Orijinalini görmek için tıklayınız : Atatürk'e Hakaret AİHM'e Göre Meşruymuş

Şah-Mat
04.03.2006, 19:45
'Atatürk'e hakaret' davasında Türkiye haksız bulundu

AİHM, "Atatürk'e hakaret" gerekçesiyle hapis cezasına çarptırılan iki kişinin Atütürk'ü değil, Kemalizm'i hedef aldığını belirterek Türkiye'yi toplam 8 bin 450 euro tazminat ödemeye mahkum etti. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), "Atatürk'e hakaret" gerekçesiyle hapis cezasına çarptırılan Yılmaz Odabaşı ile Niyazi Koçak'ın Atütürk'ü değil, Kemalist ideolojiyi hedef aldıklarını belirterek Türkiye'yi toplam 8 bin 450 euro tazminat ödemeye mahkum etti.

Strazburg'da faaliyet gösteren AİHM, "Atatürk'e hakaret" gerekçesiyle 1998 yılında bir yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan Yılmaz Odabaşı ile aynı suçtan para cezası verilen Niyazi Koçak'ın şikayetleri üzerine açılan davayı sonuçlandırdı.

Mahkeme, karar verirken Atatürk'ün çağdaş Türkiye için "sembolik" bir şahsiyet olduğunu gözardı edemediğini belirtti ancak Odabaşı'nın derlediği ve Koçak tarafından yayınlanan "Düş ve Yaşam" kitabındaki makalelerde "Doğrudan Atatürk'ün hedef alınmadığını, hedefin Kemalist ideoloji"nin olduğunu kaydetti.

Türk mahkemelerinin Odabaşı ve Koçak'ın ifade özgürlüğüne müdahale etmeleri için yeterli neden bulunmadığını belirten AİHM, kitapta şiddet veya silahlı direnişin teşvik edilmediğine de dikkat çekti.

AİHM, oybirliğiyle manevi tazminat olarak Odabaşı'na 6 bin, Koçak'a 2 bin 450 euro, mahkeme masrafları içinde de ikisine toplam 2 bin euro ödenmesini hükmetti.

HABERX....

Avrupa'nın yarası var tabi .Beni de biri denize dökse bende O 'na hakaret edilmesine bir şey demem hatta sevinirim , eminim Avrupa'da seviniyordur.

Azrail
04.03.2006, 19:50
heryere aynı cevabı yazıyorum ama hakediyolar ne yapayayım, CAN hiç merak etme ''it ürür kervan yürür'' bu dengesizlere haddini bildirirler

izmirksk
04.03.2006, 21:51
ne demiş bu adamlar ?
hangi sözlerinden yargılanmışlar?
ve hangi grekeçel karar göre Türkiye haksız bulunmuş?

bunlar verilse iyi olurdu atıp tutmuş olmayalım

srdr_ist
04.03.2006, 23:02
türkiye de ne güçlü ise onu yıkmak isteyenlerin yeni buluşu şayet başka bir güç çıkarsa onada cezalar yağdırırlar. Nasıl ki askerlik için benim ideolojime uymuyor diyen suçla aynı askeriside güçlü ise onada bir hamle boşver verirsek adam değiliz kim bunlar memleketimin adamına laf için söz söyleyecekler dış kapının dış mandalıyız ama adamlar içerde bize caza verecekler haha:)

müttaki
04.03.2006, 23:56
şiir ve edebiyat bölümünde bir yılmaz odabaşı var ama aynı yılmaz odabaşımı bilmiyorum.

şah neden suçlandıklarınıda yazsaydın fikir edinirdik bizde. bakarsın bizi de birgün yargılarlar. :(

celalkocairi
05.03.2006, 14:04
Kemalizm Ataturk'un ideolojisi degıl mi yani. Kemalizme laf atmak Ataturke laf atmaktır. Ne işe yarar bu AİHM?

Şah-Mat
05.03.2006, 21:22
Evet arkadaşlar haklısınız..

