Orijinalini görmek için tıklayınız : Hasan Sabbah Ve Alevİlİk
şavolanlı 07.03.2006, 03:21 Canlar Hasan Sabbahla İlgİlİ Bazi Kaynaklarda AraŞtirmalar Yaptim Ve Gercekten DÖnemİnİn En Esrarengİz Dİnİ Tarİkatinin Lİderİ Hasan Sabbahin Azametlİ Kalesİ Alamut Kalesİndekİ MÜrİdlerİnİn Nasi Bİrer SuİkastÇİ Konumuna Geldİgİnİ Ve DÖnemİn Devletİ Selcuklularin ÇÖkmesİndekİ En BÜyÜk Etken Oldugu Bİlİnmektedİr.hasan Sabbah İsmaİllİ Mezhebİnİn Kurucusudur.tam Anlamiyla Bİr Batİnİ Dİn AnlayiŞini BenİmsemİŞtİr.bİr GÖrÜŞe GÖre İssmaİllİler İmam Caferİ Sadik Hazretlerİnİn Oglu İmam İsmaİllİn İmamligini Kabul Ettİklerİnİ SÖyler.buradanda Baglanti Yapilarak İsmaİllİlerİn Alevİ Olduklari SÖylenİr.ama Her Zaman Aklima TakilmiŞ Bİr Konuda Afyon(uyuŞturucu)kullanarak Sahte Cennetler YaratmiŞ Oldugu Yazilan Hasan Sabbahinda Bu Formda İrdelenmesİ Gerektİgİnİ DÜŞÜnÜyorum Sevgİlİ Canlar Burada Ayrintilara Pek Gİrmedİm Bİr Özet Olarak GeÇtİm.gÖrÜŞlerİnİzİ Beklİyorum Saygilar
suursuz_tosbaga 07.03.2006, 06:19 Merhaba
Hasan Sabbah Hashasiyun tarikatinin kurucusudur. Ismailiye mezhebinin kurucusu olup olmadigi tam olarak bilinmiyor. Ayrica her Sia tarikati ya da mezhebini de Alevilige baglamanin anlami yok. Bence sorun Aleviligin ANADOLU`ya ve Turkler`e ozgu bir inanc bicimi oldugunu ve diger Sia mezhepleriyle tek ortak noktasinin Muaviye yerine Ali taraftari oldugunu anlayamamizdan kaynaklaniyor.
sari_saltuk 08.03.2006, 18:55 Hasan Sabbah bir Ismaili seyhidir. Sia mezheplerinden biri olan Ismailigin alevilikle ortak inanc degerleri mevcuttur.
Fakat aleviligin Anadolu halkina mahsus oldugu ve bircok farkli ozelliklere sahip oldugu bilinmelidir.
hasan sabbah batınilerin lideridir. şiilikten ve alevilikten çok uzak bir görüştedir.
selçuklular zamanında tapınak şovalyeleriyle ortak hareket etmişlerdir. hatta vatikanda ve dünyanın her yerinde tapınakçıların suikastçileri olarak bilinen haşhaşinler de o zamandan kalmadır. melekler ve şeytanlar kitabını okuyanlar suikastçinin bir haşhaşinci olduğunu da bilirler. batınilere benzeyen farklı bir inanç daha vardır karematilerdi yanılmıyorsam. o da ismailiyeden etkilenmiş ama o da batınilik gibi tapınakçılardan çok etkilenmiş. kıble olarak kudüse bile dönerler. artık gerisini siz düşünün. ezoterizm sayfalarında bile bu inancı görebilirsiniz. islamiliye ve ezoterizm hakkında bir yazı okumuştum.
sari_saltuk 08.03.2006, 19:18 hasan sabbah batınilerin lideridir. şiilikten ve alevilikten çok uzak bir görüştedir.
Dostum ,
Batini inanc alevilikte de mevcuttur. En guzel ornegi ise Hurufilik.. Kaygusuz Abdal'in gerek Hatayinin siirlerinde hurufi etkilesimler gorursun. BAtini olmak kotu bir sey de degil ki..
Hasan Sabbah kok olarak Ismailidir ve Ismailik sianin bir mezhebidir. Google'a ismaili yaz sonra cikanlari oku.
