Orijinalini görmek için tıklayınız : dede ve talip evliligi

Hüseyin69
12.03.2006, 23:45
üzerinde gereksiz birkac kalintiyi aldim simdi size soruyorum
acaba asagidaki alintisini aldigim kisi icin sakin kendi görüsüdür saygi duyarim demeyin
biz kimiz gercekten alevimiyiz yoksa aleviligi kullanamaya yeltenen birer zavalli yaratiklarmiyiz

önemli olan sevgi bağıdır
sevgi aşk bunun yeri başkadır
ben aleviyim ama sünni alevi ayrımı yapmadım
hemde dede kızıyım
ve talibimizin oğlunu sevdim
şimdi mutluyum
sadece sarılın birbirinize....

Lamekan
12.03.2006, 23:54
hemde dede kızıyım
şimdi mutluyum

Evet sevgili canerzincan abim can alıcı bir nokta. Dede talip evlilikleri konusu doğrusu. Bencede eğer seyit soyunun devamı ve saflığı korunması için dedeler kendi topluluğu içinde evlenmişlerlerdir. Bunun gereklilikleride savunulabilir. Sizin yapmış olduğunuz bu alıntıya gelecek olursak, arkadaş sünli bile olur diyor, o zaman bir talibin oğlunu sevdiği için şanlı mı sayacaz kendimizi.

Hatırlıyorum bundan 10 yıl önce dedelerde çok tepki verirdi bu evliliğe ama onlarında pek ilgilendiği yok galiba...

Hüseyin69
13.03.2006, 00:05
lamekan abi ben herseferinde aski sevgiyi bir kenara iterim
mantikli olmak lazim bizim erkanimizda dedelik var pirlik var taliblik var musahiplik
ikrarlik var bunlar agir seylerdir
her kisi bu yükü tasiyamaz tasimak istemeyenler
kendine aleviyim demesin
bu bu tür cirkin yazilari kendi özüme yapilmis en agir küfür ve hakaret sayarim ben
zavalli yaratik piyasada alevi erkegi kalmamis talibinin ogluna asik olmus hemde cok uzaktan kac km ise mechul
eger bu zavalli yaratiklar böyle mesajlar atmaya devma ederlerse ki yakindir bu gidisle
bir zavalli da cikip ben musahibime asigim yakinda evleniyoruz derse süpriz olmasin sayin abime
ve biride cikip diyecekki "hani sizin ikrariniz inanciniz edebiniz erkaniniz
kabul edin artik ana baba baci kardes tanimiyorsunuz"
ve biz yine basacaz yaygarayi
ne tuhaf ya baya aleviligimden süphelenmeye basladim iyimi ?

bülentişcan
13.03.2006, 00:41
lamekan abi ben herseferinde aski sevgiyi bir kenara iterim
mantikli olmak lazim bizim erkanimizda dedelik var pirlik var taliblik var musahiplik
ikrarlik var bunlar agir seylerdir
her kisi bu yükü tasiyamaz tasimak istemeyenler
kendine aleviyim demesin
bu bu tür cirkin yazilari kendi özüme yapilmis en agir küfür ve hakaret sayarim ben
zavalli yaratik piyasada alevi erkegi kalmamis talibinin ogluna asik olmus hemde cok uzaktan kac km ise mechul
eger bu zavalli yaratiklar böyle mesajlar atmaya devma ederlerse ki yakindir bu gidisle
bir zavalli da cikip ben musahibime asigim yakinda evleniyoruz derse süpriz olmasin sayin abime
ve biride cikip diyecekki "hani sizin ikrariniz inanciniz edebiniz erkaniniz
kabul edin artik ana baba baci kardes tanimiyorsunuz"
ve biz yine basacaz yaygarayi
ne tuhaf ya baya aleviligimden süphelenmeye basladim iyimi ?
Sana katılıyorum Canerzincan
alevi felsefesi farklı,İnanç rütelleri farklı,

Naz
13.03.2006, 01:24
hemde dede kızıyım
şimdi mutluyum

lanet olsun size !

ya cidden nedir bu boyle ya, ne bicim insan bunlar ya, yok sunni yok talip... allah belasini versin askindan sevgininde ya, boyle birsey varmi... valla olurum ben benim icin daha iyi... bide utanmadan bunlari yaziyorlar yaziklar olsun !

