Orijinalini görmek için tıklayınız : Osmanlı Devleti Hoşgörülü müydü?
Hemen her tarih kitabı osmanlının farklı inançlara hoşgörüsünden bahseder. Kilise, cami ve havraların yanyana bulunması buna hep delil olarak sunulur. Peki Osmanlı devleti kendi tebasındaki müslüman farklılığı için ne kadar hoşgörülü idi. Aleviler katli vacip olan dinsiz bir topluluk muydu? yoksa olduğu gibi kabul edilen saygı duyulan topluluk muydu?
Birden fazla seçenek işaretlenebilir
oli güzel konu açmışsın
osmanlıda saltanat hilafetin önüne geçmiştir. baktığımızda hilafet öncesi osmanlı daha hoşgörülü iken yavuz ile başlayan bir hoşgörüsüzlüğe dönmüş. zaten osmanlıyı hiç hilafet olarak kabul etmediğim için yaptıklarının da dinimle bağdaştıramıyorum. sözde halifelik!
ibrahim-ch 08.03.2006, 14:11 Asiri hos görülüydü (Alevilere karsi tutum haric) ve bu asirilik sonunu getirdi.
Serkan_Devrim 08.03.2006, 14:13 Asiri hos görülüydü (Alevilere karsi tutum haric) ve bu asirilik sonunu getirdi.bu aşırı hoşgörü sonunu getirdi demişsin. alevilere karşı hoşgörülü değildi demişsin. yani doğru olanı mı yaptı?
Cami, kilise ve havra yanyanaydı denince Ayasofyayı hatırlatmak lazım, kiliseyi camiye çeviren Fatihti. Sağolsun Atatürk müzeye çevirdide gerçek hoşgörü yerini bulmuş oldu.
Cami, kilise ve havra yanyanaydı denince Ayasofyayı hatırlatmak lazım kiliseyi camiye çeviren Fatihti. Sağolsun Atatürk müzeye çevirdide gerçek hoşgörü yerini bulmuş oldu.
oli ayasofyayı müzeye çevirmek geçmişimize yapılan hakarettir. ben öyle algılıyorum kusura bakma. sultanahmed camisine de turistler girebiliyor ama ayasofya bir camidir. müze değil.
oli ayasofyayı müzeye çevirmek geçmişimize yapılan hakarettir. ben öyle algılıyorum kusura bakma. sultanahmed camisine de turistler girebiliyor ama ayasofya bir camidir. müze değil.
niye cami?, kilise olsun o zaman
yapılan bizans tarihine hakaret değil miydi?
niye cami?, kilise olsun o zaman
yapılan bizans tarihine hakaret değil miydi?
hayır değildi. koskoca istanbulun bütün kiliseleri cami yapılmadı ya. şehir feth edilince o şehrin en büyük ibadet yeri camiye çevrilirdi ki İstanbul için en doğal hak değilmidir. kimsenin inancına müdahale edilmedi. bugün hala kiliseler var ve hala kiliseler rahatlıkla kullanılıyor.
hayır değildi. koskoca istanbulun bütün kiliseleri cami yapılmadı ya. şehir feth edilince o şehrin en büyük ibadet yeri camiye çevrilirdi ki İstanbul için en doğal hak değilmidir. kimsenin inancına müdahale edilmedi. bugün hala kiliseler var ve hala kiliseler rahatlıkla kullanılıyor.
yanlizca bir soru???
peki bununtam dersi olsaydi.... bir musliman sehrinin hristiyanlar tarafindan iscali sonrasinda en buyuk ve en deyerli camisi kiliseye cevirilse... muslimanlarin tepkisi ne olurdu??? bu durumda hritiyanlar haklimi oluyor....
Serkan_Devrim 08.03.2006, 14:37 hayır değildi. koskoca istanbulun bütün kiliseleri cami yapılmadı ya. şehir feth edilince o şehrin en büyük ibadet yeri camiye çevrilirdi ki İstanbul için en doğal hak değilmidir. kimsenin inancına müdahale edilmedi. bugün hala kiliseler var ve hala kiliseler rahatlıkla kullanılıyor.bu yazıyı yakıştıramadım müttaki. yeni bir cami yapılsaydı ya. niye kilise camiye çevrildi. olmadı müttaki.
yanlizca bir soru???
peki bununtam dersi olsaydi.... bir musliman sehrinin hristiyanlar tarafindan iscali sonrasinda en buyuk ve en deyerli camisi kiliseye cevirilse... muslimanlarin tepkisi ne olurdu??? bu durumda hritiyanlar haklimi oluyor....
