Orijinalini görmek için tıklayınız : Evinize Pir (Dede) Geldimi
derviscemal 08.03.2006, 19:30 Sevgili Arkadaşlar;
Alevi inancımızda dedeler pirler taliplerini gezer hakula alırlar ve gülbenk verirlerdir. Merakım şu sizin evinize hiç pir geldimi gülbenk aldınızmı?
saygılar..
derviscemal 08.03.2006, 19:33 Bizim Pirlerimiz Dervişcemal ocağından ateşigiller derler hemen hemen her sene gelmeye devam etmektedirler.. Taliplerimiz ise şıh hasanlılardır..
saygılarımla..
Zehra_BTN 08.03.2006, 19:49 Bizim pir ikiayda bir geliyor.
Bizim Pirlerimiz Dervişcemal ocağından ateşigiller derler hemen hemen her sene gelmeye devam etmektedirler.. Taliplerimiz ise şıh hasanlılardır..
saygılarımla..bizede gelirler senede bir sefer ama ben yinede şanslıyım rayberimiz burada sıksık ziyaretine gidiyorum.......
Benim küçüklüğümde gelmişdi. Hatırladığım ilk şey babama diz kırıp oturamıyor diye kızmasıydı ve bize lokma vermişti yani kurulan sofradan bir parça yiyecek vermişti, başka birşey hatırlamıyorum ozamanlar çok küçüktüm
derviscemal 09.03.2006, 00:19 arakadşlar bu kadar kişiyemi geldi ?
Yakapınarlı 09.03.2006, 00:20 yaa arkadaşlar ben bilmiyodum bunu bizim köydee yok galiba böyle şeyler yani bize hiç gelmedi gelenide duymadım.ama çok isterdim gelmesini
derviscemal 09.03.2006, 00:24 yaa arkadaşlar ben bilmiyodum bunu bizim köydee yok galiba böyle şeyler yani bize hiç gelmedi gelenide duymadım.ama çok isterdim gelmesini
Sevgili Yakapınarlı,
pir gelir ve evdeki herkes çok saygılıdır pir ne derse o yapılır gönlü hoş edilir, ev halkı pirin önüne dizilir sağ ayağı ile sol ayağının baş parmağı kapatılacak şekilde durulur, (dara durulu) pir gülbeng duasını veriri ev halkı dedenin elini öper ve geri geri çıkar ve hakulası verilir..
diliyorumki bunu görme şansın olur..
valla geliyorlar sadece paralarını alıp giderler dedeler bu olayı artık birazda ticarete çevirmişler 29 yaşındayım birgüne birgün bizim dedelerin etrafına insanları toplayıp birlikten beraberlikten yolumuzdan bahsettiklerine şahit olmadım.gelip yarım saat oturup giderler.birşey soruncada siz nekadar biliyorsanız bende okadar biliyorum diyorlar.bende o yüzden onların bu makamın sorumluluğunu taşıyamadıkları halde neden yürütmeye devam ettiklerin sorgulamayı bıraktım
derviscemal 09.03.2006, 12:39 valla geliyorlar sadece paralarını alıp giderler dedeler bu olayı artık birazda ticarete çevirmişler 29 yaşındayım birgüne birgün bizim dedelerin etrafına insanları toplayıp birlikten beraberlikten yolumuzdan bahsettiklerine şahit olmadım.gelip yarım saat oturup giderler.birşey soruncada siz nekadar biliyorsanız bende okadar biliyorum diyorlar.bende o yüzden onların bu makamın sorumluluğunu taşıyamadıkları halde neden yürütmeye devam ettiklerin sorgulamayı bıraktım
evet sizin dedelerde ciddi problemler var. ama bu istisnadır gerçekten yapılması gerekenler bu değildir. Küskünlükleri kırgınlıkları bile yumuşatmaları gerekmektedir. sizin adınıza gerçekten üzüldüm..
