Orijinalini görmek için tıklayınız : Alkol

TheGodfather
14.06.2005, 20:23
Eren kardeşim sigara konusunda anket açmış bende Aleviforum üyelerinden kaçının alkol kullandığını öğrenmek istedim. Lütfen yorum da bulunun sevgili canlar...

TheGodfather
14.06.2005, 20:33
Arkadaşlar ben sosyal içiciyim..
Ne yalan söyleyim bazen ortamı oldumu çok hoş oluyor içmek..:3D_NG (4)

dem_dost
14.06.2005, 20:44
muhabbette dem eksik olmaz

cemdede dem eksik olmaz

fakat hersey edep erkana göre yapilmalidir

fazlasi kuranda belirtildigi gibi haramdir

saygilarimla

chatlakalper
15.06.2005, 13:47
Eren kardeşim sigara konusunda anket açmış bende Aleviforum üyelerinden kaçının alkol kullandığını öğrenmek istedim. Lütfen yorum da bulunun sevgili canlar...
bedirhan bu benim anketimdi len ne yaptın :dilli:

mosk
15.06.2005, 17:46
mrb, bence yerine göre icilmeli veya hic icmeyin daha iyi olur:3:

su'da var ki hergün bir bardak sarap icerseniz sagliginiza iyi gelirmis:)

eren
15.06.2005, 17:49
ben içmiyorum.. saygılarla..

chatlakalper
15.06.2005, 17:52
ben sosyal içiciyim arada bir atarım :)

Ezo
16.06.2005, 21:11
Ben bu ankette oy vermedimmyaa nedenii:)))))) Ben alkol pek almiyorum gercii ben senede bir kez alkol aliyorum oda yeni yila girerken Babama eslik ediyorum:))) yanii bu anket bana pek uymuyorr birde tip okuyonlar alkolun zararini bilir insan zararli oldugunu bildigi seyii bilebile icemiyorr akol beynii ölduruyorr dikkat edinnnnn valla benimm gördugum hastalarii siz görsenizz akoldan baslarina gelmemis kalmamis..Hastaligin adi KOrsakoff.. sizlerii biraz korkutayimda icmeyinn:)))))))))

saygilar

ali_ali
16.06.2005, 22:33
ben alkole karsiyim, tabii icen icer, o ayri bisey, herkesin kendi bilecegi is ama. bence alkolün azi da iyi degil, zaten hersey kücükten ve ufaktan ufaktan baslar dimi dostlar ;))

vesselam

chatlakalper
17.06.2005, 10:56
ben alkole karsiyim, tabii icen icer, o ayri bisey, herkesin kendi bilecegi is ama. bence alkolün azi da iyi degil, zaten hersey kücükten ve ufaktan ufaktan baslar dimi dostlar ;))

vesselam

haklısın ali katılılıyorum sana bizde bir birayla başlamıştık şimdi oturduğumuzda en az bir ufak bitiriyoruz :sas:

munzur_hozat
18.06.2005, 01:06

cemdede dem eksik olmaz

saygilarimla

Kuran'da miktar belirtilmiyor, çünkü bir bardak alkol alan ikici bardağı içmemesi için engel nedir.Öyleyse alkolden uzak durmak lazım.
Alkol yüzünden yıkılan ve yokolan aileler var, içip içip karısına ve çocuğuna şiddet uygulayanlar var.
Bunu bir kültürün vazgeçilmez öğesiymiş gibi de göstermeyelim.Çağdaşlık olarakta görmeyelim.

chatlakalper
18.06.2005, 21:59
Alevilik kültürünün vazgeçilmeziymiş gibi gösterilir rakı(dolu) Türkiye'de bazı alevi köylerinde özellikle Ege Bölgesi Tahtacılarında rakının Cem törenlerinde, vazgeçilmez bir unsuru gibi gösteriliyor

Bunun forumla bir alakası yok hemen editliyorum konuya son veriyorum lütfen bu yazdığım mesaja cvp atmayınız

dem_dost
18.06.2005, 22:58
munzur hozat

o senin kisisel düsüncendir

ama aleviligi kapsamaz

cünkü belli bir yere kadar dem insani kemale eristirir muhabbetle

onun icin erenler... insan kendini kayip etmedigi sürece serbesttir..demislerdir

ve alevi süreginde yüzyillardir böyle yasaniliyor

saygilar

OzBektasi
19.06.2005, 14:08
dem_dost!
miktar nasil belirnenmistir? her insana göre FARKLIDIR bu miktar.

evet dem muhabett'tir, alkol degil. simdi hemen lütfen kendi anlamadigin siirleri buraya tapeten gibi yüzümüze yapistirma... erenler nerde ve ne zaman söylediler, bunu aciklarmisin? istersen 12 imam'in rivayetlerinden basla, eger basarirsan tabii....

mosk
19.06.2005, 14:32
mrb, bilmiyorum ama biliyormuydunuz bektasiler önceden sarap icerlerdi osmanli zamaninda sarap pek iyi anlamina gelmiyordu...

bunu'da bi yazayim dedim:)

saygilar...

