Orijinalini görmek için tıklayınız : Newroz Yaklasiyor
Newroz yaklasiyor arkadaslar. Nasil gecirmeyi düsünüyorsunuz. Kim Nerede olacak. Belki Birileriyle Ayni yerde olur görüsme imkanimiz olur. Bu arada lütfen mhp etkinliklerine karismayalim. Newroz olayindan ekmek cikarmaya calisacaklarini düsünüyorum.
Evet Newrozda kim? Nerede?
Ben galiba Frankfurtta olacam bir aksilik olmazsa
"newroz" has zazaca (newe=yeni, roz=gün) bir kelime ancak alevilerde (en azından bizde) bu adla kutlanan bir bayram yok...
sevgili oli illa alevilikte yok diye kutlamayalim mi . illaki kutlayacagiz.
derviscemal 08.03.2006, 14:39 "newroz" has zazaca (newe=yeni, roz=gün) bir kelime ancak alevilerde (en azından bizde) bu adla kutlanan bir bayram yok...
Sevgili oli,
aynen katılıyorum sana ve yorumdan dolayı tebrikler.. Newroz da tamamiyle siyasi bir kutlama halini almıştır.
Şimdiye kadar hiçbir alevi inancını taşıyan derneklerin kutladığını ve katıldığını görmedim..
saygılar..
Sevgili oli,
aynen katılıyorum sana ve yorumdan dolayı tebrikler.. Newroz da tamamiyle siyasi bir kutlama halini almıştır.
Şimdiye kadar hiçbir alevi inancını taşıyan derneklerin kutladığını ve katıldığını görmedim..
saygılar..
Sevgili Dervis Zaten siyasi bir kutlama olmasa hayatta kutlamam.
derviscemal 08.03.2006, 14:43 Sevgili kolera,
biz bu inancı her türlü siyasi görüşten uzak tutuyoruz biliyorsun o nedenle hiç katılmadım katılmıyacağım..
saygılar..
baska bir inanci siyasetten uzak tutmak mümkün olabilir. fakat aleviligi uzak tutmaya denemek iyimserlik olur sevgili dervis. Cünkü bu kadar zulmün icinden gelmis baskilara direnmis bir inanci siyasi bör yön olmadan savunmak biraz zor. elbette bizler bugünlere güllük gülistanlik gelmis olsaydik siyasetten bahseden olmazdi. ama maalesef deil.
ayrica keske bir kere gitseydin. müthis bir eglence oluyor. halaylar zurnalar davullar
derviscemal 08.03.2006, 15:07 Sevgili kolera;
istanbulda genelde eğlence olmuyor hatta bence amacını aşıyor illegal bir otama dönüyor..
Ve şunu bilmeni siterim aleviliğin siyasi hiçbir olguyla oluşumla bağlantısı yoktur..
saygılar..
aslinda dervis bu illegal dediklerin sadece türkiyede illegal oldugu icin insanlar sinirlari zorluyorlar. ama almanyada hic sorun olmuyor cünkü hicbirine illegal damgasi vurulmadigi icin. herkes rahatca isin eglenme birlik olma yönünü degerlendirebiliyorlar.
saygilar
cemale katiliyorum alevilerin buna alet olamayaciga eminim cunku newrozu farkli maksatlarla kullaniyolar turkiyede malesef amacina uygun sekilde yapildigini hic gormedim surekli olaylar gozyasi ....
Sevgili Dervis Zaten siyasi bir kutlama olmasa hayatta kutlamam.
Bu mantıktan bi kurtulsak neler yapıcaz ama malesef olmuyor...
Devlet kürtçülere kalmasın diye resmi törenler yapıyor. adını nevruz yapıyor
Kürtçüler adını newroz yapıyor, sadece kutlamak için değil milliyetçi bir gövde gösterisi için kulanıyor
Bu tür şeyleri ne yasaklayacaksın ne de resmi törenle zimmetine geçireceksin. Bırakacaksın isteyen kutlar isteyen kutlamaz...
Bu tür şeyleri ne yasaklayacaksın ne de resmi törenle zimmetine geçireceksin. Bırakacaksın isteyen kutlar isteyen kutlamaz...
iste bu kardesim sadece bu
sari_saltuk 08.03.2006, 18:15 Ilk iletimde herseyden once herkese en derinden MERHABA! :)
Nevroz konusunda ben de biriki bir sey soylemek isterim. Nev farscada "yeni"; roz ise "gun" demektir. Yani ne kurtce ne de zazaca fakat farscadir. Turkiye'den Iran'a , Iran'dan orta asyaya kadar kutlanir. Baharin gelisi bu bayramla yad edilir. Cin Urumci'de ki muslumanlarin nevroz bayramlarinin fotolarini gormustum. Tum halk coskuyla, hepbirlikte kutluyordu.
Ne yazik ki Turkiye'de siyasi bir huviyet kazanmis ya boluculuk yapanlarin ya da devletin resmi zihniyetinin bir masasi olmus.
Umarim icerdigi gercek anlamla birlikte bir gun kutlanir...
Haklısınız Türkiyede nevruz amacından saptırılarak kutlanıyor, kullanılıyor. Açıkcası bizde Nevruz yok ve ben artık Nevruzu bir kürt bayramı olarak görüyorum. Keşke bizdede orta asyada ki gibi kutlana bilse
Haklısınız Türkiyede nevruz amacından saptırılarak kutlanıyor, kullanılıyor. Açıkcası bizde Nevruz yok ve ben artık Nevruzu bir kürt bayramı olarak görüyorum. Keşke bizdede orta asyada ki gibi kutlana bilse
Newroz u kürt bayrami olarak görüyorsan da gidebilirsin . bir sürü türk sanatcida geliyor newrozlara.
