Orijinalini görmek için tıklayınız : Kuran mı değişmiştir,Yoksa alevilikmi?

kirshof
04.03.2006, 10:43
Gördüğüm kadarıyla Kuranı değiştiğini iddia edenler ispatlamaya çalışanlar veya aksini savunanlar var.Fakat şu bir gerçekki şu an dünyadadaki bütün kuran'lar aynı.Ama şunu görüyorum ki.Alevilerin hiçbirisinin inancı birbirini tutmuyor.Kimi alevilik islamdır diyor.Kimi Pirimiz Hz Ali'dir diyor.Kimi o Hz Ali değil.O bir kavramdir diyor.Kimi İslamın özüdür diyor.Kimi İslamla alakası yoktur diyor.
Ayrıca şun yazayım.Buradaki amacım alevi inancını kötülemek değil.Bilakis
açılan forumların başlığını düzgün bir şekilde açılması ve tartışılan seviyenin doğru olması.
Çünkü açılan pencere birşeyleri insanlara empoze etmek ise o zaman benim açtığım pencere şunu demek ister.
Alevi inancı yanlıştır.Çünkü alevi inancı herkeste farklıdır.Çünkü inançlarda sadelik vardır.Ve ayrılık olamaz

Kolera
04.03.2006, 11:14
baba bence bu konuyu acmana hic gerek yoktu forumda baya konu var gümbür gümbür. ayrica anlayamadim basligini yani "kuran mi degisti yoksa alevilik mi derken" kuranda alevilikle ilgili bir bölüm vardida aleviler onun disinda bir harekette mi bulundu da sen böyle bir baslik attin anlamadim...
saygilar

Serkan_Devrim
04.03.2006, 11:47
Gördüğüm kadarıyla Kuranı değiştiğini iddia edenler ispatlamaya çalışanlar veya aksini savunanlar var.Fakat şu bir gerçekki şu an dünyadadaki bütün kuran'lar aynı.Ama şunu görüyorum ki.Alevilerin hiçbirisinin inancı birbirini tutmuyor.Kimi alevilik islamdır diyor.Kimi Pirimiz Hz Ali'dir diyor.Kimi o Hz Ali değil.O bir kavramdir diyor.Kimi İslamın özüdür diyor.Kimi İslamla alakası yoktur diyor.
açılan forumların başlığını düzgün bir şekilde açılması ve tartışılan seviyenin doğru olması.
Çünkü açılan pencere birşeyleri insanlara empoze etmek ise o zaman benim açtığım pencere şunu demek ister.
Alevi inancı yanlıştır.Çünkü alevi inancı herkeste farklıdır.Çünkü inançlarda sadelik vardır.Ve ayrılık olamaz
başlık neyi amaçlıyor? illa ikisinden biri mi değişmiş olmalı? yani aleviliğin değiştiğini göstererek kuranı mı kurtaracaksın? kuranın değişmediğini mi göstereceksin? ayrıca alevilik bir din veya mezhep değildir. bir inanç bütünüdür ve kendi dinamikliğiiçinde gelişmekte değişmektedir. çağa ayak uydurmaktadır. yani değişmesi neyi gösterir sayın kirshof. biraz daha açıklayıcı yazarsanız anlayabiliriz.
saygılar.

derviscemal
04.03.2006, 11:53

Sayın Kirshof
Alevilik dini inancın yanında bir kültürdür sentezdir uygulamada bazı değişklikler olabilir ama yol birdir inanç birdir.

kirshof
04.03.2006, 13:36
Amacım sadece şuydu.Kuranın değiştiğini savunanlar onun hükmünün geçersiz olduğunu ima ve iddia etmekteler.Bu da öze aykırıdır.Burada sadece değişmediğine inanan kesimin,içlerinde fesat çıkarmaktan başka bir işe yaramadığını vurgulamak için söyledimçTabii ki Alevilik bir inanç sistemi değil bir kültürdür diyorsak o zaman zaten aleviliğin köklü bir kuralı olmasını düşünemeyiz.

srdr_ist
04.03.2006, 14:00
Değişen bişey yok şayet alevilikte kuralları sana bir bir sayayım istersen. Zaten burdaki genclerin yazdığı yeni adaptasyondur. Yani varlığını inancını Hz Ali dediği gibi Çocuklarınızı zamanına göre yetiştirinizle orantılı bir durum. bağlı bulundukları inanc bütünlüğüne yaşamlarını dahil edecek ve kafa karıştıran sebeblerden kurtulmaya çalışan vede çok emek dahi veren kişileri görüyorsun burda yanlış yok ama delil yanlış olabilir tartışma var ama manası da var herkes bişey demiş var demiş yok demiş demesi burdaki çizgiyi taşıran bir yer görmedim. Siz bence biraz daha bekleseydiniz inanın yakında şuana kadar konuşulanlardan bir sonuç çıkacaktır. O zaman daha rahat tartışılabilir.İnsanlar bildiği veya bilmediğini ya söylüyor yada aktarıyor helal olsun geclik devam.....

Damaskrov
04.03.2006, 14:05
Ben Kuran'ın değiştirildiğine inanmıyorm sonuçta şuana kadar Kuranın kaç çevirisi yapıldı onuda bilmiyorm ama belki çeviri yaparken bazı sure, ayetler vb. değiştirilmiş olabilir(sadece fikir).. Sizinde bildiğiniz bigi insan oglu herşeyi yapar dogası geregi..

derviscemal
04.03.2006, 14:11
Amacım sadece şuydu.Kuranın değiştiğini savunanlar onun hükmünün geçersiz olduğunu ima ve iddia etmekteler.Bu da öze aykırıdır.Burada sadece değişmediğine inanan kesimin,içlerinde fesat çıkarmaktan başka bir işe yaramadığını vurgulamak için söyledimçTabii ki Alevilik bir inanç sistemi değil bir kültürdür diyorsak o zaman zaten aleviliğin köklü bir kuralı olmasını düşünemeyiz.

Kültürleri içinde barındırı ama inanç merkezidir tabikide nasıl kurallar istiyorsunuz şeriatte allah korkusu vardır alevilikte ise allah sevgisi..

aradaki fark budur kuranı yorumlamamızdaki farkta budur.

kızılmavican
04.03.2006, 14:25
dinler kültürlerle birlikte varlıklarını sürdürür bizim inancımızı oluşturanda bizim eski kültürümüz olmuştur. kadını şeytan olarak gören kız çoçuklarını toprağa gömen ve kadını şeytan olarak görüp erkeklerin birbirlerini becerdiği oğlancılığın ipneliğin olduğu arap toplumun müslümanlığıyla bizim müslümanlığımız elbette farklı olacak

kizilderili
08.03.2006, 15:54
Ahmet'in Mehmet'in yanlış yapıyor olması sistemleri bozmaz değiştirmez..

Hiçkimse hiçkimseyi örnek ve kaynak göstererek hiçbir meshebi ve inancı karalayamaz.. Bu onların yanlışıdır..

Ayrıca Alevilik'te Kuran'a aykırı düşen hiç birşey yoktur.. Ahmet'in Mehmet'in yaptıklarından ziyade temel inanışta bi tezatlık bulursan ( ki bu söz konusu değildir ) o zaman bunu tartışabiliriz..

Serkan_Devrim
08.03.2006, 20:09
Ayrıca Alevilik'te Kuran'a aykırı düşen hiç birşey yoktur.. kuranda hac vardır alevilikte yoktur. kuranda kadını dövün diye emir vardır. alevilikte yoktur. kuranda kadın erkeğin yarısı kadar pay alır. alevilikte bu yoktur. ve ve ve

srdr_ist
08.03.2006, 20:58
Ali ekber kardeş ben senin dediğin aleviliği bilmiyorum nerdeymiş böyle alevilik hac yasak mı alvilere öyle bişey yok hatta hacı bektaşı veli 7 kez gitmiş sana gitme diyende olmadı sen kendine göre kural koydun bizim öyle bir iddamız yok hac vardır ve gidelir gitmek isteyenede engel olan da yok o zaman yok ta bir sanadır bize serbest hele kadın dövme al eline sopayı döv diye ayet yok etme arkadaşım biraz çuvaldızı kendine pay et senin bu alevilik anlayışın zaten ayrı bir konu kuranla bağdaşmıyor islamla bağdaşmıyor anlamadım.