OzBektasi
19.06.2005, 14:53
slm mosk!
"önceden" ne zaman "önceden" idi? bazi yazarlar mesela riza zelyut gibi osmanli sarabi sevdigini yaziyor vs vs... hersey celiskili. ehli beytin yoluna leke sürülüyor, bir takim insanlar sinsice ve gizlice alkisliyorlar...

allahinizi severseniz, haci bektas icki icti mi? pir sultan ictimi? sah ismail?? dem alkol mu demek, yoksa ne demektir??

nefesler batini bir ruh halinde yazildi, o zaman batini ve mecazi bir sekilde yorumlanmalari gerek...

saygilarimla...

dem_dost
19.06.2005, 17:00
iyi madem ben yanlis anliyorum yorumlayamiyorum sen yorumla:

harabi:

Ey zahit saraba eyle ihtiram
Müslüman ol terk et bu kilükali
Ehline helaldir na-ehle haram
Biz içeriz bize yoktur verbali

Sevaba girmek çün içeriz sarap
Içmezsek oluruz duçar-i azap
Senin aklin ermez bu baska hesap
Meyhanede bulduk biz bu kemali

Kandil geceleri kandil oluruz
Kandilin içinde fitil oluruz
Hakki göstermeye delil oluruz
Fakat kör olanlar görmez bu hali

Sen münkirsin sana haramdir bade
Bekle ki içesin öbür dünyada
Bahs açma HARABI bundan ziyade
Çünkü bilmez haram ile helali ne demek istiyor acaba söyle bana

peki nesimi:

gah giderim medreseye ders okurum hak icin
gah giderim meyhaneye dem cekerim kime ne?

demesini yorumlarmisin bana?

peki pir sultan abdalin evinin önünde esrar yetistirildigine ne dersin?

bunlar kesin ve saglam rivayetlerdir

sah hatayinin sarab ictigini cümle alem biliyor bir tek sen bilmiyorsun

oku bir sah hatayinin yasamini

talipler her sene ocaklara yardim icin esya getirdikleri zaman

icinde kesinlikle sarab ve ickiler bulunurdu

az miktarda da bulunmazdi

alevi süreginde icki alinir...

fakat ali sofrasinda alinir, muhabbet icin alinir

amac alkol degil

amac muhabbet

alkol muhabbet icin bir aletdir

dem hem ickidir

hem kandir

hem zamandir

demin anlami coktur alevi literatründe en cok icki anlaminda kullanilmaktadir

anlatabildim insallah

alevilerde icki yasaktir diyen yalan söyler

sen kendin icin yasaklayabilirsin... fakat alevilikte buna yer yoktur

kendisini kayip edenlere yasaktir icki

saygilarimla

LiberalistiC
20.06.2005, 09:46
alkol bulursak arkadaşlarla içeriz.
Atın ölümü arpadan olsun şekli :)

Alevi_Cocuk

OzBektasi
20.06.2005, 14:29
iyi madem ben yanlis anliyorum yorumlayamiyorum sen yorumla:
Hop dedik kardesim! Sana ne oluyor öyle emrivaki hitap ediyorsun??

iki de bir, Edip Harabinin (k.s.) siirlerini aktariyorsun! Senin bu Harabinin ANLAMA METODU nasildir??

Harabinin kisligi nasil idi ?

Edip Harabi önceden nasil yasadi sonradan nasil yasadi?

Hangi ruh halinde siirlerini yazdi?

KIMLERE hitap ediyor?

Siirlerinde ne kavramlar kullaniyor? (Hele hele senin „icki“ dedigin ile ilgili siirler?)

Divaninda hic bir yerinde: ICKI kelimesini kaleme almamis bu zat! Daima „saki“, „ab-i kevser“, „dem“, dolu“, „bade“, „sarap“ terimleri kullanmis.
O zamanin türkcesi bugünün türkcesi ile ayni mi??

Harabi baska siirlerinde arapca kelimeler kullanmiyor mu?

Tasavvufda sarhosluk ifadeleri dopdolu degil mi? Bu „sarhosluk“ neyi kastediyor acaba??

Sen gelmissin... okuyorsun... hic „acaba bu adam bu siiri yazarken nerden ilham aldi?“ diye düsünmeden, „haa evet böyle yazdi ise BÖYLEDIR!“ diyorsun.

Bektasilikte HERGÜN KAFAYI DIKMEK varmi?
Bu bektasi ahlakina adabina yakisir mi?

Harabinin siirlerinde bu „böyle gözüküyor“ ama BÖYLE DEGIL idi azizim!
Bir siirinde Melami olduguna dair sükrediyor.. bunu bir arastir... ne demek istiyor bu zat?

Bektasiler böyle ickici züphe kisileri (hasa ki harabi böyle bir karekteri vardi) aralarina alirlarmi hic?? Demekki manalari baska’dir bu siirlerin!!

Sana Tavsiyem: Harabinin BÜTÜN siilerini al, onu tanimaya calis! Onun duygularini anlamaya ugras! Ve ayni zamanda BEKTASILIGI bil! Ölcü olarak Yaninda daima Kur'an ve ehlibeyt bulundur!

Nedenmi?? Cünkü edip harabi’de bunu yapmistir!!

ONDAN SONRA yorum yap!! Daima hakikatlari önünde bulundurmaya calis!

Siirlerini sen adeta ROMAN gibi okuyorsan, yaa mu’min!!

ne demek istiyor acaba söyle bana
demesini yorumlarmisin bana?
Gösterdigin harabinin siirini... acaba bunun cevabini hic mi veremicem??

AMA,

senin icin:

Mukaddes Incilin

Kur'an-i Mecidin

Hz.Muhammedin (s.a.a.) ve 12 Imamlarin Hadislerin

ve gelmis gecmis DIGER Alevi-Bektasi Ariflerin siirlerin

ISIGINDA

Bu siirleri Tefsir etsem'de etmesem'de…

NE FARK EDER!! :-(

Tutmussun basini cekip gidiyorsun... hele bir dur!! Nereye böyle al acele...?!

peki pir sultan abdalin evinin önünde esrar yetistirildigine ne dersin?

Sen bu "kesin ve saglam rivayetleri" hangi "Alevi Aydinin" kitabinda okudun?
Ben böyle masallara inanmiyorum kardesim!! Sen inan!!

Beni ne üzüyorsun?? Ne biktiriyorsun??

Nedir bu senin ALEVI yolun?

Benim yolum 4 kitabin, Hz.Muhammed’in (s.a.a.) ve 12 imamin (a.s.) yoludur! Pir Sultan’in Haci Bektasin, Mevlana’nin Sah Ismail’in yolu hepsi 12 imama cikar...