valla geliyorlar sadece paralarını alıp giderler dedeler bu olayı artık birazda ticarete çevirmişler 29 yaşındayım birgüne birgün bizim dedelerin etrafına insanları toplayıp birlikten beraberlikten yolumuzdan bahsettiklerine şahit olmadım.gelip yarım saat oturup giderler.birşey soruncada siz nekadar biliyorsanız bende okadar biliyorum diyorlar.bende o yüzden onların bu makamın sorumluluğunu taşıyamadıkları halde neden yürütmeye devam ettiklerin sorgulamayı bıraktım
malesef dediğin türden dedeler de var... Baba (...) diye bir dede var, evi yok, nazını geçirebildiklerinin evinde kalır. Eskiden periyodik olarak bizede gelirdi... Bir gece kalır parayı alır giderdi. Babasının-dedesinin kerametlerini anlatırdı. Topladığı paralarıda ona-buna yedirirmiş.. Hatta bir sünninin onu kandırıp paralarını aldığını söylerler. Yine bir kere gelmişti bu kez babam dediki "hep sen bizden para alıyon, bu seferde sen bana ver ihtiyacım var" o gün bugün bi daha gelmedi. Malesef bu tür dedelerde var soyunu kullanıp insanlarımızı sömürmeye çalışanlar.
Küçükken, hatırlarım Baba Tur diye bir dede vardı bize gelirdi çok saygı gösterirdi annem. Para-pul ile işi olmazdı çok saygıdeğer bir dedeydi.
İyi örneklerde var kötü örneklerde...
evet sizin dedelerde ciddi problemler var. ama bu istisnadır gerçekten yapılması gerekenler bu değildir. Küskünlükleri kırgınlıkları bile yumuşatmaları gerekmektedir. sizin adınıza gerçekten üzüldüm..
tabi ki değildir ama bu benim bildiğim birçok aşirette aynı.birçok kişide bundan şikayetçi.ben bu nedenle kendilerini ilmi olarak yetiştiremeyen kişilerin dedeliğin ağır sorumluluğunu taşımlarını istemiyorum.ailem hep bizim dedelerin babalarından bahsederler insanları nasıl birarada tutmaya çalıştıklarını,problemleri nasıl çözdüğünü vs yani sosyal yaşamda onları nasıl yönlendirdiklerini anlatıyorlar.ama bu zamanla bu şekli almış. bu onlar içinde çok üzücü talipleri içinde.
çocukken pirin bizim bulunduğumuz şehire geleceğini duyduğumuzda sevinçten uçardık.o yörede bulunan aşiretimizin yaşça en büyük kişisi biziim ailede olduğu için bize gelirlerde bütün dedeler.yani bizde bile bu kadar az sürede durabiliyorsa düşünün diğerlerinin evinde ne kadar kaldığını.benim içinde bu bugünde aynı.Bunun sorumluluğunu taşıyan dedelerimizde var onlar ayrıı aman kimse yanlış anlamasın.bunu hakkıyla yürütenler saygımız ve sevgimiz vardır
derviscemal 09.03.2006, 12:55 tabi ki değildir ama bu benim bildiğim birçok aşirette aynı.birçok kişide bundan şikayetçi.ben bu nedenle kendilerini ilmi olarak yetiştiremeyen kişilerin dedeliğin ağır sorumluluğunu taşımlarını istemiyorum.ailem hep bizim dedelerin babalarından bahsederler insanları nasıl birarada tutmaya çalıştıklarını,problemleri nasıl çözdüğünü vs yani sosyal yaşamda onları nasıl yönlendirdiklerini anlatıyorlar.ama bu zamanla bu şekli almış. bu onlar içinde çok üzücü talipleri içinde.
çocukken pirin bizim bulunduğumuz şehire geleceğini duyduğumuzda sevinçten uçardık.o yörede bulunan aşiretimizin yaşça en büyük kişisi biziim ailede olduğu için bize gelirlerde bütün dedeler.yani bizde bile bu kadar az sürede durabiliyorsa düşünün diğerlerinin evinde ne kadar kaldığını.benim içinde bu bugünde aynı.Bunun sorumluluğunu taşıyan dedelerimizde var onlar ayrıı aman kimse yanlış anlamasın.bunu hakkıyla yürütenler saygımız ve sevgimiz vardır,
Sevgili zozan tabiki bazı dedeler dünya malına kanmış ve yanlışlıklara düşmüş olabilirler. onar olmaması gerekenler bizim için olması gerekenelr önemli..
