Orijinalini görmek için tıklayınız : KIRMANCKI (Zazaca) konusan Aleviler ne?

SahHatayi
11.03.2006, 19:51
Bildiginiz gibi KIRMANC demek ... KIRMAN'LI demek, yani iranin KERMAN denilen bir bölgesinde yasamak demek aslinda.

Kirmancki yani Kermanlica ... Hazar Denizinden - Xoreysandan (Horosandan) - Kermana uzanan bir bölgede konusulmus bir dildir.

Ve bizim dogudaki Dedelerin coguda bu dili konusur.

Sizce KIRMANCKI (Zazaca) konusan Aleviler ne?

Saygilarimla.

meymane_usari
11.03.2006, 21:19
Ben bir sivas zaza si olarak aleviyim ve bizim sivas zazalarinin tunceli deki koçgiri aşiretinden geldiği söyleniyor bence de bu doğru.

saygılar

Oli
11.03.2006, 22:47
bu konu gereksiz gibi geliyor bana...çok gereksiz bir tartışma başlayacak... birileri zorla türkmensizin diyecek... ve düzeysiz bir tartışma olacak... hele bu soruyu soran kırmanç değilse daha da vahim olur...

Oli
11.03.2006, 22:52
bizimkiler kurmanci konusuyorlar bende bir kocgiriyim. zazaca konusmuyorlar. zazaca kürtcenin bir lehcesidir.

kurmanci
zazaca
sorani
gorani

kürtcenin dört lehcesinden biridir.

lehçe nedir Kolera... türkiye türkçesi bir lehçemidir? kürtçe neyin lehçesidir? farsça lehçemidir? dil nedir, lehçe nedir? bunları tanımla lütfen..

Oli
11.03.2006, 22:55
alevimen rica ediyorum bu ankaeti kapatalım...şıklar bi kere saçma... anketi açan hem türk demiş hem kırmanç demiş hem kürt demiş ne anlama geliyor önce onu açıklamalıydı.

şahhatayi de lütfen nasıl hem kürt hem türk hemde krımanç olduğumuzu açıklığa kavuştursun...

SahHatayi
11.03.2006, 23:18
alevimen rica ediyorum bu ankaeti kapatalım...şıklar bi kere saçma... anketi açan hem türk demiş hem kırmanç demiş hem kürt demiş ne anlama geliyor önce onu açıklamalıydı.

şahhatayi de lütfen nasıl hem kürt hem türk hemde krımanç olduğumuzu açıklığa kavuştursun...

Olicim, Kirmanc olmak bir bölgeden gelme kaniti fakat bizimkiler kürdüz demezler, türküzde demezler .... sünnilere tirk derler, ... kürtlere ... kird/kirdas derler ...

yani ap acikca belirli degil Kirmanc olmak bir toplummudur yoksa bir eyaletten geldigmizin bir kanitimidir, ... gercek olan sudur ... biz göc etmissiz, ve gercektende KERMAN/HOROSAN bölgelerinden gelmissiz ... yani bizim isim ordan geliyor KIRMANC -> KERMANLI ... fakat türkmüyüz kürtmüyüz belli degil ... belki kendi basimiza bir halkiz ... ...

anlata bildimmi dostum?

Oli
11.03.2006, 23:23
Olicim, Kirmanc olmak bir bölgeden gelme kaniti fakat bizimkiler kürdüz demezler, türküzde demezler .... sünnilere tirk derler, ... kürtlere ... kird/kirdas derler ...

yani ap acikca belirli degil Kirmanc olmak bir toplummudur yoksa bir eyaletten geldigmizin bir kanitimidir, ... gercek olan sudur ... biz göc etmissiz, ve gercektende KERMAN/HOROSAN bölgelerinden gelmissiz ... yani bizim isim ordan geliyor KIRMANC -> KERMANLI ... fakat türkmüyüz kürtmüyüz belli degil ... belki kendi basimiza bir halkiz ... ...

anlata bildimmi dostum?

arkadaşım kendi kafan karışık anladıkta milletin kafasını karıştırmaya hakkın yok.. ne demek kürtmüyüz tükmüyüz belli değil... herşey belli. Kırmançsan kırmançsındır... Şafi kürtlerde kendilerine kurmanç derler o zaman onlarla farkımız ne olacak aynı mıyız yani. sadece adlandırmadan yola çıkılmaz. Kırmanç/zazaalrın diğer adıda Dimli dir dimli Deylemden gelir deylemde hazar denizinin güney kıyılarıdır.

Ne kürtüz ne de türk Zaza diyen zazadır kırmancım diyen kırmaçtır. kürtüm diyende kürttür. türkmüyüz kürtmüyüz belli değil diyen ilk kişi de sensin herhalde... önce kendi kafanda kendine cevap ver sonra anket aç.

Ezo
11.03.2006, 23:26
konu kisillesecekse kapatalim....

şavolanlı
11.03.2006, 23:30
sevgili oli neden öyle düşünüyorsun şah hatayı açmış bu topigi eger o isterse kapatılır ve bu konuda bilgi edinmek istiyor yardımcı olmamız lazım bence dogru degilmi can

Oli
11.03.2006, 23:31
gercek türkler hazar denizin etrafinda yasiyanlar ...

yani azeriler ve kirmanclar ... (genel olarakda türkmenler) ... bunlardir asil alevi toplumlari , bunlardan baska alevi toplumu yok ....

birde kürt ve arap ezdilik var, ayni inanc kökenli fakat yozlasmis ...

yani biz belki has be has türküz, belkide has be has kürtlerin tek inancini temiz tutmus halkiz ...

umarim simdi anladin ...

zaza diye bir toplum yok ... o isim uydurma ... kendine zaza diyen sorsun bakayim dedesi ne diyor ... dedesi kendine KIRMANC yada DIMLI der ...

hem sunu söylemis olayim, ..: KURMANC (yani kürtlerde) ... KERMAN dan gelme. ... onlari zerdüstlüler anadoluya kovaladi ...

seni anlamaya başladım galiba... gerçek türkler orta asyada değilmiydi şimdide hazara getidin bakıyorum.
sivas zazaları var aha ben varım. zaza_alevi üye var sor ona kırmanç ne demek biliyormu.

diyecek çok şey varda zaman yok....allah bildiği gibi etsin seni...

SahHatayi
11.03.2006, 23:33
seni anlamaya başladım galiba... gerçek türkler orta asyada değilmiydi şimdide hazara getidin bakıyorum.
sivas zazaları var aha ben varım. zaza_alevi üye var sor ona kırmanç ne demek biliyormu.

diyecek çok şey varda zaman yok....allah bildiği gibi etsin seni...

türkler kirmanclara zaza der ... ve sivasdaki türkler size zaza diye diye, 80 yil oldu odur göcten beri, asimile olmussunuz belki, kac kisi aranizda kirmancki konusuyorki ??

Oli
11.03.2006, 23:38
türkler kirmanclara zaza der ... ve sivasdaki türkler size zaza diye diye, 80 yil oldu odur göcten beri, asimile olmussunuz belki, kac kisi aranizda kirmancki konusuyorki ??

asimile ne demek onuda bilmediğin belli kırmanç kendi kendini zaza yapıp asimile olmuş ha... dersimden gelmeden önce Kırmanç diyor olabiliriz. Ancak Zaza veya Kırmanç arasında fark yok o yüzden etraftaki Kırdasiler ve Türkler Zaza diye diye bizde kabullenmiş olabiliriz. Bu demek değilki asimile olmuşuz. bu demektir ki Zaza ve Kırmanç aynı millietin adıdır. Göçte 80 yıl değil yaklaşık 400-500 yıl öncesine dayanıyor.

ne kadar yüzeysel bilgilerin olduğunu açığa vurmasaydın bari.. nersine cevap vereceğimi şaşırdım resmen saçmaladın

SahHatayi
11.03.2006, 23:40
asimile ne demek onuda bilmediğin belli kırmanç kendi kendini zaza yapıp asimile olmuş ha... dersimden gelmeden önce Kırmanç diyor olabiliriz. Ancak Zaza veya Kırmanç arasında fark yok o yüzden etraftaki Kırdasiler ve Türkler Zaza diye diye bizde kabullenmiş olabiliriz. Bu demek değilki asimile olmuşuz. bu demektir ki Zaza ve Kırmanç aynı millietin adıdır. Göçte 80 yıl değil yaklaşık 400-500 yıl öncesine dayanıyor.

ne kadar yüzeysel bilgilerin olduğunu açığa vurmasaydın bari.. nersine cevap vereceğimi şaşırdım resmen saçmaladın

asiretin ne ?

Oli
11.03.2006, 23:41
asiretin ne ?

soru cevap şeklinde olmaz. mesajdan sorabilirsin.... ayrıca aşiretin ne önemi var.