Serkan_Devrim
08.03.2006, 21:08
Ali ekber kardeş ben senin dediğin aleviliği bilmiyorum nerdeymiş böyle alevilik hac yasak mı alvilere öyle bişey yok hatta hacı bektaşı veli 7 kez gitmiş sana gitme diyende olmadı sen kendine göre kural koydun bizim öyle bir iddamız yok hac vardır ve gidelir gitmek isteyenede engel olan da yok o zaman yok ta bir sanadır bize serbest hele kadın dövme al eline sopayı döv diye ayet yok etme arkadaşım biraz çuvaldızı kendine pay et senin bu alevilik anlayışın zaten ayrı bir konu kuranla bağdaşmıyor islamla bağdaşmıyor anlamadım.
Nisâ(*) Sûresinin 34 . Ayetinde
Erkekler, kadınların koruyup kollayıcılarıdırlar.12 Çünkü Allah insanların kimini kiminden üstün kılmıştır. Bir de erkekler kendi mallarından harcamakta (ve ailenin geçimini sağlamakta)dırlar. İyi kadınlar, itaatkârdırlar. Allah’ın (kendilerini) koruması sayesinde onlar da “gayb”ı13 korurlar. (Evlilik yükümlülüklerini reddederek) başkaldırdıklarını gördüğünüz kadınlara öğüt verin, onları yataklarında yalnız bırakın. (Bunlar fayda vermez de mecbur kalırsanız) onları (hafifçe) dövün.14 Eğer itaat ederlerse artık onların aleyhine başka bir yol aramayın. Şüphesiz Allah çok yücedir, çok büyüktür.
www.diyanet.gov.tr/kuran/result.asp?ayet=&page_id=&kuran_id=4&ayet_no=34&Arama=Tamam

srdr_ist
08.03.2006, 21:16
Ben sana son bir söz daha söyleyeyin bukadar can burda toplandıysa hak muhammed ali den bahsediyorsak inen kuran sayesinde. O olmasaydı ne sen nede bizler bu konu var edebilirdik nede olabilirdik. Aslımız bu neslimiz bu ayetler bizi var eyledi hatta tersine düzüne bizi düşman eyleyen doğru yol budur hep dedirtten. Savaştığın şey her neyse vicdanına soruyorum ne yapıyorsun.Bir daha düşünmeni dilemekten başka ne dileyebilirim ki

Ayrıca hafifçe değilde karnında sıpayı sırtında sopayı eksilme bu daha makbuldur dese idi :) heralde nasıl tepki gösterirdin bilmem hafifçesi dahi seni bukadar etkilediğine göre
Sağlıcakla kal dostum

Serkan_Devrim
08.03.2006, 21:23
Ben sana son bir söz daha söyleyeyin bukadar can burda toplandıysa hak muhammed ali den bahsediyorsak inen kuran sayesinde. O olmasaydı ne sen nede bizler bu konu var edebilirdik nede olabilirdik. Aslımız bu neslimiz bu ayetler bizi var eyledi hatta tersine düzüne bizi düşman eyleyen doğru yol budur hep dedirtten. Savaştığın şey her neyse vicdanına soruyorum ne yapıyorsun.Bir daha düşünmeni dilemekten başka ne dileyebilirim kianlayamadığın alevilik kuranı zahiri yorumlar. ve sadece kuran merkezli değildir. ben ne yapayım. gerçekleri gösteriyorum.

Ayrıca hafifçe değilde karnında sıpayı sırtında sopayı eksilme bu daha makbuldur dese idi :) heralde nasıl tepki gösterirdin bilmem hafifçesi dahi seni bukadar etkilediğine göre
Sağlıcakla kal dostumayrıca ayet mealinde parantez içleri diyanetin uydurması. :yamukgul: kuranda hafifçe diye bir şeyyazmıyor. sadece dövün yazıyor. :yamukgul: hafifçe yazısını kurtarma çabası.

Oli
08.03.2006, 21:35

alevisin ve hac var diyorsun... son dönemde sizin gibi bazıları gidiyo olabilir... alevilikte hac yoktur... kabe yoktur... sokmaya çalışıyosunuz ama bundan sonra girmez dostum...

srdr_ist
08.03.2006, 22:07
alevisin ve hac var diyorsun... son dönemde sizin gibi bazıları gidiyo olabilir... alevilikte hac yoktur... kabe yoktur... sokmaya çalışıyosunuz ama bundan sonra girmez dostum...

Arkadaşlar size yok diyen kim gidemezsiniz diyen kim Hünkar kendisi yıllarca hacca gitmemişmidir.Siz gidilmez diye dayanağınız nedir.Hadi gittiniz ne olur gitmeseniz ne olur kesin bir dille gidilemez diyemezsiniz buna hakkınız yok. Alevihalkı yüzlerce yıl dağlarda yaşam kurmuş dedeler sayasinde var olmuş sen o halkı nerden nereye götürebilirsin zaten saklanmaya gitmiş hac veya başka bilşey düşüne bilir mi ama bu şu değildir ki sen hacca gidemezsin zaten o zaman müsait değil

manifesto
08.03.2006, 22:07
ali_ekber dövün emrini aldık, artık rahat dayak atabiliriz öyle mi?
hazreti peyganber ifk hadisesinde dahi hanımına iftira atıldığı zaman ona ne şiddet uygulamış nede doğruları söyletmek için başka bir şey yapmıştır, bizim için hz.peyganber bir rehberdir, onun hanımlarına muamelesi nasılsa bizimde öyle olmuştur,"* eğer itaat ederlerse kendilerini incitmeye başka bahane aramayın diyor** yani onun içindir ki her isteyen kuranı açıp haaa burada böyle yazıyor böyle davranalım dememeli.
dayak meselesi sizin anladığınız gibi değil kardeş, ne bugüne kadar ne bugünden sonra.Hanımını dövenler yanlız müslümanlar olmadığı gibi hanım dövmekte müslümanlık değildir.Bugün fransa dahi aile içi şiddeti konuşuyor.Bu innsanlığın ortak meselesi.
İslam ,kadın diri diri toprağa gömüldüğü bir anda ona enbüyük hakları vererek gelmiştir
Orta çağ karanlığında kadın batıda şehvet kölesi iken islam toplumunda mirastan pay alan hukuku olan erkekler üzerinde hakları olan ve toplumda saygın bir yeri olan kimseler konumundaydı
Meseleleri değerlendirirken bütün bu hadiseleri harmanlayarak değerlendirmen gerekir
Bir ayeti oraya yazarak aha kadınlara olan tutum budur demek doğru değil
bunun doğru olmadığını sende biliyorsun zira batıda kadının boşanmaya dahi hakkı olmadığı dönemde kadın eğer isterse kadıya başvurup boşanma hakkına bile sahipti şimdi o yorumları yaparken bunlarıda dikkate al.
Oli arkadaşımız zaten kendi ataist felsefesini sürekli tazelendirip yazmakla meşgul,
HzAli hac etmemişmidir? bunun cevabını sende bende biliyoruz
Nasılki son dönemde alevi kardeşlerimiz içinde marksizmi yerleştirmeye çalışmışlar ve ataist bir propaganda yapmış iseler hac meseleside öyledir yapılan tahribat dışardan değil içerden gelmektedir.

Şoreş
08.03.2006, 22:13
manifesto sürekli insanlara laf atıyor tartışmalar yaratmaya çalışıyorsunuz tamam burada kendi yorumlarınızda da bulunabilirsiniz ama çok abartmadın mı?? sürekli bize zıt düşen fikirlerle yorumlarla burda damı rahat yok???

ufuk44
08.03.2006, 22:25

kardeş amacın ne

sen aleviliğin değiştiğine inanıyorsa inanabilirsin.ama ben burada kimsenin çıkıp alevilik değişmiştir diyeceğine inanmıyorum.

çünkü alevilik temelleği sağlam atılmıştır.

sen kalkıp kuran değişmemiştir diyorsun.

git mealleri bir incele yorum farklarını göreceksin.

aleviliktede bazı çok küçük farklılıklar olabilir o da bölgesel farklarda dolayıdır.

srdr_ist
08.03.2006, 22:43
Tamam arkadaşlar oturalım yerimize böyle bekleyelim hac yok kuran yok şu yok bu yok ne var yahu neyimiz kaldı bizim ehlibeyt neyin savaşını verdi siz neyin savaşını veriyorsunuz.

Kabeyi kuran peygamberin ceddi lakin şimdi biz sırtımızı çevirmişsiniz.

düşünün ki hz süleyman kabeyi tekrar inşaa etmeyi diledi allah tan allah ona sen eli kanlısın dedi. Hz süleymanda ben senin emrinle savaştım onlarla rabbim dedi. Olsun yinede kullarımdı.

Bunu bilen sahip çıkan bent peygamber ehli idi ve evledına ehlibeyt te geçmişti ii de siz ehlibeyt sevdalıları kabeye siz mi bakacaksınız sizmi hac için göreceksiniz zaten elinizden alınmış sahip çıkmıyorsun ki neden gidesiniz tutturmuşsunuz bir sünni yahu bırakın biz neyin doğru yolundayız.