malesef dediğin türden dedeler de var... Baba ....l diye bir dede var, evi yok, nazını geçirebildiklerinin evinde kalır. Eskiden periyodik olarak bizede gelirdi... Bir gece kalır parayı alır giderdi. Babasının-dedesinin kerametlerini anlatırdı. Topladığı paralarıda ona-buna yedirirmiş.. Hatta bir sünninin onu kandırıp paralarını aldığını söylerler. Yine bir kere gelmişti bu kez babam dediki "hep sen bizden para alıyon, bu seferde sen bana ver ihtiyacım var" o gün bugün bi daha gelmedi. Malesef bu tür dedelerde var soyunu kullanıp insanlarımızı sömürmeye çalışanlar.
Küçükken, hatırlarım Baba Tur diye bir dede vardı bize gelirdi çok saygı gösterirdi annem. Para-pul ile işi olmazdı çok saygıdeğer bir dedeydi.
İyi örneklerde var kötü örneklerde...
zaten buda ayrı bir konu eskiden alınan bu paralar hep toplumun menfaatine kullanılırmış dedelerimiz bunu yaparlarmış.şimdi birileri dara düşünce aslında dedeler bu konuda insanları yönlendirebilir yardım etmeye.ama ne yazık ki bu yapılmıyorr
,
Sevgili zozan tabiki bazı dedeler dünya malına kanmış ve yanlışlıklara düşmüş olabilirler. onar olmaması gerekenler bizim için olması gerekenelr önemli..
doğru söylüyorsun ama yanlışlar olmasa doğrular farkedilemez.
niyazimavi 09.03.2006, 13:30 Sevgili dervişcemal, istisnamıdır bilmiyorum ama burada sevgili zozan06 ya katılmamak mümkün değil. Bir fark var benim gördüklerime para verilmezdi. ama erzak ve hayvan verilirdi. ne yazık ki böyleydi.Umarım hayal kırıklığına uğratmamışımdır. Sevğiyle kal...
bize geldii ve üzülerek söylüyorum ailemin bir kısmı yoğun iş temposundan dolayı gelemedi ziyaretine
ne dedi biliyormusunz??
burda durumu en iyi olan sizin aileniz ve hiç biri bana hediye vermedi:(
umarım bütün dedelerin bu tarz beklentileri yoktur
pir gelir ve evdeki herkes çok saygılıdır pir ne derse o yapılır gönlü hoş edilir, ev halkı pirin önüne dizilir sağ ayağı ile sol ayağının baş parmağı kapatılacak şekilde durulur, (dara durulu) pir gülbeng duasını veriri ev halkı dedenin elini öper ve geri geri çıkar ve hakulası verilir..
diliyorumki bunu görme şansın olur..
bize Dede gelince aynen boyle oldu. bizim icin aynen bu sekil dua okudumusdu.
benim babam Kanser hastasi Dede bu nedenle babami ziyarete gelmisdi. babam o sira yeni ameliyat olmusdu ve biz iyilesidi biliyoduk ama Dede babama ben seni dun ruyamda gordum dedi ustunde bir buyuk tas vardi. tas pasli cok kirli torna vidalarla senin ustune konulmus dedi. torna vidalarin ustundeki tozlari, kiri elleriyle temizledigini soyledi ve tasi kaldirdigini soyledi... ruayasini anlatdikdan sonra babama senin yarana birkez daha el deyecek dedi..sahsen inanmadim ben o zamam ama dedigi cikdi her seyin bitidigi sanmisdik o zaman ama babam yine ameliyat oldu hatda hastaneden dun cikdi...
derviscemal 10.03.2006, 14:45 bize Dede gelince aynen boyle oldu. bizim icin aynen bu sekil dua okudumusdu.
benim babam Kanser hastasi Dede bu nedenle babami ziyarete gelmisdi. babam o sira yeni ameliyat olmusdu ve biz iyilesidi biliyoduk ama Dede babama ben seni dun ruyamda gordum dedi ustunde bir buyuk tas vardi. tas pasli cok kirli torna vidalarla senin ustune konulmus dedi. torna vidalarin ustundeki tozlari, kiri elleriyle temizledigini soyledi ve tasi kaldirdigini soyledi... ruayasini anlatdikdan sonra babama senin yarana birkez daha el deyecek dedi..sahsen inanmadim ben o zamam ama dedigi cikdi her seyin bitidigi sanmisdik o zaman ama babam yine ameliyat oldu hatda hastaneden dun cikdi...
