Orijinalini görmek için tıklayınız : dersim katliamı ve atatürk

cerzincan
12.03.2006, 15:31
dersim tarih boyunca hiç bir devlete boyun eğmedi.osmanlıda başedemedi öncekilerde.dersimin başeğmezliği hala birilerine dert olmaya devam ediyor fakat dersimi anlama noktasında alevilerinde bazı sorunları var.bu ayrışıklık temelde başka nedenlere bağlı olsada önemli nedeni bir kısım alevilerin dersim katliamına bakış açısına bağlıdır.sorun şu ki bu katliamın sorumlusu atatürkmüdür yoksa başkasımı.benim öğrenmek istediğim bu sorunun cevabı.bu olaya nasıl bakmalıyız bu sorunun cevabı aslında alevilerin yıllardır içinde bulundukları fakat yüzleşmek istemedikleri bir sorunu gün yüzüne çıkaracak bilgisi ve fikri olan arkadaşların paylaşmasını bekliyorum

izem
12.03.2006, 15:35
Dersim ayaklanmalarının iki önemli sebebi vardır: Toprak Ağaları ve Onların Fransız Dostları..Dersim ayaklanmasını başlatanlar feodalizm taraftarıydılar ve sınıfsız kitle işini kabullenemediler. Arkalarına aldıkları marabaları zorla devlete karşı isyan ettirdiler. Oradaki saf ve cahil ahaliye farklı şeyler anlatılmışsa da, şeriatçı kürt isyancı Şeyh Saidle beraber hareket etme emri verilmişse de isyanın temelinde yatan gerekçe Toprak Ağalarının ağalıkları için mücadele etmesinden ve bunları önderlik ettikleri toğluluğa yanlış aksettirmesinden ileri gelir.

Dersimde yaşanan olaylar da o kişilerin doğuşlarıyla ilgili kökene dayalı amillere değil ulus devlet yapısına karşı çıkışlarıyla ilgili olması gerekir. Atatürk birilerine karşı ırkçı olsaydı sayıları az olduğu o dönemlerde hepsini yok eder atardı. Ama Atatürk ırkçı değildi. Tam tersine insancıl idi.Bu tür olayları Atatürke ml etmek yanlış..
Ve bu yanlışlıkların sonucunda görüyoruz ki, kürt arkadaşlarımız Atatürkten nefret ediyor..
Yine bu olayın sebebi de dış güçlerin halkı kışkırtması ve Atatürkten soğutması..

cerzincan
12.03.2006, 15:43
izem arkadaşım,atatürk şu yazını okusa inan gözleri yaşarır çünkü o bu düşüncede insan modeli yaratmak istedi görüyorumki bunda bir nebze de olsa başarılı olmuş dersim isyanını toprak ağalarının çıkarlarıyla ve fransızlara bağlayan zihniyet koçgiri isyanınıda ingilizlere malaetmişti.bunun sonuda yok bu ülkede hakkını arayan öğrenciler rus yanlısı,hakkını arayan işçilerde birilerinin uşaklığını yapıyor denildi bu o kadar önemlide değil türkiyenin her milliyetten proleter halkı direnmeye devam edecektir dersimde böyle

Oli
12.03.2006, 15:45
Dersim ayaklanmalarının iki önemli sebebi vardır: Toprak Ağaları ve Onların Fransız Dostları..Dersim ayaklanmasını başlatanlar feodalizm taraftarıydılar ve sınıfsız kitle işini kabullenemediler. Arkalarına aldıkları marabaları zorla devlete karşı isyan ettirdiler. Oradaki saf ve cahil ahaliye farklı şeyler anlatılmışsa da, şeriatçı kürt isyancı Şeyh Saidle beraber hareket etme emri verilmişse de isyanın temelinde yatan gerekçe Toprak Ağalarının ağalıkları için mücadele etmesinden ve bunları önderlik ettikleri toğluluğa yanlış aksettirmesinden ileri gelir.

Dersimde yaşanan olaylar da o kişilerin doğuşlarıyla ilgili kökene dayalı amillere değil ulus devlet yapısına karşı çıkışlarıyla ilgili olması gerekir. Atatürk birilerine karşı ırkçı olsaydı sayıları az olduğu o dönemlerde hepsini yok eder atardı. Ama Atatürk ırkçı değildi. Tam tersine insancıl idi.Bu tür olayları Atatürke ml etmek yanlış..
Ve bu yanlışlıkların sonucunda görüyoruz ki, kürt arkadaşlarımız Atatürkten nefret ediyor..
Yine bu olayın sebebi de dış güçlerin halkı kışkırtması ve Atatürkten soğutması..

bak izem!
dersim de olan ayaklanma değil direniştir. olayı başlatan dersimli ağalar değil devlettir. ayaklanma olması için ilk hareketin dersimden gelmesi lazım...
dersim belki 1000 yıldır anadolu da hüküm süren hiçbir iktidarca tamamen kontrol altına alınmamıştı yani gayrı-resmi özerk bir yerdi. cumhuriyet yönetimi oraya hakim olmak istemiş ve müdahale etmiştir.

necip fazıl kısakürek in konu hakkında düşüncelerini okuyun yine o dönemde komutan olan bir nurcunun hatıraları var. okuyun
toptan yok edilmemiş olsalar bile hem sürgün edilmişler hemde mağaralarda vey evlerinde suçsuz günahsız insanlar yok edilmiştir.
fransız kırşkırtması ise iftiradır yine herşeyi dışarıya bağlayan bir zihniyetin hedef şaşırtmacasıdır.

doğu faciası= http://www21.brinkster.com/miyaheqi/culture/Article.asp?ArticleID=456&LanguageID=2

hacı hulusi= http://www21.brinkster.com/miyaheqi/culture/Article.asp?ArticleID=464&LanguageID=2&TypeID=3&Rnd=265

izem
12.03.2006, 15:49
Gözlerinin yaşarmasını değil, ancak gurur duymasını beklerim..
Ne mutlu bir Atatürk evladıyım..
Bundan gocunan zihniyetlerin düşünceleri beni alakadar etmiyor, ne yazık ki onlar hep maşa oldular öyle de olmaya devam edecekler..

Böyle bir katliama eğer Atam diyelim ki sebep olduysa bile; bu yine kürtlükten değil kürtçülükten dolayıdır.Ulus-devlet anlayışından dolayıdır.Etnik köken ile bağdaştırmayın..
Kemalizm dikatatör bir ideolojidir ve egrektiğinde gereken kişilere cezasını verir.
İstiklal mahkemeleri buna en güzel örnektir..

Ben yine kafanızın karışmaması ve lafımı başka yerlere çekmemeniz açsından yinelemek istiyorum :

Dersimde yaşanan olaylar da o kişilerin doğuşlarıyla ilgili kökene dayalı amillere değil ulus devlet yapısına karşı çıkışlarıyla ilgili olması gerekir.

* ayrıca siz soru sormuşsunuz.. ancak sorunuzun yanıtı da sizde.amacınız yeni bir tartışma yaratmak mı?.. yoksa kürt arkadaşlarımızı kışkırtmak mı?
şu yaptığınız şeyin aynısı 80lerde yaşandı.adı sağ-sol tartışası idi..şimdide türk-kürt tartışması..
aynı zihniyet!.. kardeşi kardeşe küstürmek..

izem
12.03.2006, 15:52
bak izem!
dersim de olan ayaklanma değil direniştir. olayı başlatan dersimli ağalar değil devlettir. ayaklanma olması için ilk hareketin dersimden gelmesi lazım...
dersim belki 1000 yıldır anadolu da hüküm süren hiçbir iktidarca tamamen kontrol altına alınmamıştı yani gayrı-resmi özerk bir yerdi. cumhuriyet yönetimi oraya hakim olmak istemiş ve müdahale etmiştir.

necip fazıl kısakürek in konu hakkında düşüncelerini okuyun yine o dönemde komutan olan bir nurcunun hatıraları var. okuyun
toptan yok edilmemiş olsalar bile hem sürgün edilmişler hemde mağaralarda vey evlerinde suçsuz günahsız insanlar yok edilmiştir.
fransız kırşkırtması ise iftiradır yine herşeyi dışarıya bağlayan bir zihniyetin hedef şaşırtmacasıdır.

doğu faciası= http://www21.brinkster.com/miyaheqi/culture/Article.asp?ArticleID=456&LanguageID=2

hacı hulusi= http://www21.brinkster.com/miyaheqi/culture/Article.asp?ArticleID=464&LanguageID=2&TypeID=3&Rnd=265

özerk bir cumhuriyet demişsin..
o zaman haklı bir davaymış bu.
nasıl bir ülke içinde başka bir ülke olabilir kİ?..Bu onların etniğiyle ilgili değil zihinleriyle ilgilidir..

ayrıca necip fazıl gibi bir edebiyat adamını bana örnek verme..

Oli
12.03.2006, 15:52
Gözlerinin yaşarmasını değil, ancak gurur duymasını beklerim..
Bundan gocunan zihniyetlerin düşünceleri beni alakadar etmiyor, ne yazık ki onlar hep maşa oldular öyle de olmaya devam edecekler..

Böyle bir katliama eğer Atam diyelim ki sebep olduysa bile; bu yine kürtlükten değil kürtçülükten dolayıdır.Ulus-devlet anlayışından dolayıdır.Etnik köken ile bağdaştırmayın..
Kemalizm dikatatör bir ideolojidir ve egrektiğinde gereken kişilere cezasını verir.

Ben yine kafanızın karışmaması ve lafımı başka yerlere çekmemeniz açsından yinelemek istiyorum :

Dersimde yaşanan olaylar da o kişilerin doğuşlarıyla ilgili kökene dayalı amillere değil ulus devlet yapısına karşı çıkışlarıyla ilgili olması gerekir.

* ayrıca siz soru sormuşsunuz.. ancak sorunuzun yanıtı da sizde.amacınız yeni bir tartışma yaratmak mı?.. yoksa kürt arkadaşlarımızı kışkırtmak mı?
şu yaptığınız şeyin aynısı 80lerde yaşandı.adı sağ-sol tartışası idi..şimdide türk-kürt tartışması..
aynı zihniyet!.. kardeşi kardeşe küstürmek..

izem saçmalamaya devam ediyorsun... dersimde kürtçülük diye birşey yoktur o zaman. nuri dersimi denen kürtçü suriyeye gittikten sonra uydurmuştur o lafları... Seyit Rıza ve Dersimliler için önemli olan alevilikti. onun için son sözleri "evladı kerbalayız" dır.

izmirksk
12.03.2006, 15:53
arkadaşlar dersim zazalrın yaşadığı bir şehirdir(sanırım bilgi eksiklğinden doğuyor bütün bunlar)
kürt olanlar ve kendilerini kürt diye tanımlayanlar varsada
dersim zaza alevileinin yoğun yaşadığı bir şehirdir
öncelikle zaza/türk/ürt ayrımını bilmeden tartışmak bir sonuca götürmez
bu bilgi eksikliğinin giderilmesi lazım

Oli
12.03.2006, 15:54
özerk bir cumhuriyet demişsin..
o zaman haklı bir davaymış bu.
nasıl bir ülke içinde başka bir ülke olabilir kİ?..Bu onların etniğiyle ilgili değil zihinleriyle ilgilidir..

ayrıca necip fazıl gibi bir edebiyat adamını bana örnek verme..

şöyle düşünmeye ne dersin.

amerika ırakı aldı... suriyeyi de alsın... yunanistanıda diyelim ki aldı... türkiye de arada kaldı... türkiyeyi de almak isteyince türkiyenin direnmesimi doğru olur. yoksa buyrun gelin demesi mi?

ziya gökalpimi örnek veriyim... necip fazıl yalancıda türkçüler mi doğrucu.

cerzincan
12.03.2006, 15:56
izem arkadaş sen hala kemalizmi övüyorsun kemalist ideoloji almanyada hitlere italyada mussoloni gibi faşistlere kendilerinin dediği gibi ilham kaynağı olmuştur sen böyle bir ideolojinin sesi olurken aslında faşizmim sesi oluyorsun bunun farkındamısın bilmiyorum

izem
12.03.2006, 15:57
bayrağı ve toprağı olan resmi cumhuriyetlerle dersimi bir tutamazsın oli..
ayrıca lütfen "saçmalıyorsun" gibi bir üslupla konuşma.
senin bildiğin sana göre ne kadar doğruysa benim bildiğimde bana göre o kadar doğru.
ben burda kimseyle etnik kavga etmek istemiyorum! her nasıl oluyorsa en sonunda faşist damgası yiyorum..ve bu durumdan çok sıkıldım artık..
kürt-türk davasına getirmeyin olayı..olayın aslı Türkiye Cumhuriyetie baş kaldıran zihniyetlerdir!

izem
12.03.2006, 15:58
izem arkadaş sen hala kemalizmi övüyorsun kemalist ideoloji almanyada hitlere italyada mussoloni gibi faşistlere kendilerinin dediği gibi ilham kaynağı olmuştur sen böyle bir ideolojinin sesi olurken aslında faşizmim sesi oluyorsun bunun farkındamısın bilmiyorum

kemalizme ırkçı bir ideoloji mi demek istiyorsun?
senin görüşün ve Türkiyede uygulanmasını istediğin ideoloji nedir öğrenmek istiyorum.
lütfen cevap veriniz..
ona göre yorum yapacağım

Oli
12.03.2006, 16:00
bayrağı ve toprağı olan resmi cumhuriyetlerle dersimi bir tutamazsın oli..
ayrıca lütfen "saçmalıyorsun" gibi bir üslupla konuşma.
senin bildiğin sana göre ne kadar doğruysa benim bildiğimde bana göre o kadar doğru.
ben burda kimseyle etnik kavga etmek istemiyorum! her nasıl oluyorsa en sonunda faşist damgası yiyorum..ve bu durumdan çok sıkıldım artık..
kürt-türk davasına getirmeyin olayı..olayın aslı Türkiye Cumhuriyetie baş kaldıran zihniyetlerdir!

sana kürt türk olayı değil diyoruz anlamıyorsun ki... baş kaldıran değil dedik yine anlamıyorsun... tek bildiğin orta asya... saçmalamakta senin hakkın. saçmaladığın zaman saçmalamadın mı diyelim?...
dersim zaza veya kürtlüğü ile değil aleviliği ile direnmiştir. Mustafa Kemal işgalcilere direnirken ne kadar meşru bir iş yaptıysa Seyit Rıza da o kadar meşrudur.

