can hüseyin
10.03.2006, 16:45
merhaba canlar belki coğunuz bana kızacaksınız ama olsun biz artık kendimize alevi demesek insanın söylerken bile ağzını doldurarak söylediği kızılbaş desek nasıl olur ben artık KIZILBAŞIM nasıl olur
|
Orijinalini görmek için tıklayınız : aleviler kızmasın kendimize alevi demessek can hüseyin 10.03.2006, 16:45 merhaba canlar belki coğunuz bana kızacaksınız ama olsun biz artık kendimize alevi demesek insanın söylerken bile ağzını doldurarak söylediği kızılbaş desek nasıl olur ben artık KIZILBAŞIM nasıl olur derviscemal 10.03.2006, 16:48 sevgili can hüseyin; amerkayı yendiden keşif etmeye gerek yok. bizlere alevi derler alevi kızılbaş demektir zaten neden böyle kullanalım anlamadım.. ayrıca aleviler kızmasın derneken sen alevi değilmisin ki kızmasınlar ve sen alevi değilsen neden kızılbaş diyorsun. Şoreş 10.03.2006, 16:52 Valla soranlara Aleviyim diyorum ama bazıları aşşalamak içinde kızılbaş diyebiliyor o zaman onlara KIZILBAŞIM derim.Ama Alevi kelimesi daha modern bir kelime ve daha yaygın kızılbaş kelimesi eskisi gibi çok kullanılmıyor.Mesela geliboluda bir sünni köyle oturup bir amcayla sohbet ediyorduk konu açıldıda açıldı orda yabani hayvan çok karaca falan derken bana dedi ki ''kızılbaşlarda tavşan yemezlermiş'' Kızılbaş kelimesi daha çok kırsal kesimde kullanılıyor sanırım bence Alevi kelimesi daha modern görünüyor Dogan24 10.03.2006, 16:55 merhaba canlar belki coğunuz bana kızacaksınız ama olsun biz artık kendimize alevi demesek insanın söylerken bile ağzını doldurarak söylediği kızılbaş desek nasıl olur ben artık KIZILBAŞIM nasıl olur ya aklım almıyor nerde yaşıyorsunuz hiçmi dunyayla alakadar degilsiniz ya bizler geriçiligi yadırgarken sizin bu geri kafalı olma zorumlulugunuz nerden geliyor yapmayın ya bu ne şimdi 1400 yıldır gururla taşıdıgımız ismimizi ne diye degiştirelim mantıklı olun ya..... Canan58 10.03.2006, 20:31 merhaba canlar belki coğunuz bana kızacaksınız ama olsun biz artık kendimize alevi demesek insanın söylerken bile ağzını doldurarak söylediği kızılbaş desek nasıl olur ben artık KIZILBAŞIM nasıl olur sevgili can anlam veremedim yazınıza.hiç gereği yok bence değişmek gerekmiyor bence.bırakın ne derlerse desinler.siz aleviliği yaşamaya bakın isim takmak önemli değil saygılar... Hüseyin69 10.03.2006, 21:28 basliga baktim aleviler kizmasin kendimize alevi demes(z)sek VE devam etmis kizilbas diyelim istersen basligi söyle degistirelim acaba böylemi demek istedi ak lar kizmasin kendimize beyaz diyelim ben anlamadim kardesimizin ne demek istedigini biri anlatabilirmi bana (z) <<<---yukaridaki su kelimeyi biraz daha aydinlatabilirmisiniz meymane_usari 10.03.2006, 21:47 açıkcası bende arkadasın yazısından bir şey anlamadım ama bana soranlar alevi diyorum ya öyle mi diyolar bende öyle diyorum niye şaşırıyorsunuz.diyorum saygılar halitseyfi 10.03.2006, 22:09 yapma can hüseyin kızılbaş zaten soyadımız Mert_offline 10.03.2006, 22:20 alevi, kızılbaş, çepni, tahtacı isim her ne olursa olsun önemli olan neyi temsil ettiğimiz, hangi kültürü yaşadığımız. onun için kendini istediğin gibi nitelendir bence, ağız dolusu kızılbaş demek istiyorsan tabii ki bu senin hakkın. pirimunzur 10.03.2006, 22:43 açıkcası bende arkadasın yazısından bir şey anlamadım ama bana soranlar alevi diyorum ya öyle mi diyolar bende öyle diyorum niye şaşırıyorsunuz.diyorum saygılar :) :) arkadşin canı sıklmiş :) sun 11.03.2006, 12:27 sevgili can Hüseyin,... sünlüler bilmiyorum