Orijinalini görmek için tıklayınız : On İki İmamlar

oivrnk
28.08.2005, 21:09
Aleviler, Hz. Muhammed’in hakka yürümesinden sonra Müslümanlara önderlik etmesi gereken kişilerin Ehlibeyt soyundan olmalarıi gerektiğine inanirlar. Buna kaynak olarak ta Kuran-ıi Kerim’in Azhap Suresi 33. Ayeti gösterirler. Bu Ayet şöyle: “Ey Ehlibeyt Allah sizden her türlü pisliği, suçu gidermek ve sizi tertemiz bir hale getirmek diler.” Bu Ayetin anlamıi, Ehlibeytin doğuşstan arıi olduğgu bu anlamda da imamlıiğıin Ehlibeytin soyundan gelen kişilerin hakki olduğudur. Bilindiği gibi Ehlibeyt, Peygamberin ailesidir, soyudur. Peygamberin soyu da, yani Ehlibeyt Hz. Ali kanalıiyla devam etmektedir. Dolayıisıiyla önderlik (halifelik) Hz. Ali ve çocuklarıinıin hakkıiydıi. Ama maalesef bıirakıin Ehlibeytin imamlıiğıinıi, ortada müthiş bir Ehlibeyt düşmanlıiğgıi vardıi. Bu düşsmanlıik aslıinda biçimde Ehlibeyteydi. Bu düşmanlıiğgıin asıil hedefi İIslamdıi. Çünkü bu düşsmanlıiğgıi geliştirenler Cahilliye döneminin azıilıi putperestleriydiler. Bu düsmanlıiğin sonuçları günümüze kadar da devam etmektedir. Bu düşmanlıik öyle bir hal aldıi ki, başta Hz. Ali olmak üzere bütün soyu büyük zulümler gördü. Ve on ikinci İmam Mehdi’nin dısıinda diğerleri genellikle zehirlenerek şehit edildiler. Hiç biri vadesiyle hakka yürümemiştir. On iki İmamlarıin Alevilikte çok büyük bir anlamıi vardıir ve Aleviler ibadetlerinde her zaman on iki İImamlara bağglıilıiklarıinıi dile getirip onlarıi anarlar. Kıisaca belirtmek gerekirse; on iki İImamlar –bir bütün olarak- Aleviliğin temel yapıi taşslarıindadıir. Bunlara ek olarak Aleviler on ikinci İImam Mehdi’nin bir gün gelip kendilerini kurtaracağıina inanıirlar. On iki İmamlarıin isimleri: 1. Hz.Ali 2. İmam Hasan 3. İmam Hüseyin 4. Zeynel Abidin 5. Muhammed Bakıir 6. Caf er Sadıik 7. Musai Kazıim 8. Ali Riza 9. Muhammed Taki 10. Ali Naki 11. Hasan Askeri 12. Muhammed Mehdi</p>

memço
01.10.2005, 19:07
ONİKİ İMAMLAR

“Size iki şey emanet ediyorum: Biri Kuran, diğeri Ehlibeyt’imdir. Kuran ve Ehlibeyt birbirinden ayrılmaz, Kuran ve Ehlibeyt Hakk’tan uzanan iptir, sarılan selamet bulur.”
Hz. Muhammed

Kendisine uyulan kişi, önder anlamına gelen İmam, geniş anlamıyla din işlerinde Müslüman toplumun uyduğu kimsedir. İmam Cafer-i Sadık Mezhebi’ne bağlı olanlar, Hz. Muhammed’in Veda Haccı’ndan dönerken Gadir Hum denen yerde, Allah’ın emriyle müminlere imam, kendilerine halife olarak Hz. Ali’yi seçtiğine, İslam dininde oniki imamın bulunacağına, birinci imamın Hz. Ali, son imamın da Mehdi olacağına ilişkin hadisleri bulunduğuna inanırlar. İmam, üstün ve kutsal niteliklere sahip Allah1a yakın kimsedir. Onun görevi insanlara örnek olmak, yüceliğin ve olgunluğun yolunu göstermek, Allah’ın gösterdiği doğru yola iletmektir. Bütün işlevi ilahidir, yaptıklarından sorumlu değildir, yücedir. İmamların buyruklarını tutmak din görevidir; onlara gönülden, içten inanılır, ikrar ve iman edilir. Alevi-Bektaşi inancında oniki imama bağlılık, değişmez temel itikat ve ilkedir. Düvaz imam denilen şiirlerde, oniki imam işlenir, saygıyla dinlenir ve adları geçtikçe niyaz edilir.

memço
01.10.2005, 19:08
İMAM HZ. ALİ

Doğum Tarihi (M) 29.07.599, (H) H.Ö. (23) 3 Recep – Şehadeti (M) 24.01.661, (H) 22 Ramazan 40 – Gömülü Olduğu Yer Necef – Yaşı 64 – Çocuk Sayısı 12 E, 15 K. – Katili İbni Mülcem – Künyesi Ebu-l Hasan – Babası Ebu Talib – Annesi Esed Kızı Fatıma – İmamet Süresi 30 yıl.

Birinci imamdır. Kabe’de doğan hiç puta tapmadan 8 yaşında iken Müslümanlığı kabul eden Hz. Muhammed’in amca oğlu, aynı zamanda damadı olan Allah’ın Aslanı Aliyel Mürteza 4. halife idi. Hz. Muhammed’in Hz. Ali için şu hadisleri söylediği rivayet edilir:

- Her nebinin nesli kendinden gelmiştir, benim neslim Ali’den gelecektir.
- Benim sırrımın sahibi Ebu Talib oplu Ali’dir.
- Ali benim dünya ve ahret kardeşimdir.
- Ali’nin dostu benim dostum, Ali’nin düşmanı benim düşmanımdır.
- Ben ilmin şehriyim Ali de kapısıdır.

Bu güzel sözlere muhatap olan Hz. Ali, cesareti, adaleti, hitabeti, İslam dini hakkındaki bilgileri ile kitaplara sığmaz.

memço
01.10.2005, 19:09
İMAM HZ. HASAN

Doğum Tarihi (M) 12.03.624, (H) Ramazan 3 – Şehadeti (M) 25.03.670, (H) 28 Sefer 50 – Gömülü Olduğu Yer Medine – Yaşı 50 – Çocuk Sayısı 8 E, 7 K. – Katili Cü’de – Lakabı Mücteba – Künyesi Ebu-Muhammed – Babası Ali – Annesi Fatıma – Zamanındaki Padişahlar ve Halifeler Muaviye – İmamet Süresi 10 yıl.

İmam Hasan, o sırada Şam valisiyken iktidarı türlü oyunlarla elde etmiş olan Muaviye’ye mektuplar yazarak, yola getirmeye çalıştıysa da başaramadı. Çevresindekilerin ihaneti yüzünden halifeliği ona bırakmak zorunda kaldı. İkinci imamdır. Hz. Muhammed’e benzerdi. Halim ve selim bir zattı. Dedesi tarafından çok sevilirdi. Hz. Muhammed onu severken dudaklarına yakın yerden öper ve gözyaşı dökerdi. Soranlara: “Ölüm Hasan’ın ağzından girecektir” derdi. Dediği gibi de olmuş; karısı Cu’de, Muaviye’nin kışkırtması: “Seni oğlum Yezid’e alacağım, sen halife karısı olacaksın” kandırması ile İmam’ın suyuna zehir katmıştır (670).

memço
01.10.2005, 19:10
İMAM HZ. HÜSEYİN

Doğum Tarihi (M) 25.02.625, (H) 5 Şaban 5 – Şehadeti (M) 10.10.680, (H) 10 Muharrem 58 – Gömülü Olduğu Yer Kerbela – Yaşı 57 – Çocuk Sayısı 4 E, 3 K. – Katili Şimr – Lakabı Şehid – Künyesi Ebu-Abdullah – Babası Ali – Annesi Fatıma – Zamanındaki Padişahlar ve Halifeler Muaviye, Yezid – İmamet Süresi 11 yıl.

Üçüncü imamdır. Hz. Ali’nin en küçük oğludur. Hz. Muhammed’in torunları için birçok hadis vardır: “Her nebinin nesli kendinden gelir, benim neslim Hz. Ali ve Hz. Fatıma’dan gelecektir” diyerek Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin’i evlatları yerine koymuş ve öyle severdi Hz. Muhammed. Veda Hutbesi’nde: “Size iki emanet bırakıyorum. Biri Kuran-ı Kerim diğeri de Ehlibeyt’imdir” dediği emanetlerden Ehlibeyt, bütün Müslümanların şefaat bekledikleri Hz. Muhammed’in ahfadı, torunları; Muaviye’nin oğlu lain Yezit’in askerleri tarafından Kerbela çölünde şehit edildiler(72 kişi). Hakkı olan hilafeti almak için değil, Müslümanlığın, dedesinin ve babasının yolundan, asıl İslam’dan saptırıldığı için isyanda olan Hz. Hüseyin ve Ehlibeyt Müslümanlık uğruna şehit olmuştu.

memço
01.10.2005, 19:11
İMAM ZEYNEL ABİDİN

Doğum Tarihi (M) 10.01.658, (H) 5 Şaban 38 – Şehadeti (M) 17.10.713, (H) 22 Muharrem 96 – Gömülü Olduğu Yer Medine – Yaşı 58 – Çocuk Sayısı 11 E, 4 K. – Katili Hüşam – Lakabı Seccad – Künyesi Ebu-l Hasen – Babası Hüseyin – Annesi Şah Zenan (Şehri Banu) – Zamanındaki Padişahlar ve Halifeler Yezid, 2. Muaviye, Mervan, Abdülmelik, Velid – İmamet Süresi 35 yıl.

Dördüncü imamdır. Hz. Hüseyin’in oğludur. Kerbela olayı sırasında hasta olduğu için savaşamamış, hastalığı hayatını kurtarmıştı. Zeynel Abidin Kerbela Savaşı’ndan sonra Kufe’ye oradan da Şam’a götürüldü. Zincire vurulmuş olarak Yezid’in önüne çıkarıldı. Daha sonra serbest bırakıldı. Hz. Muhammed’in ve Hz. Ali’nin soyu İmam Zeynel Abidin’le yürüdü, Abdülbaki Gölpınarlı’ya göre 716 yılında öldü. Emevi hükümdarı Abdülmelik tarafından zehirletilerek öldürüldüğü belirtiliyor. “Sahifet-ül Kamile” ve “Risalet-ül Hukuk” adında eserleri vardır. İmam Zeynel Abidin de cetleri gibi din bilgileri yönünden fevkalade bilgilere sahip, zamanın alimlerine ders verecek kadar genel kültüre ve geniş bir dünya görüşüne sahipti.

memço
01.10.2005, 19:11
İMAM MUHAMMED BAKIR

Doğum Tarihi (M) 10.05.676, (H) 3 Sefer 57 – Şehadeti (M) 28.03.733, (H) 7 Zilhicce 117 – Gömülü Olduğu Yer Medine – Yaşı 57 – Çocuk Sayısı 5 E, 2 K. – Katili İbrahim – Lakabı Bakır – Künyesi Ebu Cafer – Babası Ali Zeynel Abidin – Annesi Fatma Bint-al Hasen – Zamanındaki Padişahlar ve Halifeler Velid, Süleyman, Ömer İbni Abdulaziz, Yezid, Hişam – İmamet Süresi 19 yıl.

Beşinci imamdır. Pek çok bilgin yetiştirmişti. Kuran-ı Kerim’in en doğru yorumunun, en gerçek hadislerin İmam Bakır tarafından söylendiğini, zamanının tüm bilginleri kabul ederdi. Bir gün ikinci halife Ömer’in oğlu Abdullah’a bir kişi, çözemediği bir konuda soru sorar. O da o esnada biraz ilerden geçmekte olan İmam Bakır’ı göstererek: “Git şu gidene sor. Ama ne söylerse gel bana haber ver” der. Adam Hz. İmam’a yaklaşarak sorusunu sorar ve aldığı cevabı Abdullah’a bildirir. “Onlar her şeyi doğru anlarlar ve her şeyin doğrusunu bilirler. Çünkü Ehlibeyt soyundandırlar” der.

memço
01.10.2005, 19:12
İMAM CAFER-İ SADIK

Doğum Tarihi (M) 23.05.699, (H) 17 Rebiülevvel 80 (83) – Şehadeti (M) 22.01.766, (H) 25 Şevval 148 – Gömülü Olduğu Yer Medine – Yaşı 69 – Çocuk Sayısı 7 E, 3 K. – Katili Mansur – Lakabı Sadık – Künyesi Ebu Abdullah – Babası Muhammed-ül Bakır – Annesi Hz. Ebubekir’in torunu Ummu Ferve – İmamet Süresi 34 yıl.

Altıncı imamdır. Alevilik konusunda bilgi yönünde ileri seviyede olduğundan, kendisinden sonra gelen Ehlibeyt yanlılarına en sağlam bilgileri o ulaştırmıştır. Bu işi o kadar sistemleştirmiştir ki, koyduğu ilkeler Aleviliğin yasaları haline gelmiştir. Zamanla fikirleri o kadar gelişmiştir ki Caferilik diğer İslam mezhepleri arasında ayrı bir yer işgal etmiştir. Alevilik esaslarını o kadar mükemmel düzenlemiştir ki, İslamiyet’in kabulünden sonra Anadolu’ya gelen Türk boylarının büyük bir kısmı (kendi inanç ve törelerinden ödün vermeksizin) Aleviliği benimsemiştir. Yani bu mezhep, Türklerin birlikte getirdikleri Türk diline, Türk müziğine, Türk dansına, Türk şiirine vs. hiç engel olmamıştır. Maliki Mezhebi’nin kurucusu Malik Bin Enes’in: “Üstünlük, bilgi, ibadet ve takva bakımından İmam Cafer’den ilerisini ne bir göz görmüş, ne de bir kulak duymuştur.” sözü kayda değerdir.

memço
01.10.2005, 19:13
İMAM MUSA-İ KAZIM

Doğum Tarihi (M) 08.11.745, (H) 7 Sefer 127 (128) – Şehadeti (M) 01.09.799, (H) 25 Recep 185 (183) – Gömülü Olduğu Yer Kazımeyn/Bağdat – Yaşı 57 – Çocuk Sayısı 18 E, 19 K. – Katili Harun – Lakabı Kazım – Künyesi Ebu-l Hasen – Babası Cafer-i Sadık – Annesi Hamide – İmamet Süresi 35 yıl.

Yedinci imamdır. İmam Cafer-i Sadık’ın oğludur. İmam Musa-i Kazım da dedeleri gibi geceleri içi ekmek, et ve para dolu zembili sırtına vurur, yetimlerin, kimsesizlerin evlerini dolaşır kendisini tanıtmadan onlara yardım ederdi. Bu dönemde Emeviler’den sonra Abbasiler de Ehlibeyt’e zulüm ve gaddarlık yapmaya devam eder. Ehlibeyt’i sevenler çoğaldıkça haliyle onların hükümdar olmasını isteyenler de çıkıyordu ve isyan hazırlıklarına girişiyordu. Saray içindeki lüks yaşantıya karşılık ülkede halkı sefalet, açlık, işsizlik kırıp geçirmekteydi. Halife Harun Reşit lüks yaşantısını sürdürürken, açlık ve sefalet içinde yaşayan yoksul halkın Musa-i Kazım çevresinde toplanmasından ve ayaklanmasından korkuyordu. Bu kuşkudan dolayı Musa-i Kazım’ı zehirli hurma yedirerek öldürttü.

memço
01.10.2005, 19:13
İMAM ALİ RIZA

Doğum Tarihi (M) 29.12.765, (H) 2 Zilkade 153 – Şehadeti (M) 24.08.818, (H) 20 Sefer 203 – Gömülü Olduğu Yer Meşhed/Tus (Horasan) – Yaşı 55 – Çocuk Sayısı 1 E, 1 K. – Katili Me’mun – Lakabı Rıza – Künyesi Ebu-l Hasen – Babası Musa-i Kazım – Annesi Necime – İmamet Süresi 20 yıl.