Bayrak ve resmi olmak ile ne alakası var ki. osmanlı kurulurken bayrağı toprağımı vardı, ayyıldızın 23 ten öncesi var mıdır? şimdi alsam evime bir bayrak diksem bu oranın benim ülkem olduğu manasına mı gelir.

izem
12.03.2006, 16:05
1. şu an bana göre de sen saçmalaıyorsun ancak ağzımdan sana karşı böyle bir söz çıkmadı.çünkü ben senin kişileğinle değil yorumunla tartışıyorum.ve bence saçmalıyorsun demek karşındaki kişinin fikirlerine saygı duymuyorsun demektir

2. olayı etnikten geçtik sanırım alevilere getirdik.. bu daha ilginç bir boyuta taşıdı açıkçası.Aleviler ile Atatürkün diyalogları ortadır.Br cem evine gittiğinde bir tarafta Hz Alinin bir tarafta Atatürkün resmi vardır..

3.ister alevi ister kürt sorunu olsun, bu olayın kaynağı devlete karşı bir isyan olmasıdır! sen kalkmış adamlar özerk bir cumhuriyetti diyorsun! bunu hangi devlet adamı tasvip eder? alevi diye tamam mı diyecek onlara? sen kendi ağzınla yanıtını verdin sorunun..

4. olaya nereye çekmek istiyorsanız açıkça ifade edin ki ben de böyle arada kalmayayım..

5. Yine kemalizm ve Atatürk adına yapılacak çirkin tartışmalara gidecekse bu yorumların boyutu, ben şimdiden aranızdan ayrılmak istiyorum.Çünkü sabrım vetahammlüm kalamdı.Şayet birbizrimizi dinleyeceksek sonuna kadare, ben de sonuna kadar varım

saygılar

Hüseyin69
12.03.2006, 16:07
[quote=izem]

quote]

bende ne mutlu annenin ve babanin evladiyim
bumasa konusunda basli basina seni örnek alabiliriz
sanirim birseyler demek istiyorsun ama yazmadigin cümleni ben tamamliyim
kemalizim diktatör bir rejimdir
istiklal ve DGM (devlet güvenlik mahkemeleri)

Oli
12.03.2006, 16:08
3.ister alevi ister kürt sorunu olsun, bu olayın kaynağı devlete karşı bir isyan olmasıdır! sen kalkmış adamlar özerk bir cumhuriyetti diyorsun! bunu hangi devlet adamı tasvip eder? alevi diye tamam mı diyecek onlara? sen kendi ağzınla yanıtını verdin sorunun..
saygılar

biraz daha devam edersen beyinsizde diyebilirim.. şu anda demiyorum...
yazıyı okumaktan ve anlamaktan acizsin...
yazımda "özerk cumhuriyet" lafı nerde?

Şoreş
12.03.2006, 16:11
Koçgiri katliamından bahsetmek istiyorum.

Anne tarafım koçgirili ama katliama rağmen çok büyük bir Atatürk sevgisi var bizimkilerde mesela milli bayramlarda Annem terastan fazlaca büyük bayrak sallandırır ve Atatürkü gerçekten aşırı severler.Birkaç ay önce annemin anneannesi ile konuştum koçgiri hakkında.Şuan nenem hastanede ve hasta :(
Bana dedi ki; Ben o zaman küçüktüm ana kurban Haydar Bey gelmiş köyü beni görmüş ''kimin kızı bu'' demiş yanına çağırmış beni dedi :D Dedi ki; O zamanlar açlık varmış yiyecek bulamıyormuş millet sonra saldırıda nenesi anlatırken şunları söylemiş benim neneme; ''heryerde cesetler var tarlalardan cesetler buluyorlar sonra çeteler köye gelip aynen şunları söylüyorlarmış ''sakın evlerinizden çıkmayın yoksa sizi öldürürüz.Bu tehditleri ederken küfürde ediyorlarmış.Bu yüzden insanlar evlerinden çıkmıyormuş ve birçoğu çekem denilen bişeylere saklanıyormuş.Sonra saldırılarda orda ermeni köylerimi ne varmış.nenemin anlattığına göre çok iyi insanlarmış çok.Ve saldırılarda ermenilerin başına poşet geçirip vuruyorlarmış köylerde de cesetler saldırılar..
Sonra dedi ki ''Atatürkten mektup gelmiş birisine atatürk demiş ki ''bırakın insanları yaşasınlar'' diye bir yazı gelmiş dedi nenem.Bu konuda fazla bilgisi yoktu ama bunları söyledi atatürk hakkında vr Atatürk derken yüzü gülüyordu..

Hüseyin69
12.03.2006, 16:15
[quote=Oli]biraz daha devam edersen beyinsizde diyebilirim.. şu anda demiyorum...
quote]

abi burasi demokratik türk cumhuriyeti meydanidir
birak vatandas icini bosaltsin :)

canakan
12.03.2006, 16:15
can erzincan arkadaşım kemalizme attığın yerli yersiz iftiraları bir kenara bırak ve söyle EMPERYALİZMLE savaşta kazanan büyük bir ideolojiye vede HZ HÜSEYİNİN yoludur bence EMPERYALİZMLE savaşmak ATATÜRKTE emperyalizmle savaşarak bu yoldan gitmiştir şimdi devam et ve KEMALİZME olan nefretini ortaya dök

izmirksk
12.03.2006, 16:16
aslında çok derin ve belgelere dayalı bir araştırma yapmak lazım
mesela ben buradaki oylamayada katılmadım fikirlerimide beyan etmedim
çünkü bu konuda henüz net bir fikre sahip değilim araştırmak lazım

net bir bilgiye dayanmadan konuşmak yanlış olur
elinde gerçekten belgesi olan arkadaşlar aydınlatırsa memnun olurum

izem
12.03.2006, 16:18
[quote=izem]

quote]

bende ne mutlu annenin ve babanin evladiyim
bumasa konusunda basli basina seni örnek alabiliriz
sanirim birseyler demek istiyorsun ama yazmadigin cümleni ben tamamliyim
kemalizim diktatör bir rejimdir
istiklal ve DGM (devlet güvenlik mahkemeleri)

canerzincan,

kürtsün..ve olayı bilsen de bilmesen de benim olduğum her yerde benim tersimi verecek cevaplar vermek adına bulunuyorsun.çünkü senin en büyük hayalin olsa gerek kemalistlerin, cumhuriyetçilerin bulunmadığı bir ülke..
bir kere mimlemişsin ya kafanda dediğim ak bile olsa sana göre karadır..
o yüzden senle hiç tartışmayacağım çünkü senin lafı nereye çekeceğin ortada..
ve evet kemalizm diktatör bir ideolojidir.ben bunu açıkças söylüyorum zaten.ne anlama getirmeye çalışıyosun ki?..

oli,

ben sadece sana o "rehber" sıfatını veren yöneticiyi anlayamıyorum sorun bu..
rehber olma koşulları "saygılı" mesaj atan ve üyelere örnek teşkil eden üslup kullanmasaymış..
ki ortada saygın ve üslubun.önce saçmalaıyorsun lafı ardından da beyinsizsin.ha bi de çaktırmadan beyinsizsin diyeceğim ama demiyorum.ha şimdi dememiş mi oldun yanİ?..
istesem şurda ağza alınmayacak ve seni rencide edecek laflar sıralardım acaba kime kârı olurdu bunun?..
ve sanmıştım ki son tartışmamızda böyle olaylar bir daha tekrarlanmayacak ancak anlaşılan sen sadece yukarıdan birilerinin uyarıları geldiğinde zoraki nezaket görteriyorsun..

bir mesajında aynen resmi özerk bir yer demişsin bence bunun maması başlı başına bir devlettir.hem resmi hem özer? o kullanamadığın sıfata kim nail ortada..

her neyse ben son mesajımda son dediğimi diyeceğimi dedim.
inanın sizinle tartışmak bile insanı yeterince sıkıyor..
ekip tamam, her şey yolunda.aman ha dostlar birbirini kollasın..

Oli
12.03.2006, 16:19
aslında çok derin ve belgelere dayalı bir araştırma yapmak lazım
mesela ben buradaki oylamayada katılmadım fikirlerimide beyan etmedim
çünkü bu konuda henüz net bir fikre sahip değilim araştırmak lazım

net bir bilgiye dayanmadan konuşmak yanlış olur
elinde gerçekten belgesi olan arkadaşlar aydınlatırsa memnun olurum

izmirksk senin bu orta yolcu tavrın sanırım siysetçiliğinden geliyor.
bu konuda neyin belgesi olabilir ki devlet başkanı zamanında bazı şeyler olduysa daha ne belge lazım...
ayrıca bu konu uçsuz bucaksız bir konu...kimi atatürk habersizdi hastaydı der kimimiz o yaptı deriz uzar gider.... konuyu açmak bile gereksiz bir iş.

Hüseyin69
12.03.2006, 16:19
can erzincan arkadaşım kemalizme attığın yerli yersiz iftiraları bir kenara bırak ve söyle EMPERYALİZMLE savaşta kazanan büyük bir ideolojiye vede HZ HÜSEYİNİN yoludur bence EMPERYALİZMLE savaşmak ATATÜRKTE emperyalizmle savaşarak bu yoldan gitmiştir şimdi devam et ve KEMALİZME olan nefretini ortaya dök

kardes sen bunu yazarken gercekten iyimiydin hasta falan degildin dimi
ben izzem hanimin bazi eksik cümlelerini tamamladim
galiba sen ve izzem hanim bir psikologa görünmeniz cok yerinde bir karar olur

Oli
12.03.2006, 16:22
bir mesajında aynen resmi özerk bir yer demişsin bence bunun maması başlı başına bir devlettir.hem resmi hem özer? o kullanamadığın sıfata kim nail ortada..

bak hala beyinsiz demiyorum sabrediyorum... "gayrı-resmi özerk bir yer" dedim...
sen onu başta "özerk cumhuriyet" yaptın şimdide "özerk bir yer" yapıyorsun..
okuduğunu anlamaktan acizsin... kusurada bakma hakaret etmedim ama etseydimde özür mözür dilemezdim... demogojide ustalaşmışsın

izmirksk
12.03.2006, 16:24
izmirksk senin bu orta yolcu tavrın sanırım siysetçiliğinden geliyor.
.
bu konuda net bir bilgim yok
yani işin o boyutunu araştırmaya hiç vaktim olmadı
bu yüzden ahkam kesmek istemedim
belki boş bir zamanımda araştırım
bende hiç kimseye tapmak yoktur diğer arkadaşlar gibi değilim.yani atatürk benim ALLAH ım değildir
her zaman eleştiriye açıktır
eğer atatürk ün parmağı var ise benim gözümdeki büyüklüğünü yitiir zaten

Ezo
12.03.2006, 16:25
bak hala beyinsiz demiyorum sabrediyorum... "gayrı-resmi özerk bir yer" dedim...
sen onu başta "özerk cumhuriyet" yaptın şimdide "özerk bir yer" yapıyorsun..
okuduğunu anlamaktan acizsin... kusurada bakma hakaret etmedim ama etseydimde özür mözür dilemezdim... demogojide ustalaşmışsın

Siz kime beyinsiz diyorsunuz Oli bey bu hakki neden aliyorsunuz kendinizi ne sandediyorsunuz...Butur yazismayi birakakin her konuyu bu sekil kapatiriyorsunuz.....

canakan
12.03.2006, 16:26
can erzincan kardesim biz doğustan içmişiz hak yolu ve bagımsızlık için içinizdeki yerli yersiz faşist düşüncelerle ortama malzeme eklemek istiyorsunuz ve kemalizme bulasıyorsunuz sorarım size OLMASAYDI O ADAM HANGİ MİLLETTEN OLURDU BABAMIZ VEYA BABALARIMIZ su anda burada bu kadar kaygısız konusuyorsanız ve TÜRKİYELİYİM deme şerefinde bulunuyorsanız buda kabul edemediğiniz atatürk sayesindedir

Hüseyin69
12.03.2006, 16:28
galiba oli beyinsiz demekle en büyük yanlisi hakareti yapiyor oli
ben seni akilli bilirdim yahu :)
bu tür insanlarin gercekten sürekli psikologlarin gözetiminde olmasi bence daha mantikli olur

Oli
12.03.2006, 16:29
Siz kime beyinsiz diyorsunuz Oli bey bu hakki neden aliyorsunuz kendinizi ne sandediyorsunuz...Butur yazismayi birakakin her konuyu bu sekil kapatiriyorsunuz.....

kime diyorum ezo hanım... kimseye demediğim anlaşılmıyor mu? öncelikle yazımı kasten yanlış aksettiren izem hanımı uyarın...

Hüseyin69
12.03.2006, 16:31
can erzincan kardesim biz doğustan içmişiz hak yolu ve bagımsızlık için içinizdeki yerli yersiz faşist düşüncelerle ortama malzeme eklemek istiyorsunuz ve kemalizme bulasıyorsunuz sorarım size OLMASAYDI O ADAM HANGİ MİLLETTEN OLURDU BABAMIZ VEYA BABALARIMIZ su anda burada bu kadar kaygısız konusuyorsanız ve TÜRKİYELİYİM deme şerefinde bulunuyorsanız buda kabul edemediğiniz atatürk sayesindedir

yahu atattürk türkiyeyi düsmanlardan kurtarmasaydi ne olacakti halimiz
cevap . ya yunan olurduk ya ingiliz yada fransiz veya rus veya arap
ne olmus yani simdi türkler insanda bu ruslar fransizlar yani türkiynin düsmanalri hayvanmi oluyor
ne adamlar var dünyada yahu millet ayda arsa satin almak icin ugrasirken halen atatürk olmasaydi ne olurdu korkusuyla yasiyorsunuz

Ezo
12.03.2006, 16:34
Dersimi katliyami mi Ataturkün ismini bir katliyam olayina yanyana yazilmasi aci verici......Bu konuyu açan kisi bana önce kaynak versin... yoksa ben ona bir katliyap yapmcam....bana kaynak verin insananlara iftira etmeyi nekadar seviyorsunuz.... Günesi balcikla suvuyamazsiniz.....

saygilar
ezo

Oli
12.03.2006, 16:36
Dersimi katliyami mi Ataturkün ismini bir katliyam olayina yanyana yazilmasi aci verici......Bu konuyu açan kisi bana önce kaynak versin... yoksa ben ona bir katliyap yapmcam....bana kaynak verin insananlara iftira etmeyi nekadar seviyorsunuz.... Günesi balcikla suvuyamazsiniz.....

saygilar
ezo

bu soruyu bende gereksiz buluyorum zaten...
şöyle düşünün:
yahudi katliamından hitler sorumlumudur deseydi 100 de 100 evet çıkacaktı.. çünkü hitler almanyanın başıydı ve o zaman yahudiler soykırıma uğradı...
peki atatürk olunca ayrıcalığı nedir?

canakan
12.03.2006, 16:38
KARDEŞİM AYDA ARSA ALINIYORSA VEDE TÜRKLER ALAMIYORSA BUNUN SEBEBİ MİLLİ DUYGULARI OLMAYAN OSMANLI ZİHNİYETİNDEKİ İNSANLAR SAYESİNDEDİR SEN BELKİ FRANSIZ İNGİLİZ OLURSUN AMA BEN TÜRK DOĞDUM TÜRK ÖLÜRÜM bu arada yeri gelir sizin gibi hainleri susturmak için psikolağada gideriz

Ezo
12.03.2006, 16:39
bu soruyu bende gereksiz buluyorum zaten...
şöyle düşünün:
yahudi katliamından hitler sorumlumudur deseydi 100 de 100 evet çıkacaktı.. çünkü hitler almanyanın başıydı ve o zaman yahudiler soykırıma uğradı...
peki atatürk olunca ayrıcalığı nedir?