Hz.Pir ilk önce Seriat diyor pardon demiyor BAGRIYOR, ondan sonra Tarikata gec buyuruyor Hünkar!! Seriat'dan maksad Fikih degil!! Ibadet esaslari ve Dinimizin ana cercevesini ögrenmek demekdir...

Sana tavsiyem:

ilk önce 12 imami tani, edip harabiden önceden gelmis gecmis ariflerin hayatini yolunu arastir, ondan sonra edip harabinin siirlerini oku...

Hüküm verme! Cünkü bu yetki sana verilmemis...

Sonuc:

BAMBASKA ve daha zihin acan bir mana!!!

Kal saglikca...

dem_dost
20.06.2005, 16:00
senin nasil bir seriattan bahs ettigini gayet iyi biliyorum

ama bunun alevi seriati olmadigini da bilecek kadar yetismisim

OzBektasi
20.06.2005, 16:07
Önyargili konusma lutfen...

Kendine iyi bak...

dem_dost
20.06.2005, 16:20
bize haci bektas tarafindan buyurulmamis bir seriati yutturmak istiyorsun ama

önyargili olmak nerde

seyrani dememismi:

Bu meydanda farzdir dolu icilir
Allah birdir ikilikten gecilir
Budur farz-i AYIN NEFSIN BASI BICILIR
Cik küfürden ehl-i iman olda gel

sorun doluda degildir.. sorun nefs-i emmarelige uymaktir

Sekarüm hamrinden icildi serbet
kuruldu ayin-i cem ettik muhabbet
meydana acildi sirri hakikat
Aldigim esrara sirdas idim ben

simdi burda icilen serbetin bir yorumunun icki olmadigini diyorsun sen

ben de sana ... alevilerde icki yasagi yoktur... asla ve asla yoktur
benim tanidigim mürsitler dem alirlar,

aldiklari dem halk dilinde ickidir

rakidir..

fakat ali-dolusu

ve dolu, dem, serbet neyse iste.. diye adlandirilir

bu koca seyyid ocaginda da böyledir

ibrahim dede ocaginda da böyledir

nitekim bizim bagli oldugumuz ocaklar bunlardi bunlardan haberdariz

saygilarimla

LiberalistiC
20.06.2005, 23:41
valla bunların hepsi alkolik :)

OzBektasi
21.06.2005, 00:58
kardesim anlatilacak aciklanacak cok sey var...
fakat sende yine bir takim siirler ile etrafa sacirmaya basliyorsun, devam et... seni tutan yok...
alevi halkina yezit emevi usulu ile dem diye yutturmak isteyen ben degililm.. göster bana: imam ali (a.s.) ve diger 11 imamlar nerde ve ne zaman icti ickiyi?

tasavvuf lügatlari dogru ögrenebilsen iyi olur...

bir takim ocaklardan bahs ediyorsun... olabilir.. fakat benim avam halkin degil, hakiki ariflerin ve yol erbablarin fikirleri beni ilgilendiriyor...

bende simdi 12 imamlardan saglam ve kesin rivayetler aktarirabilirdim... ya yüzün kizarirdi veya caresizlikten dolayi bu güzide ve yeryüzü imamlari (a.s.) yok sayardin...

yutturmak olayina gelince: sen kendin zaten ayvayi iyi yutmussun kardesim. edepsizlik etmene gerek yok! ne demek istiyorsun?? dogru dürüst konusmasini bile bilmiyorsun... ben soytari veya sahtekar miyim insanlara yalan mi atacagim? hz.pir seriati makalatinda nasil tarif ediyor? sen ona bak...

sen kendi yoluna devam bende kendi yoluma....

mosk
21.06.2005, 02:46
mrb,

özbektasiye cevap:

bilinmesi sudur ki hacibektasi veli hakkinda pek detayli bilgiler maalesef cok az veya yok gibi nedeni ise osmanli padisahlarindan birisi zamaninda (?) kim oldugunu siz iyi bilirsiniz cünki bilinmeside gerekir.
hacibektas külliyesini yaptirdiktan sonra hacibektas dergahini ele gecirmek icin cesitli oyunlar oynandi cok fazla hacibektas icerisinde ileri gelenleri o zamanlari sürgüne yolladilar dergahin basina sünni imamlar tahin ettiler ki hacibektasi sünnilestirip kendilerine kazanmak, fakat bazi yerleri kazandilar örnek 1. alemli köyü 2. cigdem köyü bunlar sünnilesen köylerden birkac tanesi örnek verirsek.
bektasilik hacibektas veli yasadigi anlarda degilde hacibektasinin ölümünden sonra balim sultanim bektasi tarikatini yaymasi ve kendiside balkanlardan gelme oldugu icin balkanlarda cok cazibe gördü bunu sünni islam hükümdarligi yani osmanli imp. balkanlarda hiristyanlik islam arasinda(köprü) veya gecic olarak gördüler.
bektasiligi kullandilar bektasilikta sarap icme vardir; ama alevilikte baska yöntem cünkii bektasilik kendine aleviler icerisinde bulmus ve rahat bir düsünce oldugu icin osmanlida avrupaya hiristyan zihniyetine islamin penceresi gibi bektasiligi öne sürerekten balkanlardaki insanlari kendine ceke bilme icin kullanmasi. suanda istanbuldaki osmanlidan kalan ünlü bilim adamlarin yetisdigi bir ögretim kurumu bektasi dervisi acmis oldugu bir kurumdur hala ögrenim görüyor.
ben biraz genis yazdim ama siz anlayasiniz diye iskinin daha fazla özüne girmiyorum!
saygilar ve sevgiler....
not. hacibektas üzerine makaletten haric cok kitap bulamazsiniz cünki osmanli hanedarlari yok etmis.

chatlakalper
21.06.2005, 09:07
kardeşlerim bu bir anket siz olayı neye döktünüz tartışılacak konunun yeri burası değil lütfen ayrı bir konu açın orada tartışın saygılar...

dem_dost
21.06.2005, 15:45
özbektasi, seni yalancilikla veya kasitli bir carpitlama yaptigin icin suclamadim

öyle bir görünüm olusmus ise özür dilerim

sen öyle ögrendin ben böyle

Hem demimiz hem cemimiz

Bu bizim ibadetimiz

saygilarimla

eren
21.06.2005, 19:50
ÖZBEKTA??? .. DEM_DOST

arkadaşlar önce mrb.!!!