Sekizinci imamdır. İlk kez türbesi, Arap topraklarının dışında bulunan imamdır. Horasan’ın Tus kentinin Senabad köyünde yatmaktadır. Bu nedenle Hacı Bektaş-ı Veli’nin İmam Rıza’nın torunu olduğu neredeyse kesinlik kazanmaktadır. Çünkü bilindiği gibi Hacı Bektaş Horasan’lıdır ve oradan Anadolu’ya gelmiştir. İmam Rıza’nın pek çok eseri vardır. Bunlardan risaleler şöyle sıralanabilir: “Şer’i Hükümlere Ait”, “Şer’i Hikmetlere Ait”, hükümdar Memun’a yazdığı “Din Hakkındaki” ve yine ona yazdığı “Sağlık Hakkındaki Risaleler”, “Fıkh-ur Rıza, Sahiffet-ür Rıza”. Bu yüce insan da, kendisinden önceki yedi seçkin Ehlibeyt imamı gibi,gerek ahlaksal geğerler, gerekse bilgi alanında üstün bir yere sahipti. Eski kaynaklar İmam Ali Rıza’nın hayatı boyunca hiç kimseye kötü söz söylemediğini, kimseyi kırıp incitmediğini kaydederler. Olanakları ölçüsünde yoksullara düzenli olarak yardımlarda bulunurdu. Bu yardımlarda aracı kullanmaz, yardımlarını gizlice yapardı.

memço
01.10.2005, 19:14
İMAM MUHAMMED TAKİ

Doğum Tarihi (M) 11.04.811, (H) 10 Ramazan 195 – Şehadeti (M) 25.11.835, (H) 30 Zilkade 220 – Gömülü Olduğu Yer Kazımeyn (Bağdat) – Yaşı 25 – Çocuk Sayısı 4 E, 7 K. – Katili Mu’tesem – Lakabı Cevad – Künyesi Ebu Cafer – Babası Aliyyül Rıza – Annesi Sebike – İmamet Süresi 8 yıl.

Dokuzuncu imamdır. Çok ibadet eden, kendini Allah’a adamış Taki sözcüğü ise lakabıdır. Babası İmam Ali Rıza’nın Tus şehrinde Hakk’a varmasından sonra, 17 yaşında iken imamlık görevine başladı. Ehlibeyt’in ve onların soyundan gelen tüm imamların geniş bilgileri, ahlaksal alanda doruklaşan nitelikleri, bireysel ve toplumsal ilişkilerindeki sıcak ve içten yaklaşımları; özveriyi, hoşgörüyü, alçak gönüllülüğü, doğruluğu, mertliği, yardımseverliği kendileri için vazgeçilmez temel davranış ilkeleri olarak benimseyişleri nedeniyle, yüzlerce yıldır dünyanın dört bir yanında yaşayan milyonlarca insan tarafından örnek alınmaları ve izlenilmeleri gereken birer önder olarak kabul edilmişlerdir.

memço
01.10.2005, 19:15
İMAM ALİ-EN NAKİ

Doğum Tarihi (M) 16.09.829, (H) 13 Recep 214 – Şehadeti (M) 28.06.868, (H) 3 Recep 254 – Gömülü Olduğu Yer Samara – Yaşı 42 – Çocuk Sayısı 4 E, 1 K. – Katili Mütevekkil – Lakabı Hadi – Künyesi Ebu-l Hasen – Babası Muhammed-el Cevad – Annesi Semane – İmamet Süresi 33 yıl.

Onuncu imamdır. Asıl adı Ali’dir. Lakapları Naki (temiz, pak), Hadi (doğru yol gösteren) demektir. İmam Ali Naki babası Hakk’a yürüdüğünde 7 yaşlarında idi. Babasının vasiyeti üzerine imamlık görevini üstleneceği için çok iyi yetiştirildi. Genç yaşta herkese verdiği güven, ilişkilerindeki incelik ve sıcak yaklaşımları ile ilgi, sevgi ve saygı görmeye başlamıştı. Bu durumu kıskanan Medine valisi, Abbasi halifesi Mütevekkil’e bir mektup yazıp İmam Naki’nin hilafet için tehlike oluşturduğunu Bağdat’a aldırılması gereğini bildirdi. Halife tarafından Bağdat’a çağrılan İmam Ali Naki’ye halk da büyük ilgi ve sevgi gösterdi. Tüm yaşantısı boyunca gerçek İslam’ı anlatmaya çalıştı.

memço
01.10.2005, 19:15
İMAM HASAN-ÜL ASKERİ

Doğum Tarihi (M) 27.10.846, (H) 8 Rebiülevvel 231 – Şehadeti (M) 02.01.874, (H) 8 Rebiülevvel 260 – Gömülü Olduğu Yer Samara – Yaşı 28 – Çocuk Sayısı 2 E – Katili Mu’temed – Lakabı Vekil – Künyesi Ebu-Muhammed – Babası Ali – Annesi Susen (Hudeys) – Zamanındaki Padişahlar ve Halifeler Mu’tezz, Muhtedi, Mu’temed – İmamet Süresi 6 yıl.

On birinci imamdır. Ceddi gibi, yaşadığı devrin, din bilginleri açısından, büyük uleması idi. “Tefsir”, “İsmail Nişaburi’ye Mektuplar”, “Helal ve Haram’a Dair Risale” gibi eserleri vardır.

memço
01.10.2005, 19:17
İMAM MUHAMMED MEHDİ

Doğum Tarihi (M) 30.07.869, (H) 15 Şaban 226 – Lakabı Mehdi – Künyesi Ebu-l Kasım – Babası Hasan’ül Asker – Annesi Nercis – Yüzüğünün yazısı Benim Allah Hucceti ve Özkulu

Onikinci ve son imam olan İmam-ül Hüccet’tir. Babasının şahadetinden sonra halktan gizlenmiştir (Küçük gizlenme). Bu gizleniş sırasında ümmetine elçilik yapan Ebu Hasan Ali ölünce Gaybet-i Kübra (Büyük gizleniş) başlamıştır. Hz. Muhammed Mehdi’nin ne olduğu, bu gizlenişten sonra anlaşılamamıştır. Aleviler onu, o gün bugündür hep bir kurtarıcı olarak bilmekte ve kurtarıcı olarak beklemektedirler. Bu devrin sonunu ancak Tanrı bilir. Pir Sultan Abdal bir sözünde bu inancı şöyle dile getiriyor:

Mehdi Dede’m gelse gerek
Ali divan kursa gerek
Haksızları kırsa gerek
İntikamını ala bir gün

İmamiye’ye göre halen sağdır, kıyametten önce ortaya çıkarak zulümle dolmuş olan dünyayı adaletle düzeltecektir. Mehdi inancının esası buna dayanır.

Kaynak: Ali ERTURAN

ErzincaN
09.10.2005, 23:08
slm beyler ben foruma daha yeni katildim ve bu benim ilk mesajim oluyorda önemli bir sorum olacak size 12 İMAMLARİN ORUC ZAMANİNİ OGRENECEKTİMDE .. :D

piremi
18.10.2005, 16:17
sagol memco bilgiler için teşekkürler

sessizfırtına
28.11.2005, 16:40
teşekkürler bilgileriniz için.......muhammet mehdinin neden sır olduğu hakkında bir bilgisi olan var mı?

ŞİA
28.11.2005, 22:44
.......muhammet mehdinin neden sır olduğu hakkında bir bilgisi olan var mı?

Değerli kardeşim,11 imamın tamamı katledilmiştir.12 imamın sır olmasının yani gizlenmesinin tek nedeni düşmanları tarafından öldürülme tehlikesi içinde olmasıdır ki,bu oldukça yüksek bir ihtimaldir.Hz.Musa (as) gibi.Zira düşmanları sürekli imam HASAN-ÜL ASKERİ (AS) gözetim altında tutuyorlardı. imam mehdi (as) doğumu bu yüzden gizli olmuştur.Aynen hZ.iSA (as)'ın doğumu gibi.

ozgur416
29.11.2005, 17:39
bazı aleviler 12. imam Mehdi nin Mehdi AS olduğu bir gün geri geleceğini söylüyorlar.Ama bu Hadislerle çakışıyor Mehdi AS herhangi biri olacak kendisinin de haberi olmayacak belli bir yaşa geldiğinde kendisine haber verilecek ve zuhur edecek.bu bir ahir zaman alameti bununla ilgili internette çok bilgi bulabilirsiniz.sonra Deccal, MESİH, dabbet'ül arz, Yemenden ateş...

izmirksk
29.11.2005, 18:17
arkadaşlar kimse gelmeyecek bence, boşuna bekleyenler için söylüyorum tabi

ozgur416
29.11.2005, 18:27

hepsi gelecek çok yakında hepiniz göreceksiniz oyun bitiyor yada başlıyor

izmirksk
29.11.2005, 18:33
hepsi gelecek çok yakında hepiniz göreceksiniz oyun bitiyor yada başlıyor
macerayı ve gizemi seviyoruz anlaşılan

Ercan
29.11.2005, 20:33
Aleviler kimseden bir keramet beklentisi icinde degil.

Bakiniz H Bektas Veli ne demis;

En yüce servet bilimdir

Bilim besikte baslar mezarda biter

Okunacak en büyük kitap insandir

Hz. Ali söyle demis;

Bana bir harf ögretenin kölesi olurum

ozgur416
30.11.2005, 02:51
macerayı ve gizemi seviyoruz anlaşılan

evet hadisleride çok severim Allah dostlarının sözlerinide çok severim araştırmayıda çok severim sende oku bence google dan aramakla olmuyor al her çeşit dini kitap oku kardeşim

ozgur416
30.11.2005, 02:53
Aleviler kimseden bir keramet beklentisi icinde degil.

Bakiniz H Bektas Veli ne demis;

En yüce servet bilimdir

Bilim besikte baslar mezarda biter

Okunacak en büyük kitap insandir

Hz. Ali söyle demis;

Bana bir harf ögretenin kölesi olurum

Hacı bektaş veli den vilayetname yi okudunmu kardeşim

Ercan
04.12.2005, 23:44
Hacı bektaş veli den vilayetname yi okudunmu kardeşim

Memco Arkadas buraya 12 imamlari ve onlar hakkinda kisaca bilgiler aktarmis.Siz ise sonuncu imamin geri geleceginin söylendigini yazmissiniz.
Yukarida Haci Bektas ve Hz Ali nin sözlerinden örnek vererek bize ilim ve bilim yolunun gösterilmek istendigini anlatmak istedim.
Benim okudugum Alevi kaynaklarinda birisinin geri gelecegine dair bir yazi okumadim.

Hz Isa´nin birgün gelecegi söylenir ama buna hiristiyan aleminde cogunluk inanmaz.Icinde bulundugumuz bu ayda balkonlara süslenip isiklandirilan cam agaclari semboliktir.

özgür416, sorunuza gelince; Haci Bektas Veli´nin "Vilayetname" isimli eserini okumadim.Bize ilim yolunu gösteren Haci Bektas Veli´nin bu eserinde bizi batil inanclara yönlendirecegini sanmiyorum.

OzBektasi
06.12.2005, 17:49

Arkadas, Alevi isen, o zaman senden ricam 7 Ulu Ozanlarimizin altin degerindeki siirlerini, hele 12 Imamlarin (a.s.) mübarek isimleri zikredildigi satirlari dikkatli okumani tavsiye ediyorum.

Özellikle 12. Imami zikr edilirken hep Sahib-i Zaman, Muntezar veya Kutb'ul Aktab vb. lakablari ile aniliyor.

Neden acaba???

memço
07.12.2005, 12:40
Ben de Muhammed Mehdi'nin geleceğine inananlardanım. Sanırım çoğu Alevi-Bektaşi de bu inançtadır.Bu konuyla ilgili yazılmış bir çok kitap, şiir ve makaleler mevcuttur.
Zaten yukarıda da Pir Sultan Abdal'ın bu konuyla ilgili bir şiiri yer almakla birlikte, bu şiiri tekrar aşağıya not düşüyorum:

Mehdi Dede’m gelse gerek
Ali divan kursa gerek
Haksızları kırsa gerek
İntikamını ala bir gün

Ercan
11.12.2005, 04:39
Ben de Muhammed Mehdi'nin geleceğine inananlardanım. Sanırım çoğu Alevi-Bektaşi de bu inançtadır.Bu konuyla ilgili yazılmış bir çok kitap, şiir ve makaleler mevcuttur.
Zaten yukarıda da Pir Sultan Abdal'ın bu konuyla ilgili bir şiiri yer almakla birlikte, bu şiiri tekrar aşağıya not düşüyorum:

Mehdi Dede’m gelse gerek
Ali divan kursa gerek
Haksızları kırsa gerek
İntikamını ala bir gün

Memco Can,

Muhammed Mehdi´nin gelecegine inanmaniz kimseyi rahatsiz etmez.Bu sizin kisisel görüsünüz.Buna Alevi-Bektasi inancina,kültürüne sahip kisileride katmaniz,kendi düsüncenize baskalarinida ortak etmeye calismak anlamina gelir.Ayrica Pir Sultan Abdal´a ait oldugunu yazdiginiz siirin tümünü yazarsaniz bizde ne denmek istendigini daha iyi anlariz.
Bazi siirlerden ya da makalelerden alinti yapmak hep yanlis anlasilmalara yol acar.
Bu nedenle Pir Sultan Abdal´a ait oldugunu söylediginiz bu dizelerin tamamini ya buraya, ya da Pir Sultan Abdal ´a ait ayrilmis olan bölüme aktariniz.Bu sekilde herkes yorumunu daha iyi yapabilir.

memço
11.12.2005, 14:40
Memco Can,

Muhammed Mehdi´nin gelecegine inanmaniz kimseyi rahatsiz etmez.Bu sizin kisisel görüsünüz.Buna Alevi-Bektasi inancina,kültürüne sahip kisileride katmaniz,kendi düsüncenize baskalarinida ortak etmeye calismak anlamina gelir.Ayrica Pir Sultan Abdal´a ait oldugunu yazdiginiz siirin tümünü yazarsaniz bizde ne denmek istendigini daha iyi anlariz.
Bazi siirlerden ya da makalelerden alinti yapmak hep yanlis anlasilmalara yol acar.
Bu nedenle Pir Sultan Abdal´a ait oldugunu söylediginiz bu dizelerin tamamini ya buraya, ya da Pir Sultan Abdal ´a ait ayrilmis olan bölüme aktariniz.Bu sekilde herkes yorumunu daha iyi yapabilir.

Ercan Abi, bahsi geçen Pir Sultan'a ait şiirin bir bölümü Ali Erturan'ın yazısından alıntıydı.