şahsen israildeki mescidi aksayı bugün havraya çevirseler kıyamet kopardı..
ya ne diyeceğimi bilmiyorum aslında çünkü mescidi aksanın oluğu yerde eski süleyman mabedinin olduğu yerdir.
islam yahudiliğin ve hristiyanlığın devamı olduğu için ibadet yerlerinin islamlaştırılması mantıklı geliyor bana sonuçta musa ve isa bizim peygamberlerimiz ve onların asıl mirasçılarıda müslümanlardır.
bu konu da eşit olamicam çünkü islamla çelişebilirim :S
celalkocairi 08.03.2006, 15:20 Hemen her tarih kitabı osmanlının farklı inançlara hoşgörüsünden bahseder. Kilise, cami ve havraların yanyana bulunması buna hep delil olarak sunulur. Peki Osmanlı devleti kendi tebasındaki müslüman farklılığı için ne kadar hoşgörülü idi. Aleviler katli vacip olan dinsiz bir topluluk muydu? yoksa olduğu gibi kabul edilen saygı duyulan topluluk muydu?
hakimiyetin millette olmadığı bir yönetim şekli ne kadar hoşgörülü olabilir ki????aleviler hep horgörüldüğü için kıyıköşe yerlerde yaşıyorlarmış. aleviler isyan çıkarıyormuşdeniliyor. niye çünkü o bozuk düzene karşı gelme cesareti alevilerde varmı sadece
05atasoy 09.03.2006, 00:01 eger osmanlıda hoşgörü olsaydı binlerce masum aleviyi kuyucu murat paşa kuyulara gömermiydi.bu katliamlar gösteriyorki osmanlı da hoşgörü yok.
Sular yükselince, balıklar karıncaları yer..
Sular çekilince de karıncalar balıkları yer..
Kimse bugünkü üstünlüğüne ve gücüne güvenmemelidir..
Çünkü kimin kimi yiyeceğine "suyun akışı" karar verir..
derviscemal 09.03.2006, 00:05 hoş görü ve osmanlı mı?
Hüseyin69 09.03.2006, 00:10 hos görü ve osmanli biraz düsünmek lazim
ibrahim-ch 09.03.2006, 00:18 Musa celebi yönetimi ele alabilseydi durum cok farkli olurdu.
seyh bedrettin Musa celebi taraftariydi, ama musa celebi kaybedince seyh bedrettinde kaybetti.
Ya altin ordu devletinin sonu cok hazin devleti miras gibi böldüler ve yok oldular. Ruslar her parcayi birer birer yok etti. ama osmanli birligi sagladi. Kardes katli gelenegi Romadan gelen bir gelenek.
derviscemal 09.03.2006, 00:20 Musa celebi yönetimi ele alabilseydi durum cok farkli olurdu.
seyh bedrettin Musa celebi taraftariydi, ama musa celebi kaybedince seyh bedrettinde kaybetti.
Ya altin ordu devletinin sonu cok hazin devleti miras gibi böldüler ve yok oldular. Ruslar her parcayi birer birer yok etti. ama osmanli birligi sagladi. Kardes katli gelenegi Romadan gelen bir gelenek.
Sayın ibrahim-ch hoşgörülü mü demek istiyorun şimdi..?
manifesto 09.03.2006, 00:31 yanlizca bir soru???
Papa 2.Urbanın gazıyla kudüse düzenlenen haçlı seferleri sonucunda orada akıtılan kanı bugün batılı basından ve aydınlardan da dinleyebilirsin.
Dizlerine kadar müslüman kanına gömülmüş hristiyan şovalyeleri...
Ayasofya bir mühürdür bir simgedir, İslam ona elbette tesir etmiştir.
Bunu haksızlık yada dini baskı olarak görmek çok saçma.
Bundan 500 yıl önce ki bir toplum ve devlet yapısına göre istanbulun fethi bir zirvedir.