Nevruz öz be öz Türk bayramıdır..
Nevruz öz be öz Türk bayramıdır..
hayda! senden de bunu beklerim... metehandan mı kalma?
İrani bir kelimedir kesinlikle, neden sendeki bu herşeyi türklere mal etme kaygısı, bir insan bu kadar mı herşeyi ırkına mal eder allahım...
sonrada atatürk milliyetçisiyiz ırk umrumuzda değil dersiniz. kim inanıyosa
Orta Asyada milli bayram olarak kutlanıyor agam.
Bana ne çatıyorsun? Hadi öz be öz olmasın sonradan eklenmiş milli bayram olsun.
Ama artık bizimdir..
Ama artık bizimdir..
o kadar tartışıyoruz ama hâlâ hep kesin konuşuyosun...
insanlık tarihi çok eski kültürler hep alış veriş yapmış... bi anlasanız.
bunuda irandan almış türkler ne türklerin olur ne de iranlıların, kim kutluyosa onundur.
her kültür farklı manalar yüklemişte olabilir..
Ama artık bizimdir..
Bu izem denen arkadasin savunduklarini alparslan türkes duysaydi mezarindan cikardi canlanirdi... türklerin her kutladigi türklerin oluyorsa
o zaman haci bektas veli senlikleride artik mhp nin olmasi lazim di. uyu uyu yat uyu izem http://www.cheesebuerger.de/images/smilie/muede/e020.gif
oli,
ya ben kesin konuşmuyorum canım ya, olmuş bitmiş olaydan bahsediyorum :)
teşekkür ederim ayrıca bana yeni bir kazandırdığın için..
biz kutluyoruz nevruzu, nevruz artık bizimdir de..
kolera mısın kızamık mısın,
bir kere şunu bil ben Türkeşçi değilim.
Her Türklüğünü savunan da Türkeşçi olamaz, bunu da bil..
Ben Türklüğümle gurur duyorum, sorun ne?
Ha ayrıca güzel değindiğin Hacı Bektaş Velide Horosandan kalkıp gelmesine rağmen, anadoluda çok güzel bir Türk felsefesi oluşturmuştur..
Öztürkmenler onun sayesinde aşılanmıştır..
MHP den başka da bir parti bilmiyorsun anlaşılan:)
Ben CHPliyim..
Şu an CHP içinde barındırdığı 6 oka sadık kalmasa da, o oklardan biri de milliyetçiliktir..
Ama artık bizimdir..
şunuda ekliyim unutmadan....
neden senin Atatürk Milliyetçiliğin hep Orta Asya dan bahseden bir milliyetçilik?
Atatürk Milliyetçiliği anadolu eksenli deil mi?
öyleyse Orta Asya da resmi bayram olması Atatürk Milliyetçisi için neden bir veri teşkil etsin?
Nerde hep Orta Asyadan bahsetmişim? :)
İlk defa burda kullanmışım..
Kusura bakma ama biz Marstan inmedik anadoluya.Orta Asyadan geldik.
Ve ayrıca Atatürkçülük evrensel bir şeydir.Sadece bizim ülkemizi ilgilendirmiyor..
Çünkü sadece bizim ülkemizin sorunlarıyla ilgilenmemiştir..
Bu ülke ne garib bir ülke yaaaa. Müşterek bir noktadan bakmak yerine hep kendi bakışlarımızı müşterektenmiş gibi göstermeye çalışıyoruz. Buda yetmiyormuş gibi karşımızdakini de suçluyoruz. Kültürümüz ne zaman kavrayıp ne zaman tahammül edebileceğiz. ne zaman
Serkan_Devrim 09.03.2006, 19:21 her kültür farklı manalar yüklemişte olabilir..
ki öyledir. araplarda, kürtlerde, türklerde, vb kutlar. biz araplarda hz Ali'nin doğum günü olmasıyla kutlanır.
Nerde hep Orta Asyadan bahsetmişim? :)
İlk defa burda kullanmışım..
Kusura bakma ama biz Marstan inmedik anadoluya.Orta Asyadan geldik.
Ve ayrıca Atatürkçülük evrensel bir şeydir.Sadece bizim ülkemizi ilgilendirmiyor..
Çünkü sadece bizim ülkemizin sorunlarıyla ilgilenmemiştir..
İlgilen dünya ile ilgilende hep orta asya olmasın o dünya.
ayrıca ben atatürkçülük demedim atatürk milliyetçiliği dedim.
onuda evrensel görüyorsundur sen. tüm türk ırkını saran birşey...ırkçı deyincede kızıyorsun
devam...
hepbana hepbana diyorsun hiç birleşilmesin istiyorsun.
sadece sen değilsin böyle olan kolera da öyle.
o zamanda hep bir sorun oluyor arada.
ufff tamam yaa kahrolsun ben! oldu mu?..:sook
ufff tamam yaa kahrolsun ben! oldu mu?..:sook
öyle değil... az biraz özeleştiri bekliyorum ama
Serkan_Devrim 09.03.2006, 19:30 ufff tamam yaa kahrolsun ben! oldu mu?..:sookoldu:D :yamukgul:
kızma ama nevrozu sadece türk bayramı gösterdin ona karşı çıktık. yani bir çok halkın bayramıdır.
bir hemşehrim bir başlık açmış "forum delisi" olmak istiyormuş..
