Orijinalini görmek için tıklayınız : Cemevleri Yönelik Yanlızlaştırma Teorileri-1

Balta
05.03.2006, 15:50
Cemevlerini (Alevileri) yanlızlaştırmaya yönelik bir girişim daha; Buna bir dedim çünkü bu teoriler sadece bu değil ve her konu bir tartışma forumu diye düşünüyorum.

Bilindiği gibi arkadaşlar her ne kadar Alevi inancına serbestlik adına bir yaklaşım olarak sergilenmeye çalışılırsa çalışsın amaç Artan Alevi baskısı karşısında Devletin hiç olmazsa bu işten kazançlı çıkayıp diye planladığı Cemevleri açılması; zamanında Devlet görevlilerini kendi atamasından tutunda kısım kısım engellemeye yönelik çavbalarıda olmuştu. Bu çabalardan başlıcası kimi Alevi Cemevi yada derneklere devlet destekli atamalar kimi zamanda Çeşitli proje kapsamında Cem evlerinin istimlak işlemleri yatmaktadır.(Karaca Ahmet in Tüp geçişi projesi nedeniyle yıkılmaya alınmasıda gündeme gelmiş ve sonuçsuz kalmıştı buna örnek olarak)

Daha sonraları Türkleştirme çabaları şimdide gündemde Cenazelerle ilgili yaklaşımlar ve bu anlamda özellikle ülkücü ve Yobaz kesimin artan propagandaları. Hatta bu anlamda Cemevi değil hücreevi vs yakıştırmaları da ve birçok anlamda bunu gündemleştirme çabası. Konuya kısaca genişletirsek. bilindiği gibi hiçbir düşünce yada kişi hakkında Cenaze konusu gündem olmazken Cemevlerinin Cenazeleri bile sorunlaştırılmak istenmektedir. Bu anlamdada Cemevlerini bir baskı altına alma senaryoları son zamanlarda tartışılır hale gelmektedir. Bilindiği gibi şu an hapisanelerde süregelen 2000 yılından beri Ölüm oruçları ve buna kulaklarını tıkayan hükümetler işi kendi üzerinden atmak için Cemevlerine yıkmaya çalışmaktadır.

Peki şimdi sormak lazım; Kim yada kimler ne olursa olsun Cenaze konusu Cemevlerininki kadar istismar edilmemiştir. Bugüne kadar hangi düşünce yada kişilikte olursa olsun kişi ölünce ailesi kendisine uygun inancı ile birlikte son yolculuğa uğurlar ve bu anlamda dinsel olarakta hiçbir engel olmamıştır olamazda. Bu anlamdada Cemevlerinden herkes Cenazesini kaldırabilir ve buna 72 millet ve din dahildir.

Kaldıki bugüne kadar aşırı dinci örgütlere (Hizbu-kontra liderleri dahil) ve aşırı ülkücü katillerin cenazeleri (Çatlılar dahil) Camilerden defnedilince hiç kimse bu soruyu sormazken yada bu anlamda ölüye saygısızlık yapmazken bu konu özelde ve genelde neden Cemevlerinin konusu haline getirilmeye çalışıldı yada çalışılmakta. Amaç malum herkes tarafından bilinmekte Alevileri yanlızlaştırma ve kendi eksenlerinde yönlemdirme desekte işin şı kısmıda çok önemli. Süregelen ölüm oruçları ve doğal sonucu ölümlerin yaşanması çok normal çünkü çözüm muhatabı kişiler çözümsüzlükten yana ve Ölen insanların çoğunluğunuda Alevi aile çocukları oluşturmakta ve doğal olarak ailelerin talepleri bu anlamda Cemevlerinden kaldırmak olmakta. Buda sorunun bir bakıma teşhiri olarak algılanmakta ve olay örtbas edilmeye çalışılmaktadır. Aslında devlet ve ona yakın çevreler hedef şaşırtarak bir taşla birkaç kuş vurmanın peşindedir. Ben bu anlamda bu konuyu detaylı olarak burada tartışmak ve Özelde Cemevlerine genelde Alevileri yanlızlaştırmaya yönelik bu konu hakkındaki bilgilerimizi ve düşündüklerimizi paylaşalım istedim.