Oli Ataturku hitlerle kiyasliyorsun... Inanamiyorum...siz tam bir ataturk düsmanisiniz...

Ataturk ayricaligi sudur: Ataturk beyaz siyah kafa ayrimi yapmadi....

cerzincan
12.03.2006, 16:40
izem arkadaş benim derdim ne sensin nede özelde atatürk.ben her türlü gericiliğe milliyetçiliğe karşıyım sen beni anlamamışsın ki beni kürtçülükle itham ediyorsun. bazı arkadaşların dediği gibi atatürk olmasaydı ne yapardık sorusununda cevabı basit alevi toplumu ne zaman sıkıştığında lider bulamadı kendinede o zaman bulamasın.benim konuyu açmamın nedeni yüzleşmek istemediğimiz bir gerçeği su yüzüne çıkarmaktı.başka yerlere çekmeyin

Oli
12.03.2006, 16:42
Oli Ataturku hitlerle kiyasliyorsun... Inanamiyorum...siz tam bir ataturk düsmanisiniz...

Ataturk ayricaligi sudur: Ataturk beyaz siyah kafa ayrimi yapmadi....

ben napıyım anlamak için hiçbir gayretiniz yok ki... o laftan çıkardığın sonuç oysa... daha önce ne kadar sığ ve yüzeysel düşündüğünü söylediğimi hatırla ve sığlıktan kurtul derim.

cerzincan
12.03.2006, 16:42
KARDEŞİM AYDA ARSA ALINIYORSA VEDE TÜRKLER ALAMIYORSA BUNUN SEBEBİ MİLLİ DUYGULARI OLMAYAN OSMANLI ZİHNİYETİNDEKİ İNSANLAR SAYESİNDEDİR SEN BELKİ FRANSIZ İNGİLİZ OLURSUN AMA BEN TÜRK DOĞDUM TÜRK ÖLÜRÜM bu arada yeri gelir sizin gibi hainleri susturmak için psikolağada giderizarkadaşım türklüğünden önce sen insansın bu yanını gör bana türkçülük yapma

Ezo
12.03.2006, 16:43
cerzincan

Böyle bir anketi açan arkadas... Simdi sizden bana Tek Tek kanut sunmanizi istiyorum... bu kadar basit degil Ataturkun ismini butur seylerle Kullanmak...Kanitinizi sunun....

Hüseyin69
12.03.2006, 16:43
bu arada yeri gelir sizin gibi hainleri susturmak için psikolağada gideriz

bizi hainlikle suclayanlara sözümüzü söyler gideriz evet biz vatan hainiyiz
zaten vatan milet bayrak ezan kuran diye ne yürekler susturmaya ugrastiysanizda kökünü temizlemedinizki halen o hain dedikleriniz habire karsiniza cikiyorlar

sözümüz
vurun **** vurun ben kolay ölmem

cerzincan
12.03.2006, 16:44

saygilar
ezoaradığın kaynak benim çünkü benim atalarım bunu birebir yaşadı.biraz kendizin dışında başkalarınıda dinleyin hem atatürkte öyle sütten çıkmış ak kaşık değil

Oli
12.03.2006, 16:46
Böyle bir anketi açan arkadas... Simdi sizden bana Tek Tek kanut sunmanizi istiyorum... bu kadar basit degil Ataturkun ismini butur seylerle Kullanmak...Kanitinizi sunun....

sevgili moderatör kardeşim! nasıl bir kanıt istiyorsun acaba...
cumhurbaşkanı bir yere müdahale ettiriyor ve tahminlere göre 75.000 insan yok ediliyor... bundan daha büyük kanıt ne olabilir.

1500 lerde yok edilen alevilerin suçlusu yavuz değilmiydi? şimdi yine inanamıyorum deme, düşün, bu tür işlerde herzaman devlet başkanı sorumlu olur. yani mesele hitlerle yavuzla kıyaslama değildir. olayın sorumlusunun devlet başkanı olduğu anlaşılmalı

Ezo
12.03.2006, 16:47
aradığın kaynak benim çünkü benim atalarım bunu birebir yaşadı.biraz kendizin dışında başkalarınıda dinleyin hem atatürkte öyle sütten çıkmış ak kaşık değil

Saçmalamayin..... Kanit sunun senin yaptigini Ermenilerde yapiyor... simdi kanitin yoksa kimseye kulaktan duyma iftira etme....

Bu konuyu burda kapatiyorum...

saygilar
ezo

MetinK
13.03.2006, 00:15

Yakin tarihle ilgili bu konudaki görüsleriniz yanlislarla dolu.
Feodalizm ve Fransiz dostlari: Dersim de kim hangi Fransizla görüsmüs.Belge ve bilginizi bekliyorum. Dersim kendi özgücü ile hareket etmis ve hicbir disgüce yaslanmamistir.Baskasindan destek beklememistir.
"Oradaki saf ve cahil ahali" :Kendi cahilliginizi örtmek icin oradaki insanlari cahil gösteriyorsunuz.Tunceli Türkiye de en fazla okuma yazma orani yüksek bir ildir.
Seyh Said le beraber hareket etme : Dersim isyaninda Seyh Said idam edileli 13 yil olmustur.Ölü bir insandan yardim kimse beklemez.
"Toprak agalarinin agaliklari icin mücadele etmesinden":Bana bir kac tane Toprak agasinin adini verebilir misiniz?Dersim de herkesin az veya cok topragi vardir.Topraksiz insan oran olarak düsüktür.Dersim de baska yörelerde ki gibi Aga gibi yönetimler sadece sifat olmaktan ileri gitmemistir.Yani aga dediginiz adamin on-onbes köyü olmamistir.

Bu kadar kücücük bir yazida üc -dört hata yapiyorsunuz.Size tavsiyem su sözdür:"Bilmemek ayip degil ögrenmemek ayiptir".Bilmiyorsaniz ögrenin ve ona göre hareket edin.Her düsüncede M.Kemali arkaniza alarak yapmayin.

Aleviforum her düsünce ve insanin platformudur.Ama sizde gördügüm bilincli bir Kemalizm asilamaya calismak.Mesajlarinizin büyük bölümü bunun üzerine kurulu .Ortami geren yazilarinizdan vazgecmenizi tavsiye ediyorum.

Bu arada yeni imzaniz hayirli olsun.Aciklarsaniz bilgimiz olur;
Kemalist Birlik
aleviforum.com Atatürkcü Calisma Grubu
Bu neyin grubudur?
Amaci nedir?
Aleviforumda böyle bir grup var mi?Varsa kimlerden olusmaktadir?
Kimler tarafindan yönlendirilmektedir?

Hüseyin69
13.03.2006, 00:22
kemalist birlik
aleviforum.com atatürkcü calisma grubu

bunu bende anlamis degilim gercekten

bu arada basligi yeniden actiklari icin
degerli mod lara saygi ve sevgilerimi sunuyorum

erdal ates
14.03.2006, 04:06
İzel;
AtatÜrk'e Hem DİktatÖr,hem İnsancil Dİyorsun Anlayamadim Bunu.bİr Kere İkİsİ Bİr Bİrİne Zit Kavramlar LÜtfen Bunlardan Sadece Bİrİnİ SeÇ.

Lamekan
14.03.2006, 04:28
Anlamadığım notta burası işte. Mustafa Kemal bir ilah mıdırki onu bu kadar körü körüne savunmaya gayreti içerisindesiniz. Doğruları, yanlışları, yaptıkları ve yapamadıklarıyla bir insandır. Dersimdeki katliyamda onun cumhurtbaşkanı olduğu dönemde olmuştur, bunu kabullenmemek isteyiş neden. Benmi başımdaydım ülkenin o zaman.

Atatürkü koymuşuz bir cam fanusun içerisine. Dokunmak yasak, hakkında konuşmak tartışmak yasak.

ALBAY_KAWA
14.03.2006, 04:59
cerzincan arkadas, actigin konuda sadece snein sorduugn soruyu okudum diger hic bir cevabi okumadim, snaa bir sey anlatayim ona göre kendin karar ver...

1923 yilalridna, bir odada, üst düzey adamalr ve atatürkün yapmis oldugu bir toplantida, savas sürecinden sonraki oalylar konusuluyor, ve tek din tek dil tek irk, prensipi geciyor, yani demek istediigm su, din oalrak islamiyet oalcak, dil türkce oalcak ve türk olacak, bu prensibe karsi gelenler agir cezalandirilacak, ya kabul ettirilecek yada, geregi yapilacak...

Ve dersim bu konuda potansiye bir tehlike oldugu, bu ranin haritadan kalkmasi iicn, 72 baraj projesi yapiliyior, ve bu projeyi aktivlestirmek isteniyor, ve bu oaly hayla isteniyor, son alinaan avrupa insan haklari mahkemsiin kararinca, baraj yapimi durduruluyor, gerekirse bu baraj konusu ile ilgil ivideo sunabilirim...

Simdi ayni soruyu ben sana soruyorum, bu iki olay sana ne ifade ediyor...

Yillardir aydin insnalarimiz bir sekil katledilyior, köylerimiz yakiliyor, katliamalra ugruyoruz, sürgün ediliyoruz, dersimde kalkinma engelleniliyor, 20000 civarinda faili mecul cinayet oluyor, muznur festivalinin resmilesmesi engelleniyor, biz inancimizi savundugumuz icin yok edilirken , ayni inanci savunan kisilerlece, dislaniyoruz... Daha nediyeyim, diyebilecegi mtek sey var,...

Dersimli olmak bir ayricaliktir ve dersim türkiyenin avrupasidir...

saygilar...

Ezo
14.03.2006, 11:52
Ataturk yasasaydi Sivas katiliyamininda sorumlusu olacakti kesin....Sivasi yakan zihniyet Dersim katiliyamini yapmistir... Ataturk o denemde yatigi yerden Kendi Halkinami kiyacakti.. Bunu düsüneni anliyamiyorum...Ataturk gibi bir insan kendi halkinami kiyacakti bir likte omuz omuza savastigi halkinami kiyacak.... Insaf edin....Birde su isimleri arastirsaniz... Celal Bayar, Fevzi çakmak bunlar ödenemde neler yapti?.....

özelligi nedir.....Tuncelide cemevinde PKKalilarin ne isivardi? Ibadet ettigimiz yerderde eli kanli insanlarin ne isivar dersimliler neyi savunuyorsunuz......

saygilar
ezo

zulfikar1985
14.03.2006, 11:57
1923 yilalridna, bir odada, üst düzey adamalr ve atatürkün yapmis oldugu bir toplantida, savas sürecinden sonraki oalylar konusuluyor, ve tek din tek dil tek irk, prensipi geciyor, yani demek istediigm su, din oalrak islamiyet oalcak, dil türkce oalcak ve türk olacak, bu prensibe karsi gelenler agir cezalandirilacak, ya kabul ettirilecek yada, geregi yapilacak...
Ben burdaki yazına katılmadığımı belirtmeliyim. Atatürk'ün bence tek din islamiyet olacak diye bir kaygısı yoktu... Tam tersi bence kaygısı kendisinin din inancını empoze etmektir.(ki bu kesinlikle islamiyet değildir, Kendi tabiri ile Arabın dini değildir.)

Ve dersim bu konuda potansiyel bir tehlike oldugu, bu ranin haritadan kalkmasi icin, 72 baraj projesi yapiliyior, ve bu projeyi aktivlestirmek isteniyor, ve bu oaly hayla isteniyor, son alinaan avrupa insan haklari mahkemsiin kararinca, baraj yapimi durduruluyor, gerekirse bu baraj konusu ile ilgil ivideo sunabilirim...

Simdi ayni soruyu ben sana soruyorum, bu iki olay sana ne ifade ediyor...

Yillardir aydin insnalarimiz bir sekil katledilyior, köylerimiz yakiliyor, katliamalra ugruyoruz, sürgün ediliyoruz, dersimde kalkinma engelleniliyor, 20000 civarinda faili mecul cinayet oluyor, muznur festivalinin resmilesmesi engelleniyor, biz inancimizi savundugumuz icin yok edilirken , ayni inanci savunan kisilerlece, dislaniyoruz... Daha nediyeyim, diyebilecegi mtek sey var,...

saygilar...
Açık konuşmak gerekirse dersim hakkında yazılanları okuyunca şu kanı oluştu bende Dersime özerk cumhuriyet olma hakkı verilmeli:sarkazm .... Çünkü her hükümranlık altına girdikleri ülkede baş kaldırmışlar... :S

Şimdi açık konuşmak gerekirse Dersim de ki olan olaylarda Atatürk'ün sorumluluğu noktasındaki fikrim %100 sorumludur.