Hasan Sabbah sonradan sapitmis ve isi katillige dokmus ; o baska.. Ne siayla ne de alevilikle bir ilgisi kalmamis. Fakat bu onun bir Ismaili oldugu gercegini degistirmez.
izmirksk 08.03.2006, 19:21 şia alimleri ali şeriati başta olmak üzere bende derin izler bırakmışlardır ama bunların hpsi kendisini alevi diye tanımlasada tam manası ile birbirimize benzediğimizi söylemek zor olur.
ben zaza alevisiyim ve anadoluya özgü bir alevilik taşıyorum şiilerle(düşünce bazında kimi alimleri ile uyuşuyorum) ama şahsen ne biz zaza alevilerinin ne kürt alevilerinin nede türk alevilerinin tam olarak benzediğini söylemem..
istisnalar çıkabilir
sari_saltuk 08.03.2006, 19:26 şia alimleri ali şeriati başta olmak üzere bende derin izler bırakmışlardır ama bunların hpsi kendisini alevi diye tanımlasada tam manası ile birbirimize benzediğimizi söylemek zor olur.
ben zaza alevisiyim ve anadoluya özgü bir alevilik taşıyorum şiilerle(düşünce bazında kimi alimleri ile uyuşuyorum) ama şahsen ne biz zaza alevilerinin ne kürt alevilerinin nede türk alevilerinin tam olarak benzediğini söylemem..
istisnalar çıkabilir
Aynen katiliyorum.. Alevilikte Sia inancinin etkileri olmakla birlikte Anadoluya ozgu bir inanc sistemi oldugunu bilmeli.
Turkolog Irene Melikoff alevilik icin "Turk halk dini" demis..
Asıl adı: Hasan bin Ali b.Muhammed al-sabbah al-Hımyeri'dir.
1256'da, Moğol hükümdarı Hulagu'nun Alamut Kalesi'ni yakıp, yıkana kadar bilim ve öğretim yuvasıdır.
7 İmamcı Fatimi Devleti'nin (ihtilalci ve devrimci bir devlettir), yıkılcağını anladıktan sonra bugünkü sözkonusu yere gelmiştir.
Hacı Bektaş-ı Veli'de, daha öncesinden, yine Moğol saldırları sırasında genç yaşta Alamut kalesinde saklanmış, daha sonra da Anadolu'ya geçmiş, çeşitli illeri dolaştıktan sonra Nevşehir'e yerleşmiştir.
İşin haşhaş kullanma yönüne gelince ise, Anarşist bir yapıda bu normaldir. Ama şunu da söyleyebilirm ki (Nejat Birdoğan'ın kitabında) Sabbah, dönemindeki hiçbir bilginden daha az bir bilgin, hiç bir komutandan daha az bir komutan ve daha az atılgan değildi.
Yalnız insan vardır ve yalnız doğa. Bu düşüncede olanalrı yarglayanları da Sabbah
yargılayıp cezasını verirdi.
Alamut Kalesi, bize Hacı Bektaş-ı Veli'yi sağsalim ulaştırmıştır o dönemde.
Bilginize
Hatta, bu akşam 8,20'de TRT 1'de, Moğollar var, belki de, Alamut'a doğru geliyoralrdır. Geçen hafta, Harezmşah'lara doğru yok etme gidiyoralrdı.
Seyrederseniz belki bu konu da olacaktır.
şavolanlı 09.03.2006, 01:04 sevgili can sarı saltuk gerçekten bu konuda bilgi sahibi oldugunu gördüm fakat atladıgın bir konu var alevilikle şia arasındaki benzerlik 2 tanedir bir hz.ali ve ehlibeyt sevgisi ve12 imam sevgisidir.bunun dışında çokta ortak yanımız yoktur şianın türkiyedeki kolları caferilerdir aynı inanç yolundadırlar birşey daha söylemek isterim ismaillilik şia mezhebinin bir kolu degildir zaten şia başlı başına mezheptir mezhebin mezhebi olmaz sadece dinin mezhebi olur.ama bana kalırsa mezhep olayıda yanlıştır sonradan cıkmıştır hepinize saygılar ve sevgiler canlar
o dönemin en iyi kütüphanesi ona aitmis fakat yanmis http://www.cheesebuerger.de/images/smilie/teufel/a030.gif kale ile birlikte. ve bu kitaplarin esleri benzeri yokmus.
sari_saltuk 09.03.2006, 20:43 sevgili can sarı saltuk gerçekten bu konuda bilgi sahibi oldugunu gördüm fakat atladıgın bir konu var alevilikle şia arasındaki benzerlik 2 tanedir bir hz.ali ve ehlibeyt sevgisi ve12 imam sevgisidir.bunun dışında çokta ortak yanımız yoktur şianın türkiyedeki kolları caferilerdir aynı inanç yolundadırlar birşey daha söylemek isterim ismaillilik şia mezhebinin bir kolu degildir zaten şia başlı başına mezheptir mezhebin mezhebi olmaz sadece dinin mezhebi olur.ama bana kalırsa mezhep olayıda yanlıştır sonradan cıkmıştır hepinize saygılar ve sevgiler canlar
Dostum,
Ismaililik Sianin bir mezhebi derken yanlis bir terim kullandim, Sianin bir kolu demeliydim. Altta ingilizce bir link verdim, ilgilenen arkadaslara;
http://www.ismaili.net/histoire/main.html
Senin de ifade ettigin gibi; Alevilik ile Sia'yi birebir ortusur demek elbette yanlistir, Alevilik sadece bizim topraklarimiza ozgudur..