2. kurana laf söyleyenler önce kuranın kuran dili dediğimiz vede ayet inişlerini söylesinler bana kulaktan dolma lafları söylesenizde inanmam kuran haktır. Sizler olmasada bana ehlibeyt sevdalısana haktır . Onu ne sünniye nede sizin yıpratmalarınıza teslim etmem.

Size şunuda diyeyim allah aşkına tanıdığınız büyük bir zatın olaki hacca gitmedi diyin yok .....

Kurandan uzaklaşacak bir alevi yoktur. Bu konuda kendimizi yormaya gerek yok.Allah muhemmed ya ali diyen sahip çıkılacağına eminim

manifesto
08.03.2006, 23:21
manifesto sürekli insanlara laf atıyor tartışmalar yaratmaya çalışıyorsunuz tamam burada kendi yorumlarınızda da bulunabilirsiniz ama çok abartmadın mı?? sürekli bize zıt düşen fikirlerle yorumlarla burda damı rahat yok???

Ben neyi abartıyorum, Kur'an ayetlerini yazarak islamı kadınları döven onlara esir muamelesi uygulandığını göstermeye çalışanlar abartmıyor ben abartıyorum öylemi soreş kardeş.

Bunlar benim yorumlarım olmakla beraber bir inanç sisteminide temsil ediyor kimseye laf atmak gibi bir telaşım yok yanlış bulduğum şeylere kendi düşüncemle müdahale ediyorum hepsi bu.yani kendi kafamdan uydurmuş olduğum şeyler değil.
Fikirlere tahammül etmek insanın kendi fikirlerinin olgunluğu ile alakalıdır.
Kemale ermiş olgunlaşmış insanların korkmasına gerek yok
Aramızda korkuya yana husumete gerek yok sadece doğru islamı anlamaya çalışıyoruz.

manifesto
08.03.2006, 23:29
sdr_isf hocam siteminize sonuna kadar katılıyorum.
Doğru olan gerçek ehli beyte ulaşmaktır.
Şimdi bakalım alevilik ne diyor
Yolumuzun erkanı 4 Kapı 40 Makamdır. Bu 4 Kapı ve 40 Makam şöyledir
Şeriat Kapısı
Tarikat Kapısı
Marifet Kapısı
Sırr-ı Hakikat Kapısı
Şimdi şeriat olmadan şeriat kapısından geçilir mi? E şeriatı her fırsatta burada yerlere çalanlar onun gerçekte temsil ettiği şeyi biliyorlar mı?

1-Şeriat Kapısının Makamları;

İman getirmek İlim öğrenmek
Namaz, oruç, zekat ve hac ve gaza eylemektir ve cenabetten arınmaktır.
Helal istemek, kazanmak, faizi haram saymaktır.
Nikah Kıymak
Hayz ve Nifazın Nikahı haram eylemesi
Arı giymek, arı yemek
Sünnet-i Cemaat
Şefkat
Emri marut, yaramaz işlerden kaçınmak.
ve hz ali
Alevi yolunun kurucusu, İmamların başı, Hz. Hasan ile Hz. Hüseyin’in babasıdır. Tarikatta ‘Yol Ali’nin ‘ deyimi ile anılır. Hz. Muhammet ile aynı gömleğe girdiği ( bir olduğu ), bu yüzden Hz. Muhammed’le ayrı tutulmaması gerektiğine inanılır.ALLAH”IN ARSLANI IMAM HZ.ALI

peki ehli beyt kimlerdir?
1-Hz. Muhammed
2-İmam Ali
3-Hz. Fatma anamız
4-İmam Hasan
5-İmam Hüseyin

Şoreş
08.03.2006, 23:29
Korkuya zaten gerek yok

Ama ben senin forumdaki tutumundan rahatsız oldum sürekli karşıt cümleler var

kizilderili
08.03.2006, 23:40
kuranda hac vardır alevilikte yoktur. kuranda kadını dövün diye emir vardır. alevilikte yoktur. kuranda kadın erkeğin yarısı kadar pay alır. alevilikte bu yoktur. ve ve ve

Can Ali Ekber işte bütün mesele burda... Senin anlattığını Emevilerin Devleti Dini Rejimle (İslamla) yönetiyoruz kisvesi altında , müslümanlara empoze ettiği inanıştır bu.. Bunu onaylayan ( kadın döv , kadının hakkını verme gibi ) İslami kesimler , mezhepler olabilir.. Sen onların yaptıklarına bakıp bu İslamda var diyemezsin... Kuranda var diyemezsin..

Hatta şöyle söyliyeyim ki sana Alevilik İslamın yani Kuran'ın özünü içerir.. Yani Alevilik Kuranın şekilden şemalden takkiyeden riya dan ayırılmış yorumudur.. Sen Aleviliğin Kuran'dan bağımsız ve hatta zıt olduğunu düşünürsen ben de sana özünü yokla derim..

İnanışlarımızda Hac olmasaydı HACI Bektaş Hünkarımızın elbet bundan haberi olurdu.. Dostça Kal.. Gerçeğe Hüü...

halitseyfi
08.03.2006, 23:47
Canlar
Değişim tabiata uygun bir olgudur. Herşey ama herşey değişir. Önemli olan nasıl değiştiğidir. Hıristiyanlık değişti, yahudilik değişti, islamiyet değişti. Bu değişimler hep kutsal kitapları çağın gereğince yeniden yorumlanıp "yanlış yapmışız doğrusu bu" diyip yeni şeyler söylemişler. İran rejimi değişince islam dünyası da değişti kendilerine yeni kapılar açtılar, yeni görüşlerle kendilerini yenilediler. Peki kuran mı değişti hayır değişmedi kuran yine aynı kuran. Alevilik sürekli bir değişim ve yenilen me içinde zaten aleviliği alevilik yapanda bu.
Korkmamıza hiç gerek yok değişim çağa uygunsa iyidir.

erdemli83
08.03.2006, 23:57
Arkadaşlar kuran aynı kuran dır alevilik aynı alevilik aleviler kuranda yazılanları yapıyormu yapmıyormu tartışmasına girerseniz gene ortaya aleviler ve namaz meselesi çıkar aleviler kuranı kutsal kitapları olarak bilmektedirler tüm müslümanlar gibi ve kuranın emrettiklerini bence sünni inanca göre daha fazla yapmaktadırlar aleviler yaptıkları ayin-i cem ibadeti ile zaten namaz vazifelerini yerine getirmektedirler çünkü namaz fasça bir kelimedir arapçadaki karşılığı salat tir ve salat ise kurana göre Allah ı zikretmek tir yani namaz eşittir allahı zikretmektir ve namazın ne şekilde kılınacağı günde kaç kez yapılacağı ise kuranda açık bir şekilde bildirilmemiştir dolayısıyla namaz Allah ı zikretmekse aleviler bunu zaten cem de yapıyorlar yani binevi namaz kılıyorlar. Gördüğümüz gibi aleviler kuran ın emrettiği şeyleri yerine getiriyorlar namaz ı örnek verdim çünkü ilk akla gelen buydu ve bir arkadaşımın dediği gibi kuranda aleviler le ilgili bir bölümmü varda aleviler bunu değiştirsin aleviler arasında inanç farklılığı olmaz alevi Allah Muhammed Ali yolunda giden ehlibeyt sevgisini yaşatan insandır ve ehlibeyt sevgisi aleviliğin baş kuralıdır da denilebilir hiçbir sünni bir alevi kadar ehlibeyt i zikretmez ama aleviler neredeyse tüm duaz-imam larında demelerinde deyişlerinde ehlibeytten bahseder ehlibeyt den birisinin adı geçince elini kalbinin üzerine koyar selamlar dolayısıyla alevi inancı tektir ehlibeyt Allah Muhammed Ali sevgisine Hacı bektaş-ı veli felsefesine (eline beline diline sahip ol) dayanır ve alevi inancı tektir kuran aynı kurandır alevilik aynı aleviliktir...