Ben kendimi şu dakika itibari ile daha uygun gördüm bu şerefe:S
Delirttiniz beni yaaa! Tamam arkadaşlar, nevruz evrenseldir..
Biz de kutlarız..Çünkü biz de evrenin bir parçasıyız :sas
Nevroz özbe öz bir tükmen bayramıdır orta asyadan kalma. Zamanla türkler yayıldıkca yayılmış ve bir çok kabile ve topluluklar bundan etkilenmiştir. Ayrıca anadoluda çağlar boyu süre gelmesinin sebebi budur.
Nevroz özbe öz bir tükmen bayramıdır orta asyadan kalma. Zamanla türkler yayıldıkca yayılmış ve bir çok kabile ve topluluklar bundan etkilenmiştir. Ayrıca anadoluda çağlar boyu süre gelmesinin sebebi budur.
peygamber de türkmen miydi?
allah türkmen midir acaba?
olmadı sana yakışmaz nevroz yazmak. nevruz yazman lazım...aman başka dille karışmasın
kolera mısın kızamık mısın,
bir kere şunu bil ben Türkeşçi değilim.
Her Türklüğünü savunan da Türkeşçi olamaz, bunu da bil..
Ben Türklüğümle gurur duyorum, sorun ne?
Ha ayrıca güzel değindiğin Hacı Bektaş Velide Horosandan kalkıp gelmesine rağmen, anadoluda çok güzel bir Türk felsefesi oluşturmuştur..
Öztürkmenler onun sayesinde aşılanmıştır..
MHP den başka da bir parti bilmiyorsun anlaşılan:)
Ben CHPliyim..
Şu an CHP içinde barındırdığı 6 oka sadık kalmasa da, o oklardan biri de milliyetçiliktir..
baska mesajda saygiliyim diyorsun burda neler yazmissin. mhp de chp de benim icin ayni kefede. 6 ok yada 9 isik ayni hepsi. sende asenaliga adaysin
Oli ; sanırım inatlaşmak istiyorsun ama kusura bakma . Kimin ne olduğunu bilen biliyor. Sende öğrenmek istiyorsan biraz oku. Bu sana iyi gelir. En azından hem öğrenirsin ne olduğunu hemde saygıyı.
Oli ; sanırım inatlaşmak istiyorsun ama kusura bakma . Kimin ne olduğunu bilen biliyor. Sende öğrenmek istiyorsan biraz oku. Bu sana iyi gelir. En azından hem öğrenirsin ne olduğunu hemde saygıyı.
inatlaşan kim? herşeyi türkmenleştirenler mi yoksa ben mi?
etimolojik olarak kesinlikle türkçe olmayan kelime için etimolojik kanıtta ver lütfen.
celalkocairi 09.03.2006, 19:40 arkadaşlar birisi nerdesiniz diye sormuş siz olayı nereye getirmişiniz. Neyse ben galiba yine koyden uzakta geçiricem aaaah koyde olmak vardı. Ne yapoalım sağlık olsun...
Yakapınarlı 09.03.2006, 19:52 arkadaşlar birisi nerdesiniz diye sormuş siz olayı nereye getirmişiniz. Neyse ben galiba yine koyden uzakta geçiricem aaaah koyde olmak vardı. Ne yapoalım sağlık olsun...
evet demi yaa hazır konu gelmişken söyleyeyim bizim köyde çok güzel olur bir tepe var oraya çıkılıp piknik yapılır tüm gençler orada olur.geçen sene ilk olarak akşam için bir etkinlik düzenlemiştik halaylar çektik bol bol ama bu sene bende köyde olamayacağım :S
Serkan_Devrim 09.03.2006, 19:54 sende asenaliga adaysin
saygı efendim saygı. bu tanımı biliyor musunuz? bu erdeme sahip misiniz?
saygı efendim saygı. bu tanımı biliyor musunuz? bu erdeme sahip misiniz?
ali ekber icinden secip sadece benim laflari ayikliyorsun. bir hayranligin falan mi var arkadasim. izemin yazdikarinin taraftari oldugun icin onunkileri görmeyecek kadar tarafli birisin.
saygilar
uzatmayalim. konu yeterince dagildi. katilacak insanlar var mi varsa nerde katilacagini yazsinlar yazmak istediklerini kendi topic lerinde dile getirsinler. cünkü bu konu sadece nerde katilacaginiz üzerine acildi.
Serkan_Devrim 09.03.2006, 22:45 ali ekber icinden secip sadece benim laflari ayikliyorsun. bir hayranligin falan mi var arkadasim. izemin yazdikarinin taraftari oldugun icin onunkileri görmeyecek kadar tarafli birisin.
saygilar
uzatmayalim. konu yeterince dagildi. katilacak insanlar var mi varsa nerde katilacagini yazsinlar yazmak istediklerini kendi topic lerinde dile getirsinler. cünkü bu konu sadece nerde katilacaginiz üzerine acildi.doğru okuyun efendim. izemi eleştirenlerin başında geliyorum. ama sırf izem yanılıyor diye saygısız laflarınıza destek mi çıkmalıydım?
adı üstünde newroz işte neyi tartışıyorsunuzki. hem isteyen istediği coskuyla kutlasın.
sevgiler
Nevruz her kültürde degisik sekillerde ve anlamlarda kutlanir.