Neden yargılanmışlar onu bilmiyorum.Haber sitesinden alıntıladım bunu.Bugün biraz baktım ama bi şey bulamadım.:(

Serkan_Devrim
06.03.2006, 13:30
Kemalizm Ataturk'un ideolojisi degıl mi yani. Kemalizme laf atmak Ataturke laf atmaktır. Ne işe yarar bu AİHM?
katılmıyoruym. kemalizm Atatürk'ten sonra kurulmuştur. bugün eleştirilecek derecede dejenere olmuş durumdadır. bugün kendi özüne dönmüş bir kemalizme bu ülkenin ihtiyacı vardır. buda kemalizmin kendi özeleştirisini yapmasıyla olur. kemalizm eleştirisiyle Atatürk eleştirisi farklıdır. ancak yapıcı olmayan diyalektikten uzak karalamalara yandaş değilim. kemalizme karalamalar yapmanın ne kemalizme nede karalayanlara sağlayacağı bir yarar vardır.
saygılar.

pastoralsenfoni
03.07.2006, 23:47
atatürke hakaret etmek bu insanlar için marifet sayılıyor.

uyanın artık uyanın bağımsız cumhuriyet elden gidiyor.kolay olanı seçmeyin...

izem
10.07.2006, 14:59
Kemalizm kelimesi Atatürk zamanında çıkmıştır sevgili dostlar..

Yani bazılarının "Kemal zamanında Kemalizm mi vardı?" gibi lafları abes kaçmakta..

CHPnin kuruluş yazışlarında ve ittifakçıların özellikle ingilizlerin yazışmalarında Kemalzim kelimesi sıkça yer almaktadır..

SivanA SimyacI
11.07.2006, 13:14
ben şah mata sonuna kadar katılıyorum çok güzel demiş admların yarası var tabi hoşlarına gitmişdir bu durum.lakin bu avrupalı (sözde medeniyet)insanların bilmediği bir şey varki MUSTAFA KEMALLER ÖLMEZ...
aldıkları karar ne olursa olsun onlara son yüz yılın en büyük şamarını atan bizim ATAMIZDIR.Mustafa Kemal Atatürktür.

Azrail
11.07.2006, 13:17
ben şah mata sonuna kadar katılıyorum çok güzel demiş admların yarası var tabi hoşlarına gitmişdir bu durum.lakin bu avrupalı (sözde medeniyet)insanların bilmediği bir şey varki MUSTAFA KEMALLER ÖLMEZ...
aldıkları karar ne olursa olsun onlara son yüz yılın en büyük şamarını atan bizim ATAMIZDIR.Mustafa Kemal Atatürktür.haklısın Can;

hatta şöyle diyelim,

son yüzyılın en büyük lideri, devlet adamı, askeri, vs,,vs

tartışmasız GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'tür

Serkan_Devrim
11.07.2006, 13:20
bu oyun uzun zamandan beri devam ediyor. AB Türkiye'den Attürk sevgisini atmk istiyor. bu sebeple orduya bazen göndermeler yapıyor. orduya laf atıyor. amacı bellidir.

Azrail
11.07.2006, 13:22
bu oyun uzun zamandan beri devam ediyor. AB Türkiye'den Attürk sevgisini atmk istiyor. bu sebeple orduya bazen göndermeler yapıyor. orduya laf atıyor. amacı bellidir.haklısın dostum bak yine o atasözü aklıma geldi, tam bunlara göre

it ürür kervan yürür :sas

izem
11.07.2006, 13:50
Orduya biraz zor bulaşır..Bilmem duydunuz mu, Zaman gazetesi genel yayın yönetmeni demişşşş ki: Bizim gazetemizi en çok asker okuyor..

Hadi ya!!!!

aksakal
11.07.2006, 13:52
Amerika, Ilımlı islam ve ılımlı ortadoğu ve fethullah gülen bunların birleşimi nedir sizlerce düşünün bakalım
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
bu arada zamanı en çok asker okuyor sebeb ne olaki?