zulfikar1985
09.03.2006, 00:00
Amr İbnu Ebî'l-Ahvas (radıyallahu anh) anlatıyor: Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm)'le birlikte Veda haccı'nda bulundum. Orada Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) irad ettiği hutbede önce Allah Teâla'ya hamd ü sena, hatırlatma ve tavsiyelerden sonra şöyle devam etti: "Hangi gün (bu günden) daha (mukaddes ve) haramdır? Bu soruyu üç kere tekrarladı. Cemaat: "el-Haccu'l-Ekber günü" diye cevap verdi. Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) devam etti: "Öyle ise bilin ki, kanlarınız, mallarınız, ırzlarınız, birbirinize, bu ayınızda, bu beldenizde şu gününüz nasıl haramsa öylece haramdır, mukaddestir. Bilin ki herkesin cinayetinden kendisi sorumludur. Hiçbir babanın cinayetinden oğlu sorumlu tutulmaz. Haberiniz olsun ki, Müslüman, Müslümanın kardeşidir. Bu sebeple, bir Müslümana, bizzat kendisi helal kılmadıkça kardeşinin hiçbir şeyi helâl değildir. Bilin ki cahiliye devrinden kalan bütün faizler mülgadır, terkedilecek ve alınmayacak. Faize verilen paranın sâdece sermaye kısmını yâni aslını alacaksınız, -böylece ne zulüm ve haksızlık etmiş ne de zulme ve haksızlığa uğramış olacaksınız- Abbas İbnu Abdi'l-Muttalib'in faizi hâriç. Zira onun tamamı mülgadır, terkedilmiştir. Haberiniz olsun ki, cahiliye devrinden kalan bütün kanlar da terkedilmiştir. (intikam peşine düşülmeyecek). İlga ettiğim ilk câhiliye kanı da el-Hâris İbnu Abdü'l-Muttalib'in kanıdır. Hâris, Benu Leys'ten tuttuğu bir süt anneye bebeğini emzirtiyordu. Çocuğu Hüzeyl adında birisi (bir kavga sırasında attığı bir taşla kazâen) öldürmüştü. Sakın ha, kadınlara da iyi muamele yapın. Çünkü onlar yanınızda esir durumundadır. Onlara iyi muamelenin dışında (terketmek, dövmek gibi) bir başka şey yapmak hakkına sâhip değilsiniz. Ancak açık bir çirkinlikte bulunulursa o hâriç. Çirkin iş yapmaları hâlinde, önce yataklarını ayırın, (yine de devam edecek olurlarsa) yaralamıyacak şekilde dövün. Bundan sonra itaat ederlerse, (onların yaptığına ayırma-dövme gibi muamelelere) zulmen devam etmek için bir yol (bir bahâne) aramayın. Bilin ki, sizin kadınlarınız üzerinde bazı haklarınız var. Kadınlarınızın da sizler üzerinde bazı hakları vardır. Kadınlarınız üzerindeki haklarınız istemediğiniz kimselere yatağınızı çiğnetmemeleri, evlerinize hoşlanmadıklarınızın girmesine izin vermemeleridir. (Onların sizdeki hakları ise) yiyecek ve giyeceklerinde iyi davranmanızdır.
Haberiniz olsun, şeytan şu beldenizde kendisine ebediyen tapılmayacağını idrak etmiştir. Fakat, sizin önemsemediğiniz şeylerde ona itaat devam edecek, bunlar da onu memnun kılacak (menfî neticeler hâsıl edecek)tır.
Tirmizî, Fiten 2, (2610); Tefsir 2, (3087); Müslim, Hacc, 194, (1218).

erdemli83
09.03.2006, 00:08
sdr_isf hocam siteminize sonuna kadar katılıyorum.
Doğru olan gerçek ehli beyte ulaşmaktır.
Şimdi bakalım alevilik ne diyor
Yolumuzun erkanı 4 Kapı 40 Makamdır. Bu 4 Kapı ve 40 Makam şöyledir
Şeriat Kapısı
Tarikat Kapısı
Marifet Kapısı
Sırr-ı Hakikat Kapısı
Şimdi şeriat olmadan şeriat kapısından geçilir mi? E şeriatı her fırsatta burada yerlere çalanlar onun gerçekte temsil ettiği şeyi biliyorlar mı?

1-Şeriat Kapısının Makamları;

İman getirmek İlim öğrenmek
Namaz, oruç, zekat ve hac ve gaza eylemektir ve cenabetten arınmaktır.
Helal istemek, kazanmak, faizi haram saymaktır.
Nikah Kıymak
Hayz ve Nifazın Nikahı haram eylemesi
Arı giymek, arı yemek
Sünnet-i Cemaat
Şefkat
Emri marut, yaramaz işlerden kaçınmak.
ve hz ali
Alevi yolunun kurucusu, İmamların başı, Hz. Hasan ile Hz. Hüseyin’in babasıdır. Tarikatta ‘Yol Ali’nin ‘ deyimi ile anılır. Hz. Muhammet ile aynı gömleğe girdiği ( bir olduğu ), bu yüzden Hz. Muhammed’le ayrı tutulmaması gerektiğine inanılır.ALLAH”IN ARSLANI IMAM HZ.ALI

peki ehli beyt kimlerdir?
1-Hz. Muhammed
2-İmam Ali
3-Hz. Fatma anamız
4-İmam Hasan
5-İmam Hüseyin

arkadasım alevilerin şeriat anlayışını sanırım anlayamamışsın evet 4 kapı 40 makam vardır ve bu 4 kapının birincisi şeriat kapısıdır ama bu 4 kapı hacı bektaş velinin açtığı kapılardır ve şeriat kapısı bir rüzgar gibidir samanı buğdaydan ayırır yani diğer 3 kapıdan geçebilmen için önce şeriat kapısından geçmen gerekmektedir bununiçinde aleviliğe iyi insan olmaya uygun verimli olman gerekmektedir işte şeriat kapısında o bahsettiğim rüzgar eser ve buğday samandan ayrılır işte bizim şeriat anlayışımız budur eğer sen uygun görülüp şeriat kapısından geçmişsen önüne tarikat kapısı çıkar ki geçilmesi en zor kapıdır bu kapının temeli eline diline beline sahip ol felsefesidir (eline sahip ol hırsızlık etme adam öldürme, diline sahip ol yalan söyleme iftira atma, beline sahip ol zina yapma) bu felsefeye uyduğunda sen tarikat kapısını geçmişsindir ve karşına marifet kapısı çıkar marifet kapısı bütün batıllıklardan yobazlıklardan arınıp tamamen bilime ilime Allah ın gösterdiği doğru yola yürüme kapısıdır bi nevi kendini gösterme marifetini anlatma kapısıdır bunlarada uyup bu kapıyı geçince karşına son kapı gelir hakikat kapısı son kapıdır çünkü hakikate (hakka) ulaşma kapısıdır haktan geldin hakka gideceksin son kapıdan hakikate ulaşacaksın. İşte sen bunlara uydunmu gerçekten alevisin eğer bunlara uymuyorsan sadece aleviyim demek yeterli değildir aleviliğin şeriat anlayışını öğren birde iyi araştır iyi oku bence....

srdr_ist
09.03.2006, 02:43
arkadasım alevilerin şeriat anlayışını sanırım anlayamamışsın evet 4 kapı 40 makam vardır ve bu 4 kapının birincisi şeriat kapısıdır ama bu 4 kapı hacı bektaş velinin açtığı kapılardır ve şeriat kapısı bir rüzgar gibidir samanı buğdaydan ayırır yani diğer 3 kapıdan geçebilmen için önce şeriat kapısından geçmen gerekmektedir bununiçinde aleviliğe iyi insan olmaya uygun verimli olman gerekmektedir işte şeriat kapısında o bahsettiğim rüzgar eser ve buğday samandan ayrılır işte bizim şeriat anlayışımız budur eğer sen uygun görülüp şeriat kapısından geçmişsen önüne tarikat kapısı çıkar ki geçilmesi en zor kapıdır bu kapının temeli eline diline beline sahip ol felsefesidir (eline sahip ol hırsızlık etme adam öldürme, diline sahip ol yalan söyleme iftira atma, beline sahip ol zina yapma) bu felsefeye uyduğunda sen tarikat kapısını geçmişsindir ve karşına marifet kapısı çıkar marifet kapısı bütün batıllıklardan yobazlıklardan arınıp tamamen bilime ilime Allah ın gösterdiği doğru yola yürüme kapısıdır bi nevi kendini gösterme marifetini anlatma kapısıdır bunlarada uyup bu kapıyı geçince karşına son kapı gelir hakikat kapısı son kapıdır çünkü hakikate (hakka) ulaşma kapısıdır haktan geldin hakka gideceksin son kapıdan hakikate ulaşacaksın. İşte sen bunlara uydunmu gerçekten alevisin eğer bunlara uymuyorsan sadece aleviyim demek yeterli değildir aleviliğin şeriat anlayışını öğren birde iyi araştır iyi oku bence....

:) olayı çözdük.
Sen hünkarın hayatını okudun mu Türkmnistanda kaç yıl inzivaya çekilmiş kaç yıl çilehanelede kalmış hatta sonra anadoluya gelmiş burdada çilehane olarak bir yer şeçmiş ordada nice zaman kalmış.Neden

Şimdi kendimize dönelim sen matem orucu veya hızır orucu veya cemlere katıldığını hatta gerektiğinde perhizkarlık göstermişsin ki hünkar gibi örnek verdiğine göre.