Ilgi duyan arkadaslar icin daha önce acilan bir topik.
Nevruz nedir?
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=191&highlight=nevruz
kolera,
Bir başka forumda sana karşı olan lafım hala geçerli..(saygı konusunda)
Ancak burada o sözümü yerine getiremediğim için bağışla.Saygısızlık ettiysem manasında tabi..
İnanıyorum sen de aynı saygıyı esirgemeyeceksindir..
*aliekber şu yorumunu da gördüm ya gözüm açık gitmem artık:D
evet arkadaslar soruyu yineliyorum kim nerede newrozda.
saygilar
Valla dediğim gibi bizde nevruz yok, bu yüzden kutlamada evimde TV karşısında olacağım ve Gazimahallesinde kesin gene olay çıkacak ve onu izleyeceğim, durmadan çıkıyorda
derviscemal 10.03.2006, 21:35 evet arkadaslar soruyu yineliyorum kim nerede newrozda.
saygilar
Cevapları okumadın sanırım sayın kolera..
arkadaşlarımızın çoğu katılmıyor sanırım....
Cevaplari okudum Dervis http://www.cheesebuerger.de/images/midi/boese/a033.gif . anlamadigim katilanlar nerde diye sordum belki siteden bir kac kisi yüzcek tanisir diye. ama cevap verenlerin cogu katilmayanlar ilginc olan bu ben kimseye sormadimki katiliyormusunuz diye katilanlar nerede dedim http://www.cheesebuerger.de/images/smilie/froehlich/f040.gif
derviscemal 10.03.2006, 21:44 Cevaplari okudum Dervis http://www.cheesebuerger.de/images/midi/boese/a033.gif . anlamadigim katilanlar nerde diye sordum belki siteden bir kac kisi yüzcek tanisir diye. ama cevap verenlerin cogu katilmayanlar ilginc olan bu ben kimseye sormadimki katiliyormusunuz diye katilanlar nerede dedim http://www.cheesebuerger.de/images/smilie/froehlich/f040.gif
Sevgili kolera;
illa ismimi yazcaksan lütfen dervişcemal diye yaz.
şimdi merak ettim bende demek ki katılan kimse yok ha?
Dervisin ne kötülügü var anlamadim http://www.cheesebuerger.de/images/smilie/boese/k022.gif . sorun deil yazmam olur biter. hem katilan var ben katiliyorum.
meymane_usari 16.03.2006, 17:28 Nevruz, Türk dünyasının değişmez bayramı
Dünyanın en eski bayramı olarak kabul edilen Nevruz, gece ile gündüzün eşit olduğu 21 Mart'ta, dünyadaki bütün Türk topluluklarında çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.
Dünyadaki bir çok toplulukta farklı inanışlarla çeşitli adlar altında şenliklere konu olan Nevruz, Türk dünyasında da ''Göktürkler'in Ergenekon'dan çıkışı'' ve ''12 Hayvanlı Türk Takvimi'nde yeni yılın başlangıcı'' olarak 5 bin yıldan bugüne kutlanıyor.
Kimi topluluklar, bu günü Allah'ın dünyayı yarattığı gün, kimileri Nuh Peygamber'in yere ilk ayak bastığı gün, kimileri ise ilk insanın yaratıldığı gün olarak kutlarken, kimi topluluklar da gece ile gündüzün eşit olduğu bu günü, bir bahar müjdecisi olarak kabul ediyor.
Türk tarihinin başlangıcından beri var olan Nevruz, Türk dünyasında, şamanlık çerçevesinde Tabiat-Tanrı-İnsan ilişkilerinin işaretlerini toplayan ve değişmeler için Allah'a şükredilen en eski tören niteliğini de taşıyor.
Farsça "Yeni Gün" anlamına gelen Nevruz, dünyadaki çeşitli Türk topluluklarında, ''Zamanın Sultanı, Navruz, Novruz, Sultan-ı Navrız, Sultan Nevruz, Navrez, Nevris, Navrus, Noruz, Norus, Ulusun Ulu Kunı, Ulusun Ulu Günü, Ulı Kün, Ergenekon, Bozkurt, Çağan, Baba Marta, Köklü Marta, İlk Yaz Yortusu, Yeni Gün, Yengi Gün, Mart Dokuzu, Mereke, Mevris, Ergenekon, Köklü Marta, Mart Bozumu'' gibi adlarla anılıyor.
Eski Hunlardan itibaren Yakutlar, Uygurlar, Kazan Türkleri, Ufalar, Tunguzlar, Nogay Türkleri, Tatarlar, Kırgızlar, Kazaklar, Özbekler, Tacikler, Azeriler, Türkmenler, Sahalar, Çuvaşlar, Gagauzlar, Karakalpaklar başta olmak üzere Orta Asya'dan Balkanlar'a kadar uzanan çok geniş bir coğrafyada binlerce yıldan beri yaşatılan Nevruz, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Afganistan ve Tacikistan'da ''Milli bayram'' olarak kutlanıyor.
CELALİ TAKVİMİ'NİN BAŞLANGICI
Türk halk geleneğinde çeşitli isimler altında yaşatılan Nevruz, devletin idari yapısının düzenlenmesinde de başlangıç tarihi olarak alınmıştı.