Alevimen
11.03.2006, 23:42
neden sabit fikir üretmeden ve birbirimize anlayış göstermeden tartışmalar ender olan olaylardan biri? bence önemli bir topik ve araştırılması gerekiyor fakat hepimiz üretici olmak zorundayız yıkıcı deyil.

Oli
11.03.2006, 23:58
neden sabit fikir üretmeden ve birbirimize anlayış göstermeden tartışmalar ender olan olaylardan biri? bence önemli bir topik ve araştırılması gerekiyor fakat hepimiz üretici olmak zorundayız yıkıcı deyil.

Alevimen sabit fikir meselesi değil bu...
Adam çıkıp hem türküz hem kürdüz dediği zaman bu ne anlama geliyor düşünmüyor bile.
internetten arayın adamlar "zebra zaza" diye bir masal uydurmuşlar sırf bizle dalga geçmek için... masal şöyle başlıyor "ben ne eşeğim ne de at ikisinin arasıyım" bu açıkça zazalara hakeret etmek için yapılmış birşey....

içimizden biri çıkıp hem türküz hem kürdüz deyincede adamların ekmeğine yağ sürüyoruz. Türküm de Kürtüm de Kırmancım de bu kadar sinirlenmem ancak çıkıpta arada bişeyiz dediğin zaman, ya ne dediğini bilmiyorsun, ya da çok safsın demektir.

SahHatayi
12.03.2006, 00:03
Alevimen sabit fikir meselesi değil bu...
Adam çıkıp hem türküz hem kürdüz dediği zaman bu ne anlama geliyor düşünmüyor bile.
internetten arayın adamlar "zebra zaza" diye bir masal uydurmuşlar sırf bizle dalga geçmek için... masal şöyle başlıyor "ben ne eşeğim ne de zürefa ikisinin arasıyım" bu açıkça zazalara hakeret etmek için yapılmış birşey....

içimizden biri çıkıp hem türküz hem kürdüz deyincede adamların ekmeğine yağ sürüyoruz. Türküm de Kürtüm de Kırmancım de bu kadar sinirlenmem ancak çıkıpta arada bişeyiz dediğin zaman, ya ne dediğini bilmiyorsun, ya da çok safsın demektir.

el alemden bize ne, onlara baka baka mi hareket etcez ...

en önemli sey sudurki ... kendi toplumuza ögretmemiz gerekki ...

MA KIRMANCME
BIZ KERMANLIYIZ

Zaza degiliz, türk milliyetciler bizi bölmek istiyor kürtlerden onun icin kullaniyorlar bu terimi, fakat bizim köklerimiz kürtlerle ayni yerden geliyor ... ama dilimiz kültürmüz farkli az cok yakinliklar var tabi, fakat ona bakarsan türklerlede esitliklerimiz var ... bizim ve türklerin dillinde cok sümer kelimeler var ... yani sümerler göc etmis ve bizde türklerde bundan pay almis ...

biz kermanliyiz, ez kirmancim

Oli
12.03.2006, 00:08
el alemden bize ne, onlara baka baka mi hareket etcez ...

en önemli sey sudurki ... kendi toplumuza ögretmemiz gerekki ...

MI KIRMANCME
BIZ KERMANLIYIZ

Zaza degiliz, türk milliyetciler bizi bölmek istiyor kürtlerden onun icin kullaniyorlar bu terimi, fakat bizim köklerimiz kürtlerle ayni yerden geliyor ... ama dilimiz kültürmüz farkli az cok yakinliklar var tabi, fakat ona bakarsan türklerlede esitliklerimiz var ... bizim ve türklerin dillinde cok sümer kelimeler var ... yani sümerler göc etmis ve bizde türklerde bundan pay almis ...

biz kermanliyiz, ez kirmancim

1-zazacada "ez kırmancım" denmez "ez kırmanco" denir... zazacayı kürtçeleştirmşsin..:sas
2- sana dedim sivastada zazalar vardır ve alevilerdir dersim kökenlidirler. Zazalar sünni diye bizidemi sünni sayıyorsn.
3-sümerce örnek kelimeler ver. atıp tutmakla olmaz.
4- zazacayı dahi bilmiyorsun "MI KIrmancme" diye denmez o "Ma Kırmancime" denir.. önce dili öğren sonra ahkam kes ne olduğumuz hakkında.

ankette türküz kürtüz kırmancız diye işaretleyen sensizn. şimdide kürtler tükrler bizi bölüyor diyorsun... anlayamıyorum seni

SahHatayi
12.03.2006, 00:12
1-zazacada "ez kırmancım" denmez "ez kırmanco" denir... zazacayı kürtçeleştirmşsin..:sas
2- sana dedim sivastada zazalar vardır ve alevilerdir dersim kökenlidirler. Zazalar sünni diye bizidemi sünni sayıyorsn.

kirmancki ... sümerce ... türkce

ko ... kur ... dag
aue ... a ... su

SahHatayi
12.03.2006, 00:15
4- zazacayı dahi bilmiyorsun "MI KIrmancme" diye denmez o "Ma Kırmancime" denir.. önce dili öğren sonra ahkam kes ne olduğumuz hakkında.

ankette türküz kürtüz kırmancız diye işaretleyen sensizn. şimdide kürtler tükrler bizi bölüyor diyorsun... anlayamıyorum seni

aslinda sen kürtceye karistirmissin ...

ben ez kirmancim diye ögrendim, ve iyiki a yerine i yazdim ...

sizin yörede here-were konusulur, bizim orasi aslinda o konuda daha has ...

fakat bizim köyün hepsi kirdaski (kurmanci, herewere) de bilir

MetinK
12.03.2006, 00:16
[QUOTE=SahHatayi]Olicim, Kirmanc olmak bir bölgeden gelme kaniti fakat bizimkiler kürdüz demezler, türküzde demezler .... sünnilere tirk derler, ... kürtlere ... kird/kirdas derler ...

... fakat türkmüyüz kürtmüyüz belli degil ... belki kendi basimiza bir halkiz ... /QUOTE]

Sah Hatayi arkadasim;
kafan bu konuda karisik bu anketten belli oluyor zaten.Kirmanclar kirmanctir.Tipki iki kere iki dört gibi .
Ulusu ulus yapan seylere sahip olan herseyimiz var.Birileri olmak zorunda degiliz.Biz kendimiz olalim...
Ayrica bilgi edinmek icin arastirma gerekir.Alevimen arkadasin verdigi web sitesinde bu bilgiler mevcut.
Zaza ,zuza gibi kavram kargasasi gereksiz.Biz kendi dilimizde kendimizi tarif ederken Kirmanc,Türkler ise Zaza yada Kürt olarak tarif eder.Inanc olarak ta kendimizi"Elewi" yada Ehli Heq yada "Raya Heq" olarak niteleriz.Türkcede Kirmanc diye birkavram yok.
Avusturya Almanca konusur ama sordugun zaman ben Almanim demezler kendine.Zira Isvicre nin Alman Kantonlarida ayni sekilde.Bu konu forumda acik zaten arama butonundan ögrenebilirsin...
Anket sence ne derece dogru?Yani Kirmanc(zaza) olmayan birinin sana verecegi cevap ne kadar bilimsel olur anlamis degilim.Bunun icin alan calismasi yapmalisin.Yani gel Dersim e gidelim ve o insanlara sor kendisini nasil tarif ettigini...
dostlukla kalin...

Oli
12.03.2006, 00:17
kirmancki ... sümerce ... türkce

ko ... kur ... dag
aue ... a ... su

eeee... benzemiyolar bile... benzese bile iki kelime ile sümer, ordanda türk mü olucaz.

şu adrese bak avestçe ile alakamıza...
http://www21.brinkster.com/miyaheqi/culture/Article.asp?ArticleID=358&LanguageID=1&TypeID=6&Rnd=174

SahHatayi
12.03.2006, 00:23
eeee... benzemiyolar bile... benzese bile iki kelime ile sümer, ordanda türk mü olucaz.

şu adrese bak avestçe ile alakamıza...
http://www21.brinkster.com/miyaheqi/culture/Article.asp?ArticleID=358&LanguageID=1&TypeID=6&Rnd=174

avestce zaten bizim dil ;D

Oli
12.03.2006, 00:29
aslinda sen kürtceye karistirmissin ...

ben ez kirmancim diye ögrendim, ve iyiki a yerine i yazdim ...

sizin yörede here-were konusulur, bizim orasi aslinda o konuda daha has ...

fakat bizim köyün hepsi kirdaski (kurmanci, herewere) de bilir

iyice kayışı kopardın şah kardeşim...

sizin asıl diliniz ne "here-were" mi "so-bê" mi?

diğer kırmançlara soralım "ben kırmancım" nasıl denir. "ez kırmanco" mı yoksa "ez kırmancim" mi? senin yazdığın here-were.

allahım neydi günahım ya!