Selamlar bizden :)
canlar şunu söylemek daha doğru olur o zaman sizin yazdıklarınızdan çıkardığım yani bencesi hasan sabbah aleviler için örnek alınabilecek bir kişiliktir fakat aleviliği kesin değildir alamutta yaptıkları gerçekten çok süper şeyler ve fedai olarak seçtiği her insan önce sahte cennetten geçerek canını anında verebiliyor bunuda benim bildiğim sadece ve sadece ömer hayyam çözebiliyo evet zamanın en büyük kütüphanesi sabbaha aitmiş çünki bilime gerçekten çok değer veren ve eğitimini hat safhada yapmış birisi ben şahsen yapmış olduğu bilimsel çalışmalar için hayranım daha fazla bilgisi olanlar paylaşırsa seviniriz
sari_saltuk 09.03.2006, 21:56 canlar şunu söylemek daha doğru olur o zaman sizin yazdıklarınızdan çıkardığım yani bencesi hasan sabbah aleviler için örnek alınabilecek bir kişiliktir fakat aleviliği kesin değildir alamutta yaptıkları gerçekten çok süper şeyler ve fedai olarak seçtiği her insan önce sahte cennetten geçerek canını anında verebiliyor bunuda benim bildiğim sadece ve sadece ömer hayyam çözebiliyo evet zamanın en büyük kütüphanesi sabbaha aitmiş çünki bilime gerçekten çok değer veren ve eğitimini hat safhada yapmış birisi ben şahsen yapmış olduğu bilimsel çalışmalar için hayranım daha fazla bilgisi olanlar paylaşırsa seviniriz
Soyle desek daha dogru Mesud can;
Hasan Sabbah efsanevi bir Ismaili seyhidir. Siyasi suikastlarin musebbibi olmakla unludur. Fakat kesinlikle alevi degildir. Zira Ismaililik Sianin bir kolu oldugu icin 12 imam inanci, ehli beyt sevgisi gibi alevilikle ortak noktalari olmakla birlikte farkli inanislardir.
Ismailiyye mezhebinin bes esas kaidesi vardir:
a- Imamlik: Sadece Ismail ve onun çocuklarina geçer, baska birisi bu makama sahip olamaz.
b- Imam, yeryüzünde Allah'in halîfesidir. Bu halife Allah'in nurunu özünde toplamistir. Bu sebeble Allah'in imamda zuhûr ettigine inanmak din ve imana ait bir deger tasir.
c- Imamlik makaminda bulunan kisinin her sözü ilâhî bir emir niteligine sahiptir.
d- Imamlarin yaptigi her sey haktir. Onlar yanilmazlar, suç islemezler, bu bakimdan, masumdurlar.
e- Din ve iman bu mezhebe inanmakla mümkün olur. Dine baglanmak imam'a tâbi olmayi kesinlikle gerekli kilar.
teşekürler sarı saltuk daha fazla bilgi varsa güzel olur çünki pek rastlayamıyoruz bu tip bilgilere sabbahı gerçekten tam anlamıyla tanımak isterim ve bizlere etkisini daha iyi analiz etmek gerekir
şavolanlı 10.03.2006, 02:02 sevgili arkadaşım mesut bana kalırsa hasan sabbah tarihe damgasını vurmuş bir kişiidir ama nasıl bir iz bıraktıgı tartışılmalıdır.hasan sabbah sahte cennetlerde yetiştirmiş oldugu fedailer ölüme yollaması hemde bunu uyuşturucu kullanarak yapması bence cok düşündürücü bir olaydır .dönemin güçlü devleti olan selcukluların yıkılmasının en önemli sebeplerinden birisidir.yani ozamanın sultanı sencerin yatak odasına kadar bile girdigi rivayet edilir yani saraydaki askerlerin bir bölümü onun tarikatına mensuptular.yani adam istedigi herkesi öldürebilme gücüne sahipti.
kizilderili 10.03.2006, 02:09 Turkolog Irene Melikoff alevilik icin "Turk halk dini" demis..