şimdi anket olayında biri bir görüşünü belirtmiş diğeride hemen cevap vermiş

miktarı vs nekadar dır diye.???

cemdede dem eksik olmaz

saygilarimla

DEM_DOST..

bu açıklamanı doğru buldum ve altına imza attığımı belirteyim saol ..

farklı düşünceler ..saygı görür bizde fakat yolumuz vardır onu biliriz ona gideriz

gelmeyenede sürmeyenede bir şey demeyiz..

Kuran'da miktar belirtilmiyor, çünkü bir bardak alkol alan ikici bardağı içmemesi için engel nedir.Öyleyse alkolden uzak durmak lazım.
Alkol yüzünden yıkılan ve yokolan aileler var, içip içip karısına ve çocuğuna şiddet uygulayanlar var.
Bunu bir kültürün vazgeçilmez öğesiymiş gibi de göstermeyelim.Çağdaşlık olarakta görmeyelim.

munzur hozat...

Her sorunda kurana mı baş vuruyorsun sen anlamadım.???

arkadaşım demişşsin ki kuranda miktar belirtilmiyor diyorsun..

her şeyi açık açık yazması mı gerek anlmadım yanii illa bir şeyleri uygulamk

veya yapmak için bu yasak değildir ama uzak durmak gerkiyor diyorsun.???

arkadaşım iraden zayıfsa hiç yaklaşma !!! ne rakiya el at ne deme..ne doluya...

demişssin ki içip içip karısına çoluğuna çoçuğunna saldıran var diyorsun.!!!

önce belirteyim aleviler yanii gerçek alevi olanlar bu yolda gidenler neyin nasıl yapıldığını bildikleri için bu şekilde aşırıya kaçaçak bir şeyi yapmazlar yaniii

cemde alınan veya içlen dolu yada içki diyelim .. her şeyin belli bi miktarı var

şahıs kendini ayarlayar.... senini söylediğin gibi içip içip ona buna saldıracak bir

vaziyette gelinmez yanii bu içkiyi içan kişi kendini kaybetmek için içmezzz...

önce ibadtein bir parçası olduğunu billir ..eve gidipte içip karısına çoçuguna saldırmak için devam edip sorhuş olup onlara saldrmak için bu hale gelmez..

sen diyeceksin ki şimdi ben bunu günümüz için söyledim....

günümüzde her şey bozuk zaten sünniside içiyor aleviside içmem deyip tiryakisi olanlarıda biliryoruz....

dem_dost!
miktar nasil belirnenmistir?
erenler nerde ve ne zaman söylediler, bunu aciklarmisin? istersen 12 imam'in rivayetlerinden basla, eger basarirsan tabii....

ÖZBEKTA????...

illa her şeyin sana kanıtlanması için yazılı bir kaynak gösterip seni rahatlatmamızı mı istiyorsun...???

miktarı herkes ceme girdiğinde bu yolu sürenler ..nasıl alınacagını billir..

belliki sen hiç ceme gimemişsin git bir dene.. bak nasıl miktari varmış..??

ordaki insanlara uymak zorunda kalacagın için sarhoş olup kendinden geçmessin emin ol.!!!

[QUOTE=ÖzBektasi]
allahinizi severseniz, haci bektas icki icti mi? pir sultan ictimi? sah ismail?? dem alkol mu demek, yoksa ne demektir??
QUOTE]

HOP HOP.!!! sakin ol kardeşim maşayla sırtına mı vuruyorlar..???

sen bu erenlerimizin hiç mi şiirlerini okumadın sindire sindire.. okudum diyorsan benden sana bir tavsiye aziz kardeşim git pirsultan şiirleri kitapını al..

sindire sindire oku.. bak o zaman içip içmediğini anlarsın.!!

valla ben senden şüphelenmye başladım buda normaldir.. çünkü bu sözcüğü alevilik içinde büyümüş küçük bir kardeşim bile demez..

sen kendini bir yolun devamı olarak suna billirsin ama ..söyleyeyim sende bazı yanlışlar fazlasıyla var.. iyice tart .. hangisinin ağır olduğunu göreceksin.??

illa bu erenlerimizin senin karşına çıkıpğ içmeleri mi gerekiyor.. koptum valla.;))))

1::: dem_dost alıntı.: peki pir sultan abdalin evinin önünde esrar yetistirildigine ne dersin?

bunlar kesin ve saglam rivayetlerdir

2::: dem_dost alıntı..: sah hatayinin sarab ictigini cümle alem biliyor bir tek sen bilmiyorsun

DEM_DOST...

1 ?NC? SEÇENEKTEK? cevapı anlayamadım ne demek pirsultan esrar yetiştiriyordu..

bu nemek yaa.!! hiç mi düşünmüyorsunuz bu insanlar vücuduna zarar yanii ruhunu kirletecek bu tür pis şeylerle uğraşmamışıtır..

eminim pirsultan olsa sana güzel bir cevapı olurdu.!! bana değil...

bak arkadaşım bunu yazdın o zaman eğer elinde bir yazılı kanıt varsa onu sun yada kim söylemişsse yazılı veya sözlü bunu belirt..

kendini bilmez insanların bu tür saçma sapan şeylerle P?RSULTAN nın yapmayacagı ben öyle düşünüyorum .. EREN?M?ZE mal etmesinler..

bunun kanıtı varsa buraya katar görmek istiyorum..???

GELEL?M 2 ?IKKA..

BUNUN altna imza atarım ..özbektaşide ögrenmiş olur..:))))

BU güzel yorum için tşk. ederim sana saol...