Hüseyin69
13.03.2006, 01:43
lanet olsun size !

ya cidden nedir bu boyle ya, ne bicim insan bunlar ya, yok sunni yok talip... allah belasini versin askindan sevgininde ya, boyle birsey varmi... valla olurum ben benim icin daha iyi... bide utanmadan bunlari yaziyorlar yaziklar olsun !

sevgili naz kardes ben bu siteye üye oldugumdan berri ne mesajlar okudum keske küfür edilse keske hakaret edilse de bunlari yazmasalar simdi düsünüp duruyorum acaba benim inandigim alevilik incancimdami bir eksiklik var acaba gercekten ben kendimi sandigim kadar alevimiyim ve acaba gercekten bunlari yazan alevimi yoksa benmi alevi degilim soru isaretleri cok güzel kardesim
demekki ask sevgi sarlatanligi insani özündende inancindanda gelimisinden gecmisindende fazlasiyla kopariyormus

inanki cok zoruma gitti cok
alevi inancina saldiranlarin hakaretleri hic bu kadar beni derinden vurmamisti

ayrintilar
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=5661&page=5

srdr_ist
13.03.2006, 02:40
7 göbek geçerse ikrar bozulur. Bu hal malesef gözükmüyor.
Lakin dede himmet ederse eyvallah cezalarını verir ve yollar.

Yunus ta pirinin kızına aşık diye adı çıkmıştı. Pir kızını verdi ama koca yunus o hak aşkı ile pirin dahi teklifini red etmiştir.ikrarını bozmamıştır.

İkrar yolumuzun ışığı ne diyeyim canlar kıldan ince kılıçtan keskindir.
İkrarına sahip çıkacak canların demine hüüüüü.

lion12
04.04.2006, 19:31
Valahi dostlar ben tartışmaya katılmaktan ziyade,kendi görüşlerimi belirtmek istiyorum.Benim de gördüğüm ve bildiğim kadarıyla alevi dedeleri soylarının taliplere karışmamasına özen gösterirler.Aslında bunda da haklılar.çünkü bu dedelerin herbirinin soy secereleri vardır ve o soya evlad-ı resul olmayanların karışmasını istememeleri de mantıklı bence.

derviscemal
04.04.2006, 19:38
acaba asagidaki alintisini aldigim kisi icin sakin kendi görüsüdür saygi duyarim demeyin
biz kimiz gercekten alevimiyiz yoksa aleviligi kullanamaya yeltenen birer zavalli yaratiklarmiyiz

hemde dede kızıyım
şimdi mutluyum

Sayın canerzincan,
Alevilik bir inanç sistemidir belli kuralları vardır, bizim inancımızda seyitlik soyundan gelenlerin seyit olmayanlarla evlenmeleri doğru değildir. Bir dede eğer talibiyle evlenmişe yol düşkünü olmuş demektir. Aşk sevgi başka bir şeydir ama bizim inancımızda bu doğru değildir.

Ben dervişcemal ocağından gelmem sebebiyle gene bir dede kızı ile evlendim örneğin. Bu bizim oralarda bağıyla evlenme diye adlandırılır.

saygılarımla.

Dogan24
04.04.2006, 19:54
Sayın canerzincan,
Alevilik bir inanç sistemidir belli kuralları vardır, bizim inancımızda seyitlik soyundan gelenlerin seyit olmayanlarla evlenmeleri doğru değildir. Bir dede eğer talibiyle evlenmişe yol düşkünü olmuş demektir. Aşk sevgi başka bir şeydir ama bizim inancımızda bu doğru değildir.

Ben dervişcemal ocağından gelmem sebebiyle gene bir dede kızı ile evlendim örneğin. Bu bizim oralarda bağıyla evlenme diye adlandırılır.

saygılarımla. anlatımın için sağolasın dervicemal ....

sayın canerzincan bu yazdıklarının sonuçunu alevi olan herkez bilirki varsa boyle birşey düşkün olur bunu kalkıp deşifre etmekse ayıp olur ar niyetlik olur bir alevi bir digerinin yanlışını aktarmakla mertepe kazanmaz aksine örterse kazanır .....

sinan boztepe
04.04.2006, 20:06

hemde dede kızıyım
şimdi mutluyum

ceddimiz muhammed mustafadan ve imam aliden aldığımız destur şudurki; ve imam cafer sadık buyruğunda da yazan şudurki:
bir dede bir talibi ile veya bir talip bir dede evladı ile asla evlenemez... şayet evlilik olur ise yoldan düşkün olunur.. asla tarikata giremez..