Ama yine de aramalarım neticesinde şiirin tamamını buldum ve bununla birlikte yine Pir Sultan Abdal'a ait Mehdi kelimesinin geçtiği iki şiiri de aşağıya naklediyorum:

Hak'tan inayet olursa
Şah Urum'a gele birgün
Gazada bu Zülfikar'ı
Kâfirlere çala birgün

Hep devşire gele iller
Şah'a köle ola kullar
Rum'da ağlayan sefiller
Şad ola da güle bir gün

Çeke sancağı götüre
Şah İstanbul'da otura
Firenk'ten yesir getire
Horasan'a sala bir gün

Gülü Şah'ın doğdu deyü
Bol ırahmet yağdı deyü
Kutlu günler doğdu deyü
Şu alem şad ola birgün

Mehdi Dede'm gelse gerek
Ali divan kursa gerek
Haksızları kırsa gerek
İntikamın ala bir gün

Pir Sultan’ın işi ahtır
İntizarım güzel Şah'tır
Mülk iyesi padişahtır
Mülke sahip ola bir gün

Pir Sultan Abdal

Firdevs-i Ala İçinde

Tarikate ikrar verdim
Lanet Yezit’ten el yudum
Muhammet Ali’yi gördüm
Firdevs-i ala içinde

Allah bir Muhammet haktı
Rehberim kemendi taktı
Çekti pire teslim etti
Firdevs-i ala içinde

Pirden nasihatı aldım
Ben belimi bağlı gördüm
Kendimi Mirac’da buldum
Firdevs-i ala içinde

Ben kutlu postuma geçtim
Sekahüm şerbetin içtim
Ol saat kıl-kalden geçtim
Firdevs-i ala içinde

Didar defterine geçtim
Münkir münafıkı seçtim
Mezhebde Cafere düştüm
Firdevs-i ala içinde

Mehdi’ye vardır niyazım
İmamlara bağlı özüm
Şükür didar gördü gözüm
Firdevs-i ala içinde

Pir Sultan’ım dünya fani
Bizdedir Hakk’ın nişanı
Hakk’a kurban verdim canı
Firdevs-i ala içinde

Pir Sultan Abdal

İlk Yazın Geldiği

İlk yazın geldiği neden bell’olur
Gülşeninde öten bülbül daldadır
Eyyub’ün teninde iki kurt kaldı
Biri ipek yapar biri baldadır

Kişinin çektiği hayırdan şerden
İmam-ı Zeynel’e vurdular nişan
Tanrı ile bin bir kelam konuşan
Ali Medine’de Musa Tur’dadır

Şeriat kapısın Muhammet açtı
Tarikat kapısın ol Ali seçti
Dünyadan nice bin evliya göçtü
Anlar da gözetir Mehdi yoldadır

Pir Sultan Abdal’ım ölürüm deme
Kıl beş vakit namaz kazaya koma
Sakın bu dünyada kalırım sanma
Tenim teneşirde özüm saldadır

Pir Sultan Abdal

izmirksk
11.12.2005, 14:58
evet hadisleride çok severim Allah dostlarının sözlerinide çok severim araştırmayıda çok severim sende oku bence google dan aramakla olmuyor al her çeşit dini kitap oku kardeşim
hadisleri sevip sevmen beni ilgilendirmez.ayrıca her önüne gelene google dan aramakla olmaz demeyide bırak.bir oda dolusu sadece din kitabı var evimde.
okumayı araştırmayı seven birilerine iftira atmaktada üstünüze yok.ben ilahiyat fakültesi öğrencilerine islami konularda zamanında dersde vermiş birisiyim
sizin macerpestliğiniz beni ilgilendirmez
siz geleceğinizi söylüyorsunuz bende ispata davet ediyorum.çünkü hukuktada temel ilkedir önce iddiayı ortaya atan ispatla yükümlüdür ispat edemezseniz otomatikman bu görüşünüz düşer ve ben haklı çıkarım.hadi bakalım istediğin ayetlere dayanabilirsiniz
haydi savunduğunuz bu görüşü ispat edin

en_garde
13.12.2005, 18:06
mrb sitenizi cok beğendim üye olduğum icin gururluyum

OzBektasi
14.12.2005, 13:00
Ya Allah!

sizin macerpestliğiniz beni ilgilendirmez

siz geleceğinizi söylüyorsunuz bende ispata davet ediyorum.
Bu laf aslinda zamaninda Hz.Muhammede karsi gelen münafiklarin ve putperestlerin "Hadi bize Peygamber oldugunu ispatla, hadi Allahi bize göster" gibi laflara benziyor.
Ya Hu sen Alevimisin, Degil misin? Eger alevi isen, Aleviligin neresinde Imam Mehdinin zuhur etmiyecegini yaziyor? Eger alevi degilsen, Sünnilikte'de Mehdi inanci yokmu? Yok eger efendim Atheistseniz, bu kargasa ne? Ve üstelik ilahiyat fakültesi ögrencilere nasil ve ne hakkinda ders vermissiniz? Kendinizi begenmekten baska birsey yapmazsaniz zaten!

Olayin tuhaf tarafi: Hem Ayetleri / Hadisleri / Asiklarimizin siirlerini okumanin macerperestlik diye sucla, ondan sonra Delil'leri bekle. Odasi din kitaplarla dopdolu oldugu halde....!!

Hadi be ordan!!

Alevilige zehir atan, hep "bizimkiler" olmuslardir! Karsi taraf degil!

Eşter
16.12.2005, 01:15
ÖzBektaşi kardeş doğru söylüyor.Hz. Mehdi (a.s.) ve o hazretin Gaipliği, kıyametten önce de muhakkak tekrar dönüp yeryüzünde adaleti sağlayacağı Aleviliteki İmamet anlayışının gereği ve ayrılmaz bir parçasıdır.

Şu halde Kaim İmam Mehdi (a.s.)'ın gaibetini ve dönüşünü kabul etmemek Alevilik ile bağdaşmaz. Dahası bu mevzu "Bence..........." şeklinde başlanılıp kişisel görüş belirtilecek bir konu değildir.

Alevilikteki inanışa göre İmam Mehdi (a.s.), onbirinci İmam Hasan Askeri (a.s.)'ın oğlu olup genç yaşta gaibe çekilmiştir ve dönecektir.

Sünnilikteki Mehdi anlayışı, ise İmam Mehdi (a.s.), Alevilerin ve Şiilerin inandığı gibi imam Hasan Askeri (a.s.)'ın oğlu olduğuna inanmaz. Onlara göre Mehdi henüz doğmamış olup, gaibe filan çekilmemiştir ve o şekilde de dönmeyecektir. Muhammed ismindeki birisinin oğlu olarak dünyaya gelecek ve zamanı gelene kadar kendisinin Mehdi olduğunun farkında olmayacaktır.
Bir kısm sünni alimi ise Mehdilik inancını tamamen reddeder.

Bu anlamda izmirksk arkadaşımızın söyledikleri, tam olmasada daha çok sünnilikteki mehdilik anlayışı ile bağdaşıyor.

izmirksk
16.12.2005, 01:43
.
Ya Hu sen Alevimisin, Degil misin? Eger alevi isen, Aleviligin neresinde Imam Mehdinin zuhur etmiyecegini yaziyor? Eger alevi degilsen, Sünnilikte'de Mehdi inanci yokmu? Yok eger efendim Atheistseniz, bu kargasa ne? Ve üstelik ilahiyat fakültesi ögrencilere nasil ve ne hakkinda ders vermissiniz? Kendinizi begenmekten baska birsey yapmazsaniz zaten!

Olayin tuhaf tarafi: Hem Ayetleri / Hadisleri / Asiklarimizin siirlerini okumanin macerperestlik diye sucla, ondan sonra Delil'leri bekle. Odasi din kitaplarla dopdolu oldugu halde....!!

Hadi be ordan!!

Alevilige zehir atan, hep "bizimkiler" olmuslardir! Karsi taraf degil!
peki madem öyle sen ve senin gibi düşünenleri tartışmaya davet ediyorum.
ben tek başımayım.aleviliğime gelince benim aleviliğim aklı esas alan aleviliktir.benim yaşam tarzımda öncelik inanç değil akıldır.inancım aklıma ters düşmediği sürece kabulümdür.
evet madem öyle ben tek başımayım sizlerde bana bunu kanıtlayın.biz öyle inanıyoruz demekle olmaz.
birincisi,ben hiç bir zaman ayetlere maceperestlik demedim .önce iftira atmadan tartışalım
hadislere gelince onların güvenilirliği ortada
ikincisi,mehdi zamanında ölmüş mü yoksa hiç ölmedi mi?
eğer ölmüş ise ölen kişi bir daha geri gelmez.
ölmemişse ise buda mümkün değil.insanın yaşam süresi belli.ama sen mehdiye insan üstü değerler biçip bana kabul ettirmek istersen başka .
neyse tartışmaya başlamamız için davetimi kabul etmeniz lazım.ben bu kadar kişi önünde hepinize hodri meydan diyorum
buyrun başlayın.arkadaşlarda şahit olsun.temeli inanç olan ve dolayısı ile akla dayanmayan bir şeyi ispat edemeyip bocalayacaksın.

Eşter
17.12.2005, 02:37
peki madem öyle sen ve senin gibi düşünenleri tartışmaya davet ediyorum.
ben tek başımayım.aleviliğime gelince benim aleviliğim aklı esas alan aleviliktir.benim yaşam tarzımda öncelik inanç değil akıldır.inancım aklıma ters düşmediği sürece kabulümdür.
evet madem öyle ben tek başımayım sizlerde bana bunu kanıtlayın.biz öyle inanıyoruz demekle olmaz.
birincisi,ben hiç bir zaman ayetlere maceperestlik demedim .önce iftira atmadan tartışalım

İzmirksk bey, heyecanınızı yatıştırın biraz, olay hodri meydanlık bir mevzu değil. Bizim burada anlatmaya çalıştığımız, İmam Mehdi (a.s.)'ın döneceği inancının Alevilik öğretisinin temelinde yer aldığıdır. Mantığınız İmam Mehdi'nin dönmeyecğini söylüyorsa Aleviliğiniz (Alevi temel inaçları gereği) artık Alevilik değildir.

Tek ölçütünüz akıl olunca, doğmalardan oluşan dini de bir kenara bırakmanız lazım, tabiki ayetleri de.
Bu durumda:

"Meryem: Bana bir insan eli değmediği, iffetsiz de olmadığım halde benim nasıl çocuğum olabilir? dedi." Meryem-20
"Melek: Öyledir, dedi; (zira) Rabbin buyurdu ki: Bu bana kolaydır. Çünkü biz, onu insanlara bir delil ve kendimizden bir rahmet kılacağız. Bu, hüküm ve karara bağlanmış (ezelde olup bitmiş) bir iş idi." Meyem-21

Gördüğümüz gibi bu işe Hz.Meryem'in aklı ermiyor, lakin Allah "Bu bana kolaydır" diyor.

yine Hz. Zekeriya hakkında:

"Mabedde namaz kılarken melekler ona seslendiler: "Allah sana Allah'ın emriyle (vücud bulan İsa'yı) tasdik eden, efendi, iffetli, iyilerden bir peygamber olarak Yahya'yı müjdeler". Ali İmran-39

"Ya Rabbi! Ben artık iyice kocamış, karım da kısırken nasıl oğlum olabilir?" dedi. Allah: "Böyledir, Allah dilediğini yapar" dedi." Ali İmran-40

Burada da kocamış Hz. Zekeriya ve kısır Karısı oğlulları Yahya (a.s.) doğunca olayın tamamen mantıktan uzak ve akıl dışı bir iş olduğunu Allah'ın hücceti (delili) karşısında anlıyorlar.

Anlatmak istediğim, parametre olarak sadece aklınızı alırsanız, Vahyi de inkar etmeniz gerekir ki bu durumda Müslümanlığınız da tehlikeye girmiş olur. Hal böyle ise elbette bize saygı duymak düşer. Kimse zorla müslüman(Alevi) olmak durumunda değil tabiiki.

Olay kesinlikle ya müslümanlık yada akıl; veya ya Alevilik ya da akıl şeklinde kutuplaştırılmamalı ki zaten böyle bir şey de yok.

("")hadislere gelince onların güvenilirliği ortada
ikincisi,mehdi zamanında ölmüş mü yoksa hiç ölmedi mi?
eğer ölmüş ise ölen kişi bir daha geri gelmez.
ölmemişse ise buda mümkün değil.insanın yaşam süresi belli.ama sen mehdiye insan üstü değerler biçip bana kabul ettirmek istersen başka .
Hadisler ile ilgili konuyu daha önce başka bir konu başlığı altında uzun uzun tartışmıştım, o yüzden oraya hiç girmeyeyim.
Diğer husus ise İmam Mehdi (a.s.)'ın ölmediği ve fakat yaşadığıdır. Aynen diriltilip hala yaşayan İsa (a.s.) ve Allah katında kendisine ömür verilen Hızır (a.s.) gibi. Ama sizin mantığınzla düşünecek olursak Hızır (a.s.) adında birisinin de altmış ya da yetmişinden sonra yaşamıyor olması gerek. Hızır(a.s.) hala yaşıyor mu sizce? Yaşamıyor diyorsanız "benim Aleviliğim akla dayanıyor" derken aslında, aynen İmam Mehdi'nin yaşadığına inadığı gibi Hızır'ın da hala yaşadığını kabul eden Aleviliği değil, fakat ateizmi kastetmiş olmalısınız.

neyse tartışmaya başlamamız için davetimi kabul etmeniz lazım.ben bu kadar kişi önünde hepinize hodri meydan diyorum
buyrun başlayın.arkadaşlarda şahit olsun.temeli inanç olan ve dolayısı ile akla dayanmayan bir şeyi ispat edemeyip bocalayacaksın.

Dediğim gibi, olayı bir yarışma ve bilgi yarışması havasına büründürüp bir de peşinen kendinizi galip saymanız yersiz. Zaten karşıdakinin bocalayacağından da eminseniz ne gereği var, hükmen bitirmişsiniz işi.

Bizim bildiğimiz Aleviliğin bir inanç olduğu. Dolayısı ile tezahür noktasını ve inançsal temelerini akıl ile formülize etmeye çalışmak zaten anlamsız. Bu metod ateizmin işi. Siz Alevi olduğunuzdan emin misiniz ????
Açıkçası Alevi görünümlü ama aslen ateist inançlı biriyseniz vaktimi ve enerjimi olası bir kısırdöngüye bulaşmaktansa başka işlerde kullanmak isterim. Sonuçta "benim Aleviliğim..... " şeklinde başladığınız için ve forum da bir Alevi forumu olduğu için buradaki herkesinki ve sizinki kadar kıymetli zamanımı harcamaya değer gördüm.

NOT: Merakımdan soruyorum, bir önceki mesajınızda ilahiyat fakültesi öğrencilerine zamanında ders de verdiğinizi yazmışsınız. Hangi üniversitenin ilahiyat fakültesiydi? Ve hangi konuda nasıl ders(?) verdiniz? Açıklarsanız sevinirim.

Saygılarımla,

izmirksk
17.12.2005, 15:01
.
Diğer husus ise İmam Mehdi (a.s.)'ın ölmediği ve fakat yaşadığıdır. Aynen diriltilip hala yaşayan İsa (a.s.) ve Allah katında kendisine ömür verilen Hızır (a.s.) gibi. .

NOT: Merakımdan soruyorum, bir önceki mesajınızda ilahiyat fakültesi öğrencilerine zamanında ders de verdiğinizi yazmışsınız. Hangi üniversitenin ilahiyat fakültesiydi? Ve hangi konuda nasıl ders(?) verdiniz? Açıklarsanız sevinirim.