zulfikar1985
14.03.2006, 12:06
Bir alıntı(Kaynak: SEYFİ CENGİZ, DERSİM VE ZAZA TARİHİ - SÖZLÜ GELENEK VE TARİHSEL GERÇEK, V. BÖLÜM);
1938 katliamı Kemalist yönetim tarafından, başta Mustafa Kemal olmak üzere Türk devletinin kurucuları tarafından önceden planlanıp gerçekleştirildi.Bu kırımın önceden planlanan bilinçli bir stratejinin sonucu olduğunun kanıtları 19. yüzyıl sonlarından beri hazırlanan Dersim Raporları’nda, Türk istihbarat teşkilatı MAH’ın ve askeri müfettişliklerin raporlarında, İçişleri Bakanı Şükrü Kaya’nın raporunda, Jandarma Umum Kumandanlığı’nın Dersim adlı yayınında, Meclis konuşmaları ve dönemin Türk basınında yeralan haber ve yazılarda apaçık sergilenmektedirler.
Bu belgeler üzerinde çalışılarak hazırlanacak bir dosya ile Dersim soykırımının içyüzü uluslararası kamuoyuna kolaylıkla anlatılabilir. Belli başlı dillere çevrilmesi gerekecek olan bu dosyaya ek olarak Dersim’de herkesçe bilinen toplu mezarları tek tek görüntüleyen ve 37-38 kırımına tanık olan yaşlı kuşağın ve 38 sürgünlerinin öyküsünü kaydeden bir belgesel de düşünmek gerekecektir.
Olayın anlaşılmayacak bir tarafı yoktur.
Osmanlı ve Türk yönetimleri kendi otoritelerini zor kullanarak Dersim’e taşımak istemiş, hatta mümkünse Dersim’i haritadan büsbütün silmek istemiş, Dersim ise buna karşı direnmiştir.
İşte Devlet-Dersim çatışmasının kökeninde yatan budur
Merkezi otoritenin zora başvurması ve askeri seferleri doğal olarak kendisini savunmak zorunda kalan Dersimli’nin direnişiyle karşılaştı.
Bu şekilde başlayan Devlet-Dersim çatışması 1938 soykırımına dek devam etti.
Dersim davası işte bu süreçte gündeme oturdu ve yabancı bir gücün işgal ve imha girişimlerine karşı birbirini izleyen kendisini savunma amaçlı bir seri direniş içinde, özellikle 1916 veya 1918 yılı sonrasında giderek ulusçu ifadeler kazandı.
İşte benim Dersim direnişleri çağı dediğim bu evrededir ki Dersim kavramı Dersim-Kızılbaş halkının ve onun özgürlük sorununun ortak ve genel adına dönüştü.
Dersim, 1938’de bir soykırımla ve toplu sürgünlerle düşürüldü ve adı da daha 1936 yılından itibaren Tunceli olarak değiştirilip başında askeri sömürge valileri olan olağanüstü bir rejimle yönetilmeye başlandı. 1938 Eylül’üne gelindiğinde toplu direniş bastırılmış, bütün Dersim TC hükümeti tarafından 10 yıl için (1938-48) “Yasak Bölge“ ilan edilmiştir.
Bu 10 yıllık programa dördüncü harekat denebilir Bu zaman zarfında yoğun bir Türkleştirme programı uygulanır. Resmi ağızlar Dersim meselesinin bittiğini ilan ederse de dağlara sığınanların oluşturduğu gerilla birimlerinin (yerel dilde Qol) mücadelesi 1946 affına dek sürer.
1923-46, Doğu’nun kolonileştirilmesi, elkonan zenginliklerinin Batı’ya taşınarak 1950‘lerden itibarenki sınai gelişme için ilkel sermaye birikiminin sağlandığı dönemidir. Türk devletinin temelleri de bu aynı süreçte atıldı.
Tanzimat döneminde başlatılan ve 1930‘lu yıllarda sürdürülen Dersim Raporları serisinde TC devletinin Dersim’i sömürgeleştirme, Türkleştirme ve dağıtma politikası açıkça görülebilir.
Örneğin 1930‘ların başında hazırlanmış bir raporda (Büyük Erkanı Harp Reisi’nin Mütalaaları) Dersim’de “Yüksek idare memurlarına adeta koloni idarelerindeki selahiyet verilmeli“, “Dersim evvela koloni (sömürge) gibi nazarı itibara alınmalı“ (akt. Dersim, T.C. Dahiliye vekaleti Jandarma Umum Kumandanlığı, s. 218-19) şeklinde ifadelere rastlanmaktadır.
1923-46 arasında işgal ve siyasi ilhak, 1950 sonrasında ise ekonomik ilhak gerçekleştirildi. Böylece Dersim ve Kürdistan zor yoluyla TC yönetimi ve pazarına entegre edildiler.
Tunceli Kanunu, Genel Valilik, Yasak Bölge uygulamalarının 1948/49‘larda artık sona erdiği düşünülürse de, işgal (işgalin kendisi zor ve terördür) ve başka biçimler altında olağanüstü rejim biçimi halen devam etmektedir. Dersimli yaklaşık yetmiş yıldır şu ya da bu biçim altında askeri-faşizan olağanüstü rejimlerle yönetilmektedir.
Son olarak bir noktaya daha işaret etmeliyim.
Dersim’de karşı karşıya gelenler vahşi kapitalist ve sömürgeci bir uygarlık ile Morgan’ın deyişiyle Eski Toplum (Komünal Toplum)’du. Dersim’in yakın çevresi bir derebeylik rejimi ile kuşatılmıştı. Bu doğru. Ama iç kesimlerde, yani eski ve esas Dersim’de, asker, polis, yasa, mahkeme tanımayan, kısaca devlet nedir bilmeyen bir sosyal örgütlenme mevcuttu. Toplumun hücresi yerel dilde ezvete adı verilen Dersim gensiydi. Yönetim biçimi, değerleri, hukuku tamamen farklıydı. 1938’de bir soykırımla sona erdirilen cemi, cemaati, kendine özgü hukuku ile bu Dersim Komünü’ydü. Başka deyişle bir ilkel demokrasi ya da sosyalizmdi. Yıkılan Dersim gensi ve ona dayalı Dersim Komünü’nün incelenmesi önemli bir konudur. Şimdilik diyeceğim, sonraki Dersimli kuşakların kitlesel halde sosyalizme yönelişinde Türk Solu’ndan önce, kendileri farkında olmasalar bile içinden çıktıkları bu toplumun, önceki kuşaklar tarafından kendilerine aktarılan geleneğin önemli rol oynadığıdır.

zulfikar1985
14.03.2006, 12:14
Bu yazıyı yazanın tam bir Kürtçü (bu tabiri kullanacağım sinirlendim) ve ayrılıkçı bir siyeset gütmüş olduğu aşikar ancak Mustafa Kemal in (Atatürk) sorumluluk durumunu göstermesi açısından eklenmesinde yarar vardı. Ben de ekledim.

ALBAY_KAWA
14.03.2006, 13:03
ezo gerekli hrtürlü aciklam, bilgi kaynak ne istersen, arastirisan bulurusn, burda tartisilacak bence fazla birsey yok, a dan z ye yazdigim hersey belgelidir...
Pkk oalyina gelince bu konuda yorum yapmak istemiyorum, cünkü kimsnein pkk hakkinda dogru dürüst bilgiis yok, ya tlevizyondan yda gastelerden, yada sitelerden okunularak yorumlaniyor hersey...
Kimin neyi gördügü tartisilir bu baglamda...

Ben söyleyecegimi söyledim, oyumuda kullandim...

Saygilar...

selin
14.03.2006, 13:12
Konuya girmek istemezdim ama tartışma uslubunuzun seviyesini eleştirmek için yazmak gereği duydum Lütfen birbirimize daha seviyeli olalım Mustafa kemalin Atatürk'ün fikirlerini beğenmiyor saygı duymuyor olabilirsiniz. Lütfen Mustafa Kemal Atatürk'e bu kadar haksız ağır eleştiri yapmayalım. Bildiğim kadariyle olaylar olduğu sırada Mustafa Kemal Atatürk'ü Ölüm derecesine hasta olduğu ve başkanlığı İsmet Paşa'nın yaptığıdır. Mustafa Kemal Böyle bir şeyi istemiş olsaydın Cumhuriyet Kurulduktan Sonra onlarca yıl beklemezdi. Çünkü kurtuluş savaşı sırasında yapılan isyanlar ortadadır. Benim anladığım sizlerin Olayları anlamak gibi bir düşünceniz yok herşeye tek taraflı bakıyorsunuz olayları daha iyi irdelemek için kurtuluş savaşı sırasında doğuda yapılan baş kaldırıları ve yaşanan bir takım gerçekleri iyi bilmek lazım Sizler beğenmemiş olsanızda Olmasanızda Şu anda yaşadığınız bu toprakları Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşlarına borçluyuz. EZO adlı Can üyeyi Yaptığı açıklamalardan dolayı destekliyorum. Çünki Kendi geçmişini iyi araştırmayanlar Başkalarına çamur atarak ve konuyarı saptırarak kendilerini haklı çıkarmaya çalışırlar. Sizlerden ricam olayları doğru irdelemeniz.

cerzincan
14.03.2006, 14:13
ezo arkadaş benden kaynak istemiştin sana jandarma genel komutanlığın dersim raporu isimli kitapı öneriyorum.kitapta dersimlilerin neler yaptığı devletin dersimlileri aile aile bölerek nerelere sürgün ettiği yazıyor senin için yeterli bir kaynak bir göz at istersen.

Ercan
14.03.2006, 15:02
alinti
--------------
Dersim olaylarına ilişkin bölgede yaptığımız araştırmalarda ve görüştüğümüz yaşlıların değerlendirmesi sonuç olarak çok ilginçtir. Özetle şunları söylemişlerdir:

Atatürk, 1937 yılında Dersim bölgesini ziyarete gelerek, açılışlarda bulunacak ve halkın dertlerini dinleyecekti. Atatürk ile Alevi olan Dersim halkının gönül bağını kesmek için; yörede ki çıkarcı insanlar ve kamu yöneticilerinden bazı provokatörler bu olayları tezgahlamışlardır. Bu olayları Atatürk’e önceden haber veren Seyyid Rıza’nın mektupları da yerine ulaştırılmamıştır. Kurtuluş Savaşı’nda Dersim halkı, Atatürk’ün yanında yer almıştır. İsyan çıkarmasına bir neden yoktur. Olay tamamen bazı çıkar odaklarının ve Kürtçü provokatörlerin ortak planladıkları bir organizasyondur. Yörenin ileri gelenleri Sünniler dahil topladıkları altı bine yakın imzayla; Atatürk, Elazığ’a geldiğinde topluca gidip, Seyyid Rıza’nın af edilmesini isteyeceklerdi. Atatürk’ünde bu işe olur vereceği bilinmekteydi. Bu durumu önceden haber alan bölgenin Asker ve sivil yöneticileri; Seyyid Rıza’yı Atatürk yöreye gelmeden alelacele asmışlardır. Halbuki Seyyid Rıza kendisi gelerek teslim olmuştur ve bunun için de Bölgenin yetkili idarecilerince güvence verilmiştir...

İhsan Sabri Çağlayangil’in anıları yörede anlatılanları ve bölgedeki kamu yöneticilerin olumsuz tavırlarını belgelemektedir.

Seyyid Rıza, Atatürk'e telgraflar çekmiş, görüşmek istemiş, o dönemdeki bazı devlet adamları, Atatürk'ün çevresindekiler, bu girişimi engellemişlerdir. Seyit Rıza’nın tesliminde alınan belgeler ile Atatürk’e yazdığı mektuplar açıklanırsa, kimin ne olduğu ortaya çıkar. Kimin ne olduğu bilinir. O zaman, hep beraber gerçeği görürüz.

Ekim ayı ortalarında (söylenen kesin olmayan tarihlere göre: 5/15 Eylül); Seyit Rıza Erzincan’dan Elazığ’a götürülüp, Dersimli toplam 58 kişi askeri mahkemede isyana teşvikten ve bu isyana katılmaktan dolayı yargılanır. 14 gün süren yargılama sonucunda, 15 Kasım’da mahkeme biter: 14 kişi beraat eder. Seyit Rıza da dahil 7 kişi idama, 37 kişi ağır hapis cezalarına mahkum edilir. 15 Kasım’da, Seyit Rıza ve altı kişi Elazığ Buğday Meydanı’nda şafakla birlikte infaz edilirler. Bu altı kişi, Seyyid Rıza’nın oğlu Resik Hüseyin, Kamer Ağa’nın oğlu Yusufanlı Fındık, Şeyhan reisi Usê Seydi, Demenan reisi Cebrail veya oğlu, Kureşanlı Hasan ve Haydaranlı Kamer Ağa’dırlar...” İdamdan sonra cenazeleri dar ağaçlarından indirilerek, Elazığ sokaklarında halka teşhir edildikten sonra yakılır...

Dış gelişmeleri ve siyasi olayları gören, Seyit Rıza kendiliğinden, güvence alarak teslim olması ve yetkililerin af edileceğini söylemelerine karşın, yasalar gereği yaşlı olmasından infazın uygulanamayacağı hükmüne karşın, yaşı küçültülerek, 15 Kasım 1937'de "86 Yaşında" Elazığ'da 45 gün (gün olarak bazıları daha fazla olduğu söylemektedirler) tutulduktan sonra, Abdullah Paşa'nın emri üzerine, buğday pazarı meydanında asılmıştır. Namertlik göstererek, verilen sözler tutulmamıştır. Seyit Rıza’nın asılacağını duyan, altıbine yakın serdengeçti, intihara gidecek insan, kefeni simgeleyen beyaz köynek (yakasız işlik-gömlek) ve beyaz tuman (kopçalı-uzun don) giyerek, Elazığ'ın çevresini sarmışlardır. İl çevresinde toplanan, tahmini 6000 kişilik beyaz giysili Dersimli’den korkularak ve Atatürk’ün affından da çekinilerek idam edilmiştir.

Algıladığımız biçimiyle; Seyit Rıza dar ağacına idama giderken, Alevliği savunmuştur ve son söz olarak da; İmam Hüseyin’in Kerbela’da direnip şehit edilmesi ile kendi idamını özdeşleştirerek (ya da devamıymış gibi belirterek) tanık bulunanlara bağırarak anlatmıştır...

zulfikar1985
14.03.2006, 22:48
alinti
--------------
Atatürk, 1937 yılında Dersim bölgesini ziyarete gelerek, açılışlarda bulunacak ve halkın dertlerini dinleyecekti. Atatürk ile Alevi olan Dersim halkının gönül bağını kesmek için; yörede ki çıkarcı insanlar ve kamu yöneticilerinden bazı provokatörler bu olayları tezgahlamışlardır. Bu olayları Atatürk’e önceden haber veren Seyyid Rıza’nın mektupları da yerine ulaştırılmamıştır. Kurtuluş Savaşı’nda Dersim halkı, Atatürk’ün yanında yer almıştır. İsyan çıkarmasına bir neden yoktur. Olay tamamen bazı çıkar odaklarının ve Kürtçü provokatörlerin ortak planladıkları bir organizasyondur. Yörenin ileri gelenleri Sünniler dahil topladıkları altı bine yakın imzayla; Atatürk, Elazığ’a geldiğinde topluca gidip, Seyyid Rıza’nın af edilmesini isteyeceklerdi. Atatürk’ünde bu işe olur vereceği bilinmekteydi. Bu durumu önceden haber alan bölgenin Asker ve sivil yöneticileri; Seyyid Rıza’yı Atatürk yöreye gelmeden alelacele asmışlardır. Halbuki Seyyid Rıza kendisi gelerek teslim olmuştur ve bunun için de Bölgenin yetkili idarecilerince güvence verilmiştir...