SahHatayi
12.03.2006, 00:38
iyice kayışı kopardın şah kardeşim...

sizin asıl diliniz ne "here-were" mi "so-bê" mi?

diğer kırmançlara soralım "ben kırmancım" nasıl denir. "ez kırmanco" mı yoksa "ez kırmancim" mi? senin yazdığın here-were.

allahım neydi günahım ya!

dostum, bizim büyüklerde der ... ma kirmancme ... ve bu yöresel bir seyde olabilir fakat benim ögrendime göre biz EZ KIRMANCIM diyoruz, bana birisi ez kirmanco dese gülerim ...

biz SO BE konusuyoruz, GIT GEL ... ; )

Oli
12.03.2006, 00:52
konuyu açan bu konuları konuşmaya yetkin dahi değil Alevimen sabit fikirden bahsediyo anlamadım gitti...

şimdi ben biz mum söndürüyomuyuz diye başlık açsam nasıl hemen konu kapatılacaksa.... bu konununda başka bir açıdan o tür bir konudan farkı yok...

Bu konuya bi daha yazmıycam... zaten anlayacak kapasitede biriyle muhatap olmak lazım önce. araştırmamış okumamış dili dahi bilmiyen biri bizi 3 tane ırkın mensubu yaptı...

kolay gelsin size... biz aslında uzaylıyız. o şıkkı eklesinler vallahi billahi uzaylı şıkkını işaretliyecem...

MetinK
12.03.2006, 01:04
dostum, bizim büyüklerde der ... ma kirmancme ... ve bu yöresel bir seyde olabilir fakat benim ögrendime göre biz EZ KIRMANCIM diyoruz, bana birisi ez kirmanco dese gülerim ...

biz SO BE konusuyoruz, GIT GEL ... ; )
Sah Hatayi;" ben Kirmancim " tekil ben Kirmancim ,"ma Kirmancme" biz Kirmanciz" yani cogul ekidir."Ez Kirmancim" demekle siz komik oluyorsunuz.Lütfen yapmayin yeter...Bu konu burada kesilsin .

"Bilmemek ayip degildir ögrenmemek ayiptir"...

SahHatayi
12.03.2006, 01:20
Sah Hatayi;" ben Kirmancim " tekil ben Kirmancim ,"ma Kirmancme" biz Kirmanciz" yani cogul ekidir."Ez Kirmancim" demekle siz komik oluyorsunuz.Lütfen yapmayin yeter...Bu konu burada kesilsin .

"Bilmemek ayip degildir ögrenmemek ayiptir"...

ya canlar, biz gercekten "ez kirmancim" diyoz .... bunun neresi ayip

MetinK
12.03.2006, 01:36
ya canlar, biz gercekten "ez kirmancim" diyoz .... bunun neresi ayip
tamam diyebilirsin.Demen dogru anlamina gelir mi? sen
"kapi kapan ke" de diyebilirsin ama bu onun"cewer za de" anlamini kaybettirmez.
Ben bir atasözü yazmistim ama onu da anlamamissin.Senin " ez kirmancim" demen ayip degil.ben zaten onu kastetmemistim.
Ögrenmemek ayip demek baska sey...alakasiz yani..

Şoreş
12.03.2006, 01:38
Arkadaşlar koçgiri halkı zaza mı yoksa kürt mü??

SahHatayi
12.03.2006, 01:41
Arkadaşlar koçgiri halkı zaza mı yoksa kürt mü??

onlar genellikle here-were konussur, fakat istersen böyle sorulari sivasli olanlara sor, yani konustuklari dil ile iraklari arasinda fark varmi bilmiyorum ...

Ercan
12.03.2006, 01:44
Bu ankette oy kullanmadim;Cünkü yöre halki hakkinda yeterince bilgim yok.Yöre halkini iyi tanimayan arkadaslarinda corbada tuzum olsun diye rastgele oy kullanmalari dogru degil.Benim önerim bu ankete o yörenin insani ve yöre hakkinda yeterli bilgisi olanlar katilsin.

Zazalar ve Dersimliler hakkinda cesitli inceleme ve makaleler vardir.Bunlarin hangisi dogru tam olarak bilmemiz icin, tek tarafli yazilanlari degil,hepsini okuyarak dogruya ulasabiliriz.
Burada önemli olan sudur:Baskalarinin nasil anlattigi degil,onlarin kendi anlatimlari önemlidir.
Eger zazalari bilmek ve tanimak istiyorsak;bunu zazalardan ögrenmemiz gerekir.
Önemli olan insanlarin kendilerini anlatmalari ve tanitmalaridir.

Daha önce acilan bir topigi , fikir ve inceleme acisindan buraya ekliyorum.

http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=1167&highlight=dersim+tarihi

Makaleden bir alinti:

Nuri Dersimi; Dersim’in batı kesiminde yerleşmiş Koçan aşiretinin “Dersim” terimini “Kürdistan Kapısı” anlamında yorumlayarak savaşçılıklarının kanıtı olarak, “bu kapının koruması” anlamında düşündüklerini, ayrıca halkın da “Dersim”i “Kürdistan” olarak adlandırdıklarını, “Dersim’e gelmek” sözünün, “Kürdistan’a gelmek” biçiminde düşünüldüğünü yazar ve halkta bu tür bir kanısal eğilimin olduğunu belirtir. Doğallıkla bu sav pek inandırıcı değildir. “Dersim”in “Kürdistan”la ve “Kürdistan” adıyla hiçbir ilgisi, ilişiği yoktur. Halkta böyle bir kanının olduğu da kuşkuludur. Dolayısıyla bu açıklama, Nuri Dersimi’nin o bilinen siyasal Kürtçülüğünün sonucudur. Böylesi bir ilişkiyi ortaya koyan Nuri Dersimi’nin savının dışında herhangi bir kanıt yoktur.

Şoreş
12.03.2006, 01:45
anne tarafım koçgirili benim daha önce koçgirililerin dersimden geldiğini ve öncede zazaca konuştuğunu okumuştum ama gene kaynağı unuttum :( Zaza olabilirler diye geldi aklıma

MetinK
12.03.2006, 01:53
Bu ankette oy kullanmadim;Cünkü yöre halki hakkinda yeterince bilgim yok.Yöre halkini iyi tanimayan arkadaslarinda corbada tuzum olsun diye rastgele oy kullanmalari dogru degil.Benim önerim bu ankete o yörenin insani ve yöre hakkinda yeterli bilgisi olanlar katilsin.

Zazalar ve Dersimliler hakkinda cesitli inceleme ve makaleler vardir.Bunlarin hangisi dogru tam olarak bilmemiz icin, tek tarafli yazilanlari degil,hepsini okuyarak dogruya ulasabiliriz.
Burada önemli olan sudur:Baskalarinin nasil anlattigi degil,onlarin kendi anlatimlari önemlidir.
Eger zazalari bilmek ve tanimak istiyorsak;bunu zazalardan ögrenmemiz gerekir.
Önemli olan insanlarin kendilerini anlatmalari ve tanitmalaridir.

Daha önce acilan bir topigi , fikir ve inceleme acisindan buraya ekliyorum.

http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=1167&highlight=dersim+tarihi
Ercan arkadas;
bu düsüncelerinden dolayi seni tebrik ediyorum.Duyarli ve gercekci bir yaklasim örnegi vermissin.

Benim de görüsüm;herkes sizi bir yere koyabilir ama bu ne kadar gercekci olur?

Beni tanimayan birisinin bu ankette kullanacagi oy ne kadar bilimsel ve gercekcidir?

Gercekci yaklasimindan dolayi seni kutluyorum...

Hüseyin69
12.03.2006, 02:01
kirmanciki

ez kirmanco
name mi .....o
laze mi ......o
cena mi ..... a
Piye mi .....o
maae mi.....a

kürtce

em kirmacim ....
nawe min ....
lawe min.....
keca min.....
bawemin ....

türkce

ben kirmancikim (zazayim )
adim ..... dir dur vs
oglum .... " " "
kizim ..... " " "
babam .. " " "
annem .... " " "

en üstte kirmanciki kategorisi benim ana dilimdir
peki sizce ben zazamiyim kürtmüyüm türk müyüm ben neyim acaba
tek cevapla acik ve net yanitlarinizi bekliyorum:)

Ercan
12.03.2006, 02:03
Tesekkürler sevgili metink:)

MetinK
12.03.2006, 02:13
kirmanciki

ez kirmanco
name mi .....o
laze mi ......o
cena mi ..... a
Piye mi .....o
maae mi.....a

...en üstte kirmanciki kategorisi benim ana dilimdir
keske ankette böyle olsaydi .
Canerzincan yine yapmis yapacagini...Bundan daha acik yazacagimi düsünmüyorum...tebrik ederim.