Azrail
11.07.2006, 13:53
Orduya biraz zor bulaşır..Bilmem duydunuz mu, Zaman gazetesi genel yayın yönetmeni demişşşş ki: Bizim gazetemizi en çok asker okuyor..

Hadi ya!!!!okumakta ziyade kullanıyorlardır (yer felan silmek için) :p

Özgür-Taylan
20.09.2006, 08:50
bunlar ne yapmaya çalisiyor be?..

Sen Mustafa Kemal'sin!
Alın terim, göznurum!
Sen ölümsüz en yüce Türk!
Sevincim, kuvancım, onurum...
Sen yeni Türkiye'nin ilk mimarı
Ilk harcı karan
Çatıyı ilk atansın
Sen ilk öğretmen
Baş kumandan
Ulu önder
Şavkı yarınlara vuransın.

Çarpan yürek, akan kansın
Sana nasıl sesleneyim?
Sen baştan başa Vatansın...

izindeyiz ATAM !!

yoz ve yobazlara inat olsun !!!!!!!

saygilar

ÖzgürEfe
12.06.2007, 17:44
AİHM' nin köşe başındaki dürümcüden bir farkı kalmadı. Şahsen ciddiye alınacak kurumluktan çıktı. Belki çok genellemiş olacam ama kısa yoldan anlaşılıyor niyetlerin ne olduğu.

diablo21
11.10.2007, 01:38
Avrupa'nın yarası var tabi .Beni de biri denize dökse bende O 'na hakaret edilmesine bir şey demem hatta sevinirim , eminim Avrupa'da seviniyordur.

solemıssın ıste canım arkadasım benım yaraları var hemde cok buyuk turkıyeyı parcalatmadı satmadı.

Seyduna
11.10.2007, 10:12
Elin mahkemesiyle yuruseydi bu isler simdiye aya adam firlattiydik. Ne ileri goruslu bir insanmis, bugun , tam suanki durum icin bile soylenmis bir zosu bile var :

http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=30085

alyeşil
11.10.2007, 10:30
AİHM: KEMALİST İDEOLOJİ ELEŞTİRİLEBİLİR

Atatürk'e hakaretten hapis yatan yazar Odabaşı, Türkiye'yi mahkum ettirdi

"DÜŞ ve yaşam' adlı kitabında Atatürk'e hakaret ettiği gerekçesiyle, 1998 yılında 1 yıl 6 ay hapis cezasını çarptırılan ve hapis yatarak cezasını çeken Yazar ve Şair Yılmaz Odabaşı, AİHM'e açtığı davada Türkiye'yi 6 bin Euro ödemeye mahkum ettirdi. Yayıncıya da 2 bin 450 euro ödenmesine hükmeden AİHM'in oybirliğiyle verdiği kararda, Odabaşı'nın kitapta Atatürk'ü değil, "Kemalist ideolojiyi' hedef aldığı belirtildi.

Yılmaz Odabaşı, Düş ve yaşam adlı kitabı nedeniyle, "Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar' kapsamında, 5816 sayılı yasanın 1/1. ve 2/1 maddeleri gereğince 1 yıl 6 ay hapis cezasına, kitabın yayıncısı Niyazi Koçak ise 2 milyon 725 bin lira para cezasına çarptırıldı. Odabaşı'nın kitabında, "Kemalizm, Mustafa Suphi ve yoldaşlarını katletip, kominist partisi kurdurmuş değil midir. Kemalizm, komünist olduğu gerekçesiyle Nazım Hikmet'i yıllarca hapishanelere atmış değil midir? Dersim'de Şeyh Said isyanına kadar irkiltici örneklerle, on binlerce Kürdü, Kemalizmin ideolojisi katletmiş değil midir" biçiminde ifadeler yer almıştı.

