Orijinalini görmek için tıklayınız : Kizilbaslik Bumu?

leyla can
15.03.2006, 21:14
Sevgili arkadaslar biz Alevilere KIZILBAS denilmektedir,benim aklimda kalan bazi bilgilere göre ne kadar dogrudur bilmiyorum ama Hz muhammet efendimizin savaslardan birinde sanirim disine bir ok isabet etmesi üzerine agzi kanamistir,Hz Ali efendimizde kendinde olan bir mendille bunu silmis,ve Peygamberimizin kanli mendilini basina baglayarak savasa devam etmistir,karsit tarafta kizilbaslar geliyor demis ve sonra Ali yanlilara yani Alevilere Kizilbas denmistir.Tabiki bu bilgiler ne denli dogru bilmiyorum duyumlarim bunlardir...Fikri olan yada bilgisi olan varsa ögrenelim....tsk.ederim

Şoreş
15.03.2006, 21:20
HZ Ali efendimiz, Peygamberimizin kanı yere akmasın diye onun kanını avcuna alıp kendi kafasına akıtmıştır.Ayrıca Şah İsmailin orduları kızılbaşlık takarlarmış :) İsim burdan geliyor.

Caf€Ri
15.03.2006, 21:24
Kızılbaş, Allah’ı ve Resulü uğruna kendini adamış, onların yolunda canından ve malından vazgeçmiş, bu yolda ölmek var dönmek yoktur yeminini başına sardığı kırmızı sarık ile ilan eden kişilerdir.

leyla can
15.03.2006, 21:26
Kızılbaş, Allah’ı ve Resulü uğruna kendini adamış, onların yolunda canından ve malından vazgeçmiş, bu yolda ölmek var dönmek yoktur yeminini başına sardığı kırmızı sarık ile ilan eden kişilerdir.

Kizilbaslik ne demek biliyorum cafer,ben bu lakap nerden gelmis neden böyle söylenmis onu ögrenmek istiyorum,neden kizil?

Serkan_Devrim
15.03.2006, 21:26
www.aleviforum.com/showthread.php?t=2188&highlight=alevi+k%FDz%FDlba%FE
www.aleviforum.com/showthread.php?t=224&highlight=alevi+k%FDz%FDlba%FE
bu linklerde sanırım cevabı var.

Caf€Ri
15.03.2006, 21:28
Kizilbaslik ne demek biliyorum cafer,ben bu lakap nerden gelmis neden böyle söylenmis onu ögrenmek istiyorum,neden kizil?

:uzgunsok: yaa adım cafer değilki :gosterge

Oli
15.03.2006, 21:30
www.aleviforum.com/showthread.php?t=2188&highlight=alevi+k%FDz%FDlba%FE
www.aleviforum.com/showthread.php?t=224&highlight=alevi+k%FDz%FDlba%FE
bu linklerde sanırım cevabı var.

o linklerden senin yazdığın iyide diğerinde konu sapmış...
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=2188&highlight=alevi+k%FDz%FDlba%FE

colddream
15.03.2006, 21:30
Sevgili arkadaslar biz Alevilere KIZILBAS denilmektedir,benim aklimda kalan bazi bilgilere göre ne kadar dogrudur bilmiyorum ama Hz muhammet efendimizin savaslardan birinde sanirim disine bir ok isabet etmesi üzerine agzi kanamistir,Hz Ali efendimizde kendinde olan bir mendille bunu silmis,ve Peygamberimizin kanli mendilini basina baglayarak savasa devam etmistir,karsit tarafta kizilbaslar geliyor demis ve sonra Ali yanlilara yani Alevilere Kizilbas denmistir.Tabiki bu bilgiler ne denli dogru bilmiyorum duyumlarim bunlardir...Fikri olan yada bilgisi olan varsa ögrenelim....tsk.ederim

YEŞİM BELKİ FARKLI YORUMLAYA BİLİRSİN AMA KIZILBAŞ ORDUSU MANASI HZALİNİN LİDERLİGİNİ YAPTIGI ORDUDUR. ŞİMDİKİ ALİVİLERDE ONUN ORDUSU OLDUGU ANLAMINI İÇEREN BİR SÖZCÜK OLDUGUNDAN BU KELİME KULLANILIR.

Oli
15.03.2006, 21:32

doğu milletlerinde kırmızının yeri hep ayrıdır. çok sevilir. yoksa bunlar kızıldı yani komunistti zannetme:yamukgul:

Serkan_Devrim
15.03.2006, 21:32
o linklerden senin yazdığın iyide diğerinde konu sapmış...
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=2188&highlight=alevi+k%FDz%FDlba%FEfarkettim. başlığa aldandım.

manifesto
16.03.2006, 00:17
Kendime sürekli Kızılbaş deme ödevi verdim.
Kalbim ısınsın diye.
Bir ara Kürt kelimesini tekrarlardım işe yaradı.
Bu terimler bize yabancılaştırılmış kim haklı kim haksız birbirine karışmış

Oli
16.03.2006, 00:22
Kalbim ısınsın diye.

ısınmak için tekrar mı lazım...:pisman :buyukgoz:
ben erbakan lafını çok tekrarladım ama ısınamadım hiç.:sook

Serkan_Devrim
16.03.2006, 00:31
ısınmak için tekrar mı lazım...:pisman :buyukgoz:
ben erbakan lafını çok tekrarladım ama ısınamadım hiç.:sooko kelimeye ısınılamaz. bir iticiliği var. :yamukgul:

leyla can
16.03.2006, 14:01
Kalbim ısınsın diye.

sen kendine ödev vermesen,ve devamli tekrarlamasan bu kelimeye alisamayacakmisin yani,bu bir kelime degilki insanin icinden gelen,özüdür tekrara ne lüzum varki,bu bir kisiliktir,bir kültürdür tekrarla degil kalbinden gelerek isin olurmu manifesto...saygilar dostca kal..

şavolanlı
17.03.2006, 00:34
alevi kelimesi arapça kökenli olup aliyi seven anlamına gelir onun yoluna tabi olan anlamına gelir.alevilerinde hz.alinin savaşta yaptıgı hz.muhammedin kanlı mendilini alıp başına baglamasını örnek almışlardır.bu sebepten ötürüde aleviler şah ismailden bu yana hep kızıl renkte kuşakları baglarlarmış başlarına şah ismailin çaldıranda yavuzun ordusuna karşı çıkardıgı ordunun askerleride bu kuşagı takmışlardır.