YAZI ....BÖLÜM 1

saygılarla

eren
21.06.2005, 20:32
Siirlerinde ne kavramlar kullaniyor? (Hele hele senin „icki“ dedigin ile ilgili siirler?)

Divaninda hic bir yerinde: ICKI kelimesini kaleme almamis bu zat! Daima „saki“, „ab-i kevser“, „dem“, dolu“, „bade“, „sarap“ terimleri kullanmis.
O zamanin türkcesi bugünün türkcesi ile ayni mi??

...

ÖZBEKTA???..

arkadaşın yazısını okudun mu ne yazmışş...kafana göre gene yorumlamışssın ...!!

demin anlami coktur alevi literatründe en cok icki anlaminda kullanilmaktadir

anlatabildim insallah

alevilerde icki yasaktir diyen yalan söyler

sen kendin icin yasaklayabilirsin... fakat alevilikte buna yer yoktur

kendisini kayip edenlere yasaktir icki

saygilarimla

arkadaş şunu demek istemiş. bugünkü anlamda dem.. en çok ?ÇK? anmaında

anlaşılıyor ama sen olayı 3 DE??LDE..5. boyutta alğıladığın için sana ters gelmiş gene...;))

ALINTI ÖZBEKTA???DEN..

Bektasilikte HERGÜN KAFAYI DIKMEK varmi?
Bu bektasi ahlakina adabina yakisir mi?

ÖZBEKTA???..

bu nerde yazıyor yaa ben göremedim arkadaşım değerli kardeşim banada

göster kim nerde yazmış bunu..??

ahlakı ve adapı hakkında BEKTA??LL?KLE ilğili yazı bırakmanı istiyorum senden bu foruma.. ben de okuyup ögreneyim .. bilğilenelim bunu yapacagından aminim şimdiden saol..!!! değerli kardeşim...

ALINTI..ÖZBEKTA???..

Benim yolum 4 kitabin, Hz.Muhammed’in (s.a.a.) ve 12 imamin (a.s.) yoludur! Pir Sultan’in Haci Bektasin, Mevlana’nin Sah Ismail’in yolu hepsi 12 imama cikar...

ÖZBEKTA???..

şimdi diyorsun ki şah ismailin ,mevlanın , pirsultanın yolu 12 imama çıkar bizi

rahat bırak kardeşim bak bizim yolumuz doğruymuş zaten ne diye kardeşlerini üzüyorsun..???:3D_NG (22

senin nasil bir seriattan bahs ettigini gayet iyi biliyorum

ama bunun alevi seriati olmadigini da bilecek kadar yetismisim

dem_dost..:3D_NG (24

bunun altınada bi imza atayım kendi adıma.. bence doğru bir yoruda bulunmuşssun...;)))

alevi halkina yezit emevi usulu ile dem diye yutturmak isteyen ben degililm.. göster bana: imam ali (a.s.) ve diger 11 imamlar nerde ve ne zaman icti ickiyi?

HOOOP HOOPP.!!! ÖZBEKTA????

ne diyorsun sen arkadaşım.. ne demek YEZ?T usülü size kandirmişler..vs

bu sözü sana tekrar kalemimden yolluyorum çünkü hala 72 miilete tek gözle bakmayı beceremiyorsun .. ya mumin...

sende bana göster o zaman içmediklerini.. ?? elinde kaynak var mı.. kaynak kaynak diye bağırıp

inlioyrsun.. fazla inleme ..ölürsün.. sen bize lazımsın ;)))

saçmalayıp durmayın lütfen 1400 yıllık bir tarihen gelmiş olguları ve değerleri herşey kaleme alınarak gelmedi..

zaten gelenlerde genelde yanlış gelmiştir.. kanımca..(bunada kaynak istemessin alıştık nede olsa.))

ALINTI ÖZBEKTA???

bende simdi 12 imamlardan saglam ve kesin rivayetler aktarirabilirdim... ya yüzün kizarirdi veya caresizlikten dolayi bu güzide ve yeryüzü imamlari (a.s.) yok sayardin...

MADEM ÖYLE sunda görelim bu kaynakları..

bu gösterecegim kaynagı kim yazmış.. tüm dökümanını istiyorujm..??

ne zaman nerde kim yazmış.. ne şekilde ne için yazmış..??

tüm hepsini istiyorum buraya bırak ta okuyalım degerli kardeşim..??

böyle diyorsun amö sunmuyorsunda bunları görmek istiyorum bilğine..!!!

ALINTI ÖZBEKTA????.:

sen kendi yoluna devam bende kendi yoluma....

bak bunun altına büyük bir zevkle imzamı atarım ....

YA ALLAH , YA MUHAMMED , YA AL?..

HÜÜÜÜÜÜÜ.!!!!

YAZI BÖLÜMÜ ---2

saygılar

dem_dost
21.06.2005, 21:01
bu nemek yaa.!! hiç mi düşünmüyorsunuz bu insanlar vücuduna zarar yanii ruhunu kirletecek bu tür pis şeylerle uğraşmamışıtır..

evet pir sultanin evinin önünde esrar yetistiriliyordu

kim diyor bunu

sarkislali alevi asiki

Ali Izzet Özkan

kim diyor bunu.. halk arastirmacisi peter naili boratav ve tasavvuf ve tarikatlar hakkinda genis arastirmalari olan abdülbaki gölpinarli yaziyor

kim diyor bunu, atalarimiz bunu diyor, dedelerimiz diyorlar

abdülbaki gölpinarli bunu böyle belirtiyor:

"Sofular köyünde hala hizir pasanin evini gösterirler. Evin önünde bugün bir afyon tarlasi varmis. Rivayete göre, Pir Sultan esrar icermis. Hizir Pasa bundan hoslanmazmis. Pir Sultan, "kapinin önünde bite" diye dua etmis. Onun icin Hizir Pasanin kapisinin önünde hala biter, keserler , bicerler yine bitermis"

buna inanin inanmayin fakat bu benim gördügüm alevi ögretisiyle uyusiyor

pir sultan abdalin yasadigi zamani düsün:

16 yy. da esrar bugünki gibi degil idi

o zaman normal idi

icerlerdi

hatta 50 sene öncesine kadar köyümüzün yaslilari devamli icerlermis

bu günün rakisi ney ise, o günün esrari da odur

alevi edebiatinda cüra kelimesine dikkat etmenize istiyorum

bu kelimenin bir anlami da kimi zaman esrar anlamina geliyor

sunu da belirteyim, bu gün aleviler esrar almazlar artik genellikle

fakat kendi halinda kalmis kölerde daha halen bulunmaktadir

abartmamak lazim bence

belirtmeye unuttum:

Aleviler yezid ile, mervan ile icki icmezler

aleviler ancak ve ancak ali sofrasinda dem alirlar

bu da cemdir, canlarin birlikte muhabbet ettikleri vakittir

yezidin, mervanin ve diger lanetlerin ictigi her neyse... aleviliginkiyle hic ve hic alakasi yoktur

saygilarimla

eren
21.06.2005, 22:56
DEM_DOST slm önce sana.!!

bak arkadaşım ben bu söylediğin yazarları tanıyorum.. ve aleviği aşığı ali izzet özkanıda..

kendisi S?VASlı bir ozanımızdır..:))) ve güzel eserleri vardır..

ama söylediğin yazara ne diyeyim ben şimdi.. elin adamı .. YABANCI.. bi,r yazar..

gelmiş bektaşiliği çögrtenmiş bu konuda araştırmalar yapmış alevilikle vs..

gelmiş benim tarihimi bana anlatmaya çalışıyor.??

benim görüşümde şu arkadaşım.. bu yazar ne yazmışssa tanımasam bile ben

YABANCI bir yazarın elinden kitapını okurum ama eleştiririmde yanii ne yi yazmış

veya ne yi belirtmiş benim özmüslümanlığımla ilğili ben burda sıkıntı duyduğumu

belirteyim...:(

bizim kendi tarihimizi araştıran çok sayıda insanımız yok.. DEM_DOST bir kaç

abiimiz bir şey yazıyor diye onlarıda doğru olarak kabul edemeyiz.??..

merak ediyorum AL? ?ZZET ÖZKAN neye dayanarak söylemiş bunu bir yerden mi okumuş gerçekten yoksa bu böyle mi.??

ben görüşümü belirteyim..:

ben P?RSULTANIN (erenimiz) böyle bir işle ugraştığını zannetmiyorum..

demdosttan alıntı..:

abdülbaki gölpinarli bunu böyle belirtiyor:

"Sofular köyünde hala hizir pasanin evini gösterirler. Evin önünde bugün bir afyon tarlasi varmis. Rivayete göre, Pir Sultan esrar icermis. Hizir Pasa bundan hoslanmazmis. Pir Sultan, "kapinin önünde bite" diye dua etmis. Onun icin Hizir Pasanin kapisinin önünde hala biter, keserler , bicerler yine bitermis"

valla kusura bakma ama ben bu lanet şeye karşıyım .. valla HIZIR buna karşıymış hiç sevmezmiş..

valla her ne kadar karşı olduysamda o zaman burda bu adama hak vermek gerek.. ne dersin.???

yanii böyle bir yanlışı bizimki,lerin yapacagını zannetmiyorum.??

bu arada kullanmış olduğun..???

alevi edebiatinda cüra kelimesine dikkat etmenize istiyorum

bu kelimenin bir anlami da kimi zaman esrar anlamina geliyor.

allaalla sadece bu anlama gelmiyor muş.?? güzel

demek ki bunda bir iş var bence .. senin bu yazdığın kelimenin tam anlamını araştıracam..

ben baştanda belittim görüşüümü...

ben böyle bir şey olduğuna inanmıyorum .. içenlerde içsin bana neee...

NOT..: ARKADA?LAR bu cevaptan önce üst üstte iki tane cevap yazdım amacım kimseyi kırmak değildir..

eğer rahatsız olduğunuz veya olacagınız bir durmla karşılaşırsanız şimdi,den kusura bakmayın..

bu cevaplarda en çok bir müslüman arkadaşım rencide olacaktır ama dediğim gibi kusura bakma..özür dileyeyim hemen uzamansın.?

saygılarla

dem_dost
21.06.2005, 23:33
evet kimi yerde

cüra, cura curâ

yazilis bicimi yazardan yazara degisiyor

eski literatürde isimleri coktu

mesela kaygusuz abdal sultan bir nefesinde

Beng ile seyretmege ah bize bir bag olsa
Issi soguk olmasa havasi hub sag olsa beng kelimesini kullaniyor

yeni türkceye cevirdigin zaman ne dedigini gayet iyi anlarsin herhalde ; ))

bu cüra kelimesini de yine kaygusuz abdalin bir nefesinden okudum anlayamadim zamaninda

sonra babam anlatti onun anlamini

Kaygusuz Abdal yaradan gel içegör su cür'adan
Kaldir perdeyi aradan gezelim bilece Tanri

yine kaygusuz abdal:

Bin batmandan olsa kazan
Ustager degil mi düzen
Hayranlik esince cana
Bengilik de gereg olur
umarim yardimci olabildim

bu yazarlara inanmaya bilirsin bizim yolumuza aykiri degildir

bunu demek istedim

eskiden esrar neydi... bu gün de raki odur

ha yanlis anlamayin

günümüz hayat kosullarinda esrarin kesinlikle icilmemesi gerektigine inaniyorum, cünkü toplum degisiyor ve insan toplumsal degerleri yikmamalidir

ama eskiden köyde cemde kesinlikle alinirdi

dedigim gibi abartmamak lazim

bu günki raki o zamanki esrardir

ask-i niyazlarimla

TheGodfather
22.06.2005, 00:54
Arkadaşlar merhaba umarım rahatsız etmiyorumdur.
Duygularımı sizinle paylaşmak istiyorum bu akşam..
Sizi bilmiyorum ama ben bu akşam çok efkarlı ve dertliyim
Bu akşam hayali canlandı gözlerimde sevgilimin..
Ah severek ayrılmak gerçekten çok acı..
Ağlamak erkeğe yakışmaz.
Ama bizde kendimizi avutuyoruz işte.
Yazdığım şiirler dile gelse dağlar taşlar dayanmaz. ?çimdeki ateş kor gibi bedenimi yakıyor. Artık eğlence olarak çıktığım kızlarda sadece kederden başka bir şey artırmıyor..Her şey yalan herkes kendi maskesiyle gezinir oldu..Çıkmak istiyorum ama bir türlü kendimi alamıyorum..Gerçek hayatı yaşamak istiyorum..
Ve tüm anıları yırtıp atıp, başımı alıp artık çıkmak istiyorum dışarı..
?u an bu düşüncelerde olan thegodfather çatlarcasına içiyor..
Alkol benim için günah değil artık..Fazlasıda azıda..

OzBektasi
22.06.2005, 01:08
Sevgili eren...
Cok yazmissin... ellerine saglik'da... benim yazdiklarimi dikkatli okumamissin... yazdigim satirlarinin arasini oku...
hitap seklin cok tuhafima gidiyor eren... onun icin seni fazla kaale almiyacagim kusura bakma...

Dem_Dosta gelince:

Boratav dedigin zat bir zamanlar Haci Bektas Velinin sünni oldugunu vurguluyanlardan biri idi... Merhum Gölpinarli'ye gelince: kendisi o kadar derin arastirmaci ise (ki öyle dir!!) neden onun "Tasavvuf" adli kitabini okumuyorsun? Dahasi: imam ali (a.s.) ve 12 imamlarin (a.s.) hayatlarini anlatan örnek kitablarini okumuyorsun?? onlarin tevhid, ibadet ve suluk vs hakkinda nefis hutbeleri hadisleri mektubatlari okusan, ne zarar getirdi ki sana? ondan sonra tasavvuf ve siirler ile ilginen diyorum. olaylari daha net anlarsin... yanlis anlama: ögretmenlik taslamiyorum, sadece bu ALEVILIK denilen olayin farkli bir perspektifi ve boyutu oldugunu güclükle söylemek istiyorum...
üstelik gölpinarlinin pir sultanin hakkindaki rivayetler kesin ve dogrumudur... buna kim hüküm veriyor ki?? bir takim "alevi aydinlari" mi?
pir sultan esrar masalina katlanabiliyorsan, buyur abisi... devam et...

ilk önce anlat babam anlat... ondan sonra "haa yanlis anlamayin"... coktandir hersey yanlis anlasildi kardesim... 12 Imamlarin (a.s.) yolu rezil edildi....

biliyorsun... sonunda her insan ölümü tadacak ve hayatta yaptigin söyledin hersey icin cevab vermek zorunda kalacak...

kendine iyi bak...

LiberalistiC
22.06.2005, 09:01
konu iyice hedefinden şaştı ağzı olan konuşuyor !

Bir lafı söylemeden önce lafın sonu nereye varacak bir düşünün önce ! ona göre konuşun bence bu konuyu devam ettirmenin bir gereği yok .

Alevi_Cocuk:3D_NG (27
arzawa_judge@hotmail.com

.

eren
22.06.2005, 12:46
Sevgili eren...
Cok yazmissin... ellerine saglik'da... benim yazdiklarimi dikkatli okumamissin... yazdigim satirlarinin arasini oku...
hitap seklin cok tuhafima gidiyor eren... onun icin seni fazla kaale almiyacagim kusura bakma......

sevgili ÖZBEKTA??...

YORUMUNA saygı duyarım... şunu bilmeni isterim ki ..: bütün yazıları nasıl okyacagımı biliyorum..

onun için bir kaitap alır gibi biraz içeriğine bakıp geçmi,yorum...

bu senin sorunun arkadaşım.. bu forumda olduğumuz süre içinde sana saygısızlık yapmam..

zaten yaptırmazlar....;)))) yöneticiler...

ama yazılan veya yapılan yorumlarda mutlaka bir cevap vereceksin bende sende benim hakkımda yorum yapacaksın..

bu yüzden .. bunu söyleyebilli,rsn ama uymayacagının garantisini sende biliyorsun.!!!

ben daha önnce belirttim çok fazla bir şey bilmiyorum 4-5 ay oldu bir şeyler okumaya başlayalı..

ama yorumlarım bana ait.. burda neresinde yanlış bir şey gördün hitap şeklimde onuda anlamaım..

yanii sana hitap ederken N?CKini küçük mü yazayım.????:3D_NG (29

neyse benden kimseye zarar gelmez.. zaten istesemde yapamam..bir daha bu şekilde bir açıklamada yapmayacgım sitede..

ister benim hitap şeklimi begen ister beğenme sevgili ÖZBEKTA??...!!

konu iyice hedefinden şaştı ağzı olan konuşuyor !

Bir lafı söylemeden önce lafın sonu nereye varacak bir düşünün önce ! ona göre konuşun bence bu konuyu devam ettirmenin bir gereği yok .

Alevi_Cocuk:3D_NG (27 .

sevgilil L?Beralistic...!!!

evet söylediğin doğru bir kısmı ama anketten başladık konu farklı yere giit..!!

ne yapalım yazılanlara cevap vermeyelim mi.???

zaten bizler karşıdakini kırana kadarbaskın olmayı hep seçiyoruz.. bende dedim artık onu yapayım ç....