Yani şeriat kapısından hünkarın dediği gibi geçmişsin geçecen ki örnek de verecen değil mi.

Geçilmeyen kapıdan verdiğin örnek havada su dövmek boşa harcanan söz olmaz mı.

Kendini Bilen Rabbini Bilir sözünü hatırlatayım sana ne anlam çıkaracaksın.

Serkan_Devrim
09.03.2006, 13:20
ali_ekber dövün emrini aldık, artık rahat dayak atabiliriz öyle mi?
bir sayfa boyunca hemen hemen herkes saçmalamış. serdar arkadaş kuranda kadını dövün diye bir şey yok dedi. bende gösterdim. varmış. kadını ne zaman döveceğin ve nasıl döveceğin beni ilgilendirmez. ben sadece kanıt olarak o ayeti yazdım. ama ne yazıkki konuyu okumayıp sadece bir mesaja bakarak cevap yazılıyor. tekrar ediyorum serdar yok dedi bende var dedim ve gösterdim. başka yorum yapmadım. ayrıca alevilik kuran merkezli bir inanç değildir.

kızılmavican
10.03.2006, 16:51
alevi olmayanlar bu foruma yarardan çok zarar vermeye başladılar. biz aleviliği alevi olmayanlardan mı öğreneceğiz.
BENİM KABEM İNSANDIR KURAN DA KURTARANDA İNSANDIR.

cem24d
10.03.2006, 20:21

Arkadaşım tabiki hac vardır ama sudi rant hacılığı değil (şimdiki hac deyil ) çünkü

HAC VE HACERULESVET
Burada Hac ve hacerül Esvet taşının tarihi olaylarının yazılmasıyla hakikat anlaşılır.Şahsivaril İslam adlı Tarih kitabının 1. sahifesinde şöyle yazar:Kabeyi ziyaret İslama mahsuss bir ibadet değildir.İslam dini cıkmadan önce putrerestler zamanında Arabistan yarımadası putperestleri kabeye hürmet beslerler ve ziyaret ederlerdi.Mekke ortasındaki Haceri Semavi(Yani Hacerülesvet)taşının etrafına toplanıp secdeye kapanırlardı.Burada,Kudüs ve Yunan putperestelerinden öğrendikleri üzere kurbanlar keserlerdi

FARAİZİ HACCIN BÜYÜKLÜĞÜ KUR'ANDA
ASKERE YARDIMDIR

Kur'an emrine uymak lazım gelirse,hacca gitmekten orduya yardım etmek daha hayırlı bir sevaptır.
Haç için harcanan paraları memleket imarına,yollara,fabrikalara,havacılığa yatırmak daha iyi bir hacılıktır.Ve sevabı o nisbetten hacdan daha büyüktür

Kur'an-ı Kerimin Tevbe suresinin 19.ayetinde buyurur
Siz hacılara sakacılık ile mescüdilharamı yapmayı,Allahu taalaya ve ahirete iman getiripte din ve vatan yolunda fisebilillah çarpışanlar ile beraber mi tutarsınız.Müşrüklerin bu düşünceleri müminlerin güzel işlekleriyle Tanrı taala yanında beraber olmaz.Allahu taalaya ikilik etmekle nefislerinize zul medenler hidayete ermedi

Osmalılar döneminde hac olarak Erdebil'e de gidildiği bilinir.Eleştirenlere Biz ölüye deyil,diriye varız

Yunus Emre der Hoca
Gerekse bin var Hacc'a
Hepsinden iyice
Bir gönüle girmektir
Yunus Emre

Hararet nardadır sacda değildir
Akıl baştadır,tacda değildir
Her ne arar isen kendinde ara
Mekke'de,Kudüs'te Hcda değildir

Hacı Bektaş veya Kaygusuz Abdal
Aleviler ta başından beri hac konusunaakılcı bir pratikle yaklaşmışlardır.Gönül yapmayı amaçlıyarak,haccı Anadolu insanının eğitimi anlayışına indirgemişlerdir.Anadolu insanının parasını ve gücünü Arap çöllerinde harcamaktan kurtarmışlardır.

KIBLE
İbadet esnasında yönelik en mühüm nokta bir insanın kendi kalbi veya iç varlığıdır
Kıble hakkında Kur'anın emri şöyledir Sureti Bakara 115.ci ayet
Güneşin doğup battığı yerlerin cümlesi Tanrı taala mülküdür,pes hangi tarafa yüz döndürür isenizAllahu taala ibadet tarafı orasıdır.

Yine Kur'an-ı Kerim'de Zümmer suresinin 17.18. ayetinde

Ya Muhammed onlar ki,her çeşit tapınan putlardan sakınıp kaçtılar,şunlar Allahu taalanın ibadet ve niyazına döndüler.Onlar için ölüm vakitlerinde ve geri dirildiklerinde melekler diliyle onlara cennet müjdesi vardır.Ya Muhammed sözü işitip onun güzelliğine uyan kullarıma müjde eyle. Menzil maksuda erdiler onlar. Akıl kamil sahipleridir.

Allaha yalvarmak için her taraf kıbledir.İbadet esnasında Hacerulesvet gibi belli bir noktayı ve bir şehri daima olarak Kıble kabul etmek o nokta veya şehri putlaştırmak gibi bir şey olur

srdr_ist
10.03.2006, 21:11
Arkadaşım tabiki hac vardır ama sudi rant hacılığı değil (şimdiki hac deyil ) çünkü

HAC VE HACERULESVET
Burada Hac ve hacerül Esvet taşının tarihi olaylarının yazılmasıyla hakikat anlaşılır.Şahsivaril İslam adlı Tarih kitabının 1. sahifesinde şöyle yazar:Kabeyi ziyaret İslama mahsuss bir ibadet değildir.İslam dini cıkmadan önce putrerestler zamanında Arabistan yarımadası putperestleri kabeye hürmet beslerler ve ziyaret ederlerdi.Mekke ortasındaki Haceri Semavi(Yani Hacerülesvet)taşının etrafına toplanıp secdeye kapanırlardı.Burada,Kudüs ve Yunan putperestelerinden öğrendikleri üzere kurbanlar keserlerdi

ASKERE YARDIMDIR

Kur'an emrine uymak lazım gelirse,hacca gitmekten orduya yardım etmek daha hayırlı bir sevaptır.
Haç için harcanan paraları memleket imarına,yollara,fabrikalara,havacılığa yatırmak daha iyi bir hacılıktır.Ve sevabı o nisbetten hacdan daha büyüktür

Siz hacılara sakacılık ile mescüdilharamı yapmayı,Allahu taalaya ve ahirete iman getiripte din ve vatan yolunda fisebilillah çarpışanlar ile beraber mi tutarsınız.Müşrüklerin bu düşünceleri müminlerin güzel işlekleriyle Tanrı taala yanında beraber olmaz.Allahu taalaya ikilik etmekle nefislerinize zul medenler hidayete ermedi

Osmalılar döneminde hac olarak Erdebil'e de gidildiği bilinir.Eleştirenlere Biz ölüye deyil,diriye varız

Yunus Emre der Hoca
Gerekse bin var Hacc'a
Hepsinden iyice
Bir gönüle girmektir
Yunus Emre

Aleviler ta başından beri hac konusunaakılcı bir pratikle yaklaşmışlardır.Gönül yapmayı amaçlıyarak,haccı Anadolu insanının eğitimi anlayışına indirgemişlerdir.Anadolu insanının parasını ve gücünü Arap çöllerinde harcamaktan kurtarmışlardır.

KIBLE
İbadet esnasında yönelik en mühüm nokta bir insanın kendi kalbi veya iç varlığıdır
Güneşin doğup battığı yerlerin cümlesi Tanrı taala mülküdür,pes hangi tarafa yüz döndürür isenizAllahu taala ibadet tarafı orasıdır.

Ya Muhammed onlar ki,her çeşit tapınan putlardan sakınıp kaçtılar,şunlar Allahu taalanın ibadet ve niyazına döndüler.Onlar için ölüm vakitlerinde ve geri dirildiklerinde melekler diliyle onlara cennet müjdesi vardır.Ya Muhammed sözü işitip onun güzelliğine uyan kullarıma müjde eyle. Menzil maksuda erdiler onlar. Akıl kamil sahipleridir.