Bir alıntı(Kaynak: SEYFİ CENGİZ, DERSİM VE ZAZA TARİHİ - SÖZLÜ GELENEK VE TARİHSEL GERÇEK, V. BÖLÜM);
1938 katliamı Kemalist yönetim tarafından, başta Mustafa Kemal olmak üzere Türk devletinin kurucuları tarafından önceden planlanıp gerçekleştirildi.Bu kırımın önceden planlanan bilinçli bir stratejinin sonucu olduğunun kanıtları 19. yüzyıl sonlarından beri hazırlanan Dersim Raporları’nda, Türk istihbarat teşkilatı MAH’ın ve askeri müfettişliklerin raporlarında, İçişleri Bakanı Şükrü Kaya’nın raporunda, Jandarma Umum Kumandanlığı’nın Dersim adlı yayınında, Meclis konuşmaları ve dönemin Türk basınında yeralan haber ve yazılarda apaçık sergilenmektedirler.
İki ayrı kaynak tan yazı hangisine inanalım....

Oli
14.03.2006, 23:12
İki ayrı kaynak tan yazı hangisine inanalım....

arkadaşım takım tutar gibi fikir tutmak olmaz. seyfi cengiz bildiğim kadarı ile Dersimci bir şahıs. Ercan adlı üyemi,zin aktardığı yazı ise Türkçü karacaahmet sitesinden ve yazarı yazılmamış. Ercan beyin tüm alıntıları o siteden olmasıda ilginç.

İki görüşte belli tarafların görüşü bize düşen değerlendirmek ikisinden de feyz alıp ve başka şeylerde okuyup kendi fikrimizi oluşturmamızdır. Asılsız olarak Atatürk affedecekti demek ne kadar yanlışsa, sadece diğer yazıya bakıp evet planlıydı demek o kadar saçma olur.

Not: ercan beyin aktardığı yazı ismail onarlının bir yazısındanmış. karacahmetçilerin pek itibar görmediğini biliyor olmalı ki kimin yazısı diye yazmaya gerek görmemiş.

Oli
14.03.2006, 23:33
özelligi nedir.....Tuncelide cemevinde PKKalilarin ne isivardi? Ibadet ettigimiz yerderde eli kanli insanlarin ne isivar dersimliler neyi savunuyorsunuz......

saygilar
ezo

ezo senin şu mesajını atlamışım...
tuncelideki cemevinde pkk lılar gidiyorsa ne önerirsin?
camilerde islamcı örgütler yuvalanınca tüm sünnilermi veya o semtin tüm insanlarımı suçlu?
bir insan alevi ise ve öldüyse cemevine götürülür bundaki tuhaflık nedir?

ne yani tuncelideki cemevine pkklılar gitti diye tunceliyide mi yok edelim...yok yok cemevlerini yokedelim...

Ezo
15.03.2006, 00:00
ezo senin şu mesajını atlamışım...
camilerde islamcı örgütler yuvalanınca tüm sünnilermi veya o semtin tüm insanlarımı suçlu?
bir insan alevi ise ve öldüyse cemevine götürülür bundaki tuhaflık nedir?

ne yani tuncelideki cemevine pkklılar gitti diye tunceliyide mi yok edelim...yok yok cemevlerini yokedelim...

Sevgili Oli siz bana cevap veresiye kadar Ercan beyin yazisina bir yorum yapsaydiniz ya....

Siz bana diyorsunuz körkörune savundugumu ama göruyorumki sizde dayatmaci birsekilde kendi dogru bildiginizi savunuyorsunuz ....

Sizin cem evinin kapisinda durup buna karsi çikmanizi.......yada onlarin cem evlerinde diger insanlarin beyinlerini karistirmalarini engellemeni... Ben konuyu saptirmak istemiyorum... konun basligina dönelim....

Oli
15.03.2006, 00:10
Sevgili Oli siz bana cevap veresiye kadar Ercan beyin yazisina bir yorum yapsaydiniz ya....

Siz bana diyorsunuz körkörune savundugumu ama göruyorumki sizde dayatmaci birsekilde kendi dogru bildiginizi savunuyorsunuz ....

Sizin cem evinin kapisinda durup buna karsi çikmanizi.......yada onlarin cem evlerinde diger insanlarin beyinlerini karistirmalarini engellemeni... Ben konuyu saptirmak istemiyorum... konun basligina dönelim....

ercan beyin aktarımına gönderme yaptım ezo hanım görmediniz galiba.

benim oturduğum yer çok olay olan bir yer... tabiii avrupalardan sallamak kolay.. içimizdede böyle bol keseden sallayanlar bol... efendim neymiş "bir olup engelleyebilirmişiz"... gel engelle bakalım ertesi gün evinin zilini çalıp bombayı eline versinler b.k yoluna git. niye? kahraman olmak için..

ezo hanım çok basit konuşuyorsunuz... ben kimi niye engelleyecem ki. devletin polisi uzaktan seyredecek oli gidecek pkk ile başını belaya sokacak. buralarda senin gibi düşünen bol... ama lafına uyan birini yolda ilk tekedende onlar olur. nasrettin hocayı bilirsin fil meselesi.

ben pkk yi hiç sevmem... zaten onlar beni bilse senden önce onlar yokederya o da başka mesele... dediğim gibi işgüzarlık denir senin önerine... istanbula uğrarsan yazın senle bir pkk gösterisini engelleyelim... buyur...

Ezo
15.03.2006, 00:19

benim oturduğum yer çok olay olan bir yer... tabiii avrupalardan sallamak kolay.. içimizdede böyle bol keseden sallayanlar bol... efendim neymiş "bir olup engelleyebilirmişiz"... gel engelle bakalım ertesi gün evinin zilini çalıp bombayı eline versinler b.k yoluna git. niye? kahraman olmak için..

ezo hanım çok basit konuşuyorsunuz... ben kimi niye engelleyecem ki. devletin polisi uzaktan seyredecek oli gidecek pkk ile başını belaya sokacak. buralarda senin gibi düşünen bol... ama lafına uyan birini yolda ilk tekedende onlar olur. nasrettin hocayı bilirsin fil meselesi.

ben pkk yi hiç sevmem... zaten onlar beni bilse senden önce onlar yokederya o da başka mesele... dediğim gibi işgüzarlık denir senin önerine... istanbula uğrarsan yazın senle bir pkk gösterisini engelleyelim... buyur...

özurdilerim ben aslinda yukardaki yormumu sakasina yazmistim:))) ama haklisiniz bu yorumunuzda:gosterge ...

ALBAY_KAWA
15.03.2006, 04:53
arakdaslar isterseniz konuya dönelim pkk ile sulandirmayalim, ve ezo arkadasimizin baslatmiso ldugu, cem evi ile olan peksitirmesi zaten yalnisti...

Oli arakdasimizda birerde hakli, bazi seyler görülmeden yorumlaniyor, yasamk gerekir, birebir, ama birseylerde eklemek lazim, avrupadanda bazi seyler cok acik görülür...

Sonucta her kesimce dislanan bir sehrin halki var, katliamalra sürgünlere ugramis, ama kisme kabullenek istemiyor, taamm belki sen yapmiyor olabilrisin, ama yapan var, malesef her agac iyi meyve verecek diye kayide yok, cürükte verecektir... Yillarca dersimdeki insanlar kimi hakli bulmussa onun yyaninda yer almistir, aleviliktede kürtlüktede, türklüktede, kim hakli ise, bazi seyler konusulurken atlaniyor sürekli, ama hicbirzaamnda kendi benligini yitirmemislerdir. dünyanin hic bir ülkesinde, o devletin adaminin haberi olmadan sinek bile ucmaz, bunu unutmayalim, devlet isterse olur istemesse olmaz...Özetle, dersimliler ve disindaki dersim insanin yaninda yer alanlar, kimin ne oldugunu cok iyi bilirler...

Butür konular tartisilacaksa, öylesine olmamali bence... Bunu neden yazdigimida yazmak istemiyorum, yalnis anlasilacagindan hic kuskum yok...

Herkezi dersim disinda olan herkzi dersime davet ediyorum, onlar nediyor acaba, kac kisi, o yerli halkin eskisi ile konustu, eskyii bilen evlatlari ile konustu, yada merak edip sitelerden degilde ciddi bir anlamda arastirdi, belki türkiyedkeilerin olanaklari yok bukonuda, ama avrupadakilerinin, var, malesef türkiyedeki insanimiz birebir yasarken, cogumuz oturdugumuz koltuktan konusuyoruz...

Haksizligin hak oldugu yerde, direnmek görevdir...(bunu bildik bunu savunuruz)

Saygilar

Ercan
15.03.2006, 09:30
arkadaşım takım tutar gibi fikir tutmak olmaz. seyfi cengiz bildiğim kadarı ile Dersimci bir şahıs. Ercan adlı üyemi,zin aktardığı yazı ise Türkçü karacaahmet sitesinden ve yazarı yazılmamış. Ercan beyin tüm alıntıları o siteden olmasıda ilginç.

İki görüşte belli tarafların görüşü bize düşen değerlendirmek ikisinden de feyz alıp ve başka şeylerde okuyup kendi fikrimizi oluşturmamızdır. Asılsız olarak Atatürk affedecekti demek ne kadar yanlışsa, sadece diğer yazıya bakıp evet planlıydı demek o kadar saçma olur.

Not: ercan beyin aktardığı yazı ismail onarlının bir yazısındanmış. karacahmetçilerin pek itibar görmediğini biliyor olmalı ki kimin yazısı diye yazmaya gerek görmemiş.

Alinti yaptigim makale forumumuzun arastirmalar bölümünde mevcuttur.
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=1167&page=2&highlight=dersim+faciasi
Buraya alinti yapmamin sebebi ise,olaylari tek tarafli ve ne amaca yönelik oldugu belli olmayan yazilar yerine,cesitli kaynaklardan inceledikten sonra dogruya ulasmaktir.
Evet arastirmalar bölümüne aktardigim Ismail Onarli´nin makalesini Karacaahmet internet sitesinden kopyaladim.Cünkü alevilik konusunda cesitli makalelerin ve incelemelerin bulundugu genis kapsamli bir sitedir.
Oli arkadasin iddia ettigi gibi türkcü site degildir.Alevi dergahinin sitesidir.Alevi kurumlarina neden iftira edildigini cesitli saptirma yazilar okununca daha iyi anlasiliyor.Alevi yazar ve arastirmacilar susmali ! meydan kendilerine birakilmali ! Bu sekilde alevileri istedikleri gibi kullanmalilar ! Alevi kurumlarina,yazarlarina yapilan karalamalarin ve iftiralarin tek amaci budur.

Hüseyin69
15.03.2006, 16:20
size birsey itiraf ediyimmi bence mustafa kemal yasasaydi türkiyenin bugünki nufusu 71 degilde
satilmis asimile olmuslarla birlikte sanirim 30 milyonu gecmezdi
neden diye soracak olursaniz
allah dagina göre kar yagdirir sözü meshurdur
bir yandan olumlu güzel devrimler yaparken digeryandan
kimbilir hangi irkin hangi inancin hangi kültürün canina okurdu
gercekten bakin gecmisin kemalistleri devrimcileri komunistleri bugün yat kat villa sahibidir
anlamislarki gecmiste büyük hatalar yaptiklarini
kim bilir deniz gezmis ve arkadaslarida ayni düsünebilirlerdi
örn deniz gezmisin halen yasayan dava arkadaslari

biliyorum diyeceksiniz ki sacmalama
ama basinizi ellerinizin arasina koyup biraz derinlere dalarsaniz balik yerine cok baska süprizlerle karsilasirsiniz

eylüleren
15.03.2006, 17:06

Arkadaşım söylediklerine sonuna kadar katılıyorum.İnsanların bilmedikleri konular konusunda konuşması kolay oluyor.Merak ediyorum dersim halkının yaşadıklarının binde birini yaşasaydınız ne yapardınız.Buradan konuşması kolay oluyor.Ha kendinizi tatmin etmek için bu tür yazılar yazıyorsunuz.kendinizi kandırmaktan başka bir şey yapmıyorsunuz bunu bilin.Dersim üzerinde pirim yapmaya çalışan arkadaşlar kendinize başka bir konu bulun sizin dersimin ismini ağzınıza almaya yorum yapmaya yüreğiniz yetmez bunu bilin.

Ezo
15.03.2006, 23:08
Arkadaşım söylediklerine sonuna kadar katılıyorum.İnsanların bilmedikleri konular konusunda konuşması kolay oluyor.Merak ediyorum dersim halkının yaşadıklarının binde birini yaşasaydınız ne yapardınız.Buradan konuşması kolay oluyor.Ha kendinizi tatmin etmek için bu tür yazılar yazıyorsunuz.kendinizi kandırmaktan başka bir şey yapmıyorsunuz bunu bilin.Dersim üzerinde pirim yapmaya çalışan arkadaşlar kendinize başka bir konu bulun sizin dersimin ismini ağzınıza almaya yorum yapmaya yüreğiniz yetmez bunu bilin.

Suan yazdiginizin aynisinida siz yapiyorsunuz sevgili eyluleren....

Hüseyin69
15.03.2006, 23:12

eylül kardes unutma dersim halki bir atatürkTen iki pkk ve diger sol örgütlerde cok cekmistir
bununda altini cizmekte yarar varr
ve herkeste cok iyi biliyor uzaktan davul sesinin ne kadar hoc oldugunu
atem tutem ben seni
sekere katem benseni
misali atan atana tutan tutana

eylüleren
15.03.2006, 23:29
Suan yazdiginizin aynisinida siz yapiyorsunuz sevgili eyluleren....

Arkadaşım sen kendi yazdıklarını iki kere oku ondan sonra gel konuşalım.Dersim hakkında en ufak bir bilginizin olmadığınada eminim.Bir söz vardır.Üstte canerzincan arkadaşta kullanmış uzaktan davulun sesi hoş gelir.bilmem anlatabildim mi?

derviscemal
15.03.2006, 23:34
Arkadaşım sen kendi yazdıklarını iki kere oku ondan sonra gel konuşalım.Dersim hakkında en ufak bir bilginizin olmadığınada eminim.Bir söz vardır.Üstte canerzincan arkadaşta kullanmış uzaktan davulun sesi hoş gelir.bilmem anlatabildim mi?