Konudan ayrı olarak ben bu söze takıldım.. Kesinlikle katılmıyorum ve kınıyorum bu sözü..
elbette sabbah ın etkileri tartışılmalıdır ve düşünmek gerekmektedir yaptığı her hareketi benim söylemeye çalıştığım şey sabbah ın alevilik üstüne etkisi olmuşmudur olduysada nasıl olmuştur biraz bilgim var fedailerinin yapabilecekleri ve nasıl bir yöntem uyguladığı konusunda selçukluları yıkması konusunu falan ama selçuklularda o dönemde benim bildiğim kadarıyla alevilere karşı baya etkili uygulamalarda bulunmuşlardır ve buna bir tepki niteliği taşırmı sabbah ın yaptıkları selçuklulara karşı bir güç yaratmak olmuş olabilirmi
şavolanlı 16.03.2006, 20:03 sevgili canlar ginede katkılarınızdan dolayı çok teşekkür ederim.bu konu her zaman ilgimi çekmiştir.
manifesto 16.03.2006, 20:13 sevgili arkadaşım mesut bana kalırsa hasan sabbah tarihe damgasını vurmuş bir kişiidir ama nasıl bir iz bıraktıgı tartışılmalıdır.hasan sabbah sahte cennetlerde yetiştirmiş oldugu fedailer ölüme yollaması hemde bunu uyuşturucu kullanarak yapması bence cok düşündürücü bir olaydır .dönemin güçlü devleti olan selcukluların yıkılmasının en önemli sebeplerinden birisidir.yani ozamanın sultanı sencerin yatak odasına kadar bile girdigi rivayet edilir yani saraydaki askerlerin bir bölümü onun tarikatına mensuptular.yani adam istedigi herkesi öldürebilme gücüne sahipti.
İranlı Üç Meşhur
Birini Haşhaş ve Afyonla hatırlıyoruz birini Rubaileri ve Şarap ile birinide Nizamiye Medresesi ve Siyasetname ile
Hassan Sabbah bir batıni idi, ve Kur'an ayetlerinin zahir hiçbir manasına bakmadan batini tefsirleri ile kitleleri etkileme yoluna gitti ibadet etmeyi kaldırdı zira artık vadedilen cennette idiler.
Alamut bir ilim ve irfan yuvası değildi zira dağlar tepeler ve geçitler üzerinde esrarengiz bir yerdi Alamut Sabbahın sahte cenneti idi.Müridlerini burada eğitir ve Selçuklu imparatorluğunda rakip gördüğü herkezi insanlık tarihinin ilk intihar komandoları ile ortadan kaldırırdı.Ve nitekim Nizamülmülkü de onun öldürttüğü söylenir.
Ama kaderi Tüm Türk islam kaderi gibi moğolların istilası ile değilti Alamut Hülagu tarafından yerle bir edildi.Müslüman ve insan katliamları durmadı ve Moğollar Bağdatıda işgal edip tarihin görmediği bir insa kıyımı yaptılar şehir harab edilmişti.
Ve Memlük sultanu Baybars Moğollara ilk malubiyetini tattırdı ve bu onlar için sonun başlangıcı oldu
izmirksk 16.03.2006, 20:34 Konudan ayrı olarak ben bu söze takıldım.. Kesinlikle katılmıyorum ve kınıyorum bu sözü..
evet çok haklısın
şavolanlı 17.03.2006, 01:10 valla canlar gine hasan sabbahın bir alevi önderi oldugunu söyleyen bir makaleye rastladım sizlerle paylaşmak istedim.
Hasan Sabbah, tarihte ve günümüzde eşi benzeri olmayan bir Alevi önderidir. Hasan Sabbah, kurduğu örgüt ile yıllarca zalimlerin, saltanat sahiplerinin korkulu rüyası olmuştur.
Hasan Sabbah, İran’ın Kum kentinde doğmuştur. Doğum tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Hasan Sabbah, 17 yaşına kadar Oniki İmam’cı Şii eğitimi almıştır. 17 yaşından sonra İsmailliliği benimsemiş ve bölgenin İsmaili önderlerinden eğitim görmüştür. Hasan Sabbah buradaki eğitimini tamamlayınca, İsmaillilerin merkezi olan Fatımi Devleti’nin başkentine uzun ve zahmetli bir yolculuktan sonra 1078’de vardı. Hasan Sabbah üç yıl Mısır’da kaldı. Kahire ve İskenderiye’de dönemin ünlü bilginlerinden dersler aldı. Hasan Sabbah, 1081 yılında İsfahan’a dönerek, yetkinleşmiş bir şekilde mücadeleye başladı. Hasan Sabbah, yaklaşık 9 yıl çeşitli kentleri gezerek, İsmailliliği yaymaya çalıştı. Bu çalışmaları sonucu var olan İsmaili tabanını daha da genişletti. 1090 yılında Alamut kalesinde eğitim ve örgütlenme mücadelesine yeni bir boyut kazandırarak, Alamut kalesini kendisine merkezi üs olarak seçti. Alamut kalesi, Elbruz sıradağlarının en doruğunda olup, çok korunaklı bir konumdadır. Nitekim yıllarca ordular Alamut’u kuşatmalarına rağmen fethedememişlerdir. Hasan Sabbah burayı bilinçli seçmiştir. Hasan Sabbah, Alamut’un bütün eksiklerini tamamladı. Su kanalları açıp, ambarlar kurdu. Çevredeki küçük kaleleri alıp onlara kuleler yaptı. Çevrede bulunan yerleşim alanlarının çoğu İsmaili oldu. Bu arada bazı kurallar getirip, sosyal reformlar yaptı. İsmailileri kardeşlik bağlarıyla birleştirdi. Böylece her birey kendisini topluluğun sorumlu bir üyesi ve onun ayrılmaz bir parçası olarak hissetmeye başlamıştır.