bülentişcan
07.03.2006, 12:09
Sevgili Balta,Canlar
Çok özel bir konuya değinmiş arakadaşımız,bir o kadar da önemli.
Bizlerin yalnızlaştırılması ve asimile edilmemizle parelel bir olayı gözler önüne sermiş,
Aynı din,kitap,peygamber felsefesi ile güdilen asimile ye,
Cem evlerinden kalkan cenazeler içinde Teröre desdek olan alevilik ve aleviler izlenimi yaratılarak yalnızlaştırılma politikası,
Evet bizler TERÖR VE TERÖRİZME karşıyız ançak.
Kaldıki bugüne kadar aşırı dinci örgütlere (Hizbu-kontra liderleri dahil) ve aşırı ülkücü katillerin cenazeleri (Çatlılar dahil) Camilerden defnedilince hiç kimse bu soruyu sormazken yada bu anlamda ölüye saygısızlık yapmazken bu konu özelde ve genelde neden Cemevlerinin konusu haline getirilmeye çalışıldı yada çalışılmakta
Onalrın cenaze mersimlerine bizler baltanın anlattığı gibi yaklaşmıyoruz.
VE
Bugüne kadar hangi düşünce yada kişilikte olursa olsun kişi ölünce ailesi kendisine uygun inancı ile birlikte son yolculuğa uğurlar ve bu anlamda dinsel olarakta hiçbir engel olmamıştır olamazda. Bu anlamdada Cemevlerinden herkes Cenazesini kaldırabilir ve buna 72 millet ve din dahildir.

Yazının her satırına katlıyor imzalıyoru.
sağol Balta elne sağlık
Dostca kal

derviscemal
07.03.2006, 12:28
1 - Cemevlerini (Alevileri) yanlızlaştırmaya yönelik bir girişim daha?
2- Alevi baskısı karşısında Devletin hiç olmazsa bu işten kazançlı çıkayıp diye planladığı Cemevleri açılması?
3- zamanında Devlet görevlilerini kendi atamasından tutunda kısım kısım engellemeye yönelik çavbalarıda olmuştu.
4- Bu çabalardan başlıcası kimi Alevi Cemevi yada derneklere devlet destekli atamalar...
5- Daha sonraları Türkleştirme çabaları şimdide gündemde Cenazelerle ilgili yaklaşımlar

Sevgili arkadaşlar ben gündemi mümkün mertebe takip ediyorum ama şuan sizin yazdıkalrınla ilgili bir şeye rastlamadım.

1- nedir bu girişim?
2- Devlet neye göre kazançli çıkmayı planlıyo?
3- Bunuda anlamadım.
4- Nedir devlet destekli atamalar?
5- Türkleştirme çalışmaları nerelerdir dveletin ve cenazeyle ilgili sorun nedir.

lütfen bunlara bir açıklık istiyorum..

Balta
07.03.2006, 15:33
Sevgili arkadaşlar ben gündemi mümkün mertebe takip ediyorum ama şuan sizin yazdıkalrınla ilgili bir şeye rastlamadım.

1- nedir bu girişim?
2- Devlet neye göre kazançli çıkmayı planlıyo?
3- Bunuda anlamadım.
4- Nedir devlet destekli atamalar?
5- Türkleştirme çalışmaları nerelerdir dveletin ve cenazeyle ilgili sorun nedir.

lütfen bunlara bir açıklık istiyorum..

Değerli Can, Yazının tamamını değerlendirirsek zaten Cemevlerinin açılması gündemiyle birlikte süregelen süreç yani bunun hepsi birbirini izleyen çalışmalar olduğundan kısaca bahsetmiştim. yazıyı maddeler ayırmışsın buna göre cevaplamaya çalışayım aslında anlattıklarımın sadece maddelerle açıklaması olacak;
1-Nedir bu girişim?
Daha öncekilerden örnek verilerek yani Cemevlerinin işlerliğini kontrol altına almak ve kamulaştırma olmazsa engelleme olarak çeşitli yöntemlere başvurulmuştu şimdide artan ölüm orucu cenazelerinin Cemevlerinden kaldırılması konusu gündemleştirilerek olayı cenaze olarak değilde siyasal anlamı nedeniyle hem Cemevlerinin işlerliğine müdahale için zemin hazırlanmak istemenmekte hemde bu anlamda Cemevlerini bir taraf olarak gösterme gayreti açıkca görülmekte çeşitli grup ve haberlerde sistematik olarak bu ele alınmakta buna vurgu yapmak için yapılanlara ek olarak bir girişim tanımlaması bu anlamdadır.