Allaha yalvarmak için her taraf kıbledir.İbadet esnasında Hacerulesvet gibi belli bir noktayı ve bir şehri daima olarak Kıble kabul etmek o nokta veya şehri putlaştırmak gibi bir şey olur

Siz şeriat veya tarikatı bilmeden nasıl hakikatten bu kadar rahat ve güzel bahsettiğinizi birde ben anlasam. yahu bende bilirim hacca gideceğine iyilik yardım etse diye ama bu sadece yorum. Yapmayın arkadaşlar alın çantanızı gidin hacca yada millet toplanın yarın hactayız demiyorum ki.Ama yasak yoktur demeniz nerdeyse iftira safhasında. bilmediğiniz şeyin akıl oyunlarıyla yorumlamanız tehlike sınırı olarak görüyorum. Bir şeyin hükmü akıllla değil delil ve tecrübe ile verilmeli yoksa herkesin söz kavgasıyla biz burda bildiğinizin değil tahminlerinizin hükmü gerçekleşir; ya gerçek. Ben hünkarın ne dediğini veya yunusun ne dediğini iyi anlıyorum ama siz terk ediyorsunuz, denilen bu diye. Size şunu bırakın bunu yapmayın diye bir yorum yapan yok. Ama siz resmen dini fetva verir gibi konuşmanızın bir bedeli olacağını düşünüyorum. Yorum yaparken tarafsız dahi değil kesin konuşma hükümleriniz daha fazla.
Lütfen yorum yaparken bir daha düşünün ya ağır bir bedeli varsa.

zulfikar1985
15.03.2006, 09:54

HAC VE HACERULESVET

ASKERE YARDIMDIR

Yunus Emre der Hoca
Gerekse bin var Hacc'a
Hepsinden iyice
Bir gönüle girmektir
Yunus Emre

Burda bir ırkçılık sezimliyor gibiyim... Şimdi Kabe İstanbulda olsaydı (senin gibi olan) arap kardeşlerimizde şöyle diyecekti Arabın parasını Türk topraklarında harcamaktan kurtarmışlar. Bizim için esas olması gereken hac emredilmiş mi emredilmemiş mi?
"Ona bir yol bulan için beytullahı haccetmek Allahın insanlar üzerinde hakkıdır. Kim de inkar ederse, şüphesiz Allah alemlerden müstağnidir" Al-i İmran suresi
Yoksa Allah(c.c.) araplara rant kazandırmayın, gitmeyin diye tekrar emir mi yolladı... Ayrıca Allahın emrini indirgemek yetkisini kim eline almış acaba? Hacı Bektaşmı? Her halde o yüzden 7 kere hacca gitmiş...
KIBLE

ben bu ayetin mealini böyle biliyordum "Doğu da, Batı da (tüm yeryüzü) Allah’ındır. Nereye dönerseniz Allah’ın yüzü işte oradadır. Şüphesiz Allah, lütfu geniş olandır, hakkıyla bilendir. "

Ben sana yine Kur'an ile cevab vereyim.

Ey Muhammed!) Biz senin çok defa yüzünü göğe doğru çevirip durduğunu (vahiy beklediğini) görüyoruz. (Merak etme) elbette seni, hoşnut olacağın kıbleye çevireceğiz. (Bundan böyle), yüzünü Mescid-i Haram yönüne çevir. (Ey Müslümanlar!) Siz de nerede olursanız olun, (namazda) hep o yöne dönün. Şüphesiz kendilerine kitap verilenler, bunun Rabblerinden (gelen) bir gerçek olduğunu elbette bilirler. Allah onların yaptıklarından habersiz değildir.
(Ey Muhammed!) Nereden yola çıkarsan çık, (namazda) Mescid-i Haram’a doğru dön. Bu elbette Rabbinden gelen gerçek bir emirdir. Allah, sizin işlediklerinizden asla habersiz değildir.
(Ey Muhammed!) Nereden yola çıkarsan çık, yüzünü Mescid-i Haram’a doğru çevir. (Ey mü’minler!) Siz de nerede olursanız olun, yüzünüzü Mescid-i Haram’a doğru çevirin ki, zalimlerin dışındaki insanların elinde (size karşı) bir koz olmasın. Zalimlerden korkmayın, benden korkun. Böylece size nimetlerimi tamamlayayım ve doğru yolu bulasınız.

cevab yokmuuu

Aslan_Maraş
11.05.2007, 06:10
Sevgiyle selam canlar

Seriat tarikat marifet hakikat .
ŞERİAT: Bir kendini bulma tamamlamaya giden kapını ilkidir.Burada kendine bir rehber bulmak icin Allaha ruhunu ulaştırmayı diliyorsun ve bir rehberini diliyorsunve de dilediğin rehberin öğretisi altında yürüme yeridir.
TARİKAT: Burası merdivenin üstündeki kapı e merdivenleri tırmandın şimdi kapıdan iceri giricen.Burası sevdiğini arama yeri kendini arama yeri başka değişle ademini yada havvanı arama bulma yeri yani gercekleri arıyorsun.
MARİFET: E buradada becerilerini gösteriyorsun.fazla anlatmaya gerek yok.
HAKİKAT: Burasıda gercekler diyarı.Asıl gerceği görmüş oluyorsun ve cenneti yaşıyorsun.Burda insan ı kamil oluyorsun ve de enel hakım diyorsun Allahla bütünleştim diyorsun yani ruhunu Allah a ulaştırmış oldun fazla anlatmaya gerek yok.

ŞunUda ilave edelim. Erkekler Kadınları yada kadınlar erkekleri dövmeyi bıraksa bir kez herkes kendini dövse daha iyi olur bence ama allah onada izin vermiyor kendine ne de başkasına zulm etme diyor.

Ben de isterim şeriatı ama gercek şeriatı o aslından başka şekilde öğretilmişi değil.Sana namaz kılma da demiyorum Allah icin yapıyorsan boynum kıldan ince. Merdivenlerden cık yukarıya kardeşim kapıyı ac iceri gir tavaf et bakalım.Hep aynı merdivende durma Bir de. ikincisine bas ücüncüsüne dörtüncüsüne ve en sonuncusuna ve kapıdan iceriye olur mu kardeşim can.

Sevgiyle kalın canlar daha fazla acıklama yapardım ama maalesef yapamıyacam Gün gectikce yapacağım acıklamalar inş.

zerdest1986
11.05.2007, 09:12
Kuran değişmedi diyenler peki şu soruma bir cevap yazsınlar. Hz. muhammed namazını kıbleye dönük kılmazdı o dönemde namaz kıbleye dönük kılınmıyordu.Bugunse müslümanlar namazını kıbleye dönük kılıyorlar ve kurandada geçiyor namazınızı kıbleye dönük kılın diye sizce bu büyük bir çelişki değilmi. Daha bir cok örnek var elbette belırtsem kuranı zaten iyice okursanız o kadar birbirine zıt ayet varki buda kuranın acık bir dille degistigini göstermektedır.

ibrahim-ch
11.05.2007, 11:09
Kuran değişmedi diyenler peki şu soruma bir cevap yazsınlar. Hz. muhammed namazını kıbleye dönük kılmazdı o dönemde namaz kıbleye dönük kılınmıyordu.Bugunse müslümanlar namazını kıbleye dönük kılıyorlar ve kurandada geçiyor namazınızı kıbleye dönük kılın diye sizce bu büyük bir çelişki değilmi. Daha bir cok örnek var elbette belırtsem kuranı zaten iyice okursanız o kadar birbirine zıt ayet varki buda kuranın acık bir dille degistigini göstermektedır.

Kardes
Ayet demek sadece kurani kerimde yazanlarlar SINIRLI degil.
Bilimde ayetlerin en önemlisidir. KURAN in tarifine göre ayetler.
Matematik, Kimya, Biyoloji, Teoloji, vs
Yani insani Allaha ulastiran bir insanin baska bir insana karsi insan haklari BAZINDA saygi göstermesini saglayan her sey ayet tir.

kim müdahale ederse etsin ALLAHIN ayet leri degismez.
sonunda ALLAHIN ayetleri gercek olur.

Uzayda dogu, bati, yukari, asagi, diye yönler yok.
Yüzümüzü hangi yöne dönersek dönelim daima Allaha istikametinde dua edip yaratana secde etmis oluruz.
önemli olan temiz ve bilimsel niyet.

eldorado
11.05.2007, 11:30
kuran ve alevilik özde aynıdır ama gelişen dünya ve yaşam koşullarında sürekli güncelleşiyor...bugünki hayat standartlarıyla geçmişteki koşullar farklı...ve bu farklılıkta ibadetlerde bugünki şartlarda farklı yapılıyor...yani özde değişim yok,sadece görsel ve zamane değişimi var...

ismailgokhan
11.05.2007, 19:47

Anladım kadarıyla Kuran'ın değişmediğini ispatlamışsınız bundan bir sonuç çıkarıp o zaman Aleviler değişmiştir diyorsunuz Madem Aleviler değiştiğine göre Kuran yoluna devet ediyorsunuz

Mantığınız yanlış

ismailgokhan
11.05.2007, 20:01
alevi olmayanlar bu foruma yarardan çok zarar vermeye başladılar. biz aleviliği alevi olmayanlardan mı öğreneceğiz.
BENİM KABEM İNSANDIR KURAN DA KURTARANDA İNSANDIR.