Ercan
12.03.2006, 02:21
Canerzincan´in imzasi su:

"ORDULARIN GÜCÜ YETMEZDI SANA
IHANET ADAMI YER SEYIT RIZA
ozan emekci"

Seyit Riza hakkinda bilgi
http://www.aleviforum.com/showthread...=dersim+tarihi

Hüseyin69
12.03.2006, 02:27
Canerzincan´in imzasi su:

"ORDULARIN GÜCÜ YETMEZDI SANA
IHANET ADAMI YER SEYIT RIZA
ozan emekci"

Seyit Riza hakkinda bilgi
http://www.aleviforum.com/showthread...=dersim+tarihi

imzami buraya tasimakla tüm üyelerin kör oldugunumu ima ediyorsun
üyeler imzami görmüyormu ayrica konu ile imzamin arasindaki baglantiyi aciklamak icin bozuk link verecegine
bir kac kelime aciklama yapsaydin daha dogru olmazmiydi ercan bey efendi

Ercan
12.03.2006, 02:33
Seyit Rıza dar ağacına idama giderken, Alevliği savunmuştur ve son söz olarak da; İmam Hüseyin’in Kerbela’da direnip şehit edilmesi ile kendi idamını özdeşleştirerek (ya da devamıymış gibi belirterek) tanık bulunanlara bağırarak anlatmıştır...

Ercan
12.03.2006, 02:47
imzami buraya tasimakla tüm üyelerin kör oldugunumu ima ediyorsun
üyeler imzami görmüyormu ayrica konu ile imzamin arasindaki baglantiyi aciklamak icin bozuk link verecegine
bir kac kelime aciklama yapsaydin daha dogru olmazmiydi ercan bey efendi

Buyur aciklama:

Kim ihanet etmis?
Kime karsi ihanet etmis?
Ozan emekciden degil birde olayin gercegini ögrenelim:
Kürt ayaklanmasina katilmadigi icin mi ihanet etmistir?

Seyyid Rıza; 10.10. 1924 ve 12.1.1925 tarihleri arasına “Şeyh Sait Kürt Ayaklanması” konusunda doğu bölgesinde yapılan toplantılara katılmayarak tavrını koymuş ve kendiyle görüşmelere gelenlere de “isyan”ın yanlışlığını vurgulamıştır. 1925’ te Elazığ’ı işgal eden Şeyh Sait yanlılarından Şeyh Şerif silahlı kuvvetlerine karşı; Hüseyin Doğan dede ve Seyyid Rıza kuvvetleri, Nisan 1925’te taarruz ederek şehirden uzaklaştırarak, Palu’ya doğru sürmüşlerdir...

şavolanlı
12.03.2006, 02:54
sevgili canlar zazalar arasındada farklar vardır.mesela diyarbakırdada zazaca konuşanlarvardır ama dersim aksaganını anlamazlar onlara daha çok agır gelir mesela sivastada kaldım canlar sivastaki zazalarda dersimde kullanılan dile yakındır benim annem sivaslıların konuşmasından anlar dersimde zazacaya (dimilig)de derler yani dillerde aksagan farklılıgı olabilir canlar ufak tefek kelimelere takılmayın bir birinizi kırmayın bence

SahHatayi
12.03.2006, 12:42
kirmanciki

ez kirmanco
name mi .....o
laze mi ......o
cena mi ..... a
Piye mi .....o
maae mi.....a

kürtce

em kirmacim ....
nawe min ....
lawe min.....
keca min.....
bawemin ....

türkce

ben kirmancikim (zazayim )
adim ..... dir dur vs
oglum .... " " "
kizim ..... " " "
babam .. " " "
annem .... " " "

en üstte kirmanciki kategorisi benim ana dilimdir

Ez Kirmancem, Name Min Usen'o ...

Şoreş
12.03.2006, 13:14
Canlar aşağıdaki koçgiri türküsünün nakarat kısmı türkçe anlamını bilen var mı?? ;)

Dılo yaman, yaman yaman.
Çîya gırto berf û duman.
Mera bîşîn şahê merdan.
Ew dermanê hemu derdan.

SahHatayi
12.03.2006, 13:18
Canlar aşağıdaki koçgiri türküsünün nakarat kısmı türkçe anlamını bilen var mı?? ;)

Dılo yaman, yaman yaman.
Çîya gırto berf û duman.
Mera bîşîn şahê merdan.
Ew dermanê hemu derdan.

Dilo yaman, yaman yaman
nekadar buyük bu duman
benden gitti sahi merdan
ben dertliyim sende derman

Şoreş
12.03.2006, 13:23
Şah hatayı çok teşekkür ederim size imreniyorum yaa :(

Peki bu kürtçenin hangi lehçesi???

Şoreş
12.03.2006, 13:32
Aşağıdaki cümleyi mardinli bir arkadaşım yazdı.Anlamı ise;Başımızda yobazlar içimizde faşistler, nasıl türüyor bu itler?

Li sere me sofikli li nav me faşist hene, ev kuçik çawa çe di bin u zede dibin

Caf€Ri
17.03.2006, 19:49
Zazalarda sonuç olarak kürtçe konuşuyor. Bazı zazalar nedense zazalığı kürtlükten çekip alıyor, hepsini bir arada değerlendirelim diye düşünüyorum. Benim için en uygun seçenek;

Kirmanc-Kürdüler (Kürtler)

Oli
18.03.2006, 17:00
Buyur aciklama:

Kim ihanet etmis?
Kime karsi ihanet etmis?
Ozan emekciden degil birde olayin gercegini ögrenelim:
Kürt ayaklanmasina katilmadigi icin mi ihanet etmistir?

Seyyid Rıza; 10.10. 1924 ve 12.1.1925 tarihleri arasına “Şeyh Sait Kürt Ayaklanması” konusunda doğu bölgesinde yapılan toplantılara katılmayarak tavrını koymuş ve kendiyle görüşmelere gelenlere de “isyan”ın yanlışlığını vurgulamıştır. 1925’ te Elazığ’ı işgal eden Şeyh Sait yanlılarından Şeyh Şerif silahlı kuvvetlerine karşı; Hüseyin Doğan dede ve Seyyid Rıza kuvvetleri, Nisan 1925’te taarruz ederek şehirden uzaklaştırarak, Palu’ya doğru sürmüşlerdir...

Ercan bey ne yapmaya çalıştığınızı anlamadım...
canerzincanın imzası şu "orduların gücü yetmezdi sana, ihanet adamı yer seyit rıza"
ve anlamıda şeyh sait le falan alakalı değil... kendi insanları zeynel ve rayvere bir göndermedir o. ihanet eden onlardır. sen olayı kürtlere falan götürdün yine.

caferi kardeşim... zazaca bir dildir. ne demek zazalar kürtçe konuşurlar. zazalar zazaca konuşur kürtler kürtçe konuşur... hesapsız kitapsız salllamayın...

az biraz bilgi: http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=6149

MetinK
18.03.2006, 19:44
Zazalarda sonuç olarak kürtçe konuşuyor.

...hepsini bir arada değerlendirelim

...Kirmanc-Kürdüler (Kürtler)

Kenan Evrenin 12 eylül döneminde cezaevlerindeki solcular ve sagcilar icin söyledigi bir söz vardi:"Karistir baristir".Aklima o geldi.
Kirmanclar (zaza) Kürtmüs.Kürtler de Türkmüs.O zaman Kirmanclar Türktür...:sook
Hepimiz Ademiz torunlariyiz. Ademden gelmisiz sonucta...:komik

izmirksk
18.03.2006, 19:49
evet ya
bu moda terkedilsin artık
ayrıca bu oylama manipüle edilmeye açık
zaza olmadığı halde zazalar türktür seçeneğini işaretleyip oylamayı manipüle edebilirler(belkide ediyorlar)
birde aslını bilmeyenler vardır onlar ayrı tabi
zazaların çıkış yerini bilmeyenelr var
ah şu asimilasyon yok mu
birde güce tapma olayı
kim güçlü ise onun yanında yer alma kaygısı
bir çok kişiyi kendine çekiyor

meymane_usari
18.03.2006, 19:58
canlar daha önce sayın oli'nin söylediği gibi zazaca kürtçe den ayrı bir dildir kendine özgü kuralları vardır hatta zazaca nın kürtçe nin içinde bir dil olduğunu söyleyenler yanılgıya düşüyolar ben bizzat zazaca konuşan biri olarak söylüyorum zazaca yı kürtçe ile bağdaşlaştırmayın!!!!!!!

saygılar

MetinK
18.03.2006, 19:58
Sah Hatayi arkadasim;
kafan bu konuda karisik bu anketten belli oluyor zaten.Kirmanclar kirmanctir.Tipki iki kere iki dört gibi .
...
Birileri olmak zorunda degiliz.Biz kendimiz olalim...
...
Anket sence ne derece dogru?Yani Kirmanc(zaza) olmayan birinin sana verecegi cevap ne kadar bilimsel olur anlamis degilim.Bunun icin alan calismasi yapmalisin.Yani gel Dersim e gidelim ve o insanlara sor kendisini nasil tarif ettigini...
dostlukla kalin...

