.sevgi için,kardeşçe yaşamak için,bu tabuları yıkmak için devam edelim dostlarım...
Kizilbas 66 18.11.2005, 07:33 Sevgili CHEME kardesim Sunu bilmeni isterimki ben bu konuda yazilarini okudum ,medeni cesaretinden ve dürüst olmandan dolayi seni kutluyorum,ayrica sevginize ,askiniza saygi duyuyorum umarim bütün zorluklari asar mutlu olursunuz.Dünyada en güclü silah ASK dir.
Saygilarimla............
Sevgili CHEME kardesim Sunu bilmeni isterimki ben bu konuda yazilarini okudum ,medeni cesaretinden ve dürüst olmandan dolayi seni kutluyorum,ayrica sevginize ,askiniza saygi duyuyorum umarim bütün zorluklari asar mutlu olursunuz.Dünyada en güclü silah ASK dir.
Saygilarimla............
kendimi ifade edebilmişsem ne mutlu bana dostlar.önemli olanın insanlık,sevgi,barış,kardeşlik olduğunu savunanlardanım.varsa aksini iddia eden,sonuna kadar direnmeye hazırım.benim hakkımdaki düşüncelerin için çok teşekkür ederim.saygılar...
evet arkadaşlar.bu onu hakkında bir konu daha açıldı.konunun başlığı aynı.neden açıldığını da anlamış değilim.açan arkadaş duruma farklı bir açıdan baktığı için bunu yaptığını söylüyor ama ben yazdıklarında pek bir fark göremedim.desteklerinizi bekliyorum.düşüncelerinizi bekliyorum.ister olumlu ister olumsuz olsun mutlaka yazın.herkese iyi geceler.
Ya Hızır 22.11.2005, 00:05 Arkadaşlar eğer ailenizin çağdaşlığına, laikliğine vb. inanıyorsanız ve de birbirinizi seviyorsanız kızın ailesiyle görüşmeye, tanışmaya gidin.
Hı sizi Dünür olarak içeri almıyorlarsa ''tanrı misafiri'' olduğunuzu söyleyin :) inanın o zaman içeriye alacaklardır (ya da almak zorunda kalacaklardır :))
Ben bir alevi genci ve alevi kızı olarak ayrımcılığa karşıyım ama o MALUM korkular bende de var...
Bunun yanı sıra arkadaşlık ettiğim insan sunniydi ve şu anda arkadaşlık ettiğim insan da sunni. Yani bana da alevi rats gelmedi maalesef :(
Bende hayatımı aynı kültürden (hem inanç hem dünya görüşü olarak) bir insanla birleştirmek isterim. Ama bu işler biraz da kısmet işi...
Hı demiyorum ki ''alevilerin hepsi çok iyi, alevilerden şaşmayın'' malum beş parmağın beşi bir değil...
Ben evliler çiftlerden anlaşamayan iki sunni de gördüm iki alevi de...
Ama hiç çok iyi anlaşan alevi_sunni bir çift de görmedim. Zaten bu örneğin çok nadir olduğunu düşünüyorum.
Sen (bir sunni olarak) ne kadar ''çağdaşım, hayatımda bu konular ön planda değildir, ben ayrım yapmam, ne kadar iftiralar olursa olsun ben alevi yi de kendimle bir görürüm'' desen de ve gerçektende böyle (çok iyi) bir insan olsan da aileni ne yapacaksın?
Ailen derken bunu dar kapsamda anlama. Annen baban kardeşlerin belki onlarda senin gibiler, belki sen bu iyi özelliklerini ve çağdaş bir insan olmanı anne-babana borçlusun;
Ama ya öbür insanlar yani aileden olanlar (akrabaların) ve eşin dostun..?
Onları ne yapacaksın, onlar çeşitli yorumlar yaparken eşinden kulaklarını tıkamasını mı yoksa onlardan çenelerini kapamalarını mı isteyeceksin?
