Orijinalini görmek için tıklayınız : tarihte ve günde kadınlarımızın yeri

biomedical
17.03.2006, 13:48
Tarihimizi irdelediğimizde kadının toplumdaki yeri tüm geçmişimizi yok saymamızı utanarak kabul ettirecek kadar iğrenç bir hal almıştır.
Ülkemiz örneklendirmeleri ile baktığımızda Türk, Kürt, Laz, Çerkez ve birçok kesime mensup kadınların, Osmanlı döneminden itibaren feodal yapının boyundurluğu altında kalarak, kendi haklarını tayin etme statüsüne ulaşma sürecinde erkeklerin ezici politikaları ile karşılaşarak / engellenerek birçok olumsuzluğa maruz bırakıldıkları kuşkusuz bir gerçektir. Tarihte yaşanan bu gerçeklik günümüzde etkisini devam ettirmekte, tarihini tüm pislikleriyle savunmaya utanmayan kesimlerce de normal karşılanan uygulama olarak görülerek ''kadının varlığının erkeği memnun etmekten öteye giden bir sebep olmadığı'' savunulmaktadır.
Kadına yöneltilen mide bulandırıcı bu uygulamalar, düşünceler dini akımların ve sayesinde varolan yobaz kesimlerin kendi çıkarları doğrultusundaki fikirleri ile; inanışlara, siyasi durumlara da yansıtılmıştır.

liveistodie
21.03.2006, 00:12
sonuna kdr haklısın

hictanimadan
21.03.2006, 09:11
ÇOK HAKLI OLDUĞUNA İNANDIĞM BU KONUDA SANA BİR KATKIM OLMASI İÇİN BULDUĞUM BU YAZIYI VE ŞİİRİ GÖNDERİYORUM

BİR KARIM OLSUN İSTİYORUM -

Kadın sorunu toplumsal sorunun bir parçası olarak her donemde biçimsel olarak değişikliklere uğrasa da özünde bir değişiklik olmadan bugüne taşınmıştır.

Kadının ezilmişliği özel mülkiyet dünyasının ortaya çıkmasıyla başlamıştır.Tarihteki ilk sınıf çatışması erkekle kadın arasındaki uzlaşmaz karşıtlığın karı koca evliliğinin içindeki gelişmesiyle ve ilk sınıf baskısında dişi cinsin yani kadının erkek cins yani erkekler tarafından baskı altına alınmasıyla başlamıştır.Tarihteki ilk şiddet erkeğin kadına saldırmasıyla başlamıştır. Bu bağlamda kadınlar bütün toplumlarda köleci,feodal ve kapitalist toplumlarda ikinci sınıf insan olarak görülmüş ve her türlü dayak baskı ve aşağılama ve ayrımcılık ona mubah görülmüştür. Özellikle dini gericilik feodal -gerici gelenek ve görenekleriyle kadını adeta erkeğin bir kölesi haline getirilmiş ve bu durum topluma sürekli olarak pompalanarak yönlendirilmesi sağlanmıştır.Günümüzde kadınlara layık görülen ikinci sınıf insan olma sıfatı burjuva yasalarınca da desteklenerek,garanti altına alınmıştır.Bu bağlamda (özellikle dini gericiliğin,feodal gelenek ve değerlerin baskın olduğu bölgelerde) kadınlara adeta köle muamelesi yapılarak,toplumun dışına itilmeye çalışılmış ve çalışılmaktadır.Kadınlara atfedilen tüm bu gerici yasalar ve değer yargıları toplumun tüm(istisnalar hariç) erkekleri tarafında içselleştirilerek kadına köle muamelesi yapılır hale getirmiş ve burjuva kapitalist sistemde bunu teşvik etmiştir.(Devrimci (demokrat) erkeklerin bir çoğu bile bu aynı durumu içselleştirmiştir).Kadınları her türlü isteklerini yerine getiren bir hizmetçi gözüyle bakmış ve kadınlardan, bu hizmetlerin mükemmel bir şekilde yerine getirilmesi için -açık yada gizliden -kendilerince gerekli her şeyi yapmayı istemişlerdir.İşte istekleri hiç bitmeyen bir erkeğin eşinden "karısından" beklediği hizmet.