Izmirksk arkadas haklisiniz.Bende daha önce bunun manüpule edilecegini ve bu anketin bilimsel hic bir dayanagi olmayacagini belirtmistim...

DersimVatan
18.03.2006, 21:12
zazaca kürtçenin bi lehçesi deil bence çünkü birbirinden cok farklı...

Nesimi
20.03.2006, 00:37
Çok saçma olmuş neden azeri seçeneği konduki oraya? Azerilerle ne bağımız var. Kürtlerle bağımız çoktur dil olarak özellikle, türklerlede alevilik açısından bağ var ancak bu ırksal açıdan bişey ifade etmez. azeriler den önce daha farklı milletler söylerim ben

MetinK
20.03.2006, 00:51
Çok saçma olmuş neden azeri seçeneği konduki oraya? Azerilerle ne bağımız var. Kürtlerle bağımız çoktur dil olarak özellikle, türklerlede alevilik açısından bağ var ancak bu ırksal açıdan bişey ifade etmez. azeriler den önce daha farklı milletler söylerim ben

Kizilkilise arkadasim sen söylemeden ben söyleyeyim müsadenle...
Tabii ki bircok halkla yakin baglarimiz olmustur,ortak özellikler,benzerlikler,gelenek görenekler.Inanc,dil,giyim vs...Herkes birbirinden etkilenmistir ve kültür alisverisleri olmustur.Bu gayet dogal birseydir.

Yakinda Eskimolarla bir bagimiz var diyen biri cikarsa sasirmam.Onlarla da birsürü ortak yönlerimiz var.Örnegin bulundugumuz bölgeler kislari cok soguk olur ve kar yagislidir.Sasirmamamiz ve hazirlikli olmamiz lazim.
Dostlukla...

Nesimi
20.03.2006, 01:04
Kizilkilise arkadasim sen söylemeden ben söyleyeyim müsadenle...
Tabii ki bircok halkla yakin baglarimiz olmustur,ortak özellikler,benzerlikler,gelenek görenekler.Inanc,dil,giyim vs...Herkes birbirinden etkilenmistir ve kültür alisverisleri olmustur.Bu gayet dogal birseydir.

Yakinda Eskimolarla bir bagimiz var diyen biri cikarsa sasirmam.Onlarla da birsürü ortak yönlerimiz var.Örnegin bulundugumuz bölgeler kislari cok soguk olur ve kar yagislidir.Sasirmamamiz ve hazirlikli olmamiz lazim.
Dostlukla...

heheh haklısn kafatasçılar boş durmuyo biz kendimizi biliyoruz ama illa bize bi kalıp uyduracaklar =)))

Ercan
20.03.2006, 01:08

Azerilerle kimin bagi yok onu anlayamadim.
Kimin Kürtlerle bagi var da Azerilerle bagi yok.
Burada acikca kürt milliyetciligi yapiliyor.
Ben IGDIR´a gittim oradaki insanlarla türkce konustum.Istanbul dili degil,oranin sifresi ile konusmak o kadar da zor degil.
Aleviler Kürtlerden cok Azerilere daha yakindir.Cünkü onlar Ehlibeyt inancini yasatirlar.
Kürt milliyetciligi yapmak icin, Azerileri dislamak insan onuruna yakismaz.

MetinK
20.03.2006, 02:10
Arkadaslar konumuz Kirmancki (Zazaca) konusan Aleviler ne?Yani köken olarak nedirler sorusuna yanit aranmis.

Inanc ve kültürel benzerlikler degil.Herkes birbirine benzer az veya cok...

Serkan_Devrim
20.03.2006, 12:02
bu anketten rahatsız olduğum bir durum var. zazacanın kürtçenin bir kolu mu yoksa ayrı bir dil mi olduğu; zazaların kürtlerin bir kolu mu yoksa ayrı bir millet mi olduğu sorusunu yanıtlamaya yegane hak sahibi zazalardır diyorum. ben bir arap olarak zazaların kürt olduğunu iddia edersem çok saçma olur. bunu zazalardan iyi kimse bilemez. kaldı ki önemli olan zazaların kendilerini nasıl ifade ettikleridir. şahsım adına bir türk, kürt yada başka bir milletten biri gelipte Nusayrilerin türk yada başka bir milletten olduğunu iddia etmesi beni rahatsız ederdi. kısacası ankete zaza olmayanların katılması pekte mantıklı değil gibi. ancak görüş ve belge sunması gerek diye düşünüyorum.
siz ne dersiniz?

Nesimi
20.03.2006, 21:39
Azerilerle kimin bagi yok onu anlayamadim.
Kimin Kürtlerle bagi var da Azerilerle bagi yok.
Burada acikca kürt milliyetciligi yapiliyor.
Ben IGDIR´a gittim oradaki insanlarla türkce konustum.Istanbul dili degil,oranin sifresi ile konusmak o kadar da zor degil.
Aleviler Kürtlerden cok Azerilere daha yakindir.Cünkü onlar Ehlibeyt inancini yasatirlar.
Kürt milliyetciligi yapmak icin, Azerileri dislamak insan onuruna yakismaz.

Arkadaşım konu kırmancki konuşan alevilerle ilgili sen bi çorumlu olarak azerilerle bağ kurabilirsin tabiki çünkü türkmensin ama Tunceli, Sivas, Erzincan, bingöl, varto bölgelerindeki alevilerin ana dili kırmnanckidir. 1938den önce tunceliyi örnek vericek olursam hiç kimse Türkçe konuşamazdı anadilimiz Kırmanckidir. Ankette bunla ilgili. Alevilik bir inanç, Türklük, Kürtlük, Araplık, Ermenilik ise ırk konuya bu açıdan yaklaşamak lazım o yüzden Tuncelili bir alevinin Azerilerle bağı olduğunu sanmak saçma olur...

MetinK
21.03.2006, 03:02
bu anketten rahatsız olduğum bir durum var. zazacanın kürtçenin bir kolu mu yoksa ayrı bir dil mi olduğu; zazaların kürtlerin bir kolu mu yoksa ayrı bir millet mi olduğu sorusunu yanıtlamaya yegane hak sahibi zazalardır diyorum. ben bir arap olarak zazaların kürt olduğunu iddia edersem çok saçma olur. bunu zazalardan iyi kimse bilemez. kaldı ki önemli olan zazaların kendilerini nasıl ifade ettikleridir. şahsım adına bir türk, kürt yada başka bir milletten biri gelipte Nusayrilerin türk yada başka bir milletten olduğunu iddia etmesi beni rahatsız ederdi. kısacası ankete zaza olmayanların katılması pekte mantıklı değil gibi. ancak görüş ve belge sunması gerek diye düşünüyorum.
siz ne dersiniz?
Bu konudaki görüslerinize katiliyorum.Bizi tanimayan insanlarin bizler hakkindaki yorumlari,belgesiz,kulaktan dolma ve duyduklariyla sinirli.Bizi bizden iyi bilecek kimse olamaz.Kaldi ki anketteki siklarda yanlisliklar var.Bu konudan bahsetmistim.
Ayrica bizden olmayan ve bizi tanimayan insanlarin bu ankette oy kullanmalari anketi bilimsel olmaktan cikarmaktadir.sadece bu insanlarin bizi nasil görmek istedigi sonucundan baska birsey ifade etmez.Kirmanclarin (Zaza)
ne oldugunu ve kendini ne olarak gördüklerini ögrenmek icin yapilacak en dogru sey alan calismasi yapmaktir.yani Kirmanc halkinin yasadigi cografya da kendilerine sorulmasi gerekmektedir.Ancak böylesi bir calisma bilimsel ve gercekci olur.O yüzden buradan cikacak sonuc beni hic ama hic ilgilendirmeyecek ve baglayici olmayacaktir.
Dostlukla...

piremi
17.04.2006, 14:41
ya canlar siz neler le ugraşiyorsunuz birakın ya bun lari biz kürdüz,türküz zazayız bilmem neyiz önce İNSANİZ bundan başka bişe olamaz kardeşim.ha anketi cvpladım ama konun içerigine sonradan baktım.

lion12
27.04.2006, 03:35
Kendilerini ne kabul ediyorlarsa o bence.Kürdüz diyorlarsa kürt,Türkmeniz diyorlarsa türkmen.Bence insanın bunlardan ziyade insanlığı önemli.Onun dışında ne olduğu önemli değil.Hepimiz bu toplum içinde yaşıyoruz.Gerisi boş

Oli
27.04.2006, 10:46
Kendilerini ne kabul ediyorlarsa o bence.Kürdüz diyorlarsa kürt,Türkmeniz diyorlarsa türkmen.Bence insanın bunlardan ziyade insanlığı önemli.Onun dışında ne olduğu önemli değil.Hepimiz bu toplum içinde yaşıyoruz.Gerisi boş

verdiğin oy ile bu yazının alakası yok:sas
türktür diyenler içinde çoğunluk kırmanç/zaza olmayanlar.
başkalarına kimlik yamamakta maharetimiz inanılmaz:yamukgul:

lion12
27.04.2006, 13:14
verdiğin oy ile bu yazının alakası yok:sas
türktür diyenler içinde çoğunluk kırmanç/zaza olmayanlar.
başkalarına kimlik yamamakta maharetimiz inanılmaz:yamukgul:

Dostum ben de diyorum ki kendilerini ne kabul ediyorlarsa odur.Allah Allah...Bu sözümün kötü bir amacı yok ki.Kendilerini kürt olarak görenlerde var,Türk olarak görenlerde var,türkmen olarak görenlerde.Ayrıca konuşurken de haddini bil benim kimseye kimlik yamamaya çalıştığım yok.Ya gözlerin kör,ya da okumayı yeni sökmeye başladın herhalde.Yazıyı dikkatli oku!Ben herhangi bir kimliğe yamamaya çalışmıyorum.Kendilerini ne olarak kabul ederlerse odur diyorum.Burada çıkıp polemik yaratmaya çalışma.:24:

duygugemisi
27.04.2006, 13:49
Yok ya bu kadarı da pes doğrusu.Bu derece düzeysiz,ipe sapa gelmez topikler açarak ne yapmaya çalışıyorsunuz bilemiyorum.Hem Kırmanc diyeceksiniz hem de Kürt diyeceksiniz.Üstüne üstelik bunları ayrı göstermeye çalışacaksınız.
21.yüzyıldayız ama ne yazıkki biz sorunların çözümünü değil de hala Dersim Alevileri Kürt mü değil mi konusunu tartışıyoruz.Bi de bu konuda yeterli bilgiye sahip olmayan arkadaşlarımız Kırmanc ve Kürtleri ayrı gösterme cehaletini de beraberinde getirdiği gibi bazı arkadaşlarımızın kafasını karıştırmaktadır.
Son olarak da değerli arkadaşım hem böyle bir topik açacaksın hem insanın insan olması önemli diyeceksin.Ben buradan site yöneticilerine sesleniyorum bu derece düzeysiz konuların açılmaması için sizden beklemiş olduğumuz özveriyi ne yazıkki bulabilmiş değiliz.Teşekkür ederim

Oli
27.04.2006, 16:02
Dostum ben de diyorum ki kendilerini ne kabul ediyorlarsa odur.Allah Allah...Bu sözümün kötü bir amacı yok ki.Kendilerini kürt olarak görenlerde var,Türk olarak görenlerde var,türkmen olarak görenlerde.Ayrıca konuşurken de haddini bil benim kimseye kimlik yamamaya çalıştığım yok.Ya gözlerin kör,ya da okumayı yeni sökmeye başladın herhalde.Yazıyı dikkatli oku!Ben herhangi bir kimliğe yamamaya çalışmıyorum.Kendilerini ne olarak kabul ederlerse odur diyorum.Burada çıkıp polemik yaratmaya çalışma.:24:

benim dediğimde işte buydu... yazın doğruydu ama o yazıya rağmen oy verdiğin istikamet yanlıştı...
anlamışkerd?:yamukgul:

kilite_kou
27.04.2006, 16:58
Toplumsal bilim ve sosyolojik değer yargılari esas itibariye iki konuda bölgeye intikal eder.
Birincisi; Yasanilan Bölge insaninin kendisini ifade etme sekli. Bu durum, yasanilan sürec olarak algilanir ve en gercekci degerlendirmeyi ifade eder. Cünkü; Yasanilan sürec, bölge insaninin kendisini geleneksel olarak tarih sürecinde yasattigi ve kendisini ifade ettigi bicimidir. Bu bicimde, ifade tarzi cok nettir ve abartili degildir. Dolayisiyle, bölge insani, kendisini ifade ettigi temada, esas alacagi dil kendi konustugu dildir.
Ayrica, Bölge insaninin kendisini kendi diliyle bile ifade edebilme sansi olmadigi zaman bile, ifade döneminde, mimiksel olarak o ifade bicimini kendi istedigi sekilde algilanmasini karsi tarafa yansitir.Bundan Dolayidirki, Dersimin adini izah ederken bile, görüyoruzki, bircok degisik sekilde ifade edilisi bile bircok celiskiyle doludur. Yani Bölge insaninin ifadesi dikkate alinmadan, tarihsel sürec icerisinde nasil degisikliklerin yasandigini siraliyarak, sonucta söylemek istedigimizi söylemis oluyoruz.

Dersim adının orjinali Desim dir.Türkçeye de Dersim olarak geçmiştir.Osmanlı kaynklarında da zaten Desim olarak geçer.

Dersimde yaşları 60'ı geçen herkese ve öncesine Dersimin adini sordugunuzda, tüm bu arastirmalari alt üst eden bir tarzlada karsilasiriz.
Çok tanidik insanimizda Dersim diye bir isimle karsilasmadim. Dersimde yaşayanlarin geneli kendilerine Desimliyiz derler.(Ma desimrayme) diyorlar. Oyasa Desimde konusulan dil Kırmancki dir.
Kırmancki de Kapi ismi ÇEVER dir. Gümüsün adida SEM dir. O zaman olay öyleyse, Desimin adi ÇEVEROSEM olmasi gerekirdi. Cünkü bir toplum kendisini kendi diliyle ifade eder.

Son yıllardaki çalışmaları saymazsak, Dersimliler tarihlerini yazılı hale getiremediler. İlk ciddi deneme, Nuri Dersimi´nin "Kürdistan Tarihinde Dersim" ve "Hatıratım" isimli çalışmalarıdır. N. Dersimi´nin çalışmaları Dersim tarihi ve kimliğine yönelik önemli bir katkı olmasına rağmen, bazı yönleri ile de başka bir yanlışlığın, yanlış eğilimin başlangıcı sayılabilirler. Nitekim, N. Dersimi´nin yaklaşımına Seyfi Cengiz ve Mustafa Düzgün ciddi eleştiriler getirmişlerdir.

Nuri Dersimi bircok tarihsel carpitmalarla, zaten Desimi alt üst etmis. Madem Dersim gümüs kapiyasa, neden diger ziyaretlerin adi Kırmancki dir? Sadece gümüs kapinin adi Kürtçe ifade ediliyor. Bence bu çelişki yeter bile.

Nuri Dersim in yazıları objektif değildir.Tamamen yanlı yazılmıştır.Dersimliler Kürt gösterme çabalarından başka birşey değildir.
Dersimin ve Dersimlilerin tarihini Nuri Dersimi gibi insanlar belirleyemez.o gün kü koşulları göz önüne alırsak gerçekleri daha iyi kavramış oluruz.
Bizim için Nuri Dersimin ne söylediği önemli değildir.Kırmanciye Halkının kendini nasıl tanımladığı önemlidir bizim için.Dersimliler kendileri Kırmanc olara tanımlar.Kürt olarak tanımlamaz.
Nuri Dersimi nin birçok çalışması ve bircok söylevi Desim gerçeğine aykırılık arzediyor. Neden; Çünkü; Desimde yaşayan canlı taniklara bu konuda üzerinde konuşuldu ve bunlar yazılı hale getirildi Desimli yazarlar tarafından. Xidire Ale İsme ile bizzat bu konularla ilgili cok kere görüşüldü. Ive Keji ile defalarca röportajlar yapıld.Bunların konuşmaları bantlara kaydedildi.

Dersimlilerin dışında öncelikle Türk milliyetçilerinin (ki bu bir devlet milliyetçiliğidir) ve son yıllarda da Kürt siyasal hareketlerinin Dersim ve Dersimli tanımlaması da vardır. Bu iki yaklaşımın ayrı ve ortak yanları dikkat çekicidir. İki yaklaşım da dışardan yapılmışdır. Amaçları Dersim´in doğal yapısını, kültürünü değiştirmek, kendine benzetmektir. Türk milliyetçileri Dersimlileri gerçek Türk, Kürt siyasileri de gerçek Kürt görmektedir.

devam edecek...

kilite_kou
27.04.2006, 17:03
Kırmanc kelimesi ile Kurmanc kelimesi aynı anlama gelmez.Bu iki kelime bir birinden farklıdır.İki ayrı halkı tanımlar.

Dersimliler Yani Kırmanclar Kürtler için ''Khur'' der.dilleri için ise Here Were yada Kırdaşki der.

Kürtler kendi dillerine Kurmanci derler.
Kırmancki ile Kurmanci arasında çok farklılık vardır.ortaya attığınız teorilerinizi bilimsel olarak kanıtlarsanız daha iyi olur.Yoksa sadece kendinizi kandırmış olursunuz.
Kırmancların Kürt olmasi, Kürtlerin Türk olmasi ile aynı anlam taşır.Buna kargalar bile güler.