Selçuklu Sultanı Melik Şah, Celali Takvimi'nin başlangıcını Nevruz'a denk getirirken, Doğu Anadolu'da kurulan Akkoyunlu Türk Devleti hükümdarı Uzun Hasan Bey de, Nevruz'u devletin maliyesi ile ilgili olarak vergi toplama gününün başlangıcı olarak ilan etmişti. Benzer uygulamalar, Osmanlı Devleti'nde de sürmüş ve bazı hükümdarlar doğrudan Nevruz kutlamalarına katılarak Nevruz geleneğinin sürmesine katkıda bulunmuştu.
Atatürk de, bir anlamda Türk tarihinin ve Türk kültürünün yaşatılması anlamına gelen bu bayrama sahip çıkmış ve 21 Mart 1922 tarihinde Ankara'da kendi huzurunda Nevruz şenlikleri düzenletmişti.
Türk dünyasının Nevruz inanışlarına göre, gönüllerin geleceğe yönelik neşe, sevinç ve ümitle dolduğu bu özel günde, kederli olmak en büyük ayıp ve suç sayılıyor. Hatta, evinden cenaze çıkan insanlardan bile neşeli olmaları bekleniyor.
Herkesin rızık ve kaderinin tayin edildiğine, hastalıkların, kötülüklerin, kaza ve belaların yok olacağına inanılan Nevruz için evler baştan aşağı temizleniyor.
Kutlama törenlerinde bölgelere göre çok farklı oyunlar ve eğlenceler düzenlenirken, bazı yörelerde de bu güne özel çeşitli yemekler pişiriliyor. Topluca yenilen Nevruz yemeğinden sonra insanlar birbirlerinin yeni yılını kutluyor ve mezar ziyaretleri yapılıyor. Bu günde dargınlar, parçalanmak üzere olan aileler mahallenin ileri gelenleri tarafından barıştırılıyor. Fakirlere, kimsesizlere ve yaşlılara maddi ve manevi yardım eli uzatılıyor. Gençler, çeşitli dileklerle yakılan Nevruz ateşinin üzerinden atlıyorlar.
"ERGENEKON'DAN ÇIKIŞ''
Türk dünyasındaki yaygın inanışa göre, Nevruz, Göktürkler'in Ergenekon'dan çıkışı ve istiklalini kazandığı gün olarak kabul ediliyor.
Ebulgazi Bahadır Han'ın ölümsüz eseri ''Secere-i Türk''te, Ergenekon Menkıbesi'nde 400 yıl dört tarafı yüksek dağlarla çevrili bir vadide kalan Türk'ün, buradan baharın başladığı gün çıkarak, atayurduna döndüğü ve hürriyetini, istiklalini kazandığı, dosta, düşmana Türk'ün varolduğunu tekrar duyurduğu bildiriliyor. Bu nedenle 21 Mart, bütün Türk dünyasında istiklalin kazanıldığı kurtuluş günü olarak kutlanıyor. Özellikle Orta Asya Türkleri, Nevruz Bayramı'nda yapılan toplantılarda Ergenekon Destanı'nı okuyarak, yeni nesillere de bu günün önemini anlatıyor.
Türk dünyasındaki diğer inanışa göre, 12 Hayvanlı Türk Takvimi'nin başlangıcı olarak kabul edilen 21 Mart'ta, doğanın yeniden canlanması, bolluk ve bereketin habercisi baharın gelişi kutlanıyor. Bu günlerde ortaya çıkan kardelen çiçeğine ise ''Nevruz Çiçeği'' deniliyor. Bu günde doğan çocuklara göbek adı olarak ''Nevruz'' konuluyor.
Osmanlı Sarayı'nda yaptırılan ve ''Nevruziyye'' denilen macunlar, yılbaşlarında ileri gelenlere ve halka sunuluyordu. Daha sonraları, üzerlerine altın tozu dökülmüş kırmızı renkli nevruz şekerleri de hazırlanarak halka dağıtıldı.
Nevruz Bayramı ile ilgili günümüze ulaşan dini inanışlardan bazıları da şöyle:
"- Ulu Tanrı, dünyayı gece ile gündüzün eşit olduğu Nevruz'da yaratmıştır.
- İnsanlığın atası kabul edilen Hz. Adem'in çamuru, Nevruz'da yoğrulmuştur.
- Önceleri cennette yaşayan Hz. Adem ile Havva, şeytana uyarak haram meyveyi yediklerinden Hz. Adem Serendib Adası'na, Havva ise Cidde'ye sürüldü. Pişmanlık duyan bu ilk insanları Tanrı affetmiş ve her ikisini bir Nevruz günü Arafat'ta buluşturmuştur.
- Nevruz, Nuh'un gemisi Ağrı Dağı'na konduktan sonra, Nuh peygamberin yere ilk adımını attığı gündür.
- Kardeşleri tarafından bir kuyuya atılan Hz. Yusuf, bir bezirgan tarafından Nevruz'da kurtarılmıştır.
- Musa Peygamber'in asasıyla Kızıldeniz'i yararak taraftarlarını kurtardığı gün Nevruz'du.
- Bir yunus balığı tarafından yutulan Yunus Peygamber, Nevruz'da karaya bırakıldı.