duydun mu ama bizlere kizilbas dioyrlar ve bunun gururunu zaten yasadigimizi biliyorlar.Zaten günerümit degilmiydi "kizilbaslilar gibi .." diye bir cümleyle bizlere camur atan ve gördü kizilbaslarin kim oldugunu,....yani alevi de kizilbas da ayni sen hangisini istersen özü ayni sila 11.03.2006, 12:39 ben arkadasin ne anlatmak istedigini anlayamadimm aleviler denince akla ilk gelen sey zaten kizilbas. ben aleviyim dedim mi kizilbasmisin diyorlarr. alevilikle kizlbaslik zaten ic icee yoksa farklida bizmi bilmiyoruzz :( colddream 11.03.2006, 14:06 Canlar birşeyi anlatmak gerek burda kızılbaş nerden gelir ve alevi nerden gelir. Kızılbaşla alevi arasındaki ufak farkı görmek gerek arkadaşlar aleviler ilk terimde aliler yani Hz. Ali yandaşları olarak anılırlar Aleviler bu ismi hazreti alinin ölümünden sonra almışlardır. Kızılbşlar Hz. Ali ile savaşa katılmış askarler. Hz. Ali ölmeden once onula islam için cihad edenler hatta kızılbaş ordusu olarakda adlandırıldılar. Bakın bu konu nasıl ayrıldı farkettiniz mi? Şu an kızılbaş terimi zaman içinde alevilerin verdikleri mücadelelerde Hz. Ali'nin ordusunu andırmak amacı ile onula verilen mücadele düşüncesi içinde bu ad yakıştırılmıştır. Şoreş 11.03.2006, 14:13 Şah ismailin askerleride kızıl başlık takarlarmış.Kızılbaş denmesinin en büyük nedenlerinden biride o ;) Adam 11.03.2006, 14:15 ya aklım almıyor nerde yaşıyorsunuz hiçmi dunyayla alakadar degilsiniz ya bizler geriçiligi yadırgarken sizin bu geri kafalı olma zorumlulugunuz nerden geliyor yapmayın ya bu ne şimdi 1400 yıldır gururla taşıdıgımız ismimizi ne diye degiştirelim mantıklı olun ya..... Alevi kelimesi 1400 yıldır tasidigimiz bir kelime değil. Şoreş 11.03.2006, 14:16 Alevilik kelimesi 20inci yüzyılın başlarında kullanılmaya başlanmış sanırım Dogan24 11.03.2006, 14:20 Alevi kelimesi 1400 yıldır tasidigimiz bir kelime değil. bende nerde kaldı diyordum he he he:komik colddream 11.03.2006, 14:25 Alevilik kelimesi 20inci yüzyılın başlarında kullanılmaya başlanmış sanırım Evet kısmen doğrusun aleviler bu ismi ne zaman aldı kimse bilmiyor çünkü Hz. Ali yandaşları olan Aliler zaman içinde günümüze Aleviler olarak ulaşmıştır. Adam 11.03.2006, 15:05 bende nerde kaldı diyordum he he he:komik :) Sayın DOGAN24 ben hep burdayım :) Hayır, demek istediğim Alevilik tarihi boyunca sürekli isim değiştirmiştir, ama özü hep korunmuştur. Ama şu aşamada bir önceki anılan ismimizi kullanmamız anlamsız, ben Alevi denilmesinden memnunum. İsteyen Kızılbaşta diyebilir ondan da rahatsızlık duymam. Dogan24 11.03.2006, 21:13 :) Sayın DOGAN24 ben hep burdayım :) Hayır, demek istediğim Alevilik tarihi boyunca sürekli isim değiştirmiştir, ama özü hep korunmuştur. Ama şu aşamada bir önceki anılan ismimizi kullanmamız anlamsız, ben Alevi denilmesinden memnunum. İsteyen Kızılbaşta diyebilir ondan da rahatsızlık duymam.sevgili dostum alevilik isim değişmemiştir nerden çıkarıyorsun alevilik bir genel adtır aleviliğin içindeki oluşumlarda kızılbaşlik bektaşilik vs vs vs oluşumlar olmuştur bu sureç 1400 yıldır gunumuze kadar gelen suredir....... Medet 12.03.2006, 01:06 Biz kendimizin ne olduğunu biliyoruz o bize yeter sanırım :) derviscemal 12.03.2006, 01:16 Hem Kızılbaş, hem Aleviyim!.. (Mahsuni Serif) http://www.huizen-alevi.nl/Turkce/dosyalar/hem%20kizilbas.htm celalkocairi 12.03.2006, 15:11 alevilik bu kulturun genel adı. kendi içinde ayrılıyor tabi, bektaşi,caferi,tahtacı v.b. diye biliyorum. kızılbaş ta bunların