Saygılarımla,
aslında her yazdığınız yazıya cevap vermek isterdim ama mehdi (a.s) ın halen yaşadığına inanmanız tartışmayı başlamadan bitirdi.
siz inanıyorsanız diyecek bir şey yok.fakat bunu asla ve asla aleviliğin şartı olarak saymayın.ben anadoluda alevilerde böyle bir inanış görmedim.
üstelik bir insanın ölmeden yaşıyor olması ,tekrar gelecek olması..(bağışlayın beni ama çok komik şeyler)
yani işte önce akıl derken anlatmak istediğim bu idi.kur'an dan ayetler veriyorsunuz ama mehdinin geleceğine dair bir kur'an ayeti yok.başka konuda ayetlerle bağlantı kurup kendinizi kurtarmaya çalışmayın.
bir diğer noktada şu .ben bunun bir yarışma olarak görmesemde temeli olmayan (vede çürük olan) bir inanışa karşı mücadele ediyorum.ve bu yüzden hodri meydan demeyi sürdürüyorum.
ilahiyat fakültesi öğrencilerine gelince(96-97 sezonunda dokuz eylül ilahiyat fakültesi öğrencilerinden bir kısmına
(tevhid -kader inancı -kuranda boşanma -vb..)konularda...

bir şey daha (kabalık etmek istemem ama) mehdiyi bekleyenler çok beklerler.
bana bu inanış sapkın tarikatlarda ileride 50 yıl sonra 100 yıl sonra kendilerini kurtaracak birisini bekleyenler gibi geldi.
ehli sünnete karşı bir çok açıdan şiileri desteklememe rağmen bu yanlış/asılsız/akıldan yoksun/temelsiz mehdi inanış sebebi ile şiilerlede mücadele ediyorum.
sanırım benim mesajımı ilk okuduğunuzda değilde belli bir süre sonra mesaj yazdınız.bir hazırlanma ve ona göre mantıklı cevaplar verebilme süreci geçirdiniz anlaşılan.
olabilir tabi ama dediğim gibi kendime güveniyorum fakat siz inandırıcı bir söyleminiz olmayınca bana yönelik olarak sen bunları kabul etmezsen alevi değilsin noktasına getirip konuyu kitlemeye çalışıyorsunuz.
akıldan yoksun bir şeyi benim aleviliğimi koz olarak kullanıp adeta ondan çıkmakla tehdit ederek! beni etkisizleştirmeye çalışıyosunuz.
medeni şekilde tartışalım.ikna edici hiç bir şey gelmedi sizden.

Eşter
17.12.2005, 15:34
aslında her yazdığınız yazıya cevap vermek isterdim ama mehdi (a.s) ın halen yaşadığına inanmanız tartışmayı başlamadan bitirdi.

Evet atesit edğil, Alevi olduğum için Mehdi'nin yaşadığına ve geleceğine inanıyorum.

siz inanıyorsanız diyecek bir şey yok.fakat bunu asla ve asla aleviliğin şartı olarak saymayın.ben anadoluda alevilerde böyle bir inanış görmedim.

Siz hangi Alevilere baktınız da görmediniz. Yalnışınız da orda zaten, Aleviliğe bakacaktınız, oradaki imamet anlayışı içinde görürdünüz o zaman.

üstelik bir insanın ölmeden yaşıyor olması ,tekrar gelecek olması..(bağışlayın beni ama çok komik şeyler) yani işte önce akıl derken anlatmak istediğim bu idi.kur'an dan ayetler veriyorsunuz ama mehdinin geleceğine dair bir kur'an ayeti yok.başka konuda ayetlerle bağlantı kurup kendinizi kurtarmaya çalışmayın.bir diğer noktada şu .ben bunun bir yarışma olarak görmesemde temeli olmayan (vede çürük olan) bir inanışa karşı mücadele ediyorum.ve bu yüzden hodri meydan demeyi sürdürüyorum.

Kendimi neden kurtarmaya çelışayım ? Ayetlerde mantığımızın almadı bir çok olay var. O nedenle örnek verdim. Sizin onları da kabul etmemeniz lazım o zaman. Daha önceki sorularıma cevap vermediniz ayrıca.

1) Hızırın yaşadığına inanıyor musunuz ?
2) İsanın yaşadığına inanıyor musunuz ?

inanmıyrosanız alevi de müslüğman da değilsiniz. inanıyorsanız akli yönetminize mantığınıza ne oldu?

Mehdiye gelince O hazret ile ilgili zahiri ayet olmayıp batini anlamda ayetler vardır. Ama o mevzuya siz yukardaki sorulara cevap verdikten sonra girerim.

ilahiyat fakültesi öğrencilerine gelince(96-97 sezonunda dokuz eylül ilahiyat fakültesi öğrencilerinden bir kısmına (tevhid -kader inancı -kuranda boşanma -vb..)konularda...

Univ. ben de izmirde okudum. İlahiyat fakültesinde de o dönemden tanıdığım bir kaç isim var. Siz kendi adınızı ve ders verdiğiniz insanların isimlerini aktarabilir misiniz rica etsem, hangi derslikte verdiniz dersi?

Yoksa sokakta biryerlede rastladığınız iki tüysüz öğrenci ile yaptığınız iki kelamı "onalara ders verdim" diye mi aksettiriyorsunuz bize?

bir şey daha (kabalık etmek istemem ama) mehdiyi bekleyenler çok beklerler.
bana bu inanış sapkın tarikatlarda ileride 50 yıl sonra 100 yıl sonra kendilerini kurtaracak birisini bekleyenler gibi geldi.
ehli sünnete karşı bir çok açıdan şiileri desteklememe rağmen bu yanlış/asılsız/akıldan yoksun/temelsiz mehdi inanış sebebi ile şiilerlede mücadele ediyorum.

Aslında aynı inanışın Alevilikte de olduğunu bilmemenizden dolayı, farketmeden Alevilik ile de mücadele eiyorsunuz.

sanırım benim mesajımı ilk okuduğunuzda değilde belli bir süre sonra mesaj yazdınız.bir hazırlanma ve ona göre mantıklı cevaplar verebilme süreci geçirdiniz anlaşılan.

Biraz alçakgönüllük lütfen. Tabiiki o kadar bilgi olmayınca kafada, haliyle biraz bilgileri toparlamak gerekiyor, öyle düşünmeden cevap verince başkaları gibi Alevi olup ta kendi inancı ile ters duruma düşüp sonra da yaptığı yanlışta ısrar etmek durumunda kalabiliyor insan sonra.

olabilir tabi ama dediğim gibi kendime güveniyorum fakat siz inandırıcı bir söyleminiz olmayınca bana yönelik olarak sen bunları kabul etmezsen alevi değilsin noktasına getirip konuyu kitlemeye çalışıyorsunuz.
akıldan yoksun bir şeyi benim aleviliğimi koz olarak kullanıp adeta ondan çıkmakla tehdit ederek! beni etkisizleştirmeye çalışıyosunuz.
medeni şekilde tartışalım.ikna edici hiç bir şey gelmedi sizden.

Benim ikna ediciliğimi boşverin. Siz Alevi filan değilsiniz.

Saygılar,

izmirksk
17.12.2005, 15:53
evet işte mehdi inancı ile ilgili fikrinizi kabul etmediğim için alevi değilsin dediniz.
yani bu kadar basit değil mi?ikna edemeyince işi alevili olup olmamaya vuruyorsunuz.aklınız sıra bu şekilde işin içinden çıkmaya çalışıyorsunuz.
-------------------------------------------------------------------
9 eylül ilahiyattan ali,hakan ve yavuz.aradan 10 yıla yakın zaman geçti aklımda kalanlar bunlar.yer=buca_gaziemir istikametinde yavuz selim yurdu(üst katı cami.alt katı yurt)
---------------------------------------------------------------------
benim adım özgür şimşek.
--------------------------------------------------------------------
ve herşeyden sonra diyorum ki alevilik mehdi inancına bağlanmayacak ve onunla özdeş tutulmayacak kadar büyüktür.
----------------------------------------------------------------
ikna edemeyeceğinizi bildiğiniz için en kolay yol olan inkar yoluna başvuruyorsunuz.bu tartışmanın buraya geleceğini ksmen tahmin ettim
----------------------------------------------------------------
isa peygamber ölmüştür.
hızır aleyhisselamda ölmüştür.
------------------------------------------------------------------
evet köşeye sıkışınca siz alevi değilsiniz demek kolay.sonrada başka örneklerle başka ayetlerle tartışmayı başka mevzuya çekip aklınız sıra konuyu dağıtacaksınız
ispat edemediğiniz ve edemeyeceğiniz bir inanışa bağlanıp kalmışsınız üstüne üstlük buna inanmayanları alevi saymıyorsunuz.
---------------------------------------------------------------------

Eşter
17.12.2005, 23:13
evet işte mehdi inancı ile ilgili fikrinizi kabul etmediğim için alevi değilsin dediniz.
yani bu kadar basit değil mi?ikna edemeyince işi alevili olup olmamaya vuruyorsunuz.aklınız sıra bu şekilde işin içinden çıkmaya çalışıyorsunuz.

Evet, aynen dediğiniz gibi, olay o kadar basit. Mehdi'nin geleceğini inkar etmek Alevi olmamayı gerektirir. Ayrıca, olay benim fikrim değil, sizin de mensubu olduğunuzu iddia ettiğiniz inaç sisteminin ayrılmaz bir unsuru. Ben işin içinden çıkmaya filan çalışmıyorum, o uğraşı veren sizsiniz.

Sizin Mehdi'nin geleceğini inkar edip etmemeniz kimsenin umurunda değil. Önemli olan Mehdi'nin gelmeyeceği şeklindeki iddianızı asılsız bir şekilde Aleviliğe mal etmeniz.

9 eylül ilahiyattan ali,hakan ve yavuz.aradan 10 yıla yakın zaman geçti aklımda kalanlar bunlar.yer=buca_gaziemir istikametinde yavuz selim yurdu(üst katı cami.alt katı yurt)

İlahiyyat fakültesindeki derslikler öğrenci yurduna mı taşınmış? Siz buna "ders verdim" demek yerine "muhabbet ettik" desenize.

ve herşeyden sonra diyorum ki alevilik mehdi inancına bağlanmayacak ve onunla özdeş tutulmayacak kadar büyüktür.

Alevilik Mehdilik inacına bağlanmıyor, Mehdilik inancı alevilik inancının ayrılmaz bir parçasıdır, unsurudur, tamamı değildir. Hem Alevilik kendi inanç sisteminde böyle bir unsur barındırdığı için de öyle zannettğiniz gibi küçülmüyor.

ikna edemeyeceğinizi bildiğiniz için en kolay yol olan inkar yoluna başvuruyorsunuz.bu tartışmanın buraya geleceğini ksmen tahmin ettim

Ben neyi inkar ediyorum anlayamadım, bildiğimiz kadarıyla Alevilikteki önemli bir olguyu inkar eden sizsiniz, hemde eviniz din kitapları ile dolu olduğu halde:3D_NG (24

isa peygamber ölmüştür.
hızır aleyhisselamda ölmüştür.

Buna diyeceğim bir şey yok artık. Umarım bu düşünceleri de Alevilik diye satmaya kalkmazsınız. Mehdilik, Hızır ve İsa inancını Müslümanlık ve Aleviliği alt üst ettiniz bravo.

evet köşeye sıkışınca siz alevi değilsiniz demek kolay.sonrada başka örneklerle başka ayetlerle tartışmayı başka mevzuya çekip aklınız sıra konuyu dağıtacaksınız
ispat edemediğiniz ve edemeyeceğiniz bir inanışa bağlanıp kalmışsınız üstüne üstlük buna inanmayanları alevi saymıyorsunuz.

Siz söylemeseniz, köşeye sıkıştığımı farkedemeyecektim. Hem sayenizde de konu sapmadı. Sizin bir dede ile ya da bir Alevi büyüğü ile münasebetiniz de yok anlaşılan, sorun onlara Mehdi'yi. "Bağlanıp kalmışsınız" dediğiniz şey de Aleviliktir. Aleviliğe inanmıyorsanız, Aleviyim demeyin, başka bir isim takın geliştirdiğiniz o akla dayalı inancınıza.

Saygılar,

izmirksk
17.12.2005, 23:24
evet tarışma mehdi konusunda idi.çeşitli şekillerde işin içinden çıkmak için çaba sarfettiniz.
konuları oradan oraya sürükleyerek acaba mehdi konusunun dışına çıkıp nerelerden vurabilirimin hesabını yaptınız?onlarınhiçbiride tutmadı.ben münazara(tartışma sanatını )iyi bilirim.ve bu yüzden tartıştığım muhatabımın konudan kaçmak için ne gibi yöntemlere başvuracağınıda bilirim
evet isterseniz konuyu size tekrar hatırlatayım.
mehdi ,halen yaşıyor diyorsanız buyrun ikna edecek bir şeyler söyleyin.bir insanın hiç ölmeden bu zamana kadar gelmesi:3D_NG: :3D_NG:
yok eğer öldü ama gelecek diyorsanız bunada bir kaç gülücük atmama izin verin:3D_NG: :3D_NG:
evet kanıtlayamayacağınız belli idi.neden mi?
çünkü siz kendi inandığınız yada sizin gibi inanan insanların inancına(evet sadece ve sadece inancına ) güvendiniz.
benden size iyi bir tavsiye
inanç olgusu ispat edilemez.asla
hele birde akla ve mantığa bu kadar ters ise.bu tip şeyler savunulduğunda insanı zora sokacak şeylerdir.dediğim gibi birde insanın yapısına ve fizyolojisine ters bir şey ise.
hiç ölmemek ve geri gelmek :3D_NG: :3D_NG: :3D_NG:

Eşter
17.12.2005, 23:33
evet tarışma mehdi konusunda idi.çeşitli şekillerde işin içinden çıkmak için çaba sarfettiniz.
konuları oradan oraya sürükleyerek acaba mehdi konusunun dışına çıkıp nerelerden vurabilirimin hesabını yaptınız?onlarınhiçbiride tutmadı.ben münazara(tartışma sanatını )iyi bilirim.ve bu yüzden tartıştığım muhatabımın konudan kaçmak için ne gibi yöntemlere başvuracağınıda bilirim
evet isterseniz konuyu size tekrar hatırlatayım.
mehdi ,halen yaşıyor diyorsanız buyrun ikna edecek bir şeyler söyleyin.bir insanın hiç ölmeden bu zamana kadar gelmesi:3D_NG: :3D_NG:
yok eğer öldü ama gelecek diyorsanız bunada bir kaç gülücük atmama izin verin:3D_NG: :3D_NG:
evet kanıtlayamayacağınız belli idi.neden mi?
çünkü siz kendi inandığınız yada sizin gibi inanan insanların inancına(evet sadece ve sadece inancına ) güvendiniz.
benden size iyi bir tavsiye
inanç olgusu ispat edilemez.asla
hele birde akla ve mantığa bu kadar ters ise.bu tip şeyler savunulduğunda insanı zora sokacak şeylerdir.dediğim gibi birde insanın yapısına ve fizyolojisine ters bir şey ise.
hiç ölmemek ve geri gelmek :3D_NG: :3D_NG: :3D_NG:

İzmirksk Bey, işi sulandırmayın lütfen, yazdıklarımı da dikkatli okuyun. Size söylemediğim şeyleri aktarmayın.

Söylediklerimi tekrar edeyim:

1) Ben bir insanın nasıl bu kadar uzun yaşayabileceğini ıspat etmeye çalışmıyorum. Mevzu dogmatik ve inançsal olduğu için zaten bilimle ıspat edilmeye çalışılması saçma.

2) Mehdi'nin geleceğinin Alevilik inancının ayrılmaz bir parçası olduğunu söylüyorum. (1 ve 2 arasındaki farkı anlayın lütfen)

Bu çerçevede (naçizane anladığınızı farzederek) sizin Alevilik ile bir alakanız yok diyorum.

Umarım daha da basitleştirmeme gerek kalmaz.

Saygılar,

izmirksk
17.12.2005, 23:43
İzmirksk Bey, işi sulandırmayın lütfen, yazdıklarımı da dikkatli okuyun. Size söylemediğim şeyleri aktarmayın.

Söylediklerimi tekrar edeyim:

1) Ben bir insanın nasıl bu kadar uzun yaşayabileceğini ıspat etmeye çalışmıyorum. Mevzu dogmatik ve inançsal olduğu için zaten bilimle ıspat edilmeye çalışılması saçma.

2) Mehdi'nin geleceğinin Alevilik inancının ayrılmaz bir parçası olduğunu söylüyorum. (1 ve 2 arasındaki farkı anlayın lütfen)

Bu çerçevede (naçizane anladığınızı farzederek) sizin Alevilik ile bir alakanız yok diyorum.

Umarım daha da basitleştirmeme gerek kalmaz.

