Orijinalini görmek için tıklayınız : Baba Iler Isyani Nasil Geli?ti .

LiberalistiC
26.06.2005, 08:28
Alevi tarihi bir isyanlar, başskaldıirmalar tarihidir de. Aleviler tarih boyunca hep zulüm edenlere karşsıi isyan etmişs, ayaklanmıişslardıir. BABA?ILER isyanıi da bu şsanlıi başskaldıirıi zincirinin onurlu halkalarıindan biridir.

Adıinıi Baba ?ILYAS’tan alan bu ayaklanmanıin etkileri yıillarca sürdü. Babailer isyanıi Selçuklu devleti için olduğgu kadar Aleviler için de önemli bir tarihsel süreçti. Selçuklu devletinin etkinsizleşsmesinin sebebi bu şsanlıi isyandıi.

Baba ?Ilyas ve Halifesi (yardıimcıisıi) Baba ?Ishak Anadolu topraklarıi üzerinde hüküm süren Selçuklu devletinin politikalarıindan bıikan, vergilere tâbi tutulan, gittikçe yoksullaşsan halk kitlelerinin doğgal önderi olmuşslardıi.

Selçuklu sultanıi II. Gıiyaseddin Keyhüsrev, halk üzerindeki baskıilarıinıi artıirıiyordu. Adaletsizlik ve zulüm Anadolu’yu sarmalamıişs durumdaydıi. ?Işste böyle karanlıik günlerde Baba ?Ilyas, günümüzde dahi önemini koruyan hakçıi düşsüncelerini Anadolu insanıina anlatıiyordu. Baba ?Ilyas ve ardıillarıinıin düşsüncelerini kıisaca özetlemek gerekirse: Baba ?Ilyas’a göre Tanrıi sevgisi, dinin katıi kurallarıiyla sağglanamazdıi. ?Insan ancak kendi gönlünce bu sevgiyi yaratabilirdi. Toplum kadıin-erkek ayrıimıinıin olmadıiğgıi, tüm bireylerin (kadıinıiyla-erkeğgiyle) eşsit olduğgu bir bütündü. Ama Selçuklular ve onlarıin egemenliğgindeki beylikler böyle olmasıi gereken bu tanrıisal düzeni kendi çıikarlarıi için bozmuşslar ve bir adaletsiz zulüm düzeni kurmuşslar. Oysa asıil amaç bütün insanlarıin kardeşsçe, barıişs içinde ve beraberce üreterek yaşsamalarıi olmalıiydıi.

Baba ?Ilyas’ıin bu düşsünceleri değgil 13 asıirda, günümüzde dahi insanlarıin özlem duyduğgu istemlerinin dile gelmesiydi. Nitekim Babailerin şsiarıi olan "yarin al yanağgıindan gayrıi her şseyde eşsitlik" sloganıi aradan geçen bu kadar zamana karşsıin hâlâ güncelliğgini koruyor.

1239 yıilıinda Selçuklu sultanıi II. Gıiyaseddin Keyhüsrev, ansıizıin birliklerini insanlıiğgıin özlemlerini dile getiren Baba ?Ilyas’ıin üzerine sürdü. Ve böylece ayaklanma başsladıi. Saldıirıilarıin başslamasıiyla Baba ?Ishak Anadolu’nun dört bir tarafıina ayaklanıin çağgrıisıinıi yaptıi. Babailer ilk etapta Elbistan, Sivas daha sonraki aşsamalarda Amasya ve Kayseri’yi aldıilar. II. Gıiyasettin Keyhüsrev başskent Konya’yıi terk etmek zorunda kaldıi.

Baba ?Ilyas’ıin Amasya kalesindeki şsahadetinden sonra çatıişsmalar şsiddetlendi. Babailer Kıirşsehir’e yöneldi. Bu arada Selçuklu ordusu toparlandıi ve paralıi Frenk askerlerini de yanıina alarak inisiyatifi ele geçirdi. 1240’ta Baba ?Ishak Amasya’da asıilarak şsehit edildi ve Babailerin büyük çoğgunluğgu kıilıiçtan geçirildi. Babailerin düşsünceleri daha sonralarıi Hacıi Bektaşs Veli başsta olmak üzere bir çok kimselerin düşsüncelerini şsekillendirerek yenilmediğgini kanıitlamıişs oldu.