Kırmanc olmanin şartı bÖncelikle Kızılbaş olmaktır.Kızılbaş olmayan biri Kırmanc olamaz.Burda Kırmanc kelimesi hem dini hemde etnik bir tanımdır.
Tıpkı Yezidiler ve Yahudiler gibi.Kırmanclar da bu iki halkla ortak özellik gösterir.
Kırmanc kelimesi hem bizim ulusal kimliğimizi tanımlar hemde inanç kimliğimizi tanımlar.
Kırmanc
Kırmanciye
Kırmancki
Bu üç isim Kırmancların kimlik, inanç, yaşadığı coğrafya ve dilini tanımlar.

Not:Kırmancki Dili Zazaca olarakta tanımlanıyor.
Ancak ben Kırmancki ismini kullanmayı daha doğru buluyorum.

Ayrıca lehçe teorileri iflas edeli 100 yıl oldu.Siz nerde yaşıyorsunuz acaba?bu leheçe teorilerinizi bilimsel olarak ispatlayın lütfen.Laf salatasına karnımız tok.

Oli
27.04.2006, 17:03
kilitekou kardeş aktarmadan ziyade kendi bildiğin kadar anlatsan bizde seni anlarız... sürekli aktarma OLMUYOR.

kilite_kou
27.04.2006, 17:10
kilitekou kardeş aktarmadan ziyade kendi bildiğin kadar anlatsan bizde seni anlarız... sürekli aktarma OLMUYOR.

bu yazılar bana ait.
kimseye ait değildir.

bakınız:

http://munzurum.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=2859&highlight=#2859

Not: siz herşeye müdahale ediyorsunuz.acaba bu sitenin hakimi sizmisiniz?
bence ön yargılarınızdan kurtulun.
birseyleri söylemeden önce bir zahmet araştırma yapınız.

saygılarımla

Oli
27.04.2006, 17:15
siz herşeye müdahale ediyorsunuz.acaba bu sitenin hakimi sizmisiniz?
bence ön yargılarınızdan kurtulun.
birseyleri söylemeden önce bir zahmet araştırma yapınız.

hakim :sarkazm
önyargı:sarkazm
araştırma:sarkazm

çok gergin görüyorum seni her senin gibi düşünmeyeni düşman gibi gördüğünü seziyorum...
yoksa ne müdahalesi yaz bendende selam yaz...:yamukgul:

kilite_kou
27.04.2006, 17:18
hakim :sarkazm
önyargı:sarkazm
araştırma:sarkazm

çok gergin görüyorum seni her senin gibi düşünmeyeni düşman gibi gördüğünü seziyorum...
yoksa ne müdahalesi yaz bendende selam yaz...:yamukgul:
arkadaşım senin sorunun ne?
senin gibiler çok iyi provakatör olurlar.
artık sana cevap yazmayacam muhatabım değilsin.
ayrıca kişisel sorunlarınla konuyu farklı yerlere taşıma.

Oli
27.04.2006, 18:01
arkadaşım senin sorunun ne?
senin gibiler çok iyi provakatör olurlar.
artık sana cevap yazmayacam muhatabım değilsin.
ayrıca kişisel sorunlarınla konuyu farklı yerlere taşıma.

dostum asıl senin derdin nedir. ben bu yazıların alayını okudum internette
http://www21.brinkster.com/miyaheqi/culture/Article.asp?ArticleID=278&LanguageID=1&TypeID=3&Rnd=659
sen şu yazının bir kısmını kendin yazmış gibi değiştirip buraya asıyorsun sonrada ben yazdım diye ahkam kesiyorsun..
zaten enbaşta emek hırsızlığı yaparak değerini yerle bir ediyorsun bundan sonra sana saygı duyulmasını mı bekliyeceksin... başkasının yazsını kendi yazmış gibi göstermenle değerini metro seviyesine indirmiş oldun... bundan sonra en büyük araştırmayı yapsanda bu leke ile yaşayacaksın... ağzınla kuş tutsan bu aktarman unutulmaz...
o yazının yazarını belirtsen neyin küçülür anlamadım..hep bir ego ben yazdım ben yaptım ben doğruyum...

lion12
27.04.2006, 18:05
Yok ya bu kadarı da pes doğrusu.Bu derece düzeysiz,ipe sapa gelmez topikler açarak ne yapmaya çalışıyorsunuz bilemiyorum.Hem Kırmanc diyeceksiniz hem de Kürt diyeceksiniz.Üstüne üstelik bunları ayrı göstermeye çalışacaksınız.
21.yüzyıldayız ama ne yazıkki biz sorunların çözümünü değil de hala Dersim Alevileri Kürt mü değil mi konusunu tartışıyoruz.Bi de bu konuda yeterli bilgiye sahip olmayan arkadaşlarımız Kırmanc ve Kürtleri ayrı gösterme cehaletini de beraberinde getirdiği gibi bazı arkadaşlarımızın kafasını karıştırmaktadır.
Son olarak da değerli arkadaşım hem böyle bir topik açacaksın hem insanın insan olması önemli diyeceksin.Ben buradan site yöneticilerine sesleniyorum bu derece düzeysiz konuların açılmaması için sizden beklemiş olduğumuz özveriyi ne yazıkki bulabilmiş değiliz.Teşekkür ederim

Yav ben bazen bu sitede yazılanları anlayamıyorum.İnat olsun diye mi yapıyorsunuz yoksa akli dengenizde algılamanızda bir noksanlık mı var?Bu sözüm niye bu kadar olay yarattı hala anlamış değilim.Ben diyorum ki,eğer ki kendilerini kürt olarak görüyorlarsa,bırakın değmeyin kürdüz desinler,zazayız diyorlarsa zaza olsunlar,türkmeniz derlerse türk olsunlar,türküz diyorlarsa da türkler.Allah allah bu ne diye bu kadar olay yarattı anlamam.Ben bunu dedim evet,dedim çünkü ben kendilerini kürt olarak görenleri de gördüm,türk olarak görenleri de gördüm.Ardından da dedim ki insanlık önemli kendilerini ne olarak gördükleri bizi ilgilendirmez.Bütün dediğim bu yani bunda ne yanlış var,kimi rencide ettim anlayamadım ki,burada inadına ne yazarsam yazayım sırf inat olsun diye bana cevap yazısı yazan mankafalılar var.50 kere söylüyorum,modlarımıza da şikayet ediyorum ama hala bir net çözüm yok.Arkadaşlar burası bir forum sitesi,kenar mahalle değil.Burada herkes görüşlerini beyan edebilir.Yani ne diye bana karşı gelinir anlamam.Yakında Allah birdir desem ona da itiraz eder birileri.Kesin bir kanıt olduğundan değil o da,sırf uyuzluk kıllık olsun diye.

umut_ak
27.04.2006, 18:22
selam arkadaslar
benim merak etigim birsey var zaza ile kürdün arasindaki tek fark dil mi yoksa zazalar saten kürt degilmi ????

Oli
27.04.2006, 18:24
selam arkadaslar
benim merak etigim birsey var zaza ile kürdün arasindaki tek fark dil mi yoksa zazalar saten kürt degilmi ????

burdan bakabilirsin...

"Zaza/Kırmanç"lar üzerine bilgilendirmeler...
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=6149

duygugemisi
28.04.2006, 11:15
Yav ben bazen bu sitede yazılanları anlayamıyorum.İnat olsun diye mi yapıyorsunuz yoksa akli dengenizde algılamanızda bir noksanlık mı var?Bu sözüm niye bu kadar olay yarattı hala anlamış değilim.Ben diyorum ki,eğer ki kendilerini kürt olarak görüyorlarsa,bırakın değmeyin kürdüz desinler,zazayız diyorlarsa zaza olsunlar,türkmeniz derlerse türk olsunlar,türküz diyorlarsa da türkler.Allah allah bu ne diye bu kadar olay yarattı anlamam.Ben bunu dedim evet,dedim çünkü ben kendilerini kürt olarak görenleri de gördüm,türk olarak görenleri de gördüm.Ardından da dedim ki insanlık önemli kendilerini ne olarak gördükleri bizi ilgilendirmez.Bütün dediğim bu yani bunda ne yanlış var,kimi rencide ettim anlayamadım ki,burada inadına ne yazarsam yazayım sırf inat olsun diye bana cevap yazısı yazan mankafalılar var.50 kere söylüyorum,modlarımıza da şikayet ediyorum ama hala bir net çözüm yok.Arkadaşlar burası bir forum sitesi,kenar mahalle değil.Burada herkes görüşlerini beyan edebilir.Yani ne diye bana karşı gelinir anlamam.Yakında Allah birdir desem ona da itiraz eder birileri.Kesin bir kanıt olduğundan değil o da,sırf uyuzluk kıllık olsun diye.
Değerli arkadaşım Lion12,öncelikle şunu söylemek isterim ki bu sözlerin asıl muhatabı sen değil anketi açan ŞahHatayi'dir.Bu arkadaşımız bu anketi açarak yada böyle bir sınıflamaya giderek(Kürtçe'yi ayrı Kırmancki'yi ayrı göstererek)bu konuda kıt bir bilgiye sahip olduğunu bununla da yetinmeyerek kafa bulanıklığına sebebiyet vererek gereksiz tartışmaların yaşanmasına neden olmuştur.Eleştirilerimin çoğu ona yönelikti ama senin yapmış olduğun yorum da onu destekler nitelikteydi.Ondan senden alıntı yaptım.Hem isteyen kendini Kürt yada Türk diye tanımlar hem de insan olmak önemli diyorsun.
Benim akli dengem gayet yerinde,herhangi bir noksanlık da sözkonusu değil,ayrıca mankafa hiç değilim.Dolaysıyla eleştilerini üzerime almıyorum.Son olarak da seni bu kadar kızdıran ve argo kelimeler kullanmana neden olan şeyin ne olduğunu öğrenmek isterim.Biliyorsun ki ben seni değil bu konudaki düşüncelerini tenkit ettim.Kişiliğine yönelik herhangi bir ifadem olmamıştır.Senden de aynı hassasiyeti bekliyorum.Saygılarımla