ABD nin bugünün dünyasında Irakda yaptıklarını gördükten sonra Fatihin nekadar evrensel ve üstün bir deha olduğunu daha iyi anlıyorum
Ayasofya artık imparatorluğun malı olmuştur kullanma ve tasarruf elbette padişahındır.
Onu yıkıp yerine daha görkmli bir eserde yapabilirdi, batılılarda çokça örneği vardır
Ama yıkmak yerine onu bügüne kadar ulaştırmıştır.Şimdi zaten camii de değildir dolayısıyla tepkileri anlayamıyorum
manifesto 09.03.2006, 00:35 hoş görü ve osmanlı mı?
Hoşgörü ve osmanlı bu kelimeleri anlayabiliyormusun
Tarihte Yavuzun yaptığını iddia ettiğiniz katliamlar baskılardan başka argümanınız varmıdır.
Oysa Osmanlı birtek yavuz olmadığı gibi yavuzsuz da osmanlı olamazdı.
Balkanlarda akan kanı görmek bu hoşgörüyü anlamana yeter
Irakta yüzlerce yıl şii ler ve sünniler bir arada yaşamıştır.
eğer asimile etme politkaları olsaydı ırakta birtek şii kalmazdı
tıpkı kıbrıs adasında olduğu gibi
Hemen her tarih kitabı osmanlının farklı inançlara hoşgörüsünden bahseder. Kilise, cami ve havraların yanyana bulunması buna hep delil olarak sunulur. Peki Osmanlı devleti kendi tebasındaki müslüman farklılığı için ne kadar hoşgörülü idi. Aleviler katli vacip olan dinsiz bir topluluk muydu? yoksa olduğu gibi kabul edilen saygı duyulan topluluk muydu?
Alevileri " ÖLESIYE" seven bir yapi...
aysofyayi,muzeye cevimekle neden tarihimize saygisizlik yapilmistir?,ay sofyayi camiye cevirmek istiyen zihniyet elerinden gelse gezegenleri bile cami avlusuna donusturuler,gecmisimiz bize ne getirdiki,osmali yonetimi boyunca kan akitmaktan baska ne oldu, su anda dunyadeki muslumanlarin haline bakin emperyalis guclerin oyuncagi haline gelmis.
aslinda bu soru sole olmaliydi osmanli kimlere karsi hosgoruluydu :S
aslinda bu soru sole olmaliydi osmanli kimlere karsi hosgoruluydu :S
bu konuda çok haklısın bize karşı hoş görülü olmadığı yavuz sultan selim döneminde çıkarılan fetvalardan açıkça görülüyorr
DersimVatan 17.03.2006, 20:57 osmanlı bi midesini düşünürdü.. oda kafası ne kadar calısırsa :)
osmanlı anadoluya yatırım yapmadı çünkü saray balkanlardan gelenlerin elindeydi ;anadolu insanı yönetimden uzaklaştırıldı, başta türkmenlerin üzerine çok yüklendi, ayrıca kurtuluş savaşında geri vitese takması affedilmez; hoşgörü kısmına gelince hayır...
Hüseyin69 17.03.2006, 23:33 hos görü ve osmanli biraz düsünmek lazim
düsündüm ama icimden gülmekk geldi tabiki bir sakincasi yoksa
osmanli ve hosgörü örnegini en kissa zamanda
pir sultan abdal filmini izleyin orda görebilirsiniz
Osmanlı'nın sadece Yavuz zamanında katliam yaptığını kabul ediyorsunuz.Ya öncesi ve ya sonrası.Şu an tam hatırımda yok ama 30 un üzerinde padişah ve 600 yıl süren bir ülke ve bu ülkede sadece 30 yıl padişahlık yapan bi zat katliam yapmış ve tüm osmanlı'nın üzerine yıkılmıştır.
Basit hesapla şöyle diyelim madem Osmanlı katliamcıydı.
Yavuz konu başlıklı yazıda öldürülenlerin 50.000veya 500.000 olduğu yazıyor.
O zaman Osmanlı padişahları katliamcı olsalardı hepsi en azını alıyorum.50.000*30=1,500.000 alevi olmazdı ve şu an alevilerin belki nesli bile olmazdı.