Sayın eylüleren,
siz yazdıklarınızı bir daha okuyun ve uslubunuza bir dikkat edin önce isterseniz. Bu arada biz burada yürek taşıyoruz..

saygılar..

eylüleren
15.03.2006, 23:49
Ataturk yasasaydi Sivas katiliyamininda sorumlusu olacakti kesin....Sivasi yakan zihniyet Dersim katiliyamini yapmistir... Ataturk o denemde yatigi yerden Kendi Halkinami kiyacakti.. Bunu düsüneni anliyamiyorum...Ataturk gibi bir insan kendi halkinami kiyacakti bir likte omuz omuza savastigi halkinami kiyacak.... Insaf edin....Birde su isimleri arastirsaniz... Celal Bayar, Fevzi çakmak bunlar ödenemde neler yapti?.....

saygilar
ezo

Arkadaş rahat bir şekilde cemevlerini pkk'nın meskeni yaparken hiç bir tepki göstermiyorsunuz biz en doğal tepkimiz gösterirken ortaya çıkıyorsunuz.Burada dersimliler resmen suçlanıyor pkk lıymış gibi gösterilmeye çalışılıyor.ben buna karşıyım.Dikkat ederseniz konu saptırıldıkça saptırılıyor.Ben arkadaşın fikirlerini beyan ederken kullandığı üslubu doğru bulmuyorum bunu belirtmek isterim ayrıca sonuna kadar doğrunun yanında bulunacağım

derviscemal
15.03.2006, 23:53
Arkadaş rahat bir şekilde cemevlerini pkk'nın meskeni yaparken hiç bir tepki göstermiyorsunuz biz en doğal tepkimiz gösterirken ortaya çıkıyorsunuz.Burada dersimliler resmen suçlanıyor pkk lıymış gibi gösterilmeye çalışılıyor.ben buna karşıyım.Dikkat ederseniz konu saptırıldıkça saptırılıyor.Ben arkadaşın fikirlerini beyan ederken kullandığı üslubu doğru bulmuyorum bunu belirtmek isterim ayrıca sonuna kadar doğrunun yanında bulunacağım

sayın eylüleren,
bizlerde doğrunun yanındayız tabiki lütfen bu konuyla ilgili düşüncelerinizi dile getiriniz. ama kimseyle kişiselleştirmeden..

saygılar..

Hüseyin69
16.03.2006, 00:07
Arkadaş rahat bir şekilde cemevlerini pkk'nın meskeni yaparken hiç bir tepki göstermiyorsunuz biz en doğal tepkimiz gösterirken ortaya çıkıyorsunuz.Burada dersimliler resmen suçlanıyor pkk lıymış gibi gösterilmeye çalışılıyor.

valla cem evleri bir pkk nin meskeni degil hani bizler demiyormuyuz
gelin bakin görün cem evlerimizi ibadetimizi vs.
eee bunu söyleyen bizler
farkina olmadan birilerinin ekmegine yag sürmüs olmuyormuyuz
nasilki bir efendi bilmem nerde
ülkücülerin senliginde pir sultan deyisleri yankilaniyordu
demis ve buna bazi bizler demekki artik kardesiz gibi onaylayanlarimiz olmadimi
hem fasit bir kesim hem pkk ve atatürkün resminin altinda ibadet edilen bir cem de hele durun daha aponun resminide görecez
bence hic bir birinizi kirmayin
biz yürekten söyleriz aci sölyeriz cünki biz cok aci cektik sizin bunu anlamaniz icin cok zamana ihtiyaciniz var abim ablam kardeslerim

Ezo
16.03.2006, 00:48

Ozaman size sorayim SIvas, maras, çorum katliyamlari size ne hissetiriyor demeki siz hiç bir sey hissetmiyorsunuz üzuldum derken sadece diliniz söyluyor... Siz bu katliyamlar hakkinda ne biliyorsunuz... Dersim olayni anlattin bizlere ben biligilere açigim.. Genç birisiniz yani o gun olayi sizde yasamadiniz... sizin buyukleriniz.. sonuçta ayniyiz sizde duyduklarinizdan okuduklarinizdan...

Arkadaş rahat bir şekilde cemevlerini pkk'nın meskeni yaparken hiç bir tepki göstermiyorsunuz biz en doğal tepkimiz gösterirken ortaya çıkıyorsunuz.Burada dersimliler resmen suçlanıyor pkk lıymış gibi gösterilmeye çalışılıyor.

Dogru degilse dogru degilde ben Izzettin Doganin yazisinin bakelesini okumustum birazda gazetlerden takip ettigimi yazdim ve sordum.. Oli güzel bir sekilde cevapladi.. Kisil bir saldiri yapmadan....Dogrunun yanindasin bu yanlismi...

saygilar

Oli
16.03.2006, 00:51
ezo, eylüleren bu gidişle ikinizide banlıycam ha:yamukgul:
uzatmayın kişiselleştirmeyin...

eylüleren
16.03.2006, 01:18
Ozaman size sorayim SIvas, maras, çorum katliyamlari size ne hissetiriyor demeki siz hiç bir sey hissetmiyorsunuz üzuldum derken sadece diliniz söyluyor... Siz bu katliyamlar hakkinda ne biliyorsunuz... Dersim olayni anlattin bizlere ben biligilere açigim.. Genç birisiniz yani o gun olayi sizde yasamadiniz... sizin buyukleriniz.. sonuçta ayniyiz sizde duyduklarinizdan okuduklarinizdan...

Dogru degilse dogru degildi ben Izzettin Doganin yazisinin bakelesini okumustum birazda gazetlerden takip ettigimi yazdim ve sorudum.. Oli güzel bir sekilde cevapladi.. Kisil bir saldiri yapmadan....Dogrunun yanindasin bu yanlismi...

saygilar

Arkadaşım sivas,çorum,maraş katiamlarının bana neler hissettirdiğini size kanıtlamak zorunda değilim.Sizin benim hissetiğimi anlamanız için kalbimin içinde bulunmanız gerekir.katliamlardan sivas olayını olayın olduğu gün televizyondan yanısıra kitaplardan gazetelerden,olayı bire bir yaşayanlardan sağ kalanların anlatımlarından maraş ve çorum olaylarını tabiki ozaman yaşamadığımdan kitaplar,internetten ayrıca Atatürk ve dersim katliamı ile ilgili herhangi bir yorum yapmadığımı yazılanları okursanız anlarsınız bu konuda büyüklerimizin anlatıkları var bunlarda yeterli (o dönemi yaşamış olanların).Ben konun kişiler tarafından saptırılmasına karşıyım.Herkes elinde bulunan belgeyi ortaya koyar oysaki ortada böyle bir şey yok

Şunu bilinki dersimliler hiç bir zaman pkk'nın yanında olmamıştır.dersime gidip sorarsanız halkın terörden ne kadar bıktığını rahatlıkla anlarsınız.bir kaç kişinin de bu insanları tutması tüm halkı pkk'lı yapmaz. Cemevleri bizler için kutsal yerlerdir.Gazeteler hiç bir zaman doğruyu yazmaz bunu sizde biliyorsunuz.İzzetin doğan gidip görmüş mü?İzettin doğanın hangi tarafta olduğunu gayet iyi biliyorsunuz bunu burada tekrarlamanın anlamı yok.bu da izettin doğanın inandırıcılığını azaltıyor.Konuyu uzatmanın bir anlamı yok.

MetinK
16.03.2006, 03:33
Dersim Alevilerin yasadigi bir cografyadir ve yasanan olaylarda kac kisinin öldürüldügü,kac kisinin baska yerlere sürüldügü ortada ve kayitlardadir.
Yavuz Selim Sivas ta kirkbin Alevi katlederken herkes kafa salliyorda neden konu Dersim Alevileri olunca u dönüsü yapiliyor.Neden maskeler takiliyor anlayamiyorum.
Nedeni cumhuriyet döneminde olmasindan midir ve birilerinin sorumlulugundan kacirilmak istendiginden midir?
Aleviler yokedilmis ve yokedilmeye devam ediliyor siz hala bu mu yapti yoksa su mu yaptiyi tartisiyorsunuz...
Kimse cikipta ben yaptim demez...

Şoreş
16.03.2006, 03:41
Atatürke olan sevgimizden susuyorum ama ya iklemde kalıyorum biryandan derime diğer yandan koçgiriye... Binlerce kişi öldürüldü yaaa az değil :S

mateus
16.03.2006, 04:47
bence bu o olayın sorumlusu kimsede bunu alevi oldukları için yapmamıştır... sorun burda ülke düzenini bölmek istemek bunun alevilikle ilgisi yok..sunnide olsa ülke düzenini bozuyorsa onada hak ettiği ceza verilmeli..
bazı kişiler ülke düzenini bozan olarak direkt alevileri sorumlu görüyorsa onların terbiyesizliği ve bunun öyle olmadığını alevi kardeşlerim, dostlarım en iyi şekilde gösterebilir..Alevilik ile bölücülük konusunu aynı kefeye koymayın bence..Alevi olmak ülkeyi bölme isteğini getirmez.. ben böyle gördüm böyle bilirim..tanıdığım sunnilerde oldu ülkeyi bölmek isteyen..

Hüseyin69
16.03.2006, 04:56
bence bu o olayın sorumlusu kimsede bunu alevi oldukları için yapmamıştır... sorun burda ülke düzenini bölmek istemek bunun alevilikle ilgisi yok..sunnide olsa ülke düzenini bozuyorsa onada hak ettiği ceza verilmeli..
bazı kişiler ülke düzenini bozan olarak direkt alevileri sorumlu görüyorsa onların terbiyesizliği ve bunun öyle olmadığını alevi kardeşlerim, dostlarım en iyi şekilde gösterebilir..Alevilik ile bölücülük konusunu aynı kefeye koymayın bence..Alevi olmak ülkeyi bölme isteğini getirmez.. ben böyle gördüm böyle bilirim..tanıdığım sunnilerde oldu ülkeyi bölmek isteyen..

saat 02:40 ya sen uykusuzluktan ne yazdigini bilmemissin
yada gercekten benim biraz uyumam lazim
neyse yarin birdaha okuyayim su makaleni vala bisey anlamadim

garcia
16.03.2006, 13:19
izem kardeşim dersim ayaklanmasının nedeni zannettiğin gibi değildir.bir kere tabanı toprak ağalarına dayanmaz,yanlış bilgi almışsın bu bir.ikincisi de bazılarının abarttığı gibide sosyalizmi hedefleyen bir ayaklanmada değildir.ancak kim nederse desin gerçek neden yoksulluktur.ayaklanma karakolda görevli bir astsubayın mazgirtte genç bir bayanı iğfal etmesiyle başlamış,sonradan hızla yayılmıştır.mustafa kemal direk sorumlu değildir,bu doğru o sürgün edilmelerini emretmiştir,ancak katliama göz yummuştur.hem mustafa kemal zannettiğin kadar masum değildir,mustafa suphi ve ondört yoldaşının karadenizde teknelerinin infilak edilmesi emrinide dönemin kontur-gerillası topal osmana o vermiştir.bende türkmen -alevi kökenden geliyorum ancak miliyetçilikten nefret ediyorum.eğerki sende olaylara bütün etnik özelliklerinin dışında bakmaya çalışırsan objektif bakabilirsin.insanlığı yalnız sosyalizm kurtarabilir çünkü her insan insan olarak aynı haklara ancak sosyalizmde kavuşabilir.

şavolanlı
16.03.2006, 20:32
evet bende garscia ya katılıyorum asıl sebeplerinin bir bir acıkça ifade etmiştir sevgili arkadaşım agzına diline saglık

şavolanlı
16.03.2006, 20:39
bu konu kapatılmıştı ama tekrar açan arkadaş kimse eline koluna saglık bu konunun sansürlenmesi yanlış olurdu.

prozacender
16.03.2006, 21:05
izem kardeşim dersim ayaklanmasının nedeni zannettiğin gibi değildir.bir kere tabanı toprak ağalarına dayanmaz,yanlış bilgi almışsın bu bir.ikincisi de bazılarının abarttığı gibide sosyalizmi hedefleyen bir ayaklanmada değildir.ancak kim nederse desin gerçek neden yoksulluktur.ayaklanma karakolda görevli bir astsubayın mazgirtte genç bir bayanı iğfal etmesiyle başlamış,sonradan hızla yayılmıştır.mustafa kemal direk sorumlu değildir,bu doğru o sürgün edilmelerini emretmiştir,ancak katliama göz yummuştur.hem mustafa kemal zannettiğin kadar masum değildir,mustafa suphi ve ondört yoldaşının karadenizde teknelerinin infilak edilmesi emrinide dönemin kontur-gerillası topal osmana o vermiştir.bende türkmen -alevi kökenden geliyorum ancak miliyetçilikten nefret ediyorum.eğerki sende olaylara bütün etnik özelliklerinin dışında bakmaya çalışırsan objektif bakabilirsin.insanlığı yalnız sosyalizm kurtarabilir çünkü her insan insan olarak aynı haklara ancak sosyalizmde kavuşabilir.

ne güzel konu açmışsınız herkes eteklerindeki taşları döküyor.. ne güzel...

Aleviliği mitolojik bir kürt dini haline getirmeye çalışanlar elbetteki mustafa kemal'i sevmeyecek.. elbette ki herşeyden O'nu sorumlu tutacaklar... bu konuyu bırakın şimdi bu arkadaşlarımıza sorsak Pkk da masumdur.. Bütün suç Türk Ordusu'nun dur..

Öyle bir hale geldi ki ölen Pkk Militanlarının cenazeleri cem evlerinden kalkıyor.. İbadet Dili TÜRKÇE olan ve Türkçeden başka bir dilde ibadet etmeyen Aleviler KÜRT leştirilmeye çalışıyor..

İnsanların ölmesi her zaman acıdır.. Keşke ne dersim de, ne Doğuda ne türk ne kürt kimse ölmese.. Ama Cumhuriyetimizi bölmeye çalışan, bunu silahlı mücadeleyle yapmaya çalışan kişilere karşı önlem almak zorunluluğu var.. Mustafa Kemal masum değilmiş.. Mustafa Kemal sosyalizm'i ne zaman destekledi ki siz mustafa kemal icraatlarında sosyalizmi arıyorsunuz.. Mustafa Suphi ve arkadaşları, yada yobaz imamlar, çapanoğulları daha kim varsa.. Türkiye Cumhuriyetine karşı olan, batmsını ve yok olmasını isteyen herkes cezalarını görmüştür..

Kürtçülerin ALEVİLİK inancını kullanarak kendilerine yol bulmaya çalışmaları çok ilginç.. Hem Alevi hem kürtçü hem Atatürkçü hem Sosyalist olmayı nasıl beceriyorlar merak ediyorum..

DersimVatan
16.03.2006, 21:18
:):):):)

izmirksk
16.03.2006, 21:21
:):):):)
sana bir soru türklük yaptığı halde kullandığı nick türkçe olmayan birisi söyle bana
10 puanlık bir soru:)

Lamekan
16.03.2006, 21:36

evet bencede güzel bir konu. herkes etteğindeki taşları döküyorda siz, sanki lin kusar gibisiniz. Mustafa Kemal'in dokunulmazlığı nedir. Burada sorgulanan budur.

Aleviliği mitolojik bir kürt dini haline getirmeye çalışanlar elbetteki mustafa kemal'i sevmeyecek.. elbette ki herşeyden O'nu sorumlu tutacaklar... bu konuyu bırakın şimdi bu arkadaşlarımıza sorsak Pkk da masumdur.. Bütün suç Türk Ordusu'nun dur.

