Orijinalini görmek için tıklayınız : 12 eylülde Zileye alevi köyleri baskını

karakartal
13.03.2006, 20:24
Merhabalar

12 eylülde Zileye komşu köylerden bir baskın düzenlenmiş sanırım. Dedelerimizin yarım yamalak anlattığına göre ülkücü-alevi lise gençleri arasında büyüyen çatışma sebebiyet vermiş. Bu olay hakkında detaylı bilgisi olan zileli arkadaşlar var mı ? Olayı bazıları çok abartıyor ama ben çok fazla bir çatışma olmadığını biliyorum.

mesut60
13.03.2006, 23:18
evet bende duymuştum tam olarak bilmiyorum ama bildiğim kadarıyla karkartal bahsettiğin gibi bir olya var ve zaten o dönemlerde bütün türkiyede olan karışıklık nedeniyle olan olylardan birisi ama burda köylülerin canına tak etmiştir ve dayanamayan köylüler benim bildiğim kervansaray köyü vardı galiba zileye baskın yapılmış sonuçlarını bilmiyorum ama hocalarımız falanda bahsederdi bazen ama bu olaylar karşılıklı olan olylar çatışmalar falan tabi büyüklerimiz anlatırdı ilçeye gitmek sorun gelmek dahada başka bir sorun diye bilgisi olan varsa lütfen eklesin saygılar

05atasoy
14.03.2006, 13:33
faşizmin olduğu heryerde bu tür olayların olması normaldir.önemli olan geçmişinin esiriolmak yerine geleceğinin mimarı olmaktır tabi geçmişi unutmadan

Caf€Ri
14.03.2006, 13:37
Her zaman biz ılımlı olmalıyız. Çünkü bizim yapımız böyle. Onlar gibi olursak onlardan ne farkımız kalır.

mesut60
19.03.2006, 18:38
haklısın caferi ama insanlara bu bilinci vermek bu dönemlerde baya zorlaştı yani şu bir gerçekki artık herşey dayı muhabbetiyle işler hale geldi sen nekadar doğruyu söylesende arkanda gerçekten sağlam insanlar varsa bu şimdiki anlayış tabi bence yinede haklısın eğer onlar gibi yapacaksak hiçbir farkımız olmaz ve söz söylemeye dahi hakkımız olmaz

Hüseyin69
19.03.2006, 19:10
Her zaman biz ılımlı olmalıyız. Çünkü bizim yapımız böyle. Onlar gibi olursak onlardan ne farkımız kalır.

kimbilir belkide bu düsünceler yüzünden her seferinde katlimize ferman cikrailmistir

karakartal
21.03.2006, 20:23
Babamın anlattığını yazıyorum

70 lerdeki malum Türkiye olaylarında zile lisesinde sol ve sağ gruplar arasında başlayan çatışmaların dozu iyice arttmış. Bir kaç alevi genç baya bir hırpalanmış ve bıçaklanmış. Bunun üzerine bizim köy (kervansaray) yaşlısı genci eline yabaları odunları alıp traktörlerle ve yürüyerek yaylayolundan (bacullu) da adam toplayarak zileye geçmişler. Zile de sunni esnafların tüm dükkanları yağmalanmış (zilede hangi esnaf alevi hangisi sunni iyi bilinir). Sunni kesim azınlık olduğundan evlerinden çıkamamışlar.

Babamın anlattığına göre zilenin karakol komutanı alevi olduğundan olaylara pek müdahale etmemiş hatta kendi eliyle nereye saldıracaklarını bile göstermiş.

Ben de bu olayda bizzat bulunmuş kişilerden bilgi almak için başlık açtım. Çünkü dedemden bilirim bazen abartmakta üstümüze olmuyor :)

Babam kenanevrenin darbe konuşmasında bu olaydan bahsettiğini anlatıyor. Kenan evren o meşhur trt konuşmasında " bir köy bir ilçeyi basacak duruma gelmişse.." diye bir açıklaması varmış.

garcia
29.03.2006, 21:23
o yıllarda duyduğum kadarıyla faşistler saldırı hazırlığı içerisindeymiş,bazı sağcı köylerde üs kurmuşlar zilenin ve onlara yardım için yozgattan gelen,bazı yozgatlı faşistler.çünkü zile ilçesi konum olarak önemli bir yerde bulunuyordu.yoğun alevi nüfusu ve sol düşünceye sahip insanlar çoktu,bir yönüyle çekerek üzerinden yozgat'a ve diğer yönüyle göynücek üzerinden amasya sınırında bulunuyordu amaçları ziledeki alevileri,solcuları susturup sindirerek bölgeyi abluka altına almaktı.bu nedenle k.maraş ve çorumda yaptıkları katliamın aynı seneryasunu zilede oynamak için prova yapıyorlardı. önceleri okullarda,sokaklarda savunmasız gördükleri alevi vatandaşlara saldırdılar karşılığında yanıtlarını aldılar.daha sonra zilenin güneyden girişi olan ve alevi kökenli insanların yoğun olduğu şeyh ali mahallesine yozgattan gelen faşistlerinde desteğini alarak saldırdılar.fakat hiç ummadıkları bir direnişle karşılaştılar saldırının olduğu gün çok büyük bir darbe yediler ve darmadağın oldular.sağlam kalanları kaçtılar.(olayı bilenlerin anlattığı kadarıyla yazdım)