Sevgili canan inan ki öyle dedeler varki hakkın sıırına ermiş herşeyi görüyorlar.
ayrıca çok geçmiş olsun diyorum babana çok üzüldüm acil şifalar bozatlı hızır yardımcınız olsun..
Sevgili canan inan ki öyle dedeler varki hakkın sıırına ermiş herşeyi görüyorlar.
ayrıca çok geçmiş olsun diyorum babana çok üzüldüm acil şifalar bozatlı hızır yardımcınız olsun..
tsk ederim :)
babam yine ameliyat oldu hatda hastaneden dun cikdi...Geçmiş olsun, babana acil şifalar diliyorum.
bize Dede gelince aynen boyle oldu. bizim icin aynen bu sekil dua okudumusdu.
hızır yardımcısı olsun! bu illet hastalık erken teşhis edilirse büyük oranda iyileşiyor. bizdede aynı dert vardı ama şu anda gayet sağlıklı.
eerkan82 10.03.2006, 14:56 her sene bize de gelir dedemiz ama son yıllarda fazla işleri olsa gerek pek gelemiyorlar bizde pek fazla gitme fırsatı bulamıyoruz.
hızır yardımcısı olsun! bu illet hastalık erken teşhis edilirse büyük oranda iyileşiyor. bizdede aynı dert vardı ama şu anda gayet sağlıklı.
saol.....
babaminki cok erken degildi doktorlar..ilk gonlerde en iyi durumda bile senin hayatini yanlizca 5 sene ekliye biliriz diyolardi ama babam simdi iyi doktorlar bile sok oldu...
sizede gecmis olsun....
Dede, Alevi toplumunun inançsal önderidir. Dedelik ise kendine has bir is yapısı/hiyerarşisi bulunan bir kurumdur.
Her Alevinin bir dedesi vardır. Her dedenin de bir dedesi (mürşidi) vardır.
Talibin davranışlarından (inanç anlamında) dede sorumludur.
Dede talipleri eğiten, yol gösterendir.
Dede taliplerin bütün düşünsel, manevi sorunlarına çözüm, sorularına cevap getiren kişidir.
Dedelik kurumunun kendisine özgü bir yapılanması var. Bu yapılanma (mürşit-rehber bağlamında) gereği her dede ayni zamanda başka bir dedenin talibidir. Nasıl ki talip bir yanlışa düştüğünde yada hata yaptığında dedesine sığınıyorsa, ayni şekilde dede de talibi olduğu dedesine (mürşidine) sığınıyor. Böylece mükemmel bir denetim mekanizması kurulmuş oluyor. Bu mekanizma halkalar misali bir birine bağlı. Yani bir dedenin görevini layıkıyla yapıp yapmadığını mürşidi tarafından denetlenir.
dedelik nedemek bunu nekadar biliyoruz...?
alevilikde dede yaşlı adam değil bilgin adan demekdir müritliğin anlamıda inammak demekdir...
talıp ise talepden gelir yani benseni dede olarak talep ediyorum talip oluyorum ben sana o da inaçla bağlı talibine bana inancın olmazsa ben one dedelik yapamam ....
müritlik zordur talip olmak zordur yürüyeceğimiz yol ince yapacagımız iş ince oturup kalkmamız bir erkana adaba bağlıdır dedeninde talibininde uymak zorunda oldukları bir takım kurallar vardır uyamazsan ahenk bozulur....
burada dedenin foksuyonu çok önemlidir dedenin görevi geri düzeyde olanı ileriye cekmekdir onu dede yapan okudugu dua değil topluma aktartiğı kültürtür bilgisi bilimidir dualarda maddideger yokdur manevi deger vardır amaki bir insanın sorununu çozmede onu bilimle aydınlatmada maddi deger vardır buda yukarıda saydıgım gibi ilk önce insana kamil olmak gerekir verilenin karsısındakine içden ve yürekden vermekdir verilen sorgulanamaz verilen hak katındaki makbul görmesi hakdandır bizler yıllardır hiç geri adım atmaksızın ileriye giden nesilleriz bir dede nasıl kendisini zamana uyarlıyorsa birey olarakda bizlerde kendimizi zamana karşı yarışmalıyız dedelerimizin pirlerimizin yaktıgı nur ısıgı bir bayrak gibi diger nesillerimize gururla vermeliyiz buda degerli candostlarım bilgi ve ögrenimle başarılır bizler dedelerimizi sorgulayacagımıza verdiklerinin ögrettiklerinin öğrenip ögretelim........