- Tanrı insanları yarattığı zaman, evrendeki bütün yıldızlar koif6nelik neşe, sevinç burcunda toplu halde bulunmaktaydı. Nevruz'da Tanrı bütün yıldızlara feleklerine dönmelerini emretti".
kaynak mynet.com
cafer ceyhan 16.03.2006, 18:22 sevgili dostim gercekten nevruz bayraminin anlamini biliyormusun herkes kendine pay cikariyir kimisi kürt bayrami diyor kimisi türk bayrami kimiside alevi bayrami hatta bazilari ismini degistirip nevruz degil nevroz diyor sizce hangisi dogru ben bilmiyorum
saygilar
Zaza alevi elinize, dilinize, sağlık..
Yorumum bana kalsın, bilen bilir içimdekileri..:yamukgul:
Ancak siz bana tercüman oldunuz ya yüreğinize sağlık..
derviscemal 16.03.2006, 18:46 Dervisin ne kötülügü var anlamadim http://www.cheesebuerger.de/images/smilie/boese/k022.gif . sorun deil yazmam olur biter. hem katilan var ben katiliyorum.
Sayın kolera derviş sıradan bir isim ama benim nick im Hünkar Hacı Bektaş Veli Dergahında hizmet görmüş alevi inanç önderlerinden dervişcemal' den geliyor o caktan geldiğim için bu nedenle nickimi kullanacan dervişcemal diye kullanın lütfen..
saygılar
Sayın kolera derviş sıradan bir isim ama benim nick im Hünkar Hacı Bektaş Veli Dergahında hizmet görmüş alevi inanç önderlerinden dervişcemal' den geliyor o caktan geldiğim için bu nedenle nickimi kullanacan dervişcemal diye kullanın lütfen..
saygılar
dervişcemal, adam zaten adaptasyonda, hemde 1 hafta olmuş onu yazalı.. :yamukgul:
ayrıca DewreşCemal diye biliyorum nickinin aslını.
cevap yazmışken Zaza_Alevi ye de teessüflerimi iletiyim..
derviscemal 16.03.2006, 18:51 dervişcemal, adam zaten adaptasyonda, hemde 1 hafta olmuş onu yazalı.. :yamukgul:
Biliyorum adaptasyonda olduğunu ama orda anlaşılmaz birşey olarak duruyodu yanıtladım türkçe olarak kullanıyorum.. dervişcemal.
saygılar
izmirksk 16.03.2006, 19:41 Nevruz, Türk dünyasının değişmez bayramı
.
-----------------------------
Farsça "Yeni Gün" anlamına gelen Nevruz, dünyadaki çeşitli Türk topluluklarında, ''Zamanın Sultanı, Navruz, Novruz, Sultan-ı Navrız, Sultan Nevruz, Navrez, Nevris, Navrus, Noruz, Norus, Ulusun Ulu Kunı, Ulusun Ulu Günü, Ulı Kün, Ergenekon, Bozkurt, Çağan, Baba Marta, Köklü Marta, İlk Yaz Yortusu, Yeni Gün, Yengi Gün, Mart Dokuzu, Mereke, Mevris, Ergenekon, Köklü Marta, Mart Bozumu'' gibi adlarla anılıyor.
peki bir soru sorayım
türklerin çıkış noktasını baz aldığımızda yani buralara sonradan geldikleri göz önüne alınırsa türklerin bayramı olan nevruz
neden farsça isme sahip?
meymane_usari 16.03.2006, 21:38 dervişcemal, adam zaten adaptasyonda, hemde 1 hafta olmuş onu yazalı.. :yamukgul:
cevap yazmışken Zaza_Alevi ye de teessüflerimi iletiyim..
neden oli can ben naptım ki bana teessüflerini iletiyorsun
meymane_usari 16.03.2006, 21:41 eğer bir yanlışllık yapmışsam bütün herkesten özür dilerim alıntı yaparken biraz daha dikkatli olmam gerekirdi ben yazıyı okudum ve bazı yönlerini iyi düşünemedim.oli ve izmirksk dedem den olmak üzere herkesten özür diliyorum...
eğer bir yanlışllık yapmışsam bütün herkesten özür dilerim alıntı yaparken biraz daha dikkatli olmam gerekirdi ben yazıyı okudum ve bazı yönlerini iyi düşünemedim.oli ve izmirksk dedem den olmak üzere herkesten özür diliyorum...
özür dilemene gerek yok zaza_alevi görüşlerinde o yönde olabilir ondada sakınca yokta... ben senin daha önceki düşüncelerinide biraz takip ettiğimden senden o yazıya daha eleştirel bakmanı beklerdim.
tabii okumalısın onuda karşıt görüşleride... sonra kendi fikirlerin ortaya çıkacaktır... önemli olan konuyu araştırmak... sen zaten ilk adımı atmışsın...
Hüseyin69 16.03.2006, 22:22 yahu daha iki üc senedir tükiyede resmilesti newroz
türk dünyasinin bayrami olabilir ama
türkiyede bes sene öncesinde hangi türk bir lider kutlamisti
hem dikkat ederseniz orjinal adi
new roz yeni gün yada
roza newiye
anlamadigim nev nedir ruz nedir bunu biri bana aciklayabilirmi cünki türkce yada türkdevleti tarafindan böyle telafuz ediliyor
nevruz
meymane_usari 17.03.2006, 19:47 özür dilemene gerek yok zaza_alevi görüşlerinde o yönde olabilir ondada sakınca yokta... ben senin daha önceki düşüncelerinide biraz takip ettiğimden senden o yazıya daha eleştirel bakmanı beklerdim.
