Orijinalini görmek için tıklayınız : ?eli?kileri bulal?m.!!
slm...
arkadaşlar ben şöyle bir soru yöneltmek istiyorum..
baştan söyleyeyim alevilği hemen hemen daha yeni yeni ögreniyorum.. es geçiyorum.
bu yüzden bana soru sorduğunuzda tam cevap vermem. bunun altınıda çizeyim..!
şimdi arkadaşlar bu topicte.. .:
ehli sünnetle ilğili hadisler ve bunların kuarn daki ayetlerle çelişenşeri var mı..
yanii mesala..: sünni gurubunun içinde bulunduğu HANEF? mezhepinnde olanlar KURANA ve hadislere önem veririler..
ama bazı hadisler var ki..: AYETLERLE çelişiyor.. sizlerin bildiği ayetle ve hadisle çelişenler varsa burada yazabillir misiniz..??
umarım anlatabilmişimdir..???:bitmisbu:
saygılarımla
Arkadaşım, hadis-i şerif, Hz Muhammed aleyhissalatü vesselamın, sözleri, fiileri ve tavırları demektir. Hadis-i ?erif Kur'anın bir nevi tefsiridir. Yani, Kur'anı en iyi anlayan ve hayatına uygulayan, Hz Muhammed aleyhissalatü vesselamdır. Elbette, Kur'anı insanlara en mükemmel şekilde ders verecek, yine Hz Muhammed(A.S) dır. ?şte peygamberimizin hadisi şerifleri Kur'anın bir nevi talimi ve öğretilmesidir. Madem peygamberimiz Kur'anla çelişen bir söz söylemez ve Kur'anla çelişen fiiler uygulamaz, öyle ise, hiç bir hadis-i şerif Kur'anla çelişmez. Fakat, bazı hadisler hikmet ve rahmet ve maslahata uygun olarak mecaz bir biçimde ferman edilmiştir. Evet, Kur'anla çelişen bir tane bile hadis-i şerif yoktur... Eğer bir söz, Kur'anla çelişiyorsa, o söz zaten hadis değildir....
OzBektasi 13.06.2005, 15:12 Selam Eren!
Celiskiler cok :) fakat ilk önce Alevilikteki celiskiler bulsak o bize daha faydali olur, bundan eminim! Sünni celiskileri bulmak icin, Sünni kitaplari iyi arastirmak gerek. Eger Kur'ani ölcü alacak isek onu da daha daha iyi bilmek gerek. Zor bir is. Ama istersen bir kac celiski gösterebilirim (Link olarak).
Selam Serhan!
Normalde yazini takdir etmem gerek, fakat burda senin kendi görüsün degil, Sünni ulema ittifak ettikleri esas almak zorundayiz. Oda Sünni Ulema'nin Sahih-iBuhari az kalsin hatasiz olarak görmelerdir!! "Sahih" Buhari'de ne kadar sacmaliklar rivayet edildigine dair bana her halde hak vereceksin. :)
Ya Hû!!
öncelikle SLM ÖZBEKTA??..
evet belki bu konuda haklı olabillirsin..pekala sen başla. biz ögrenelim..
bilğilenelim.. tatrışalım.. yorumlayalım..vs
bakalım bilmediğimiz neler var.??? bence yaralı olur.??? gerçi P?RSULTAN demiş zamanında ama bizim yolumzda eğri yok..:)))
kızdırmayak P?R?M?Z???. ne dersin??
saygılarımla
OzBektasi 14.06.2005, 12:59 SLM EREN!
Haklisin, Pir Sultan cok dogru söyledi, fakat onun Alevilik anlayisi temiz ve berrak ve saf olan Kur'an ve Ehli Beytin yoludur. Haci Bektas Veli'yi ucurmamistir mesela... veya bilmem baska daha ne hurafeler...
Degerli kardesim, sünni kaynakli hadislere gelmeden önce, ben sana bir soru iletim: bu konuda ne kadar kendini bilgilendirdin? mesela Buhariyi bilirmisin? nerden basliyacagimizi bilmek icin sordum da.