Saygılar,
aleviliğime siz karar veremezssiniz(naçizane anladığınızı farzediyorum).engizisyon mahkemesimi kuruyorsunuz?
sizin gibi inanmayan herkes alevi değil yani.(oh ne ala)
mevzunun dogmatik olması fikrinize katılıyorum.olayın kanıtlanamayacağını söylediğiniz için teşekkür ederim.

Eşter
17.12.2005, 23:50
aleviliğime siz karar veremezssiniz(naçizane anladığınızı farzediyorum).engizisyon mahkemesimi kuruyorsunuz?
sizin gibi inanmayan herkes alevi değil yani.(oh ne ala)
mevzunun dogmatik olması fikrinize katılıyorum.olayın kanıtlanamayacağını söylediğiniz için teşekkür ederim.

Sizin Aleviliğinize ben karar vermiyorum, Alevilik inanç sisteminin kendisi karar veriyor. Alevilik, Mehdilik inancının kendi temelinde olduğunu söylüyor. Siz ise Aleviliğin temel bir unsurunu inkar ediyorsunuz.

İnanç tabiiki dogmatiktir, işi sadece bilimsellikle ele alırsanız, salt mehdiyi değil, Mehdi'den Allah'a kadar birçok şeyi inkar etmeniz gerekir.

Saygılar,

OzBektasi
22.12.2005, 10:40
O zaman müsade et'de Fakiyr sana bir kac tane soru iletsin:

1. Mehdi inanci yalan olduguna göre: Pir Sultan Abdal, Sah Ismail, Yemeni, Virani, Nesimi, vs vs.
büyük ve ulu bildigimiz bu Ozanlarimiz Alevi Yolunu izleyen Halka (HASA!) YALAN'mi söylediler?

Eger EVET diyorsan: BUYUR... Aleviforum'da Ozanlarimiz veya daha dogrusu "sizin ozanlariniz" YALAN söylediler diye bas bas bagir!!!

Tabi kendi menfaatina ters düsecek icin, agizinda pek birsey cikmaz...

2. Mehdi inanci diye Anadolu Aleviliginde olmadigini söyledin. (ki burda yanildigini 7 Ulu ozanlarin Siirlerini Delil olarak Fakiyr gösterebilirdi..)
Peki Hz.Hizir (a.s.)? O'da yasamiyor diyorsunuz.. Peki Onun varligina Aleviler inanmiyormu? Ve inaniyorlarsa, ki öyledir, onun misali Mehdi misali degilmi?

3. Hizir Orucu bildigimiz sey'i Aleviligin neresine yerlestiriyorsun?
Burda degerli bir üyemiz her yazdigi yazidan sonra "bozatli Hizir yardimciniz ola!" Duasina ne diyeceksin?
Yoksa bunu da göremicek, Aleviligin parcasi degildir, benim gördügüm tanidigim Aleviler buna inanmazlar diyecek kadar KÖR mu oldun??

Eger EVET diyorsan: BUYUR.. Forum senin: Bunun'da (hizir inanci) YALAN oldugunu ve 20 Million Alevi insani burda yanildigini söyle!!

Yüregin varsa tabii...

4. Cem ayinlerde SÜPÜRGECI hizmeti bilinen Gülbengde.... "Kör olsun Mervan! Mehdi Sahibi Zaman!...." diye bir cümle geciyor. Bunu'Da göremicek kadar kör mi oldun?
Yoksa "Alevi"(!) oldugun halde hayatinda bir ceme bile katilmadinmi??

Muhammed-Ali'in yolunu izleyenler, her zaman Hz.Mehdi (a.f.)'nin Zuhur'unu beklemisler...
Hatta cesitli taninmis Bektasi ve Alevi sairleri 12 Imamlarin isimlerini zikrederken Imam Mehdiyi "sahibi zaman" diye nitelendirmisler... Ve halen de öyle!
Aleviligin yüz yillar baski'dan sonra halen VAR oldugunu aslinda Mehdi inancinin Aleviligin bir temeli olduguna dair bir delil'dir!
Neden? Cünkü Aleviler her zaman bir mücadelede bulunduklari icin... Bizler'de buna ASK diyeriz!
Alevilerin bekleyisi pasif bir bekleyis degil, Anadoluda özellikle Onun varligindan haberdar olarak Zalime ve Münkire karsi dipdiri durup, bir onun Zuhuru icin ZEMIN hazilamak'dir. Bunun en güzel örnekleri Pir Sultanin mücadelesi, Safevi Devletinin kurulmasi ve faaliyete gecisi, ve Anadoluda cesitli Alevi isyanlarin ve bas kaldirislaridir!!

Batmak üzere olan Bir gemiyi düsün: O gemide 2 sahis var. biri inancli, digeri inancsiz.
Inancsiz olan uzakta bir ada gördügü halde, "zaten ölecegim, artik ümidim yok!" söyleyip pes eder, ama inancli olan sahis ne olursa olsun o adaya yetismeye calisir, MÜCADELE verir!
Adaya ulasirmi ulasmazmi, o ayri bir konu. Ama yinede calisiyor ve cabaliyor!!

Iste biz Alevilerin toplu katliamlara ugradigimiz halde, aleyhimiznde fetvalar verilip kanimiz helal katlimiz vacip bilindigi halde, Anadolun dört bir yanina kacip dagilip, hatta magaralarda yerlesip yolumuzdan, inancimizdan vaz gecmedigimizin sebebi sadece IMAM MEHDI'NIN (a.f.) varligindan haberdar oldugumuz icin, ve onun Zuhuru icin bas vererek zemin hazirlamamiz idi....

Bu bir gercektir!!

Sen tabi bunlari göremicek kadar bencil isen, o zaman seninle tartismanin bir anlami bile yok!

Kaldi ki bir Ateiste (ki öyle bir imajin ortaya cikiyor!!), yani bir Yaraticinin bile var olmadigini düsünen birine, Mehdinin varligini nasil gösterelim?

Son zamanlarda tabi moda oldu... "Inanmam, ama Aleviyim!"

Aramizdaki Hinzir Pasalari iyi ayirt etmek gerek!!!

(Ilginc'dir ki: Bu forum'da sürekli seriatciliklan, gericiliklen, siiliklen!(!!!) suclananlar Aleviligin, Asiklarimizin ve ulu Ozanlarimizin gösterdigi bir temele sahip cikarken,kendini "Has ve modern Alevi" diye bilen ve tanitan diger taraf'dan ne hikmetse bir ses seda bile cikmiyor....
Evliyalarimiz bu durumu görseler kemikleri sizlardi.....)

izmirksk
22.12.2005, 13:12
1. Mehdi inanci yalan olduguna göre: Pir Sultan Abdal, Sah Ismail, Yemeni, Virani, Nesimi, vs vs.
büyük ve ulu bildigimiz bu Ozanlarimiz Alevi Yolunu izleyen Halka (HASA!) YALAN'mi söylediler?

Eger EVET diyorsan: BUYUR... Aleviforum'da Ozanlarimiz veya daha dogrusu "sizin ozanlariniz" YALAN söylediler diye bas bas bagir!!!

Tabi kendi menfaatina ters düsecek icin, agizinda pek birsey cikmaz...

ilginç bir taktik.şimdide fikirlerinize dayanak olması için ozanlarımızı kalkan olarak kullanıyorsunuz.
menfaatime ters düşeceğini söylemişsin hayır:3D_NG:
o zaman iyi oku.ozanlarımızın anısına saygım sonsuz ama mehdi konusunda sizin gibi düşünen hem geçmişde hemde gelecekte bunları söylemiş olanlara yada söyleyecek olanlarada karşıyım.
mehdi inancı aleviliğin şartı olamaz.ehli sünnete karşı bir savunma olsun diye uydurulmuştur.
ne insanlarsınız ya :3D_NG: bir insanın hiç ölmemesine yada sonradan geleceğine inanmak:3D_NG: demekki inanç insanın aklını bu derece kör edebiliyor.
elbette dileyen inansın ama bunu aleviliğin bir şartı gibi göstermeyin.elde sunacak bir şey olmayıncada alevi kimliğimi koz kullanıp tehdit etmeye çalışmayın.
zaten bu tartışmaya girerken sıkışınca bunu koz olarak kullanacağız belli idi.
birde mehdi ye inanmayınca ateistliğe kadar gitti iş:3D_NG (9) alevilikten çıkarmak yetmedi ateizme kadar uzandı bu iş:3D_NG:
kimi inanç noktaları kısmen daha akla yatkındır.mesela Allah kavramı üzerinde felsefi tartışmalar yapılabilir ama mehdi konusu üzerinde hiç düşünülmeden reddedilmesi gereken bir inançtır.
hızır aleyhisselam konusu biraz daha farklı.ruhani boyutu olan bir şey.yani mehdi konusu ile bire bir paralel değil.insanların buna inanması yada inanmaması benim tartışacağım bir şey değil.bence hızır aleyhisselam da ölmüştür.ama ibadet eden ve kendini seven insanlarla manevi anlamda diyalog kurarmı derseniz açıkçası evet yada hayır diyemem olabilirde.bunu tartışma konusu yapmam.
ama mehdi konusunda bahsedilen ölmediği ve geleceği.yani ortaya çıkacağı.burada klasik inanç kalıplarının üstünde bir şey var.
bunu köşeye sıkışınca sen nasıl alevisinlerle ya da sen alevi olamazsınlarla izah edemezsiniz.bu tarz yöntem kaçak bir döğüştür

Eşter
27.12.2005, 02:22
anlayamadığım bir şey var sünnilere alevilik sizin bildiğiniz gibi değil diye anlatıyorsunda hızır ve mehdi konusuna neden burada girdin.
mehdinin geleceğine olan inanç sapıklıktır diyen çok sünniye rastladım.bence sünnilere mehdi inancından bahsetmesen iyi olur.
sanırım diğer konu başlığı altında açılan kısımda bir intikam duygusu bürüdü sağda solda konu ile alakası olmayan yerlerdede fırsatını bulup cümle içerisine yerleştiriyorsun.
arkadaş sen ve senin gibi düşününler için şunu söyleyeyceğim.madem inanmak istiyorsanız inanın kimse kimse inancına ipotek koyamaz ama bunu aleviliğin şartı gibi koymayın.mehdinin geleceğine inanmazsan alevi olmazsın demek alevileri rencide etme demektir.ve bir şii fantezisidir(evet sadece fantazi)
.bu efsaneleri, mitolojileri, menkıbeleri bırakın artık.en azından alevilik bu demeyin.

Bilmiyordunuz. Bari geçen zaman içinde araştırsaydınız. O zaman Mehdilik inancının Aleviliğin asli unsurlarından, vazgeçilmez şartlarından biri olduğunu öğrenirdiniz.

Şiia fantezisi mevzusunu geçiyorum. Bu mevzuda da hiçbir Alevi rencide olmaz, Mehdilik inancı Alevilikte vardır. Sizin istisanai görüşünüzün de Alevilik ile hiçbir alakası yok. Alevilik dışı görüşünüzü eleştirildi diye, tüm Alevileri tepkinize alet etmeyin. Bu arada temel bir Alevi inanışına "fantezi" diyerek, Aleviliğe de hakarette bulunan sizsiniz. Bu iş bir komediye dönüşmek üzere.

Sünnilerin ne dediğine gelince. Onların görüşleri galiba Aleviliğin temelindeki Mehdilik inancından daha önemli sizin için.....

Ben şahsen ilk defa Mehdiliği inkar ettiği halde bir de Alevi olduğunu iddia eden birini gördüm.

Bu konuda ehil olmadığınız halde, hala Alevilik ile çelişen görüşlerinizi Aleviliğe mal ederek burada görüş bildiriyorsunuz. Ben de ehil olduğumu iddia etmiyorum, lakin benim söylediklerim bana ait fikirler olmayıp, bilmum kaynakta Aleviliğin dayanağı bir unsur olarak ortadadır.

Sizden ricam, işi kendi anlamsız KİŞİSEL şüpheciliğinizin dışına çıkarıp, "Alevilikte mehdilik inancı yoktur arkadaş, işte falan filan Alevi büyüğünün, falan filan Alevi otoritesinin görüşleri ... kaynak .... baskı ... sayfa....vs" şeklinde teşrif etmenizdir.

izmirksk
27.12.2005, 10:52
benim aleviliğime ben karar veririm.
hiç kimse karar veremez.
olayın komediye dönüştüğü zaten doğru.mehdi nini geleceğine olan inançta bir komedi zaten
buna inanabilirsiniz ama lütfen alevilik bu demeyin.bizim aleviliğimize böyle şeylere inananlar karar veremez.

eerkan82
27.12.2005, 10:57
hiç kimse karar veremez.
olayın komediye dönüştüğü zaten doğru.mehdi nini geleceğine olan inançta bir komedi zaten
buna inanabilirsiniz ama lütfen alevilik bu demeyin.bizim aleviliğimize böyle şeylere inananlar karar veremez.
söylediklerinde hem fikirim
benim aleviliğimi kimse eleştiremez. dediğin gibi kimse kara veremez.
bu zamana kadar Mehti'nin geleceğine dair hiç bir kimseden yani dedelerimden falan duymadım onun için bende mehtinin geleceğini zannetmiyorum.buda alevilikte bir şart değildir.

saygılar.....

Eşter
27.12.2005, 13:54
hiç kimse karar veremez.

Gerçi bir düzine site ve kaynak var ama ben bir iki tanesini aktarayım burada. Siz lütfen gidip bu adamlara yanlış yaptıklarını, komedi olarak adlandırdığınız mehdilik inaçları hakkında hemen kendilerini düzeltmelerini söyleyin lütfen.