Mustafa Kemal'in çalışmaları sonucumu Alevilik bu günlerine gelmiştir. Ne yaptırtır Alevilik için; ülke işgal altında olduğu için herkesime ortak yaklaşmıştır,birlik ve beraberlik gerekiyordu onuda sağlamıştır.Daha sonrada kendi düşünceleri doğrultusunda ilerlemiştir. Sen devlet olarak birilerini ezip, onlara hakkını vermek yerine kan verirsen, sonucun böle olması doğaldır. Bebek katilleri elbet te masum olamaz. Ama bu kanayan yaradan rant oluşturan askerde, siyasetcide asla masum olamaz.

Kürtçülerin ALEVİLİK inancını kullanarak kendilerine yol bulmaya çalışmaları çok ilginç.. Hem Alevi hem kürtçü hem Atatürkçü hem Sosyalist olmayı nasıl beceriyorlar merak ediyorum..
Burada bir kürtçülük, türkçülük politikası güdüldüğünü düşünmüyorum. Konu bellidir. Dersim katliyamı ve Atatürk. Atatürk bir cam fanusun içine koymak isteyişinizi, ona dokunulmamasını istemeyişinizi anlamış değilim. Bu ülkenin özgürlüğü için herkes canını ortaya koymuştur, ve başlarında da Mustafa Kemal bulunmaktaydı. Ama bu onu ilah yapmamızı gerektirmez. Doğrusuyla yanlışıyla oada bir insandı.

Serkan_Devrim
16.03.2006, 21:37

Aleviliği mitolojik bir kürt dini haline getirmeye çalışanlar elbetteki mustafa kemal'i sevmeyecek..kimsenin aleviliği kürt dini haline getirdiği yok. her beğenmediğiniz olayda kürtleri suçlamak zorundamısınız? bi yerden koku gelse kürtlerden biliyorsunuz. aşın artık.

elbette ki herşeyden O'nu sorumlu tutacaklar... bu konuyu bırakın şimdi bu arkadaşlarımıza sorsak Pkk da masumdur.. Bütün suç Türk Ordusu'nun dur..

Öyle bir hale geldi ki ölen Pkk Militanlarının cenazeleri cem evlerinden kalkıyor.. Atatürk bir insandı ve hataları olmuştur. bu eleştirilebilir. PKK sorununun tek sebebi devlet ve MHP li ülkücülerdir.

İbadet Dili TÜRKÇE olan ve Türkçeden başka bir dilde ibadet etmeyen Aleviler KÜRT leştirilmeye çalışıyor.. ..konu dersim olayı ama siz sadece kürt düşmanlığı kusmuşsunuz. cahilseniz bilgilendireyim. anadoluda arap aleviside var ve arapça ibadet ediyorlar. ibadetin türkçe zorunluluğu hangi ayet yada buyrukta var?

İnsanların ölmesi her zaman acıdır.. Keşke ne dersim de, ne Doğuda ne türk ne kürt kimse ölmese.. Ama Cumhuriyetimizi bölmeye çalışan, bunu silahlı mücadeleyle yapmaya çalışan kişilere karşı önlem almak zorunluluğu var.. Mustafa Kemal masum değilmiş....cahil sadece ötermiş. PKK sorunu 1985 yılında başlamıştır. dersim olayı öncesine dayanır. dersimdeki ayaklanma ise bölücü bir ayaklanma değildi.

Mustafa Kemal sosyalizm'i ne zaman destekledi ki siz mustafa kemal icraatlarında sosyalizmi arıyorsunuz.. Mustafa Suphi ve arkadaşları, yada yobaz imamlar, çapanoğulları daha kim varsa.. Türkiye Cumhuriyetine karşı olan, batmsını ve yok olmasını isteyen herkes cezalarını görmüştür.. ....evet Atatürk sosyalist değildi. ama sizin gibi ırkçıda değildi.

Kürtçülerin ALEVİLİK inancını kullanarak kendilerine yol bulmaya çalışmaları çok ilginç.. Hem Alevi hem kürtçü hem Atatürkçü hem Sosyalist olmayı nasıl beceriyorlar merak ediyorum..boşa merak etmeyin. anlamazsınız. o yeteneğe sahip değilsiniz. siz alevilerin sadece türk olması gerektiğini sanırsınız. bir inançla etnik kökeni birbirine karıştırırsınız. bir insanın hem alevi hem kürt olmasına şaşırırsınız. normal. beyin hücrelerinizin yeterince çalışmamasından kaynaklanıyor. protein tavsiye ederim. bir insan arap ve alevi de olur, kürt ve alevi de olur, türk ve alevi de olur, zaza ve alevi de olurvb

Lamekan
16.03.2006, 21:37
sana bir soru türklük yaptığı halde kullandığı nick türkçe olmayan birisi söyle bana

prozacender cevap olabilir mi :)

helige_62
17.03.2006, 11:29
dersim 38 de atatürk hasta yatağındaydı diyen arkadaşlara bir sorum olacak peki TUNCELİ adını koyduğunda hasta değilmiyidi bu nasıl oluyor bir aydınlatın beni...atatürk evet iyi işler yapmıştır bu ülke için ama eleştirlidğinde ortalığı neden bazı arkadaşlar velveleye veriyor anlamış değilim bu çok önemli bir konu dersimden bahsediyoruz alevilerin %98 zinin yaşadığı bir şehir ve buradaki olanlar ve binlerce insanın ölmesi ve sürgün edilmesi türm alevi halkını ilgilendiriri sadece dersimlileri değil...

Oli
17.03.2006, 15:11
dersim 38 de atatürk hasta yatağındaydı diyen arkadaşlara bir sorum olacak peki TUNCELİ adını koyduğunda hasta değilmiyidi bu nasıl oluyor bir aydınlatın beni...atatürk evet iyi işler yapmıştır bu ülke için ama eleştirlidğinde ortalığı neden bazı arkadaşlar velveleye veriyor anlamış değilim bu çok önemli bir konu dersimden bahsediyoruz alevilerin %98 zinin yaşadığı bir şehir ve buradaki olanlar ve binlerce insanın ölmesi ve sürgün edilmesi türm alevi halkını ilgilendiriri sadece dersimlileri değil...

hakılısnız helige! şu ifadenizi şöyle değiştirelim yoksa oraya vurgu yapıp konuyu saptıranlar olabilir.

alevilerin %98 inin yaşadığı değil, %98 i alevi olan şehir=tunceli

prozacender
17.03.2006, 21:15

türklük yada türkçülük adına en ufak bir söz söylemedim.. ATATÜRK den bahsettim.. yanlış anlaşıldı herhalde..

prozacender
17.03.2006, 21:34
kimsenin aleviliği kürt dini haline getirdiği yok. her beğenmediğiniz olayda kürtleri suçlamak zorundamısınız? bi yerden koku gelse kürtlerden biliyorsunuz. aşın artık.

Atatürk bir insandı ve hataları olmuştur. bu eleştirilebilir. PKK sorununun tek sebebi devlet ve MHP li ülkücülerdir.

konu dersim olayı ama siz sadece kürt düşmanlığı kusmuşsunuz. cahilseniz bilgilendireyim. anadoluda arap aleviside var ve arapça ibadet ediyorlar. ibadetin türkçe zorunluluğu hangi ayet yada buyrukta var?

cahil sadece ötermiş. PKK sorunu 1985 yılında başlamıştır. dersim olayı öncesine dayanır. dersimdeki ayaklanma ise bölücü bir ayaklanma değildi.

evet Atatürk sosyalist değildi. ama sizin gibi ırkçıda değildi.

boşa merak etmeyin. anlamazsınız. o yeteneğe sahip değilsiniz. siz alevilerin sadece türk olması gerektiğini sanırsınız. bir inançla etnik kökeni birbirine karıştırırsınız. bir insanın hem alevi hem kürt olmasına şaşırırsınız. normal. beyin hücrelerinizin yeterince çalışmamasından kaynaklanıyor. protein tavsiye ederim. bir insan arap ve alevi de olur, kürt ve alevi de olur, türk ve alevi de olur, zaza ve alevi de olurvb

Siz hakaret etmişsiniz ama ben etmeden adam gibi cevap vereyim..

Benim Kürtleri suçladığım falan yok.. Ama sizin karşı fikir ileri süren herkese ırkçı ve türkçü yakıştırmanız var bilmem farkında mısınız..

Olaylara tek taraflı bakılmasına tepkiliyim sadece.. Dersim'den Atatürk sorumlu mudur deyip ''eh işte'' diye cevap vermeniz ilginç ötesi ilginç.. Eğer dersimde söylediğiniz gibi bir katliam varsa bundan ATATÜRK sorumludur.. Hayır dersimde bir isyan varsa ve bastırılmışsa bunu sağlayanda ATATÜRK'dür.. Atatürk bir insandı evet.. kurduğu devletin varlığını sürsürebilmesi için sert önlemler alması gerekiyordu ve aldı.. Bursa'da bir imam arapça ezan okudu diye ertesi oraya gitmiş mahkeme kurdurtmuş ve O imamı idam ettirmiştir.. basit bir soru sorayım peki o imam da mı çook masumdu..

Ülkücüler ve Mhp pkk sorunundan ekmek yiyen kan emicilerdir.. Onların varlığı Pkk sorunun büyüklüğüne bağlıdır.. Pkk hangi gün yok olursa Ülkücülerde o gün yok olacak emin olun..

Alevilik Anadilde ibadeti savunur.. Cahilseniz bilgilendireyim. Araplar türkçe ibadet etsin demez.. Arap arapça ibadet etsin, Türk türkçe der.. Anadolu Alevileri Türkçe ibadet eder.. Bunun kaynağıda Hoca Ahmet Yesevidir..
Buraya bir parantez açayım. Hoca Ahmet Yesevi sözde Türkçü ve İslamcı kesimce bayraklaştırılır.. ancak hoca ahmet yesevi bir alevidir.. Hünkar Hacı Bektaşı velinin hocasıdır.. ve türkçe ibadet fikrinin sahibidir...

Atatürk sosyalist değildi.. en azından bunu biliyor olmanız çok güzel.. Atatürk ırkçı da değildi iki doğru etti.. ama benim ırkçı olduğum fikrini nasıl çıkarttınız hayretler içindeyim.. dediğim gibi sadece farklı bir fikir ileri sürdü diye ırkçı ilan edilebiliyor insanlar... türklerde.. kürtlerde..

dersimin olayının ne zaman olduğunu, pkk sorunun ne zaman başladığını bilecek kadar yakın tarih bilgim var.. merak etme.. ancak bu sorunların hepsi aynı içelikdedir bilmem siz farkında mısınız..

Aynı proteini falan tavsiye etmeyeceğim.. tekrar anlatmaya çalıştım düşündüklerimi.. halen beni türkçü, ırkçı, faşist diye adlandırabiliyorsanız protein kar etmez.. ama yanlış anladığınızı düşünüyorsanız sevgiler.. saygılar...

Hüseyin69
17.03.2006, 21:44
bence konuyu fazla uzatmanin bir geregi yok zaten ankete katilanlari cogu
atatürkün dersim katliami ile hic bir ilgisi yok demistir

ne davul zurna calin nede sivrisinegi saz sanin

prozacender
17.03.2006, 21:45
hakılısnız helige! şu ifadenizi şöyle değiştirelim yoksa oraya vurgu yapıp konuyu saptıranlar olabilir.

alevilerin %98 inin yaşadığı değil, %98 i alevi olan şehir=tunceli

ikinizede canı gönülden katılıyorum.. safları belirlemek lazım..

Atatürk Cumhuriyetin varlığı için hiç bir olaya göz yummamıştır.. En ufak hareketler dahi cezalandırılmak zorunda kalmıştır.. çünkü genç bir cumhuriyet vardır ve bunu yobaz istilasından ve dış işgalci emperyalist kuvvetlerden kurtarmak gerekliliği ortatadır.. bilindiği gibi emperyalist güçler en çok dini ve etnik kimlikleri kullanırlar.. Cumhuriyetin o yıllarında bu hasas konularda kimseye musammaha tanınmamıştır.. bu benim fikrim tabi ki.. katılan olur katılmayan olur.. saygı duyarım.. en azından sizde yok hastaydı, yok efendim müdahale edemedi gibi lafları bırakın..

Bu eski adettir.. Nazım Hikmet yurt dışına sürülmüş.. Atatürk'ün haberi yok.. haberi olsa sürdürmezdi.. Mustafa Süphi ve arkadaşları öldürülmüş.. Atatürk'ün haberi yok.. olsa öldürtmezdi... Dersim'de insanlar ölmüş, trajedi yaşanmış.. Atatürk'ün haberi yok.. hep mi bu konulara gelir Atatürk'ün haberinin olmayışı... At gözlüklerini çıkartmak lazım.. bir de arkadaşlar.. mümkünse fikirlere fikirle karşılık verin.. yok nicki türkçemiymiş falan gibi laflar yakışmıyor size.. buna eskilerin deyimiyle ''belden aşağı vurmak'' denir.. biliyorsunuz.. saygılar... ender...

izmirksk
17.03.2006, 21:47
Ülkücüler ve Mhp pkk sorunundan ekmek yiyen kan emicilerdir.. Onların varlığı Pkk sorunun büyüklüğüne bağlıdır.. Pkk hangi gün yok olursa Ülkücülerde o gün yok olacak emin olun..

...
sevgili arkadaşım madem nazikçe konuşuyorsunzu bende sana nazikçe bir şeyler söyleyeyim

ülkücüler, pkk dan önce vardı maraşta çorumda alevi kanı döktüler sonra yok olmadılar
pkk ise çok sonradan ortaya çıktı
ülkücüler artık sistem içinde kendilerini meşrulaştırıdılar ve türkiye varoldukçada var olacakalrdır(maalesef durum onu gösteriyor)
pkk ile ülkücüler arasında net ilişki yok
pkk yok olsada onlar saldıracak bir grup bulurlar
merak etme

yildofy
18.03.2006, 01:52
ben tuncelinin neden ayaklandığını sormak istiyorum bilen varsa anlatabilir mi?sorun neydi?tek alevi olan il dersim miydi?o zaman türkiyenin başka herhangi biyerinde aleviler yok muydu?dersimdekiler neden ayaklandı?