Kal saglikca!
malesef güzel kardeşim.. ben daha yeniyim TAZE sayılırımö bu konularda..
benim hiç bu tür kitapları yada bu şahıslar hakkına bilği sahipi olmadım..
açıkça söyleyeyimn.. ben bilmiyorum.. ama sayende belki ögreniriz.. şuan öyle bir yerdeyim ki burda ..
alevilikle ilğili bir kitap satılmıyor onun için netten bir şeyler takip ediytorum..
neyse.. söylediğim gibi malesef tanımıyorum .. ama not aldım bu konu hakkında bi araştırma yapacam..
şimdilik saygılarla
A-L-E-V-İ 11.07.2005, 21:49 Sevgili eren...
KÜTÜB-? S?TTEDEK? ÇEL??K?LER başlıklı yazım sanırım soruna cevap olacaktır...
Linkinide veriyorum...
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=771
NOT:
Sayın "özbektaşi!!!"...
Sanırım Çorum daki B?RKAÇ kişiden teşekkül şia grubundan yada Azeri kökenli bir şiisiniz..
Her iki durumdada kendinizi BEKTA?? helede ÖZBEKTA?? olarak nitelemeye hakkınız olmadığını düşünüyorum...
Mesela HÜNKAR HAC-I BEKTA?? VEL?
"ELLER?N KABES? VAR BEN?M KABEM ?NSANDIR" demiştir..
Siz de... BEN?M KABEM ?NSANDIR diyormusunuz?...
Alevilerdeki Hurafeden bahsetmişsiniz..
Yıllardır Hadis ilmi ve metodolojisi ,Kelam,Siyer ?slam Tarihi üzerine çalışan Sosyolojiyide uzamanı sayılacak kadar bilen biri olarak
Ehl-i Sünnet ve ?ia kaynaklarını bir Müftüden veya bir Molladan fazla bildiğimi söyleyebilirim...
Eğer ÇEL??K?DEN bahsediceksek...??A nın son yüzyılda ?NKAR ETT??? KAYNAKLARINDANDAN BAHSETMEM?Z GEREKECEKT?R..:uzgunsok:
Beni YAZMAK ?STEMED???M şeyleri yazmak durumunda bırakmayın...
DiyaR_02 12.07.2005, 11:52 arkadasim yaz buraya yazilmasi gerekenleri tartisilsin egrisiyle dogrusuyla kimseyi kirmamak adabinda. yanlismi
A-L-E-V-İ 12.07.2005, 23:20 Sayın"DiyaR_o2"...
Bahsetiğim çelişkileri yazmak kimseye bir yarar sağlamayacaktır...Amacım ?nançları araştırmadan-incelemeden Hüküm vermeye kalkanların önce KEND? KAYNAKLARINA bakması gerekeceğidir..
?nsanların inançlarını HURAFE olarak değerlendirmek doğru bir yaklaşım olmadığı gibi inancada saygısızlıktır aynı zamanda..
Hünkarın kerametlerini "HURAFE" olarak değerlendirip bir de kendine ÖZBEKTA??!!! nikini seçen vatandaş...Trajikomik bir yaklaşımla kendinide ne durumua düşürdüğünün farkında değil...
Ayrıca ben Hurafe diye nitelendirdiği o kerametlerin değişik versiyonlarını Hünkarın yolundan giden Anadolu Eren-Evliyasında gördüm...
Ayrıca Bunlara hurafe diyen sayın "özbektaşi!!!"...
-?ia kaynaklarında Hz.Ali için söylenen Bazı HAD?SLERE ne diyecek?...
-Mevlana Celalettin Rumi Hazretlerinin Hz.Ali için dile getirdiği NAAT-I AL? için ne diyecek?....
Ben bir Anadolu Alevisi olarak ?ia yı eleştirmem yada onun açıklarını sunmam Bir kolumu kesmem demek olacaktır..Ancak,Aleviliğe saldırı ??A dan gelirse kolumu kesmekte bir an dahi tereddüt etmem...
?ia nın (özellikle isna aşeriyye kolu)Aleviler için ne düşündüğü bellidir...Aleviler hakkında Fanatik sünni kesimden aşağıda kalmayacak hatta Ebu suud 'u aratacak fetvalar vermekte..Alevileri Dinsiz kafir olarak yargılamaktadırlar...Ancak,Alevilerle karşı karşıya geldiklerinde Alevilere karşı TAKIYYE yapmak yolunu seçmektedirler...