evet geldi ve ailemde küsülü olan bir ferti barıştırmaya çalıştı
skandinava 13.03.2006, 16:12 hoşuma giden olaylardan biridir pirin gülbeng vermesi o anda kendimi daha emin ve daha güçlü hissediyordum.
şimdi ben hep olumsuz yönlerinden bahsettim.
ama evimize dedenin geleceğini duymak bütün herkeste olduğu gibi bizde desevinç duygusunun yaratırdı.gülbeng almak güzel bir duyguu ben hep herşeyi sorguladığım için gülbeng sırasında biliyorsunuz o anda yapılamsı gereken bir takım hareketler var sıralanış sol ayakla sağ ayağı kapamak vs.dedeye sorardım niye bunu yapıyoruz bundaki amaç ne diye adamcağız bir keresinde bu kızı birdaha sıraya sokmayın demişti çok soruyor dedi.
ben daha çok cemleri severim ordaki mistik hava bence alevi olsun olmasın herkesin yaşması gereken soluması gereken bir havadır
Gelmedi, ama akrabalarımızda karşılaştık.
Merak ediyorum.Dedeleriniz ne iş yapıyorlar.Senede bir kez uğruyorlar diyorsunuz bana bu süre çok uzun geldi.
Sünnilere kızıyorsunuz ama sünniler sürekli hocalarından birşeyler sorabiliyor ve öğrenebiliyor.
benmi dedelik müessesesini yanlış algıladım.
Sünnilerdede aynı dedelik gibi seyyidlik makamı var.Peygamber soyundan geldikleri söyleniyor.Ve sadece bunların alim olabileceği söyleniyor.Acaba bu bizim geçmişten kalma ataerkil toplumumuzdan mı kaynaklanıyor.
Oysa alim olmak için sünnilerde fenni dini ilimleri bilmek gerekiyor.
Yani her önüne gelen alimim diyemiyor.
Kendini öyle tanıtanlar heryerde olduğu gibi bunlar müstesna.
Bende her zaman bu seyyidlik ve alimlik olayını sorgulamışımdır.
Mesela sünnilerde Kadından imam olmaz denir.Ama Hz Aişe validemiz kadınların hocasıydı denir.
Bazıları bu dedelik ve seyyidlikle ilgili bir çıkar sağlamış gibi görüyorum.
Adam hiçbirşey bilmiyor ben seyyidim diyor.El veriyor.Ama ilim olmadan bir bakıyorsunuz ki adam berduş olmuş.
İlim bence kimsenin özünde bi toplulukta olmamalı onu herkesle paylaşmalı.
Şunu görüyorum ki senede bir gelen bir dede acaba insanlara ne kadar faydalı olabilir.
Ben bir sünni olarak alevilerin inancını daha iyi öğrenebilmeleri için dedelerinin daha sürekli gelmesini tavsiye ediyorum.
Burda bazı arkadaşlar hemen atlayacak.Bunlar takiye yapıyorlar diye ama öyle değil.
Bizlerde kendi dinimiz hep kulaktan duyma öğrenmeye çaıştığımız için sorunlar yaşadık.Ama bunları ilk sahiplerinden ilim sahiplerinden öğrenmek gerekir diye düşünüyorum.
