Orijinalini görmek için tıklayınız : Hallac-i Mansur Ve Alevilik

şavolanlı
17.03.2006, 01:03
Hallac-ı mansur Allah dostu bir insandı. Allahla o kadar bütünleşmişti ki yani O'nu o kadar çok benimsemişti ki artık yekvü-vucüdlaşmışcasına enelhak yani "ben hakkım" demişti... ancak o bunu ben tanrıyım anlamında değil tam aksine başta da belirttiğim gibi ona erdiğinden fütursuzca söylemişti belki de.. ve bu sözünden dolayı da öldürülmüştü bir rivayete göre hallacı mansur enelhak sözü kavramı yüzünden vucudundaki uzallar kesilmiştir akan kanlarında enelhak yazdıgı söylenmektedir.böyle yüce bir insanı ozamanın yobaz din ulemaları öldürtmüştür.
bu cihetle ben de belirtmek isterim ki insanlar hep peşin hükümlüdürler.. onun hak dostu olduğu birçokları tarafından bilindiği halde nasıl olur da böyle bir ölümle cezalandırılabilirdi....
kim bilir!!....

Dogan24
17.03.2006, 01:09
eline saglık can paylasımın için sağolasın...

şavolanlı
17.03.2006, 01:45
HALLAC-I MANSUR

Alevi inancının felsefesini derinden etkileyen ve şekillendirenlerin başında Hallac-ı Mansur gelmektedir. Hallac-ı Mansur, düşüncesiyle, eylemiyle sadece islami coğrafyalarda değil, bütün dünyada çeşitli inançlara mensup insanları tarafından da saygınlık görmüş, etki bırakmıştır. Tabii ki en büyük sahiplenme Aleviler tarafından gösterilmiştir.

Hallac-ı Mansur, 857 Tur’da doğmuştur. (Şahadeti: Mart 922 Bağdat).

Bütün Alevi önderlerinde olduğu gibi Hallac-ı Mansur hakkında da sağlam ve güvenilir bilgi yoktur. Hallac-ı Mansur hakkındaki bütün bilgiler sözlü gelenekle yaşatılmıştır. Yazılı kaynaklar tahrip edilmiş, Hallac-ı Mansur gerçeği yok edilmek istenmiştir.

Bütün tahribatlara rağmen Hallac-ı Mansur düşüncesi günümüze dek gelmiştir. Hallac-ı Mansur’u bu kadar güçlü kılan ve günümüze kadar gelmesini sağlayan felsefesi bütün boyutlarıyla Alevi öğretisinde yer almıştır. Örneğin Cem töreninin en önemli aşamalarından biri olan ve haklıyı, gerçeği ortaya koyan "Dar-ı Mansur" en büyük kanıttır. Dar-ı Mansur bir noktada mahkeme işlevi görmektedir. Ama bu öyle bildiğimiz mahkemelerden olmayıp, halk mahkemesi şeklindedir. Böyle olduğu için de haklı ve gerçek her zaman daha yoğun gerçekleşmiştir.

Hallac-ı Mansur, düşüncesi için darağacını göze almış ve hiç bir karanlıktan çekinmeden düşüncesini açıklamıştır. Düşünce(si)leri ne kadar "aykırı" olsa da onları ölümüne savunmuştur.

Hallac-ı Mansur kendisini kırbaçlara, darağacına götüren düşüncesini iki kelime ile özetlemiştir: Enel Hak. Enel Hak, ben Hakkım, hakikatim anlamına gelmektedir. Şüphesiz bu iki kelimenin altında yüzlerce cilt kitaba sığmaz derin anlamlar yatmaktadır. Hallac-ı Mansur düşüncesine göre; insan Tanrının bir yansımasıdır. İnsan Tanrıdan ayrı düşünülemez ve eğer insan kalbini kötülüklerden arındırırsa Tanrı ile bütünleşebilir.

Aradan 1000 bin yıl geçmesine rağmen Hallac-ı Mansur’un düşünceleri tartışılmaya ve etkilemeye devam ediyor. Anlaşılan daha da devam edecek.

türküdostu
21.05.2006, 03:56
onu onun felsefesini anlayamayacak kadar dar görüşlüler astı . onlar ne anlar enel hak felsefesinden. ast gözlüklü onlar.

canugur
21.05.2006, 04:03
evet, hallac´in flsefesine bakalim, bir de bu günkü inanc celiskilerimize.
ne kadar farkli degil mi?
Kimimiz sünnilere benzemek icin can atrarken, kimimiz aleviligin iceriginden cok sekilciligine kapilmis gidiyor.
Kolay degil..

naki
22.05.2006, 15:32
evet, hallac´in flsefesine bakalim, bir de bu günkü inanc celiskilerimize.
ne kadar farkli degil mi?
Kimimiz sünnilere benzemek icin can atrarken, kimimiz aleviligin iceriginden cok sekilciligine kapilmis gidiyor.
Kolay degil..

Canuğur kardeş,
Az ve öz biçimde ifade ettiğin değerlendirmen çok yerinde olmuş. Güzel tepsit, eline sağlık...

ALuvi-Kartal
31.08.2008, 20:18
Daim ENEL HAKK söylersem
haktan cü Mansur olmuşam
Kimdir bendi berdar eden,
bu şehre meşhur olmusam
Yunus Emre

ALuvi-Kartal
31.08.2008, 20:21
Enel Hak. Enel Hak, ben Hakkım, hakikatim anlamına gelmektedir. Şüphesiz bu iki kelimenin altında yüzlerce cilt kitaba sığmaz derin anlamlar yatmaktadır. Hallac-ı Mansur düşüncesine göre; insan Tanrının bir yansımasıdır. İnsan Tanrıdan ayrı düşünülemez ve eğer insan kalbini kötülüklerden arındırırsa Tanrı ile bütünleşebilir.
Aradan 1000 bin yıl geçmesine rağmen Hallac-ı Mansur’un düşünceleri tartışılmaya ve etkilemeye devam ediyor. Anlaşılan daha da devam edecek.

Ben Hakkım, Çünküm
Ezelindeyken haklıyım,
Ondan hiç ayrılmadım,
Ebedi olarak haklıyım
Hallac-ı Mansur

zaza24
31.08.2008, 20:25
Hallac-ı mansur Allah dostu bir insandı. Allahla o kadar bütünleşmişti ki yani O'nu o kadar çok benimsemişti ki artık yekvü-vucüdlaşmışcasına enelhak yani "ben hakkım" demişti... ancak o bunu ben tanrıyım anlamında değil tam aksine başta da belirttiğim gibi ona erdiğinden fütursuzca söylemişti belki de.. ve bu sözünden dolayı da öldürülmüştü bir rivayete göre hallacı mansur enelhak sözü kavramı yüzünden vucudundaki uzallar kesilmiştir akan kanlarında enelhak yazdıgı söylenmektedir.böyle yüce bir insanı ozamanın yobaz din ulemaları öldürtmüştür.
bu cihetle ben de belirtmek isterim ki insanlar hep peşin hükümlüdürler.. onun hak dostu olduğu birçokları tarafından bilindiği halde nasıl olur da böyle bir ölümle cezalandırılabilirdi....
kim bilir!!....

ya insanlar hassas bu konularda...cahil insan bu allah dostunun ne dediğini anlayamazki...kara cahil olan toplum yanlış anlamış kendisini...dediğin gibi peşin hüküm sürüyolar...allah yapanların cezasını verir ..