Tamam şunu da kabul edelim.Yavuz bir hata yapmıştır.Ama bunu bütün padişahlara maletmek haksızlık değilmidir.?
Oysa Yavuz öncesi Yaklaşık 250 yıl ve yavuz sonrası da 250 yıldır.Bu zamanlarda böyle bi şey olmuşmudur?Biliyorsanız söyleyin ben bilmiyorum.
Yani buradan Osmanlıyı kötülerken birazcık daha insaf demenizi istiyorum.O zaman Muaviye gibi olursunuz.O zamanda Muaviyenin yaptığı doğrudur demeniz lazım.Nasıl olsa kötü olanlar hep kötüdür.O zaman herkes kötüdür.O zaman iyilik yapanların hakını vermek yerine kötüdür diyelim onlarda kötülük yapsın.
Osmanlının hoşgörüsü varmıydı yokmuydu diye düşünecek olursanız.Evet Osmanlı hoşgörülüydü.Çünkü İstabul'u aldıktan sonra oradaki insanlara dokunmamıştır.
Bazen ben keşke hoşgörülü olmasaydı diyorum.O zaman çok büyük bir imparatorluğumuz olur bu günkü İngiltere gibi bir sürü sömürge devletimiz< olur ve hepsi bizim gibi Türkçe konuşurdu.Ama oysa bakarsanız Hala Yunanı yunaca Bulgarı Bulgarca Sırpı sırpça Arabı arapça ,Farsı Farsça herkes kendi dilini konuşuyyor ve hiçbiri Türkçe konuşmuyor.Oysa bir Cezayir Resmi dili Fransızca Avustralya Resmi dili İngilizce Libya İngilizce Afrika Ülkeleri hep işgal edilen ülkelerin dillerini kullanıyor.
Oysa bizim fethettiğimiz yerlerde hiç kimse biz<im dilimizi kullanmıyor.
manifesto 24.03.2006, 17:27 Bıravo, Osmanlının nekadar çok seveni varmış
Herkez içindekileri döküyor , rahatlamak için iyi bir yol.
Ama hakkınız var Osmanlı bence o şekli ile olmamalıydı.Sultan Süleyman
Bağdatı feth ettiğinde bütün şiileri kesmeliydiki bugünkü şünni şii ayrılığı çıkmasın.
İstanbulu Fatih Feth ettiğinde bütün hristiyanları kılıçtan geçirmeli Bin yıllık ayasofyayı yıkmalı yerine daha görkemli bir yapıt yapmalıydı.
İspanyolların endülüsde yaptığı gibi ya hristiyan olun yada ölün demeli ve anadoluda tekbir ermeni yada yahudi bırakmamalıydı.
Şah ismaili mağlup ettikden sonra durmamalı ve iranın bir ucundan girip taa öbür ucundan çıkana dek önüne gelen bütün şiileri kesmeliydi.
Yunanistandaki bütün hristiyan mabedlerini hatta meşhur Apollon tapınağınıda yıkmalı yerine camii yapmalıydı.
Selanikde nekadar dönme varsa hepsini kılıçtan geçirmeliydi ki bugün yaptıkları münafıklığı yapamasınlar......
Adını her duyduğumda lanet okuduğum bir devlet...
Aklıma osmanlıyı savunan fakat savundukları devletin iç yüzünü bişmeyen mahluklar gelir gülerim acı acııı....