colddream 24.03.2006, 18:03 evet geldi hoş sohbet için geldi. Soframızı dualadı. yendi içildi. sohbetler edildi. bu normal bunun için neden anket açtın. Ankette şu soruyu araştırman gerek sohbetten önce dedenin sizden istegi nedir. veya ona sunulan ne. Benim kızdığım dedenin önüne içki masası kurulması. tamam için ama sohbete gidilen yerde içki ne alaka dışarıdan gelen sünni arkadaslar bu ortamı görünce ne düşünüyor şu açıdan bakalım din egitimi vermesi gereken biri alkolle beraber sana ne ögretir veya konustuklarından ne anlarsınki yanındaki arkadas ne anlasın. dedeyi görünce aklımıza içkimi gelmeli yok sa onun allaha olan askımı. tamam hürmet hoşgörü saygı sevgi ama hak edene verilmeli bu deger her seyit olan bir tutulmamalı ben de bir anket açtım ama kimsenin dikkatinde degil. Toblumuz ne istiyor bunu dedeler vere biliyor mu veya daha iyisi için ne yapılmalı.
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=6690
derviscemal 24.03.2006, 18:09 Merak ediyorum.Dedeleriniz ne iş yapıyorlar.Senede bir kez uğruyorlar diyorsunuz bana bu süre çok uzun geldi.
Sünnilere kızıyorsunuz ama sünniler sürekli hocalarından birşeyler sorabiliyor ve öğrenebiliyor.
benmi dedelik müessesesini yanlış algıladım.
Sünnilerdede aynı dedelik gibi seyyidlik makamı var.Peygamber soyundan geldikleri söyleniyor.Ve sadece bunların alim olabileceği söyleniyor.Acaba bu bizim geçmişten kalma ataerkil toplumumuzdan mı kaynaklanıyor.
Oysa alim olmak için sünnilerde fenni dini ilimleri bilmek gerekiyor.
Yani her önüne gelen alimim diyemiyor.
Kendini öyle tanıtanlar heryerde olduğu gibi bunlar müstesna.
Bende her zaman bu seyyidlik ve alimlik olayını sorgulamışımdır.
Mesela sünnilerde Kadından imam olmaz denir.Ama Hz Aişe validemiz kadınların hocasıydı denir.
Bazıları bu dedelik ve seyyidlikle ilgili bir çıkar sağlamış gibi görüyorum.
Adam hiçbirşey bilmiyor ben seyyidim diyor.El veriyor.Ama ilim olmadan bir bakıyorsunuz ki adam berduş olmuş.
İlim bence kimsenin özünde bi toplulukta olmamalı onu herkesle paylaşmalı.
Şunu görüyorum ki senede bir gelen bir dede acaba insanlara ne kadar faydalı olabilir.
Ben bir sünni olarak alevilerin inancını daha iyi öğrenebilmeleri için dedelerinin daha sürekli gelmesini tavsiye ediyorum.
Burda bazı arkadaşlar hemen atlayacak.Bunlar takiye yapıyorlar diye ama öyle değil.
Bizlerde kendi dinimiz hep kulaktan duyma öğrenmeye çaıştığımız için sorunlar yaşadık.Ama bunları ilk sahiplerinden ilim sahiplerinden öğrenmek gerekir diye düşünüyorum.
sayın kirshof,
aynen takkiye yapıyorsunuz.
Dedelerimiz taliplerini yılda birkez ziyaret ederler gülbeng verirler ve hakula lokmasını alırlar ki bu lokmanın amacı dedelerin çalışmadıklarından dolayı ve sunni hocalar gibi devletten maaş almadıklarından dolayı geçimlerini sağlamalarıdır.
Yoksa dederin evlerinde eskiden cem yapılırdı talipler gider cemelre katılırdı şimdi ise her perşembe cem var alevi inancındaki insanlar ceme katılrlar.
Seyitlik evaldı resul olmak ehlibeyt soyundan gelmektir, 4 üniversitede bitirseniz seyid olamazsınız. sizin hocalarla bizim dedelerimiz arasında ciddi faklar vardır onlar bu işi iş olarak yapıyorlar mmaş alıyorlar bizim dedelerimize halkın gönlünden ne koparsa az yada çok..
umarım anlamışsınızdır.
saygılar..
colddream 24.03.2006, 18:45 dervişcemal güzel söyledi özünden
fenalık çıkmaz doğru kul sözünden
onlar geliyor Muhammet közünden
bizim vergimzi yok verilen gönülden
bak bir hoca makamındaki tahta
dedelere Al'dan gelir oturmak posta
nasip neyse odur nimeti yolda
paraya temadır sendeki softa
karaca derki yolumuz budur
ibadetimiz Allaha kulluktur
dedenin devlete maaşı yoksa
gülbengde de kusur yoktur.