mesut60
31.03.2006, 14:06
arkadaşlar 80 lerde alevi sünni çatışması şeklinde yapılan bu oyunlar bugün türk kürt çatışması halini aldı evet o günlerde kimin kimi katlettiği belli değildi ve büyüklerimizin anlattığı bilgiler ışığında bizlerde tarihimizi az çok öğrenmeye çalışıyoruz maraş çorum sivas aslında zile ile başlanmak istenen ve hala sindiremedikleri belkide nadir yerlerden biri tokat çevresi ama ne olacağı belli oluyo burdada sindirme politikaları devam etmekte şimdide alevi kesimi ülkücü kesim özellikle asimile etmek için çaba harcıyo ve bunuda gayet iyi yapıyolar daha dün katlettileri bizler değilmişiz gibi

garcia
31.03.2006, 22:12
tokat ilimizde uygulanan insanlık dışı uygulamalar,duyarlı olan tüm insanlara duyurulur:
tokat ilimizde özellikle alevi köylerine yönelik olarak uygulanan gayrı-resmi bir olağan üstü hal uygulaması söz konusudur:tokatta yayla yasağı,köy boşaltma ve göçe zorlama politikaları vardır.tokat merkez,almus ve niksara bağlı olmak üzere bazı alevi köylerde bu tip uygulamalar söz konusudur. bazı köyler boşaltılmıştır,devlet güçleri buna gerekçe olarak bölgedeki kimi sol örgütlerin faaliyetlerini göstermiştir.hatta tokat merkeze bağlı topçam dağlarının eteğinde olan bir köyde köylülerin bütün canlı hayvanları yakılmış,köyün bütün erkekleri kara yatırılıp dayaktan geçirilmiştir,1992 de almusa bağlı 11 köy muhtarı göz altına alınıp işkenceden geçirilmiştir.7-8 yıl önce almusa bağlı kapıcı ve karadere köyleri özel harekat timleri tarafından top atışlarına tutulmuş ve bazı insanların evleri ciddi zarar görmüştür.niksar a bağlı bazı köylerin insanları özel harekat timleri tarafından boşaltılması yönünde tehdit edilmiştir.niksara bağlı bir alevi köyüne jandarma baskın yapmış,jandarmanın başında bulunan rütbeli şahıs köylülere ana avrat küfür edip çevrede bulunan 70 tane alevi köyün ismini sayıp onlarada geken muameleyi yapacaklarını söylemiştir,turhal'a bağlı kimi köylerdede bazı uygulamalar mevcut olup,zile ve artova ilçelerinde her köşeye güvenlik kuvvetleri imzalı''gençlerinize sahip çıkın'' imzalı afişlemeler yapılmıştır.son dönemde cezaevi olayları ve ölüm oruçlarında en çok cenazenin tokat'a gitmiş olması okların yine tokata çevrilmesine neden olmuştur.devletin kontr- gerillası 1997 de turhalda ilerici bir şahsı katleşmiş,cenaze zile'nin ağca çil köyünde binlerce insanın katılımıyla ve ''susma sustukça sıra sana gelecek'' sloganlarıyla defnedilmiştir.şu anda hala tokatta devlet baskısı söz konusudur ve duyurulur. tokat dernekler platformu istanbulda 5 yıl önce '' yöremizde uygulanan insanlık dışı uygulamaların son bulmasını istiyoruz''başlığı altında bir basın açıklaması yapmıştır.önemle duyurulur.