Odabaşı, mahkumiyetinin ilk 50 gününü Bursa E Tipi Cezaevinde, kalan süreyi ise Saray Kapalı Cezaevi'nde tamamlayarak, Eylül 1999 yılında tahliye edildi.

YAYINCIYA DA 2 BİN 450 EURO
Odabaşı ve Koçak'ın avukatı Hülya Sarsam'ın, AİHM'e açtığı dava sonuçlandı. AİHM, Atatürk'ün çağdaş Türkiye için sembolik bir şahsiyet olduğunun gözardı edemediğini belirterek, Yılmaz Odabaşı'nın yazdığı "Düş ve Yaşam' adlı kitaptaki yazısında, "Doğrudan Atatürk'ün hedef alınmadığını, eleştirinin Kemalist ideolojiye yönelik olduğunu ve kitapta şiddet veya silahlı direnişin teşvik edilmediğini' vurguladı.

AİHM, oybirliğiyle verdiği kararda manevi tazminat olarak Odabaşı'na 6 bin, Koçak'a da 2 bin 450 euro, mahkeme masarfları için de her ikisine 2 bin euro ödenmesine hükmetti.

alyeşil
11.10.2007, 10:39
Ben de olabildiğince Atatürkçüyüm
Onun bu ülke için neler yaptığının ve ne kadar önemli olduğunun farkındayım
O bir güneş gibiydi karanlığın üzerine çöken ve sayesinde bu günlerdeyiz.

Ancak fikir özgürlüğü kapsamında insanları ne kadar kısıtlarsanız haklı olduklarında o kadar ısrar ederler
Düşünmekle konuşmakla kalmayıp eylemlere dökerler fikirlerini

Düşündükleri kişinin eylemlerin iyi yanlarını faydalarını bir yana bırakıp olabildiğince kötülemeye çalışmazlar mı

Yılmaz ODABAŞı bir grubun düşündüklerini dile getirmiş
Ona verilmesi gereken cevap Mahkeme tarafından değil Aydınlar tarafından verilmeli idi

"Kemalizm, Mustafa Suphi ve yoldaşlarını katletip, kominist partisi kurdurmuş değil midir. Kemalizm, komünist olduğu gerekçesiyle Nazım Hikmet'i yıllarca hapishanelere atmış değil midir? Dersim'de Şeyh Said isyanına kadar irkiltici örneklerle, on binlerce Kürdü, Kemalizmin ideolojisi katletmiş değil midir"

yukarda yazılı cümleleri kemalizm mi yapmıştır yoksa tamammen farklı ideolojiler mi
kaldı ki amaç o zamanın şartlarına göre gerçekten ölüm müydü yoksa neyi kazanmayı gütmüşlerdi

H.BaranYıldırım
11.10.2007, 12:47
Yılmaz Odabaşı çok ciddi bir ŞAİR'dir ve kişisel olarak M.Kemal'e ya da başka birine hakaret edecek biri değildir. Ama eleştirme işini iyi yapan biridir ve Kemalist'ler hiçbir şekilde eleştiriye gelemezler. Tüm ülkenin kendi malları olduğuna inanırlar, kendinden başkasına ifade hakkı vermezler üstelik... Yani kelimenin tamanlamıyla FAŞİST'tirler.

M.Kemal büyük bir devlet adamı ve komutandır, buna kimsenin şüphesi yok. Ama hiç mi kötü bir şey yapmamış?
Özellikle de aleviler tarihlerini bir gözden geçirseler iyi olur. Şeyit Rıza'nın idam edilmeden önceki sözlerini size hatırlatayım: "Senin yalanlarınla başa çıkamadım ya bu bana dert oldu; Senin karşında diz çökmedim ya bu da sana ders olsun...."

M.Suphi ve arkadaşlarının öldürülmesi ya da Seyit Rıza'nın isyanındaki ölümlerden kim sorumlu acaba? İç ve dış mihraklar demeyin sakın...