2-Devlet neye göre kazançlı çıkmaya çalışıyor?
Hepimiz biliyoruz ki Cemevlerinin açılması; Bu Alevilerin hakkı biz bunu unutmuşuz aslında diye devlet bu hakkı kolay kolay vermedi. Belirli bir kamuoyu baskısı ve bu anlamda yürütülen mücadeler sonucu elde edilmiştir. Devlet bu anlamda bu baskıya daha uzun süreli karşı çıkamayacaktı bu nedenle hiç olmazsa bu kurumları kendime bağlayayım bağlayamazsamda kontrol altında tutayım diye bundan kazançlı çıkma yani engelleyemeyince açaba ne anlamda kazançlı çıkarım hesabıyla hareketle daha ilk yıllardan başlayarak görevlileri kendi atama dahil birçok anlamda kontrol etmeye ve Alevi toplumunun düşünce sistemini kendi merkezci anlayışa kurban etme girişimleri her dönem oluştu.Zaten yazıda başlangıç olarak buna yerverdimki bu durup dururken gelmediiğinin açıklamasıydı.

3-Nedir devlet Destekli atamalar?

Zaten 2. şıktaki nedenlerden dolayı bunlar hayata geçirilmeye çalışıldı. Bir örnek İsmail Tanyeli- Bu devlet memuru olarak Avusturya Alevi Kültür derneği başına devlet tarafından atanan ilk örnektir. Bu ve buna benzer konularda Alevi tabanın karşı duruşu ile askıya alınmıştır. Ve hatta son dönem maaşa bağlanması gündemdedir Alevi din adamlarının buda göstermektedir ki devlet bu anlamda kendine bağlamaya çalışarak Alevilik düşüncesini merkezden yönlendirme ve yönetme gayretindedir. Bu sanıldığı gibi iyi niyet olarak düşünüldüğünü sanmıyorum.

4- Türkleştirme çabaları nelerdir devletin ve cenazelerle sorunu nedir?
Hacı Bektaşi veliden tutunda bugün Alevi büyüklerinin Türkçülüğü Cemevleri açılmadanda öncesine dayanır ve kısım kısım bu işlenir. Cemevleriyle birliktede bu adeta kurumsallaştırma çabaları gerek basın yoluyla gerekse etkinlik anlamında süregelmiştir. Düşünün ki hersene düzenlenen Hacı Bektaş Şenliklerinde devlet erkanı tepeden tırnağa ordadır ve konuşmaların tamamına bir bakın verilen mesajlar hep aynıdır. Devletin bir kurumu olan diyanette bile temsil edilmeyen bir Alevilik ama şenliklerde Cumhurbaşkanına kadar devlet töreni haline getirilmesinin altındaki gerçek ve söylemlerden elde edilenler Türkleştirme yada millet faktörü değilmidir? Her zaman sözlediğimiz biz bütün dinlerede milliyetlerede eşit mesafedeyiz anlamını savunan Alevilik düşüncesine aykırı değilmidir?
Ayrıca Cenazelerle sorunu aslında açıklamıştım tekrarı olacak yine Devlet kendi hapishanelerindeki uygulamaya çalıştığı 2000 yılındaki imha ve bastırma politikasında basın dahil olmak üzere herkese sansür koymuştu ve hala bu devam etmektedir. F tipi dediğimiz teçrit koşullarını dayatmış bundada başarılı olsada 5 yıldır süren bir direniş vardır ve bunun doğal sonucu olan yani ölüm oruçlarından 123 kişi hayatını kaybetmiş devlet bu konuda herhangi bir adım atmamış ve halan sorun devam etmektedir. Doğal olarak demiştim burada ölen insanların aileleri kendi inançları olan Alevilikle cenazelerini cCemevlerinden kaldırmasını fırsat bilen devlet bu anlamda yine bildik senaryoları hayata geçirmeye çalışmış ve Ceşitli yollarla ve kendine yakın tabanla Cemevi değil Hücreevi gibi yaklaşımlarla Alevileri dar alana hapsetme eğilimindedir. Kimi yaptırımları direk olsada kimi yaptırımları ve hayata geçirmeye çalıştığı senaryolarda her alanı kullanmaktadır. Özellikle Alevi tabanın Türklüğü nüde milliyetçi kesim tarafında devlet kanallı organize edilmektedir. Burad hükümet demiyorum devlet diyorum çünkü hepimizce malum devletin içinde bu anlamda kurumlaşmış birimler ve yapılanmalar vardır.

Bu açıklama yeterli oldumu bilmiyorum. Tamamı günümüze kadar gelen çeşit çeşit Aleviler üzerinde oynanan oyunlara ek olarak Cemevlerinden kalkan Cenazelerle bir girişim daha başlatılmaya çalışılmaktadır.