Alamut kalesinin Hasan Sabbah tarafından ele geçirildiğini öğrenen Selçuklu veziri, Nizamülmülk, dört ay boyunca Alamut’u kuşatmasına rağmen sonuç alamadı. Bu dönemde Selçuklu Devleti’nde taht kavgası vardı. Bu durumu en iyi şekilde değerlendiren Hasan Sabbah, örgütlenme alanını günden güne genişletti. Örgütlenme ağı o kadar boyutlanmıştı ki, Selçuklu Devleti’nin üst düzey memurları dahi İsmaili olmuştu.
Hasan Sabbah, bütün yaşamı boyunca İsmaili inancının özgürce yaşanması için çalıştı. Bu noktada başarılı oldu. Bugün dahi onlarca kişi Hasan Sabbah’ın yaptıklarını hayranlık, şaşkınlık ve gıpta ile değerlendirmekteler. Hasan Sabbah’a olmadık iftiralar, hakaretler ve yakıştırmalar yapıldı. Öyle ki, Hasan Sabbah taraftarlarına afyon içenler anlamında haşhaşiler denildi. Oysaki onlara “Assasin” deniliyordu. Assasin kavramının türkçe karşılığı “bekçiler, sır bekçileri”dir. Onlar hiç bir zaman dünya malına olan düşkünlüklerinden, insanın inandığı değerler için yapmayacağı şey olmadığını bilmediler. Onlar için, değerleri için, inancı için yaşamını dahi feda etmek, insanın yapacağı bir iş değildi. Günümüzde dahi, Hasan Sabbah ve taraftarları için en ahlâk dışı iftiralar yapılmaktadır. Onlara göre Hasan Sabbah, fedailerini sahte cennet vaadiyle kandırıp, onları uyuşturucuya alıştırıp, eylemlere gönderiyormuş. Ne yazık ki, bir çok Alevi insan dahi bu yalanlara inanmaktadır. Oysaki gerçekler çok daha farklıdır. Gerçekte Hasan Sabbah, kötülüklere, haksızlıklara karşı gelmiş ve öğrencilerini de bu doğrultuda eğitmiştir. Onlara asla ve asla haksızlığa boyun eğmemelerini öğütlemiştir. Bu uğurda gerekirse yaşamlarını ortaya koymalarını öğütlemiştir. Hasan Sabbah’ı izleyen öğrencileri, yer yer fedai eylemler geliştirip, haksızlıkların üzerine gitmişlerdir. Doğal olarak haksız olanlar bunun karşıt propagandasını yapmışlardır. Ama bilinmelidir ki, bir kişiye ne kadarda uyuşturucu verilirse verilsin, o kişi asla böyle eylemler yapamaz. Aksine uyuşturucu alan kişi hantallaşır.
Hasan Sabbah’ın Alamut kalesini koruması, bu kaleye en güçlü ordunun dahi girememesi günümüzde dahi gıpta ile bakılan, hayranlık duyulan bir olaydır. Nasıl olurda bir fedai gözünü kırpmadan eylem gerçekleştirmiştir? O fedai nasıl bir eğitimden geçmiştir? Hasan Sabbah nasıl taktikler geliştirip, stratejisini uygulayıp, kaleyi güçlü ordu karşısında korumuştur? Bütün bunlardan yola çıkarak, Hasan Sabbah’ın etkileme gücü, bilinci, askeri dehası, örgütlenme stratejisi günümüzde hayranlık uyandırıyor. Böyle bir büyük şahsiyet görevini başarıyla tamamlamış 1124 yılında hakka yürümüştür.
hassan sabah eğer dediğiniz gibise yani ismailiye kolundaysa şianın yüz karasıdır.bize hasan sabah gibi isimler yakışmaz bu gibi insanların ne ehlibeytle ne de islamla bir alakası vardır
Evet bu adam ismaili mezhebine mensupmuş.Allaha ulaşmanın yolu haşhaş ile olurmuş.Bu yüzden haşhaşiye tarikatını kurmuş (ne kadar doğru bilmem)
hasan sabbah batınilerin lideridir. şiilikten ve alevilikten çok uzak bir görüştedir.
müttakinin bu görüşü yanlış. okuduğum bir yazıda orta asyadan gelen türklerin aleviliği horasan-deylem civarlarındaki İsmaililerden öğrendiğini okudum elbette eski gelenekleride devam etmiştir.