Ayrıca site caferi-şii sitesi olmayıp, çok bildiğinizi iddia ettiğiniz ve uymaktan ziyade kendinize uydurmaya çalıştığınız Aleviliğin sitesi (Bağcılar Cemevinin resmi sitesi).

http://www.bagcilarcemevi.com/oniki_imam.htm#İmam%20Mehdi%20(a.s)

<U> İmam Mehdi (a.s)<SPAN lang=DE>

Eşter
27.12.2005, 13:56
Bir tane daha (Almanya daki Anadolu Alevilerinin kurduğu bir site). Buradaki arkadaşları da vakit kaybetmeden uyarın litfen. Sadece şiiliğe muhalefet edeceksiniz diye kendi inancınızı çöpe atmayın.

http://alevi.org/content/view/27/44/

izmirksk
27.12.2005, 15:26
arkadaşım çok basit bir konu kısır bir tartışmaya dönüştü
teker teker anlatayım
madde madde
1-ben alevi doğdum.annem alevi babam alevi.kendime alevi derim tabi
2-bununla beraber muhammed-ali-ehli beyt (hepsine saygım sonsuz.elbette muhabbetimiz var )
3-fakat mehdi nin hiç ölmeden yaşaması ve tekrar ortaya çıkacak olması ,işte burada tamamen fantaziye dayalı hayal ürünü bir şey çıkıyor.bu anlamdaki bir mehdi bir hayal kahramanı olmaktan öteye gidemez.
hadi tamam inanmak isteyen inansın elbette ama birde bunu aleviliğin şartı gibi koymayın.buna inanmayan alevi değildir de ne demek?buna hiç kimse karar veremez.bu iş inanç olgusudur ve adı-rütbesi-makamı ne olursa olsun ALLAH'tan başka hiç kimse bir başkasının, inançsal açıdan konumunu belirleyemez.buna hakkıda yoktur.ne demek yani sen çıkacaksın(veya senin gibi düşünenler) bir kaç madde sıralayacak ve alevilik budur diyecek.bizde sizin istediğiniz gibi olmazsak alevi olamayacağız.işte sorun bu.bizim aleviliğimize kimse karar veremez
bilmem ne hazretleri de olsa ..farketmez

Serkan_Devrim
27.12.2005, 15:44
arkadaşım çok basit bir konu kısır bir tartışmaya dönüştü
teker teker anlatayım
madde madde
1-ben alevi doğdum.annem alevi babam alevi.kendime alevi derim tabi
2-bununla beraber muhammed-ali-ehli beyt (hepsine saygım sonsuz.elbette muhabbetimiz var )
3-fakat mehdi nin hiç ölmeden yaşaması ve tekrar ortaya çıkacak olması ,işte burada tamamen fantaziye dayalı hayal ürünü bir şey çıkıyor.bu anlamdaki bir mehdi bir hayal kahramanı olmaktan öteye gidemez.
hadi tamam inanmak isteyen inansın elbette ama birde bunu aleviliğin şartı gibi koymayın.buna inanmayan alevi değildir de ne demek?buna hiç kimse karar veremez.bu iş inanç olgusudur ve adı-rütbesi-makamı ne olursa olsun ALLAH'tan başka hiç kimse bir başkasının, inançsal açıdan konumunu belirleyemez.buna hakkıda yoktur.ne demek yani sen çıkacaksın(veya senin gibi düşünenler) bir kaç madde sıralayacak ve alevilik budur diyecek.bizde sizin istediğiniz gibi olmazsak alevi olamayacağız.işte sorun bu.bizim aleviliğimize kimse karar veremez
bilmem ne hazretleri de olsa ..farketmez bu forumda aleviliğin tanımını yapmaya çalışan arkadaşlarımız oldu. hiç birinde mehdi inancının şart olduğunu okuduğumu hatırlamıyorum. o yüzden mehdi inancında olmayan kişinin aleviliğinin sorgulanması saçmadır. zaten kişilerin aleviliği kişilere aittir. bu tür sorgulamalar bizim yobaz sünni kesimle aynı kefeye konmamıza sebep olur. onlarda aynısını yapar. ne namaz kılmıyonmu, sen müslüman değilsin... gibi konuşmalar bu yobaz kesimin ürünleridir. bu bağlamda sana hak veriyorum.
yalnız mehdi inancı ile allah inancı arasnda pek bir fark yoktur. yani mehdi inancı allaha inanmaktan daha abes değildir. yani mehdi hayal kahramanıda olabilir ama buna inanmak abes değildir. ozanlarımızın ve pirlerimizin değişleri, şiirleri mehdiinancı konusunda bize örnektir. ben şahsen birmehdiekleyişinde olanlardanım.yalnız bu bekleyiş tembelliğegitmemeli.yani o gelsin alemi düzeltsin benim işim olmaz gibi düşünceler zararlıdır.mehdi inancı bu bağlamda zararlı oluyor.

Eşter
27.12.2005, 16:20
bu forumda aleviliğin tanımını yapmaya çalışan arkadaşlarımız oldu. hiç birinde mehdi inancının şart olduğunu okuduğumu hatırlamıyorum. o yüzden mehdi inancında olmayan kişinin aleviliğinin sorgulanması saçmadır. zaten kişilerin aleviliği kişilere aittir. bu tür sorgulamalar bizim yobaz sünni kesimle aynı kefeye konmamıza sebep olur. onlarda aynısını yapar. ne namaz kılmıyonmu, sen müslüman değilsin... gibi konuşmalar bu yobaz kesimin ürünleridir. bu bağlamda sana hak veriyorum.
yalnız mehdi inancı ile allah inancı arasnda pek bir fark yoktur. yani mehdi inancı allaha inanmaktan daha abes değildir. yani mehdi hayal kahramanıda olabilir ama buna inanmak abes değildir. ozanlarımızın ve pirlerimizin değişleri, şiirleri mehdiinancı konusunda bize örnektir. ben şahsen birmehdiekleyişinde olanlardanım.yalnız bu bekleyiş tembelliğegitmemeli.yani o gelsin alemi düzeltsin benim işim olmaz gibi düşünceler zararlıdır.mehdi inancı bu bağlamda zararlı oluyor.

Arkadaşlar, Aleviliğin temeli oniki imamlar ve VELAYET'tir. Velayetin sürekliliği esastır. Velayetin sürekliliği ise ancak hayattaki Ehlibeyt imamı ile sağlanır. O imam ise İmam Mehdi'dir.Mehdiliğe inanmayan velayeti ve de Aleviliği inkar etmiş olur. Babamdan dedemden duymadım, komşumdan görmedim diyeceğine zahmet edip de en azından bir araştırma yapın kendi dininizi öğrenin lütfen. Mehdilik Aleviliğin temel kuramlarındandır. İsteyen inanır istemeyen inanmaz diye birşey yoktur.

Alevilik hakkındaki basit bir gerçeği hatırlatmak Alevilik hakkında ders vermek değildir. Lütfen araştırın, okuyun. Sizin kişisel görüşünüzde Mehdilik yoksa ya da önemsiz bir ayrıntı ise bu Alevilik değil, sadece sizin KİŞİSEL görüşünüzdür.

Serkan_Devrim
27.12.2005, 21:37
bu forumda aleviliğin tanımını yapmaya çalışan arkadaşlarımız oldu. hiç birinde mehdi inancının şart olduğunu okuduğumu hatırlamıyorum. o yüzden mehdi inancında olmayan kişinin aleviliğinin sorgulanması saçmadır. zaten kişilerin aleviliği kişilere aittir. bu tür sorgulamalar bizim yobaz sünni kesimle aynı kefeye konmamıza sebep olur. onlarda aynısını yapar. ne namaz kılmıyonmu, sen müslüman değilsin... gibi konuşmalar bu yobaz kesimin ürünleridir. bu bağlamda sana hak veriyorum.
sevgili eşter bak yazımı bir daha oku. ben mehdi inancına sahip değilim demedim. önemsiz de demedim. yalnız aleviliğin şartı değildir dedim. aleviliğin belli bir tanımı bile yapılırken ortaya çok kesin şeyler koyamıyoruz. ortak bir alevi tanımı bulamadık. şimdi bu olmayan ortak alevi tanımı üzerine şart olarak mehdi inancını koyamayız. mehdiye inanmayan alevi değildir gibi söylemler yalnıştır. ben inanıyorum. yazımda da belirtmişim. ama inanmayana alevi değilsin diyemem. kimsede diyemez. birine alevi diyememenin yolları vardır. mesela hz ali yi sevmeyen biri alevi değildir. bu kesindir. ehli beyti sevmeyen onlara gönül vermeyen alevi değildir. bu da kesindir. ama mehdi inancı tartışılır. bu inanca sahip olmayana alevi değilsin denemez. senin mehdi hakkında söylediklerini bende biliyorum. o aleviliğe göre son imamdır. velayet onunla tamamlanır.

izmirksk
28.12.2005, 00:20
bu konuda söylemiş olduğum mehdi olayı fantezidir sözümü geri alıyorum.her ne kadar kuranda böyle bir şey geçmese bile ve bu konuda sahih kabul edilen hadis sayısı 40 kadar olsa bile (ki zaten hadislerle pek amel eden birisi değilim)
son bir iki gündür bu konuya çok yoğunlaştım ve ehli sünnetin alimlerininde bu konuda bir beklenti içinde olduklarını gördüm.
çok ilginç olan ehli sünnet ve şii alimlerinin bu konuda ittifak etmeleri
ben yinede tedbiri elde bırakmazken şunuda söylemek isterimki her ne kadar akıl yolu ile isbat edilebilecek bir şey değilse bile açık kapı bırakıyorum.
mehdi konusu yüzeysel olarak okuyup geçtiğim bir konu idi,açıkçası şimdide gelecek diyemem ama en azından artık doğrudan inkar yolunun doğru bir yol olmayacağını düşünüyorum.

izmirksk
28.12.2005, 00:34
yanlış anlaşılmasın ehli sünnete göre hareket etmem
ama bu birliktelik bende şüphe uyandırdı yoksa elbette şiileri ehli sünnete tercih ederim

Adam
28.12.2005, 00:49
Arkadaşlar, Aleviliğin temeli oniki imamlar ve VELAYET'tir. Mehdilik Aleviliğin temel kuramlarındandır. İsteyen inanır istemeyen inanmaz diye birşey yoktur. Sizin kişisel görüşünüzde Mehdilik yoksa ya da önemsiz bir ayrıntı ise bu Alevilik değil, sadece sizin KİŞİSEL görüşünüzdür.

Arkadaşım hangi yazıya girsem Aleviliği sınırlandırmaya çalışan, kalıplara dogmalara sokmaya çalışan insanlar görmekten gerçekten sıkıldım. Aleviliği sınırlama hakkını size kim verdi? Bu yaptığınızla islam budur bunun dışındakiler yalandır diyenlerden ne farkınız var. Bir insan kendini Alevi görüyorsa Alevidir. İster Ateist olsun ister Panteist olsun. Alevilik dinden ibaret değildirki Mehdiyi kabul edip etmemek kadar yüzeysel olsun.

polata
28.12.2005, 09:21
Bir insan kendini Alevi görüyorsa Alevidir. İster Ateist olsun ister Panteist olsun. Alevilik dinden ibaret değildirki Mehdiyi kabul edip etmemek kadar yüzeysel olsun.
Ateist ve Alevi olmak ne derece bir biri ile örtüşüyor?
Alevi olacak Allah, Muhammed, Ali diyecek ama aynı zaman da Ateist olacak?.....
Nedir Alevilik; İslam'ın içinde bir dinsel inanç mı?, bir kültür mü?, bir ırk mı?

Adam
28.12.2005, 14:37
Alevilik sadece İslam'dan ve dinden ibaret değildir ki, Aleviliğin felsefi boyutu vardır kültürel boyutu ve inançsal boyutu vardır. Ben Ateist değilim tanrıya inanıyorum ama inandığım tanrı benden farklı veya benden üstün değil içinde beni de barındıran bir tanım sadece. Fakat hiç inanmayanlar da Alevi olabilir eğer Alevi felsefesini kabul ediyorsa ve ona göre yaşıyorsa.Yani demek istediğim kimse bir başkasının Alevi olup olmadığı hakkında ahkam kesemez. Herkes kendi tanımına göre Alevi olabilir. Allah-Muhammed-Aliyle başlamıyor ki Alevilik o kavramla bitsin, ki ben şahsen o üçlü inanca inanırım tanrıyı ulu görmemek şartıyla,çünkü bence Allah-Muhammed-Ali Tanrı-Evren-İnsan üçlemesiyle aynıdır. Fakat aksini iddaa edene ben sen Alevi değilsin diyemem.

OzBektasi
29.12.2005, 21:37
Rahman ve Rahim olan ALLAHIN Adiyla,

Rabbim, göğsümü açıp genişlet; İşimi bana kolaylaştır. Dilimden düğümü çöz,
Ki sözümü iyi anlasınlar.

Selamlar!

Bakalim Mehdi inanci Bektasilikte ve Alevilikte Mevcut mu, degil mi:

Rahmetli M. Tevfik Oytam "Bektasiligin Icyüzü" (1940) adli kitabinda, Cem Ayinin hizmetlerini sayarken SEMA'nin cesitlerine varinca böyle diyor merhum;
Aynen naklediyorum:

"....

Sema'larin birkac cesidi vardir. En meshur sema'lar, (Turnalar) sema'i ile (Dem Geldi) ve (Garipler) sema'idir.

Turnalar sema'i diye isimlerindirilen bu sema'in özel bir makami vardir...

Biz suraya Turnalar sema' nefesini yazalim:

Devredip gezersin dâr-i fenâyi
Bagdad diyarina vardinmi turnam?
Medine sehrinde Fadime anayi
Makami andadir gördünmü turnam?

Bizde beli dedik (ulu)ya
Iman aldik ikrar verdik Veli'ye
Necef deryasinda Imam Ali'ye
Bu deryaya yüzler sürdün mü turnam?

Medâyin sehrinde Selman'a varip
Bagdad'da Kâzim'in kabrini görüp
Bas egip hem esigine yüz sürüp
Ikrâre bend olup durdun mu turnam?

Hür sehi Kerbelâ'da cürümez
Haktan izin yoktur kalkip yürümez
Imam Hüseyin'in kani kurumaz
Sehidler serdarin gördün mü turnam?

Hazreti Eyyüb'ün nikabin kaldir
Tende iki kurt var neye maldir
Biri (ipek) sarar, birisi (bal)dir
Bunlarin sirrina erdin mi turnam?

Behlûl evcik yapar idi zeminde
Makamini gönül ucmak evinde
Tilsimi da erenlerin ceminde
Kirklarin dâr'ine durdun mu turnam?

Veyselkaran gezer idi Yemende
Ser'in verdi on iki Imam yolunda
Imam Mehdi, hangi vakt-ü zamanda
Nasil zuhur eder, sordun mu turnam?

(KUL HÜSEYIN) der ki hakka varalim
Varup dergahina yüzler sürelim
Can bas feda edip o sâhi görelim
Sen de o Sultani gördün mü turnam?

KAYNAK: M.TEVFIK OYTAM "BEKTASILIGIN ICYÜZÜ" (CILT 1-2) ISTABUL MAARIF KITAPHANESI, S. 218-219

Pir Sultan'a kulak verelim:

"...

Hasan-ül-Askeri, Mehdi cikinca
Isâ Peygamber'i vezir dikince
Doksan bin er Horasan'dan kopunca
On iki imam yardim okudum

Pir Sultan'im Hak Muhammet Ali'den
Tâ ikrarim vardir Kalû Beli'den
Sefaat umarim güzel Veli'den
Muhammet Ali'yi sevdim okudum"

KAYNAK: A. GÖLPINARLI, P.N. BORATAV "PIR SULTAN ABDAL", DER YAYINLARI, S.284

Pir Sultanimiza ve diger Ulu Ozanlarimiza ait buna benzer Mehdinin varligini ve onun gelisini müjdeleyen sayisiz Deyisler daha var. Bunlari burda zikretmek Fakiyr gerek görmedi. Hakkin pesinde olan her can kendi arastirsin!

Saglam Hadislere göre Hz. Isa (a.s.) Sam'da zuhur edince, Imam Mehdinin arkasinda Namaz kilacaktir. Isa (a.s.) Hz.Mehdiye mücadelesinde yardim edecektir...

Devam edelim:

Arastirmaci Yazar Riza Zelyut "Öz Kaynaklarina göre Alevilik" adli Kitabinda 126.'ci ve 127'ci sayfalarinda Imam Mehdi hakkinda özel bir yer ayirmis ve söyle anlatiyor:

"Onikinci Imam: Muhammet Mehdi

Alevi düsüncesinin en önemli özelliklerinden birisi de velayetin sürekli olmasidir. Yani, insanlik, her cagda kendi bagrinda, insanlara yol gösterecek, bozukluklari düzeltecek, aydinlaticilara sahip olur.
Iste bu olgu, sürekli velayettir. Yani, nübüvvetin, batini olarak devamidir.

...."

Müellif Imam Mehdinin "Gaybeti Sugra" (Kücük gizlilik) anlattiktan hemen sonra böyle devam ediyor:

"Bundan sonra da Gaybeti Kübra (büyük kayiplik) dönemi basliyor.
Alevi inancina göre bu dönem halen sürmektedir... Bu inanisa göre, zulümle bozulmus dünyayi, Mehdi gelerek düzeltecektir.

Hemen belirtelim: Bu bosa bir bekleyis degildir. Gözlerden gizli olan Imam, yandasinin (siasinin) gönlünde hazirdir. O "zamanin sahibi"dir.

Peygamber bir hadisinde söyle der:

"Kiyamete bir gün bile kalsa, Allah bu günü uzatir. Ta ki soyumdan, benim adimi ve benim künyemi tasiyan birisi ciksin;
zulüm ve cevir ile dolmus dünyayi adalet ve huzur ile doldursun."

Gaybeti Kübra'in zamanla sinirli olmamasi; zulüm ve cevire dolan dünyayi düzeltme hakkinin Alevilerde oldugu inancini diri tutmustur.