Ben bir tarih öğrencisi olarak osmanlının hoş görüsünü kendi halkına özelliklede alevilere karşı (aslında osmanlıda alevi terimide kullanılmaz kızılbaş der osmanlı )görmdim yani osmanlı gayri müslümlere kendi halkından daha hoş görülü davranmıştır osmanlı gayri müslümlerden sadece vergi vermelerini ve osmanlıya itaatini istemiş vergilerini verdikleri müddetçe istediklerini yapmışlar adeta özerklik durumundaki devlet gibidir azınlıklar. Osmanlının böyle yapmAsının nedeni ise onları sık boğaz edipte isyan etmelerine engel olmaktır gayri müslümler osmanlı içinde kendi devletlerinden daha serbest ve bağımsız yaşamıştır ama gelirsek anadolu halkına,
Osmanlı kendi halkından ağır vergiler almakla kalmamış halkın savaşlara katılarak ölmesinede neden olmuş osmanlı içinde en ezilen kesim ise bu gün alevi denen o zamanki kızılbaş halkımız olmuştur bunu en iyi acıklayan şey ise osmanlı şeyhüslamının verdiği fetvadır: "kırk tane hıristiyan veya yahudi öldürmektense bir tane kızılbaş kesmek kafidir"osmanlı alevileri gayri müslümlerden daha kötü görmüş bu osmanlının kendi halkına bakış açısını göstermektedir sadece alevi kesim değil sünni halkta böyledir onlarıda ağır vergilerle belini bükmüştür zaten padişahlar halkını kul olarak görmektedir kullarım diye hitab eder halkına kul köle anlayışı vardır al sana osmanlı hoşgörüsü
Özetle osmanlı gayri müslimlere kendi halkından daha iyi davranmıştır özellikle kızılbaş kesimi asmış kesmiştir osmanlı işte derslerde zaten çok atıp dururuz osmanlıya pek sevmem osmanlıyı....
canikocan 11.04.2006, 15:33 ya bence hoşgörülü değildi. ki hoşgörülü olsaydı neden gerilediği dönemlerde bütün devletler hemen ayrıldı neden osmanlının yanında yer almadı. bi toplum bir devletten her konuda destek alıyorsa kesinlikle karşılığını verir DEmi ama
Bıravo, Osmanlının nekadar çok seveni varmış
Bağdatı feth ettiğinde bütün şiileri kesmeliydiki bugünkü şünni şii ayrılığı çıkmasın.
İstanbulu Fatih Feth ettiğinde bütün hristiyanları kılıçtan geçirmeli Bin yıllık ayasofyayı yıkmalı yerine daha görkemli bir yapıt yapmalıydı.
İspanyolların endülüsde yaptığı gibi ya hristiyan olun yada ölün demeli ve anadoluda tekbir ermeni yada yahudi bırakmamalıydı.
Şah ismaili mağlup ettikden sonra durmamalı ve iranın bir ucundan girip taa öbür ucundan çıkana dek önüne gelen bütün şiileri kesmeliydi.
Yunanistandaki bütün hristiyan mabedlerini hatta meşhur Apollon tapınağınıda yıkmalı yerine camii yapmalıydı.
Selanikde nekadar dönme varsa hepsini kılıçtan geçirmeliydi ki bugün yaptıkları münafıklığı yapamasınlar......
Aslında Müslüman olanlara karşı bunu düşündü zaten. Kısa Süren Yavuzun savaşlarına bak dört savaşın dördüde Müslüman devletlerle yapmış, Ömrü yetse idi İrana kadarda giderdi ve bütün şiileri keserdi merak etme.
Ha ermeni,Rum, vs birşey yapamazlardı çünkü Anneden akrabalıkları vardı.Bilirsinki kadınlar arka plandadır ama devleti yönetecek yeteneklere sahiptir.
canikocan 11.04.2006, 15:46 Bıravo, Osmanlının nekadar çok seveni varmış
osmanlı hoşgörülü olduğu için yavuz sultan ... sı alevileri kesti öldürdü değil mi
Kim demis osmanli hos görüsüz???
Agir vergileri, ganimetleri, esek yükü ile bugdayinizi verdinizmi, geisini de gelecek ay almak umudu ile elbette hosgörülüydüer:-)
Bu arada kizlari, hareme, oglanlari da yasam boyu askere verdik mi, hos görünün SINIRI olmaz.???saygilar
Osmanlı..
Ottoman ottoman!..
Aman yaa beni ilgilendirmez..Sevmiyorum hiçbirini..
Sakalını sevdiğimin çocukları..
Hoşgörülü olsa sevecek miyim..
Hayır..
Anti bir şeyler var aramızda çözemediğim hepsi bu..
Hmmm..sevimsizlik..
Ama saygı duyayım..Neden..
Tarihimizdir..
Ben saygu duymazsam kim duyacak..