İlişkisi olanlara bişey demiyorum.
Sonuna kadar sevginizin arkasında durun.
Gidin tanışın, kaynaşın zaten olacağı varsa olur.
Bence kızda kaleyi içerden fethetmeli...
Erkek dışardan ne kadar çabalasa da (tabi çabalaması şart) kızın içerden bastırması gerekir.
Ama bunun dışında şunu da eklemeden geçemeyeceğim:
Eğer bir aleviyseniz ve yanlızsanız (yani bekarsanız ve sevgiliniz yoksa) bu sıkıntıları yaşamamak için arkadaşlık edeceğiniz insanı önce çok iyi tanıyın. Bi de alevi olup olmadığını öğrenin sonra aşık olupta bu dertlerle uğraşmak insanı çok yıpratır benden söylemesi... :)
İnşallah bende gönlüme göre kısmetimi bulurum.
HIZIR yardımcınız olsun...
Saygılarımla...
Arkadaşlar eğer ailenizin çağdaşlığına, laikliğine vb. inanıyorsanız ve de birbirinizi seviyorsanız kızın ailesiyle görüşmete, tanışmaya gidin.
Hı sizi içeriye Dünür olarak içeri almıyorlarsa ''tanrı misafiri'' olduğunuzu söyleyin :) inanın o zaman içeriye alacaklardır (ya da almak zorunda kalacaklardır :))
Ben bir alevi genci ve alevi kızı olarak ayrımcılığa karşıyım ama o MALUM korkular bende de var... Bunun yanı sıra arkadaşlık ettiğim insan sunniydi ve şu anda arkadaşlık ettiğim insan da sunni. Yani bana da alevi rats gelmedi maalesef :(
Bende hayatımı aynı kültürden (hem inanç hem dünya görüşü olarak) bir insanla birleştirmek isterim. Ama bu işler biraz da kısmet işi...
Hı demiyorum ki ''alevilerin hepsi çok iyi, alevilerden şaşmayın'' malum beş parmağın beşi bir değil...
Ben evliler çiftlerden anlaşamayan iki sunni de gördüm iki alevi de...
Ama hiç çok iyi anlaşan alevi_sunni bir çift de görmedim. Zaten bu örneğin çok nadir olduğunu düşünüyorum.
Sen (bir sunni olarak) ne kadar ''çağdaşım, hayatımda bu konular ön planda değildir, ben ayrım yapmam, ne kadar iftiralar olursa olsun ben alevi yi de kendimle bir görürüm'' desen de ve gerçektende böyle (çok iyi) bir insan olsan da aileni ne yapacaksın?
Ailen derken bunu dar kapsamda anlama. Annen baban kardeşlerin belki onlarda senin gibiler, belki sen bu iyi özelliklerini ve çağdaş bir insan olmanı anne-babana borçlusun;
Ama ya öbür insanlar yani aileden olanlar (akrabaların) ve eşin dostun..?
Onları ne yapacaksın, onlar çeşitli yorumlar yaparken eşinden kulaklarını tıkamasını mı yoksa onlardan çenelerini kapamalarını mı isteyeceksin?
İlişkisi olanlara bişey demiyorum.
Sonuna kadar sevginizin arkasında durun.
Gidin tanışın, kaynaşın zaten olacağı varsa olur.
Bence kızda kaleyi içerden fethetmeli...
Erkek dışardan ne kadar çabalasa da (tabi çabalaması şart) kızın içerden bastırması gerekir.
Ama bunun dışında şunu da eklemeden geçemeyeceğim:
Eğer bir aleviyseniz ve yanlızsanız (yani bekarsanız ve sevgiliniz yoksa) bu sıkıntıları yaşamamak için arkadaşlık edeceğiniz insanı önce çok iyi tanıyın. Bi de alevi olup olmadığını öğrenin sonra aşık olupta bu dertlerle uğraşmak insanı çok yıpratır benden söylemesi... :)
İnşallah bende gönlüme göre kısmetimi bulurum.