..."

Baska bir kaynak:

"IMÂM MUHAMMED MEHDI (868-......)

....

Kisiligi bir sir perdesi gerisinde kalmis bulunan Muhammed Mehdi, kimse ile yüzyüze görüsmemistir.
Bildirilerini:

Ebû Amr Osman

Ebû Ca'fer Muhammed

Hüseyin bîn Ruh

Muhammed Samûri

adinda ki dört sefir'i vasitasiyla kamu'ya duyurmustur.

Muhammed Mehdinin sir perdesini, dün oldugu gibi bu günde aralamak olanaksiz.

Inananlarin, sonsuza dek sürdürecekleri umud isigini daha fazla tartisma konusu yapmayi gereksiz buluyoruz.

<<Ben bir pinardan bosandim
Indim topraga dösendim
Mehdi'den kilic kusandim
Calarim ezelden beri>> (Kul Hasan)

"
KAYNAK: A.CELALETTIN ULUSOY "HÜNKAR HACI BEKTASI VELI VE ALEVI-BEKTASI YOLU", S.183-184

Simdi yine Fakiyr soruyor: Mehdi Inanci Aleviligin bir temeli, bir parcasi mi yoksa degil mi??

Bu Forumun Hinzir Pasalarin durumlari ne kadar komik degil mi?

OzBektasi
30.12.2005, 14:29
Baska bir Alevi Sitesi...

http://www.alevikonseyi.com/7/17/27/37/47/107.html

gizli
10.01.2006, 15:09
bu siteye ben yaptim daha tam olarak bitmedi ama bir kac resim var bakmak isteyen girebilir

http://ergan1988.sitemynet.com/aysun/

iyi günlerrr

ElKaari
21.01.2006, 02:46
1-Arkadaşlar, Hristiyanlığın 12 hawarisi ne ise, aleviliğin 12 imamı da o dur.

2-Fakat Hristiyanlığın 12 hawarisi inancı saptırılmıştır. 12 havari , milad denen zamandaki mesih deye bir peygambere inanan kişiler filan filan değildir.

3-12 havari diye anılan , Kuranın gerçeği olan muhammed mehdi mesihe kadar peyderpey gelmekte olan kutup peygamberler, büyük peygamberlerdir.

4-Alevilik ve şia nın 12 imam anlayışı, hristiyanların geleneksel olarak anladıkları yanlışa nazaran , ne kadar daha doğru ise de, kim icat ettiyse, 12 imamı, "cafer, sadık, el askeri, filan diyerek , onlar da doğru bir bilgiyi yanlış yorumlamakta ve yanlış bir temelde değerlendirmektedirler.

5-Kuranımızda da bu 12 imam, önder, peygamber, havari, "misakı alınan elçiler" olarak geçer.

6-Yani, bu havari ya da imamlar, aslında Yüce Kuranda da anılırlar.

7-Hz Muhammedin ashabını yücelemesi ise, Yüce Kurana ve Hristiyan inancına göre "son peygamber (muhammed mehdi mesih) ile barışa gelen bu kutup peygamberleri"(misakı alınan elçiler), "kendisinin son peygamber , mesih, mehdi, şilo oldugu tanı ve inancı ile" , kendisine havari yapma, ve hristiyanlığın son peygamberine, mesihe ve mehdiye uygun olma çabasıdır

selam ile.

ElKaari: OKuyan...

ElKaari
21.01.2006, 03:15
“Ey Ehlibeyt </p>

Kardeşim,

1-Beyt demek, Kuranın gerçeği olan muhammed mehdi mesihin doğduğu yer olan ve misakı alınan elçilerin(imam, havari)buluşacağı, selam, salem dinine gelerek gerçek asrı saadetin (altınçağ) başlayacağı "anadolu" demektir.

2-Ehlibeyt teriminin din tevatürlerindeki mihrağı, olarak tevrattan Kedar soyunu, ve İncilden Davudun beyti, Tent of Davidi verebilirim. Hatta son günlerde, Davudun kılıcı bu yüzden konuşulur oldu.

3-Hatta o kadar ki, beyt demek, kutsal ruhun temsil edildiği insan bedenleri, yani mesiyalar demek de olabilir. Yani 11 imamların bedenleri, de olabilir. Yine de bunların korelasyonları vardır.

4-Bunları anlayamayan aleviler de , imamlar (havariyyun)olgusunu yanlış telaffuz ettikleri gibi, haliyle beytullah ı dahi yanlış telaffuz etmektedirler.

selam ... ElKaari...Okuyan

Serkan_Devrim
22.01.2006, 15:29
sünnileştirme vardı ya. işte buda hıristiyanlaştırma politikası. cevap verirdim ama banlanmışsın. şimdi şaşkınlık yapmıyayım. sonra olinin diline düşeriz.:yamukgul: hehehe

altobelli
18.02.2006, 12:31
ya bilmiyorum canlar ya sizin ikrardan haberinis yok yaaaa
ehlibeyte inanmayan 12 imama saygı göstermeyen imam muhammed mehdi(sahibul zaman) gelceğine inanmayanın ikrarındanda imanında şüphe ederim

sedatsert
21.02.2006, 16:06
Asırlara göre şeriatlar değişir. Belki bir asırda, kavimlere göre ayrı ayrı şeriatlar, peygamberler gelebilir ve gelmiştir. Hâtem-ül Enbiya'dan sonra şeriat-ı kübrası, her asırda, her kavme kâfi geldiğinden, muhtelif şeriatlara ihtiyaç kalmamıştır. Fakat teferruatta, bir derece ayrı ayrı mezheblere ihtiyaç kalmıştır. Evet nasılki mevsimlerin değişmesiyle elbiseler değişir, mizaçlara göre ilâçlar tebeddül eder. Öyle de, asırlara göre şeriatlar değişir, milletlerin istidadına göre ahkâm tahavvül eder. Çünki ahkâm-ı şer'iyenin teferruat kısmı, ahval-i beşeriyeye bakar. Ona göre gelir, ilâç olur. Enbiya-yı salife zamanında, tabakat-ı beşeriye birbirinden çok uzak ve seciyeleri hem bir derece kaba, hem şiddetli ve efkârca ibtidaî ve bedeviyete yakın olduğundan, o zamandaki şeriatlar, onların haline muvafık bir tarzda ayrı ayrı gelmiştir. Hattâ bir kıt'ada bir asırda, ayrı ayrı peygamberler ve şeriatlar bulunurmuş. Sonra âhirzaman Peygamberinin gelmesiyle, insanlar güya ibtidaî derecesinden, idadiye derecesine terakki ettiğinden, çok inkılabat ve ihtilatat ile akvam-ı beşeriye birtek ders alacak, birtek muallimi dinleyecek, birtek şeriatla amel edecek vaziyete geldiğinden, ayrı ayrı şeriata ihtiyaç kalmamıştır, ayrı ayrı muallime de lüzum görülmemiştir. Fakat tamamen bir seviyeye gelmediğinden ve bir tarz-ı hayat-ı içtimaiye de giymediğinden, mezhebler taaddüd etmiştir. Eğer beşerin ekseriyet-i mutlakası bir mekteb-i âlînin talebesi gibi, bir tarz-ı hayat-ı içtimaiyeyi giyse, bir seviyeye girse; o vakit mezhebler tevhid edilebilir. Fakat bu hal-i âlem, o hale müsaade etmediği gibi, mezahib de bir olmaz.
Eğer desen: Hak bir olur; nasıl böyle dört ve oniki mezhebin muhtelif ahkâmları hak olabilir?
Elcevab: Bir su, beş muhtelif mizaçlı hastalara göre nasıl beş hüküm alır; şöyle ki: Birisine, hastalığının mizacına göre su ilâçtır, tıbben vâcibdir. Diğer birisine, hastalığı için zehir gibi muzırdır; tıbben ona haramdır. Diğer birisine, az zarar verir; tıbben ona mekruhtur. Diğer birisine,
zararsız menfaat verir; tıbben ona sünnettir. Diğer birisine ne zarardır, ne menfaattir; âfiyetle içsin, tıbben ona mubahtır. İşte hak burada taaddüd etti. Beşi de haktır. Sen diyebilir misin ki: "Su yalnız ilâçtır, yalnız vâcibdir, başka hükmü yoktur."
İşte bunun gibi, ahkâm-ı İlahiye mezheblere hikmet-i İlahiyenin sevkiyle ittiba edenlere göre değişir, hem hak olarak değişir ve herbirisi de hak olur, maslahat olur. Meselâ, hikmet-i İlahiyenin tensibiyle İmam-ı Şafiî'ye ittiba eden, ekseriyet itibariyle Hanefîlere nisbeten köylülüğe
ve bedeviliğe daha yakın olup cemaatı birtek vücud hükmüne getiren hayat-ı içtimaiye de nâkıs olduğundan, herbiri bizzât dergâh-ı Kadıyy-ül Hacat'ta kendi derdini söylemek ve hususî matlubunu istemek için, imam arkasında Fatiha'yı birer birer okuyorlar. Hem ayn-ı hak ve mahz-ı hikmettir. İmam-ı A'zam'a ittiba edenler, ekseriyet-i mutlaka itibariyle, İslâmî hükûmetlerin ekserisi, o mezhebi iltizam etmesiyle medeniyete, şehirliliğe daha yakın ve hayat-ı içtimaiyeye müstaid olduğundan; bir cemaat, bir şahıs hükmüne girip, birtek adam umum namına söyler; umum kalben onu tasdik ve rabt-ı kalb edip, onun sözü umumun sözü hükmüne geçtiğinden, Hanefî Mezhebi'ne göre imam arkasında Fatiha okunmaz. Okunmaması ayn-ı hak ve mahz-ı hikmettir.
Hem meselâ, madem şeriat, tabiatın tecavüzatına sed çekmekle onu ta'dil edip nefs-i emmareyi terbiye eder. Elbette ekser etbaı, köylü ve nim-bedevi ve amelelikle meşgul olan Şafiî Mezhebi'ne göre "Kadına temas ile abdest bozulur, az bir necaset zarar verir." Ekseriyet itibariyle hayat-ı içtimaiyeye giren, nim-medenî şeklini alan insanlar, ittiba ettikleri mezheb-i Hanefîye göre "Mess-i nisvan abdesti bozmaz, bir dirhem kadar necasete fetva var."
İşte bir amele ile bir efendiyi nazara alacağız. Amele, tarz-ı maişet itibariyle ecnebi kadınlarla ihtilata, temasa ve bir ocak yanında oturmaya ve mülevves şeylerin içine karışmaya mübtela olduğundan; san'at ve maişet itibariyle, tabiat ve nefs-i emmaresi meydanı boş bulup tecavüz edebilir. Onun için, şeriat onların hakkında, o tecavüzata sed çekmek için, "Abdest bozulur, temas etme; namazını ibtal eder, bulaşma" manevî kulağında bir sadâ-yı semavî çınlattırır. Amma o efendi, namuslu olmak şartıyla âdât-ı içtimaiyesi itibariyle, ahlâk-ı umumiye namına, ecnebi kadınlara temasa mübtela değil, mülevves şeylerle nezafet-i medeniye namına kendini o kadar bulaştırmaz. Onun için şeriat, mezheb-i Hanefî namıyla ona şiddet ve azimet göstermemiş; ruhsat tarafını gösterip, hafifleştirmiştir. "Elin dokunmuş ise, abdestin bozulmaz;
hicab edip, kalabalık içinde su ile istinca etmemenin zararı yoktur. Bir dirhem kadar fetva vardır." der, onu vesveseden kurtarır. İşte denizden iki katre sana misal.. onlara kıyas et. Mizan-ı Şa'ranî mizanıyla, şeriat mizanlarını bu suretle müvazene edebilirsen et.

DersimVatan
28.02.2006, 16:16
çok güzel bi ayzı çok tesekurler :)

ecem_m
06.03.2006, 20:15
ON İKİ İMAMLAR
Aleviler, Hz. Muhammed’in hakka yürümesinden sonra Müslümanlara önderlik etmesi gereken kişilerin Ehlibeyt soyundan olmaları gerektiğine inanırlar. Buna kaynak olarak ta Kuran-ı Kerim’in Azhap Suresi 33. Ayeti gösterirler. Bu Ayet şöyle: “Ey Ehlibeyt Allah sizden her türlü pisliği, suçu gidermek ve sizi tertemiz bir hale getirmek diler.” Bu Ayetin anlamı, Ehlibeytin doğuştan arı olduğu bu anlamda da imamlığın Ehlibeytin soyundan gelen kişilerin hakkı olduğudur. Bilindiği gibi Ehlibeyt, Peygamberin ailesidir, soyudur. Peygamberin soyu da, yani Ehlibeyt Hz. Ali kanalıyla devam etmektedir. Dolayısıyla önderlik (halifelik) Hz. Ali ve çocuklarının hakkıydı. Ama maalesef bırakın Ehlibeytin imamlığını, ortada müthiş bir Ehlibeyt düşmanlığı vardı. Bu düşmanlık aslında biçimde Ehlibeyteydi. Bu düşmanlığın asıl hedefi İslamdı. Çünkü bu düşmanlığı geliştirenler Cahilliye döneminin azılı putperestleriydiler. Bu düşmanlığın sonuçları günümüze kadar da devam etmektedir. Bu düşmanlık öyle bir hal aldı ki, başta Hz. Ali olmak üzere bütün soyu büyük zulümler gördü. Ve on ikinci İmam Mehdi’nin dışında diğerleri genellikle zehirlenerek şehit edildiler. Hiç biri vadesiyle hakka yürümemiştir.
On iki İmamların Alevilikte çok büyük bir anlamı vardır ve Aleviler ibadetlerinde her zaman on iki İmamlara bağlılıklarını dile getirip onları anarlar. Kısaca belirtmek gerekirse; on iki İmamlar –bir bütün olarak- Aleviliğin temel yapı taşlarındadır. Bunlara ek olarak Aleviler on ikinci İmam Mehdi’nin bir gün gelip kendilerini kurtaracağına inanırlar.
On iki İmamların isimleri:
1. Hz.Ali
2. İmam Hasan
3. İmam Hüseyin
4. Zeynel Abidin
5. Muhammed Bakır
6. Caf er Sadık
7. Musai Kazım
8. Ali Rıza
9. Muhammed Taki
10. Ali Naki
11. Hasan Askeri
12. Muhammed Mehdi

ecem_m
07.03.2006, 09:21
YA BİŞİ DİCEM BEN BU KONUYU AÇMIŞTIM AMA KAYDIRILMIŞ SİNİR OLDUM BU KONUYU BEN AÇMIŞTIM!

Serkan_Devrim
07.03.2006, 10:49
YA BİŞİ DİCEM BEN BU KONUYU AÇMIŞTIM AMA KAYDIRILMIŞ SİNİR OLDUM BU KONUYU BEN AÇMIŞTIM!açılmış olan bir konu varken yeni konu açmak yasak olduğu için kaydırılmış. böylelikle daha rahat takip edilir yazılanlar.

ozde
07.03.2006, 22:15
çok değerli bilgiler vermişsin bilmeyenler okusun ve bilsin.emeğine sağlık.

haydargunel
07.03.2006, 22:53
gerçekten güzel bir kaynak olmuş ama ben 12. imam mehdi hakkında daha fazla bilgi istiyorum arkadaşlar yardım ederseniz sevinirim. saygılar

cerzincan
08.03.2006, 15:02
memço kardaş eksik olmakla beraber güzel bilgiler vermişsin eyvallah

izem
11.03.2006, 16:27
İmam Mehdi konusunda ben de daha fazla bilgi istiyorum açıkçası.
Muhammed benden sonra gelecek kişi olarak tasvir etmiştir onu, bazı ilmi kaynaklarda yazar bu açıkça.Her ne kadar bazı sünni kesim inkar etse de..
Ben de bunun doğruluğuna inanıyorum..