Ama sevmiyorum!...
bi yerde Saygı yoksa Sevgide yoktur.
saygısız Sevgi olmaz Sevgisizde Saygı. Saygı duyuyorum diyen ancak kendisini kandırır
aman canım banane zaten herkes kendisini kandırmıyor mu :)
Saygı kağıtta ve yüzde kalır..
Birilerini kandırmak değil amacım..
Amacım kendi içimi ve saygımı korumak..
Benim herkese saygım vardır..
Sana bile..
yusufçukgecegez 29.04.2006, 19:45 osmanlı alevilere zulüm yapmış bu bir gerçek.aslında bir alevi sitesinde osmanlı hoşgörülümüydü sorusuna kesinlikle hayır cevabından başka bir cevap yakışmaz.ama bide kim kime yapmamışki.sanırın tarihi unutmamak ve yaşananları sineye çekip,yarınlara bakmak gerekiyor.
kendi içinde ki seni kandırıyorsun bende öyle dedim
ayrıca saygısızlık yaptığımıda düşünmüyorum
Sana bile sözünü oraya yazarken içinde ki kızgınlığı görebiliyorum. için kızgınken yalancı gülücükler atsan banane. önemli olan içten saygı duyman
Aleviye yapsın yapmasın ben onu geçtim..
Benim derdim başka..
Alevi yobazlığı yapmıyorum burada...
Ben bu konunun dışında bu heriflerin islam-ümmet anlayışına ve dini bu hale getirmelerine karşıyım..
o kaadddaar..
kendi içinde ki seni kandırıyorsun bende öyle dedim
ayrıca saygısızlık yaptığımıda düşünmüyorum
Sana bile sözünü oraya yazarken içinde ki kızgınlığı görebiliyorum. için kızgınken yalancı gülücükler atsan banane. önemli olan içten saygı duyman
bil o zaman..
duymuyorum..
Benim özel kişiselliğime saygı duymayanlara ben de duymuyorum..
Tek sana değil..
Bunu da bil!..
bil o zaman..
duymuyorum..
Benim özel kişiselliğime saygı duymayanlara ben de duymuyorum..
Tek sana değil..
Bunu da bil!..
ben senin özeline saygı duymasam zaten seninle muhatap olmam senin gönlünü almaya da çalışmam :mahsum
ama sen Özel diye tutturuyon. Ben İnsanın her değer verrdiği şeye saygı duyarım. bana göre yanlış olsada O insan için Doğrudur. Her İnsan karşısındakinin Doğrusuna saygı duymalıdır
dikkat edersen sen bana hiçbir zaman Özel söylemek istemiyorum demedin.
sadece yavuz sultan selimi hatırlayın yeter
cickali_03 14.10.2006, 12:44 osmanlı yavuzdan sonra halkını kendine düşman etti.devlet yönetimi yobazlara teslim edilidi.dolayısıyla halkına zulüm yapan ve çağının gereklerine uymayan bir devlettin hazin sonunu yaşadı.
milletin ahını almak bu olsa gerek!!!!!!!!!!!!!!!!!
Osmanlı Belgelerindeki Alevi Katliamlar, Fetvalarıa baktıkça Osmanlının gerçek yüzünü görebiliyorum herzaman.
Hüseyin69 14.10.2006, 14:38 osmanliyi yasamadigim icin pek bilmem hosgörüsünü ancak tarihi kitaplarindan birseyler biliyorum ama
su gercek benim nazarimda gözardi edilmez sanirim
bugünki cumhuriyet rejiminin iktidarlari ne kadar hosgörülü ise gecmisteki osmanlida o kadar hosgörülüydü demekten kendimi alamiyorum
arkadaşlar yavuz sultan selimin annesi alevi olmasına rağmen alevilerin katli vaciptir diye ferman çıkardı.bu bir osmanlı padişahıdır.bırakın hoşgörüyü onlarda insanlık namına hiçbirşey yoktu. zamanın amerikasıydı işte
arkadaşlar yavuz sultan selimin annesi alevi olmasına rağmen alevilerin katli vaciptir diye ferman çıkardı.bu bir osmanlı padişahıdır.bırakın hoşgörüyü onlarda insanlık namına hiçbirşey yoktu. zamanın amerikasıydı işte
Bu konuda kanitiniz,belgeniz,veriniz var mi?
Bizimle paylasirmisiniz?