tabii okumalısın onuda karşıt görüşleride... sonra kendi fikirlerin ortaya çıkacaktır... önemli olan konuyu araştırmak... sen zaten ilk adımı atmışsın...
bizim okulda geçen sene bir tören yapmışlardı nevrozla ilgili işte baharın gelişi diye ama benim bildiğim kadarıyla her yerde farklı isimlerde imiş mesela bizde İmam Ali'nin doğuşu olarak kutlanıyor ama diğer kesimlerde farklı....
saygılar
ustaclu han 20.03.2006, 22:38 arkadaşlar..öncellikle kolera arkadasım kırıcı olmak istemiyorum ama "newroz" degil "navrız"dır...navrız bugünkü dil ile nevruz türk dünyasının bayramıdır..okulumda dagıstanlı arakdaslarımın bile sms'leriyle kutladığı bir bayramdır..ve ben bir tahtacı türkmeni olarak bizde kutlandığını size söylemek isterim dostlar..eğer tahtacılar ile ilgili bilgi okumuş iseniz eski türk adetlerini yürüten toplulukların basında gelir..ayrıca hıdırillez şenlikleride yaylaya cıkılıp kutlanır..ertesi gün ise cakmak diye adlandırılan köyümüzde yatır oldugu varsayılan yerdede semahlar dönülür..yani bizde yoktur diyemeyiz sadece biz alevilerin yasadıgı bazı bölgelerde kutlanmıyor olabilir ama kutlananlarda vardır
saygılar
Serkan_Devrim 20.03.2006, 22:41 arkadaşlar..öncellikle kolera arkadasım kırıcı olmak istemiyorum ama "newroz" degil "navrız"dır...navrız bugünkü dil ile nevruz türk dünyasının bayramıdır..okulumda dagıstanlı arakdaslarımın bile sms'leriyle kutladığı bir bayramdır..ve ben bir tahtacı türkmeni olarak bizde kutlandığını size söylemek isterim dostlar..eğer tahtacılar ile ilgili bilgi okumuş iseniz eski türk adetlerini yürüten toplulukların basında gelir..ayrıca hıdırillez şenlikleride yaylaya cıkılıp kutlanır..ertesi gün ise cakmak diye adlandırılan köyümüzde yatır oldugu varsayılan yerdede semahlar dönülür..yani bizde yoktur diyemeyiz sadece biz alevilerin yasadıgı bazı bölgelerde kutlanmıyor olabilir ama kutlananlarda vardır
saygılaryani ille bir ırkın bayramı mı olmak zorunda? bu bayramı arap alevileride kutlar hz Ali'nin doğum günü diye. kürtlerde türklerde kutlar. tek bir ırkın değil bir çok halkın bayramıdır.
Nevruz Türkçe de değil Kürtçe de değil.Has ve has Farsçadır.
yeni gün anlamına gelir..Ne kürtlere ne de Türklere mal edelim.Olay kapansın! Bayram bu şekilde mi kutlanır ya?
Herkesin bahar bayramını kutlarım..
manifesto 21.03.2006, 12:20 Bilindiği gibi Nevruz ile ilgili değişik rivayetler var. Orta Asya Türkleri de bu günü bahar bayramı olarak kutluyor. Ayrılıkçı örgütlere göre Nevruz bir Kürt bayramı. Bu güne dinî hava verenler Zerdüştlüğe atıfta bulunuyor. Cemşit Şah’ın tahta geçmesi ile irtibatlandıranlar da var. Zerdüştlük meselesinin PKK örgütü ile derin bir ilgisi bulunuyor. Örgütün haber ajansının servis ettiği ve gazetesinin “Dağda Lopez dinleniyor, Orhan Pamuk okunuyor” başlığıyla sempatik mesajlar verdiği haberde dağdaki örgüt elemanları ile yapılan anket sonuçlarına yer veriliyordu. Ankete göre örgüt üyelerinin en çok sevdiği dinî lider sıralaması şöyle: Zerdüşt, Hz. İsa, Mani ve nihayet Hz. Muhammed.
Aslında, PKK’nın Zerdüşt sevgisi yeni değil. Daha 80’li yıllara gelirken bunun ipuçlarını veriyor örgüt. Ayrıca, Zerdüştlük bağlantısı sayesinde PKK, İran Kürtlerini kazanmanın hesabını da yapıyor. Kadim bir İran inancı olan Zerdüştlüğü kullanan örgüt, bölgedeki nüfuz savaşında elini güçlendirmek istiyor.
Hepsi bir yana; Kürt ırkçılığının zihnî arka planında Türk ırkçılığına öykünme yatıyor. Bir zamanlar Türk ırkçıları, millî gurur yelpazesini İslam öncesi döneme odaklayarak kendine yeni bir alan açmaya çalıştı. Bazı Türkçüler Tanrı Dağı’nın eteklerinde Şaman dedelerinin sadasını duymaya, kopuzlardan dökülen ezgi ile kımız yudumlamaya kilitlenince “tarihimizi bir bütün içinde görelim” tezi çığrından çıktı, mesele kafatasçılığa kadar dayandı. Neyse ki “müspet milliyetçilik” diyebileceğimiz, gücünü halkın millî ve manevî değerlerinden alan ve “başka bir topluluğa nefret” ile beslenmeyen milliyetçi bir iç direniş vardı da Türk ırkçılığı taban bulamadı. Tabii ki bunda ırkçılığı yasaklayan İslamiyet’in büyük etkisi oldu. O İslam ki hem ırkçılığı lanetliyor, hem de vatan sevgisini teşvik ediyor.