Hüseyin69
18.03.2006, 01:59
ben tuncelinin neden ayaklandığını sormak istiyorum bilen varsa anlatabilir mi?sorun neydi?tek alevi olan il dersim miydi?o zaman türkiyenin başka herhangi biyerinde aleviler yok muydu?dersimdekiler neden ayaklandı?

sorunun cevabini ilerde arkadaslar cevapliyacakalr bende kendi penceremde sana kisa ve öz bir sekilde cevpaliyim

dersimi tunceli yapmalarina izin vermeyen dersimliler malesef ayaklanmak zorunda kaldi
bu benim sana kisisel bir cevapti ayrintilari ilerde yada istersen basligin basindan sonuna kadar oku daha doyurucu tatmin cevap mutlak vardir

bülentişcan
18.03.2006, 02:54
Sevgili Aliekber
PKK sorununun tek sebebi devlet ve MHP li ülkücülerdir.
Yani PKK masum mu?
anlamadım biraz açarmısın konuyu;
PKK (KürtcüFaşistler)1985 de Eruh jandarma karakoluna baskın yapmadan önce bu Devlet ve Türkcü faşistler ne yapmışlardı.
PKK köylere saldırıken özellikle KÜRT köyleri basıp,orada katliam yaparken (Yok yapmadı demeyin) o yöre halkını katlederken ülküçülerle ortakmıydı.

PKK sorunu 1985 yılında başlamıştır. dersim olayı öncesine dayanır. dersimdeki ayaklanma ise bölücü bir ayaklanma değildi.
Dersim ayaklanması veya İsyanı ile Bölücü ayaklanma arasındaki fark neydi,
Dersim ayaklanmasındaki zatlar ne talep etmişlerdi,
Demokrasi mi,yol,fabrika,okul vs.falan mı,yoksa Şeriatcı taleplerle cumhuriyeti yıkmakmı.
Yukarıda devleti suçlarken aşağıdaki alıntıda,PKK bölücü diyyorsun ve devleti suçluyorsun,
Napmalıydı devlet bu diş desdekli bölüçü harekete karşı ,
Devlet,dünyanın her yerinde buna benzer tepkiler gösteri,kendi devamı için,Amerikaya bak taa nerden geldi,Afganistan ve ırak a girdi,sırada İran ,Suriye var,İngiliz polisi terörist diye yolda adam kurşunladı, Almanya,Fransa da aynı Pir askına nerde yaşıyoruz hangi dünyadasınız siz,
Şah İsmail Iran yöresişndeki sünnileri öldürürken,Yavuz anadoludaki Kızılbaşları öldürdü,ABD kızılderili leri,almanlar naziler yahudileri,yahudiler,Filistinlileri,dolanın dünyayı,aynı şeyler.
doğal mıı bunlar tabi ki değil,
Ançak Devletler kendilerini korumak için bölcü ve yıkıcı,tüm hareketleri bir şekilde bastıracaktır.Sosyalistide ,Şeiatcısıda,kapitalistide,Demokratida,
Sen kalk Ülkeyi bölmek için silaha sarıl,insanları öldür,sonrada bu u sorumlu şu mu sorumlu diye bu yurdun ulusal kahramanlaını sorgula, suçla,
1985 den bu yana 35-40 bin evladını yıtırılmesine 100 milyar dolardan fazla ekonomik kayba neden olan PKK BÖLÜCÜ TERÖRÜDE uzun yıllar sonra KÜRT HALKINA karşı katlıam diye lanse edilmeye başlanır,bu haret masumlaştırılır.
Sosyalist devletten Diktatörüne kadar her devlet ve yönetimi devamı devlet için tedbir alır,

ALBAY_KAWA
18.03.2006, 03:18
Ançak Devletler kendilerini korumak için bölcü ve yıkıcı,tüm hareketleri bir şekilde bastıracaktır.

su yazi biraz enterasan, oldu simdi, senin bastiracaktir, dediign söz ögrgütler icin degilde, halk icin desek mantikli olur, sen nekadar devleti taniyorsun, her hükümet, derinligi korumus, tancu ciller döneminde, biarz aciga vurulmustu, hali ile, iktidardan indirdiler, hanim efendiyi, sanirim ,sen o zaman baska islerle mesguldün,
bra, sen örgütleri bilakis destekleyenler, türk devleti, izbullahin cikisindan, yok olusuna kadar, bir bak, pkk nin baslamasinda, yani 1985 degil 1980 den sonrasindan, simdiye kadar al bak, sen ne sacmalyiorsun, pkk diyorsun kürtleri katletti, askerde pkkyimi bastiriyor. simdi, yani sence tuaf olmazmi, bir yandan pkk icinden vuracak, köy yakacak, adam daga kaldirip vuracak, sacma gerekcelerle, ve askerle catismalara girdiklerinde kayip verecek, iste sacma olan bu.. pkk T.C nn olusturmus oldugu, ABD destekli bir örgütüdür, ama malesef bunu görmezden geliyor, ve cogumuz hala tapa bilyioruz, pkk ya... Sanki asker hic kyö yakmamsi gibi, hic adma öldürmemis gibi öylesine, ölen insanlara bile iskence yapammis gibi ve insanlara eziyet etmemis gibi, gözleriizi kapatim, sadece ingiliz polisi icin acacagiz...

Arkadas demis, kürtleri katletti, dogruda demis, kendi iincde ajan diye infazini gerckelestirdiig, cok gerilla var, hapisanlerde ölüm oruclari diye, infaza sürüklenen cok insan var, ölüm orucuda bunub bi baska boyutu idi, en sonki örnek olarakta 1996 yillarindaki, ölüm oruclaridir...

Tekrar ediyorum, hangi ülke olursa olsun, eger o devlet, istemzzse sinek bile ucamaz, eroin satilamaz, hirsizlik kapkaccilik bu kadar fazla olmaz, sinirlarda, askerler birbirlerini eroinden dolayi vurmaz...
Sen nebilyiorsun Devlet hakkinda, gaste ve televizyon okumaya dinleme devam edin... nede olsa isnanlari kandirmanin birseylere yönlendirmenin en kolay yolu budur...

Her sey kartpostallarda, güze lgörükür, göz zevki verri, ama orda yasann gerckeelri hic birzaman anlatmaz...

Saygilar

saygilar...

Serkan_Devrim
18.03.2006, 13:03
Siz hakaret etmişsiniz ama ben etmeden adam gibi cevap vereyim..

Benim Kürtleri suçladığım falan yok.. Ama sizin karşı fikir ileri süren herkese ırkçı ve türkçü yakıştırmanız var bilmem farkında mısınız..demişsiniz. bıktım bu ırkçılık yapıp bir millete saldıranların sonradan mazlum rolü oynamalarından. kürtleri suçlamamışmış. bunlar ne?

Aleviliği mitolojik bir kürt dini haline getirmeye çalışanlar elbetteki mustafa kemal'i sevmeyecek.. elbette ki herşeyden O'nu sorumlu tutacaklar... bu konuyu bırakın şimdi bu arkadaşlarımıza sorsak Pkk da masumdur.. Bütün suç Türk Ordusu'nun dur..

Öyle bir hale geldi ki ölen Pkk Militanlarının cenazeleri cem evlerinden kalkıyor.. İbadet Dili TÜRKÇE olan ve Türkçeden başka bir dilde ibadet etmeyen Aleviler KÜRT leştirilmeye çalışıyor..

İnsanların ölmesi her zaman acıdır.. Keşke ne dersim de, ne Doğuda ne türk ne kürt kimse ölmese.. Ama Cumhuriyetimizi bölmeye çalışan, bunu silahlı mücadeleyle yapmaya çalışan kişilere karşı önlem almak zorunluluğu var.. Mustafa Kemal masum değilmiş.. Mustafa Kemal sosyalizm'i ne zaman destekledi ki siz mustafa kemal icraatlarında sosyalizmi arıyorsunuz.. Mustafa Suphi ve arkadaşları, yada yobaz imamlar, çapanoğulları daha kim varsa.. Türkiye Cumhuriyetine karşı olan, batmsını ve yok olmasını isteyen herkes cezalarını görmüştür..

Kürtçülerin ALEVİLİK inancını kullanarak kendilerine yol bulmaya çalışmaları çok ilginç.. Hem Alevi hem kürtçü hem Atatürkçü hem Sosyalist olmayı nasıl beceriyorlar merak ediyorum..Allah'tan kürtleri suçlamadınız. suçlasanız heralde keserdiniz onları.

Bursa'da bir imam arapça ezan okudu diye ertesi oraya gitmiş mahkeme kurdurtmuş ve O imamı idam ettirmiştir..basit bir soru sorayım peki o imam da mı çook masumdu..
yok canım masum değildi. Atatürkten farklı düşünmesi büyük bir suç ve ölümü haketmiş. Allah akıl fikir versinsize. ben o imamın düşüncesini tasvip etmiyorum. şimdi gidip onu öldüreyim öyle mi? peki maraşta çorumda sivasta alevileri katleden yobazlarda bu durumda kendilerince haklı olmuyor mu?

Alevilik Anadilde ibadeti savunur.. Cahilseniz bilgilendireyim. Araplar türkçe ibadet etsin demez.. Arap arapça ibadet etsin, Türk türkçe der.. Anadolu Alevileri Türkçe ibadet eder.. Bunun kaynağıda Hoca Ahmet Yesevidir..
Buraya bir parantez açayım. Hoca Ahmet Yesevi sözde Türkçü ve İslamcı kesimce bayraklaştırılır.. ancak hoca ahmet yesevi bir alevidir.. Hünkar Hacı Bektaşı velinin hocasıdır.. ve türkçe ibadet fikrinin sahibidir...
sağolun efendim bilgilendim ama aşşağıdaki şu yazıyı siz yazmadınız mı?

İbadet Dili TÜRKÇE olan ve Türkçeden başka bir dilde ibadet etmeyen Aleviler KÜRT leştirilmeye çalışıyor..
neyse ben bilgilendireyim cahilliğinizi. Anadolu alevileri içinde arap alevileri(nusayriler) de var, kürt alevileri de var, zaza alevileri de var vb peki anadolu alevilerinin ibadet dili türkçeyse alevilik nasıl anadilde ibadeti savunmuş oluyor?

ama benim ırkçı olduğum fikrini nasıl çıkarttınız hayretler içindeyim.. dediğim gibi sadece farklı bir fikir ileri sürdü diye ırkçı ilan edilebiliyor insanlar... türklerde.. kürtlerde..
yukarıdaki yazınızı alıntı yaptım. neden ırkçı olduğunuzu görün. eskiden ırkçılar harbi harbi söylerlerdi. şimdilerde ırkçı değilim deyip ırkçılık yapmak moda.
halen beni türkçü, ırkçı, faşist diye adlandırabiliyorsanız protein kar etmez.. ama yanlış anladığınızı düşünüyorsanız sevgiler.. saygılaryazınızı okuyupta ırkçı bir yazı yazdığınızı anlamıyorsanız ben size extra beyin nakli önereyim.

Serkan_Devrim
18.03.2006, 13:11
PKK sorununun tek sebebi devlet ve MHP li ülkücülerdir. demişim. bülent abide;
Yani PKK masum mu?
anlamadım biraz açarmısın konuyu;
PKK (KürtcüFaşistler)1985 de Eruh jandarma karakoluna baskın yapmadan önce bu Devlet ve Türkcü faşistler ne yapmışlardı.
PKK köylere saldırıken özellikle KÜRT köyleri basıp,orada katliam yaparken (Yok yapmadı demeyin) o yöre halkını katlederken ülküçülerle ortakmıydı.
demiş ama yalnış anlamış.
PKK yı hiç bir zaman desteklemedim. bu sebeple HADEP/DEHAP partilerinide desteklemedim. hatta bence ideolojik olarak MHP den tek farkları birinin türk diğerinin kürt milliyetçiliği yapması. ama PKK yalnışına sebep olan en önemli etkenler bilinçli olarak kürt vatandaşları doğuya iten onlara yol, su, elektirik, okul, hastane vb medeniyeti götürmeyen devlet ile katliamlara tetikçilik yapan MHP dir. bu sebeple PKK bir tepki hareketi olarak doğmuştur. (yalnış bir karadı. sosyalizm altında birleşmeyip milliyetçi yapıya koşan bu vatandaşlar ayrılıkçı bir hal aldılar. Şivan Perverin yolu takip edilmeliydi) PKK suçlu ve yalnış ama ona sebep olan devlet ve MHP de suçlu.

Şeriatcı taleplerle cumhuriyeti yıkmakmı.seninde dediğin gibi dersim şeriat ayaklanmasıdır. kürtçü bir hareket değildi. benim anlatmaya çalıştığım buydu. şeriat ayaklanmaları zaten cumhuriyetten önce bile vardı. ben kürtçü/kürt milliyetçiliği akımının 1985 ile başladığını belirttim.

dersim olayı hakkında Atatürk ile bir ilişkisi hakkında bilgim olmadığı için zaten fikir belirtmedim. hatta ankete bile katılmadım. ama Atatürk eleştirilebilir. nesnel olduktan sonra bir yalnışı yok. Atatürk'ün karalanmasına en çok karşı çıkanlardan biri benim. ama eleştirilmeli.

izmirksk
18.03.2006, 13:20
ali ekber , türk milliyetçiliği yapıp sonrada ben kimseyi suçlamadım diyenlerden bende bıktım
ya bunlar kendilerini akıllı sanıyor herhalde
sadece bu arkadaş değil ki
her tarafta bu tür yazılar var kürtler başta olmak bir çok ırka kin kusarlar sanki o yazılar ortadan kaybolmuş gibi yada biz çok aptalızda yazılanları okuyamıyoruz gibi ben türkçülük yapmadım ben kürtleri suçlamadım vs...
vallahi atatürkçülerin bu hale gelmesine çok üzüldüm
aklı başında , hiç değilse lise seviyesinde bir genel kültüre sahip tek bir atatürkçü görmedim(hayatım boyunca)
onlar yüzünden atatürkçülük bu hale geldi
sıkışınca kahrolsun pkk(konu ile hiç alakası olmasada bunu söylerler)
yada ilkokulda öğrenilen bir iki özdeyiş
ne mutlu türküm diyene ...
sloganlarla ve kürtlerin sorunlarını görmezden gelip herşeyi pkk ya yıkarak akılları sıra atatürkçülük yaparak işin içinden çıkarlar
ne diyeyim

ALBAY_KAWA
18.03.2006, 13:35
seninde dediğin gibi dersim şeriat ayaklanmasıdır. kürtçü bir hareket değildi. benim anlatmaya çalıştığım buydu. şeriat ayaklanmaları zaten cumhuriyetten önce bile vardı. ben kürtçü/kürt milliyetçiliği akımının 1985 ile başladığını belirttim.

dersim olayı hakkında Atatürk ile bir ilişkisi hakkında bilgim olmadığı için zaten fikir belirtmedim. hatta ankete bile katılmadım. ama Atatürk eleştirilebilir. nesnel olduktan sonra bir yalnışı yok. Atatürk'ün karalanmasına en çok k