Orijinalini görmek için tıklayınız : Baba ve Dedelerin tanrılaştırılması

karakartal
04.03.2006, 19:20
Merhaba dostlar

Baba ve Dede lere karşı saygı ve sevginin aşırı derecede abartıldığını ve hatta bu abartmanın tanrılaştırmaya kadar ilerlediğini gördüm. Özellikle tokat sıraçları bunu iyi bilir.

Benim inancımı sorgulamama neden olan olayda en çok bu konu. Hatta çoğu aynı kandan ve çevreden gelen alevi gençlerini alevilikten soğutan en büyük etkende budur. Ama nedense aileler bunun farkında değiller. En yakın arkadaşımın sunni olmasıda buydu. Ama ailesi ve ailelerimiz bu konuda çok sertler. Sorunun kaynağına inmektense sorgulamadan dinlemeden sert tepkiler vermekteler.

Görmek istemediğim derecede aşırı tapma ve saygı gösteriliyor. Ben Baba ve Dedelerimize ocağımızın ve yolumuzun yol göstericileri ve pirleri olarak görüyorum ama bu aşırı abartma bence sıraç alevilerin kanayan yarası.

Diğer yörelerde bu tarz tanrılaştırma/abartma var mı ?

Şoreş
04.03.2006, 19:50
Valla ben tanrisallastirma görmedim ama çok büyük bir saygi görüyorum dedelere karsi :)

meymane_usari
04.03.2006, 19:53
bizim sivasta böyle bir adet yok dede yol gösteren olarak kabul edilir bundan başka tanrılaştırma diye bir şey söz konusu olamaz bizde...

derviscemal
04.03.2006, 20:01
Dedelik yapan bir aileden geliyorum, Biz alevi inancını taşıyan tüm insalar bütün insanlığa saygı gösteriyoruz, ama tapan kimse görmedim ellerini öpmek saygı göstermenin dışında keramet gösteren dedelerin ayaklarına gidildiğini gördüm. Ama bunu gene tapma olarak değerlendirmiyorum.

meymane_usari
04.03.2006, 20:10
bazı dedeler var onlara inanlarin umudunu kötüye kullanıyolar mesela bazı adamlar kendilerini dede diye tanıtıp köylülerden para aliyolar mis sonmra bir keresinde adamın biri bizim gomı (köylerde daha çok yaz aylarında gidilen bir ağıl) ya gelmiş demiş ben dedeyim dedem de demiş buyur gel hoşgeldin tabi dedeyi bırakırlar mı demişler yatıya kal adam da kalmış..
yatarlarken dedem demiş dur ben gidim bunla yatim nolu nolmaz dedem yatarken bir bakmiş adam elinde fenerle yastiklari felan karıştırıp para arıyormuş dedem demiş napıyosun adamda demiş hızır geldi ona ışık tutyorum dedem demiş he he bende öyle diyordum adamı evvelsi gün kovmuşlar köyden adamda bir daha gelmemiş bizim oralara yani kıssadan hisse öyle her dedeyim diyene inanmamak lazım..

saygılar

Şoreş
04.03.2006, 20:15
Tapmak zaten cahilliktir.Dedelerimiz çok önemlidir bizim için ama tapmak olmaz :) Mesela bikaç kez cemden sonra dedenin elini öptügümü hatirlarim.Bu saygidandir.

Hüseyin69
04.03.2006, 22:40
hani biz aleviler insani hakta hakki insanda görüyorduk bumu sizin aleviliginiz dedelerin tanrilasmaya ihtiyaclari oldugunu sanmiyorum
ama ben pirimi ilah ta yaparim tanrida yaparim ve taparim
buna kim engel olabilirki sizin aile sayginiz edeb anlayisiniz dedelere laf atmaksa sorun sizde degil sorun sizi yönlendirenlerdedir dedelerimiz kapidan daha iceri girmeden sürüne sürüne ayaklarina kapanirdik size göre bir abartidir ama bana göre ben onda allahi tanriyi ve ilah i görürüm
bazi insanlar nasilki isa mesih olabilir buna kimse müdahale etmiyor sa bazi kendini bilmez insanlarda kendini dede sayip gider köy kesimindeki insanlarin hem vicdanini hemde cüzdanini götürür
karakartalmisin ne isen lütfen baslik acarken biraz daha dikkatli ol
haddini fazlasiyla asmisin