Evet bu adam ismaili mezhebine mensupmuş.Allaha ulaşmanın yolu haşhaş ile olurmuş.Bu yüzden haşhaşiye tarikatını kurmuş (ne kadar doğru bilmem)
genel görüş soreşin bahsettiği gibiymiş eskiden ama şimdiki araştırmacılar öyle olmadığını söylüyor... "haşhişin" kelimesinin "haşhaş" ile alakası yok aslı "'Assasseen'" imiş bu kelime batı dillerine "suikastçi" olarak geçmiş ama aslı "koruyucu"ymuş.
cennetler kurdukları ise tıpkı bize karşı kullanılan "mum söndü karalaması" gibidir.
Şahsi kanaatim İsmaililik bugünkü aleviliğe geçişin bir aşamasıdır. ve onlara "proto-aleviler" de diyenler var...
İlgilenenler için: http://www.alewiten.com/alamut.htm
evet oli kardeş doğru der
kardeşlerim. her duyduğunuza bu ülkede inanmayın. hiçbir yerde inanmayın. bizim içinde mum söndü iftirasını atıyorlar. hasan sabbah haşhaşi falan değildir.hasan sabbah olmasaydı yüce devletimiz safeviler kurulmazdı. hasan sabbah tam bir kültür dervişidir kendisine karşı gelen saldırılara karşı 6 arkadaşı ile birlikte 7 yılda alamut kalesini inşa etmiştir. devrin muhtaç halkını için "selam verdim sağa sola selam veren can bizdendir" diyerek sahip çıkmıştır. hatta bir türküde bile geçer " güzellik yolarız hasan sabbaha, herkezi gönlünce sev tane tane...." gibi.
hassan sabah eğer dediğiniz gibise yani ismailiye kolundaysa şianın yüz karasıdır.bize hasan sabah gibi isimler yakışmaz bu gibi insanların ne ehlibeytle ne de islamla bir alakası vardır
Caferi kardeş,
Hasan Sabbah hakkındaki iddialar tamamen asılsızdır. Etrafını çevreleyen düşman ülkelerin yönetimleri tarafından yaratılan bir dezenformasyon ve propaganda kampanyası kapsamında üretilmiş, alçakça iftiralardır bunlar. O eşitlikçi bir dervişan cumhuriyeti kurmuştur. Batınidir. Assassian sözcüğünün kökeni bence, Hasan Sabbah taliplerinin kendilerine verdiği "Esasiyun" adından geliyor ki bu sözcük de Batıni kavramının ifadelerinden biridir.
alevi_caferi 26.05.2006, 23:42 hasan sabbaha selam olsun.o ki şii islamın büyük bir komutanıdır.zamanında ehlibeyt düşmanlarının korkuulu rüyası olmuştur.hayatını ehlibeyt davasına adamış büyük bir insan.tabiki bu eşsiz insan çeşitli iftiralara maruz kalmış ve ona ve o inançlı müritlerine haşhaşin ifirası atılmıştır.gögsü imanla çarpan müritlerinin o cesur davrnışları haşhaşin kullandıgı yönünde iftiralar atılmışıtr.değerli canlar şii islama gönül baglamış onların yolarından giden hangi kol olursa olsun yobazların iftirasına maruz kalmış.onlara leke atmaya çalışmışlardır.aslı olmayan ''mum söndü iftirası'' hasan sabbaha atılan iftira muhammed bin nusayr'E atılan iftira.neden hep ehlibeyt yandaşlarına bu tür karalamalar atılıyor.sizlere soruyorum. o tertemiz imamların yolundan giden din adamlarımıza çamur atmakla bu yol kapatılmaya çalışılmakta ve maalesef şii islama(anadolu aleviliği,caferilik,nusayrilik...) mensup kardeşlerimiz bu iftiralara inanmakta ve eşsiz din adamlarını yargılanmakta.asıl üzücü olan da budur.
haşhaş bir iftiradır ve bu iftiralara KANMAYALIM.