erencan60
02.04.2006, 18:29
işte bunlar yakın tarihimizden utanc adlı bolum.. :(

denizser
17.05.2006, 16:46
Alevilerin her koşulda uyanık olmaları gerekir. ama bu günlerde özellikle uyanık olmalıyız. her an gazi, madımak, maraş veya çorum gibi bir provakasyonla karşılaşabiliriz. 1980 öncesi ve sonrasında tokat genelinde de alevilere yönelik ciddi baskılar, saldılar olmuş sayısız insan işkencelerden geçirilmiştir. hiç bir sebep yokken evler basılarak arama bahanesiyle sürekli taciz edilmiştir. zile'de meydana gelen olay alevilerin verdiği küçük ama çok önemli bir tepkidir. artova ilçesinde hala alevilerden nefret ederler ve her fırsatta aşağılama, kazıklama veya saldırma yoluna giderler. ramazan'da simit yediğim için bu ilçede dayak yemiş bir insanım. polise şikayet için gittim ama bir de polisten dayak yedim. 7-8 sene önce olan bir olay ama hala ramazan'da artova'da alevi olarak yalnız başına bulunmak tehlikelidir. oysa köylerinin yüzde 60'ı alevidir bu ilçenin. nüfusunu çoğaltmak için kenan evren afganistan'dan afganlıları bu ilçeye ve musaköyü'ne getirip yerleştirmiş, onlara ev yaptırmış (apartmanlar şeklinde) ve toprak, iş vermiştir. ama onlar verilen evleri kısa sürede ahıra çevirmişlerdir. hala bu ilçede afganlıları, afganistan'daki haliyle görebilirsiniz.
bu ülkede insan olmak zordur, kürt olmak zordur, kadın olmak zordur, bütün bunların üstüne bir de alevi iseniz hayat gerçekten zordur. verginizi verirsiniz, askerliğinizi yaparsınız, ülkenizi ve milletinizi seversiniz ama yine de sizi bu ülkenin bir parçası olarak görmek istemezler. aleviler ise inatla bu ülkeye sahip çıkarlar. doğrusu da budur zaten.
herkese saygılarımla.

huseyiny
28.05.2006, 19:39
Genç arkadaşlar geçmişe bayağı merak salmışlar anlaşılan ben de o yıllarda orta sonda okuyan birisi olarak gece mahallelerde nöbet tutacak yaşta olmam nedeniyle olayları elbette iyi hatırlıyorum anlatılanların bazıları çok abartılı bazılarında gerçeklik payı doğrudur. Olay tarihe 5 mart 1980 olayları olarak geçmiş olup solculardan bildiğimiz kadarı ile 11 kişi hayatını kaybetmişti. Faşistlerden ne kadarı öldü bilinmiyor çünkü bütün ölenlerin çoğunun cesetleri dahi kaçırıldı. Zileli olmadıkları anlaşılmasın diye.... Biz o zaman Minareyi Sağır mahallesinde oturyorduk sabahlara kadar nöbet tutuyorduk. Günlerdir oluşan gerginliğin doruğa ulaşması ile 5 mart 1980 de büyük çatışma yağmalama ve yangınlar çıkartıldı elbette her iki taraftan dükkanlar yağmalandı yakıldı yıkıldı.İyi hatırlıyorum biz okulda mahsur kalmıştık velisi olmayanları okuldan çıkartmadılar velisi gelenler gitti diğerlerini de askerler bırtakmıştı. yukarıdaki parkın olduğu yerdeki köprü üstüne barikatlar kurulmuş lastikler yakılmış çatışma yaklaşık 5 saat sürmüştü. Samsundan komando tugayı gelince olay sakinleşmişti. Bacul ve Kervansaraydan köylülerin zileye baskın yapmak için geldikleri doğrudur ama olay çıkmadan sadece yürüyüş yaparak tekrardan köylerine geri dönmüşlerdir. Bir arkadaşın yazdığı gibi abartılı bir olay olmamıştır. Münferit bazı olaylar olsada 5 mart daki gibi bir olay olmadan dağılmışlardır. Ayrıca çok iyi biliyorum ki o zamanlar alevi köylerinde dahi gece nöbetler tutulmaya başlanmıştı. çünkü faşistlerin alevi mahallelerini alevi köylerini basacakları söylentileri hep söylenir dururdu. ama olmadı ......devamı var ama burada yazmak ne kadar doğru tartışılır..... 12 Eylül 1980 Devrimcilerin yıkımı olmuştur Faşistlerin ise kurtuluşu bu darbe sola indirilmiştir. Oysa Kahramanmaraş ve Çorumda katledilen hep alevileridir.

mertcaner
29.05.2006, 23:42
Merhabalar

12 eylülde Zileye komşu köylerden bir baskın düzenlenmiş sanırım. Dedelerimizin yarım yamalak anlattığına göre ülkücü-alevi lise gençleri arasında büyüyen çatışma sebebiyet vermiş. Bu olay hakkında detaylı bilgisi olan zileli arkadaşlar var mı ? Olayı bazıları çok abartıyor ama ben çok fazla bir çatışma olmadığını biliyorum.