Haklısın ne yazık ki içimizde Alevi gözüp bizi bölmeye çalışanlar var dikkat edin bazı konularda sürekli kavga çıkaranlar var açtıkları konularla sünniliği empoze etmeye çalışanlar var buna bir son vermemiz lazım bize İslamcıların forumlarında bu kadar özgürlük tanınır mı yada ülkücülerin yada Kürtçülerin forularında özgürce konuşmamıza izin veriyorlar mı bize Aleviği öğretmeye çalışanlara kendi partilerini empoze etmeye çalışanlara dur demeliyiz bizim gösterdiğimiz hoşgörüyü kötüye kullanmaya çalışanlar var

zerdest1986
11.05.2007, 21:41
Kardes
Ayet demek sadece kurani kerimde yazanlarlar SINIRLI degil.
Bilimde ayetlerin en önemlisidir. KURAN in tarifine göre ayetler.
Matematik, Kimya, Biyoloji, Teoloji, vs
Yani insani Allaha ulastiran bir insanin baska bir insana karsi insan haklari BAZINDA saygi göstermesini saglayan her sey ayet tir.

kim müdahale ederse etsin ALLAHIN ayet leri degismez.
sonunda ALLAHIN ayetleri gercek olur.

Uzayda dogu, bati, yukari, asagi, diye yönler yok.
Yüzümüzü hangi yöne dönersek dönelim daima Allaha istikametinde dua edip yaratana secde etmis oluruz.
önemli olan temiz ve bilimsel niyet.

yav ibrahim ben ne demişim sen ne yazmıssın valla anlamıyorum sizleri. Ayet değişmez diyonda benım soruma cevap ver hele ondan sonra yorumunu yaparsın. Sen zaten islam inancına tabi oldugun için elbette inanmayacaksın ayetlerın degiştigine degiştigine ınansan zaten inancından sıyrılırsın degilmi. Sen yorumu boş ver soruma cevap ver hele.

ibrahim-ch
12.05.2007, 00:26

Kible degisikligi.
evet dogrudur degismistir.
sebebide. Yahudiler dalga geciyorlardi müslümanlarla.
Mescidi aksa ilk KIBLe dir. Hz.Peygamberin mirac a buradan ciktigina inaniliyor.
Allah Dua ve namazin farkli yönlerdede kabul oldugunu anlatmak icin KABe istikametine dogru dönülebilecegini ayette belirtmistir.

Allah her yönde yapilan dua ve secdeleri kabul eder yeterki niyet iyi olsun hedef yaratan a ulasmak olsun.

KURAN da yaziyor bütün yönler Allahindir. Dogu da BATI da Allahin dir.

Hiristiyanlarinda dua istikametleri dogu dur.
Kiliselerde durus istikameti hep dogu dur.
Cünki Hiristiyanlik eski bir günes tapim dinidir.

solinvictus ve Mitraizm dininin devamidir.

aytek
12.05.2007, 02:40
Büyüklerimizin, dedelerimizin bir lafı vardır;
Etme cahille muhabbet, altının adını pula getirir.

Alevilik mi değişti yoksa kuran mı?
İnsanlar, bir çok aydın, bir çok düşünür Kuran daki çelişkileri ortaya koyuyor. İnanıp inanmamak kişiye kalmış! Bizler Kuran değişmiştir derken, bir aşşağılama, bir saygısızlık yapma peşinde değiliz! Sadece fikirlerimizi seviyeyi düşürmeden ortaya koyuyoruz!

Aleviliğe gelince; Ne yazık ki bir çok insanın alıştığı gibi, aleviliğide, sizin de istediğiniz gibi belli kalıplara koyamazsınız!!!! Eğer böyle bir çaba içine girerseniz, zaten aleviliği hiç bir kalıba da sığdıramazsınız!!!

Ayrıca dört kapı kırk makamdan, şeriattan bahsetmek, dem vurmak, her baba yiğidin harcı değildir! Sözleri, kelimeleri okuduğunuz gibi değil, taşıdıkları mana ve anlamlarıyla anlamaya çalışın! Ancak dikkat edin, o sözlerin derinliğinde boğulmayın!

Saygılar

saheser
15.05.2007, 11:54
Benim elimde bir kitap var.Yazan Asir yüce bunu sizlerle paylasmak istedim.
Kitabin adi. Gercek inancin temeli islamda

Kücük yasdan beri dini konulara merakli olan bir vatandasim.Gercek islam dinine sonsuz sempati ve muhabbetim vardir.Bu nedenle, bir arastirici sifatiyle dini kitaplari ve tarihsel bilgileri elde etmek icin, gereken gayreti sarf etmekteyim.
Binaenaleyh gerek metresede ve gerek okullarda, bize ögretilen islam dininin ahkamini kur-an, incil,tezrat,zebur gibi mukaddes kitaplarla karsilastirdigimizda bize ögretilenlerin hic birisini bu kitaplardan bulmak imkanini elde edemedim.Mevlana,nin buyurdugu gibi "Islam dininin hatti zatinda hic bir ayip ve kusuru yoktur.Ayip ve kusur bize ögretilen islamiyettedir "buyuruyor.

Gercekden sade ve ari olan islam dinine bir cok bid-ad uydurma seyler ve hurafeler isnad edilmistir ki, bunun icinden gercegi bulmak imkansiz hale gelmistir.Örnegin, Kur-an disi namazlar, oruclar, mezhepler, tarikatlar ve daha bir cok asilsiz ve hic bir delile dayanmiyan uydurma hurafeler ve kurallar yerlestirilmistir. Iste bizim muariz oldugumuz bir sey varsa oda Kur-an disi olan uydurma hurafelerdir.

Gercek islam dini, insanlarin birbirini sevmelerini emreder.Insan ve toplum hayati bakimindan cok önemlidir. Zira,sevgi insanlari toplumda köklestiren ,milleti bir vücut haline getiren her türlü kalkinma ve yükselme ve ilerlemeye imkan sagliyan amillerin basta gelenidir.Gercekte bu sevgi, insanin dogusunda Allah tarafindan insanlara bahs edilmistir.Allah,insani kendi eliyle yapmis ve ruhundan insana üflemistir.

Kur-an` kerim de, kalbinizde ne kadar sevgi ve ne kadar iyilik ve hos görülük duygusu var ise, Allah`a o kadar yakinsiniz demektir, diyor.
Allah ve peygamberinin, bu kadar ikazlarina ragmen emeviler Hz.Muhammed-in vefati esnasinda iktidari ele gecirmek icin hemen faailiyete gecerek, türlü hiyle ve desiselerle iktidari ellerine gecirmeyi basarabilmislerdir.böylece ecdadlarindan kendilerine miras kalan bid-ad ( uydurma seyler)ve hurafelerden ibaret olan eski inanclarini yürürlüge koydular.

Burda yazilanlara inandigim icin Sizlerle paylasmak istedim.sayin Asir yüce,ye bu arastirmalarindan dolayi tesekkür ederim.

sertur
15.05.2007, 12:31
arkadaşlar kuranı kerim değişmemiştir, bunu Allah c.c bizzat kendisi beyan ediyor,“Kur’an’ı biz indirdik. Onu (kıyamete kadar) koruyacak olanda biziz” (El-Hicr Suresi - 19) kuran tercimesinde fark olabilir bu gayet normaldir, yani özüyle özdür, Alevilikde değişmemiştir, ama isteyerek ama istemeden birilerinin dayatma ve şuursuzlaştırmaları neticesinde farklı yorumlar ortaya çıkmıştır, Aleviliği şiilikle karıştıranlar olduğu gibi, alevi insanının demokrat özgürlükçü ve laik yapısınıda illaki dinsizlik gibi gösteren bedbahtlarda vardır,bizim için aslolan inandığımız gibi yaşama azmi ve çabasıdır, bu konuda inanç eksenimiz mevcuttur, çelişki ve hadiseleri biz aleviler değil, aleviliği asimile etmek isteyen sinsi ve zalim beyinler oluşturmaktatır,saygılarımla...

karakartal
15.05.2007, 12:43
Kuran Hz. Peygamberin ceylan derilerine yazdığı orjinali ile %100 aynı değildir. Kim ne derse desin. Şu an ki Kuran Ebu Bekir döneminde kuranın ayetlerini iyi bilenlerin tek tek çağırılıp sayfaya dökülmesi ile oluşturulmuştur.