işte yolumuzun buyruğu budur.. eğer aleviyim diyorsan ceddimizin verdiği emre uyacaksın..
ben bir dedeyim, nasıl olurda talipten kız alırım.. çünkü cümle seyyit soyu dışındakiler bana bacı-kardeş olunmuştur.. kalkıpta aleviliğin dinamikleri oynamak hoş değildir.. ve ayrıca niçin dede talip birbiri ile evlenmez çünkü seyyit nesli dışardan karışacak kanlar ile değişmesin diyedir... soy aynen devam etsin diyedir.......

ve müsahip kardeşi evlatları ile kivre dediğimiz ikrar evlatları birbirleri ile evlenemezler.. çünkü bu kişile ikrar getirerek tek vücut olmuşlardır.. ararlarındaki nefsi öldürmüşlerdir...

kalkıpta aşık olduk,, sevgi herşeyin ötesindedir, allahseveni sever,, gibi kelimelerin arkasına sığınıp yolumuzun kurallarını çiğnemek hoş değil...çünkü muhammed mustafanın ve ima alinin bize öğütleri allahın buyruğudur,, ve çiğnenemez.....

imma cafer buyruğunda da açıkça belirtildiği gibi bu aksi hallere girenler yol düşkünü olurlar.. yani alevilikten ihraç edilirler.. bir daha pir huzuruna gelemezler.. çünkü yüzleri karadır..

pelinn_n
02.08.2006, 21:03
çok açık konuşmak gerekirse ben pek ilgilenmem bu konuya.aşk bu yaa.var mı bundan ötesi? ama gel gör ki ben her iki dedem de çok önem veriyor buna.......

karadagli
02.08.2006, 23:58
KESIN VE SÜREKLI DÜSKÜNLÜK DOGURAN SUCLAR

1 Adam öldürmek
2 Zina
3 Müsahibin namusuna dolanmak
4 Talibi ile evlenmek
5 yoldan dönmek
6 ihanet ve ispiyonculuk etmek

bu yukarida saymis oldugum suclar kesinlikle düskünlügü dogurur.
Alevilikte yasak olan bir kurumda dedenin kendi talibi ile evlenmesidir.
birincisi talib dedenin evladi sayilir. Her zaman dede talibine evlat gözüyle bakmalidir. Onunla hicbir sekilde ve her sartta evlenmeyi düsünmemelidir. Böyle bir olanak oldugu takdirde dedenin kendi taliblerine degisik acidan bakma olasiligi dogdugu icin bu yasak getirilmistir. Ikinci ir neden de dedenin talibleri icinde nüfuslari cok fazladir.Bir dede kendi nüfusun kullanarak talibini zor durumda birakabilir.Örnek altmis yetmis yasindaki bir dede talibinin 18.20 yasindaki kizini alabilir. Iste bu nedenden dolayi bir dede kesinlikle kendi talibi ile evlenemez. eger bir dede talibinin kiziyla evlenirse bu düskünlük dogurur bu dedenin cocuklari icinde gecerlidir. cocuklarini evlenmesinin yasak olmasinin nedeni ise disardan baska bir kanin karismamasi yani kendi (Seyit soyunun devam etmesi icindir.dedelik öyle basit bir kurum degil.Düskünlük cezasi verildiginde süreli olsun veya olmasin ayni yaptirimlar uygulanir.Süreli ve süresiz düskünlükte ki fark zaman acisindan kendini gösterir.

Yaptirimlar sunlardir:

-Düskünle kimse konusmaz
-Kimse selam vermez ve almaz
-Kimse malini katmaz
-Kimse evine gitmez
-kimse cayini icmez, yemegini yemez
-kimse dügününe gitmez
-Kimse bayramlasmaz
-Ihtiyaci karsilanmaz
-Alet ve arac verilmez
-Hatiri sorulmaz
-Ziyaret edilmez
Hastasi sorulmaz
Ölüsüne gidilir,Ölünün kirki cikana kadar konusulur, ondan sonra yaptirim yine devam eder
-Kendisi ölmüsse, cenaze töreni yapilmaz öyle gömülür
-yardimina kosulmaz
-Sorunu cözülmez ,cözümü icin ugrasilmaz
Irgat edilmez, imeceye alinmaz,ortak karara cagrilmaz
.Kimse kizini vermez,ogluna kiz vermez,fakat oglu ve kizi ondan tamamen bagimsizsa ve ayrilarsa kapsam disinda tutulurlar.

Alevi olmak kolay degildir ben Aleviyim demekle Alevi olunmaz.umarim canlara biraz yardimci olmusumdur.

saygilarimla