Alevi_Cocuk:3D_NG (27

sonerk
05.01.2006, 23:21
İyi yazmışsın eline sağlık ama Baba İshakın kendini peygamber olarak gösterdiği isyana katılmayanlarıda öldürtükleri söyleniyor buna ne dersin sence bu doğrumu yoksa selçukluların isyanı bastırmak için uyguladıkları bir politikamı.Birde şu var daha bugün bu isyanı tartıştık hoca bu bir şii isyanı değil dedi ben şii isyanıdır dedim benden başka şii isyanı diyen olmadı sen ne nerdesin sence bu şii isyanımı.Değil diyenlerin ve hocanın cevabı şu ; değil çünkü bu isyan sünni halka karşı yapılmış bir isyan değil diyorlar bende sünni halka karşı yapılmasada onun devleti olan sünni selçuklu devletine karşı yapılmış diyorum anlamıyorlar ha sünni halk ha sünni devlet fark edermi onlara göre ferk edermiş sana görefark edermi ?

Oli
06.01.2006, 16:40
İyi yazmışsın eline sağlık ama Baba İshakın kendini peygamber olarak gösterdiği isyana katılmayanlarıda öldürtükleri söyleniyor buna ne dersin sence bu doğrumu yoksa selçukluların isyanı bastırmak için uyguladıkları bir politikamı.Birde şu var daha bugün bu isyanı tartıştık hoca bu bir şii isyanı değil dedi ben şii isyanıdır dedim benden başka şii isyanı diyen olmadı sen ne nerdesin sence bu şii isyanımı.Değil diyenlerin ve hocanın cevabı şu ; değil çünkü bu isyan sünni halka karşı yapılmış bir isyan değil diyorlar bende sünni halka karşı yapılmasada onun devleti olan sünni selçuklu devletine karşı yapılmış diyorum anlamıyorlar ha sünni halk ha sünni devlet fark edermi onlara göre ferk edermiş sana görefark edermi ?

onlar anadolu alevisi idi şii değil. Ayrıca sünniye karşı yapılınca mı şii isyanı oluyormuş? .sen ne diyon allah aşkına?

bülentişcan
06.01.2006, 16:55
sevgili SONERK
Soruyu bir başka arkadaşa sormuşssun amma ben sohbete katılmak için bildiğim bir kaç şeyı yazıyım
babai isyanı başlıkta yazılmış,tarım toplumlarında isyan ve ayaklanmalar,ekonemik olur,ancak bunlara hep dinsellik kazanır,
Doğrudur,Baba İlyas,resul Baba olarak anılmaya başlamış,bir tanrısallık ve ulihiyet kazanmıştır,
Bu isyan tek başına ( o dönemde Alevi tanımı yoktu) batını yorumu benimsemiş türkmen boyları değil,Yoksul ve ezilmiş sunni boylarda katılmışlardı,Özellikle isyan başarılı olup genişledikce katılımlar her yerden olmuştur,
Sünni insanlara yönelik bir isyan değildi,doğru devlet sünni idi,ancak farklı inanışda olan halkla karşı oldürme veya katliam yapılmadı,
evet fark eder yurdumuzun çoğu yerinde sunni insanlarla bizlerin hiç bir sıkıntısı olamamaktadır,geçmiştede böyleydi,yani o dönemde
evet bu ayaklanma şii ayaklanması değildi,ve şii lik o dönemlerde aleviler içinde yaygın değildi,

sonerk
01.02.2006, 14:44
onlar anadolu alevisi idi şii değil. Ayrıca sünniye karşı yapılınca mı şii isyanı oluyormuş? .sen ne diyon allah aşkına?

Helal olsun koca stede benim gibi düşünen birini buldum sendemi şiilikle aleviliğin farklı olduğunu düşünüyon öyle düşünüyosan helal olsun ben bazı arkadaşlara anlatamadım bunu neyse ben bunu allahın izniyle ele alacağım...