akpınar piklop 27.03.2006, 22:10 Bizede Sivastan gelirlerdi.Adı Sırrı Dedeydi.Bide Antepten Gelirdi.
derviscemal 27.03.2006, 22:32 evet geldi hoş sohbet için geldi. Soframızı dualadı. yendi içildi. sohbetler edildi. bu normal bunun için neden anket açtın. Ankette şu soruyu araştırman gerek sohbetten önce dedenin sizden istegi nedir. veya ona sunulan ne. Benim kızdığım dedenin önüne içki masası kurulması. tamam için ama sohbete gidilen yerde içki ne alaka dışarıdan gelen sünni arkadaslar bu ortamı görünce ne düşünüyor şu açıdan bakalım din egitimi vermesi gereken biri alkolle beraber sana ne ögretir veya konustuklarından ne anlarsınki yanındaki arkadas ne anlasın. dedeyi görünce aklımıza içkimi gelmeli yok sa onun allaha olan askımı. tamam hürmet hoşgörü saygı sevgi ama hak edene verilmeli bu deger her seyit olan bir tutulmamalı ben de bir anket açtım ama kimsenin dikkatinde degil. Toblumuz ne istiyor bunu dedeler vere biliyor mu veya daha iyisi için ne yapılmalı.
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=6690
sayın colddream, zi neden bu konuda anket açtığımı sormuşsunuz.
ben dedeler içki içermi dedeler yemek yermi diğe bir sorumu sordum? siz bu cevabı yazmışsınız. İçki içen dedeler vardır bunu herkes biliyor ama evde otururken edepli edepli içmiş bunda ne var bunda cemmi yapıyor ki sorgulamışsın , anlayamadım yoksa olayı bir yerleremi götürmeyey çalışıyosun. değil sunni biri kim gelirse gelsin ben içki içerken hiç bir problem yok. lütfen bu tür polemikler yaratmayın. burdaki amaç dedelerin evinize gelip gülbeng vermesi ve gülben konusunda hakula konusunda arkadaşların bu inancı görüp görmedikleridir.
umuyorumki açıklamalarım anlaşılmıştır.
saygılar..
Canlar ben de Sivas Divriği Güvenkaya köyü Hüseyin Abdal ocağındanım.Zaten dedemle de daha yeni tanıştım ama birgün evime davet edip gülbenk alacam.Hele bir de kendime musahip bulup ikrar verdikten sonra ohhhh keyfime diyecek yok erenler!Allah yardımcımız,hızır'da yoldaşımız olsun.
coskunk58 02.04.2006, 17:50 Bize yılda 2 dede gelir biri anne tarafımın baglı oldugu ocaktan digeri baba
tarafından hakula alıp giderler gelmesinler daha iii sadece para için geliyolar
sohbetmiş duaymış hiçbirşey blmezler, he gelirler 10dk sürmez zaten parayı alır giderler...
seheryelı 13.07.2006, 15:01 bizim dedelerde her sene gelip ziyaret ediyor
hakula ve gülbenk nedir bilmiyorum ama evimize dede geldi ama ben o zaman küçüktüm
benim dedem zaten dede olduğu için sık sık gelir
bende bu konuda şanslı olanlardanım benimde eniştem dededir ve doğal olarak sık sık gelir.gerçi bize gelişleri diğer dedelerin ziyaretleri gibi değil ama başka yerlere gittiğimizde yine bu olayı yaşıyoruz.
ben küçükken(8 yasında ) felan köydeyken geldiğini hatırlıyorum suan oturdugum yerede geldi dedelerle sohbet etmek cok guzel bizim burda cemevide var ama gitmek için zaman yok:(
Bizede geldi ve hala her sene geliyo.O zamanki sohbetler gerçekten çok güzel oluyo.Eve geleceği zaman ise insanın içinde ayrı bi sevinç oluyo .
Mesut Gündüz 30.09.2006, 16:31 Bizede geldi ve hala her sene geliyo.O zamanki sohbetler gerçekten çok güzel oluyo.Eve geleceği zaman ise insanın içinde ayrı bi sevinç oluyo .