içinde zannedersem. yani alevi demek daha doğru bence... colddream 13.03.2006, 10:41 alevilik bu kulturun genel adı. kendi içinde ayrılıyor tabi, bektaşi,caferi,tahtacı v.b. diye biliyorum. kızılbaş ta bunların içinde zannedersem. yani alevi demek daha doğru bence... sevgili dostlar ya siz anlamıyor formu okumadan yazıyorsunuz yada ben anlkatamıyorum. Kılızlbaşlık kelimesi ve Alevi kelimelerinin açıklamasınınyaptık okuyun lütfen... yılmaz kaya 13.03.2006, 11:06 merhaba canlar belki coğunuz bana kızacaksınız ama olsun biz artık kendimize alevi demesek insanın söylerken bile ağzını doldurarak söylediği kızılbaş desek nasıl olur ben artık KIZILBAŞIM nasıl olur Değerli Hüseyin baba bazı şeyleri takıntı haline getirip sanki aramızda ikilik var kozunu vermiyelim mum söndürenler diyenlere. Bir zamanlar adımız kızılbaşdı talebe gibi şimdi alevi deniyor öğrenci gibi.özümüz doğrudur söze ne hacet. Serkan_Devrim 13.03.2006, 15:08 merhaba canlar belki coğunuz bana kızacaksınız ama olsun biz artık kendimize alevi demesek insanın söylerken bile ağzını doldurarak söylediği kızılbaş desek nasıl olur ben artık KIZILBAŞIM nasıl olurneden? alevi isminin suyu mu çıktı? biz zaten hem alevi hem kızılbaşız. kızılbaş ismiyle gurur duyarız. alevi ismini niye bırakalım? MetinK 14.03.2006, 05:37 arkadaslar bir karara baglarsaniz ne oldumuzu bana da heber verin bir zahmet öm den... ne oldugumuzu bileyim de soran olunca ona göre cevap vereyim... beni de celiskide biraktiniz simdi... amerikayi kim kesfetti? kristof kolomb mu yoksa piri reis mi? colddream 14.03.2006, 17:55 neden? alevi isminin suyu mu çıktı? biz zaten hem alevi hem kızılbaşız. kızılbaş ismiyle gurur duyarız. alevi ismini niye bırakalım? Neden kızılbaşsın soyle de bilelim; artı forumda ciddi olmak iyidir. sen alevi sözünün sağına soluna suyu çıktı diye yazarsan başkaları ne yazar (rica ediyorum lütfen) bu konularda aklınıza geleni yamaktansa biraz düşünüp araştırıp gercekleri yazsak arkadaşlar. Daha önce yaptığım açıklamayı okursan sevinirim. Serkan_Devrim 14.03.2006, 19:09 Neden kızılbaşsın soyle de bilelim; artı forumda ciddi olmak iyidir. sen alevi sözünün sağına soluna suyu çıktı diye yazarsan başkaları ne yazar (rica ediyorum lütfen) bu konularda aklınıza geleni yamaktansa biraz düşünüp araştırıp gercekleri yazsak arkadaşlar. Daha önce yaptığım açıklamayı okursan sevinirim.www.aleviforum.com/showthread.php?t=2188&highlight=alevi+k%FDz%FDlba%FE bu linkte neden kızılbaş olduğum yazıyor. ben ciddi yazmıştım. neden kızdığını anlayamadım. alevi ismini bırakmayı düşünmediğimi yazdım. yazdıklarımı gayriciddi bulmana şaşırdım. :yamukgul: önemli değil. yalnışı düzeltelim o zaman. ciddi yazmıştım. alevi ismini bırakmayalım oldu mu?:yamukgul: Seherim86 14.03.2006, 19:14 niye alevide diyebiliriz:garibbak: PirO_62 14.03.2006, 19:36 eeee ne diyoruz karar verdiniz mi :)) Sema 14.03.2006, 19:43 Tabiki alevi diyoruz, dildir bu değiştirmek zordur ve ben zaten değiştirmem Cleric 15.03.2006, 14:49 merhaba canlar belki coğunuz bana kızacaksınız ama olsun biz artık kendimize alevi demesek insanın söylerken bile ağzını doldurarak söylediği kızılbaş desek nasıl olur ben artık KIZILBAŞIM nasıl olur ALEVİ yani ALİ yanlısı bence bize daha çok yakışıyor .. MetinK 15.03.2006, 15:07 eeee ne diyoruz karar verdiniz mi :)) yok daha degil Piro... Karar ileriki bir tarihe ertelenmis.:) Lamekan 15.03.2006, 15:29 özgürce çekinmeden aleviyim diyebildik, Kızılbaşım dememiz kaldı. |