Bin küsür yıldır..alevi toplumu yolundan taviz vermemiştir..
Canını vermiş ikrarını vermemiştir..
"Gelme gelme..dönme dönme gelenin malı dönenin canı"demiştir...
Suyu görüp balık,Puru görüp Tilki olan ...duruşu olmayan zihniyetin bizi yolumuzdan çevirme gücü yoktur olamazda..
Ne hınzır paşaların
Ne de sultanların buna gücü yetti...
Figüranlarının Hiç Yetmez.....
OzBektasi 17.07.2005, 17:34 Sevgili "Alevi" kardesim,
önyargili konusmak ne kadar aci... beni tanimiyorsunuz. Bilmem ne Corum'dan bir sii cemaatindanmisim, güzel kardesim, ben almanyadan katiliyorum, corumlu degilim hayatimda oraya varmamisim, azeri de degilim, kökenim dersime dayaniyor, zaza'yim.
üstelik benim hurafe dedigim seyler sizin dedikleriniz degildir, ve aleviligi hurafe olarak degil, bir takim icine sizmis seyleri kastediyorum. her inanca bir takim hurafeler sizmistir.
yazdiklarimi dikkatli bir sekilde okuyun, ve duygusalliga kapilmayin.
evet can dostum, ben'de ademe secde edenlerdenim, ademi kabe olan söyleyenlerdenim, her ne kadar size inanmasi güc de olsa, türkiye'ye gittim her SEFER MUTLAKA HACI BEKTASI ZIYARET ederim. size birseyler ispatlamak zorunda'da degilim.
ayrica ben burda siiligi felan savunmuyorum. tabiiki sii hadis rivayatlerinde sacmaliklar ve celiskiler var, ama bu konumuz degil idi ki! (bu konuda sizin bilginizden faydalanmak isterim tabii)
saygi deger eren isimli kardesimiz bir konu acmis, bende ona tavsiye ederek dedim ki: diger insanlarin inanclarini kurcalama, cünkü ona harcadigin luzumsuz zaman ve vakit geri dönmez, en iyisi hepimiz kendi inancimizi ögrenelim.
kötü bir sey mi dedik simdi?
hakkinizi helal edin....
A-L-E-V-İ 20.07.2005, 18:35 Sayın "özbektaşi"
ilk olarak ..şu son yazınıza kadar Alevi-Bektaşi olduğunuz belli dahi olmuyordu..
Nedeni:
-şia argümanlarına benzer bir argüman ve terminoloji kullanmanız ve şia kaynaklarına atıfta bulunmanız(kaldı ki pek çok şia kaynağı ve hatta sünni kaynağı Alevi ritüellerinden izler taşır)
-şia daki Takıyye geleneği
bende sizin şia olduğunuza dair bir fikir uyandırdı-uyandırmıştı...son yazınızdan görüldüğü kadarıyla Anadolu Alevi inancına sahipsiniz..
Sizi suçlamak yada rencide etmek gibi bir niyetim yoktu...kırdıysam özür dilerim
Yaklaşımım Alevi Duyarlılığı doğrultusundaydı..kişisel değil
Anlayacağınızı umuyorum
OzBektasi 21.07.2005, 14:40 Degerli A-L-E-V-I kardesim!
sia kaynaklarina bas vurmamim sia kaynagi oldugu icin degil, ordada yüzbinlerce rivayetlerin arasinda dogal olarak HAK olan hadisler, rivayetler bulundugu icin'dir.
ayrica siz galiba takiyye olayi yanlis algilamissiniz.
o "gelenek" olmasaydi yeryüzünde pek az miktarda Alevi kalirdi.
Sorun yok!
Eyvallah!
A.L.E.V.İ ağzına sağlık can.eren arkadaşım bunlar gibi bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıp.bura ya gelip araştırmadan bizlere yöneltmiş oldukları sorularla kendilerini yeriyolar bilmem farkındalarmı
saygılar
|
|