Çok hoşgörülüydü. Örneğinnnnnn katliamları hoş görüyordu. Yobazlığı hoş görüyordu. Savaşı hoş görüyordu... Hoş'görü politikası dedikleri de Balkanlar'daki Bektaşileri kandırmaları oluyor zaten.
işgalci bir devlet geliyor memleketini işgal ediyor, sonra bana inanç özgürlüğü tanırken devşirmelerle memleketi içten içe değiştiriyor ve göçlerle o bölgeyi türkleştiriyor.
hoşgörüye bak
o zaman abd de hoşgörölü
ıragı işgal etti inançlara karışmıyor.
bir tek iç savaşı tetiklemek için ölüm timleri salıyor
üstelik ülkeye askerden başka nufus göçü yok
yaşasın hoşgörülü abd
Osmanlının hoşgörüsü Müslümanlara ve diğer Dinden olan insanlara vardı.. Alevilere asla hoşgörülü olmamıştır.. Birkaç örnek ile ispatlayalım ;
Cuma Namazına Gitmeyenlerin Cezalandırılması
http://img125.imageshack.us/img125/4053/01cumahf6.gif
CUMA NAMAZINA GİTMEYENLERİN
CEZALANDIRILMASI
Hüseyinabad kazasında câmiler olduğu halde cuma namazı kılınmadığı bildirildiğinden, cuma namazına gitmeyenlerin kimler oldukları hususunda ayrıntılı bilgi verilip gelecek emre göre hareket edilmesi; ehl-i fesâddan olduğu bildirilen Bozdoğan köyü sipahisi Hüseyin’in timarının alınması için beylerbeyine emir gönderildiği; ayrıca, teftişten kaçtıkları bildirilen kişilerin durumlarının tahkik edilerek hapsi gerektiren suçları varsa hapsedilip suçlarının arzedilmesi.
Yazıldı.
Nişânluya. Ho. Sene: 976 Belge No: 2705 (M.D.)
BOZOK SANCAĞI‘NDA ÇOCUKLARINA KIZILBAŞ ADI KOYANLARIN CEZALANDIRILMASI
http://img374.imageshack.us/img374/1271/03bozokba6.gif
Bozok sancağının Selmanlı nahiyesinde halkın mallarını çalan sipahileri koruduğu, çocuklarına Kızılbaş adları koyduğu ve İran‘la bağlantısı olduğu bildirilen Budaközü Alaybeyi Ferhad‘ın teftiş edilerek neticenin ayrıntılı olarak bildirilmesi.
[Yev]mü‘l-Ahad, 22 Cumâde‘l-âhır, sene: 976
Yazıldı.
BEŞ VAKİT NAMAZ KILMAYANLARIN
CEZALANDIRILMASI
http://img419.imageshack.us/img419/3334/78osmanliwo5.gif
YAZI: 23 Muharrem sene 981 (Mayıs 1573), Padişah 2. Selim (Sarı) dönemi, Sadrâzam Sokollu Mehmet Paşa, İran’da Şah 1. Tahmasb’tır. O yıl, Kaptan-ı Derya Kılıç Ali Paşa’nın İtalya’da Pulya (Pugalia) ya akını, Osmanlı Devleti Venedikliler’le ve Avusturya ile de barış antlaşmasını 8 yıl daha uzattı.
İçki ve eğlenceye düşkün padişah, değerli kumandanlar ve Sadrazam Sokollu Mehmet Paşa sayesinde önemli zaferler kazandı. Sokollu Mehmet Paşa, Don ile Volga nehirleri arasında kanal açarak donanmanın Hazar Denizi’ne inmesini (Bakü-Ceyhan Boru Hattı gibi) sağlamak istediği gibi Kılıç Ali Paşa’yı Tunus seferine yollayan da o idi.
KİMDEN : Padişah’tan
KİME : İstanbul Kadısı’na hüküm
KONU : İstanbul’da Merhum Şeyh Vefa Zaviyesi’nde vakıf evlerinde oturanların bu evleri vakf edenin şartı gereğince yakındaki mescidte beş vakit namazı cemaatla kılmaları gerekirken bu kişilerin namaza devam etmedikleri, bu kişilerin evlerden çıkarılmaları.
|