çünkü insanlar bu şekilde cevap alınca susuyor..

evet dediğin gibi bu konuyu kendi adıma burda şimdilik kapatıyorum.. ama konuyla ilğili gene cevap yazan olursa mutlaka gene yazacagım...

saygılarla

yaraLiCeyLan
23.06.2005, 00:04
Ben yilda bir, iki kez icenlerdenim(türkü bara filan gittimde). Alkolü sürekli kulananlar hem kendine hem cevresindekilere yazik ediyorlar bence.

ali_ali
04.07.2005, 01:49
"günahlarin basi alkoldur" desem...

chatlakalper
04.07.2005, 12:15
Hz Muhammed(SAV) ın bir sözü var ali ali ''?çki kötülüklerin anasıdır.'' diye

ali_ali
04.07.2005, 19:41
pardon, sözü yanlis yazmisim o zaman :) bende diyodum bu böyle degildi ama...

aynen katiliyorum...

ALUNDRA
28.07.2005, 00:30

cemdede dem eksik olmaz

saygilarimla
sadece fazlasi defil tamami haramdir... kendini kandirmaya calisma...

sessizfırtına
09.10.2005, 15:27
sosyal bir içici olarak özel günlerde içerim fazlası beni bozar..............

Lamekan
19.11.2005, 03:30
ben eskiden kendimi sosyak içici olarak nitelerdim yani ayda yılda bir yada eserse yada bilemediniz ortam müsayitse falan içerdim ama çok içmem zati....

bu aralar sigarayıda bıraktım alkol iyice çekiciliğini kaybetti gözüm de.. öyleki dogum günümde bir duble rakıyı bile zor içtim.... bana alkolik denmez ama sosyal içicide sayılmam heralde....
ankette de zaten içmeyenle sosyal içi arasında bir seçenek yoktu....
ama tavsiye ederim içmeyin ne kaybedersinizki... içince saglıkdan oluyoz fazlasıyla.....
dostca kalın

sphinx
06.12.2005, 23:38
ben icerim normal arkadaslar, sosyal veya cok icici gibi demeyeyim, kendim icin icerim, arkadas ortaminda, ama mutluyken, keyfim yerindeyken icerim, bana guzel seyler soylettirir icki, kendimi daha rahat hissederim icince, insanlarin dillerinin bagini cozer, kalp gozunu acar bence, iyi adama iyi sey, kotu adama kotu sey soylettirir, sonucta o da bu dunyada bize sunulmus birsey. ben daha cok sarabi tercih ediyorum , nerdeyse hep sarap hatta. kirmizi sarap, yemekte, ekiplen cok guzel gidiyor. Urgup yoresinde, Turasan saraplari, canlarin cikarttigi saraplardir, cok guzeldir, tavsiye ederim herkese, bir de izmir sirinyerde canlar sarap cikariyor sanirim. Amcam bursada bir sarap evi acmak uzere, bu takunyalilardan firsat bulabilirse. adi Vitis, cekirge yolunda kulturpark karsisinda, bursaya yolu dusenleri bursali canlari bekleriz.

Hüseyin69
07.12.2005, 00:01
sosyali siyasali bilmem ama bazen biir iki tek atarim tabiki raki degil bira.asbach.yada kirimizi sarap

Drej
07.12.2005, 12:12
Vallahi en güzeli aile içerisinde arkadaşlar içerisinde Rakı içmektir canlar.Diğer içkilerden hoşlanmıyorum ama Aile toplantısı düğün dernek olsun rakı içerim ama maksat sarhoşluk değil keyif...

Hacibektasli
12.12.2005, 17:46
Vallahi en güzeli aile içerisinde arkadaşlar içerisinde Rakı içmektir canlar.Diğer içkilerden hoşlanmıyorum ama Aile toplantısı düğün dernek olsun rakı içerim ama maksat sarhoşluk değil keyif...

Katiliyorum kardes,aile ortaminda güzel oluyor veya Özel günlerde.Bu araad bizim aile zaten komple Icki icer.Babam arada bir,özel günlerde,dayilarim amcalarim da öyle.

papatya
12.12.2005, 18:05
açıkçası.... arada bi içmek güzel oluyor.ama bi insan içerken de kendini taşıyabilmeli.eğer taşıyamıyorsa içmesin kardeşim. doğru değilmi?

Hacibektasli
12.12.2005, 18:09
açıkçası.... arada bi içmek güzel oluyor.ama bi insan içerken de kendini taşıyabilmeli.eğer taşıyamıyorsa içmesin kardeşim. doğru değilmi?

Cok dogru ablacigim.Babam hep söyler:Icipte kendini kaybetmek birseye yaramaz.Ancak icipte kendini tasiyabilirsen ictiginden anlarsin.Gercektende Babam arada bir icer ama icincede tam icer.Yani hic Sarhoslugunu felan görmedim.Amcamda mesala tam tersi ictigi zaman hemen degismeye baslar ve kendini kontrol edemez.Böyle durumda icmeninde anlami kalmaz.

candost
13.12.2005, 19:34
evet bende arada alirim ne zaman sazli sozlu toplansak alkol kesin vardir ama bagimli deyilim haaaa.

Hacibektasli
13.12.2005, 19:35
evet bende arada alirim ne zaman sazli sozlu toplansak alkol kesin vardir ama bagimli deyilim haaaa.

Dogru söylüyorsun abi Sazli sözlü Ortamda toplaninca iyi gidiyor.Tabii Bagimli olmazsan iyi gider.:3D_NG (4)

ibocan
13.12.2005, 19:41
ben ortami olunca icerim canlar ortamsiz icki olmaz saygilarimla antepli

skandinava
14.12.2005, 16:54
yerine görü tadını kaçırmadan içmeyi severim

Lamekan
14.12.2005, 17:21
buraya 6 sayfa yazı yazılmış ama 9 kişi oy kullamış anketmi kapalı acaba....

TheGodfather
14.12.2005, 17:54
buraya 6 sayfa yazı yazılmış ama 9 kişi oy kullamış anketmi kapalı acaba....
Anket kapalı...:3D_NG (9)