Şu an mevcut yazılı kitapları 100 değişik yorum ile yorumlayabiliyorsak. O halde o dönemki peygamberin çevresinde olan insanların değişik yorumlama ve kendi görüş açısıyla (istemeden de olsa subjektif yorumlama) kuranı yanlış aktarma seçenekleri vardır.

Kuranı incelerseniz
- şiir gibi aktığı
- çelişki olmadığı

yalanlarını görmüş olursunuz. Şiir gibi gitmiyor. Bazı noktalar kendini tekrar ederken bazı konularda atlama yapılıyor. Bu nedenle ben orjinalliğine inanmıyorum, çok zıt farklılaştığınıda düşünmüyorum. Belirli ayrıntıları içermesede hemen hemen özünü korumuş sayılır.

sertur
15.05.2007, 13:03
Kuran Hz. Peygamberin ceylan derilerine yazdığı orjinali ile %100 aynı değildir. Kim ne derse desin. Şu an ki Kuran Ebu Bekir döneminde kuranın ayetlerini iyi bilenlerin tek tek çağırılıp sayfaya dökülmesi ile oluşturulmuştur.

Şu an mevcut yazılı kitapları 100 değişik yorum ile yorumlayabiliyorsak. O halde o dönemki peygamberin çevresinde olan insanların değişik yorumlama ve kendi görüş açısıyla (istemeden de olsa subjektif yorumlama) kuranı yanlış aktarma seçenekleri vardır.

Kuranı incelerseniz
- şiir gibi aktığı
- çelişki olmadığı

yalanlarını görmüş olursunuz. Şiir gibi gitmiyor. Bazı noktalar kendini tekrar ederken bazı konularda atlama yapılıyor. Bu nedenle ben orjinalliğine inanmıyorum, çok zıt farklılaştığınıda düşünmüyorum. Belirli ayrıntıları içermesede hemen hemen özünü korumuş sayılır.

merhaba sn.karakaltal, yorumunuzu okudum, o zaman yukarda belirtiğim ayet boşa çıkıyor, yani kuran değiştiyse şu an kuran diye bir şey yok doğal olarak Allah bizi kitabından mahrum mu etti? niye daha önceleri kutsal kitap değiştiği zaman Allah yeni bir peygamber kutsal kitap (zebur---->tevrat------>incil------->kuran------>??) gönderiyorken bize rehber göndermedi anlamış değilim. oysa dedem kuranı hıfzetmiş bir insan olarak kuranı alevilik yorumuna göre çok güzel anlatırdı, kurandaki ilim kurandaki insana saygı kurandaki, sevgi bizi anlatıyor derdi, ama gören göz olmak lazım muhabbetle...

ibrahim-ch
15.05.2007, 13:53

Kuranı incelerseniz
- şiir gibi aktığı
- çelişki olmadığı

Evlat sen yüregini serin tut. (senin yasinda oglum var KIZMA emi)
Varolma mücedelesini Bilimi rehber edinenler kazanir.
Allah her seyi bilen dir.
Allah artik peygamber göndemeyecek ama bilim peygamberlik yapacak artik.

karakartal
15.05.2007, 15:53
merhaba sn.karakaltal, yorumunuzu okudum, o zaman yukarda belirtiğim ayet boşa çıkıyor, yani kuran değiştiyse şu an kuran diye bir şey yok doğal olarak Allah bizi kitabından mahrum mu etti? niye daha önceleri kutsal kitap değiştiği zaman Allah yeni bir peygamber kutsal kitap (zebur---->tevrat------>incil------->kuran------>??) gönderiyorken bize rehber göndermedi anlamış değilim. oysa dedem kuranı hıfzetmiş bir insan olarak kuranı alevilik yorumuna göre çok güzel anlatırdı, kurandaki ilim kurandaki insana saygı kurandaki, sevgi bizi anlatıyor derdi, ama gören göz olmak lazım muhabbetle...

Kuranın içine düzmece ayetler eklendiğini,
Kuran ayetlerinin değiştirildiğini,

söylemiyorum.

Kuran ayetlerinin tamamının eklenmediğini
Eklenirken rehber olarak belirlenen kişilerin değişik yorumlayabileceğini

söylüyorum.

Bunlar şahsi görüşlerim. Ebubekir - günümüze kadar gelen zamanda orjinallik bozulmamıştır. Peki ya öncesi ? Bundan kim emin ? Peygamberimizin arkasından dolaplar düzenleyenlere ne kadar güvenebiliriz ?

KızılBant
15.05.2007, 15:55
Kuranın uygulandığı ülkelerde insanlık inliyor misal afganistan, iran vs

Kuranı sadece cenazelerde okusunlar başka işlevi yok

suzi34
15.05.2007, 16:08
Kuran,ın değiştirildiğine açıkcası inanmak istemiyorum.Ama Türçe meallerin hiç biribirini tutmuyor bu ne yazıkki doğru.Bence herkes kafasına göre tercume yapmış.Hangisine inandıysa onu yazmışlar meallere.

Zara_Koçgiri
03.06.2007, 21:55
şuana kadar alevi ve sünni olarak gelinmişse ve okunan ayetlar cenazelerde olsun mevlitlerde olsun sonuçta aynı kuranı kerımden okunuyorsa burda ne kuranı kerımın nede alevilerin değiştiği söz konusu bıle değildir söz konusu olan sadece hz ali efendimize uygulanan haksızlıklar ve halen gunumuzde yaşadığımız iftiralar ve baskılardan dolayıı bu şekılde bı düşüncenın tamamıyla yanlışa sürükleyeceğini düşünüyorum alevilik islamın özüdür.

umutTt
03.06.2007, 22:03
ya şimdi kur'an dini bir kitap alevilik bir din. ayrıca her dinde kendi içinde çatışmalar var. hristiyanlıkta öyle müslümanlıkta. dünyadaki bütün kur'an lar aynı da müslümanlık aynı mı? türkiyede daha farklı yaşanan müslümanlık bir iranda bir arap yarımadasında daha farklı yaşanıyor. o zaman buda bir çelişki. ayrıca aleviler kendi içlerinde anlaşamıyorlarsa bile en azından birbirlerine bağlılar. birlikler bütünler.

sunagngr
03.06.2007, 22:10
bence senin farklı bir amacın var arkadaşım çünkü açtığın başlıkla yazdıkların alakasız çok farklı ve saygı çerçevesini aşmışın değerlere biraz saygı duysak bece çok iyi olur

sunagngr
03.06.2007, 22:13
bu arada kuranın mı veya aleviliğin değişmesinin bağlantısını nasıl kurdun bunuda açıklarsan çok sevinirim nasıl böyle bir bağlantı kurabildiğini çok merak ettim çünkü

Kılıç Ali
03.06.2007, 22:17
Bütün arkadaşlarımız düşüncelerini açıklamışlar gayet hoş ve güzel olması gereken de budur, yalnız arkadaşlar şunu unutmamak gerekiyor eğer yazılanlarda ayrımcılık tahrik küfür hakaret vb.... şeyler içermiyorsa burada özgürce yazılması kanaatindeyim başka forumlarda neler olup bittiği umurumda da değil açıkcası ben kendi forumuma bakarım....
konuyla ilgili bir iki kelime yazmadan geçmeyeyim, Aleviliğin şu anda hali hazırda bulunan Kuranla bir ilgisi olduğunu düşünmüyorum bunu en iyi şeriatla yönetilen ülkelere bakın herşey apaçık bir şekilde ortaya çıkacaktır. örnek verecek olursak taliban zamanında cuma namazlarına gitmeyenler kırbaçlanıyordu, kadın insan olmayı bıraktım bir hayvandan daha değersizler bir et parçası olarak görülüyor ve alınıp satılıyor. suudi arabistanda kız yurdunda çıkan yangında kız çoçukları yangından kaçmak için dışarı çıktığından din polisleri o kızları başları açık ve gecelikleri var diye yangın olan binaya tekrar sokmuşlardır, daha binlerce olay sayabilirim ama bu şu demek değildir sünni inanca sahip olup çağdaş değerlere sahip kamil insan olan bir çok insan var bu insanlarla yobazları ayırmamız gerektiğini düşünüyorum....

Nesimi
26.06.2007, 20:56
Bu nasıl bir konu Aleviliğe laf edenin veya Alevilik hakkında şüphesi bulunanın "ALEVİYİM" demeye ve karalamaya hakkı yokdur.

Aleviliğe gereken değeri vermek gerekir bu tarz islam misyonerliği oyunlarına gelmemek lazım bunun sonu camide namaz kılmaya kadar gider...

konuyu kazana atıyorum