Dedeler fakir evi ziyaret etmezler sizin haliniz vaktiniz yerinde olsa gerek.
Dedeler fakir evi ziyaret etmezler sizin haliniz vaktiniz yerinde olsa gerek.
Bu zaman kadar evimize çok fazla geldi pirimiz ama bir kere bile maddi yönde bişey istemediler:no: ve maddi durumuza gelince tahmin ettiğin gibi değil
bizim evede dede geldi vede hala her yıl gelir. önceden hatta evimizde cem de yapılmışdı. dede geldiğinde bilmiyorum ama içim bi ferahlık bi hoşluk kaplıyo çok mutlu oluyorum ben. saygılar.
nesslimm 30.09.2006, 17:27 benim annemin babası dede.
ama babamlar keçeci ocağından olduğundan hersene ordan bir dedemiz evimizi yoklar.dualarını dinleriz güzel sohbetler eder ,güzel bir günü yaşarız::::)
sene de birde görgü kurbanı kesilir her gelişinde
babam dede olmasına rağmen dedelik yapmıyor malum hayat koşulları çok sıkı bir işçi yıllardır o, ama son yıllarda dedeliğin mürşidlik kısmına çokça eğilmeye başladı akşam sabah dua da ,annem de farklılaşmaya başladı tesbih elinden düşmez oldu babam da arada bir koyu düşüncelerini önüme seriyor ,genelde işime gelmeyen düşünceler tabi bunlar:)) ama evde devamlı surette bir dedenin olması harika bir şey sık sık kendini okutup üfleten bir tip olduğum için saolsunlar saniyede huzur sağlatıyorlar (annem ve babam)..sağolsunlar
gunes_87 01.10.2006, 12:25 bize dede geldi hemde 2 sene önce fakat ben dede olduğunu bilmiyordun annem ise ozaman çalışıyordu beraber oturduk konuştuk daha sonra annem geldiğinde biliomusun bu pirdir dedi elini öptüm rızalığımı aldım....ya ben dede görünce bi tuhaf oluyorum içimden bişeyler kopuyo.iyiki aleviyim.
türkü_nehri 12.10.2006, 12:45 Benim oturduğum mahalle çoğunlukla alevilerin olduğu bir mahalledir ve her yıl mutlaka dede her eve olduğu gibi bizede gelir.İlk geldiğinde ablam kapıyı açmıştı ama o anlamamıştı dede olduğunu, kapıda sohbet ederlerken ben çıktım ve nasıl oldu bilmiyorum ama tanımadığım halde onun dede olduğunu anlamıştım ve hemen eline niyaz ettim oda sırtımı sıvazlıyarak benim için dua etmişti.Dede kendisi asla maddi açıdan bir istekte bulunmadı ama biz bunu bir bağlılık ve görev bilerek ona elimizden geldiği kadar yardımcı olduk.O gün kendimi çok şanslı hissetmiştim ve huzur doluydum.Sakın yanlış anlaşılmasın fakat her dedeyim diyen aynı iyi niyetlilikle yaklaşmıyo.Bazıları sırf maddiyat çin dolaşıyolar bu bir gerçek ve herkes bilir.
HeR tÜrKü BiR yÜrEğİn SeSiDiR
kartal penCHEsi 15.10.2006, 14:07 evet allaha şükür eksik olmaz :biggrin: hatta kendi bağlamamı hediye ettim kendisi ankarada yaşıyor bana bir talibini yolladı sonradan teşekkür için çok mutlu oldum cem yapıyormuş o bağlama ile ben de kardeşimin bağlaması ile çalışıyorum artık:D :D :D :D
yusufçukgecegez 15.10.2006, 18:17 bu dedenin faziletleri hakkında bilgim yok ama bana anlatılanlar bizdeki tarikat şeylerini ve bazı derin sayılan hocalara bu derinliklerinden dolayı gösterilen saygıyı hatırlattı.alim olana saygı iyidir tabi.ama bunu kullananlara karşıda uyanık olmak lazım.ben şahsen,günümüzde çok faziletli insanların olacağını sanmıyorumama sevecen tavırlar gösteren birinide sevmek lazım,dede veya sıradan bir insan olsun farketmez.
|