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
Assassian ANLAMI SIR BEKÇİLERİDİR.DAHA SONRA BU ANLAM ÇARPITILMIŞ VE HAŞHAŞ KULLANANLAR ANLAMINDA KULLANILMIŞ.arkadaşlar şii islama menup topluluklar arasında farklılıklar yaratılmaya çalışılmış ve bu sayede şii islamın bölünmesi parçalanması amaçlanmış ve böylelikle şii islam kontrol altında tutulmak istenmektedir.YANİ ANLAYACAGINIZ BÖL PARÇALA YÖNET. ve maalesef bu amaç gerçekleşmiştir.anadolu aleviliği ile nusayrilik arasında çok az farklar görebiliyorum ve hemen hemen aynı diyebilirm. aynı şekilde inanç açısından nusayrilik ile caferilik arsında çok az farklar mevcut.ama bazı arkadaşlarımız bu benzerliği değilde farklılıgı görmeye kendini zorluyor.ARTIK FARKLILIKLARDAN DEĞİLDE BENZERLİKLERDEN BAHSEDİN
alevi_caferi 29.05.2006, 00:52 müttakinin bu görüşü yanlış. okuduğum bir yazıda orta asyadan gelen türklerin aleviliği horasan-deylem civarlarındaki İsmaililerden öğrendiğini okudum elbette eski gelenekleride devam etmiştir.
genel görüş soreşin bahsettiği gibiymiş eskiden ama şimdiki araştırmacılar öyle olmadığını söylüyor... "haşhişin" kelimesinin "haşhaş" ile alakası yok aslı "'Assasseen'" imiş bu kelime batı dillerine "suikastçi" olarak geçmiş ama aslı "koruyucu"ymuş.
cennetler kurdukları ise tıpkı bize karşı kullanılan "mum söndü karalaması" gibidir.
Şahsi kanaatim İsmaililik bugünkü aleviliğe geçişin bir aşamasıdır. ve onlara "proto-aleviler" de diyenler var...
İlgilenenler için: http://www.alewiten.com/alamut.htm
çok güzel bir konuya değinmişsin kardeşim.evet anadolu aleviliğinin islamiyetle ilk tanışması ismailiye şeyhleri ile nusayri şeyhleriyle karşılaşmalarıyla olmuştur.ismailiye ve nusayri şeyhleri türkler arasında alevilği yaymıştır.yani anadolu erenlerinden önceki aşama.senin dediğin gibi ''proto-aleviler^. türk boylarının liderleri şeyhlere mürit olmuşlar ve aleviliğin türklar arasında yayılmasını kolaylaştırmışlardır.
hatta deylem sultanı RASTBAŞın nusayri şeyhi hüseyin bin hamdan el hasıybının müridi oldugu ve nusayrilği türkler arasında yayan kişi oldugu söylenir.(DİNİ VE ETNİK KİMLİKLERİYLE KİMLİKLERİYLE NUSAYRİLER-ERGİN SERTEL-SAYFA66)anadolu aleviliğnin batını yönü nusayri ve ismaili şeyhlerinin etkisi altında olsa gerek.BUGÜN ANADOLU ALEVİLİĞİ İLE NUSAYRİLİĞİN BİRE BİR AYNI İNANC OLDUGUNU SÖYLEYEBİLİRİZ.şunuda söyleyebilir bu etki 1250 yılına kadar sürmüş diyebiliriz.bundan sonra nusayri ve ismailiye şeyhlerinden etkilenen anadolu erenleri aleviliği türkler arasında yaymışlar.
alevi_caferi 29.05.2006, 22:13 Ey iman edenler!Eger fasıkın biri size haber getirirse onun doğruluğunu araştırın.Yoksa bilmeden bir topluluga sataşırsanızda sonra yaptıgınızdan pişman olursunuz...Müminler ancak kardeştirler.Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin...
KUR'ANI KERİM
HUCURAT SÜRESİ
Amin Maalouf, Doğu'ya, İran'a bakıyor. Ömer Hayyam'ın Rubaiyat'ının çevresinde dönen içiçe iki öykü... 1072 yılında, Hayyam'ın Semerkant'ında başlayan ve 1912'de Atlantik'te bit(mey)en bir serüven... Bir elyazmasının yazılışının ve yüzlerce yıl sonra okunurken onun ve İran'ın tarihinin de okunuşunun öyküsü/tarihi...Amin Maalouf "Semerkant" adlı kitabında Ömer Hayyam ile Hasan Sabbah yakınlığını anlatmaktadır.Hasan Sabbah kurduğu Haşşaşileri çok açık ve tarafsız anlatmış.Ama aleviliğe ben yakınlık pek bulamadım.