Ben o yıllarda zilede Fevzi Çakmak orta okulu son sınıfta okuyordum.
Dediğin gibi Zile'de o yıllarda çok kavga vardı. Bir defasında öğrencilerin bir öğretmeni tuvalette kapının arkasına sıkıştırıp döğdüklerini gördüm. Okullar bölünmüştü. Alpaslan ortaokulu sağcıların göttöğö okul, Fevzi çakamk orta okulu ise solcuların gittiği okuldu.
Gelelim senin soruna. Ne alavi köyleri nede sünni köyle Ziley'e baskın yapmadılar. Ama aşiret köyleri Ziledeki alevilerin güvencesiydi. Çünkü Zile'nin çevresini bu aşiret canlarımız kaplamıştır. O zamanlar aşiret canlarımızın alevileri korumada çok emekleri olmuştur.

can85
29.05.2006, 23:57
evet önceleri çok kavga oluyormuş.12 eylüle nazaran değil tabiiki tek bu olaylar her ramazanda olsun veya başka şekilde olsun.ülkücülerin ve sünnilerin alevi köyleri ile uğraşmaları çok olmuştur.hatta zilede gezen alevileri anladıkları zaman ülkücülerin 10-15 kişi toplanıp dövdüğü bile biliniyor.

FaLLeN
09.06.2006, 07:21
BEn zile ütükten..yazıları okudumda..zannediyorum aleviler( yani bizler ) kalabalıkmışız

şimdi bir gidin zileye bakın derim
heryerde kurt kaynıyor.
alevi bulursanız haberin verin de eccuk sohbet edek....

can85
17.06.2006, 01:37
hemşom evet hep kurt kaynıyor nedeni ise kurtların toprakları ve tarlaları verimli sulak eycedir.ama ne yazıkki bizim gariban alevi köylerimizde böle bişey pek yok.hepimiz göçe maruz kalmışık.hemşom heç olmsassa senle ben zilede karşulaşur sohbet ederük.ayupsun be gardaşım

mesut60
18.06.2006, 01:09
bunun sorumlusu biraz dabizden kaynaklı değilmi acaba sadece verimli toprakların birilerinde olması sebep değil bence bizdeki bağımsız kalma isteği herşeyi tek başımıza yapma isteğimizdir eğerki birlik olunmazsa bu durum devam edecektir bir bakın hiç bir kültürel faliyetimiz kalmadı bi radyomuz vardı onuda biz kendi ellerimizle kapattık ne destek olduk nede birbirimize bağlılığımızı gösterdik canlar bizler biz istedik bunun böyle olmasını bilinçlenen kesimi hemen suçladık ve terörist olarak suçladık şimdi kurt kaynıyorsa sorumlusu bizleriz başkasında aramayalım lütfen yada toprağın suçu değil sonuç olarak bizim ürünümüze ne fiyat veriliyorsa aynısı karşımızdakine uygulanıyor tek derdimiz bilinçlenmekten kaçmak düşünelim bunu isterseniz

can85
18.06.2006, 01:17
bunun sorumlusu biraz dabizden kaynaklı değilmi acaba sadece verimli toprakların birilerinde olması sebep değil bence bizdeki bağımsız kalma isteği herşeyi tek başımıza yapma isteğimizdir eğerki birlik olunmazsa bu durum devam edecektir bir bakın hiç bir kültürel faliyetimiz kalmadı bi radyomuz vardı onuda biz kendi ellerimizle kapattık ne destek olduk nede birbirimize bağlılığımızı gösterdik canlar bizler biz istedik bunun böyle olmasını bilinçlenen kesimi hemen suçladık ve terörist olarak suçladık şimdi kurt kaynıyorsa sorumlusu bizleriz başkasında aramayalım lütfen yada toprağın suçu değil sonuç olarak bizim ürünümüze ne fiyat veriliyorsa aynısı karşımızdakine uygulanıyor tek derdimiz bilinçlenmekten kaçmak düşünelim bunu isterseniz

haklısın mesut60 bende aslında değinecektim senin belirttiğin sözlere ama şunuda unutmayalım bu duruma bi düştük kendi mücadelimiz için çaba gösteren insanlara terörist gözü ile baktık.onları kendi ellerimizle sanki teslim ettik.onlara bu ortamı sağladık.bizim zile de pek birlik beraberlik ve hareket yok.aleviliğede pek sahiplenen yokmuş artık duyduğum kadarıyla zile de
ramazanda bizim beyefendiler kahveleri bomboş bırakıyorlarmış muharremde ise doluruyorlarmış.sonrada biz aleviyiz diye geçiniyorlarmış.biz onlara böyle ortam hazırlarsak onlarında bunları değerlendirmemesi herhalde eşşeklikitr...

paşahan
19.06.2006, 15:14
olmuştur kesin çünkü 12 eylülde faşist yönetim iktidardaydııı eminimki birçok aleviyi öldürmüşlerdir
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
olmuştur kesin çünkü 12 eylülde faşist yönetim iktidardaydııı eminimki birçok aleviyi öldürmüşlerdir