sonerk
01.02.2006, 14:53
sevgili SONERK
Soruyu bir başka arkadaşa sormuşssun amma ben sohbete katılmak için bildiğim bir kaç şeyı yazıyım
babai isyanı başlıkta yazılmış,tarım toplumlarında isyan ve ayaklanmalar,ekonemik olur,ancak bunlara hep dinsellik kazanır,
Doğrudur,Baba İlyas,resul Baba olarak anılmaya başlamış,bir tanrısallık ve ulihiyet kazanmıştır,
Bu isyan tek başına ( o dönemde Alevi tanımı yoktu) batını yorumu benimsemiş türkmen boyları değil,Yoksul ve ezilmiş sunni boylarda katılmışlardı,Özellikle isyan başarılı olup genişledikce katılımlar her yerden olmuştur,
Sünni insanlara yönelik bir isyan değildi,doğru devlet sünni idi,ancak farklı inanışda olan halkla karşı oldürme veya katliam yapılmadı,
evet fark eder yurdumuzun çoğu yerinde sunni insanlarla bizlerin hiç bir sıkıntısı olamamaktadır,geçmiştede böyleydi,yani o dönemde
evet bu ayaklanma şii ayaklanması değildi,ve şii lik o dönemlerde aleviler içinde yaygın değildi,

Aydınlatıcı yazından dolayı teşekkür ederim abi haklısın katılıyorum ama ;bu isyanı destekleyen tarikatlara baktığımızda hayderilik ,kalenderilik gibi alevi tarikatları ve dedeleridir onun için biraz kafam karıştı .

Ceyhun
01.02.2006, 15:00
Helal olsun koca stede benim gibi düşünen birini buldum sendemi şiilikle aleviliğin farklı olduğunu düşünüyon öyle düşünüyosan helal olsun ben bazı arkadaşlara anlatamadım bunu neyse ben bunu allahın izniyle ele alacağım...

Nasıl yani. Şiilikle Alevilik farklı şeylerdir zaten. Bunda bir kuşku olduğunu sanmıyorum.

sonerk
01.02.2006, 15:14
Nasıl yani. Şiilikle Alevilik farklı şeylerdir zaten. Bunda bir kuşku olduğunu sanmıyorum.

allah allah e ozaman biz gecen niye tartıştık boşa tartışmışız o zaman benim o tartışmada anlatmak istediğim alevilikle şiiliğin aynı şey olmadığıydı sende aynı şeyi söylüyosan biz niye tartıştık o zaman bunda bi gariplik varya hayırdır...

Serkan_Devrim
01.02.2006, 15:19
allah allah e ozaman biz gecen niye tartıştık boşa tartışmışız o zaman benim o tartışmada anlatmak istediğim alevilikle şiiliğin aynı şey olmadığıydı sende aynı şeyi söylüyosan biz niye tartıştık o zaman bunda bi gariplik varya hayırdır...
o zamanki tartışmanın sebebi. aleviliği sadece türklere ait göstermendi. yoksa alevilik ile şii liği aynı görmüyoruz.

sonerk
01.02.2006, 16:12
[quote=ali ekber]o zamanki tartışmanın sebebi. aleviliği sadece türklere ait göstermendi. yoksa alevilik ile şii liği aynı görmüyoruz.[/qu

o zaman boşa tartışmışız benim aleviliği türk tekeline almak gibi bir amaçım yok bende sizi şiilikle aleviliği aynı şey görüyonuz sandım siz beni yanlış anlamışsınız ben sizi yanlış anlamışım neyse artık o tartışmada benim anlatmak istediğim alevilik ile şiiliğin farklı olduğunu anlatmaktı bunu da çıkış itibariyle türlerden anlatmaya başladım o zaman da olay farklı boyut kazandı ve bu hale geldi...

Serkan_Devrim
01.02.2006, 17:34
[quote=ali ekber]o zamanki tartışmanın sebebi. aleviliği sadece türklere ait göstermendi. yoksa alevilik ile şii liği aynı görmüyoruz.[/qu

o zaman boşa tartışmışız benim aleviliği türk tekeline almak gibi bir amaçım yok bende sizi şiilikle aleviliği aynı şey görüyonuz sandım siz beni yanlış anlamışsınız ben sizi yanlış anlamışım neyse artık o tartışmada benim anlatmak istediğim alevilik ile şiiliğin farklı olduğunu anlatmaktı bunu da çıkış itibariyle türlerden anlatmaya başladım o zaman da olay farklı boyut kazandı ve bu hale geldi...
biz seni yanlış anlamadık. çünkü sen arap alevisi olmadığınıda idda etmiştin. neyse madem şimdi yanlış düzeltildi o zaman sorun yok.