Kürt ırkçılığı ilhamını Türk ırkçılığından alıyor. Onlar da tarihin İslam öncesi evrelerine özel bir gurur ile sığınıyor. Onlar da cahiliye dönemine dair ırki seyahatler düzenliyor. Onlar da mitolojinin efsunkâr rüzgârıyla coşup, folklorik gösterilere başvuruyor. Her iki ırkçı zümrenin de görmediği; daha doğrusu görmek istemediği bir gerçek var. Türkler de, Kürtler de Müslümanlığı kültürel bir fantezi olarak algılamıyor; onu varoluş gerçeği olarak bizzat yaşıyor. Örgütlerin göz ardı ettiği bu hakikati vatandaş görüyor; tıpkı PKK’nın da, TİT’in de derin bağlantılarını gördüğü gibi. Kürtlerin en büyük talihsizliği, “Kürt aydını”nın kendisine cesur bir söylem seçememesidir. Devlet hakkında olabildiğince cesur konuşanlar, söz örgütten açılınca birden suspus oluyor. Oysa bir topluluğun yanlışını bir başka topluluk tashih edemez.
Bu ülkede insanların sezgisi aydınların bilgisini hep aştı ve aşacak. İnsanlar kan ve kin üzerine kurulmuş bir toplum istemiyor, binlerce yıldır beraber yaşadığı, akrabalık kurduğu, düşmana karşı omuz omuza çarpıştığı insanlardan kopmak da istemiyor. Ne var ki, derin bir karanlık, insanları Zerdüştlük üzerinden berduşluğa davet ediyor. Umarım ırkçılık yoluyla yürütülen bu meşum plan da akim kalır; tıpkı daha öncekilerinin kaldığı gibi...
nübüvet izharı bugünde oldu
cenab-ı alide bugünde doğdu,
kainar bugünde nur ile doldu,
bugün nevruz oldu eyyam bizimdir
sevinelim canlar bayram bizimdir
electronicsmemo 01.05.2006, 16:16 bazılarının bilgisizliğine çok gülüyorum. nevruz kürtçe değil farsça dır. nev(w) =yeni, roz=gün şeklinde söylenir. lütfen saçma şeylerle insanları kandırmayın. açıkn bakın farsça sözlüklere.
bazılarının bilgisizliğine çok gülüyorum. nevruz kürtçe değil farsça dır. nev(w) =yeni, roz=gün şeklinde söylenir. lütfen saçma şeylerle insanları kandırmayın. açıkn bakın farsça sözlüklere.
caponca agam caponca..
burda her telden lygat var..
tek bildiğim, tek bi görüş olmadığıdır...
teşekkürler..
sanirim ben stuttgartta olacagim
son anda bir degisiklik olmasa tabii..
nevruz-mevruz geçti arkadaşlar... inşallah seneye kutlarsınız:)
nevruz-mevruz geçti arkadaşlar... inşallah seneye kutlarsınız:)
bizde arkadaslarin gelecek newrozunu/nevruzunu simdiden kutlayalim Oli.:D
Gelecek nevruzunuzun(2007) simdiden kutlu olsun.
Newroz Piroz be.
seastorm 03.05.2006, 13:24 "Nevruz geleneği ne Sünnilikle, ne Alevilikle, ne Bektaşilikle doğrudan doğuş bağlantısı olmayan, İslâmiyetten çok öncelere giden bir gelenektir. Yani bir dinin veya mezhebin bayramı değildir. Bu yüzden de herhangi bir şekilde bir mezhep adına, bir din adına, bir etnik menşe adına bağlı gösterilmesi, istismar edilmesi bir ayrılık unsuru olarak takdim edilmeye çalışılması yanlıştır. Tarihin ve kültürün bütün gerçeklerine aykırıdır."
www.ozturkler.com adlı siteden alıntıdır.
"Nevruz geleneği ne Sünnilikle, ne Alevilikle, ne Bektaşilikle doğrudan doğuş bağlantısı olmayan, İslâmiyetten çok öncelere giden bir gelenektir. Yani bir dinin veya mezhebin bayramı değildir. Bu yüzden de herhangi bir şekilde bir mezhep adına, bir din adına, bir etnik menşe adına bağlı gösterilmesi, istismar edilmesi bir ayrılık unsuru olarak takdim edilmeye çalışılması yanlıştır. Tarihin ve kültürün bütün gerçeklerine aykırıdır."
www.ozturkler.com adlı siteden alıntıdır.
yazının alıntı yaptığınz kısmı güzel ama aldığınız yere bakınca o yazının devamında "öz... bayramımızdır" geçmesi muhtemel görünüyo...:D
olmasın öz bir bayram olmasın tüm insanlığın bayramı olsun..
seastorm 03.05.2006, 13:42 Tabii katılıyorum, ayrılık unsuru olarak gösterilmesi yanlıştır demişler yazıda, o siteyi hazırlayanlar da umarım aynı görüştedir..
Tabii katılıyorum, ayrılık unsuru olarak gösterilmesi yanlıştır demişler yazıda, o siteyi hazırlayanlar da umarım aynı görüştedir..
güzelim bahsi geçen site Atatürk adını alarak prim yapmakta olan bir Turan sitesidir..
Turancılığı savunmaktadır..
Böyle bir şeyi kim onaylayabilir..
Bilgine..
|
|