Bir karım olsun istiyorum;
Sabahleyin kahvaltımı hazırlayan,
Tıraşımla ilgilenen,
Kravatımı seçmede bana yardım eden,
Evden çıkarken güle güle hayatım diyen,
Akşam eve döndüğümde bana güler yüz gösteren,
Yorgunluğumu gidermek için bana huzurlu bir ortam sunan,
Canım sıkkınsa bana ters gitmeyen,
İşler nasıldı ,moralin nasıl yorgunmusun diye soran,
Her an her isteğimi yerine getiren
Yemeğimi hazırlayan
Çamaşırımı yıkayan
Yatağımı düzelten
Ütümü yapan
Bana mutlu ve huzurlu bir ortam sunan.
Bir karım olsun istiyorum;
Yatağımı paylaşan,
Benim için kendine bakan,
Güzelliğini koruyan,
Çocuk doğuran,
Çocuklarıma şevkat veren,
Çocuklarım için saçını süpürge yapan,
Arkadaşlarla olduğumda kibar nazik olan,
Güler yüz,şık giyinen,
Olgun ve bilge konuşan,
Gerektiğinde olumsuz şeylere benim için katlanan
Aileme karşı saygılı davranan
Çevremi arkadaşlarımı sevip sayan
Her an onlara hizmet etmesini bilen.
Bir karım olsun istiyorum,
Kendisi yerine bana göre şekillenen,
Bir dediğimi iki yapmayan
İstekleri hiç bitmeyen
Dahası benim için yaşayan
Bir karım olsun istiyorum
Ağzı var dili yok....!!

KAYNAK : öZGÜR KADIN

liveistodie
22.03.2006, 00:07
nası bi şiir yaa yani bi erkek olarak ben utandım açıkcası..

srdr_ist
25.03.2006, 03:08
bu forumun erkeklerinde bir sorun mu var
Valla bir sürü bayanlarımız var kadın haklarını okadar konuşuyorlarki gerçek bayanlara burda laf kalmamış.
Ne oluyoruz kimi kurandan kimi hayattan sürekli bir haktır gidiyorda savunan taraf garip ERKEKLER bayanların yerinde olsam susardım kazara bişey dersiniz azarlarlar sen nasıl bayansın biz burda senin haklarını savunuyoruz diye:)
Söylemeseydim illaki bir yerde söylecektim.

Aze
25.03.2006, 14:19
brova arkdaşlar bukadar güzel anlatmışsınız
valla kadınlara gerek kalmamış serdarcım siz çok güzel konuşmuşsunuz

Yaprak...
25.03.2006, 17:00
e bende bişey demim yaaww:) bizi gayet iyi temsil ediyor arkadaşlar dilimiz olmuşsunuz bakıyorumda hadi hayırlısı...:) bu arada yukarıdaki şiirde çok güzel söylemeden edemicem :) (iyiki konuşmadım birde konuşsaydım vay halinize) :p

sevgiler....:)

ysmn-24-
25.03.2006, 17:06
elazıgsünköyü kardesim okuomusun :)

vallahi şiir cok gzl anlatıo söylenecek sey bırakmamıs denebilir!!
helal hictanimadan ;)

Serkan_Devrim
25.03.2006, 17:47
elazıgsünköyü kardesim okuomusun :)

vallahi şiir cok gzl anlatıo söylenecek sey bırakmamıs denebilir!!
helal hictanimadan ;)ard arda mesaj yazmanıza gerek yok.:) düzelt butonundan yazdığınız mesaja yeni yazılar ekleyebilirsiniz. ayrıca sataşma olmasın.:p şimdi kadın erkek savaşı çıkmasın.:yamukgul:

ysmn-24-
25.03.2006, 21:22
hehe düzelt die bi butonmu varmıski vallahi yeniyiz idare edin kardes :)
ali ekber he haklısın vallahi ortalıgı karıstırmayalım yine :)

Ashra
27.03.2006, 13:31
çok dogru bir konuya temas etmişsin. yazdıklarına katılıyorum biomedical

liveistodie
28.03.2006, 00:23
bende

Canan58
28.03.2006, 02:07
:36_1_55: Kadınların haklarını savunan,saygı gösteren güzel konuşan tüm beyleri alkışlıyorum. yalnız inşallah doğru düşünceleriniz bunlardır.size inanmak isterim.normal yaşantınızda bu söylediklerinizi uyguluyorsanız ne mutlu sizlere...