lion12
28.04.2006, 12:55
Değerli arkadaşım Lion12,öncelikle şunu söylemek isterim ki bu sözlerin asıl muhatabı sen değil anketi açan ŞahHatayi'dir.Bu arkadaşımız bu anketi açarak yada böyle bir sınıflamaya giderek(Kürtçe'yi ayrı Kırmancki'yi ayrı göstererek)bu konuda kıt bir bilgiye sahip olduğunu bununla da yetinmeyerek kafa bulanıklığına sebebiyet vererek gereksiz tartışmaların yaşanmasına neden olmuştur.Eleştirilerimin çoğu ona yönelikti ama senin yapmış olduğun yorum da onu destekler nitelikteydi.Ondan senden alıntı yaptım.Hem isteyen kendini Kürt yada Türk diye tanımlar hem de insan olmak önemli diyorsun.
Benim akli dengem gayet yerinde,herhangi bir noksanlık da sözkonusu değil,ayrıca mankafa hiç değilim.Dolaysıyla eleştilerini üzerime almıyorum.Son olarak da seni bu kadar kızdıran ve argo kelimeler kullanmana neden olan şeyin ne olduğunu öğrenmek isterim.Biliyorsun ki ben seni değil bu konudaki düşüncelerini tenkit ettim.Kişiliğine yönelik herhangi bir ifadem olmamıştır.Senden de aynı hassasiyeti bekliyorum.Saygılarımla

Hatırlarsan bir önceki yazımda polemiğe girmeyeceğimi belirttim.Onun için hala boşuna cevap vermeye çalışma.Görüşünü belirt çekil kenara.Sokak değil burası karşılıklı atışalım.Konu kapanmıştır. :24:

Şoreş
22.10.2006, 14:58
Benim anne tarafım Koçgiri Aşiretindendir, Baba tarafım ise Xiran Aşiretindendir.Xiran Aşiretinin Zerikiler Boyu.Fakat baba tarafımda Koçgirilikte var..

Şimdi bizim Xiran Aşireti bazı bölgelerde Kırmançki, bazı bölgelerde Kurmanci konuşur... Sivasta ise Xiran, 1900lerden sonra Kırmançkiyi bırakmış, dil zamanla sadece Kurmanca olmuş diyorlar.. Mazgirtte Kurmanca, Erzincanda ezici olarak Kırmançki, bugün Sivasta Kurmanci, Muş gibi illerde hangi dili konuştuklarını bilmiyorum Xiranlıların.

Koçgirililer ise büyük ölçüde Kurmanci konuşur ama Tuncelide Kırmançki konuşuyorlar.. Adana, Kayseri, Maraş, Adıyaman, Erzincan gibi illerde de Kurmanca konuşuyorlar..

Söylenenlere göre Koçgirililerin dili Kırmançkiden, Kurmancaya geçmiş.. Böyle bir söylenti var.Hatta Koçgiri Aşiretinin Zazalar Oymağı var.Ve annemler Koçgirinin Laçinan oymağında, Dersimdeki Dere Laçiden gelmeler..Orda da Kırmançki konuşuluyor Dere Laçide...

Şoreş
22.10.2006, 15:01
Ben bir sivas zaza si olarak aleviyim ve bizim sivas zazalarinin tunceli deki koçgiri aşiretinden geldiği söyleniyor bence de bu doğru.

saygılar

Koçgiri Aşiretinde olma ihtimalin yüksek.. Zamanla Koçgiriden kopmuşta olabilirsiniz ama Koçgiri Kurmanci konuşur..

Koçgiri Aşireti Tunceli, Sivas, Erzincan, Adana, Kayseri, Maraş, Adıyaman, Elazığ gibi illerde bulunur... En çok Sivastadır.. Sivasın İmranlı İlçesinin hemen hemen yarısı, belkide daha fazlası Koçgiri Aşiretindendir.. Yani en az 40 - 50 Köy eder... Zara İlçesinde ise 30 - 40 Köyün Koçgiri Aşiretinden olduğunu söylüyorlar ve doğrudur çünkü Zaranın eski İsmi '' Koçgiridir '' .. Bizim aşiret oraya kendi adını vermiş, sonradan Zara olarak değiştirmişler..

Koçgiri ezici olarak Kurmanca konuşur ama dilin zamanla Kırmançkiden, Kurmancaya geçtiğini söylüyorlar.

Nihat
22.10.2006, 15:11
:36_5_10: kusura bakma oylama yapmıyacağım tek bildiğim bir şeye inanırım insanlığın gelişimi .o insanlık ki bize neleri verdi. acı ve kederden başka kurmancide bilirim abiraz zazaca da biraz almancada eh birazda türkçe önemli olan insanlık ayrıca dersimde gelme olduğumuzu artık net bir şekilde biliyoruz değilmi aynı ataerk,den yani zerikilerden.

Şoreş
22.10.2006, 15:15
:36_5_10: kusura bakma oylama yapmıyacağım tek bildiğim bir şeye inanırım insanlığın gelişimi .o insanlık ki bize neleri verdi. acı ve kederden başka kurmancide bilirim abiraz zazaca da biraz almancada eh birazda türkçe önemli olan insanlık ayrıca dersimde gelme olduğumuzu artık net bir şekilde biliyoruz değilmi aynı ataerk,den yani zerikilerden.

Merhaba abican.. Bizim Xiran /Zerikilerinde bir zamanlar Zazaca konuştuğunu biliyorum..Keşke azda olsa bende bilsem..

maymay
31.10.2006, 09:31
Ben Dersimliyim, ve bizimkilerde zazaca konusuyorlar. Ama ben kendimi ne Turk ne de Kurt zanediyorum.

munzur6262
31.10.2006, 11:21
önceden birileri barışı kardeşlik mesajları verirlerken.şöyle bir cümle kurarlardı bu ülke kürdü,türkü,lazı,çerkezi,arabı,alevisi,sunnisi ile bir bütündür.hepimiz kardeşiz derlerdi.(olmadığımız hepimiz gördük:2guns: :sweatdrop ) ve kimsede zazalar diye tanımladığımız bu halkın varlığından söz etmezdi.çünkü bu halkı kürtlerin bir kolu olarak görürlerdi.hatta kürdün kuyruğu diyenlerin sayısı bir hayli fazlaydı.taki savaşın yaşandığı şu yakın zamanlara kadar.birileri çıktı siz kürt falan değilsiniz dedi.oysaki bizler yıllardan beri kürt olduğumuzu savunuyorduk.ve bundandırki kürtlerin verdikleri mücadeleye desteğimizi sürdürüyorduk.ben artık kürtmüyüz,türkmüyüz başka bir ırkmıyız tartışmalarına girmiyorum aslında.insan kendini nasıl görmek istiyorsa neyi kabullenmek istiyorsa odur.dayatmalarıda doğru bulmuyorum.ama bir gerçek varki parçala böl yönet zihniyetini savunan bir sistem karşısında ortak pir paydada bir arada olmalıyız.milliyetçiliğin hortladığı bu ülkenin çeşitliliğini mozaikliğini kabullenmek istemeyen,tek ırk tek millet sloganlarıyla ahkam kesen faşistlere inat olsun diye ben kürdüm diyorum.çünkü kendimi öyle görmek istiyorum.saygılar hepinize

MetinK
31.10.2006, 11:26
Cok eski ve yeterli olmayan seceneklerle dolu bir anketti.Aslinda acan arkadasimiz bilgi edinmek acisindan sormustu ama öyle görülüyorki bilgi yerine milliyet sevdasi öne cikiyor yine...Onunda eksiklerini kapattigini ve bilgilendigini düsünerek konuyu/topigi kapatiyorum...

Alevimen
31.10.2006, 16:07
asimilasyon ve bilgisiszliğe karşı mücadele etmek için anket modifiye edilmiştir.