hasan sabbah bir tarikat kurmamıstır güzel kardeşim,kendisi ismaili mezhebinin nizari kolundan bir daidir,zamanının ismaili imamına bağlıdır,ismaililerde alevi bir mezheptir,onlar imam cafer sadık'ın büyük oğlu ismailin imam olduguna inananlar olarak bizden farklıdırlar,onikiimamcılarda muza kazım imam caferden sonra imamdır inancı var fakat düşünsel ve inançsal açıdan bizlerden çok farklı değiller,onlardada 4 kapı 40 makam inancı vardır mesela,kuran-ı kerimin batıni yorumlarına önem verirler,mısırda fatımi devletini kuranlar ismaililerdir,alamutta o zamanki ismaili merkezlerinden biridir,suriyedede raşiddindün sinana bağlı bir ismaili merkezi vardır,örgütlenmeleri daha sonra belli merkezler çevresinde olmuştur,en meşhuruda alamuttur,yoksa hasan sabbah kendine ait bir tarikat filan kurmuş değildir,dediğim gibi zamanının ismaili imamına bağlı bir başdaidir...
hasan sabbah bir tarikat kurmamıstır güzel kardeşim,kendisi ismaili mezhebinin nizari kolundan bir daidir,zamanının ismaili imamına bağlıdır,ismaililerde alevi bir mezheptir,onlar imam cafer sadık'ın büyük oğlu ismailin imam olduguna inananlar olarak bizden farklıdırlar,onikiimamcılarda muza kazım imam caferden sonra imamdır inancı var fakat düşünsel ve inançsal açıdan bizlerden çok farklı değiller,onlardada 4 kapı 40 makam inancı vardır mesela,kuran-ı kerimin batıni yorumlarına önem verirler,mısırda fatımi devletini kuranlar ismaililerdir,alamutta o zamanki ismaili merkezlerinden biridir,suriyedede raşiddindün sinana bağlı bir ismaili merkezi vardır,örgütlenmeleri daha sonra belli merkezler çevresinde olmuştur,en meşhuruda alamuttur,yoksa hasan sabbah kendine ait bir tarikat filan kurmuş değildir,dediğim gibi zamanının ismaili imamına bağlı bir başdaidir...
Doğru haklısınız pardon tarikat kurmamıştır,Haşşaşileri kurmuştu,
pervane derviş 07.11.2006, 12:29 ben hasan sabbahı biraz arastırdım zaten onun alamut kalesı ıle ılgılı yazılmıs bır kıtabınıda okudum ben bunlarad dayanarak hasan sabbahın bır alvı lideri oldugunu kabul etmıyorum insanları türlü oyunlarla kandırmıs kendisinin peygamber oldugunu söylemş ve cennetin anahtarlarının kendiinde oldugunu söylemiştir sahte cennetler yaratarak haşhaş içirdigi fedilrini o sahte cennetlere göndermiştir hasan sabbaha inanan bu fedailer birer ölüm ve anarşi maknesi haline geldiler .çünkü öldükleri zaman cennete gideceklerini sanıyorlardı .bunu fedailerin suikasti gerçekleştirdikten sonra kaçmaya kalkışmayıp soguk kanlılıkla olümü beklemelerinden anlayabiliriz. "assassin" (katil) sözcügüde o dönemden kalma bir sözcüktür
yani hasan sabbah öz itibariyle ellevilige karsı bir insanır bizim dinimizde biri sana taş atarsa sen ona gül uzat mantıgı vardır birisana tokat atarsa sen ona diger yüzünü çevir mantıgı vardır. İnsanları kandırıp peygamber olduguna inandırmak ve bundan faydalanarak ortalıgı kargaşaya vermek degildir insanları öldürmek degildir
hak yoldsınız olsun.....
Serkan_Devrim 07.11.2006, 13:42 Doğru haklısınız pardon tarikat kurmamıştır,Haşşaşileri kurmuştu,
haşşaşiler uydurmadır. sözde Hassan Sabbah'ın müridlerini haşhaş ile uyuşturduğu iddiası sünnilerin iftiralarındandır. daha detaylı bilgi edinin. :)
pervane derviş 08.11.2006, 00:13 arkadaslar alvilik hakkına olumsuz bi eleştiri yada olumsuz birsey duysak hemen sünnilerin uydurması yada baska birinin uydurması diyoruz aynı sey sünniler içinde geçerli onlarda islamiyet hakkında olumsuz bişe duysalar yok yahudilerin yok hırıstiyanların uydurması diyolar bence olaylara bu acıdan bakmayalım ortada bi idda varsa hemen yalandır diyip kestirip atmayalım biraz dogrulugunu araştıralım bu iddalar ya gercekse bunu da hiç düşündünüzmü
hasan sabbah olayında oldugu gibi madem sünnilerin uydurması peki alamut kalesının yazarıda mı sünni adam türk bile degil ama oda alamut kalesi adlı romanında aynı seyleri anlatmıs
hak yoldasınız olsun....
hatice81666 08.11.2006, 13:59 www.pirtv.com adlı sitede hasan sabbah ile ilgili acıklamalar var.orada hasan sabbahın bilinenin aksine alevilige büyük katkıları oldugu ve önemli bir alevi önderi oldugundan söz ediliyor...
|
|