ne günlere kaldik yahu Yarin öbürgün biride cikip ziyaretlerimize türbelerimize laf atacak

srdr_ist
04.03.2006, 22:41
Dedelerimize olan saygımız sonsuz onların yüzü suyu hürmetine hakka yakın olduğumuzu biliriz.Dede eve geldiğinde gelen haktır diye bırakın dedeyi 7 yaşında misafir cocuk bile olsa ayağa kalkılır. Bu tapınma değildir himmetcinin himmetcisi olarak algılanır. Dede nin eve gelmesi evliyaların gelmesi görülür hizmette kusur işlenmez gereken saygı sevgiyle hizmeti yapılır dede de duasını verir.
Bizim dedeler eskiden gelemezmiş taliplerinin yanına hani şu tapınma varya dediğinizi bile yapamazlarmış yemende bağdatta olur muş fakat taliplerin köyüne mektup yollarmış şu ayda oruç tutun şu ayda kurban kesin diye.
Siz kulaktan dolma sözlere kanmayın.

şavolanlı
08.03.2006, 02:36
yok be dost ben şimdiye kadar dedelerin töbe haşa tanrılaştırıldıgını görmedim ama bilirimki örf ve adetlerimiz;dede vardır ataya ve büyüklere saygı ve hürmet toplumumuzda vardır ataerkil bir toplum misafirperver bir yapı vardır tabiki dedelerimizde ehli-beyt soyundan geldikleri için seyit oldukları için ayrı bir hürmet ve saygı gösterilir dostlar

SahHatayi
08.03.2006, 02:51
Merhaba dostlar

Baba ve Dede lere karşı saygı ve sevginin aşırı derecede abartıldığını ve hatta bu abartmanın tanrılaştırmaya kadar ilerlediğini gördüm. Özellikle tokat sıraçları bunu iyi bilir.

Benim inancımı sorgulamama neden olan olayda en çok bu konu. Hatta çoğu aynı kandan ve çevreden gelen alevi gençlerini alevilikten soğutan en büyük etkende budur. Ama nedense aileler bunun farkında değiller. En yakın arkadaşımın sunni olmasıda buydu. Ama ailesi ve ailelerimiz bu konuda çok sertler. Sorunun kaynağına inmektense sorgulamadan dinlemeden sert tepkiler vermekteler.

Görmek istemediğim derecede aşırı tapma ve saygı gösteriliyor. Ben Baba ve Dedelerimize ocağımızın ve yolumuzun yol göstericileri ve pirleri olarak görüyorum ama bu aşırı abartma bence sıraç alevilerin kanayan yarası.

Diğer yörelerde bu tarz tanrılaştırma/abartma var mı ?

sen abartma olarak görüyorsan, kendi yolundan uzaklasmissin ... baska birseyde demicem.

bülentişcan
09.03.2006, 11:30
hani biz aleviler insani hakta hakki insanda görüyorduk bumu sizin aleviliginiz dedelerin tanrilasmaya ihtiyaclari oldugunu sanmiyorum
ama ben pirimi ilah ta yaparim tanrida yaparim ve taparim
buna kim engel olabilirki sizin aile sayginiz edeb anlayisiniz dedelere laf atmaksa sorun sizde degil sorun sizi yönlendirenlerdedir dedelerimiz kapidan daha iceri girmeden sürüne sürüne ayaklarina kapanirdik size göre bir abartidir ama bana göre ben onda allahi tanriyi ve ilah i görürüm
bazi insanlar nasilki isa mesih olabilir buna kimse müdahale etmiyor sa bazi kendini bilmez insanlarda kendini dede sayip gider köy kesimindeki insanlarin hem vicdanini hemde cüzdanini götürür
karakartalmisin ne isen lütfen baslik acarken biraz daha dikkatli ol
haddini fazlasiyla asmisin

ne günlere kaldik yahu Yarin öbürgün biride cikip ziyaretlerimize türbelerimize laf atacak
Sevgili Canerzincan
sana katılıyorum, evet herkes haddini bilip yazmalı