HIZIR yardımcınız olsun...
Saygılarımla...
evet haklısınız hem de çok haklısınız.verdiğiniz destek için de çok teşekkür ederim.diğer akrabalarım konusunda bazı şüpheleriniz var.olabilir.ama ben hemen buna da açıklık getireyim.bakın ben bu kızla evleneceksem eğer bu kızla ilgili bütün sorumlulukları üstlenmişim demektir.baba tarafında zaten doğru dürüst görüştüğümüz yok.çoğu rahmetli oldu.anne tarafından da hiç şüphem yok.çünkü bizde yabancıyla evlenenler bile var.yani kapalı bir aile değiliz.bunun bilinmesini istiyoruz.ve şu ana kadar bu yönde hiç problem çıkmadı.gözlemlerime dayanarak söylüyorum ki akrabalarımdan yana asla problem yaşamam.bundan emin olabilirsiniz.
Ya Hızır 22.11.2005, 13:15 Arkadaşım bu kadar emin olmanız aşkınız, sevginiz ve ilerde yapmayı planladığınız evliliğiniz (kuracağınız yuva) için çok mutlu sevindirici bir haber.
Ben de geleceğin öğretmeni olarak size mutluluklar diliyorum.
İnşallah anne tarafının çok emin olduğun akrabaların günün birinde seni şaşırtmazlar.
Ailenizde yabancı kişilerle evliliklerin olduğunu söylemişsin.
Emin ol ki; çoğu aileye yabancı uyruklu birini gelin almak öz be öz TÜRK ama ALEVİ birini gelin almaktan daha iyi, daha kabul edilebilir geliyor.
Bu anlattıklarından anladığım kadarıyla baya çağdaş bir ailesiniz.
İnşalllah zaman ilerledikçe de hiç değişmezsiniz.
Çünkü insanlar (yada çoğusu diyeyim) yaşlandıkça öbür dünya düşüncesinden (korkusundan) dine sarılırlar, dinin gereklerini (ellerinden geldiği kadarıyla) yapmaya çalışırlar.
Tabi bu arada ne çağdaşlıkları kalmıştır ortada ne de '' biz inançtan dolayı insanlar arasında ayırım yapmayız, insan insandır'' söylemleri...
İnşallah herzaman mutlu olursunuz...
***HIZIR yardımcınız olsun...
**Dara düştüğünüzde ''yetiş...'' demeniz yeterli olacaktır (sanıyorum :)
Saygılarımla...
merhaba cheme Durumunuza bende üzüldüm.Sİzin durumunuzda okadar çok çift varki.
Açıkcası benim düşüncemde sünni _alevi evliliklerinin sağlıklı bir biçimde yürümeyeceği doğrultusunda.okadar çok örnek varki buna çevremde..
sana şunu söyliyebilirim
forumda kendini çok iyi anlatmışsın, bence bunları bişekilde kızın ailesiylede paylaş onların seni tanımasını sağla.sonuçta onlarda haklı ve çok büyük bi endişe içindeler. onların açısından da bakmak lazım duruma.
onlarda kızlarının ,şimdiye kadar nasıl yetiştirildiyse şimdiden sonrada aynı özgürlük ve rahatlıkta bir yaşam sürmesini isterler, hele ortada alevilere yapılan bukadar iftira ve kötü bakışlar varken eminin sende onların korkularına hak veriyosundur.
eğer kendini ve düşüncelerini tanımalarını sağlarsan zamanla belki engelleri aşarsınız.ve dilerim sizinkisi diğer örneklere benzemez.
teşekkür ederim düşünceleriniz için.hem ya hızıra hem de mercana.ve diğer tüm dostlara.başarıcaz arkadaşlar.emin olun başarıcaz.biz bunu yapabileceğimize yürekten inanıyoruz.ve desteklerinizi buraya bekliyoruz.ne kadar çok yazarsanız o kadar sesimizi duyur |