Ve bilgisi olan varsa, bizi aydınlatması dileğiyle..

emekçi05
11.03.2006, 16:42
hz. muhammedin benim kanımdan(soyumdan) çıkacağı için seviniyorum dediğini okumuştum ve buda imam mehdiye yorumlanmıştır

Şoreş
11.03.2006, 16:45
Bilgiler için teşekkürler Can!:komik

meymane_usari
11.03.2006, 17:53
Ben cem evlerinde gördüm imam mehdi nin resmi çizilmemiş bu da herdalde muhammed e direk bağlı olmasından dolayı değil mi ?

hena
27.03.2006, 03:33
ONİKİ İMAMLAR

Hz. Ali

Do&eth;um Tarihi
Şehadeti
Gömülü Oldu&eth;u Yer
Yaş&yacute;
Çocuk Sayısı
Katili
Lakabı
Künyesi
Babası
Annesi
Yüzüğünün yazısı
İmamet Süresi (Miladi) 29. 07. 599 - (Hicri) H. Ö. (23) 13 Recep
(Miladi) 24. 01. 661 - (Hicri) 21 Ramazan 40
Necef
64
12 E. 15 K.
İbni Mülcem
Murteza
Ebu-l Hasen
Ebu Talib
Esed kızı Fatıma
Kuluna sahip Allah'tır.
30 yıl.

Hz.
HASAN Doğum Tarihi
Şehadeti
Gömülü Oldu&eth;u Yer
Yaşı
Çocuk Sayısı
Katili
Lakabı
Künyesi
Babası
Annesi
Yüzüğünün Yazısı
Zamanındaki Halifeler
İmamet Suresi (M) 12. 3. 624 - (H) Ramazan 3 (H=Hicri, M=Miladi)
(M) 25. 3. 670-(H) 28 Sefer 50
Medine
50
8 E. 7 K
Cü'de
Mücteba
Ebu-Muhammed
Ali
Fatıma
Üstünlük Allah'ındır
Muaviye
10 Yıl

Hz.
HÜSEYİN Doğum Tarihi
Şehadeti
Gömülü Oldu&eth;u Yer
Yaşı
Çocuk Sayısı
Katili
Lakabı
Künyesi
Babası
Annesi
Yüzüğünün Yazısı
Zamanındaki Halifeler
İmamet Suresi (M) 25. 2. 625 - (H) 5 &THORN;aban 5
(M) 10. 10. 680 - (H) 10 Muharrem 58
Kerbela
55
4 E. 3 K.
Şimr
Şehid
Ebu-Abdullah
Ali
Fatıma
Tanrı'nın emri olur.
Yezid
11 Yıl

İMAM
ZEYNEL
ABİDİN Doğum Tarihi
Şehadeti
Gömülü Oldu&eth;u Yer
Yaşı
Çocuk Sayısı
Katili
Lakabı
Künyesi
Babası
Annesi
Yüzüğünün Yazısı
Zamanındaki Halifeler
İmamet Suresi (M) 10. 1. 658 - (H) 5 Şaban 38
(M) 17. 10. 713 - (H) 22 Muharrem 96
Medine
58
11 E. 4 K.
Hüşam
Seccad
Ebu-l Hasen
Hüseyin
Şah Zenan (Şehri Banu)
Başarım Allah'ladır.
Yezid, II. Muaviye, Mervan, Abdulmelik, Velid -
35 Yıl.

İMAM
MUHAMMED
BAKIR Doğum Tarihi
Şehadeti
Gömülü Oldu&eth;u Yer
Yaşı
Çocuk Sayısı
Katili
Lakabı
Künyesi
Babası
Annesi
Yüzüğünün Yazısı
Zamanındaki Halifeler
İmamet Suresi (M) 10. 5. 676 - (H) 3 Sefer 57
(M) 28. 3. 733 - (H) 7 Zilhicce 117 (114)
Medine
57
5 E. 2 K.
İbrahim
Bakır
Ebu - Cafer
Ali Zeyn-ül Abidin
Fatma Bint-al Hasen
Tanrı'nın emri olur.
Velid, Süleyman, Ömer İbni Abdülaziz, Yezid, Hişam -
19 Yıl

İMAM
CAFER-İSADIK Doğum Tarihi
Şehadeti
Gömülü Oldu&eth;u Yer
Yaşı
Çocuk Sayısı
Katili
Lakabı
Künyesi
Babası
Annesi
Yüzüğünün Yazısı
Zamanındaki Halifeler
İmamet Suresi (M) 23. 5. 699 - (H) 17 Rebiülevvel 80 -
(M) 22. 1. 766 - (H) 25 Şevval 148 -
Medine -
69 -
7 E. 3 K. -
Mansur -
Sadık -
Ebu - Abdullah -
Muhammedül Bakır -
Necibe -
Dostum Allah'tır. O beni korur. -
Hişam, Velid, Mervan-ı Hımar, Seffat, Mansur -
34 Yıl

İMAM
MUSA-İ
KAZIM Doğum Tarihi
Şehadeti
Gömülü Oldu&eth;u Yer
Yaşı
Çocuk Sayısı
Katili
Lakabı
Künyesi
Babası
Annesi
Yüzüğünün Yazısı
Zamanındaki Halifeler
İmamet Suresi (M) 8. 11. 745 - (H) 7 Sefer 127 (128)
(M) 1. 9. 799 - (H) 25 Recep 185 (183)
Kazımeyn (Bağdat)
57
18 E. 19 K.
Harun
Kazım
Ebu-l Hasen
Caferüs - Sadık
Hamide
Allah yeter bana
Mansur oğlu Mehdi, oğlu Harun
35 Yıl

İMAM
ALİ RIZA Doğum Tarihi
Şehadeti
Gömülü Oldu&eth;u Yer
Yaşı
Çocuk Sayısı
Katili
Lakabı
Künyesi
Babası
Annesi
Yüzüğünün Yazısı
Zamanındaki Halifeler
İmamet Suresi (M) 29. 12. 765 - (H) II Zilkade 153
(M) 24. 8. 818 - (H) 20 Sefer 203
Meşhed Tus (Horasan)
55
1 E. 1 K.
Me'mun
Rıza
Ebu-l Hasen
Musa-i Kazım
Necime
Allah yeter bana.
Harun, Muhammed-el Emin, İbrahim, Memun -
20 Yıl

İMAM
MUHAMMED
TAKİ Doğum Tarihi
Şehadeti
Gömülü Oldu&eth;u Yer
Yaşı
Çocuk Sayısı
Katili
Lakabı
Künyesi
Babası
Annesi
Yüzüğünün Yazısı
Zamanındaki Halifeler
İmamet Suresi (M) 11. 4. 811 - (H) 10 Ramazan 195
(M) 25. 11. 835 - (H) 30 Zilkade 220
Kazımeyn (Bağdat)
25
4 E. 7 K.
Mu'tesem
Cevad
Ebu Cafer
Aliyyül-Rıza
Sebike
Allah nede güzel kudret sahibidir.
Memun, Muta'sım
8 Yıl

İMAM
ALİ-EN
NAKİ
Doğum Tarihi
Şehadeti
Gömülü Oldu&eth;u Yer
Yaşı
Çocuk Sayısı
Katili
Lakabı
Künyesi
Babası
Annesi
Yüzüğünün Yazısı
Zamanındaki Halifeler

İmamet Suresi
(M) 16. 9. 829 - (H) 13 Recep 214
(M) 28. 6. 868 - (H) 3 Recep 254
Samara
42
4 E. 1 K.
Mütevekkil
Hadi
Ebu-l Hasen
Muhammed-al Cevad
Semane
Ahıtları korumak Allah huylarındandır.
Muta'sım Vasık, Mütevekkil, Muntasır, Mustain, Mu'tezz, Mu'temed
33 Yıl

İMAM
HASAN-ÜL
ASKERİ Doğum Tarihi
Şehadeti
Gömülü Oldu&eth;u Yer
Yaşı
Çocuk Sayısı
Katili
Lakabı
Künyesi
Babası
Annesi
Yüzüğünün Yazısı

Zamanındaki Halifeler
İmamet Suresi
(M) 27. 10. 846 - (H) 8 Rebiülevvel 231
(M) 2. 1. 874 - (H) 8 Rebiülevvel 260
Samara
28
2 E.
Mu'temid
Vekil
Ebu-Muhammed
Aliyyul-Haci
Susen (Hudeys)
Noksan sıfatlardan arıdır; göklerin ve yeryüzünün anahtarı
O'nundur.
Mu'tezz, Muhtedi, Mu'temed
6 Yıl

İMAM
MUHAMMED
MEHDİ Doğum Tarihi
Lakabı
Künyesi
Babası
Annesi
Yüzüğünün yazısı

(M) 30. 7. 869 - (H) 15 Şaban 226
Mehdi
Ebu-l Kasım
Hasenul-Asker
Nercis
Benim Allah Hucceti ve özkulu Onikinci ve son imam olan İmam-ül Hüccet'tir.

Babasının ölümünden sonra halktan gizlenmiştir. (Küçük gizlenme) Bu gizleniş sırasında ümmetine elçilik yapan Ebu Hasan Ali ölünce Gaybet-i Kübra (Büyük gizleniş) başlamıştır. Hz. Muhammed Mehdi'nin ne olduğu, bu gizlenişten sonra anlaşılamamıştır.

leyla can
06.04.2006, 19:33
Bilindiği üzere Alevilik Hz. Ali, Ehl-i Beyt ve Oniki İmam sevgisine dayanır. Ehl-i Beyt sözcük olarak ev halkı demektir. Ev halkı yani Ehl-i Beyt Hz. Muhammed, Hz. Ali, Hz. Fatıma, Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin’den oluşmaktadır. Ehl-i Beyt halk arasında Pençe-i Al-i Abâ olarak da adlandırılır.

Oniki İmamlar, Alevilerin Hz. Muhammed’den sonra önder olarak tanıdıkları Hz. Ali ile Hz. Fatıma’nın soyundan gelen kişilerdir.Oniki İmamların adları sırasıyla şöyledir:

İmam Ali

İmam Hasan

İmam Hüseyin

İmam Zeynel Abidin

İmam Muhammed Bakır

İmam Cafer Sadık

İmam Musa Kazım

İmam Ali Rıza

İmam Muhammed Taki

İmam Ali Naki

İmam Hasan Askeri

İmam Mehdi

Alevilere göre müslümanlar Hz. Muhammed’den sonra 73 fırkaya ayrılacaklar ve Ehl-i Beytin, Oniki İmamların yolundan gidenler cehennete gideceklerdir. Ehl-i Beytin, Oniki İmamların yolundan gidenler Fırkayı Naciye veya Güruh-u Naci olarak adlandırılır.

Demek ki Ehl-i Beyt sevgisi Aleviliğin esasını oluşturur. Tevella ve teberra anlayışı da bu sevgiden kaynaklanır. Tevella Ehl-i Beyti, Oniki İmamları, Ondört Masumları, Onyedi Kemerbestleri ve onların yolundan gidenleri sevenleri sevmek, teberra ise onları sevmeyenleri sevmemektir.

Ondört Masum

Muhammed Ekber, Abdullah b. İmam Hasan, Abdullah b. İmam Hüseyin, Kasım, Zeynelaba, Kasım b. Zeynel-abidin, Ali Eftar, Abdullah b. İmam Cafer Sadık, Yahya el-Hadi, Salih, Tayyib, Cafer b. Muhammed Taki, Cafer b. Hasan Askeri, Kasım b. Muhammed Taki.

Onyedi Kemerbest

İmam Hasan, İmam Hüseyin, Hadi-i Ekber, Abdülvahid, Tahir, Tayyib, Türab, Muhammed Hanefi, Abdurrauf, Ali Ekber, Abdülvahab, Abdülcelil, Abdurrahim, Abdülmuin, Abdullah Abbas, Abdülkerim, Abdüssamed

zeynel_can
14.04.2006, 22:04
ON İKİ İMAMLAR

Aleviler, Hz. Muhammed’in hakka yürümesinden sonra Müslümanlara önderlik etmesi gereken kişilerin Ehlibeyt soyundan olmaları gerektiğine inanırlar. Buna kaynak olarak ta Kuran-ı Kerim’in Azhap Suresi 33. Ayeti gösterirler. Bu Ayet şöyle: “Ey Ehlibeyt Allah sizden her türlü pisliği, suçu gidermek ve sizi tertemiz bir hale getirmek diler.” Bu Ayetin anlamı, Ehlibeytin doğuştan arı olduğu bu anlamda da imamlığın Ehlibeytin soyundan gelen kişilerin hakkı olduğudur. Bilindiği gibi Ehlibeyt, Peygamberin ailesidir, soyudur. Peygamberin soyu da, yani Ehlibeyt Hz. Ali kanalıyla devam etmektedir. Dolayısıyla önderlik (halifelik) Hz. Ali ve çocuklarının hakkıydı. Ama maalesef bırakın Ehlibeytin imamlığını, ortada müthiş bir Ehlibeyt düşmanlığı vardı. Bu düşmanlık aslında biçimde Ehlibeyteydi. Bu düşmanlığın asıl hedefi İslamdı. Çünkü bu düşmanlığı geliştirenler Cahilliye döneminin azılı putperestleriydiler. Bu düşmanlığın sonuçları günümüze kadar da devam etmektedir. Bu düşmanlık öyle bir hal aldı ki, başta Hz. Ali olmak üzere bütün soyu büyük zulümler gördü. Ve on ikinci İmam Mehdi’nin dışında diğerleri genellikle zehirlenerek şehit edildiler. Hiç biri vadesiyle hakka yürümemiştir.

On iki İmamların Alevilikte çok büyük bir anlamı vardır ve Aleviler ibadetlerinde her zaman on iki İmamlara bağlılıklarını dile getirip onları anarlar. Kısaca belirtmek gerekirse; on iki İmamlar –bir bütün olarak- Aleviliğin temel yapı taşlarındadır. Bunlara ek olarak Aleviler on ikinci İmam Mehdi’nin bir gün gelip kendilerini kurtaracağına inanırlar.

On iki İmamların isimleri:

1. Hz.Ali

2. İmam Hasan

3. İmam Hüseyin

4. Zeynel Abidin

5. Muhammed Bakır

6. Caf er Sadık

7. Musai Kazım

8. Ali Rıza

9. Muhammed Taki

10. Ali Naki

11. Hasan Askeri

12. Muhammed Mehdi

zulfikar1985
30.04.2006, 02:07
Benim bu konuda bir sorum olacak 12. İmam Muhammed Mehdi'nin evlenip-evlenmediği hakkında bilgisi olan varmı? Bilgisi olan var ise Kaynak verebilirmi?
İkinci olarak bu konuda bir hipotez sunabilirmiyim (tabii bu hipotezimde sünni olmamın etkisi büyüktür)
12.İmam Muhammed Mehdi vefat etmiştir. Ancak Hz.Mehdi onun soyundan gelenler den çıkacaktır.

gestmertli
10.05.2006, 22:31
Fuzuli
Kerbela Şehitleri Adlı eserinden
Ebu Hureyyre şunu anlatmıştır:
İmam Hasan'ın hiç bir zaman mübarek yüzünü görmedim ki, ferahtan gözlerim çeşme çeşme sevinç ve göz yaşları dökmemiş olsun.
bir gün Hazret-i Resul, mescitte ibadetle meşgul iken İmam Hasan geldi. Onun mübarek dizlerinin yanına oturdu ve saçlarıyla oynamağa başladı.
Hazret-i Muhammed yanağını Hasan'ın yanağına sürüp Şöyle buyururdu:
Allah'ım, onu severim, onu seveni de severim.

gestmertli
10.05.2006, 23:07
Fuzuli
Kerbela Şehitleri Adlı eserinden
Nitekim bir gün bayram sevinci ile dünya halkı sevinmiş